31 maart 2024

Onder het tapijt (nieuws, 2024)

Kamermeisje met geheimen



De Canadese uitgever en schrijfster Nita Prose introduceerde in Het kamermeisje het kamermeisje Molly. En dat debuut smaakte naar meer, want op 12 april verschijnt bij uitgeverij Ambo|Anthos De mystery guest, waarin Molly opnieuw de hoofdrol vervult. 'Een geheide cosycrimehit', aldus de uitgeverij.

Kamermeisje Molly Gray is in het Regency Hotel opgeklommen tot hoofd Huishouding. Een titel die ze met trots draagt terwijl ze kussens opschudt, geheimen onder het kleed veegt, in alle stilte elke kamer tot in de puntjes verzorgt.

Maar net wanneer ze alles perfect op orde heeft, komt haar wereld op zijn kop te staan. Een beroemde schrijver van detectives valt dood neer in het hotel.

Als rechercheur Stark, Molly’s oude vijand, op de zaak gezet wordt, blijkt al snel dat er een luchtje aan zit. Geruchten te over, maar Molly blijkt de enige die de sleutel tot het mysterie heeft.

Dat betekent echter dat er in haar verleden en in dat van haar oma gegraven zal worden, want Molly kende het slachtoffer, en hij haar…

Nita Prose is adjunct-directeur en uitgever van Simon & Schuster Canada. Ze woont in Toronto 'in een huis dat maar matig schoon is', aldus de uitgever. Het kamermeisje is haar debuut.

27 maart 2024

Hypnotiserend landschap (nieuws, 2024)

Toni Coppers dompelt zich onder in Fins Lapland



De Vlaamse thrillerauteur Toni Coppers heeft weer een nieuw boek uit. Altijd leuk, maar er zit ook een schaduwkant aan. Volgens zijn vrouw valt de auteur bij elk nieuw boek ten prooi aan een soort postnatale depressie. Dat is zeker het geval bij Roofdier (een uitgave van Borgerhoff & Lamberigts) dat 'geen gewoon boek was om te schrijven'.

'Een nieuw boek komt uit', laat Toni Coppers in een persbericht weten. 'Veel mensen denken dat er een zekere gewenning optreedt, maar niets is minder waar, het is altijd spannend en zeker bij dit boek zijn mijn eigen verwachtingen hoger dan anders.' 

Coppers schrijft dat een combinatie van onbeschrijfelijke vreugde, trots en tegelijk melancholie hem chronisch is overvallen. 'Mijn vrouw Annick noemt het een soort postnatale depressie. Na acht correctieronden, na vijlen en schaven, na adviezen van uitgeverij, dochter, schoonmoeder, pre-readers… is het dan eindelijk klaar. Nog nooit heb ik met zoveel zorg en precisie alles nagelezen, nagekeken… want ik wil echt dat dit boek bijzonder is. Dat je als lezer voorbij de spanning mee duikt in de andere lagen van het boek. Dat je samen met mij ronddoolt in Fins Lapland, dat je mijn vervoering voelt en ze de jouwe maakt wanneer je wilde beren tussen het struikgewas ontwaart of arenden ziet. Dat je huilt om je dierbaren en troost vindt in gerechtigheid…

Volgens Coppers drong Roofdier zich als het ware aan hem op. '
Lieven, een zakenrelatie uit een vorig leven, belde me. We hadden elkaar twintig jaar niet gezien of gesproken. Zoals je misschien weet heb ik ooit een PR-bureau gehad. Vandaar de inspiratie voor de twee komische boeken die ik schreef, Dixit en Heilige nachten. In die tijd organiseerde ik wel eens reizen, want ik specialiseerde in toerisme.'

Onbekend nummer
'Ik zat in de auto toen ik gebeld werd, een lang en onbekend nummer: ‘Ik heb op de luchthaven je boek gekocht, Offer … Die Alex Berger, die moet naar hier komen. Eigenlijk bedoel ik jij, jij en je vrouw moeten naar hier komen.’ Toen hij Lievens stem herkende, wist Coppers niet waar Berger beland was. 'Hier' bleek Fins Lapland te zijn, waar Lieven door de liefde voor een vrouw en de liefde voor de natuur ondertussen al 20 jaar blijkt te wonen. 'Annick en ik zijn gegaan, en inderdaad, Alex Berger ging ook mee…'

Fins Lapland kroop meteen onder Coppers' vel. 'En ik ging terug en nog eens terug. In totaal zes weken heb ik er de zuivere lucht opgesnoven, rondgereden, gewandeld, uren door het monotone landschap met Berger aan mijn zij. Als een speurhond op zoek naar plekken en inspiratie, naar verhalen, zowel waargebeurde als mythische… Als je Roofdier leest, zal je merken hoe het land me aangegrepen heeft. Ik heb in dat vorige leven waar ik het over had veel mogen reizen, maar er zijn weinig plekken in Europa die zo bijzonder zijn. Je moet het zelf ervaren, natuurlijk, maar toch denk ik dat je bij het lezen zult voelen wat ik bedoel.'

Toni Coppers en zijn vrouw Annick in Fins Lapland


Kantelpunt
Een beertje, genaamd Yksi, was voor Coppers een soort kantelpunt. 'Dat een boek dat zich in Fins Lapland zou afspelen van ver of van dicht iets met beren te maken zou kunnen hebben, leek me logisch. Maar oog in oog staan met deze wilde dieren en Yksi zien, hem eigenlijk bijna ruiken, verscholen in de kijkhut…dat was voor mij een ongelofelijk aha-moment, een moment waarop alles samenkomt. Vandaar dat dit boek een mascotte heeft.'

Vaders en zonen zijn het onderliggende thema in dit boek. Coppers' vader is 92. 'En hij is moe', meldt de schrijver.

Over het boek:
Alex Berger is een wat eigenaardige privédetective die vaker dan goed voor hem is zijn klanten afscheept: hij heeft geen zin om overspelige vrouwen te schaduwen of personeel te betrappen dat met zijn vingers in de kassa zit. Dan maakt hij liever strandwandelingen in Oostende.

Drieduizend kilometer verderop in Lapland viert Tom, een filmstudent, midzomernacht met enkele meisjes die hij ontmoette op het ‘Grote Berenpad’. Vrolijk en dronken dansen ze rond het kampvuur. Ook al gaat de zon die nacht niet onder, toch blijken er duistere krachten in het spel want de volgende ochtend worden de meisjes alleen wakker. Toms rugzak en telefoon liggen naast het gedoofde vuur. Hijzelf is spoorloos. De zoektocht levert niets op en de radeloze ouders vragen Alex om hulp. Tom is namelijk niet zomaar een jongen op reis: hij heeft meer dan één reden om naar het Hoge Noorden te trekken… In het hypnotiserende landschap van berken, meren en stilte wordt Alex geconfronteerd met een onmogelijke opdracht: hoe vind je een jongen terug in die laatste wildernis van Europa? Dan ontdekt de lokale politie een lichaam. Zwaar verminkt, maar het is niet Tom. Is er een moordenaar aan het werk of dwaalt er een ongrijpbaar roofdier rond in die bevreemdende natuur? Een nieuwe moord, dit keer in België, trekt Alex Berger en zijn dierbaren steeds dieper in een moeras van angst…

Publieksprijzen
Toni Coppers schrijft al jaren thrillers. Hij werd in 2022 bekroond met de Hercule Poirot Life Time award én de Max Gouden Vleermuis Oeuvreprijs, maar belangrijker zijn voor hem de vele publieksprijzen zoals de Hebban Thrillerprijs en verschillende Hercule Poirot publieksprijzen die hem tot Vlaanderens favoriete thrillerauteur maken.

Coppers werd geboren in Sint-Truiden op 6 september 1961. Nu woont en schrijft hij afwisselend in Antwerpen en de Ardennen. Toni is getrouwd met coauteur Annick Lambert en samen hebben ze 5 kinderen in een nieuw samengesteld gezin. Toni’s thrillers staan bekend om de ingenieuze plots en doorgedreven psychologische karaktertekeningen. Hij schrijft over mensen van vlees en bloed. Zelden is iemand helemaal juist of helemaal fout.

Met de thriller Niets is Ooit gaf hij het startschot voor de reeks rond commissaris Liese Meerhout. De moordonderzoeken van de populairste vrouwelijke commissaris van Vlaanderen hebben ondertussen al bijna 20 boeken gevuld. Dood Water, het boek waarin de Schelde de hoofdrol wegkaapt, werd bekroond met de eerste Hercule Poirot juryprijs, De moord op Arno Linter genomineerd voor de Gouden Strop. De thrillers met commissaris Liese Meerhout in de hoofdrol werden verfilmd in de televisiereeks ‘Coppers’. Internationaal werd de reeks onder de naam 'Rough Justice' uitgezonden in vele landen waaronder Nieuw-Zeeland en Canada.

In 2020 schreef Toni VAL. Daarmee werd een tweede thrillerreeks rond privédetective Alex Berger gelanceerd. Toni had Alex Berger al eens eerder opgevoerd in De Zaak Magritte, een thriller die hij schreef op vraag van de erven Magritte. De schilder zelf was immers net als Toni een grote fan van de Maigret-thrillers van Simenon. Het hoofdpersonage Alex Berger liet Toni echter niet los en hij besliste om vanaf 2020 de man een eigen reeks te gunnen. VAL was een schot in de roos en zowel het boek als de cover vielen in de prijzen. Toni werkte voor hij schrijver werd voor de VRT als radioproducer en presentator van resiprogramma’s. Als reisjournalist maakte hij reportages en documentaires over de hele wereld en zo schreef hij op locatie zijn eerste brievenroman in 1995. Daarna schreef hij bijna 10 jaar niet tot hij in 2005 de schrijfdrift niet meer kon onderdrukken en met Dixit zijn eerste, weliswaar komische thriller, afleverde. Sindsdien is hij nooit meer gestopt met schrijven.

Gesignaleerd 620 (nieuws, 2024)

Nicci French - Stemmen in het duister



Bij uitgeverij Ambo|Anthos verschijnt op 2 april de nieuwe thriller van het Britse auteursduo Nicci French. In Stemmen in het duister beleeft Nancy een nieuwe start, die niet direct in de smaak valt.

Nancy North en haar vriend Felix zijn net ingetrokken in een nieuwe, goedkopere, flat, die Felix heeft gevonden terwijl zij ziek was. Nancy heeft kort geleden een acute psychose gehad.

Nu is ze er weer bovenop, maar ze voelt zich nog breekbaar. Hier kan ze verder herstellen. Ook al is het wat vervallen en aan de verkeerde kant van de stad voor Nancy, het flatje is een nieuwe start voor hen beiden.

Maar al vanaf de eerste dag heeft ze geen goed gevoel over de nieuwe plek en merkt ze dat het weer slechter met haar gaat.

Als ze tegen buurvrouw Kira opbotst, die in hetzelfde pand woont, valt haar direct op dat Kira erg angstig is. De volgende dag wordt het lichaam van Kira in haar flat gevonden, Nancy is er daardoor van overtuigd dat het huis geheimen herbergt. De andere bewoners, de politie weigeren dat te erkennen.

Kan rechercheur Maud O’Connor deze zaak oplossen?


Achter de naam Nicci French gaat het Britse echtpaar Nicci Gerrard en Sean French schuil. Dit duo is wereldberoemd om hun thrillers en korte verhalen. In 1997 debuteerden ze met Het geheugenspel. Al ruim een kwart eeuw zijn ze niet weg te denken uit de thrillerwereld. Fans van het duo die een gesigneerd exemplaar van Stemmen in het duister willen hebben, kunnen zich melden bij Bol.com of Boekenwereld. Wil je een gesigneerd exemplaar op naam ontvangen? Bestel dan via boekhandels Paagman, Blokker of Wagner.

25 maart 2024

Wordt verwacht 589 (nieuws, 2024)

Botsende werelden




Bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verschijnt op 22 mei de thriller Wie zwijgt stemt toe van de Zweedse schrijver Mattias Edvardsson. Volgens de uitgeverij 'een slimme, verbijsterende pageturner die laat zien hoe weinig we eigenlijk weten over de mensen die het dichtst bij ons staan'.

In Wie zwijgt stemt toe houdt Jari Kekkonen ervan om te winnen. Hij heeft een gloednieuwe Mercedes, een prachtige familie en een elegante villa in de rijke buurt om dat te bewijzen.

Sasho Palevski, met zijn bescheiden arbeidersachtergrond en immigrant-ouders, was een beruchte herrieschopper toen hij jong was. En nu hij eenmaal volwassen is, lukt het hem maar niet om van die reputatie af te komen. Wanneer Jari’s dochter en Sasho’s zoon een relatie krijgen, komen de twee werelden samen.

Amanda is beeldschoon, leeft een druk sociaal leven en is de jongste dochter in de familie Kekkonen. Dan komt ze Niko Palevski tegen. Terwijl de Kekkonens bang zijn dat Niko in de gewelddadige voetsporen van zijn vader zal treden, vrezen de Palevski’s juist dat feestbeest Amanda hun zoon van zijn ijverige pad laat afdwalen.

Dan wordt Amanda dood gevonden – en Niko wordt de hoofdverdachte. Heeft Niko zijn vaders gewelddadige neigingen geërfd, of wordt de jongeman onterecht beschuldigd? Niko houdt vol dat hij een zwijgplicht heeft… Maar aan wie?

Mattias Edvardsson is niet alleen schrijver, maar ook docent op een middelbare school. Een heel gewoon gezin is zijn doorbraak en verkocht in Zweden al meer dan 100.000 exemplaren, een ongekend aantal voor de Zweedse markt. Inmiddels wordt het verhaal in meer dan 30 landen uitgegeven en is het boek verfilmd voor Netflix. Edvardsson woont met zijn gezin in Löddeköpinge, Zweden. Na Een heel gewoon gezin verschenen Goede Buren en Familietragedie.

Wordt verwacht 588 (nieuws, 2024)

Finale van de Bergmankronieken



Op dinsdag 28 mei verschijnt bij uitgeverij Cargo de thriller De schuld van het schrijversduo Hjorth Rosenfeldt. Het is,  zoals de uitgeverij zegt, 'de grootse finale' van de Bergmankronieken

Vanja Lithner vecht om haar afdeling bij de Nationale Recherche te redden, die in een diepe crisis verkeert sinds een van de collega’s is ontmaskerd als seriemoordenaar. Dan wordt net buiten Västerås het lichaam van een vrouw aangetroffen.

Het oplossen van deze zaak kan het voortbestaan van het team enorm helpen. Hun onderzoek wijst uit dat de moord alles te maken heeft met één persoon, psycholoog Sebastian Bergman – en juist hij is na de recente gebeurtenissen persona non grata bij de recherche. Zal zijn terugkeer de ondergang van het onderzoeksteam worden?

In dit slotakkoord van de Bergmankronieken wordt de psycholoog geconfronteerd met de trauma’s uit zijn verleden, en krijgt hij een laatste kans om zijn leven een nieuwe richting op te sturen.

Michael Hjorth (Visby, 1963) is een van de grootste Zweedse filmproducenten en schrijft voor televisie, film en theater. Hans Rosenfeldt (Boras, 1964) is scenarioschrijver voor The Bridge en andere succesvolle Scandinavische dramaseries. Hjorth & Rosenfeldt bundelden hun kwaliteiten en schreven De Bergmankronieken, waarin 'de onuitstaanbare, egoïstische, maar hartveroverende' psycholoog Sebastian Bergman centraal staat.

23 maart 2024

Als een doolhof (nieuws, 2024)

Lars Kepler schrijft verder onder ander pseudoniem



Ze zijn al jaren elkaars wederhelft en publiceerden in 2009 samen hun eerste thriller Hypnose onder het pseudoniem Lars Kepler. Nu slaan mevrouw Alexandra Coelho Ahndoril en meneer Alexander Ahndoril een nieuwe weg in. Onder de naam Alex Ahndoril verschijnt op 23 april hun nieuwe thriller Ik zal de sleutel vinden bij uitgeverij Cargo. Het is de start van een serie nieuwe moordmysteries.

Alex Ahndoril is een nieuwe samenwerking tussen het echtpaar achter Lars Kepler, dat beroemd werd met hun bestsellerserie rond Joona Linna. Wereldwijd werden hiervan al meer dan 17 miljoen exemplaren verkocht. Als Alex Ahndoril slaat het echtpaar een nieuw schrijverspad in, met een serie moordmysteries rondom de getroebleerde en hypersensitieve Julia Stark.

In Ik zal de sleutel vinden krijgt privédetective Julia Stark krijgt onaangekondigd bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote familievergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede man, vastgebonden met een zak over zijn hoofd.

Per Günter heeft geen idee waar de foto vandaan komt en wie de man op de foto is, en hij wil Stark Detective Agency inhuren om dit op te lossen voordat de politie zich ermee gaat bemoeien.

Julia vraagt haar ex-man Sidney Mendelson om vrij te nemen van zijn baan bij de politie om haar te helpen bij het onderzoek. Julia en Sidney worden als gasten verwelkomd op het weelderige landgoed, en ontmoeten de familieleden, die stuk voor stuk bij de moord betrokken zouden kunnen zijn.

Alexandra Coelho Ahndoril en Alexander Ahndoril (foto: Karl Nordlund
‘We houden ervan om te schrijven als Lars Kepler en dat zullen we ook zeker blijven doen, maar willen ons als Alex Ahndoril richten op het schrijven van klassieke whodunits', zeggen Alexandra Coelho Ahndoril en Alexander Ahndoril. 'Niets is zo heerlijk als het bedenken van een mysterie waarbij alle puzzelstukjes in de verhalen eromheen zijn verwerkt, als een doolhof waarin de lezer gaat verdwijnen. De lezer kan ervoor kiezen om gewoon van het verhaal te genieten óf om mee te zoeken en door logisch na te denken als eerste de sleutel tot de oplossing te vinden.’

‘Het personage dat deze serie zal dragen is Julia Stark, een jonge vrouw met een traumatisch verleden die de wereld om haar heen met een kwellende intensiteit beleeft. Iedereen herkent het gevoel hoe soms alle zintuigen plotseling op scherp worden gezet, zoals bij een ongeluk of andere levensbedreigende situaties; hoe de tijd stilstaat en alle details kristalhelder zijn. Voor Julia gebeurt dit keer op keer.’

Gesignaleerd 619 (nieuws, 2024)

Mark Greaney - The Gray Man: Game Over



Bij uitgeverij HarperCollins Holland verschijnt op 10 april de thriller The Gray Man: Game Over van Mark Greaney. Het is het derde deel in de reeks over huurmoordenaar en voormalig CIA-agent Court Gentry. 

Geheim agent Court Gentry staat bekend als The Gray Man: de perfecte moordenaar die geen enkel spoor achterlaat. Wanneer hij echter door zijn collega’s bij de CIA wordt verraden, ziet hij zich genoodzaakt zich tegen hen te keren om te overleven.

Court heeft een nieuw toevluchtsoord gevonden in de Amazone.

Maar zijn verleden haalt hem in als een wraakzuchtige Russische crimineel hem weet te lokaliseren.

Court baant zich een weg door het oerwoud naar een van de weinigen ter wereld die hij kan vertrouwen, maar hij komt te laat...

Het eerste boek in deze serie werd door de Russo Brothers verfilmd als The Gray Man en stond meteen op nummer 1 als best bekeken film op streamingsdienst Netflix. The Gray Man: Onder schot is eveneens verfilmd voor Netflix met in de hoofdrollen Ryan Gosling en Chris Evans. Er zijn meer The Gray Man-films op komst, evenals een prequelserie.

Mark Greaney wordt door zijn uitgeverij voorgesteld als een New York Times-bestsellerauteur. Als coauteur schreef hij mee aan zeven boeken van Tom Clancy in de Jack Ryan-reeks. Voor de research van zijn The Gray Man-boeken reisde hij naar vijftien landen en trainde hij mee met militairen en arrestatieteams. 

Twee debutanten (nieuws, 2024)


Esther Verhoef in de race voor achtste prijs




Vijfentwintig nominaties voor lezers-, publieks-, oeuvre- dan wel thrillerprijzen sleepte Esther Verhoef de afgelopen jaren in de wacht. Daarvan wist ze er zeven te verzilveren. De laatste was in 2019: de MAX Gouden Vleermuis voor haar thrilleroeuvre. Dit jaar kan ze wellicht een achtste trofee in haar prijzen kast zetten, want de schrijfster is genomineerd voor de Hebban Thrillerprijs 2024.

De lezerscommunity Hebban.nl noemt de thrillerprijs de belangrijkste lezersjuryprijs voor het spannende boek. De thuisboekenwurmen hebben immers een belangrijke stem in de toekenning van deze award. De Hebban Thrillerprijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Vorige winnaars zijn: Anya Niewierra, Toni Coppers en Gerrit Barendrecht. De winnaar van 2024 wordt bekendgemaakt kort voor de Thriller Weken die op 1 juni starten. ​

Genomineerd zijn:
Vinex van Bernice Berkleef (uitgeverij The House of Books)
Ik kan je redden van Sofie Delporte (uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts)
Afgeschreven van Angelique Haak (uitgeverij De Crime Compagnie)
De man met duizend gezichten van Lex Noteboom (uitgeverij A.W. Bruna)
Alter ego van Esther Verhoef (uitgeverij Prometheus)

Evenals in 2021 telt de shortlist van de Hebban Thrillerprijs maar liefst twee debutanten. Toen waren dat Marieke Damen (Stilleven) en Yvonne Doorduyn (Onmacht), nu Sofie Delporte en Lex Noteboom. Van de laatste werden voor de verschijning al de Engelse vertaalrechten voor naar het schijnt veel geld verkocht. Angelique Haak werd in 2023 al eens genomineerd voor de Hebban Thrillerprijs. Esther Verhoef en Bernice Berkleef behaalden dit jaar voor het eerst de shortlist.

Meer dan honderd leden van de lezerscommunity beoordeelden de longlist met vijftien oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers. Alle thrillers verschenen (voor het eerst) tussen 1 januari en 31 december 2023. Een vakjury bestaande uit boekverkopers, bibliotheekmedewerkers, recensenten en Hebbanredacteuren leest nu de vijf genomineerden en bepaalt de winnaar. De vakjury bestaat uit boekverkopers en Hebban-redacteuren en -recensenten. 

Met Thrillende vingers (nieuws, 2024)

Gouden Strop-winnaar knipoogt naar Agatha Christie



Schreef hij in zijn prijswinnende thriller nog over grotten in Rusland, in zijn nieuwe misdaadroman De Christiemoorden verplaatst Dominique Biebau het verhaal naar het slaperige dorpje Mollendaal. Het boek verschijnt op 10 april bij uitgeverij Vrijdag. 


'Je hebt drie soorten leugens. Gewone leugens, grote leugens en begrafenistoespraken.' Aan tot nadenken stemmende zinnen geen gebrek in deze misdaadroman van Dominique Biebau die volgens de uitgeverij een vette knipoog bevat naar het werk van de Queen of Crime, Agatha Christie.

In het ingedommelde dorpje Mollendaal gebeurt zelden wat. Dat verandert wanneer de lokale bibliotheek enkele anonieme pakjes ontvangt met daarin boeken van de Britse schrijfster Agatha Christie.

Wat eerst het werk lijkt van een flauwe grappenmaker, wordt al gauw bittere ernst als in het
dorp misdaden plaatsvinden die ontegensprekelijk iets met de boeken te maken hebben.

De dames van leesclub Met Thrillende Vingers werpen zich op de zaak. Kunnen zij voorkomen dat er doden vallen?

Dominique Biebau (1977) heeft intussen zijn plekje veroverd in de Nederlandstalige thrillerwereld. Met Russisch voor beginners won hij zowel de Knack Hercule Poirotprijs 2019 als de Gouden Strop 2020. Zijn recentste boek Het Mollenfeest werd eveneens lovend onthaald en kwam op tal van shortlists terecht.

Prijzenbuitje (nieuws, 2024)

Anya Niewierra eregaste op Avond van het Spannende Boek



Schrijfster Anya Niewierra is eregaste op de Avond van het Spannende Boek die op 30 mei in de theaterzaal van Bibliotheek Utrecht losbarst. Daarnaast worden de Gouden Strop en de Schaduwprijs uitgereikt voor respectievelijk het beste Nederlandstalige spannende boek en het beste Nederlandstalige spannende debuut. 

Anya Niewierra (foto: Annemiek Mommers)
Het programma dat volgt op de prijsuitreiking waaiert volgens de auteursbond uit over meerdere ruimtes van de bibliotheek en geeft bezoekers de kans om overal een kijkje te nemen. Bestsellerauteur Anya Niewierra wordt geïnterviewd door vakgenoot en Gouden Strop-winnaar Michael Berg. Niewierra staat al 88 weken in de Bestseller 60 (deze week op plek 3!), won met De Camino de Thrillerprijs en sleepte vorig jaar de NS-publieksprijs in de wacht. Ze vertelt onder meer over haar nieuwste boek De Nomade dat in mei dit jaar verschijnt.

Andere belangrijke momenten zijn een optreden van de Moordwijven en een interview van Joyce Spijker met rechter Frank Wieland, die een boek schreef over het Holleeder-proces.

Klokslag 18.00 uur vindt de uitreiking van de Schaduwprijs en de Gouden Strop plaats. De presentatie van de prijsuitreiking is in handen van journaliste en presentatrice Margreet Spijker. Zij was tot 2014 te zien als nieuwslezeres van RTL Nieuws en later presenteerde ze verschillende programma’s bij WNL. Inmiddels is ze achter de schermen erg actief en traint ze (tv-)presentatoren, journalisten en sprekers.

Vorig jaar werd tijdens de Avond van het Spannende Boek nog de Hebban thrillerprijs uitgereikt, maar nu blijft de prijzenregen beperkt tot Gouden Strop en Schaduwprijs. De winnaar van de Hebban-award wordt eind mei bekendgemaakt.

16 maart 2024

Allesbehalve gelijke kansen (nieuws, 2024)


David Baldacci komt met zijn 'eerste, echte legal thriller'




John Grisham ging hem met enkele tientallen boeken voor, maar nu komt ook zijn beroemde land- en vakgenoot David Baldacci met een legal thriller. Zijn 'eerste, echte', aldus zijn uitgeverij A.W. Bruna, ligt vanaf 22 mei in de boekhandel en is getiteld Het proces.

In de thriller vechten een witte advocaat en zijn zwarte vakbroeder voor wat onmogelijk lijkt: een kans op een eerlijk proces en gerechtigheid in een door rassenstrijd verscheurd land.

In het jaar 1968 zet een van raciale spanningen doordrenkte moordzaak het zuiden van de Verenigde Staten in vuur en vlam. Twee advocaten – de een wit, de ander zwart – proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden. Maar het rechtssysteem biedt allesbehalve gelijke kansen voor iedereen.

Jack Lee is een jonge, witte advocaat uit Freeman County, Virginia, die nooit iets heeft gedaan om zich tegen racisme te verzetten. Tot hij besluit om Jerome Washington te vertegenwoordigen, een zwarte man die wordt beschuldigd van de brute moord op een oud en welvarend wit echtpaar.

Desiree DuBose is een zwarte advocaat uit Chicago die haar hele leven heeft gewijd aan gerechtigheid en gelijkheid. Ze komt naar Freeman County om de onervaren Lee te helpen bij zijn juridische strijd met de beste openbaar aanklager in de staat. In alles zijn Lee en DuBose elkaars tegenpolen, maar samen vechten ze voor wat onmogelijk lijkt: een kans op een eerlijk proces en gerechtigheid in een door rassenstrijd verscheurd land.

Uitgeverij A.W. Bruna omschrijft Het proces als 'misschien wel de persoonlijkste thriller' van David Baldacci, die inmiddels meer dan 30 thrillers, romans, jeugdthrillers en kinderboeken op zijn naam heeft staan. Hij werd geboren in Virginia en studeerde politieke wetenschappen aan de Virginia Commonwealth University, waar hij cum laude afstudeerde, en rechten aan de University of Virginia. Tijdens deze periode begon hij met schrijven. Na zijn studies was hij negen jaar werkzaam als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C. In 1996 debuteerde hij met Het recht van de macht en vanaf dat moment wijdde hij zich geheel aan het schrijven.

Baldacci's werk is in 45 talen vertaald en wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht (waaronder meer dan drie miljoen in Nederland en Vlaanderen. Zijn debuut Absolute Power werd in 1997 verfilmd door en met Clint Eastwood. Met zijn Wish You Well Foundation strijdt Baldacci samen met zijn vrouw Michelle al jaar en dag tegen analfabetisme.

Gesignaleerd 618 (nieuws, 2024)

Jacob Vis - De Noordzeeconferentie



Bij uitgeverij Ellessy is een nieuwe thriller van Jacob Vis verschenen. De Noordzeeconferentie is, als we goed geteld hebben, het zesendertigste boek van deze thrillerveteraan. En met de focus op duurzame thriller heeft ook dit boek van Vis een actueel tintje.

Een spectaculaire olievondst in het Nederlandse plat van de Noordzee wakkert felle discussies aan tussen voor- en tegenstanders van fossiele energie. Twee ministers - pleitbezorgers van duurzame energie - gaan met de CEO’s van twee oliebedrijven naar zee om het pleit bij de bron te beslechten.

Een groep kapers met een Duitse U-boot omzeilt de indrukwekkende veiligheidsmaatregelen en gijzelt zeven hooggeplaatste conferentiedeelnemers.

Ze eisen, naast een enorm losgeld, de bij wet bekrachtigde belofte dat de oliebron niet in exploitatie komt. Een zenuwslopende race volgt om de gijzelaars vrij te krijgen.

Jacob Vis (Haarlem, 1940) debuteerde in 1987 met de thriller Prins Desi, door Tomas Ross verkozen tot een van de tien thrillers in zijn canon van de Nederlandstalige misdaadliteratuur. Vis schreef drieëntwintig misdaadromans waarvoor hij tien nominaties kreeg: vijf voor de Gouden Strop, twee voor de Diamanten Kogel (winnaar in 2014 met De Zwarte Duivel), twee voor de oeuvreprijs de Gouden Vleermuis (winnaar in 2020) en één voor Het beste boek van Overijssel. In 2011 werd hij verkozen tot Kunstman van Overijssel.

Geobsedeerd door true crime (nieuws, 2024)

Apotheker schrijft thriller over halfzussen



De lezer die thrillers in Nederlandse vertaling tot zich neemt, kan in juli van dit jaar kennis maken met het werk van de Zweedse Anna E. Wahlgren. Haar psychologische thriller In haar voetsporen gaat over familiebanden, een gezin dat uiteenvalt en het ophouden van een perfecte façade. Uitgeverij Ambo|Anthos omschrijft het boek als een 'scandithriller met de spookiness van Ruth Ware en de psychologische spanning van Nicci French'.

Jill en Isabelle zijn halfzussen. Isabelle heeft het altijd als haar plicht gezien om haar zusje tegen alles te beschermen, terwijl Jill Isabelle wil steunen in haar chaotische leven. En dan verdwijnt Isabelle spoorloos.

Volgens de politie wijst alles erop dat Isabelle vrijwillig is vertrokken, maar Jill weigert dit te geloven. Ze weet dat Isabelle geobsedeerd is door true crime en de verdwijning van een jonge vrouw in haar geboorteplaats Gävle onderzocht. Zou ze iets op het spoor zijn?

Jill begint haar eigen onderzoek, wat haar leidt naar een gezin dat haar zowel intrigeert als beangstigt. Ze raakt steeds verder verstrikt in een labyrint – ontsnappen lijkt onmogelijk.

Anna E. Wahlgren is apotheker en scheikundig ingenieur. Wegens haar interesse in de menselijke psyche schreef zij vlijmscherpe thrillers, waarbij de donkere kant van intermenselijke relaties centraal staat. In haar voetsporen is de eerste thriller van Wahlgren die in het Nederlands is vertaald.

15 maart 2024

Een dode das in bed (nieuws, 2024)

De wederkomst van Ann Lindell



Op 16 april verschijnt bij uitgeverij De Geus de thriller De nacht van het vuur van Kjell Eriksson. Met dit boek keert inspecteur Ann Lindell na tien jaar eindelijk terug. Maar nu als kaasmaker.

Ann Lindell heeft ontslag genomen bij de afdeling Geweldsdelicten in Uppsala en is een nieuwe carrière begonnen als kaasmaker in het afgelegen Rasbo. Dan belt een onbekende man Lindells voormalige kantoor en staat erop haar te spreken. Hij zegt dat zij ‘de enige is die luistert’ en voegt eraan toe dat ‘er iemand dood kan gaan’.

Voordat de boodschap Lindell bereikt, sterft er een vrouw in de brand die een oude school in Rasbo volledig in as legt. Het gebouw wordt gebruikt om politieke en oorlogsvluchtelingen te huisvesten.

Hoewel de onderzoekers geen sluitend bewijs vinden, is men het erover eens dat het brandstichting was.

Lindell voelt zich tot de zaak aangetrokken, zelfs als ze het doelwit is van een onbekende vijand, die een opengesneden dode das in haar bed achterlaat. Als ze uiteindelijk naar een bandje van de beller luistert, klinkt de stem haar bekend in de oren.

Terwijl Lindell probeert uit te vinden of er een verband is tussen het telefoontje en de brand, eist het geweld nog meer levens.

Kjell Eriksson (Zweden, 1953) schreef zeven romans over Ann Lindell, te beginnen met prijswinnaar De prinses van Burundi. Nu, na tien jaar, keert hij terug naar de regio Uppsala en zijn sympathieke politie-inspecteur. De nacht van het vuur is het eerste van twee nieuwe delen met Ann Lindell.

14 maart 2024

Gesignaleerd 617 (nieuws, 2024)

Marie-José Verweij - Geen weg terug



Bij uitgeverij De Crime Compagnie is begin deze maand de thriller Geen weg terug verschenen. Marie-José Verweij schrijft hierin over de vermissing van een peuter.

Goede bedoelingen die desastreuze gevolgen hebben. Dat is de rode draad in deze thriller. Basisschoolleerkracht Walter maakt zich ernstige zorgen over de thuissituatie van zijn leerling Sepp en zusje Mila. Wanneer Jeugdzorg zijn zorgen niet serieus neemt, besluit hij het heft in eigen handen te nemen en ontvoert hij het tweejarige meisje.

Eenmaal thuis raakt hij in paniek en maakt hij een rampzalige inschattingsfout. Een internationale klopjacht ontvouwt zich als Mila uiteindelijk in een camper belandt bij een jonge vrouw met borderline. Lukt het de politie om Mila weer veilig thuis te krijgen?

De inspiratie om te schrijven over het thema vermissing kwam tijdens het lesgeven, aldus freelance leerkracht Marie-José Verweij. 'Ik kreeg op school ineens een ingeving terwijl ik even door het raampje bij de peuters keek: Wat nu als een man bij de opvang naar binnen staat te gluren en een meisje meeneemt?’

De schrijfster heeft een camper waar ze graag mee de hort op gaat. 'Toen ik een keer in het donker naar huis reed hoorde ik een geluid wat ik niet thuis kon brengen. Terwijl ik achterom keek schoot door mijn hoofd: 'Wat als er iemand in de camper zit?' Heel creepy natuurlijk, maar ook de perfecte combinatie voor een spannend verhaal. En zo zie ik overal wel verhaalideetjes. Tijdens het sporten, wandelen, werken, praten met mensen. Overal zit een verhaal in. In mijn geval neigt dat verhaal altijd naar een mysterie.'

Marie-José Verweij (1986) is schrijver en freelance leerkracht in het basisonderwijs. Ze woont samen met haar man en zijn dochter in Alphen aan den Rijn. Na het afronden van de studies International Development Studies aan de Wageningen Universiteit en de Pabo aan de Hogeschool Leiden, verdiepte ze zich in de wondere wereld van het schrijven om haar droom – een boek uitgeven – te kunnen verwezenlijken. Ze dompelde zich onder in de schrijfwereld en begon schrijfkilometers te maken door columns en teksten voor klanten te schrijven, en al snel borrelde er een boekidee op. Dit leidde tot haar debuut Met onbedachte rade, uitgegeven door Davey Jones Publishing. In 2023 maakte Marie-José de overstap naar De Crime Compagnie. Haar tweede boek Geen weg terug is op 1 maart verschenen.

04 maart 2024

Gesignaleerd 616 (nieuws, 2024)

Gunnar Staalesen - Koude harten



Bij uitgeverij Marmer is onlangs de thriller Koude harten van Gunnar Staalesen verschenen. Het is het elfde deel in de serie rond privédetective Varg Veum uit het Noorse Bergen. 

Wie bekend is met Varg Veum, weet dat hij een groot rechtvaardigheidsgevoel heeft, niet vrij is van opportunisme en anti-autoritair is. Als Veum eenmaal aan een opdracht begint, ontdekt hij vaak het ene lijk na het andere, dit tot groot ongenoegen van de politie.

Op een grijze, natte januaridag krijgt Varg Veum bezoek van Hege Jensen, een oud-klasgenote van zijn zoon Thomas. Ze wil hem inschakelen als privédetective om haar collega Maggi op te sporen, die van de aardbodem verdwenen lijkt. Net als Hege tippelt Maggi om haar verslaving te bekostigen, reden waarom Hege niet naar de politie wil.

Veum stort zich in het straatleven, waar hij al snel te maken krijgt met nietsontziende pooiers en drugsdealers. En als Veum in Maggi’s achtergrond duikt, komt hij in aanraking met betrokken buurtbewoners die, om de kinderen te beschermen, een ontwricht gezin onder hun hoede hadden genomen.

Dat dit buurtinitiatief niet zo goed is uitgepakt als gehoopt, blijkt al spoedig als Veum zijn eerste lijk ontdekt en hij beseft dat achter schijnbaar warme intenties koude gevoelens schuil kunnen gaan…

De Noorse bestsellerauteur Gunnar Staalesen heeft tientallen thrillers op zijn naam staan. Hij is vooral bekend geworden door zijn boeken met Varg Veum, een serie die ook in Nederland en Vlaanderen op televisie is uitgezonden. Inmiddels heeft Staalesen 23 thrillers met Varg Veum in de hoofdrol geschreven, waarvan er tien eerder bij Uitgeverij Marmer verschenen. Gunnar Staalesen woont, evenals Varg Veum, in Bergen.

Het moet niet gekker worden (nieuws, 2024)

Personage uit thriller schrijft eigen feelgoodserie



Sasja Winters, het hoofdpersonage uit de thriller Afgeschreven van Angelique Haak, schrijft een eigen feelgoodserie. Sasja is een thrillerschrijfster die opnieuw in de belangstelling komt omdat de moorden die ze beschreef in haar boeken, in werkelijkheid plaatsvinden. Dit zorgt ervoor dat Sasja niets meer met de thrillerwereld te maken wil hebben. Ze legt zich toe op het schrijven van feelgood. Haar verhalen verschijnen nu bij een echte uitgeverij.

Tegelijkertijd met de thriller Afgeschreven verscheen het eerste deel van de feelgoodserie Bon Bini Bruiloft van auteur Sasja Winters (Angelique Haak dus...) bij De Verhalenfabriek. Een serie over weddingplanner Fay die bruiloften verzorgt op Aruba. Na deel 1 Een onverwachte gast verscheen al snel deel 2 Happily never nooit niet en deel 3 Het perfecte plaatje.

Uitgeverij de Crime Compagnie maakte zaterdag bekend dat Sasja Winters het pseudoniem is van Angelique Haak. De laatste schreef zes thrillers, waaronder de serie met rechercheur Jennifer Brugman en de standalone Het verkeerde meisje.

'Het is de eerste keer dat een van onze auteurs een fictief personage tot leven brengt als pseudoniem, en op deze manier onze uitgeverijen letterlijk aan elkaar verbindt', stelt De Crime Compagnie. De Verhalenfabriek is een zusje van uitgeverij De Crime Compagnie en is een digital only uitgeverij. De Verhalenfabriek geeft Tussendoortjes uit, boeken die je in een middag kunt uitlezen.

Angelique Haak laat weten aan dat het goed mogelijk is dat er meer van de hand van Sasja Winters zal gaan verschijnen. 'Sasja Winters kroop onder mijn huid, zodanig dat ik compleet in de knoop raakte met mijn thriller Afgeschreven. Gedurende deze periode schreef ik de feelgoodserie Bon Bini Bruiloft. De luchtigheid en humor van deze serie brachten weer vreugde in mijn schrijfproces, waardoor ik in staat was ook Afgeschreven af te ronden. De twee projecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden geraakt, net zoals Sasja en ikzelf.'

02 maart 2024

Fatale ripdeal (nieuws, 2024)

Thriller van stoppelbaardduo komt eraan





Hij stond aanvankelijk gepland voor publicatie in november 2023. Maar nu komt ie er toch aan: de coproductie van oud-undercoveragent Marcel van de Ven en thrillerauteur Willem Asman. De prijs, hun thriller over een geheim politieteam, verschijnt op 14 mei bij uitgeverij A.W. Bruna. 


De bovenwereld: een undercoveragent met een missie.
De onderwereld: een meedogenloos misdaadsyndicaat met ambitie.
Twee vrouwen. Twee keuzes. Twee werelden.

Het begint met een ripdeal in Marseille waarbij enkele doden vallen. Enkele maanden later onderschept de politie een tweede lading cocaïne, ditmaal in de haven van Rotterdam. Veel aanwijzingen zijn er niet, maar de internationale opsporingsdiensten vermoeden dat een misdaadsyndicaat met zijn wortels in de Corsicaanse maffia achter beide transporten zit.

In een poging meer te weten te komen richt een speciale eenheid van de politie zijn pijlen op het horecabedrijf van Gita de Later, dat in verband wordt gebracht met een van de transporten. Undercoveragent Tess van Vuren moet te weten komen wie er achter de schermen aan de touwtjes trekt. Maar het syndicaat is een hermetisch gesloten organisatie en wie zijn mond voorbijpraat sterft een gruwelijke dood…

De twee auteurs hebben een stoppelbaardje en een steeds meer wijkende haargrens gemeen. Verder verschillen hun achtergronden als dag en nacht. Marcel van de Ven heeft jarenlang voor de Unit Specialistische Operaties van de voormalige Landelijke Eenheid gewerkt, waarvoor hij wereldwijd werkzaam was in de strijd tegen de zware georganiseerde misdaad en terreur. Over zijn tijd bij de politie schreef hij de bestseller De Kooi. Bij het grote publiek werd Van de Ven in 2016 bekend door zijn rol als teamleider in het tv-programma Hunted.

Willem Asman is de auteur van zeven thrillers en één roman. Hij debuteerde in 2006 met De Cassandra Paradox en won in 2018 de Gouden Strop met Enter, het eerste deel van de Rebound-trilogie.

Bij het vuilnis (nieuws, 2024)

Carice van Houten speelt hoofdrol in Netflix-thriller



Actrice Carice van Houten gaat de hoofdrol spelen in de verfilming van De donkere kant van Sally Diamond van de Ierse schrijfster Liz Nugent. Netflix verwierf de filmrechten op deze thriller die inmiddels is verkocht aan zeventien landen. De Nederlandse vertaling verschijnt op 4 juni bij uitgeverij A.W. Bruna. 

Het boek is een bestseller in Ierland. Het stond negen weken op nummer 1 en vijf maanden in de top 5 van de bestsellerlijst. En in het Verenigd Koninkrijk vloog het de top 10 binnen. Er zijn in de twee landen honderdduizend exemplaren verkocht. De bekende presentator én schrijver Graham Norton jubelt over het boek: 'Liz Nugent heeft zichzelf overtroffen. Onvoorspelbaar en adembenemend, donker en verslavend, niemand gaat Sally Diamond nog vergeten!’ En Paula Hawkins, ook niet de eerste de beste, zegt: 'Bijzonder, en ongelooflijk knap! Schokkend, verontrustend en compleet origineel. Sally Diamond grijpt je vanaf de eerste pagina bij de keel.’ 

‘Zet me maar bij het vuilnis,’ zei hij vaak. ‘Als ik doodga, zet me dan maar bij het vuilnis. Ik ben dan toch dood, dus mij maakt het niet uit. Jij zult wel tranen met tuiten aan het huilen zijn.’

En dan lachte hij. Net als ik, want we wisten allebei dat ik niet zou huilen. Ik huil nooit.

Sally Diamond snapt het niet. Ze deed gewoon wat haar vader altijd al zei: hem bij het vuilnis zetten na zijn dood. Nu staat ze plotseling in het middelpunt van de belangstelling. Niet alleen van de media en de politie, maar ook van een stem uit een verleden die ze zich niet herinnert.

Terwijl Sally wegwijs wordt in de horror van haar vroegste jeugd, maakt ze ook voor het eerst vrienden en belangrijke keuzes. En leert ze dat mensen niet altijd zeggen wat ze bedoelen…

Liz Nugent schrijft psychologische thrillers en won hiermee diverse literaire prijzen. Haar boeken worden verfilmd en verschijnen in vertaling in meer dan twintig landen. Ook schrijft ze voor radio en televisie. Ze woont in Dublin met haar man.

Wordt verwacht 587 (nieuws, 2024)

Hij danste net nog op het Grote Berenpad...



De Vlaamse misdaadauteurs Toni Coppers maakte naam met zijn thrillers rond commissaris Liese Meerhout, die haar werkgebied voornamelijk in en rond Brussel heeft. In zijn nieuwe thriller Roofdier, die 22 maart bij Borgerhoff & Lamberigts verschijnt, is het decor Lapland, behoorlijk fris in de winter en broeierig in de zomer.

Tom, een jonge backpacker, viert midzomernacht met enkele meisjes die hij ontmoet op het 'Grote Berenpad' in Lapland. Bij een trekkershut dansen ze vrolijk en dronken rond het kampvuur.

Ook al gaat de zon die nacht niet onder, toch blijken er duistere krachten in het spel want de volgende ochtend worden de meisjes alleen wakker. Toms rugzak en telefoon liggen naast het gedoofde vuur. Hijzelf is verdwenen.

De inspanningen van de politie om Tom te vinden, leveren niets op en de radeloze ouders vragen privédetective Alex Berger om hulp. Tom is namelijk niet zomaar een jongen op reis: hij heeft meer dan één reden om naar het Hoge Noorden te trekken...

In een volgens de uitgever hypnotiserend landschap van berken, meren en stilte wordt Alex geconfronteerd met een onmogelijke opdracht: Hoe vind je een jongen terug in die 'laatste wildernis van Europa'?

Dan ontdekt de lokale politie een lichaam. Zwaar verminkt, maar het is niet Tom. Er ontstaat paniek: is er een moordenaar aan het werk of dwaalt er een ongrijpbaar roofdier rond in dat bevreemdende landschap?

Een nieuwe moord, dit keer in België, trekt Alex en zijn dierbaren steeds dieper in een moeras van angst...

Toni Coppers is zonder twijfel Vlaanderens favoriete misdaadauteur. Aldus de uitgever. Hij werd in 2022 bekroond met de Hercule Poirot Life Time award én de Max Gouden Vleermuis Oeuvreprijs maar belangrijker zijn voor hem de vele publieksprijzen zoals de Hebban Thrillerprijs en verschillende Hercule Poirot publieksprijzen. Toni’s thrillers staan bekend om de ingenieuze plots en psychologische karaktertekeningen. Hij schrijft over mensen van vlees en bloed. Zelden is iemand helemaal goed of helemaal fout. Slachtoffers en daders zijn levensecht. De uitgever: 'Net door dat menselijke is Coppers zo’n hartverwarmende auteur.'