21 augustus 2016

Achterover drukken (nieuws, 2016)

THRILLERAUTEUR VEROORDEELD WEGENS FAILLISSEMENTSFRAUDE

De Amsterdamse ex-advocaat Ewoud Lietaert Peerbolte, die onder de naam Ed Sanders meerdere thrillers schreef, is wegens faillissementsfraude onlangs veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Dit meldt Vrij Nederland.


'De Amsterdamse rechtbank, die al op 25 mei vonnis wees, was strenger dan het Openbaar Ministerie. Peerbolte kreeg fors meer dan het OM had geëist (vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk). Volgens de rechters heeft Peerbolte ten minste 1,5 miljoen euro achterovergedrukt uit zijn bedrijf CB-NL Development dat in 2013 failliet werd verklaard. Een hard gelag voor de crediteuren van de failliete investeringsmaatschappij: ze hadden nog een kleine acht miljoen euro van de schrijvende zakenman te goed. Aangifte van de curator leidde tot een strafzaak tegen Peerbolte.

Ed Sanders (Den Haag, 1944) werd in 1998 voor de Gouden Strop genomineerd met zijn financiële thriller De frontrunners. In zijn thrillerdebuut schetst de auteur de handel en wandel van Eduard Grahl, een Amsterdamse uitgever. Met zijn als hobby begonnen beleggingsclubje Investment Associates doet Grahl, door uitbundig gebruik te maken van voorkennis, lucratieve zaken op de beurs. Dan gaat het plotseling mis met zijn imperium: een jonge assistent-controller 'hackt' er binnen het concern lustig op los en dringt binnen in de financiële administratie van het bedrijf. Gegevens over Grahls fraude speelt hij door aan het OM.

In een interview uit 1998 liet Sanders weten De frontrunners niet te hebben geschreven om er rijk van te worden. 'Om die reden moet je er ook niet aan beginnen. Als je er 2.500 van verkoopt, heb je het goed gedaan. Het zullen er geen 150.000 worden, daar heb ik mijn boek te ingewikkeld voor gemaakt met te veel verhaallijnen.'

Sanders schreef hierna nog drie thrillers: Amsterd@m online, De geldmakers en De zoon van St. Petersburg.

Bron: Hebban.nl

Belastende verklaring (nieuws, 2016)

SPONG ZET ZIJN ALTER EGO WEER IN

Drie jaar na 'De breuk', 'een bloedstollende bestseller', aldus de uitgever, komt advocaat Gerard Spong opnieuw met een boek waarin zijn alter ego Charles Fitzroy Spinning aan de bak moet. Dit keer roept een religieus gedreven uitvaartverzorger zijn hulp in.


In De uitvaartverzorger is de uitvaartverzorger is veroordeeld voor moord, zowel door de rechtbank als door het hof. Hij zou zijn vrouw de haven van Maassluis hebben ingereden en laten verdrinken.

Een ooggetuige, die de man bij de vallende auto heeft zien staan, legt onder hypnose een belastende verklaring af. En bij de uitvaartverzorger thuis treft de politie een concept-rouwkaart aan, waarop de vrouw als overledene staat vermeld. Al met al geen gemakkelijke uitgangspositie.

Bij de Hoge Raad lukt het Charles Fitzroy Spinning om een bewijs ongeldig te laten verklaren met een principieel argument, waaraan tot dat moment niemand heeft gedacht. Maar daarmee is hij er nog niet; het is slechts een van de 26 bewijzen tegen de uitvaartverzorger. Spinning moet vol in de aanval om voor zijn cliënt het onderste uit de kan te halen.

Gerard Spong is al meer dan veertig jaar een van de bekendste strafadvocaten van Nederland. Van zijn hand verschenen De breuk, Leugens om bestwil en De hypocrisie van de achterdeur.

Bron: Hebban.nl

15 augustus 2016

Maandelijks treffen (nieuws, 2016)

SALON OP LITERAIRE TOUR

De Literaire Thrillersalon is niet meer. Het maandelijkse treffen in een Amsterdamse brouwerij is nu omgedoopt tot De Jong & De Jong Boekensalon, waar nu ook aandacht wordt besteed aan auteurs van literaire romans.


De eerstvolgende 'salon' vindt plaats op zondag 28 augustus. De plaats delict is ditmaal overigens niet de vertrouwde brouwerij De Prael in Amsterdam, maar de Uitmarkt in de hoofdstad.

Gastvrouwen Annet de Jong en Carla de Jong  (foto) maken er die dag een mix van literatuur en thriller van. Ze ontvangen Tomas Ross, meester van de faction, en oud-Kamerlid Boris Dittrich, schrijver van onder meer de thriller W.O.L.F. Ook zullen De Jong en De Jong in gesprek gaan met de gearriveerde romanschrijfster Marion Bloem en rising star Roos van Rijswijk.

Zondag 18 september is de brouwerij aan de Oudezijds Armsteeg weer de plaats waar het allemaal gebeurt. Dan worden de literaire auteurs Kristien Hemmerechts en Mirjam Rotenstreich aan een indringend verhoor onderworpen.

De eerste thrillersalon vond plaats in februari 2014, de meest recente was in november 2015.

Bron: Hebban.nl

Drakentanden (nieuws, 2016)

WEDUWE ONTDEKT NIEUWE THRILLER VAN MICHAEL CRICHTON

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff komt in de zomer van 2017 met de Nederlandse vertaling van een nieuw boek van de in 2008 overleden Amerikaanse schrijver Michael Crichton. Eerder werden postuum twee boeken van de bestsellerauteur gepubliceerd: Pirate Latitudes (2010) en Micro (2012).


Het nieuwe boek heet Dragon Teeth en verhaalt over de beruchte rivaliteit tussen de twee paleontologen Edward Drinker Cope (1840-1897) en Othniel Charles Marsh (1831-1899) tijdens een intense jacht op fossielen in het westen van Amerika in 1878. De strijd die de twee uitvochten staat bekend als de Bone Wars.

Crichton voert ook een fictief karakter ten tonele, William Johnson genaamd, die eerst voor de ene fossielenjager en dan voor de andere werkt en ondertussen ontdekkingen doet van historische proporties. Uiteindelijk groeit hij uit tot een Crichton-achtige held.

Het is aan de weduwe van de schrijver, Sherri Crichton, te danken dat er weer een nieuw avontuur op de markt komt. Met haar bedrijf CrichtonSun heeft ze de Michael Crichton Archives in het leven geroepen. Tijdens het grasduinen in de archieven stuitte ze op het manuscript van Dragon Teeth. ‘Ik was onmiddellijk gefascineerd. Het verhaal heeft Michaels stem, etaleert diens liefde voor historie, onderzoek en wetenschap. Dragon Teeth was duidelijk een belangrijk boek voor Michael.’

De avonturenthriller komt volgend jaar in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, India, Nieuw-Zeeland en Australië op de markt. Of er ook een Nederlandse vertaling komt, is niet bekend.

Bron: Hebban.nl

Vriendschapsverzoek (nieuws, 2016)

FORS VOORSCHOT VOOR FACEBOOK-THRILLER

Ze begon in november 2015 te schrijven aan haar thrillerdebuut en nu heeft ze al een contract gesloten voor twee boeken. Als voorschot kreeg de Britse Laura Marshall een bedrag van zes cijfers voor de komma. Het kan soms heel snel gaan.


Uitgeverij Sphere Fiction publicert Marshalls debuut in de loop van volgend jaar. ‘Het is een van de meest aangrijpende psychologische thrillers die ik ooit heb gelezen’, zegt hoofdredacteur Lucy Malagoni in The Bookseller. Ook Franse en Duitse uitgeverijen hebben inmiddels de vertaalrechten verworven.

Laura Marshall had het idee voor de thriller al een jaar in haar hoofd rondspoken. Ze wilde er graag een boek van maken, maar wist niet hoe te beginnen. Daarom schreef ze zich maar lukraak in op een van de vele cursussen creatief schrijven die worden aangeboden. Ze had het geluk dat thrillerschrijfster Erin Kelly haar begeleider was en haar flink op weg hielp.

Friend Request speelt zich af tussen 1989 en 2015. Het begint als Louise, een veertigjarige vrouw, een vriendschapsverzoek krijgt via Facebook. En die komt van Maria, die zij op middelbare school altijd pestte. Maar Maria stierf 25 jaar geleden onder verdachte omstandigheden.

Bron: Hebban

Miljonairsclub (nieuws, 2016)

PAULA HAWKINS BIJ BEST VERDIENENDE AUTEURS TER WERELD

Geen geringe prestatie voor een debutant. De Britse Paula Hawkins heeft met haar eersteling, 'Het meisje in de trein', een bestseller extra large geschreven, zo blijkt uit de nieuwste cijfers. Ze komt voor het eerst binnen in het rijtje met bestbetaalde auteurs ter wereld, meldt zakenblad Forbes
.

Paula Hawkins staat met haar thriller op de negende plaats van het veertien namen tellende rijtje gefortuneerde auteurs. Er werd tussen juni 2015 en juni 2016 ruim 8,9 miljoen euro op haar bankrekening bijgeschreven. Haar thriller Het meisje in de trein doet het nog steeds uitstekend in de bestsellerlijsten. Van het boek zijn wereldwijd inmiddels e
lf miljoen exemplaren verkocht en de verfilming ervan staat gepland voor oktober.

De Forbes-lijst wordt al jaren aangevoerd door de Amerikaanse thrillerschrijver James Patterson. Ook dit jaar is dat het geval. Patterson zou afgelopen jaar 85,3 miljoen euro hebben verdiend. Op plek 2 staat de Het-leven-van-een-loser-auteur Jeff Kinney (17,5 miljoen euro), J.K. Rowling, haar naam wordt veel genoemd de laatste dagen, incasseerde 17,05 miljoen. De rest van de lijst: John Grisham (16,1 miljoen), Stephen King (13,4) Danielle Steel (13,4), Nora Roberts (13,4), E.L. James (12,4), Paula Hawkins, John Green en Veronica Roth (elk 8,9 miljoen), George R.R. Martin, Dan Brown en Rick Riordan (elk 8,5 miljoen). De veertien auteurs in totaal verdienden de afgelopen twaalf maanden ruim 241 miljoen euro.

De Forbes-lijst wordt samengesteld uit cijfers van Nielsen BookScan, inkomsten uit tv en film en gesprekken met auteurs, agenten en uitgevers.

Bron: Hebban.nl