13 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #11 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Anne van Doorn
De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven zijn we niet zo bedreven, daar zijn andere websites beter in. Waar deze blog zijn volgers wel blij mee hoopt te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: Anne van Doorn aka Marco Books.


Arthur Conan Doyle - De avonturen van Sherlock Holmes  

Uitzonderlijke mysteries

(Door Anne van Doorn)


De cover van de eerste uitgave
In de jaren tachtig van de vorige eeuw maakte ik kennis met de verhalen die Arthur Conan Doyle schreef over Sherlock Holmes. Al begon het eigenlijk met een televisieserie die ik niet mocht zien.

In die tijd ontwikkelde Granada Television de serie Sherlock Holmes, met Jeremy Brett in de titelrol. Een oudere broer van mij en zijn beste vriend volgden de afleveringen bij ons thuis. Maar ik, het jongere broertje, mocht natuurlijk niet meekijken, al hoorde ik enthousiaste reacties en zag ik hoe ze typetjes naspeelden. Ik was razend nieuwsgierig. Ik werd geweerd met de smoes dat het veel te gruwelijk was voor iemand van mijn leeftijd!

Regelmatig bezocht ik op zaterdagen een tante die bij ons in het dorp woonde. Door klusjes in haar tuin te doen, kon ik een grijpstuiver verdienen. Nou had zij op een ongebruikte bovenkamer een kast met boeken die zij nooit inkeek. Het was een beetje een geheimzinnige kast, want een muffig ruikend, dofrood gordijn verborg de literaire schatten. Ik herinner me nog het krassende geluid van de ringen die schuurden over de roede als ik het gordijn opzij schoof. Sommige boeken waren wel zestig of zeventig jaar oud!

Op een dag kwam ik erachter dat er ook een uitgave was van Reader’s Digest, met daarin vier (ingekorte) boeken van evenzoveel schrijvers. Er stonden ook acht Sherlock Holmes-verhalen in. Je begrijpt dat ik dat boek natuurlijk graag wilde hebben. Kon ik toch kennismaken met Sherlock Holmes! In ruil voor het boek moest ik wel klusjes doen in haar 25 meter diepe tuin, zoals de ellenlange tuinpaden aanharken. Die dag fietste ik met mijn aanwinst opgetogen naar huis.

De meeste van die acht verhalen zijn terug te vinden in De avonturen van Sherlock Holmes. Ik herinner me nog het enorme leesplezier dat ik beleefde aan de uitzonderlijke mysteries die Holmes en zijn assistent dokter Watson onderzochten.

Omdat Arthur Conan Doyle slechts 56 korte verhalen en vier (korte) romans over dit speurdersduo schreef, besloot ik in 1990 zelf zulke verhalen te schrijven. Niet voor publicatie, maar puur om later, als ik de plotten vergeten zou zijn, nog meer Sherlock Holmes-verhalen te kunnen lezen. Zo is het voor mij begonnen.

Nu, ruim dertig jaar later, verschijnen er korte verhalen over Robbie Corbijn en zijn assistente Lowina de Jong. Ook zij lossen bijzondere mysteries op. Maar het begon allemaal met een televisieserie die ik niet mocht zien...

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
De avonturen van Sherlock Holmes (originele titel The Adventures of Sherlock Holmes) is een collectie van twaalf korte verhalen over de detective Sherlock Holmes.

De verhalen in het boek werden aanvankelijk gepubliceerd in The Strand Magazine van juli 1891 tot juni 1892. Het boek werd voor het eerst uitgegeven op 14 oktomber 1892 door George Newnes Ltd. Een groot deel van de verhalen speelt in de periode waarin Dr. Watson getrouwd is met Mary Morstan en een eigen dokterspraktijk begonnen is: derhalve woont hij niet meer op Baker Street, maar raakt af en toe nog bij detectivewerk betrokken als hij Holmes bezoekt of deze nadrukkelijk zijn hulp inroept. Enkele verhalen spelen voor Watsons huwelijk, zoals The Adventure of the Speckled Band. Inspecteur Lestrade werd in de reeks korte verhalen voor het eerst een terugkerend personage, evenals zijn collega Gregson, die ook al in Een studie in rood was geïntroduceerd.

Het boek werd in 1929 verboden in de Sovjet-Unie, omdat er occultisme in voor zou komen, terwijl dit niet het geval is. Het verbod werd later opgeheven. 

Sir Arthur Conan Doyle werd in 1859 in Edinburgh geboren. Tijdens zijn studie Geneeskunde was hij getuige van diagnosemethoden die de basis vormden voor Holmes' deducties. Zijn verhalen waren zo populair dat het de auteur benauwde. In 1893 probeerde hij met The Final Problem van Holmes af te komen, maar na duizenden klachten kwam hij tot inkeer.

Anne van Doorn (pseudoniem van Marco Books) debuteerde in mei 2017 met de detectiveroman De ouders keerden niet terug. Sindsdien zijn er nog twee detectiveromans en een verhalenbundel uitgekomen. In november 2021 verscheen de bundel Meer mysteries voor Robbie Corbijn. Van Doorn ging ook de grens over: het Amerikaanse tijdschrift Ellery Queen Mystery Magazine publiceerde in 2019 zijn verhaal The Poet who locked himself in

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zie ook:
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten; favoriet van Anya Niewierra
John le Carré - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid; favoriet van Bavo Dhooge
James Ellroy - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar; favoriet van Nicolet Steemers
Stephen King - Misery; favoriet van Wim Bax
Gavin Lyall - Tylers oorlog; favoriet van Peter de Zwaan 
Ruth Rendell Het stenen oordeel; favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon; favoriet van Joop van Riessen 
Scott Turow - De aanklager; favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen: