31 januari 2023

Uit de jaren 80 (nieuws, 2023)

Aanval op NobelprijswinnaarBij uitgeverij The House of Books verschijnt in maart een nieuwe thriller van Camilla Läckberg. Koekoeksjong is een nieuw deel in de Fjällbacka-serie.

Twee verschrikkelijke gebeurtenissen doen Fjällbacka op haar grondvesten schuddden.. Een beroemde fotograaf wordt dood aangetroffen in een showroom en Henning Bauer, de Nobelprijswinnaar voor literatuur, wordt aangevallen op het eiland waar hij het tiende boek in zijn wereldberoemde serie schrijft.

Patrik Hedström en zijn collega's van het politiebureau van Tanumshede storten zich op beide zaken.

Ondertussen verdiept Erica Falck zich in een cold case: de moord op een transgender vrouw in de jaren 80. Langzaam realiseert ze zich dat het verleden onlosmakelijk verbonden is met het heden...

Camilla Läckberg is een van de succesvolste Zweedse thrillerauteurs, met wereldwijd meer dan 30 miljoen verkochte boeken. Van de Fjällbacka-serie met Patrik Hedström en Erica Falck zijn alleen in Nederland al meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht. Recent schreef ze in samenwerking met Henrik Fexeus de bestsellers Box en Cultus, de eerste twee delen van een spannende nieuwe trilogie.


27 januari 2023

Kanarie in kolenmijn (nieuws, 2023)


Lees je moers taal!Stop de dalende verkoop van Nederlandstalige boeken, zorg voor meer aandacht voor literatuur. Dat stelt de Auteursbond in reactie op de jaarlijkse marktcijfers van de CPNB. Daaruit blijkt dat vorig jaar tien procent minder Nederlandstalige fictie is verkocht. Eén op de vijf verkochte boeken is in een andere taal dan het Nederlands.

De Auteursbond, de belangenvereniging voor schrijvers (ook thrillerauteurs) en vertalers met 1750 leden, ziet de cijfers met lede ogen aan. 'Als deze trends doorzetten, krijgen lezers steeds minder keuze in hun eigen taal en verliezen makers hun publiek. Dat is ook een zorgelijke ontwikkeling voor uitgevers, boekhandelaren, bibliotheken en anderen in het boekenvak.'

De dalende verkoopcijfers van Nederlandstalige boeken in het algemeen en Nederlandstalige fictie in het bijzonder is volgens de bond het gevolg van decennialang cultureel afbouwbeleid en verschraling van het literatuuronderwijs. 'Bezuinigingen op de literaire infrastructuur, van literaire festivals en literaire tijdschriften tot bibliotheken, hebben geleid tot een kaalslag. Terwijl die infrastructuur niet alleen van essentieel belang is om de Nederlandstalige literatuur te laten bloeien, maar ook om die te laten groeien door nieuwe, diverse stemmen een kans te geven een groter publiek te bereiken.'

'De verschraling van het lees- en literatuuronderwijs draagt bij aan de trend van ontlezing. Het is in dat kader extra betreurenswaardig dat de aandacht voor (Nederlandse) boeken afneemt in kranten, radio, televisie en andere media. Hoe langer deze ontwikkelingen voortduren, hoe duidelijker die zijn terug te zien in de cijfers (en niet alleen in de cijfers).

Schrijver en bestuurslid Auteursbond Gustaaf Peek zegt: 'In een vrije samenleving is kunst de kanarie in de kolenmijn. Fictie bevraagt de werkelijkheid, maar de ruimte voor fictie krimpt. Willen we dat als samenleving? Een kentering is alleen mogelijk door politieke wil en politiek beleid. Aandacht ontstaat niet vanzelf, die creëer je. Aandacht genereert aandacht.’

De muziekwereld toont dat het anders kan, ziet Peek: ‘Nederlandstalige muziek is al jaren onverminderd populair in uiteenlopende genres; van pop tot hiphop en concurreert met Engelstalige muziek. Daar zie je terug wat je kunt bereiken met aandacht. Dat kan met boeken ook gebeuren.’

De Auteursbond roept makers, lezers en beslissers op: 'Wees trotser op onze taal! Er zijn 24 miljoen Nederlandstaligen, dat aantal moedertaalsprekers is gelijk aan het Deens, Noors en Zweeds samen. De Nederlandse literatuur is springlevend en veelzijdig. Ze verdient zoveel meer dan de CPNB-cijfers weergeven.'

Bestverkocht
Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens is het bestverkochte en meest uitgeleende boek van 2022. De verkoop van boeken groeit, maar de groei komt vooral uit Engelstalige boeken. Nederlandse fictie is juist minder in trek.

De cijfers over 2022 zijn door CPNB-directeur Eveline Aendekerk bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de boekenorganisatie. Daar waar de rivierkreeften zingen is de vertaling door Mariëtte van Gelder van het vorig jaar verfilmde debuut Where the Crawdads Sing van Delia Owens uit 2018.

Het bestverkochte oorspronkelijk Nederlandstalige boek is met een vierde plaats het kinderboek De Tijdmachine van Rutger Vink en Thomas van Grinsven. Ik ga leven van Lale Gül is met de achttiende plek het hoogst genoteerde oorspronkelijk Nederlandstalige fictieboek; het jaar ervoor stond dit boek op drie.

Het is voor het eerst sinds vier jaar dat de in 2021 overleden Ierse bestsellerauteur Lucinda Riley de verkoopcijfers niet aanvoert met haar Zeven Zussen-reeks. De vorig jaar verschenen detective van haar hand, De geheimen van de kostschool, haalde wel de tweede plek. Bovendien is Riley is nog altijd de meest voorkomende auteur in de lijst met veertien boeken, één boek minder dan haar record uit 2021.

Lezers kochten in 2022 in totaal ruim 43 miljoen boeken, met een totale waarde van meer dan 664 miljoen euro. De boekenmarkt is in omzet met 2,7 procent gegroeid. De afzet steeg licht met 0,4 procent en is daarmee de hoogste in tien jaar tijd.

24 januari 2023

Eeuwige roem en 500 euro (nieuws, 2023)

Tweede editie Hermes Thriller Award op stapel  Na een geslaagde uitreiking van de Hermes Thriller Award met een onverwachte inval van de politie als bonus (omdat de uitgenodigde BBB-politica Caroline van der Plas haar noodknop had ingedrukt) vindt op 7 oktober de tweede editie van deze thrillerprijs plaats. 

De Hermes Thriller Award is 'de meest spannende prijs van 2023', zegt de organisatie. Op haar website staat de longlist van deelnemende titels. Maar liefst 89 inzendingen uit Nederland en Vlaanderen gaan de strijd weer aan voor het beste spannende boek in het genre thriller/misdaadroman. In augustus wordt de shortlist vrijgegeven. De eerste Hermes Thriller Award werd gewonnen door journalist Bas Haan

Naast eeuwige roem krijgt de winnaar van de Hermes Thriller Award 2023 een trofee en 500 euro aangeboden. De voorbereidingen voor het Hermes Thriller Event 2023 zijn reeds in volle gang en zal evenals de editie van 2022 met diverse activiteiten worden omringd. Het evenement vindt plaats in Zalencentrum Ermelo, Stationsstraat 137, Ermelo (van 13.30 tot 16.30 uur).

De Hermes Thriller Award is ontstaan na een brainstormsessie met het Hermes Thriller Collectief. Een collectief dat op initiatief van Han Peeters is opgericht. Al snel kregen Han en misdaadauteur Gerard Nanne de handen op elkaar om hun gezamenlijk idee - het spannende boek breder onder de aandacht te brengen - gestalte te geven. Een van de initiatieven die daaruit voortvloeide was het in leven roepen van een nieuwe thrillerprijs, een prijs voor het beste, oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek in het genre thriller/misdaadroman. 

Gesignaleerd 573 (nieuws, 2023)

Vernietiging schilderij dreigt, terwijl biologische klok tiktBij uitgeverij Marmer verschijnt vandaag Moederweelde, het derde deel in de Kauffmann & Kauffmann-serie. Met de eerste twee delen boekte schrijfster Hetty Kleinoog volgens de uitgever 'groot succes'. Zij won de Thrillzone debuutprijs voor het eerste deel De zusjes en het tweede deel Nachtwerk werd publieksfavoriet van de VN-lezers.

Moederweelde
wordt gepresenteerd als 'een heerlijke whodunnit voor liefhebbers van detectives én van kunst'. 

De nieuwe directeur van het Rijksmuseum, Amanda Nelom, krijgt de schrik van haar leven wanneer ze een dreigbrief ontvangt. Daarin staat dat binnen tien dagen een van de schilderijen uit de collectie vernietigd zal worden.

Lisa en Kat Kauffmann krijgen de zeer vertrouwelijke opdracht om uit te zoeken wie er achter deze misselijke zaak zit, zodat een grote ramp voor het museum voorkomen kan worden.

Tegelijkertijd hebben de zusjes ook zo hun persoonlijke problemen. Kat wil nieuwe vrienden maken en ontdekken wat haar seksuele identiteit is. Lisa voelt haar biologische klok tikken en haar kinderwens groeit, terwijl haar vriend Eric toch duidelijk te kennen heeft gegeven daar niet in mee te willen gaan.

Voor wie de Kauffmann & Kauffmann-serie niet kent, volgt hier een toelichting. De tweelingzussen Lisa en Kat Kauffmann zijn eigenaar van een bedrijfsrecherchebureau in hartje Amsterdam. Waar Lisa – opgeleid aan de politieacademie – de regels volgt, kleurt Kat – van origine journalist – nogal eens buiten de lijntjes. Hoewel hun gespannen relatie een soepele samenwerking in de weg staat, blijken ze juist door hun zussenband de meest ingewikkelde misdrijven op te kunnen lossen.

Hetty Kleinloog is auteur, tekstdichter, scenario- en toneelschrijver. Ze schrijft onder andere voor muziektheatervoorstellingen en televisieseries als ONM, SpangaS, De Spa en De Kameleon. Volle bloei (2018) is haar literaire debuut en het eerste deel van de Volle-trilogie, in 2019 gevolgd door het tweede deel, Volle kracht. In mei 2021 verscheen De zusjes, het eerste deel in de detectiveserie Kauffmann & Kauffmann, gevolgd door Nachtwerk in het najaar. De Kauffmann & Kauffmann-serie speelt, net als haar novelle Een goede kerst, in hartje Amsterdam.

21 januari 2023

Impact? (nieuws, 2023)

Uitgever hekelt reglement Hebban thrillerprijsRudy Vanschoonbeek, eindbaas bij de Vlaamse uitgeverij Vrijdag, kraakt enkele kritische noten over het reglement van de Hebban Thrillerprijs. Op Facebook hekelde hij de voorwaarden dat een uitgever  enkele duizenden euro's moet betalen, als een auteur in zijn fonds uiteindelijk de thrillerprijs wint. 'Met hetzelfde geld kan je een nieuwe dichtbundel bekostigen.'

Rudy Vanschoonbeek is kritisch over de gang van zaken bij Hebban.nl, het grootste ­online lezersplatform van ­Nederland. De community is in januari 2021 overgenomen door de CPNB, die onder meer de Boekenweek organiseert. Hebban reikt ook juryprijzen uit zoals de Hebban Debuutprijs en de Thrillerprijs.

'Uitgevers moeten uitgeven, dat is het devies van de organisatoren van de Hebban Thrillerprijs', schrijft Vanschoonbeek. Maar bij 'uitgeven' gaat het hier vooral om geld. 'Nadat een uitgever de publicatie zélf al volledig heeft gefinancierd, moet hij, om een titel in aanmerking te laten komen bij deze Hebban Thrillerprijs € 190,- betalen. Wordt de titel vervolgens genomineerd, dan kost dat de uitgever bijkomend € 500,-. Als de titel de prijs ook nog eens wint, dan moet de uitgever nóg eens € 2.000,- betalen aan diezelfde organisatoren (die zo goed als geen garantie bieden op extra verkoop van de titels).'

Wat de winnende uitgeverij terugkrijgt is een promotiecampagne op Hebban ter waarde van 2000 euro. Vanschoonbeek: 'Maar wat is in vredesnaam de waarde van een online promotiecampagne van een lezerscommunity?' Wat zo’n prijs van Hebban doet voor de verkoop is onduidelijk, zegt Vanschoonbeek in Trouw: ‘Ze bestaan net (sinds 2014, red.) en hebben nog lang niet de impact van de Libris of de Gouden Strop.'

Nu zit Vanschoonbeek toch al in de hoek waar de klappen vallen. Zijn bedrijf en andere Vlaamse uitgeverijen zijn sinds 2022 uitgesloten van deelname aan de Gouden Strop. De Stichting Gouden Strop had daartoe besloten in de hoop meer bekendheid, aandacht én hogere verkoopcijfers voor de winnaar te genereren. De laatste jaren belandt het bekroonde boek namelijk vaker niet dan wel in de Bestseller 60, er is geringe ‘exposure’ voor de auteur in kwestie. In de jaren waarin een Vlaming won, was die media-aandacht nog minder. Dus werden de Vlaamse uitgevers uitgesloten van deelname. Overigens ging de prijs in totaal acht van de 36 keer de grens naar het zuiden over.

20 januari 2023

Gesignaleerd 572 (nieuws, 2023)

Lisa Gardner - Een stap te verOp 9 maart verschijnt bij Uitgeverij Cargo Een stap te ver, een nieuwe thriller van de Amerikaanse schrijfster Lisa Gardner. 'Een onvoorspelbare thriller', zegt collega-auteur Karin Slaughter. ‘Een serie moorden, een geweldig FBI-team en een ongewoon meisje op zoek naar wraak. Deze thriller heeft het allemaal.’

Frankie Elkin heeft een talent voor het opsporen van vermiste personen. Maar wat als die persoon niet gevonden wil worden?

Timothy O’Day kent de uitgestrekte natuur van Wyoming als geen ander. Maar wanneer hij met vrienden gaat kamperen, verdwijnt hij midden in de nacht zonder een spoor achter te laten.

Frankie Elkin weet niets van de wildernis, maar ze weet wel hoe ze vermiste personen moet vinden. Dus wanneer ze hoort dat Timothy’s vader een laatste zoektocht naar zijn zoon organiseert, meldt ze zich bij het team, ook al zit daar niemand op haar te wachten.

Als ze vervolgens toch samen met het reddingsteam de bergen in gaat, wordt al snel duidelijk dat iets of iemand wil voorkomen dat ze verder trekken. Terwijl de tijd begint te dringen, gaat Frankie met het team de strijd aan tegen het kwaad dat zich schuilhoudt in mens en wildernis. En ondervindt al snel wat er gebeurt als ze een stap te ver gaan.

Lisa Gardner is een van de meest succesvolle misdaadauteurs ter wereld. Haar boeken worden in dertig landen vertaald en er werden meer dan 22 miljoen exemplaren verkocht. In 2012 stond ze met maar liefst drie titels tegelijk in The New York Times-bestsellerlijst. Lisa woont in New Hampshire met haar gezin.

Gesignaleerd 571 (nieuws, 2023)

Tina Frennstedt - VagevuurDe Zweedse misdaadjournalist Tina Frennstedt gebruikt haar ervaringen als inspiratiebron om haar thrillerreeks vorm te geven. Haar debuut Verdwenen werd bekroond met de Crimtetime Award voor Beste Debuut, en de filmrechten zijn reeds verkocht. Nu komt Frennstedt met een nieuw deel in de verslavende thrillerreeks: Vagevuur (verschenen bij HarperCollins Holland). Rechercheur Tess Hjallmarson en haar sidekick Marie Erling proberen een cold case op te lossen.

Een pyromaan zaait angst in het zuiden van Zweden. Er zijn al vier doden gevallen en de politie vindt vreemde aanwijzingen bij de afgebrande huizen. Wanneer een van de slachtoffers de brand overleeft, lijkt de kans om de zaak snel op te lossen opeens een stuk groter.

Rechercheur Tess Hjallmarsson start samen met haar collega Marie Erling en profiler Carsten Morris de zoektocht naar de pyromaan, die op wraak belust en niet te stoppen lijkt. Langzaam maar zeker komen ze de dader op het spoor, maar als Tess hem te dicht nadert, staat ze ineens zelf bij hem op de radar. Het wordt een zaak van leven of dood om de achtergelaten boodschappen en de mysterieuze cijfers zo snel mogelijk te ontcijferen...

De Zweedse misdaadjournalist Tina Frennstedt was redacteur bij Svenska Dagbladet, misdaadreporter bij Expressen en werkt nu als omroepmanager voor CrimeCentral. Ze groeide op in het zuiden van Zweden en woont tegenwoordig in Stockholm.

18 januari 2023

Allesbehalve risicoloos (nieuws, 2023)

Jason Bourne voor de nieuwe generatieJason Bourne, de huurmoordenaar met amnesie, die door wijlen Robert Ludlum tot leven werd gewekt, dateert al weer van de jaren 80 en 90. Het is tijd voor een nieuwe 'perfecte moordenaar', denken ze bij uitgeverij HarperCollins Holland. Een goed moment voor The Gray Man. Het tweede avontuur van deze geheim agent, Doelwit, verschijnt op 15 februari.

Jason Bourne voor de nieuwe generatie, zegt thrillerschrijver James Rollins over The Gray Man, de bijnaam van geheim agent Court Gentry.

Gentry staat bekend de perfecte moordenaar die bij het uitvoeren van missies geen enkel spoor achterlaat. Wanneer hij door zijn collega's bij de CIA wordt verraden, is hij genoodzaakt zich tegen hen te keren om te overleven.

Dan krijgt Court van een doodgewaande oud-collega een verzoek dat allesbehalve risicoloos is en waarvoor hij naar verschillende locaties in Azië en Afrika moet reizen. Zijn opdracht: een doelwit ontvoeren en vervolgens overdragen aan het CIA-team, dat hem inmiddels naar het leven staat…

Mark Greaney is een Amerikaanse bestsellerauteur. Als coauteur schreef hij mee aan zeven boeken van Tom Clancy in de Jack Ryan-reeks.

Voor de research van zijn Gray Man-boeken reisde hij naar vijftien landen en trainde hij mee met militairen en arrestatieteams. The Gray Man: Onder schot is verfilmd voor Netflix met in de hoofdrollen Ryan Gosling en Chris Evans.

Indringende blik (nieuws, 2023)

Nieuw Millennium-deel al groot succes in ZwedenNa Stieg Larsson kwam David Lagercrantz en nu schrijft Karin Smirnoff voort aan de Millennium-serie. Deel 7, De schreeuw van de zeearend, verscheen in november al in Zweden en dat bleef niet onopgemerkt: 100.000 exemplaren gingen er over de toonbank. De Nederlandse vertaling verschijnt op 31 mei.

De Millennium-serie is ongekend populair: tot nu toe werden er meer dan 2,83 miljoen exemplaren verkocht in Nederland en België. Vandaag is de cover vrijgegeven van De schreeuw van de zeearend

Juliette van Wersch van uitgeverij Signatuur zegt in een persbericht: ‘We zijn erg blij met dit krachtige omslagontwerp. Met de indringende blik van Lisbeth verwijzen we naar de roots van Stieg Larsson en Lisbeth Salander en naar de succesvolle edities van de eerste drie delen met de ogen van Lisbeth erop.'

'Ik wilde ook heel graag iets met een silhouet van de arend, omdat het zo’n krachtig beeld is en tijdens een bijeenkomst met de internationale uitgevers van de Millennium-serie, merkte ik dat de Engelse uitgever aan hetzelfde zat te denken als ik. Daarom hebben we voor hetzelfde ontwerp gekozen. Dit omslag wordt ook in Australië en Nieuw-Zeeland gebruikt en tegelijkertijd gepresenteerd. Vandaag zullen tevens de Amerikaanse en Canadese uitgeverijen hun omslag onthullen.’

Het verhaal van De schreeuw van de zeearend: In de wildernis van het hoge noorden van Zweden zien grote rijke bedrijven hun kans om onontgonnen gebied te ontwikkelen en mensen te exploiteren. De enorme toestroom van nieuw geld trekt ook criminele bendes aan die in de schaduw opereren.

Lisbeth Salander is naar het noorden gereisd om een verbroken familieband te herstellen en Mikael Blomkvist is op weg naar de bruiloft van zijn dochter, maar het duurt niet lang voordat hun paden elkaar weer kruisen en ze meegesleept worden in zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

De schreeuw van de zeearend speelt zich af in de regio waar Stieg Larsson, de auteur van de eerste drie delen van Millennium, opgroeide en waar het eerste deel zich deels afspeelt.

17 januari 2023

Cold case (nieuws, 2023)

De Cock doet een podcastBij uitgeverij De Fontein is vandaag een nieuwe misdaadroman over de wereldberoemde Amsterdamse rechercheur De Cock (cee-ooo-cee-kaa) verschenen. In De Cock en de ongehoorde moord werkt de krasse speurder mee aan een podcast (met cee-aa-es-tee...).

Wanneer rechercheur De Cock wordt gevraagd mee te werken aan een podcast over een cold case, doet hij dat graag. Dat hij er indertijd niet in slaagde de spraakmakende moord op een jonge vrouw op te lossen, is iets dat nog altijd aan hem knaagt.

Het enthousiasme waarmee de bevlogen podcastmaker Sam de Vlieger aan de slag gaat, wordt echter bruut verstoord als hij vermoord wordt aangetroffen op het terrein van de Westergasfabriek.

Kwam hij te dicht in de buurt van de moordenaar?

De Cock raakt ervan overtuigd dat het onderzoek naar de dood van Sam ook naar de oplossing van de moord op de jonge vrouw zal leiden. Hij voert een verbeten strijd met de moordenaar, die hem steeds een stap voor lijkt te zijn…

Appie Baantjer, een van ’s lands meest geliefde schrijvers, heeft De Cock onsterfelijk gemaakt. Auteur en acteur Peter Römer heeft na het overlijden van Baantjer in 2010 de succesvolle ‘De Cock’-reeks voortgezet met nieuwe delen. Zijn ‘De Cockjes’ worden geprezen om de authentieke verhaallijnen en dialogen. Van de ‘De Cock’- reeks zijn alle delen leverbaar als boek en als e-book, en veel ook als luisterboek.

Lees hier een fragment.

Twee agenten voor de deur (nieuws, 2023)

Een thriller met urgentieVlijmscherpe tranen is 'een provocerende wraakthriller en een pijnlijk kwetsbaar verhaal over verlossing', meldt uitgeverij The House of Books op haar website. En in een persbericht schrijft ze dat het nieuwe boek van S.A. Cosby 'een urgente thriller' is. De urgentie zal gelegen zijn in het feit dat in het boek homoseksualiteit ter sprake komt. En wit en zwart.

Het is vijftien jaar geleden dat Ike Randolph de gevangenis uit liep en sindsdien is hij niet meer in aanraking gekomen met de politie. Maar wanneer twee agenten voor zijn deur staan, weet Ike dat hij als zwarte man op zijn hoede moet zijn.

Ike krijgt het bericht dat elke vader vreest: zijn zoon Isiah en zijn witte echtgenoot Derek zijn vermoord. Hoewel Ike de geaardheid van zijn zoon nooit volledig heeft kunnen accepteren, is hij ontroostbaar.

Ook Dereks vader Buddy Lee schaamde zich voor zijn zoons homoseksualiteit, net zoals Derek zich schaamde voor zijn vaders criminele verleden. Maar Buddy Lee zal niet rusten voor hij weet wie zijn zoon vermoord heeft.

Vastberaden om goed te maken wat ze niet konden toen hun zoons nog leefden, besluiten de twee vaders hun vooroordelen over hun zoons - en over elkaar - aan de kant te schuiven en hun handen ineen te slaan om wraak te nemen op de moordenaar van hun zoons.

Over Vlijmscherpe tranen zei Cosby in Trouw: 'Dit boek gaat over vaders en zonen, over wat twee vaders hadden gewild dat hun zonen waren. Ik denk dat het mannen in de VS moeilijk wordt gemaakt gevoelig, kwetsbaar te zijn. En dus houden ze hartstochtelijk vast aan hun mannelijkheid. Dat veroorzaakt veel problemen.'

S.A. Cosby is een auteur uit Zuidoost-Virginia. Een laatste uitweg won onder meer de Los Angeles Times Book Prize, was een New York Times Notable Book en werd tot de beste boeken van het jaar verkozen door o.a. NPR, The Guardian en Library Journal. Vlijmscherpe tranen dat eind maart bij The House of Books verschijnt, werd genomineerd voor een Edgar Award en won als luisterboek en hardcoveruitgave de International Thriller Writers Award. Als Cosby niet schrijft, is hij een fervent hiker en schaakspeler. 'Ik gebruik actie en geweld als honing om mijn lezers naar grotere thema's te lokken', zei Cosby in een interview met Het Parool.  

Wordt verwacht 538 (nieuws, 2023)

Huwelijk vol leugens'Met hoeveel geheimen kun je leven?' Deze vraag prijkt prominent op de cover van Zo veel leugens, de nieuwe thriller van Adele Parks die op 13 april bij uitgeverij Volt verschijnt. Het huwelijk van hoofdpersonen Daisy en Simon is het toonbeeld van geluk. Behalve dat het van leugens aan elkaar hangt.

Daisy en Simon hebben een geweldig leven. Ze zijn al zestien jaar getrouwd en hebben een schattig zesjarig dochtertje, Millie, waar ze zielsveel van houden.

Oké, misschien gaat het nu even iets minder omdat ze Millie wel een broertje of zusje hadden willen geven en dat tot nu toe niet is gelukt, maar dat kan de beste gebeuren.

En goed, misschien drinkt Simon soms iets te veel, maar iedereen blaast op zijn eigen manier stoom af, toch?

En ja, misschien heeft Daisy Simon niet altijd de waarheid verteld, en andersom, maar wie is er nou altijd honderd procent eerlijk?

Er is alleen een klein verschil tussen een leugentje om bestwil en een web van leugens. En het probleem met een web is dat je erin verstrikt kunt raken en er mogelijk nooit meer uit komt. Of in ieder geval niet als de persoon die je ooit was.

De Britse Adele Parks is auteur van twintig internationale bestsellers, waaronder twee Sunday Times-bestsellers. Haar boeken zijn verschenen in ruim dertig talen en gingen alleen al in het Verenigd Koninkrijk meer dan vier miljoen keer over de toonbank. Vorig jaar verscheen haar meest recente thriller, Jullie allebei.

16 januari 2023

Uit de Italiaanse keuken (nieuws, 2023)

Thriller voor vegetariërsAnna Bontekoe is chef-kok. Ze stond onder meer achter de kachel bij restaurant De Groene Stoel in hartje Groningen. Ze ontwikkelt kleurrijke en dynamische vegan recepten voor elke gelegenheid, schrijft ze op haar LinkedIn-account. Nu heeft ze ook een spannend boek ontwikkeld, samen met haar moeder, thrillerauteur Marja West.

Het zal nooit meer kaviaar zijn
, de thriller van Marja West & Anna Bontekoe die in april bij De Crime Compagnie verschijnt, is een spannende roman over een Nederlandse vrouw die in de jaren 70 een grote New Yorkse maffiabaas informatie ontfutselt door heerlijke gerechten voor hem te koken. Het boek combineert heden en verleden, feiten en fictie, maar bevat volgens de uitgeverij ook 'heerlijke vegetarische recepten uit de Italiaanse keuken. De lezer wordt getrakteerd op een smakelijke leesbelevenis.'

De Nederlandse Sofia werkt bij een bank in New York. Als ze een klant bewusteloos bij de bankkluisjes in de kelder vindt, neemt ze een gevaarlijke besluit. Dit is het begin van een reeks gebeurtenissen die ertoe leiden dat Sofia als kok bij een grote maffiabaas gaat werken.

Door het bereiden van verrukkelijke maaltijden wint ze het vertrouwen van de topcriminelen en achterhaalt zo hun geheimen.

Marja West schreef onder het pseudoniem Anna Thomas een aantal boeken, onder de naam Anna West de psychologische thriller Het spel van leugens en onder haar eigen naam de kerstthriller Onfortuinlijk koekje en het non-fictieboek Verloren in de jungle, over de mysterieuze verdwijning van de meisjes Kris en Lisanne in Panama.

15 januari 2023

Wordt verwacht 537 (nieuws, 2023)

Oorlog tussen bendes escaleert
Uitgeverij Volt publiceert op 25 april Cocaïne, de vijfde thriller van de Zweed Pascal Engman. Het is de vierde in de serie rond rechercheur Vanessa Frank.

In  Järva, een buitenwijk van Stockholm, wordt midden op straat iemand doodgeschoten. Het blijkt de zoveelste escalatie in een verhitte oorlog tussen twee rivaliserende bendes, de Wolves en YBT.

De inwoners van de wijk zijn uit angst voor hun leven keer op keer genoodzaakt om een oogje dicht te knijpen voor de gruweldaden en niets tegen de politie te zeggen, maar er is een grens aan hoeveel een persoon kan verdragen.

Rechercheur Vanessa Frank wordt op het moordonderzoek gezet en komt zo in de gewelddadige wereld van bendes en cocaïnehandel terecht. Tegelijkertijd probeert ze te wennen aan haar rol als pleegmoeder van Celine, maar die nieuwe situatie zal uiteindelijk de grootste uitdaging voor haar onderzoek blijken.

Pascal Engman (1986) is journalist en een van de succesvolste Scandinavische thrillerauteurs van zijn generatie. In 2018 verscheen zijn debuut Patriotten, waarvan de televisierechten zijn verkocht aan
een groot productiebedrijf in de VS. Zijn serie rondom Vanessa Frank verschijnt inmiddels in twintig landen.

14 januari 2023

Wordt verwacht 536 (nieuws, 2023)

Winter voorbij, het moorden niet
Bij uitgeverij De Geus verschijnt op 21 februari een nieuwe thriller van de Zweedse schrijver Arne Dahl. Vriespunt is het vijfde deel in de Berger & Blom-serie.

Na een koude winter in Zweden onthult het voorjaar het ene lijk na het andere. Sam Berger, Molly Blom en Deer – hun contact bij de politie – vermoeden een verband tussen de doden.

En erger nog: de winter mag dan wel voorbij zijn, het moorden is dat waarschijnlijk nog niet. Kunnen Sam, Molly en Deer de moordenaar tegenhouden, of is de waarheid nog gruwelijker dan ze ooit hadden kunnen denken?

Arne Dahl, pseudoniem van Jan Arnald (Zweden, 1963),  is een prijswinnende thrillerauteur, verkozen tot de beste van Europa. Na zijn succesvolle reeksen over het A-team en het Opcop-team begon hij met de huidige Berger & Blom-reeks.

Deze serie is een geheel nieuwe stap in de ontwikkeling van Arne Dahl als schrijver, meldt zijn website. 'Het is een innerlijke wending naar een meer psychologische thrillervorm, dichter en adembenemend spannend. Het eerste boek, Utmarker, werd in de pers 'de beste Zweedse misdaadroman ooit' genoemd en bereikte de eerste plaats op de bestsellerlijst van Der Spiegel in Duitsland.

10 januari 2023

De pastor is dood (nieuws, 2023)

Vastgebonden lichamen
Uitgeverij HarperCollins Holland kiest De stille kamer van Nadine Matheson als Thriller van de Maand februari. Een serial killer-thriller voor de lezers van Angela Marsons, Daniel Cole en Robert Bryndza, belooft de uitgever.

De thriller is Nadine Mathesons tweede boek in een reeks met inspecteur Anjelica Henley in de hoofdrol, 'maar het is zeer zeker ook als standalone te lezen'. De stille kamer speelt zich af in de volgens de uitgeverij populaire wijken van Londen.

Inspecteur Anjelica Henley onderzoekt samen met haar team de moord op een populaire pastor in zijn kerk. Bij toeval ontdekt ze een tweede slachtoffer, vastgebonden aan een bed in een donkere kamer. Het slachtoffer is nog nauwelijks in leven en zijn lichaam vertoont tekenen van een zware marteling.

Terwijl de media Anjelica vanwege haar reputatie in een eerdere zaak nauwlettend in de gaten houden, moet ze deze ingewikkelde zaak zien op te lossen. Als er weer een vastgebonden lichaam opduikt, is het Anjelica duidelijk dat er een seriemoordenaar actief is.

Wanneer het aantal doden snel oploopt, moeten Anjelica en haar team alles op alles zetten om meer slachtoffers te voorkomen.

Nadine Matheson is geboren en getogen in de Londense wijk Deptford, waar ze nog steeds woont. Ze werkt als strafrechtadvocaat en past haar kennis toe in haar boeken. Matheson debuteerde in 2021 met  De puzzelman.

06 januari 2023

Pesten en buitensluiten (nieuws, 2023)

Expeditie Robinson inspireert Marion Pauw tot nieuwe thrillerVorig jaar won ze haar tweede Gouden Strop met Vogeleiland. Voor haar nieuwe thriller Tijgerlelie laat Marion Pauw zich inspireren door haar avonturen op weer een eiland, maar nu een tropische, dat van Expeditie Robinson.

Marion Pauw in Expeditie Robinson
De thrillerschrijfster deed vorig najaar mee aan het RTL4-programma Expeditie Robinson. Dat was geen onverdeeld succes.

Pauw begon vol enthousiasme aan het avontuur, maar al snel merkte ze dat ze niet helemaal lekker in de groep lag. Tijdens de eerste Eilandraad werd ze daarom weggestemd. Zelfs een vrijbrief kon haar niet redden. Helemaal als een verrassing kwam dat voor Marion, want ze had ananas, cassave én bananen van haar ex-teamgenoten in haar tas meegesmokkeld van het eiland af. 'Ze is een slecht verliezer', reageerde een van de deelnemers op haar proviandroof.

Verscheen haar prijswinnende thriller Vogeleiland bij The House of Books, Tijgerlelie wordt op een nog nader te bepalen moment op de markt gebracht door Ambo|Anthos. Die weet te melden: 'Tijgerlelie van Marion Pauw is een bloedstollende thriller over pesten, buitensluiten... en wraak. Pauw liet zich inspireren door haar ervaringen als deelnemer aan Expeditie Robinson.'

Het verhaal: Student Neva wordt door haar oom gevraagd om tijdens de wintermaanden op zijn hotel in de Pyreneeën te passen. Ondanks de hevige sneeuwval besluit ze er samen met zes studievrienden naartoe te reizen. Vlak voor vertrek sluit de verleidelijke Charlotte, een oud-klasgenoot van een van Neva’s vrienden, zich bij hen aan. Zij heeft nogal andere ideeën over hoe ze de tijd in het hotel gaan doorbrengen.

Neva komt daardoor steeds meer buiten de groep te staan en na een uit de hand gelopen avond besluit zij te vertrekken.

Eenmaal terug in de bewoonde wereld hoort ze dat er een dodelijk ongeval in het hotel heeft plaatsgevonden. Wanneer Neva jaren later weer wordt geconfronteerd met pestgedrag – haar vijftienjarige dochter heeft een groeiafwijking en wordt buitengesloten – is dat een trigger die oude wonden openrijt. Ze besluit haar studievrienden op te zoeken om te achterhalen wat er destijds in het hotel is gebeurd. Ze blijken allemaal een eigen verhaal te hebben gecreëerd om verder te kunnen met hun leven.

Voor Neva is het genoeg geweest. Ze zint op wraak.

Marion Pauw wordt dit jaar vijftig. Ze debuteerde in 2005 met Villa Serena en brak in 2008 definitief door met Daglicht, waarmee ze haar eerste Gouden Strop won. Na Daglicht volgden de succesvolle titels Zondaarskind, Jetset, De wilden, Hemelen en We moeten je iets vertellen. Als auteur van de Maand van het Spannende Boek 2015 schreef Marion Pauw het geschenkboekje Grijs gebied. Sinds 2016 schrijft Marion Pauw ook artikelen voor het online magazine Amayzine.

03 januari 2023

Vervallen landhuis (nieuws, 2023)

Een onschuldig spelletje....Bij uitgeverij Volt verschijnt op 14 februari de thriller Het middernachtspel van Caroline Mitchell. Het is het eerste deel van een reeks thrillers die zich in het dorpjes Slayton afspelen.

Het is maar een onschuldig spelletje. Toch?

Wanneer je de deur opent voor de Schaduwman,
verberg je dan met een kaars waar je maar kan.
Zorg ervoor dat hij je niet ziet,
nders verlaat je het huis niet…

Op 31 oktober 1994 vond er een afschuwelijk familiedrama plaats in Blackhall Manor in het dorpje Slayton. Vijfentwintig jaar later gaan vijf meisjes op Halloween naar het vervallen landhuis om het Middernachtspel te spelen, een griezelig spelletje waarbij de deelnemers zich moeten verstoppen voor ‘de Schaduwman’ en alle regels precies moeten volgen als ze het huis nog levend willen verlaten… De volgende dag komen maar vier meisjes thuis.

Wanneer rechercheur Sarah Noble de melding krijgt dat er een meisje vermist is lijkt er eerst geen aanleiding tot paniek – ze is vast gewoon bij vrienden – maar al snel blijkt er veel meer aan de hand te zijn. Naarmate de mysterieuze gebeurtenissen zich opstapelen wordt het steeds onduidelijker wat er in Slayton aan de hand is. Wat het ook is, het kan niets met het Middernachtspel en de Schaduwman te maken hebben. Toch?

Caroline Mitchell is van Ierse komaf, maar woont al jaren in de plaats Lincoln in Groot-Brittannië.  Ze werkte voorheen als rechercheur bij de politie. Wereldwijd heeft ze inmiddels 1,5 miljoen boeken verkocht. Haar boeken zijn genomineerd voor de International Thriller Awards. Haar inspiratiebronnen zijn Stephen King en Dean Koontz

01 januari 2023

Bloederige kolonisatie (nieuws, 2023)

Regisseur debuteert met thriller over eerste Nieuw-Zeelandse seriemoordenaarUitgeverij A.W. Bruna verstuurt regelmatig nieuwsbrieven over nog te verschijnen thrillers. Over een thriller, Liever het bloed, deelt de uitgever veel over de inhoud, maar niets over de schrijver Michael Bennett. Een bijzondere auteur, blijkt na wat speuren.

'Thriller met veel sfeer en in eenbijzondere setting: Top of the Lake meets Val McDermid... met een vleugje Jane Harper.
' Dat schrijft uitgeverij A.W. Bruna over Liever het bloed van Michael Bennett

In het boek dat in april verschijnt, staat de alleenstaande moeder Hana Westerman centraal. Zij is Maori en politie-inspecteur bij de afdeling Zware Delicten in Auckland.

Wanneer ze een anoniem filmpje ontvangt, leidt dit haar naar een vervallen appartement, waar ze een man aantreft die is opgehangen in een verborgen ruimte. Hana en haar team zetten alles op alles om de moordenaar te vinden, en de druk neemt toe als een aantal nieuwe doden doet vermoeden dat ze te maken hebben met Nieuw-Zeelands eerste seriemoordenaar ooit.

Het lijkt onmogelijk om een motief te vinden voor de ogenschijnlijk losstaande moorden. Dan ontdekt Hana dat er een verband is met een oude misdaad uit de tijd van de bloederige kolonisatie van Nieuw-Zeeland. De zoektocht begint haar steeds persoonlijker te raken en Hana beseft dat haar afkomst en kennis essentieel zijn voor het vinden van de moordenaar. Maar met elke nieuwe moord lijkt het erop dat de wraak die de hij zoekt ook Hana en haar familie treft…

Wie op de website van A.W. Bruna zoekt naar Michael Bennett, komt van een koude kermis thuis. Er wordt niets gemeld. Even wat onderzoek wijst uit dat Michael Bennett niet de gelijknamige Amerikaanse theaterregisseur en schrijver is, want die overleed al in 1987. Evenmin gaat het hier om de American football-speler die naar dezelfde naam luistert. 

Nee, de Michael Bennett die we zoeken komt uit Nieuw-Zeeland. Hij werkte in 1987 als scenarist mee aan de tv-comedy Skitz. Naast het schrijven van scripts regisserde hij ook. Zo werd hij in 2002 uitgenodigd om zijn korte film Cow te vertonen op het filmfestival van Cannes. Daarna volgde nog een aantal films en documentaires. Hij houdt ook van sporten die veel van het  uithoudingsvermogen vergen. Zo heeft Bennett, die van Maori-afkomst is, zo'n veertig marathons op zijn naam staan. Liever het bloed is zijn thrillerdebuut. 

NB: Op haar website heeft de uitgeverij het over Michael Bennett (met dubbel t), terwijl de omslag zijn achternaam met 1 t toont. Hier valt nog voor de uitgever wat uitzoekwerk te verrichten.