31 oktober 2022

Kogel door kerk (nieuws, 2022)

Spannende boek krijgt weer CPNB-campagne
Een van de meest gestelde vragen op de Avond van het Spannende Boek was dit jaar: kan de Maand van het Spannende Boek niet terugkomen? Of: kan er in ieder geval weer een campagne komen voor het spannende boek? Na de zomer hebben uitgevers, boekhandel en bibliotheken de vraag herhaald.

Nu is de kogel door de kerk: er komt weer een campagne voor het spannende boek en daarvoor werpt de Stichting CPNB (die van de jammerlijk mislukte NS Publieksprijs) zich weer op als organisator. De  Hebban Thriller Tiendaagse, die 2023 voor de tiende keer wordt gehouden, wordt opgetuigd tot een campagne voor het spannende boek met materialen voor boekhandel en bibliotheken. 

De Hebban Thriller Tiendaagse start op dinsdag 16 mei 2023. De afsluiting wordt de Avond van het Spannende Boek op donderdag 25 mei in Bibliotheek Utrecht. Behalve de uitreiking van de belangrijkste Nederlandse thrillerprijzen (de NBD Biblion Gouden Strop/Schaduwprijs en de Hebban Thriller Prijs) en een boekenmarkt zullen er podia zijn waar thrillerauteurs kunnen optreden en waar ze het publiek kunnen ontmoeten.


Eerste Vlaming (nieuws, 2022)


Oeuvreprijs voor Toni Coppers
Misdaadauteur Toni Coppers is gisteren in het Stadstheater van Zoetermeer bekroond met de MAX Gouden Vleermuis. Het is de eerste keer dat een Vlaamse thrillerschrijver deze oeuvreprijs krijgt toegekend. De uitreiking was in het kader van het Nederlands Thrillerfestival, de veertiende editie al weer. 

Het was niet de enige prijs die Toni Coppers het afgelopen weekeinde ten deel viel. Zaterdag won hij in zijn geboorteland ook al de Knack Hercule Poirot oeuvreprijs. Aan de Gouden Vleermuis is een bedrag van 5.000 euro verbonden.

Voor de Zilveren Vleermuis, de prijs voor de beste thriller van het jaar, waren zes genomineerden in de race. De trofee ging naar Vuurduivel van Nathalie Pagie. En de Bronzen Vleermuis voor het beste debuut werd toegekend aan de Engelse schrijfster Sam Holland voor haar boek De echoman.

30 oktober 2022

Waardig sterven (nieuws, 2022)

Anne-Laure Van Neer wint Hercule Poirotprijs met thrillerkomedie
Schrijfster Anne-Laure Van Neer heeft gisteren de Knack Hercule Poirotprijs 2022 gewonnen. In haar thrillerkomedie Joséphine breekt de Vlaamse auteur een lans voor een waardig levenseinde. 

Anne-Laure Van Neer
was drie keer eerder genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. Het is de  vijfentwintigste keer dat het magazine Knack zijn award uitreikt voor beste Vlaamse misdaadroman. 

De schrijfster zegt in Knack: 'Mijn echte debuut was Justine, in 2015, en ik werd meteen genomineerd voor de Poirot. Maar daarvoor had ik al een chicklitroman uitgegeven in eigen beheer. Ik had helemaal niets met mierzoete romantiek, maar wél met de humor die eigen is aan chicklit. Die heb ik meegenomen naar het thrillergenre, dat me veel beter ligt. Mijn boeken zijn een mix van misdaad en humor. Luchtig van toon, geschreven in een simpele, directe taal.'

Hoofdpersonage Joséphine is een discrete maar erg doortastende strijdster voor het recht op waardig sterven. Dat recht geldt in woonzorgcentrum Den Groenen Hof ook voor wie niet meer wilsbekwaam is – tenminste als hij of zij lid is van Joséphines geheime genootschap, de Thanatosclub.

Van Neer: 'Jaren geleden las ik een bericht over een koppel tachtigplussers dat hand in hand van het dak van een appartementsgebouw was gesprongen, uit wanhoop omdat ze uit hun flat moesten. ‘Waarom kunnen mensen in zulke omstandigheden niet geholpen worden om op een waardige manier afscheid te nemen van het leven?’ vroeg ik me af.'

Anne-Laure Van Neer (Antwerpen, 1975) debuteerde in 2015 met de misdaadkomedie Justine, daarna volgden Maurice en Louise

In totaal waren er zes genomineerden voor de Hercule Poirotprijs. Het gaat om Besloten stad van Jos Pierreux (winnaar in 2018), Het mollenfeest van Dominique Biebau (winnaar in 2019), Win Win geschreven door Jan Van der Cruysse (winnaar in 2016), Superhelden sterven niet van Piet Baete en Het bloed en de zwaan van Hugo Luijten. Van Neer wint een geldbedrag van 5.000 euro. 

Meer informatie over de Knack Hercule Poirotprijs is te vinden op
https://www.knack.be/dossier/hercule-poirotprijs/

(
Bron: Knack)

23 oktober 2022

Voorspelbare formule (column, 2022)


Suzanne Vermeer hoeft niet op een prijs te rekenen
(Door Peter Kuijt)

Voor de derde keer is Suzanne Vermeer genomineerd voor de NS Publieksprijs. Nog nooit won hij/zij deze prijs van de lezer of een andere thrillerprijs. En terecht.

Hij zei het echt, afgelopen week, voor de camera's van EenVandaag en in een persbericht. Steven Maat, uitgever A.W. Bruna Uitgevers: 'Er is geen belangrijkere prijs voor Suzanne Vermeer dan een publieksprijs. De lezers en trouwe fans hebben ervoor gezorgd dat we nu voor de derde keer genomineerd zijn, daar zijn we enorm trots op!'

De overige genomineerden papegaaiden allemaal Maat na. Esther Verhoef, Susan Smit, Annejet van der Zijl: 'De NS Publieksprijs is een prijs van de lezer en die heeft altijd gelijk.' Als het gesjoemel met de stemmodule door Thierry Baudet-getrouwen niet zou zijn ontdekt, zou de FVD-leider waarschijnlijk hetzelfde hebben gezegd. 

Dat Maat zijn uitspraak over de NS Publieksprijs deed, valt wel te begrijpen. De man, vrouw of het collectief dat achter Suzanne Vermeer schuilgaat, zal nooit een serieuze prijs winnen. Elke jury van de Gouden Strop laat het wel uit zijn hoofd deze auteur te nomineren dan wel te bekronen. Daarvoor werkt Vermeer volgens een te voorspelbare formule: in vlakke stijl geschreven vakantiethrillers met saaie titels, die de lezer alweer vergeten is als de laatste pagina is omgeslagen. 

Suzanne Vermeer is een nog immer renderende erfenis van de in 2011 overleden schrijver Paul Goeken. Hij bedacht een paar jaar eerder de vakantiethrillerformule, die navolging kreeg van onder anderen schrijfster Linda van Rijn, pseudoniem van feelgoodromanschrijfster Mariëtte Middelbeek. Uitgeverij A.W. Bruna doet al zestien jaar goede zaken met de vondst van Goeken. Vermeer is met ruim 3,5 miljoen afgezette exemplaren door de Auteursbond uitgeroepen tot de bestverkopende thrillerauteur van Nederland. Het valt te hopen dat destijds met de familie goede afspraken zijn gemaakt en dat ook de nabestaanden de vruchten plukken van de erfenis van Goeken.

Suzanne Vermeer zal ook nu de publieksprijs niet winnen. Wie geeft nu zijn of haar stem aan een auteur die niemand kent? Dat weet Steven Maat ook. Maar die gratis reclame voor zijn bestsellerauteur is wel weer mooi meegenomen. 

UPDATE 26 oktober: De Stichting CPNB heeft besloten dit jaar geen NS Publieksprijs uit te reiken. Er is geconstateerd dat het stemproces op grote schaal is gemanipuleerd. Daardoor is het onmogelijk geworden een eerlijk verloop van de stemming veilig te stellen. Hetzelfde geldt daarmee voor de uitkomst van die stemming. De CPNB verdeelt het prijzengeld over de zes genomineerde auteurs en ze ontvangen alle zes een jaarkaart van NS. Dus de kans is groot dat u Suzanne Vermeer in een treincoupé kunt spotten. Ach, wisten we maar hoe hij/zij eruit ziet.... 

Niet de laatste slachtoffers (nieuws, 2022)

Moordzaak voor de nieuwe moeder
Maria Adolfsson is een schrijfster die er geen gras op ver laat groeien. In 2019 verscheeen het eerste deel van haar Doggerland-serie. Eind dit jaar ziet al weer het vijfde deel, Valwind, het licht bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff. 

In de hoofdstad Dunker worden twee jonge slachtoffers dood aangetroffen, met slechts één dag tussen de moorden.

Karen Eiken Hornby geniet van haar zwangerschapsverlof en is niet blij dat ze deze zaak krijgt toegewezen. Ze is vooral terughoudend tegenover de zwijgzame Astrid Nielsen, met wie ze moet samenwerken.

Al snel beginnen Karen en Astrid te vermoeden dat de twee doden met elkaar te maken hebben en dat ze niet de laatste slachtoffers zijn. De nieuwe moeder moet de zaak oplossen en tegelijkertijd haar kind beschermen.

Maria Adolfsson woont in Stockholm en werkte als communicatie-expert en persvoorlichter. De vertaalrechten van haar thrillerdebuut Doggerland werden voor verschijnen al aan 15 landen verkocht. Een tv-serie is in de maak.

Doggerland (een enkele keer Doggersland genoemd) heeft ooit bestaan. Het was een uitgestrekt gebied tussen Engeland en het Europese continent. In periodes met een lage zeespiegelstand was dit gebied onderdeel van de droogliggende bodem van de Zuidelijke Noordzee. Dit gebeurde zo'n beetje tijdens elke ijstijd.

Ruim achtduizend jaar geleden zou het laatste droge restant van Doggerland na een aardverschuiving verloren zijn gegaan. Doggerland is vernoemd naar de Doggersbank, een ondiepte in de Noordzee. en 'dogger' is een oud-Nederlands woord voor een vissersboot waarmee op kabeljauw ('dogghe') gevist werd.

De eilandengroep is nu een creatie van schrijver Maria Adolfsson. De cultuur en de taal op Doggerland hebben hun wortels zowel in Groot-Brittannië als in Scandinavië.

18 oktober 2022

Zestig cruciale minuten (interview, 2022)


Fictie met een hoog geloofwaardigheidsgehalte
(Door Peter Kuijt)

Voorafgaand aan elke aflevering toont Het Gouden Uur een disclaimer met een extra waarschuwing wegens gewelddadige beelden. Maar de nieuwe AVROTROS-serie, die vertelt wat er in Nederland gebeurt na een terreuraanslag, bestaat niet louter en alleen uit geweervuur, explosies en brute achtervolgingen. ‘Het gaat ook over hoe mensen reageren onder extreme druk en hoe toeval een enorme rol kan spelen in het leven', zegt Simon de Waal, schrijver van de serie.

De zesdelige serie is vanaf zondag 23 oktober op NPO3 te zien. De hoofdrollen worden gespeeld door Nasrdin Dchar, Ellen Parren en Matteo van der Grijn. Ook acteurs Abbas Fasaei, Melody Klaver, Yannick de Waal (ja, de zoon van...) en Sophie Veldhuizen zullen te zien zijn in de nieuwe serie.

Dchar speelt Mardik, een gedreven rechercheur van Afghaanse afkomst, die wordt gewantrouwd door een AIVD-medewerker die iets over zijn verleden heeft ontdekt. Op een avond ontvangt Mardik een verontrustend sms’je waaruit blijkt dat zijn jeugdvriend Faysal naar Nederland is gekomen. Als de volgende dag een terroristische aanslag wordt gepleegd, verdenkt Mardik direct Faysal en gaat op onderzoek uit.

‘Een razend spannende serie met sterke karakters en enorme uitdagingen’, zo bestempelt Simon de Waal Het Gouden Uur. Het is niet zijn eerste verhaal dat naar het scherm wordt gebracht. Zo won De Waal (61), met 43 jaren dienst bij de politie op de teller, in 2000 een Gouden Kalf voor het beste scenario voor de film Lek, schreef en regisseerde hij de telefilm Cop vs Killer gebaseerd op zijn gelijknamige thriller uit 2005 en maakte hij met de Britse misdaadschrijfster Lynda La Plante de thrillerreeks The Commander. En vergeet niet de talrijke scenario's voor series als Baantjer, Unit 13 en Grijpstra & De Gier, om maar een paar te noemen.

‘Tja, hoe ontstaat een idee', antwoordt De Waal op de vraag hoe Het Gouden Uur tot bloei is gekomen. ‘Soms verzin je ineens iets en dan denk je; ja, dat heeft wel wat. Hier kwam een aantal dingen bij elkaar, die maakten dat ik vond dat er een erg goed verhaal in zat.’

artikel gaat verder onder de foto'sOnvoorstelbaar cruciaal
‘Het Gouden Uur’ is een term uit de terrorismebestrijding, legt De Waal uit. ‘Het omschrijft het uur dat begint op de seconde van een aanslag. Het is een ‘gouden’ uur, omdat het zo onvoorstelbaar cruciaal is, in vele opzichten. Het redden van mensen, het opsporen van de daders en het zo mogelijk voorkomen van een tweede aanslag, die meestal volgt.’

De Waal heeft zich beroepsmatig veel beziggehouden met hoe de recherche in zijn district gaat reageren mocht er ooit een aanslag plaatsvinden. ‘Ik heb me qua werk ook behoorlijk verdiept in het terrorisme. Toch is het niet zozeer een serie over een aanslag en over terrorisme, het is veel meer een serie over wat een aanslag met mensen doet.’

De serie speelt zich af in en rond Amsterdam. Volgens regisseur Bobby Boermans werd zo veel mogelijk gefilmd in de hoofdstad. Maar er werden ook opnamen gemaakt in Haarlem, Roosendaal en andere plekken in Nederland en België. Een van de aanslagen werd gefilmd in een winkelcentrum in Roosendaal. Dat was midden in coronatijd, toen winkels dicht moesten. Het hele winkelgebied oogde verlaten en het was volgens de regisseur nog een hele klus om het als een levendig winkelcentrum te laten zijn. Een andere uitdaging was filmen met luide geluidseffecten (geweervuur, explosies, geschreeuw) vroeg in de morgen in echte woonwijken. De Waal: ‘De omstandigheden waaronder gedraaid is waren streng, maar het is toch allemaal gelukt.’

De serie zoomt ook in op de diverse culturele achtergronden van de personages. ‘Vooroordelen spelen een grote rol voor veel karakters in de serie. Het is nu eenmaal een feit dat het meespeelt, en veel te vaak op een negatieve manier. Ook bij de politie of andere instanties, daar moeten we onze ogen niet voor sluiten. Hoe reageren mensen daarop, die er mee te maken krijgen? Wat voor invloed heeft dat op hun leven? Ik hoop te laten zien wat het allemaal teweeg kan brengen, waarbij ik meteen moet onderstrepen dat dit fictie is.’

De Waal is ervan overtuigd dat veel van zijn collega's in staat zijn om de fictie van de realiteit te scheiden. ‘Maar ik weet ook zeker dat heel veel collega’s niet de ‘politiebril’ af kunnen zetten als ze naar een serie kijken, en zeggen dat het helemaal niet conform de werkelijkheid of de realiteit is. En dat is dan ook zo. Maar ik schrijf geen documentaire, ik schrijf een fictieserie, waarbij ik wel de geloofwaardigheid heel hoog in het vaandel heb staan – maar dat is iets wezenlijk anders dan realiteit.'

De Waals zoon Yannick speelt de rol van Max in de serie. ‘Hij is een agent in uniform die met zijn collega als eerste op de PD, de plaats delict, van de aanslag komt en daar moet handelen. Yannick acteert al sinds hij dertien was, deed auditie voor de rol, en kreeg die uiteindelijk ook. Hij was natuurlijk dolblij. Hij heeft het ook echt heel goed gedaan, ik ben uiteraard supertrots op hem.’

De trailer van Het Gouden Uur:
Zeven nachten (nieuws, 2022)

Booker Prize voor politieke thriller
Shehan Karunatilaka heeft de Booker Prize 2022 gewonnen voor zijn derde roman The seven moons of Maali Almeida.

Maali Almeida, de hoofdfiguur uit het boek van Shehan Karunatilaka, is een oorlogsfotograaf, en hij is dood. In een zeer bureaucratisch hiernamaals krijgt hij zeven nachten om te ontdekken waarom hij dood is, en probeert hij zijn vrienden op aarde attent te maken op een verzameling foto’s die hij verborgen heeft. Het boek is naast een liefdesgeschiedenis ook een politieke thriller, die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Sri Lankaanse burgeroorlog.

De shortlist dit jaar was bijzonder breed. Genomineerd waren de Amerikaanse satireschrijver Percival Everett met The trees, maar ook de 88-jarige Alan Garner, die sinds 1960 (jeugd)romans, korte verhalen en theater heeft geschreven. Zijn Treacle walker was zijn eerste nominatie voor de Booker Prize. Glory van de Zimbabwaanse NoViolet Bulawayo is nog maar haar tweede roman, maar ook haar debuut We need new names was genomineerd voor de prijs.

Oh William! van de Amerikaanse Elizabeth Strout, het derde deel van haar Lucy Barton-reeks, was haar eerste nominatie die de shortlist van de Booker haalde, al schopte het eerste deel, My name is Lucy Barton, het wel tot op de longlist in 2016. De vijfde genomineerde was de Ierse Claire Keegan, met Small things like these, een novelle.

Karunatilaka ontving de prijs uit handen van koningin-gemalin Camilla. Over de prijs, die 50.000 pond waard is, vroeg hij: ‘Kan ik dat in cryptomunten krijgen? Want het Britse pond doet het net iets beter dan de Sri Lankaanse roepie op dit moment.’

(Bron: De Standaard

Rijpere dames (nieuws, 2022)

Twee vijftigers verkennen de Tinderwereld
Schrijfster Patricia Mollenhauer heeft op 15 oktober haar nieuwe thriller SWIPE gelanceerd. Vriendinnen Sarah en Astrid spelen de hoofdrol in een volgens uitgeverij Ellessy Crime 'spannend en erotisch verhaal' waarin ze als vijftigers de Tinder-wereld verkennen.

In SWIPE mondt een klassiek datingverhaal al snel uit in een nachtmerrie. Een man wordt vermoord en Astrid wordt meteen verdacht. Sarah schiet haar vriendin te hulp tijdens het onderzoek.

De schrijfster zet volgens haar uitgever doelbewust twee prille vijftigers centraal. Astrid en Sarah zijn 'rijpere' dames. Ze tonen aan dat een datingapp door iedereen gebruikt kan worden. Astrid gebruikt het platform gretig en gaat op zoek naar haar ideale 'friends with benefits'.

SWIPE komt na Mollenhauers debuut Het beest van Bakendorp. In deze historische thriller putte de auteur meermaals uit haar eigen achtergrond. Als kind van een Zeeuwse moeder en een Frans-Congolese vader snijdt ze thema’s aan uit haar eigen leven met een maatschappelijke relevantie. Haar achtertuin bleek de eerste bouwsteen voor het verhaal. Maar ook in SWIPE put ze uit haar eigen leefwereld.

Patricia Mollenhauer werd geboren in 1977 en groeide op in Zeeland. Ze sierde de centerfold van Playboy en werd verkozen tot de eerste zwarte Miss Limburg. De uitgever: 'Na jaren thuisblijfmoeder te zijn geweest, bewijst ze met haar tweede boek opnieuw dat je nooit te oud bent om nieuwe uitdagingen aan te gaan.'

Gesignaleerd 566 (nieuws, 2022)

Arttu Tuominen - Levensgevaar
Op 11 oktober verscheen bij uitgeverij De Fontein Levensgevaar van Arttu Tuominen. In dit tweede deel van de Rivierdelta-serie schrijft de Finse auteur over geweld tegen de LHBTQI+ gemeenschap.

Een gemaskerd persoon eist online de verantwoordelijkheid op voor de aanslag op een nachtclub die geliefd is bij de LHBTQI+-gemeenschap van Pori. Hij verklaart de oorlog aan ‘de ziekte homoseksualiteit’.

Politieman Henrik Oksman was die avond aanwezig in de club, gekleed als vrouw, maar hij vertrok met een andere man, vlák voordat de granaat tot ontploffing kwam…

Geconfronteerd met extremistische groeperingen, racisme en intolerantie, zetten rechercheur Jari Paloviita en zijn team alles op alles om de zaak op te lossen en hun collega te beschermen.

Arttu Tuominen is een Finse milieu-inspecteur en misdaadauteur. Tuominen onderscheidt zich door zijn actuele en geëngageerde thrillers waarmee hij een stem wil geven aan degenen aan beide kanten van de wet. Voor zijn debuut Bloedbroeders ontving hij de Johtolanka-prijs. Hij woont met zijn gezin in de Finse stad Pori, waar hij zijn thrillers situeert.

Benieuwd? Klik hier voor een leesfragment.

Gesignaleerd 565 (nieuws, 2022)

Karen Rose - Genoeg gezegd
Op 4 oktober verscheen bij uitgeverij De Fontein Genoeg gezegd van Karen  Rose. In deze thriller volgen we Mercy, die jaren geleden ontsnapte uit de sekte waarin ze opgroeide. Nu weet de sekteleider dat ze zijn geheimen op het spoor is en zet hij alles op alles om haar terug te halen...

Hij doet er alles aan om haar terug naar de sekte te brengen, dood of levend...

Jaren geleden ontsnapte Mercy Callahan uit de sekte waarin ze opgroeide. Maar ook al ontkwam ze aan het misbruik en de terreur, het verleden blijft haar achtervolgen.

Wanneer haar broer, FBI-agent Gideon Reynolds, nieuwe bewijslast heeft over sekteleider Ephraim Burton, reist Mercy naar Sacramento. Daar ontmoet ze Gideons beste vriend, rechercheur Rafe Sokolov, die haar gerechtigheid belooft.

Maar Ephraim krijgt lucht van hun missie en nu hij weet dat Mercy zijn geheimen op het spoor is, zal hij er alles aan doen om haar terug naar de sekte te brengen, dood of levend…

Karen Rose schrijft thrillers die wereldwijde bestsellers zijn. Haar boeken werden meermaals bekroond. De schrijfster woont en werkt in Florida.

Benieuwd? Hier staat een leesfragment. 

13 oktober 2022

Schaamteloze streken (nieuws, 2022)

Gouden Strop-winnaar verhaalt over gokkers en graaiers
Financieel-economisch journalist en thrillerschrijver Roel Janssen lanceert binnenkort een nieuw boek. Het is geen thriller, maar non-fictie. In Gokkers & Graaiers. Financiële schandalen van de VOC tot de Zuidas vertelt hij aan de hand van een reeks kleurrijke hoofdrolspelers bekende en onbekende verhalen uit de financiële geschiedenis van Nederland.

'Onze voorouders waren allesbehalve calvinistisch en behoedzaam – ze speculeerden erop los en ontwikkelden slimme financiële technieken', vertelt Roel Janssen, die in 2007 de Gouden Strop won. 'Er loopt een loopt een lange draad van het begin van de zeventiende eeuw naar het heden.'

In de 17e en 18e eeuw waren Amsterdamse bankiers de financiers van de wereld. Ze pionierden met nieuwe vormen van geldverstrekking, die nog altijd gangbaar zijn. Crises sloegen toe, banken vielen om, reputaties werden gebroken, speculanten sloegen hun slag of leden zware verliezen.

De VOC was in 1602 de eerste multinationale onderneming gebaseerd op aandelenkapitaal, de tulpenbollengekte van 1637 was de eerste speculatieve bubbel ter wereld. Nederlandse bankiers bedachten midden 18e eeuw een revolutionair systeem om slavernijplantages te financieren.

Tegenwoordig faciliteert de Amsterdamse Zuidas het type financieel-juridische en fiscale dienstverlening dat van Nederland ’s werelds grootste doorstroomland van kapitaal heeft gemaakt. Janssen: 'Het is het verhaal van Nederland als bakermat van het moderne kapitalisme, vol onderbelichte schandalen en schaamteloze streken.'

Het boek wordt uitgegeven door het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money. Op 25 oktober vindt de lancering van het boek plaats op de redactie van Follow the Money. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Meer informatie op www.ftm.nl.

Op 2 november is de publiekspresentatie bij boekhandel Paagman, Frederik Hendriklaan Den Haag, tijd 19-21 uur. Annette van Soest, presentator bij BNR Nieuwsradio, gaat Janssen interviewen. Je kunt je opgeven via deze link: https://www.paagman.nl/roel-janssen

12 oktober 2022

Shortlist (nieuws, 2022)

Hugo Luijten genomineerd voor Hercule Poirotprijs
Schrijver Hugo Luijten is genomineerd voor de Belgische Hercule Poirot-prijs. De schrijver uit Nieuwstadt krijgt de nominatie voor zijn thriller Het bloed en de zwaan.

De Hercule Poirot-prijs gaat jaarlijks naar het beste Vlaamse spannende boek van het afgelopen jaar. Er is een ongeschreven wet dat een auteur niet twee keer deze prijs mag winnen. Aangezien Hugo Luijten niet eerder deze trofee won, maakt hij een goede kans.

In totaal zijn er zes genomineerden. Het gaat om Besloten stad van Jos Pierreux (winnaar in 2018), Het mollenfeest van Dominique Biebau (winnaar in 2019), Win Win geschreven door Jan Van der Cruysse (winnaar in 2016), Superhelden sterven niet van Piet Baete en Josephine van schrijfster Anne-Laure Van Neer.

De laureaat wordt op 29 oktober bekendgemaakt. De winnende auteur krijgt onder meer 5000 euro. Eerder werd Luijten in Nederland ook al genomineerd voor de Gouden Strop en de Zilveren Strop.

(Bron: De Limburger)

10 oktober 2022

Bloed in het zomerhuis (nieuws, 2022)

De klimaatactivisten hebben het gedaan
Op 10 januari 2023 verschijnt er een nieuw boek van auteur Bo Svernström bij HarperCollins Holland: Wie het eerst komt. Het is de Thriller van de Maand in januari bij de community World of Thrillers, meldt de  uitgeverij.

Wanneer de ontvoerde baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf vermoord wordt aangetroffen in een zomerhuis, worden hoofdinspecteur Carl Edson en zijn team ingeschakeld. Drie extremistische klimaatactivisten worden verdacht van de ontvoering.

Maar dan worden twee van hen ook dood aangetroffen in hetzelfde zomerhuis, terwijl de derde nergens te bekennen is...

Carl en zijn team ontdekken een getuige: een jonge blinde vrouw, die besmeurd met bloed in een kast wordt gevonden. Haar getuigenis is de enige aanwijzing in deze chaotische zaak.

Maar wanneer de vrouw plotseling ontsnapt en de laatste ontvoerder wordt opgepakt, hoort de politie een heel ander verhaal. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis?

Bo Svernström (1964) heeft een PHD in Zweedse literatuur en heeft lang voor Aftonbladet gewerkt, een van de belangrijkste kranten van Zweden. Zijn debuutthriller Wie zint op wraak werd goed ontvangen en werd in meer dan 10 landen vertaald. Svernström woont in Stockholm en werkt daar fulltime aan zijn boeken.

08 oktober 2022

Opnieuw prijs! (nieuws, 2022)


Bas Haan wint Hermes Thriller Award
Drie keer een thrillerprijs winnen met een en hetzelfde boek: het is weinigen gegeven. Maar NRC-journalist Bas Haan flikte het vandaag. In Ermelo won hij voor zijn thrillerdebuut Lenoir de Hermes Thriller Award.

In een zalencentrum in Ermelo ontving Bas Haan de award uit handen van BBB-Kamerlid Caroline van der Plas. Aan de trofee is een geldbedrag verbonden van 500 euro. De uitreiking werd - onbedoeld - gecompleteerd door een inval van de politie. Wat bleek: Van der Plas, die enige tijd bedreigd wordt, had per ongeluk de noodknop ingedrukt die ze bij zich droeg. Daarmee werd de politie gealarmeerd die voortvarend optrad. Van der Plas constateerde droogjes: 'Het systeem werkt in ieder geval.'

Vorig jaar oktober en afgelopen zomer won Haan al de Bronzen Vleermuis en de Schaduwprijs voor zijn boek Lenoir. Haan was een van de vijf genomineerden voor de award. De overige kanshebbers waren Anja Felliers met Carte Blanche, Thomas Olde Heuvelt (Orakel), Elvin Post (De cursus) en Sandra J. Paul met Mijn waarheid. 

De prijs is een initiatief van het in 2021 opgerichte Hermes Thriller Collectief dat zich voornamelijk richt op het aanboren van nieuw schrijftalent en het begeleiden daarvan. Om dit schrijftalent te ontdekken zal er jaarlijks een schrijfwedstrijd worden georganiseerd, waarbij de winnaar 250 euro krijgt, een uitgeverscontract in de wacht sleept en daarnaast kan rekenen op professionele ondersteuning.

Het Hermes Thriller Collectief wil het thrillergenre breder onder de aandacht brengen. Mede om deze reden wordt jaarlijks de Hermes Thriller Award uitgereikt. De gekozen naam Hermes is ontleend aan de figuur Hermes uit de Griekse mythologie. Hij is de zoon van oppergod Zeus en de bergnimf Maia. Tevens is hij de God van de welbespraaktheid en beschermer van dieven en ander gespuis.

Krasse knarren (nieuws, 2022)

De missie van Elizabeth
‘Amusante verwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op, maar ook ontnuchterende en ontroerende scenes à la Hendrik Groen. Een puike mix.' Dat schrijft VN Detective & Thrillergids over de hilarische detectivereeks rond de moordclub (op donderdag) van Richard Osman. Liefhebbers kunnen uitkijken naar weer een nieuw deel, want op 22 november verschijnt bij uitgeverij Cargo het boek Het schot dat niemand raakte.

De hoogbejaarde leden van de moordclub verheugen zich op eindelijk weer eens een normale donderdag om bij te kletsen. Maar helaas, hun rust is van korte duur. Een plaatselijke televisie-beroemdheid is op zoek naar een sensationele scoop en de amateurspeurders laten zich maar al te graag inzetten om twee onopgeloste moorden te onderzoeken.

Ondertussen hoopt Elizabeth, de officieuze leider van de moordclub, haar verleden bij de inlichtingendienst eindelijk achter zich te laten. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk, want ze krijgt onverwachts bezoek van een oude vijand, die haar een ultimatum stelt: ze moet iemand vermoorden, anders wordt ze zelf vermoord.

Terwijl Elizabeth worstelt met haar geweten, duiken de andere leden van de moordclub in het mysterie van de twee oude moorden. Ze worden geholpen door een bonte stoet aan nieuwkomers (onder wie televisiesterren, witwassers en voormalig KGB’ers) en ontdekken een verband tussen de moordenaar en de missie van Elizabeth. Zullen ze de zaak op tijd oplossen om haar te redden?

Richard Osman is televisieproducent en de presentator van populaire programma's op de BBC. De moordclub (op donderdag) was zijn debuut en is het bestverkochte boek van Engeland in 2020. Steven Spielberg heeft de filmrechten gekocht. Ook het vervolg, De man die twee keer doodging, was succesvol. Van beide boeken zijn inmiddels wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht.

Geestelijk vader van DCI Banks (nieuws, 2022)

Thrillerschrijver Peter Robinson overleden
De Brits-Canadese misdaadauteur Peter Robinson is deze week op 72-jarige leeftijd overleden. De in Leeds geboren schrijver verwierf faam met zijn serie boeken over hoofdinspecteur DCI Alan Banks. De thrillers werden voor tv-bewerkt met Stephen Tompkinson in de hoofdrol als Banks.

Volgens zijn uitgever overleed Robinson op 4 oktober na een kort ziekbed. Collega-auteurs als Val McDermid en Ian Rankin reageerden geschrokken op het nieuws van zijn overlijden.  

Peter Robinson (1950) emigreerde naar Canada in 1974 nadat hij zijn studie Engelse Literatuur aan de universiteit van Leeds had voltooid. Hij woonde met zijn vrouw Sheila Halladay in Toronto. Robinsons eerste Banks-thriller verscheen in 1987 en speelde zich af in de fictieve stad Eastvale in Yorkshire. Volgens zijn Britse uitgever Hodder & Stoughton zijn er meer dan 8,75 miljoen boeken verkocht over de Yorkshire hoofdinspecteur.

In 2020 ontving Robinson de Grand Master Award van het genootschap Crime Writers of Canada. Zijn boeken leverden hem ook tweemaal de Arthur Ellis Award, de Macavity Award, de Dagger in the Library, de Deense Palle Rozenkrantz, de Grand Prix de Littérature Policière en de Martin Beck Award op.

Sommige lezers hadden er moeite mee dat Robinsons thrillers voor tv werden bewerkt. 'Wat lezers willen is dat Banks er net zo uitziet als het beeld dat ze van hem hebben gevormd in hun hoofd', zei Robinson in een interview uit 2012. 'Geen woord mag ontbreken. Elke scène moet erin. Maar dat kan nooit. Ik moet daar vaak om lachen. En ach, de meeste mensen die kijken, lezen nooit een van de boeken en zij zullen dat ook niet doen. Zo heb ik twee soorten publiek.'

De misdaad was de laatste jaren volgens hem veel internationaler geworden. 'Grenzelozer. De moord in Eastvale op een arme Poolse immigrant kan in verband staan met de Baltische maffia. Met een rol voor iemand in Londen. Misdaden resoneren verder. Of ze komen ver van buiten Yorkshire binnen. Al zijn er ook lokale misdaden. Yorskhire is nog geïsoleerd genoeg.'

Lees hier het interview uit 2012

06 oktober 2022

Volledige stilte (nieuws, 2022)

Een jongetje in de sneeuw
Op 18 januari verschijnt De logé van Heather Gudenkauf bij HarperCollins Holland. De uitgeverij noemt het boek 'een bloedstollende locked room-thriller met een winters tintje'.

Gudenkaufs debuutthriller In stilte gehuld betekende haar internationale doorbraak en stond 22 weken in de bestsellerlijst in Amerika. Haar nieuwe boek De logé is verkozen tot Thriller van de Maand bij Barnes & Noble, Apple Books en Amazon, en heeft meerdere weken in de New York Times-bestsellerlijst gestaan.

Wylie Lark vindt het helemaal niet erg als ze ingesneeuwd raakt. Ze heeft zich namelijk teruggetrokken in een authentieke, afgelegen boerderij om haar nieuwe boek te schrijven. En een gezellig haardvuur en volledige stilte zijn precies wat ze daarvoor nodig heeft.

Het zou een perfecte setting zijn, ware het niet dat decennia eerder in dit huis twee mensen in koelen bloede zijn vermoord en een meisje spoorloos is verdwenen.

Als de storm erger wordt, komt Wylie vast te zitten en wordt ze achtervolgd door voorvallen uit haar eigen verleden. Dan ontdekt ze buiten in de sneeuw een jongetje. Wylie neemt het kind in huis, maar al snel wordt duidelijk dat ze niet alleen zijn…

Heather Gudenkauf is een New York Times- en USA Today-bestsellerauteur van acht spannende boeken. Haar werk wordt in meer dan 20 landen gepubliceerd. Samen met haar gezin en hond woont ze in Iowa.

Onverwerkte schuldgevoelens (nieuws, 2022)


Hilde Vandermeeren schrijft tv-serie 
 In Vlaanderen zijn de opnamen gestart voor de tv-serie Juliet. De misdaadreeks komt uit de koker van schrijfster Hilde Vandermeeren.

De serie Juliet speelt zich volledig af aan de Belgische kust en volgt een politie-inspecteur die na een persoonlijk verlies terugkeert vanuit Brussel naar de plek waar ze opgroeide, badplaats De Haan.
Daar gaat ze werken voor de plaatselijke recherche en zoekt ze een pleeggezin voor haar nichtje Chloë. Tegelijk worstelt ze met onverwerkte schuldgevoelens nadat ze ook al haar moeder verloor.

Het idee voor Juliet komt uit de koker van thrillerauteur Hilde Vandermeeren, die meerdere succesvolle misdaadromans schreef, en Roel Mondelaers. Voor Vandermeeren is dit haar eerste tv-project. Het script is van de schrijvers achter Flikken, De Ridder, Vermist en Dode hoek. De regie is handen van Anke Blondé, de maakster van Red light en The best of Dorien B.

De opnames gingen maandag van start en vinden plaats in kuststeden als De Haan, Oostende, Zeebrugge, Nieuwpoort en Heist. Juliet is een Belgisch-Duitse coproductie en zal op zowel Eén als het Duitse ZDF en Videoland uitgezonden worden. Ook is er al een internationale distributeur aan boord voor de wereldwijde verkoop. Wanneer de reeks te zien zal zijn, is nog niet bekend.

(Bron: Het Nieuwsblad)

01 oktober 2022

Plagiaat als motief? (nieuws, 2022)

Verward en uitgedroogd
Bij uitgeverij Volt verschijnt op 8 november een nieuwe thriller van Nele Neuhaus, getiteld Eeuwige vriendschap. Het is het tiende deel in de Bodenstein en Sander-serie.

In Bad Soden wordt een vrouw als vermist opgegeven. Bij haar thuis treft de politie haar demente vader aan, verward en uitgedroogd, en in de keuken vinden ze bloedsporen.

Het onderzoek leidt rechercheurs Pia Sander en Oliver von Bodenstein naar de gerenommeerde literaire uitgeverij Winterscheid in Frankfurt, waar de vermiste vrouw meer dan dertig jaar werkzaam was, tot ze onlangs werd ontslagen.

Het blijkt dat ze na haar ontslag een van haar auteurs heeft beticht van plagiaat – een schandaal en misschien een motief voor moord?

Wanneer het lichaam van de vrouw wordt gevonden en er vervolgens opnieuw een moord wordt gepleegd, stuiten Pia en Bodenstein op een goed bewaard geheim. Beide slachtoffers wisten hiervan en dat bleek hun doodvonnis. Hoeveel doden zullen er nog volgen?

Nele Neuhaus komt uit Münster/Westfalen, maar is als kind met haar ouders naar het bergachtige Taunus-gebied verhuisd. Al op jonge leeftijd was ze enthousiast over boeken en schreef ze haar eerste verhalen. Na haar middelbare school heeft ze rechten, Duits en geschiedenis gestudeerd en werkte ze in een reclamebureau als ze niet met haar paarden in de stal was.

Haar eerste boeken werden in eigen beheer uitgegeven, maar ze werd in 2008 ontdekt door Ullstein Verlag. Met haar misdaadromans over het onderzoekersduo Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein heeft Nele Neuhaus een behoorlijke schare fans gecreëerd, ze is een van de meest gelezen Duitse misdaadschrijvers. De televisiefilms gebaseerd op hun Taunus-thrillers bereikten een miljoenenpubliek.

Neuhaus schrijft ook boeken voor jongvolwassenen over paarden en, onder haar meisjesnaam Nele Löwenberg, lichte romans.