De favoriet van... Karin Hazendonk
De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. We hopen onze lezers blij te maken met een lijst met de beste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijfster Karin Hazendonk.
Stephen King - De beproeving
Letterlijk stukgelezen
(Door Karin Hazendonk)
Over mijn favoriete boek aller tijden hoef ik niet lang na te denken. Dat is The Stand (De beproeving) van Stephen King.
Het is ruim dertig jaar geleden dat ik het boek voor het eerst las en de indruk die het toen op mij maakte, is nooit meer uitgewist. Ik heb het boek nog steeds – heeft een brand en twee verhuizingen overleefd – en om de paar jaar lees ik het weer. Hoewel ik bijzonder zuinig ben op mijn boeken ziet dit boek er letterlijk stukgelezen uit.
Captain Tripps, een door Amerikaanse wetenschappers ontwikkeld dodelijk virus, roeit de mensheid uit. Slechts enkele mensen weten de epidemie te overleven. In hun slaap krijgen ze visioenen van de oude lieve Mother Abigail Freemantle en de gluiperige Randall Flagg. De overlevenden moeten een keuze maken: goed of kwaad.
Goed en kwaad. In dit boek staat het recht tegenover elkaar. Het bijzondere van Stephen King is dat hij in dit boek de slechte kant van de mens behoorlijk aantrekkelijk maakt en dat de volgers van Randall Flagg veruit in de meerderheid zijn.
Slechts een handjevol kiest voor de goede kant van Mother Abigail.
De manier waarop King de personages in het boek tot leven laat komen, is wat mij betreft subliem. Als lezer maak je het werkelijk mee. De epidemie, de doden, de overlevenden die de reis naar het doel van hun keuze maken: goed of kwaad.
King schuwt het niet om gebruik te maken van veel personages. In dit boek is dat niet anders, maar toch is het op een manier geschreven dat de namen in je hoofd gekerfd blijven, evenals de gebeurtenissen die uiteindelijk tot de confrontatie leiden.
The Stand is in 1994 verfilmd door Mick Garris. Een film die dicht bij het boek ligt. Dat kan niet anders, want Stephen King schreef ook het scenario van de zes uur durende film, die als miniserie is uitgebracht.
Heeft Stephen King mij aangezet tot schrijven? Nee. Deze man staat op eenzame hoogte en ik ben van mening dat niemand daaraan kan tippen.
Degene die mij heeft aangezet om verder te schrijven is onze eigen Corine Hartman. Zij heeft ooit een stukje gelezen van een verhaal (dat is overigens nooit uitgegeven) en heeft in niet mis te verstane woorden duidelijk gemaakt hoe het niet moet. Uiteindelijk is dat wel een van mijn leukste schrijfervaringen geworden. Mocht ik de neiging hebben om te veel uit te weiden, dan denk ik aan het gesprek dat ik met haar had en wordt er rigoureus geschrapt.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Flaptekst:
De Beproeving (The Stand) is een van Stephen Kings beroemdste romans en wordt tot een van de hoogtepunten binnen zijn oeuvre gerekend. Het is het verhaal van Kings apocalyptische visie op de wereld die door een grote plaag wordt geteisterd.
Eerst komt de Grote Plaag. De gehele beschaving wordt vernietigd door een geheimzinnige ziekte. Steden liggen bezaaid met rottende lijken. De lucht is bezwangerd met een oorverdovende stilte. Een handjevol overlevenden verzamelt zich en begint aan de langzame, moeizame taak van de wederopbouw van een nieuwe wereld...
De beproeving werd in 1978 onder de titel The Stand door uitgever Doubleday in de VS uitgebracht en verscheen zes jaar later voor het eerst in Nederlandse vertaling. Het verhaal werd in 1994 verfilmd.
Het boek bevat twee expliciete en meerdere impliciete verwijzingen naar Lord of the Rings, van J.R.R. Tolkien. Dit is geen toeval. Stephen King heeft aangegeven dat Lord of the Rings zijn belangrijkste inspiratiebron was, en dat hij een soortgelijk verhaal wilde schrijven in Amerikaanse context.
Stephen King (1947) heeft meer dan tweehonderd verhalen op zijn naam staan, waaronder ruim vijftig horror- en fantasyboeken. Alle titels werden wereldwijde bestsellers. In 2015 ontving King de prestigieuze National Medal of Arts (NEA) uit handen van president Barack Obama. De NEA’s worden elk jaar uitgereikt door het Witte Huis en de National Endowment for the Arts. Het is de hoogste onderscheiding die een kunstenaar kan krijgen voor zijn bijdrage aan de schone kunsten in de Verenigde Staten.
Karin Hazendonk (1961) werd geboren in Utrecht. Als enig kind in het gezin groeide ze op in Waddinxveen. Het lezen werd haar met de paplepel ingegoten. Door het plezier in lezen, kwamen de verhalen al op jonge leeftijd in haar hoofd.
Na haar studie kwam ze in het bedrijfsleven terecht. Ze trouwde jong (1982 op twintigjarige leeftijd) en werd moeder van een dochter (1983) en een tweeling (zoon en dochter 1987). In 2016 vond Karin de uitgeverij die bij haar paste. Bij die uitgeverij, LetterRijn verscheen in 2017 haar thriller Waanidee, in 2018 De dood heeft blauwe ogen en in 2019 verscheen Ongenadig.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):
Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra
Baantjer - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Richard Bachman (aka Stephen King) - De marathon (1979); favoriet van Ingrid Oonincx
Desmond Bagley - Op dood spoor (1970); favoriet van Frank van Zwol
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten
John le Carré - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau en Corine Hartman
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn
Umberto Eco - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer en Jo Claes
James Ellroy - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux
Gillian Flynn - Teerbemind (2006); favoriet van Daniëlle Hermans
John Fowles - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett - Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra
Eva García Sáenz de Urturi - De stilte van de witte stad (2016); favoriet van Heleen van den Hoven
Jef Geeraerts - Diamant (1982); favoriet van Jac. Toes
John Grisham - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern
Terry Hayes - Ik ben Pelgrim (2013); favoriet van Carina van Leeuwen en Steven Van Belleghem
Gerben Hellinga - Merg en Been (1985); favoriet van Peter Römer
Stephen King - De Shining (1977); favoriet van Nathalie Pagie
Stephen King - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Stephen King - Over leven en schrijven (2000); favoriet van Frederik Baas
Herman Koch - Het diner (2009); favoriet van Marlen Visser
Tim Krabbé - Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck
Ira Levin - Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul en Saskia Noort
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan
Henning Mankell - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Jo Nesbø - Headhunters (2008); favoriet van Kasper van Beek
Marion Pauw - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst
Ian Rankin - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Dolores Redondo - De beschermengel (2013); favoriet van Soraya Vink
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Martin Cruz Smith - Tokio Centraal (2002); favoriet van Chris Rippen
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman, Marion Pauw en Donald Nolet
Scott Turow - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post
Mario Vargas Llosa - Het feest van de Bok (2000); favoriet van Jacob Vis
Esther Verhoef - De kraamhulp (2014); favoriet van Ilse Ruijters
Geen opmerkingen:
Een reactie posten