30 november 2022

Bovenop de Empire State Building (nieuws, 2022)Foto van New York als bron voor thriller
Fotografe Berenice Abbott maakte in 1932 bovenstaande foto van New York in de nacht. Lara Thompson, docent film, liet zich door deze foto inspireren tot het schrijven van de thriller Een nacht in New York. In het boek, dat 6 december verschijnt bij uitgeverij De Fontein, nemen twee vrouwen het op tegen de maffia.

1932. Wanneer Frances vermoedt dat haar broer zich bezighoudt met schimmige zaken waarbij de onderwereld én de bovenwereld van New York betrokken zijn, gaat ze met hulp van haar vriendin, de eigenzinnige fotografe Agnes, op onderzoek uit.

Wanneer beide vrouwen het slachtoffer worden van dezelfde man, zinnen ze op wraak en lokken deze rijke industrieel onder het mom van een fotoshoot naar de top van zijn in aanbouw zijnde Empire State Building. De man overleeft deze ontmoeting niet, maar zullen de vrouwen ontkomen aan de greep van de New Yorkse maffia?

The Guardian omschreef Thompsons boek als 'een spannende roman waarin het New York van de jaren 30 het decor vormt voor zowel een prachtig liefdesverhaal als een verhaal over de onderwereld van de stad.'

‘Ik kwam Bernice Abbott’s foto van New York tegen tijdens mijn research voor een ander project en was gelijk geïnspireerd', laat Lara Thompson weten. 'Door haar leven, maar ook door het idee van een vrouw die alleen op de top van de Empire State Building staat en de stad vastlegt tijdens een van de meest spannende, bijzondere en vernieuwende periodes van de Amerikaanse geschiedenis.’

Lara Thompson is docent Film aan Middlesex University en ze putte uit haar liefde voor film noir, de fotografie van Berenice Abbott en haar eigen familiegeschiedenis voor de achtergrond van deze roman.

Lees hier een fragment

Geen toeval (nieuws, 2022)

Aanslagen in heel Europa
Lees je de naam Thunberg, dan denk je misschien aan de Zweedse scenarioschrijver die deze achternaam draagt en Stefan van voren heet en met Anders Roslund de thriller Made in Sweden schreef. Maar die Thunberg bedoelen we niet. Nu hebben we het over de hoogleraar strafrecht Malin Thunberg Schunke, die de Nederlandstalige markt bestormt met haar thriller Blinde woede (originele titel Blind Vrede). In deze thriller die in februari 2023 bij de Vlaamse uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts verschijnt, staat Den Haag centraal.


De schrijfster die alleen met haar achternaam op de Nederlandse cover staat, is volgens de uitgeverij een stijgende ster aan het Zweedse thrillerfirmament. Met Blinde woede schreef Thunberg 'een actuele pageturner'.

Malmö, 10 mei 2019. Een Zweeds bedrijf wordt verzwolgen door een allesverwoestende vlammenzee. Wanneer het vuur is geblust, treft de politie de verbrande resten aan van twee mannen en een mysterieus symbool met dewoorden ‘Fightback’erop.

De brand kan geen toeval zijn. Bij verschillende protestacties over heel Europa duikt steeds hetzelfde symbool op.

Bij Eurojust in Den Haag wordt een onderzoeksteam op de zaak gezet, met de Zweedse Esther Edh aan het hoofd. Het duurt niet lang voordat ze terechtkomen in een zenuwslopende race tegen de klok om een nieuwe aanslag te voorkomen.

Blinde woede is volgens de uitgeverij 'een veelzijdige thriller over maatschappelijke ontevredenheid, een boek dat toont wat er ons staat te wachten als de massa zich laat leiden door razernij'. Malin Thunberg Schunke debuteerde in 2019 met Ett Högre Syfte en ontving de prijs voor het beste thrillerdebuut van het Zweedse genootschap van misdaadauteurs.

20 november 2022

Diep in vijandig gebied (nieuws, 2022)

John Antink keert terug
Vijf sterren kende VN Detective en Thrillergids toe aan De Repair Club van Charles den Tex, Meer dan terecht: het is een sublieme, actuele spionagethriller die zich grotendeels op - herkenbaar - Nederlandse bodem afspeelt. Met een intrigerende hoofdrolspeler: John Antink,  voormalig chef van de geheime dienst. Gelukkig keert Antink terug in de nieuwe thriller van Den Tex, Trauma, die in april 2023 bij HarperCollins Holland verschijnt. 

Meesterverteller (een goedgekozen term van NRC) Charles den Tex komt in Trauma opnieuw met John Antink op de proppen. De ex-spion heeft twee weken de tijd om een moord op te lossen die bijna twintig jaar geleden plaatsvond, in Afghanistan. Dat gebeurde diep in vijandig gebied, tijdens een special ops-missie waar niemand onder zijn eigen naam bekend was, ook John niet.

De actie liep niet zoals gepland, want in Afghanistan liep niets zoals gepland.

Als John de Repair Club, het kleine gezelschap dat kapotte apparatuur oplapt, bij elkaar brengt om de zaak te onderzoeken, wordt al snel duidelijk dat het verleden zich niet zomaar laat oprakelen.

Vergeten emoties komen naar boven en dreigen John mee te sleuren naar herinneringen die hij heel diep heeft weggestopt. Maar de timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn. En dat kan alleen als John begrijpt wat er destijds is gebeurd.

Charles den Tex is een van de meest bekroonde thrillerauteurs van Nederland. Bijna al zijn boeken werden genomineerd voor de Gouden Strop en drie keer won hij die prijs: voor Schijn van kans, De macht van meneer Miller en CEL. Met De vriend won hij de Crimezone Thriller Award; zijn thriller Verloren vrouw werd bekroond met de VN Publieksprijs en De Repair Club werd genomineerd voor de VN Thriller van het Jaar. En er moet wel veel mis gaan als deze thriller niet genomineerd wordt voor de Gouden Strop 2023. 

Ingeslagen schedel (nieuws, 2022)

Misdaadroman over putmoord
De nooit opgeloste moord op Deventenaar Tjalling Tjalkens uit 1972 was hoogstwaarschijnlijk een criminele afrekening. Dit schrijft oud-journalist Peter ten Cate in de misdaadroman Pub Put Ploert, die die weekend is gepresenteerd. 

De moord op de destijds 28-jarige Tjalling Tjalkens is inmiddels verjaard. Het slachtoffer was in de vroege jaren 70 horeca-ondernemer in Deventer en Apeldoorn.

Tjalkens verdween op de avond van 12 december 1972 na een afspraak met een onbekend gebleven man in zijn danscafé de Gildekelder aan de Brink in Deventer. Drie weken later werd zijn lichaam aangetroffen op de bodem van een middeleeuwse put in de Gildekelder. Zijn schedel was ingeslagen. De zaak is beter bekend als 'de putmoord'.

Volgens De Stentor baseert Peter ten Cate zijn 'afrekeningtheorie' hoofdzakelijk op verklaringen die een bron heeft gedeeld met de inmiddels overleden oud-rechercheur Arend Laning. Hij was in de jaren 70 al betrokken bij het moordonderzoek, dat nooit tot de aanhouding van een verdachte heeft geleid. Ten Cate noemt de verklaringen in het boek ‘zeer authentiek en betrouwbaar’.

Het boek is te bestellen via boekhandel Praamstra in Deventer. 

(Bron: De Stentor)

16 november 2022

Onderprikkeld (nieuws, 2022)


Pauw biedt troost
Elk boek dat ze schrijft, wordt een succes. En dit jaar won ze ook nog de Gouden Strop (met bijbehorend geldbedrag). Toch schnabbelt bestsellerauteur Marion Pauw bij in een koffietent. Niet voor het geld, maar meer om tussen de mensen te zijn. 

Met haar man woont Marion Pauw deels in Spanje en Amsterdam. Haar kinderen zijn inmiddels 23 en 24. Ze merkte dit jaar dat ze meer tussen de mensen wil zijn. 'Toen de kinderen klein waren, stond ik meer in de maatschappij, nu voelt het alsof ik me in de periferie daarvan bevind', zegt ze in het AD.

Daarom besloot ze afgelopen zomer een horecabaantje te nemen. 'Ik werk nu bij een koffietentje: vroeg opstaan, naar mijn werk gaan, vragen aan mensen: zal ik een cappuccino voor je maken? Geweldig vind ik het.'

De schrijfster en scenariste vertelt dat ze gevoelig is voor burn-out en depressie. 'Als schrijver sta je altijd zo open, dan raak je makkelijk overprikkeld. Maar als er te lang te weinig gebeurt, kan ik ook ónderprikkeld raken. Ingewikkeld.'

Nog een weetje: alcohol is voor Pauw zo goed als taboe. 'Dat moet ik bekopen met opvliegers en de volgende dag ben ik brak.'

(Bron: AD)

12 november 2022

Alleenstaande moeder (nieuws, 2022)

David Baldacci schept personages aan de lopende band

Hij is de geestelijk vader van onder anderen Sean King en Michelle Maxwell, John Puller, Will Robie, Amos Decker, Atlee Pine en Aloysius Archer. Maar David Baldacci blijft nieuwe seriepersonages tot leven wekken. Volgend jaar voegt hij een nieuw karakter aan zijn team toe. Het is Mickey Gibson, een alleenstaande moeder.
Behalve moeder (van twee) is Mickey Gibson ook een voormalig rechercheur in New Jersey. Nu werkt ze voor een onderzoeksbureau dat 'de rekeningen probeert te traceren van welgestelden die hun schuldeisers proberen te ontlopen'.  Maar in
Simply Lies, de eerste in een serie avonturen rond Gibson, stuit David Baldacci's protagonist op een stoffelijk overschot. Het is de start van een reeks hachelijke avonturen.
Mickey Gibson krijgt van collega Arlene Robinson bij het onderzoeksburau ProEye het verzoek om naar het huis te gaan van een beruchte wapenhandelaar. Hij zou enkele van ProEye's cliënten hebben opgelicht. Mickey gaat naar het huis en ontdekt daar het lichaam van een man. Later blijkt niets is zoals het lijkt. De wapenhandelaar bestaat niet en niemand bij ProEye weet van het bestaan van Arlene Robinson af. Het lichaam is van Thomas Lancaster, een voormalig lid van de maffia, die was opgneomen in een getuigenbeschermingsprogramma. Simply Lies verschijnt volgend jaar in de Amerikaanse boekhandel en onder de titel Simpele leugens in april 2023 in Nederlandse vertaling. Zie hier de introductie door David Baldacci himself: Perfect geheugen Voordat de Nederlandse fan van de Amerikaanse bestsellerauteur kennis kan maken met zijn nieuwe seriepersonage, kan hij/zij zich vermaken met FBI-agent Amos Decker, de man met het perfecte geheugen. In De lange schaduw, afgelopen week verschenen bij uitgeverij A.W. Bruna onderzoekt hij samen met zijn nieuwe partner Frederica White de brute moord op een federale rechter in haar woning in Florida. Niet alleen rechter Julia Cummins verruilt voortijdig het tijdelijke met het eeuwige, ook haar bodyguard wacht hetzelfde lot. Cummins had naar het zich laat aanzien geen vijanden en er zijn ook geen sporen van braak aangetroffen in haar woning. Buren en vrienden die in de buurt wonen hebben niks gezien of gehoord, en ex-man Barry en tienerzoon Tyler hebben beiden een sterk alibi. Decker moet antwoord zien te vinden op twee vragen. Waarom had de rechter behoefte aan een bodyguard en wat is de betekenis van de boodschap die de moordenaar heeft achtergelaten? Naarmate het onderzoek vordert, loopt het dodental op. Het spoor leidt naar een vroegere presidentscampagne en een onopgeloste misdaad. En naar hebzucht, bedrog, misleiding en corruptie in het centrum van de macht. 

Gesignaleerd 569 (nieuws, 2022)

Anne van Zwieten - Vleugellam
Bij uitgeverij Gopher is de thriller Vleugellam van Anne van Zwieten verschenen. Centraal in deze psychologische thriller staat de vraag: wie ken je nou eigenlijk écht?


Leiden schrikt op van een lugubere moord. Het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in het water bij een recreatiegebied.

Inez de Jager houdt zich er niet mee bezig, ze is een optimist en heeft zo haar eigen problemen. Ze wordt gestalkt door haar ex en denkt na over een carrièreswitch.

Ze staat dan ook niet direct te trappelen als de ietwat mysterieuze Marc Huberts werk van haar maakt. Dat verandert als Marc en Inez elkaar vinden in hun passie voor fotografie en ze steeds meer met elkaar optrekken. Inez ziet in Marc een betrouwbare partner, ook al heeft hij wat bijzondere voorkeuren. En waar komt zijn fascinatie voor gierzwaluwen vandaan?

Ondertussen neemt het gedrag van haar ex-vriend Daniël angstaanjagende vormen aan. 

Anne van Zwieten (1967) is auteur, blogger en columnist. Ze volgde een opleiding tot schrijver en redacteur. Eerder bracht ze twee bundels met blogs uit over haar meervoudig beperkte dochter. In 2019 kwam haar debuutroman Keerpunt uit. Daarna volgde de roman De setarspeler. '

Anne van Zwieten is een echte verhalenverteller', zegt haar uitgever. 'Terugkerende thema’s in haar werk zijn de maakbaarheid van het leven en door eigen kracht obstakels leren overwinnen.'

09 november 2022

Gesignaleerd 568 (nieuws, 2022)

Jonathan Santlofer - De andere Mona LisaOp 15 november verschijnt bij uitgeverij De Fontein de thriller De andere Mona Lisa van Jonathan Santlofer. De uitgeverij bestempelt het boek als 'een pageturner waarin historische feiten worden vermengd met razendspannende thrillerelementen'.  En volgens bestsellerauteur Lee Child wordt de lezer meegezogen in de gevaarlijke en intrigerende wereld van de kunsthandel.

Kunstprofessor Luke Perrone stuit in de dagboeken van zijn overgrootvader Vincent Peruggia op een passage waarin die suggereert dat de Mona Lisa die in het Louvre hangt een replica is.

Wat heeft Peruggia met de roof van de Mona Lisa in 1911 te maken en waarom lijkt hij op de hoogte van zo veel details?

Luke stort zich in de wereld van kunst en vervalsing, waarbij hij te maken krijgt met handelaren, vervalsers en verzamelaars. Al snel blijkt dat zijn zoektocht niet zonder gevaar is...

De Amerikaan Jonathan Santlofer is een succesvol kunstenaar. Zijn schilderijen waren wereldwijd op vele tentoonstellingen te zien. Naast schilder is hij de auteur van een aantal thrillers waarin kunst altijd de hoofdrol speelt.

Lees hier een fragment. 

Onder het gladde oppervlak (nieuws, 2022)

Vakantieparadijs verandert in hel
Op 5 januari verschijnt bij Uitgeverij Cargo de thriller Zwarte zeilen van Rebecka Edgren Aldén. Het is het eerste deel van een psychologische thrillerserie die zich afspeelt in een van de meest geliefde Zweedse landschappen, de scherenkust voor Stockholm. 

Op een verstikkend hete dag in juli komen Annika en haar collega Nadia van de vrijwillige kustwacht een op drift geslagen zeilboot tegen op het open water van de Möja-fjord. Er is duidelijk iets niet in orde en ze besluiten aan boord te gaan van het mysterieuze schip.

Enkele dagen eerder varen Joanna en haar broer Zack uit met de boot die ooit van hun vader was. Ze hebben elkaar in geen jaren gezien, en halen nu herinneringen op aan hun kindertijd.

Joanna rouwt om de dood van haar dochter, die tegelijk met haar oma, de moeder van Joanna en Zack, omkwam bij een tragisch ongeval. Joanna en Zack moeten de boedel van hun ouders verdelen en doen een poging weer dichter bij elkaar te komen.

Rebecka E. Aldén is een fervent zeiler en samen met haar man is ze vaak te vinden in de Stockholm-archipel, die de inspiratie vormde voor haar nieuwe thrillerserie.

 'Tijdens het zeilen word je altijd geconfronteerd met de onvoorspelbaarheid van de natuur', zegt ze. 'Onder het gladde oppervlak van het kristalheldere water gaan de grootste geheimen schuil en binnen de kortste keren kan wat een vakantieparadijs lijkt, veranderen in een hel.'

Op het Schapeneiland (nieuws, 2022)

Jacht op jonge mannen
Op 5 januari verschijnt bij Uitgeverij Cargo de thriller Als het spoor dood loopt van de Finse schrijfster Elina Backman. 

Drie jonge mannen maken een documentaire over een charismatische kluizenaar die op Lammassaari woont, het ‘Schapeneiland’, dicht bij het centrum van Helsinki. In korte tijd verdwijnen twee van de drie mannen, en als het lichaam van een van hen wordt gevonden in een nabijgelegen natuurreservaat komt de politie in actie. Rechercheur Jan Leino en zijn team worden op de zaak gezet.

Voormalig journaliste Saana Havas hoort over de verdwijningen op Lammassaari en ze besluit een true-crimepodcast te beginnen om de zaak te bestuderen.

In eerste instantie wijst alles op een ongeluk, of misschien zelfmoord, maar dan vinden ze een aanwijzing dat de man is vermoord en komen ze op het spoor van iemand die jaagt op jonge mannen en op zoek is naar een nieuw slachtoffer.

Als het spoor doodloopt is het los te lezen vervolg op Als de koning sterft. Elina Backman is een van de beste Finse thrillerschrijvers van dit moment.

Elina Backman (1984) is creatief directeur van een groot mediabedrijf. Ze woont met haar gezin in Helsinki. Ze debuteerde met Als de koning sterft, het eerste deel van een serie die in Finland zeer populair is. Backmans boeken verschijnen in heel Europa in vertaling.

05 november 2022

Gesignaleerd 567 (nieuws, 2022)

Elvin Post - Breekpunt
Op 11 november verschijnt bij uitgeverij Ambo|Anthos de nieuwe thriller van Elvin Post. In Breekpunt schrijft de Gouden Strop-winnaar van 2004 over een toptennisser wiens familie wordt gegijzeld tijdens een belangrijke wedstrijd. Post liet zich voor deze thriller inspireren door de overval in mei 2021 op voetballer Eran Zahavi.

Amy Dudley woont met haar echtgenoot, toptennisser Steven Dudley, en hun dertienjarige zoon Tim in een groot huis op het platteland. Ze runt een coachingpraktijk en heeft ogenschijnlijk alles wat ze zich kan wensen.

Toch zit Amy niet lekker in haar vel: Steven had lange tijd weinig aandacht voor haar vanwege een zware enkelblessure en Tim wordt gepest op school. Dan krijgt Amy bericht van een vrouw die beweert al een halfjaar een relatie met Steven te hebben.

Ze is nog maar nauwelijks van de schrik bekomen of twee gewapende overvallers dringen haar huis binnen, precies op het moment dat Steven zijn langverwachte rentree maakt op het heilige gras van Wimbledon… De tennisser krijgt vlak voor de wedstrijd te horen dat hij op een bepaalde manier moet winnen. De overvallers hebben met veel geld op deze uitkomst ingezet.

Elvin Post (1973) won in 2004 als jongste schrijver ooit de Gouden Strop met Groene vrijdag. Ook zijn tweede thriller, Vals beeld, werd genomineerd voor die prijs. Met Roomservice won hij de Diamanten Kogel, de belangrijkste Vlaamse thrillerprijs. Zijn werk is uitgegeven in het Duits, Frans, Spaans, Turks, Hebreeuws en Indonesisch. Arizona Blues (2018) werd lovend ontvangen.

Ondertussen in Nottingham (nieuws, 2022)

Hij is mijn broer, maar ook een moordenaar
Op 24 november verschijnt bij uitgeverij Cargo de nieuwe thriller van de Australische auteur Michael Robotham, Meisje zonder hoop. Het is de derde in de serie rond forensisch psycholoog Cyrus Haven.

Twintig jaar geleden werd de familie van Cyrus Haven vermoord. Alleen hij en zijn broer Elias overleefden. Cyrus omdat hij zich verstopte, Elias omdat hij, zoals later bleek, de moordenaar was.

Nu komt Elias vrij uit de gesloten psychiatrische inrichting waar hij was opgenomen, en forensisch psycholoog Cyrus moet besluiten of hij de man die hem zijn jeugd ontnam kan vergeven.

Ondertussen wordt Cyrus opgeroepen bij een zaak in Nottingham. Een man is vermoord en diens dochter Maya is ontvoerd. Even later wordt een tweede vrouw ontvoerd. De enige getuige is Evie Cormac, de getroebleerde tiener met een gave en een oude bekende van Cyrus. Om de twee vrouwen te vinden, zullen ze samen op zoek moeten naar antwoorden uit het verleden, en ze weten beiden dat dat nooit zonder gevaar is.

De Australische journalist Michael Robotham (1960) reisde jarenlang de wereld rond en maakte reportages voor diverse kranten en tijdschriften. Van zijn hand verschenen de zeer succesvolle thrillers De verdenking, Het verlies, Gebroken en Leven of dood. Zijn werk is bekroond met de Ned Kelly Award.

Evil Office (nieuws, 2022)

Psychopaat wordt president in nieuwe thriller van James Patterson
Wat als er iemand president van de Verenigde Staten zou worden die net zo'n psychopaat is als Donald Trump maar tegelijkertijd ook competent is? Dat is de vraag die James Patterson stelt in zijn nieuwe thriller Terugslag, die op 24 november bij uitgeverij Cargo verschijnt.

Thrillerauteur Stephen King is een uitgesproken tegenstander van Donald Trump en dat steekt hij niet onder stoelen of banken, vooral niet op Elon Musks Twitter. Maar collega James Patterson is niet zo fel van de tongriem gesneden. Gedurende de ambtstermijn van de vorige president heeft Patterson hooguit wat uitspraken gedaan waarin zijn teleurstelling doorklonk. Zelfs in zijn twee thrillers die hij met oud-president Bill Clinton schreef, ontbrak het aan stevige kritiek. 

Die houding legde Patterson geen windeieren. Sterker nog, de thrillerauteur kreeg in 2019 de National Humanities Medal, de enige onderscheiding die Trump aan een auteur toekende tijdens zijn ambtstermijn. 

Bij een psychopaat in de Oval Office zal menigeen ongetwijfeld denken aan Donald Trump. Maar hoofdrolspeler Keegan Barret, oud-CIA-directeur, heeft meer in zijn mars. Hij is president van Amerika geworden vanwege zijn succes als directeur van de CIA.

Maar zes maanden na zijn eerste termijn bedenkt hij een machtsgreep met dodelijke gevolgen.

Barrett geeft special agents Liam Grey en Noa Himel het bevel om zijn plan uit te voeren, maar het is onzeker waar hun loyaliteit ligt. De CIA volgt normaliter de orders van de president, maar ze hebben gezworen de Amerikaanse grondwet te verdedigen tegen alle vijanden, zowel internationaal als nationaal.

Wanneer de dreiging rechtstreeks vanuit het Oval Office komt, lijkt dit het begin van het einde.

James Patterson (1947) is de succesvolste hedendaagse thrillerauteur ter wereld. Van zijn boeken zijn meer dan 300 miljoen exemplaren verkocht. Hij schreef de zeer succesvolle thrillerreeksen Alex Cross en The Women’s Murder Club. Een groot aantal van zijn boeken schreef hij samen met coauteurs, onder wie Michael Ledwidge, Maxine Paetro en J.D. Barker. Daarnaast schreef hij twee boeken samen met Bill Clinton en ook een thriller met Dolly Parton. James Patterson woont en werkt in Florida.

01 november 2022

Voor alle vrouwen (nieuws, 2022)


Koninklijke onderscheiding voor Saskia Noort
Thrillerauteur Saskia Noort is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De schrijfster kreeg de koninklijke onderscheiding gisteravond uitgereikt door de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema tijdens de première van de verfilming van haar boek Stromboli in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam.

Saskia Noort werd onderscheiden vanwege haar grote bijdrage aan de Nederlandse literatuur en haar maatschappelijke inzet. De schrijfster droeg de onderscheiding op aan ‘alle vrouwen die moeten vechten voor hun bestaan en voor wie ze zijn,’ reageerde ze op het podium.

'Een typische Saskia Noort is niet alleen moeilijk weg te leggen, maar ook heel herkenbaar', zei Halsema. Volgens de burgemeester heeft Noort met bestsellers als Terug naar de kust en De eetclub ‘talloze mensen aan het lezen gekregen.’

Femke Halsema: 'Saskia Noort schetst met haar werk heel treffende tijdsbeelden. Met haar vloeiende pen en scherpzinnige geest zet ze personages neer uit sociale milieus die soms om te lachen zijn, maar vaker heel pijnlijk dichtbij komen. Ze maakt gevoelige thema's waar we allemaal mee worstelen bespreekbaar. En bovendien brengen haar boeken vaak belangrijke maatschappelijke thema's naar voren. En dat Saskia geëngageerd is blijkt niet alleen uit haar boeken: ze spreekt zich ook vaak en graag uit. Dan klinkt er een onverbloemd feministisch geluid.'

Saskia Noort (1967) is schrijfster en columniste. Van haar boeken werden ruim 3 miljoen exemplaren verkocht. Haar werk werd in vijftien talen vertaald en werd bewerkt voor televisie, film en theater. Haar bekendste werken zijn Terug naar de kust, De verbouwing, De eetclub, Nieuwe buren, Koorts, Huidpijn en Bonuskind. Haar roman Stromboli is verfilmd door Michiel van Erp (Niemand in de stad, Ramses, I.M.) met Elise Schaap in de hoofdrol en is vanaf donderdag 3 november in bioscopen door het hele land te zien.

Hors categorie
Noort is een van de weinige thrillerauteurs die een lintje heeft gekregen. Van Appie Baantjer is bekend dat hij bij leven en welzijn wél een koninklijke onderscheiding ontving, maar deze buitengewoon sympathieke auteur schreef dan ook hors categorie. Ook auteurs als Theo JoekesJan Terlouw en Boris O. Dittrich werden ook bespat door de lintjesbui, maar dat ging om geheel andere verdiensten dan de thrillerschrijverij.

Schrijver 
Robert van Gulik (Rechter Tie) kreeg destijds een lintje, maar dan voor zijn diplomatieke verdiensten. Ed van Thijn die ooit met Peter Brusse de zomerthriller De dorpelingen van Innocento schreef, ook, maar incasseerde die natuurlijk omdat hij burgemeester van Amsterdam was.

Tomas Ross, die het destijds flink aan de stok kreeg met prins Bernhard, heeft 'natuurlijk' geen lintje gekregen. 'Al zou 't het Koninklijk Huis sieren. Maar goed, ik heb de lintjes van mijn vader.' De vader van Tomas Ross, P.G. Hogendoorn, was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van verzetsgroep Albrecht en werkte later voor de Binnenlandse Veiligheidsdienst.