20 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #18 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Lieneke Dijkzeul


De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijfster Lieneke Dijkzeul.


Ira Levin - Een kus voor je sterft


Een schoolvoorbeeld

(Door Lieneke Dijkzeul)

Wat is het moeilijk om een favoriete thriller te kiezen!

Ik ben geneigd om onmiddellijk een titel uit de Martin Beck-serie van Sjöwall & Wahlöö te noemen, bijvoorbeeld De man op het balkon, maar dan schiet John Harvey me te binnen, met zijn reeks over Charlie Resnick, en vervolgens Ruth Rendell met haar inspecteur Wexford.

Helaas, De Spanningsblog is streng: het mag maar één titel zijn.

Wat betekent dat ik onvermijdelijk uitkom bij Een kus voor je sterft, van Ira Levin. Het boek stamt al uit 1953, maar is allerminst gedateerd, al was het maar vanwege de uitstekende vertaling door Remco Campert. De geraffineerde opzet, de spanning, de verrassende plotwendingen, tot en met het bloedstollende en zeer bevredigende slot; het hele boek is een schoolvoorbeeld van een voortreffelijke thriller.

Geschreven door een destijds pas 24-jarige Levin.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst: 

Ira Levin (1929) was een Amerikaans schrijver van thrillers en toneelstukken. Vooral zijn thrillers zijn zeer succesvol. Levin wist al op vijftienjarige leeftijd dat hij schrijver zou worden. Hij ging naar een elitaire school en daarna naar universiteiten in Des Moines, Iowa en New York, waar hij in 1950 afstudeerde in Engels en filosofie.

Nog tijdens zijn studie voltooide hij zijn eerste boek, A Kiss Before Dying (Een kus voor je sterft), die twee keer werd verfilmd. In 1953 werd hij opgeroepen voor de dienstplicht; in het leger maakte hij instructiefilms. Later werkte hij ook voor de televisie. Hij schreef afwisselend romans en toneelstukken. De meeste van zijn thrillers werden (soms meermaals) verfilmd. Ira Levin woonde in zijn geboorteplaats New York en overleed aldaar in de herfst van 2007 op 78-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Een kus voor je sterft beschrijft de geschiedenis van Bud Corliss, een knappe jongeman. Hij wil zonder daar moeite voor te hoeven doen rijk worden, schatrijk zelfs. Hiervoor is hij zelfs bereid te moorden. Het recht vindt zijn loop, zij het via onverwachte weg.

Voordat Lieneke Dijkzeul (1950) in 2006 haar thrillerdebuut De stille zonde publiceerde, had ze al meer dan vijftig kinder- en jeugdboeken op haar naam staan. In 1990 schreef ze haar eerste jeugdboek Hou je taai. In haar serie rond rechercheur Paul Vegter zijn inmiddels zeven delen verschenen.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zie ook:
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten; favoriet van Anya Niewierra
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion; favoriet van Almar Otten
John le Carré
 - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid; favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes); favoriet van Dominique Biebau
Agatha Christie 
Het doek valt; favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - 
De avonturen van Sherlock Holmes; favoriet van Anne van Doorn
James Ellroy
 - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar; favoriet van Nicolet Steemers
Stephen King - Misery; favoriet van Wim Bax
Gavin Lyall - Tylers oorlog; favoriet van Peter de Zwaan 
Ian Rankin - Gerechtigheid; favoriet van Wouter Dehairs
Ruth Rendell 
Het stenen oordeel; favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon; favoriet van Joop van Riessen 
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis; favoriet van Mariska Overman en Marion Pauw
Scott Turow
 - De aanklager; favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen: