31 juli 2017

Wordt verwacht 411 (nieuws, 2017)

Balanceren tussen vakantiedroom en horror


Bij de Vlaamse uitgeverij Manteau verschijnt op 13 september de thriller De wolf van Colombes van de oud-bladenmaker en wijnbouwer Koen Strobbe. Het verhaal speelt zich af in een dorpje in de Provence waar men elkaar het licht in de ogen niet gunt.

Vijftiger Strobbe, voorheen werkzaam in de media, kocht in 2003 een stuk grond niet ver van het Franse Avignon. Met zijn vrouw runt hij het domein Perdrix-Lasouche, dat jaarlijks zo'n 18.000 flessen wijn produceert, voornamelijk rood.

Naast wijn verbouwen wilde Koen Strobbe aan den lijve ondervinden of hij ook schrijversbloed in zich had stromen. Hij besloot mee te doen met de door bestsellerauteur Pieter Aspe uitgeschreven verhalenwedstrijd en werd prompt genomineerd. Niet lang daarna kwam zijn eersteling uit, Kruis en munt, dat zich afspeelt in de Provence. Vervolgens schreef hij samen met Aspe de thriller Blankenberge blues, dat een bestseller werd.

Nu keert Strobbe met De wolf van Colombes terug naar de Provence. Strobbe beheerst volgens zijn uitgever de kunst om de lezer te laten balanceren tussen de Franse vakantiedroom en de horror.

Het verhaal: Nadat Laura en Nicolas hun drukke leven in Parijs vaarwel zegden, wordt een oude Provençaalse dokterswoning hun nieuwe droom. Terwijl ze gulzig het herfstige Zuiden ontdekken, worden ze geconfronteerd met de intriges van de plaatselijke bevolking.

Het hele dorp aast op het landgoed van een rijke truffelboer, de plaatselijke notaris draait zijn hand niet om voor wat fraude meer of minder en zelfs aan het verleden van hun nieuwe woning ontdekken ze een diepzwarte rand. Voor ze het goed en wel beseffen, raken ze verstrikt in een kluwen van vastgoedzwendel, onfrisse wijnhandel, kinderroof en iets wat veel weg heeft van nazipraktijken.

Strobbe wil zijn twee passies, wijn maken en schrijven, voort uitbouwen, verklaarde hij op de website Winetasting.be. En dat gaat sowieso in het buitenland zijn. Terug­keren naar Vlaanderen zit er niet in. 'Het is rustig leven hier, maar ik wil niet zwelgen in valse romantiek of doen alsof ik een grootgrondbezitter ben die rustig achterover kan leunen en leven zoals God in Frankrijk. Een wijngaard onderhouden en wijn verbouwen is hard labeur, neem dat van mij aan. Je moet maar eens een paar uur in de gure wind die hier vaak staat de ranken snoeien. Bovendien heb je veel dingen niet in de hand. Het is elke keer weer afwachten of de wijn zal voldoen. Maar het is tegelijk heerlijk om een eerlijk en lekker product van het land te maken. Een lekker glas wijn bij een spannend boek, dat wil ik de mensen serveren. En ik kan voor beide zorgen.'

Hollywoodsucces op papier (nieuws, 2017)

Avonturenthriller bekroond met Amazone award


De Britse schrijver David Leadbeater heeft met zijn in eigen beheer uitgegeven thriller The Relic Hunters de eerste Amazon Kindle Storystellerprijs gewonnen. 'Een droom die uitkomt', zei Leadbeater over de prijs waarmee een geldbedrag van ruim 22.000 euro is gemoeid. De wedstrijd stond open voor auteurs die via het platform van Amazone een boek hadden gepubliceerd.

Volgens David Leadbeater (foto) zelf is The Relic Hunters een Hollywoodsucces op papier. Leadbeater beschrijft de lotgevallen van Guy Bodie, een smokkelaar van relikwieën. Hij wordt door de CIA uit een Mexicaanse gevangenis bevrijd, waarna hij de dienst helpt ontdekken wat er ooit gebeurde met een van de zeven wereldwonderen.

Amazon liet weten dat het duizenden inzendingen voor de prijs had ontvangen. Daaruit werd met gebruik van verkoopcijfers, recensies van klanten en waarderingscijfers een shortlist van zes tittel gedestilleerd. Op de lijst stonden onder meer de memoires van Jono Dunnett over het  eerste rondje Engeland afgelegd op een surfplank en een roman over lesbische liefde van Jade Winters. Voor het bepalen van de winnaar werd een jury samengesteld, bestaande uit actrice Lily Cole, twee schrijvers en Amazon-medewerkers.

Leadbeater brengt sinds zo'n een jaar of vijf zijn thrillers op de digitale markt. 'Het duurde zes maanden voordat mijn eerste boek op Kindle begon te lopen', tekende The Guardian op. Ik was in die tijd nog werkzaam voor een bouwonderneming en schreef mijn eerste vier boeken in de avonduren.' Na die vier boeken concludeerde Leadbeater dat de verkopen dusdanig goed waren dat hij fulltime kon gaan schrijven. Leadbeater heeft nu zo'n 20 thrilllers op zijn naam staan en schat dat hij 750.000 e-books heeft verkocht.

Bron: The Guardian

30 juli 2017

Na afloop een barbecue (column, 2017)


Cursus Masterclassen 1


(Door Peter de Zwaan)

Dit keer kon ik kiezen uit twee mooie buitenlanden. Of ik er een Masterclass wilde geven, lekker in de buitenlucht, voor mensen die niet alleen in de zon wilden liggen. Doe-mensen dus. Maar dan wel doe-mensen die met hun achterwerk een bank wilden voelen. Zo ongeveer als al de schilderliefhebbers die aan de slag gaan als ze vakantie hebben, of de mandenvlechters, of, erger kan ik het niet bedenken, de met-hun-handen-doeners, maakt niet uit wat ze ermee doen, het kan borduren zijn.

Ik zeg dapper nee, want ik heb geleerd van de keer dat ik ja zei, en dat was nog niet eens in een mooi buitenland, maar in een naargeestig deel van een stad.

Ik zat daar een potje te Masterclassen en opeens dacht ik: wat zit ik nou weer te doen. Ik zit mensen die al een hele tijd denken dat ze door God gegeven schrijvers zijn te vertellen hoe ik dingen aanpak, maar dat willen ze helemaal niet horen, ze zitten hier vooral om te laten weten welke parels er al uit hun toetsen zijn gevallen en hoe ongelooflijk onrechtvaardig het is dat niemand juicht als ze langslopen.

Die houding is prima, daar wil ik duidelijk in zijn.

Als je zo nodig schrijver wilt worden kan een beetje houding van ‘ik ben eigenlijk de beste, maar ik hou me in omdat ik niet overdreven veel wil opscheppen’ geen kwaad.

Ik heb mezelf na die eerste Masterclass meteen ontClasst en dat vertel ik de organisator van de nieuwste prachtcursus in het mooie buitenland. Altijd tevergeefs.

Ik moet het niet zo serieus nemen.

Het is zo gezellig en na afloop is er wijn en - godbetere het - een barbecue.

Geen deelnemer verwacht dat hij na afloop van de cursus wenende uitgevers aan zijn voeten treft die smeken: publiceer bij mij.

Ik moet het vooral als een aardigheidje zien en het verdient ook nog. Plus natuurlijk kost en inwoning, hahaha.

Zoiets zeggen ze en ze reageren tamelijk verbolgen als ik voet bij stuk hou.

Na afloop van het telefoongesprek denk ik wel eens: ben ik echt op de wereld om, onbedoeld en zelfs met een diep gevoel van liefde, eindeloos veel vijanden te maken?

Waarschijnlijk wel, niets aan te doen, het zij zo.

Ziezo, dit was de inleiding. Een inleiding hoort bij elke cursus opdat de deelnemers weten waar de Grote Leider staat.

Dan kan ik nu overgaan tot mijn Masterplan.

Omdat u op net de verkeerde een camping zit te verzuipen, bied ik u een schriftelijke Cursus Masterclassen aan, geschikt voor collega’s die ooit best een masterklasje willen geven en voor hun slachtoffers. Kost niets en je hoeft er niets voor te doen. Sterker: je mag er niets voor doen, want het moet me niet gebeuren dat iemand je na de cursus zo gesticht is dat hij/zij/het als een wilde gaat schrijven en mij de resultaten toestuurt.

‘Kijk eens hoe goed ik ben geworden?’

Dat doe ik toch niet, kijken, dus laat maar.

De cursus begint met Les 1: Het begin.

Daarover in deel twee.Deze cursus is ook te volgen op www.peterdezwaan.nl

28 juli 2017

Daar was laatst... (nieuws, 2017)

Uitgever trekt aandacht met 'boos meisje'Met een geluidskaart die bij de toehoorder de stuipen op het lijf moet jagen, vestigt Karakter Uitgevers sinds kort de aandacht op Mannenjacht, de nieuwe thriller van Marion van de Coolwijk. De geluidskaart laat een kinderstem horen die de eerste regel zingt van het liedje 'Daar was laatst een meisje boos.'

Mannenjacht is de tweede thriller van Marion van de Coolwijk. Vorig jaar verscheen haar eersteling Mangelvrouw. Eerder schreef ze tientallen kinderboeken en educatieve uitgaven.

Voor de promotie van Mannenjacht trok Karakter 5.000 euro uit waarmee de geluidskaarten werden bekostigd. Het bijbehorende fragment is een verwijzing naar de plot van het boek. Karakter verspreidde de kaart onder media en boekenbloggers. Volgens uitgever Chris de Graaf zijn de boeken van Van de Coolwijk geschikt voor het publiek van bekendere thrillerauteurs als Esther Verhoef en Loes den Hollander.

Bron: Boekblad

27 juli 2017

Collectief geheugen (nieuws, 2017)

Thomas Olde Heuvelt doet gooi naar titel Slimste MensDeze week is het tiende seizoen van de tv-quiz De slimste mens gestart. We zagen Marjan van den Berg, schrijfster van de thriller Joy, al enkele afleveringen winnen. Vanavond maakt thrillerschrijver Thomas Olde Heuvelt zijn entree in het programma, dat gepresenteerd wordt door Philip Freriks en als enige jurylid de altijd vrolijke Maarten van Rossem kent.

Olde Heuvelt is auteur van de bestseller Hex, die werd onthaald op vrolijke kreten van de Amerikaanse horrormeester Stephen King'Briljant en volstrekt origineel', oordeelde King over HEX  In dat boek is het pittoreske dorpje Beek in de greep van de zeventiende-eeuwse Wylerheks. Met haar dichtgenaaide mond en ogen jaagt ze de bewoners de stuipen op het lijf. Haar aanwezigheid is een lang bewaard geheim, maar wanneer een groep jongeren viral besluit te gaan, laat de heks de gemeenschap afglijden naar middeleeuwse praktijken...

Thomas Olde Heuvelt
(1983) won in 2015 de prestigieuze Amerikaanse Hugo Award en werd genomineerd voor een World Fantasy Award. Volgens uitgeverij Luitingh-Sijthoff verschijnt dit jaar nog zijn nieuwe thriller.

Roem en succes (nieuws, 2017)

Stalker maakt zangeres het leven zuurZe stond tussen de coulissen bij Nick & Simon, snuffelde achter de schermen bij Edsilia Rombley en Karin Bloemen, dronk koffie bij Marco Borsato en keek over de schouders mee bij de geluidstechnici van Nits. En dat allemaal onder het mom van research voor haar nieuwe boek. Kort na de publicatie van haar historische roman Ginevra, verschijnt dinsdag 22 augustus al bij uitgeverij Prometheus Doorbraak, de nieuwe thriller van Simone van der Vlugt. 

Glitter en glamour, maar ook de schaduwkanten van het artiestenleven komen ruim aan bod in Doorbraak. De jonge Romée breekt door als zangeres na een desastreuze jeugd met een tirannieke vader.

Maar alle plotselinge roem en succes maken haar niet gelukkig. Haar broer Rob, het enige familielid met wie ze het goed kan vinden, raakt vermist op zijn wereldreis. In haar professionele leven wordt ze beschuldigd van plagiaat en geterroriseerd door een anonieme stalker. Romée trekt zich steeds meer terug en probeert wanhopig grip op haar leven te krijgen. Op het randje van een burn-out gaat ze op zoek naar Rob, maar de zoektocht is niet zo eenvoudig als ze dacht.

Om antwoorden te krijgen moet Romée terug naar haar ouderlijk huis, waar oude wonden worden opengereten. Wat is de waarheid, en wie kan ze vertrouwen? Intussen komt haar stalker steeds dichterbij.

Simone van der Vlugt (1966) is een van Nederlands grootste schrijvers van thrillers, jeugdboeken en historische romans. Haar eerste thriller, De reünie, was direct een groot verkoopsucces en werd genomineerd voor de NS Publieksprijs. Dat succes bevestigde ze daarna met onder meer Schaduwzuster, Het laatste offer, Blauw water, Op klaarlichte dag (winnaar NS Publieksprijs), Vraag niet waarom en, recent, Toen het donker werd. Haar boeken verschijnen onder andere in Engeland, Amerika, Duitsland, Spanje, Latijns-Amerika, Tsjechië, Italië, Denemarken, Hongarije en Litouwen.

Van der Vlugt werkte voor de totstandkoming van haar thriller samen met zangeres Kim de Boer, die op de derde plaats eindigde bij de allereerste The Voice of Holland. 'Ik heb zanglessen bij haar genomen om me nog beter te kunnen inleven', liet ze eerder weten. De songs die in de thriller voorkomen, zullen in de toekomst ook echt te beluisteren zijn, want De Boer gaat ze schrijven.

Voor de publicatie van haar thriller is Van der Vlugt overgestapt naar uitgeverij Prometheus. Met haar historische romans blijft Van der Vlugt bij Ambo|Anthos.

24 juli 2017

Van de transfermarkt (nieuws, 2017)

De Crime Compagnie haalt Vrouwenthrillers.nl in huisDe Crime Compagnie, uitgeverij met voornamelijk vrouwelijke auteurs in haar fonds, heeft de site Vrouwenthrillers.nl overgenomen van oprichters Annette Hulscher-Kijne en Eric van Dijk. De redactie wordt gevormd door Wendy Wenning en Anneke van Ieperen die al geruime tijd voor de site werken.

Vrouwenthrillers.nl bestaat sinds 28 juni 2007, twee maanden korter dan De Spanningsblog, en richt zich op het genre vrouwenthrillers: literaire en psychologische thrillers die vooral vrouwen aanspreken. De site heeft zo'n 30.000 unieke bezoekers per maand. Pluspunten van de site zijn volgens De Crime Compagnie de recensies van zowel bezoekers als recensenten en de duidelijke focus op het genre. Deze week wordt tevens de nieuwe vormgeving van de site gelanceerd. Na tien jaar werd het tijd voor 'een nieuwe look & feel'.

'Voor ons was dit een logische overname', zegt Ilse Karman, eigenaar van De Crime Compagnie. 'Wij zijn gespecialiseerd in het uitgeven van vrouwenthrillers en de site bedient precies onze doelgroep. Het is voor ons strategisch gezien een belangrijke site.'

Karman benadrukt dat De Crime Compagnie alleen faciliteert en dat de site verder opereert onder een onafhankelijke redactie. 'Wel gaan we de redactie helpen om nog meer bezoekers te trekken. De eerste stap in die richting is al genomen door de nieuwe vormgeving.'

23 juli 2017

Biertje? (nieuws, 2017)

Britse thrillerprijs voor Chris Brookmyre


De Schotse thrillerauteur Chris Brookmyre heeft eind vorige week de Theakston Old Peculier crime novel of the year award gewonnen. Brookmyre, die een met de hand gegraveerd biervaatje won en 3.000 Britse pond op zijn rekening kreeg bijgeschreven, versloeg in de finale onder anderen bestsellerschrijfster Val McDermid.

Het winnende boek is getiteld Black Widow en is een thriller vol cybercriminaliteit, seksisme en moord. Brookmyre (foto) vertelt het verhaal van chirurg Diana Jager, die 'ontmaskerd' wordt als de schrijver van een blog over seksisme binnen haar beroepsgroep. Ze ontmoet Peter en haar leven lacht haar weer toe. Totdat Peter het leven laat tijdens een auto-ongeluk en Jager voor de rechter wordt gesleept. Black Widow won vorig najaar al de McIlvanney-thrillerprijs tijdens het festival Bloody Scotland. De jury was toen enorm te spreken over de plotwendingen die zelf weer bol stonden van plotwendingen.

Behalve tegen McDermid moest Brookmyre het ook opnemen tegen Eva Dolan, Sabine Durrant, Mick Herron en Susie Steiner. De genomineerde auteurs werden gekozen uit een longlist van 18 Britse en Ierse misdaadromans die tussen 1 mei 2016 en 30 april 2017 op de markt verschenen.

De winnaar kreeg zijn prijs overhandigd tijdens de openingsavond van het Theakston Old Peculier Crime Writing Festival in Harrogate. Lee Child kreeg tijdens het evenement een oeuvreprijs uitgereikt. Het was de achtste keer in het bestaan van het festival dat deze ereprijs werd toegekend. Child ontving de prijs uit handen van Val McDermid, de vorige winnaar. Eerder werden collega-auteurs als Lynda La Plante, Ruth Rendell, P.D. James en Colin Dexter onderscheiden.

Bron: The Guardian

20 juli 2017

Op het puntje van je stoel (nieuws, 2017)


De eerste beelden van De Sneeuwman


De film draait pas vanaf oktober in de bioscopen, maar al vandaag is de trailer vrijgegeven van de thriller De Sneeuwman, naar het gelijknamige boek van Jo Nesbø. Nieuwsgierigen kunnen alvast een blik werpen op de held van het Harry Hole, gespeeld door Michael Fassbender. En de eerste beelden van... De Sneeuwman. 

De Sneeuwman kwam uit in 2007 en is de zevende thriller met Harry Hole in de hoofdrol. Het verhaal speelt zich af in het winterse Oslo. Birte Becker komt thuis van haar werk en bewondert de sneeuwpop die haar zoon en man hebben gemaakt. Tenminste, dat denkt ze. Haar man en zoon weten echter van niets. Vol verbazing kijken kijken de drie door het raam naar de sneeuwpop en bemerken iets vreemds. De sneeuwpop kijkt naar het huis, naar hen.

Inspecteur Harry Hole ontvangt ondertussen een brief die verschillende verdwijningszaken met elkaar in verband brengt, waarin getrouwde vrouwen vermist raakten op de dag dat de eerste sneeuw viel. De brief is ondertekend met ‘De sneeuwman’.

In de Verenigde Staten gaat The Snowman in oktober in première, Nederland zal niet lang daarna volgen. De cast bestaat naast Fassbender uit onder anderen Rebecca Ferguson en Toby Jones. 'Ik denk dat het echt een angstaanjagende film wordt', zei Fassbender eerder. Op-het-puntje-van-je-stoel, zo'n soort film.' De Sneeuwman is geregisseerd door Tomas Alfredson, die eerder de vampierfilm Let the right one in en Tinker, Tailor, Soldier, Spy (naar de gelijknamige thriller van John le Carré) voor zijn rekening nam.

De trailer:

Gesignaleerd 420 (nieuws, 2017)

Allison Brennan - Fatale kus


Bij uitgeverij De Fontein verschijnt op 25 juli Fatale kus van Allison Brennan. Het is de tweede thriller over FBI-agente Lucy Kincaid.

Lucy Kincaid wordt door haar vriend, beveiligingsexpert Sean Rogers, gevraagd haar expertise op het gebied van cybercriminaliteit in te zetten bij het onderzoek naar een vermiste tiener. Het onderzoek loopt synchroon met de klopjacht van de FBI op de ‘Cinderella Wurger.’ Deze seriemoordenaar heeft het voorzien op jonge vrouwen die hij op feesten drogeert en op die manier makkelijk tot zijn slachtoffer maakt.

Wanneer beide onderzoeken met elkaar dreigen te botsen, is Lucy niet van plan om een stap opzij te doen. Haar eigen pijnlijke verleden maakt haar vastbesloten jonge vrouwen te behoeden voor criminelen. Daartoe gaat Lucy niet alleen de confrontatie aan met een meedogenloze psychopaat, maar ook met haar eigen angsten. Zelfs als dat betekent dat haar carrière en haar geluk met Sean op het spel staan.

De Amerikaanse schrijfster Allison Brennan (1969) vindt dat het leven te kort is om je te vervelen, dus baarde ze vijf kinderen en schrijft ze drie boeken per jaar. Van voormalig adviseur van justitie in Californië is ze in korte tijd uitgegroeid tot een bestsellerauteur van ruim twintig boeken, voornamelijk romantische thrillers, en talrijke korte verhalen. In Nederlandse vertaling verscheen eerder haar thriller Tot de dood ons scheidt

19 juli 2017

Achter het katheder (nieuws, 2017)

Voor twee tientjes naar Dan BrownDan Brown komt naar Nederland. De Amerikaanse bestsellerauteur zal onder andere op zondag 22 oktober in Paradiso in Amsterdam een lezing geven over zijn nieuwe boek Oorsprong.

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff organiseert dit evenement in samenwerking met The John Adams Institute. Eerder in oktober, op de derde om precies te zijn, verschijnt Dan Browns langverwachte nieuwe thriller Oorsprong. De thriller zal in een aantal landen op dezelfde dag verschijnen.

Brown heeft professor Robert Langdon opnieuw de hoofdrol toebedacht. Ditmaal speelt het verhaal zich volledig af in Spanje, en wel in Madrid, Barcelona, Sevilla en Bilbao, de stad van het Guggenheim Museum. Dan Brown weeft in Oorsprong wederom een mozaïek van codes, wetenschap, religie, geschiedenis, kunst en architectuur tot een volgens de uitgever 'razend spannende thriller'. De frisse draai die Brown er ditmaal aan geeft, is dat hij ook moderne kunst en innovatieve technologie flink de ruimte geeft.

De thrillers van Dan Brown worden in 56 landen uitgegeven en er zijn meer dan 200 miljoen boeken van verkocht. In Nederland en België zijn meer dan 5 miljoen exemplaren in Nederlandse vertaling over de toonbank gegaan.

De kaartjes voor de lezing zijn verkrijgbaar via www.john-adams.nl. Kaartprijzen variëren van 13 euro (John Adams leden), tot 15 euro (studenten) en 19 euro (overige). Voor vijf euro meer kun je vanaf 3 oktober het boek bemachtigen. Het complete programma van het bezoek van Dan Brown wordt eind augustus bekendgemaakt op de site www.danbrown.nl.

18 juli 2017

Een gezin van 14 (nieuws, 2017)

Vol huis bij Anita Terpstra


Anita Terpstra is vooral bekend van haar thrillers. Tot dusver heeft ze er zes op haar naam staan, waarvan de laatste, Samen, dit jaar genomineerd werd voor de Gouden Strop. Nu stort de in het Friese Hallum geboren schrijfster zich ook op non-fictie.

Het regent kinderen in het nieuwe boek van Anita Terpstra. Zij heeft deze week een contract getekend voor dat boek bij uitgeverij Hollands Diep, zo laat zij via Facebook weten. 'De voorlopige titel is Het huis vol, een geschiedenis van het grote gezin.'

Grote families, daar weet Terpstra wel wat van af. 'Mijn moeder komt uit een gezin van 14 kinderen, mijn vader uit een gezin van 7. De afgelopen maanden heb ik mijn ouders en ooms en tantes geïnterviewd over opgroeien in dat grote gezin. Uiteindelijk heeft dat geleid tot een boek.' Wanneer het boek in de winkel ligt, is nog niet bekend.

Onverwacht dilemma (nieuws, 2017)

Wilhelmina, Churchill en Poncke Princen in nieuwe 'Ross'


Op 18 januari 2018 verschijnt bij uitgeverij Cargo Het verdriet van Wilhelmina, het laatste deel van de Indië-trilogie van Tomas Ross. Illustere figuren als de uit graniet gehouwen koningin Wilhelmina, premier Winston Churchill en overloper Poncke Princen passeren de revue.


Eind november 1941. Na de Duitse opmars in Europa is de angst groot dat Nederlands-Indië zal worden aangevallen door Japan. In Engeland krijgt koningin Wilhelmina op haar landgoed Stubbings House bezoek van de Britse premier Winston Churchill. Hij stelt haar voor een onverwacht en verschrikkelijk dilemma. Tot haar wanhoop zal Wilhelmina moeten instemmen met zijn geheime verzoek, waardoor de oorlog een totaal andere wending zal krijgen.

Acht jaar later: Nederland vecht een eigen oorlog in Nederlands-Indië, waar de nationalisten van Soekarno de onafhankelijke Republik Indonesia hebben uitgeroepen.

Voormalig inlichtingenofficier Arnie Springer hoort dat zijn oude liefde op Java is verdwenen nadat ze samen werd gezien met de beruchte Nederlandse deserteur Poncke Princen. Hoewel Arnie na de gruwelen van de jappenkampen gezworen heeft nooit terug te gaan, vliegt hij in april 1948 naar Batavia. In de tropische hitte onderneemt hij een levensgevaarlijke zoektocht, en belandt in een mijnenveld van intriges waarin alles verband lijkt te houden met het pact van Wilhelmina en Churchill in Stubbings House.

Eerder verschenen in deze trilogie Van de doden niets dan goeds en De onderkoning van Indië.

15 juli 2017

Vinger aan de Strop (nieuws, 2017)

Het was óf bekendmaking bij RTL óf de prijs per post laten bezorgen


Een alternatief voor de uitreiking van de Gouden Strop bij RTL Late Night was er niet. Het was kiezen voor de bekendmaking in het programma van Humberto Tan of de prijs per post bij de winnaar thuis laten bezorgen. Dat schrijft voorzitter Peter Römer in een brief aan de leden van het Genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs.

Na de uitreiking van de Gouden Strop op 8 juni, die in het RTL-programma nog geen tien minuten in beslag nam, is er onder de leden, en ook onder niet-leden, commotie ontstaan over de wijze waarop de uitreiking plaatsvond. Er werd gesproken van een tenenkrommende uitzending en de vraag werd gesteld of dit nu echt niet anders kon. Bestsellerschrijfster Saskia Noort kondigde van de weeromstuit aan een eigen thrillerprijs in het leven te roepen.

Peter Römer stelt dat 'de uitzending niet het pareltje is geworden dat ons allen voor ogen stond. In de voorbereiding is niet alles zo verlopen als wij hadden gehoopt.' Maar het bestuur van het GNM werd nu eenmaal voor een voldongen feit gesteld, aldus de voorzitter. 'Begin dit jaar werd het nieuwe bestuur geconfronteerd met het feit dat er bij de CPNB geen geld meer was voor een Avond van het Spannende Boek. Nadat de vorige twee edities al in afgeslankte vorm hadden plaatsgevonden (geen grote feesten meer met pers en publiek in de Melkweg of Felix Meritis) was het geld nu op.'

De organisatie en uitreiking van de Gouden Strop én de Schaduwprijs voor debutanten is sinds begin 2012 in handen van de CPNB.  'De Gouden Strop en de Schaduwprijs zijn al jaren kind aan huis bij de CPNB en we zijn dan ook enorm blij deze mooie prijzen in onze familie te mogen verwelkomen', zei CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer destijds in een verklaring. 'Dit is de volgende logische stap in een steeds inniger wordende samenwerking', meldde Willem Asman, toenmalig voorzitter van het GNM.

Niet lang daarna paste de CPNB het reglement zodanig aan dat uitgevers die boeken wilden aanmelden voor de thrillerprijzen per titel 160 euro moesten ophoesten. Bovendien werd de uitgever van het winnende boek verplicht 1.600 euro af te dragen voor promotie. De CPNB was vijf jaar geleden zo'n 30.000 euro kwijt aan de prijzen, de vergoedingen voor de juryleden, het secretariaat en overige kosten. Het is niet bekend wat de Strop en de Schaduwprijs dit jaar hebben gekost.

Het nieuwe reglement leidde al snel tot gênante situaties bij vooral de kleinere uitgevers, bleek bij navraag. Elke euro is er een, dus bekeken de uitgevers welke thrillers volgens hen de meeste kans op de shortlist maakten. Zij gingen als het ware op de stoel van de jury zitten. Zo vielen chicklitachtige thrillers af bij de ene uitgever, terwijl de andere uitgever niet eens durfde te melden welke boeken wel ingezonden waren uit angst 'afgevallen' auteurs tegen het hoofd te stoten. Grote uitgeefhuizen meldden daarentegen 'zonder enige terughoudendheid' thrillers te hebben aangemeld. Of dat in de editie van 2017 ook het geval was, is niet duidelijk. De CPNB weigerde de groslijst van alle ingezonden boeken vrij te geven.

Volgens Römer is het aan het eigen initiatief van het GNM te danken dat de uitreiking op televisie plaatsvond. 'Een initiatief dat overigens van harte door de CPNB werd ondersteund. (...) Het alternatief was geweest dat wij de prijzen per post bij de prijswinnaars thuis hadden moeten laten bezorgen.' Wat de financiële overwegingen van de boekpromotor waren om geen Avond van het Spannende Boek meer te organiseren, laat Römer graag aan de CPNB over. 'Daar gaan wij nu eenmaal niet over.'

De GNM-voorzitter stelt dat het de bedoeling van het bestuur is om 'op dit pad' voort te gaan. 'In gesprek gaan met de CPNB en RTL om lering te trekken uit de afgelopen uitzending en te kijken of we dit bij een eventuele volgende editie niet wat anders en aansprekender kunnen aanpakken.'

Het genootschap zal ook de zoektocht naar een geschikte sponsor 'met nieuwe energie ter hand nemen' en verzoekt de leden zich hierover uit te spreken. 'In de reacties na de bewuste uitzending werden de leden (door leden) opgeroepen om te komen met suggesties. Een oproep die wij van harte ondersteunen. Kom met plannen en ideeën, val ons vooral lastig met nieuwe initiatieven. Denk met ons mee.' Thrillerauteur Jacob Vis had al op eigen initiatief een notitie met voorstellen en ideeën voor een nieuwe opzet van de Gouden Strop naar het bestuur gemaild. Die notitie ontbrak bij de brief van het GNM-bestuur aan de leden.

13 juli 2017

Wordt verwacht 410 (nieuws, 2017)

De harpoenier heeft het gedaan


'Betoverend en angstaanjagend goed', schreef de New York Times. 'Een uitzonderlijk boek. Afwisselend hilarisch, choquerend, opwindend en provocatief', oordeelde The Independent. En schrijfster Hilary Mantel kwam bijkans loftuitingen te kort: 'Briljant en verslavend. Een tour de force van vaart en spanning, en een fantastische weergave van een lang verloren tijd.'

De kranten en de schrijfster bejubelden Het Noordwater van de Britse schrijver Ian McGuire. De Nederlandse vertaling van The North Water verschijnt op 21 september bij uitgeverij Cargo.

Het Noordwater is een avonturenroman voor lezers met zeebenen. Het is 1859: Patrick Sumner moet na zijn oneervolle ontslag uit het leger ten einde raad een positie als scheepsarts accepteren aan boord van een walvisvaarder die op weg is naar de poolcirkel. Het is laat in het jaar, en terwijl donker en kou op zee genadeloos toenemen, wordt het zwaar verminkte lichaam van een scheepsjongen gevonden.

Sumner gaat op onderzoek uit, en komt op het spoor van Henry Drax: harpoenier, moordenaar, monster. Op zoek naar bewijs om Drax op te sluiten, gebeurt het ondenkbare: het schip loopt vast in het ijs en zinkt. Terwijl de doodsbange en wanhopige bemanning tijdens de barre, oneindige nacht probeert te overleven, weet Sumner dat er zich in hun midden een meedogenloze moordenaar schuilhoudt.

Ian McGuire werkt als universitair docent in Manchester en schreef eerder korte verhalen en een roman. Het Noordwater, dat genomineerd werd voor de Man Booker Prize 2016, wordt door de BBC bewerkt tot een zesdelige televisieserie.

Foto auteur: Paul Wolfgang Webster

12 juli 2017

Toon en stijl (nieuws, 2017)

Annejet van der Zijl verkent 'de spannende literatuur'


Schijfster Annejet van der Zijl is bekend van haar historische en literaire non-fictie. Haar boeken, waaronder Sonny Boy, De Amerikaanse prinses en Anna werden stuk voor stuk bestsellers. Nu stort Van der Zijl zich ook op fictie.

Annejet van der Zijl en haar partner Jo Simons zijn een meerjarige samenwerking aangegaan met uitgeverij Hollands Diep. Simons en Van der Zijl werken al geruime tijd aan de opzet van een reeks romans. Het eerste deel daarvan verschijnt in februari 2018. Het zal voor het eerst zijn dat Van der Zijl het genre van de literaire fictie beoefent.

Qua inhoud, toon en stijl zal de nieuwe reeks zich duidelijk onderscheiden van de rest van het oeuvre van Van der Zijl, belooft Hollands Diep. Zij schrijft de serie samen met journalist en publicist Jo Simons, die haar ook terzijde stond bij de totstandkoming van haar historische werk. 'Samen beogen zij een nieuwe, interessante stem aan het genre van de spannende literatuur toe te voegen', aldus de uitgeverij.

Als auteur van historische en literaire non fictie blijft Van der Zijl verbonden aan Uitgeverij Querido.

11 juli 2017

Eva Keuris - Over het spoor (2017)

Indrukwekkend debuut over moord op tienjarige Jordi


(Door Peter Kuijt)

Drie pubers – Ingmar, Remi en Julian - worden in de zomer van 2008 opgepakt en veroordeeld voor de moord op de tienjarige Jordi de Wit. Zijn levenloze lichaam werd aangetroffen in het riet van hun vijver in een natuurgebied tussen Hilversum en Bussum.

Na hun gevangenisstraf besluit ghostwriter Stella Lammers het relaas van rijkeluiszoon Ingmar op te tekenen. Deze ziet er een kans op rehabilitatie in.

Zonder overbodige tierelantijnen vertelt debutante Eva Keuris in Over het spoor het verhaal in de ik-vorm. Geen gesmijt met emoties, zoals in literaire thrillers te doen gebruikelijk is. Aan de soepel lopende dialogen kun je aflezen dat ze voldoende ervaring heeft opgedaan als schrijver voor soaps, dramaseries en speelfilms. Over het spoor leest bijkans als een journalistiek verslag, met een reeks onverwachte ommezwaaien in de finale. Dit smaakt naar meer.

Eva Keuris - Over het spoor. Uitgeverij Prometheus, 272 pag.

Deze recensie verscheen eerder - in een nóg kortere versie - in het AD

Roel Janssen - Alles verloren (2017)

Actuele thriller over migrantencrisis


(Door Peter Kuijt)

Tessa Insinger, heldin met zeebenen uit de met een Gouden Strop bekroonde De tiende vrouw, duikt weer op in de nieuwste thriller van Roel Janssen, Alles verloren (Cargo, € 19,99). Met fotograaf Mortimer zeilt ze langs Griekse en Turkse eilanden voor een reportage over vluchtelingen uit het Midden-Oosten die naar een veilig Europa willen.

Ze redden het Syrische meisje Soumaya uit zee, zij is de enige overlevende van een groep vluchtelingen die per rubberboot naar Griekenland wilde vluchten. De foto die Mortimer van haar maakt, wordt net zo iconisch als die van het wereldberoemde 'Afghaanse meisje met de groene ogen'. Tessa en Mortimer trekken zich het lot aan van het meisje en gaan op zoek naar haar ouders die in Turkije zijn achtergebleven. Ondertussen stuiten ze op een ‘Brussels’ complot die een uiterst cynische oplossing van het migrantenvraagstuk hebben bedacht.

Janssen schrijft wat stijfjes over seks en wil - journalisten eigen - soms heel veel uitleggen. Deze doordachte politieke thriller krijgt gaandeweg echter de wind volop in de rug en koerst af op een onverwachte finale.

Roel Janssen - Alles verloren, uitgeverij Cargo, 320 pag.

Deze recensie stond eerder - in een verkorte versie - in het AD.

10 juli 2017

Te prematuur (nieuws, 2017)

Schimmig gedoe rond Gouden Strop


De uitreiking van de Gouden Strop was een feest, liet de CPNB vorige week desgevraagd weten. Maar die conclusie wordt niet overal gedeeld. Schrijvers die de bekendmaking bij RTL Late Night een aanfluiting vonden, werken achter de schermen aan een nieuwe opzet van de Strop. En bestsellerauteur Saskia Noort wil zelfs een geheel nieuwe thrillerprijs in het leven roepen. Een tussenstand.  

(Door Peter Kuijt)

Woordvoerder Job Jan Altena van de Stichting CPNB is er, een maand na het bekronen van Felix Weber als winnaar van de Gouden Strop, glashelder over. 'Wij zijn nog steeds blij met de uitreiking bij RTL Late Night. De CPNB wil lezen bevorderen en boekverkoop vergroten. De uitreiking bij RTL Late Night, dat een groot en breed publiek bereikt, sluit daar perfect bij aan.'

Ruim 640.000 mensen bekeken volgens cijfers van de Stichting Kijk- en Luisteronderzoek op 8 juni de uitzending van RTL Late Night waarin de winnaar van Nederlands belangrijkste thrillerprijs werd gehuldigd. De plechtigheid was in krap tien minuten voorbij. De genomineerde boeken werden genoemd, de kijkers zagen vijf kandidaten voor de prijs op de eerste rij zitten, waarna juryvoorzitter Anniko van Santen de verlossende woorden sprak. Daarna volgde de overhandiging van de cheque aan Gauke Andriesse die nog mocht uitleggen waar zijn pseudoniem Felix Weber vandaan kwam. En daarmee was het gebeurd.

Een aanfluiting, vond een aantal schrijvers. De uitreiking ontbeerde elke vorm van allure, oordeelde schrijfster Loes den Hollander die de volgende dag meteen in de pen klom en bij het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs haar gal spuwde. 'Er is positief gereageerd op mijn opmerkingen door voorzitter Peter Römer en de secretaris', aldus Den Hollander, die wist te melden dat ook collega-auteur Jacob Vis niet had stilgezeten. Hij stuurde het GNM een notitie met ideeën en voorstellen voor een nieuwe opzet van de prijs.

Die notitie van Vis is afgelopen vrijdag tijdens een vergadering van het bestuur van het GNM besproken. Wat er precies in staat, wil de met de Diamanten Kogel bekroonde auteur uit Kampen (nog) niet vrijgeven. Wel laat hij weten: 'Ik heb een gemotiveerde aanbeveling gedaan voor een compleet nieuwe en betaalbare opzet. Het doel is de Strop weer de plaats te geven die hij verdient: als
algemeen gerespecteerde genreprijs voor Nederlandstalige misdaadliteratuur aan beide zijden van de grens.'

Dan maar opheldering gezocht bij voorzitter Charles den Tex van de Stichting Gouden Strop en GNM-voorzitter Peter Römer. Maar ook zij hullen zich tot dusver in nevelen, zoals het goede thrillerschrijvers betaamt. Den Tex meldt: 'Natuurlijk zijn we nog steeds blij dat de uitreiking bij RTL Late Night was, het was een bijzonder goeie oplossing van een acuut probleem. Toch was de kritiek op zijn plaats. Of er meer allure komt, dat weet ik niet, dat hangt er vanaf wat je er onder verstaat (Amstel Hotel?). Sommige vormen van allure lijken wel leuk maar zou ik voor de Gouden Strop niet direct opzoeken. Dus daar moeten we het nog over hebben.' En voorzitter Römer stelt: 'Je zult begrijpen dat ik mij niet uit lafheid buiten de discussie heb gehouden, maar ik vind dat ik mij als voorzitter van het GNM terughoudend behoor op te stellen.' Römer beloofde wel met een reactie te komen als het bestuur de situatie had besproken.

Voorzichtig bezig

Heel geheimzinnig doet schrijver Tomas Ross, drievoudig winnaar van de Gouden Strop. Hij roept al sinds jaar en dag dat de prijs zijn langste tijd heeft gehad. In een bijdrage op De Spanningsblog schreef hij vorige maand: 'De enige manier die ik zie is dat ondanks de sombere tijden de grote uitgevers in het genre, net als toen we begonnen, de handen ineen slaan, samen met de CPNB, samen met de boekhandel om werkelijk promotie en aandacht aan onze auteurs en hun boeken te geven, al is het maar die paar weken.' Nu laat Ross weten: 'We zijn voorzichtig bezig. Wie 'we' zijn en hoe dan houd ik nog voor me, allemaal nog veel te prematuur.'

En hoe ver is Saskia Noort gevorderd met de oprichting van een nieuwe thrillerprijs? Zij mailt dat zij 'zo spoedig mogelijk' in overleg gaat met haar nieuwe uitgever Overamstel 'en alle schrijvers die zich solidair hebben verklaard'. Ze heeft heel veel positieve reacties gekregen van lezers, schrijver én uitgevers. 'Het is te bizar dat de smaak van het publiek, de VN-thrillergids en de jury van de Gouden Strop zo uiteenloopt.'

Noort laat verder weten van de jury van de nieuwe prijs deel te willen uitmaken aangezien haar volgende boek geen thriller maar een roman is. 'Sowieso gaat de jury bestaan uit mannen én vrouwen.' Overigens zaten er dit jaar in de jury van de Gouden Strop vier vrouwen en één man. De jury van edities 2016 en 2015 telde drie vrouwen en twee mannen, die van 2014 twee vrouwen en drie mannen.

UPDATE 11 JULI:  GNM-voorzitter Peter Römer meldt dat alle leden van het genootschap een brief krijgen waarin uitleg wordt gegeven over de totstandkoming van de uitreiking van de Gouden Strop. Het genootschap had geen invloed op het besluit van de Stichting CPNB om geen Avond van het Spannende Boek meer te organiseren. 'Het noopte ons te zoeken naar andere wegen om de prijs uit te reiken. RTL Late Night vonden wij een prachtig alternatief (al was er dan geen auteursfeestje aan
verbonden). Dat er wel iets op de uitzending valt af te dingen is evident, aan de andere kant is het lastig om het iedereen naar de zin te maken. Wij zagen, en zien, deze uitreiking als een eerste, nieuwe stap.'

Het bestuur ondersteunt de oproep  aan de leden van het GNM om met ideeën en initiatieven te komen aangaande de Gouden Strop. 'Wij gaan graag, zoals het hoort, op positieve wijze met de leden in discussie.' 

06 juli 2017

Moordonderzoek (nieuws, 2017)

In coma na een nekklem


'Gebaseerd op waargebeurde zaken', zegt uitgeverij Cargo over Halszaak, de derde thriller van oud-rechter en -Kamerlid Boris O. Dittrich. Ongetwijfeld zal een van die zaken de affaire-Mitch Henriquez zijn, de festivalganger die na een nekklem van de politie overleed.

Op 27 juni 2015 vond in het Zuiderpark in Den Haag het muziekfestival Night at the Park plaats. Tijdens het evenement riep de Arubaanse bezoeker Mitch Henriquez dat hij een wapen bij zich had. Naar aanleiding hiervan werd hij door vijf politieagenten gearresteerd en overmeesterd. De agenten gebruikten bij zijn arrestatie veel geweld. Een van de agenten hield hem in een nekklem terwijl de andere vier agenten hem hard bij zijn armen en benen vastpakten en hem vervolgens in een politiebusje droegen..Henriquez overleed een dag later in het ziekenhuis als gevolg van zuurstofgebrek.

Ook in Halszaak dat begin oktober bij Cargo verschijnt, is sprake van het toepassen van een nekklem. Slachtoffer is een zwerver die op verdenking van diefstal voor een juwelierszaak in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat wordt aangehouden. Hij verzet zich hevig en een van de agenten gebruikt een nekklem waarna de man in coma raakt. Volgens protocol wordt de rijksrecherche opgeroepen om onderzoek te doen naar de handelwijze van de politie.

Rechercheur Maya Oliphant ondervraagt de agenten, maar hun verklaring wijkt ernstig af van een filmpje dat de ronde doet op Internet. Wanneer vervolgens de zwerver in zijn ziekenhuisbed wordt vermoord, heeft Oliphant plotseling een moordonderzoek onder handen. Onder grote druk speurt ze naar de identiteit van de zwerver. De zoektocht leidt haar dertig jaar terug in de tijd, toen een rechter in Alkmaar enkele zeer omstreden vonnissen uitsprak en toen plotseling spoorloos verdween.

Boris O. Dittrich (1955) schreef eerder de thrillers Moord en brand en W.O.L.F. Sinds 2007 werkt hij voor de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.


05 juli 2017

Naar meisjes kijken (nieuws, 2017)

Håkan Nesser brengt ode aan viervoeter

Het is geen toeval dat op Dierendag bij uitgeverij De Geus het boek De memoires van Norton, filosoof en hond verschijnt. Bij aankoop op 4 oktober krijgt de klant een zakje hondenkoekjes cadeau.

Norton is een van de meest bereisde honden ter wereld. Hij heeft op ballen gejaagd in Central Park, om gehaktballetjes gebedeld in Stockholm, naar de meisjes gekeken in Kensington Gardens en een vrouw gered op Gotland. Dit alles in het bijzijn van zijn trouwe tweevoeter Håkan Nesser. De twee waren elf jaar lang elkaars beste maatjes.

In dit boek vertelt Norton over alle reizen die hij gemaakt heeft, geeft hij tips om van het leven te genieten en doet hij uit de doeken hoe het is om met mensen samen te leven.

Volgens de uitgever betreft het hier een boek voor hondenliefhebbers en iedereen die zich ooit heeft afgevraagd hoe een hond het leven ziet. Het is niet bekend of de memoires cliffhangers, expliciete scènes of een doordacht plot bevatten.

Nesser (1950) is een van Zwedens meest succesvolle auteurs. Van zijn hand verschenen de bekroonde Van Veeteren-misdaadromans en de Barbarotti-reeks. Nesser, de enige die drie keer de prijs voor de beste Zweedse thriller won, heeft inmiddels 29 romans op zijn naam staan.

Cijfers over letters (nieuws, 2017)

CPNB: 'Magere jaren zijn voorbij'


Gemokt en geklaagd werd er na de weinig indrukwekkende uitreiking van de Gouden Strop bij RTL Late Night. Zo die er al was bleef van de status van de Nederlandstalige spannende boek bar weinig over, riepen critici. Maar volgens de CPNB is er te vroeg geklaagd. Het gaat juist goed met de Nederlandse thriller. De verkoop tijdens de afgelopen Spannende Boeken Weken met maar liefst 13 procent.

In de actieperiode van 9 tot en met 25 juni steeg de omzet van spannende boeken (binnen- en buitenlands) met 12 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, aldus cijfers van KVB-SMB/GfK. De CPNB: 'Daarmee is de trend van de afgelopen drie magere jaren stevig gekeerd'. Van alle boeken die tijdens de Spannende Boeken Weken over de toonbank gingen, was één op de zeven een Nederlandstalig spannend boek. 

Het geschenkboek De vrouw in de blauwe mantel, geschreven door de Zuid-Afrikaanse auteur Deon Meyer, is gedrukt in een oplage van 350.000 exemplaren. Als e-book is deze ruim 38.000 keer gedownload, dat is twee keer zoveel als vorig jaar. 

Boekwinkels die Meyers novelle cadeau deden aan hun klanten, profiteerden extra. Zij verkochten 9 procent meer Nederlandstalige spannende boeken dan boekwinkels die niet met de campagne meededen. Hiermee behaalden zij een omzetstijging van 16 procent. De CPNB: 'De dagen voor Vaderdag, die traditioneel in deze campagneperiode vallen, laten een mooie piek zien in de verkoop van de spannende boeken. De algemene boekverkoop zit in de lift; bij het gehele genre fictieboeken is sprake van een omzet stijging van 4 procent. Vaderdag en de aanstaande vakantie zijn duidelijk aanleiding om boeken, en zeker ook spannende boeken, te kopen.'

De CPNB deelt de kritiek op de manier waarop de winnaar van de  Gouden Strop werd gehuldigd overigens niet. 'Wij zijn blij met de uitreiking bij RTL Late Night', aldus woordvoerder Job Jan Altena. 'De CPNB wil lezen bevorderen en boekverkoop vergroten. De uitreiking bij RTL Late Night, dat een groot en breed publiek bereikt, sluit daar perfect bij aan.'

Dat de Nederlandstalige thriller weer in de lift zit, wordt overigens niet weerspiegeld in de verkoopcijfers tijdens de Spannende Boeken Weken. Van de tien bestverkochte boeken in die periode zijn er slechts twee van Nederlandse makelij. Gouden Strop-winnaar Felix Weber komt niet in dat rijtje (zie hieronder) voor. Uitgeverij A.W. Bruna boert goed met vijf titels in de toptien. 

1 Goede dochter van Karin Slaughter (HarperCollins Holland)
2 De dorst van Jo Nesbø (De Bezige Bij)
3 Het paradijs van Suzanne Vermeer (A.W. Bruna)
4 Het motief van David Baldacci (A.W. Bruna)
5 Zondagochtend breekt aan van Nicci French (Ambo|Anthos)
6 Selfies van Jussi Adler-Olsen (Prometheus)
7 Judas van Astrid Holleeder (Overamstel)
8 Koorts van Deon Meyer (A.W. Bruna)
9 In het water van Paula Hawkins (A.W. Bruna)
10 Het meisje in de trein van Paula Hawkins (A.W. Bruna)

04 juli 2017

Exit (nieuws, 2017)

Misdaadschrijfster Helen Cadbury overledenDe Britse thrillerauteur Helen Cadbury is vorige week overleden aan de gevolgen van kanker. Ze is 52 jaar oud geworden.

Helen Cadbury publiceerde haar thrillerdebuut To catch a rabbit in 2013. Ze woonde in de plaats Heworth en doceerde ruim vijf jaar lang creatief schrijven in een vrouwengevangenis. Cadbury's uitgever Jamie McGarry noemde haar dood 'een enorme schok'. Volgens McGarry sprak de schrijfster nog op haar sterfdag over de presentatie van nog te verschijnen boeken.

Enkele jaren geleden vertelde Cadbury in een interview voor de BBC radio hoe ze haar jaren had doorgebracht als actrice, dramadocent en fulltime moeder, voordat ze besloot zich volledig op het schrijven te richten. 'Toen ik jong was, kon ik maar niet kiezen tussen het beroep van actrice en auteur. Mijn vader zei ermee te wachten tot ik een idee had om over te schrijven. Toen ik veertig was geworden, was het zover.'

Cadbury's tweede thriller Bones in the Nest verscheen in 2015, haar derde, Race to the Kill, wordt in september op de markt gebracht. Het Londense schrijverscollectief Killer Women noemde Cadbury 'een briljant lid van de thrillerfamilie'.  Naast misdaadromans schreef Cadbury ook gedichten.

Bron: The Press

03 juli 2017

Chicklit is helemaal weg (nieuws, 2017)

Ludlum keldert, Dan Brown blijft stabielDe verkopen van thrillers van de in 2001 overleden Amerikaanse thrillerauteur Robert Ludlum zijn niet meer wat ze geweest zijn. Enkele jaren geleden liep dat nog heel lang goed, maar de interesse in zijn boeken is inmiddels gekelderd. Daarentegen blijft Dan Brown heel constant verkopen. Dit zegt directeur Genevieve Waldmann van uitgeverij Luitingh-Sijthoff in een in een interview met Boekblad.

Genevieve Waldmann is het eens met de stelling dat bestsellers tegenwoordig veel minder verkopen dan een aantal jaren geleden. 'Je ziet dat lezers en de boekhandel op een gegeven moment op zoek gaan naar iets nieuws. Van Ragdoll van Daniel Cole hebben we 35.000 exemplaren verkocht.'

Volgens Waldmann zijn er veel nieuwe auteurs en genres bijgekomen. 'Narratieve non-fictie zit heel erg in de lift, chicklit is helemaal weg. Vertaalde romans en literatuur hebben het moeilijk. Thrillers doen het nog steeds goed, dat is wel opvallend, en wat echt goed loopt zijn wat wij noemen true originals, zoals Het Rosie Project van Graeme Simsion.'

Waldmann zegt druk bezig te zijn met de voorbereidingen voor de lancering en marketingcampagne van Oorsprong, de nieuwe thriller van Dan Brown. 'De presentatie is om zeven uur ’s ochtends op 3 oktober in het Huis met de Hoofden in Amsterdam. We houden dan ontbijtsessies met de vertalers en er komen diverse verrassingen. Ook na de publicatie komen we nog met spraakmakende acties. We proberen bij al onze grote auteurs iets te verzinnen wat nog nooit is gedaan.'

Bron: Boekblad

02 juli 2017

Meer een roman (nieuws, 2017)

Toedeledokie, mannelijke lezer!


Wie kopen de meeste boeken? Vrouwen! Met dat gegeven in het achterhoofd is de Amerikaanse thrillerauteur Dennis Lehane, schrijver van spannende boeken die zowel door vrouwen als mannen goed te behappen waren, een andere weg ingeslagen. Zijn volgende boek wordt door de uitgever bestempeld als 'psychologische suspense voor een breed vrouwelijk publiek'.

De succesauteur uit Boston heeft nu ook het genre van domestic noir ontdekt. Keek hij met thrillers als Shutter Island, Mystic River en De infiltrant verder dan het eigen tuinhekje, zijn nieuwe boek houdt het dicht bij huis. De vrouw in de spiegel heet het in januari 2018 bij uitgeverij Ambo|Anthos te verschijnen boek. Dat de titel gelijk is aan die boven de thriller die Kim Moelands in 2015 bij uitgeverij A.W. Bruna publiceerde, doet er kennelijk niet toe.

Met De vrouw in de spiegel heeft Dennis Lehane een andere koers uitgezet, zo heet het. In de brochure van de Nederlandse uitgever verwoordt de schrijver het als volgt: 'Het idee om een nieuwe richting in te slaan ontstond tijdens het schrijven van een scène waarin mijn hoofdpersoon terugdenkt aan haar inmiddels overleden moeder. Dit gaf mij opeens de ruimte om er meer een roman van te maken - waar ik heel enthousiast van werd! Ik realiseerde me dat ik niet langer plotgedreven schreef;  de plot bleek slechts het raamwerk om het grotere verhaal op te bouwen.'

De nieuwe thriller gaat over Rachel Childs. Zij was ooit een succesvolle journaliste, tot ze live op televisie een inzinking kreeg. Dat gebeurt als zij verslag doet van de aardbeving in Haïti. Sindsdien komt ze haar huis niet meer uit. Thuis heeft ze gelukkig een comfortabel leven met een ideale echtgenoot.

Tenminste, dat denkt ze, tot ze door een toevallige ontmoeting gedwongen wordt vraagtekens te zetten bij de oprechtheid van haar man. Wie is haar man? In haar zoektocht naar de werkelijkheid wordt Rachel een wereld ingezogen, van samenzweringen, misleiding en geweld, die haar tot op de rand van de waanzin brengt.  Bovendien speelt er ook nog een mysterie rond haar vader mee.

De vrouw in de spiegel moet het meer van trucjes, visuele effecten, misleiding en toevalligheden hebben dan vorige boeken van Lehane, oordeelt Janet Maslin, recensente van de New York Times. 'Maar de schrijver zet met verve een overtuigend vrouwelijk personage neer'. Het boek zal in veertien landen verschijnen en de filmrechten zijn reeds verkocht aan Dreamworks.

Bron: Ambo|Anthos, New York Times