11 maart 2023

Die ene mythische figuur (nieuws, 2023)

Nederlandse uitgever presenteert debuut met allure van 'Ik ben Pelgrim'  Je moet maar durven: als Nederlandse uitgever een thrillerdebuut lanceren dat 'internationale allure' met zich heeft. Uitgeverij A.W. Bruna doet dat met De man met duizend gezichten van Lex Noteboom. Geschikt 'voor de liefhebbers van Ik ben Pelgrim, Black Mirror en House of Cards'. Het boek ligt op 23 mei in de winkel. 

Een jonge vrouw met een verleden dat ze zich niet kan herinneren.

Een soldaat zonder naam op zoek naar een man die niemand ooit heeft gezien.

Een echtgenote en moeder gevangen in een door burgeroorlog verscheurd land.

Drie personen op zoek naar antwoorden. Drie personen op zoek naar de waarheid. En alles draait om die ene mythische figuur: De Man met Duizend Gezichten. 


Wanneer Vigo Lechkov, president van de Democratische Republiek Kazichiƫ, wordt vermoord, keert zijn tweelingbroer Daniel na twintig jaar terug naar het vaderland voor de begrafenis.

Maar al snel blijken Daniel en zijn vrouw Michelle de voormalige Sovjetstaat niet meer te kunnen verlaten. Er heerst grote onrust in het land, waar in het oostelijke deel de roep om onafhankelijkheid steeds luider klinkt en in de hoofdstad sommige oligarchen definitief willen afrekenen met de familie Lechkov.

Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie heeft Daniels familie met ijzeren vuist over Kazichiƫ geheerst.

Nu Vigo dood is, zou Daniel middels zogenaamd vrije verkiezingen tot de nieuwe president moeten worden verkozen. Dit is het laatste wat Daniel wil, maar wanneer er een staatsgreep wordt gepleegd en de Russische geheime dienst en de CIA zich ermee gaan bemoeien, begrijpt hij dat hij gevangen zit in een dodelijk web.

Lex Noteboom (1987) studeerde moderne geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie werkte hij als merkstrateeg voor verschillende reclamebureaus, terwijl hij de sciencefictionthriller The Deca Tapes schreef. Om het verhaal uit te kunnen brengen, maakte hij er een audiodramapodcast van. The Deca Tapes werd meer dan 500.000 keer beluisterd, genomineerd voor een Webby Award en won de grootste prijs voor digitale creativiteit in Europa: een Lovie Award. In eigen land werd de podcast genomineerd voor BNR’s Dutch Podcast Award.

De man met duizend gezichten is zijn debuut als auteur en tevens zijn eerste Nederlandstalige verhaal. Hij werkte ruim drie jaar aan het boek. Tegelijk met het boek verschijnt de 8-delige audiodramapodcast De vrouw met duizend gezichten. Boek en podcast spelen in dezelfde wereld af, maar vertellen afzonderlijke verhalen die los van elkaar te lezen/beluisteren zijn.

Geen opmerkingen: