30 september 2023

Gesignaleerd 602 (nieuws, 2023)

Ava Glass - De verrader



Op 11 oktober verschijnt bij Ambo|Anthos uitgevers de thriller De verrader van Ava Glass. Het is het tweede deel van de Alias Emma-serie, stelt de uitgeverij. 'Leest als een Bond-film.'

In een koffer in zijn eigen appartement wordt het lichaam aangetroffen van een MI6-agent. Spion Emma Makepeace maakt jacht op de brute moordenaar.

Om hem te pakken te krijgen reist ze af naar de Franse Rivièra, waar ze undercover gaat op een privéjacht. Het slachtoffer schaduwde namelijk twee oligarchen die ervan verdacht worden illegaal wapens te importeren.

Alles wijst erop dat zich binnen de Britse overheid een mol bevindt die ze helpt. Om de verrader te ontmaskeren gaat Emma onder een valse identiteit aan het werk op het superjacht. Maar het glanzende schip herbergt duistere geheimen en midden op zee in de Franse Rivièra is Emma op zichzelf aangewezen.
 
Ava Glass is het pseudoniem van een in Dallas geboren Britse schrijver. In de jaren 90 werkte ze als misdaadverslaggever voor de Savannah Morning News in Georga en was zewerkzaam voor de Britse overheid en daardoor raakte ze gefascineerd door de spionagebranche. Glass woont in het zuiden van Engeland. Door The Guardian wordt ze 'the new queen of spy fiction' genoemd. 

Wordt verwacht 560 (nieuws, 2023)

Machtsstrijd na troonsafstand



Op NPO3 start vanavond de tweede serie Top dog, gebaseerd op de Stockholm Underground-reeks van de Zweedse advocaat en thrillerauteur Jens Lapidus. Wie hierna de smaak te pakken heeft gekregen, kan uitkijken naar 23 november. Want dan brengt A.W. Bruna Mr. One op de markt, na Viproom, Stockholm delete en Topman het vierde deel uit deze serie. 'Duister, rauw, meedogenloos', belooft de uitgever.

Wie wordt de nieuwe Mr. One?

Wie zal hem bijstaan als consigliere?

En wie gaat hem stoppen?

Top Dog Isak is het zat om Mr. One te zijn. Hij staat op het punt zijn aandeel te verkopen en het rechte pad op te gaan. In de coulissen staat de volgende spil, Kerim, al klaar om het van Isak over te nemen.

Maar wanneer Isaks zoon op mysterieuze wijze verdwijnt, gaat de deal niet door en moet Isak terug de straat op.

Teddy en Emelie zijn er ook klaar mee – met name met elkaar. Het lukt Teddy gewoon niet om eerlijk te zijn en zij wil niet dat hun zoon opgroeit met een vader die niet aan de goede kant van de wet kan blijven.

Gaandeweg worden ze meegesleurd in de machtsstrijd die ontstaat na Isaks troonsafstand. Wie wordt de nieuwe Mr. One?

Jens Lapidus (1974) heeft vijftien jaar gewerkt als strafrechtadvocaat. Beroepshalve verdedigde hij enkelen van de meest beruchte misdadigers van Zweden. Hierdoor verwierf hij unieke kennis van het criminele circuit.

In 2006 debuteerde hij met Snel geld (Snabba cash), het eerste deel van zijn Stockholm-trilogie, die wordt vergeleken met het werk van James Ellroy en Dennis Lehane. In Zweden gingen er tweeënhalf miljoen exemplaren van over de toonbank en ook in Nederland was het een groot succes. Hierna volgden Bloedlink en Val dood. Alle drie de delen van de Stockholm-trilogie werden verfilmd.

In 2014 keerde Lapidus terug met een nieuw drieluik van min of meer samenhangende, maar als standalones te lezen thrillers: Vip-room, Stockholm Delete en Topman . Ook deze boeken werden verfilmd. Lapidus’ werk verschijnt in maar liefst dertig landen en er werden wereldwijd bijna vier miljoen boeken van zijn hand verkocht. In Zweden geniet hij een absolute sterrenstatus. Na de laatste jaren met zijn gezin op Mallorca te hebben gewoond, is hij nu opnieuw woonachtig in Stockholm.

Gesignaleerd 601 (nieuws, 2023)

Karen Rose - Vijf voor twaalf



Bij uitgeverij De Fontein verschijnt op 3 oktober de thriller Vijf voor twaalf  van Karen Rose. De nieuwe thriller van 'de Queen of Romantic Suspense' speelt zich af in New Orleans waar een web van misdaden, corruptie en moord de top van de politie bereikt.

Chef-kok Gabe Hebert zag welke tol het politiewerk van zijn vader eiste. Wanneer de dood van zijn vader als zelfmoord wordt bestempeld, vermoedt Gabe dat iemand hem het zwijgen wilde opleggen over zaken binnen het korps.

Hij schakelt de hulp in van Molly, een Irak-veteraan die nu voor een privédetectivebureau werkt. Terwijl de temperatuur in de stad – en tussen hen – oploopt, ontrafelen zij een web van misdaden, corruptie en moord dat terug te leiden is tot de top van de politie van New Orleans.

Lees hier een fragment

Karen Rose schrijft thrillers die het veelal schoppen tot wereldwijde bestsellers zijn. Haar boeken werden meermaals bekroond. Karen Rose woont en werkt in de buurt van Seattle.

Sluwe spelletjes (nieuws, 2023)


Antwerpse hippies in de jaren zestig




De hippies in de jaren zestig en zeventig predikten 'peace and love'. Maar het was niet altijd pais en vree, schrijft Paul De Wit in De Schelde vergeet nooit, dat 10 oktober verschijnt bij Manteau. De Vlaamse uitgever stelt dat in 'dit spannende misdaadboek fictie en realiteit nauw met elkaar zijn verweven' en dat de lezer wordt getrakteerd op een levensecht beeld van de Antwerpse hippiebuurt' van weleer.

Antwerpen eind jaren 60, begin jaren 70. De haven breidt voortdurend uit en zorgt voor ongeziene welvaart.

In West-Vlaanderen kijken enkele politici en ondernemers vol afgunst naar het succes in Antwerpen. Ze willen stokken in de wielen steken ten voordele van een andere haven: Zeebrugge. Met de minister-president in hun kamp winnen ze veldslag na veldslag.

Maar het verzet in Antwerpen wordt steeds slimmer en schuwt evenmin vuil spel.

Sam, barman in een hippiekroeg en beginnend journalist, heeft geen idee van de sluwe spelletjes die worden gespeeld en wordt ongewild meegesleept in een strijd rond gigantische economische en politieke belangen. Maar Sam leert snel, op elk gebied.

Paul De Wit (1952) was in de tijd dat het boek speelt zelf een would-be-hippie. Daarna bewandelde hij het journalistieke pad als verslaggever. Later werd hij woordvoerder van een minister, campagneleider achter de schermen en kaderlid bij Haven van Antwerpen en Stad Antwerpen, waar hij het 'spel achter de schermen' leerde kennen. Toen hij een decennium geleden met pensioen ging, slaakten vriend en vijand een zucht van opluchting.

26 september 2023

In de stijl van (nieuws, 2023)


Auteurs klagen makers ChatGPT aan




Een groep van zeventien Amerikaanse schrijvers, onder wie John Grisham en David Baldacci, dagen het bedrijf OpenAI voor de rechter wegens schending van hun auteursrechten. De schrijvers claimen dat het bedrijf hun boeken heeft gebruikt om het programma ChatGPT te 'trainen'.

Naast thrillerauteurs als John Grisham en David Baldacci hebben ook schrijvers als Jonathan Franzen, George R.R. Martin, Sylvia Day en Elin Hilderbrand zich achter de aanklacht geschaard. De aanklacht werd vorige week bij de rechtbank van New York ingediend. 

Met ChatGPT kunnen gebruikers teksten laten genereren door het programma vragen te stellen. De antwoorden die worden gegeven zijn gebaseerd op miljoenen teksten die zijn gebruikt om het programma te trainen.

ChatGPT wordt al gebruikt door mensen om teksten te schrijven die lijken op die van beroemde auteurs. Zo liet een fan van de populaire boekenreeks A Song of Ice and Fire van Martin ChatGPT de nog niet uitgekomen laatste twee delen schrijven in de stijl van de auteur. Het programma gebruikte hiervoor eerdere teksten van Martin ter referentie, stelt de belangenvereniging Authors Guild.

Hoewel de fan de teksten niet verkoopt, noemt de vereniging het wel als een voorbeeld hoe kunstmatige intelligentie (AI) personages en schrijfstijl van bij hen aangesloten auteurs 'steelt'. De belangenvereniging stelt dat zonder deze teksten, 'het commerciële product van OpenAI er heel anders had uitgezien'. De Authors Guild vindt dat het levensonderhoud van de schrijvers in gevaar is als hun teksten worden gebruikt zonder betaling. In de aanklacht staat dat OpenAI auteursrechtelijk beschermd materiaal gebruikt om ChatGPT verder te ontwikkelen, maar het bedrijf weigert aan te geven welke boeken hij daarvoor gebruikt.

Er lopen al meerdere rechtszaken tegen OpenAI van schrijvers die stellen dat er sprake is van diefstal in de teksten die ChatGPT genereert. De zaak van de zeventien auteurs is waarschijnlijk de grootste tot nu toe.

(Bron: New York Times, NOS)

23 september 2023

Gesignaleerd 600 (nieuws, 2023)

Clare Clark - Undercover



Bij uitgeverij De Fontein verschijnt komende week de thriller Undercover van Clare Clark. De uitgeverij noemt het boek een actuele psychologische thriller over klimaatactivisme. 'Undercoveroperaties van agenten die in (milieu-)actiegroepen infiltreren, komen ook in ons land voor. Deze thriller, gebaseerd op een geruchtmakende zaak, toont aan dat dit soort praktijken ingrijpende gevolgen hebben voor alle betrokkenen.'

Tess valt als een blok voor een van de demonstranten van de groep milieuactivisten waartoe ze behoort. Ze is nog nooit zo gelukkig geweest. Maar wanneer hij plotseling verdwijnt en haar zwanger achterlaat, is ze gebroken.

Langzaam bouwt ze een leven voor zichzelf en haar dochter Mia op. Naarmate Mia’s dertiende verjaardag nadert, begint zij steeds meer vragen te stellen over activisme, over haar familie, over haar vader. Vragen die Tess niet kan beantwoorden.

De vondst van een brief zorgt ervoor dat de schokkende waarheid boven water komt…

Clare Clark baseerde haar thriller op het verhaal rond de in 1969 geboren Mark Kennedy, een oud-agent van de London Metropolitan Police. Onder de schuilnaam Mark Stone infiltreerde hij tussen 2003 en 2010 in talrijke protestgroepen, waaronder milieubewegingen. In die periode manipuleerde en bedroog hij diverse vrouwen terwijl zijn superieuren hiervan wisten. In oktober 2010 werd hij door politieke activisten ontmaskerd. Vorig jaar werd een vrouw een schadevergoeding van 263.000 euro toegekend nadat volgens een rechter bewezen was dat haar mensenrechten waren geschonden. 

‘Sinds 2011 zijn er alleen maar meer onthullingen naar buiten gekomen', stelt Clare Clark. 'Inmiddels is duidelijk dat er tussen 1968 en 2010 minstens 144 undercoveragenten actief zijn geweest die meer dan duizend protestgroepen hebben geïnfiltreerd. Hierbij ging het in het overgrote deel van de gevallen om linkse en progressieve organisaties die als een gevaar voor de heersende orde werden beschouwd.’

Clare Clark schreef eerder enkele historische romans. 

Wordt verwacht 559 (nieuws, 2023)

Schijnbare zelfmoorden



De Vlaamse acteur en scenarist Rudy Morren begint al een aardig oeuvre op te bouwen. In november begint al zijn vijfde boek binnen vier jaar, Zes, bij uitgeverij Horizon. 'Wraak rijpt en rust nooit', luidt de ondertitel.

Rudy Morren
(1963) is acteur, scenarist van films en televisiereeksen en een gevestigde thrillerschrijver. Hij debuteerde in 2019 bij Horizon met Wild vlees. Een jaar later volgde Sneeuwspoor, waarmee hij de Knack Hercule Poirotprijs won. Zijn derde boek, Verdronken land, werd eveneens voor deze prijs genomineerd. In 2022 verscheen Het incident. Al deze boeken ontvingen lovende recensies. Rudy Morren kreeg bovendien vier keer op rij vier sterren in de Vrij Nederland Thrillergids

Over Zes: Inspecteur Tessa Vermeer onderzoekt samen met Sander Cap enkele schijnbare zelfmoorden. De slachtoffers blijken allen betrokken bij een groepsverkrachting tijdens een jeugdkamp in 1985.

Vijf van de daders werden in bescherming genomen terwijl een onbekende zesde jongen, de verpersoonlijking van het noodlot, wegvluchtte.Wil iemand deze vreselijke daad nu, bijna veertig jaar later, wreken?

De overgebleven belagers vrezen voor hun leven. Niet iedereen kan het gewicht van zijn verleden torsen. En wie was die zesde jongen?

Gesignaleerd 599 (nieuws, 2023)

Carina van Leeuwen - Feniks



Bij uitgeverij A.W. Bruna is deze maand de nieuwe thriller van Carina van Leeuwen verschenen. Haar Feniks is een uiterst actuele thriller. Hierin bezet een groep milieuactivisten het Catshuis.

Wanneer de nieuwe minister-president de opdracht geeft om het Catshuis te renoveren, klinkt er weerstand uit verschillende hoeken. Politiek Den Haag is verdeeld, maar het hardste tegengeluid komt vanuit de activistische milieugroep Xtreme Rebellen.

De klimaatactivisten besluiten over te gaan tot een bezetting van het Catshuis. Maar in de ambtswoning van de minister-president wordt een gruwelijke ontdekking gedaan. Een rechercheteam inclusief journalist Lyn Riley begint een onderzoek naar een misdaad van jaren geleden.

Wanneer een betrokken politiek figuur overlijdt onder verdachte omstandigheden, neemt de druk op het team toe.

Ondertussen moet Lyn in de nasleep van een eerder gevonden lijk in een autowrak voor eens en voor altijd afrekenen met de demonen uit haar eigen verleden. Komt de waarheid na al die jaren alsnog naar boven?

Carina van Leeuwen is forensisch rechercheur in het coldcaseteam van Amsterdam, spreker en auteur. Ze publiceerde eerder de trilogie Unit Plaats Delict en het non-fictieboek Onbekend maar niet vergeten. In de media verschijnt ze regelmatig als dé coldcase-expert en ze geeft lezingen en masterclasses over forensisch onderzoek. Feniks is na Magma is het tweede deel van haar nieuwe serie Cold Case.

Klik hier voor een leesfragment.

13 september 2023

Honderdste geboortedag (nieuws, 2023)

Verhalen uit de verhoorkamer



Binnen een jaar nadat de van Urk afkomstige Appie Baantjer ging werken vanuit het roemruchte politiebureau aan de Warmoesstraat, kende hij elk bordeel van binnen en elke hoerenmadam en pooier, als waren het goede vrienden. Elke ochtend maakte hij 'een rondje hoer'.

'Eerst dacht ik: als ik ooit een zaak krijg waar een hoer bij betrokken is, zorg ik altijd dat er een collega bij is, want je weet nooit wat zo'n wijf met je doet', zei Appie Baantjer. 'Toen kreeg ik de moord op de hoer Magere Josje toegewezen. Daarvoor heb ik meer dan 200 getuigen gehoord en toen pas leerde ik iedereen goed kennen. De hoeren vonden het prachtig om mij alles te vertellen. Na die zaak maakte ik er een gewoonte van om 's ochtends eerst 'een rondje hoer' te maken, dan ging ik ze allemaal af voor een praatje.'

Bovenstaand citaat is afkomstig uit een interview uit 1998, toen Baantjer bijna 75 jaar oud was en nog elke dag schreef alsof de duivel hem op de hielen zat. Het is niet bekend of dit relaas ook is opgenomen in het boek Uit de verhoorkamer waarin Baantjer over zijn belevenissen op het bureau Warmoesstraat vertelt. Het boek is deze week bij uitgeverij De Fontein verschenen ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van de eerste ontvanger van de Meesterprijs op 16 september. 

Baantjer is bijna 40 jaar in dienst geweest van de Amsterdamse politie, waarvan ruim 28 jaar aan het Bureau Warmoesstraat. Geïnspireerd door de dagelijkse praktijk van het bureau begon Appie Baantjer te schrijven over de kleurrijke personen met wie hij te maken kreeg.

Waargebeurde verhalen waarin de meest uiteenlopende Amsterdammers in de verhoorkamer hun verhaal en hun misdaden, groot of klein, uit de doeken doen. Uit het omvangrijke oeuvre aan korte verhalen is voor deze bundel een selectie van bestaande én niet eerder gepubliceerde verhalen gemaakt. 

A.C. (Appie) Baantjer werd geboren op 16 september 1923 op Urk. In 1945 ging hij werken voor de Amsterdamse politie, nadat zijn vader daar voor hem had gesolliciteerd. Geïnspireerd door de dagelijkse praktijk van Bureau Warmoesstraat begon hij te schrijven over ene rechercheur De Cock, over wie hij uiteindelijk maar liefst 70 delen schreef. Appie Baantjer overleed in 2010.

Wordt verwacht 558 (nieuws, 2023)

Een mooie meesterdief



Nederland kent kunstdetective Arthur Brand die door roeien en ruiten gaat om ontvreemde doeken van schilders als Vincent van Gogh weer boven water te krijgen. Zijn fictieve evenknie heet Gabriel Allon, een creatie van de Amerikaanse schrijver Daniel Silva. Zijn nieuwe avontuur De verzamelaar (een uitgave van HarperCollins Holland) ligt op 15 november in de winkel. 

Zijn uitgever plaatst Daniel Silva op gelijke hoogte met John le Carré en Frederick Forsyth, de grote spionageauteurs. Zijn boeken staan immers standaard wekenlang in de New York Times-bestsellerlijst en zijn 'altijd slim geschreven, bloedstollend spannend en actueel'. Dit najaar verschijnt een nieuwe thriller van zijn hand, met meesterspion Gabriel Allon in de hoofdrol.

In De verzamelaar trekken we naar Venetië, waar Allon samenwerkt met 'een briljante en mooie' meesterdief om een van 's werelds kostbaarste schilderijen op te sporen. Al snel komen ze terecht in een race tegen de klok om een dreigend conflict tussen Rusland en het Westen te voorkomen. 

De verzamelaar zit volgens de uitgever 'weer boordevol actie en internationale intrige'. Daniel Silva is bestsellerauteur van inmiddels 23 boeken, waaronder Het huis der spionnen, Het nieuwe meisje, De geheime orde en De celliste. Zijn boeken verschijnen in meer dan 30 talen. Hij woont in Florida met zijn vrouw, televisiejournaliste Jamie Gangel, en hun tweeling, Lily en Nicholas.

Wordt verwacht 557 (nieuws, 2023)

Zeven verhalen van Jo Nesbø



Bij uitgeverij Cargo verschijnt op 5 oktober nieuw werk van, zoals de uitgever hem noemt, 'de grootmeester van de Noorse thriller', Jo Nesbø. De jaloezieman heet het boek en bevat zeven verhalen, waaronder het titelverhaal. 

De jaloezieman
speelt zich af op het kleine Griekse eiland Kalymnos in de buurt van Kos. Daar verdwijnt een Duitse toerist spoorloos nadat hij vroeg in de ochtend is gaan zwemmen in zee. Getuigen verklaren dat de man de avond voor zijn verdwijning gevochten heeft met zijn tweelingbroer.

De plaatselijke politie staat voor een raadsel; er is geen lijk, en geen spoor van geweld. Toch vertrouwen ze de zaak niet en ze roepen de hulp in van inspecteur Nikos Balli. Hij staat bekend als de jaloezieman en is gespecialiseerd in het oplossen van moorden waarbij jaloezie het hoofdmotief lijkt te zijn.

De jaloezieman en zes andere verhalen bevat naast De jaloezieman, dat eerder in verkorte versie verscheen als Zomerlezengeschenk, de fonkelnieuwe korte verhalen Londen, De rij, Vuilnis, De bekentenis, Odd en De oorbel.

Jo Nesbø (1960) is de succesvolste thrillerauteur van Noorwegen en won al vele prijzen voor zijn boeken. Zijn werk wordt in ruim vijftig landen uitgegeven. Wereldwijd verkocht hij meer dan 50 miljoen exemplaren.

08 september 2023

In de race (nieuws, 2023)

Gouden Strop-winnaars in de race voor Hermes Thriller Award



Drievoudig winnaar Charles den Tex en Elvin Post, die negentien jaar geleden met zijn debuut Groene Vrijdag de Gouden Strop won, staan op de shortlist van de Hermes Thriller Award. Deze prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt.

Voor de Hermes Thriller Award stuurden uitgeverijen in totaal 98 boeken in. De afgelopen maanden bogen negen juryleden zich over de inzendingen. Middels een puntensysteem, verdeeld over meerdere onderdelen, verkozen zij de volgende auteurs:

Charles den Tex met De Repair Club
Pamela Sharon met Oktober Koning
Gerrit Barendrecht met De Ripper Connectie
Elvin Post met Breekpunt
Boris Dittrich met Het laatste woord

Op Pamela Sharon na zijn de genomineerden allen bekende thrillerauteurs die hun sporen hebben verdiend. Den Tex en Barendrecht stonden dit jaar op de shortlist voor de Gouden Strop (die overigens werd gewonnen door John Kuipers. Dittrich schreef met W.O.L.F. volgens de VN Detective & Thrillergids de beste Nederlandstalige thriller van 2016. Post liet zich voor zijn thriller Breekpunt inspireren door de overval op de voetballer Eran Zahavi.

Pamela Sharon, pseudoniem van een leerkracht in het basisonderwijs, schreef eerder enkele Young Adult-boeken. Haar Oktober Koning gaat over een mysterieus spel waarbij de winnaar kans maakt op tien miljoen euro. Volgens de uitgever verliezen de vier spelers zich al snel in een spel waarbij de opdrachten steeds vreemder worden en niets is wat het lijkt.

In 2022 was het Bas Haan die met zijn debuut Lenoir de Hermes Award en een cheque van 500 euro in de wacht sleepte.

Zaterdag 7 oktober wordt de winaar bekendgemaakt in een zalencentrum in Ermelo. Schrijver, columnist en programmamaker Özcan Akyol (Eus) zal de prijs uitreiken.

06 september 2023

De penopauze wenkt (nieuws, 2023)

Bavo Dhooge keert terug met thriller



Vijf jaar geleden worstelde thrillerauteur Bavo Dhooge met een stevige crisis. Hij besloot daarna de thriller af te zweren en een andere koers te varen. Die kwam tot uiting in de publicatie van de roman Sr., waarin hij zijn vroeggestorven vader, een fysiotherapeut uit Gent tot leven. Deze maand verschijnt dan toch weer een nieuwe thriller van zijn hand, De samoerai.

Bavo Dhooge
zit niet meer bij uitgeverij De Geus, die in 2018 zijn roman Sr. op de markt bracht. De Vlaamse uitgeverij Horizon verzorgt de publicatie van De samoerai en noemt het 'de langverwachte comeback van de meest gelauwerde thrillerauteur van Vlaanderen'.

De hoofdrolspeler in De samoerai heet Chris Coene. Een bijna vijftig jaar oude man die met steeds meer kwaaltjes kampt. De penopauze wenkt. Geen goede reclame voor een bodyguard.

Maar Chris is dan ook geen gewone lijfwacht: filosofisch, onthecht en alleen gaat hij door het leven.

Wanneer model Britt De Bie bedreigd wordt, moet Chris haar beschermen. Britt is niet alleen de ex van een Gentse zakenman, maar ook een oude vlam van Chris. Zal hij weer voor haar charmes vallen? Ondertussen probeert de bodyguard, die ooit zelf bescherming nodig had, zijn wonden te verbergen...

Bavo Dhooge (Gent, 1973) maakte zijn literaire debuut in 2001 met de roman Spaghetti. Sedertdien publiceerde hij meer dan 100 'S-boeken': literaire romans, thrillers, verhalenbundels, westerns, jeugdthrillers, griezelboeken, sciencefiction en kinderboeken, waarvan de titels allen beginnen met een 'S'. Daardoor kreeg hij de bijnaam 'S-Express'. In 2021 vierde hij zijn twintigjarig jubileum als schrijver met de publicatie van twaalf boeken in één jaar (elke maand een op een exclusieve oplage van honderd exemplaren). 

Uit een speeltuin (nieuws, 2023)

Mensenbot in vogelnest



Twee schrijvers die allebei de voornaam Peter hebben, dat kan alleen maar kwaliteit betekenen (maar dit is natuurlijk een puur persoonlijke opvatting...). Feit is wel dat de Zweden Peter Mohlin en Peter Nyström succesvolle carrières als scenaristen en regisseurs achter de rug hebben en ook applaus krijgen voor hun gezamenlijk geschreven thrillers. Op 7 november verschijnt hun nieuwe thriller De stille vogel bij uitgeverij HarperCollins Holland. Het is het derde deel in de reeks rond oud-FBI-agent John Adderley.

In een vogelnest wordt een menselijk bot gevonden. De gebeurtenis veroorzaakt grote opschudding in het kleine Zweedse dorp waar dertig jaar geleden de Brodintweeling op mysterieuze wijze uit een speeltuin verdween. Is het bot afkomstig van een van de jongens? Waarom duikt het nu op?

In de straat waar de tweeling woonde, gonst het van de wildste geruchten, zeker als er een buurtbewoner terugkeert die lange tijd weg is geweest.

John Adderley – voormalig FBI-agent maar inmiddels rechercheur bij de politie in Karlstad – krijgt het dossier op zijn bureau, terwijl hij tegelijkertijd voor zijn negenjarige nichtje moet zorgen. Komt de buurt eindelijk te weten hoe het écht met de jongens is afgelopen? Iets in John zegt hem dat er veel meer aan de hand is…

De Zweedse Peter Mohlin en Peter Nyström groeiden samen op en schreven hun eerste verhaal toen ze tien jaar oud waren. Na succesvolle carrières als scenarioschrijvers en regisseurs voor theater en film besloten ze de draad weer op te pakken en samen thrillers te schrijven.

Hun vakmanschap werd bekroond met de niet misselijke MAX Bronzen Vleermuis voor beste thrillerdebuut én de nog minder misselijke, prestigieuze Zweedse Crimetime Award. De uitgever: 'De thrillers van Mohlin en Nyström zitten vol psychologische diepgang en slimme cliffhangers en worden in de Nederlandse media bejubeld om hun vaart en filmische karakter.'