30 november 2017

Gesignaleerd 427 (nieuws, 2017)

Dinie Bell - Driest


Bij uitgeverij Palmslag verschijnt morgen de misdaadroman Driest van Dinie Bell. Na Achtervolgingsdrift, Hysteria en Knekelhuis is dit de vierde thriller van de Eindhovense schrijfster. 

Palmslag noemt Driest 'een misdaadroman met een vleugje mysterie'. Een disfunctionele familie, een jonge veroordeelde in een vrouwengevangenis en twee meisjes die elkaars tegenpolen zijn: wat hebben ze met elkaar te maken en wat is hun rol in een reeks gewelddadige misdaden?


Drie personen vertellen het verhaal van Driest: een minderjarig meisje dat berecht is als volwassene, Imke en Mercedes. De veroordeelde zit de haar opgelegde straf uit in een vrouwengevangenis, waar het haar bepaald niet makkelijk wordt gemaakt door de treiterende medegedetineerden.

Waar de veroordeelde op het ene moment lieflijke gedichtjes schrijft in haar cel, deinst ze er op andere momenten niet voor terug extreem geweld te gebruiken om de pesterijen en bedreigingen te doen stoppen.

Imke is een introvert meisje dat opgroeit in een chic milieu. Haar moeder geeft haar alle liefde, maar in de ogen van haar vader kan ze niet veel goed doen. En dan is er nog Mercedes, die, extravert als ze is, in alles Imkes tegenpool is. Wat hebben deze drie meisjes met elkaar te maken? En wie is toch die ‘hij’ aan wie steeds gerefereerd wordt?

Dinie Bell (1956) woont in Eindhoven. Ze schreef haar eerste werk voor een verhalenwedstrijd van de Kunststichting Eindhoven toen ze negentien was. Haar verhaal werd gepubliceerd in de bundel Beeldspraak. In 2011 debuteerde de Noord-Brabantse met de roman Alsjeblieft papa.... In 2013 publiceerde Palmslag haar eerste psychologische thriller Achtervolgingsdrift, in 2014 gevolgd door de thriller Hysteria. Eind 2015 kwam haar derde spannende boek uit: Knekelhuis.

27 november 2017

Onmacht, duisternis en hoop (nieuws, 2017)

Topadvocaat Knoops komt met thriller over moordzaak op Bonaire


 'Zijn slachtoffers stonden dicht bij elkaar, op nog geen drie meter bij hem vandaan. Zij waren nietsvermoedend uit de auto gestapt op nog geen vijfhonderd meter van de vuurtoren. Het plan was simpel. Hij wist dat hij de twee broers gemakkelijk mee zou krijgen naar een afgelegen gebied als het om vrouwen ging. In plaats van de twee vrouwen, wachtte hun de kogel.'

Deze week is De laatste kamer, een legal thriller van advocaat Geert-Jan Knoops, verschenen bij uitgeverij Balans. Het verhaal is gebaseerd op een moordzaak dit twaalf jaar geleden gebeurde op het Caribische eiland Bonaire.

Op 15 juli 2005 worden op Bonaire twee broers vermoord aangetroffen bij de vuurtoren Spelonk. Ze zijn op afschuwelijke wijze om het leven gebracht. De gemeenschap op Bonaire is geschokt. De drie mannen die ervoor worden opgepakt, worden tot in hoogste instantie voor deze moorden veroordeeld. Maar de veroordeling van twee van hen roept bij sommigen veel twijfel op.

Begin 2011 kreeg advocaat Knoops de zaak op zijn bureau, nadat een Curaçaose psycholoog had ontdekt dat de twee veroordeelden mogelijk onschuldig waren. Knoops: 'Jarenlang zou deze zaak mijn leven en dat van mijn collega's beheersen. Het heeft mijn visie op de samenleving en op het justitiële systeem veranderd.'

Als een jaar later het Innocence Project van Knoops wordt gevraagd onderzoek te doen naar hun onschuld, draait dit uit op een unieke rechtszaak met een onverwachte ontknoping. In De laatste kamer laat Knoops de lezer kennismaken met de ontluisterende wereld van gerechtelijke dwalingen, waarin hij is gespecialiseerd. Hij beschrijft de wereld van onmacht, duisternis en hoop, die verbonden is aan het lot van mensen die onterecht achter de tralies zitten.

Iets gevaarlijks (column, 2017)

Donderend applaus(Door Peter de Zwaan)

Namen. Daar ligt het moeilijker mee dan ik tot voor kort dacht. Je hebt een naam en daar doe je het mee. Niks hoor. Daar ga je over steggelen of klagen of debatteren of weet ik wat mensen doen die veel tijd hebben.
Twee voorbeelden die aan de orde kwamen in de jaarvergadering van het GNM, Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs.

Het gaat de laatste jaren niet zo goed met de Gouden Strop en ‘niet zo goed’ is de woordkeus van de aardige collega’s. Ik hou van kort: beroerd. Nauwelijks aanzien, nauwelijks beloning voor de winnaar en als ik goed nadenk nog wel een paar nauwelijksen.

Job Vis had een oplossing die, vond ik, tegen briljant aanzat. ‘Geef de winnaar 1 euro en laat hem het geschenkboek voor het jaar erna schrijven. Daar verdient hij meer mee dan de 10.000 euro die de afgelopen jaren met pijn en moeite werd opgebracht.’

Kan niet. Geen schijn van kans, want zei een collega die 100 keer met alle instanties die denkbaar zijn heeft gesproken: ‘Dat wil de CPNB echt nooit, want die wil bekende namen.’ Ooit was er een geschenkboekje van Stephen King, nou, dan wil je verder wel zwijgen.

Of niet. Want daar hebben we het gedonder weer. Je moet op een of andere manier zorgen dat je bekend wordt en pas daarna openen zich deuren. Onder meer bij clubs die ervoor moeten zorgen dat je als schrijver bekend wordt, zoals de CPNB.

Ik doe nu iets gevaarlijks. Ik ga er even van uit dat de juryleden van de Gouden Strop wel eens een misdaadboek hebben gelezen en dat zij het beste boek van het afgelopen jaar de prijs geven.

De schrijver ervan zou bekend moeten worden. Dat lukt niet via de Strop, dat weten we nou wel, maar het kan lukken via een geschenkboek waarvan er enkele honderdduizenden worden verspreid. Mooi toch, een prijs van 1 euro voor de eer en het jaar erna leuk verdienen aan een geschenkboek en een bekende schrijver worden, voor je het weet zit je in iets ellendigs als het tv-programma RTL Boulevard.

Voorbeeld twee. De naam Gouden Strop. Er waren sponsors die jeuk kregen van de gedachte dat hun bedrijfsnaam gekoppeld zou moeten worden aan het woord Strop. Ik heb destijds niet de Gouden Strop gewonnen, maar de Bruna Gouden Strop en vond het een mooie naam. Bruna waarschijnlijk toen ook, maar er zijn bedrijven met directieleden die er anders over denken. Stakkers, natuurlijk, maar ze bestaan en waarom zouden we ze de kans geven het woord Strop als argument te gebruiken om terug te deinzen of van schrik niet meer te willen sponsoren? Hup: andere naam voor de Strop.

‘Vinden jullie Gouden Winnaar goed, jongens? Kom dan maar op met de centen. Moet er iets anders van Goud zijn? Ons best, wat zeggen jullie, geven jullie maar een ton? Een beetje guller mag wel. Een ton of drie, vier en we laten het Goud blinken tot jullie last van jullie ogen krijgen. Al zal het de Gouden Boerenleenbank zijn. Of de Gouden Bol van Com.’

Er was in de jaarvergadering van het GNM één lid dat zei dat de naam wat hem betrof meteen mocht veranderen. Het ging hem niet om het woord Strop, maar om het feit dat de prijs zo ongeveer een dood paard is geworden waar je niet mee moet zeulen. Nieuwe sponsor, nieuw prijzengeld, nieuwe naam, nieuwe kansen. Het lid om wie het ging, was ik, ja, iemand moet het doen. En echt, eerlijk waar en ongelogen, het donderende applaus klinkt nog na in mijn oren.

Deze column is ook te lezen op www.peterdezwaan.nl. Zie ook Genootschap in overleg met mogelijk nieuwe sponsor van Gouden strop.

26 november 2017

Enige beweging (nieuws, 2017)

Genootschap in gesprek met nieuwe sponsor voor Gouden Strop


Het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) spreekt komende week met een mogelijk nieuwe sponsor voor de Gouden Strop, de belangrijkste thrillerprijs van het land. Dat heeft schrijver Charles den Tex, voorzitter van de Stichting Gouden Strop, zaterdag gezegd tijdens de jaarvergadering van het misdaadauteursgilde. 

Er lijkt dus eindelijk enige beweging te zitten in de impasse waarin de thrillerprijs verkeert na de door velen bekritiseerde uitreiking in juni van dit jaar. De naam van de mogelijke geldschieter werd niet vrijgegeven tijdens de jaarvergadering, omdat het overleg met deze nog moet beginnen.

Er is nog niets vastgelegd, maar er circuleren wel plannen en ideeën, aldus een van de aanwezigen tijdens de vergadering. Zo moet het sponsorschap een verbintenis zijn die voor meerdere jaren wordt aangegaan. Via de televisie (lees: RTL) moet er niet alleen aandacht zijn voor de winnaar van de prijs, maar ook voor de genomineerden. Als het even kan moet het prijzengeld voor de bekroonde auteur omhoog naar 25.000 euro, is er naast de juryprijs ook sprake van een publieksprijs. Last but not least: het moet bespreekbaar worden dat de naam Gouden Strop wordt vervangen.  

Dit jaar werd de winnaar van de Gouden Strop bekendgemaakt tijdens een uitzending van RTL Late Night. Er was veel kritiek op de uitzending, die met weinig allure gepaard ging. Volgens GNM-voorzitter Peter Römer lag dat aan een te korte voorbereidingstijd. Komende jaren moet dit beter gaan, vindt de GNM-voorzitter en dat standpunt wordt gedeeld door RTL. 

Er wordt gedacht aan meerdere uitzendingen via RTL, te beginnen bij de shortlist. De Gouden Strop zou dan de enige literaire prijs in  het land zijn die meerdere malen per jaar aandacht krijgt op tv. Door het instellen van een publieksprijs zullen de kijkers meer bij de Strop worden betrokken. De mogelijkheid werd geopperd een vlogger filmpjes te laten maken over genomineerden en/of hun boek. Uit de vergadering die werd bijgewoond door pakweg twintig van de in totaal 135 leden kwam enige instemming, maar niemand meldde zich om deze klus te klaren. Een ander plan om de winnaar van de Gouden Strop het geschenkboekje van het daaropvolgende jaar te laten schrijven, werd de grond in geboord met het argument dat de organiserende stichting CPNB altijd een grote naam zoekt voor dit kwarwei.

Al de plannen kunnen natuurlijk alleen doorgaan als de Strop blijft en dat is mede afhankelijk van de uitkomst van de gesprekken met een nieuwe sponsor. Omdat de waardering voor een prijs, zo blijkt uit de praktijk, rechtstreeks te maken heeft met de hoogte van die prijs, zal het bedrag omhoog moeten. Het bestuur van de Stichting Gouden Strop streeft naar 25.000 euro.

Of de Schaduwprijs zal blijven bestaan is onzeker, omdat voorlopig zwaar wordt ingezet op de Strop zelf. De jury voor de Strop zal volgend jaar worden betaald door de Lira, zo is toegezegd. Wat de naamsverandering van de Gouden Strop betreft, werd gemeld dat niet alle eventuele sponsors onder de indruk zijn van de naam. Er zijn geldschieters geweest die hun naam niet direct wilden verbinden aan een prijs met het woord 'strop'. Onder de aanwezigen was er weinig enthousiasme voor een naamswijziging, maar er kwamen uit de vergadering ook geen protesten. Volgens een andere toehoorder verzandde de discussie in vage algemeenheden.

Bestuurslid John Brosens legt na acht jaar zijn taken neer, zo werd zaterdag ook bekend. Hij wordt opgevolgd door Michel van Bergen Henegouwen, oftewel schrijver Michael Berg. Na de vergadering was er de traditionele borrel, gevolgd door 'een mystery dinner'. Het aantal aanwezige leden was toen gestegen tot veertig. 

22 november 2017

Publiekslieveling (nieuws, 2017)

Saskia Noort vist opnieuw achter het net

Het werd nog eens fijntjes gememoreerd bij De Wereld Draait Door: Saskia Noort was voor de vijfde keer genomineerd voor de NS Publieksprijs. Maar daar hadden de stemmers maling aan. Opnieuw bleef de schrijfster van de thriller Huidpijn met lege handen achter. Sportjournalist Michiel van Egmond echter mocht voor de derde keer de trofee mee naar huis nemen. Zijn boek De wereld volgens Gijp werd Boek van het jaar 2017.

Michiel van Egmond
won met 27 % van de stemmen. Als 2e eindigde De levens van Jan Six van Geert Mak (Atlas Contact) met 23% van de stemmen. Van Egmond won de NS Publieksprijs in 2013 met Gijp en in 2014 met Kieft.

De andere genomineerden waren naast Noorts Huidpijn, Mijn verhaal van Johan Cruijff, Judas van Astrid Holleeder en Thomas Dekker van Thijs Zonneveld. Er is in totaal 96.000 keer gestemd. Van Egmond ontving naast een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500 en een NS Altijd Vrij 1e klas abonnement voor één jaar ter waarde van € 6.420. Vooraf waren de genomineerden ervan overtuigd dat de prijs naar de zus van Willem Holleeder zou gaan.

De Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt uitgereikt sinds 1987. Sinds 2001 is NS sponsor van de prijs en is de naam NS Publieksprijs. Het boek dat de meeste stemmen vergaart, mag zich voortaan Boek van het Jaar noemen. De zes oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2016 tot 1 juli 2017).

In het vervolg op Gijp (2012) laat Van Egmond de lezer kennis maken met het oude en het nieuwe leven van voormalig voetballer René van de Gijp.

20 november 2017

Van vlees en bloed (nieuws, 2017)

Aspe wil met eigen uitgeverij de boer op


De Vlaamse bestsellerschrijver Pieter Aspe (64) wil vanaf 1 januari starten met een eigen uitgeverij. Dat laat hij weten aan De Standaard.


'Boeken drukken en vormgeven is niet zo moeilijk. De belangrijkste job van een uitgever is het contact met auteurs’, zegt Pieter Aspe in de Vlaamse krant. 'Ik heb al twee mensen gevonden die freelance voor me aan de slag gaan. Eén andere auteur - niet de minste - is ook al enthousiast. Per 1 januari zou ik willen starten.'

Sinds een jaar of twee verschijnen de boeken van de thrillerauteur onder de naam Aspe nv, maar onder de vlag van Uitgeverij Manteau, die al sinds jaar en dag zijn boeken uitgeeft. Aspe nv zou toen, naast het op de markt brengen van boeken, een digitale ontmoetingsplaats creëren. Zo staat te lezen op de website van WPG, de koepeluitgeverij boven Manteau en Aspe nv.

'Aspe nv was een eerste stap om het oeuvre van Aspe beter te ontsluiten', zegt Mariannen De Baere van Uitgeverij Manteau, in De Standaard. 'Maar het is geen juridisch genootschap. Het was een vehikel om initiatieven als de Aspe Award te organiseren en nieuwe auteurs aan te trekken.'

Volgens Aspe zou Aspe nv vanaf 2018 wel een zelfstandige onderneming worden. 'Zodat de inkomsten rechtstreeks naar de auteurs vloeien en hun geld niet verprutst wordt, bijvoorbeeld aan evenementen als de boekenbeurs in Antwerpen.'

'Uitgeverijen werken nu meer voor hun aandeelhouders, dan voor hun auteurs. Ze zijn me te log geworden. Auteurs zijn mensen van vlees en bloed, geen product uit de supermarkt.'

Bron: De Standaard

Aan kracht winnen (nieuws, 2017)

Meester, er zit een varkensoog in mijn lunchtrommel

Schrijver M.P.O. Books, ook wel bekend onder zijn pseudoniem Anne van Doorn, verkeert dezer dagen in hogere sferen. Zijn tweede thriller die al een aantal jaren niet meer verkrijgbaar was, is weer te bestellen via de reguliere boekhandel. Het gaat om een geheel herziene heruitgave.

Het gaat om de regiothriller De bloedzuiger. Het boek kwam voor het eerst in 2005 uit bij uitgeverij Ellessy, maar was al bijna zeven jaar uitverkocht. Het verhaal speelt zich onder andere af op een fictieve middelbare school, het Vondelcollege. Het meisje Ragnhild Muller fietst na afloop van een schooldag naar huis, maar komt daar niet aan. Later wordt haar lichaam in het bos gevonden. Het onderzoek wordt geleid door rechercheur Bram Petersen.

Misdaadauteur M.P.O. Books verwerkte veel persoonlijke schoolervaringen in De bloedzuiger, laat hij weten. In het verhaal wordt er in de biologieles een varkensoog ontleed. Een van de leerlingen ontdekt na afloop dat iemand een varkensoog in zijn brooddoosje heeft gepropt. 'Dat was een onsmakelijke ervaring die mij zelf overkwam', zegt Books. 'Ik weet nog hoe mijn medeleerlingen me met grijnzende gezichten vroegen of ik mijn brood al gegeten had. Onmiddellijk voelde ik nattigheid!'

Voor deze heruitgave, die via E-Pulp Publishers te verkrijgen is,  heeft Books het oorspronkelijke boek een flinke opknapbeurt gegeven. 'Als schrijver maak je toch een ontwikkeling door', aldus de schrijver. 'Jaren later kijk je daardoor anders naar je eigen tekst terug. Een en ander kon beter. Ook besloot ik de tweede moord te schrappen. Die had ik destijds erin gestopt omdat ik bang was dat het verhaal te kort zou worden. Nooit doen! Het boek is zonder die moord al heftig genoeg. Ik denk dat De bloedzuiger daardoor aan kracht heeft gewonnen.'

17 november 2017

Een en ander (nieuws, 2017)

CPNB treuzelt met thrillers


Voor de Kinderboekenweek 2018 is alles al in kannen en kruiken: Jozua Douglas schrijft het geschenkboekje en het thema voor die elf dolle dagen in oktober is Vriendschap. Hoe anders is het gesteld met de Spannende Boeken Weken die vier maanden eerder van start moeten gaan. Daarvoor lijkt nog niets geregeld.

Felix Weber won dit jaar de Gouden Strop met Tot Stof
Traditiegetrouw was in het najaar al in grote lijnen bekend hoe de komende editie van Spannende Boeken Weken (voorheen Maand van het Spannende Boek) zou worden ingevuld. Wie de auteur van het geschenkboekje zou zijn, was dan al lang onthuld.

De afgelopen twee edities werden de uitverkoren auteurs (respectievelijk Simon de Waal en Deon Meyer) al in de zomer geopenbaard. Ook gaf de organiserende stichting CPNB de thema's vrij, in 2016 was dat Bloed in de polder en dit jaar later stond de thriller als vakantieboek centraal.

Nu is het nog één groot vraagteken of en wanneer de Spannende Boeken Weken in 2018 terugkeren. Navraag bij de CPNB levert een weinig bevredigend antwoord op. 'Op 15 januari start de aanbiedingsperiode voor bibliotheken en boekhandels', meldt woordvoerder Job Jan Altena, 'dat is het moment waarop we met een en ander in zijn geheel naar buiten gaan.'

Ook over de organisatie van de Gouden Strop doet de CPNB er het zwijgen toe. Over de samenstelling van de jury is nog niets bekend, evenmin of alle juryleden al zijn aangezocht. Naar de naam van de juryvoorzitter moeten we raden. Wij gokken overigens op een herkansing voor Huub Stapel.

Rondvraag bij enkele uitgevers leert dat zij nog niet zijn benaderd door de CPNB over de mogelijkheid tot inzenden van thrillers voor de Gouden Strop. Waarom de boekpromotor nu zo treuzelt met het thrillergenre, is een raadsel. Mogelijk is de evaluatie van de jongste uitreiking van de Gouden Strop nog steeds niet voltooid. De CPNB was uitermate tevreden over het evenement, een tien minuten durend gedoe bij RTL Late Night. Maar vooral onder thrillerauteurs was het gemor niet van de lucht. Eind deze maand vergadert het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs over de toekomst van de Gouden Strop en over hoe het allemaal beter kan.

Bestsellerauteur Saskia Noort besloot kort na de uitreiking van de Gouden Strop tot de oprichting van een nieuwe thrillerprijs die omgeven zou zijn met meer allure. In juli liet ze nog weten dat diverse uitgevers en schrijvers daar uitermate positief over waren. Hoe het nu gesteld is met deze award, is niet bekend.

16 november 2017

Bloggen en schrijven (nieuws, 2017)

Met dank aan Nesbø, Larsson en Mankell


Goed nieuws voor zwoegende crimebloggers: er is nog een auteursleven mogelijk na het bloggen. Gewoon stug doorwerken aan je eigen manuscript en wie weet valt het ergens in het pulletje. Het is de Noorse blogger Geir Tangen in ieder geval gelukt.

Geir Tangen is met meer dan 170.000 volgers de populairste crimeblogger van Noorwegen. Begin vorig jaar maakte hij de overstap naar het schrijven (van een boek). In eigen beheer gaf hij zijn debuut Het meesterwerk uit. De prestigieuze uitgever Gyldendaal had er een maand voor nodig om in Het meesterwerk een meesterwerk te zien en bracht het boek internationaal onder de aandacht. Inmiddels zijn de rechten aan vijftien landen verkocht.

Tangen zou zijn achtergrond verloochenen als hij in zijn boek geen verwijzingen zou plaatsen als eerbetoon aan de Scandi-noir. De schrijver knipoogt meermaals naar bestsellers als Jo Nesbø's De roodborst, Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson en Dwaalsporen van Henning Mankell. Ook aan veelbesproken series als The Bridge en The Killing brengt hij een ode.

Het meesterwerk is het eerste deel van een drieluik. Journalist Viljar Ravn Gudmundsson ontvangt een mail van iemand die aankondigt al scherprechter het leven van een vrouw op te eisen. Als de vrouw de volgende dag vermoord wordt aangetroffen, realiseert Viljar zich dat het bloedserieus was. Zeker als hij na door de politie ondervraagd te zijn weer een bericht van een aangekondigde dood ontvangt.

Inspecteur Lott Skeisvoll moet op jacht naar een achteloze seriemoordenaar die erop uit lijkt te zijn de politie te willen tergen. Maar is hij wel zo achteloos?

Het meesterwerk van Geir Tangen verschijnt in februari 2018 bij uitgeverij The House of Books.

Wordt verwacht 423 (nieuws, 2017)

Nog één allerlaatste opdracht


Het is nog eventjes wachten tot begin volgend jaar, maar dan is-ie er ook: De rekruut, een nieuw deel in de Orphan-serie van Gregg Hurwitz. Volgens zijn uitgever doet de schrijver er alles aan om de lezer 'op de eerste rij' alle actie te laten meebeleven.

Het verhaal gaat dat de Amerikaanse auteur Gregg Hurwitz als kind een woordenboek in bed had liggen. Onder de dekens las hij met behulp van een zaklamp de boeken van Peter Benchley en Stephen King.  En om het griezelen aan den lijve te ondervinden, las hij de spannende verhalen soms ónder het bed. Maar dat deed hij alleen als zijn ouders de deur uit waren.

In De rekruut dat op 6 februari 2018 bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt, krijgt 'Nergensman' Evan Smoak weer een zware klus op zijn bordje. Doorgaans helpt hij iedereen die hulp nodig heeft en zich tot niemand anders kan wenden. Maar deze keer is degene die zijn hulp inroept een oude bekende: Jack Johns, de man die hem als kind uit een weeshuis wegplukte en opvoedde alsof hij zijn eigen zoon was.

In het diepste geheim is een team van huurmoordenaars bezig iedereen die ooit bij het Orphan-project, een officieel niet-bestaand trainingsprogramma van geheim agenten, betrokken was uit de weg te ruimen. Ze zitten Jack Johns op de hielen en Evan krijgt van zijn vroegere leermeester nog één allerlaatste opdracht: ga op zoek naar en bescherm mijn laatste protegé en rekruut voor het Orphan-project. Hierdoor komt Evan recht tegenover een oud-collega van hem te staan, Charles Van Sciver, die vastberaden is alle Orphans te doden. Helemaal bovenaan die lijst staat… Orphan X.

Gregg Hurwitz heeft inmiddels zestien thrillers op zijn naam staan. Zijn boeken werden genomineerd voor onder andere de CWA Ian Fleming Steel Dagger, en verschijnen in 22 talen. De filmrechten zijn ondertussen gekocht door Warner Bros voor Bradley Cooper (American Sniper). Orphan X won in 2016 de Crimson Scribe Award. Naast zijn succesvolle thrillers schrijft Hurwitz screenplays en graphic novels (waaronder Batman).

Copyright coverfoto: Gary Fleder

15 november 2017

Wordt verwacht 422 (nieuws, 2017)

Haar man is een vreemdeling


Melanie Raabe wordt het Duitse antwoord op Gillian Flynn genoemd, die met Gone Girl een wereldhit scoorde. Raabes eersteling werd een bestseller in haar geboorteland. Op 11 januari 2018 verschijnt haar tweede thriller De waarheid bij uitgeverij Cargo.

'Ze herkent hem niet, toch weet hij alles van haar', meldt de cover van De waarheid.

Zeven jaar geleden is de rijke zakenman Philipp Petersen tijdens een reis naar Zuid-Amerika spoorloos verdwenen. Sindsdien leeft zijn vrouw Sarah alleen met hun zoontje en heeft ze langzaam haar leven weer opgepakt.

Maar dan ontvangt ze een schokkend bericht: Philipp leeft nog en was het slachtoffer van een ontvoering. De media duiken op de zaak en in alle drukte en chaos probeert Sarah grip te krijgen op deze nieuwe realiteit. Wat zal er gebeuren? Hebben Philipp en zij nog een toekomst samen?

Sarah is op alles voorbereid, maar de man die tijdens het mediacircus uit het vliegtuig stapt ziet er misschien uit als haar man, maar is het niet. In shock verwelkomt ze de vreemdeling, maar snel daarna uit hij zijn eerste dreigement: als Sarah zijn dubbelrol onthult zal ze alles kwijtraken – haar fijne leven, haar zoon, haar man...

Melanie Raabe (1981) werd geboren in een klein dorpje in Noordrijn-Westfalen en woont momenteel in Keulen. Ze werkt als journaliste en actrice. Haar debuutthriller De val werd een dikke hit in Duitsland, de filmrechten van het boek zijn verkocht aan een grote filmstudio in Hollywood.

14 november 2017

In alle vormen (nieuws, 2017)

CPNB-directeur vertrekt naar Beeld en Geluid


Directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer verlaat na ruim zeven jaar per 1 februari 2018 de Stichting CPNB. 'Met pijn in het hart en met groot vertrouwen in de toekomst van de CPNB en haar mensen heb ik besloten mijn bakens te verzetten', zegt hij. 'Het was een grote eer en genoegen om leiding te mogen geven aan een van de mooiste stichtingen van Nederland die zich inzet voor zoiets belangrijks als het boek en lezen.' 

Van Nispen gaat vanaf 1 februari aan de slag als algemeen directeur bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. 'Hier komen voor mij alle zaken samen waar ik in mijn werkende leven mee te maken heb gehad. Tekst, beeld en geluid. Verhalen maken in alle vormen. Een instituut met een rijke collectie en een aantal grote uitdagingen voor de boeg, waarvan het nieuw vormgeven van het museum er slechts een is.'

Van Nispen (1964) trad op 1 juni 2010 in dienst bij de CPNB. Hij werd destijds aangenomen vanwege zijn creativiteit en vernieuwingsdrang. Onder zijn leiding werd meteen het Boekenweekgeschenk als e-book uitgegeven en recent werd het Nederland Leest experiment gehouden waarbij een verhaal is geschreven door een bestsellerauteur samen met een literaire robot. Daarnaast werden zo goed als alle bestaande campagnes vernieuwd en nieuwe succesvolle campagnes zoals de Poëzieweek en de Literatour, de Boekenweek voor jongeren, gelanceerd. Ook was hij de motor achter vele nieuwe initiatieven zoals de Leescoalitie en Jaar van het Boek. De afgelopen jaren werd wel de campagne voor de Maand van het Spannende Boek min of meer uitgekleed.

Het bestuur van de CPNB en adjunct-directeur Esther Scholten willen op korte termijn beginnen met de werving van een directeur. Bestuursvoorzitter van de stichting CPNB Geneviève Waldmann: 'Bestuur en medewerkers laten Eppo van Nispen met spijt gaan. Hij zette bij zijn aantreden deuren en ramen van de CPNB wijd open en heeft de organisatie met tomeloze energie en aanstekelijk enthousiasme een breder draagvlak gegeven, waarbij hij het belang van collectiviteit altijd met verve uitdroeg. Het is een troost dat hij een goed geoliede machine met ambitieuze en gedreven medewerkers achterlaat.'

Bron: CPNB

Structuur geven (nieuws, 2017)

Killer Woman geeft huiswerk


Schrijfcursussen schieten als paddenstoelen uit de grond. Niet alleen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in het Verenigd Koninkrijk. Want daar moet the chimney eveneens blijven roken. Schrijvers in spe kunnen nu een training krijgen van de uitvindster van Domestic Noir.

Julia Crouch, auteur van thrillers als Hartsvriendin en Verbroken belofte, heeft een online cursus samengesteld die op 8 januari 2018 van start gaat. De twaalf weken durende training is bedoeld voor hen die geen of weinig ervaring hebben met het schrijven van korte misdaadverhalen. Maar de cursus is ook bedoeld voor mensen die korte verhalen hebben geschreven en zich graag laten gidsen in de ontwikkeling van het ambacht door een ervaren auteur.

De training leert cursisten hoe ze een kort thrillerverhaal kunnen schrijven, hoe een structuur en een plot zijn op te bouwen, hoe geloofwaardige karakters moeten worden gecreëerd, hoe je spanning in een verhaal kunt aanbrengen, locaties en de sfeer schetsen, te onderzoeken hoe gevarieerd het thrillergenre is en hoe je kunt 'lezen als een schrijver'.

Gegadigden dienen naast het invullen van een aanmeldingsformulier en het schrijven van een introductiebrief ook een angstaanjagend voorval (fictief of waargebeurd) te beschrijven. De cursus is niet goedkoop: 450 Britse ponden oftewel ruim vijfhonderd euro.

Julia Crouch heeft vijf misdaadromans op haar naam staan. Ze bedacht de naam Domestic Noir voor het genre waarin ze actief is. Sindsdien is de term bijzonder populair onder collega-auteurs en lezers. Crouch geeft talrijke masterclasses en workshops op scholen, universiteiten en festivals. Ze maakt deel uit van het collectief Killer Women en is de drijvende kracht achter de Brighton Crime Wave, een tweemaandelijks evenement in deze Engelse badplaats waar thrillerauteurs lezingen geven en worden geïnterviewd.

Klik hier voor meer informatie over de training. Aanmeldingen voor de cursus dienen uiterlijk 11 december binnen te zijn. 


13 november 2017

Het blijft spannend (nieuws, 2017)


Lois Elzinga wordt televisiester


De thrillerreeks over rechercheur Lois Elzinga van Simone van der Vlugt vormt de basis voor de nieuwe dramaserie Lois. Van de driedelige reeks, die in het najaar van 2018 te zien is bij AVROTROS, is elke aflevering gebaseerd op een deel uit deze trilogie. De serie wordt geproduceerd door Endemol Shine Nederland.

De boeken Aan niemand vertellen (2012), Morgen ben ik weer thuis (2013) en Vraag niet waarom (2014), uitgegeven door Ambo|Anthos, vormen de basis van deze serie. De opnames staan gepland voor februari 2018 en spelen zich voornamelijk af in Alkmaar, de thuisbasis van hoofdpersonage Lois. Binnenkort worden de hoofdrollen bekendgemaakt.

Na de verfilming van De Reünie is dit voor Van Der Vlugt de eerste dramaserie geïnspireerd op haar boeken. Er zijn in totaal 340.000 exemplaren van de boekenreeks verkocht. Lois wordt geregisseerd door Lourens Blok (Vechtershart, Nieuwe Buren) en geschreven door Thomas van der Ree (Smeris, Riphagen).

'Ik vind het geweldig en een eer dat de AVROTROS en Endemol Shine Nederland een nieuwe dramaserie maken geïnspireerd op mijn trilogie over rechercheur Lois Elzinga', laat de schrijfster weten. 'Ook al ben ik nauw betrokken bij de totstandkoming van het script, het blijft spannend hoe aan het verhaal en Lois gestalte wordt gegeven. Ik kan niet wachten tot ik haar op de buis zie.'

09 november 2017

Transferdrukte (nieuws, 2017)

Auteur sluit meesterdeal met Prometheus

Schrijfster Marlen Beek-Visser heeft een contract voor de levering van twee thrillers gesloten met uitgeverij Prometheus. Ze verlaat Ellessy Crime, waar ze eerder Stem! en Meesterdeal publiceerde.  

Marlen Beek-Visser deelde dit transfernieuws via Facebook. 'Hier zit een blije schrijver', meldde ze. Volgens haar komt de eerste thriller eind volgend jaar, begin 2019 op de markt.

Beek-Visser (1968) is behalve auteur ook schrijfcoach en manager bedrijfsvoering. Ze studeerde commerciële economie aan de Haagse Hogeschool. Op verzoek verzorgt zij workshops creatief schrijven en organiseert zij twee keer per jaar een schrijfweek in Italië en op een zeilschip op de Waddenzee.

Beek-Visser is mede-oprichter van Moordwijven, een collectief van thrillerauteurs die een herkenbaar gezicht willen vormen naar lezers, boekhandel en pers door het organiseren van gezamenlijke activiteiten en pr. Haar eerste thriller Stem! verscheen in april 2015 en werd genomineerd voor de Schaduwprijs 2016. Eind vorig jaar werd haar tweede, Meesterdeal, uitgebracht.

De laatste tijd verkassen opvallend veel vrouwelijke thrillerauteurs naar andere uitgevers. Naast Beek-Visser gingen ook Loes den Hollander, Corine Hartman, Kim Moelands, Patricia Snel, Simone van der Vlugt en Ingrid Oonincx hun geluk elders beproeven.


08 november 2017

Groen licht (nieuws, 2017)

Uitgever ziet toekomst in regiothriller


Bij uitgeverij Ambo|Anthos verschijnt in mei 2018 Groen licht, een regiothriller, geschreven door Corine Hartman. Het boek is het eerste deel in een serie moordmysteries in een specifieke regio.

Ambo|Anthos ziet kennelijk toekomst in de regiothriller en wijst daarbij naar Duitsland als voorbeeld. ‘Daar is de regiothriller een groot fenomeen', zegt marketingmanager Maartje de Jong. 'Ambo|Anthos gaat er vanuit dat het hier ook goed kan werken. Een sterke regiothriller heeft een grote potentie: er is een duidelijke doelgroep waar we op mikken. In samenwerking met een duidelijke groep boekhandels kunnen we marketing en beschikbaarheid ontwikkelen.'

Voor Groen licht is de uitgeverij 'partnerships met diverse media' aangegaan waarin Corine Hartman een grote rol speelt. Het boek verschijnt tegelijkertijd met de Special Olympics, een evenement in de Achterhoek voor sporters met een verstandelijke beperking. Het sportfestijn speelt een rol in de ontwikkeling van het plot. Hartman kent de regio, ze is woonachtig in Lichtenvoorde.

Het initiatief voor een regiothriller is afkomstig van redacteur Harold de Croon. 'Al enige tijd loop ik met het idee een thriller(serie) te ontwikkelen die zich afspeelt in een specifieke regio en waarin omstandigheden en problemen uit de regio een rol spelen in de ontwikkeling van de crime. Ik kwam hierover met Corine Hartman in gesprek en ze voelde gelijk aan wat het moest zijn. Haar boeken hebben vaker een regionaal element, maar bij dit boek is de Achterhoek echt het uitgangspunt qua inhoud en marketing.'

Paardensportcentrum Lichtenvoorde in het kerkdorp Vragender is het toneel van de nieuwe thriller. In Groen licht wordt onder andere de burgemeester van Doetinchem levenloos op de bodem van zwembad Rozengaarde aangetroffen. Ook in een stal van het paardensportcentrum ligt een lijk.

Hartman is al aan het schrijven, meldt ze. 'Leuk dat het tot zo'n enthousiaste samenwerking leidt. Samen met boekhandelaren, pers en andere organiserende partijen uit de regio wordt er gezorgd voor veel aandacht. Wordt heel gaaf!’ 

Na Patricia Snel en Kim Moelands is Hartman de derde auteur in korte tijd die bij Ambo|Anthos gaan publiceren. Overigens brengt Hartman ook bij uitgeverij Cargo thrillers uit. Daar verschijnt in februari 2018 haar psychologische thriller Het kwaad in ons. Vorig jaar zag Ambo|Anthos succesvolle thrillerauteurs Saskia Noort, Esther Verhoef en Simone van der Vlugt vertrekken.

Transfernieuws (nieuws, 2017)

Snel en Moelands verkassen naar Ambo|Anthos


Patricia Snel en Kim Moelands stappen over naar uitgeverij Ambo|Anthos. Moelands tekende deze week een contract met de uitgeverij. Van Snel verschijnt al in april 2018 een nieuwe thriller, meldt de voorjaarsbrochure van Ambo|Anthos. De titel is Expat exit.

Van Kim Moelands zijn tot dusver drie thrillers verschenen: Weerloos, Verdieping X en De vrouw in de spiegel. De eerste werd gepubliceerd door The House of Books, de andere kwamen bij A.W. Bruna uit.

Moelands (zie foto) maakte haar overstap deze week via Twitter en Facebook bekend. Haar nieuwe, nog titelloze boek moet in oktober 2018 in de winkel liggen.

Patricia Snel debuteerde in 2010 bij uitgeverij Mistral met Verblind. Daarna volgden De intrigant, De expat en De jacht. In Expat exit duikt Snel opnieuw in het expatleven dat zij als ervaringsdeskundige als haar broekzak kent.

Hoofdpersoon in haar nieuwe thriller is Elisa die moeite heeft om na haar scheiding een nieuw leven op te bouwen op Curaçao. Ze worstelt met de liefde, met het vinden van een baan, met heimwee naar Nederland. Bovendien eist haar ex de volledige voogdij oer hun 11-jarige zoon Sam. Na een ernstig bootongeluk, waarbij het vriendje van Sam zwaargewond raakt, wordt Elisa verantwoordelijk gehouden en keert de expatwereld zich tegen haar.

Wanneer er op een nacht een man aan Elisa's bed staat en haar bedreigt, ontdekt ze dat er tijdens de noodlottige boottocht meer aan de hand was dan ze had kunnen vermoeden. Ze raakt verstrikt in een strijd om drugs en geld.

07 november 2017

Erger dan de kwaal (nieuws, 2017)

Megalomaan woonpaleis verandert in een hel


Bij uitgeverij Palmslag verschijnt vrijdag 10 november Het Icoon, de vierde thriller van Peter J.L.M. Bernink. Die dag ziet ook Valse hoop, een heruitgave van Berninks tweede thriller, het licht. Het Icoon wordt door Palmslag beschreven als een thriller over 'een angstaanjagende transformatie van een luxe woningcomplex tot een hel'. Valse hoop is een medische thriller over een geneesmiddel dat erger dan de kwaal blijkt. 

Over Het Icoon: De familie Zeelen beheert luxe wooncomplexen, waarvan Morgenschittering de grootste is: na de Martinitoren het hoogste gebouw in Groningen. Het megalomane paleis van glas is zeer in trek bij vermogende mensen. Maar voor de bewoners begint hun verblijf in dit iconische gebouw langzaamaan een hel te worden.

Een zelfmoord van een van de bewoners wekt de belangstelling van de buitenwereld. En als er daarna nog een dubieus ongeluk plaatsvindt met twee doden als resultaat, start hoofdinspecteur Kuitert van de Groningse recherche een diepgaand onderzoek.

De zaak neemt een onverwachte wending als de gehate voorzitter van de directie, de niet onaantrekkelijke Gina Zeelen, wordt vermoord. De dader wordt onder de bewoners gezocht, maar Kuitert tast volledig in het duister. Om tot een oplossing te komen roept hij de hulp in van oud-hoofdinspecteur Popma.

In Valse hoop kijkt de hele neurologische wereld uit naar Myracen, een nieuw geneesmiddel tegen multiple sclerose. Neuroloog en onderzoeker Koch ontdekt dat het geneesmiddel echter een afschuwelijke bijwerking heeft: bloedkanker. De farmaceutische connectie houdt dit tegen elke prijs stil en onderzoeksgegevens worden gemanipuleerd.

Koch vormt met zijn nieuwsgierigheid een enorme bedreiging voor Myracen. Als hij met zijn gezin een weekend in het vakantiehuis doorbrengt, wordt er brand gesticht, waarbij zijn vrouw en twee dochtertjes omkomen. Maar ondanks dat er nog meer slachtoffers vallen, blijft Koch vastberaden om degenen die hem en anderen zoveel leed aan hebben gedaan te ontmaskeren.

Rechercheur Popma stort zich op de zaak. Als ook hij steeds meer te weten komt over Myracen wordt de kwestie nog groter en angstaanjagender. De hoop op genezing blijkt valse hoop.

Peter J.L.M.Bernink (1944) werd geboren in Enschede. Na zijn studie geneeskunde in Amsterdam vertrok hij naar Groningen om te promoveren en cardioloog te worden. Bijna dertig jaar werkte hij in het Martiniziekenhuis. Vervolgens ging hij aan de slag met het opzetten van een Zelfstandig Behandel Centrum. Inmiddels heeft hij vier thrillers op zijn naam staan: Geen Weg Terug (in 2016 als heruitgave bij Palmslag gepubliceerd), Valse Hoop (2015), Kwade Vrienden (2016) en Het Icoon (2017).

Gesignaleerd 425 (nieuws, 2017)

Andrew Gross - Alleen hij

Bij uitgeverij De Fontein verschijnt op 14 november Alleen hij van Andrew Gross. Volgens de uitgever hebben we hier 'een bloedstollende en aangrijpende thriller' in handen 'waarin de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en die van Auschwitz in het bijzonder centraal staan.'


Het is 1944. Terwijl in Europa de Tweede Wereldoorlog voortduurt, werken de Amerikanen uit alle macht aan het Manhattanproject waarmee uiteindelijk de atoombom wordt ontwikkeld. De code die ontbreekt is ontwikkeld door de Poolse natuurkundige Alfred Mendl, die uit het getto van Warschau op transport naar Auschwitz is gezet.

De jonge Pool Nathan Blum is Europa ontvlucht en werkt als vertaler voor de Amerikanen. Hij spreekt vloeiend Duits en Pools, hij is vindingrijk en nu hij alles en iedereen is verloren in de oorlog, is hij vooral vastbesloten zijn leven een zinvolle nieuwe wending te geven. Dan vragen de Amerikanen hem het welhaast onmogelijke te doen. Blum aarzelt niet. Hij zal terugkeren naar Europa en infiltreren in Auschwitz in een poging Alfred Mendl te bevrijden.

Andrew Gross (1952) leerde het schrijversvak van niemand minder dan thrillerfabrikant James Patterson, met wie hij tot 2006 samen zes spannende boeken schreef. Daarna vond hij het tijd om het eens in zijn eentje te proberen. En met succes: zijn eerste solothriller belandde meteen in de New York Times-bestsellerlijst. Inmiddels is hij internationaal ook uiterst succesvol met zijn solothrillers, waarvan Code Blauw, Valse lading en Dodelijke gok ook in Nederland verschenen. Zijn boeken zijn vertaald in meer dan twintig talen.

06 november 2017

Wordt verwacht 421 (nieuws, 2017)

Wegkwijnen onder overheersende liefde


De Britse Jane Robins begon haar carrière als journalist bij The Economist, The Independent en de BBC. Als expert in historisch forensisch onderzoek publiceerde ze eerder drie non-fictieboeken over misdaad. Nu slaat ze de weg in van de fictie. Op 29 november verschijnt haar thrillerdebuut Witte lichamen bij uitgeverij Prometheus. 

In deze thriller bereiken liefde, obsessie en geweld hun kookpunt, aldus de uitgever. Jane Robins vertelt het verhaal van de bankier Felixs en de aanstormende filmster Tilda. De twee hebben  een ogenschijnlijk vlekkeloze relatie. Maar Tilda's tweelingzus Callie heeft zo haar bedenkingen.

Callie ziet met lede ogen toe hoe Tilda wegkwijnt onder de overheersende liefde van Felix. Ze stopt met werken en zelfs bijna met eten. Felix is danig van het padje, de controlfreak wikkelt het servies in vershoudfolie om alles schoon te houden. Verder vindt Callie injectienaalden die in de afvalbak verstopt zijn. En waarom verschijnen er ineens blauwe plekken op Tilda's bleke huid?

Het zal de lezer niet verbazen dat Callie zich zorgen begint te maken. Ze kent Felix' woedeaanvallen. Ze sluit zich aan bij een internetgroep voor slachtoffers van mishandeling. Maar als een van haar onlinecontacten wordt gedood door een gewelddadige man, begint ze te twijfelen. Waar is ze mee bezig? En dan, plotseling, sterft Felix een tragische dood. Of is hij vermoord?

Robins heeft met haar thriller inmiddels succes geboekt. Witte lichamen werd al in tien landen vertaald en kreeg lovende recensies. In een interview met de website Crime by the book heeft Robins laten weten al bezig te zijn met een tweede, psychologische thriller. Een verhaal verteld vanuit mannelijk perspectief. De nog titelloze thriller gaat over een groep jonge mensen die een zomercursus toneel schrijven volgt op een afgelegen plek in Engeland. En dan vallen er doden...

Kort door de bocht (nieuws, 2017)

Bestsellerauteur Pieter Aspe fileert Boekenbeurs


De Vlaamse thrillerschrijver Pieter Aspe is uiterst kritisch over boekpromotor Boek.be, die elk jaar de Boekenbeurs in Antwerpen op poten zet. organiseert. Hij noemt het 'een heel schimmige organisatie'. Aspe wijt het teruglopende aantal bezoekers van de beurs deels aan de forse toegangsprijs. 'Ik vind het een schande dat mensen tien euro inkom moeten betalen', aldus de auteur voor de Vlaamse radio.

Pieter Aspe begrijpt niet waarom het toegangsgeld integraal naar Boek.be moet vloeien: 'De uitgevers betalen al een fortuin om er een stand te hebben. De mensen betalen eigenlijk om een boekenwinkel binnen te gaan. Ik vind het een schande.'

Een toegangsticket voor de Boekenbeurs in de Antwerp Expo kost tien euro voor iedereen die ouder is dan elf jaar. Ook in boeken geïnteresseerde tieners moeten dus betalen. En aan de ingang zijn ze streng: wie bijvoorbeeld een half uur voor sluitingstijd iemand wil komen ophalen, komt zonder geldig ticket niet voorbij de security.'

Greet Spaepen van Boek.be stelt dat een groot deel van het geld naar de huur van Antwerp Expo gaat en dat de Boekenbeurs veel meer is dan een gigantische boekenwinkel. 'Het is een unieke plaats waar je een overzicht hebt van alle boeken die op dit moment in de boekhandel te krijgen zijn', aldus Spaepen. Maar Aspe zegt dat hij volgend jaar niet meer wil komen. 'Dan moeten de mensen van Boek.be maar zelf aan een stand zitten en signeren.'

De kritiek van de thrillerauteur is volgens Boek.be-woordvoerder Alexis Dragonetti 'héél kort door de bocht'. Vooral Aspes uitval dat de Boekenbeurs dient 'om een aantal ambtenaren bezig te houden', schiet bij Dragonetti in het verkeerde keelgat. 'Dit slaat echt nergens op.'Niet iedereen betaalt zelf.'

De Boekenbeurs is nu drie dagen dicht en gaat donderdag weer open.

Bron: Het Laatste Nieuws

05 november 2017

Rassenhaat (nieuws, 2017)

Er waart een seriemoordenaar rond in Berlijn


De Vlaamse dichter Paul van Ostaijen, die van Boem Paukeslag, verbleef tot mei 1921 in Berlijn. In datzelfde jaar werd Adolf Hitler partijleider van de NSDAP. Schrijver Bob Van Laerhoven brengt de twee samen in zijn nieuwe roman Dossier Feuerhand. Volgens uitgeverij Houtekiet laat de schrijver in zijn boek zien hoe de diepe, ontroerende liefde van een kind de basis kan worden van extreme rassenhaat.

De Duitse hoofdstad Berlijn is in 1921 een stad van extremen. Politiek geweld teistert overdag de straten, 's nachts waart een seriemoordenaar rond, die de media De Viller noemen. Men vermoedt dat hij een dolgedraaide veteraan uit de Eerste Wereldoorlog is, maar hij blijft onvindbaar.

Ondertussen staat de relatie tussen de Vlaamse dichter Paul Van Ostaijen en zijn onstuimige vriendin Emma Clément op scherp. Net als honderdduizenden anderen in Berlijn leven zij in armoede en zijn ze verslaafd aan cocaïne en andere drugs.

Wanneer Van Ostaijen in het appartement van de spionne Elise Kraiser in een opwelling het dossier Feuerhands Obsessie steelt, brengt de dichter een reeks dramatische gebeurtenissen op gang. Die werpen een verrassend licht op een politicus die snel aan invloed wint: Adolf Hitler. Ook andere historische figuren zoals Rudolf Hess, Albert Einstein en Bertolt Brecht voert Bob Van Laerhoven op tussen de fictieve personages.

Bob Van Laerhoven (1953) schreef meer dan 35 boeken. Sommige verschenen ook in vertaling in de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Canada en Rusland. Hij publiceerde in internationale magazines als Ellery Queen's Mystery Magazine en Wasafiri. Met De wraak van Baudelaire won hij de Knack Hercule Poirotprijs 2007. De Engelse vertaling Baudelaire's Revenge won in 2014 de USA Best Book Award in de categorie Mystery/Suspense. Zijn Engelstalige verhalenbundel Dangerous Obsessions is net uit in een Italiaanse vertaling (Pericolose ossessioni). Portugese, Spaanse, Chinese en Zweedse edities volgen.

Wordt verwacht 420 (nieuws, 2017)

De meest taaie bokser uit Kentucky


'Donnybrook is rauw, wreed en keihard, maar maakt tegelijkertijd indruk door zijn onderliggende compassie en rake beschrijvingen van de hoofdpersonen.' Dat zegt uitgeverij Karakter over de roman Donnybrook van Frank Bill die op 23 november verschijnt. Het boek is een mix van grimmige literatuur, roman noir en een thriller, aldus een Amerikaanse recensent. 


De term Donnybroek is afkomstig van het jaarlijkse knokfeest dat plaatsvond in een voorstadje van Dublin, Donnybrook. Het evenement stond bekend om zijn drankgelag, haastig gesloten huwelijken en uit de hand lopende vechtpartijen. Het verhaal gaat dat bezoekers van de fair liever vochten dan aten. De fair dateerde al van voor 1300, maar vond zijn roemruchte einde in 1870, toen hij bij wet verboden werd. De term Donnybrook werd een synoniem voor heibel, oproer en knokpartij.

In het romandebuut van Frank Bill staat ene Jarhead centraal. Hij is de wanhoop nabij en gaat niets uit de weg om brood op de plank te krijgen voor zijn kinderen. Hij staat bekend als de meest taaie bokser uit Kentucky en is ervan overtuigd dat de Donnybrook – en de enorme geldprijs voor de winnaar – zijn weg naar een beter leven en een ontsnapping aan al zijn problemen is.

De Donnybrook is een drie dagen durend toernooi diep in de bossen van Indiana, waar met blote vuisten in man-tot-mangevechten besloten wordt wie de sterkste, meest meedogenloze bokser van de regio is. Twintig deelnemers. Een met prikkeldraad omgeven ring. Gevechten zonder regels…

Frank Bill vertelt het verhaal recht voor zijn raap, aldus uitgever Karakter. 'Hij windt er geen doekjes om. Zijn stijl is rauw, wreed en keihard. Hij verbloemt de werkelijkheid niet. Donnybrook roept evenals de romans van Cormac McCarthy en de films van de Coen Brothers op overweldigende wijze de sfeer en kleur van het diepe donkere Zuiden en Midden-Westen van de Verenigde Staten op.'

Het omslag van Donnybrook is ontworpen door de beroemde tatoeëerder en beeldend kunstenaar Matt Buck, vermaard om zijn free hand tattoos. Voor het zetten van een tattoo door Matt Buck geldt een maandenlange wachtlijst.

Onder de indruk (nieuws, 2017)

Gouden Boek voor Paula Hawkins


De Britse schrijfster Paula Hawkins heeft vrijdag 3 november tijdens de Vlaamse boekenbeurs het Gouden Boek ontvangen. Zij kreeg die uit handen van redacteur Ilse Arkesteijn van A.W. Bruna Uitgevers. De CPNB looft deze prijs uit bij een verkoop van meer dan 250.000 exemplaren.

Paula Hawkins veroverde in 2015 de wereld met haar bestseller Het meisje in de trein, waarvan er wereldwijd meer dan 18 miljoen exemplaren zijn verkocht. Ook in Nederland en België was deze thriller een enorm succes en stond meer dan 2 jaar in de bestsellerlijst. Inmiddels zijn er meer dan 350.000 exemplaren van verkocht.

'Ik vind het een enorme eer om het Gouden Boek te mogen ontvangen. Ik ben onder de indruk dat in een relatief klein land zoveel boeken zijn verkocht', laat Paula Hawkins weten.

De muziekbranche kent al vele jaren bekroningen van albums met een megaverkoop. Sinds 2013 heeft de CPNB dit ook ingesteld voor de boekenbranche. De bekroningen gelden voor oorspronkelijk Nederlandstalige en naar het Nederlands vertaalde titels. Bij de verkoopcijfers wordt gekeken naar alle dragers waarop de titel is uitgekomen (waaronder papier, luisterboek en e-boek).

01 november 2017

Geen allure meer (nieuws, 2017)

GNM luidt noodklok over desinteresse voor thrillergenre


'Ondanks het feit dat het spannende boek, ook het Nederlandse spannende boek, nog steeds een solide pijler is onder de nationale boekverkoop, lijkt de belangstelling voor het genre op zich het nulpunt te naderen. De Gouden Strop doet geen stof meer opwaaien, maar wordt ter kennisgeving aangenomen.'
Dit is de sombere boodschap die voorzitter Peter Römer schetst in een brief aan alle leden van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Het is hoog tijd dat het Nederlandse spannende boek weer uit de schaduw wordt gehaald en een podium krijgt dat het verdient, stelt hij.

Aanleiding is de meest recente, volgens een flink aantal auteurs 'armoedig' verlopen uitreiking van de Gouden Strop. Tijdens een reguliere uitzending van de talkshow RTL Late Night werd de ceremonie er in amper tien minuten doorheen gejast. Römer: 'Zelden zal een uitreiking zoveel hebben losgemaakt als deze keer. Vooral intern dan, want voor de buitenwereld is de uitreiking alsmede de daaropvolgende commotie vrijwel geluidloos voorbijgegaan.'

Dat de uitreiking van de Strop überhaupt doorging, was overigens aan de inspanningen van Römer te danken. 'Het was of aandacht bij RTL Late Night of per post de Gouden Strop en de Schaduwprijs naar de winnaars te laten sturen', meldde de GNM-voorzitter later. Het Genootschap werd begin dit jaar geconfronteerd met het feit dat de CPNB, die de uitvoering van de thrillerprijs met veel mooie beloften in het voorjaar van 2012 overnam, geen geld meer overhad voor de prijsuitreiking. De boekpromotor was de laatste jaren ook al aan het beknibbelen op het promotiebudget voor het spannende boek: de actiemaand werd ingekort tot een dag of zestien, de Avond van het Spannende Boek - de officiële aftrap - ging ter ziele en nu werd ook nog de uitreiking geëlimineerd.

Römer: 'Natuurlijk valt er van alles aan te merken op die avond (bij RTL Late Night, red.) en waren de feesten van vroegere jaren van een grotere allure, maar een feit is helaas dat het bestuur vorig jaar geconfronteerd werd met een verslechterde financiële situatie rondom de uitreiking van de Strop en de Schaduwprijs.'

Volgens de GNM-voorzitter is het bestuur op zoek naar nieuwe fondsen om de prijzen, en de uitreiking daarvan, voor de komende jaren zeker te stellen. Maar het probleem van de Strop zit hem volgens Römer niet alleen in het geld. De Gouden Strop heeft een imagoprobleem, gaat gebukt onder een hoge mate van desinteresse. Ruim dertig jaar na de oprichting weet de prijs niet meer voor reuring te zorgen.

Het Genootschap roept alle 135 leden op om op zaterdag 25 november tijdens de jaarvergadering te discussiëren over het bestaansrecht en de toekomst van de Gouden Strop. Een aantal schrijvers, onder wie Jacob Vis, heeft al voorstellen gedaan om de prijs meer onder de aandacht te brengen.

Andere schrijvers hebben al eerder laten weten dat de Gouden Strop zijn langste tijd heeft gehad. Bestsellerauteur Saskia Noort kondigde kort na de uitreiking aan met een eigen thrillerprijs te komen. Naar eigen zeggen zijn diverse uitgevers enthousiast over haar voorstel. Hoe het nu met deze nieuwe award is gesteld, is niet bekend.