31 december 2022

December (nieuws, 2022)


Het Thrillerjaar 2022 - 12
Het is terugbliktijd. De Spanningsblog biedt een overzicht van het thrillerjaar 2022 in twaalf afleveringen. Vandaag: december, het laatste deel. Over een gevonden vertaalster, extra Millennium-delen en een seriemoordenaar in LA.  

Prijs vernoemd naar Paul Goeken
Lezerscommunity Hebban.nl organiseert vanaf 2023 vier schrijfwedstrijden voor beginnende en ervaren auteurs. De site maakte deze maand de naam van de schrijfwedstrijd voor spannende verhalen bekend: de Goeken Prijs. De prijs is vernoemd naar de in 2011 overleden thrillerschrijver Paul Goeken, geestelijk vader van en auteur achter de succesformule Suzanne Vermeer, de geldmachine van uitgeverij A.W. Bruna. Goeken (1962) debuteerde twintig jaar geleden als thrillerschrijver met Hammerhead. Hij overleed in 2011 met een bibliografie waarop zes thrillers onder eigen naam pronkten (waaronder De oversteek) en negen bestsellers onder de naam Suzanne Vermeer.

Moord op Urk
Urk. Dorp van vissers die meer en meer in hun bestaan worden bedreigd. Dorp waar Zwarte Piet nog op een forse aanhang kan rekenen. Dorp ook van bijbelvaste reality-tv-sterren zoals Teun Föhn, Tony en Derrekien. En het decor waar thrillerauteur Hans Faber een reeks moorden laat plaatsvinden.
 Bij uitgeverij The House of Books verschijnt De zondaar, Fabers derde thriller en ook het derde avontuur van journalist Vince van Zandt. Een reeks moorden houdt de gesloten gemeenschap op Urk in de greep, belooft de uitgever op de cover.

Bret Easton Ellis schrijft over seriemoordenaar

Een wereldprimeur in Nederland, meldt uitgeverij Ambo|Anthos over Scherven, de nieuwe roman van Bret Easton Ellis. Het boek, verschenen op 13 december, is een 
roman over een groep rijke middelbareschoolvrienden in Los Angeles, waar begin jaren 80 een seriemoordenaar toeslaat. Bret, een zeventienjarige scholier, raakt geobsedeerd door de serial killer.

Millennium-reeks gaat door
Onverwacht en goed nieuws voor fans van Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist. Na bedenker Stieg Larsson en David Lagercrantz zal de Zweedse auteur Karin Smirnoff een vervolg schrijven in de serie over dit iconische duo. De titel van het boek is De schreeuw van de zeearend en het verschijnt op 29 mei 2023. De Millennium-serie is populair: tot nu toe werden er meer dan 2,83 miljoen exemplaren verkocht in Nederland en België.

Esther Verhoef vindt vertaalster

Anderhalf jaar lang zocht Esther Verhoef naar de Belgische vertaalster die geheel op eigen houtje een Franse vertaling had gemaakt van haar bestseller Rendez-vous uit 2006. De vrouw had een uitgeprinte en ingebonden vertaling naar de schrijfster gestuurd, want het was haar lievelingsboek. Een oproep op Facebook bracht uitkomst: vertaalster Michele is gevonden.

Zie ook de overzichten van 
 januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustus, september, oktober en november.

30 december 2022

November (nieuws, 2022)


Het Thrillerjaar 2022 - 11
Het is terugbliktijd. De Spanningsblog biedt een overzicht van het thrillerjaar 2022 in twaalf afleveringen. Vandaag: november. Over een alleenstaande moeder als rechercheur, een psychopaat als president en de terugkeer van een spion.

Officier
Thrillerauteur Saskia Noort is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De schrijfster kreeg de koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester Femke Halsema tijdens de première van de verfilming van haar boek Stromboli in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam. Noort werd onderscheiden vanwege haar grote bijdrage aan de Nederlandse literatuur en haar maatschappelijke inzet. De schrijfster droeg de onderscheiding op aan ‘alle vrouwen die moeten vechten voor hun bestaan en voor wie ze zijn'. 'Een typische Saskia Noort is niet alleen moeilijk weg te leggen, maar ook heel herkenbaar', zei Halsema. Volgens de burgemeester heeft Noort met bestsellers als Terug naar de kust en De eetclub ‘talloze mensen aan het lezen gekregen.’

Psychopaat wordt president

Wat als er iemand president van de Verenigde Staten zou worden die net zo'n psychopaat is als Donald Trump maar tegelijkertijd ook competent is? Dat is de vraag die James Patterson stelt in zijn nieuwe thriller Terugslag. Thrillerauteur Stephen King is een uitgesproken tegenstander van Trump en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Maar collega Patterson deed gedurende de ambtstermijn van de vorige president hooguit wat uitspraken waarin zijn teleurstelling doorklonk. De psychopaat in de Oval Office luistert naar de naam Keegan Barret, oud-CIA-directeur.

Alleenstaande moeder
Hij is de geestelijk vader van onder anderen Sean King en Michelle Maxwell, John Puller, Will Robie, Amos Decker, Atlee Pine en Aloysius Archer. David Baldacci lijkt onverzadigbaar als het gaat om het tot leven wekken van nieuwe seriepersonages. Zij uitgeverij kondigt aan dat hij een nieuw karakter aan zijn team toevoegt. Het is Mickey Gibson, behalve een alleenstaande moeder (van twee) ook een voormalig rechercheur in New Jersey. Nu werkt ze voor een onderzoeksbureau dat 'de rekeningen probeert te traceren van welgestelden die hun schuldeisers proberen te ontlopen'. Simply lies is de titel van het eerste deel in deze serie.

Deuce

Bij uitgeverij Ambo|Anthos verschijnt de nieuwe thriller van Elvin Post. In Breekpunt schrijft de Gouden Strop-winnaar van 2004 over een toptennisser wiens familie wordt gegijzeld tijdens een belangrijke wedstrijd. Post liet zich voor deze thriller inspireren door de overval in mei 2021 op voetballer Eran Zahavi.

Antink keert terug
Vijf sterren kende VN Detective en Thrillergids toe aan De Repair Club van Charles den Tex. Meer dan terecht: het is een sublieme, actuele spionagethriller die zich grotendeels op - herkenbaar - Nederlandse bodem afspeelt. Met een intrigerende hoofdrolspeler: John Antink,  voormalig chef van de geheime dienst. Gelukkig keert Antink terug in de nieuwe thriller van Den Tex, zo kondigt hij aan. Trauma is de titel van de nieuwe thriller, die in april 2023 bij HarperCollins Holland verschijnt. 

Zie ook het overzicht van  januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustus, september, oktober

29 december 2022

Oktober (nieuws, 2022)


Het Thrillerjaar 2022 - 10
Het is terugbliktijd. De Spanningsblog biedt een overzicht van het thrillerjaar 2022 in twaalf afleveringen. Vandaag: oktober. Over een prijzenregen, Het Gouden Uur en een overleden thrillerschrijver.

Geestelijk vader van DCI Banks overleden

De Brits-Canadese misdaadauteur Peter Robinson overlijdt op 4 oktober op 72-jarige leeftijd. De in Leeds geboren schrijver verwierf faam met zijn serie boeken over hoofdinspecteur DCI Alan Banks. De thrillers werden voor tv-bewerkt met Stephen Tompkinson in de hoofdrol als Banks. 
Robinsons eerste Banks-thriller verscheen in 1987 en speelde zich af in de fictieve stad Eastvale in Yorkshire. Volgens zijn Britse uitgever Hodder & Stoughton zijn er meer dan 8,75 miljoen boeken verkocht over de Yorkshire hoofdinspecteur.

Drie keer prijs voor Bas Haan
Drie keer een thrillerprijs winnen met een en hetzelfde boek: het is weinigen gegeven. Maar NRC-journalist Bas Haan flikte het. In Ermelo won hij op 8 oktober voor zijn thrillerdebuut Lenoir de Hermes Thriller Award. Vorig jaar oktober en afgelopen zomer won Haan al de Bronzen Vleermuis en de Schaduwprijs voor zijn eersteling
Het Gouden Uur
Op 23 oktober is de eerste aflevering van de thrillerserie Het Gouden Uur geschreven door Simon de Waal. Voorafgaand aan elke episode verschijnt er een disclaimer op het scherm met een extra waarschuwing wegens gewelddadige beelden. Maar de AVROTROS-serie, die vertelt wat er in Nederland gebeurt na een terreuraanslag, bestaat niet louter en alleen uit geweervuur, explosies en brute achtervolgingen. ‘Het gaat ook over hoe mensen reageren onder extreme druk en hoe toeval een enorme rol kan spelen in het leven', zegt De Waal.

NS Publieksprijs sneuvelt

Er wordt dit jaar geen NS Publieksprijs uitgereikt. Er is geconstateerd dat het stemproces op grote schaal is gemanipuleerd, er werden onwaarschijnlijk veel stemmen uitgebracht op het boek van Thierry Baudet. Geen prijs dus voor de genomineerde Suzanne Vermeer en Esther Verhoef. Hoewel? De NS besluit de zes kanshebbers het geldbedrag van 7.500 euro onder elkaar te laten verdelen. En ze krijgen allemaal een NS Jaarkaart, wat in feite neerkomt op gratis reizen in ingekorte en overvolle treinen. 

Hercule Poirotprijs naar thrillerkomedie

Schrijfster Anne-Laure Van Neer wint eind oktober de Knack Hercule Poirotprijs 2022. In haar thrillerkomedie Joséphine breekt de Vlaamse auteur een lans voor een waardig levenseinde.  De auteur was drie keer eerder genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. Het is de  vijfentwintigste keer dat het magazine Knack zijn award uitreikt voor beste Vlaamse misdaadroman. 

Oeuvreprijs voor Toni Coppers
Toni Coppers is op 31 oktober in het Stadstheater van Zoetermeer bekroond met de MAX Gouden Vleermuis. Het is de eerste keer dat een Vlaamse thrillerschrijver deze oeuvreprijs krijgt toegekend. De uitreiking was in het kader van het Nederlands Thrillerfestival, de veertiende editie al weer. Het was niet de enige prijs die Coppers deze maand ten deel viel. Een dag eerder won hij in zijn geboorteland al de Knack Hercule Poirot oeuvreprijs. 

Zie ook het overzicht van 
  januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustus, september

28 december 2022

Wordt verwacht 535 (nieuws, 2022)

Honderden zieke agentenBij uitgeverij Volt verschijnt op 28 februari 2023 de thriller Wetteloos van Line Holm en Stine Bolther. Een prikkelende vraag van de uitgever fungeert als teaser. 'Wat gebeurt er met een land als de politie machteloos is?'

In Jutland wordt het skelet van een jonge vrouw gevonden. Het is duidelijk dat ze decennia geleden is doodgeschoten, maar haar identiteit is niet te achterhalen. De overbelaste lokale politie stuurt de zaak naar politiehistorica Maria Just, in de hoop dat zij het raadsel kan oplossen.

Ondertussen wordt in Kopenhagen de chef Moordzaken aangereden en er zijn aanwijzingen dat het om een aanslag gaat. Mikael Dirk krijgt de taak om het onderzoek te leiden, terwijl zijn partner Frederik Dahlin worstelt met de mentale nasleep van een schietpartij.

Daarnaast besluiten honderden agenten zich ziek te melden en ontslag te nemen uit ontevredenheid over de arbeidsomstandigheden. Dat leidt al snel tot onrust en rellen, waardoor Denemarken in een staat van wetteloosheid en angst wordt geworpen.

Ineens rust daardoor niet alleen het onderzoek, maar ook de nationale veiligheid op Mikaels schouders…Wetteloos is het tweede, los te lezen deel in de reeks rondom Mikael, Frederik en Maria.

Line Holm is onderzoeksjournalist. Ze werd genomineerdvoor de Cavlingprisen, de meest prestigieuze Deense prijs voor journalistiek en heeft twee journalistieke boeken geschreven. Stine Bolther is journalist, schrijver en televisiepresentator en werkte ruim achttien jaar als juridisch en misdaadverslaggever. Ze heeft negen boeken geschreven, waaronder verschillende true-crimebestsellers. Holm & Bolther schreven eerder de thriller Voor onze zonden

September (nieuws, 2022)


Het Thrillerjaar 2022 - 9
Het is terugbliktijd. De Spanningsblog biedt een overzicht van het thrillerjaar 2022 in twaalf afleveringen. Vandaag: september. Over de 75-jarige Stephen King, de 78-jarige Tomas Ross en de comeback van Liza Marklund.

Stephen King schrijft sprookje
Op 21 september werd hij 75 jaar. En dat vierde Stephen King met de publicatie van zijn 65ste roman, Fairy Tale. Een halve eeuw schrijft hij inmiddels zes uur per dag. Nog een paar cijfers: King verkocht meer dan 350 miljoen boeken, zijn vermogen wordt op ruim een half miljard dollar geschat. Nadat hij in 2002, als gevolg van een aanrijding, zijn eigen pensioen aankondigde, schreef hij nog meer dan twintig boeken. Dagelijks wil hij tweeduizend woorden op papier krijgen.

What if

Tomas Ross wordt 78 jaar en schrijft, net zoals collega Stephen King, onvermoeibaar door. Hij schrijft, 
schrapt en schaaft aan zijn 78ste boek. De auteur meldt op Facebook dat hij 'noest plot' aan een thriller met de werktitel Poetins dochter. 'Aan de basis staan de nieuwsberichten over Maria Poetina en haar veronderstelde Nederlandse echtgenoot', aldus de thrillerveteraan. 'Geen historie, maar dichter bij de actualiteit. Een 'what if' thriller.'

De Camino op het scherm
De filmrechten van de prijswinnende thriller De Camino van Anya Niewierra zijn verkocht. Producent Hollands Licht wil er een serie van maken. Niewierra zegt uit te kijken naar de verfilming. 'Ik ben vooral benieuwd hoe deze vredige sfeer op de Camino gaat werken naast de beelden van de oorlog in Bosnië.' De Camino gaat over een Limburgse chocolatier wier echtgenoot in Frankrijk zelfmoord pleegt tijdens het lopen van de pelgrimstocht. 

Schrijver Peter Straub overleden
Peter Straub
, auteur van horror, thrillers en bovennatuurlijke romans en korte verhalen is op 4 september op 79-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan heeft een schrijfcarrière van meer dan veertig jaar achter de rug. Hij schreef een aantal boeken samen met Stephen King, zoals De talisman en Zwart huis. Straub verkeerde in het schemergebied tussen horror, fantasy en thrillers. Hij brak in 1974 door met Duivelsbloed, dat werd bestempeld als pure horror. Later schreef hij thrillers als De Hellfire Club en schaafde hij negen jaar lang aan een trilogie over de Vietnamoorlog (KokoKomplot en Kelen) en de gevolgen daarvan voor de Amerikaanse psyche.

Comeback
Liza Marklund is terug. De Zweedse bestsellerauteur nam in 2015 afscheid van het thrillergenre met de publicatie van IJzer en bloed, het laatste avontuur van misdaadverslaggeefster Annika Bengtzon. Daarna zou ze zich toeleggen op het schrijven van columns, het maken van documentaires, haar werk als UNICEF-ambassadeur, haar besognes met haar eigen uitgeverij en een huis in Marbella. 
Maar het thrillerbloed kruipt waar het niet gaan kan. Bij uitgeverij De Geus verschijnt haar nieuwe thriller, getiteld Poolcirkel. Het boek, het eerste deel van een drieluik, speelt zich af in de regio waar Marklund haar jeugdjaren doorbracht. 

Zie ook het overzicht van 
 januarifebruarimaartaprilmeijunijuli, augustus

27 december 2022

Augustus (nieuws, 2022)


Het Thrillerjaar 2022 - 8Het is terugbliktijd. De Spanningsblog biedt een overzicht van het thrillerjaar 2022 in twaalf afleveringen. Vandaag: augustus. Over Gouden Strop-winnaar die Vinex-thriller schrijft, een andere Gouden Strop-laureaat die nieuwe held introduceert en Herman Brusselmans die zijn pet afneemt voor Saskia Noort.

Ouwe macho eert literaire influencer

Acht jaar geleden zei Herman Brusselmans over Saskia Noort dat zij uitsluitend boeken schrijft voor vrouwen in de menopauze. Drie jaar later beweerde deze 'ouwe macho' het volgende: 'God zorgt ervoor dat de romans van Saskia Noort bestsellers zijn.' De schrijfster zelf signaleerde dat hij zich uitliet over 'haar vierkante kop en grijze doos'. Maar nu noemt de Vlaamse auteur in de Volkskrant de schrijfster van Terug naar de kust een van zijn literaire influencers (naast onder anderen Hella Haase en Max Dendermonde). Noort zorgde ervoor dat Brusselmans, destijds volledig in de greep van de coke, weer zin kreeg in schrijven. Zegt-ie.

Nieuwe tuxedo
Ook klassiekers verdienen een nieuw jasje, bedacht HarperCollins Holland. De uitgeverij voegde de daad bij het woord en sneed op maat een nieuwe cover voor de eerste twee delen van de beroemde James Bond-reeks van Ian Fleming. Het gaat om de boeken Casino Royale en Live and Let Die. Later zullen ook andere delen een nieuw jasje aangemeten krijgen.

Esther Verhoef zoekt vertaalster

Schrijfster Esther Verhoef plaatst een opmerkelijke oproep op Facebook. Ze zoekt de Belgische vrouw die haar succesroman Rendez-Vous naar het Frans vertaalde. 'Ene 'Michelle' stuurde haar jaren geleden haar eigen Franse vertaling van de thriller. Door 'omstandigheden' raakte Verhoef de gegevens van de vertaalster kwijt.

Mijn naam is Boorman, Leo Boorman
Drie jaar na zijn laatste thriller (die hij schreef onder het pseudoniem Felix Weber) komt tweevoudig Gouden Strop-winnaar Gauke Andriesse met een nieuwe reeks, waarin rechercheur Leo Boorman centraal staat. Bij uitgeverij Volt verschijnt Dodelijke gelijkenis, die zich afspeelt tegen het decor van de Vietnamoorlog. Leo Boorman  is rechercheur van de divisie Moordzaken van de Baltimore Police Department. Nieuwe Buren revisited

Vijftien jaar geleden schreef Saskia Noort Nieuwe buren. Een Vinex-thriller die niet onopgemerkt bleef: het werd een geheide bestseller die later een televisiebewerking kreeg met het toen nog gelukkige koppel Thijs Römer en Katja Schuurman. Het boek kreeg ook kritiek, onder anderen van Tomas Ross. 'Het is Agatha Christie, met seks in de Vinex-wijk.' Schrijfster Bernice Berkleef, Gouden Strop-winnares van 2021, kondigt haar eigen doorzonthriller aan. Bij The House of Books verschijnt haar nieuwe thriller met de titel Vinex. 'Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?'

Rollercoasterjaar
Het is een rollercoasterjaar, schrijft Marelle Boersma (1957) op Facebook. Naast auteur is ze ook schrijfdocent. Dit jaar heeft ze haar handen vol aan de zorg voor haar hoogbejaarde ouders, stond er  een stressvolle verhuizing gepland en ziet ze kans om ziekenhuisbezoek en chemotherapie op geraffineerde wijze te combineren met het geven van schrijftips aan haar volgers. En alsof dat niet genoeg is, voltooit ze een nieuwe thriller in de Vertrek-serie, getiteld De engel van Sevilla

Zie ook het overzicht van januarifebruarimaartapril, mei, juni, juli 
26 december 2022

Juli (nieuws, 2022)


Het Thrillerjaar 2022 - 7
Het is terugbliktijd. De Spanningsblog biedt een overzicht van het thrillerjaar 2022 in twaalf afleveringen. Vandaag: juli. Over de overleden schrijvers Felix Thijssen en Rinus Ferdinandusse, de terugkeer van Hilde Vandermeeren en een nieuwe protagonist van David Baldacci.

Nog een keer Aspe

Het is al weer een jaar geleden dat de bestverkopende Vlaamse misdaadauteur overleed. Maar er komt toch nog nieuw werk van Pieter Aspe aan. De imprint Aspe NV kondigt het boek Volbloed aan. Daarin staan vier nog nooit eerder gebundelde verhalen. Zo onderzoeken in het verhaal De laatste rit commissaris Van In en zijn rechterhand Versavel aan de vooravond van de Tour de France een doodsbedreiging aan het adres van Vlaanderens bekendste wielrenner.

De Nazaten volgt op Debet
Als je een vervolg wilt schrijven op je boek uit 2013, dan is het verstandig om die titel nog eens te herlezen. En krijg je op vragen als 'hoe zat dat ook alweer?' vanzelf antwoord. Dat is wat Saskia Noort deze dagen doet, meldt ze op Twitter. Want volgend jaar staat een vervolg op haar bestseller Debet in de planningOp Twitter gaf Noort al de nieuwe titel van het boek vrij: De nazaten. Meer informatie wilde ze nog niet aan De Spanningsblog verstrekken. 'Daar is het nog veel te vroeg voor.'

Weer een nieuwe held!
John Puller, Will Robie, Amos Decker, Atlee Pine, Aloysius Archer. Namen van helden over wie David Baldacci meerdere thrillers heeft geschreven. De veelschrijver - we tellen zo'n 50 titels op zijn cv, de jeugdromans niet meegerekend - heeft weer een nieuwe protagonist in het leven geroepen. Het is Travis Devine en hij doet iets met geld. Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt de thriller De 6:20 man van David Baldacci. De uitgever heeft een sticker geplakt op de cover met de tekst 'Wall Street meets The Firm'.

Rinus Ferdinandusse overlijdt

Voormalig Vrij Nederland-hoofdredacteur en thrillerschrijver Rinus Ferdinandusse is zaterdag 23 juli op 90-jarige leeftijd overleden. n. Ferdinandusse gaf van 1969 tot 1991 leiding aan de redactie van Vrij Nederland en was initiator van de Detective & Thrillergids.

Ferdinandusse laat een oeuvre van 24 boeken na, voornamelijk misdaadromans. Een van zijn boeken, Naakt over de schutting (1966), werd in 1973 verfilmd door Frans Weisz. In 2001 werd hij gevraagd om het boekengeschenk te schrijven voor de Maand van het Spannende Boek. Dat werd de novelle Dovemansoren.

Hilde is back

In 2020 maakte de Vlaamse thrillerauteur Hilde Vandermeeren bekend geen boeken meer te schrijven en terug te keren naar het onderwijs. Maar het schrijfbloed kruipt waar het niet gaan kan.  Ze kondigt een aantal domestic noir-novelles aan.

Felix Thijssen overlijdt
Misdaadauteur Felix Thijssen is dinsdag 26 juli overleden op ‘zijn’ tempeliersvesting La Garde’ in het Franse St. Germain de Calberte. Daar woonde hij sinds midden jaren tachtig, samen met zijn echtgenote Fé Mylène. De schrijver is 88 jaar geworden. 

Thijssen
 (Rijswijk, 1933) werd geboren uit een geslacht van journalisten, avonturiers, notarissen, kunstenaars en globetrotters. Hij was lange tijd één van Nederlands bekendste thrillerauteurs. In 1999 won hij met Cleopatra (het eerste Max Winter mysterie) de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandse misdaadroman. In 2006 ontving Felix Thijssen voor Het diepe water de Diamanten Kogel, de Belgische prijs voor de beste misdaadroman. In de Max Winter-serie zijn elf delen verschenen.

Zie ook het overzicht van 
januarifebruarimaartaprilmeijuni

25 december 2022

Juni (nieuws, 2022)


Het Thrillerjaar 2022 - 6
Het is terugbliktijd. De Spanningsblog biedt een overzicht van het thrillerjaar 2022 in twaalf afleveringen. Vandaag: juni. Over het korte succes van een Gouden Strop, Karin Slaughter die De Da Vinci Code maar niets vindt en twee uitgevers die een thrillersite lanceren.

Schrijfkamer

De sectie Misdaadauteurs van de Auteursbond komt met een nieuw initiatief: de Writersroom. In een nieuwsbrief aan de leden doet schrijfster Ilse Ruijters het idee uit de doeken. 'Welke auteur kent het niet: je loopt vast in een verhaal, je twijfelt of je manuscript wel goed genoeg is, je weet niet of je boek wel wérkt. Schrijven kan een eenzame bezigheid zijn.' Daarom wil de sectie Misdaadauteurs de mogelijkheden van een writersroom voor misdaadauteurs onderzoeken. De term writersroom komt uit de televisie- en filmwereld: scenarioschrijvers werken altijd in een team. De een is goed in plotten, de ander blinkt uit in dialogen, een derde weet karakters uit te diepen. Ze halen het beste in elkaar naar boven en zetten op die manier een zo goed mogelijk product neer. Ruijters: 'We willen kijken of dit voor ons misdaadauteurs ook kan werken.'

Pauws tweede

Zul je net zien: ben je ziek, win je je tweede Gouden Strop. Het overkwam Marion Pauw op 9 juni. In de Bibliotheek Neude in Utrecht nam collega-auteur Susan Smit de trofee en een cheque van 10.000 euro namens haar in ontvangst. Pauws thriller Vogeleiland was volgens de jury het spannendste van vijftig ingezonden boeken. Ze is de eerste vrouwelijke auteur die de prijs voor de tweede keer wint. Ze staat nu op gelijke hoogte met Bob MendesRené AppelBram Dehouck en Gauke Andriesse, de laatste won onder het pseudoniem Felix Weber ook de Strop. Bas Haan won met zijn Lenoir de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut.
De kwaliteit van de Nederlandse thriller is beter geworden, signaleerde de jury in haar rapport. Let op: het gaat om het spannende boek van Hollandsche bodem, want de Vlamingen kwamen er dit jaar niet aan te pas. Uitgevers uit België mochten niet meedoen. Ook nu weer klaagde de jury dat de redactie van de ingezonden boeken wel beter kon. Nog een pluspuntje in dit van oudsher door mannen gedomineerde genre: van de vijftig inzendingen werden er 17 door een man geschreven, 31 door een vrouw, 1 door een duo en 1 door een collectief. 
De goede intenties van de Stichting Gouden Strop ten spijt, de impact van het winnende boek is slechts van korte duur geweest. Vogeleiland stond in 2021 langer in de Bestseller60 dan na het winnen van haar tweede Gouden Strop. Na de bekroning van het boek op 9 juni stond de thriller slechts twee weken lang in de lijst met plek 30 als hoogste notering. 

Slechte voorspeller
Ze eet liever in een fastfoodtent dan een sterrenrestaurant. Ze verzet zich tegen de Amerikaanse cultuur van wapenbezit, maar heeft zelf ook een geweer. En De Da Vinci Code vond ze maar niets. Het zijn spraakmakende uitspraken van Karin Slaughter, gedaan in een interview met het Vlaamse magazine De Tijd. Over het boek van Dan Brown zegt ze: ‘Ik kreeg ooit een proefversie van een boek te lezen en vond het maar niets. Achteraf bleek het om De Da Vinci Code te gaan. Dus ik ben niet echt de beste voorspeller van wat zal werken of niet.’

Thrillersite
Hij was al een tijdje operationeel, maar 30 juni werd-ie dan officieel gelanceerd: de site spannendeboeken.nl. Een initiatief van de uitgeverijen A.W. Bruna en Cargo, een imprint van De Bezige Bij. De twee willen 'een partner in crime' zijn van de lezer die een spannend boek zoekt. Het is vooral een fraai uitziende online toonbank van de thrillers van deze twee uitgevers, maar een kniesoor die daar op let.  

Zie ook het overzicht van januarifebruarimaartaprilmei
24 december 2022

Wordt verwacht 534 (nieuws, 2022)


Vera loopt de zee in
'Een magnifieke, spannende roman die zelfs de meest kritische lezer niet kan weerstaan', zo omschreef het Noorse dagblad VG Het kerkhof van de zee. Deze nieuwe, grootse roman van Aslak Nore kreeg vijf sterren van iedere krant in Noorwegen, werd een grote literaire hit en zal in meer dan 20 landen worden gepubliceerd. Zo ook in Nederland, op 21 februari bij uitgeverij HarperCollins Holland.

Uitgeverij HarperCollins Holland omschrijft Het kerkhof van de zee als een 'indringende roman over verraad, verboden liefde en een groot familiegeheim', gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het stoomschip DS Prinsesse Ragnhild (zie bovenste foto).

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vergaat een schip met aan boord Noorse burgers en Duitse militairen; er wordt aangenomen dat het op een mijn is gevaren. De jonge schrijver Vera en haar zoontje worden gered, maar haar man komt om.

Vijfenzeventig jaar later loopt Vera de zee in, en ze komt niet meer terug. Met haar verdwijnen ook haar memoires over de scheepsramp en de familietrauma's.

Maar haar kleindochter Sasha is vastberaden de waarheid te achterhalen: ze ontdekt namelijk dat Vera twijfelde over de ware toedracht van de ramp. Tegelijkertijd wordt er binnen de welgestelde familie een vuil spel gespeeld over de nalatenschap en de opvolging in het familieconcern. Welke geheimen herbergt het scheepswrak op de bodem van de zee?

Aslak Nore (1978) groeide op in Oslo en diende in het Noorse leger tijdens de conflicten in Bosnië. Hij was journalist in Afghanistan en Irak en is tegenwoordig schrijver en redacteur. Hij woont met zijn vrouw en kinderen in Frankrijk. Eerder publiceerde hij non-fictie en Wolfsangel, waarvoor hij de Rivertonprisen (de prijs voor de beste thriller van Noorwegen) won.

Mei (nieuws, 2022)


Het Thrillerjaar 2022 - 5
Het is terugbliktijd. De Spanningsblog biedt een overzicht van het thrillerjaar 2022 in twaalf afleveringen. Vandaag: mei. Over Lucinda '7 Zussen' Riley die postuum een thriller publiceert, uitgevers die het Duitstalige succes van Jac. Toes negeren en De Plaag die maar niet komt.

Thriller over een gejat plot
Bij uitgeverij Borgerhoff en Lamberigts verschijnt De plot van Jean Hanff Korelitz. Een verhaal waarin de plot draait om de diefstal van een briljante plottwist door een schrijver. Op een dag komt hij erachter dat het misschien nooit om een fictioneel verhaal ging. Stephen King: 'Het is een van de beste boeken die ik ooit gelezen heb over schrijvers en schrijven. Het is ook waanzinnig leesbaar en angstaanjagend.'

Robot repareert De Repair Club
Er was een relletje in boekenland toen NBD Biblion zijn 700 recensenten aan de kant zette. Voortaan zou de bibliotheekdienst zijn toevlucht zoeken tot artificial intelligence (AI) voor het schrijven van besprekingen. Recensies van nieuwe boeken worden nu automatisch gegenereerd door computers. Dat een ingreep door een robot ook positieve effecten kan hebben, ondervond thrillerschrijver Charles den Tex. Een softwareprogramma verbeterde naar zijn zeggen zijn nieuwste thriller De Repair Club.

Viertal in de race voor Gouden Strop
De shortlist voor de NBD Biblion Gouden Strop 2022 wordt 10 mei bekend. Nadat op 19 april een longlist van acht spannende boeken bekend werd gemaakt, heeft de jury het aantal kanshebbers op de grootste thrillerprijs van Nederland teruggebracht tot vier genomineerden. Het zijn Marion Pauw, Thomas Olde Heuvelt, Bas Haan en Gerrit Barendrecht.

Laatste boek Tomas Ross verschijnt postuum

Tomas Ross weet niet van ophouden. Zijn jongste boek De man zonder gezicht kwam recent uit, maar de Haagse auteur typt al weer aan zijn achtenzeventigste. Het is Poetins dochter, die volgend voorjaar in de boekhandel ligt. Ross is nog lang niet van plan te stoppen. De schrijver ontving thuis een cameraploeg van het programma Brommer op zee.  'Ik ga door tot ik er bij neerval', zei Ross, staand op een ladder voor een immense boekenkast waar zijn oeuvre staat uitgestald. 'Dat betekent dat mijn laatste boek wel postuum zal verschijnen.'

De plaag voorbij
Wie uitkijkt naar De plaag, het nieuwe boek van Isa Maron, kan lang wachten. Het boek, een thriller over een wereldbedreigende pandemie, komt niet. Uitgever The House of Books en schrijfster konden het niet eens worden over de inhoud. Contracten zijn verscheurd. 'De mix spannende fantasy/horror/actie was misschien toch een stap te ver voor de uitgeverij. Ik moest er zoveel aan veranderen dat het niet meer als mijn boek voelde.'

Succes genegeerd
Lovende recensies, tientallen lezingen en een televisiedocumentaire. Gouden Strop-winnaar Jac. Toes boekt veel succes met de jongste thriller over een agressief Rusland die hij met zijn partner in crime Thomas Hoeps heeft geschreven. Maar dat succes blijft beperkt tot Duitstalige landen. Het Nederlands-Duitse duo krijgt geen voet aan de grond in Nederland met Der Tallinn-Twist. Het wachten is op een Nederlandse uitgever die er warm voor loopt. ‘Een diep gekoesterde wens, want ik zou wel weer eens in mijn moedertaal willen verschijnen.’

Thriller van Zeven Zussen-schrijfster
Lucinda Riley, die wereldfaam verwierf met haar Zeven Zussen-serie, overleed in 2021 op 55-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Desondanks ligt er nu een nieuw boek van de schrijfster in de schappen. Het is een thriller.
 De geheimen van de kostschool speelt zich af in Norfolk in Engeland. Een pestkop wordt dood aangetroffen in zijn slaapzaal en de kostschool zit vol met verdachten. Het is aan rechercheur Jazz om het mysterie op te lossen.

Zie ook het overzicht van januarifebruarimaart, april