15 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #13 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Wouter Dehairs
De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: de Vlaamse auteur Wouter Dehairs, winnaar van de Hercule Poirotprijs 2021.Ian Rankin - Gerechtigheid

Door de onderbuik van Edinburgh

(Door Wouter Dehairs)

Eerlijk gezegd had ik hier om het even welk boek uit de John Rebusreeks kunnen vermelden, maar Black and Blue (Gerechtigheid in de Nederlandse vertaling) was het eerste boek van Ian Rankin dat ik las en sindsdien ben ik niet opgehouden hem te lezen.

Minstens een keer per jaar zoek ik het gezelschap van DCI Rebus op en laat mij als een gewillige Odysseus op de tonen van zijn norse sirenestem door de onderbuik van Edinburgh leiden.

Het is de wereld die Rankin oproept, die zo verslavend werkt. De hoofdstad van Schotland is realistisch en herkenbaar geschetst, met een hele hoop actuele maatschappelijke problemen die de plot onderbouwen, maar Rankin maakt er in de eerste plaats een onmiskenbaar literaire creatie van. Op elke straathoek vallen verwijzingen naar de grote Amerikaanse hard-boiled traditie (Hammett, Chandler, Block etc) te rapen.

Rankin wist die traditie met succes in het land van Agatha Christie te introduceren en werkte zich zo boek na boek op tot de onbetwiste nummer 1 onder de Britse crime writers. Stijl, plot en personages – de heilige Drievuldigheid van de (spannende) romankunst – beheerst hij tot in de puntjes.

Wat wil je als lezer nog meer?

Barman, nog een Glenfiddich graag!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
Er vinden gruwelijke moorden plaats in verschillende delen van Schotland. Iemand imiteert de legendarische seriemoordenaar Bible John. Of is een oude bekende terug van weggeweest?

Inspecteur John Rebus moet verschillende moordzaken oplossen om één dader te pakken te krijgen. Ondertussen wordt hij voortdurend op de hielen gezeten door de bloedhonden van de pers. Eén vergissing kan Rebus het leven kosten, of erger, zijn baan...

Ian Rankin in Edinburgh, 2006 (foto: Chris van Houts)
Ian Rankin is de internationale bestsellerauteur van de misdaadreeks met John Rebus in de hoofdrol, maar ook van verschillende alleenstaande thrillers. Hij is de ontvanger van vier CWA Dagger Awards en heeft ook de prestigieuze Amerikaanse Edgar Award gewonnen. Zijn boeken worden vertaald naar 36 talen en alleen in het Verenigd Koninkrijk zijn er ruim 20 miljoen exemplaren van verkocht. Hij heeft verschillende eredocoraten ontvangen van de universiteiten van Abertay, St. Andres, Hull en Edingburgh, en heeft een Orde van het Britse Rijk ontvangen voor zijn bijdrage aan de Engelse literatuur. En, ook niet onbelangrijk: Hij heeft sinds 2008 zijn eigen stoeptegel op de binnenplaats van het stadhuis in Edinburgh. De steen, afkomstig uit het Schotse graafschap Caithness, is gegraveerd met Rankins handafdrukken.

Lees hier een interview met Ian Rankin.


Naast schrijver is W.A. Dehairs ook ex-journalist (voor een krant in Luxemburg), ex-onderzoeker (aan de universiteit van Wenen) en ex-drummer (klopt niet, maar hij wilde indruk maken op de meisjes). Nu is hij leraar en, volgens ingewijden, ook een erg goede danser op verlaten dansvloeren. Hij heeft schrijfwedstrijden gewonnen en schrijfwedstrijden verloren, al herinnert hij zich niets meer van die laatste. Hij houdt van goede boeken, Italiaanse koffie en wandelingen in de regen.
Wouter Dehairs won eind vorig jaar de 24e Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman met zijn boek Nachtstad. In de roman krijgt het hoofdpersonage, de privédetective Keller Brik, het aan de stok met een bende Bulgaren wanneer hij een man op overspel moet betrappen. Dehairs debuteerde in 2017 als thrillerauteur met het boek met een nu akelig actuele titel: Lockdown. Daarna volgden De grafittimoorden en Nachtstad

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zie ook:
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten; favoriet van Anya Niewierra
John le Carré - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid; favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - Het doek valt; favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - 
De avonturen van Sherlock Holmes; favoriet van Anne van Doorn
James Ellroy
 - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar; favoriet van Nicolet Steemers
Stephen King - Misery; favoriet van Wim Bax
Gavin Lyall - Tylers oorlog; favoriet van Peter de Zwaan 
Ruth Rendell Het stenen oordeel; favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon; favoriet van Joop van Riessen 
Scott Turow - De aanklager; favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen: