31 maart 2023

Remake (nieuws, 2023)

Nieuwe Buren wordt The Couple Next DoorDe Nederlandse serie Nieuwe Buren krijgt een Engelstalige versie, The Couple Next Door. Dat heeft Millstreet Films, die de oorspronkelijke serie maakte, bekendgemaakt. De serie, gebaseerd op de thriller van Saskia Noort, zal in de VS te zien zijn op Starz en in het Verenigd Koninkrijk op Channel 4. De hoofdrollen worden gespeeld door Eleanor Tomlinson (Poldark) en Sam Heughan (Outlander).

In het eerste seizoen van Nieuwe Buren is te zien hoe het koppel Eva en Peter (Bracha van Doesburgh en Daan Schuurmans) naast Rebecca en Steef (Katja Schuurman en Thijs Römer) komen wonen. Ze worden vrienden, maar een partnerruil heeft verregaande gevolgen voor die vriendschap. In Nederland kreeg Nieuwe Buren vier seizoenen.

De opnames zijn van start gegaan in het Verenigd Koninkrijk en België. De Engelstalige serie telt zes afleveringen.

Het is niet de eerste remake van Nieuwe Buren, eerder werd ook een Franse versie gemaakt. Het is nog niet duidelijk of The Couple Next Door ook in Nederland te zien zal zijn.

Op Facebook noemt Saskia Noort de Engelse remake 'fantastisch nieuws'. De serie krijgt volgens haar 'een sterrencast'.

Met plezier gelezen (nieuws, 2023)

Eredoctoraat voor Lee ChildDe Britse bestsellerauteur Lee Child heeft een eredoctoraat ontvangen van Coventry University. De schrijver woonde in zijn jongensjaren in de stad in de Britse Midlands waar de universiteit is gevestigd. 

De schrijver, wiens echte naam James Dover Grant CBE is, had een langdurige carrière als tv-programmamaker, voordat hij zich aan het schrijven van thrillers waagde. Zijn thrillerdebuut, Killing Floor, won zowel de Anthony Award en Barry Award voor beste eerste roman. Van zijn Jack Reacher-serie zijn miljoenen exemplaren over de toonbank gegaan. Tom Cruise speelde de hoofdrol in de verfilming van zijn thrillers.

De 68-jarige Child was donderdag te gast in de kathedraal in Coventry, waar hij tot doctor in de letteren werd benoemd. 'Ik ben buitengewoon vereerd met dit eredoctoraat', zei Child. 'Wat het echt betekent, is dat iemand mijn boeken met plezier heeft gelezen. Ik ben dankbaar voor de eer die mij is toegekomen, maar wat ik nog mooier vond was te zien hoe de studenten hun bul krijgen waar zij zo hard voor hebben gewerkt. Velen van hen zijn de eerste ooit in hun familie die een universitaire studie hebben gedaan - ik was de tweede in mijn familie - en ik weet wat het betekent voor zowel de student als zijn dierbaren.' 

29 maart 2023

Geen bazig type (nieuws, 2023)

'Tegen een bestseller zeg ik geen nee'In vorige thrillers schreef ze over terrorisme, de gevaren van chatten op internet, de vermissing van een kind en een wondermiddel tegen veroudering, in haar zevende en nieuwste thriller Wakker verwerkt Ingrid Oonincx de kwetsbare rol van de wetenschap. 'Ik geniet van de regie die ik als schrijfster heb.'

In de thriller Wakker, deze week verschenen bij De Crime Compagnie en komende vrijdag officieel gepresenteerd, lijden de drie hoofdpersonen (mediaproducer Liz, zangeres Robin en jonge vader Jonathan) aan ernstige slapeloosheid. Ze brengen daardoor hun baan, relatie en zelfs hun kind in gevaar. Ze zoeken hun heil in een experimentele slaaptherapie in een voormalige abdij. Maar dat hadden ze beter niet kunnen doen.

Ingrid Oonincx werkt als persvoorlichter en communicatieadviseur bij Fontys Hogeschool Eindhoven. Daarnaast schrijft ze. Iedere dag een uur. 'Dat houdt me in een ritme en zorgt ervoor dat ik dicht bij mijn verhaal blijf', zegt ze in een interview met het Brabants Dagblad. 'Ik hoef niet terug te bladeren om te weten waar ik ook alweer gebleven was.'

Ze heeft een vast team van meelezers: haar man ('die geeft de meest ongezouten kritiek'), zus ('houdt de spanning in de gaten') en schoonzus ('checkt of alles klopt'). Oonincx geniet van het schrijven, zegt ze. 'Mijn verhalen vormen mijn wereld waarin ik bepaal wat er gebeurt. In mijn dagelijks leven heb ik geen behoefte om bazig te zijn, maar ik geniet wel van de regie die ik als schrijfster heb.'

Of ze alleen schrijver zou willen zijn? 'Dat lijkt me eenzaam en ik vind mijn baan bij Fontys leuk. Maar tegen een bestseller zeg ik geen nee.'

(Bron: Brabants Dagblad)

28 maart 2023

Terug naar Bergen? (nieuws, 2023)

Saskia Noort viert twintig jaar schrijverschapIn 2003 verscheen haar thrillerdebuut en instant bestseller Terug naar de kust. Eind juni viert Saskia Noort twintig jaar schrijverschap met de publicatie van De nazaten, het derde deel van het drieluik na De eetclub en Debet.

Karen Brouwer leeft al tien jaar met haar twee dochters en haar zoontje Mik teruggetrokken op het Noord-Brabantse platteland. Toen haar man Michel overleed was er al niets meer dat haar nog bond in Bergen, aan het leven dat ze daar ooit had.

En na de dood van Simon Vogel, lid van de eetclub en spil in al het duistere dat zich in het kustdorp afspeelde en de rechtzaak die erop volgde, besloot Karen onder te duiken met het voornemen nooit meer boven te komen.

Maar als ze op een ochtend samen met Mik wordt klemgereden, blijken er banden te zijn die niet zomaar verbroken kunnen worden...

Uitgeverij The House of Books belooft een 'grootse viering' van het twintigjarig schrijverschap van Saskia Noort (1967). Van haar boeken werden ruim 3,5 miljoen exemplaren verkocht. Haar werk werd in vijftien talen vertaald en werd bewerkt voor televisie, film en theater. Van haar achtste thriller Bonuskind werden ruim 100.000 exemplaren verkocht en het was tevens het bestverkochte spannende boek van 2020.

Klik hier
Klik hier voor een interview met Saskia Noort na het verschijnen van De eetclub. Klik hier voor een interview met Noort over haar debuut en klik hier voor een recensie van Debet

Tips en tricks (nieuws, 2023)


Millennium-auteur op Avond van het Spannende Boek
Opnieuw vormt Bibliotheek Neude in Utrecht dit jaar het decor voor de 'Avond van het Spannende Boek. Op donderdag 25 mei komen schrijvers en liefhebbers van het genre hier samen voor de Aftrap van de Thriller Weken (26 mei t/m 18 juni). Voorafgaand aan dit publieksevenement worden ’s middags de belangrijkste Nederlandse thrillerprijzen uitgereikt: de NBD Biblion Gouden Strop, de Hebban Thrillerprijs en de NBD Biblion Schaduwprijs.

Naast de winnaars van de thrillerprijzen passeert een keur aan thrillerschrijvers de revue op deze avond. Zo vertellen Thomas Olde Heuvelt en Marion Pauw over schrijven voor andere podia dan het traditionele boek, geven Marelle Boersma en Marlen Visser tips en tricks voor een goede thriller, houden Jeroen Windmeijer en Corine Hartman een pleidooi voor Nederland als decor voor thrillers en nog veel meer. Special guest op de Avond is internationaal bestsellerauteur Karin Smirnoff, de auteur van het zevende deel in de zeer succesvolle Millennium-serie die Stieg Larsson ooit begon.

De Avond van het Spannende Boek is op donderdag 25 mei van 19.00–23.00 uur in Bibliotheek Neude, Utrecht. Kijk voor het volledige programma en voor kaartverkoop op www.bibliotheekutrecht.nl/avondvanhetspannendeboek.

De Thriller Weken:
In aanloop naar de zomer staat tijdens de Thriller Weken het spannende boek centraal in de boekhandel en de bibliotheek. Daarnaast verzorgt lezerscommunity Hebban een online contentprogramma met interviews, listmania’s, leesclubs en weggeefacties. De Thriller Weken is de opvolger van de Thriller Tiendaagse die lezerscommunity Hebban.nl sinds 2015 negen keer organiseerde. 

De thrillerprijzen:
De NBD Biblion Gouden Strop, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman, bestaat sinds 1986. Met een geldbedrag van € 10.000 is het de belangrijkste thrillerprijs van Nederland. De winnaar wordt bepaald door een vakjury, onder voorzitterschap van Pauline Slot. Vorig jaar won Marion Pauw de NBD Biblion Gouden Strop voor Vogeleiland.
Diezelfde vakjury bepaalt ook de winnaar van de NBD Biblion Schaduwprijs, de prijs voor het spannendste (oorspronkelijk) Nederlandstalig debuut. De winnaar van deze prijs ontvangt € 1.000. In 2022 ontving Bas Haan de NBD Biblion Schaduwprijs voor Lenoir.
De Hebban Thrillerprijs bestaat sinds 2020. Honderd lezers bepalen de shortlist, 'een professionele jury' bepaalt het winnende boek. De winnaar ontvangt een award en een promotiepakket op Hebban ter waarde van € 2.500. Anya Niewierra ontving de Hebban Thrillerprijs in 2022 voor De Camino. Het boek staat sindsdien vrijwel onafgebroken in de Bestseller 60.
De Goeken Prijs is de prijs voor het beste Nederlandstalige korte spannende verhaal, georganiseerd door Hebban. De winnaar ontvangt € 1.000 en de beste spannende verhalen verschijnen in een e-book dat gratis gedownload kan worden. Vorig jaar ging deze prijs – toen nog onder de naam Zilveren Strop – naar Marjolein van der Gaag voor het verhaal Onder de waterspiegel.


Wordt verwacht 543 (nieuws, 2023)

Overal hangen camera'sBij uitgeverij Volt verschijnt op 20 juni een thriller die al ruim van tevoren als een internationale sensatie werd aangekondigd. Het is De stille huisgenoot van Clémence Michallon, over een seriemoordenaar die zijn negende slachtoffer op sleeptouw neemt.

JE WACHT OP HET MOMENT DAT HIJ EEN FOUT MAAKT EN JE KUNT ONTSNAPPEN. DAT MOMENT IS NU,
luidt de teaser op de cover.

Aidan Thomas is een hardwerkende echtgenoot en vader, en een gerespecteerd lid van de gemeenschap. Hij is ook een seriemoordenaar die acht vrouwen heeft vermoord. En er is een negende slachtoffer, een vrouw die hij de naam Rachel heeft gegeven en die hij gevangenhoudt in de schuur achter zijn huis.

Als Aidans vrouw overlijdt moeten hij en zijn dertienjarige dochter Cecilia verhuizen naar een woning die geen schuur heeft. Hij besluit een gewaagde stap te zetten: hij neemt ‘Rachel’ mee en stelt haar aan zijn dochter voor als een familievriend die een onderkomen nodig heeft.

Ze weet dat er overal camera’s hangen, dat hij het meteen zal weten als ze een poging doet om te ontsnappen en dat niemand zal geloven dat deze ogenschijnlijk perfecte man in werkelijkheid een monster is.

Maar ze moet het proberen.

Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn dochter, en voor de jonge vrouw die duidelijk verliefd op hem is geworden en toenadering zoekt...

Clémence Michallon is een Frans-Amerikaanse journaliste. Ze schrijft voor The Independent over true crime en literatuur. De stille huisgenoot is haar debuutthriller, die al ver voor verschijning een internationale sensatie werd: tot nu toe hebben 31 landen de vertaalrechten gekocht.

27 maart 2023

Gevoeligheden (nieuws, 2023)


Ook Agatha Christie ontkomt niet aan de terreur van de 'sensitivity reader'
Een aantal romans van de Britse schrijfster Agatha Christie is bewerkt en aangepast naar de huidige tijd. Daarbij is mogelijk aanstootgevend taalgebruik verwijderd. Eerder gebeurde dat ook al met de boeken van Roald Dahl en Ian Fleming (James Bond).

De Britse krant The Guardian meldt dat zogenoemde ‘sensitivity readers’ de herdrukken hebben gezuiverd van beledigingen en verwijzingen naar etniciteit. Het gaat om passages uit de boeken met Hercule Poirot en Miss Marple als hoofdpersonages, die Christie tussen 1920 en 1976 schreef. In de nieuwe edities zijn verwijzingen naar etniciteit, zoals zwart, joods of zigeuner, geschrapt. De torso van een vrouwelijk personage wordt niet langer beschreven als ‘van zwart marmer’, het gaat niet meer over het ‘Indiase temperament’ van een rechter, en ook een term als ‘oosters’ is taboe.

Sensitivity readers sloegen eerder ook al toe in nieuwe uitgaven van de James Bond-boeken. Passages die als racistisch werden beschouwd, werden aangepast of verwijderd. Uitgever Ian Fleming Publications Ltd, die de rechten bezit, had de originele teksten laten beoordelen door een groep proeflezers. Naar aanleiding van die beoordeling zijn nieuwe versies tot stand gekomen.

(Bron: de Volkskrant)

25 maart 2023

Gesignaleerd 582 (nieuws, 2023)

Patricia Cornwell - KroongetuigeBij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verscheen afgelopen week Kroongetuige, de nieuwste thriller van de Amerikaanse bestsellerauteur Patricia Cornwell. Het is het zesentwintigste deel in de Kay Scarpetta-serie.

Hoofdpatholoog-anatoom Kay Scarpetta is met veel tegenzin kroongetuige in een sensationeel moordproces wanneer ze schokkend nieuws ontvangt. De zus van de rechter is dood aangetroffen.

Op het eerste oog lijkt het op een simpele inbraak, maar dan ontdekt ze dat er niets is gestolen. En waarom ligt de tuin bezaaid met dode planten en insecten?

Hoewel er geen duidelijke doodsoorzaak is, herkent Scarpetta de onmiskenbare tekenen, en ze weet dat het ergste nog moet volgen. De forensisch patholoog komt in gevecht met een krachtige tegenstander die haar terugbrengt naar het verleden, en de tijd die ze nog heeft om de moordenaar te vangen raakt snel op...

Patricia Cornwell werd in juni 1956 in Miami, Florida geboren. In 1979 start zij haar carrière als reporter bij de Charlotte Observer. Al snel wordt zij misdaadverslaggeefster en in 1984 aanvaardt zij een job bij de pathologisch-anatomische dienst van Virginia. Hier werkt ze 6 jaar, eerst als technisch schrijfster, later als systeemanaliste. Zij geeft zich op als vrijwillige stadspolitie en krijgt zo een eerste inzicht in de overheidspolitie.

Tussen 1984 en 1986 schrijft zij drie romans gebaseerd op haar misdaadervaring, maar allen worden geweigerd. Mysterious Press weigert ook, maar Sara Ann Freed schrijft er een soort van aanmoediging bij en dit zet Patricia Cornwell aan het denken. Sara Ann Freed gaf namelijk de tip om de mannelijke detective, die tot dan toe haar centrale figuur in haar boeken was, te lozen en om Kay Scarpetta een meer centrale rol te laten spelen. Zo verschijnt in 1990 haar eerste boek Postmortem (Fataal weekend). Dit boek is het begin van de Kay Scarpetta-reeks die haar in de thrillerwereld neerzet.

Ze schrijft onder meer Fataal weekend - het enige boek dat de Edgar Award, de Creasey Award, de Anthony Award, de Macavity Award en de Franse Prix du Roman d'Aventure binnen één jaar wint - en Rigor mortis, dat de prestigieuze Gold Dagger Award voor het beste spannende boek van 1993 wint.

Patricia Cornwells reeks over patholoog-anatoom Dr. Kay Scarpetta heeft al meer dan 1,5 miljoen exemplaren verkocht en wint in 1999 de Sherlock Award voor de beste 'detective' die door een Amerikaan gecreëerd is. De serie wordt ook bekroond met de Edgar Award en de Gold Dagger Award.

Patricia Cornwell woont afwisselend in New York en Florida. Lees hier een interview met haar uit 1999 en hier een uit 2011. 

Lees hier de eerste zestien pagina's van het boek. 

24 maart 2023

De beste thrillers aller tijden #73 (nieuws, 2023)


De favoriet van... Guy Prieels
Op 14 april 2022, de vijftiende verjaardag van De Spanningsblog, publiceerden we de lijst met De beste thrillers aller tijden. Tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland noemden (mét toelichting) hun favoriete thriller. Maar de lijst is nog steeds 'under construction'. Met enige regelmaat wordt die dit jaar aangevuld met een tip van een schrijver. Vandaag wordt de lijst verrijkt met de keuze van de Vlaamse auteur Guy Prieels.


Pierre Lemaitre - Alex

Bijna bedwelmend leesavontuur

(Door Guy Prieels)

Een groot aantal lezers zal alvast gewonnen zijn voor het werk van Stieg Larsson, en terecht, maar laat mij hier Alex van de Franse schrijver Pierre Lemaitre naar voren schuiven.

'Alex Prévost wordt in elkaar geslagen, ontvoerd en opgesloten in een hangende houten kooi. Haar kidnapper wil haar zien creperen van honger en dorst. Of krijgen de ratten haar eerst? Maar de bloedmooie Alex is geen gewoon slachtoffer. De vraag rijst of zij eigenlijk wel een slachtoffer is. Op haar eigen vindingrijke manier probeert ze ontkomen aan een vreselijk lot.'

Naast zijn meesterwerk  Au revoir là-haut (Tot ziens daarboven) werd deze thriller van Pierre Lemaitre met zijn schokkende plotwendingen, levendige schrijfstijl, verrassende taalrijkdom en de aparte, accuraat geschetste personages voor mij een pittig, bijna bedwelmend leesavontuur.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst: 
Alex Prévost wordt in elkaar geslagen, gekidnapt en in een verlaten Parijs' pakhuis opgesloten in een hangende houten kooi. Haar ontvoerder wil maar één ding: Alex zien sterven... aan honger, dorst, of krijgen de ratten haar als eerste?

Ondertussen heeft commandant Camille Verhoeven geen enkel aanknopingspunt in de ontvoering. De eigenzinnige  Verhoeven is persoonlijk diep geraakt door dit misdrijf en levert een strijd tegen de klok om Alex te vinden.

Maar Alex - oogverblindend mooi, vindingrijk en met een heel eigen moraal - is geen gewoon slachtoffer... Is zij wel een slachtoffer?


De Franse scenarioschrijver en auteur Pierre Lemaitre (Parijs, 1951) is autodidact. Hij werkte als leraar literatuur voordat hij schrijver werd. In 1977 richtte hij een klein leerbedrijf op voor onderwijs en communicatie aan volwassenen. Tot het midden van de jaren 2000 gaf hij cursussen algemene cultuur aan lokale overheidsfunctionarissen en organiseerde hij seminars over Franse en Noord-Amerikaanse literatuur voor bibliothecarissen. Lemaitre is vooral bekend om zijn thrillers met Commissaris Camille Verhoeven in de hoofdrol.

Zijn belangrijkste werk is Tot ziens daarboven, een roman over de Eerste Wereldoorlog en de periode vlak daarna. Twee soldaten die de verschrikkingen van de loopgraven hebben overleefd voelen zich bedrogen en verstoten door de maatschappij. Ze besluiten om fortuin te maken en ontwikkelen een plan om snel geld te verdienen en de samenleving een loer te draaien. In 2017 werd Au revoir là-haut verfilmd door de Franse regisseur Albert Dupontel, Lemaitre won voor zijn boek de Prix Goncourt. Voor de thriller Alex werd hij bekroond met de International Dagger.


Guy Prieels was kleinkunstenaar, vastgoedmakelaar aan de Belgische kust en in de Zwitserse Alpen en runde een gerenommeerde kunstgalerij. De diva en de demon is de elfde roman van zijn hand, sinds zijn debuut als schrijver in 2007.

De diva en de demon is volgens uitgeverij Houtekiet 'een hard-boiled roman noir van het zuiverste soort'. In de bloedhete zomer van 1976 trekt een meedogenloze killer een spoor van gruwelijke moorden door het Gentse ommeland. Hij voelt zich onaantastbaar, maar nog ongenaakbaarder is de op wraak beluste vrouw die hem in de ban houdt en de geweldsorgie zorgvuldig orkestreert vanuit de schaduw.

1976. Een moordend hete zomer. Een verstoten bruid, een bloedmooie griet als inzet op de pokertafel en twee vrouwen die met een kogel in het achterhoofd uit het water worden gevist. Ook de partners van de vrouwen zijn verdwenen. Van de ene wordt het hoofd teruggevonden. De andere wordt gezocht als verdachte, maar is verdwenen met de noorderzon. Het raadsel blijft onopgelost.

2001. De misdaden zijn verjaard. De dader voelt zich onaantastbaar. Maar de kroongetuige kent geen rust en wacht op het gepaste moment om eindelijk wraak nemen.

Zie ook de recensie van Guido Huisintveld 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering): 

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra

Baantjer
 - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Richard Bachman (aka Stephen King) - De marathon (1979); favoriet van Ingrid Oonincx
Desmond Bagley - Op dood spoor (1970); favoriet van Frank van Zwol
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
Dan Brown - Oorsprong (2017; favoriet van Benny Baudewyns

Truman Capote - 
In koelen bloede (1966); favoriet van Hans Faber
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten 
John le Carré Een volmaakte spion (1986); favoriet van Toni Coppers
John le Carré - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau en Corine Hartman
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Tom Clancy - Uitstel van executie (2003); favoriet van Martyn van Beek
Blake Crouch - Dark Matter (2016); favoriet van Erik Betten

Len Deighton - 
Voorspel in Berlijn (1983); favoriet van John Kuipers
Arthur Conan Doyle
 - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn

Umberto Eco
 - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer en Jo Claes
Anne Eekhout - Mary (2021); favoriet van Lidewij Martens 
James Ellroy
 - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux

Gillian Flynn - 
Teerbemind (2006); favoriet van 
Daniëlle Hermans
Frederick Forsyth - Geheim dossier Odessa (1972);   favoriet van Rudy Soetewey
John Fowles
 - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra

Eva García Sáenz de Urturi 
De stilte van de witte stad (2016);  favoriet van Heleen van den Hoven
Jef Geeraerts - Diamant (1982); favoriet van Jac. Toes
John Grisham - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern 

Terry Hayes - 
Ik ben Pelgrim (2013); favoriet van Carina van Leeuwen, Steven Van Belleghem en René van Rijckevorsel
Gerben Hellinga - Merg en Been (1985); favoriet van Peter Römer

Jean-Claude Izzo - 
Misdaad in Marseille (2007); favoriet van Bas Haan

Stephen King - 
De beproeving (1978); favoriet van Karin Hazendonk
Stephen King - 
De Shining (1977); favoriet van Nathalie Pagie
Stephen King
 - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Stephen King - Over leven en schrijven (2000); favoriet van Frederik Baas
Stephen King - 22-11-1963; favoriet van Saskia Oudshoorn

Herman Koch - Het diner (2009); favoriet van Marlen Visser
Tim Krabbé - 
Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck 

Linda J. LaRosa & Barry Tanenbaum
 - De toevalsfactor (1978); favoriet van Jos van Cann
Ira Levin 
Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul en Saskia Noort
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan

Henning Mankell
 - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Daphne du Maurier - Rebecca (1938); favoriet van Simon de Waal

Jo Nesbø - 
Headhunters (2008); favoriet van Kasper van Beek

Thomas Olde Heuvelt - 
HEX (2013); favoriet van Marieke Damen

Marion Pauw
 - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst 

Ian Rankin
 - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Dolores Redondo De beschermengel (2013); favoriet van Soraya Vink
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Michael Robotham - Leven of dood (2014); favoriet van Chantal van Mierlo

Sjöwall & Wahlöö 
Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Martin Cruz Smith - Tokio Centraal (2002); favoriet van Chris Rippen
Rudy Soetewey - Getuigen (2013), favoriet van Anne-Laure van Neer 
Chevy Stevens - Vermist (2010); favoriet van Angelique Haak
Peter Straub - 
Komplot (1990); favoriet van Floris Kleijne 

Donna Tartt
 - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman, Marion Pauw en Donald Nolet
Franck Thilliez - Het weeshuis 2012); favoriet van John Brosens
Scott Turow
 - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post

Mario Vargas Llosa - 
Het feest van de Bok  (2000); favoriet van Jacob Vis
Esther Verhoef
 - De kraamhulp (2014); favoriet van Ilse Ruijters

Thomas Willmann
 - Het duistere dal (2010);  favoriet van Isa Maron en Arjan Hoks

22 maart 2023

Gesignaleerd 581 (nieuws, 2023)

C.J. Tudor - De dwalingAan het einde van de winter is bij uitgeverij A.W. Bruna de thriller De dwaling verschenen. Schrijver C.J. Tudor plaatst het verhaal in een stervenskoud decor, dus lezen met ovenwanten aan is gewenst.

Bereid je voor op ijzingwekkende kou.

Een gekantelde bus vol studenten.

Een gestrande kabelbaan vol vreemden.

Een afgelegen chalet vol onderzoekers.

In een van de groepen verschuilt zich een moordenaar - maar in welke groep?

Buiten raast een sneeuwstorm en de hulpdiensten komen niet opdagen. Er is geen levende ziel te bekennen, iedereen is op de vlucht. Maar waarvoor? Niemand weet wat er aan de hand is, maar één ding weten ze zeker: overleven is moordend.

Drie groepen onbekenden. Een moordenaar. Geen ontsnapping mogelijk.

C.J. Tudor werd geboren in Salisbury en groeide op in Nottingham, waar ze nog steeds woont met haar partner en dochtertje. Ze stopte op haar zestiende met school en had daarna diverse baantjes, waaronder winkelbediende, junior-verslaggever, radio-tekstschrijver, copywriter en voiceover.

In de jaren 90 presenteerde ze het filmprogramma Moviewatch op Channel 4. Alhoewel ze geen enkel talent had voor presenteren, kreeg ze de kans filmlegendes als Sigourney Weaver, Michael Douglas, Emma Thompson en Robin Williams te interviewen.

Tijdens het schrijven van haar debuut De Krijtman runde ze een hondenuitlaatservice, waarmee ze meer dan twintig honden per week uitliet. Ze schrijft al sinds haar kindertijd, maar ging er pas serieus mee aan de slag toen ze boven de 30 was. Haar leraar Engels vertelde haar vroeger eens dat hij uiterst teleurgesteld zou zijn als ze later geen premier of bestsellerauteur zou worden.

Ze kreeg het idee voor De Krijtman toen haar dochtertje eens een doos stoepkrijt cadeau kreeg. Op een middag tekenden ze krijtmannetjes op de oprit voor het huis. Later die avond – het was al donker – opende ze de deur en werd ze geconfronteerd met tientallen sinister uitziende krijtmannetjes. De vertaalrechten van De Krijtman waren binnen een paar weken aan 39 landen verkocht. 

Lees hier een fragment van De dwaling.

17 maart 2023

Wordt verwacht 542 (nieuws, 2023)


Hoever reiken de ambities van Poetin?
Zeker sinds zijn troepen op 24 februari 2022 Oekraïne binnenvielen in het kader van 'een speciale militaire operatie', wordt Vladimir Poetin gezien als een onberekenbare schurk. Tomas Ross, Nederlands bekendste factionauteur, richt zijn vizier op de eindbaas van het Kremlin in de thriller Poetins dochter, dat op 11 mei bij uitgeverij Cargo verschijnt.

Philip Prinsen, voormalig veiligheidsexpert bij de Europese Unie, vermoedt dat zijn verongelukte vrouw is vermoord. Het ziet ernaar uit dat haar dood te maken heeft met zijn eigen verleden en zijn relatie met de Russische oligarch Igor Soeslov, een vertrouweling van Vladimir Poetin.

Op zoek naar de mogelijke moordenaar van zijn vrouw ontmoet hij Jenny van Dalen, een jonge vrouw die haar familie verloor bij de ramp met de MH17 in 2014. Hun zoektocht leidt hen van Londen naar een landgoed in Friesland en vandaar naar Istanbul.

Daar raken ze verstrikt in een levensgevaarlijk dubbelspel van Russische oligarchen en westerse inlichtingendiensten in de strijd om Oekraïne.

Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina? Philip en Jenny zullen aan de kust van de Zwarte Zee gevaarlijk dicht bij de waarheid komen.

Poetins dochter is het 78ste boek van Tomas Ross. 'Aan de basis staan de nieuwsberichten over Maria Poetina en haar veronderstelde Nederlandse echtgenoot', vertelde hij eerder. 'Geen historie, maar dichter bij de actualiteit. Een 'what if' thriller.'

Maria Poetina is een van de twee dochters van de Russische president 
Vladimir Poetin. Ze werd geboren in 1985, studeerde geneeskunde, werd endicronoloog en trouwde in 2008 een Nederlandse zakenman. Het stel vestigde zich in Voorschoten en woonde in een penthouse in een buurt met de toepasselijke naam Krimwijk. In 2014 riepen inwoners op Maria het land uit te zetten nadat vlucht MH17 was neergehaald door pro-Russische rebellen boven Oekraïne.

Drievoudig Gouden Strop-winnaar Tomas Ross (1944) is de grootmeester van de Nederlandse thriller, zegt zijn uitgever. Zijn meest recente thrillers zijn De man zonder gezicht, de bejubelde serie De Indië-trilogie en Indisch Requiem. Hij woont en werkt in Den Haag. Op 11 mei wordt Poetins dochter gepresenteerd in Paagman Boeken, Den Haag.

In een grot (nieuws, 2023)De Bijbel op zijn kop
Moord en doodslag, overspel en ander laakbaar gedrag: het komt niet alleen voor in thrillers, maar ook in de Bijbel. Voormalig godsdienstdocent Jeroen Windmeijer en voormalig gelovige Tjarko Evenboer houden in de thriller Openbaring het heilige boek eens kritisch tegen het licht. 'Voor de liefhebbers van Dan Brown', meldt de uitgever. Of dat een aansporing is of juist een waarschuwing, laten we in het midden. 

Openbaring
is het eerste deel in de Ryevaar-trilogie. In het boek dat op 23 maart verschijnt bij Xander uitgevers, krijgt de Leidse docent Religieuze Antropologie Simon Ryevaar een mysterieus telefoontje
van bevriend archeoloog Thomas. Deze heeft in Turkije een grot met een vreemde inscriptie ontdekt die verband houdt met het Bijbelboek Openbaring.

Deze ontdekking zet alles wat zij denken te weten over de Bijbel definitief op zijn kop. Als Simon met behulp van onderzoeksjournalist Nova le Temp op onderzoek uitgaat, is dat het begin van een levensgevaarlijke reis die hen dwars door Europa en daarbuiten leidt, op zoek naar de waarheid en op de vlucht voor mensen die hen ten koste van alles willen tegenhouden...

De uitgeverij: 'Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer combineren hun fenomenale kennis van de Bijbel én hun schrijftalent in deze meeslepende thriller, waarin zij een volledig nieuw en schokkend perspectief op de Bijbel verweven met een ijzersterke plot die de lezer beduusd achterlaat.'

Tjarko Evenboer is schrijver en cartoonist. Evenboer was jarenlang een overtuigd christen. Hij schreef twee christelijke boeken voor uitgeverij Gideon, het non-fictieboek De wereldwijde vloed (2012), dat in christelijke kringen als standaardwerk wordt gezien, en de roman De stenen getuigen (2016), waarin de parallellen tussen het bijbelse Genesis en wereldwijde mythen centraal staan. In 2020 kwam Evenboer met het bericht naar buiten dat hij na een jarenlang veranderingsproces het christelijk geloof achter zich laat. Dat zorgde voor een schokgolf in geloofskringen.

Jeroen Windmeijer werd in 1969 geboren in Delft. Na zijn gymnasiumopleiding studeerde hij wijsbegeerte en na het behalen van zijn propedeuse studeerde hij Culturele Antropologie en Sociologie der Niet-Westerse Samenlevingen aan de Universiteit Leiden. Voor zijn afstudeeronderzoek woonde hij zes maanden in een klein dorpje van de Boliviaanse Aymara-indianen aan de oevers van het op 4.000 meter gelegen Titicacameer, op de grens van Bolivia en Peru.

Windmeijer werkte als reisleider voor reisorganisatie Djoser in onder meer Egypte, Mexico, Guatemala, Belize en Venezuela. Daarna was hij zes jaar docent Nederlands als Tweede Taal (NT2). Na een studie Wereldgodsdiensten en de eenjarige postdoctorale lerarenopleiding Godsdienst (ICLON, Leiden) werkte hij als docent godsdienst en als docent maatschappijleer. Hij debuteerde in juni 2015 bij de Leidse uitgeverij Primavera Pers met de thriller Het Petrusmysterie. Daarna volgden onder andere Het Pauluslabyrint, Het Pilgrim Fathers Complot, De Offers, Het Isisgeheim en Het Evacomplex. Hij heeft al meer dan 250.000 exemplaren van zijn boeken verkocht. 

16 maart 2023

Immer geradeaus (nieuws, 2023)


Duitse vertaalrechten van De Repair Club verkochtNa De macht van meneer Miller, CEL en Wachtwoord krijgt nu ook de vorig jaar verschenen thriller De Repair Club van Charles den Tex een Duitse vertaling. In De Repair Club wordt John Antink, ex-chef van de geheime dienst,  gedwongen zijn verleden onder ogen te zien. Hij moet een fout uit zijn carrière herstellen.

De Repair Club is terecht met lof onthaald. Het boek was onder meer genomineerd voor VN Thriller van het Jaar. Dit succes is ook in Duitsland niet onopgemerkt gebleven. De bestseller zal dit najaar in
het Duits verschijnen bij HarperCollins Germany. ‘Ik ben ongelooflijk trots dat Charles’ geweldige en
actuele thriller binnenkort ook in het Duits te lezen zal zijn', zegt Erwin Koning, uitgever bij HarperCollins Holland. 'Hét bewijs dat het genre spionagethriller nog springlevend is!’

Over drie weken verschijnt Trauma, een nieuwe thriller met John Antink, in de hoofdrol. Maar Charles den Tex heeft nog meer ijzers in het vuur. Bij uitgeverij Volt verschijnt Rollercoaster Six - De leugen, een jeugdthriller. Het boek is een coproductie met kinderboekenauteur Fred Diks en deel 1 in een serie rondom zes vrienden die voor elkaar door het vuur gaan. 

Charles den Tex schrijft sinds 1995 spannende boeken. Er staan nu zestien op zijn cv. Hij heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder drie keer de Gouden Strop, de Gouden Vleermuis, de Crimezone Publieksprijs en de VN Detective & Thrillergids publieksprijs.

11 maart 2023

Twee walletjes (nieuws, 2023)

Angelique Haak genomineerd voor Hebban ThrillerprijsJe hebt publieksprijzen en je hebt juryprijzen. Winnaars van de eerste soort zeggen altijd dat de lezers gelijk hebben, winnaars van de tweede soort slaan hun prijs hoger aan omdat hun boek door deskundigen is beoordeeld. De Hebban Thrillerprijs eet van twee walletjes: het is zowel een lezersprijs als een juryprijs (van lezers, dat dan weer wel...).


Lezerscommunity Hebban.nl maakte eerder deze week de shortlist van de Hebban Thrillerprijs 2023 bekendgemaakt. Een lezersjury van ruim honderd leden selecteerde de vijf kanshebbers voor de belangrijkste lezersjuryprijs voor het spannende boek.

Genomineerd zijn:
De Magdalenacodex van Jeroen Windmeijer & Jacob Slavenburg (HarperCollins Holland)
November van Thomas Olde Heuvelt (Meulenhoff Boekerij)
Gouden Nevel van Thijs Voortman (Flamboyant Uitgeverij)
Het verkeerde meisje van Angelique Haak (De Crime Compagnie)
De Ripperconnectie van Gerrit Barendrecht (Luitingh-Sijthoff)

De Hebban Thrillerprijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt en is volgens de initiatiefnemers de enige juryprijs voor het spannende boek met een grote invloed van lezers. Meer dan honderd leden van de lezerscommunity beoordeelden de longlist met vijftien oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers. Een vakjury bestaande uit boekverkopers, bibliotheekmedewerkers, recensenten en Hebbanredacteuren leest nu de vijf genomineerden en bepaalt de winnaar.

De Hebban Thrillerprijs werd vorig jaar gewonnen door Anya Niewierra. Haar boek, De Camino, staat sinds de bekroning vrijwel onafgebroken in de Bestseller 60. De prijs wordt uitgereikt voorafgaand aan de Avond van het Spannende Boek op donderdag 25 mei in de Bibliotheek aan de Neude in Utrecht. 

Die ene mythische figuur (nieuws, 2023)

Nederlandse uitgever presenteert debuut met allure van 'Ik ben Pelgrim'  Je moet maar durven: als Nederlandse uitgever een thrillerdebuut lanceren dat 'internationale allure' met zich heeft. Uitgeverij A.W. Bruna doet dat met De man met duizend gezichten van Lex Noteboom. Geschikt 'voor de liefhebbers van Ik ben Pelgrim, Black Mirror en House of Cards'. Het boek ligt op 23 mei in de winkel. 

Een jonge vrouw met een verleden dat ze zich niet kan herinneren.

Een soldaat zonder naam op zoek naar een man die niemand ooit heeft gezien.

Een echtgenote en moeder gevangen in een door burgeroorlog verscheurd land.

Drie personen op zoek naar antwoorden. Drie personen op zoek naar de waarheid. En alles draait om die ene mythische figuur: De Man met Duizend Gezichten. 


Wanneer Vigo Lechkov, president van de Democratische Republiek Kazichië, wordt vermoord, keert zijn tweelingbroer Daniel na twintig jaar terug naar het vaderland voor de begrafenis.

Maar al snel blijken Daniel en zijn vrouw Michelle de voormalige Sovjetstaat niet meer te kunnen verlaten. Er heerst grote onrust in het land, waar in het oostelijke deel de roep om onafhankelijkheid steeds luider klinkt en in de hoofdstad sommige oligarchen definitief willen afrekenen met de familie Lechkov.

Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie heeft Daniels familie met ijzeren vuist over Kazichië geheerst.

Nu Vigo dood is, zou Daniel middels zogenaamd vrije verkiezingen tot de nieuwe president moeten worden verkozen. Dit is het laatste wat Daniel wil, maar wanneer er een staatsgreep wordt gepleegd en de Russische geheime dienst en de CIA zich ermee gaan bemoeien, begrijpt hij dat hij gevangen zit in een dodelijk web.

Lex Noteboom (1987) studeerde moderne geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie werkte hij als merkstrateeg voor verschillende reclamebureaus, terwijl hij de sciencefictionthriller The Deca Tapes schreef. Om het verhaal uit te kunnen brengen, maakte hij er een audiodramapodcast van. The Deca Tapes werd meer dan 500.000 keer beluisterd, genomineerd voor een Webby Award en won de grootste prijs voor digitale creativiteit in Europa: een Lovie Award. In eigen land werd de podcast genomineerd voor BNR’s Dutch Podcast Award.

De man met duizend gezichten is zijn debuut als auteur en tevens zijn eerste Nederlandstalige verhaal. Hij werkte ruim drie jaar aan het boek. Tegelijk met het boek verschijnt de 8-delige audiodramapodcast De vrouw met duizend gezichten. Boek en podcast spelen in dezelfde wereld af, maar vertellen afzonderlijke verhalen die los van elkaar te lezen/beluisteren zijn.