31 december 2013

Heleen van der Kemp - Onschendbaar (2013)

BLIKKEN ALS DOLKSTEKEN VLOGEN OVER EN WEER

(Door Peter Kuijt)

,,Mijn gedachten zijn niet altijd even vrolijk, je zou het ook angsten kunnen noemen'', zegt schrijfster Heleen van der Kemp in een recent interview. Vandaar dat ze het thrillergenre koos. Uitgeverij Cargo, niet de minste, zag in haar een groot talent en sloot een deal met Van der Kemp voor het uitbrengen van haar derde thriller Onschendbaar.

Evenals in haar eerdere thrillers Blond 15 en Afrekening vertolkt rechercheur Britt Franken ook in deze misdaadroman de hoofdrol. Een dame die nogal wat bagage meesjouwt. Twaalf jaar geleden werd haar man Rob vermoord en sindsdien wordt ze steeds geplaagd door nachtmerries. Haar dochter Bo haalt haar over om naar een medium te gaan. Tijdens een eerste consult vertelt deze Erika Zwart dat ze zorgelijke dingen heeft 'gezien' over de zaak waar Franken aan werkt.

Die zaak betreft de vermissing van twee jongetjes, die later verminkt worden gevonden in het water van de Vecht. Ze zijn seksueel misbruikt. Een andere verhaallijn gaat over een echtpaar dat hun luxeleventje in gevaar ziet komen door het ontslag van de man. Voor de twee dreigt de bijstand. Ze zinnen dan ook op wraak.

Van der Kemp heeft met Onschendbaar een verre van saaie thriller afgeleverd. Het tempo ligt hoog, het verhaal raast als een TGV zonder vertraging voort. En ze maakt zich er niet met een jantje-van-leiden af door te kiezen voor een beladen onderwerp als seksueel misbruik van kinderen.

Tot zover de complimenten. Van der Kemp zou met deze thriller meer aan kracht hebben gewonnen als ze wat meer afstand had bewaard. Onschendbaar barst bijna uit elkaar van de emoties. De schrijfster gaat uitvoerig in op wat er in het hoofd van de personages omgaat. Dat het zieke geesten zijn die zich vergrijpen aan kinderen, dat begrijpt en weet de gemiddelde lezer, dat hoef je er niet bij hem in te drammen. Bij een volgende thriller zou een redacteur er goed aan doen om bij Van der Kemp er op aan te dringen wat zuiniger met de bijvoeglijke naamwoorden om te gaan, clichés als 'blikken die als dolksteken over en weer gingen' te vermijden en het voorschrift 'show, don't tell' te volgen. Ga niet op je hurken ten behoeve van de lezer, laat het sentiment thuis en vertel het verhaal meer door actie en dialoog. Dat begrijpt hij heus wel.

Heleen van der Kemp - Onschendbaar. Uitgeverij Cargo, 299 pag.

Saskia Noort - Debet (2013)

HET VROUWTJE THUIS

(Door Peter Kuijt)

Begin november kreeg Saskia Noort van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs de Meesterprijs overhandigd. Zij was na Appie Baantjer de tweede schrijver die met deze oeuvreprijs werd onderscheiden. Volkomen terecht als je de argumentatie van het GNM, dat Noort een groot en nieuw lezerspubliek aanboorde, als leidraad neemt. Niet minder waar is dat de schrijfster 'het pad effende voor een nieuwe generatie vrouwelijke thrillerauteurs'. Tegelijkertijd deed dat haar kansen op een Gouden Strop slinken, signaleerde de auteur zelf. ,,Kijk maar eens naar de juryrapporten waarin voortdurend wordt gesproken over Saskia Noort-klonen.''

Dat Noort volgens het GNM voor de emancipatie van het thrillergenre heeft gezorgd, daar kun je nog wel kanttekeningen bij plaatsen. Want ondanks haar successen scharrelt de thriller nog steeds een beetje rond in de morsige ballenbak van het literaire walhalla. De miskenning van het genre is er niet minder om geworden.

Een paar dagen na haar bekroning lanceerde 's lands bestverkopende thrillerschrijfster haar nieuwe avontuur Debet op een drukbezochte party in het museum Kranenburgh in Bergen, de plaats waar het verhaal zich afspeelt. De eerste druk van de nieuwe 'Noort' verscheen overigens in een fors lagere oplage, want ook succesuitgeverij Anthos (met auteurs als Esther Verhoef, René Appel en Simone van der Vlugt) ontkomt niet aan de crisis in het boekenvak.

Het is ook crisis in Debet. Het groepje vrienden dat zich tien jaar geleden in De eetclub overgaf aan culinaire en andere uitspattingen, is door de tand des tijds en economische malaise niet gespaard gebleven. Alleen Karen van de Made, vrouw van tv-producent Michel Brouwers, heeft met gezin haar luxeleventje voortgezet in het Gooi. Maar daar komt abrupt een eind aan als Brouwers, maker van de geflopte talentenjacht May the best Voice win, zijn Audi allroad quattro op de Duitse Autobahn om een betonnen paal heen vouwt. 'Hij voelt hoe zijn lichaam zich vult met pijn, hoe zijn gewrichten uit elkaar worden getrokken en zijn nek knakt als een luciferhoutje.'

Karen ontdekt dat haar leven in welstand een grote farce was. Terwijl zij de rol van 'het vrouwtje thuis' speelde, stond haar echtgenoot bij sommige leden van hun vriendengroep aan de linkerkant van de balans, de debetkant.

Geholpen door haar ex-minnaar Simon keert Karen samen met haar puberdochters terug naar Bergen, het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp waar alle ellende begon. Daar probeert ze de waarheid over de vriendengroep van weleer boven de eettafel te krijgen. En zoals het een goede thriller betaamt, gaat dat niet zonder slag of stoot.

Tot ver voorbij de helft van het boek is van een stevige dosis spanning echter nog niet veel te merken. Maar Noort weet wel geraffineerd de aandacht vast te houden met een verhaal over een vrouw die de wereld om haar heen ziet instorten. Die dacht dat ze vrienden had. Met vaart geschreven, de waardevaste dialogen staan als een huis en menige zin raakt keihard de kern, zoals die over 'een 45-jarige vrouw die weer naar IKEA moet voor een starterspakket'.

Aan het eind trekt Noort de thrillerteugels stevig aan. De plot is er een uit het boekje. De finale, waarin de bloedspetters over en weer vliegen, oogt wellicht wat over the top, maar dat mag de pret niet drukken. Debet is de winnaar van een Meesterprijs waardig.

Saskia Noort - Debet. Uitgeverij Anthos, 254 pag.

30 december 2013

Zonder regels (nieuws, 2013)

AUTEUR EN RECENSENT ACHTER PSEUDONIEM STEN TRELAND

Sten Treland komt niet uit Noorwegen. Evenmin groeide hij op in Oslo, leefde hij in Amsterdam en Antwerpen en zat hij drie maanden achter de tralies op Sicilië, zoals de achterflap van zijn dit najaar verschenen thrillerdebuut 'De lachende eland' (uitgeverij Manteau) meldt. En dat Treland op basis van een synopsis een contract kreeg bij een Belgische uitgever, nog vóór zijn boek in Noorwegen zou verschijnen, daar klopt ook niks van.

Nee, Treland is het pseudoniem van twee Vlamingen, schrijver Stan Lauryssens (67) en recensent Joost Houtman (37) om precies te zijn. De twee hebben dat toegegeven in een interview met het blad Humo. Houtman heeft twee non-fictieboeken op zijn naam staan, maar wilde ook wel eens fictie proberen. ,,Ik vond het een spannend idee om dat met zijn tweeën te doen en een nieuw alter ego te verzinnen. De mensen een beetje bedotten, dat is toch plezant?''

Volgens co-auteur Lauryssens zijn thrillers geen echte boeken, maar entertainment, wegwerpliteratuur. ,,Weinig mensen houden een thriller bij als ze ’m uit hebben. Ze brengen ’m naar De Slegte of laten ’m achter op vakantie. Net omdat het entertainment is, zijn er geen regels. Of er nu één auteur is, of twee, of drie: maakt niet uit. Rond een thriller moet je vooral veel show verkopen.''

Lauryssens gaat in het interview nog even op de tenen van zijn vakgenoten staan. ,,Er worden in Vlaanderen geen thrillers geschreven, ze worden geschéten. Maar de meeste zijn niet te lezen. Er zijn maar een paar goeie thrillerschrijvers: Aspe, bijvoorbeeld. Nog nooit een boek van hem gelezen, maar ik wéét dat hij goed is. Anders breng je geen 32 boeken uit waarvan er telkens 70.000 exemplaren worden verkocht.''

(Bron: Humo.be)

Details (nieuws, 2013)

RECHTER: 'SHERLOCK HOLMES IS VAN ONS ALLEMAAL'

Sir Arthur Conan Doyle
Auteurs die zich aan fictie over Sherlock Holmes willen wagen, mogen schrijven over de cocaïneverslaving van de speurder, dat hij liefhebber is van oosterse vechtkunst en dat hij samenwoont met een vriend, Dr. Watson. Maar een beschrijving van diens eigen atletische verleden, zijn tweede huwelijk of de omstandigheden rond zijn pensionering is nog steeds uit den boze. Dat heeft een rechter in de Amerikaanse staat Illinois onlangs bepaald in een zaak over de auteursrechten op de Sherlock Holmes-romans.

Leslie Klinger, redacteur van het nog te verschijnen boek 'In the Company of Sherlock Holmes', had de rechter gevraagd of meer elementen uit de Holmes-boeken rechtenvrij kon worden verklaard. De magistraat benadrukte nog eens dat grote delen van het oeuvre over de speurder 'tot het publieke domein' behoren en van ons allemaal zijn, maar dat er ook enkele restricties zijn.

Het meeste wat over de detective heeft geschreven, was al rechtenvrij. Daaronder vallen de vier romans en 46 korte verhalen die de schrijver voor 1923 publiceerde. Daaruit mogen schrijvers legaal vrijelijk putten. Maar van tien verhalen die na 1923 werden uitgegeven, dient men af te blijven. Details uit die verhalen kunnen nog steeds onder het auteursrecht vallen, dat toebehoort aan de nazaten van Conan Doyle, aldus rechter Rubén Castillo.

De bepaling geldt alleen voor de Verenigde Staten. In Groot-Brittannië is het gehele Sherlock Holmes-oeuvre al rechtenvrij sinds eind 2000. Sir Arthur Conan Doyle, die in 1930 overleed, liet zijn lezers met Holmes kennis maken in de roman A Study in Scarlet, die in Groot-Brittannië in 1887 werd gepubliceerd en drie jaar later in de Verenigde Staten.

(Bron: The Guardian)

29 december 2013

Mooi geweest (nieuws, 2013)

THRILLER THEATER GOOIT HANDDOEK IN DE RING

Het toneelgezelschap Het Thriller Theater houdt op te bestaan. De groep, die tien jaar geleden werd opgericht, speelt op dinsdag 14 januari in de Koninkijke Schouwburg in Den Haag haar laatste voorstelling, meldt artistiek leider Lex Passchier.

In het afgelopen decennium bracht Het Thriller Theater tien producties in de Nederlandse theaters, die in totaal meer dan 700 keer werden gespeeld. De groep had zich gespecialiseerd in thrillers. Diverse klassiekers in het genre werden in een nieuw jasje gestoken, zoals 'Arsenicum en oude kant', 'Tien kleine negertjes' en 'Dial M for Murder'.

Het runnen van het bedrijf is enorm arbeidsintensief, liet Passchier al eerder weten. ,,En we willen ons allemaal ook eens met andere zaken bezighouden. In mijn geval gaat het dan om het schrijven van televisieprogramma's en boeken." Daarnaast speelt de crisis in de cultuursector Het Thriller Theater parten. ,,Het was de afgelopen jaren iedere keer een kwestie van de eindjes aan elkaar knopen. Het is mooi geweest."

De laatste voorstelling die het gezelschap heeft gemaakt is 'De man die het wist', een hommage aan het oeuvre van Alfred Hitchcock. Het stuk is de komende drie weken nog te zien in Rotterdam, Zaandam, Amstelveen, Hoofddorp, Rijswijk, Haarlem en Den Haag.

(Bron: Nu.nl)

26 december 2013

Na de vleermuis (nieuws, 2013)

CHARLES DEN TEX WINT VERKIEZING THRILLERAUTEUR 2.0 VAN 2013

 De kiezer heeft gesproken. Charles den Tex, drievoudig winnaar van de Gouden Strop en eind oktober nog onderscheiden met de oeuvreprijs De Gouden Vleermuis, heeft de verkiezing Thrillerauteur 2.0 van 2013 gewonnen. De auteur van 'De erfgenaam' (dit jaar genomineerd voor zowel de Gouden Strop als de Diamanten Kogel) vergaarde met oproepen via onder andere de sociale media de meeste stemmen. De Haagse schrijver neemt de eretitel over van collega-auteur Ellen den Hollander, winnaar van de editie van 2012.

Den Tex, die in onder meer de Bellicher-serie schreef over de gevaren van het digitale tijdperk wist, onder andere gebruik makend van de mogelijkheden die internet biedt, maar liefst 134 'vinkjes', oftewel 34 procent van de in totaal 575 uitgebrachte stemmen te vergaren. Schrijfster Linda Jansma werd met 21 procent van de stemmen tweede, op de voet gevolgd door Loes den Hollander (18 procent). 

Overigens werden in 2012 ruim twee keer zo veel stemmen uitgebracht: 1166. De redactie van De Spanningsblog beraadt zich nog over de vraag of de verkiezing in 2014 moet worden herhaald. Ze neigt naar 'nee'. 

De toptien van de Beste Thrillerauteur 2.0 van 2013:

1. Charles den Tex (199 stemmen, 34 procent)
2. Linda Jansma (126 stemmen, 21 procent)
3. Loes den Hollander (108 stemmen, 18 procent)
4. Derwent Christmas en Heleen van der Kemp (35 stemmen, 6 procent)
6. Corine Hartman (31 stemmen, 5 procent
7. Marelle Boersma en Walter Lucius (29 stemmen, 5 procent)
9. Ellen Gerretzen (21 stemmen, 3 procent)
10. Judith Visser (20 stemmen, 3 procent) 

22 december 2013

Aspiraties (nieuws, 2013)

DEFLO WEG BIJ WPG

Na een samenwerking van vijftien jaar is de liefde tussen de Vlaamse thrillerauteur Luc Deflo en WPG Uitgevers België over. Hun wegen scheiden zich. ,,De aspiraties van Luc Deflo en de langetermijnvisie van de uitgeverij bleken helaas niet meer verenigbaar", aldus het persbericht van WPG, dat ook de boeken van Pieter Aspe op de markt brengt..

Je zou kunnen opmaken dat uitgever en auteur elkaar niet meer pruimden. En dat Deflo wellicht niet commercieel genoeg is voor het in zwaar weer verkerende moederbedrijf WPG. Bij het concern is momenteel een reorganisatie gaande. 

Maar volgens Deflo wordt de soep niet zo heet gegeten. ,,Het was gewoon tijd voor verse lucht'', laat hij in een reactie weten. ,,Ik wil geen meubelstuk worden. Maar we gaan als vrienden uit elkaar. 'Happilly divorced'.''

Volgens WPG hebben uitgeverij Manteau, het thrillerfonds, en Deflo 'samen een mooi parcours afgelegd'. De uitgever wenst Deflo alle succes in de verdere uitbouw van zijn carrière. Dat zal in ieder geval bij een andere uitgeverij moeten gebeuren. Maar Deflo stelt gerust: ,,Ja, ik heb een andere uitgever.''

21 december 2013

Perfecte timing (nieuws, 2013)


TWEE SCHRIJVERS, ÉÉN TITEL

Zou het puur toeval zijn of een gevalletje van bedrijfsspionage? Als thrillerliefhebber ben je natuurlijk geneigd het tweede te denken. Hoe dan ook, feit is dat twee Nederlandse misdaadauteurs op hetzelfde moment met een nieuw boek komen dat dezelfde titel draagt. En dat niet alleen: de locatie waar het verhaal zich afspeelt is ook identiek.

Het gaat om 'Het Ronde Huis', de nieuwe thriller van Diamanten Kogel-winnaar Almar Otten die in februari 2014 bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verschijnt en 'Het Ronde Huis' van Jacob Vis, dat in dezelfde maand door uitgeverij Ellessy Crime op de markt wordt gebracht. De titel verwijst naar een cirkelvormig landhuis dat in de bossen nabij het Gelderse Nunspeet in het Zandenbos stond. Het is in 1970 afgebroken, maar sporen ervan zijn nog terug te vinden in het landschap.

Almar Otten
Het landhuis kent een roerige geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het in gebruik als werkkamp van de Nederlandse Arbeidsdienst. Met 200 arbeiders werd in het bos gewerkt en werden wegen aangelegd. De voedingsofficier van Het Ronde Huis gaf toestemming voor clandestiene voedseltransporten, onder andere voor onderduikers. Op het terrein werd in december 1944 door de Duitse 'Artillerie Abteilung 709' een installatie geplaatst, vanwaar V4-raketten werden afgevuurd op de Antwerpse haven. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden er in barakken bij het Ronde Huis evacués uit Arnhem en omgeving opgevangen.

Na de Tweede Wereldoorlog raakte het Ronde Huis steeds verder in verval. Het huis was met een deel van het landgoed in bezit gekomen van Staatsbosbeheer. Tot 1960 werden de barakken gebruikt als een zogenaamd woon- of gezinsoord voor de opvang van zwaksociale gezinnen. Van 1961 tot 1966 werd het complex verhuurd aan de Stichting Evangelisch Herstel en Opbouw die er vakantiekampen organiseerde. Eind jaren zestig werd tot afbraak besloten.

Er doen ook geruchten de ronde dat in het begin van de vorige eeuw Dutroux-achtige orgieën werden georganiseerd in het landhuis. In november 2012 verscheen een boek van historicus Hans Schalkwijk waarin hij schreef dat Het Ronde Huis het middelpunt was van een occulte sekte waarbij jonge vrouwen werden geofferd voor Germaanse goden. De elite van Nederland, onder wie prins Hendrik, zou daaraan hebben meegedaan. Schalkwijk deed veertig jaar onderzoek naar de geheimen van het Ronde Huis. Hij baseerde zijn conclusies onder meer op interviews met arbeiders die destijds op het landgoed rond het huis werkten. Veel bronnen deden hun uitspraken anoniem.

In 'Het Ronde Huis' van de in Deventer woonachtige Almar Otten is opnieuw de hoofdrol weggelegd voor historica en bibliothecaris Lineke Tesinga. Zij houdt een lezing over Germaanse mensenoffers. In de weken daarna volgen misdaden die te maken blijken te hebben met gruwelijke rituelen die in de vorige eeuw plaatsvonden in Het Ronde Huis, het jachtverblijf in de Veluwse bossen waar prins Hendrik en zijn gasten gingen jagen. Daar blijkt veel meer gebeurd te zijn dan jagen alleen. Tesinga loopt ernstig gevaar: de grootste misdadiger van destijds is nog in leven. 

Jacob Vis
De Kampense auteur Vis schrijft in 'Het Ronde Huis' over de houtskoolbranders Gerrit en Benjamin Jonker en hun jongste zus Geertje die in 1913 ongewild betrokken raken bij de gebeurtenissen in het Ronde Huis, dat eigendom is van landheer Frank van Vloten die tegen grof geld niets en niemand ontziende orgieën organiseert voor hoge gasten. 

Honderd jaar later vinden wandelaars bij de resten van het Ronde Huis het onthoofde lijk van een jonge vrouw. Het moordonderzoek brengt commissaris Ben van Arkel en zijn rechterhand Jan Huisman in de gesloten kringen van de Oekraïense maffia waar de geschiedenis van het Ronde Huis een onverwacht en gruwelijk vervolg krijgt.

Volgens Vis is er sprake van puur toeval. ,,Twee schrijvers, een in Deventer, de ander in Kampen, zoeken in de wijde omtrek naar een intrigerend onderwerp en ontdekken gelijktijdig de verhalen over een geheimzinnig (en inmiddels verdwenen) landhuis op de Noord Veluwe, zonder het flauwste vermoeden dat een collega hetzelfde vond. 'Elk voordeel heb z'n nadeel', zei onze bekendste Nederlander ooit. In de wetenschap moet een promovendus zijn these vooraf aankondigen en als iemand, waar ook ter wereld, met hetzelfde bezig is dan gaat het feest niet door. De literatuur is vrij - goddank - maar het kan dus tot deze bizarre situatie leiden. Eén ding is zeker: het Ronde Huis is een boeiend onderwerp.''

Rechtenkwestie (nieuws, 2013)

VIERDE DEEL MILLENNIUMREEKS IN AANTOCHT


Ruim tien jaar na de dood van Stieg Larsson, de auteur van de 'Millennium Trilogie', zal er een vierde deel in de serie verschijnen. De Zweedse uitgeverij Norstedts heeft met schrijver David Lagercrantz een contract gesloten voor een nieuwe thriller over journalist Mikael Blomqvist en hacker Lisbeth Salander.

Het boek waarvan de titel nog onbekend is, zal in augustus 2015 op de markt komen. Het is dan precies tien jaar geleden dat het eerste deel van de trilogie 'Män som hatar kvinnor' ('Mannen die vrouwen haten') werd uitgegeven.

Schrijver Stieg Larsson overleed op 50-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval op 9 november 2004. Hij heeft niet meer kunnen meemaken dat zijn debuut in de winkel kwam te liggen. Larsson was aanvankelijk van plan een tiendelige reeks thrillers te schrijven.

Volgens hoofdredacteur Eva Gedin van uitgeverij Norstedts wordt het vierde boek 'een origineel werk', dat geen letter zal bevatten van het manuscript van de vierde thriller waar Larsson volgens oud-collega Kurdo Baksi mee bezig was toen hij overleed. Het boek was voor driekwart af, aldus Baksi, en speelde zich af in Ierland, Zweden en de VS. In de thriller zou een rol zijn weggelegd voor Salanders tweelingzus Camilla.

De 51-jarige David Lagercrantz begon zijn carrière als misdaadjournalist. Uitgeverij Norstedts beschrijft hem als een auteur die 'voortdurend op zoek is naar opmerkelijke karakters en complexe geesten in zijn verhalen'. Lagercrantz heeft inmiddels een bestseller op zijn naam staan. Als ghostwriter schreef hij de autobiografie van voetballer Zlatan Ibrahimovic, die in 2011 het snelst verkopende boek in Zweden was. In nog geen acht weken tijd werd er ruim een half miljoen exemplaren van verkocht.

De keuze voor Lagercrantz als auteur van een vierde Millennium-thriller komt na een bitter juridisch gevecht over Larssons laatste manuscript. Omdat de schrijver niet getrouwd was met zijn partner Eva Gabrielsson, vervalt zijn nalatenschap volgens de Zweedse wet aan zijn naaste familieleden, zijn vader en broer met wie Larsson gebrouilleerd was geraakt. Gabrielsson weigert echter het manuscript af te staan of details van de plot vrij te geven, tenzij zij de auteursrechten krijgt.

(Bron: The Telegraph)

17 december 2013

Wordt verwacht 367 (nieuws, 2013)

VAN DE INHULDIGING NAAR DE TOP


Naast Tomas Ross zijn er in Nederland maar weinig auteurs die de (politieke) actualiteit als onderwerp voor hun thrillers nemen. Schrijfster Monique Koemans is de uitzondering die de regel bevestigt. Nadat ze dit jaar debuteerde met '2013', een thriller rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander, richt ze zich opnieuw op een gebeurtenis die de media zal beheersen. Haar in februari 2014 bij Xander Uitgevers te verschijnen thriller 'De top' focust op een bijeenkomst die Den Haag op zijn kop zal zetten.

Op 24 maart 2014 is de mooie stad achter de duinen gastheer van de grootste wereldtop die ooit in Nederland is gehouden: tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) komen 58 wereldleiders samen om nucleair terrorisme te voorkomen.

Alle denkbare veiligheidsmaatregelen worden genomen. Myrthe - een werkende Haagse moeder - kent de risico's van binnenuit. In de aanloop naar de top beseft ze dat ze haar roerige verleden niet langer geheim kan houden. Laag voor laag worden haar leugens en verschillende identiteiten ontrafeld met alle gevolgen van dien. En als de ogen van de wereld op de hofstad zijn gericht, ontdekt Myrthe dat niet alleen haar eigen leven wordt bedreigd, maar ook de wereldvrede op het spel staat.

Monique Koemans is schrijver, criminoloog en historica. Ze promoveerde op de Nederlandse veiligheidsutopie en werkte als journalist bij onder andere Het Parool, Weekbladpers en Elle.

Andere nieuwe titels:

Mons Kallentoft - 'Lichthemel' (mei 2014). In een bejaardenhuis waar de zorg te wensen overlaat, wordt de 79-jarige Konrad Karlsson dood aangetroffen, hangend aan het snoer van de alarmknop boven zijn bed. Alles wijst op zelfmoord, maar als inspecteur Malin Fors de zaak op zich neemt, blijkt dat Konrad ondanks zijn kwaaltjes juist vol levenskracht zat. Wie heeft baat bij de dood zen deze zieke, oude man?

16 december 2013

Aan boord (nieuws, 2013)

REMAKE 'MURDER ON THE ORIENT EXPRESS' IN DE MAAK

Er is een Amerikaanse versie van de Britse film 'Murder on the Orient Express' in de maak. Die film, gebaseerd op de gelijknamige detective van Agatha Christie, werd in 1974 door de Amerikaanse regisseur Sidney Lumet gedraaid.

Filmmaatschappij 20th Century Fox steekt geld in het project. Sir Ridley Scott is volgens de filmsite Variety.com een van de producers, maar hij zou niet in de regisseursstoel plaatsnemen. Er zijn nog geen details bekend over de cast.

Ingrid Bergman won een Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in de film van Lumet, die nog vijf andere nominaties kreeg. De cast bestond verder uit Lauren Bacall, Sean  Connery, Jacqueline Bisset, John Gielgud, Vanessa Redgrave, Michael York en Anthony Perkins. Albert Finney speelde de hoofdrol van de Belgische detective Hercule Poirot, die moet achterhalen wie er een moord heeft gepleegd aan boord van de Orient Express, een luxe trein die reed van Parijs naar Istanbul. 

De film bracht destijds in de VS 35 miljoen dollar op. In 2001 werd een Amerikaanse tv-serie van Christies detective gemaakt. 

(Bron: The Guardian)

Wordt verwacht 366 (nieuws, 2013)

CYBERAANVALLEN OP EEN MINISTERIE


Een mooie quote van de voormalig commandant der strijdkrachten voor je nog te verschijnen thriller, die krijgt niet iedereen. Maar journaliste en thrillerschrijfster Ellen den Hollander is het wel gelukt. Dick Berlijn, tegenwoordig cyberveiligheidsadviseur van Deloitte, werd bereid gevonden het manuscript van Den Hollanders derde thriller 'Noodtoestand', die in februari 2014 bij uitgeverij Q verschijnt, alvast te lezen. Hij vond er dit van: 'In 'Noodtoestand' schetst Ellen den Hollander spectaculair de kwetsbaarheid van onze samenleving en de betrekkelijke eenvoud waarmee die samenleving kan worden ontwricht.'

'Noodtoestand' is een thriller over een politieke moord en cyberaanvallen op een ministerie, aldus uitgeverij Q. Wim Paardenkooper, de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, wordt dood in zijn huis aangetroffen. Zijn partij moet met spoed op zoek naar een nieuwe bewindsman. Criminoloog Joost van Bronckhorst lijkt de ideale kandidaat: hij is slim en kent het pol
itieke bedrijf. Maar is hij opgewassen tegen de enorme taak die hem te wachten staat? En loopt hij zelf geen gevaar?

Ellen den Hollander (1969) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. Ze werkt als journaliste op de binnenlandredactie van het Algemeen Dagblad. Ze publiceerde eerder de thrillers Door het vuur en De primeur. Vorig jaar won ze de Thrillerauteur 2.0-verkiezing op De Spanningsblog.

Andere nieuwe titels:

Daniel H. Wilson - 'Robopocalyps' (april 2014). Alle robots ter wereld komen in opstand en de Robotoorlog is een feit. De lezer volgt verschillende mensen op diverse plaatsen in hun strijd. Schrijver heeft een graad in robotics en in kunstmatige intelligentie. Steven Spielberg kocht de filmrechten van Robopocalyps.
Tomas Erikson - 'Illusies' (maart 2014). Gedragswetenschapper Alex King geeft een presentatie voor een volle zaal. Voor zijn ogen wordt een rijke zakenman doodgeschoten door een scherpschutter. Dan krijgt een tweede bemiddelde ondernemer een brief: als hij niet 25 miljoen Zweedse kronen betaalt, zal ook hij sterven.
Sofie Sarenbrant - 'Rust in vrede' (april 2014). Yasaragi Hasseluden is een exclusief Japans kuuroord in Stockholm. Het is een rustige plek waar mensen komen voor ontspanning. Maar iemand gunt de gasten rust van een gruwelijke soort...
Nele Neuhaus - 'Boze wolf' (mei 2014). In de rivier de Main wordt het lijk van een 16-jarig meisje gevonden. Er wordt niemand met haar signalement vermist. Wel is duidelijk dat er een drama  van jarenlange mishandeling heeft plaatsgevonden. Mogelijk is er een verband met een tv-verslaggeefster die op het punt staat een grote onthulling te doen.
Arnaldur Indriðason - 'Nachtstad' (mei 2014). Erlendur Sveinsson is nog niet lang in dienst bij de politie en heeft zijn handen vol aan wat er in de straten van Reykjavik gebeurt. Een onverklaarbaar sterfgeval blijft hem echter bezighouden.
Sabine Durrant - 'Onder je huid' (februari 2014). Gaby Mortimer heeft een fraai leven: een mooie baan bij de tv, een succesvolle man, een prachtige dochter en een groot huis in Londen. Tot ze tijdens het hardlopen stuit op het lijk van een jonge vrouw en alle zekerheden uit haar bestaan wegvallen.
 

15 december 2013

Aanvinkuh! (nieuws, 2013)

JA HOOR, DAAR IS HET LIJSTJE EINDELIJK!

Paus Franciscus is de Man van het Jaar, Wim Pijbes mag zich Nederlander van 2013 noemen, 'Get lucky' van Daft Punk is verkozen tot de Song van het Jaar en Jeroen Dijsselbloem tot Politicus van het Jaar. Naar verluidt zal VN-baas Ban Ki-moon nog voor het eind van jaar Selfie uitroepen tot Narcist van 2013.

Aan het eind van elk jaar komt er een lijstjestsunami op ons af. Het stelt allemaal niets voor, het is zo zinloos als wat, maar tegelijkertijd is het een 'guilty pleasure'. Niets is immers leuker dan een beetje competitiedrift. En De Spanningsblog komt hier graag aan tegemoet, want na het eclatante succes van de afgelopen drie jaren gooien wij er ook in 2013 een kleine eindejaarscompetitie tegenaan. De enquête die je dacht dat zou komen, is eindelijk daar... Het is onderhand een traditie geworden om ons te buigen over de vraag: Wie wordt de Beste Thrillerauteur 2.0 van dit jaar? Welke spannendeboekenschrijver weet zijn of haar achterban het best te mobiliseren: per postduif, per telegram, mond-tot-mondreclame, maar ook via de hypermoderne sociale media? Wie wordt de opvolger van Corine Hartman (2010), Gerard Nanne (2011) en Ellen den Hollander (2012)?

De peiling start vandaag, tegelijk met de Thriller 10-daagse op website Crimezone, die daarmee terecht de schijnwerpers richt op de Nederlandse misdaadroman. U heeft vervolgens de tijd tot het begin van de middag op Eerste Kerstdag om uw hersens te pijnigen over uw favoriete auteur.

In de rechterbovenhoek van deze site is inmiddels een enquête verschenen waarin u de schrijver(s) van uw voorkeur kunt aanvinken. Er zijn meerdere keuzes mogelijk. Het is aan de auteurs zelf of anders hun familie, vrienden, fans, uitgever om de poll zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen. Op welke manier dan ook: De Spanningsblog vindt zo goed als alles geoorloofd. Het hacken van de peiling is natuurlijk ook een manier. We hebben het liever niet, maar als het gebeurt, laadt de winnende auteur wel de verdenking op zich de kwade genius te zijn. Vorig jaar werden 1166 stemmen uitgebracht en ging zoals gezegd AD-journaliste en thrillerschrijfster Ellen den Hollander met de eeuwige roem aan de haal.

De eenmansredactie van De Spanningsblog heeft een - uiteraard discutabele - lijst van zo'n veertig Nederlandse auteurs samengesteld waaruit gekozen kan worden. Ze hebben allen gemeen dat ze dit jaar op een of andere wijze deze site hebben 'verrijkt'. Op positieve dan wel op negatieve wijze.

De lijst geven we nu al prijs, zodat u alvast over een keuze kunt nadenken. Het gaat om de volgende schrijvers:

René Appel (schrijft met 'De advocaat' thriller met Stroppotentie)
Michael Berg (winnaar van de Gouden Strop 2013, als God levende in Frankrijk en sympathiek blogger)
Marelle Boersma (stalkt haar schare fans met nieuwe thriller over stalking)
John Brosens (is een zestiger met haast en een dichterlijk alter ego)
M.P.O. Books (onvermoeibaar loopt hij de deur van boekwinkels plat ter promotie van zijn eigen werk)
Derwent Christmas (Schaduwprijswinnaar verkaste van uitgever en is weer volop aan het schrijven)
Peter Delpeut (kreeg toch niet de aandacht die hij volgens uitgeverij verdiende)
Lieneke Dijkzeul (graaft zich autobio)
Victoria Farkas (laat in eerste whodunit voor volwassenen een boekenrecensent het loodje leggen)
Ellen Gerretzen (maakte eind dit jaar zelf iets thrillerachtigs mee)
Jeroen Guliker (globetrotter en directeur evenementenbureau die zijn nieuwe thriller begint met - slik - het scheiden van romp en benen)
Corine Hartman (maakte dit jaar als enige vrouw kans op Gouden Strop)
Suzanne Hazenberg (hoort alleen al in deze lijst omdat ze haar thriller 'Thriller' noemt)
Daniëlle Hermans (laat haar uitgever publiek maken dat ze nog geen ei kan bakken)
Loes den Hollander (auteur van het geschenkboek nam het kordate besluit niet meer mee te doen aan de Gouden Strop)
Jeroen van Inkel (deejay rondde dit jaar eindelijk het manuscript van zijn eerste thriller af)
Linda Jansma (Schaduwprijswinnaar heeft inmiddels vier thrillers op haar naam staan)
Heleen van der Kemp (is volgens haar uitgever een van de grootste thrillertalenten)
Monique Koemans (laat in debuut inhuldiging mis gaan)
Martin Koomen (veteraan houdt vol en publiceert dertigste thriller)
Ad van de Lisdonk (debutant waagt zich aan thriller over militante vrouwen)
Walter Lucius (schopte het toch maar mooi tot de laatste zes kanshebbers op De Diamanten Kogel)
Tupla M. (duo dat noest doorschrijft en inmiddels zes thrillers heeft uitgebracht)
Siska Mulder (schreef thriller die om verfilming schreeuwt)
Donald Nolet (eerste auteur die onder de bezielende leiding van Tomas Ross een factionthriller schreef)
Saskia Noort (kreeg Meesterprijs voor emancipatie van het thrillergenre)
Ingrid Oonincx (naast hardlopen, communicatie-adviezen verstrekken, bloggen met collega en moeder zijn, wist ze haar derde thriller uit te brengen)
Mijke Pol (laat publicatie van haar debuut vergezeld gaan van opmerkelijke trailer)
Dennis Rijnvis (verwoed blogger en thrillerdebutant)
Peter Römer (doet zowel in print als op de planken spannende dingen)
Tomas Ross (komt na 'De Zesde Mei' eindelijk met 'De Tweede November')
Katja Schoondergang (schrijft over flamenco en moord)
Liselotte Stavorinus (weet met debuut in Bestseller 60 door te dringen)
Anita Terpstra (wist net als haar sister in crime Ingrid Oonincx een derde thriller uit te brengen)
Charles den Tex (genomineerd voor Gouden Strop, Diamanten Kogel en winnaar van de Gouden Vleermuis en ook nog voorgedragen voor Europese thrillerprijs. Wat wil je nog meer?)
Jac. Toes (mobiliseert collega-auteurs voor verhalenbundel over smokkelen)
Esther Verhoef (had onder eigen naam een bestseller, maar schrijft ook boeken onder pseudoniemen Marique Maas en Escober)
Judith Visser (stapt over naar Anthos, uitgever met blonde bestsellerauteurs en beweegt zich uiterst soepel door draaideuren)
Simone van der Vlugt (is kampioene nominaties verzamelen voor de NS Publieksprijs)
Simon de Waal (heeft ook negende deel uit reeks met Appie Baantjer helemaal alleen geschreven)
Peter de Zwaan (was volgens uitgever niet commercieel en begon prompt met eigen uitgeverij Zwart Zwaan)

Om met Wendy van Dijk te spreken: De lijnen zijn geopend!

14 december 2013

Gekte (column, 2013)

97 procent


(Door Peter de Zwaan)


De directeur van de Stadsschouwburg in Amsterdam vond dat hij te weinig naamsbekendheid had en hij belde een krant. De krant wilde wel, want de directeur zei dat hij tegen het kunstenbestel zou gaan schoppen. De vaderlandse kunstwereld is te groot en als er ballet moet komen dan bellen we wel met Sint-Petersburg.

Goed zo. Daar haal je Pauw & Witteman mee en dat is de top van wat je als schouwburgdirecteur kunt bereiken.

Ik moest denken aan een andere directeur, die van de bibliotheek in Almelo. Het is al een tijd geleden, maar ik zal hem niet vergeten. Hij wilde voornamelijk boeken in zijn bibliotheek die bestsellers waren. Want een bestseller werd veel gelezen en wat had hij aan boeken waar bijna niemand belangstelling voor had?

In Almelo waren ze in die tijd erg aardig en mijn voorstel om de man geboeid naar de markt te slepen en daar met stukgelezen boeken te begooien, werd afgewezen. Hij werd zelfs niet ontslagen. Terwijl hij er toch blijk van had gegeven dat hij geen idee had van wat de bedoeling van een bibliotheek is geweest en moet zijn. Hij was overigens niet de enige. Niet lang geleden hoorde ik iemand die last van dezelfde gekte had. Ook een directeur, maar ik ben helaas vergeten in welk onzalig oord hij de bibliotheek bestierde. Het zal toch, bedenk ik nu, niet de man uit Almelo zijn geweest die het elders opnieuw probeerde?

Bestsellers zijn boeken die, om een reden die niet altijd duidelijk is, door Jan en Alleman worden gekocht. Er gaat dan iets door het land wat vergelijkbaar is met een griepvirus en de drang tot touwtje springen. Opeens heeft iedereen griep en zie je op alle schoolpleinen touw ronddraaien. Door hetzelfde soort virus zijn niet lang geleden 50 miljoen tinten grijs verspreid.

Een bibliotheek vol grijs, Dan Brown en nog zo wat. Ik zie het voor me. En niemand die er naartoe gaat, want iedereen heeft zijn eigen tinten onderin de leesmand liggen, afgedekt met een oude krant, anders komen de kinderen op verkeerde gedachten.

In de bibliotheek hoor je juist boeken te hebben waar in de winkels weinig belangstelling voor is, boeken die tot de 97 procent behoren. 97 Procent? Ja, als het waar is. Het schijnt dat 97 procent van alle boeken een oplage heeft van minder dan 1000. Het kan niet anders of daar zitten heel mooie tussen. Het zal wat moeite kosten en een directeur van een bibliotheek zal misschien moeten lezen... Wat? Lezen? Een directeur? Daar is hij geen directeur voor geworden, lezen doen anderen maar. Hij zal dus moeten lezen om daarna van de mooie boeken veel exemplaren te bestellen. ‘Mevrouw, u vraagt naar Dan Brown, maar hier heb ik een boek van een onbekende schrijver, lees dat nou eens, u zult er plezier aan beleven.’ Zo bouw je liefde voor het boek op en hou je je bibliotheek in stand.

En Nederlandse dansers horen in de Nederlandse schouwburgen. En Jeroen van Merwijk hoort in elke grote zaal van elke schouwburg.

Zo, laat Pauw & Witteman nou maar bellen. Ik leg het graag voor de televisie nog een keer uit.

++++++++++++++++

Peter de Zwaan (1944, Meppel) heeft tientallen publicaties op zijn naam staan, misdaadromans en jeugdboeken. Voor acht van zijn thrillers werd hij genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Met Het Alibibureau won hij in 2000 die prijs. Dit najaar verscheen zijn nieuwe thriller De Loverman bij zijn eigen uitgeverij Zwarte Zwaan.

Pierre Lemaitre - Alex (2013)

HUMOR EN GEWELD IN ORIGINELE ONTVOERINGSTHRILLER


'Alex' is deel twee uit de reeks met commandant Camille Verhoeven. De nog jonge uitgeverij Xander heeft auteur Pierre Lemaitre (1951) terecht in haar armen gesloten. Al eerder bewees deze Franse oud-literatuurdocent buitengewoon bedreven te zijn in het opzetten van ingenieuze, prijswinnende thrillers.

Alex is een jonge vrouw die hardhandig wordt ontvoerd. Als een wild dier wordt ze in een hangende kooi opgesloten. De locatie van de kooi en de beweegredenen van de ontvoerder zijn onbekend, wat commandant Verhoeven en zijn team tamelijk wanhopig maakt. Maar wie is Alex eigenlijk?

Nee, meer gaan we inhoudelijk niet prijsgeven. De hoeveelheid voorkennis is omgekeerd evenredig met het leesplezier. Pierre Lemaitre is meester in het op het verkeerde been zetten van de lezer. Op volkomen onverwachte momenten geeft hij de plot een zwieper van 180 graden. Grimmige, gewelddadige momenten worden afgewisseld met humoristische dialogen, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Lemaitre komt ermee weg in deze uitmuntende, boeiende en originele thriller.

Pierre Lemaitre - Alex. Vertaling: Roelien Vermaant. Uitgeverij Xander, 362 pag.

13 december 2013

Dat zoeken we op....! (nieuws, 2013)


DE TWITTERTHRILLERKWIZZZ KEERT TERUG!

Met inachtneming van een pauze van ruim een jaar keert de Twitterthrillerkwizzz weer terug! Op Nieuwjaarsdag 2014 lanceert De Spanningsblog de derde editie van de quiz. Via Twitter stelt deze onvolprezen site zo goed als elke dag een vraag die betrekking heeft op het thrillergenre. Elk goed antwoord levert de deelnemer standaard tien punten op. En wie het snelst is krijgt er tien bonuspunten bij. De op een na snelste negen bonuspunten, enzovoort.

Deelname is gratis. Kandidaten kunnen elk moment instappen, maar als je veel punten wilt vergaren dan is een vroege deelname aan te raden. Dat kan door het twitteraccount van De Spanningsblog te volgen. Uitsluitend antwoorden die via een DM (message, dus) bij De Spanningsblog binnenkomen, worden geaccepteerd voor deelname.

Over een mooie prijs voor de winnaar kan De Spanningsblog nog geen uitspraak doen. Het is hier ook nog steeds crisis.... Maar zeg nou zelf, deelnemen is toch veel leuker dan winnen? 

Shaken, and drunk (nieuws, 2013)

'BOND..., HIPS..., JAMES BOND'


James Bond drinkt in de boeken van Ian Fleming waarin hij de hoofdrol speelt zoveel alcohol dat de kans groot is dat hij impotent wordt en een leveraandoening oploopt. Tot die conclusie komen wetenschappers die twaalf Bondboeken - in hun vrije tijd overigens, dat wel - hebben gelezen.

De geheim agent heeft een licence to drink, zo constateerden de geleerden. Bond, bekend om zijn inname van wodka-martini's, drinkt per week 92 standaardglazen drank. Dat is ongeveer vier keer de maximale aanbevolen hoeveelheid in Groot-Brittannië. Op een dag maakte 007 het zelfs zo bont dat dat hij 49,8 glazen achterover sloeg. Dat was in 'From Russia with love'. De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het British Medical Journal.

De wetenschappers zouden de geheim agent adviseren om hulp te zoeken om zijn drankzucht tegen te gaan.
Patrick Davies van Nottingham University Hospitals NHS Trust was een van de wetenschappers die meedere malen signaleerden dat Bond buitensporig veel dronk. ,,In 'Goldfinger' bijvoorbeeld drinkt hij achttien glazen terwijl hij dineert met Auric Goldfinger en daarna stapt hij in de auto om naar huis te gaan. In 'Casino Royale' tikt hij 39 glazen weg, voordat hij betrokken raakt bij een achtervolging op hoge snelheid, van de weg af raakt en twee weken in het ziekenhuis moet blijven.''

12 december 2013

Wordt verwacht 365 (nieuws, 2013)

MOORDEN MET WOORDEN

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff brengt in april 2014 een op het oog opmerkelijke thriller op de markt. Het is 'Lexicon' van de Australische schrijver Max Barry, die, volgens Wikipedia het genre 'satire' als werkgebied heeft. 'Lexicon' wordt omschreven als een thriller over privacy, identiteit en de toenemende obsessie met het verzamelen van data.

Op een exclusieve school krijgen leerlingen geen les in geschiedenis of wiskunde, maar in overtuigingskracht. Ze leren taal te gebruiken om te manipuleren, om woorden als wapens te gebruikten. De besten onder hen worden 'dichters' en treden toe tot een sinistere organisatie.

De jonge Emily Ruff wordt van straat geplukt en gerekruteerd in deze vreemde wereld, bevolkt door mensen met namen als Eliot en Brontë. Ze leert hoe ze woorden kan inzetten om mensen te manipuleren en zichzelf tegen anderen te wapenen. Al snel is ze het grootste talent - totdat ze een catastrofale fout maakt: ze wordt verliefd.

Ondertussen wordt ene Wil Parke bruut overmeesterd door twee mannen in een wc-ruimte van een vliegveld. Ze beweren dat hij de sleutel is tot een geheime oorlog waar hij niets van weet, en dat hij 'immuun' zou zijn. In een poging om de organisatie van 'dichters' een stap voor te blijven, vluchten Emily en Wil naar een mijnstadje in Australië. Daar zou zich volgens de overlevering een symbool van ongekende kracht bevinden.

Max Barry (Melbourne, 1973) schreef onder meer 'Jennifer Government' en 'Syrup', waarvan binnenkort de verfilming in de bioscoop te zien is. Hij werkte als marketeer voor Hewlett-Packard voordat hij schrijver werd. Hij heeft nog steeds de laptop in bezit waarop hij zijn debuut 'Syrup' schreef, omdat zijn werkgever verzuimde de computer terug te vragen.

De trailer van 'Lexicon':Andere nieuwe titels:

Maartje Fleur - 'De au pair' (april 2014). Carolien trekt met haar hond Boes in bij Daniel, de liefde van haar leven, en zijn dochter Lois. Carolien voelt zich echter niet thuis in Daniels kapitale villa aan de rand van het bos. De kille huishoudster, de rake opmerkingen van haar stiefdochter en Daniel die vaak van huis is. Als dan ook nog eens het levenloze lichaam van de au pair wordt gevonden en Daniel verdacht wordt van moord, is de chaos compleet. Journalist Maartje Fleur schrijft o.a. voor Margriet, Flair en Viva.
James Rollins - 'Het oog van God' (mei 2014). In Mongolië is een onderzoeksatelliet neergestort. Het laatste doorgestuurde beeld van de satelliet voorspelt weinig goeds: een smeulende, geruïneerde Amerikaanse oostkust.
Linda Davies - 'Ark Storm' (mei 2014). Meteorologe Gwen Boudin heeft een computerprogramma ontwikkeld waarmee de komst van de Atmospheric River Storm kan worden voorspeld. Adequate voorkennis van een ramp door deze storm levert miljarden dollars op. Al gauw loopt de meteorologe groot gevaar. Ex-bankier Linda Davies schreef in de jaren negentig diverse financiële thrillers.
Patricia Cornwell - 'Zuurstof' (februari 2014). Op het rugbyveld van universiteit MI ligt het lijk van Gail Shipton, een studente computertechnologie. Patholoog-anatoom Kay Scarpetta staat voor een raadsel. Gail lijkt te zijn gestikt, maar er zijn geen sporen van geweld.
Marcus Sakey - 'Briljant' (mei 2014). In Wyoming kan een klein meisje iemands duisterste geheimen aflezen aan zijn lichaamshouding. In New York snaait een man die patronen in beurscijfers kan waarnemen 300 miljard dollar bij elkaar.
Robert Goddard - 'Intrige in Parijs' (april 2014). 1919. In Parijs zijn diplomaten en politici bijeengekomen om de catastrofale gevolgen van de Eerste Wereldoorlog te bespreken. Het laatste wat de Britse delegatie nodig heeft is de mysterieuze dood van een hooggeplaatst lid uit hun afvaardiging. Dus als Sir Henry Maxted van het dak valt van het appartementencomplex waar zijn maîtresse woont, proberen ze alle verdachte omstandigheden te verhullen.
Simon Beckett - 'Klem' (maart 2014). Op het Franse platteland trapt de Brit Sean in een wolfsklem. Hij wordt gevonden door Mathilde die hem meeneemt naar haar afgelegen boerderij. Sean herstelt en gaat daarna aan de slag als klusser voor Mathildes norse vader. Dan ontdekt hij dat de vorige klusser spoorloos is verdwenen.
Almar Otten - 'Het ronde huis' (februari 2014). Lineke Tesinga houdt een lezing over Germaanse mensenoffers. In de weken daarna volgen misdaden die te maken blijken te hebben met gruwelijke rituelen die in de vorige eeuw plaatsvonden in Het Ronde Huis, een mysterieus jachtverblijf in de Veluwse bossen waar prins Hendrik en zijn gasten gingen jagen.
Roger Pearce - 'Extremist' (mei 2014). Na een wilde achtervolging langs de Theems belandt John Kerr, hoofd van de Eenheid Geheime Operaties in een gevecht met twee goudsmokkelaars. Ze weten te ontkomen. Kort daarna vindt er een bomaanslag plaats, midden in Londen. Een terreurdaad of het werk van buitenlandse spionnen?
Chelsea Cain - 'Verlangen' (mei 2014). Gretchen Lowell, de vrouwelijke Hannibal Lecter, is terug. Lowell, de aartsvijand en ex-geliefde van rechercheur Archie Sheridan, heeft iets speciaals gepland voor diens verjaardag.

Wordt verwacht 364 (nieuws, 2013)

PARANOIATHRILLER OVER PRAKTIJKEN NSA

Brad Thor
'Auteur van de krantenkoppen van morgen' is een van de bijnamen van de Amerikaanse thrillerschrijver Brad Thor. En dat is niet voor niets, want nog voordat de affaire rond klokkenluider Edward Snowden ging spelen en kranten berichtten over de afluisterpraktijken van de NSA, schreef hij 'Black list'. Een thriller waarin hij schetst wat er op dit moment in de wereld gaande is: moderne technologie vergemakkelijkt het leven, maar zorgt er ook voor dat als je er als burger te lichtzinnig mee omgaat je geen privacy en geen geheimen kunt koesteren.

'Black list' verschijnt in februari 2014 bij uitgeverij Karakter in Nederlandse vertaling onder de titel 'Zwarte lijst'. In de VS werden in één jaar van deze thriller ruim 215.000 boeken en meer dan 230.000 e-books verkocht.

Ergens in de Verenigde Staten houdt de regering in het diepste geheim een lijst bij. Leden van het Amerikaanse Congres krijgen hem nooit te zien, alleen de president en een geheim team van adviseurs mogen er een blik op werpen. Als je naam eenmaal op de lijst staat, gaat hij er niet meer af... totdat je komt te overlijden.

Iemand heeft de naam van antiterrorisme-agent Scot Harvath op de lijst gezet. En niet alleen die van hem, maar die van iedereen binnen de Carlton Group - de private onderneming waarvoor hij werkt na onder andere voor de Navy SEALs en de Secret Service gediend te hebben. Harvath moet op een of andere manier de teams die eropuit zijn gestuurd om hem te vermoorden van zich af zien te schudden in een poging met zijn nog levende teamleden in contact te komen.

Hij ontdekt dat een van hen zeer gevoelige informatie in handen heeft gekregen, waaruit blijkt dat enkele hooggeplaatste figuren binnen Defensie en de NSA de hen beschikbare technologie en wetten misbruiken voor hun eigen plannen. De vraag is of Harvath die personen kan vinden voordat die plannen in werking worden gesteld en de VS getroffen wordt door de meest verwoestende terreuraanval ooit.

Brad Thor (1969) heeft aan de universiteit va Southern California creative writing en film- en televisieproductie gestudeerd, waarna hij zowel voor als achter de schermen in de televisiewereld heeft gewerkt, als producent en schrijver van programma's, maar  ook als presentator en als expert op het gebied van terrorismebestrijding.

In 2008 volgde Thor een zogenaamd Black Ops-team in Afghanistan om research te doen voor zijn thriller 'The Apostle'. Hij heeft in totaal twaalf thrillers op zijn naam staan en is in meer dan twintig landen vertaald. Zijn boek 'The Last Patriot' uit 2008 werd door Saoedi-Arabië in de ban gedaan.

Andere nieuwe titels:

Loes den Hollander - 'Schijnvertoon' (maart 2014). Een man is gescheiden en mag zijn kinderen niet zien. Een vrouw is verliefd op de verkeerde man en een andere vrouw worstelt met haar overgewicht. De drie worden geconfronteerd met gebeurtenissen die ruimte geven voor verandering. Maar dan valt er een eerste slachtoffer.
Lynn Sholes & Joe Moore - 'Het zwaard van Abraham' (maart 2014). Maxine Decker en ex-man Kenny Gates, agenten van het Office of Special Investigation, reizen af naar Irak, als ze horen dat er een gestolen klein zwaard is opgedoken, waarvan beweerd wordt dat het van aartsvader Abraham is. Als Decker en Gates het spoor van het mes proberen te traceren, komen ze een sinister complot op het spoor.
Kathrin Lange - '40 uur' (april 2014). Debuutthriller van succesvol Duitse YA-romanauteur. De Berlijnse rechercheur Fris Iskander krijgt een video waarop een aan een kruis genagelde man te zien is. Hij heeft 40 uur om het ontvoerde slachtoffer te vinden. Als Iskander faalt, zal de dader in heel Berlijn bommen af laten gaan.
Chris Pavone - 'Het ongeluk' (april 2014). Literair agent krijgt manuscript in handen met de ene na de andere explosieve onthulling over een zeer machtige mediamagnaat. Deze wil koste wat kost achterhalen wie de auteurs is en voorkomen dat het manuscript wordt uitgegeven.
Malcolm Mackay - 'Hoe een huurmoordenaar zijn verdiende afscheid krijgt' (april 2014). Huurmoordenaar Frank MacLeod krijgt na een tijdje uit de roulatie te zijn geweest een nieuwe klus. Maar er staat iets op het punt volledig mis te gaan. Met dit boek won Mackay de Deanston Scottish Crime Book of the Year Award.
Jet van Vuuren - 'Het chateau' (mei 2014). Rechercheur Britt van Dijk (uit een eerdere thriller van Van Vuuren) is terug. Ze woont in Vaals, is gelukkig getrouwd met haar jeugdvriend Cees en is hoogzwanger. Een nieuwe zaak dreigt aan dat geluk echter een abrupt einde te maken...
Andy Weir - 'Mars' (mei 2014). Astronaut Mark Watney is uitverkoren om als een van de eerste mensen voet op Mars te zetten. Hij zal waarschijnlijk ook een van de eersten zijn om daar te sterven.
Frank van Zwol - 'Niemandsland' (mei 2014). Oud-marinier Tom Brandt werkt voor de MIVD en gebruikt zijn dekmantel als freelance natuurfotograaf om ongestoord zijn werk te kunnen doen. Als hij op de Noordpool is en de satellietschotels in Spitsbergen nader moet inspecteren, stuit hij op een wrakstuk dat is vrijgekomen door een smeltende gletsjer. Het blijkt de gps-ontvanger van een Russische Toepolev die in 1996 op Spitsbergen is neergestort met 141 inzittenden, voornamelijk mijnwerkers.

10 december 2013

Vervolg op succes (nieuws, 2013)

VERFILMING 'GA NOOIT TERUG' IN DE MAAK

Nadat vorig jaar al de film 'Jack Reacher' in première ging, is er opnieuw sprake van een filmbewerking van een van Lee Childs thrillers. Het zou volgens de website Deadline.com gaan om 'Ga nooit terug', de meest recente Reacher-roman, die door Paramount Pictures en Skydance Productions onder handen wordt genomen. 

In 'Ga nooit terug' keert held Jack Reacher terug naar zijn oude militaire basis in Virginia. Hij wil een vrouw die daar nu officier is, mee uit eten nemen. Als hij op de basis aankomt is zij gearresteerd en wordt Reacher beschuldigd van het mishandelen van een man en het bezwangeren van een vrouw. Hij kan zich hier niets van herinneren maar gaat fysieke krachtpatserij niet uit de weg om deze problemen het hoofd te bieden. 

Tom Cruise zal opnieuw de hoofdrol vertolken. De eerste Jack Reacher-film was een succes. Het maken kostte 57 miljoen dollar, maar de film bracht uiteindelijk 218 miljoen dollar op.

(Bron: Deadline.com)

09 december 2013

Ontmaagd (nieuws, 2013)

STEPHEN KING SCOORT 180.000 VOLGERS IN DRIE DAGENDe Amerikaanse bestsellerauteur Stephen King is nu ook tot het legioen der Twitteraars toegetreden. Vrijdag 6 december verscheen zijn eerste tweet: 'Mijn eerste tweet! Ik ben geen maagd meer. Wees aardig voor me.' King wist in vier dagen tijd meer dan 180.000 'followers' te vergaren en is een van de meest populaire auteurs op Twitter. Maar hij heeft nog altijd veel minder volgers dan Patricia Cornwell, die er ruim 700.000 heeft. Ian Rankin heeft er overigens nog geen 70.000.

Een van de eerste volgers was Kings zoon, schrijver Joe Hill, aan wie zijn vader schreef: @joe_hill 'Tweet wat je wil. Maar laat me je niet betrappen met je hand in je broek.' Hill sloeg genadeloos terug: @StephenKing Met jou praten via Twitter is makkelijker dan in het echte leven. Want ik hoef nu niet te wachten tot je je kunstgebit weer in hebt.'

Stephen King liet later via het sociale medium weten waarnaar hij keek op televisie: 'Ik volg nu The Returned. Griezelig en sexy. Leuk om een buitenlandse serie te zien die niet veramerikaniseerd is.' 'The Returned' is een Franse serie die zich afspeelt in een kleine plaats in de bergen, waar de doden weer tot leven komen.

(Bron: The Guardian)

Nederlandse thrillerauteurs op Twitter (stand per 9 december 2013):

Willem Asman: @willem_asman; 166 volgers
Michael Berg: @BergMichael; 641 volgers
Marelle Boersma: @MarelleBoersma; 2.761 volgers
M.P.O. Books: @MPOBooks: 363 volgers
John Brosens: @johnbrosens; 269 volgers
Pim Faber: @pimfaber03: 1.435 volgers
Victoria Farkas: @victoriafarkas; 87 volgers
Tess Franke: @TessFranke; 886 volgers
Alex van Galen: @alexvangalen; 896 volgers
Ellen Gerretzen: @EllenGerretzen; 184 volgers
Corine Hartman: @corinehartman; 951 volgers
Suzanne Hazenberg: @HazenbergS; 479 volgers
Edward Hendriks: @EdwardHendriks: 1.533 volgers
Daniëlle Hermans: @DanielleHermans; 5.733 volgers
Ellen den Hollander: @EllendenH; 813 volgers
Loes den Hollander: @LoesHolland; 1.292 volgers
Marianne en Theo Hoogstraaten: @mthoogstraaten; 349 volgers
Linda Jansma: @LindaJansma; 636 volgers
Roel Janssen: @RoelJanssen2go; 727 volgers
Annet de Jong: @annetdejong; 3.568 volgers
Carla de Jong: @C_deJong; 598 volgers
Heleen van der Kemp: @HeleenvdKemp; 1.537 volgers
Els Kerkhoven: @ElsKerkhoven; 348 volgers
Monique Koemans: @moniquekoemans: 383 volgers
Simone Kortsmit: @simonekortsmit; 281 volgers
Anita Larkens: @anitalarkens; 183 volgers
Arjen Lubach: @schemer; 21.404 volgers
Tupla M.: @TuplaMourits; 286 volgers
Kim Moelands: @KimMoelands; 1.524 volgers
Ingrid Mulder: @ingridschrijft; 192 volgers
Siska Mulder: @SiskaMulder; 699 volgers
Saskia Noort: @saskianoort; 20.785 volgers
Ingrid Oonincx: @IngridOonincx; 1.531 volgers
Almar Otten: @AlmarOtten; 132 volgers
Marion Pauw: @MarionPauw; 2.238 volgers
Linda van Rijn: @lindavanrijn; 196 volgers
Dennis Rijnvis: @Rijnvis; 577 volgers
Anita Terpstra: @AnitaTerpstra; 826 volgers
Esther Verhoef: @estherverhoef; 4.346 volgers
Judith Visser: @missjuuddyy; 1.496 volgers
Simone van der Vlugt: @simonevdvlugt; 4.002 volgers
Simon de Waal: @simondewaal; 1.959 volgers
Milou van der Will: @MilouvanderWill; 1.195 volgers

Gesignaleerd 279 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

LENE KAABERBØL & AGNETE FRIIS - DE DOOD VAN DE NACHTEGAAL

Bij uitgeverij Boekerij is verschenen 'De dood van de nachtegaal', de derde thriller van het Deense duo Kaaberbøl & Friis met de Rode Kruis-verpleegster Nina Borg in de hoofdrol.

Natasha, een jonge Oekraïense vrouw, wordt veroordeeld voor de moord op haar Deense verloofde. Hoewel het bewijs overtuigend lijkt, kan Nina Borg maar moeilijk geloven dat Natasha schuldig is.

Nina gaat op onderzoek uit en stuit op steeds meer vragen zonder antwoorden: waarom moest Natasha's verloofde sterven? Wie probeert haar achtjarige dochter te ontvoeren? De raadsels stapelen zich op en voeren Nina terug naar een bloedig verleden in een Oekraïens dorp in de tijd van Stalin.

Voor ze aan thrillers begonnen, waren Lene Kaaberbøl en Agnete Friis al gerenommeerde jeugdboekenauteurs. Hun gezamenlijke debuut 'De jongen in de koffer' werd in Denemarken uitgeroepen tot beste thriller van het jaar. In 2012 verscheen hun tweede Nina Borg-thriller 'Een stille dood'.

Lene Kaaberbøl & Agnete Friis - De dood van de nachtegaal. Vertaling: Lammie Post-Oostenbrink. Uitgeverij Boekerij, 336 pag., € 19,95. ISBN: 978 902 256 655 8.

Gesignaleerd 278 (nieuws, 2013)

vers van het mes!

MICHAEL DOBBS - HOUSE OF CARDS

Bij Xander Uitgevers is verschenen 'House of Cards' van de Brit Michael Dobbs. 'De Netflix sensatie van dit moment!', meldt een sticker van de uitgever. De gelijknamige Amerikaanse tv-serie met Kevin Spacey in de hoofdrol, is speciaal ontwikkeld voor de videostreamingdienst.

In 'House of Cards' volgt de lezer Francis Urquhart, 'the politician we all love to hate'. Hij heeft maar één doel: premier worden en zijn intrek nemen op 10 Downing Street. Met geheimen en schandalen lokt hij zijn tegenstanders een voor een in de val. Tot er nog maar één persoon overblijft, die zijn weg naar de top belemmert... een vrouw.

De listige held Urquhart is sinds de verschijning van de roman uitgegroeid tot een van 's werelds bekendste personages. Michael Dobbs (1948) schreef 'House of Cards' in 1989. Hij bekleedde tal van invloedrijke functies in het bedrijfsleven, de media en de politiek. Dobbs maakt deel uit van het Britse Hogerhuis en woont met zijn vrouw en vier kinderen in Londen en Dorset.

Michael Dobbs - House of Cards. Xander Uitgevers, 400 pag., € 15,00. ISBN: 978 94 0160 148 1

06 december 2013

In Amsterdam (nieuws, 2013)

DAN BROWN IN COLLEGE TOUR

De Amerikaanse bestsellerauteur Dan Brown, schrijver van onder andere 'De Da Vinci Code' en 'Inferno',  is een van de gasten in de nieuwe serie van het NTR-programma College Tour. Dat heeft presentator Twan Huys gemeld op Radio 2.

Brown wordt op 8 januari ondervraagd door Huys en een zaal vol studenten. De schrijver is dan een paar dagen in ons land. De opnamen vinden plaats in de Eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam, met het schilderij De Nachtwacht als achtergrond. Volgens Huys gaat het gerucht dat Browns volgende thriller zich afspeelt in Amsterdam. De aflevering met Brown is vrijdag 7 februari 2014 op Nederland 3.

Eerder dit jaar had Huys de Amerikaanse thrillerschrijfster Karin Slaughter te gast in zijn programma.

Spraakmakend (nieuws, 2013)

BESTE THRILLER OOIT WEER VERKRIJGBAAR

Agatha Christie werd dit jaar door de Crime Writers' Association (CWA), het zeshonderd leden tellende Britse genootschap van misdaadauteurs, gekozen tot de beste misdaadauteur aller tijden. Haar spraakmakende thriller 'De moord op Roger Ackroyd', waarmee Agatha Christie en haar personage Hercule Poirot wereldberoemd werden, werd gekozen tot de beste detective ooit geschreven.

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff brengt de Nederlandse vertaling van de thriller weer op de markt. Het boek is vanaf donderdag 13 december weer verkrijgbaar, meldt de uitgever via Twitter.

Over het boek: Het dorp King’s Abbot wordt opgeschrikt door twee plotselinge sterfgevallen: de dood van de mooie mevrouw Ferrars en de moord op de rijkste man van het dorp, Roger Ackroyd.

Direct doen er allerlei geruchten de ronde. Al het geroddel, maar ook de feiten die de politie ontdekt, worden nauwkeurig verzameld en opgetekend door de dorpsarts. Maar voor de oplossing van het raadsel zorgt een man die nog maar net in het dorp woont: de Belgische speurder Hercule Poirot.

Knetterende affaire (nieuws, 2013)

'RENDEZ-VOUS' OP HET WITTE DOEK

Regisseur Antoinette Beumer gaat de thriller 'Rendez-vous' van schrijfster Esther Verhoef verfilmen. Het is het eerste boek van Verhoef dat wordt verfilmd, meldt  producent Millstreet Films.

'Rendez-vous' vertelt over Simone die besluit het roer helemaal om te gooien en samen met haar man Eric een bouwvallig landhuis in Frankrijk te kopen om hier een hotel van te maken. Terwijl de hectiek van de verbouwing steeds groter wordt, beleeft Simone een knetterende affaire met een van de jonge bouwvakkers en raakt ze volledig de controle over haar leven kwijt. Van het boek zijn meer dan 300.000 exemplaren verkocht. Het boek is vertaald in het Engels, Duits en Russisch.

De opnames zouden in 2014 plaats moeten vinden. Het scenario is geschreven door Dorien Goertzen. Acteurs zijn nog niet bekend.

Vijf jaar geleden meldde Verhoef zelf in een interview dat de KRO de verfilming van 'Rendez-vous' zou willen uitzenden. De omroep onderhandelde toen hierover met producent Endemol, die destijds de filmrechten had. 

(Bron: Nu.nl)

05 december 2013

Over tien dagen (nieuws, 2013)

JA HOOR, DAAR IS HET LIJSTJE WEER!

Nog tien dagen wachten en dan zijn de lijnen weer open! Aan de traditionele lijstjestsunami aan het eind van elk jaar voegt De Spanningsblog, na het eclatante succes van de afgelopen drie jaren, er ook in 2013 een kleine eindejaarscompetitie tegenaan. Het is onderhand een traditie geworden om ons te buigen over de vraag: Wie wordt de Beste Thrillerauteur 2.0 van dit jaar? Welke spannendeboekenschrijver weet zijn of haar achterban het best te mobiliseren: per postduif, per telegram, mond-tot-mondreclame, maar ook via de hypermoderne sociale media? Wie wordt de opvolger van Corine Hartman (2010), Gerard Nanne (2011) en Ellen den Hollander (2012)?

De peiling start op 15 december, tegelijk met de Thriller 10-daagse op website Crimezone, die daarmee terecht de schijnwerpers richt op de Nederlandse misdaadroman. U heeft vervolgens de tijd tot het begin van de middag op Eerste Kerstdag om uw hersens te pijnigen over uw favoriete auteur.

In de rechterbovenhoek van deze site verschijnt over tien dagen een enquête waarin u de schrijver(s) van uw voorkeur kunt aanvinken. Er zijn meerdere keuzes mogelijk. Het is aan de auteurs zelf of anders hun familie, vrienden, fans, uitgever om de poll zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen. Op welke manier dan ook: De Spanningsblog vindt zo goed als alles geoorloofd. Het hacken van de peiling is natuurlijk ook een manier, maar als dat gebeurt, laadt de winnende auteur wel de verdenking op zich de kwade genius te zijn. Vorig jaar werden 1166 stemmen uitgebracht en ging zoals gezegd AD-journaliste en thrillerschrijfster Ellen den Hollander met de eeuwige roem aan de haal.

De eenmansredactie van De Spanningsblog heeft een - uiteraard discutabele - lijst van zo'n veertig Nederlandse auteurs samengesteld waaruit gekozen kan worden. Er kan op meerdere auteurs gestemd worden. Ze hebben allen gemeen dat ze dit jaar op een of andere wijze deze site hebben 'verrijkt'. Op positieve dan wel op negatieve wijze.

De lijst geven we nu al prijs, zodat u alvast over een keuze kunt nadenken. Het gaat om de volgende schrijvers:

René Appel (schrijft met 'De advocaat' thriller met Stroppotentie)
Michael Berg (winnaar van de Gouden Strop 2013, als God levende in Frankrijk en sympathiek blogger)
Marelle Boersma (stalkt haar schare fans met nieuwe thriller over stalking)
John Brosens (is een zestiger met haast en een dichterlijk alter ego)
M.P.O. Books (onvermoeibaar loopt hij de deur van boekwinkels plat ter promotie van zijn eigen werk)
Derwent Christmas (Schaduwprijswinnaar verkaste van uitgever en is weer volop aan het schrijven)
Peter Delpeut (kreeg toch niet de aandacht die hij volgens uitgeverij verdiende)
Lieneke Dijkzeul (graaft zich autobio)
Victoria Farkas (laat in eerste whodunit voor volwassenen een boekenrecensent het loodje leggen)
Ellen Gerretzen (maakte eind dit jaar zelf iets thrillerachtigs mee)
Jeroen Guliker (globetrotter en directeur evenementenbureau die zijn nieuwe thriller begint met - slik - het scheiden van romp en benen)
Corine Hartman (maakte dit jaar als enige vrouw kans op Gouden Strop)
Suzanne Hazenberg (hoort alleen al in deze lijst omdat ze haar thriller 'Thriller' noemt)
Daniëlle Hermans (laat haar uitgever publiek maken dat ze nog geen ei kan bakken)
Loes den Hollander (auteur van het geschenkboek nam het kordate besluit niet meer mee te doen aan de Gouden Strop)
Jeroen van Inkel (deejay rondde dit jaar eindelijk het manuscript van zijn eerste thriller af)
Linda Jansma (Schaduwprijswinnaar heeft inmiddels vier thrillers op haar naam staan)
Heleen van der Kemp (is volgens haar uitgever een van de grootste thrillertalenten)
Monique Koemans (laat in debuut inhuldiging mis gaan)
Martin Koomen (veteraan houdt vol en publiceert dertigste thriller)
Ad van de Lisdonk (debutant waagt zich aan thriller over militante vrouwen)
Walter Lucius (schopte het toch maar mooi tot de laatste zes kanshebbers op De Diamanten Kogel)
Tupla M. (duo dat noest doorschrijft en inmiddels zes thrillers heeft uitgebracht)
Siska Mulder (schreef thriller die om verfilming schreeuwt)
Donald Nolet (eerste auteur die onder de bezielende leiding van Tomas Ross een factionthriller schreef)
Saskia Noort (kreeg Meesterprijs voor emancipatie van het thrillergenre)
Ingrid Oonincx (naast hardlopen, communicatie-adviezen verstrekken, bloggen met collega en moeder zijn, wist ze haar derde thriller uit te brengen)
Mijke Pol (laat publicatie van haar debuut vergezeld gaan van opmerkelijke trailer)
Dennis Rijnvis (verwoed blogger en thrillerdebutant)
Peter Römer (doet zowel in print als op de planken spannende dingen)
Tomas Ross (komt na 'De Zesde Mei' eindelijk met 'De Tweede November')
Katja Schoondergang (schrijft over flamenco en moord)
Liselotte Stavorinus (weet met debuut in Bestseller 60 door te dringen)
Anita Terpstra (wist net als haar sister in crime Ingrid Oonincx een derde thriller uit te brengen)
Charles den Tex (genomineerd voor Gouden Strop, Diamanten Kogel en winnaar van de Gouden Vleermuis en ook nog voorgedragen voor Europese thrillerprijs. Wat wil je nog meer?)
Jac. Toes (mobiliseert collega-auteurs voor verhalenbundel over smokkelen)
Esther Verhoef (had onder eigen naam een bestseller, maar schrijft ook boeken onder pseudoniemen Marique Maas en Escober)
Judith Visser (stapt over naar Anthos, uitgever met blonde bestsellerauteurs en beweegt zich uiterst soepel door draaideuren)
Simone van der Vlugt (is kampioene nominaties verzamelen voor de NS Publieksprijs)
Simon de Waal (heeft ook negende deel uit reeks met Appie Baantjer helemaal alleen geschreven)
Peter de Zwaan (was volgens uitgever niet commercieel en begon prompt met eigen uitgeverij Zwart Zwaan)

Auteurs die menen dat zij ten onrechte uit de lijst zijn geweerd, kunnen hun gal spuwen via Twitter of Facebook. Maar een mailtje naar de redactie van De Spanningsblog (zie rechterkolom) is vanzelfsprekend ook mogelijk. Wellicht kunnen dan wat plooien worden gladgestreken.