31 oktober 2013

Uitsmijter op rooftocht (nieuws, 2013)

HERCULE POIROTPRIJS NAAR BAVO DHOOGE

Bavo Dhooge
Schrijver Bavo Dhooge heeft de zestiende Knack Hercule Poirotprijs gewonnen, de prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman van het jaar. De bekendmaking van de winnaar vond vandaag plaats op de Boekenbeurs in Antwerpen. Dhooge krijgt een cheque ter waarde van 5000 euro en een gesigneerde Mont Blanc pen. Er waren veertig titels ingezonden. 

Santa Monica’ speelt zich af in en rond Los Angeles en gaat over een uitsmijter, die een pact sluit met een slotenmaakster om samen op rooftocht te gaan. ,,Dhooge is een man die sneller schrijft dan zijn schaduw'', aldus journalist en jurylid Lukas De Vos. Vorig jaar ging de eer naar Louis Van Dievels ‘Hof van assisen’.

,,In een ijltempo heeft Dhooge zich de voorbije jaren een Amerikaanse stijl en setting eigen gemaakt en de kracht van een gedegen plot ontdekt'', stelt De Vos. Volgens de auteur zelf valt ‘Santa Monica’ onder meer op door de filmische onderlaag van het verhaal en de ‘hard boiled’-stijl ervan.

Er is een ongeschreven regel dat geen enkele Vlaamse auteur de prijs voor de tweede keer wint. En ook voor deze editie heeft de jury zich hieraan gehouden: het is de eerste keer dat Dhooge de award wint.

De publieksprijs, via een peiling op de Knack-website, gaat dit jaar naar ‘Als alles duister wordt’ van Hilde Vandermeeren. Volgens de jury die het werk nomineerde, gaat het om een van de spannendste boeken van het jaar. Het boek handelt over een slachtoffer dat door een hersenletsel geen gezichten kan herkennen, wat tot erg bevreemdende situaties leidt.

In de marge van de Hercule Poirotprijs werd ook nog een oeuvreprijs uitgereikt aan Aster Berkhof. De inmiddels 93-jarige schrijver, met meer dan honderd titels een van onze meest actieve schrijvers, moest donderdag in laatste instantie verstek geven omwille van gezondheidsproblemen. Hij werd door Lukas De Vos geprezen als de vader van de Vlaamse thriller en de ‘Louis Paul Boon van het platteland’. Op 18 juni 2010 ontving Pieter Aspe de oevreprijs, en drie jaar eerder was Jef Geeraerts al aan de beurt.

(Bron: De Standaard)

30 oktober 2013

Makeover (nieuws, 2013)

DENNIS LEHANE SCHRIJFT REMAKE FRANSE FILM

De Amerikaanse thrillerauteur Dennis Lehane schrijft het scenario voor de Amerikaanse remake van de Franse misdaadfilm ‘Un Prophète'. Dat meldt Variety.com.

Neal H. Moritz ('Total Recall', 'I Am Legend', 'The Fast and the Furious') zal de film gaan produceren. Naar het schijnt vond producent Toby Jaffe de Franse film geschikt voor een Lehane-makeover en wist hij de misdaadauteur te bewegen om aan het project mee te werken. 

In de originele film wordt een Arabische man geplaatst in een Franse gevangenis en ontwikkelt hij zich daar tot een maffialeider onder de gedetineerden. De hoofdrol werd vertolkt door Tahar Rahim. De film won de Grand Jury Prize op het filmfestival van Cannes in 2009 en werd later genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste buitenlandse film.

Lehanes boeken 'Mystic River', 'Gone Baby Gone' en 'Shutter Island' zijn succesvol verfilmd. Lehane schreef daarnaast filmscenario's die niet gebaseerd waren op zijn eigen werk. 

(Bron: Variety.com)


29 oktober 2013

Gesignaleerd 262 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

JAMIE MASON - DRIE GRAVEN VOL


Bij uitgeverij De Geus verschijnt vrijdag 1 november de thriller 'Drie graven vol', het debuut van de Amerikaanse Jamie Mason.

Een jaar geleden vermoordde de vriendelijke Jason Getty een man die hij nooit had willen kennen. Het probleem begroef hij vervolgens iets te dichtbij. Wanneer hij eindelijk leert leven met de realiteit van zijn daad, vindt de politie twee andere lijken in zijn tuin.

Jamie Mason is een schrijver, redacteur en actief blogger. Ze werd geboren in Oklahoma City, maar groeide op in Washington D.C. Drie graven vol werd in de Verenigde Staten met veel lof ontvangen. Mason woont in North Carolina met haar man en twee kinderen.

Jamie Mason - Drie graven vol. Vertaling: Marianna Gossije. Uitgeverij De Geus, 382 pag., € 17,50. ISBN: 978 90 445 3212 8.

De schrijfster stelt zich voor:

27 oktober 2013

Internationale allure (nieuws, 2013)

OEUVREPRIJS VOOR CHARLES DEN TEX

Charles den Tex met de vleermuis (r)
en festivalvoorzitter Leo van der Plas
Schrijver Charles den  Tex heeft zondagmiddag de Gouden Vleermuis gekregen, een oeuvreprijs die in het leven is geroepen door het bestuur van het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer. Den Tex, drievoudig winnaar van de Gouden Strop en verantwoordelijk voor de succesvolle 'Bellicher'-reeks, toont zich volgens de jury 'een begenadigd schrijver van internationale allure waar Nederland trots op kan zijn'. ,,Zijn verhalen zijn verpakt in knappe plots, geschreven in een stijl die door zijn krachtige korte zinnen een beklemmende lading krijgen.''

Den Tex zei in zijn dankwoord 'enorm trots' te zijn. ,,Een oeuvreprijs. Ik had geen idee dat ik een oeuvre had, ik ben altijd bezig met een boek. Het boek wat net af is of het boek waar ik aan beginnen wil of het boek waar ik midden in zit. Dan is het mooi om erachter te komen hoe anderen dat zien.''

Op het festival werden ook voor de elfde keer de Crimezone Awards uitgereikt. De Crimezone Debuutprijs 2013 ging naar schrijver/cabaretier Arjen Lubach voor zijn thrillerdebuut 'IV', verschenen bij uitgeverij Podium. ‘Goed geschreven en heel erg spannend,’ daarmee vatte Crimezone-hoofdredacteur Sander Verheijen het juryrapport in één zin samen. De Crimezone Debuutprijs is de eerste lezersjuryprijs van de thrillersite. De jury bestond uit de Crimezone Club van Tien, tien fanatieke thrillerlezers en ambassadeurs voor de site en het genre uit Nederland en België. Genomineerd waren ook: Dennis Rijnvis met 'Savelsbos' (2de plaats), Victoria Farkas met 'Bitter' (3de), Thomas Olde Heuvelt met 'HEX' (4de) en Peter van Beek met 'Drift' (5de). De shortlist kwam tot stand na een korte verkiezing op Crimezone.nl.

Corine Hartman ontving de Crimezone Thriller Award voor Beste Nederlandstalige thriller ('Bloedlijn', Karakter uitgevers) en haar Amerikaanse collega Karin Slaughter won de publieksprijs in de categorie ‘Buitenland’ ('Stille zonde', uitgeverij Cargo). De Crimezone Thriller Awards zijn de enige publieksprijzen voor het genre in Nederland en Vlaanderen. De Beste Thriller van het Jaar-verkiezing startte 23 september met de bekendmaking van de stemlijst bestaande uit 99 titels. Er werden zo’n tienduizend stemmen uitgebracht.

Het was voor het eerst dat de Crimezone Awards werden uitgereikt tijdens het Nederlands Thrillerfestival. Het Stadstheater in Zoetermeer stond een dag lang in het teken van het spannende boek, met o.a. een thrillermarkt, verschillende paneldiscussies, lezingen, workshops, boekpresentaties en veel thrillerschrijvers.

26 oktober 2013

Gesignaleerd 261 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

KÅRE SKULAND - DODELIJKE SELECTIE

Bij uitgeverij Kok is verschenen 'Dodelijke selectie', het debuut van de Noorse predikant Kåre Skuland.  

Londen, 2009. Vlak voor de aanvang van een symposium wordt een professor met auto en al in de Theems geduwd. De professor zou tijdens dit congres, ter ere van de geboortedag van Charles Darwin, zijn bewijs tegen de evolutietheorie uiteenzetten.

Vlak voor zijn raadselachtige dood ziet hij kans om en cryptische boodschap aan een van zijn studenten achter de laten. Samen met een  Amerikaanse paleontoloog komt de studente terecht in een web van een grillige seriemoordenaar, die alles op alles zet om te voorkomen dat de revolutionaire lezing van de professoer openbaar wordt.

Kåre Skuland studeerde Civiele Techniek en Economie en later ook nog Theologie. Daarnaast volgde hij een training tot legerofficier. Op dit moment werkt hij als predikant in een gemeente in de buurt van Oslo. Skulands schrijfdrift uitte zich al eerder in een collectie essays, handleidingen voor zondagsscholen en artikelen in diverse christelijke media. Als songwriter en componist heeft hij zeven albums uitgebracht.

Kåre Skuland -  Dodelijke selectie. Vertaling: Ernst Bergboer. Uitgeverij Kok, 415 pag., € 22,95. ISBN: 978 904 352 183 3.

25 oktober 2013

Week en overmoedig (column, 2013)

CURSUS STERRETJES

(Door Peter de Zwaan)

Ik heb er eerder over geschreven en ik dacht dat ik zegenrijk werk had verricht, maar het heeft niet geholpen, geen streepje verbetering in de droeve wereld van het boek.

Sterren en recensies, daar heb ik het over.

Destijds ging de column over een prachtige recensie in Het Parool, als ik mij goed herinner over 'De vuurwerkramp van Harmen Saliger'. Tot mijn verbijstering stonden er drie sterren onder. Ik mailde de recensent en kreeg als antwoord dat hij onder het stuk vier sterren had gezet, maar dat het een redacteur van Het Parool had behaagd er eentje te verwijderen. Ongeveer hetzelfde wat Vrij Nederland deed bij 'De Voeder'. Daar stonden vier sterren bij, waarvan er twee jaar later een bleek te zijn uitgeflonkerd.

Dit keer was het Crimezone. Aardige mailtjes, goed interview, alles stipt volgens afspraak, ik werd er week van. En overmoedig. Ik dacht: als de recensie er is, ga ik ’m lezen.

Dat doe ik zelden, recensies lezen. Als schrijver heb je er niks aan en bovendien zijn ze niet voor de schrijver. Die weet wel wat er in zijn boek staat. Ze zijn voor de lezer.

Maar goed, lezen.

Het begon mooi: ‘De Loverman is een authentieke en vindingrijke thriller, die zeker weer mee zal dingen naar een Gouden Stropnominatie’.

Het werd beter:

Met De Loverman heeft De Zwaan geen dertien-in-een-dozijnthriller geschreven, maar vertelt hij een intrigerend en spannend verhaal over de gevolgen van de kwade handelingen van Ernst Jansen Steur. Zonder zelf een prominente rol in het boek te spelen, is de neuroloog de spil in een web vol met draden die uiteindelijk leiden naar onschuldige slachtoffers, wraak en moord. Peter de Zwaan weeft deze draden knap tot elkaar en bouwt zo een goed geconstrueerd verhaal op.

Er is meer het citeren waard, maar dan wordt dit stukje te lang en tenslotte staat alles op Crimezone.

Onderaan de recensie stonden sterren.

Nee, fout: niet vijf of vier.

Drie.

Drie is middelmaat, niet lezen dat boek, er zelfs niet naar kijken. Er zijn veel boeken in deze wereld, als je aan middelmaat begint, moet je echt met je tijd geen raad weten.

Nu de reden van dit stukje.

Het barst in dit land van de cursussen. Maar er kan er een bij: ‘Sterretjes kijken voor aankomende recensenten’. Waarin ze leren dat je je eerst een beeld moet vormen van een boek. Dat je moet vaststellen of je het lezen ervan de moeite waard vindt. En dat je daarna de tekst af moet stemmen op het aantal sterren dat je in gedachten had.

Niet andersom. Je niet mee laten slepen door een boek dat je mooi vond en, als je klaar bent, bedenken dat je niet voor vol wordt aangezien als je met sterren strooit. Waarna je een ster schrapt en bereikt dat tekst en beoordeling niet meer in één lijn liggen. Waardoor je precies de vraag oproept die je moest beantwoorden: Hoe goed is dat boek nou eigenlijk?

(Deze column is ook te lezen op www.peterdezwaan.nl)

Peter de Zwaan (1944, Meppel) heeft tientallen publicaties op zijn naam staan, misdaadromans en jeugdboeken. Voor acht van zijn thrillers werd hij genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Met 'Het Alibibureau' won hij in 2000 die prijs. Zijn nieuwe thriller 'De Loverman' is onlangs verschenen bij zijn eigen uitgeverij Zwarte Zwaan. (Foto Peter de Zwaan: Bob Bronshoff)

24 oktober 2013

Geraffineerde parodie (nieuws, 2013)

GOLD DAGGER VOOR MISDAADROMAN OVER MISLUKTE MI5-SPIONNEN

Schrijver Mick Herron uit Oxford heeft donderdagavond de Crime Writers' Association Goldsboro Gold Dagger gewonnen. De jury vond zijn boek 'Dead Lions' de beste misdaadroman van het jaar. Herron versloeg drie andere genomineerden: Belinda Bauer ('Rubbernecker'), Lauren Beukes ('The Shining Girls') en Becky Masterman ('Rage Against the Dying').

Herron, die geboren werd in Newcastle, heeft twee misdaadromans in de 'River Cartwright'-serie op zijn naam staan en een reeks detectives die zich afspeelt in Oxford. In Dead Lions schrijft hij over Slough House in Londen, een duistere dependance van MI5, waar falende spionnen hun werkplek hebben. Sommige spionnen hebben een operatie verpest, anderen konden weer niet van de fles afblijven. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal weer terug willen naar waar de actie is. Ze krijgen die kans op eerherstel als er een spion uit de tijd van de Koude Oorlog dood wordt aangetroffen in een bus net buiten Oxford, ver van zijn vaste verblijfplaats. De jury vond 'Dead Lions' een goed geschreven en geraffineerde parodie op de klassieke Britse spionageroman. 

De CWA Ian Fleming Steel Dagger voor de beste thriller van het jaar ging naar Roger Hobbs voor 'Ghostman'. Zijn rivalen waren Stuart Neville met 'Ratlines', Mark Oldfield ('The Sentinel') en Robert Wilson ('Capital Punishment').  De twintiger Hobbs schrijft in zijn debuut over beroepscrimineel Jack, die in geen enkele database staat en alleen voor zeer specialistisch werk komt opdraven. Hij moet deze keer de troep opruimen, die is ontstaan na een niet geheel geslaagde casinoroof. Alle sporen die zouden kunnen leiden naar opdrachtgever Marcus dienen te worden gewist. De klus is complexer dan gedacht en wordt overschaduwd door een bankoverval van vijf jaar geleden. De onzichtbaarheid van Jack komt in gevaar.

Derek B. Miller won de CWA John Creasey Dagger voor beste debuut met zijn boek 'Norwegian by Night' en versloeg daarmee zijn concurrenten Hanna Jameson ('Something You Are'), Malcolm Mackay ('The Necessary Death of Lewis Winter') en Thomas Mogford ('Shadow of the Rock'). Norwegian by Night gaat over de 82-jarige weduwnaar Sheldon Horowitz, die tijdens een verblijf in Noorwegen getuige is van de moord op een vrouw. Horowitz weet haar zoontje te redden. hij is vastberaden om het jongetje te beschermen tegen de moordenaar en diens Balkanbende en samen slaan ze op de vlucht.

De Deense thrillerserie 'The Killing 3' won de International TV Dagger. De James Bond-film 'Skyfall' werd bekroond met de Film Dagger. 

Geïnspireerd door PRISM (nieuws, 2013)

THRILLER OVER HACKER BIJ INTERPOL WINT SCHRIJFWEDSTRIJD

Robert Lagerveld heeft met zijn manuscript voor de thriller 'Het Kaltenbrunner Protocol' de Tomas Ross Crime-schrijfwedstrijd gewonnen. Hij wint een persoonlijke workshop van de auteur naar wie de schrijfwedstrijd is genoemd en zijn manuscript maakt kans om uitgegeven te worden door het fonds Tomas Ross Crime, een imprint van uitgeverij Cargo. 

Volgens de jury was er een groot aantal inzendingen voor de wedstrijd. Behalve Lagerveld waren ook Martyn van Beek met 'BJZ', Aik Kramer met 'Noordzee', Ewold Polman met 'De kandidaat' en Joost Vormeer met 'De vrouw van de president' voor de prijs genomineerd. 

'Het Kaltenbrunner Protocol' is een thriller over de macht en corruptie die gepaard gaan met de opslag en analyse van privacygevoelige gegevens van burgers door overheden en geheime diensten. Nathan Donkervoort, een jonge Nederlandse journalist en hacker, ontwikkelt een algoritme waarmee het mogelijk is uit ruwe data terroristische dreigingen te voorspellen. 

Nathan gaat aan de slag bij Interpol, en krijgt toegang tot een schat aan geheime informatie. Al snel werpt zijn algoritme twee 'rode vlaggen' op, maar deze worden genegeerd door de leiding van Interpol. Als er daadwerkelijk een aanslag wordt gepleegd in het Ruhrgebied gaat Nathan op onderzoek uit en ontmaskert een factie binnen Interpol die, geïnspireerd door PRISM, uit is op de controle over de privégegevens van de Europese burgers. Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk in het heden af, maar gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, de val van het apartheidsregime in Zuid-Afrika en oorlogsmisdaden gepleegd tijdens de Bosnische Oorlog, werpen hun schaduwen vooruit.

Gesignaleerd 260 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

LINWOOD BARCLAY - GELOOF JE OGEN


Bij uitgeverij Boekerij verschijnt 'Geloof je ogen', een nieuwe thriller van de Canadese auteur Linwood Barclay.

Thomas Kilbride is geobsedeerd door kaarten. Door zijn schizofrenie verlaat hij zelden zijn huis, maar via het computerprogramma Whirl360 doorkruist hij hele steden. Hij prent elke straat in zijn geheugen en bestudeert elk adres dat op zijn computerscherm verschijnt.

Maar dan valt zijn scherpe blik op een verontrustende spiegeling in het raam. Het lijkt een vrouw die wordt vermoord.

Sinds de onverwachte dood van hun vader wordt Thomas verzorgd door zijn broer Ray, die zijn enige connectie met de buitenwereld is. Ray gelooft Thomas eigenlijk niet, maar om hem een plezier te doen start hij een halfhartig onderzoek. Al snel wordt echter duidelijk dat Thomas' ontdekking een ijzingwekkend complot aan het licht brengt, waardoor het leven van beide broers in gevaar komt...

Linwood Barclay was ooit columnist voor de Toronto Star, een van de grootste kranten van Canada. Inmiddels heeft hij negen bestsellers op zijn naam, waaronder 'Het ongeluk' en 'Zonder een woord', dat nu wordt verfilmd. Barclay woont met zijn gezin in de buurt van Toronto.

Linwood Barclay - Geloof je ogen. Vertaling: Nienke van der Meulen. Uitgeverij Boekerij, 397 pag., € 19,95. ISBN: 978 902 256 584 1.

De trailer van 'Geloof je ogen':




23 oktober 2013

Nieuwe regels (nieuws, 2013)

CPNB GEEFT TEKST EN UITLEG OVER FINANCIËLE STROP

De Stichting CPNB gaat de leden van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) tekst en uitleg geven over het nieuwe reglement van de Gouden Strop. Daarover ontstond begin deze maand wat commotie, toen bleek dat uitgeverijen financieel moeten bijdragen aan de prijs. 

Esther Scholten, Hoofd afdeling Denken bij de CPNB, zal uitgevers en auteurs die lid zijn van het GNM, een toelichting geven op de nieuwe regels. Dat gebeurt op zaterdag 30 november tijdens de jaarvergadering van het genootschap. 

De Spanningsblog berichtte begin oktober over de bijdrage die de Stichting CPNB vraagt aan uitgevers die thrillers willen inzenden voor de Gouden Strop. In het nieuwe reglement van de thrillerprijs staat dat de uitgever per deelnemende titel 160 euro moet ophoesten. De uitgever die het winnende boek in zijn fonds heeft, dient bovendien 1600 euro te doneren.

Reacties bleven niet uit. Uitgevers hadden grote bezwaren tegen de maatregel. Vooral de kleine en dus niet enorm bemiddelde uitgevers zagen het niet zitten. Een argument tegen de financiële drempel was onder andere dat de uitgever nu zelf op de stoel van de jury moet gaan zitten. Uitgever Ilse Karman van De Crime Compagnie liet zelfs weten een boycot van de prijs te overwegen. 

Wendela de Vos, voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM), verklaarde dat met de overdracht van het beheer van de Gouden Strop en de Schaduwprijs aan de CPNB deze prijzen voor de toekomst zijn veilig gesteld. ,,Wat betreft de uitvoering heeft de CPNB echter een eigen beleid.'' De boekpromotor vindt het volkomen normaal om een bijdrage van de uitgevers te vragen. ,,De verandering van het reglement hoort bij de professionaliseringsslag die is ingezet'', stelde woordvoerster Maud Aarsen. Bovendien komen de gevraagde bijdragen de prijzen zelf geheel ten goede.

CRIMEZONE
Mogelijk zal op de jaarvergadering van het GNM ook een eventuele samenwerking met Crimezone ter sprake komen. Het bestuur wil namelijk graag onderzoeken of er vormen van coöperatie met de website mogelijk zouden kunnen zijn. Men ziet daarin namelijk een middel om het Nederlandse spannende boek meer en breder onder de aandacht te brengen van 'een geïnteresseerd thrillerpubliek'. Er heeft inmiddels een informele verkenning plaatsgevonden tussen het GNM-bestuur en hoofdredacteur Sander Verheijen van Crimezone.

Gedoe (nieuws, 2013)

NESBØ'S ALTER EGO SLACHTOFFER ONTVOERING

Jo Nesbø
De Noorse thrillerauteur Jo Nesbø heeft een bijzonder avontuur in petto voor zijn alter ego Tom Johansen, het pseudoniem waaronder hij twee thrillers schrijft, te weten 'Blood on Snow' en 'Blood on Snow 2: More Blood'. Johansen wordt namelijk zelf een karakter in 'The Kidnapping', een nieuwe thriller van Jo Nesbø. 'Blood on Snow 1' en '2' komen respectievelijk in de herfst van 2014 en het voorjaar van 2015 uit bij uitgeverij Harvill Secker, die ook 'The Kidnapping' - in het najaar van 2015 - op de markt zal brengen.

Volgens website Crimetime heeft Harvill Secker laten weten dat Tom Johansen in Nesbø's thriller het slachtoffer zal worden van een ontvoering. De uitgeverij komt begin volgend jaar met meer informatie over Nesbø en zijn alter ego.

Inmiddels heeft filmmaatschappij Warner Bros de filmrechten gekocht van Johansens 'Blood on Snow'. Naar verluidt wordt de hoofdrol in de film gespeeld door Leonardo DiCaprio, die de film ook mede zal produceren. Nesbø en zijn agent Niclas Salomonsson zullen als executive producers optreden.

(Bron: Crimetime)

22 oktober 2013

Kunstje geflikt (nieuws, 2013)

DEN TEX BOOS OVER KAPEN TITEL 'DE ERFGENAAM'

Wereldwijd is vandaag de vijfentwintigste thriller van John Grisham uitgebracht. Uitgeverij A.W. Bruna bedacht voor de Nederlandse vertaling van 'Sycamore Row' de titel 'De erfgenaam'. En drievoudig Gouden Strop-winnaar Charles den Tex is er niet blij mee.

,,A.W. Bruna doet het weer. Voor de tweede keer jatten ze een titel van mij voor Grisham. Nu is het 'De erfgenaam'. Je doet er niets tegen, maar het is wel vervelend'', laat hij via Facebook weten. Den Tex' thriller 'De erfgenaam' verscheen dit voorjaar. ,,Kennelijk kunnen zij bij Bruna niet zelf een titel verzinnen'', aldus de schrijver.

Den Tex is er 'behoorlijk chagrijnig' over. ,,Of A.W. Bruna het expres doet, weet ik niet, maar het kan ze gewoon niets schelen. Ze hebben me het al eerder geflikt. Toen heb ik een advocaat in de arm genomen en dat heeft alleen maar veel geld gekost. En nu doen ze het weer. Het is die instelling die erg beledigend is.''

Een woordvoerster van A.W. Bruna stelt in een reactie dat men op de hoogte is van het dubbele gebruik van 'De erfgenaam'. ,,Dit wordt op dit moment op een ander niveau besproken en we gaan daarom niet reageren via diverse kanalen.''

De titels van de eerdere Den Tex-thrillers 'Claim' (1995) en 'Deal' (1999) werden later ook gebruikt bij thrillers van John Grisham, maar dan met toevoeging van het lidwoord 'De'.  Overigens werd 'De deal' al eerder gehanteerd als titel voor een thriller, namelijk voor die van Linda Davies in 1996.

Het recyclen van titels komt wel vaker voor in het thrillergenre. Zo is 'Vergelding' als titel al zeker negen maal gebruikt voor een spannend boek.

,,'De erfgenaam' versus 'De erfgenaam': ik ben er nog niet klaar mee'', schrijft Den Tex. 

Wordt vervolgd dus.

Ondersteunend bewijsmateriaal (nieuws, 2013)

TOMAS ROSS: WAAROM LIET AIVD MOHAMMED B. ZIJN GANG GAAN?


Het is heel goed mogelijk dat de AIVD voorkennis had van plannen om cineast Theo van Gogh te vermoorden. Dat schrijft Tomas  Ross in de verantwoording van de thriller 'De tweede november' die vrijdag 1 november wordt gepresenteerd. De titel verwijst naar de dag in 2004 waarop Van Gogh in de Linnaeusstraat in Amsterdam door de radicale moslim Mohammed B. op gruwelijke wijze werd vermoord.

Enkele uren na de moord werd Ross op de 'plaats delict' aangesproken door een journalist die hem vroeg of hij nu 'De tweede november' ging schrijven. Ross zei geen complot te vermoeden zoals bij de moord op Pim Fortuyn. ,,Wat zou ik in zo'n boek moeten schrijven?''

Negen jaar later ligt dat boek er wel. Reden om de thriller wel te schrijven vond Ross onder meer in de documentaire 'Prettig weekend, ondanks alles' die onderzoeksjournalist Stan de Jong met Katja Schuurman en Gijs van de Westelaken al in 2005 maakte. Daarin worden nogal opmerkelijke feiten rond de moord op een rijtje gezet. Het zette Ross uiteindelijk aan het schrijven.

Op 10 november 2004, een dag na de crematie van Van Gogh, werden na een spectaculaire actie van politie en leger, drie leden van de Hofstadgroep gearresteerd in een woning in het Haagse Laakkwartier. Dat appartement bleek eigendom te zijn van de AIVD en zat vol met verborgen microfoontjes. Het OM vroeg vervolgens de tapes op van ruim een jaar afluisteren als ondersteunend bewijsmateriaal. Maar de AIVD meldde dat de tapes van drie maanden voor 2 november 2004 'kwijt' dan wel 'gewist' waren. Juist in die periode kwam Mohammed B. regelmatig langs bij zijn Haagse jihadbroeders.

Ross: ,,Het is buitengewoon aannemelijk dat daar over de moord werd gesproken. Wat zou betekenen dat de AIVD daar dus voorkennis van had. Wat de vraag oproept waarom de AIVD Mohammed B. op die regenachtige ochtend van de tweede november zijn dodelijke gang liet gaan.'' Als de stelling klopt dat de geheime dienst wist van het moordplan, dan is er volgens Ross sprake van een 'navrante parallel met de moord op Pim Fortuyn. ,,De AIVD luisterde ook diens moordenaar, Volkert van der G., al tijden af en volgde hem als verdachte van een andere moord.''

Gesignaleerd 259 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

JOHN GRISHAM - DE ERFGENAAM


Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt vandaag 'De erfgenaam', de vijfentwintigste thriller van John Grisham. Het is een vervolg op zijn debuut 'De jury' ('A Time to Kill'), dat vijfentwintig jaar geleden verscheen.

John Grisham keert in 'De erfgenaam' terug naar het fictieve stadje Clanton in het zuiden van de Verenigde Staten. Seth Hubbard is een schatrijke man, maar ook een doodzieke man die lijdt aan longkanker. Hubbard vertrouwt niemand en vlak voordat hij zichzelf van het leven berooft, herziet hij zijn testament. Een met de hand geschreven brief die verregaande gevolgen zal hebben voor zijn volwassen kinderen, zijn zwarte huishoudster en advocaat Jake Brigance.

Het herziene testament roept meer vragen op dan dat het antwoorden oplevert. Waarom zou Hubbard zijn volledige kapitaal nalaten aan zijn huishoudster? Was hij door de chemotherapie en pijnstillers niet meer in staat helder na te denken? En wat heeft dit alles te maken met een stuk land dat ooit bekendstond als ‘Sycamore Row’?

John Grisham is de auteur van meer dan twintig thrillers en romans. Hij is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de succesvolste thrillerschrijvers aller tijden. Grisham is maatschappelijk zeer betrokken, zo zette hij zich in 2005 in voor de slachtoffers van Hurricane Katrina.

Grisham werd op 8 februari 1955 geboren in Jonesboro, Arkansas, als tweede kind in een gezin van vijf kinderen. Zijn vader werkte in de bouw en zijn moeder was huisvrouw. Na zijn studie rechten aan de University of Mississippi, werkte Grisham bijna tien jaar lang als jurist, waarbij hij zich specialiseerde in strafrechtelijke zaken en letselschadeclaims. In 1983 werd hij gekozen tot lid van het Huis van Afgevaardigden van de staat Mississippi, een functie die hij tot 1990 bekleedde. Als thrillerschrijver debuteerde hij in 1988 met 'De jury', maar het was zijn tweede boek 'Advocaat van de duivel' waarmee hij definitief zijn naam vestigde als de koning van de legal thriller.

Zijn carrière als schrijver begon toen hij op een dag in de rechtbank het schokkende relaas hoorde van een 12-jarig meisje dat was verkracht. Het zette hem aan tot het schrijven van een thriller waarin hij beschreef wat er gebeurd zou zijn als de vader van het meisje de verkrachters had vermoord.

Drie jaar lang stond Grisham elke ochtend om vijf uur op om enkele uren te kunnen schrijven voordat hij naar zijn werk ging. 28 uitgevers wezen het manuscript af, maar uiteindelijk werd het in juni 1988 door een kleine uitgeverij gekocht en uitgegeven in een bescheiden oplage van 5000 exemplaren.

Sinds de publicatie van 'De jury' heeft Grisham elk jaar een thriller geschreven, die stuk voor stuk bestsellers werden. Over de hele wereld zijn er op het ogenblik meer dan 225 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht, in 29 talen. Negen titels zijn verfilmd. In oktober 2012 is zijn nieuwe legal thriller, 'De afperser', verschenen.

John Grisham - De erfgenaam. Uitgeverij A.W. Bruna, 320 pag., € 19,95. ISBN: 978 94 005 0355 7 


De trailer van 'Sycamore Row'


21 oktober 2013

Hengstenkeuring (nieuws, 2013)

'INFERNO' WORDT 'YNFERNO'

Dan Brown
De thriller 'Inferno' van Dan Brown verschijnt binnenkort in het Fries. De thriller krijgt de titel 'Ynferno' en ligt naar verwachting half december in de boekhandels. Volgens een woordvoerster van uitgeverij Luitingh-Sijthoff komt het heel weinig voor dat fictie in het Fries wordt vertaald.

Vertaler Abe de Vries werkt momenteel aan het vertalen van het bijna 500 pagina's tellende boek. De eerste oplage telt tienduizend exemplaren.

De Amerikaanse auteur is liefhebber van Friese paarden en laat die dan ook in 'Inferno' voorbijkomen. Hoofdpersoon Robert Langdon komt oog in oog te staan met het ras en raakt gefascineerd. 'De forse, gitzwarte Friese paarden van de groep waren de mooiste paarden die Langdon ooit had gezien', schrijft Brown in zijn boek.

En: 'Hoewel hij oorspronkelijk bekendstond als Equus robustus, was de tegenwoordige naam van de Fries een huldebetoon aan hun bakermat Friesland, de Nederlandse provincie die ook de geboortestreek was van beroemde mensen als Mata Hari en de briljante grafische kunstenaar M.C. Escher.'

Brown brengt begin januari 2014 voor het eerst een bezoek aan Nederland. Hij geeft onder meer een lezing over zijn werk in Amsterdam, maar zal ook aanwezig zijn bij de jaarlijkse Hengstenkeuring van de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek in Leeuwarden.

(Bron: Het Parool)

20 oktober 2013

Dr Yes (nieuws, 2013)

LUCRATIEVE DEAL VOOR COLIN BATEMAN

Colin Bateman
De Noord-Ierse thrillerschrijver Colin Bateman (Bangor, 1962) heeft met de Britse uitgeverij Headline een contract gesloten voor de levering van zeven boeken. Hij krijgt daarvoor een bedrag ter grootte van 'zes cijfers voor de komma'.

De deal houdt in dat Bateman 'slechts' drie nieuwe boeken hoeft te schrijven: twee delen van de Mystery Man-reeks en een in de serie over de cynische en regelmatig beschonken journalist Dan Starkey. De vier andere boeken uit de deal zijn oudere Starkey-thrillers, waaronder Batemans debuut 'Divorcing Jack' uit 1994, die opnieuw worden uitgebracht. In juni 2014 verschijnt de eerste nieuwe titel in de Mystery Man-serie: 'Dr Yes', in oktober gevolgd door de nieuwe Starkey-thriller 'Nine Inches'. 

De Mystery Man-reeks draait om een boekhandelaar die misdrijven oplost. De BBC gaat er een tv-serie van maken. Momenteel worden er acteurs voor aangetrokken. 

(Zie hier een interview met Bateman uit  1998)

Boksbeugel (nieuws, 2013)


DE VLAMINGEN TEGEN DE HOLLANDERS

De jury van De Diamanten Kogel 2013, de Vlaamse tegenhanger van de Gouden Strop, heeft dit weekend de longlist bekendgemaakt. Voor de prijs, een initiatief van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs, werden 122 titels ingezonden. Na vier plenaire vergaderingen stelde de jury de volgende longlist samen: 

Max Adriaans - Tamtam (uitgeverij Vrijdag)
Danny Beyens - Kinderen van de regenboog (Kramat)
Jo Claes - Getekend vonnis (Houtekiet)
Patrick Conrad - Tango assassino (De Bezige Bij)
Toni Coppers - Zwerfvuil (Manteau) 
Bavo Dhooge - Santa Monica (Houtekiet)
Enckels & Dewit - Operatie monstrans (Witsand)
Escober - Overkill (Anthos)
Corine Hartman - Bloedlijn (Karakter)
Joost Heyink - De psycholoog (Anthos)
Linda Jansma - Houvast (De Crime Compagnie)
Arjen Lubach - IV (Podium)
Walter Lucius - De vlinder en de storm (Bruna)
Herbert De Paepe & Els Depuydt - Swartwater (Vrijdag)
Rudy Soetewey - 2017 (Kramat)
Charles den Tex - De erfgenaam (De Geus)
Hilde Vandermeeren - Als alles duister wordt (Querido)
Lydia Verbeeck - Vergelijking met x onbekenden (Manteau)
De Waal & Baantjer - Een licht in de duisternis (Lebowski)

Als De Spanningsblog goed geteld heeft staan er elf Vlaamse auteurs/duo's op de lijst en acht Nederlanders. 
De shortlist wordt bekendgemaakt op 8 november. De prijs wordt uitgereikt op 29 november. De prijs bestaat uit een zilveren boksbeugel met vier diamanten, ontworpen door Wim Delvoye.

In 2012 ging de prijs naar Almar Otten voor zijn boek 'Blauw goud'. De prijs werd in 2002 voor het eerst uitgereikt. Vanaf 2005 kan De Diamanten Kogel ook door een Nederlandse auteur worden gewonnen. Dat is tot dusver vijf keer gebeurd. 

 De jury bestaat uit: Frank van den Auwelant (secretaris), Ineke van den Bergen, Jos van Cann, Eric Diepvens, Henri-Floris Jespers (voorzitter), Jürgen Joosten, Kris Kenis, Alain Sohier, Geert Swaenepoel.

19 oktober 2013

Gesignaleerd 258 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

ROBERT GALBRAITH - KOEKOEKSJONG

Bij uitgeverij is verschenen de thriller 'Koekoeksjong' van Robert Galbraith, pseudoniem van de schrijfster van de 'Harry Potter'-reeks J.K. Rowling.

Als een legendarisch topmodel een dodelijke val maakt van een balkon in de chique Londense wijk Mayfair, gaat de politie uit van zelfmoord. Haar broer weigert dit echter te accepteren en schakelt privédetective Cormoran Strike in.

Strike neemt de klus dankbaar aan. Sinds hij zijn been verloor in Afghanistan is zijn leven een puinhoop. Hij heeft bijna geen opdrachten en de schuldeisers zitten achter hem aan. En daarbij is hij net weg bij zijn vriendin en woont hij in zijn kantoor. Dit is zijn kans om een nieuwe start te maken.

Maar naarmate hij dieper infiltreert in de wereld van de 'rich and famous', nemen de zaken een steeds duisterder wending - en loopt hij zelf steeds meer gevaar.

Robert Galbraiths 'debuut' 'A Cuckoo's Falling' kwam in april op de Britse markt, kreeg lovende recensies en verkocht 1500 exemplaren. Maar door een loslippigheid van een van haar advocaten werd begin juli bekend dat J.K. Rowling de auteur van het boek was. De verkoop schoot daarna als een raket omhoog.

Rowling, die eerder sprak van het 'bevrijdende gevoel' om te kunnen schrijven onder een nom de plume, liet in een verklaring weten dat woedend was over het lek. ,,Slechts een klein groepje mensen kende mijn pseudoniem. Het is niet plezierig om er achter te komen dat een vrouw van wie ik vorige week nog nooit gehoord had iets te weten is gekomen, waarvan zelfs enkele goede vrienden niet op de hoogte waren.''

Robert Galbraith - Koekoeksjong. Vertaling: Sabine Mutsaers. Uitgeverij Boekerij, 519 pag., €19,95. ISBN: 978 902 256 912 2.

Gesignaleerd 257 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

LINCOLN CHILD - DE VLOEK

Bij uitgeverij Boekerij verschijnt 'De vloek', een avonturenthriller van Lincoln Child.

Porter Stone is de beroemdste schatgraver ter wereld. Archeologen spreken er schande van, maar kunnen zijn geweldige vondsten niet ontkennen. Nu is Stone in het geheim begonnen aan zijn grootste project ooit. Hij meent dat het graf van de eerste Egyptische farao Narmer zich in een immens moeras in noord-Soedan bevindt. Ze zoeken Narmers kroon: de legendarische dubbele kroon van het oude Egypte.

De hightech opgraving wordt geplaagd door angstaanjagende ongelukken en de medewerkers beginnen te fluisteren over een eeuwenoude vloek. Stone haalt professor Jeremy Logan erbij om het mysterie te ontrafelen. Maar Logan vindt alleen maar meer mysteries... en meer gevaar.

Lincoln Child (1957) is auteur van thrillers, sciencefiction en avonturenromans. Met Douglas Preston samen publiceerde hij negentien thrillers. 'De vloek' is Childs vijfde solothriller. Child woont en werkt in Morristown, New Jersey.

Lincoln Child - De vloek. Vertaling: Marjolein van Velzen. Uitgeverij Boekerij, 272 pag., € 19,95. ISBN: 978 902 256 617 6.

Gesignaleerd 256 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

JAMES PATTERSON & HOWARD ROUGHAN - HONEYMOON

Bij uitgeverij Cargo is verschenen 'Honeymoon' van de Amerikaanse bestsellerauteur James Patterson en co-auteur Howard Roughan.

Een pasgetrouwd stel stapt in de sauna van hun luxe bruidssuite - en ze komen er nooit meer uit. Als een ander echtpaar op huwelijksreis naar Rome aan boord van zijn vlucht wordt vermoord, is het duidelijk dat een moordenaar het heeft gemunt op net getrouwde stellen. Het is de angstaanjagende vraag welk gelukkig paar het volgende slachtoffer zal zijn.

FBI-agent John O'Hara probeert de zaken op te lossen, terwijl special agent Sarah Brubaker achter een andere vindingrijke seriemoordenaar aan zit, wiens slachtoffers één macaber ding gemeen hebben.

James Patterson (1947) is de succesvolste thrillerauteur ter wereld. Hij schreef de thrillerseries 'Alex Cross' en 'The Women's Murder Club'. Patterson woont en werkt in Florida. Wereldwijd zijn er al meer dan 240 miljoen boeken van hem verkocht.

Pattersons landgenoot Howard Roughan heeft twee boeken onder eigen naam gepubliceerd: 'The Up and  Comer' (2001) en 'The Promise of a Lie' (2004). Naast 'Honeymoon' schreef Roughan nog drie andere thrillers met Patterson samen. Hiervoor werkte Roughan voor een reclamebedrijf.

James Patterson & Howard Roughan - Honeymoon. Vertaling: Dennis Keesmaat. Uitgeverij Cargo, 320 pag., € 19,90. ISBN: 978 90 234 8540.

17 oktober 2013

Op zoek naar de winnaar (nieuws, 2013)

JAAP JONGBLOED LEIDT JURY GOUDEN STROP 2014

Jaap Jongbloed
TROS-programmamaker Jaap Jongbloed ('Vermist') leidt de jury van de Gouden Strop 2014, de prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek. Jongbloed, geboren in Den Haag in 1955, is van oorsprong jurist. Hij raakte via TROS Aktua in de tv-journalistiek verzeild en kreeg bekendheid als presentator van programma's als 'Jongbloed & Joosten', 'Crime Time' en 'Deadline'. In 2001 was hij genomineerd voor de titel Omroepman van het Jaar. Sinds juli 1996 presenteert hij het programma 'Vermist', dat probeert vermiste personen op te sporen. 

Jongbloed wordt bijgestaan door Irene Start (redacteur literatuur en podiumkunsten Elsevier) die ook in 2013 jurylid was, Marian van Leth (directeur BiblioNu, Limburg), Erik de Vries (recensent VN's Detective & Thrillergids) en John Vervoort (thrillerrecensent van De Standaard, Het Nieuwsblad en Cobra.be), zo heeft de stichting CPNB laten weten.

Ook de jury van de Schaduwprijs 2014, de prijs voor het beste thrillerdebuut, is bekend. Die bestaat uit Wendela de Vos (thrillerauteur en voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs), Michael Berg (winnaar van de Gouden Strop 2013), thrillerauteur Almar Otten, (thriller)auteur Carla de Jong en Wim Krings (boekhandelaar en lid van het boekenpanel van 'De Wereld Draait Door').

Op de Avond van het Spannende Boek, 29 mei 2014, worden de winnaars van de Gouden Strop en de Schaduwprijs bekendgemaakt. De avond is de officiële opening van de Maand van het Spannende Boek. De Amerikaanse bestsellerauteur Tess Gerritsen schrijft het geschenkboek dat in Juni - Maand van het Spannende Boek cadeau wordt gedaan door de boekverkoper. De arts Gerritsen (San Diego, 1953) debuteerde in 1986 en heeft inmiddels meer dan 25 thrillers op haar naam staan. Bij het grote publiek werd ze vooral bekend door thrillers als 'Sneeuwval', 'Het stille meisje' en 'De laatste sterft'. De serie rondom Jane Rizzoli en Maura Isles werd met succes voor televisie verfilmd.

Het thema van de Maand is zoals eerder gemeld 'Terreur in thrillers' en draait om spionageromans en thrillers waarin inlichtingendiensten en terroristen de hoofdrol spelen. Om de dreiging van maatschappij- ontwrichtende aanvallen en het kat-en-muisspel tussen terroristische organisaties en inlichtingendiensten. Of de boeken zich nou afspelen tijdens de Koude Oorlog, in de roerige jaren ’70 of na 9/11, terreur is een veelvoorkomend onderwerp en het verandert mee met het politieke wereldtoneel. Auteurs van spionageromans en thriller waarin terrorisme een rol speelt, zijn onder anderen Robert Ludlum, Tomas Ross, Frederick Forsyth, John le Carré, Jacob Vis, Tom Clancy, David Baldacci, Roel Thijssen, maar ook... Simone van der Vlugt. Haar boek 'In mijn dromen' gaat over een geplande terreuraanslag in Amsterdam.

Van dit kaliber (nieuws, 2013)

Tegenvallende kaartverkoop nekt Thriller Fest



Het Thriller Fest in Eindhoven op 2 november gaat niet door. Reden is de tegenvallende kaartverkoop, aldus de organisatie.

Entreetickets waren stevig geprijsd. Voor 75 euro kon men de hele dag interviews en meet & greets bijwonen met niet de minsten van het Britse thrillergenre: tien schrijvers onder wie Nicci French, R.J. Ellory, Peter James, S.J. Watson en Robert Goddard. Betaalde de bezoeker 110 euro, dan mocht hij ook nog aanschuiven aan het diner en meedoen met een pubquiz. Na afloop kon hij een goodiebag met een thriller mee naar huis nemen.

De  'Thriller Fest' -reclameauto
De organisatie heeft er het nodige aan gedaan om het evenement onder de aandacht te brengen. Er reed zelfs een 'reclameauto' door Nederland.

Begin oktober besloot de organisatie al een kortingsregeling toe te passen. Wie vier tickets kocht, hoefde er maar drie af te rekenen. Het heeft niet mogen baten.

De organisatoren van Thriller Fest zijn de samenwerkende uitgeverijen Ambo|Anthos, Luitingh-Sijthoff en De Fontein en auteursmanagementbureau Shared Stories, alle onderdeel van VBK Uitgeversgroep.

'Na een periode van intensieve samenwerking hebben zij in goed overleg besloten het project stop te zetten en het verlies te nemen', meldt de organisatie op de website. 'Wat naast de teleurstelling over de annulering overeind blijft, is het positieve gevoel bij de uitgeverijen dat een nieuw initiatief snel en eensgezind op poten werd gezet. Ook de auteurs waren direct enthousiast. Helaas bleek het nog niet de tijd en de plaats een festival van dit kaliber te verkopen.'

De organisatie meldt dat met de afgelasting het concept Thriller Fest zeker niet ten grave is gedragen. 'Na interne evaluatie bekijken we de mogelijkheden voor een ander tijdstip', aldus een woordvoerder.

Een ieder die al een kaart voor Thriller Fest gekocht heeft, krijgt het geld teruggestort en ontvangt persoonlijk bericht. Voor de goede orde: het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer dat op 26 oktober begint, gaat wél door.

Gesignaleerd 255 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

LINDA JANSMA - SCHUILPLAATS

Bij uitgeverij De Crime Compagnie verschijnt vandaag 'Schuilplaats', de nieuwe thriller van Linda Jansma.

Mayke en Han zijn pleegouders van zes kinderen en wonen in een grote boerderij in Friesland. Als hen gevraagd wordt crisisopvang te bieden aan drie zusjes bedenken ze zich geen moment en nemen de meisjes liefdevol in huis. 

Al snel merkt Mayke dat er iets aan de hand is met de 14-jarige Nikki, het oudste meisje, dat weigert te praten, en krijgt ze het vermoeden dat er veel meer speelt dan een uithuisplaatsing van drie mishandelde kinderen. Dan verdwijnt één van de andere pleegkinderen. Wat is er met hem gebeurd? Hebben de zusjes er iets mee te maken?

Linda Jansma (1967) won met haar debuut 'Caleidoscoop'  (2010) de Schaduwprijs voor het beste spannende debuut. In 2012 publiceerde ze zowel 'Tweestrijd'  als 'Houvast' . 'Schuilplaats'  is haar vierde thriller.

Linda Jansma - Schuilplaats. Uitgeverij De Crime Compagnie, 350 pag., 14,95 euro. ISBN:  978 946 109 105 5.

16 oktober 2013

Gesignaleerd 254 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

TONINO BENACQUISTA - MALAVITA. THE FAMILY

Bij uitgeverij Boekerij is verschenen de filmeditie van de thriller 'Malavita. The Family' van Tonino Benacquista. Le Monde omschreef het boek als 'The Sopranos veroveren Normandië'.

De Blakes zijn nieuwkomers in een rustig Frans stadje. Fred doet research naar de Geallieerde invasie. Maggie houdt van liefdadigheidswerk en hun kinderen gaan met gezonde tegenzin naar de middelbare school, zo wil het verhaal.

Maar Fred is Giovanni Manzoni, een door het getuigenbeschermingsprogramma van de FBI naar Frankrijk verhuisde 'goodfella'. Ondanks de prijs op zijn hoofd lost het gezin problemen op zoals maffiosi dat al eeuwen doen. En als de verraden godfather hen daardoor weet te vinden, breekt de hel pas goed los.

Tonino Benacquista (1961) werd in Frankrijk geboren als kind van Italiaanse immigranten. Hij stopte met zijn filmstudie om een schrijfcarrière te bekostigen. Na werk als nachtwacht in een museum, spoorwegpolitieman op de lijn Parijs-Rome en professioneel parasiet van het Parijse cocktailcircuit is Benacquisate nu een succesvol auteur van fictie, filmscripts en graphic novels.

Tonino Benacquista - Malavita. The Family. Vertaling: Judith Wesselingh. Uitgeverij Boekerij, 320 pag., € 15,00. ISBN: 978 902 256 871 2.

15 oktober 2013

Fris hoentje (nieuws, 2013)

GEEN TWEEDE PUBLIEKSPRIJS VOOR VAN DER VLUGT

Ze zat dinsdagavond aan de tafel van 'De Wereld Draait Door' als de auteur met de meest verkochte boeken: twee miljoen. ,,En dan zijn mijn kinderboeken nog niet eens meegerekend.'' Maar thrillerschrijfster Simone van der Vlugt zag haar zesde nominatie voor de NS Publieksprijs niet verzilverd worden. Het Boek van het Jaar 2013 werd 'Gijp', een biografie van oud-voetballer René van der Gijp, geschreven door Michel van Egmond

Van Egmond, journalist en eindredacteur bij Voetbal International, ontving in aanwezigheid van Van der Gijp een sculptuur van de beeldend kunstenaar Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7500 euro en een jaar gratis eerste klas reizen met de NS.
Bij de 27e uitreiking van de publieksprijs stemde een recordaantal van 96.000 mensen. Het boek waarin verteld wordt over onder meer de voetbalcarrière, jeugd en televisieloopbaan van Van der Gijp, kreeg veertig procent van de stemmen.

Naast Gijp waren 'Aan niemand vertellen' van Simone van der Vlugt, 'De vergelding. Een dorp in tijden van oorlog' van Jan Brokken, 'De voedselzandloper' van Kris Verburgh, 'Dit zijn de namen' van Tommy Wieringa en 'Reizen zonder John. Op zoek naar Amerika' van Geert Mak genomineerd.

Vorig jaar werd de prijs toegekend aan A.F. Th. van der Heijden voor zijn roman 'Tonio'. Van der Vlugt won in 2010 de NS Publieksprijs met haar thriller 'Op klaarlichte dag'. Tijdens de uitzending van 'De Wereld Draait Door' bekende ze overigens dat ze zich al een jaar strikt houdt aan het dieet uit het genomineerde boek 'De voedselzandloper'. ,,En ik ben zo fris als een hoentje.''

Een tipje van de suspense (nieuws, 2013)

ZOETERMEER IN SPANNING


In de laatste week van oktober is Zoetermeer, groeibriljant aan de A12, allesbehalve een slaapstad, want dan vindt daar het Nederlands Thriller Festival plaats. Het evenement dat duurt van 26 oktober t/m 3 november, staat in het teken van het spannende verhaal in al zijn verschijningsvormen: toneel, film, musical, lezingen, workshops en tentoonstellingen.

Het zwaartepunt ligt wat De Spanningsblog betreft op zondag 27 oktober. De oprichter van deze onvolprezen site, Peter Kuijt, leidt dan een paneldiscussie over het fenomeen spanning. Aan tafel schuiven niet de minsten: schrijfster Corine Hartman (genomineerd voor de Crimezone Award 2013), theaterproducent, acteur en 'Moordvrouw'-auteur Lex Passchier, schrijver en tv-producent Peter Römer, 'Penoza'-regisseur Diederik van Rooijen en schrijver, scenarist én rechercheur Simon de Waal. Deze toeleveranciers van suspense zullen hun werk nader toelichten en gaan verder in op het Jan Klaassen-syndroom, cliffhangers en red herrings.

Op dezelfde middag zal schrijfster Milou van der Will een paneldiscussie over het succes van vrouwelijke thrillerauteurs ongetwijfeld in goede banen leiden. Hoe fel zal het er aan toegaan tussen de meisjes Annet de Jong, Judith Visser en Loes den Hollander en de jongens Elvin Post en Charles den Tex?

Andere programma-onderdelen zijn een lezing van advocaat Gerard Spong over de Nuenense moordzaak, waarover hij het boek 'De breuk' schreef, een workshop thriller schrijven door Marelle Boersma, de perfecte moord door meesterkok Angelique Schmeinck op een langoustine en de uitreiking van de Crimezone Thrillerawards.

(Voor meer informatie: Het Nederlands Thriller Festival)

13 oktober 2013

Gesignaleerd 253 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

CHRIS RYAN - EXTREEM: SCHIETSCHIJF

Bij uitgeverij Boekerij is verschenen 'Extreem: Schietschijf' van Chris Ryan, 'de meester van de militaire thriller', aldus zijn uitgever. Eerder verschenen - alleen als e-book - de Chris Ryan Extreem-titels: 'Missie 1', 'Missie 2', 'Missie 3' en 'Missie 4'. 'Schietschijf' is een uitgebreidere versie van dit in vier delen vertelde verhaal, aangevuld met twintig procent nieuw materiaal.

Joe Gardner streed als SAS-officier met de dodelijkste vijanden in de gevaarlijkste uithoeken van de wereld. Hij heeft nog nooit een gevecht verloren.

Als hij zijn hand verliest tijdens een missie in Afghanistan wordt hij gedwongen uit actieve dienst te gaan. Hij leeft als een kluizenaar, tot een telefoontje van een oude vriend hem weer naar het gevaar lokt.

John Bald, een legende in het Regiment, zit vast in een favela in Rio de Janeiro. Een bende is vastbesloten hem te doden. Als Joe hem niet helpt, zal hij John nooit meer terugzien. Maar als hij eenmaal uit zijn zelfverkozen isolement stapt, wordt hij het doelwit van MI6-agenten en genadeloze ex-SAS'ers.

Chris Ryan ging op zijn zestiende het leger in. Talloze undercoveroperaties, scherpschuttercommando's en mysterieuze 'Special Ops' voerden hem naar alle uithoeken van de wereld en leverden materiaal voor zijn boeken. De BBC maakte met hem de reality-serie 'Hunting Chris Ryan'. Zijn boek 'Tegenwerking' is bewerkt tot de serie 'Strike Back'.

Chris Ryan - Extreem: Schietschijf. Vertaling: Henk Moerdijk. Uitgeverij Boekerij, 384 pag., € 15,00. ISBN: 978 902 256 607 7.

Bedrog en geweld (nieuws, 2013)

NICOLE KIDMAN STAPT IN VERFILMING 'THE SILENT WIFE'

De Australische actrice Nicole Kidman heeft plannen opgevat om de verfilming van de thriller 'The Silent Wife' te gaan produceren. Mogelijk gaat ze ook de hoofdrol spelen. 'The Silent Wife' van A.S.A. Harrison gaat over een welgesteld paar uit Chicago, dat hun twintigjarig huwelijk op de klippen ziet lopen en uitmonden in bedrog, dubbelhartigheid en geweld.

Volgens de website Deadline heeft Kidmans productiebedrijf Blossom Films een optie genomen op de filmrechten van de roman. Schrijfster Harrison was afkomstig uit Toronto en had nog nooit eerder een roman gepubliceerd. Ze werkte als redacteur en schreef non-fictieboeken onder de naam Susan Harrison. Ze overleed overigens in april dit jaar aan de gevolgen van kanker, een paar weken voordat haar boek gepubliceerd zou worden. Ze was 65.

(Bron: The Guardian)

11 oktober 2013

Vertrouwen (column, 2013)

REGLEMENT

(Door Peter de Zwaan)


Het reglement voor de Gouden Strop 2014 is bekendgemaakt en meteen verschenen er columns en bezwaren. Op Facebook weerden kleine uitgevers zich. De vraag: ‘Heeft het zin om mee te doen?’, kwam in elk stukje voor.

Als iemand zich afvraagt of hij ergens wel of niet aan mee moet doen dan heeft hij het eigenlijk altijd over geld. Wie een titel instuurt, moet een bijdrage betalen van 160 euro, tenzij hij lid is van de GAU, want dan is het 75 euro.

Ik ben sinds begin dit jaar een kleine uitgever en ik wist niet dat er iets als de GAU bestond. Toen ik de afkorting zag, had ik geen idee waar ze op sloeg. Maar daar hebben we Google voor. GAU staat voor Groep Algemene Uitgevers en die groep behartigt de belangen van de Nederlandse boekenuitgevers van literatuur, kinderboeken en non-fictie. Ik geef kinderboeken uit en, met Ellessy, de misdaadroman 'De Loverman' (nu al een succes), maar niemand heeft zich gemeld met het verzoek ook mijn belangen te behartigen. Dat komt goed uit, want ik kan dat zelf, dus bel maar niet.

Nu de cijfers. Vorig jaar werden voor de Strop ruim 100 boeken ingestuurd. Ik hou het even op 100 en doe net of iedereen zijn belangen door de GAU laat behartigen. Opbrengst voor de Strop-organisatie 100 maal 75 is 7500 euro. De uitgever van het boek dat wint, moet 1600 euro dokken. Totaal 9.100 euro; nog 900 euro bijlappen om de winnaar te kunnen betalen en we hebben geen sponsor meer nodig.

Hoho, we hebben de organisatie nog. Ik hoor het iemand roepen.

Oké, de organisatie. De laatste keer dat ik een nominatie kreeg, een paar jaar geleden, werd dat bekendgemaakt via een website die meteen duidelijk liet merken wie zou moeten winnen. Kan nooit veel hebben gekost.

Maar het grote boekenfeest dan waarop de winnaar bekend wordt gemaakt? Dat kost toch handen vol? Vast wel, maar geloof me: als schrijver word je van dat feest niet beter en als uitgever waarschijnlijk ook niet. Ik heb daar nooit iets positiefs over gehoord.

Terug naar de kleine uitgever. Hij wint, betaalt 1600 euro en heeft een probleem. Zijn verkoopapparaat bestaat uit vrouw en bloedjes van kinderen en er is werk aan de winkel: extra boeken die snel naar de winkels moeten. Dat lukt niet zonder het Centraal Boekhuis, maar dat vraagt 42 procent handelskorting, een vast bedrag per maand en ruim een euro voor elk verkocht boek. Ergens zit ook nog 6 procent btw. Hou de totale kosten maar op 60 procent van de verkoopprijs. Dat is 12 euro. De kosten van het boek zijn 2 euro. De schrijver wil 10 procent, is ook 2 euro. De kleine uitgever houdt dus 4 euro over van elk verkocht boek. Voor de goede orde: dit zijn geen zuivere bedragen, maar ik kom echt wel in de buurt.

Om die 1600 euro terug te verdienen moet de uitgever 400 boeken verkopen.

Vierhonderd, het is niks, maar na die 400 staat de winstteller nog steeds op nul en er zijn minstens 1000 boeken nodig om te kunnen zeggen: ‘Toch een leuke maand geweest’. Ik kan me voorstellen dat uitgevers die geen rotsvast vertrouwen in hun eigen waar hebben niet aan het avontuur beginnen en denken: die bijdrage van 160 euro omdat ik geen lid van de GAU ben, spaar ik toch maar mooi uit als ik niet inzend.

'De Loverman' gaat wel meedoen. Het is dat u het weet. 

(Deze column is ook te lezen op www.peterdezwaan.nl)

Peter de Zwaan (1944, Meppel) heeft tientallen publicaties op zijn naam staan, misdaadromans en jeugdboeken. Voor acht van zijn thrillers werd hij genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Met 'Het Alibibureau' won hij in 2000 die prijs. Zijn nieuwe thriller 'De Loverman' is net verschenen bij zijn eigen uitgeverij Zwarte Zwaan. (Foto Peter de Zwaan: Bob Bronshoff)

Bestaansrecht (column, 2013)

BESPIEGELINGEN OVER DE GOUDEN STROP

(Door Tomas Ross)

Na de peuteropvang, de AOW en het verpleeghuis nu dus ook een eigen bijdrage aan de Gouden Strop. Tja, dan is ’t pas echt crisis. Aan de CPNB voortaan door de uitgevers van spannende boeken te betalen 160 euro per ingezonden titel, 1600 voor het winnende boek. Maar vanzelfsprekend wel weer korting, want het is daar aan de Amsterdamse Herengracht net het Torentje waar de tering naar de nering wordt gezet. Of de nering naar de tering, om ’t Haags te houden. Het geijkte werk: bezuinigingen verkopen als 'investeren in de toekomst'. Je hoort dat wel vaker, paradoxaal vooral bij dreigende faillissementen. De eigen bijdrage. Loonoffer. Of de werknemers een kleine donatie willen doen. Dan weet je het wel.

Navrant was de reactie van de voorzitster van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM), Wendela de Vos, dat de prijs nu 'veilig' is gesteld. Het tegendeel lijkt wáár, gezien alle negatieve reacties. De Vos, burgemeester in oorlogstijd, voorzitster van wat ooit een belangenclub had moeten zijn, die de Strop, het paradepaardje van het GNM , het enige wat die club nog had, bij gebrek aan visie en doorzettingsvermogen dan maar weggeeft terwijl je op je vingers kon uitrekenen dat het bezuinigingsmes al werd geslepen. Ook al zo’n Haags verkooppraatje. Het eigen falen verdoezelen onder het motto 'veilig stellen'. Je hóórt Rutte glimlachen.

’t Was vooral zo frappant omdat La Wendela, samen met Corine Hartman en met mij naar aanleiding van mijn kritische bespiegelingen op deze blog over de Strop, juist deze maand zou overleggen met de directie van de CPNB hoe het anders zou kunnen en moeten met onder andere de Strop. En daarmee doelden Hartman en ik zeker niet op de nu 'aangepaste' reglementen van de CPNB. Maar Wendela c.s. kennelijk wel. Zoals wijlen Theo van Gogh placht te zeggen: met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.
Goddank krijgt het GNM-lid voor zijn/haar contributie nog het jaarlijkse Mystery Dinner, ook al is dat nu gereduceerd tot Mystery Lunch (!). Het mysterie dan: géén soep, geen broodje. Wat wél?

Ik zeg niet vaak dat het vroeger beter was maar je kreeg wél fatsoenlijk te eten (en te drinken). Plus een echt mysterie.

Het GNM meldt onderaan zijn website: 'Vrij en Onafhankelijk, geen sponsoren, geen reclame'. 

Hoe naïef kun je zijn.

Voor alle duidelijkheid, ik ben nog steeds van mening dat de Gouden Strop na meer dan 25 jaar geen bestaansrecht meer heeft, een te kleine genreprijs voor een klein clubje. Die meer dan honderd ingezonden titels zegt me ook niet veel. Ik ken in Nederland honderden voetbalclubs die mee zouden willen doen aan de Champions League. ’t Is net zoiets als oplage- en kijkcijfers, alsof kwantiteit bepalend zou zijn voor kwaliteit. (Als er in 1933 een publieksprijs voor het beste boek zou hebben bestaan, was die voor 'Mein Kampf' van A. Hitler)

Maar goed, democraat in hart en nieren, het ding bestaat nou eenmaal, dus om met Reve te spreken: 'Moedig voorwaarts.'

Voor nog meer duidelijkheid, ik ben niet tegen eigen bijdragen, ik ben er zelfs vóór. Net als voor sponsoring en reclame. Waarom niet? Is Ajax geen onafhankelijke vereniging omdat de club wordt gesponsord?

Sterker, toen we in 1985 met de Strop begonnen, werd de prijs geheel en al gesponsord. Betaald uit bijdragen van uitgevers aan het, inderdaad, vrije en onafhankelijke GNM, ter promotie van het Nederlandstalige spannende boek, een belang dat de uitgevers van dat genre, net als de boekwinkels, bibliotheken, drukkers, zetters, recensenten en auteurs gezamenlijk hadden. En nog immer hebben. De prijs toen was 10.001 gulden, krankjorum genoeg ongeveer even weinig als nu in 2013. Er waren toen vijf grote uitgevers die Nederlandstalige thrillers publiceerden benevens een rits kleintjes. Ook niet veranderd. Samen betaalden zij naar rato die 10 mille, ik deed er een gulden bij omwille van de publiciteit.

Ik weet wel dat de tijden toen gunstiger waren maar als nu de financiering van 10.000 euro op dezelfde wijze als toentertijd zou worden geregeld , zou dat een stuk redelijker en evenwichtiger zijn dan hetgeen de CPNB nu wil. En een stuk goedkoper ook. De zeven huidige grote(re) uitgevers zouden dan bijvoorbeeld duizend euro jaarlijks inleggen (= 7000), de naar schatting 15 kleinere uitgeverijen elk 200. Ongeacht dus het aantal in te brengen titels want, zoals door velen opgemerkt, dat is een krankzinnig criterium waardoor je de kleinere uitgever en zijn auteurs benadeelt, zeg maar gerust buitenspel zet. Dat het, zoals anderen beargumenteren, een goed selectiecriterium zou zijn, is aperte nonsens. Uitgevers noch geld bepalen de selectie voor de Gouden Strop, dat doet een jury, wat daar ook op aan valt te merken.

Volgens de CPNB-reglementen: stel, bij 'mijn' uitgeverij De Bezige Bij publiceren jaarlijks circa tien Nederlandstalige misdaadauteurs. De Bij krijgt korting, dus om en nabij 1400 euro voor tien ingebrachte titels. Wanneer één ervan de Strop krijgt, nog eens 1600, = 3000.
In mijn voorstel blijft het, de Bij een grote speler, bij 1000.
Een kleintje als Ellessy met jaarlijks zes titels zonder korting in mijn voorstel een vaste bijdrage van 200. Bij CPNB 640 en dan moet er geen titel bijkomen wat Ellessy en zijn auteurs alleen maar benadeelt in plaats van stimuleert.

Goed, ik weet uit ervaring dat er meer kosten aan de Strop zijn verbonden, de uitreiking, de promotie, de reiskosten en het flesje wijn voor de juryleden. Maar als ik zo eens naga dat er meer dan honderd titels per jaar worden ingestuurd, betekent dat idealiter voor de CPNB zeg zo’n 17.500 aan bijdragen(inkomsten). Plus nog eens 1600 voor de Stropwinnaar, ruim 19.000 euro. Mooi, 9 mille nog te besteden.

Maar dat is natuurlijk flauwekul. Die P in CPNB staat voor Propaganda en daar is dat instituut ook voor opgericht en wordt het al betaald, onder meer door diezelfde uitgevers! Dubbelop dus. En kom nou niet aan dat het voor andere prijzen of in de buitenlanden er zo aan toe gaat. Daarmee wordt de redenering toch niet valide? Dan wil ik ook graag een lager belastingtarief zoals dat in heel veel buitenlanden geldt. Of afschaffing van de wegenbelasting zoals in de rest van de wereld. Of…

Zo’n redenering wordt alleen maar toegepast als ’t in je straatje van pas komt. Onzin.

Nu wat anders :

Het GNM int op basis van het aantal leden in 2013 (102) zo’n 16.000 euro aan contributie. Daar kun je aardig voor lunchen, zelfs als je er een pasteitje bij neemt. Doe maar ’s gek. Stel dat zo’n hapje 50 euro de man/vrouw kost, stel ook dat er maximaal 75 van die 102 op komen dagen (en dat is dan nog veel), dan is dat 3750,-. Resteert dus ruwweg 12.000 euro.

Bestuursleden krijgen niet betaald, vergaderen kost niets, een excursietje per jaar met eigen reiskosten, een website die bitter weinig voorstelt, geen huisvestingkosten, wat zal ’t wezen? Nog eens duizend? Tweeduizend?

Nog steeds voldoende om de prijs zelf te bekostigen afgezien van de huur van een locatie, een welkomstdrankje, apparatuur, etcetera.

O ja, ook de Schaduwprijs brengt kosten met zich mee. In zijn reactie stelt Jac. Toes dat er van die debuutprijs niet veel terecht is gekomen. Dat is niet waar, het is wel degelijk een stimulans en aanmoediging geweest. Maar gewéést. Ik riep de prijs indertijd in het leven omdat ik het er niet mee eens was dat debutanten de Gouden Strop niet konden winnen. Sinds Elvin Post dat echter als debutant in 2004 wél deed, is de Schaduwprijs sindsdien dus overbodig. Weg ermee dus.

Basisinkomsten van het GNM nu dus 16.000 euro van leden onder wie 27 uitgevers. Waaronder vijf grote spelers op de markt. Laat die 27 geen contributie betalen maar wel de Strop bekostigen volgens bovenstaande regeling. Naar draagkracht dus zoals hiervoor omschreven. Geschatte inkomsten 26.000. Verlies aan contributie 27 x 150 euro = 4050. Netto winst 21.950. Plus dus geïnde contributie van 75 auteurs en recensenten = 11.250. Totaal: 33.200 euro.

Daarmee ben je niet alleen gered en hou je je onafhankelijke positie, je kunt nu meer doen aan belangenbehartiging, aan activiteiten en eindelijk ook het geldbedrag van de prijs substantieel verhogen. En nog steeds zonder externe sponsoren. Maar waarom die niet gezocht, hoe moeilijk als het ook zal zijn in deze tijden? Waarom geen reclame op die Avond van het Spannende Boek? Schenk maar exclusief Heineken, laat de KRO maar leden werven, een computerbedrijf zijn PC’s aanprijzen, verzin een mystery-trip met de NS. Beloof BMW een geschenkboekje waarin de held BMW rijdt, laat hem Johnny Walker drinken (jammer dat de sigaret is uitgebannen).

De enige invloed en rol die het GNM na de uitverkoop van de Strop nu nog heeft, is de samenstelling van de jury. Daarin ziet La Wendela dan ook meteen de onafhankelijkheid en slagvaardigheid van het GNM. Flauwekul. De CPNB veranderde die samenstelling al meteen door vanaf heden één recensent in te ruilen voor een boekhandelaar dan wel bibliothecaris 'met kennis van zaken'. Van mij mag ’t al vraag ik me af hoe je die kennis dan meet. Testje? Ballotage? ’t Blijft toch altijd een kwestie van smaak, nietwaar?

Ik weet alweer uit ervaring hoe lastig het is om steeds weer nieuwe, deskundige juryleden te vinden, een probleem dat overigens bij elke prijs, en niet alleen literaire, speelt. Ik ga geen namen noemen maar sta wel eens paf wie er nu weer met de haren bij werden gesleept. Jac. Toes lijkt de voorkeur te geven aan het Duitse systeem waar collega-misdaadauteurs het oordeel vellen maar dat is natuurlijk de duivel verzoeken. Afgunst, haat, nijd, vriendjespolitiek, niets is de misdaadauteur vreemd. Opnieuw: met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig. Slecht idee dus.

Wat je ook doet, wie je ook kiest, juryleden sluiten per definitie compromissen tussen hun eigen voorkeuren die dikwijls in dat kleine wereldje ook al door subjectieve factoren zijn gekleurd (niet licht zal ik vergeten waarom ik de vierde Gouden Strop niet kreeg!) – dat zij zo, maar liever een vast, om de zoveel jaar, roulerend gezelschapje van deskundige recensenten van naam en faam, dan de geijkte BN'er of een debutant van een of ander plaatselijk sufferdje. Neem tien recensenten van allure, die zijn er, neem zes boekhandelaren die het genre liefhebben en neem alleen een BN'er die er weet van heeft, van misdaadboeken, van misdaad, justitie, politie, recht. Lubbers, Peter R., Holleeder, Spong, Joris Demmink, Britta Böhler, Winnie Sorgdrager, Arthur Docters van Leeuwen, Marian Husken – bijvoorbeeld.

Afgezien daarvan heeft de keuze van een jury geen barst te maken met de zogenaamde onafhankelijkheid van het GNM. Die heb je alleen als je zelf de organisatie en de reglementen van de prijs en prijsuitreiking bepaalt. Dat privilege is vergeven, en daarmee ook het bestaansrecht van het GNM.

Tenzij.... 

Ik heb niets tegen de CPNB, integendeel zelfs, een geoliede club waaraan we veel te danken hebben, maar ik vraag me wel af wat ze daar op de Herengracht zullen doen als (een deel van) de uitgevers afhaken. Wat te oordelen aan de reacties me niet onwaarschijnlijk voorkomt. Is ’t daarom niet verstandiger, én voordeliger en minstens zo effectief, wanneer het GNM, waarin die uitgevers toch al een behoorlijk aandeel hebben, alsnog met bijvoorbeeld bovenstaande ideeën daar op die gracht aan tafel schuift? Want dat je de CPNB nodig zult hebben, staat buiten kijf, zie de Maand van het Spannende Boek, zie het geschenkboekje, het netwerk, de promotie, maar daarom hoe je jezelf toch niet uit te schakelen?

Tomas Ross (Den Bommel, 1944) is het pseudoniem van Willem Pieter Hogendoorn. Sinds 1980 heeft hij tientallen boeken gepubliceerd. Ross werd driemaal bekroond met de Gouden Strop. Hij nam in 1986 het initiatief tot de oprichting van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Naast romanschrijver is hij ook scenarist, onder meer van de series 'De Brug', 'Bernhard, Schavuit van Oranje' en '0605'. Eind oktober verschijnen bij zijn eigen imprint bij uitgeverij De Bezige Bij/Cargo, Tomas Ross Crime, de eerste drie thrillers. Een daarvan is 'De tweede november', geschreven door Ross zelf, over de moord op Theo van Gogh. Bij Tomas Ross Crime komt dan ook 'Versleuteld. Het Pearl Harbor complot' uit, het debuut van Donald Nolet.