27 november 2020

Boven het gemiddelde (column, 2020)Verzuchtingen 
 (Door Peter de Zwaan)

Verzuchting een. Wat doen mannen in deze coronatijd? Stil zitten hopen dat ze snel weer naar de voetbal mogen? Diep verlangen naar een rokerige kamer vol klaverjassers en pokerspelers?

Ik vraag het maar, want ik ben geen mannen. Dat is meervoud en ik zit vrijwel altijd in mijn eentje: het lot van schrijvers. De mooie kant is dat ik nooit last heb van het binnenzitten, nooit verzucht: ik wou dat ik er weer eens uit kon, ik zit op mijn krent en ik schrijf, ik weet niet beter.

Wat vrouwen doen, dat is bekend, in elk geval wat veel vrouwen doen: ze lezen. Vooral jonge vrouwen. Hoe ze het klaarspelen met werk en kinderen weet ik niet, maar ze kunnen het en ze doen het. Jonge vrouwen lezen en ze lezen jonge schrijfsters. Ze lezen geen mannen, want dat is blijkbaar mannenwerk en die zitten dingen te doen waar ik dus geen weet van heb.

Ik kom op het onderwerp door de bibliotheken. Die bestelden van de prachtthriller Het hoofd van Little Levy, die ik in navolging van Wc-eend toch al gauw vijf of zes sterren geef, minder dan gebruikelijk.

Wat of er aan de hand was, vroeg ik de uitgever. Niks, zei hij, je zit nog iets boven het gemiddelde. Je behoort bij de oudere mannen en daar willen jonge vrouwen niets van weten. Het maakt niet uit hoe goed je schrijft, ze beginnen er niet aan. Je zit in de verkeerde leeftijdscategorie en bent niet op tijd vrouw geworden.

Eigen schuld, dikke bult. Had ik maar niet zoveel tijd moeten verspillen met wat ik het liefst van alles doe: schrijven.

Verzuchting twee. Het Strop-verhaal. Wat volgt moet u lezen met een slag om de arm, want mailtjes krijg ik niet op de computer waarop ik dagelijks werk, maar op eentje elders in huis, en ik raak heel vaak berichten kwijt.

Maar ik herinner me echt een mail, waarschijnlijk van het Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs, GNM, of de baas daarvan, de Auteursbond, waarin sprake was van een Zilveren Strop voor het beste verhaal. Prijs 500 euro.

Er is over de nieuwe strop natuurlijk nagedacht, vast door lieden die kunnen denken. Zij dachten: wat we missen is een Zilveren Strop, want die is er nog niet. De Gouden Strop floreert, sponsors staan te dringen om forse bedragen te doneren en waarom zouden we ze in de kou laten staan. Radio, televisie, tijdschriften, kranten, alles en iedereen staat elk jaar te trappelen van spanning: wie zal winnen. De uitgever en winnaar zijn na de bekendmaking in extase: laten we er snel 60.000 van drukken, ze vliegen morgen de deur uit. Op die golf van wild enthousiasme moet de Zilveren Strop kunnen meedrijven. Roem voor de man/vrouw die een boek te lang vindt; wie een korteademstuk schept, heeft ook recht op onsterfelijkheid.

Ik heb er lang over na zitten denken en ik kwam eigenlijk alleen maar tot een vraag: is dit serieus bedoeld?

Deze column is ook te lezen op www.peterdezwaan.nl

 

25 november 2020

Uit naastenliefde (nieuws, 2020)

 Belinda Bauer schrijft over de meest onwaarschijnlijke moordenaar  Voorafgaand aan de Boekenweek 2021 verschijnt bij uitgeverij A.W. Bruna de thriller Exit. Het is de eerste thriller van Belinda Bauer in drie jaar tijd. De Britse schrijfster werd met haar vorige boek genomineerd voor de National Book Award en kreeg een plekje op de longlist van de eervolle Booker Prize. 


Felix Pink is de hoofdpersoon in deze thriller en wordt door de uitgever bestempeld als de meest onwaarschijnlijke moordenaar die je je maar kunt voorstellen.

Wanneer de 75-jarige Felix de woning aan Black Lane binnengaat, kan hij niet vermoeden dat zijn gezapige leventje op zijn kop zal komen te staan. Hij is ter plekke uit naastenliefde om een terminaal zieke man gezelschap te houden tot zijn laatste ademtocht, zodat hij niet alleen is als hij sterft. 

Maar vijftien minuten later is Felix op de vlucht voor de politie, nadat hij de grootste fout van zijn leven heeft gemaakt. Hoe dit heeft kunnen gebeuren weet hij niet, maar Felix is vastberaden om erachter te komen wat er is misgegaan en wie daarvoor verantwoordelijk is. 

Belinda Bauer is de winnares van de CWA Gold Dagger, de Theakston's Old Peculier Crime Novel of the Year Award en de CWA Dagger in the Library (voor haar gehele oeuvre). Ze groeide op in Engeland en Zuid-Afrika. Exit is haar negende thriller. 


De donkerste drift (nieuws, 2020)

Nieuwe 'Deon Meyer' in aantocht  Het is nog drie maanden wachten, maar de fans van de Zuid-Afrikaanse thrillerauteur Deon Meyer hebben weer iets om naar uit te kijken. Op 23 februari 2021 verschijnt bij A.W. Bruna de thriller Donkerdrif, die door de uitgever bestempeld wordt als 'kleurrijk, geëngageerd, sociaal en razend spannend'. Het is een deel in de serie rond Bennie Griessel, rechercheur bij de afdeling Ernstige Delicten in Kaapstad.


Volgens de uitgeverij zijn Kaapse wijn, hebzucht en moord de belangrijkste ingrediënten van deze thriller. Adjudant-officier Milo April is in koelen bloede doodgeschoten bij het Waterfront van Kaapstad.

Mogelijk houdt het verband met de geheimzinnige brieven die de geschorste speurders Bennie Griessel en Vaughn Cupido hebben gekregen met bedekte verwijzingen naar corruptie binnen de regering. Maar tot hun frustratie moeten Bennie en Vaughn hun kostbare tijd besteden aan de vermissing van een student.

De schatrijke Marnus Boonstra, de beruchte oplichter, vraagt makelaar Sandra Steenberg of ze het kapitale wijnlandgoed Donkerdrif wil verkopen. Sandra heeft het geld hard nodig. Ze verdrinkt haast in de schulden en is wanhopig. Maar de transactie loopt fout.

Langzaamaan komen de rechercheurs tot de conclusie dat de zaken verbonden zijn door de donkerste drift die er bestaat: hebzucht.

Deon Meyer is de internationale bestsellerauteur van misdaadromans met Zuid-Afrika als decor. Zijn boeken hebben veel internationale prijzen ontvangen, zijn in 27 talen vertaald en krijgen steevast juichende recensies. In 2012 werd zijn thriller 13 uur verkozen tot VN Thriller van het Jaar, wat Meyers grote doorbraak in Nederland en Vlaanderen betekende. In 2017 was hij de auteur van het Geschenkboek van de Spannende Boeken Weken. Meyer heeft in het Nederlands taalgebied al ruim 300.000 boeken afgezet. 

17 november 2020

Gesignaleerd 497 (nieuws, 2020)

James Patterson - De Villa  Lopendebandschrijver James Patterson slaat weer toe. Samen met co-auteur Brendan Dubois (ja, zijn naam staat ook op de cover) schreef hij De villa die bij uitgeverij Cargo verschijnt. De teaser van de uitgever luidt: 'Zeven slachtoffers, vier verdachten, slechts een zal het overleven...'


Sullivan County, Georgia, behoort tot het district van sherrif Emma Williams. Maar wanneer enkele rangers in haar gebied worden beschuldigd van moord, probeert het leger haar werk over te nemen.

Het eliteonderzoeksteam van majoor Jeremiah Cook komt samen in De Villa, een groot oud huis aan de rand van het meer dat nu verboden terrein is vanwege het forensisch onderzoek. Het bewijs dat Williams vindt, zet Cook op het spoor van een oplossing die hij niet wil of kan geloven.

En tenzij hij de lokale politie kan overtuigen dat deze moorden onderdeel zijn van een veel groter mysterie, zal hij nooit de geheimen kunnen ontrafelen die zich verbergen in De Villa.

James Patterson (1947) is de succesvolste hedendaagse thrillerauteur ter wereld. Van zijn boeken zijn meer dan 240 miljoen exemplaren verkocht. Hij schreef de zeer succesvolle thrillerreeksen: Alex Cross en The Women's Murder Club. James Patterson woont en werkt in Florida.

14 november 2020

Gesignaleerd 496 (nieuws, 2020)

Anja Feliers - Carte Blanche  Bij Pelckmans uitgevers is deze week de thriller Carte Blanche van Anja Feliers uitgekomen. In deze thriller krijgt Kathleen Verlinden een patiënt, die haar hulp dringend nodig heeft.
 Het is het tiende deel in de reeks rond deze psychologe. 

Saar weet wat ze verbergt. Dat ze haar leven mooier laat uitschijnen dan het in werkelijkheid is. Niemand beseft wat zich écht in haar gezin afspeelt. Niemand begrijpt dat ze de lakens deelt met de vijand. Maar ze heeft geen keuze. Wat ze deelt met hem schept een band die ze onmogelijk kan verbreken.

Toch vreet de relatie aan haar, elke dag meer en meer. Wanneer ze ten einde raad contact zoekt met psychologe Kathleen Verlinden, ondervindt die al snel dat Saars schreeuw om hulp dringender is dan zij zelf beseft.

Ook Kathleens leven komt volledig op zijn kop te staan wanneer een vrouw uit haar verleden onverwachts opduikt en oude wonden openrijt. Spreekt de vrouw echt de waarheid of speelt zij een verraderlijk spel?

Anja Feliers is volgens haar uitgever een van de succesvolste vrouwelijke Vlaamse thrillerauteurs. Naast haar thrillerreeks rond Kathleen Verlinden begon ze in 2019 ook een nieuwe serie, opgebouwd rond medium Caro Westerhof.


Gesignaleerd 495 (nieuws, 2020)

Gytha Lodge - Vanuit het donker  Bij uitgeverij Cargo verschijnt op 19 november de thriller Vanuit het donker van Gytha Lodge. Opnieuw speelt hier inspecteur Jonah Sheens de hoofdrol. 


Aidan Poole besluit om 's avonds laat zijn vriendin Zoe te skypen. Ze neemt op, maar verschijnt niet in beeld. Aidan hoort gerommel en er beweegt even kort een schaduw over het scherm.

Terwijl hij wacht hoort hij hoe een bad volloopt. En dan, opeens, het geluid van een gewelddadige worsteling. Vervolgens een hoge gil. En dan stilte...

Aidan blijft wanhopig luisteren, twijfelt en belt dan de politie. Inspecteur Jonah Sheens krijgt de zaak toegewezen en in het huis ontdekken ze Zoe's dode lichaam. Het onderzoek start, en het leven van de jonge vrouw wordt minutieus uitgeplozen.

Iedereen was gek op Zoe, maar hoe langer het team onderzoek doet hoe vreemder de mensen in haar omgeving zich gaan gedragen. En wat moet Jonah denken van Aidan Poole. De man is getrouwd, en Zoe was een van zijn studenten...

Gytha Lodge studeerde Engels in Cambridge en schreef eerder toneelstukken en prijswinnende games. Op een dag was haar debuut, en de eerste in een serie thrillers met Jonah Sheens als hoofdpersonage.

13 november 2020

Braaf arbeiderskind (nieuws, 2020)


Tiener Pieter Aspe bezwangerde zijn liefje 
 Wij van De Spanningsblog zijn niet vies van pakkende koppen. En dan helemaal als ze de lading dekken. Want de kop is geen vuige roddel maar waarheid. De Vlaamse bestsellerauteur Pieter Aspe was een tiener toen hij zijn vriendin zwanger maakte. Dat staat allemaal te lezen in het boek over zijn leven. Pieter Aspe: Levens en liefdes verschijnt 17 november bij zijn eigen uitgeverij Aspe NV. Dus met de autorisatie zit het wel goed. 

Hoe kon een braaf arbeiderskind uit Brugge het tot meest verkochte schrijver van Vlaanderen schoppen? In dit boek ontdek je volgens de uitgeverij 'alles over het ontstaan van de misdaadreeks rond de eigenzinnige politie-inspecteur Pieter Van In, de verfilmingen van Aspes boeken en zijn succes in het buitenland'.

Pieter Aspe heeft nooit een blad voor de mond genomen. Voor deze biografie liet hij zich langdurig interviewen, naar het schijnt openhartiger dan ooit. Auteur Ilse Nackaerts diept 'de juiste anekdotes' op die Pierre Aspeslag - zoals Pieter Aspe echt heet - karakteriseren.

De biografie neemt de lezer op sleeptouw door het Brugge uit lang vervlogen tijden, waar de kleine Pierre misdienaar werd en als tiener zijn liefje zwanger maakte. Niets wees erop dat de man die in zeven sloten tegelijk liep op zijn tweeënveertigste een boek zou uitbrengen dat zijn leven grondig zou veranderen. Maar geld en roem leidden niet automatisch tot geluk: Pierres eerste huwelijk liep slecht af, zijn tweede vrouw verloor hij aan kanker.

Ilse Nackaerts werd wereldberoemd in Vlaanderen met Spannende seks - van aardbei tot zweepje, waar ze meer dan 100.000 exemplaren van verkocht, welke Vlaming kent het boek niet? Ze begon haar carrière als journalist voor TV-Brussel en werkte achter de schermen van uiteenlopende succesvolle televisieprogramma's als Liefde voor Muziek en De Buurtpolitie. Ze leidt haar eigen productiehuis Heartmade Media.

11 november 2020

Twaalf jaar later (nieuws, 2020)


Malorie is vervolg op Netflix-bestseller Bird Box
 In 2014 verscheen de post-apocalyptische thriller Bird Box van Josh Malerman. De thriller die moeder Malorie en haar kinderen volgt terwijl ze proberen te ontsnappen aan buitenshuis gevaar, kreeg goede kritieken. Maar het werd pas echt een hit, toen er een Netflix-serie van werd gemaakt met Sandra Bullock in de hoofdrol. Over een kleine week verschijnt bij uitgeverij A.W. Bruna het vervolg, Malorie.


De uitgever is vol loftuitingen over het boek: 'Prachtig geschreven, huiveringwekkend en claustrofobisch.' De thriller, aangeraden voor liefhebbers van Hitchcock en Stephen King, wordt eveneens door Netflix op het scherm gebracht.

Het verhaal: Twaalf jaar nadat Malorie en haar kinderen de rivier op voeren op zoek naar veiligheid, zijn blinddoeken nog steeds het enige wat de mensheid kan behoeden voor een gruwelijk einde. Eén blik op de wezens die de wereld bevolken zal iemand immers tot onuitsprekelijk geweld drijven.

Er is nog steeds geen verklaring voor deze gebeurtenissen. En geen oplossing.

Dan krijgt Malorie verbijsterend nieuws. Voor het eerst in jaren is er een sprankje hoop. Iemand van wie ze heel veel houdt is misschien nog in leven. Malorie staat voor een onmenselijke keuze: blijft ze in haar veilige, beschermde omgeving?

Of begeeft ze zich in de duisternis, op weg naar een hoopvollere toekomst?

Josh Malerman is naast auteur al zo'n twintig jaar zanger en songwriter van de garagerockband The High Strung. Hij woont in Ferndale, Michigan, USA.

Gesignaleerd 494 (nieuws, 2020)

David Baldacci - Daglicht  Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt op 17 november de thriller Daglicht van David Baldacci. Het is een nieuw deel in de serie over FBI-agent Atlee Pine.

Al van jongs af aan leeft FBI-agent Atlee Pine in onzekerheid over wat er precies is gebeurd met haar tweelingzus Mercy. Het meisje werd op zesjarige leeftijd ontvoerd en is nooit meer teruggevonden.

De politie stond destijds voor een raadsel en ook Atlees eigen onderzoek levert lange tijd niets op, totdat ze de identiteit van Mercy's ontvoerder weet te achterhalen: Ito Vincenzo. Maar juist dan krijgt ze van haar leidinggevenden te horen dat ze haar zoektocht moet afronden, omdat het haar eigenlijke werk in de weg zit.

In een race tegen de klok reist Atlee af naar Trenton, New Jersey, de plek waar Vincenzo voor het laatst is gezien. Daar kruist haar pad dat van special agent John Puller, die met zijn eigen onderzoek naar drugssmokkel op een legerbasis bezig is. Tot hun beider verbazing blijkt er een connectie te zijn tussen de twee zaken.

Wanneer Atlee en Puller hun krachten bundelen, stuiten ze op een complot dat de democratie in het hart zal treffen. Om eens en voor altijd duidelijkheid te krijgen over Mercy's lot, moet Atlee een web van leugens en bedrog ontrafelen. Maar de waarheid die ze hoopt te vinden, zou weleens hard kunnen aankomen...

Van Baldacci zijn in Nederland en Vlaanderen al meer dan 2 miljoen boeken verkocht. Zijn boeken worden in meer dan 45 landen vertaald en wereldwijd zijn er meer dan 120 miljoen exemplaren verkocht.

David Baldacci studeerde politieke wetenschappen aan de Virginia Commonwealth University, waar hij cum laude afstudeerde, en rechten aan de University of Virginia. Tijdens deze periode begon hij met schrijven. Na zijn studies was hij gedurende negen jaar werkzaam als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C. In 1996 debuteerde hij met Het recht van de macht en vanaf dat moment wijdde hij zich geheel aan het schrijven.

Met zijn Wish You Well Foundation strijdt Baldacci samen met zijn vrouw Michelle al sinds jaar en dag tegen analfabetisme en hiervoor ontving hij op 12 juli 2008 de The Silver Bullet Award. Zijn debuut Absolute Power werd in 1997 verfilmd door en met Clint Eastwood. Baldacci heeft meer dan veertig thrillers, romans, jeugd- en kinderboeken geschreven.

10 november 2020

Razernij (nieuws, 2020)

Deflo neemt afscheid met complexe zaak voor Dirk Deleu  Hij had zijn allerallerlaatste thriller Memento Mori (Gedenk te sterven) kunnen noemen. Maar zo zat Luc Deflo niet in elkaar. Carpe Diem (Pluk de dag) is de titel van het boek waarmee de Vlaamse misdaadschrijver zijn oeuvre afsluit. 

In Carpe Diem staat rechercheur Dirk Deleu voor zijn meest complexe zaak ooit. Hij moet tot het uiterste gaan om de moorden op een welgesteld gezin op te lossen. Het boek verscheen een kleine week geleden bij Pelckmans uitgevers, en niet zoals eerdere thrillers bij Van Halewyck.

Een welgesteld gezin wordt op beestachtige wijze vermoord op het afgelegen landgoed Carpe Diem. De moorden komen pas dagen later aan het licht en ondertussen zijn de meeste sporen uitgewist.

Rechercheur Dirk Deleu heeft meer vragen dan antwoorden. Welke razernij dreef de dader tot deze gruwelijke slachtpartij? En waarom hield hij de tweejarige Jonas drie dagen langer in leven dan de rest van het gezin?

Al snel komen afpersing, jaloezie en duistere familiegeheimen naar boven. Deleu staat voor de meest raadselachtige en complexe zaak in zijn met bloed, zweet en moorden doordrenkte carrière.

Luc Deflo (1958) debuteerde in 1999 en ontpopte zich tot een populaire en veelzijdige misdaadauteur. In 2008 won hij met Pitbull de Hercule Poirotprijs. Zijn psychologische thrillers vonden door de jaren heen vele duizenden lezers en werk van hem werd vertaald in het Duits en het Frans.

In een interview uit 2012 met De Spanningsblog omschreef Deflo zichzelf als een workaholic. 'Gedreven, alles of niks, ongeduldig, eerlijk, eigengereid, hoopvol, soms zelfbewust, soms een hoopje ellende, groot rechtvaardigheidsgevoel.'

Deflo stierf op 26 november 2018 aan de gevolgen van pancreaskanker. Postuum verschenen, zoals hij dat wenste, nog vier boeken van hem. Carpe Diem is zijn laatste boek.

08 november 2020

En de winnaar is... (nieuws, 2020)

Hercule Poirotprijs naar Rudy Morren  Rudy Morren heeft met zijn thriller Sneeuwspoor de Knack Hercule Poirotprijs gewonnen. Die bekroont het beste Vlaamse misdaadboek van het jaar.


Rudy Morren
 debuteerde vorig jaar als misdaadauteur met Wild vlees. Dit jaar volgde Sneeuwspoor, uitgegeven bij Horizon.

In het boek wordt het leven van gynaecoloog Peter Vandervlught volledig overhoop gehaald. Zijn vrouw en dochter worden slachtoffer van een misdaad, en hij maakt zelf een fout tijdens een routineoperatie. 

'Morren bevestigt met Sneeuwspoor de grote verwachtingen na zijn debuut: dit is een auteur die volop durft te schrijven en je tot op de laatste bladzijde in de ban houdt', aldus de jury. 'Dankzij een uitgekiende structuur weeft Morren een aantal verhaallijnen mooi door elkaar zodat langzaam duidelijk wordt wat er allemaal speelt.'

Voor zijn overwinning krijgt de 57-jarige Morren, die beter bekend is als acteur, een cheque van 5.000 euro en een Mont-Blancpen.

De publieksprijs gaat naar Uitgekookt van Pat Craenbroek, de Fred Braeckman-award voor het beste debuut is voor Conscience van Marc Cloostermans.

07 november 2020

Een warrige man (nieuws, 2020)

Een nieuwe zaak voor Joona Linna  Maar liefst 544 pagina's telt Spiegelman, de nieuwe thriller van het auteursechtpaar Lars Kepler. Alweer een dikke pil dus. In het boek dat op 17 november bij uitgeverij Cargo verschijnt, is opnieuw de hoofdrol weggelegd voor inspecteur Joona Linna. 

Voor wie hem niet kent: Joona Linna is een onconventionele inspecteur die, door zijn verleden, zaken moeilijk los kan laten. Zijn talent zit hem er in dat hij wordt gedreven door empathie en zichzelf dwingt net zo lang op de plaats delict te blijven tot hij de bloedspetters kan lezen als de pagina’s van een boek.

In Spiegelman wordt het lichaam gevonden van een vrouw die vijf jaar geleden verdween.

Wie was de man die ze zag in het raam?
Wie is de Spiegelman?

Vijf jaar na haar verdwijning wordt het levenloze lichaam gevonden van een jonge vrouw. De enige ooggetuige van de moord is een warrige man, die niet zeker weet wat hij gezien heeft. Joona Linna roept de hulp in van hypnotiseur Erik Maria Bark, zodat de man onder hypnose zijn herinneringen weer kan oproepen.

Lars Kepler is het pseudoniem van het Zweedse schrijversechtpaar Ahndoril. Sinds het verschijnen van hun debuut Hypnose zijn er wereldwijd 15 miljoen exemplaren verkocht, waarvan bijna een miljoen in Nederland en Vlaanderen.

Klik hier voor een leesfragment.

06 november 2020

In stukjes (nieuws

Moordenaar maakt van slachtoffers legpuzzels  Door de coronacrisis hebben en masse de legpuzzels weer van zolder gehaald. En dan natuurlijk beginnen bij de hoeken en de randen. Het is twijfelachtig of er in De puzzelman sprake is van hoekjes en randjes, want in deze debuutthriller van strafrechtadvocaat Nadine Matheson bestaan de stukjes uit lichaamsdelen. Het boek verschijnt op 5 januari 2021 bij uitgeverij HarperCollins Holland. 


Hij zoekt je. Hij vindt je. Hij jaagt op je. Word jij zijn volgende slachtoffer?

Als er lichaamsdelen worden gevonden in de Londense wijk Deptford, wordt rechercheur Angelica Henley op de zaak gezet.

De aanwijzingen doen haar denken aan het werk van Peter Olivier, bekend als de puzzelaar, die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor zijn daden. Hij deelde zijn slachtoffers op in stukjes; hoofd, benen, armen, handen en voeten.

Om de waarheid te achterhalen moet Henley haar eigen demonen in de ogen kijken. En als Peter Olivier uit de gevangenis ontsnapt, zit ze opeens achter twee seriemoordenaars aan...

Nadine Matheson is geboren en getogen in het decor van haar thrillerdebuut, de Londense wijk Deptford, waar ze nog steeds woont. Ze werkt als strafrechtadvocaat en deelt haar kennis met haar lezers.


04 november 2020

Zwijgplicht (nieuws, 2020)

 Strafpleiter debuteert met thriller over jeugdzonde  Bij uitgeverij Manteau verschijnt op 20 november de thriller Cupido. Het is het debuut van de Vlaamse strafpleiter Kristiaan Vandenbussche. Het is een boek over de ultieme vriendschapstest: wie weet zijn mond te houden en wie zwicht onder druk?

Vijf jonge jeugddelinquenten veroorzaken een verschrikkelijk ongeluk en besluiten te zwijgen. Maar lukt dat ook nog als het verleden hen jaren later inhaalt?

Een gesloten jeugdinstelling. Een uit de hand gelopen grap eindigt tragisch. De vijf schuldigen besluiten de waarheid verborgen te houden. Maar blijft hun geheim bewaard, ook als hun relatie onder druk komt te staan?

Seppe en zijn vrienden waren nog kinderen toen ze in de jeugdinstelling verbleven, jaren later moeten ze als volwassenen instaan voor hun daden en wordt hun band op de proef gesteld. Een nieuw ongeval, een moord, en een nieuwe belofte tot zwijgplicht.

Maar het lijkt erop dat iemand het op de groep vrienden heeft gemunt. Zal het verleden hen ooit loslaten?

Kristiaan Vandenbussche stamt uit een familie van magistraten en is zelf sinds 2000 advocaat aan de balie van Gent, gespecialiseerd in fiscaliteit en strafrecht. Zijn eerste assisenzaak pleitte hij in 2003. Sindsdien stond hij als strafpleiter - zowel aan de kant van de slachtoffers als van de daders - al tientallen keren voor een hof van assisen en een correctionele rechtbank.

fragment uit Cupido

‘Geruchten?’ vroeg Miel. ‘Wat voor geruchten? En van wie dan? Van zijn broer, die zelf drugs dealt? We zeggen gewoon dat die geruchten niet kloppen.’
‘Shit, hoe kunnen we in godsnaam zo in de shit zitten?’ sprak Jeroen angstig. ‘Over een week slaan de flikken ons in de boeien.’
‘Rustig, broekschijter, stop met panikeren. We kunnen de beschuldigingen altijd in ons voordeel draaien. Zo moeten we het aanpakken als er ondervragingen komen’, verzekerde Miel.
‘En wat als de flikken vragen stellen over ecstasy?’ vroeg Jeroen.
‘De rosse heeft een drugsverleden’, antwoordde Seppe. ‘Als we ons verhaal overtuigend brengen, zal de politie ervan uitgaan dat hij zichzelf drogeerde.’
‘We verklaren dat hij een junk is’, zei Miel.
Seppe knikte. ‘Als de flikken dat soort vragen stellen, antwoorden we allemaal op dezelfde manier. Afgesproken?’


Kristiaan Vandenbussche stamt uit een familie van magistraten en is zelf sinds 2000 advocaat aan de balie van Gent, gespecialiseerd in fiscaliteit en strafrecht. Zijn eerste assisenzaak pleitte hij in 2003. Sindsdien stond hij als strafpleiter - zowel aan de kant van de slachtoffers als van de daders - al tientallen keren voor een hof van assisen en een correctionele rechtbank.

02 november 2020

Gesignaleerd 493 (nieuws, 2020)

 John Grisham - Een tijd voor genade  Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnen morgen twee boeken van bestsellerauteur John Grisham: Een tijd voor genade en Een tijd om te doden. De eerste is een nieuwe thriller, de tweede is een heruitgave - onder een andere titel - van zijn debuut De jury


In het nieuwe boek keert advocaat Jake Brigance weer terug. In een sensationele moordzaak die de inwoners van Clanton tot op het bot verdeelt, staat één man tussen een zestienjarige verdachte en de doodstraf: advocaat Jake Brigance.

Drew Gamble wordt beschuldigd van de moord op een politieman in Clanton, een plaatsje in de staat Mississippi. Een groot deel van de plaatselijke bevolking ziet een slepende rechtszaak niet zitten. Waarom zou je, als gerechtigheid maar één ding kan betekenen: de doodstraf.

Maar advocaat Jake Brigance, die Drews zaak heeft toegewezen gekregen, denkt daar anders over. Hoe meer hij te weten komt over de zaak, des te sterker hij ervan overtuigd raakt dat zijn cliënt – die slechts zestien jaar oud is – gered moet worden.

Maar met zijn hardnekkige pogingen de onderste steen boven te krijgen, zet hij zijn carrière en de veiligheid van zijn gezin op het spel. 

John Grisham heeft meer dan dertig thrillers en romans op zijn naam staan, waarvan er vele werden verfilmd. Hij is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de succesvolste thrillerschrijvers aller tijden. In zowel zijn boeken als in zijn eigen leven voert hij strijd tegen onrecht en trekt hij zich het lot aan van diegenen in de samenleving die er alleen voor staan of niet de middelen hebben om voor zichzelf op te komen.

Grisham werd op 8 februari 1955 geboren in Jonesboro, Arkansas, als tweede kind in een gezin van vijf. Na zijn studie rechten aan de University of Mississippi werkte hij bijna tien jaar lang als jurist, waarbij hij zich specialiseerde in strafrechtelijke zaken en letselschadeclaims. In 1983 werd hij gekozen tot lid van het Huis van Afgevaardigden van de staat Mississippi, een functie die hij tot 1990 bekleedde. Als thrillerschrijver debuteerde hij in 1988 met De jury, maar het was zijn tweede boek Advocaat van de duivel waarmee hij definitief zijn naam vestigde als de koning van de legal thriller.

John Grishams carrière als schrijver begon toen hij op een dag in de rechtbank het schokkende relaas hoorde van een 12-jarig meisje dat was verkracht. Het zette hem aan tot het schrijven van een thriller waarin hij beschreef wat er gebeurd zou zijn als de vader van het meisje de verkrachters had vermoord. Drie jaar lang stond hij elke ochtend om vijf uur op om enkele uren te kunnen schrijven voordat hij naar zijn werk ging. In totaal 28 uitgevers wezen het manuscript af, maar uiteindelijk werd het in juni 1988 door een kleine uitgeverij gekocht en uitgegeven in een bescheiden oplage van 5.000 exemplaren.
Sinds de publicatie van De jury heeft Grisham elk jaar een thriller geschreven, die stuk voor stuk bestsellers werden. Over de hele wereld zijn er meer dan 300 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht, in meer dan 40 talen.