26 april 2024

Het bittere lot van gewone mensen (nieuws, 2024)

Thrillerauteur Arnaldur Indriðason slaat nieuwe weg in



Hij is al tientallen jaren de populairste thrillerschrijver van IJsland. Maar nu verlegt Arnaldur Indriðason dan toch zijn koers. Bij uitgeverij Volt verschijnt op 6 juni Het Uurwerk, de eerste historische roman van de thrillergrootheid. Volgens de uitgever gaat het om 'een veelzijdig en tragisch verhaal, dat een scherp beeld geeft van het bittere lot van gewone mensen en de macht waaraan ze zijn onderworpen'.

Een IJslandse klokkenmaker is in het koninklijk paleis te Kopenhagen bezig met de restauratie van een oude, beroemde klok. Op een avond komt de koning, Christiaan VII, zelf bij hem binnenvallen.

In naam is Christiaan nog steeds de regerende vorst, maar geestelijk is hij zeer labiel, en in feite is hij door zijn zoon en de hofhouding aan de kant geschoven.

De beide mannen raken met elkaar in gesprek en zo vertelt de klokkenmaker aan Zijne Majesteit de trieste geschiedenis van zijn vader en diens huishoudster, die op bevel van de vorige koning, Christiaans vader, zijn geëxecuteerd.

Het Uurwerk is het vijfentwintigste boek van Arnaldur Indriðason. In dit boek is hij een nieuwe weg ingeslagen: dit is zijn eerste historische roman waarin hij gedeeltelijk ware gebeurtenissen en personen beschrijft. 

Arnaldur Indriðason (Reykjavík, 1961) is historicus en schrijver. Hij is winnaar van de Martin Beck Award (voor de beste thriller in Noord-Europa) en de CWA Gold Dagger Award (de grootste internationale prijs voor het spannende boek). Van Indriðasons boeken zijn wereldwijd ruim achttien miljoen exemplaren verkocht. Ook in Nederland en Vlaanderen zijn het bestsellers. In de jaarlijkse thrillergids van Vrij Nederland kregen twee van zijn boeken het maximale aantal van vijf sterren toebedeeld.

Verraad en ontluikende liefde (nieuws, 2024)

Limburger 'uit vrije keuze' schrijft spannende roman over verdwenen priester



Bij uitgeverij Pelckmans is deze week een nieuw boek verschenen van Rick de Leeuw (63), getiteld De verdwijning van Peter Treckpoel. De oud-zanger van de popband Tröckener Kecks schrijft in deze historische misdaadroman over een priester die ruim vijf eeuwen spoorloos verdween.

Hoofdpersoon in De verdwijning van Peter Treckpoel is amateurhistoricus Hubert Thys, die zich verdiept in het verhaal van priester Peter Treckpoel. Na 1506 ontbreekt elk spoor van hem. Hubert probeert te achterhalen waarom de priester destijds vermist raakte. Een zinderende zoektocht begint als niet veel later ook Hubert verdwijnt.

Sterke dialogen en levensechte personages geven volgens de uitgever veel vaart aan deze roman over misdaad, verraad en ontluikende liefde.

Auteur Rick De Leeuw heeft acht jaar geleden Amsterdam verlaten en woont in het dorpje Heks in Belgisch Limburg. De Leeuw die zich Limburger uit vrije keuze noemt, haalde veel inspiratie uit zijn eigen omgeving. 

Rick de Leeuw maakte met de rockband Tröckener Kecks albums als Lieg Me De Waarheid en Beter Als. Als schrijver maakte hij onder andere de boeken Ik Jan Smeken, De Laatste Held en Verbeter de wereld.

21 april 2024

Onmacht, verlies en gemis (nieuws, 2024)

Schrijfster Lidewij Martens overleden



Schrijfster Lidewij Martens is overleden. Dat maakt het literair agentschap Sebes & Bisseling bekend op hun Instagramaccount.

Lidewij Martens (1963) was roman- en scenarioschrijver. Zij schreef voor televisieseries als BaantjerICSpangenFlikken MaastrichtSpangaS en Mees Kees, de serie.

In haar romans hanteerde zij een beeldende, filmische stijl, waarbij de lezer via zintuiglijke waarnemingen wordt meegezogen in de ervaringen van de personages. Haar roman Een plek om te schuilen verscheen in mei 2017. In augustus 2022 verscheen opnieuw Tot je valt, een roman die eerder uitkwam onder de naam Dubbel rood. Zij schreef ook de Storytel-original Steigereiland: een spannend luisterboek in afleveringen. Haar thema's zijn onmacht, verlies, gemis. Gemis van wat je had, van wat je wilt hebben en van wat onbereikbaar blijft. 

Op 12 april 2022 verscheen bij uitgeverij HarperCollins Holland Martens' thriller 
Koningsdag. 'Een actuele, filmische thriller van eigen bodem', aldus de uitgever over dreigende rellen in een onrustige hoofdstad. Martens woonde en werkte op een woonboot in Amsterdam.

In de serie De beste thrillers aller tijden op De Spanningsblog koos Martens het boek Mary van Anne Eekhout als favoriet. De spannende roman gaat over de schrijfster Mary Shelley, die beroemd zou worden met haar gothic novel Frankenstein.

(foto auteur: LinkedIn)


19 april 2024

Longlist (nieuws, 2024)

Drie oud-winnaars in de race voor Gouden Strop



Volgens het reglement zouden er maximaal tien titels op de longlist van de Gouden Strop 2024 mogen staan. Maar het zijn er elf. De mannelijke auteurs zijn met z'n zessen licht in de meerderheid.

Waarom de jury van de reglementen afwijkt, is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat drie oud-winnaars opnieuw kans maken op de belangrijkste thrillerprijs van Nederland. Het zijn Bernice Berkleef, Charles den Tex en Esther Verhoef. Zij dingen met respectievelijk de thrillers Vinex, Trauma en Alter ego mee naar een niet in de reglementen gespecificeerd prijzengeld. Vorig jaar ging het nog om een bedrag van 10.000 euro, die door debutant John Kuipers in de wacht werd gesleept.

De overige auteurs op de longlist zijn: Wim Bax (Verloren pelgrim), Marieke Damen (Het perfecte gezin), Mathijs Deen (De duiker), Yvonne Doorduyn (De affaire), Hans Faber (De zondaar), Mireille Geus (Achter de façade), Duco Hellema (Rendez-vous in Praag) en Lex Noteboom (De Man met Duizend Gezichten). 

De shortlist wordt op 25 mei bekendgemaakt. De organisatie van de Gouden Strop heeft een deal gesloten met het AD, die de genomineerden op die dag exclusief in zijn magazine zal presenteren. Voor wie een abonnement heeft, zal dat geen bezwaar zijn. Anderen zullen op een betaalmuur stuiten. De Spanningsblog zal ook zo snel mogelijk de shortlist publiceren. En dat kost niets.... 

Op 30 mei wordt de winnaar van de Gouden Strop bekendgemaakt in de bibliotheek aan het Neude in Utrecht. Dan wordt ook duidelijk wie de winnaar is van de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige spannende debuut. 

18 april 2024

Een Amsterdamse kroeg (nieuws, 2024)

Even geen reparaties voor Charles den Tex



Een derde deel in de thrillerserie rond het reparatiecollectief van oud-spion John Antink is in de maak. Maar voor het zo ver is, komt drievoudig Gouden Stropwinnaar Charles den Tex met een standalone. Volgens uitgeverij HarperCollins Holland is de schrijver 'op zijn best in de pageturner Een mooie dood', die in juli in de winkels ligt. 

'Wat als het geluk uit je leven verdwijnt?', staat als teaser op de cover van Een mooie dood.

Harm van Gast heeft een kroeg in Amsterdam. Sinds de prachtige Imane in zijn leven is gekomen, lacht het geluk hem toe.

Maar als Harm haar op een nacht levenloos aantreft in het café, is de politie ervan overtuigd dat híj haar heeft vermoord, ook al kunnen ze niks bewijzen.

Keer op keer wordt hij ondervraagd en het café wordt van boven tot onder doorzocht. De vragen van de agenten zetten Harms wereld op zijn kop en van het intense geluk dat hij met Imane kende, blijft niets meer over.

Eén ding weet hij zeker: hij heeft het niet gedaan. Maar wie dan wel? Het antwoord op die vraag moet hij zelf vinden, waardoor hij in een wereld belandt waarvan hij niet wist dat die bestond…

Voor wie het nog niet wist: Charles den Tex is een van de succesvolste thrillerauteurs van Nederland. Bijna al zijn boeken werden genomineerd voor de Gouden Strop en drie keer won hij die prijs: voor Schijn van kans, De macht van meneer Miller en CEL. Met De vriend won hij de Crimezone Thriller Award; zijn thriller Verloren vrouw werd bekroond met de VN Publieksprijs en De Repair Club werd genomineerd voor de VN Thriller van het Jaar.

14 april 2024

Volgend op zestien (nieuws, 2024)


Het aanzien van 2007.... 
 



De Spanningsblog, misschien wel de beste site met nieuws over thrillers en schrijvers, bestaat vandaag zeventien jaar. Mooi moment om eens terug te kijken op een aantal thrillernieuwtjes uit 2007.

Baantjer kapt ermee
Appie Baantjer kondigt in juni aan met schrijven te zullen stoppen. In oktober 2008 verschijnt De Cock en de moord in gebed, zijn zeventigste avontuur met rechercheur De Cock. Het is tevens zijn laatste speurdersroman. Baantjer (1923) stopt met schrijven omdat hij meer tijd wil besteden aan zijn hond en andere hobby's zoals zijn modeltreinen. Ook worden zijn vingers te stram voor het toetsenbord. Baantjer overlijdt enkele jaren na dit nieuws op 29 augustus 2010.

Diamanten Kogel voor Patrick Conrad
De misdaadroman Starr van Patrick Conrad (1945) wordt bekroond met de Diamanten Kogel, de inmiddels ter ziele gegane prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek van het jaar. De prijs wordt in Brussel voor de zesde keer uitgereikt door het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs. Het bekroonde boek is Conrads achtste misdaadroman en gaat over een professor filmgeschiedenis die verdacht wordt van een reeks moorden. In 2006 de Diamanten Kogel naar de roman Het diepe water van Felix Thijssen. Een jaar eerder won Esther Verhoef met Onder druk.

Arthur Conan Doyle was obsessief spiritueel
Privédetective Sherlock Holmes mocht dan het rationeel combineren en deduceren tot een kunstvorm hebben verheven, zijn geestelijk vader Arthur Conan Doyle was geobsedeerd door seances, spiritualiteit en het bovennatuurlijke. Dagboeknotities waarin de schrijver bijhield welke contacten hij had met mediums kwamen dit jaar naar buiten, 120 jaar nadat ze waren opgeschreven. Conan Doyle was werkzaam als arts in Portsmouth toen hij in 1887 voor het eerst een seance bijwoonde. Het was in hetzelfde jaar dat hij zijn eerste Sherlock Holmes-roman schreef, A Study in Scarlet.

Een nieuwe James Bond in zes weken
De Britse schrijver Sebastian Faulks, die door de erven van Ian Fleming is aangezocht om de verhalen over geheim agent James Bond voort te zetten, heeft zijn nieuw Bond-avontuur Devil May Care in nauwelijks anderhalve maand bij elkaar geschreven. Faulks, bekend van boeken als Birdsong en Charlotte Gray, vertelde de BBC dat hij voor de gelegenheid de werkethiek van geestelijke vader Ian Fleming overnam en 2000 woorden per dag schreef in een stijl die voor 'tachtig procent op Fleming' is gebaseerd.

Bond-auteur overlijdt
John Gardner, schrijver van onder meer veertien James Bond-boeken, heeft het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. Hij stierf op 3 augustus 2007 aan de gevolgen van kanker. Gardner die tachtig jaar werd, schreef in totaal ruim vijftig thrillers en was nog steeds actief als auteur. In 1981 werd hij met Licence Renewed de opvolger van de in 1964 overleden Ian Fleming. Gardner schreef ook het scenario voor de Bond-films Licence to Kill (1989) en GoldenEye (1995).

De snoodaard der letteren
Dr. Hannibal Lecter is volgens de luisteraars van het Vlaamse Radio 1-programma Mezzo en de lezers van de krant De Standaard de grootste schurk uit de wereldliteratuur. Lecter, de vileine vleeseter uit onder andere The Silence of the Lambs van Thomas Harris liet Jean-Baptiste Grenouille uit Das Parfum van Patrick Süskind (op 2) en Reynaert uit Van den Vos Reynaerde (op 3) achter zich.

NRC-journalist wint Gouden Strop
Roel Janssen heeft de Gouden Strop 2007 voor het beste Nederlandstalige spannende boek gewonnen. Voor zijn thriller 'De tiende vrouw' kreeg hij 20 juni in de Melkweg in Amsterdam een cheque van tienduizend euro en een beeldje overhandigd door juryvoorzitter Clairy PolakVolgens de jury heeft Janssen met zijn roman 'een effectief geschreven en bij tijd en wijle zeer geestige sfeertekening van het criminele milieu' afgeleverd. Ook weet hij, aldus de jury, de verwevenheid tussen boven- en onderwereld inzichtelijk te maken. De uitreiking van de Gouden Strop vormde het hoogtepunt van de eerste editie van The Power of Plots, een festivalavond waarin het spannende boek centraal stond.

Auteur van Rosemary's Baby overleden
De Amerikaanse schrijver Ira Levin, auteur van bestsellers als Rosemary's Baby, The Boys From Brazil en The Stepford Wives overlijdt op 12 november in zijn appartement in Manhattan aan een hartaanval. Hij werd 78 jaar. Ira wist al op 15-jarige leeftijd dat hij schrijver zou worden. Toen hij nog op high school zat eindigde hij als tweede in een wedstrijd voor scenarioschrijvers die was georganiseerd door omroep NBC. Hij ging vervolgens naar universiteiten in Des Moines, Iowa en New York, waar hij in 1950 afstudeerde in Engels en Filosofie. Nog tijdens zijn studie voltooide hij zijn eerste thriller A Kiss Before Dying die twee keer verfilmd werd. Het boek won in 1953 de Edgar Allan Poe Award voor het beste thrillerdebuut.

12 april 2024

Bijschrift (nieuws, 2024)

De moordenaar speelt wel een heel sadistisch spel



Je kunt er maar beter vroeg bij zijn, dachten ze bij uitgeverij A.W. Bruna. Ze dropten een persbericht in de mailbox over een thriller die pas in oktober verschijnt. Het heet Koekoeksjong en is geschreven door Søren Sveistrup, de auteur van - hé, da's ook toevallig - de thriller Oktober. Koekoeksjong is de ultieme Scandi-thriller, zegt de uitgever. Of dat we maar even wilden noteren...

Een gescheiden vrouw wordt op een besneeuwde Valentijnsdag in Kopenhagen als vermist opgegeven door haar dochter en ex-man.

Na haar laatste grote moordzaak is rechercheur Naia Thulin gaan werken in NC3, het National Cyber Crime Center, om meer tijd te hebben voor haar nieuwe vriend en familie, maar ze wordt bij toeval op de vermissingszaak gezet.

Thulin ontdekt dat de vermiste vrouw al lange tijd werd gestalkt. De anonieme berichten die ze kreeg waren telkens hetzelfde: een foto van de vrouw, met het bijschrift: Gevonden!

Deze berichten doen Thulin denken aan de zaak van de brute, onopgeloste moord op de scholier Emma Holst, die na ruim twee jaar onderzoek de nabestaanden en de Deense politie nog steeds voor een raadsel stelt.

Thulin wordt bij het onderzoek gekoppeld aan onderzoeker Mark Hess. Die is net teruggekeerd van Europol omdat zijn broer in het ziekenhuis ligt, maar de samenwerking tussen Hess en Thulin verloopt problematisch omdat hun eerdere liefdesrelatie mislukte.

Als blijkt dat de moordenaar een wel heel sadistisch spel speelt, zetten ze hun verschillen zo goed als mogelijk aan de kant en werken ze samen.

Dan verdwijnt er opnieuw iemand. Een race tegen de klok begint en Thulin en Hess moeten, onder grote druk, proberen te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.

Søren Sveistrup (1968) is de bedenker en scenarioschrijver van het Deense televisiefenomeen The Killing (Forbrydelsen), dat bekroond werd met met diverse internationale awards en waarvan de uitzendrechten aan meer dan honderd landen verkocht werden.Hij was eveneens verantwoordelijk voor de scripts van de films The Day Will Come en Jo Nesbø’s The Snowman.

Sveistrup behaalde zijn masters in Letterkunde en in Geschiedenis aan de Universiteit van Kopenhagen en studeerde af aan de Deense Filmschool. Hij won talloze prijzen, waaronder een Robert Award voor The Day Will Come (2017), een Emmy Award voor Nikolaj and Julie (2003) en een BAFTA voor The Killing (2011). Van zijn thrillerdebuut Oktober werden in Nederland en Vlaanderen inmiddels 130.000 exemplaren verkocht.

Langs de singels (nieuws, 2024)


Parkeergedrag leidt tot thriller



Opmerkelijk: bij de Vlaamse uitgeverij Manteau verschijnt op 6 juni een psychologische thriller die een duidelijk Nederlands decor heeft: Breda. Het boek is getiteld Lex en is van de hand van wetenschappelijk onderzoeker en kunstenaar Gert-Jan van den Bemd. 

De titel verwijst naar de hoofdpersoon van het verhaal. Deze Lex is de laatste tijd niet de plezierigste man om mee samen te leven, meldt schrijver Gert-Jan van den Bemd. Zijn beslissing om zijn baan op te zeggen en fulltime schrijver te worden was misschien toch niet zo verstandig. Het schrijven wil niet meer vlotten, nieuwe ideeën blijven uit.

Dan ziet zijn vriendin Karla tijdens haar wekelijkse hardlooprondje langs de singels van Breda, de woonplaats van Van den Bemd, iets opvallends: een man parkeert zijn auto, haalt een betaalbewijsje uit de automaat en rijdt meteen weer weg. Een week later gebeurt hetzelfde.

Het lijkt intrigerende begin van een nieuwe roman. Lex hervindt zijn drive. Hij achterhaalt de identiteit van de man en maakt hem tot hoofdpersonage. Maar dat had hij beter niet kunnen doen.

'Het rondje langs de singels, verschillende straten, wijken en plekken verlenen 'Lex' een couleur locale die Bredanaars en toeristen die Breda bezoeken zeker zal aanspreken', schrijft Van den Bemd. 'En andere lezers natuurlijk ook!' De schrijver voegt er aan toe dat het merkwaardige parkeergedrag uit het boek geen fictie is. 'Die waarneming vormde de aanzet voor het schrijven van deze thriller.'

Van den Bemd schreef eerder de romans De verkeerde vriend (2018), Na de val (2019) en Branco & Julia (2022). Op zijn website lezen we dat hij redacteur is van REALmag., een magazine over kunst, cultuur en wetenschap. Hij werd opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker (endocrinoloog, PhD, Erasmus Universiteit Rotterdam) en kunstenaar (BDes, AKV St. Joost ‘s-Hertogenbosch/Breda). Met zijn beeldend werk exposeerde hij in Nederland, België, Marokko, Hongarije, Litouwen, de Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Afrika. In 2013 ontving hij de Delta Lloyd poëzieprijs van België en in 2014 de eerste prijs in de schrijfwedstrijd van literair tijdschrift Tirade. In 2015 won hij Heel Nederland Schrijft, in 2016 de Aspe Award en in 2017 de verhalenwedstrijd van het International Literature Festival Utrecht (ILFU).

01 april 2024

Welkom in Stanhope (nieuws, 2024)

Lekkere buurt



Bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verschijnt op 12 april de spannende roman Iedereen liegt hier van Shari Lapena. De uitgever noemt het boek 'een ijzersterke en meeslepende domestic thriller voor fans van Colleen Hoover en Saskia Noort, bomvol onverwachte plotwendingen'.

Welkom in Stanhope. Een veilige buurt. Een ideale plek voor families. Daar waar iedereen liegt.

William Wooler lijkt op het eerste gezicht een echte familieman. Maar in werkelijkheid heeft hij een affaire, eentje die vanmiddag vreselijk afliep in een motel. Wanneer hij boos en van streek thuiskomt en daar zijn negenjarige dochter Avery aantreft, verliest William zijn zelfbeheersing.

Uren later wordt Avery door haar familie als vermist verklaard.

Opeens is Stanhope niet zo’n veilige buurt meer. En William is niet de enige in de straat die iets verbergt.

Als getuigen naar voren komen met informatie die misschien niet waar is, beginnen Avery’s buren langzaam hun gezond verstand te verliezen.

Wie heeft Avery Wooler meegenomen?

Iedereen hier liegt, maar iemand in de buurt kent de waarheid…

De 64-jarige Shari Lapena is een Canadese romanschrijver. Ze is vooral bekend om haar thriller The Couple Next Door uit 2016, die zowel in Canada als internationaal een bestseller was. Lapena, een advocaat en lerares Engels voordat ze haar schrijfcarrière begon, publiceerde haar debuutroman Things Go Flying in 2008.

31 maart 2024

Onder het tapijt (nieuws, 2024)

Kamermeisje met geheimen



De Canadese uitgever en schrijfster Nita Prose introduceerde in Het kamermeisje het kamermeisje Molly. En dat debuut smaakte naar meer, want op 12 april verschijnt bij uitgeverij Ambo|Anthos De mystery guest, waarin Molly opnieuw de hoofdrol vervult. 'Een geheide cosycrimehit', aldus de uitgeverij.

Kamermeisje Molly Gray is in het Regency Hotel opgeklommen tot hoofd Huishouding. Een titel die ze met trots draagt terwijl ze kussens opschudt, geheimen onder het kleed veegt, in alle stilte elke kamer tot in de puntjes verzorgt.

Maar net wanneer ze alles perfect op orde heeft, komt haar wereld op zijn kop te staan. Een beroemde schrijver van detectives valt dood neer in het hotel.

Als rechercheur Stark, Molly’s oude vijand, op de zaak gezet wordt, blijkt al snel dat er een luchtje aan zit. Geruchten te over, maar Molly blijkt de enige die de sleutel tot het mysterie heeft.

Dat betekent echter dat er in haar verleden en in dat van haar oma gegraven zal worden, want Molly kende het slachtoffer, en hij haar…

Nita Prose is adjunct-directeur en uitgever van Simon & Schuster Canada. Ze woont in Toronto 'in een huis dat maar matig schoon is', aldus de uitgever. Het kamermeisje is haar debuut.

27 maart 2024

Hypnotiserend landschap (nieuws, 2024)

Toni Coppers dompelt zich onder in Fins Lapland



De Vlaamse thrillerauteur Toni Coppers heeft weer een nieuw boek uit. Altijd leuk, maar er zit ook een schaduwkant aan. Volgens zijn vrouw valt de auteur bij elk nieuw boek ten prooi aan een soort postnatale depressie. Dat is zeker het geval bij Roofdier (een uitgave van Borgerhoff & Lamberigts) dat 'geen gewoon boek was om te schrijven'.

'Een nieuw boek komt uit', laat Toni Coppers in een persbericht weten. 'Veel mensen denken dat er een zekere gewenning optreedt, maar niets is minder waar, het is altijd spannend en zeker bij dit boek zijn mijn eigen verwachtingen hoger dan anders.' 

Coppers schrijft dat een combinatie van onbeschrijfelijke vreugde, trots en tegelijk melancholie hem chronisch is overvallen. 'Mijn vrouw Annick noemt het een soort postnatale depressie. Na acht correctieronden, na vijlen en schaven, na adviezen van uitgeverij, dochter, schoonmoeder, pre-readers… is het dan eindelijk klaar. Nog nooit heb ik met zoveel zorg en precisie alles nagelezen, nagekeken… want ik wil echt dat dit boek bijzonder is. Dat je als lezer voorbij de spanning mee duikt in de andere lagen van het boek. Dat je samen met mij ronddoolt in Fins Lapland, dat je mijn vervoering voelt en ze de jouwe maakt wanneer je wilde beren tussen het struikgewas ontwaart of arenden ziet. Dat je huilt om je dierbaren en troost vindt in gerechtigheid…

Volgens Coppers drong Roofdier zich als het ware aan hem op. '
Lieven, een zakenrelatie uit een vorig leven, belde me. We hadden elkaar twintig jaar niet gezien of gesproken. Zoals je misschien weet heb ik ooit een PR-bureau gehad. Vandaar de inspiratie voor de twee komische boeken die ik schreef, Dixit en Heilige nachten. In die tijd organiseerde ik wel eens reizen, want ik specialiseerde in toerisme.'

Onbekend nummer
'Ik zat in de auto toen ik gebeld werd, een lang en onbekend nummer: ‘Ik heb op de luchthaven je boek gekocht, Offer … Die Alex Berger, die moet naar hier komen. Eigenlijk bedoel ik jij, jij en je vrouw moeten naar hier komen.’ Toen hij Lievens stem herkende, wist Coppers niet waar Berger beland was. 'Hier' bleek Fins Lapland te zijn, waar Lieven door de liefde voor een vrouw en de liefde voor de natuur ondertussen al 20 jaar blijkt te wonen. 'Annick en ik zijn gegaan, en inderdaad, Alex Berger ging ook mee…'

Fins Lapland kroop meteen onder Coppers' vel. 'En ik ging terug en nog eens terug. In totaal zes weken heb ik er de zuivere lucht opgesnoven, rondgereden, gewandeld, uren door het monotone landschap met Berger aan mijn zij. Als een speurhond op zoek naar plekken en inspiratie, naar verhalen, zowel waargebeurde als mythische… Als je Roofdier leest, zal je merken hoe het land me aangegrepen heeft. Ik heb in dat vorige leven waar ik het over had veel mogen reizen, maar er zijn weinig plekken in Europa die zo bijzonder zijn. Je moet het zelf ervaren, natuurlijk, maar toch denk ik dat je bij het lezen zult voelen wat ik bedoel.'

Toni Coppers en zijn vrouw Annick in Fins Lapland


Kantelpunt
Een beertje, genaamd Yksi, was voor Coppers een soort kantelpunt. 'Dat een boek dat zich in Fins Lapland zou afspelen van ver of van dicht iets met beren te maken zou kunnen hebben, leek me logisch. Maar oog in oog staan met deze wilde dieren en Yksi zien, hem eigenlijk bijna ruiken, verscholen in de kijkhut…dat was voor mij een ongelofelijk aha-moment, een moment waarop alles samenkomt. Vandaar dat dit boek een mascotte heeft.'

Vaders en zonen zijn het onderliggende thema in dit boek. Coppers' vader is 92. 'En hij is moe', meldt de schrijver.

Over het boek:
Alex Berger is een wat eigenaardige privédetective die vaker dan goed voor hem is zijn klanten afscheept: hij heeft geen zin om overspelige vrouwen te schaduwen of personeel te betrappen dat met zijn vingers in de kassa zit. Dan maakt hij liever strandwandelingen in Oostende.

Drieduizend kilometer verderop in Lapland viert Tom, een filmstudent, midzomernacht met enkele meisjes die hij ontmoette op het ‘Grote Berenpad’. Vrolijk en dronken dansen ze rond het kampvuur. Ook al gaat de zon die nacht niet onder, toch blijken er duistere krachten in het spel want de volgende ochtend worden de meisjes alleen wakker. Toms rugzak en telefoon liggen naast het gedoofde vuur. Hijzelf is spoorloos. De zoektocht levert niets op en de radeloze ouders vragen Alex om hulp. Tom is namelijk niet zomaar een jongen op reis: hij heeft meer dan één reden om naar het Hoge Noorden te trekken… In het hypnotiserende landschap van berken, meren en stilte wordt Alex geconfronteerd met een onmogelijke opdracht: hoe vind je een jongen terug in die laatste wildernis van Europa? Dan ontdekt de lokale politie een lichaam. Zwaar verminkt, maar het is niet Tom. Is er een moordenaar aan het werk of dwaalt er een ongrijpbaar roofdier rond in die bevreemdende natuur? Een nieuwe moord, dit keer in België, trekt Alex Berger en zijn dierbaren steeds dieper in een moeras van angst…

Publieksprijzen
Toni Coppers schrijft al jaren thrillers. Hij werd in 2022 bekroond met de Hercule Poirot Life Time award én de Max Gouden Vleermuis Oeuvreprijs, maar belangrijker zijn voor hem de vele publieksprijzen zoals de Hebban Thrillerprijs en verschillende Hercule Poirot publieksprijzen die hem tot Vlaanderens favoriete thrillerauteur maken.

Coppers werd geboren in Sint-Truiden op 6 september 1961. Nu woont en schrijft hij afwisselend in Antwerpen en de Ardennen. Toni is getrouwd met coauteur Annick Lambert en samen hebben ze 5 kinderen in een nieuw samengesteld gezin. Toni’s thrillers staan bekend om de ingenieuze plots en doorgedreven psychologische karaktertekeningen. Hij schrijft over mensen van vlees en bloed. Zelden is iemand helemaal juist of helemaal fout.

Met de thriller Niets is Ooit gaf hij het startschot voor de reeks rond commissaris Liese Meerhout. De moordonderzoeken van de populairste vrouwelijke commissaris van Vlaanderen hebben ondertussen al bijna 20 boeken gevuld. Dood Water, het boek waarin de Schelde de hoofdrol wegkaapt, werd bekroond met de eerste Hercule Poirot juryprijs, De moord op Arno Linter genomineerd voor de Gouden Strop. De thrillers met commissaris Liese Meerhout in de hoofdrol werden verfilmd in de televisiereeks ‘Coppers’. Internationaal werd de reeks onder de naam 'Rough Justice' uitgezonden in vele landen waaronder Nieuw-Zeeland en Canada.

In 2020 schreef Toni VAL. Daarmee werd een tweede thrillerreeks rond privédetective Alex Berger gelanceerd. Toni had Alex Berger al eens eerder opgevoerd in De Zaak Magritte, een thriller die hij schreef op vraag van de erven Magritte. De schilder zelf was immers net als Toni een grote fan van de Maigret-thrillers van Simenon. Het hoofdpersonage Alex Berger liet Toni echter niet los en hij besliste om vanaf 2020 de man een eigen reeks te gunnen. VAL was een schot in de roos en zowel het boek als de cover vielen in de prijzen. Toni werkte voor hij schrijver werd voor de VRT als radioproducer en presentator van resiprogramma’s. Als reisjournalist maakte hij reportages en documentaires over de hele wereld en zo schreef hij op locatie zijn eerste brievenroman in 1995. Daarna schreef hij bijna 10 jaar niet tot hij in 2005 de schrijfdrift niet meer kon onderdrukken en met Dixit zijn eerste, weliswaar komische thriller, afleverde. Sindsdien is hij nooit meer gestopt met schrijven.

Gesignaleerd 620 (nieuws, 2024)

Nicci French - Stemmen in het duister



Bij uitgeverij Ambo|Anthos verschijnt op 2 april de nieuwe thriller van het Britse auteursduo Nicci French. In Stemmen in het duister beleeft Nancy een nieuwe start, die niet direct in de smaak valt.

Nancy North en haar vriend Felix zijn net ingetrokken in een nieuwe, goedkopere, flat, die Felix heeft gevonden terwijl zij ziek was. Nancy heeft kort geleden een acute psychose gehad.

Nu is ze er weer bovenop, maar ze voelt zich nog breekbaar. Hier kan ze verder herstellen. Ook al is het wat vervallen en aan de verkeerde kant van de stad voor Nancy, het flatje is een nieuwe start voor hen beiden.

Maar al vanaf de eerste dag heeft ze geen goed gevoel over de nieuwe plek en merkt ze dat het weer slechter met haar gaat.

Als ze tegen buurvrouw Kira opbotst, die in hetzelfde pand woont, valt haar direct op dat Kira erg angstig is. De volgende dag wordt het lichaam van Kira in haar flat gevonden, Nancy is er daardoor van overtuigd dat het huis geheimen herbergt. De andere bewoners, de politie weigeren dat te erkennen.

Kan rechercheur Maud O’Connor deze zaak oplossen?


Achter de naam Nicci French gaat het Britse echtpaar Nicci Gerrard en Sean French schuil. Dit duo is wereldberoemd om hun thrillers en korte verhalen. In 1997 debuteerden ze met Het geheugenspel. Al ruim een kwart eeuw zijn ze niet weg te denken uit de thrillerwereld. Fans van het duo die een gesigneerd exemplaar van Stemmen in het duister willen hebben, kunnen zich melden bij Bol.com of Boekenwereld. Wil je een gesigneerd exemplaar op naam ontvangen? Bestel dan via boekhandels Paagman, Blokker of Wagner.

25 maart 2024

Wordt verwacht 589 (nieuws, 2024)

Botsende werelden




Bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verschijnt op 22 mei de thriller Wie zwijgt stemt toe van de Zweedse schrijver Mattias Edvardsson. Volgens de uitgeverij 'een slimme, verbijsterende pageturner die laat zien hoe weinig we eigenlijk weten over de mensen die het dichtst bij ons staan'.

In Wie zwijgt stemt toe houdt Jari Kekkonen ervan om te winnen. Hij heeft een gloednieuwe Mercedes, een prachtige familie en een elegante villa in de rijke buurt om dat te bewijzen.

Sasho Palevski, met zijn bescheiden arbeidersachtergrond en immigrant-ouders, was een beruchte herrieschopper toen hij jong was. En nu hij eenmaal volwassen is, lukt het hem maar niet om van die reputatie af te komen. Wanneer Jari’s dochter en Sasho’s zoon een relatie krijgen, komen de twee werelden samen.

Amanda is beeldschoon, leeft een druk sociaal leven en is de jongste dochter in de familie Kekkonen. Dan komt ze Niko Palevski tegen. Terwijl de Kekkonens bang zijn dat Niko in de gewelddadige voetsporen van zijn vader zal treden, vrezen de Palevski’s juist dat feestbeest Amanda hun zoon van zijn ijverige pad laat afdwalen.

Dan wordt Amanda dood gevonden – en Niko wordt de hoofdverdachte. Heeft Niko zijn vaders gewelddadige neigingen geërfd, of wordt de jongeman onterecht beschuldigd? Niko houdt vol dat hij een zwijgplicht heeft… Maar aan wie?

Mattias Edvardsson is niet alleen schrijver, maar ook docent op een middelbare school. Een heel gewoon gezin is zijn doorbraak en verkocht in Zweden al meer dan 100.000 exemplaren, een ongekend aantal voor de Zweedse markt. Inmiddels wordt het verhaal in meer dan 30 landen uitgegeven en is het boek verfilmd voor Netflix. Edvardsson woont met zijn gezin in Löddeköpinge, Zweden. Na Een heel gewoon gezin verschenen Goede Buren en Familietragedie.

Wordt verwacht 588 (nieuws, 2024)

Finale van de Bergmankronieken



Op dinsdag 28 mei verschijnt bij uitgeverij Cargo de thriller De schuld van het schrijversduo Hjorth Rosenfeldt. Het is,  zoals de uitgeverij zegt, 'de grootse finale' van de Bergmankronieken

Vanja Lithner vecht om haar afdeling bij de Nationale Recherche te redden, die in een diepe crisis verkeert sinds een van de collega’s is ontmaskerd als seriemoordenaar. Dan wordt net buiten Västerås het lichaam van een vrouw aangetroffen.

Het oplossen van deze zaak kan het voortbestaan van het team enorm helpen. Hun onderzoek wijst uit dat de moord alles te maken heeft met één persoon, psycholoog Sebastian Bergman – en juist hij is na de recente gebeurtenissen persona non grata bij de recherche. Zal zijn terugkeer de ondergang van het onderzoeksteam worden?

In dit slotakkoord van de Bergmankronieken wordt de psycholoog geconfronteerd met de trauma’s uit zijn verleden, en krijgt hij een laatste kans om zijn leven een nieuwe richting op te sturen.

Michael Hjorth (Visby, 1963) is een van de grootste Zweedse filmproducenten en schrijft voor televisie, film en theater. Hans Rosenfeldt (Boras, 1964) is scenarioschrijver voor The Bridge en andere succesvolle Scandinavische dramaseries. Hjorth & Rosenfeldt bundelden hun kwaliteiten en schreven De Bergmankronieken, waarin 'de onuitstaanbare, egoïstische, maar hartveroverende' psycholoog Sebastian Bergman centraal staat.

23 maart 2024

Als een doolhof (nieuws, 2024)

Lars Kepler schrijft verder onder ander pseudoniem



Ze zijn al jaren elkaars wederhelft en publiceerden in 2009 samen hun eerste thriller Hypnose onder het pseudoniem Lars Kepler. Nu slaan mevrouw Alexandra Coelho Ahndoril en meneer Alexander Ahndoril een nieuwe weg in. Onder de naam Alex Ahndoril verschijnt op 23 april hun nieuwe thriller Ik zal de sleutel vinden bij uitgeverij Cargo. Het is de start van een serie nieuwe moordmysteries.

Alex Ahndoril is een nieuwe samenwerking tussen het echtpaar achter Lars Kepler, dat beroemd werd met hun bestsellerserie rond Joona Linna. Wereldwijd werden hiervan al meer dan 17 miljoen exemplaren verkocht. Als Alex Ahndoril slaat het echtpaar een nieuw schrijverspad in, met een serie moordmysteries rondom de getroebleerde en hypersensitieve Julia Stark.

In Ik zal de sleutel vinden krijgt privédetective Julia Stark krijgt onaangekondigd bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote familievergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede man, vastgebonden met een zak over zijn hoofd.

Per Günter heeft geen idee waar de foto vandaan komt en wie de man op de foto is, en hij wil Stark Detective Agency inhuren om dit op te lossen voordat de politie zich ermee gaat bemoeien.

Julia vraagt haar ex-man Sidney Mendelson om vrij te nemen van zijn baan bij de politie om haar te helpen bij het onderzoek. Julia en Sidney worden als gasten verwelkomd op het weelderige landgoed, en ontmoeten de familieleden, die stuk voor stuk bij de moord betrokken zouden kunnen zijn.

Alexandra Coelho Ahndoril en Alexander Ahndoril (foto: Karl Nordlund
‘We houden ervan om te schrijven als Lars Kepler en dat zullen we ook zeker blijven doen, maar willen ons als Alex Ahndoril richten op het schrijven van klassieke whodunits', zeggen Alexandra Coelho Ahndoril en Alexander Ahndoril. 'Niets is zo heerlijk als het bedenken van een mysterie waarbij alle puzzelstukjes in de verhalen eromheen zijn verwerkt, als een doolhof waarin de lezer gaat verdwijnen. De lezer kan ervoor kiezen om gewoon van het verhaal te genieten óf om mee te zoeken en door logisch na te denken als eerste de sleutel tot de oplossing te vinden.’

‘Het personage dat deze serie zal dragen is Julia Stark, een jonge vrouw met een traumatisch verleden die de wereld om haar heen met een kwellende intensiteit beleeft. Iedereen herkent het gevoel hoe soms alle zintuigen plotseling op scherp worden gezet, zoals bij een ongeluk of andere levensbedreigende situaties; hoe de tijd stilstaat en alle details kristalhelder zijn. Voor Julia gebeurt dit keer op keer.’

Gesignaleerd 619 (nieuws, 2024)

Mark Greaney - The Gray Man: Game Over



Bij uitgeverij HarperCollins Holland verschijnt op 10 april de thriller The Gray Man: Game Over van Mark Greaney. Het is het derde deel in de reeks over huurmoordenaar en voormalig CIA-agent Court Gentry. 

Geheim agent Court Gentry staat bekend als The Gray Man: de perfecte moordenaar die geen enkel spoor achterlaat. Wanneer hij echter door zijn collega’s bij de CIA wordt verraden, ziet hij zich genoodzaakt zich tegen hen te keren om te overleven.

Court heeft een nieuw toevluchtsoord gevonden in de Amazone.

Maar zijn verleden haalt hem in als een wraakzuchtige Russische crimineel hem weet te lokaliseren.

Court baant zich een weg door het oerwoud naar een van de weinigen ter wereld die hij kan vertrouwen, maar hij komt te laat...

Het eerste boek in deze serie werd door de Russo Brothers verfilmd als The Gray Man en stond meteen op nummer 1 als best bekeken film op streamingsdienst Netflix. The Gray Man: Onder schot is eveneens verfilmd voor Netflix met in de hoofdrollen Ryan Gosling en Chris Evans. Er zijn meer The Gray Man-films op komst, evenals een prequelserie.

Mark Greaney wordt door zijn uitgeverij voorgesteld als een New York Times-bestsellerauteur. Als coauteur schreef hij mee aan zeven boeken van Tom Clancy in de Jack Ryan-reeks. Voor de research van zijn The Gray Man-boeken reisde hij naar vijftien landen en trainde hij mee met militairen en arrestatieteams. 

Twee debutanten (nieuws, 2024)


Esther Verhoef in de race voor achtste prijs




Vijfentwintig nominaties voor lezers-, publieks-, oeuvre- dan wel thrillerprijzen sleepte Esther Verhoef de afgelopen jaren in de wacht. Daarvan wist ze er zeven te verzilveren. De laatste was in 2019: de MAX Gouden Vleermuis voor haar thrilleroeuvre. Dit jaar kan ze wellicht een achtste trofee in haar prijzen kast zetten, want de schrijfster is genomineerd voor de Hebban Thrillerprijs 2024.

De lezerscommunity Hebban.nl noemt de thrillerprijs de belangrijkste lezersjuryprijs voor het spannende boek. De thuisboekenwurmen hebben immers een belangrijke stem in de toekenning van deze award. De Hebban Thrillerprijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Vorige winnaars zijn: Anya Niewierra, Toni Coppers en Gerrit Barendrecht. De winnaar van 2024 wordt bekendgemaakt kort voor de Thriller Weken die op 1 juni starten. ​

Genomineerd zijn:
Vinex van Bernice Berkleef (uitgeverij The House of Books)
Ik kan je redden van Sofie Delporte (uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts)
Afgeschreven van Angelique Haak (uitgeverij De Crime Compagnie)
De man met duizend gezichten van Lex Noteboom (uitgeverij A.W. Bruna)
Alter ego van Esther Verhoef (uitgeverij Prometheus)

Evenals in 2021 telt de shortlist van de Hebban Thrillerprijs maar liefst twee debutanten. Toen waren dat Marieke Damen (Stilleven) en Yvonne Doorduyn (Onmacht), nu Sofie Delporte en Lex Noteboom. Van de laatste werden voor de verschijning al de Engelse vertaalrechten voor naar het schijnt veel geld verkocht. Angelique Haak werd in 2023 al eens genomineerd voor de Hebban Thrillerprijs. Esther Verhoef en Bernice Berkleef behaalden dit jaar voor het eerst de shortlist.

Meer dan honderd leden van de lezerscommunity beoordeelden de longlist met vijftien oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers. Alle thrillers verschenen (voor het eerst) tussen 1 januari en 31 december 2023. Een vakjury bestaande uit boekverkopers, bibliotheekmedewerkers, recensenten en Hebbanredacteuren leest nu de vijf genomineerden en bepaalt de winnaar. De vakjury bestaat uit boekverkopers en Hebban-redacteuren en -recensenten. 

Met Thrillende vingers (nieuws, 2024)

Gouden Strop-winnaar knipoogt naar Agatha Christie



Schreef hij in zijn prijswinnende thriller nog over grotten in Rusland, in zijn nieuwe misdaadroman De Christiemoorden verplaatst Dominique Biebau het verhaal naar het slaperige dorpje Mollendaal. Het boek verschijnt op 10 april bij uitgeverij Vrijdag. 


'Je hebt drie soorten leugens. Gewone leugens, grote leugens en begrafenistoespraken.' Aan tot nadenken stemmende zinnen geen gebrek in deze misdaadroman van Dominique Biebau die volgens de uitgeverij een vette knipoog bevat naar het werk van de Queen of Crime, Agatha Christie.

In het ingedommelde dorpje Mollendaal gebeurt zelden wat. Dat verandert wanneer de lokale bibliotheek enkele anonieme pakjes ontvangt met daarin boeken van de Britse schrijfster Agatha Christie.

Wat eerst het werk lijkt van een flauwe grappenmaker, wordt al gauw bittere ernst als in het
dorp misdaden plaatsvinden die ontegensprekelijk iets met de boeken te maken hebben.

De dames van leesclub Met Thrillende Vingers werpen zich op de zaak. Kunnen zij voorkomen dat er doden vallen?

Dominique Biebau (1977) heeft intussen zijn plekje veroverd in de Nederlandstalige thrillerwereld. Met Russisch voor beginners won hij zowel de Knack Hercule Poirotprijs 2019 als de Gouden Strop 2020. Zijn recentste boek Het Mollenfeest werd eveneens lovend onthaald en kwam op tal van shortlists terecht.

Prijzenbuitje (nieuws, 2024)

Anya Niewierra eregaste op Avond van het Spannende Boek



Schrijfster Anya Niewierra is eregaste op de Avond van het Spannende Boek die op 30 mei in de theaterzaal van Bibliotheek Utrecht losbarst. Daarnaast worden de Gouden Strop en de Schaduwprijs uitgereikt voor respectievelijk het beste Nederlandstalige spannende boek en het beste Nederlandstalige spannende debuut. 

Anya Niewierra (foto: Annemiek Mommers)
Het programma dat volgt op de prijsuitreiking waaiert volgens de auteursbond uit over meerdere ruimtes van de bibliotheek en geeft bezoekers de kans om overal een kijkje te nemen. Bestsellerauteur Anya Niewierra wordt geïnterviewd door vakgenoot en Gouden Strop-winnaar Michael Berg. Niewierra staat al 88 weken in de Bestseller 60 (deze week op plek 3!), won met De Camino de Thrillerprijs en sleepte vorig jaar de NS-publieksprijs in de wacht. Ze vertelt onder meer over haar nieuwste boek De Nomade dat in mei dit jaar verschijnt.

Andere belangrijke momenten zijn een optreden van de Moordwijven en een interview van Joyce Spijker met rechter Frank Wieland, die een boek schreef over het Holleeder-proces.

Klokslag 18.00 uur vindt de uitreiking van de Schaduwprijs en de Gouden Strop plaats. De presentatie van de prijsuitreiking is in handen van journaliste en presentatrice Margreet Spijker. Zij was tot 2014 te zien als nieuwslezeres van RTL Nieuws en later presenteerde ze verschillende programma’s bij WNL. Inmiddels is ze achter de schermen erg actief en traint ze (tv-)presentatoren, journalisten en sprekers.

Vorig jaar werd tijdens de Avond van het Spannende Boek nog de Hebban thrillerprijs uitgereikt, maar nu blijft de prijzenregen beperkt tot Gouden Strop en Schaduwprijs. De winnaar van de Hebban-award wordt eind mei bekendgemaakt.

16 maart 2024

Allesbehalve gelijke kansen (nieuws, 2024)


David Baldacci komt met zijn 'eerste, echte legal thriller'




John Grisham ging hem met enkele tientallen boeken voor, maar nu komt ook zijn beroemde land- en vakgenoot David Baldacci met een legal thriller. Zijn 'eerste, echte', aldus zijn uitgeverij A.W. Bruna, ligt vanaf 22 mei in de boekhandel en is getiteld Het proces.

In de thriller vechten een witte advocaat en zijn zwarte vakbroeder voor wat onmogelijk lijkt: een kans op een eerlijk proces en gerechtigheid in een door rassenstrijd verscheurd land.

In het jaar 1968 zet een van raciale spanningen doordrenkte moordzaak het zuiden van de Verenigde Staten in vuur en vlam. Twee advocaten – de een wit, de ander zwart – proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden. Maar het rechtssysteem biedt allesbehalve gelijke kansen voor iedereen.

Jack Lee is een jonge, witte advocaat uit Freeman County, Virginia, die nooit iets heeft gedaan om zich tegen racisme te verzetten. Tot hij besluit om Jerome Washington te vertegenwoordigen, een zwarte man die wordt beschuldigd van de brute moord op een oud en welvarend wit echtpaar.

Desiree DuBose is een zwarte advocaat uit Chicago die haar hele leven heeft gewijd aan gerechtigheid en gelijkheid. Ze komt naar Freeman County om de onervaren Lee te helpen bij zijn juridische strijd met de beste openbaar aanklager in de staat. In alles zijn Lee en DuBose elkaars tegenpolen, maar samen vechten ze voor wat onmogelijk lijkt: een kans op een eerlijk proces en gerechtigheid in een door rassenstrijd verscheurd land.

Uitgeverij A.W. Bruna omschrijft Het proces als 'misschien wel de persoonlijkste thriller' van David Baldacci, die inmiddels meer dan 30 thrillers, romans, jeugdthrillers en kinderboeken op zijn naam heeft staan. Hij werd geboren in Virginia en studeerde politieke wetenschappen aan de Virginia Commonwealth University, waar hij cum laude afstudeerde, en rechten aan de University of Virginia. Tijdens deze periode begon hij met schrijven. Na zijn studies was hij negen jaar werkzaam als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C. In 1996 debuteerde hij met Het recht van de macht en vanaf dat moment wijdde hij zich geheel aan het schrijven.

Baldacci's werk is in 45 talen vertaald en wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht (waaronder meer dan drie miljoen in Nederland en Vlaanderen. Zijn debuut Absolute Power werd in 1997 verfilmd door en met Clint Eastwood. Met zijn Wish You Well Foundation strijdt Baldacci samen met zijn vrouw Michelle al jaar en dag tegen analfabetisme.

Gesignaleerd 618 (nieuws, 2024)

Jacob Vis - De Noordzeeconferentie



Bij uitgeverij Ellessy is een nieuwe thriller van Jacob Vis verschenen. De Noordzeeconferentie is, als we goed geteld hebben, het zesendertigste boek van deze thrillerveteraan. En met de focus op duurzame thriller heeft ook dit boek van Vis een actueel tintje.

Een spectaculaire olievondst in het Nederlandse plat van de Noordzee wakkert felle discussies aan tussen voor- en tegenstanders van fossiele energie. Twee ministers - pleitbezorgers van duurzame energie - gaan met de CEO’s van twee oliebedrijven naar zee om het pleit bij de bron te beslechten.

Een groep kapers met een Duitse U-boot omzeilt de indrukwekkende veiligheidsmaatregelen en gijzelt zeven hooggeplaatste conferentiedeelnemers.

Ze eisen, naast een enorm losgeld, de bij wet bekrachtigde belofte dat de oliebron niet in exploitatie komt. Een zenuwslopende race volgt om de gijzelaars vrij te krijgen.

Jacob Vis (Haarlem, 1940) debuteerde in 1987 met de thriller Prins Desi, door Tomas Ross verkozen tot een van de tien thrillers in zijn canon van de Nederlandstalige misdaadliteratuur. Vis schreef drieëntwintig misdaadromans waarvoor hij tien nominaties kreeg: vijf voor de Gouden Strop, twee voor de Diamanten Kogel (winnaar in 2014 met De Zwarte Duivel), twee voor de oeuvreprijs de Gouden Vleermuis (winnaar in 2020) en één voor Het beste boek van Overijssel. In 2011 werd hij verkozen tot Kunstman van Overijssel.

Geobsedeerd door true crime (nieuws, 2024)

Apotheker schrijft thriller over halfzussen



De lezer die thrillers in Nederlandse vertaling tot zich neemt, kan in juli van dit jaar kennis maken met het werk van de Zweedse Anna E. Wahlgren. Haar psychologische thriller In haar voetsporen gaat over familiebanden, een gezin dat uiteenvalt en het ophouden van een perfecte façade. Uitgeverij Ambo|Anthos omschrijft het boek als een 'scandithriller met de spookiness van Ruth Ware en de psychologische spanning van Nicci French'.

Jill en Isabelle zijn halfzussen. Isabelle heeft het altijd als haar plicht gezien om haar zusje tegen alles te beschermen, terwijl Jill Isabelle wil steunen in haar chaotische leven. En dan verdwijnt Isabelle spoorloos.

Volgens de politie wijst alles erop dat Isabelle vrijwillig is vertrokken, maar Jill weigert dit te geloven. Ze weet dat Isabelle geobsedeerd is door true crime en de verdwijning van een jonge vrouw in haar geboorteplaats Gävle onderzocht. Zou ze iets op het spoor zijn?

Jill begint haar eigen onderzoek, wat haar leidt naar een gezin dat haar zowel intrigeert als beangstigt. Ze raakt steeds verder verstrikt in een labyrint – ontsnappen lijkt onmogelijk.

Anna E. Wahlgren is apotheker en scheikundig ingenieur. Wegens haar interesse in de menselijke psyche schreef zij vlijmscherpe thrillers, waarbij de donkere kant van intermenselijke relaties centraal staat. In haar voetsporen is de eerste thriller van Wahlgren die in het Nederlands is vertaald.

15 maart 2024

Een dode das in bed (nieuws, 2024)

De wederkomst van Ann Lindell



Op 16 april verschijnt bij uitgeverij De Geus de thriller De nacht van het vuur van Kjell Eriksson. Met dit boek keert inspecteur Ann Lindell na tien jaar eindelijk terug. Maar nu als kaasmaker.

Ann Lindell heeft ontslag genomen bij de afdeling Geweldsdelicten in Uppsala en is een nieuwe carrière begonnen als kaasmaker in het afgelegen Rasbo. Dan belt een onbekende man Lindells voormalige kantoor en staat erop haar te spreken. Hij zegt dat zij ‘de enige is die luistert’ en voegt eraan toe dat ‘er iemand dood kan gaan’.

Voordat de boodschap Lindell bereikt, sterft er een vrouw in de brand die een oude school in Rasbo volledig in as legt. Het gebouw wordt gebruikt om politieke en oorlogsvluchtelingen te huisvesten.

Hoewel de onderzoekers geen sluitend bewijs vinden, is men het erover eens dat het brandstichting was.

Lindell voelt zich tot de zaak aangetrokken, zelfs als ze het doelwit is van een onbekende vijand, die een opengesneden dode das in haar bed achterlaat. Als ze uiteindelijk naar een bandje van de beller luistert, klinkt de stem haar bekend in de oren.

Terwijl Lindell probeert uit te vinden of er een verband is tussen het telefoontje en de brand, eist het geweld nog meer levens.

Kjell Eriksson (Zweden, 1953) schreef zeven romans over Ann Lindell, te beginnen met prijswinnaar De prinses van Burundi. Nu, na tien jaar, keert hij terug naar de regio Uppsala en zijn sympathieke politie-inspecteur. De nacht van het vuur is het eerste van twee nieuwe delen met Ann Lindell.

14 maart 2024

Gesignaleerd 617 (nieuws, 2024)

Marie-José Verweij - Geen weg terug



Bij uitgeverij De Crime Compagnie is begin deze maand de thriller Geen weg terug verschenen. Marie-José Verweij schrijft hierin over de vermissing van een peuter.

Goede bedoelingen die desastreuze gevolgen hebben. Dat is de rode draad in deze thriller. Basisschoolleerkracht Walter maakt zich ernstige zorgen over de thuissituatie van zijn leerling Sepp en zusje Mila. Wanneer Jeugdzorg zijn zorgen niet serieus neemt, besluit hij het heft in eigen handen te nemen en ontvoert hij het tweejarige meisje.

Eenmaal thuis raakt hij in paniek en maakt hij een rampzalige inschattingsfout. Een internationale klopjacht ontvouwt zich als Mila uiteindelijk in een camper belandt bij een jonge vrouw met borderline. Lukt het de politie om Mila weer veilig thuis te krijgen?

De inspiratie om te schrijven over het thema vermissing kwam tijdens het lesgeven, aldus freelance leerkracht Marie-José Verweij. 'Ik kreeg op school ineens een ingeving terwijl ik even door het raampje bij de peuters keek: Wat nu als een man bij de opvang naar binnen staat te gluren en een meisje meeneemt?’

De schrijfster heeft een camper waar ze graag mee de hort op gaat. 'Toen ik een keer in het donker naar huis reed hoorde ik een geluid wat ik niet thuis kon brengen. Terwijl ik achterom keek schoot door mijn hoofd: 'Wat als er iemand in de camper zit?' Heel creepy natuurlijk, maar ook de perfecte combinatie voor een spannend verhaal. En zo zie ik overal wel verhaalideetjes. Tijdens het sporten, wandelen, werken, praten met mensen. Overal zit een verhaal in. In mijn geval neigt dat verhaal altijd naar een mysterie.'

Marie-José Verweij (1986) is schrijver en freelance leerkracht in het basisonderwijs. Ze woont samen met haar man en zijn dochter in Alphen aan den Rijn. Na het afronden van de studies International Development Studies aan de Wageningen Universiteit en de Pabo aan de Hogeschool Leiden, verdiepte ze zich in de wondere wereld van het schrijven om haar droom – een boek uitgeven – te kunnen verwezenlijken. Ze dompelde zich onder in de schrijfwereld en begon schrijfkilometers te maken door columns en teksten voor klanten te schrijven, en al snel borrelde er een boekidee op. Dit leidde tot haar debuut Met onbedachte rade, uitgegeven door Davey Jones Publishing. In 2023 maakte Marie-José de overstap naar De Crime Compagnie. Haar tweede boek Geen weg terug is op 1 maart verschenen.