30 juli 2023

Bewegende grenzen (nieuws, 2023)

'De Camino' langst geplaatse thriller in verkooplijst sinds 2017De thriller De Camino van schrijfster Anya Niewarra staat nu ruim een jaar in de Bestseller 60. Daarmee is het boek in deze verkooplijst de langst geplaatste thriller sinds 2017. In dat jaar bereikte Huidpijn van Saskia Noort deze mijlpaal.

Het boek van de 59-jarige schrijfster over een jonge vrouw die een pelgrimstocht aflegt, wordt alom bejubeld. 'Dat mijn boek niet alleen een verkoophit is, maar ook waanzinnige hoge beoordelingen krijgt, doet mij echt heel veel', zegt ze in een interview met het Dagblad van het Noorden. 'Trots is niet het juiste woord. Dat is een emotie die ik niet ken. Ik voel meer ontroering en dankbaarheid dat mij dit gegeven is. Dat ik dit in de nazomer van mijn leven mag meemaken.'

Anya Niewierra debuteerde tien jaar geleden met de thriller Vrij Uitzicht. Voor Niewierra, die naast auteur ook algemeen directeur is bij de Stichting VVV Zuid-Limburg (Visit Zuid-Limburg), betekent het succes dat ze de laatste vier jaar minder is gaan werken. 'Ik werk nu vier dagen per week, zodat ik meer tijd heb voor het schrijven. Ik leef een zeer gedisciplineerd leven. Elke avond lig ik om tien uur in bed en ’s ochtends sta ik rond zessen op. Ik loop graag hard, maar aan shoppen of uitgaan doe ik niet. Mijn sociale leven is beperkt. Alles is gewijd aan het werk en het schrijverschap.'

Volgend jaar verschijnt haar nieuwe thriller, die als werktitel Grensland heeft. 'Het speelt zich deels af in de Harz in Duitsland, dat decennialang doorkliefd werd door het IJzeren Gordijn, maar ook in het voormalige Oost-Pruisen, wat nu Polen en Litouwen is en wat grensde aan het huidige Belarus. Het is de geboortestreek van mijn opa Otto Emil Niewierra, die net als zoveel mensen daar slachtoffer was van die bewegende grenzen.'

(Bron: Dagblad van het Noorden

21 juli 2023

Prequel (nieuws, 2023)

Aspe is dood, Van In leeft nogTwee jaar na de dood van de Vlaamse bestsellerauteur Pieter Aspe keert zijn bekendste personage, inspecteur Van In, terug in een nieuw boek. Dat is geschreven door jeugdauteur Jonas Boets, zoon van een acteur uit de televisiereeks Aspe.


Pieter Aspe
overleed op 1 mei 2021 na aanhoudende gezondheidsproblemen. Een half jaar later verscheen postuum Van In: episode 5, zijn laatste boek rond ’s lands bekendste politie-inspecteur die in de serie Aspe op VTM vertolkt werd door Herbert Flack. Daarmee viel het doek over een van de succesvolste Belgische literaire franchises: van de 45 Aspe-boeken werden 3,5 miljoen exemplaren verkocht.

Maar na de zomer wekt uitgeverij Manteau de reeks weer tot leven. Dan verschijnt Reünie, een prequel op de boeken, waarin een nog jonge en vrijgezelle Van In samen met collega Guido Versavel de moord op een pater in een Brugs college oplost. De roman komt er met goedkeuring van de erfgenamen van Aspe.

De nabestaanden gaven ook groen licht aan de nieuwe auteur, Jonas Boets. Als jeugdauteur schreef hij onder meer de tiener-detectivereeks rond zijn personage Sam Smith, een leerling in een spionnenschool. Jonas heeft ook een link met de tv-reeks 
Aspe: zijn vader Herman Boets speelde de rol van wetsdokter Van Maele. 

In Reünie volgt de lezer de jonge Van In, toen nog vrijgezel, bij het oplossen van een moordzaak in het Brugse Sint-Lodewijkscollege.

Tijdens een reünie wordt een pater dood aangetroffen in zijn klaslokaal. De jonge commissaris Pieter Van In gelooft niet in de theorie van misbruik en wraak.

Samen met zijn onafscheidelijke collega Guido Versavel graaft hij dieper in het verleden van de aanwezigen op de reünie. Ze komen steeds meer te weten over wat zich tien jaar geleden heeft afgespeeld op de school, en welke trauma’s dat heeft veroorzaakt. Zijn superieuren waarderen Van Ins onconventionele methoden allerminst, maar hij moet uitzoeken wie de dader is voor er weer een dode valt.

Pieter Aspe debuteerde in 1995 bij uitgeverij Manteau met Het vierkant van de wraak. Tot aan zijn dood in 2021 verschenen er 45 thrillers met het speurdersduo Pieter Van In en Guido Versavel in de hoofdrollen. Jonas Boets schrijft al 20 jaar boeken voor zowel kinderen als volwassenen.Een gruwelijk tafereel (nieuws, 2023)


Yrsa Sigurðardóttir begeeft zich op zwart ijsBij uitgeverij Cargo verschijnt op 14 september de thriller Ik zie je. Het is het begin van een nieuwe thrillerserie van de IJslandse schrijfster Yrsa Sigurðardóttir.

Op een koude winteravond klopt een verontruste buurman aan bij een huis aan het afgelegen fjord Hvalfjörđur. Hij heeft al meer dan een week niets gezien of gehoord van het gezin dat daar woont, telefoontjes worden niet beantwoord.

Zijn angst wordt werkelijkheid als hij de deur weet te openen en binnen een gruwelijk tafereel aantreft.

Politieman Týr en forensisch patholoog Idunn leiden het onderzoek naar de moord op de gezinsleden, waarbij al snel duidelijk wordt dat de familie vreselijke geheimen met zich meedroeg.

Met hulp van de jonge politievrouw Karólina wordt een doos van Pandora geopend, die hen ook confronteert met zaken uit hun eigen verleden.

Ik zie je is het eerste deel van de Zwart IJs-serie, waarvan elk deel zich afspeelt in de ruige IJslandse natuur, rond hetzelfde politieteam. De term ‘zwart ijs’ verwijst naar het gladde, doorzichtige ijs dat veilig lijkt maar onverwacht onder je voeten kan breken.

Yrsa Sigurðardóttir (1963) is een veelvoudig bekroonde IJslandse bestsellerauteur. Ze is van oorsprong waterbouwkundig ingenieur en begon naast haar werk met het schrijven van kinderboeken. Sinds haar thrillerdebuut in 2005 schreef ze meer dan vijftien thrillers, die in ruim dertig landen vertaald zijn. Sigurðardóttir woont met haar man en twee kinderen in Reykjavik.

(copyright foto schrijfster: Ernir-Eyjólfsson)

Sriller (nieuws, 2023)


Boek Rinus Ferdinandusse verfilmd
In diverse Zeeuwse plaatsen wordt deze zomer het boek De Bloedkoralen van de Bastaard van Rinus Ferdinandusse verfilmd. Het gaat om een proefaflevering voor een tv-serie. In september zal op filmfestival Film by the Sea in Vlissingen het eindresultaat worden vertoond. 

Rinus Ferdinandusse
(1931), oud-hoofdredacteur van Vrij Nederland en grondlegger van de roemruchte Detective- en Thrillergids, overleed in juli 2022. Tijdens het festival  Film by the Sea werd de schrijver herdacht en ontstond het idee om zijn boek uit 1971 te verfilmen. Na het lezen van het boek was filmproducent Gijs van de Westelaken meteen enthousiast. 'Vijftig jaar na dato is het nog steeds actueel', zegt hij in de PZC. Maar het plan om een speelfilm te maken ging al snel van tafel. 'Omdat we al rond de jaarwisseling zaten toen het idee vorm begon te krijgen. Een complete film leek te ambitieus.' De Zeeuwse regisseur Marnix Ruben heeft het scenario geschreven voor een film van ongeveer drie kwartier.

De Bloedkoralen van De Bastaard verhaalt over een nog steeds actueel thema: de druk van het toerisme op Zeeland. Journalist Rutger Lemming krijgt een lucratieve schnabbel aangeboden van een oudere man die bekend staat als De Bastaard. Die zet zich in ‘zijn’ Zeeland af tegen de hordes toeristen. Lemming reist af naar Zeeland en wordt juist bevangen door de bijzondere omgeving van deze 'vrouwenpolder'.

Het boek van Ferdinandusse is volgens Van de Westelaken een typische jaren zeventig-thriller. 'Ferdinandusse noemde het een ‘sriller’. Zijn schrijfstijl past niet binnen het kopje ‘klassieke thriller’ met elk hoofdstuk een cliffhanger en alle aandacht voor het plot. Er zitten juist veel beschrijvingen over Zeeland in het verhaal, allemaal anekdotes over de provincie. Typerend voor de jaren zeventig zijn de vrijmoedige thrillers-met-een-knipoog in de stijl van de Amerikaanse hard-boiled detectives. In die periode waren de mensen vrijmoedig, niet voor niets staat op de boekcover een naakte vrouw. Die vrijmoedigheid zie je terug in deze pilot, al is het zeker ook een hedendaags project.'

De hoofdrol (van het karakter Rutger Lemming) wordt gespeeld door de jonge acteur Yannick de Waal, zoon van thrillerschrijver en rechercheur Simon de Waal. Ook Tom Jansen en Kees Hulst zijn van de partij. 

19 juli 2023

Een langere reis (nieuws, 2023)De sprinkhaan komt eraanZo'n tien jaar heeft hij erover gedaan, maar over vier maanden is-ie er dan eindelijk: de opvolger van het overrompelende thrillerdebuut Ik ben Pelgrim van Terry Hayes. Volgens uitgeverij A.W. Bruna verschijnt Het jaar van de Sprinkhaan wereldwijd op 23 november, dus ook in Nederland. 

Ik ben Pelgrim
wordt door de kenners in de boekenbranche bestempeld als 'een wereldwijd uitgeeffenomeen'. Alleen al in Nederland en België werd een half miljoen exemplaren verkocht, een sensationeel succes voor een thrillerdebuut. Vandaar ook dat al lang, te lang volgens sommigen, werd gewacht op de opvolger. Dat die de titel Het jaar van de Sprinkhaan zou dragen, was al enkele jaren bekend, maar voor de rest bleef het stil om het boek. Tot nu.

Het jaar van de Sprinkhaan vertelt het verhaal van Kane. Hij is werkzaam als spion voor de CIA in Denied Access Area's. Als je in dat soort gebieden voor volk en vaderland je werk moet doen, dan hebben grenzen geen betekenis. 

Voor een spion van Kanes kaliber is het de taak om zichzelf je toegang te verschaffen, te doen wat nodig is en weer te ontsnappen… op welke manier dan ook. Je weet wanneer je moet rennen, wanneer je je moet verstoppen en wanneer je moet schieten.

Maar op sommige plekken gelden de standaardregels niet. Sommige plekken zijn te gevaarlijk, zelfs voor iemand met de ervaring van Kane.

Het No Man’s gebied, waar de grenzen van Pakistan, Iran en Afghanistan samenkomen, is zo’n plek – een plek waar geweld de enige manier is om te overleven. Kane reist erheen om een man met cruciale informatie voor de veiligheid van het Westen te evacueren, maar in plaats daarvan ontmoet hij een vijand die de wereld tot aan de rand van de afgrond zal brengen. Een angstaanjagende, intelligente, wrede man met bloed aan zijn handen en wraak in zijn hart...

Over Ik ben Pilgrim, dat in juli 2013 verscheen, zei bestsellerauteur David Baldacci dat het een van de beste thrillers was die hij in lange tijd had gelezen. Het boek liet lezers kennis maken met aan Amerikaanse agent die de taak had om een gevaarlijke terrorist op te sporen. Hayes, die een rijke ervaring als scenarioschrijver in Hollywood op zijn cv heeft staan, verpakte deze intrige in een kloek boek van zo'n 600 pagina's.

'Het is de tiende verjaardag van de publicatie van Ik ben Pelgrim, die tot mijn eeuwige dankbaarheid een breed publiek over de hele wereld heeft geamuseerd', aldus Terry Hayes. 'Tot mijn grote opluchting heb ik nu mijn nieuwe boek kunnen voltooien. Het werd een langere reis dan ik had verwacht. Ik ben er ongelooflijk trots op en opgewonden dat het boek de mogelijkheid krijgt om een groot lezerspubliek te bereiken.'

Terry Hayes is een voormalig journalist en een bekroonde scenarioschrijver. Hij schreef scenario's voor onder andere Mad Max 2 - Road Warrior, Dead Calm, Mad Max Beyond Thunderdome, Payback, From Hell en Vertical Limit, samen met veel werk aan tal van andere films, waaronder Reign of Fire, Cliffhanger en Flightplan. Het jaar van de Sprinkhaan werd al in 2015 aangekondigd.

Klik hier voor een interview met Terry Hayes uit 2014.

17 juli 2023

Gesignaleerd 598 (nieuws, 2023)

Rose Wilding - De zevenBij uitgeverij De Fontein verschijnt deze week een thriller onder de titel De zeven. Nee, het is niet een deel uit de succesvolle serie van de ons ontvallen Lucinda Riley, maar een debuut van de Britse Rose Wilding. Over zeven vrouwen die het heft in eigen hand nemen. 

De vrouw, de tiener, de ex, de journalist, de collega, de toegewijde vriendin en de vrouw die hem heeft opgevoed. Zeven vrouwen zitten in een hotelkamer in Newcastle rond het afgehakte hoofd van een man.

Elk van hen met een goede reden om het gedaan te hebben, maar iedereen zweert onschuldig te zijn.

Wie heeft Jamie Spellman vermoord, de man van wie ze aanvankelijk allemaal hielden maar die ze uiteindelijk allemaal verachtten. Rechercheur Nova Stokoe onderzoekt de zaak. En al snel wordt duidelijk dat deze persoonlijker voor haar is dan ze zou willen...

Rose Wilding is een jonge auteur uit Newcastle upon Tyne. Ze studeerde Creative Writing aan de Universiteit van Manchester waar ze les kreeg van schrijfster Jeanette Winterson. 'I write about furious women', staat in Wildings profiel op Twitter.

'Toen ik hoorde dat er een thriller zou gaan verschijnen van een protegee van Jeanette Winterson was mijn belangstelling gewekt', zegt redacteur Claudia van der Werf van De Fontein. 'Bij het lezen van De zeven werd de nieuwsgierigheid meer dan bevredigd: haar stijl is scherp, slim en tegelijkertijd ontwapenend. In deze thriller strijden de thema's wraak, verbondenheid, feminisme en leugens om voorrang, maar Wilding heeft ze op meesterlijke wijze met elkaar verbonden in een nagelbijtend spannend verhaal. Een thriller om van te watertanden!'

Lees hier een fragment van De zeven

10 juli 2023

Een nieuwe Queen of Suspense (nieuws, 2023)

Een routineklus die verkeerd aflooptWie de bijnaam Queen of Suspense googelt, stuit op talloze verwijzingen naar Mary Higgins Clark. Maar zij is niet meer, drie jaar geleden overleed ze op 92-jarige leeftijd. Mmm, er mag nu wel een andere auteur deze bijnaam dragen, dacht een uitgeverij en zij bombardeerde Ruth Ware tot Queen of Suspense. De Britse schrijfster publiceert op 19 september haar nieuwe thriller: Ren, Jack, Ren. Het leest als de thriller The Fugitive, maar dan nu met een vrouwelijke hoofdrolspeler, aldus de uitgever.

Ren, Jack, Ren wordt bestempeld als 'een bloedstollende thriller' over een vrouw in een race tegen de klok om haar naam te zuiveren en de moordenaar van haar man te vinden.

Jack is de hoofdpersoon en ja: ze is een vrouw. Zij en haar man Gabe zijn de beste inbraakspecialisten in het vak. Veel bedrijven huren hen in om hun beveiligingssystemen te testen, door middel van een inbraak.

Hun laatste klus had een routineopdracht moeten zijn, maar dan gaat alles verkeerd. Als Jack thuiskomt is Gabe dood, en om alles nog erger te maken wijst de politie Jack aan als hoofdverdachte.

Jack slaat op de vlucht, maar merkt al snel dat ze geen kant op kan. Ze is vastberaden de echte moordenaar te vinden, maar tijdens haar zoektocht kan ze steeds minder mensen vertrouwen…

Ruth Ware (1977) is het pseudoniem van de Britse thrillerauteur Ruth Warburton. Ze debuteerde in 2015 sterk met In een donker, donker bos. Daarna volgden De vrouw in suite 10, De dood van mevrouw Westaway, Door het sleutelgat en Een voor een. Wares debuutthriller werd verfilmd door Reese Witherspoon.

Omdat zij onder haar eigen naam Ruth Warburton young adult fantasyromans schreef en haar fans niet op het verkeerde been wilde zetten, koos ze Ruth Ware als haar schrijversnaam voor thrillers. Eerder werkte ze als serveerster en boekverkoper en gaf ze in Parijs Engelse les.

07 juli 2023

De furie slaat toe (nieuws, 2023)

Op een stormachtig eilandUitgeverij De Bezige Bij verkeert in zwaar weer: dit voorjaar verloren bij een reorganisatie zeven medewerkers hun baan. De gevolgen zijn ook bij imprint Cargo merkbaar. Doorgaans brengt de uitgeverij jaarlijks een fors aantal thrillers uit. Maar in de najaarsbrochure wordt slechts een handvol aangekondigd, waaronder werk van vaste waarden James Patterson en Jo Nesbø. Gelukkig wordt ook voortgeborduurd op het succesvolle debuut van Alex Michaelides. De furie, na De stille patiënt en De nimfen zijn derde thriller, wordt in januari 2024 verwacht.


De stille patiënt werd een internationale bestseller, waarvan wereldwijd meer dan 6,5 miljoen exemplaren (bron: Wikipedia) zijn verkocht. Dat was niet in de laatste plaats te danken aan het platform TikTok, waarop gemeld werd dat het debuut van Alex Michaelides (1977) tot de tien beste boeken van 2022 behoorde. Dat gaf het boek weer een boost. Overigens werden van de Nederlandse vertaling van The Silent Patient 'slechts' 30.000 exemplaren verkocht.

De Brits-Cypriotische auteur, 'een thrillerfenomeen' volgens Cargo, verblijdt zijn fans over een half jaar met De furie. Het verhaal heeft 'een plotwist die je doet duizelen', aldus de uitgever.

De verteller van De furie is Elliot Chase. 'Ik zal jullie een verhaal vertellen zoals je nog nooit hebt gehoord. Dit is het relaas van een moord. Of misschien is dat niet helemaal waar, gaat het uiteindelijk niet altijd over de liefde?'

Lana Farrar leidt een teruggetrokken bestaan, na een tumultueus leven als beroemd actrice. Elk jaar nodigt ze haar beste vrienden uit op haar idyllische Griekse eiland om de paasdagen te vieren en aan het Engelse weer te ontsnappen.

Maar dit jaar worden de zeven vrienden ’s nachts overvallen door de furie, een plaatselijke storm die plotseling opsteekt en het eiland afsluit van de bewoonde wereld. Een nacht die zal eindigen in geweld en een moord.

Een van hen moet de dader zijn en de oude vriendschappen maken plaats voor haat, jaloezie en wraakzucht. Er volgt een kat-en-muisspel, dat in een dag vol onvoorziene ontwikkelingen naar een onvergetelijke finale leidt.

Alex Michaelides studeerde Engelse literatuur in Cambridge en scenarioschrijven aan het American Film Institute in Los Angeles. Ook studeerde hij drie jaar psychotherapie en werkte hij in een gesloten inrichting voor jongeren. Hij schreef het scenario voor drie films, die, in zijn eigen woorden in kwaliteit varieerden 'van slecht naar slechter'. Toen hij deze kwalificatie op een feest hoorde besloot Michaelides het script schrijven te laten voor het was en zich te wijden aan het schrijven van boeken. 

Niet in de vergetelheid (nieuws, 2023)

Nieuwe jas voor Dr. NoDe garderobe van James Bond wordt uitgebreid. Na nieuwe tuxedo's voor Casino Royale, Live and Let Die, Moonraker en Diamonds are forever worden komende maand Dr. No en From Russia with Love in een nieuw jasje gestoken. 

De naam is Bond, James Bond. Als je dat zegt, weet iedereen die niet onder een steen heeft geleefd, over wie je het hebt. Auteur Ian Fleming werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Naval Intelligence. Zijn ervaringen waren de start voor zijn spionageverhalen met geheim agent James Bond in de hoofdrol.

Het zijn tijdloze verhalen die het genre van spionagethrillers gevormd hebben, aldus uitgeverij HarperCollins Holland. 'Om ervoor te zorgen dat deze klassiekers niet in de vergetelheid geraken, verschijnen de James Bond-boeken in een nieuwe vormgeving.' 

Over From Russia with Love meldt de uitgever: 'SMERSH, de Russische geheime dienst, heeft het voorzien op de Britse topagent James Bond. Tatiana Romanowa, een zeer verleidelijke agente, moet hem naar Istanbul lokken en hem vervolgens vermoorden. Maar geheim agent 007 bedenkt uiteraard een plan…' 

In Dr. No krijgt James Bond de opdracht een onderzoek te starten naar de verdwijning van twee leden van de Britse geheime dienst op Jamaica. Dit loopt uit op een confrontatie met een sinistere miljonair die op een privé-eiland in de Caribische Zee verblijft. Doctor No, een man met metalen grijpklauwen als handen, neemt Bond en de mooie Honey Rider in een dodelijke greep…

Ian Fleming (1908-1964) werd opgeleid aan de Koninklijke Militaire Academie en was in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog journalist. Tijdens de oorlog raakte hij betrokken raakte bij meerdere geheime operaties. Deze ervaringen vormden de basis voor zijn spionageromans rond geheim agent James Bond. Eerder dit jaar werd bekend dat zijn uitgever vermeende racistische uitlatingen en passages in zijn James Bond-boeken gaat verwijderen of aanpassen. De uitgeverij heeft een groep 'sensitivity readers' gevraagd zich zich over de thrillers te buigen. Deze proeflezers controleren teksten op content en woordkeuze die gevoelig kunnen liggen.

In de nieuwe uitgave zal het n-woord niet meer worden gebruikt. Dat wordt vervangen door omschrijvingen als 'zwarte persoon'. Ook is in sommige passages de etniciteit van personages weggelaten.

05 juli 2023

Een hermetisch gesloten organisatie (nieuws, 2023)

Twee mannen schrijven over twee vrouwen in boven- en onderwereldDe een kennen we van tv, dus wordt hij als eerste van twee schrijvers genoemd op de cover van de thriller De prijs. De bekende is Marcel van de Ven, de iets minder bekende heet Willem Asman. Beiden hebben ze een paardagenbaardje, maar ze komen uit verschillende werelden: Van de Ven is oud-undercoveragent, Asman is 'jurist van origine' met een Gouden Strop op de schouw. Hun coproductie, over twee vrouwen in boven- en onderwereld, verschijnt op 7 november bij A.W. Bruna.

De bovenwereld: een undercoveragent met een missie.

De onderwereld: een meedogenloos misdaadsyndicaat met ambitie.

Twee vrouwen. Twee keuzes. Twee werelden.

Het begint met een ripdeal in Marseille waarbij enkele doden vallen. Enkele maanden later onderschept de politie een tweede lading cocaïne, ditmaal in de haven van Rotterdam. Veel aanwijzingen zijn er niet, maar de internationale opsporingsdiensten vermoeden dat een misdaadsyndicaat met zijn wortels in de Corsicaanse maffia achter beide transporten zit.

In een poging meer te weten te komen richt een speciale eenheid van de politie zijn pijlen op het horecabedrijf van Ina de Later, dat in verband wordt gebracht met een van de transporten.

Undercoveragent Tess van Vuren moet te weten komen wie er achter de schermen aan de touwtjes trekt. Maar het syndicaat is een hermetisch gesloten organisatie en wie zijn mond voorbijpraat sterft een gruwelijke dood…

De uitgeverij vindt De prijs uitermate geschikt leesvoer voor de kijkers naar Penoza en Undercover. 'De prijs is een rauwe misdaadthriller over een geheim politieteam en geeft een realistische weergave van de jacht op de internationale drugshandel.'

Marcel van de Ven heeft jarenlang voor de Unit Specialistische Operaties van de landelijke eenheid gewerkt, waarvoor hij wereldwijd werkzaam was in de strijd tegen de zware georganiseerde misdaad en terreur. Over zijn tijd bij de politie schreef hij het boek De Kooi. Bij het grote publiek is Van de Ven bekend door zijn rol als teamleider in het tv-programma Hunted.

Willem Asman (1959) is, volgens zijn website, 'zoon, broer, echtgenoot, vader en grootvader, spreker en schrijver'. Een jurist van origine, werkte hij vijftien jaar voor Oracle. Hij was voorzitter van het Genootschap voor Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) en de Stichting Gouden Strop, penningmeester van Lira, het Lira Fonds en het PC Boutens Fonds en bestuurslid van de Stichting Rechtshulp Auteurs (SRA).  In 2006 debuteerde hij met De Cassandra Paradox. Hij publiceerde tot dusver zeven thrillers. Voor zijn bestseller Enter, het eerste deel van de Rebound-trilogie, werd hij bekroond met de Gouden Strop.

De waarheid achter de verdwenen schilderijen (nieuws, 2023)

Jeroen Windmeijer situeert nieuwe trilogie in DelftMet thrillers als Het Petrusmysterie en De stenen goden verwierf Jeroen Windmeijer faam in binnen- en buitenland. Van zijn boeken gingen meer dan 250.000 exemplaren over de toonbank. Dit najaar brengt de oud-docent maatschappijleer na zijn Leidse drieluik een in Delft gesitueerde trilogie uit.


In het eerste deel van de trilogie duikt de lezer dieper in het leven van schilder Johannes Vermeer, van wie we slechts weinig weten. Jeroen Windmeijer kleurt, zegt zijn uitgeverij HarperCollins Holland, 'de witte vlekken in de geschiedenis verrassend in en gaat dieper in op de relatie tussen de schilder en de Delftse jezuïet Isaac van der Mye. Komt het geheim van de Hollandse meester aan het licht? In het boek De schaduw van Vermeer verkrijgbaar vanaf 3 oktober, geeft hij antwoord.

Docent Fabian de Ligt had niet gedacht dat zijn middag zo'n dramatische wending zou krijgen. Wat een rustig gesprek over de schilder Johannes Vermeer had moeten zijn, eindigt desastreus als de geïnterviewde expert ineens dood neervalt. Hij mompelt nog net: 'Mij… Mij…'.

Niet lang daarna volgt een reeks van mysterieuze inbraken die ook met Vermeer te maken lijken te hebben: verschillende schilderijen verdwijnen vanuit hun musea. Sommige lijken waardeloos, omdat het vervalsingen zijn.

Maar ook een van de bekendste musea van het land moet aan een inbraak geloven.

Ongewild raakt Fabian bij deze zaak betrokken, en ook hij blijkt een doelwit. De waarheid achter de verdwenen schilderijen en de Hollandse meester dreigt aan het licht te komen. Maar iemand zet alles op alles om die in het duister te houden…

Jeroen Windmeijer (1969) debuteerde als schrijver van thrillers in juni 2015 bij de Leidse uitgeverij Primavera Pers met de thriller Het Petrusmysterie. Dit werd het eerste deel van een trilogie met als hoofdpersoon archeoloog Peter de Haan, verbonden aan de Universiteit Leiden. In 2019 verscheen De Offers, het eerste deel van een Latijns-Amerikaanse trilogie. In maart 2020 verscheen Het Isisgeheim, een boek dat hij schreef in samenwerking met cultuurhistoricus Jacob Slavenburg, dat ook weer het eerste deel van een inmiddels voltooide trilogie werd. Samen met Tjarko Evenboer schreef hij Openbaring (maart 2023), dat eveneens aangekondigd is als trilogie.

04 juli 2023

Wordt verwacht 556 (nieuws, 2023)

Mikael verdwijnt in het nietsThrillerauteur Johanna Mo debuteerde al in 2007, maar haar Eilandmoorden-reeks, met rechercheur Hanna Duncker in de hoofdrol, zorgde dertien jaar later voor haar internationale doorbraak. Haar nieuwe thriller Het donkere woud verschijnt 5 september bij HarperCollins Holland en werd, als we haar uitgever moeten geloven, in thuisland Zweden al lovend besproken. Het boek wordt geprezen om de verschillende vertelperspectieven, de combinatie van liefde, geweld en drama en de prachtige landschappen.

Er ligt een dunne sneeuwlaag over het winterse Öland als rechercheur Hanna Duncker door een harde knal gewekt wordt. Haar huis staat in brand.

Omdat ze onlangs heeft ontdekt wie de moord heeft gepleegd waarvoor haar vader werd veroordeeld, heeft ze een sterk vermoeden wie er achter de aanslag zit. Bewijzen ontbreken echter, en ze moet zich concentreren op een nieuwe zaak.

Juni 1999. Een groep middelbare scholieren geniet van de zorgeloze tijd na hun examens, tot een van hen, Mikael, in het niets verdwijnt. Twintig jaar later wordt het skelet van de jongen midden in het grootste bos van het eiland gevonden.

Zijn er na al die jaren nog sporen te vinden die naar zijn moordenaar leiden? En kan Hanna eindelijk haar vaders naam zuiveren, of blijft de ware dader haar een stap voor?

Johanna Mo (1976) groeide op in Kalmar, een van de oudste steden van Zweden, dat met een brug verbonden is met het eiland Öland. De afgelopen jaren werkte ze als freelanceredacteur, vertaler en boekrecensent. Ze debuteerde in 2007 met haar eerste roman maar brak pas in 2013 in haar geboorteland door met haar thrillers, een serie van vier boeken rond de vrouwelijke politiecommissaris Helena Mobacke.

Met De Eilandmoorden-reeks met rechercheur Hanna Duncker in de hoofdrol, waarvan het eerste deel in 2020 verscheen, boekte ze ook internationaal succes. Haar boeken verschijnen momenteel in meer dan vijftien landen en van de eerste twee delen werden in Nederland al meer dan 20.000 exemplaren verkocht.