21 juli 2024

De nieuwe Paula Hawkins (nieuws, 2024)

Alleen met eb bereikbaar






In 2015 maakte Nederland kennis met Paula Hawkins, die met haar debuut Het meisje in de trein de onbetrouwbare verteller introduceerde. De thriller werd een wereldwijd megasucces, ging meer dan 23 miljoen keer over de toonbank en werd verfilmd. In oktober verschijnt haar nieuwe psychologische thriller Het blauwe uur bij HarperCollins Holland.

'Met dit meesterlijke verhaal over grote ambities, machtsspelletjes en de kracht van observaties vestigt Paula Hawkins zich definitief aan de top van het spanningsgenre', beweert de uitgeverij. Collega-auteurs zouden al vol lof zijn. Zo zou Lee Child al over het nieuwe boek hebben beweerd: 'De beste Paula Hawkins tot nu toe'.

Het Tate Modern-museum in Londen houdt een tentoonstelling over ‘Beeldhouwwerken en natuur’. Een van de werken in bruikleen is van Vanessa Chapman, een beroemde – sommigen zouden zeggen beruchte – kunstenares. Als de tentoonstelling net geopend is, ontvangt het museum een verontrustend bericht. Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot. En dat terwijl de notoir ontrouwe echtgenoot van de kunstenares twintig jaar geleden op miraculeuze wijze is verdwenen…

Kunstkenner James Becker reist af naar de Schotse kust om de waarheid boven water te halen. Vanessa’s nalatenschap wordt beheerd op een geïsoleerd eiland dat alleen met eb bereikbaar is. Ga je erheen, dan kom je er de komende zes uur niet meer weg. Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Paula Hawkins werd geboren in Zimbabwe en groeide op in Londen. Ze werkte vijftien jaar als journalist voordat ze haar debuut Het meisje in de trein schreef, dat een wereldwijd megasucces werd. Het boek verscheen in 51 landen en er werden 23 miljoen exemplaren van verkocht. Ook haar thrillers In het water en Een langzaam smeulend vuur werden internationale bestsellers. Paula Hawkins woont afwisselend in Londen en Edinburgh.

17 juli 2024

Hetzelfde behang (nieuws, 2024)

Op de stoel zit een overleden man



Fedor de Groot heeft een nieuwe uitgeverij gevonden. Verschenen zijn eerdere thrillers Missoula, Novitsjok en Sønderho bij Godijn Publishing, zijn nieuwe thriller Koude dood wordt op 9 september door uitgeverij Marmer op de markt gebracht. Die het boek aanprijst als 'Nieuwe spionagethriller van Nederlandse bodem. Voor de liefhebbers van Charles den Tex, John le Carré en Anya Niewierra.'

Oud-Stasi-agent Horst Vogel, berucht om zijn wrede ondervragingen van gevangenen, krijgt van de Russische geheime dienst een laatste opdracht. Een aantal CIA-leden die tijdens de Koude Oorlog hebben deelgenomen aan Operation Berlin en daarmee de val van de Muur hebben bewerkstelligd, moeten op onopvallende wijze worden geliquideerd.

Wanneer een oud-politicus dood wordt aangetroffen in een flat in Utrecht, wordt AIVD-rechercheur Lara Fischer naar de plek gestuurd. Het appartement oogt verlaten en zit onder het stof, op een stoel zit de overleden man.

 Als Lara de flat verder inspecteert en een van de andere kamers in loopt, doet ze een schokkende ontdekking: de inrichting is identiek aan haar eigen tienerkamer. Hetzelfde jaren 80-behang, dezelfde kleding in de kast, dezelfde popsterren aan de muur…

Fedor de Groot (1967) begon in 2017 met schrijven en is daarna niet meer gestopt. De eerste jaren schreef hij vooral korte verhalen voor schrijfwedstrijden. Daarna volgde hij een aantal schrijfopleidingen, waarmee hij zich als volwaardig thrillerauteur ontpopte. Als hij in 2021 zijn eerste boek publiceert, behaalt hij direct een derde plaats bij de Publieksprijs van de VN Detective en Thrillergids. Ook zijn twee volgende thrillers zijn niet onopgemerkt gebleven en stonden op shortlists van diverse thrillerprijzen. Bij Uitgeverij Marmer verschijnt nu Koude dood, een thriller met AIVD-rechercheur Lara Fischer in de hoofdrol. Fedor woont met zijn vrouw en labradoodle in Den Hoorn, Zuid-Holland.

Op een doodgewone maandagochtend (nieuws, 2024)

Onder de wielen van een locomotief



De Britse serialkillernerd Sam Holland krijgt geen genoeg van moordenaars die niet van ophouden weten. Op 7 augustus verschijnt bij uitgeverij HarperCollins Holland haar thriller De poppenmeester. Over een seriemoordenaar die wel heel letterlijk in zijn slachtoffers kruipt. 

Hij houdt je in de gaten… Hij neemt je leven over

Op een doodgewone maandagochtend komt een man onder de wielen van een locomotief terecht. Het lijkt een duidelijk geval van zelfmoord.

Inspecteur Cara Elliot wordt naar de plaats delict geroepen en zet haar vraagtekens bij het sterfgeval. Ze haalt haar broer, ex-rechercheur Nate Griffin, over om te helpen, maar hij heeft zijn eigen problemen.

Dan volgen er meer opmerkelijke sterfgevallen: een schizofrene man, een vrouw die haar dementerende moeder verzorgt en een slachtoffer van verkrachting. Heeft iemand ze de dood ingejaagd? En wat hebben ze met elkaar gemeen? Kunnen ze de waarheid achterhalen voordat er meer slachtoffers vallen?

Sam Holland kunnen we kennen van De Echoman en De 20, twee thrillers waar ze als enige auteur de MAX Bronzen én Zilveren Vleermuis voor mee naar huis mocht nemen. 

Sam Holland heeft altijd al een fascinatie gehad voor de kwaadaardige kant van de mens. Ze studeerde psychologie en noemt zichzelf een onvervalste serial killer-nerd. Haar fascinatie voor moordenaars en misdadigers resulteerde in haar debuutthriller De Echoman, gevolgd door het eveneens succesvolle De 20. Haar boeken worden in elf landen op de markt gebracht, waaonder de VS en Duitsland. 

13 juli 2024

Wordt verwacht 594 (nieuws, 2024)

Eén verkeerde keus. Geen uitweg



Op 27 augustus verschijnt bij uitgeverij Volt de thriller Verstrikt van Lilja Sigurðardóttir. Het is deel 1 uit de Reykjavik Noir-trilogie.

Bij een vechtscheiding verliest Sonja de voogdij over haar zoon. Ze wil alles doen om hem terug te krijgen, maar kan zich geen dure advocaat veroorloven.

In haar wanhoop zegt ze ja tegen een voorstel om coca­ïne naar IJsland te smokkelen. Een paar keer maar, tot ze genoeg geld heeft. Maar al snel blijkt dat je niet zomaar uit de drugswereld kunt stappen.

Terwijl Sonja verwoed naar een uitweg zoekt, wordt haar situatie nog penibeler als douanebeambte Bragi haar verdacht begint te vinden. Bovendien is ze verwikkeld in een complexe relatie met Agla, een bankmedewerkster die mogelijk vervolgd wordt voor haar rol in de financiële crisis. Hoe ver moet Sonja gaan om haar leven weer op de rit te krijgen?

Verstrikt is, zegt de uitgever, 'een zenuwslopende thriller, waarin de verschillende verhaallijnen een web vormen waaruit je ook als lezer niet zomaar loskomt. Het IJslandse antwoord op Griselda, Breaking Bad en Catch Me If You Can.'

Lilja Sigurðardóttir is een van de populairste IJslandse thrillerauteurs. Ze heeft twee keer de IJslandse Crime Novel Award gewonnen en werd met Verstrikt genomineerd voor meerdere prijzen, waaronder de CWA International Dagger Award, ’s werelds belangrijkste thrillerprijs.

Nare streken (nieuws, 2024)

Thriller uit wolvengebied



Bij uitgeverij De Crime Compagnie verschijnt op 1 augustus de thriller Pas maar op voor de boze wolf van schrijfster Marcella Kleine. Een fictief verhaal waarin ware gebeurtenissen uit het gebied in Drenthe waar steeds vaker de wolf opduikt.

Marcella Kleine woont aan de rand van het Drents-Friese Wold en hoort regelmatig over aanvallen op schapen, en soms ook op pony’s en veulens. De gruwelijke foto’s van gewonde en gedode dieren, alsmede het leed en de zorgen van de veehouders vond en vindt zij zo hartverscheurend dat zij dit probleem onder de aandacht wilde brengen op een manier die bij haar past: schrijven.

Pas maar op voor de boze wolf is geen honderd procent sprookje, waarschuwt de uitgeverij. Met de komst van de wolf keert Imkes traumatische herinnering aan haar demon de 'Wolvenman' in alle hevigheid terug. Kleine heeft in deze thriller non-fictie, fictie en sprookje met elkaar verweven.

Met de komst van de wolf krijgen Imke en haar gezin – net als de rest van de regio – te maken met een nieuwe werkelijkheid waarin vee en misschien zelfs kinderen niet meer veilig zijn. Terwijl de spanningen oplopen, krijgt Imke ook te maken met haar eigen demon: de 'Wolvenman'. Hij haalt nare streken met haar uit en eist haar dochtertje Sterre op. Imke is helemaal op zichzelf aangewezen, want als ze haar man vertelt wie haar lastigvalt, loopt ze het risico hem kwijt te raken. Lukt het Imke haar dochter uit de klauwen van de wolf te houden?

Marcella Kleine – geboren in de Zaanstreek, opgegroeid in de IJmond en al ruim twintig jaar woonachtig in Diever - is auteur van psychologische thrillers, romans, feelgood novellen en waargebeurde verhalen. Naast auteur is Kleine ook vertrouwenspersoon voor mensen in de maatschappelijke opvang in Noord-Nederland.

08 juli 2024

Wordt verwacht 593 (nieuws, 2024)

Intriges in het vrouwenvoetbal  



Bij uitgeverij Marmer verschijnt op 2 september de thriller Speelveld van de dood van Hetty Kleinloog. Het is het vierde deel in de serie over de zusjes Kauffmann.

Matchfixing, witwassen, omkoping. Technisch directeur van Ajax-Vrouwen Larissa Pastor realiseert zich dat met het succes van de voetbalvrouwen dergelijke malafide praktijken de club zomaar kunnen binnensluipen.

Om risico’s in kaart te brengen en eventuele misdaden te voorkomen, schakelt ze Kauffmann & Kauffmann Bedrijfsrecherche in. Dat blijkt geen overbodige luxe: de zusjes Lisa en Kat raken al snel verstrikt in een wespennest van verraad, afpersing en zelfs moord, wanneer de sterspeelster van het team dood wordt aantroffen tijdens de topper Ajax – PSV.

Hetty Kleinloog is auteur, tekstdichter, scenario- en toneelschrijver. Ze schrijft onder andere voor muziektheatervoorstellingen en televisieseries als ONM, SpangaS, De Spa en De Kameleon. Volle bloei is haar literaire debuut en werd gevolgd door Volle kracht.

In mei 2021 debuteerde Kleinloog in het thrillergenre met De zusjes, waarna Nachtwerk en Moederweelde verschenen. Speelveld van de dood is het vierde deel in de Kauffmann & Kauffmann-serie. De serie speelt, net als Hetty Kleinloogs novelle Een goede kerst, in Amsterdam.

03 juli 2024

Mooi gegeven (nieuws, 2024)

Toiletbezoek inspireert tot schrijven van nieuwe thriller



Sinds kort ligt Help me, de nieuwe thriller van Ilse Ruijters in de boekhandel. Postnatale psychose is een thema dat een rol speelt in het boek.

Vier jaar geleden kreeg Ilse Ruijters een beeld in haar hoofd dat nu de basis is voor het boek Help me. De schrijfster vertelt daarover in het programma Easy FM van omroep 1Almere. 'Een vrouw staat in een toiletruimte. Achter haar gaat een deur open en er stapt een jong meisje uit. Die maakt oogcontact met de hoofdpersoon en kijkt haar echt doodsbang aan. Het meisje zegt: ‘Help me.’ En ze moffelt een wc-papiertje in haar hand waar met lippenstift de letters ‘help me’ opgeschreven staan.'

Een dramatisch beeld, maar de schrijfster kreeg het maar niet voor elkaar om er een verhaal van te maken. 'Tot ik iemand tegenkwam, een dame, die advocaat is met als specialisatie psychiatrisch patiëntenrecht. Toen dacht ik: stel nou dat ik die dame in het toilet juist dat beroep geef.' Ilse fietste daarop snel naar huis en werkte het verhaal verder uit. Negen maanden later was het af.

Voor Help me deed Ruijters onderzoek naar postnatale psychose, een thema dat een rol speelt in haar boek. 'Eén van de karakters van het boek heeft zo’n psychose gehad. En ik vond het een heel mooi gegeven dat zo’n mooie, pure wens als een kind krijgen kan leiden tot zoiets rauws en naars in iemands leven.'

Ruijters heeft nu zes thrillers op haar naam staan. 'Ik vind thrillers echt geweldige boeken om te lezen en ook om te schrijven, omdat er altijd een heel duidelijk verhaal in zit.'

(Bron: 1Almere)

28 juni 2024

Leefgewoontes (nieuws, 2024)

Grip op de activisten



Een 'noir thriller' noemt uitgeverij Atlas Contact de roman Creation Lake van schrijfster Rachel Kushner, die in augustus verschijnt. Het boek gaat over een geheime agente die een groep milieuactivisten infiltreert op het Franse platteland

Ze heet ‘Sadie Smith’; tenminste, dat zegt ze. Ze is een gewetenloze Amerikaanse geheim agent. Haar werk is illegaal, haar relaties immoreel, haar opdrachtgevers vage figuren die baat hebben bij onrust.

Op haar huidige missie, op het platteland van het zuidwesten van Frankrijk, moet Sadie een groep klimaatactivisten aanzetten tot een opstand. Terwijl ze meedraait in de dagelijkse routine van hun commune maakt ze kennis met het gedachtegoed van hun geestelijk vader. Deze Bruno Lacombe is een door de wol geverfde anarchist, een selfmade filosoof die nachtelijke epistels de ether in slingert en een terugkeer naar de leefgewoontes van de prehistorie bepleit.

De dag van de opstand nadert, en Sadie raakt steeds verder in de ban van Bruno. Ze dreigt haar grip op de activisten te verliezen. En ineens willen haar opdrachtgevers nog meer.

De Amerikaanse schrijfster Rachel Kushner (1968) brak in 2013 internationaal door met de roman De vlammenwerpers, die op de shortlist stond voor de National Book Award en door talloze critici werd uitgeroepen tot beste boek van het jaar. In 2018 verscheen Club Mars, die bekroond werd met de Prix Médicis.

Omgeschept zand (nieuws, 2024)

Het is niet pluis op de camping



Heb je wel eens van AEA gehoord, vraagt uitgeverij De Crime Compagnie. AEA? Je bedoelt de Alaska Energy Authority? of gaat AEA over ammoniakemmissiearme stallen?

Niets van dat al. AEA staat voor Auto Erotische Asfyxie. Een seksueel machtspel, ook wel wurgseks genoemd, waarbij je door verstikking tot een hoogtepunt komt.

Het komt allemaal voor in de thriller Campinggasten van Liz Ouwens, die begin deze maand verschenen is. Het slachtoffer uit de thriller deed samen met haar minnnar aan deze verslavende vorm van seks. Is dat de reden dat ze naakt aan een touw hing? Ging  het mis? Of was het toch zelfmoord?

In het bos naast een camping wordt het lichaam van Lina gevonden. De omstandigheden zijn merkwaardig. Ze hangt zonder kleding aan een touw. Haar vriend Sander, eigenaar van de camping, is de hoofdverdachte. Maar is Lina wel vermoord?

Sander komt erachter dat hij eigenlijk maar weinig weet van Lina’s verleden en gaat op onderzoek uit. Maar niet alleen Lina had geheimen. Ook Pepijn, Lina’s minnaar, verzwijgt belangrijke informatie…

Liz Ouwens (1986) is in het dagelijks leven leerkracht in het basisonderwijs en woont in Den Helder. Haar liefde voor schrijven begon in 2016 toen zij aan de Schrijversacademie begon. Ze volgde diverse specialisaties waaronder thriller, redactie en scenario.

Hieronder een fragment uit Campinggasten:

Zijn shirt met lange mouwen plakt tegen zijn lijf. Dat komt niet alleen door de broeierige lucht waar hij al ruim een uur in loopt. De vraag die Annick hem zojuist stelde overviel hem en het antwoord dat ze op haar eigen vraag gaf zette hem aan het denken. De manier waarop zijn vrouw antwoord gaf deed hem rillen, ondanks de hitte. Het klonk vastberaden, zakelijk bijna. Als Annick van een lijk af moet, zou ze het begraven. Zoals hij kort geleden van plan was.

Hij richt zijn blik naar beneden en zoekt naar omgeschept zand. Zou het nu werkelijk gebeurd zijn? Zou Lina alsnog onder de grond liggen? Hij kijkt om zich heen. Ze zijn ver verwijderd van het voetpad en lopen dieper het bos in. Bijna naderen ze zijn plekje. Ze passeren een beekje met helder water en daarin hier en daar groen aangeslagen stenen. De modder aan weerszijden, in combinatie met verdorde bladeren en warme lucht, geeft een rottende geur af.

Ze lopen zwijgzaam naast elkaar. Het enige wat hij hoort is het fluiten van vogels die schuilen in het bladerdek, het zachte gebonk van schoenzolen op aarde en af en toe een krakende tak of stemmen van groepjes zoekende mensen in de verte. Het verbaast hem dat zoveel personen zich hebben aangemeld voor de zoektocht naar Lina, die zich altijd distantieerde van haar omgeving. Naast campinggasten reageerden dorpsbewoners op de oproep. Ze kwamen in groten getale opdagen. De politie is er ook bij.

Hij kijkt naar Annick en vangt de tevreden uitdrukking op haar gezicht. Het moet nieuwsgierigheid zijn die deze mensen naar het bos trok. Geen bezorgdheid. Sensatie die de overhand nam. Hij voelt medelijden voor Lina. Als een van de weinigen ziet hij haar onzekerheden. Hij weet dat er achter die afstandelijke muur een lieve vrouw schuilt.

Hij denkt aan hun samenzijn en beseft hoe weinig hij eigenlijk van haar weet. Hun relatie is enkel op seks gebaseerd. Hij heeft geen idee wat haar drijft. Wat haar ambities zijn, uit welk gezin ze komt, waarom ze Sander bedriegt of waar ze opgegroeide.

De bomen staan hier verder uit elkaar en ze naderen de hem o zo bekende plek, spanning vult zijn maag. Ze zijn amper tien meter verwijderd van de plaats waar hij Lina een paar dagen geleden voor het laatst zag. Ze deed het goed die middag. Sneller dan het hem destijds lukte, haalde ze de vijfenvijftig seconden.

Ze bereiken een open plek waar beuken een bijna volmaakte cirkel vormen. Bijna, één beuk staat eigenwijs een meter naar het midden en het is die beuk die hun aandacht trekt. Pepijn stokt abrupt. Annicks gil gaat door merg en been. Verbijsterd kijkt hij omhoog. Het is bijna de aanblik waar hij zo naar verlangde. Waar ze naartoe werkten. Bijna. Dit beeld klopt niet met wat hij haar leerde. Lina hangt te hoog. Hij komt dichterbij en laat Annick achter zich. De knoop, ziet hij direct, is niet door Lina gelegd. Hij doet een paar stappen achteruit en kijkt naar het naakte lichaam waar hij zich op heeft uitgeleefd. Het lijf dat hem uit de realiteit liet ontsnappen. Hij neemt elk detail in zich op. Vermijdt haar gezicht, weet dat hij dat niet aankan. Hij zal ter plekke instorten en dat kan niet in het bijzijn van Annick. Zijn blik gaat naar de kleding op de grond. Een jurk, slip, bh en haar schoenen ernaast. De bandjes los van de gespen. Een stilleven om een omgevallen kruk. Niet die van Lina, schiet het door hem heen. Hij slikt opkomende tranen weg en voelt de aanwezigheid van zijn vrouw achter hem. Weet zeker dat zijn hart uit zijn borst zal barsten. Zijn blik haakt kort in die van Annick voor ze haar ogen afwent. Een onbehaaglijk gevoel trekt door zijn lijf door de triomfantelijke blik die hij kort bij haar leek te zien. De ijzingwekkende stilte, die na Annicks kreet heerst, wordt onderbroken door een stem die plots verschijnt. Hij draait zich om en ziet Sander staan. Lina’s vriend ziet lijkbleek. Niet in staat te schreeuwen, huilen of zelfs maar in een normaal tempo te ademen. Een gevoel van medelijden overvalt hem zodra Sander naar voren schiet.

‘Lina.’ Sander tilt de kruk onder zijn vriendin op en gaat erop staan. ‘Lina, hou vol.’ Hij omklemt haar heupen en tilt haar omhoog. ‘Help me,’ schreeuwt hij. ‘Help me, verdomme.’ Wankelend op de kruk probeert hij Lina met één arm omhoog te houden en met zijn vrije hand het touw van haar nek te halen. Het lukt hem niet. Ze is te zwaar en de lus zit te strak. ‘Pepijn, help me!’

Hij doet niets. Hij kijkt gelaten naar de mensen die de open plek inmiddels hebben bereikt. Niemand schiet te hulp.

‘Doe iets!’ schreeuwt hij naar de omstanders die als versteend blijven staan.

Het is rechercheur van Henegouwen die hem naar beneden trekt.

‘Het is te laat,’ hoort hij haar zeggen. ‘We kunnen niets meer voor haar doen.’

Sander rukt zich los uit haar greep en kijkt omhoog. 'Ik moet,' jammert hij, vervolgens kijkt hij naar haar gezicht.

Pepijn volgt zijn blik. Lina’s ogen staan open. Niet zo wijd, zoals je weleens bij films ziet, maar het blauw van haar irissen is goed te zien. Haar prachtige gezicht is nu dik en zonder uitdrukking. Het is alsof ze emotieloos heen is gegaan. Zijn blik glijdt naar beneden. Haar armen hangen slap langs haar lichaam.

‘Ik... ik moet...’ stamelt Sander. Met zachte dwang trekt Van Henegouwen hem een paar stappen naar achteren en trekt daarmee ook alle kracht uit zijn lijf. Sander zakt in elkaar en huilt.


26 juni 2024

Zonnen, feesten en duiken (nieuws, 2024)

Vuurkoraal in de herkansing



Hij kwam al eerder uit in 2008, maar zestien jaar later krijgt de thriller Vuurkoraal van Annet de Jong een herkansing. Uitgeverij Volt brengt 'deze broeierige vakantiethriller, geïnspireerd op de zaak rondom Natalee Holloway en Joran van der Sloot', op 2 juli opnieuw naar de boekhandel.

Merel Hoogstraten is glansrijk geslaagd voor haar eindexamen. Haar ouders zijn trots en grijpen de gelegenheid aan om het gezin op een luxe vakan­tie op Curaçao te trakteren. 

Merel mag drie vrien­dinnen meenemen, en de meiden krijgen hun eigen bungalow. De vier zonnen, feesten en volgen een duikcursus, waar Merel een leu­ke jongen leert kennen. Ze genieten volop van hun vrijheid, totdat Merel spoorloos verdwijnt.

Journaliste Dana Winter werkt voor een lokaal dagblad en volgt de vermissingszaak op de voet, maar gaandeweg raakt ze veel dieper bij de affaire betrokken dan haar lief is…

Volgens de uitgever is Vuurkoraal 'een meeslepende vakantiethriller over verraderlijke liefde en onverwacht bedrog, voor de lezers van Suzanne Vermeer en Linda van Rijn'. 

Annet de Jong
 werkte 22 jaar als journalist en schreef meerdere succesvolle thrillers. Van haar debuut Vuurkoraal werden 40.000 exemplaren verkocht. Volgens haar website schreef ze samen met Dominique van der Heyde onder het pseudoniem Anna Levander de Morten-trilogie, waar ook een tv-serie van werd gemaakt.

Het is vrijdagmiddag (nieuws, 2024)

Stilstaand verkeer



Bij uitgeverij The House of  Books verschijnt eind augustus de thriller File des doods van de Britse auteur Jo Furniss. Ruim driehonderd pagina's dodelijke verkeersinformatie.

Het is vrijdagmiddag en rechercheur Belinda 'Billy' Kidd rijdt naar huis vanaf de luchthaven, uitgeput van de jetlag. Als ze de stad nadert, komt het verkeer plotseling tot stilstand en staat ze muurvast.

Wanneer Billy uitstapt om te kijken wat er aan de hand is, vindt ze een vermoorde chauffeur in een zwarte sedan met een metalen pin in zijn nek.

De moordenaar kan niet ontsnapt zijn zonder opgemerkt te worden door andere autobestuurders, dus hij moet nog in hun midden nog zijn.

Als de file niet oplost, lopen alle omstaanders gevaar, dus de tijd tikt. Belinda weet alleen niet hoe snel...

Jo Furniss begon haar carrière als journalist voor de BBC, maar gaf de glamour op om schrijver en expat te worden. Ze komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk, maar woonde ook enkele jaren in Singapore, Zwitserland en Kameroen. Haar debuutroman All the Little Children was een bestseller op de Amazon Charts en belandde in de Top 50 Kindle-titels van 2017.

21 juni 2024

Relatie onder druk (nieuws, 2024)

Ex-nanny schrijft thriller over bonusmoeder



Bij uitgeverij De Crime Compagnie verschijnt op 1 juli de thriller De bonusmoeder van Inge van Prooijen. Het is na Zonder angst de tweede thriller van de Haagse schrijfster, die in een vorig leven werkte als nanny.

De titel verwijst naar Nena, die intrekt bij haar vriend Diederik en zijn driejarige zoontje Benjamin. Maar niet iedereen is blij met haar komst. Zowel haar schoonmoeder als de ex van Diederik ziet haar liever weer gaan.

Als haar geschiktheid als bonusmoeder in twijfel wordt getrokken en er vreemde dingen gebeuren, komt haar relatie met Diederik onder druk te staan. Nena voelt zich genoodzaakt om terug te vechten, maar wie is nu precies haar vijand?

In het boek omschrijft Nena zich als volgt: 'Even voor de goede orde: ik ben dus niet zijn (Benjamins, red.) moeder. Niet in biologische zin. In sprookjes, films, musicals en gedichten kom ik niet zo goed uit de verf, en dat is nogal een understatement. Regelmatig word ik afgeschilderd als een boosaardige vrouw vol wrok en jaloezie, niet in staat om lief te hebben. Oftewel, ik ben zijn stiefmoeder. Al bestaat daar tegenwoordig een lieflijker woord voor, ‘bonusmoeder’. Maar dat woord verandert helaas niets aan mijn positie voor de wereld buiten ons gezin.'

Het idee voor deze thriller ontstond niet rondom een ‘bonusmoeder’, stelt Inge van Prooijen. 'Ik wilde schrijven over een liefdesrelatie, wellicht een ietwat toxische relatie, een bijzondere jeugdliefde en het liefst ook de volgende vragen beantwoorden: hoever ben je bereid om te gaan voor de liefde van je leven? Hoe weet je zo zeker dat de liefde van je leven de liefde van je leven is? Hoe heilig zijn afspraken binnen een relatie? En wat als jouw belangen in de liefde verstrengeld raken met de belangen van een ander? Gaandeweg kregen mijn vragen steeds meer vorm, en vormde de antwoorden een plot en toen was daar ook ineens Nena. Mijn lieve, dappere hoofdpersonage.'

In een ver verleden was de schrijfster een blauwe maandag nanny in Benoordenhout, de chique wijk in Den Haag waar De bonusmoeder zich afspeelt. 'Ik werkte voor een fantastisch gezin met twee lieve kindjes, maar ik belandde ook in een – voor mij – totaal andere wereld. Een wereld waar ik niet naar de supermarkt ging, maar boodschappen deed bij de kaasboer, slager en groente- en fruitspecialist. Waar ik tussen de au pairs stond als ik de oudste van de peuterspeelzaal haalde. Ik kon me dus goed inleven in de veranderingen waar Nena mee te maken kreeg.'

Inge van Prooijen (1988) woont met haar vriend Bob en zoontje Dice in het centrum van Den Haag. Vanaf het moment dat ze kon lezen verslond ze boeken: van kinderboeken naar young adult, vervolgens romans en ten slotte thrillers. Haar liefde voor schrijven ontstond niet veel later. In 2017 bracht ze een non-fictieboek uit, maar haar hart ligt bij het schrijven van fictie. Tijdens haar zwangerschap kon ze (tijdelijk) geen thrillers verdragen, en zo ontstond enkele jaren geleden haar liefde voor het feelgood genre. Tot op de dag van vandaag wisselt ze beide genres graag af.

Uit anonieme hoek (nieuws, 2024)

Carina van Leeuwen viert tien jaar schrijverschap met coldcasethriller



Ze is 'de ongekroonde koningin van de cold cases', schrijft De Telegraaf. Niet duidelijk is of de krant haar échte werk als forensisch expert bedoelt of haar werk ernaast: het schrijven van thrillers over veelal onopgeloste zaken. In oktober viert Carina van Leeuwen haar tienjarig schrijverschap met de publicatie van een nieuwe thriller. 


Graniet
heet de thriller die bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt. Het verhaal begint als in Den Haag het lichaam van een dode zwerver wordt gevonden. Een een dreigbrief lijkt te verwijzen naar een eerdere zaak. 

Journalist Lyn Riley raakt betrokken bij het onderzoek, dat haar naar een psychiatrische instelling brengt die in de jaren negentig onder dubieuze omstandigheden haar deuren moest sluiten.

Maar dan komen grote belangen van een start-up van een veelbelovend geneesmiddel dat miljoenen kan opleveren op het spel te staan. En Riley wordt bedreigd uit anonieme hoek. Haalt het verleden haar nu toch echt in?

'Graniet is sfeervol, realistisch en met kennis van zaken geschreven', meldt de uitgever die het boek op 15 oktober naar de boekhandel brengt. Carina van Leeuwen is forensisch rechercheur in het coldcaseteam van Amsterdam. Daarnaast is ze spreker en auteur. Ze publiceerde eerder de trilogie Unit Plaats Delict en het non-fictieboek Onbekend maar niet vergeten. In de media verschijnt ze regelmatig als dé coldcase-expert en ze geeft lezingen en masterclasses over forensisch onderzoek.

19 juni 2024

Wreed of vriendelijk? (nieuws, 2024)

Nieuwe uitgave van 'een van de beste dectives ooit'



Bij uitgeverij Manteau hebben ze oog voor klassiekers. De Vlaamse uitgever brengt op 25 juni Een koninkrijk voor een moord van Josephine Tey in de boekhandel. 'Een van de beste detectives aller tijden', schreef The New York Times ooit.

Wanneer Alan Grant, inspecteur bij Scotland Yard, in het ziekenhuis belandt, raakt hij geïntrigeerd door een portret van de Engelse vorst Richard III. De koning lijkt hem een vriendelijke, zachtaardige man, terwijl hij de geschiedenis is ingegaan als een wrede moordenaar.

Vanaf zijn ziekbed probeert 
Grant, geholpen door vrienden en kennissen, een historisch raadsel te ontrafelen. De theorieën die hij gaandeweg ontwikkelt, test hij uit op de artsen en verpleegsters die hem verzorgen. Want wat als de geschiedenisboeken het mis hebben?

Josephine Tey (Elizabeth MacKintosh, 1896–1952) geldt als een van de belangrijkste misdaadschrijfsters van de twintigste eeuw. De heksen van Milford uit 1948 (dat in een nieuwe editie bij Manteau verscheen in 2023) en Een koninkrijk voor een moord uit 1951 worden nog steeds als hoogtepunten in het genre beschouwd. 

Tey, de grande dame van de detective, wordt ook wel vergeleken met haar beroemde tijdgenote Agatha Christie. De klassieker Een koninkrijk voor een moord is nu dus eindelijk weer verkrijgbaar in het Nederlands.

08 juni 2024

Wordt verwacht 592 (nieuws, 2024)

Na de dood van een Australische backpacker



Op 5 september publiceert uitgeverij A.W. Bruna de thriller Grenzeloos van Jørn Lier Horst. Een nieuw deel in de serie rond inspecteur William Wisting.

Een auto wordt langs de kant van de weg achtergelaten.

In het voertuig wacht de oplossing van een complex moordmysterie.


William Wisting wordt benaderd door de leider van een online groep die samen met hem een moordzaak wil oplossen: de dood van de Australische backpacker Ruby Thompson.

Een van de actievere leden van de groep, Astria, zou zogezegd uit Noorwegen komen. Maar net nadat Astria aan de andere groepsleden had verkondigd dat ze dicht bij het oplossen van het mysterie was, ging ze offline. Sindsdien heeft niemand in de groep nog iets van haar vernomen.

Met enige tegenzin moet Wisting toegeven dat hij gefascineerd is door het onorthodoxe onderzoek. Al gauw bevindt hij zich diep in een zaak met talrijke aanwijzingen en verbindingen. Maar of die nu allemaal even betrouwbaar zijn…

Jørn Lier Horst (1970) heeft zich met zijn bekroonde misdaadserie over inspecteur William Wisting gevoegd bij de elite van de Scandinavische thrillerschrijvers. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte hij als hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold. Van zijn boeken zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht in Noorwegen.

Op adrenaline (nieuws, 2024)

Vader en dochter speuren in nieuwe thriller Richard Osman



Bij uitgeverij Cargo verschijnt op 5 september Voor al uw moordzaken, het eerste deel van een nieuwe serie van Richard Osman. De Nederlandse vertaling van deze thriller verschijnt een week vóór de Engelse editie. En is dus een wereldprimeur, stelt de uitgever.

De nieuwe serie is volgens de uitgeverij 'hilarisch' en presenteert 'een iconisch nieuw duo': een vader-en-dochterdetectiveteam dat wereldwijd moorden oplost.

Steve Wheeler is gepensioneerd. Af en toe doet hij nog wat recherchewerk, maar hij geniet vooral van zijn rus, meedoen aan pubquizzen, zijn favoriete bankje en zijn kat die op hem wacht als hij thuiskomt. Een avontuurlijk leven laat hij inmiddels over aan zijn schoondochter.

Amy Wheeler leeft namelijk op adrenaline en wil niks weten van rust en kalmte. Ze werkt als privébeveiliger en is op een afgelegen eiland om de wereldberoemde schrijfster Rosie D'Antonio in leven te houden. 

Op zich een makkelijke klus, maar een lijk, een zak geld en een moordenaar die het op Amy heeft gemunt, zorgen ervoor dat ze de hulp inroept van de enige persono die ze vertrouwt. Het is het begin van een wereldwijde race tegen de klok. Kunnen Amy en Steve een moordbeluste vijand een stap voor blijven?

Richard Osman is schrijver en presentator van populaire programma’s op de BBC. Zijn serie rond de sympathieke bejaarde speurders Elizabeth, Joyce, Ron en Ibrahim is wereldwijd een groot succes, en bestaat uit de delen De moordclub (op donderdag), De man die twee keer doodging, Het schot dat niemand raakte en De laatste duivel die sterft. Steven Spielberg verfilmt momenteel het eerste boek De moordclub (op donderdag).

Er zijn meer dan 70.000 exemplaren van de boeken van Richard Osman verkocht in Nederland en Vlaanderen, en 15 miljoen exemplaren wereldwijd.
 

05 juni 2024

Gesignaleerd 627 (nieuws, 2024)

Jørn Lier Horst & Thomas Enger - Schuld



Bij uitgeverij A.W. Bruna is recent verschenen de thriller Schuld, de vijfde coproductie van de Noorse thrillerschrijvers Jørn Lier Horst en Thomas Enger. Over een cold case, een verknipte dader en een dodelijk spel.

Twee jaar geleden leidde rechercheur Alexander Blix het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. De zaak kwam tot stilstand toen Blix’ eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd na het wreken van haar dood.

Blix is inmiddels vrij uit de gevangenis. Hij biedt de politie zijn hulp aan, maar die wil niets meer met hem te maken hebben. Ook al is hij inmiddels vrijgesproken, zijn carrière in de misdaadbestrijding is voorbij.

Maar de moordenaar van Elisabeth heeft hém nu gevonden en lokt hem naar zijn volgende slachtoffers. Hij maakt bovendien duidelijk dat hij details over Blix’ privéleven weet die hij met niemand ooit heeft gedeeld.

Journalist Emma Ramm is op haar beurt benaderd door het tienermeisje Carmen. Haar stiefvader is gearresteerd op verdenking van moord. Maar er is geen lichaam, noch zijn er andere verdachten.

Het lijkt erop dat Blix en Ramm alleen elkaar nog kunnen vertrouwen.

Jørn Lier Horst (1970) heeft zich met zijn bekroonde misdaadserie over inspecteur William Wisting gevoegd bij de elite van de Scandinavische thrillerschrijvers. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte hij als hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold. Horsts werk is een unieke mix van spanning en realisme, en hij toont zich volgens zijn uitgever een uitstekend observator van menselijke interactie. Van zijn boeken zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht in Noorwegen.

Thomas Enger (Oslo, 1973) is de auteur van diverse thrillers, en hij is voormalig journalist en turnleraar. Zijn handelsmerk is zijn rauwe stijl in combinatie met een voorliefde voor maatschappelijke thematiek. Enger werkt ook als componist. Samen met Horst schrijft hij de  Blix & Ramm-thrillerreeks, waarin inmiddels de volgende boeken zijn verschenen: Nulpunt , Rookgordijn, Slagzij en Stigma.

Benieuwd? Dan is hier een leesfragment.

03 juni 2024

Das war einmal (nieuws, 2024)

Patricia Snel stopt met thrillers schrijven



Zeven thrillers heeft ze op haar naam staan, maar nu is Patricia Snel er klaar mee. Ze gaat op zoek naar nieuwe uitdagingen.

Verblind
, De violiste, De expat, Expat exit, De Jacht, De intrigant, Perfect match. Wie kent deze titels niet? Ze verschenen sinds 2010 op de covers van door Patricia Snel (1967) geschreven boeken. Haar debuut Verblind ging over de welig tierende wietteelt in West-Friesland, haar laatste thriller, Perfect match, over een flirt op een datingsite die verkeerd afloopt. 

Kort geleden verscheen een nieuw boek van de hand van het voormalig fotomodel, De vondeling van Veenhuizen. Geen thriller, maar een historische roman over twee wezen die de gelijknamige Drentse kolonie proberen te overleven. Opgedragen aan alle 8600 jongens en meisjes die naar de kinderkolonie werden gestuurd.

De research voor het boek vond ze een erg leuke bezigheid, vertelt Snel in een interview met Zin magazine. 'Voor mijn thrillers deed ik dat ook altijd. Maar na zeven thrillers had ik niet meer zo’n zin in dit genre.' Snel wilde nu een boek schrijven dat 'ertoe doet'. En toen kwam ineens De vondeling van Veenhuizen op haar pad.

Verwacht van Snel geen thrillers meer, zegt ze. 'Ik weet vrij zeker dat ik geen thrillers meer ga schrijven. Das war einmal. Ik wil vooruitkijken, mijzelf blijven ontwikkelen en daar passen nieuwe uitdagingen bij. Een historische roman schrijven is er zo een.' De vondeling van Veenhuizen staat nu zes weken in de Bestseller 60 met plaats 11 als hoogste positie.

Better safe than sorry (nieuws, 2024)


Platform SchrijversVeilig wil positie auteurs versterken




Het platform SchrijversVeilig is vandaag gelanceerd. Schrijvers en uitgevers die bedreigd of geïntimideerd worden, kunnen bij dit platform incidenten melden, advies inwinnen bij een helpdesk en ondersteuning krijgen na een naar voorval.

De boekensector heeft steeds vaker te maken met (online) bedreigingen en intimidatie. Dit speelt zich vooral online af, als schrijvers zich bijvoorbeeld mengen in de actualiteit. 

Het initiatief van de Auteursbond, de Groep Algemene Uitgevers en het ministerie van OCW, maakt gebruik van de expertise en middelen van het in 2019 gestarte PersVeilig.nl, dat zich specifiek op journalisten richt. Peter ter Velde, projectleider van PersVeilig, wordt ook projectleider van SchrijversVeilig. Op de site van Villamedia zegt hij: 'We hebben buitengewoon nare aanvallen gezien op schrijvers de afgelopen jaren. Aanvallen die over alle grenzen heengingen. Als SchrijversVeilig willen we er voor schrijvers zijn. We willen hen helpen en ondersteunen zo veel als we kunnen.'

SchrijversVeilig publiceert dit jaar een onderzoek onder auteurs om de grootte van de problematiek inzichtelijk te maken. Tot mei 2025 is er sprake van een pilotjaar. Daarna wordt besloten of het meldpunt voor schrijvers structureel wordt.

(Bron: Villamedia)

02 juni 2024

Gesignaleerd 626 (nieuws, 2024)

Kristiaan Vandenbussche - Amor



Bij uitgeverij Manteau verschijnt op 4 juni de thriller Amor van Kristiaan Vandenbussche. 

Het leven van Kikoto, een Congolese vluchteling, zal na een ontmoeting met de charmante flierefluiter John nooit meer hetzelfde zijn.

In dit verhaal brengen hun avonturen hen van de Vlaamse kust tot in de prachtige Italiaanse Dolomieten.

Kikoto en John, vluchtend en tegelijkertijd op zoek, komen op hun tocht van de ene benarde situatie in de andere terecht. Langzamerhand komt de lezer te weten komt wat de getraumatiseerde Kikoto zo kwelt.

Kristiaan Vandenbussche (1975) stamt uit een familie van magistraten en is zelf sinds 2000 advocaat aan de balie van Gent. Hij stond als strafpleiter al tientallen keren voor een hof van assisen en een correctionele rechtbank in zaken van moord en doodslag. Dat belet hem niet een volbloed avonturier te zijn, aldus de uitgever. Zijn ervaringen dienen als inspiratiebron voor zijn romans. Vandenbussche schreef eerder de thriller Cupido.

01 juni 2024

Gewikt en gewogen (nieuws, 2024)


Veel 'doelgroepthrillers', maar ook originele locaties onder inzendingen voor Gouden Strop




Verkeerde de jury van de Gouden Strop vorig jaar nog in mineur om het geringe aantal ingezonden boeken en verwachtten de juryleden dat het wel eens snel gedaan kon zijn met de Nederlandse thriller, het vijftal dat dit jaar de prijs toekende, is een stuk positiever. In het juryrapport wordt met gejuich geconstateerd dat er meer vrouwen meededen in de race, er ook meer boeken werden ingezonden en dat maar liefst twee debuten boven het maaiveld uitstaken. Winnaar Mathijs Deen is volgens de jury een 'warme' verteller. Zijn bekroonde thriller De Duiker is 'een meesterwerk'. 

Vlaamse uitgevers mogen al een paar jaar niet meer meedoen met de strijd om de belangrijkste Nederlandse thrillerprijs. Desondanks werden door maar liefst twintig uitgeverijen in totaal 51 titels ingezonden die geaccepteerd werden voor deelname. Tien meer dan vorig jaar, da's alvast een opsteker. 
Was de verdeling in 2023 nog bijna 50/50, dit jaar waren de vrouwen verreweg in de meerderheid: de ingezonden spannende boeken werden geschreven door 32 vrouwen, slechts 18 mannen en één mannenduo.

Het aantal debuten was net zo hoog als vorig jaar: vier stuks. Twee daarvan waren volgens de jury van zulke goede kwaliteit dat ze doordrongen tot de longlist van elf titels (de jury week hierin af van het reglement dat voorschrijft dat maximaal tien titels op de longlist mogen staan. 

In algemene zin merkte de jury op dat er heel veel Nederlandse thrillers bij waren van hoge kwaliteit. 'Het waren goedgeschreven boeken die ook nog ergens over gingen. Dat werd vooral duidelijk tijdens het vaststellen van de longlist. De jury heeft er bijna vijf uur over gedaan om elf boeken te kiezen die een plek op die longlist verdienden. Nadat er vijftien boeken geselecteerd waren, ontstond er een uitvoerige discussie. Hoe ga je van vijftien boeken, waar veel enthousiasme over bestond, naar elf? Het duurde even, maar dat is uiteindelijk gelukt.'

Doelgroepthrillers
De jury constateerde verder dat er veel ‘doelgroepthrillers’ bestaan: spannende boeken die zeker onderhoudend, vaak ook best goed geschreven en redelijk spannend zijn, maar tegelijkertijd net onvoldoende om boven het maaiveld uit te steken. 'Het viel op dat er tussen de 51 titels verschillende soorten thrillers zaten, die echt geschreven lijken te zijn voor een specifieke lezer: soms vakantiegangers, dan weer een groep vaste thrillerliefhebbers.' De juryleden weten allen vanuit hun professie dat er een brede groep thrillerlezers is die hiermee bediend wordt, en kan dat alleen maar toejuichen. 'Maar', zo stelde de jury, 'om de Gouden Strop te winnen is méér nodig dan dat. We hebben er als jury op gelet dat een thriller goed geschreven is, uiteraard spannend is, en daarnaast óók over een maatschappelijk of actueel thema gaat, opvalt door goede research of een inkijkje geeft in een voor de lezer ontoegankelijke of onbekende wereld.'

Herkenbare setting
De hele breedte van het genre thrillers is goed vertegenwoordigd, stelde de jury tevreden vast: van actiethrillers tot locked-room thrillers, van psychologische thrillers tot cosy crime. 'Er waren dit jaar aardig wat thrillers die zich afspeelden in de herkenbare setting van een familie of een gezin, en waar een geheim of een gebeurtenis uit het verleden zorgt voor een spannend plot. Maar dat is ook een risico: het kan er toe leiden dat het snel een beetje cliché wordt, en dat boeken onderling te veel op elkaar gaan lijken. Twee boeken met deze setting stegen daar volgens de jury écht boven uit, vandaar ook hun plek op de longlist.'

Terugkerend kritiekpunt blijft de begeleiding van de auteurs door hun uitgevers. De jury noemen de in hun ogen soms wat gebrekkige redactie 'vreselijk zonde'.  De jury stuikelde over lelijke dialogen of ongeloofwaardig geschetste personages. 

Blaartrekkend saai
Tijdens het beoordelen van de thrillers werd er - tussen de bijeenkomsten van de jury door - onderling druk overlegd in een appgroep. Een bloemlezing uit reacties op de gelezen thrillers: ‘geroutineerd’, maar ook ‘blaartrekkend saai’. Of berichten als ‘iets te voorspelbaar’, ‘goede opbouw’ of ‘spanning ondergeschikt’. Maar ook: ‘vlot geschreven’, ‘trefzeker’, ‘origineel’. De jury: 'Dat laat maar weer eens zien dat een boek altijd emotie oproept, en dat die emoties ook kunnen verschillen. Want: we waren het als jury lang niet altijd 100% met elkaar eens.'

Verder: 'In het oog springen de vaak originele locaties. In een aantal gevallen zijn die dusdanig goed opgetuigd, dat je als leek een inkijkje krijgt in een onbekende wereld, zoals een zeilboot op de Atlantische Oceaan tijdens een wereldreis, Praag tijdens de Koude Oorlog, het Delft van Vermeer, of het Europees Parlement. Maar ook de actualiteit wordt niet geschuwd, zoals de gevolgen van pesten, de geopolitieke situatie of het milieu. Bij de historische thrillers die zijn ingezonden was de jury erg onder de indruk van de zorgvuldige research die de auteurs gedaan hebben.'

Het is dit jaar de 39ste editie van de Gouden Strop, maar de prijs werd voor de 37ste keer uitgereikt. In 1988 en 1990 werd de prijs niet uitgereikt, omdat er onvoldoende inzendingen waren. De NBD Biblion Schaduwprijs is een aanmoedigingsprijs, ingesteld in 1997 door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de auteur van het spannendste (oorspronkelijk) Nederlandstalige debuut. De Schaduwprijs kent geen genomineerden, in het beste geval wel een winnaar. 

31 mei 2024

98 weken (nieuws, 2024)


Gouden Boek voor 'De Camino'




De thriller De Camino van Anya Niewierra is bekroond met een Gouden Boek. Sinds het verschijnen in 2021 werden van het boek meer dan 200.000 exemplaren verkocht, goed voor de gouden status. In 2023 won De Camino de NS Publieksprijs. Het boek staat sinds jaar en dag onafgebroken in de Bestseller 60.

Anya Niewierra werd gisteravond verrast met de oorkonde voor het Gouden Boek tijdens de Avond van het Spannende Boek. De schrijfster reageerde enthousiast bij de uitreiking: ‘Vroeger vond ik het altijd indrukwekkend als een artiest een Gouden Plaat kreeg uitgereikt. Extra bijzonder is het dus dat ik nu een Gouden boek ontvang voor De Camino.’

Inmiddels staat De Camino al 98 weken in De Bestseller 60. Niewierra won met zowel De Camino als Het bloemenmeisje de Hebban Thrillerprijs. Eerder verschenen Vrij uitzicht en Het dossier, beide genomineerd voor meerdere prijzen. Niewierra is naast schrijver ook algemeen directeur van Visit Zuid-Limburg, de eerste VVV van Nederland, en woont en werkt al haar hele leven in deze provincie. Niewierra wordt geroemd om haar research, de altijd aanwezige liefde voor de natuur en haar gelaagde personages. Haar nieuwste thriller De nomade is vorige week verschenen.

Over De Camino
De 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet woont al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino en blijft Lotte ontredderd achter. Als ze elf maanden later naar Bosnië reist om zijn as uit te strooien, ontdekt Lotte dat Emil heeft gelogen over zijn identiteit. Ze schakelt een advocaat uit Sarajevo in om onderzoek te doen naar zijn verleden, en die komt tot een schokkende ontdekking. Ondertussen gaat Lotte zelf de Camino lopen, exact volgens de route en planning van Emil. Ze wil achterhalen wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef. Maar iemand volgt haar, iemand die niet wil dat ze de waarheid ontdekt.

Gouden Boeken
Volwassenenboektitels met 200.000 verkochte exemplaren worden bekroond met het Gouden Boek. Voor 350.000 exemplaren geldt platina en titels die 500.000 keer over de toonbank zijn gegaan worden bekroond met diamant. Voor kinderboeken is een ander aantal vastgesteld: 75.000 verkochte exemplaren voor goud, 150.000 voor platina en 200.000 voor diamant. De platenindustrie kent het al vele jaren, de bekroning van singles of albums bij een bepaald aantal verkochte exemplaren. Sinds 2012 stelde de CPNB dit ook in voor de boekenbranche.

30 mei 2024

Prijs voor de Waddenman (nieuws, 2024)

(foto: Maarten Mooijman)


Gouden Strop voor Deen, Schaduwprijs voor Noteboom




In Bibliotheek Neude in Utrecht zijn vanavond de belangrijkste Nederlandse Thrillerprijzen 2024 uitgereikt. De Duiker van Mathijs Deen is de winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. De NBD Biblion Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut, ging naar De Man met Duizend Gezichten van Lex Noteboom.

De uitreiking vond plaats voorafgaand aan de Avond van het Spannende Boek in Bibliotheek Neude in Utrecht. De Avond was de aftrap van de Thriller Weken die duren van 1 tot en met 19 juni.

In De Duiker, gepubliceerd door Alfabet Uitgevers, neemt Mathijs Deen de lezer mee naar het Waddengebied. Niet alleen de Nederlandse Wadden, maar het hele gebied, dat zich uitstrekt tot de kust van Denemarken. Het is de tweede ‘Waddenthiller’ in een serie, maar het boek is los van het eerste deel te lezen.

Uit het juryrapport: ‘De Duiker draait om het lichaam van een duiker, vastgebonden aan een wrak op de bodem van de Waddenzee. Gedurende het verhaal kom je er langzaam achter wie hij is, waarom hij is vermoord en vooral ook waarom hij op juist déze plek is neergelegd. Een meesterwerk, deze Waddenthriller. We werden vooral geraakt door de sfeer van dit boek. De mensen die op de eilanden leven, de natuur en hoe het daar allemaal aan het veranderen is. Uit elke pagina proefden we de liefde voor het gebied. Je bént er echt. En je wilt er blijven.’

De Man met Duizend Gezichten van Lex Noteboom, gepubliceerd door A.W. Bruna, speelt zich af in het fictieve land Kazichië. Uit het juryrapport: ‘In Kazichië speelt een belangrijke kwestie: kunnen overheden met kunstmatige intelligentie en deepfake de macht veroveren en behouden? Technologische ontwikkelingen die nu gemeengoed zijn geworden, spelen in het boek al een uitgebreide rol. Tegelijkertijd geeft Noteboom ons een dystopische schets van de toekomst…. met als belangrijkste les dat absolute waarheid niet bestaat. Niet in oorlog, niet in relaties, en gelukkig ook niet in dit geslaagde debuut van een getalenteerde verhalenverteller.’

Mathijs Deen ontving een cheque van €10.000,- en een sculptuur van Marianne van den Heuvel. Noteboom kreeg een cheque van € 1.000 en een litho van ‘de Schaduw’ van Daan Jippes. De jury koos vijf genomineerden uit 51 inzendingen. Naast Deen en Noteboom waren dat Wim Bax met Verloren Pelgrim, Bernice Berkleef met Vinex en Yvonne Doorduyn met De affaire. De schrijvers die buiten de prijs vielen, ontvingen een cheque ter waarde van € 500. Eén van de Gouden Strop-juryleden was trouwens Rob van Scheers, die afgelopen zaterdag al een buitengewoon lovende recensie van De Duiker schreef in de Volkskrant.

Over zijn winnende boek zegt journalist Deen in Het Parool het volgende: 'Toen ik begon met thrillers schrijven – het idee kwam van mijn Duitse uitgever – richtte ik me op de Wadden, met in het achterhoofd een landsgrensoverschrijdende serie als The Bridge: er zijn ook Duitse en Deense Waddeneilanden en bovendien had ik eerder al een cultuurhistorische geschiedenis geschreven over dat gebied, dus daar voelde ik me wel thuis.'

Mathijs Deen in 2021 (foto: MariekeA1)
Radiomaker
Mathijs Deen (Hengelo, 14 september 1962) is behalve schrijver ook radiomaker en voorlezer van luisterboeken. Hij publiceert fictie, literaire (non-)fictie en thrillers. Deen studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studie gaf hij daar vier jaar lang taalvaardigheidsvakken voor de vakgroep Taalbeheersing. Intussen leerde hij als redacteur/verslaggever radio maken bij Radio Noord. Uitgeverij Passage gaf zijn eerste boeken uit, waaronder Moeder Doen (1997), dat later bij uitgeverij Thomas Rap in licht bewerkte vorm zou verschijnen onder de titel Onder de Mensen (2016). In 2003 werd Mathijs Deen redactielid, presentator en documentairemaker bij het VPRO-radioprogramma OVT.

Het was zijn Duitse uitgever die Deen vroeg om 'krimi's'te gaan schrijven. Maar hij wilde in eerste instantie helemaal niet, vertelt hij aan RTV Noord. 'Ik lees helemaal geen krimi's, en ik dacht dat kan ik helemaal niet. Want dat is een vak apart. Ik schreef romans, een beetje non-fictie. En dan hoef je je over de 'doortimmerdheid' van het plot wat minder zorgen te maken. Dan gaat het toch meer om stijl en overdragen van een wereldbeeld. Bij een krimi vind ik dat nog steeds belangrijk maar moet je ook spanning opbouwen en die vasthouden. En dat kan ik niet. Tot en met deel drie heb ik dat 'imposter syndrome', het bedriegerssyndroom, met mij meegedragen.'

Promotie
Noteboom vertelt in Het Parool hoe hij begon met het schrijven van een thriller. 'Ik had een baan als strateeg op een reclamebureau. Dan schrijf je ook verhalen, uit naam van een merk. Ik kreeg een mooie promotie aangeboden, maar bedacht: ik wil dit niet! Mijn sf-thrillerpodcast The Deca Tapes werd onverwacht een groot succes in binnen- en buitenland. Ik mocht overal komen om erover te vertellen, ook bij een Nederlandse uitgeverij. Daar pitchte ik mijn nieuwe idee en dat was De man met duizend gezichten.'

'Ik las een artikel over president Assad van Syrië. Die studeerde vroeger in Londen voor oogarts, tot z’n broer overleed: Assad moest zich melden en ontwikkelde zich tot een despoot. Mijn verhaal speelt in een fictief land in de Kaukasus, Kazichië. Ik ben drie jaar bezig geweest om dat land te creëren: kaarten, een geschiedenis, bevolkingsgroepen.'

29 mei 2024

Bizar incident (nieuws, 2024)

Verstoord verlof



Het is een karakter met onhebbelijkheden, maar ook met pluspunten. Aldus de recensenten van VN Detective & Thrillergids over inspecteur Gemma Woodstock. In Een dood vol leugens keert de inspecteur terug naar waar ze geboren is. Het door Sarah Bailey geschreven boek verschijnt op 19 juni bij uitgeverij Marmer.

In het vierde deel van deze Australische thrillerserie is Gemma Woodstock terug in haar geboorteplaats Smithson. Ze is daar met zwangerschapsverlof, maar de broodnodige rust wordt haar niet gegund.

Een jonge vrouw is slachtoffer van een auto-ongeluk en ze wordt ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht, maar ze overleeft het niet. Een paar uur later wordt haar lijk uit het mortuarium gestolen. Niemand weet wie de dode vrouw was of waarom haar lichaam is meegenomen.

Inspecteur Gemma Woodstock is in Smithson als het bizarre incident plaatsvindt. Ze is geïntrigeerd door de zaak, maar aarzelt om betrokken te raken, ondanks aandringen van haar vriendin en journalist Candy Fyfe.

Als enkele dagen nadat het lichaam vermist is, de stad opnieuw wordt opgeschrikt door een schokkende misdaad, kan Gemma het niet laten om deel te nemen aan het onderzoek. Candy en Gemma proberen de identiteit van het verdwenen lichaam te achterhalen en volgen de aanwijzingen die de dode vrouw heeft achtergelaten. Daardoor ontdekt Gemma verwoestende geheimen over mensen van wie ze dacht dat ze hen goed kende.

Sarah Bailey woont in Melbourne, Australië. Ze is directeur van een groot reclamebureau. Eerder schreef ze drie delen in de Gemma Woodstock-serie: Het duistere meer, In de donkere nacht en Het spoor van de doden. Hiermee won ze belangrijke prijzen, waaronder die voor beste Australische
thrillerdebuut. Hierna volgde De huisgenoot, met een journalist in de hoofdrol.

26 mei 2024

Doorsnee (nieuws, 2024)


VN-recensenten beoordelen slechts 6 Nederlandse thrillers als 'heel goed'  



Het is elk jaar, zo rond de derde week van mei, peentjes zweten voor Nederlandse thrillerauteurs. Want dan is de publicatie van de gevreesde VN Detective & Thrillergids een feit. Hoe zullen ze het eraf hebben gebracht? Gemiddeld doen ze het 'redelijk', blijkt uit een steekproef van De Spanningsblog. 

De recensenten van de thrillergids beoordeelden voor de 45ste editie 387 spannende boeken. Daarvan waren er 115 van Nederlandse auteurs. Dat de redactie niet geheel feilloos is, blijkt uit het feit dat ze de  auteur Luc Vos zowel een Nederlandse schrijver (bij het ene boek) als een Belgische auteur (bij het andere boek) beschouwen. Vos is een Vlaming. 

Stroef taalgebruik
De Spanningsblog telde het aantal waarderingen van alle Nederlandse thrillers bij elkaar op en concludeerde dat geen de maximale score van vijf sterren (wat gelijk staat aan 'briljant') haalt. Daarentegen kregen drie boeken nul sterren, oftewel het predikaat 'slecht'. Het gaat om Ontspoord van Nicole van der Spek (recensent Barbara van IJzeren: 'In dit uiterst rommelige, onwaarschijnlijke en onbegrijpelijke verhaal van niet meer dan 102 pagina's staan ook nog eens behoorlijk wat taalfouten.'), Het geschreven woord van Andrej Verhoeks ('Stroef taalgebruik, ongeloofwaardige verhaallijn en flinterdunne personages', aldus recensent Els Roes) en Bloemeneiland van Suzanne Vermeer (Els Roes: 'De boeken van Suzanne Vermeer zijn ongekend populair in Nederland, succes is gegarandeerd. Dat betekent echter niet dat de auteur er met haar pet naar mag gooien door een ondermaats boek af te leveren.').

Alomvattend
Tegenover het drietal met nul sterren staan zes auteurs die met hun thrillers vier sterren (= 'heel goed') scoren. Dat zijn Eva Keuris met Alledaags geweld ('indringende roman die nog lang in je gedachten blijft rondzingen'), Eric Oosthoek met Levend verkocht ('Goed gedocumenteerd, dito geschreven.'), Marion Pauw met Tijgerlelie ('Een aangename, evenwichtige afwisseling. Met als bonus een buitengewoon verrassende ontknoping.'), Tomas Ross met Het D-Day complot ('Een thriller die de werkelijkheid heel erg dicht benadert.'), Joep Stapel met De onzichtbare ('Alomvattend, soms buitenissig, trefzeker geschreven en buitengemeen spannend.') en Frank van Zwol met Speciale opdracht ('Deze vijfde editie in de Tom Brandt-serie zit vol actie, met warme en ijskoude karakters.'). 

Van de Nederlandse thrillers kregen er 44 twee sterren, wat 'redelijk' betekent. Het labeltje met drie sterren (= 'goed') werd geplakt op 37 thrillers. Bij elkaar kregen de 115 beoordeelde Nederlandse thrillers 248 sterren. Gemiddeld is dat 2,15 sterren per boek, redelijk plus dus. 

Leuk en vertrouwenwekkend detail: de recensenten van de thrillergids sparen ook elkaar niet. Zo had criticus Jos van Cann niet meer dan twee sterren over voor Politieke moord van collega-criticus Ed van Eeden. De thriller over de aanslag op een politicus in Maastricht is met name 'voortkabbelend verhaal', aldus Van Cann. 'Een onevenwichtig geheel, vaardig gemaakt, maar snel vergeten', is de dodelijke conclusie.

Westelijk deel (nieuws, 2024)


Wales decor van nieuwe thriller Anya Niewierra




Terwijl de promotie voor haar nieuwe thriller De nomade full speed gaat, denkt bestsellerauteur Anya Niewierra alweer aan een volgende spannende roman. Sterker, ze is al volop bezig met research. 

De nomade speelt zich af in het Harzgebergte in het midden van Duitsland. Daar woont de 37-jarige documentairemaker Olga Liebke met haar zonderlinge vader. Olga heeft een innige band met de inmiddels dementerende man. Haar moeder stierf in het kraambed en ze heeft verder geen familie. Tenminste, zo is het verhaal. Maar dan vertelt haar vader herinneringen die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent. Ze gaat twijfelen over haar achtergrond en ontdekt documenten uit de voormalige Sovjet-Unie. Olga reist naar de driehoek Polen, Litouwen en Belarus en stuit op zaken die voor haar verborgen hadden moeten blijven. een huiveringwekkend geheim.

Schrijfster Anya Niewierra was zaterdag 25 mei te gast in het radioprogramma De Taalstaat. Daar onderwierp presentator Frits Spits de auteur annex directeur van Visit Zuid-Limburg aan een pittig kruisverhoor. Tijdens het gesprek vertelde de schrijfster over het boek dat ze op dat moment aan het lezen was. Wat de titel was wilde ze niet prijsgeven, want de non-fictie die ze tot zich nam, had alles te maken met research voor haar nieuwe thriller. 'En als ik dat ga vertellen, weet iedereen waar het boek over gaat. Dat moet nog even geheim blijven.'

Wel wilde ze kwijt waar de thriller zich afspeelt. En dat is Wales, het westelijk deel van het Verenigd Koninkrijk. Wanneer de thriller in de winkel ligt, is niet bekend. De titel is evenmin bekend.

25 mei 2024

Wordt verwacht 591 (nieuws, 2024)

 Over 21 dagen wacht haar de doodstraf



De kracht van de jacht en duistere geheimen staan centraal in Ik zie je overal, de nieuwe thriller van de Amerikaanse bestsellerauteur Lisa Gardner. Het verhaal over de verdwenen zus van een seriemoordenaar verschijnt 4 juli bij uitgeverij Cargo.

Ze is de zus van een seriemoordenaar, en ze is verdwenen…

De zaak was destijds al sensationeel. Kaylee Pierson bekende onmiddellijk. Ze noemde zichzelf de Dood, het publiek noemde haar de Duivel.

Ondanks haar getraumatiseerde jeugd had niemand sympathie voor de vrouw die achttien mannen gewetenloos om het leven had gebracht. Over 21 dagen wacht haar de doodstraf, maar nu heeft ze eindelijk een aanwijzing gekregen over haar zus, die meer dan tien jaar geleden verdween.

Kaylee roept de hulp in van Frankie Elkin, en vraagt haar undercover te gaan op een afgelegen eiland bij Hawaï om uit te vinden wat er toen is gebeurd.

Niemand mag weten naar wie Frankie op zoek is, en iedereen heeft wat te verbergen. Als het misgaat, kan niemand haar helpen…

Lisa Gardner is een van de meest geprezen en succesvolle misdaadauteurs ter wereld. Haar boeken worden in dertig landen vertaald en er werden 22 miljoen exemplaren van verkocht. Lisa woont in New Hampshire. 

Gesignaleerd 624 (nieuws, 2024)

Sofie Delporte - Zwijgen is bitter



Bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts verschijnt op 27 mei de thriller Zwijgen is bitter van Sofie Delporte. Mysterieus en nagelbijtend spannend, belooft de uitgever over het tweede boek van deze Vlaamse auteur.

Een vader en zijn zoontje gaan samen het bos in. Ze komen niet terug. Inspecteur Olivia Leroy van de afdeling Vermiste Personen gaat op onderzoek uit en trotseert alle tegenwerking die op haar pad komt, ook die van haar eigen collega's. Vastbesloten de zaak op te lossen bijt ze zich in het mysterie vast.


Een rustig dorpje wordt opgeschrikt door de verdwijning van een man en zijn zoon. Volgens de moeder zijn ze in het donker verdwaald in het bos vlak bij hun huis. Om onduidelijke redenen weigert ze verder mee te werken aan het onderzoek.

De afdeling Vermiste Personen wordt erbij gehaald en een grootschalige zoekactie gaat van start. Naarmate de uren en dagen verstrijken, rijzen er steeds meer vragen over wat er die nacht echt gebeurd is.

Bij inspecteur Olivia Leroy rakelt het onderzoek onwelkome herinneringen op aan het vertrek van haar eigen vader. Al snel vermoedt ze dat het motief voor de verdwijning in het verleden te vinden is. Een verleden waar iedereen liever over zwijgt. Ze raakt verstrikt in een kluwen van leugens en verraad. Als er een dode valt, beseft ze dat ze tegenover een bijzonder gewiekste dader staat. Haar zoektocht naar de waarheid leidt naar een schokkende ontknoping.

Sofie Delporte studeerde geschiedenis en werkt als bibliothecaris, zo ongeveer de leukte job ter wereld, vindt ze zelf. Ze schreef eerst korte verhalen bij het Gentse Schrijverscollectief. Na een lezing door Alain Remue, hoofd van de Cel Vermiste Personen, besloot ze zich aan een misdaadroman te wagen. Vijf jaar werkte ze aan haar thrillerdebuut Ik kan je redden, dat enthousiast werd ontvangen door lezers en recensenten. Sofie woont samen met man, dochter en prettig gestoorde kat in het Gentse.

24 mei 2024

Wordt verwacht 590 (nieuws, 2024)

Het spel achter de wedstrijden



Bij uitgeverij Volt verschijnt op 11 juni de thriller X van Pascal Engman. Het is deel 5 in de Vanessa Frank-serie en als we de uitgever moeten geloven 'een spannende reis door het criminele netwerk van de sportindustrie'.

De vrouw van een profvoetballer wordt vermoord.

En ook een jongen uit een buitenwijk met een toekomst als topsporter.

Én een lerares die ervan droomt gezien te worden zoals ze is.

Om deze zaken op te lossen moet rechercheur Vanessa Frank erachter komen wat de onbekende variabele x is die alles met elkaar verbindt, voordat het te laat is…

Volgens de uitgeverij heeft de schrijver met zorgvuldig onderzoek in de sportindustrie een thriller gecreëerd over het genadeloze spel ach­ter de wedstrijden, en over de sterkste drijfveren van een persoon. Aanbevolen voor de lezers van Samuel Bjørk en Jo Nesbø.

Pascal Engman is journalist en een van de succesvolste Scandinavische thrillerauteurs van zijn generatie.

In 2018 verscheen zijn debuut Patriotten, waarvan de televisierechten zijn verkocht aan een groot productiebedrijf in de VS. Zijn serie rondom Vanessa Frank verschijnt inmiddels in twintig landen.

Hollywoodfixer (nieuws, 2024)

Uitvergroting verziekte showbizzmaatschappij is VN-Thriller van het jaar



De scherprechters van de Vrij Nederland Detective & Thrillergids hebben gesproken. In de 45ste editie van deze roemruchte gids maken zij bekend dat Stad der engelen van Jordan Harper de VN-Thriller van het jaar is geworden. 

De Amerikaanse auteur was samen met vijf vakgenoten in de race voor deze eeuwigeroemtitel. Dat waren John Banville met De garage, Natasha Pulley met Stad 40, Harlan Coben met Terugkeer, Chris Carter met Een voor een en De MANIAC van Benjamín Labatut. Zij allen schreven een thriller die in de ogen van de VN-recensenten vijf sterren waard zijn. 

Op de shortlist stond dit jaar geen boek van eigen bodem, en bij uitzondering ook niet één Scandinavisch exemplaar. 'Dominant op de lijst zijn mannelijke schrijvers uit het Angelsaksische taalgebied', aldus de jury, 'met als spijtig bijverschijnsel het opduiken van de overbekende mannenblik op vrouwelijke personages. Die blijkt onuitroeibaar, met name in het misdaadgenre dat speelt met variaties op ‘klassieke’ elementen.'

‘Hyperactueel’, noemt de jury Stad der engelen van de Amerikaan Jordan Harper. Deze volgt de dagelijkse werkzaamheden van twee werknemers van een miljoenenbedrijf dat de misstappen en onthulde geheimen van beroemdheden die een schandaal dreigen te veroorzaken, uit de openbaarheid doet verdwijnen.

Deze uitvergroting van een verziekte, door schijn gedomineerde showbizz-maatschappij staat volgens juryvoorzitter Thomas Olde Heuvelt (ervaren met de mediastrategieën van de publishers & producers in de Verenigde Staten) niet eens zo ver van de werkelijkheid. De jury prijst de ‘amorele ambiguïteit’ van ‘Hollywoodfixer’ Mae, die er trots op is hoe zij ‘als een kogel’ functioneert, en haar wankelmoedige ex-geliefde Chris. Die ambiguïteit wordt door #MeToo-praktijken waar tienermeisjes het slachtoffer van zijn op de proef gesteld. 'In zinderend proza vol filmische taferelen schetst Harper de grootsteedse onderbuik van Los Angeles. Zijn door Dennis Keesmaat meeslepend vertaalde schrijfstijl, door de jury als ‘adembenemend’ gekwalificeerd, maakt Stad der engelen de VN-Thriller van het Jaar 2024.'


EERDERE VN-THRILLERS VAN HET JAAR

2023 S.A. Cosby: Vlijmscherpe tranen
2022 Colson Whitehead: Harlem Shuffle
2021 Stephen King: Later
2020 Adeline Dieudonné: Het echte leven
2019 D.B. John: Ster van het Noorden
2018 Michael Connelly: De nachtploeg