28 maart 2023

Tips en tricks (nieuws, 2023)


Millennium-auteur op Avond van het Spannende Boek
Opnieuw vormt Bibliotheek Neude in Utrecht dit jaar het decor voor de 'Avond van het Spannende Boek. Op donderdag 25 mei komen schrijvers en liefhebbers van het genre hier samen voor de Aftrap van de Thriller Weken (26 mei t/m 18 juni). Voorafgaand aan dit publieksevenement worden ’s middags de belangrijkste Nederlandse thrillerprijzen uitgereikt: de NBD Biblion Gouden Strop, de Hebban Thrillerprijs en de NBD Biblion Schaduwprijs.

Naast de winnaars van de thrillerprijzen passeert een keur aan thrillerschrijvers de revue op deze avond. Zo vertellen Thomas Olde Heuvelt en Marion Pauw over schrijven voor andere podia dan het traditionele boek, geven Marelle Boersma en Marlen Visser tips en tricks voor een goede thriller, houden Jeroen Windmeijer en Corine Hartman een pleidooi voor Nederland als decor voor thrillers en nog veel meer. Special guest op de Avond is internationaal bestsellerauteur Karin Smirnoff, de auteur van het zevende deel in de zeer succesvolle Millennium-serie die Stieg Larsson ooit begon.

De Avond van het Spannende Boek is op donderdag 25 mei van 19.00–23.00 uur in Bibliotheek Neude, Utrecht. Kijk voor het volledige programma en voor kaartverkoop op www.bibliotheekutrecht.nl/avondvanhetspannendeboek.

De Thriller Weken:
In aanloop naar de zomer staat tijdens de Thriller Weken het spannende boek centraal in de boekhandel en de bibliotheek. Daarnaast verzorgt lezerscommunity Hebban een online contentprogramma met interviews, listmania’s, leesclubs en weggeefacties. De Thriller Weken is de opvolger van de Thriller Tiendaagse die lezerscommunity Hebban.nl sinds 2015 negen keer organiseerde. 

De thrillerprijzen:
De NBD Biblion Gouden Strop, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman, bestaat sinds 1986. Met een geldbedrag van € 10.000 is het de belangrijkste thrillerprijs van Nederland. De winnaar wordt bepaald door een vakjury, onder voorzitterschap van Pauline Slot. Vorig jaar won Marion Pauw de NBD Biblion Gouden Strop voor Vogeleiland.
Diezelfde vakjury bepaalt ook de winnaar van de NBD Biblion Schaduwprijs, de prijs voor het spannendste (oorspronkelijk) Nederlandstalig debuut. De winnaar van deze prijs ontvangt € 1.000. In 2022 ontving Bas Haan de NBD Biblion Schaduwprijs voor Lenoir.
De Hebban Thrillerprijs bestaat sinds 2020. Honderd lezers bepalen de shortlist, 'een professionele jury' bepaalt het winnende boek. De winnaar ontvangt een award en een promotiepakket op Hebban ter waarde van € 2.500. Anya Niewierra ontving de Hebban Thrillerprijs in 2022 voor De Camino. Het boek staat sindsdien vrijwel onafgebroken in de Bestseller 60.
De Goeken Prijs is de prijs voor het beste Nederlandstalige korte spannende verhaal, georganiseerd door Hebban. De winnaar ontvangt € 1.000 en de beste spannende verhalen verschijnen in een e-book dat gratis gedownload kan worden. Vorig jaar ging deze prijs – toen nog onder de naam Zilveren Strop – naar Marjolein van der Gaag voor het verhaal Onder de waterspiegel.


Geen opmerkingen: