31 augustus 2024

Wordt verwacht 596 (nieuws, 2024)

De gaten van de vaderlandse geschiedenis opgevuld



Bij uitgeverij HarperCollins Holland verschijnt in november de thriller De wraak van Balthasar van Jeroen Windmeijer. Een spectaculair boek volgens de uitgever, want hierin wordt 'het échte verhaal achter de moord op de Vader des Vaderlands verteld.

Jeroen Windmeijer verwierf faam met thrillers als Het Petrusmysterie en De stenen Goden; van al zijn boeken gingen al meer dan 250.000 exemplaren over de toonbank. Zijn De Magdalenacodex stond op de shortlist van de Hebban Thrillerprijs en deVN Detective- en Thrillergids noemde het vorig jaar verschenen De schaduw van Vermeer mooi vakwerk, een boek dat overigens ook op de shortlist van de VN Publieksprijs stond.

De uitgeverij: 'Dit najaar kleurt Jeroen Windmeijer opnieuw de gaten van de vaderlandse geschiedenis in met De wraak van Balthasar, een spannend en intrigerend verhaal over de moord op Willem van Oranje. Met een gruwelijke twist die we niet van Windmeijer gewend zijn...'

Balthasar Gerards, wie heeft niet van hem gehoord? Volgens de geschiedenisboeken was hij de Volkert van der Graaf van de zestiende eeuw. Op dinsdagmiddag 10 juli 1584 schoot Gerards op de trap van het Prinsenhof in Delft Willem van Oranje kogels in de borst en zij. Terwijl de prins onderweg was om zijn postume bijnaam Willem de Zwijger te ontvangen en op de trap neerviel, prevelde hij, althans, zo gaat het verhaal, de woorden 'Mon Dieu, ayez pitié de mon âme, et de ce pauvre peuple', oftewel 'God, wees mijn ziel en mijn volk genadig.'

Na de moord werd Gerards snel in de kraag gevat. Om hem een bekentenis af te dwingen werd hij op niet mis te verstane wijze gefolterd: hij werd met roeden geslagen, zijn huid ingesmeerd met honing opdat een geit met zijn scherpe tong zijn vel aflikken zou (maar het beest in kwestie had er geen zin in), hij werd opgehangen met aan iedere grote teen een gewicht van 300 pond. Omdat hij nog steeds niet praatte, kreeg hij te kleine schoenen aan van nat ongelooid hondenleer, waarna de beulen hem voor een groot vuur zette en de schoenen krompen en nog meer aan formaat inleverden. Ze hielden gloeiende fakkels onder zijn oksels en staken naalden en spijkers tussen zijn nagels, maar Balthasar gaf geen krimp. 

Drie dagen na de moord werd hij naar het schavot geleid. Zijn rechterhand werd met een gloeiende tang afgeknepen en ook zijn armen, benen en tenen ondergingen dat lot. De martelingen tijdens de terechtstelling 'stopten pas toen Gerards' hart uit zijn lijf werd gesneden en kloppend en wel in zijn gezicht werd gedrukt. De moordenaar gaf eindelijk de geest. Hij werd alsnog gevierendeeld.

Of dit allemaal ook in het Windmeijers boek zal zijn te lezen, is niet onbekend. Wel heeft de uitgeverij de volgende teaser gedeeld: Victor van Atten begint nietsvermoedend aan een van de stadswandelingen die hij begeleidt. De toer wordt die avond opgeluisterd door enkele acteurs in historische kostuums.

In de drukke stad valt de vrouw die tegen de stadhuismuur zit niet op. Totdat blijkt dat ze niet beweegt. Ze is gruwelijk verminkt en om het leven gebracht. Wat is er aan de hand in het anders zo rustige Delft?

Voor oud-militair Bobbi Meijer is dit de eerste zaak waarin ze zich als rechercheur kan bewijzen. Als er binnen enkele dagen echter nieuwe moorden gepleegd worden, groeit het haar bijna boven het hoofd. De enige aanwijzing die ze heeft zijn de briefjes die op de plaatsen delict worden aangetroffen: het lijkt iets te maken te hebben met het bewogen verleden van Delft. Het koninklijke verleden…

30 augustus 2024

Gesignaleerd 630 (nieuws, 2024)

Bella Mackie - Wat een einde



Bij uitgeverij The House of Books verschijnt op 12 september de thriller Wat een einde van Bella Mackie. Het is de tweede thriller van de in 1983 geboren auteur, journalist en comedyschrijver Isabella Kathleen Rusbridger.

Anthony Wistern is gigantisch rijk, heeft een prachtige vrouw, fotogenieke kinderen, een Frans kasteel, een landhuis in de Cotswolds, minnaressen in overvloed en de neiging om goede manieren aan zijn laars te lappen. Check, check, dubbelcheck.

Jammer genoeg voor hem is hij dood.

En aangezien iedereen erop gebrand is om zijn fortuin te erven, is elk gezinslid verdacht. Terwijl iedereen zich verstrikt in leugens, lijken ze zich niet druk te maken om de door moorden gefascineerde buitenstaander, die niet kan wachten hen allemaal te ontmaskeren...

Bella Mackie is een freelancejournalist voor o.a. The Guardian, Vice, Vogue en GQ. Haar fictiedebuut Hoe vermoord ik mijn familie? werd een internationale bestseller, waarvan meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht werden.

Jaloersmakend mooi (nieuws, 2024)

Dertigste 'Loes' staat op stapel



In 2006 bracht uitgeverij Karakter Vrijdag uit, het thrillerdebuut van Loes den Hollander. Gestaag zette de in Nijmegen geboren auteur de ene na de andere thriller op haar curriculum vitae. En haar indrukwekkende oeuvre bereikt over een paar maanden een nieuwe mijlpaal. Nog geen twintig jaar na haar debuut verschijnt bij uitgeverij De Crime Compagnie in januari 2025 haar dertigste thriller, getiteld Wurgcontract.

Je mag een schoonheid zijn, een rijpe geest,

een onweerstaanbaar persoon en ook een beetje ruig,
je mag terughoudend zijn en toch brutaal.
Daag me maar uit, verover me,
maak me onzeker en voorzichtig.
Ik ben een lam, een prooi, ik laat me vangen,
me omsluiten, me bezitten
door iedereen die me bekoort.
Behalve door een vrouw met heftig rood gestifte lippen.

Die maak ik dood.

Aldus een voorproefje uit Wurgcontract. Volgens de uitgeverij ontrafelt Loes den Hollander het oorsprongverhaal van de moordenaar tot in detail. 'Meeslepend, schokkend en beangstigend. En toch krijgt ze het hiermee voor elkaar dat je met hem meeleeft. Maar pas op... hij pakt je.'

Hij kan Henri heten, of Dirk, of Flint, kies maar een naam. Hij kan de man zijn die bij je om de hoek woont of op een andere planeet. Hij is zeker jaloersmakend mooi en dat weet hij.

Het maakt niet uit of je een man bent of een vrouw, je zult van hem onder de indruk zijn.

Toch kun je maar beter bij hem uit de buurt blijven.

Loes den Hollander (1948) begon als achtjarige met schrijven. Aanvankelijk gedichtjes, later korte columns, daarna korte verhalen. Haar werk werd voor het eerst gepubliceerd toen ze tien was.

Nadat ze in 2001 een verhalenwedstrijd van Libelle had gewonnen, begon ze serieus na te denken over een carrière als schrijfster. Zij sloot in 2006 haar werk als directeur van een gezondheidsinstelling af, en in datzelfde jaar debuteerde zij met de thriller Vrijdag. Van haar boeken zijn in totaal al meer dan anderhalf miljoen exemplaren verkocht. In 2013 werd zij door de CPNB gevraagd de geschenknovelle voor de Maand van het Spannende Boek te schrijven. In 2021 kreeg ze de MAX Gouden Vleermuis voor haar hele oeuvre.

28 augustus 2024

In 35 dagen (nieuws, 2024)

Slowakije doet Tomas Ross' favoriete thriller in de ban  



In Slowakije, waar de populistische 'Partij voor Vrijheid' de dienst uitmaakt, heeft het ministerie van Cultuur een lijst opgesteld van 'gevaarlijke boeken'. Daaronder bevinden zich de bekende titels als bijvoorbeeld Mein Kampf van Adolf Hitler. Maar ook De Dag van de Jakhals van de Britse thrillerauteur Frederick Forsyth wordt als een bedreiging gezien.

De Dag van de Jakhals
(1971) gaat over een aanslag die in de jaren zestig werd gepleegd op de Franse president Charles de Gaulle. De moordpoging werd uitgevoerd door de extreemrechtse organisatie OAS, die bekend staat als de bloedigste terreurgroep die ooit in Europa actief was. De Dag van de Jakhals werd in 1973 ook met veel succes verfilmd.

Het boek is de 'all time favourite' van Tomas Ross. Maar ook Lee Child loopt weg met De Dag van de Jakhals, die hij eerder bestempelde als een 'game-changing thriller, een van de meest veelbetekenende ooit'. Het was niet alleen Forsyths eerste boek, hij had nog nooit eerder fictie geschreven, vertelde de schrijver in een interview met de BBC. 

De voormalige RAF-piloot en oorlogscorrespondent zat in 1970 zonder werk. 'Ik had schulden, geen woning, geen auto. Ik vroeg me in wanhoop af hoe ik uit deze misère kon komen. En toen kwam ik met de meest vreemde oplossing: ik ga een roman schrijven.'

In 35 dagen ramde hij The Day of the Jackal uit een oude typemachine. Het verhaal dat zich afspeelt in 1963 gaat over een Brit die wordt ingehuurd om de toenmalige Franse president te vermoorden. Maar uitgevers waren niet geinteresseerd. De Gaulle was toen alive and kicking, de aanslag was dus duidelijk mislukt, dus waar was de spanning?

Volgens Forsyth was het boek in korte tijd geschreven, maar er ging tijdrovende research aan vooraf. Hij legde contact met een professionele vervalser om uit te vinden hoe hij aan een vervalst Brits paspoort kon komen. Een wapensmid vertelde hem hoe hij een zo klein geweer kon maken, dat hij kon worden verstopt in een kruk. 

Tomas Ross zei eerder op De Spanningsblog dat Frederick ForsythDe Dag van de Jakhals volgens hem onovertroffen. 'Het boek heeft me indertijd geïnspireerd mijn eersteling De Honden van het Verraad te schrijven. Bij herlezing is het nog altijd een tijdloos fantastisch boek.' 

(Bron: BNNVARA, De Spanningsblog)

Een mes in de rug (nieuws, 2024)

Peter Römer schrijft 25ste Baantjer



Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam was deze week niet alleen het decor van filmvoorstellingen, maar ook de presentatie van een misdaadroman. De Cock en de moord op afspraak, jubileumdeel 95 in de beroemde Baantjer-reeks, werd er gelanceerd. Het is het vijfentwintigste deel in de serie dat Peter Römer heeft geschreven.


Tuschinski was trouwens niet geheel en al toevallig uitgekozen om het boek ten doop te houden. Want in het boek wordt er in het theater een lijk aangetroffen. Maar daarover later meer...

Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement in de Amsterdamse Houthaven. Er steekt een mes in zijn rug.

Ron blijkt redacteur te zijn geweest bij de populaire talkshow Hof van Holland waar regelmatig BN’ers aan tafel schuiven.

Rechercheur De Cock staat voor een raadsel in een wereld waarin niets is wat het lijkt en waarin iedereen zich anders voordoet dan hij is.

Als niet veel later de invloedrijke gossipjournaliste Lizzy Coen dood wordt aangetroffen in een loge van filmtheater Tuschinski zit er voor De Cock niets anders op dan op zoek te gaan naar een moordenaar in de wereld van roddel en achterklap.

Bij de eerste oplage van De Cock en de moord op afspraak zit volgens uitgeverij De Fontein een cadeautje, De Cock in het kort: vier korte verhalen van Appie Baantjer zelf.

A.C. (Appie) Baantjer (1923-2010) is onsterfelijk geworden met zijn ‘De Cock’-reeks. Peter Römer is auteur en acteur. Nadat de De Cock-reeks werd voortgezet met vijf door hem geschreven delen naar de scenario’s van de tv-serie Baantjer, vervolgt hij nu de reeks met nieuw geschreven boeken. Zijn ‘De Cock’jes’ worden geprezen om de authentieke verhaallijnen en dialogen.

26 augustus 2024

Een podium bieden (nieuws, 2024)


Auteurs on tour




Dit jaar organiseert de stichting Gouden Strop in samenwerking met NBD Biblion opnieuw de ‘Gouden Strop Thrillertour’. De Gouden Strop Thrillertour 2024 vindt plaats van 23 september tot en met 10 oktober en zal langs tien verschillende bibliotheken door het land gaan. Deze tien deelnemende bibliotheken werden in het voorjaar bekend gemaakt, en inmiddels is ook bekend welke twaalf auteurs zich aansluiten bij de Thrillertour.

De Thrillertour stopt bij tien bibliotheken verspreid door heel het land, behalve in Groningen en Flevoland. Elke bibliotheek mocht twee auteurs uitnodigen ter invulling van de thrillermiddag of -avond. Zie hier het programma van de Gouden Strop Thrillertour: 

September
Gelderland: Bibliotheek Nijmegen (24 september) | Meer informatie
Auteurs: Gouden Stropwinnaar Mathijs Deen en Max van Olden (interviewer: Lars Meijer)

Overijssel: Bibliotheek Dalfsen (25 september) | Meer informatie
Auteurs: Mathijs Deen en Loes den Hollander (interviewer: Erna Ekkelkamp)

Limburg: Bibliotheek Venlo (26 september) | Meer informatie
Auteurs: Mathijs Deen en Lex Noteboom

Zeeland: Bibliotheek Vlissingen (27 september) | Meer informatie
Auteurs: Mathijs Deen en Jet van Vuuren (presentatie: Hein Kemenade)

Oktober
Noord-Holland: Bibliotheek Zaandam (2 oktober) | Meer informatie
Auteurs: Matthijs Deen en Bernice Berkleef

Friesland: Bibliotheek Drachten (3 oktober) | Meer informatie
Auteur: Lex Noteboom

Zuid-Holland: Bibliotheek Maassluis (4 oktober) | Meer informatie
Auteurs: Angelique Haak en John Kuipers (interviewer: Joyce Spijker)

Utrecht: Bibliotheek Z-O-U-T Doorn (middag, 5 oktober) | Meer informatie
Auteurs: Jeroen Windmeijer en Nathalie Pagie (interviewer: Soraya Vink)

Drenthe: Bibliotheek Emmen (middag, 6 oktober) | Meer informatie
Auteurs: Wim Bax en Bernice Berkleef

Noord-Brabant: Bibliotheek Vught (9 oktober) | Meer informatie
Auteurs: Lex Noteboom en Charles den Tex

Lezers die hun favoriete thrillerauteurs willen ontmoeten doen er goed aan de website van de desbetreffende bibliotheek in de gaten te houden over het laatste nieuws of voor het reserveren van kaarten. 

De Gouden Strop Thrillertour is een initiatief van NBD Biblion en de Stichting Gouden Strop, bedoeld om Nederlandse thrillerauteurs een podium te bieden en lezers kennis met hen te laten maken. De thrillertour bestaat uit tien avonden of middagen door het hele land waarbij bibliotheken de beste Nederlandse thrillerauteurs aan het publiek voorstellen. Tijdens deze middag of avond mag de bibliotheek twee thrillerauteurs uitnodigen, onder wie de winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop 2024.

In een safehouse (nieuws, 2024)

Omgedraaide rollen in nieuwe thriller van Bavo Dhooge



In De samoerai van de Vlaamse auteur Bavo Dhooge maakte de lezer kennis met bodyguard Chris Coene uit Gent. Die thriller werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. Medio september verschijnt deel 2 in deze reeks: De spijtoptant

Vijftigplusser Chris Coene neemt de bescherming van de secretaris van een machtige familie voor zijn rekening. De zeventiger werd opgepakt nadat op zijn computer kinderporno werd gevonden.

Als spijtoptant krijgt hij strafvermindering in ruil voor informatie over belastingontduiking en witwasserij door zijn vroegere opdrachtgever. In afwachting van het proces probeert Coene de secretaris in een safehouse in leven te houden, want er zijn nogal wat mensen die het op hem gemunt hebben.

Maar dan worden de rollen omgedraaid. De secretaris weet meer over een vorige zaak van Coene.

Bavo Dhooge (1973) is de meest gelauwerde thrillerauteur van Vlaanderen. Zegt zijn uitgever. Hij werd bekroond met zowel de Hercule Poirotprijs, de Schaduwprijs als de Diamanten Kogel, werd twee keer genomineerd voor de Gouden Strop en kreeg verschillende jaren vijf sterren in de VN Thrillergids.

Zijn thriller Styx verscheen in de VS bij Simon & Schuster en is verfilmd tot een televisiereeks, (voor wie het kan ontvangen) te zien op Streamz en bij VTM.

Spits down! (nieuws, 2025)

Matchfixing en fraude in het topvoetbal



Een moord op het voetbalveld vormt de nieuwste uitdaging voor een jonge Van In en Versavel. De thriller Buitenspel van Jonas Boets verschijnt 10 september bij uitgeverij Manteau.

Buitenspel
is het derde boek in de vernieuwde Aspe-reeks, die schrijver Jonas Boets na het overlijden van Pieter Aspe heeft voortgezet. Na de eerste twee boeken Reünie en Macht, neemt Boets de lezer opnieuw mee naar de jonge jaren van de onafscheidelijke Pieter Van In en Guido Versavel. Een duo dat al in de beginjaren van hun carrière vastberaden de moeilijkste misdaadzaken in en rond Brugge oplost.

Tijdens de voetbalwedstrijd Club Brugge-Lierse loopt een fan het veld op en steekt Club Bruggespits Foeke Eijkelkamp neer. Een moord voor de ogen van twintigduizend supporters en televisiekijkend België, dat wordt een makkelijke case.

Alleen is Pieter Van In niet overtuigd van het motief van de dader. Hij denkt dat er meer aan de hand is dan louter supportersgeweld.

Hij gaat op zoek naar de opdrachtgever en ontdekt de vele tegenstrijdige belangen die in het voetbal heersen. Van voorzitters tot spelers, van gokkers tot supporters, allemaal proberen ze de uitslagen van de wedstrijden op hun manier te beïnvloeden. Maar wie trekt er aan het langste eind?

Jonas Boets schrijft al meer dan 20 jaar succesvolle boeken voor kinderen, jongeren en volwassenen. Na de dood van Pieter Aspe kreeg Boets toestemming van de familie van Aspe om zijn boekenreeks uit te breiden. In 2023 verscheen zijn eerste boek in de Aspe-reeks, getiteld Reünie.

Wordt verwacht 595 (nieuws, 2024)

Op de veerboot gaat het al mis



Bij uitgeverij Cargo verschijnt op 12 september de thriller Blijf hier niet van de IJslandse schrijfster Yrsa Sigurðardóttir. Over een vriendengroep die herinneringen aan een fataal voorval ophaalt. 

Midden in de winter reist een groep studievrienden af naar de Vestmannaeyjar, een eilandengroep voor de kust van IJsland. Ze zijn op weg naar de begrafenis van een gezamenlijke vriendin, en toch verheugen ze zich ook om sinds lange tijd weer eens samen te zijn.

Maar al op de veerboot vinden ze een briefje achter de ruitenwisser van hun auto: Blijf hier niet.

Iemand lijkt niet blij te zijn met hun komst. De vrienden brengen de nacht door in het oude vuurtorenwachtershuis, waar ze herinneringen ophalen aan een noodlottige gebeurtenis van zeven jaar geleden.

Een gebeurtenis die ook nu nog slachtoffers zal maken.

Yrsa Sigurðardóttir (1963) is een veelvoudig bekroonde IJslandse bestsellerauteur. Ze is van oorsprong waterbouwkundig ingenieur en begon naast haar werk met het schrijven van kinderboeken. Sinds haar thrillerdebuut in 2005 schreef ze meer dan vijftien thrillers, die in ruim dertig landen vertaald zijn. Sigurðardóttir woont met haar man en twee kinderen in Reykjavik.

25 augustus 2024

Planning en discipline (nieuws, 2024)


Bestsellerauteur Anya Niewierra snapt dedain voor thriller niet




Schrijfster Anya Niewierra brak door met De Camino en ook haar nieuwe boek De nomade scoort als een tierelier. Dat het thrillergenre hier zo laag in aanzien staat, vindt ze onbegrijpelijk. 'De thriller staat dicht bij de vertelvorm zoals die al werd gebruikt in de klassieke oudheid, in mythen en sagen', zegt ze in de Volkskrant.

Anya Niewierra heeft net als veel collega-auteurs gezien dat het thrillergenre met de nek wordt aangekeken. Wie herinnert zich Connie Palmen niet die vond dat Saskia Noort niets op het  Boekenbal had te zoeken? 'Scheer je weg, nietsnut!', was haar uitval voor de camera van het journaal. 

'De thriller wordt in Nederland in bepaalde kringen als lager gezien dan de roman, het genre wordt door sommigen zelfs lectuur genoemd, geen literatuur. Terwijl je juist over enorme vaardigheden moet beschikken om een spannende thriller te schrijven’, zegt Anya Niewierra (1964), die drie jaar geleden doorbrak met De Camino.

De miskenning van de thriller in Nederland verbaast haar. 'Als je in Frankrijk zegt dat je thrillerschrijver bent, dan stijg je in achting, want dat vinden ze daar het meest complexe en moeilijkste genre, de Fransen beschouwen de Odyssee van Homerus niet voor niets als de eerste en oudste thriller.' 

Als iets moeilijk is om te schrijven, dan is het wel de thriller, vindt Niewierra.‘Houd de spanning er maar eens 125.000 woorden in. Dat is lastig. En probeer maar eens zo veel mogelijk met weinig woorden te zeggen. De thriller staat dicht bij de vertelvorm zoals die al werd gebruikt in de klassieke oudheid, in mythen en sagen. Die verhalen beginnen vaak met een gebeurtenis, en de lezer moet de held volgen om aanwijzingen te verzamelen die tot de oplossing of de waarheid leiden.'

‘In tegenstelling tot romanschrijvers, die kunnen meanderen en eindeloos scènes kunnen schrijven die geen sleutelrol spelen, moet je als thrillerschrijver een veel strakkere planning en discipline volgen om het verhaal rond te maken. Om de aandacht van de lezer geen seconde te verliezen. Dat is moeilijk.’

Niewierra ziet dat thrillers zelden worden besproken in kranten en tijdschriften. 'En waarom mogen thrillers niet meedingen naar de Libris Literatuurprijs, alleen maar omdat er ‘thriller’ op het omslag staat?’ Het zou volgens haar juist wel mogelijk moeten zijn. 'Er is een groot lezerspubliek voor thrillers. Het is de meest gelezen boekvorm.’

(Bron: de  Volkskrant)

Geluk duurt niet lang (nieuws, 2024)

Na voltooiing trilogie richt Don Winslow zijn pijlen op Donald Trump



Fans van Don Winslow zullen opgetogen zijn dat er een verfilming komt van zijn trilogie over ex-maffialid Danny Ryan. Minder opgetogen zullen zij zijn geweest over de aankondiging van Winslow dat hij stopt met schrijven. De 70-jarige auteur gaat al zijn tijd steken in een campagne om te verhinderen dat Donald Trump opnieuw president van de Verenigde Staten wordt. De schrijver vindt de oud-president en zijn aanhang een 'bedreiging voor de democratie'.

Nu Don Winslow zijn trilogie heeft voltooid kan hij al zijn tijd richten op zijn politiek activisme. Thrillerfans kunnen nog even uitkijken naar het slotdeel van het drieluik dat op 25 september bij HarperCollins Holland verschijnt: Stad in as

In dit deel is Danny Ryan rijker dan in zijn stoutste dromen. Maar zijn geluk is niet van lange duur. Om zijn leven en alles wat hij liefheeft te redden, moet Danny terugkeren naar de meedogenloze vechtersbaas die hij ooit was… en die hij eigenlijk nooit meer wilde zijn.

Eindelijk heeft Danny, ex-lid van de Ierse maffia, het allemaal voor elkaar: een prachtig huis, een kind op wie hij dol is en een vrouw op wie hij misschien zelfs verliefd is.

In zijn nieuwe leven als zakenman probeert Danny een oud hotel in Las Vegas te kopen, om er een droomresort van te maken. Maar dan blijkt dat het verleden echter verre van begraven is. Oude vijanden duiken op en dreigen hem alles af te nemen wat hem dierbaar is, inclusief zijn zoon…

Met Stad in as sluit Don Winslow zijn trilogie over de Ierse en Italiaanse misdaadsyndicaten in het Amerika van de jaren tachtig en negentig af. En daarmee ook een schrijverscarrière waarin hij meer dan twintig veelgeprezen en bekroonde internationale bestsellers publiceerde. Meerdere van zijn boeken worden verfilmd in Hollywoodproducties en bewerkt tot series voor streamingplatformen. Hij is een voormalige detective, antiterroristentrainer en trial consultant. Hij woont afwisselend in Californië en Rhode Island.

24 augustus 2024

Na een verbroken verloving (nieuws, 2024)

Een lugubere ontdekking in het bos



Normaal schrijft ze binnen negen maanden een nieuw boek. Maar haar tiende thriller houdt auteur Marijke Verhoeven al meer dan vijf jaar jaar bezig. Wie vermoordde Willemina Jansen in 1916 en verborg haar lichaam? Was het een lustmoord? Of had Willemina een affaire met een rijke fabrikant of... diens vrouw?

In april 1917 doen twee arbeiders in het donkere Kluivingsbos te Paterswolde een lugubere ontdekking: in een ondiep graf vinden ze het halfvergane lichaam van een vrouw. Al snel bevestigt de politie dat het moet gaan om de sinds september 1916 vermiste Willemina Jansen uit Groningen. Recherche en justitie gaan ervanuit dat de vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen, maar tasten verder in het duister.

September 1924: na een verbroken verloving verblijft de Haarlemse Ella van Borssum Waalkes voor enkele weken in het Familiehotel in Paterswolde. Wanneer Ella hoort over de onopgeloste moord in het Kluivingsbos gaat ze op onderzoek uit. Maar iemand vindt dat Ella te veel vragen stelt en gaat wel heel ver om haar de mond te snoeren…

Na langdurig onderzoek waarin ook de bewoners van Eelde-Paterswolde en de historische vereniging 'Ol Eel' betrokken werden, heeft Marieke Verhoeven een theorie uitgewerkt. Welke dat is, staat in haar historische detective à la Agatha Christie: De moord op Willemina Jansen. Het boek verschijnt op 1 oktober bij uitgeverij De Crime Compagnie. Volgens de uitgeverij is het boek 'een heerlijke cosy crime waarin je jezelf even waant in het jaar 1927.

Marijke Verhoeven (Groningen 1967) volgde een opleiding aan de hotelschool en werkte in de evenementenorganisatie voordat zij in 2011 besloot fulltime te gaan schrijven. Volgens haar utigeverij kenmerken Haar boeken zich door een vernieuwende combinatie van spanning, sensuele romantiek en een vleugje humor.

Verhoeven schreef drie boeken voor De Crime Compagnie over het fictieve Deense eiland Kenning; De beproeving, De laatste adem en Het geschenk (2018). Deze drie romantische thrillers onderscheiden zich door een occult randje en de karakteristieke humor van de eilandbewoners. Verder schreef ze de thrillers Zomerhitte, Onder mijn huid, Onder invloed, Onderschat en Vervlogen.

Voor De Verhalenfabriek schreef ze de swingende serie drie vrouwen die op de een of andere manier allemaal zijn verbonden aan een ABBA-benefietconcert.

De stroom valt uit (nieuws, 2024)

Eerbetoon aan Agatha Christie



Het is nog ruim een maand wachten: op 3 oktober verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact de thriller Een donkere, stormachtige nacht van Kate Atkinson. Het is deel 6 in de serie rond detective Jackson Brodie, die ditmaal verwikkeld raakt in een moordspel op een afgelegen Engels landgoed.

Detective Jackson Brodie, ingehuurd om een gestolen portret op te sporen, wordt voor deze zaak herenigd met oud-protegé Reggie Chase. Het spoor leidt de twee naar een vervallen landhuis dat tevens het decor vormt voor geheel verzorgde Moordspelweekenden.

In een stevige sneeuwstorm arriveren de twee speurders bij het landhuis, samen met een dominee, een ex-legerofficier, de moordspelacteurs en het publiek.

De elektriciteit valt uit, de wegen zijn onbegaanbaar en er is een veroordeelde moordenaar op de vlucht.

Al snel hebben Jackson en Reggie andere zorgen aan hun hoofd dan verdwenen kunst.

Een donkere, stormachtige nacht is volgens de uitgever zowel een eerbetoon aan Agatha Christie als 'een onvervalste Kate Atkinson: vindingrijk, geestig, hoogst vermakelijk, vol onverwachte wendingen en met de kenmerkende melancholieke humor van de geliefde Jackson'.

Kate Atkinson won de Whitbread Award voor haar eerste roman Achter de schermen. Haar romans met detective Jackson Brodie in de hoofdrol werden succesvol verfilmd door de BBC. Leven na leven, verschenen in 2013, werd bekroond met de Costa Novel Award. Het boek stond maandenlang op de New York Times-bestsellerlijst en was in Engeland een van de best verkochte romans van 2013 en 2014. Gevallen god verscheen in 2015. In oktober 2018 verscheen haar  boek Transcriptie. Haar roman De wijde lucht kwam uit in de zomer van 2019.

Een ingewikkelde spagaat (nieuws, 2024)

Een dodelijke vaas



Bij uitgeverij A.W. Bruna is afgelopen week de thriller De schreeuw van de reiger gepubliceerd. Het is deel twee in de Two Rivers-serie die zich in het Engelse Devon afspeelt. Deze reeks, van de hand van Ann Cleeves, wordt ook ontwikkeld voor een tv-serie.

De zomer in Noord-Devon is warm en aan zee krioelt het van de toeristen. Rechercheur Matthew Venn wordt naar een plaats delict geroepen bij het huis van een groep kunstenaars.

Wat hij aantreft is een zorgvuldig geënsceneerde moord – dr. Nigel Yeo is doodgestoken met een stuk glas, afkomstig van een vaas die door zijn dochter gemaakt was. Dr. Yeo lijkt een onwaarschijnlijk slachtoffer. Een gerespecteerd man die zich inzette voor de gemeenschap, en die een zeer warme band had met zijn dochter.

Wat het in dit geval lastig maakt voor Matthew, is dat zij een goede vriendin is van zijn eigen man, Jonathan.

Dan wordt er nog een lichaam gevonden. Binnen de kortste keren bevindt Matthew zich in een ingewikkelde spagaat tussen de leugens die in het hart van de gemeenschap blijken te leven, en een zaak die wel heel dichtbij komt…

Ann Cleeves heeft tientallen misdaadromans op haar naam staan en kreeg voor haar werk in 2017 de hoogste eer, in de vorm van de CWA Diamond Dagger. Ze is de schrijfster van de Vera- en Shetland-series, beide bekend van tv. Haar vorige, De roep terug, was de start van een serie: Two Rivers, die ook voor tv ontwikkeld is. Ann woont in North Tyneside, waar de Vera-serie zich afspeelt.

Klik hier voor een leesfragment.


Gesignaleerd 629 (nieuws, 2024)

Gregg Hurwitz - Sterveling



Bij uitgeverij A.W. Bruna is recent de thriller Sterveling van Gregg Hurwitz uitgekomen. Het is deel 9 in de serie rond Evan Smoak, De Nowhere Man. 

Hij is een mythische figuur, een man wiens naam alleen maar wordt gefluisterd. De Nowhere Man. Er wordt beweerd dat hij alles zal doen om je te beschermen als je om zijn hulp vraagt en dat hij nooit faalt, hoe gevaarlijk de vijand ook is. Maar De Nowhere Man is geen sprookje, hij bestaat echt.

Zijn naam is Evan Smoak, maar vrijwel niemand weet dat. Hoe zou iemand ook kunnen vermoeden dat achter de zo onschuldig uitziende, wat saaie man, een van de dodelijkste personen ter wereld schuilgaat? Een man die reeds op twaalfjarige leeftijd werd gerekruteerd voor het Orphan-programma, een officieel niet-bestaande sectie binnen de geheime dienst, om te worden opgeleid tot 'assassin', moordenaar. Een man die als Orphan X talloze missies uitvoerde namens een overheid die zijn bestaan ontkende, totdat hij besloot dat leven achter zich te laten en in het niets te verdwijnen.

Nu zet Evan Smoak zijn aanzienlijke persoonlijke vaardigheden en middelen in om hen te helpen die zich tot niemand anders kunnen wenden. Maar de overheid die ooit zijn werkgever was, wil daar niets van weten. Want niemand mag ooit achter het bestaan van Orphan X komen…

Gregg Hurwitz groeide op in de omgeving van San Francisco en woont tegenwoordig in Los Angeles. Hij studeerde Engels en psychologie aan Harvard en vervolgde zijn studie aan Trinty College (Oxford University), waar hij zich specialiseerde in de tragedies van William Shakespeare. In Engeland speelde hij tijdens zijn studie fanatiek voetbal in het universiteitsteam en nog steeds voetbalt hij graag (maar iets minder fanatiek).

Naast zijn thrillers schreef Hurwitz screenplays voor bekende Hollywood-producers als Jerry Bruckheimer en Lorenzo di Bonaventura, bedacht hij tv-series voor Warner Studios en schreef hij comics voor Marvel.

Tijdens zijn afstuderen schreef Hurwitz zijn eerste boek. Voor zijn thrillers doet hij altijd grondig onderzoek. Zo heeft hij met de Navy SEALs op testterreinen met explosieven rondgeslopen, heeft hij met haaien in de Galápagos gezwommen en is undercover gegaan in hersenspoelende cultgroepen. Zijn thriller De misdaadschrijver kwam op de shortlist voor de Ian Fleming Steel Dagger Award en werd door de International Thriller Writers Association tot de beste thriller van 2007 bekroond.

16 augustus 2024

Bij vriend Piet (nieuws, 2024)

Van drie naar vijf



Drie was jarenlang wat de klok sloeg in de titels van thrillers van Anders Roslund. Drie vrouwen, drie jaar, drie seconden. Vanaf medio september slaat de Zweedse schrijver een andere weg in. Tenminste, wat de titel betreft. Want dan verschijnt bij uitgeverij De Geus zijn nieuwe boek met de titel Vijf moorden. Gelukkig blijft rechercheur Ewert Grens de hoofdrol spelen.

Ewert Grens is ten einde raad. Na zijn laatste zaak heeft hij een tijd op een psychiatrische afdeling doorgebracht en nu is hij ingetrokken bij zijn oude vriend Piet. Zal hij wel weer kunnen werken voordat hij met pensioen gaat?

Dan worden er twee gruwelijk verminkte lijken gevonden in het zuiden van Stockholm. En Grens heeft geen andere keuze dan deze spectaculaire zaak op te lossen.

De hoofdcommissaris geeft hem zeven dagen.

Maar Grens’ ondervraging loopt op niets uit. Totdat een DNA-spoor bewijst dat de moordenaar verantwoordelijk is voor twee cold cases. Als Grens erachter komt wie de dader is, zet hij alles op alles om diens onschuld te bewijzen. Zijn carrière staat op het spel.

Anders Roslund (Zweden, 1961) schreef tien misdaadromans als deel van de succesvolle schrijversduo’s Roslund & Hellström en Roslund & Thunberg. Er zijn miljoenen exemplaren van zijn boeken verkocht en zijn werk werd bekroond met talrijke prestigieuze internationale prijzen. Hij behoort tot de meest toonaangevende thrillerauteurs van Zweden.

12 augustus 2024

Ten onrechte (nieuws, 2024)

True crime van John Grisham



'To frame' is Engels voor het vervalsen van bewijsmateriaal zodat een onschuldige persoon wordt veroordeeld voor een misdaad. Een Engelse titel aan een Nederlandstalig boek geven, kan eigenlijk niet. Maar het is wel begrijpelijk om het true crime-boek van John Grisham over onterechte veroordelingen te betitelen als Framed. Deze verhalenbundel verschijnt in oktober bij uitgeverij A.W. Bruna.

In zijn eerste true crime-boek sinds De gevangene (op Netflix te zien als de documentaire The Innocent Man) vertelt de Amerikaanse bestsellerauteur John Grisham tien waargebeurde verhalen van onterechte veroordelingen. Dat doet hij samen met Jim McCloskey, de oprichter van Centurion Ministries.

De verhalen gaan over mannen die onschuldig zijn aan de misdaad waarvoor ze worden aangeklaagd, maar toch schuldig worden bevonden door een rechter. Mannen die afscheid moeten nemen van een normaal leven met werk, een gezin en vrienden, en vervolgens tientallen jaren in de gevangenis strijden voor vrijspraak, terwijl de schuldigen vrij rondlopen.

Het gaat volgens de uitgeverij om schokkende verhalen van corruptie en machtsmisbruik, racisme en wangedrag. Van het onrecht waar slachtoffers van het Amerikaanse strafrechtssysteem mee te maken krijgen, en van het overwinnen van tegenspoed wanneer de strijd verloren lijkt te zijn.

John Grisham is de auteur van bijna vijftig boeken, waarvan er vele werden verfilmd. Grisham is de tweevoudige winnaar van de Harper Lee Prize for Legal Fiction en is onderscheiden met de Library of Congress Creative Achievement Award for Fiction. In zijn vrije tijd zit hij in de raden van bestuur van het Innocence Project en de Centurion Ministries, twee organisaties die zich inzetten voor gevangenen die ten onrechte veroordeeld zijn.

Jim McCloskey richtte de organisatie Centurion op in 1983. Terwijl hij het Princeton Theological Seminary bezocht, koos McCloskey ervoor om een ​​jaar lang als studentenaalmoezenier te dienen in de Trenton State Prison. Daar ontmoette hij Jorge De Los Santos, die werd veroordeeld voor moord en een levenslange gevangenisstraf uitzat. De Los Santos beweerde onschuldig te zijn aan de misdaad, en na het dossier te hebben bekeken, begon McCloskey hem te geloven en besloot hem te helpen.

McCloskey besteedde zijn tijd en spaargeld aan het onderzoeken van de zaak. Na een aantal jaren van onderzoek en juridische procedures leidde dat ertoe dat de veroordeling van De Los Santos werd vernietigd. Hij werd in 1983 vrijgesproken en vrijgelaten. Daarna ontving McCloskey verzoeken om hulp van anderen die beweerden dat ze ten onrechte waren veroordeeld. Met zijn organisatie Centurion heeft hij bewerkstelligd dat 63 mannen en vrouwen werden vrijgelaten die een levenslange of doodstraf uitzaten voor misdaden die ze niet hadden begaan.

11 augustus 2024

Gesignaleerd 628 (nieuws, 2024)

Camilla Läckberg - Nachtspel



Het boekje telt slechts 112 pagina's, dus kan nog makkelijk mee in de vakantiekoffer. Half augustus verschijnt bij The House of Books de spannende novelle Nachtspel van de Zweedse bestsellerauteur Camilla Läckberg. Over vier angstaanjagende geheimen.

Vier vrienden
Liv, Martina, Max en Anton zijn al jaren beste vrienden. Ze brengen oud en nieuw samen door met veel drank, geflirt en spelletjes.

Vier angstaanjagende geheimen
Maar elk van hen houdt een vreselijk geheim verborgen. En wanneer een spelletje truth or dare een duistere wending neemt, duurt het niet lang voordat de schokkende waarheden aan het licht komen.

Een nacht die zal eindigen in moord
Nu alle kaarten op tafel liggen, zal niets meer hetzelfde zijn. En niet iedereen zal het overleven om de klok middernacht te zien slaan...

Camilla Läckberg is een van de succesvolste Zweedse thrillerauteurs, met wereldwijd meer dan 35 miljoen verkochte boeken. Van haar populaire Fjällbacka-serie met Patrik Hedström en Erica Falck zijn alleen in Nederland al meer dan drie miljoen exemplaren verkocht. Haar nieuwste boek, Nachtspel, vormt een tweeluik samen met Vrouwen zonder genade.