29 april 2022

Winnen! Winnen! Winnen!

Ja hoor, De Spanningsblog heeft ook een prijsvraag!
Als Johan Derksen op zijn woorden mag terugkomen ('het was een uitglijder...'), dan mogen wij van De Spanningsblog dat ook. Boven alle afleveringen van de rubriek De beste thrillers aller tijden (neem eens een kijkje!) hielden we vol dat deze blog niet aan winacties doet. Maar we gaan toch voor gaas. 

De Spanningsblog heeft het om meerdere redenen niet zo op winacties, maar de belangrijkste blokkade is toch de administratieve rompslomp eromheen. Maar uitgeverij Volt biedt de helpende hand: bedenk jij maar een prijsvraag, dan zorgen wij voor de bijbehorende poespas. 

En zo geschiedt het. Van uitgeverij Volt mogen we twee exemplaren weggeven van de thriller De weduwen van de Zweedse schrijver Pascal Engman. Hierin komt rechercheur Vanessa Frank op het spoor van een terroristische organisatie. Volgens collega, landgenote en bestsellerschrijver Camilla Läckberg heeft het boek 'internationale allure'. Klik hier voor meer informatie over het boek dat op 3 mei verschijnt. 

Weggeven vinden we weer te makkelijk. Degene die aast op De weduwen, moet wel moeite doen om een vraag over de schrijver te beantwoorden. En het gaat om de volgende vraag: welk boek schreef Pascal Engman tijdens een sabbatical in Chili?

Ben je in de race voor De weduwen? Geef dan antwoord via het antwoordformulier (te vinden aan de rechterkant van de homepage). Vergeet niet naam en adres te vermelden. De Spanningsblog deelt alleen jullie gegevens met uitgeverij Volt. 

Wie het rapst reageert, heeft de meeste kans....

Dus....  UPDATE 4 mei: Ingrid Mulder en Matthijs Zantinga hebben een exemplaar van De weduwen gewonnen.

28 april 2022

Gesignaleerd 544 (nieuws, 2022)

Jan Zuidgeest - Moord in de bosvilla
Uitgeverij Ellessy Crime heeft recent Moord in de bosvilla van Jan Zuidgeest op de markt gebracht. Deze thriller speelt zich af in Leiden en in een niet nader benoemd dorp in Twente.


Een jonge vrouw wordt hevig verliefd op een tweeling. De broers zijn danig van haar onder de indruk. Er ontstaat een onbevangen driehoeksverhouding als in een alles omvattende liefde.

Dan raakt ze in verwachting en de vader is onbekend. Het leidt tot ongelukken, misverstanden, ontrouw en bedrog met vergaande gevolgen.

Schrijver Jan Zuidgeest studeerde Nederlands in Leiden en heeft jarenlang aan diverse lerarenopleidingen gewerkt. Eerder publiceerde hij bij De Arbeiderspers een studie over de dichter H. Marsman en bij de Toneelcentrale een drietal toneelstukken.

Sinds een aantal jaren schrijft hij romans, waaronder de oorlogsroman Heddy’s dochter.

Niet pluis (nieuws, 2022)

Niet googelen voor aankomst
Bij uitgeverij HarperCollins Holland verschijnt op 24 mei de thriller De vuurtoren van Fran Dorricott. Over enge dingen in een AirBNB.

Zes gasten verblijven in een vuurtoren op een eiland. Zij zijn de enige bewoners van het eiland. Er gaat dagelijks eenmalig een boot naar het vasteland, behalve op zondag. LET OP: de boot zal niet varen bij zwaar weer. De vuurtoren is een historisch monument. Geadviseerd wordt om niet te googelen voor aankomst.

Zes vrienden vertrekken voor een lang weekend naar een Schots eiland, waar ze in een bijzondere Airbnb zullen verblijven: een vuurtoren.

Iedereen kijkt uit naar het weekend, totdat de sfeer op de eerste avond omslaat. Nadat de vriendengroep het over een raadselachtige eilandlegende heeft gehad, blijkt James plotseling verdwenen.

De vijf anderen ondernemen een nachtelijke zoektocht, zonder resultaat. En dan zit James de volgende ochtend tot ieders opluchting weer gewoon aan de keukentafel.

Hij is echter bang en weigert te vertellen wat hem is overkomen; ondanks aandringen houdt hij zijn mond. Beschermt hij zijn vrienden voor de afschuwelijke waarheid of brengt hij ze juist verder in gevaar?

Wat is er aan de hand op dit eiland?

Fran Dorricott is boekverkoper bij Waterstones en auteur. Ze studeerde Creative Writing aan de University of East Anglia. De vuurtoren is haar eerste thriller die in Nederlandse vertaling zal verschijnen. De filmrechten zijn inmiddels ook verkocht. Ze woont samen met haar gezin in het Engelse Derby.

25 april 2022

Meedogenloos en griezelig (nieuws, 2022)

Ook Jo Nesbø schrijft over pandemie
Bij uitgeverij Cargo komt op 19 mei nieuw werk van de Noorse bestsellerauteur Jo Nesbø uit. Een verhalenbundel dit keer, met Rateiland als titel. In een van de verhalen staat een pandemie centraal.

In Rateiland richt Jo Nesbø zijn blik op een wereld die in de greep is van een pandemie waar geen vaccin tegen bestand is. Aan de westkust van de Verenigde Staten probeert een groep wetenschappers een veilige haven in zee te creëren terwijl op straat een dodelijke strijd heerst om simpelweg te kunnen overleven.

De zoon van de rijkste techgoeroe ter wereld heeft zich aangesloten bij een van de vele gangs die dood en verderf zaaien, en op een avond overvallen en vermoorden zij een jonge vrouw. Haar vader zint op wraak, en hij heeft meer middelen tot zijn beschikking dan de gang ooit had kunnen vermoeden.

De vijf verhalen in Rateiland laten een meedogenloos en griezelig beeld zien van een wereld die verdacht veel lijkt op de onze. De uitgeverij: 'Jo Nesbø weet met zijn kenmerkende vakmanschap de spanning zo ver op te voeren dat de lezer zal moeten concluderen dat de wereld in deze verhalen best weleens realiteit zou kunnen worden.'

Jo Nesbø (1960) is de succesvolste thrillerauteur van Noorwegen en won al vele prijzen voor zijn boeken. Zijn werk wordt in meer dan vijftig landen uitgegeven. Wereldwijd verkocht hij meer dan 33 miljoen exemplaren.

Na-apen (nieuws, 2022)


Toni Coppers: 'Er zijn auteurs die plagiaat plegen'
Elk jaar verschijnen er wereldwijd vele thrillers in alle mogelijke talen. Gespreid over een tiental jaren zijn dat er waarschijnlijk ettelijke duizenden. En dus kan het niet anders dat schrijvers wel eens dezelfde plot gebruiken. Dat is althans de overtuiging van de Vlaamse bestsellerauteur Toni Coppers.

Een boek schrijven of uitgeven dat bij wijze van spreken twee jaar eerder al in de boekenwinkel lag. dat is volgens Toni Coppers niet ondenkbaar. 'Je beschikt natuurlijk maar over een bepaald aantal emoties en een beperkt aantal plots', zegt hij in Het Nieuwsblad. 'Daarom zal ik ook nooit naar een rechter stappen als ik in een boek of in een serie een verhaallijntje lees of zie passeren dat ik ook al eens gebruikte voor een van mijn meer dan twintig boeken. Dat zou ik pas doen als iemand mijn verhaal klakkeloos steelt.'

Plagiaat vindt Coppers namelijk niet kunnen. Maar: 'Ik ben er zeker van dat er auteurs zijn die plagiaat plegen. Die een obscuur boekje lezen en het adapteren. Mijn persoonlijke eergevoel is groot genoeg om nooit een plot, een verhaalstructuur of een verhaallijn van iemand anders te kopiëren. En ik denk dat dat gelukkig bij heel veel collega’s het geval is.'

Lise Van Dessel is uitgever bij Pelckmans Uitgevers, waar ze verantwoordelijk is voor het spannende boek. Zij zegt: 'Misdaadauteurs gebruiken heel vaak dezelfde ingrediënten: hoeveel boeken bestaan er niet die het verhaal vertellen van een oudere, wat norse speurder en de jonge, onstuimige politieman die hem komt vervoegen? Maar ondanks die vaste elementen die terugkeren en het genre definiëren, kunnen kleine ingrepen voor een heel ander boek zorgen. Geef een man of een vrouw de hoofdrol en je krijgt een heel ander verhaal en andere sfeer. Een thriller is misschien bij uitstek het genre dat bijna volgens een vaste formule werkt, maar goede thrillers zelf zijn niet voorspelbaar.'

(Bron: Het Nieuwsblad) 

Gesignaleerd 543 (nieuws, 2022)

Pascal Engman - De weduwen
Op 3 mei 2022 verschijnt bij Uitgeverij Volt De weduwen van Pascal Engman. De schrijver is de nieuwe thrillerkoning van Zweden, vindt Camilla Läckberg. 'De weduwen heeft internationale allure en is gewoonweg geweldig.’


In een park in Stockholm worden twee lichamen ontdekt. Het ene is van een politieagent, het andere van een jonge vrouw die niet geïdentificeerd kan worden. Omdat de politie gelooft dat de dood van de vrouw, hoe tragisch ook, niets meer is dan nevenschade, concentreren ze zich op de moord op de agent.

Rechercheur Vanessa Frank onderzoekt echter een andere insteek, en dat brengt haar op het spoor van een terroristische organisatie. Terwijl Vanessa steeds dieper afdaalt in de schaduwen waarin deze organisatie zich ophoudt, neemt de angst voor een aanslag toe. Kan ze het plan van de terroristen op tijd ontrafelen en een ramp voorkomen?

De weduwen laat volgens de  uitgeverij zien hoe verwoestend de gevolgen kunnen zijn als 'de verbindende kracht van verdriet en rouw wordt omgezet in een nietsontziende honger naar wraak'.

Pascal Engman is journalist en werkte bij verschillende Zweedse kranten. Hij nam een sabbatical, reisde naar Chili en schreef daar zijn debuut Patriotten, waarvan de televisierechten zijn verkocht aan een productiebedrijf in de VS. In 2020 verscheen het eerste deel van zijn bloedstollende serie rondom rechercheur Vanessa Frank, Vuurland, gevolgd door de twee los te lezen delen Femicide en De weduwen.

22 april 2022

Dubbelleven (nieuws, 2012)

Journaliste is thrillerschrijfster Linda van Rijn
Haar uitgeverij liet al enkele dagen eerder via social media weten dat Linda van Rijn uit de kast zou komen. Tenminste, de auteur die achter dit pseudoniem schuil gaat, zou zich bekendmaken. En dat leidde al weer tot enkele publicaties in de media, waaronder het AD en... Linda. 

Linda van Rijn is eigenlijk de 38-jarige Mariëtte Middelbeek. Naast haar eigen feelgoodromans schreef ze als Linda van Rijn vakantiethrillers. Na 29 bestsellers en tweeënhalf miljoen verkochte exemplaren vond ze het tijd het geheim te onthullen.

Middelbeek schrijft in het AD hoe het begon. 'Het was twaalf jaar geleden, ik was onderweg van mijn werk bij destijds Sanoma in Hoofddorp naar mijn huis in Almere en belde zoals wel vaker met Marc van Gisbergen, mijn uitgever bij Uitgeverij Marmer. Ik had een idee. Want naast de feelgood-romans en de non-fictieboeken die ik op dat moment schreef, wilde ik zo graag eens iets schrijven in mijn eigen favoriete genre: thrillers.'

Van Gisbergen vond haar opzet voor een thriller wel leuk, maar wilde het niet onder haar eigen naam uitgeven. 'Ik was als auteur al actief in twee genres, mijn roman Status O.K. was net verschenen én de volgende roman Crash stond al gepland, Het werd misschien een tikje verwarrend allemaal.' Vandaar dat Van Gisbergen een pseudoniem voorstelde: Linda van Rijn.

Middelbeek: 'Vanaf het begin voelde de naam vertrouwd. (...) Dat er een andere naam op het omslag stond, deerde me totaal niet. Ík had de lol van het schrijven, ík was degene die al mijn ideeën kwijt kon in dit heerlijke genre en ík had de lol van lezers die het leuk vonden de boeken te lezen.' Middelbeek zegde haar baan als chef-redactie bij de glossy Kek Mama op en legde zich nog meer op de boeken toe. Blue Curaçao was de eerste titel die in De Bestseller 60 terechtkwam.

Maar de laatste jaren is er iets veranderd. Middelbeek: 'Ik kan het wel prima vinden, zo’n pseudoniem, maar er zijn meer en meer lezers die vragen om een ontmoeting of signeersessie. En een pseudoniem voelde daardoor steeds ongemakkelijker. Op de Margriet Winterfair, waar ik een dagje de speciale Linda van Rijn-stand bemande, kwam een lezeres naar me toe: ‘Weet u toevallig waar ik Linda van Rijn kan vinden? Of bent u het misschien zelf?’ Het waren momenten als deze die haar aan het twijfelen brachten.

Ook haar uitgever vond het tijd voor een onthulling. Tijd om haar dubbelleven op te geven. Middelbeek blijft onder haar eigen naam romans schrijven en onder die van Linda van Rijn vakantiethrillers.

(Bron: AD)

21 april 2022

Ware toedracht (nieuws, 2022)

Leven en dood in een mannenwereld   Op 7 januari 1969 verlaat de 23-jarige Harvard-studente Jane Britton om half een 's nachts het appartement van een buur in Cambridge, Massachusetts, om terug te keren naar haar eigen flat. Als ze de volgende dag niet de telefoon opneemt en een belangrijk examen mist, gaat haar vriend naar haar flat en treft haar dood aan. Een slag op haar hoofd werd Jane fataal. Ze was bovendien verkracht. In De doden houden we bij ons probeert Becky Cooper het raadsel rond haar dood te ontsluieren. Het boek verschijnt 12 mei bij uitgeverij De Geus. 

Jane Britton
Een moord op Harvard en een halve eeuw stilzwijgen

1969 is het jaar van de tegencultuur, maar het prestigieuze Harvard staat nog bol van tradities. Vrouwelijke studenten worden er nauwelijks serieus genomen.

En dan wordt een van hen, de vrijgevochten Jane Britton, vermoord aangetroffen – onder mysterieuze omstandigheden.

Veertig jaar later, als Becky Cooper er studeert, doen nog steeds de wilde geruchten de ronde. Janes minnaar, haar hoogleraar antropologie, zou haar na een duister ritueel hebben vermoord. De hoogleraar loopt nog vrij rond en het verhaal laat Becky niet los. Tien jaar lang doet ze onderzoek naar de ware toedracht.

Het levert een portret op van een elite-instituut waar de machtsverhoudingen al eeuwenlang vastliggen, en van een vrouw die tevergeefs droomde van een leven in een mannenwereld.

Becky Cooper (New York, Queens) studeerde aan Harvard, waar haar afstudeerscriptie over David Foster Wallace bekroond werd als beste van haar jaar.

Nadat ze onder meer werkte als redacteur van The New Yorker keerde ze terug naar Harvard om onderzoek te doen naar de moord op Jane Britton. De doden houden we bij ons verscheen in 2020 en werd onmiddellijk een bestseller.

Op Wikipedia staat meer over de moordenaar... Boventallig (nieuws, 2022)

Aanklacht tegen doorgeslagen zakelijkheid
Querido, niet bepaald een uitgeverij die om de haverklap thrillers op de markt werpt, komt op 24 mei toch met een als spannend omschreven roman. In De Menseneter van Tom Hofland gaat een bedrijf wel erg ver om van zijn werknemers af te komen.

Lute werkt als kwaliteitsmanager bij een groot farmaciebedrijf op de Veluwe. Het bedrijf wordt overgenomen door een Zwitserse investeerder, die Lutes hele afdeling boventallig verklaart.

Een bittere pil voor Lute: hij moet niet alleen tientallen trouwe collega’s weg zien te werken, maar krijgt ook de opdracht ze over te halen zelf ontslag te nemen.

Wanneer Lombard, een freelanceheadhunter, zijn diensten aanbiedt, neemt Lute die van harte aan. Lombard zorgt ervoor dat de werknemers een voor een verdwijnen, en Lute kan zijn handen in onschuld wassen. Als de eerste doden vallen, heeft hij door dat hij een vos in het kippenhok heeft binnengelaten.

De Menseneter is, zegt de uitgever, 'een spannende en zwartkomische aanklacht tegen de doorgeslagen zakelijkheid en het verlies van menselijkheid op de werkvloer. Daarnaast is het een origineel, fantasierijk en sprankelend eerbetoon aan de liefde, in al haar facetten.'

Tom Hofland (1990) werd na het verschijnen van zijn debuutroman Lyssa (2017) door de Volkskrant uitgeroepen tot het literaire talent van 2018 en ontving het C.C.S. Crone Stipendium. Zijn tweede roman, Vele vreemde vormen (2019), werd genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs. Voor De Theatertroep schreef hij de eenakter ‘De Rusofoob’. Hij maakte samen met Pascal van Hulst de podcast De Blankenberge Tapes, die werd genomineerd voor de Prix Europa en meer dan een miljoen keer werd beluisterd.

Actuele raakvlakken (nieuws, 2022)

Rusland en het Westen botsen in Noors thrillerdebuut  Hoe actueel kan een thriller zijn? In Mayday (nee, niet de gelijknamige zomerthriller van Suzanne Vermeer), het thrillerdebuut van de Noorse Grethe Bøe, staan de machtsblokken Rusland en het Westen lijnrecht tegenover elkaar. Het boek verschijnt op 17 mei bij uitgeverij Volt.


Op het moment dat de betrekkingen tussen Rusland en het Westen zich op een dieptepunt bevinden, worden Navo-piloten Ylva Nordahl en John Evans opgejaagd door een Russische piloot. De straaljagers raken verstrikt in een gevaarlijk kat-en-muisspel en als de F-16 van Ylva en John in botsing komt met de Russische jager, raakt deze onbestuurbaar en crashen ze op Russisch grondgebied.

Een explosieve politieke crisis volgt, waarbij beide partijen elkaar beschuldigen van een oorlogsdaad.

Terwijl de machtsblokken zich opmaken voor de strijd en via de media allerlei fake news wordt verspreid, staan Ylva en John voor een schijnbaar onmogelijke missie. Ternauwernood aan de dood ontsnapt moeten ze te voet over de ijzige toendra terug zien te komen naar Noorwegen.

Zijn ze op tijd terug om te kunnen vertellen wat er écht is gebeurd om zo een oorlog te voorkomen? En zijn Ylva en John zelf eigenlijk wel wie ze zeggen te zijn?

Grethe Bøe schreef en regisseerde meerdere internationaal bekroonde films en tv-series. Ze had een vooruitziende blik, want ze stond met dit thrillerdebuut in 2021 meerdere weken onafgebroken op #1 in de bestsellerlijst in Noorwegen. Eind 2022 beginnen de opnames voor een verfilming.

19 april 2022

De beste thrillers aller tijden #70 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Jos van Cann
Op 14 april, de vijftiende verjaardag van De Spanningsblog, publiceerden we de lijst met De beste thrillers aller tijden. Tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland noemden (mét toelichting) hun favoriete thriller. Maar de lijst is nog steeds 'under construction'. Met enige regelmaat wordt die aangevuld met een tip van een schrijver. Vandaag wordt de lijst verrijkt met de keuze van schrijver Jos van Cann.


Linda J. LaRosa & Barry Tanenbaum – De toevalsfactor  


Krachtige constructie

(Door Jos van Cann)

De beste, de beste… Moeilijk, moeilijk, getuige de onderstaande lijst. De meeste (grote namen) zijn terecht genoemd, de boeken die in jouw ogen afvallen zijn meestal smaakgebonden.

Daarom een andere invalshoek. Eén, zo niet hét, boek dat mij definitief bekeerde tot het genre van de misdaadroman was De toevalsfactor (1978), de enige thriller van de Amerikanen Linda J. LaRosa (1951) en Barry Tanenbaum (1944).

Vier hardwerkende Vietnamveteranen in New York City vervelen zich. Ze missen de spanning en opwinding van de oorlog. Ze bedenken een luguber spel met moord en doodslag waardoor geheimzinnige regels gaan heersen over leven en dood.

De politie rest maar één antwoord: het in het diepste geheim inzetten van de roemruchte criminoloog Noah Aikman. Daar komt het kwartet achter en zij willen Aikman aftroeven, net zoals hij hen. Ontdekt hij tijdig het verbindende element achter de moorden of is ook hij afhankelijk van de toevalsfactor?

LaRosa & Tanenbaum kiezen voor een krachtige constructie en vertellen het verhaal vanuit de politie/Aikman èn vanuit de moordenaars. De lezer proeft de frustratie van de eersten en de amorele opruimingsdrift van de laatste. Niet alleen is de vertelstijl onovertroffen en is de plot origineel, met de spanning vliegt ook het tempo omhoog.

Het blijft spijtig dat LaRosa & Tanenbaum het bij één boek hebben gelaten. In 1999 terecht opnieuw uitgebracht als Crime Klassieker!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
De toevalsfactor is de ultieme thriller: een complot van mensen om bij elkaar te komen om een spel te spelen met moord en doodslag. Geheimzinnige spelregels heersen over dood en leven. De politie van New York weet maar één antwoord: het inzetten van de beroemde criminoloog Noah Aikman.

De toevalsfactor is geen ouderwetse 'whodunit', maar handelt geheel om het hoe en waarom. Vanaf het allereerste begin wordt aan de lezer bekendgemaakt wie de moordenaars zijn, alleen hun motieven en hun methodes blijven verborgen.

De lezer krijgt de zaak te zien vanuit twee gezichtspunten: die van de moordenaars én die van Noah Aikman. Maar er komt een moment dat de gepleegde misdaden zo sensationeel worden, en de paniek in de stad tot zo'n grote hoogte stijgt, dat zelfs Aikman eraan twijfelt of hij deze zaak tot een goed einde kan brengen.

Linda J. LaRosa is een Amerikaanse schrijfster. Na het overweldigende succes van De toevalsfactor bewerkte zij het boek tot een even succesvolle televisiefilm. Bij het schrijven van het boek werd zij geassisteerd door Barry Tanenbaum (1944), redacteur van een kunsttijdschrift.


Jos van Cann is voormalig communicatie-adviseur Maastricht Universitair Medisch Centrum. Sinds jaar en dag recenseert hij misdaadliteratuur en thrillers en was hij meerdere malen lid van de jury van de Gouden Strop en de Diamanten Kogel. Van Cann is auteur van Moord in het Bronsgroen Eikenhout - Lexicon Misdaadliteratuur in Limburg, Grote CrimeZone Thriller Encyclopedie (2009) en de Moordgids (2004).

Van Cann is recensent Detective & Thrillergids Vrij Nederland, thrillerboek.nl en Dagblad De Limburger.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering): 

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra

Baantjer
 - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Richard Bachman (aka Stephen King) - De marathon (1979); favoriet van Ingrid Oonincx
Desmond Bagley - Op dood spoor (1970); favoriet van Frank van Zwol
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
Dan Brown - Oorsprong (2017; favoriet van Benny Baudewyns

Truman Capote - 
In koelen bloede (1966); favoriet van Hans Faber
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten 
John le Carré Een volmaakte spion (1986); favoriet van Toni Coppers
John le Carré - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau en Corine Hartman
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Blake Crouch - Dark Matter (2016); favoriet van Erik Betten

Len Deighton - 
Voorspel in Berlijn (1983); favoriet van John Kuipers
Arthur Conan Doyle
 - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn

Umberto Eco
 - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer en Jo Claes
Anne Eekhout - Mary (2021); favoriet van Lidewij Martens 
James Ellroy
 - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux

Gillian Flynn - 
Teerbemind (2006); favoriet van 
Daniëlle Hermans
Frederick Forsyth - Geheim dossier Odessa (1972);   favoriet van Rudy Soetewey
John Fowles
 - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra

Eva García Sáenz de Urturi 
De stilte van de witte stad (2016);  favoriet van Heleen van den Hoven
Jef Geeraerts - Diamant (1982); favoriet van Jac. Toes
John Grisham - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern 

Terry Hayes - 
Ik ben Pelgrim (2013); favoriet van Carina van Leeuwen, Steven Van Belleghem en René van Rijckevorsel. 
Gerben Hellinga - Merg en Been (1985); favoriet van Peter Römer

Jean-Claude Izzo - 
Misdaad in Marseille (2007); favoriet van Bas Haan

Stephen King - 
De beproeving (1978); favoriet van Karin Hazendonk
Stephen King - 
De Shining (1977); favoriet van Nathalie Pagie
Stephen King
 - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Stephen King - Over leven en schrijven (2000); favoriet van Frederik Baas
Herman Koch - Het diner (2009); favoriet van Marlen Visser
Tim Krabbé - 
Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck 

Ira Levin 
Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul en Saskia Noort
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan

Henning Mankell
 - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Daphne du Maurier - Rebecca (1938); favoriet van Simon de Waal

Jo Nesbø - 
Headhunters (2008); favoriet van Kasper van Beek

Thomas Olde Heuvelt - 
HEX (2013); favoriet van Marieke Damen

Marion Pauw
 - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst 

Ian Rankin
 - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Dolores Redondo De beschermengel (2013); favoriet van Soraya Vink
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Michael Robotham - Leven of dood (2014); favoriet van Chantal van Mierlo

Sjöwall & Wahlöö 
Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Martin Cruz Smith - Tokio Centraal (2002); favoriet van Chris Rippen
Rudy Soetewey - Getuigen (2013), favoriet van Anne-Laure van Neer 
Chevy Stevens - Vermist (2010); favoriet van Angelique Haak
Peter Straub - 
Komplot (1990); favoriet van Floris Kleijne 

Donna Tartt
 - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman, Marion Pauw en Donald Nolet
Franck Thilliez - Het weeshuis 2012); favoriet van John Brosens
Scott Turow
 - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post

Mario Vargas Llosa - 
Het feest van de Bok  (2000); favoriet van Jacob Vis
Esther Verhoef
 - De kraamhulp (2014); favoriet van Ilse Ruijters

Thomas Willmann
 - Het duistere dal (2010);  favoriet van Isa Maron en Arjan Hoks

Longlist (nieuws, 2022)


Drie debutanten maken kans op Gouden Strop
Zoals te verwachten viel, zal de Gouden Strop dit jaar niet naar een Vlaamse auteur gaan. Vlaamse uitgeverijen waren immers uitgesloten van deelname. De enkele Vlaamse schrijver die bij een Hollandsch uitgeefhuis onderdak had gevonden, staat niet op de longlist die vandaag is vrijgegeven. Wel drie debutanten die in de race zijn voor nog steeds de belangrijkste Nederlandse thrillerprijs.

De longlist voor de NBD Biblion Gouden Strop 2022 is bekend. Uit een totaal aantal van vijftig spannende boeken, verschenen bij Nederlandse uitgeverijen tussen 1 maart en 31 december 2021, koos de jury de volgende titels:  

Gerrit Barendrecht met De Russische connectie (Luitingh-Sijthoff)
Bas Haan met Lenoir (Ambo Anthos)
Friso Leunge met Zwart kwartier (Keff & Dessing)
Roel Janssen met De witwasser (Cargo)
Thomas Olde Heuvelt met Orakel (Boekerij)
Marion Pauw met Vogeleiland (The House of Books)
Van Riessen met Meedogenloos (De Kring)
Emile Schrijver met De Hillel Codex (Prometheus)

Emile Schrijver (1962) is een van de drie debutanten.  Hij is algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier en het Joods Museum in Amsterdam en bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het joodse boek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is hoofdredacteur van de Encyclopedia of Jewish Book Cultures. In De Hillel Codex gaat de joodse onderzoeker op speurtocht naar het boek uit de titel, een manuscript uit het Oude Testament, dat na 1500 nergens meer is gezien.

Journalist, copywriter en bladenmaker Friso Leunge (1958) is de volgende debutant. Zijn psychologische thriller laveert tussen heden, verleden en de personages. Axel gaat op zoek naar het duistere verleden van zijn vader, doorsneden met verontrustende flarden van het laatste gesprek met zijn vrouw. Onderzoeksjournalist Bas Haan is de derde debutant. In zijn eersteling raakt de Rotterdamse rechercheur Jacob Lenoir verstrikt in een ingewikkeld web van drugshandel, corrupte douane, criminele jeugdvrienden, eerwraak, discriminatie en een dubieuze officier van justitie.

Op de longlist staan ook twee schrijvers die eerder bekroond werden met de Gouden Strop: Marion Pauw en Roel Janssen. 
Over de lijst was de jury unaniem: 'Tijdens het beoordelen van de inzendingen kwamen deze acht titels bijna vanzelf bovendrijven, die wat ons betreft straks kans maken op een plek op de shortlist', aldus juryvoorzitter Martijn Bennis.

De jury bestaat naast voorzitter Martijn Bennis (directeur ANP) uit Anne Terwisscha (NBD Biblion), Erik de Vries (freelance recensent VN’s Detective & Thrillergids), Monique de Heer (thrillerrecensent Trouw) en Jacqueline Lamper (Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2021).

Op dinsdag 10 mei wordt de shortlist bekendgemaakt in de landelijke en regionale dagbladen van AD Media – de Schaduwprijs kent geen shortlist. De uitreiking van de NBD Biblion Gouden Strop vindt plaats op 9 juni tijdens de Avond van het Spannende Boek in de Bibliotheek Utrecht. Die avond worden ook de Zilveren Strop (de prijs voor het beste korte spannende verhaal), de NBD Biblion Schaduwprijs (voor het beste spannende debuut) en de Hebban Thrillerprijs (lezersjuryprijs) uitgereikt.

De winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop ontvangt een cheque van € 10.000 en een beeld van kunstenaar Marianne van den Heuvel. De genomineerden op de shortlist die buiten de prijs vallen ontvangen een cheque ter waarde van € 500,-. De winnaar van de NBD Biblion Schaduwprijs ontvangt een cheque van € 1.000 en een litho van ‘de Schaduw’ van Daan Jippes.

De winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop zal in wisselende samenstelling met collega-auteurs in het najaar van 2022 een tour maken langs een tiental bibliotheken door heel Nederland.

16 april 2022

In de tussentijd (nieuws, 2022)


Cijfers over De Spanningsblog 
 Vijftien jaar schaven aan De Spanningsblog levert ongemerkt aardige aantallen op. Zo zijn er ruim honderd berichten en achtergrondverhalen geschreven over de Gouden Strop, nog steeds - en soms tegen de verdrukking in - de belangrijkste thrillerprijs in het Nederlandse taalgebied.

Om tegemoet te komen aan het gerief van de cijferfetisjisten onder ons is de enige redacteur van De Spanningsblog er eens eventjes voor gaan zitten. Telraampje erbij en turven maar. 

Tot dusver telt De Spanningsblog meer dan 5.700 posts (berichten, interviews, achtergrondverhalen, recensies). Aan een kleine 1.500 thrillerauteurs is minstens één bericht gewijd. Aan auteurs als Dan Brown, John le Carré, Lee Child, Agatha Christie, Patricia Cornwell, Arthur Conan Doyle, Ian Fleming, Nicci French, John Grisham, Loes den Hollander, Stephen King, Stieg Larsson, Jo Nesbø, Saskia Noort, James Patterson, Marion Pauw, Ian Rankin, Tomas Ross, Karin Slaughter, Charles den Tex, Esther Verhoef, Jacob Vis, Simone van der Vlugt, Simon de Waal en Peter de Zwaan zijn elk tientallen posts gewijd. 

De Spanningsblog mocht van recensenten van diverse pluimage een of meerdere besprekingen plaatsen. In totaal staan hier een kleine 800 recensies. Meer dan 250 interviews telt de blog. En over de Nederlandstalige misdaadroman of thriller zijn meer dan 2.200 berichten geplaatst. 

Een schrijver vroeg zich onlangs af hoeveel tijd er wel niet is gaan zitten in het onderhouden van De Spanningsblog. Toen hij daarover ging nadenken, brak het zweet bij de Spanningsblogmijnheer uit. Dat moet, grof geschat, toch rond de 5.000 uren zijn. 

In de tussentijd had-ie ook een boek kunnen schrijven. Een goed boek zelfs....

14 april 2022

De beste thrillers aller tijden! (nieuws, 2022)


King is koning
(Door Peter Kuijt)

Het is louter toeval, maar op deze Witte Donderdag bestaat De Spanningsblog vijftien jaar! Dit heuglijke feit zal aan velen ongetwijfeld onopgemerkt voorbij gaan: boekhandelaren raken er niet van in extase, de Stichting CPNB zal geen ronkend persbericht doen uitgaan. Maar hier maken we er een klein feestje van.

Op 14 april 2007 plaatste ik de eerste berichten op De Spanningsblog. Aanvankelijk was dit een plekje in cyberspace waar ik mijn recensies en interviews met binnen- en buitenlandse thrillerauteurs verzamelde. Daar kwamen van lieverlee verhalen en recensies van collega-journalisten bij en columns. De meeste daarvan zijn geschreven door het scherp geslepen pennetje van Peter de Zwaan.

Tegenwoordig worden er vooral veel nieuwsberichten over thrillers en schrijvers op de blog geplaatst. Daarbij voert vooral het motto 'schurend en prikkelend waar het moet en enthousiast waar het kan' de boventoon.

Zo'n derde lustrum moet natuurlijk wel gevierd worden. Lang heb ik nagedacht waarmee ik de schare Spanningsblogvolgers (ik laat in het midden of die groot is...) een plezier zou kunnen doen. Eind vorig jaar rijpte het idee om Vlaamse misdaadauteurs (die verdienen meer aandacht dan ze krijgen) en hun Nederlandse vakbroeders en -zusters te vragen naar hun favoriete spannende boek en of dat wellicht de inspiratie is geweest voor hun schrijverschap. Zo zou langzaam een lijst kunnen ontstaan van spannende meesterwerkjes, waar lezers dan weer hun voordeel mee zou kunnen doen.

Daar zat verdorie best veel werk in. De mailbox telt zo'n vierhonderd berichten die aan het project Lustrum et Emergo zijn gewijd. Honderd auteurs zijn aangeschreven, hetzij rechtstreeks dan wel via hun uitgever. Een enkeling weigerde botweg, want 'drukdrukdruk en middenin het schrijfproces', 'Suzanne Vermeer geeft geen interviews' en 'er wordt al zo vaak naar mijn favoriete thriller gevraagd'. Iets meer schrijvers zegden toe, maar kwamen hun belofte niet na. (die belanden allemaal op de zwarte lijst...  😈) Maar het overgrote merendeel was zo vriendelijk te onthullen wat zijn of haar favoriete spannende boek was en waarom. 

Werk in uitvoering

Vandaag presenteer ik de lijst met De beste thrillers aller tijden. Het is en blijft werk in uitvoering, want zodra ik in de toekomst weer de kans krijg een Nederlandstalige thrillerauteur te vragen naar dienst favoriete spannende boek, zal ik het niet laten.

Tot dusver hebben 69 schrijvers uit Nederland en Vlaanderen laten weten wat naar hun idee het spannendste boek ooit is. Dat leverde een leuke lijst op, waar weer allerlei feitjes uit te filteren zijn. Zo werden 45 boeken van mannelijke auteurs de hemel in geprezen, tegenover 16 van hun vrouwelijke collega's. De koppels Nicci French en Sjöwall & Wahlöö rekende ik gemakshalve als mannelijke én vrouwelijke schrijvers.

Boeken die verschenen in de periode 2010-2019 kwamen het meest voor, gevolgd door thrillers uit de jaren 80. Ook boeken die na het millennium verschenen en uit de jaren 70 waren populair. Achttien boeken van Amerikaanse auteurs werden als favoriet aangemerkt, één meer dan het aantal spannende boeken uit Groot-Brittannië. Negen spannende boeken van Nederlandse schrijvers waren favoriet, twee uit Vlaanderen.

De populairste schrijver is Stephen King. Vijf van zijn boeken kregen de favorietenstatus, waarvan één die hij schreef onder zijn pseudoniem Richard Bachman. De verborgen geschiedenis van Donna Tartt werd door maar liefst drie auteurs de hemel in geprezen. De benaderde schrijvers noemden de Nederlandse auteurs Appie Baantjer, Anne Eekhout, Gerben Hellinga, Herman Koch, Tim Krabbé, Isa Maron, Thomas Olde Heuvelt, Marion Pauw en Esther Verhoef en de Vlaamse schrijvers Jef Geeraerts en Rudy Soetewey als hun favoriet.

Voordat ik de lezers naar de lijst met De beste thrillers aller tijden verwijs, wil ik nogmaals mijn dank uitspreken naar al die auteurs die de moeite hebben genomen aan deze rubriek mee te werken. Dus een welgemeend 'dank je wel' naar

René Appel, Willem Asman,
Frederik Baas, Benny Baudewyns, Wim Bax, Kasper van Beek, Steven Van Belleghem, Michael Berg, Erik Betten, Dominique Biebau, John Brosens,
Jo Claes, Toni Coppers,
Marieke Damen, Wouter Dehairs, Bram Dehouck, Bavo Dhooge,  Paul Dieudonné,  Lieneke Dijkzeul, Anne van Doorn,
Hans Faber,
Angelique Haak, Bas Haan, Corine Hartman, Karin Hazendonk, Daniëlle Hermans, Arjan Hoks, Loes den Hollander, Heleen van den Hoven, Annet Hulst,
Floris Kleijne, John Kuipers,
Carina van Leeuwen,
Isa Maron, Lidewij Martens, Chantal van Mierlo,
Gerard Nanne, Anne-Laure van Neer, Anya Niewierra, Donald Nolet, Saskia Noort,
Ingrid Oonincx, Almar Otten, Mariska Overman,
Nathalie Pagie, Marion Pauw, Jos Pierreux, Elvin Post,
Joop van Riessen, René van Rijckevorsel, Chris Rippen, Peter Römer, Tomas Ross, Ilse Ruijters,
Rudy Soetewey, Nicolet Steemers,
Anita Terpstra, Charles den Tex, Jac. Toes,
Hilde Vandermeeren, Jens Vern, Soraya Vink, Jacob Vis, Marlen Visser,
Simon de Waal, Jeroen Windmeijer,
Peter de Zwaan en Frank van Zwol.  


Best wel een imponerende lijst schrijvers eigenlijk...

De beste thrillers aller tijden


Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra

Baantjer
 - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Richard Bachman (aka Stephen King) - De marathon (1979); favoriet van Ingrid Oonincx
Desmond Bagley - Op dood spoor (1970); favoriet van Frank van Zwol
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
Dan Brown - Oorsprong (2017; favoriet van Benny Baudewyns

Truman Capote - 
In koelen bloede (1966); favoriet van Hans Faber
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten
John le Carré - 
Een volmaakte spion (1986); favoriet van Toni Coppers
John le Carré
 - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau en Corine Hartman
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Blake Crouch - Dark Matter (2016); favoriet van Erik Betten

Len Deighton - 
Voorspel in Berlijn (1983); favoriet van John Kuipers
Arthur Conan Doyle
 - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn

Umberto Eco
 - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer en Jo Claes
Anne Eekhout - Mary (2021); favoriet van Lidewij Martens
James Ellroy
 - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux

Gillian Flynn - 
Teerbemind (2006); favoriet van 
Daniëlle Hermans
Frederick Forsyth - Geheim dossier Odessa (1972);   favoriet van Rudy Soetewey
John Fowles
 - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra

Eva García Sáenz de Urturi 
De stilte van de witte stad (2016);  favoriet van Heleen van den Hoven
Jef Geeraerts - Diamant (1982); favoriet van Jac. Toes
John Grisham - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern

Terry Hayes - 
Ik ben Pelgrim (2013); favoriet van Carina van Leeuwen, Steven Van Belleghem en René van Rijckevorsel. 
Gerben Hellinga - Merg en Been (1985); favoriet van Peter Römer

Jean-Claude Izzo - 
Misdaad in Marseille (2007); favoriet van Bas Haan

Stephen King - 
De beproeving (1978); favoriet van Karin Hazendonk
Stephen King - 
De Shining (1977); favoriet van Nathalie Pagie
Stephen King
 - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Stephen King - Over leven en schrijven (2000); favoriet van Frederik Baas
Herman Koch - Het diner (2009); favoriet van Marlen Visser
Tim Krabbé - 
Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck

Ira Levin 
Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul en Saskia Noort
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan

Henning Mankell
 - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Daphne du Maurier - Rebecca (1938); favoriet van Simon de Waal

Jo Nesbø - 
Headhunters (2008); favoriet van Kasper van Beek

Thomas Olde Heuvelt - 
HEX (2013); favoriet van Marieke Damen

Marion Pauw
 - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst

Ian Rankin
 - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Dolores Redondo De beschermengel (2013); favoriet van Soraya Vink
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Michael Robotham - Leven of dood (2014); favoriet van Chantal van Mierlo

Sjöwall & Wahlöö 
Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Martin Cruz Smith - Tokio Centraal (2002); favoriet van Chris Rippen
Rudy Soetewey - Getuigen (2013), favoriet van Anne-Laure van Neer 
Chevy Stevens - Vermist (2010); favoriet van Angelique Haak
Peter Straub - 
Komplot (1990); favoriet van Floris Kleijne 

Donna Tartt
 - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman, Marion Pauw en Donald Nolet
Franck Thilliez - Het weeshuis 2012); favoriet van John Brosens
Scott Turow
 - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post

Mario Vargas Llosa - 
Het feest van de Bok  (2000); favoriet van Jacob Vis
Esther Verhoef
 - De kraamhulp (2014); favoriet van Ilse Ruijters

Thomas Willmann
 - Het duistere dal (2010);  favoriet van Isa Maron en Arjan Hoks