31 januari 2024

Familie en vrienden (nieuws, 2024)

Thrillerschrijver Greg Iles ernstig ziekDe Amerikaanse thrillerschrijver Greg Iles heeft zijn lezers laten weten dat hij aan bloedkanker lijdt. Binnenkort ondergaat hij een stamceltransplantatie, schrijft hij in een brief op zijn website. 

Greg Iles was in 1996 36 jaar toen bij hem het Multipel Myeloom werd vastgesteld, een kanker van plasmacellen. Hierbij groeien en delen kwaadaardige kankercellen zich op meerdere plekken in het beenmerg. De plasmacellen blijven zich steeds maar delen. 

De publicatie van Iles' nieuwste thriller Southern Man werd de afgelopen twee jaar steeds uitgesteld. De oorzaak lag in de vele behandelingen die de schrijver moest ondergaan. Iles schrijft er voor gekozen te hebben om nu bekend te maken dat hij ziek is, omdat hij zijn ziekenhuisbezoek niet meer voor het publiek verborgen kan houden. 

Southern Man verschijnt in mei in de Amerikaanse boekhandel. De stamceltransplantatie staat gepland voor de publicatie van zijn boek.  'De reis is nog lang niet voorbij', schrijft Iles. 'Mijn laatste gedachte vandaag is dat er maar twee dingen belangrijk zijn: familie en vrienden.'

Van Iles zijn elf boeken in Nederlandse vertaling verschenen. 
De auteur werd in 1960 in Duitsland geboren, waar zijn vader in het leger zat. De meeste van zijn thrillers spelen zich af in Natchez. Iles' thriller 'Doodsangst' uit 1997 leidde tot zijn grote doorbraak. Het boek belandde op de bestsellerlijst van The New York Times en de vertaalrechten werden over de hele wereld verkocht. De auteur speelde bij tijd en wijle in de band Rock Bottom Remainders, samen met onder anderen Stephen KingRidley Pearson en Scott Turow.  

Een onmogelijke missie (nieuws, 2024)

Infiltrant JonathanInse Martin, wie kent hem niet? Als het goed is niemand, want onze Inse wil zijn ware identiteit absoluut niet blootgeven. Hij is namelijk, naar het schijnt, een oud-AIVD'er die nu een nieuwe carrière als thrillerschrijver najaagt. Vorige week is bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff De achterblijvers verschenen, het eerste deel in de nieuwe serie Jonathan.

De achterblijvers
gaat in het kort over een extremistische beweging die een aanslag plant, een link met een ondergrondse verzetsbeweging en een jonge AIVD'er op een onmogelijke missie.

Inse Martin schijnt jarenlange ervaring te hebben in de internationale inlichtingenwereld. Martin put met zijn verhalen uit zijn eigen ervaringen bij de AIVD en uit recente internationale, geopolitieke ontwikkelingen. De reeks Jonathan is geschreven in samenwerking met scenarioschrijver Janneke Rinzema. Zowel het boek als de audioserie is een opzichzelfstaand verhaal, met dezelfde hoofdpersonages.

In het boek De achterblijvers moet Jonathan infiltreren in een extremistische groepering die een aanslag op Nederland lijkt voor te bereiden. Is er een link met de ondergrondse verzetsbeweging Stay Behind, die tijdens de Koude Oorlog geheime medewerkers inzette om het land te verdedigen en nog tot in de jaren negentig actief was?

De audiothrillerserie Jonathan bestaat uit vijf afleveringen. Jonathan neemt het op tegen Russische infiltranten in Nederland. Een verhaal over Russische inmenging in de politiek en over macht en ambitie. Beluister alle vijf de afleveringen van deze razend spannende audiothriller. De reeks is via diverse podcastapps te beluisteren.

Wordt verwacht 583 (nieuws, 2024)

Oude meukJe moeder is een bekende antiquaar, die talloze boeken schreef over antiek. Waar je mee omgaat word je mee besmet. Vandaar dat C.L. Miller, de dochter van de antiquaar, een thriller over oude meuk. Een moordgids voor antiekverzamelaars heet het boek dat in april bij The House of Books verschijnt.

Freya Lockwood keert voor het eerst in jaren terug naar haar schilderachtige Engelse geboorteplaats nadat ze hoort dat Arthur Crockleford, antiquair en haar voormalige mentor, onder mysterieuze omstandigheden is overleden. Samen met haar excentrieke tante Carole gaat ze op zoek naar antwoorden.

Hun onderzoek leidt hen naar een oud landhuis waar een weekend voor antiekliefhebbers wordt georganiseerd. Maar niet alles is wat het lijkt: het antiek is vervangen door slechte reproducties en de andere gasten gedragen zich wel heel geheimzinnig.

Wat gebeurt er op dit landgoed en hoe was Arthur erbij betrokken? Kunnen Freya en Carole de waarheid achterhalen voordat de moordenaar opnieuw toeslaat?

Schrijfster C.L. Miller begon haar carrière als redactieassistent voor haar moeder, bekende antiquaar Judith Miller (1951-2023), bij The Miller's Antique Price Guide en andere, zo'n 120 publicaties over antiek. Nadat ze zelf kinderen kreeg, besloot ze haar lang gekoesterde droom om auteur te worden na te jagen en begon ze zich fulltime op haar schrijven te concentreren. Ze woont met haar gezin in een middeleeuws huisje in Dedham Vale, Suffolk.

24 januari 2024

Iconisch rechercheur (nieuws, 2024)

Peter Römer gaat voor honderdste 'Baantjer'Auteur Peter Römer heeft deze week het contract voor het schrijven van Baantjer-delen 97 t/m 100 getekend. Als hij nummer 100 heeft voltooid, is bijna een derde van alle avonturen van rechercheur De Cock van zijn hand. Na het overlijden van Appie Baantjer in 2010 pakte Rõmer de serie op vanaf deel 71.

'De Cock is een iconisch rechercheur die ik samen met het team van uitgeverij De Fontein met veel plezier levend houd', zegt Peter Römer. 'Ik kijk ernaar uit om nog een aantal delen op te trekken met De Cock, Vledder, Buitendam en de nieuwe aanwinsten op Bureau Warmoesstraat, zoals Lotty.’

Inmiddels is deel 94 in de Baantjer-boekenreeks, De Cock en de kus des doods, verschenen. Als Roxanne Degenaar vermoord wordt aangetroffen, staat De Cock voor een raadsel. Wie zou deze geliefde en bekende Amsterdamse hebben willen vermoorden? Zij was populair in de stad en betrokken bij de voedselbank. Daarnaast was ze ook lijsttrekker van Ons Mooi Amsterdam, een partij die actief is in de gemeentepolitiek.

De aandacht van De Cock richt zich al snel op haar echtgenoot Matthias. Hij is een succesvol ondernemer, die snel puissant rijk is geworden maar die warme banden met de onderwereld blijkt te onderhouden. Zijn zonnestudio’s zijn een perfecte locatie voor hun witwaspraktijken. Was het haar eigen politieke handel en wandel die Roxanne fataal is geworden? Of is ze het slachtoffer geworden van het verborgen leven van haar echtgenoot…?

Dit deel verschijnt ook in een Engelse editie als DeKok and the Kiss of Death.

Peter Römer is auteur en acteur. Nadat de 'De Cock'-reeks werd voortgezet met vijf door hem geschreven delen naar de scenario's van de tv-serie Baantjer, vervolgt hij nu de reeks met nieuw geschreven boeken. Römer begon zijn carrière als acteur voor toneel en televisie. Daarnaast werkte hij jarenlang als televisieproducent, scenarioschrijver en regisseur. In 2012 verscheen van zijn hand Chantage, de eerste moordroman met rechercheur Hanna Vermeer. Zijn tweede moordroman was Bedrog en in 2015 verscheen Supernova. Römer schreef ook de in 2021 verschenen thriller Een meesterstuk.

Lees hier een voorproefje van deel 94. 

21 januari 2024

Uitbarsting (nieuws, 2024)


James Patterson borduurt voort op tekst Michael Crichton
De schrijver Michael Crichton is al een jaar of zestien niet meer onder ons. Maar sinds zijn verscheiden zijn er verschillende boeken onder zijn naam verschenen. En daar komt deze zomer eentje bij: een coproductie met thrillerfabrikant James Patterson.

Voor zijn overlijden in 2008 was Michael Crichton een grote naam in de boekenwereld. Hij schreef klassiekers als Jurassic Park en State of Fear en verkocht meer dan 250 miljoen boeken wereldwijd. Zijn werk vormde de basis voor vijftien bioscoopsuccessen. Ook was hij de bedenker van de tv-serie ER.

James Patterson heeft tot dusver 425 miljoen boeken verkocht, waaronder series rond Alex Cross en de Women's Murder Club. Hij schreef boeken samen met Dolly Parton en oud-president Bill Clinton. Komende zomer prijkt zijn naam onder die van Michael Crichton op de cover van Eruption, een thriller over een vulkaan op Hawaii die tot uitbarsting komt en geheimen die de regering en het leger daar hebben verborgen. 

Michael Crichton werkte jaren aan dit project, maar kon het door zijn voortijdig overlijden niet meer voltooien. Zijn weduwe Sherri ontdekte notities en het begin van een manuscript en zocht naar de juiste auteur om het boek af te maken. Die vond zij in James Patterson. Volgens Sherri was de plot al 'briljant' uitgedacht door haar man. Ze vond zelf videofilms van hem waarop hij een vulkanoloog interviewt. 'Toen we eens op vakantie waren in Italië, maakten we zelfs een uitstapje naar Pompeii dat door de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius werd verwoest, zodat hij research kon voor zijn verhaal dat gesitueerd is op Hawaii.'

Volgens Crichtons weduwe is James Patterson de uitgelezen verhalenverteller die het manuscript van haar man kan voltooien. Patterson zegt op zijn beurt dat hij Crichton een van 's werelds beste verhalenvertellers vond. 'Ik ben vereerd dat Sherri me vroeg voor dit project.'

(Bron: The Real Book Spy

20 januari 2024

Wordt verwacht 582 (nieuws, 2024)

De wereld is onbegrijpelijk veranderdEind maart ligt De zondebok, de derde thriller van Kasper van Beek, in de winkel. 'Wat als je zelf de moordenaar bent?', plaatste uitgeverij Cargo als onheilspellende teaser op de cover.

Jonas van der Valk ontwaakt in een onbekende hotelkamer en kan zich niet herinneren hoe hij daar terecht is gekomen.

Verward en verdwaald probeert hij de weg terug naar huis te vinden, maar hij merkt al snel dat de wereld onbegrijpelijk is veranderd. In zijn oude buurtkroeg krijgt Jonas te horen dat het vijftien jaar later is dan hij zelf denkt. Hij heeft al die tijd in de gevangenis gezeten, omdat hij zijn vrouw Sanne had vermoord terwijl hun jonge kinderen lagen te slapen.

Voor zijn gevoel is er maar één dag voorbijgegaan, maar Jonas kan de realiteit niet ontkennen.

In totale ontreddering zoekt hij houvast bij zijn zus Maddy, die vanuit Kopenhagen meteen naar hem toe komt. Met haar hulp ontdekt Jonas dat hij vervroegd is vrijgelaten.

Maar waarom kan hij zich niks herinneren? En wat is er precies gebeurd die nacht, vijftien jaar geleden, toen zijn schijnbaar perfecte leven in een explosie van geweld voorgoed veranderde?

Kasper van Beek (1985, Amsterdam) is uitvoerend producent voor film en televisie. Hij debuteerde met de volgens Tomas Ross 'onovertroffen' thriller Vogelvrij, waarmee hij op de shortlist van de Gouden Strop en de Schaduwprijs stond. Ook zijn tweede thriller De honger werd zeer goed ontvangen en stond op de shortlist van de ThrillZone Awards. Van Vogelvrij verschenen vertalingen in Duitsland en Tsjechië. Kasper van Beek woont in Naarden, met zijn vrouw en kinderen.

Lees hier wat de favoriete thriller van Kasper van Beek is.

Code zwart (nieuws, 2024)

De president moet onderduikenMatthew Quirk schreef met The Night Agent een thriller die ook een Netflix-hit werd. In april verschijnt bij Luitingh-Sijthoff van zijn hand Interne dreiging, een locked-room mystery waarin geheim agent Erik Hill de president moet beschermen tegen een aanslag van binnenuit het Witte Huis.

De dag waar elke geheime agent voor heeft getraind is aangebroken: code zwart, het Witte Huis is gevallen.

De president moet vluchten naar een verborgen bunker buiten DC en alleen de ambtenaren en agenten die hij het meest vertrouwt, mogen mee – degenen die koste wat het kost de regering zullen beschermen.

Erik Hill is een van deze agenten. Hij heeft zijn leven toegewijd aan de geheime dienst en beschouwt de dienst als zijn familie en zijn levensdoel. Ondanks Eriks groeiende haat tegen de corruptie in Washington blijft hij loyaal. De regering wordt aangevallen en hij is de enige die de dreiging kan verslaan.

Het bewijsmateriaal leidt Erik naar een samenzwering tot op het hoogste regeringsniveau en de aanval blijkt georganiseerd te zijn door mensen met wie hij zit opgesloten. Wanneer de daders in de bunker toeslaan en de paranoia toeneemt, zal Erik er alles aan moeten doen om zijn mensen, zichzelf, en zijn land te redden.

Matthew Quirk studeerde geschiedenis en letterkunde aan Harvard. Daarna ging hij aan de slag bij de krant The Atlantic, waar hij vijf jaar schreef over tal van onderwerpen, waaronder opiumhandel en vervolgingen van terroristen en internationale bendes. Quirk woont in Washington DC.

Wordt verwacht 581 (nieuws, 2024)

Geheimen etteren onder de oppervlakteEind maart verschijnt bij The House of Books een nieuwe thriller van de Amerikaanse bestsellerauteur S.A. Cosby. Belangrijkste ingrediënten in Alle zondaars zullen bloeden: een zwarte sheriff, een seriemoordenaar en een dorp dat op het punt staat uiteen te barsten.

Titus Crown is de eerste zwarte sheriff van Charon County. In de afgelopen decennia hebben er in Charon slechts twee moorden plaatsgevonden.

Maar met jaren ervaring als FBI-agent op zak weet Titus als geen ander dat geheimen altijd onder de oppervlakte etteren, ook in het schijnbaar rustige Charon, een land van illegaal gestookte whiskey, maisbrood en kamperfoelie.

Een jaar na de aanstelling van Titus wordt een onderwijzeres vermoord. De dader, een zwarte oud-leerling, wordt ter plekke doodgeschoten door de hulpsheriffs voordat Titus kan ingrijpen. Die etterende geheimen liggen nu open en bloot, klaar om het dorp uit elkaar te scheuren...

S. A. Cosby is een auteur uit Zuidoost-Virginia. Zijn thrillers Een laatste uitweg en Vlijmscherpe tranen bereikten de internationale bestsellerlijsten. Alle zondaars zullen bloeden is zijn derde thriller in Nederlandse vertaling. Als Cosby niet schrijft, is hij een fervent hiker en schaakspeler.

19 januari 2024

In de vakantiestemming (nieuws, 2024)


Ongelooflijk! Formulefenomeen Suzanne Vermeer schrijft geschenkboek
Tijdens de Maanden, Weken of Week van het Spannende Boek werden de afgelopen jaren geschenkboekjes aangeboden van auteurs van enig statuur. We noemen Loes den Hollander, Jo Nesbø, Deon Meyer, Simon de Waal, Marion Pauw, Charles den Tex, ga zo maar door. Maar de Stichting CPNB is van dat idee afgestapt. Het Zomerlezengeschenk, dat verschijnt tijdens wat vroeger de Maand van het Spannende Boek was, wordt dit jaar geschreven door de auteur van vakantiethrillers, de melkkoe van uitgeverij A.W. Bruna: Suzanne Vermeer.

De Stichting CPNB noemt Suzanne Vermeer een fenomeen en heeft speciaal voor haar (of hem, want de ware identiteit van de auteur is nog steeds 'een van de bestbewaarde geheimen in de Nederlandse boekwereld') gekozen om nog meer lezers te bereiken. Dus met een makkelijk te verteren en als spannend bestempeld verhaal, waarbij er weinig beroep wordt gedaan op het intellect van de lezer.

Na twee edities met een bundel van bestaande korte verhalen als cadeau aan lezers, kiest de Stichting CPNB dit jaar voor een lang verhaal als Zomerlezengeschenk. Volgens de boekpromotor is Suzanne Vermeer 'een populaire naam die er gegarandeerd voor zorgt dat nog meer lezers in de vakantiestemming komen'. De boekhandel geeft de cadeaunovelle Flamingo Beach cadeau bij aankoop van minimaal € 15 aan Nederlandstalige boeken in de periode van 20 t/m 30 juni.

Steven Maat, uitgever A.W. Bruna Uitgevers, is uiteraard verheugd over de keuze van de CPNB en laat geen superlatief onbenut: 'Als geen ander weet Suzanne Vermeer het vakantiegevoel op te roepen in haar meeslepende thrillers over gewone mensen in ongewone omstandigheden. Ik ben dan ook enorm trots dat onze auteur, ‘de koningin van de zomerthriller’, dit jaar het geschenkboek van de Zomerlezen-campagne van de CPNB mag schrijven.’

Eveline Aendekerk, directeur CPNB, verklaart de keuze voor Vermeer nader: ‘De helft van alle Nederlanders boven de 15 jaar koopt één of twee keer per jaar een boek – als cadeau voor de feestdagen en vlak voor de zomervakantie. Met het Zomerlezengeschenk willen we nog meer lezers bereiken die op zoek zijn naar (ont)spanning in de zomer. En hoe ontspan je beter dan met een goed boek? De populaire Suzanne Vermeer spreekt een hele brede en ook nieuwe doelgroep aan. We zijn dan ook blij dat deze naam meedoet met de campagne om zo nog veel meer lezers hun vakantie te laten beginnen met een boek.’

Over Flamingo Beach

Tara en haar man Amir beleven hun droomvakantie in een prachtig resort op Curaçao. Maar dan, midden in de nacht, horen ze een hard gebonk en vinden een dode vrouw net buiten hun safarihut. Als er niet veel later nog een vrouw wordt vermoord in de omgeving van het resort, neemt hun vakantie een vreselijke wending.

Achter Suzanne Vermeer ging oorspronkelijk de in 2011 overleden schrijver Paul Goeken schuil. Vermeer debuteerde in 2006 met All-inclusive, dat direct een bestseller werd. Sindsdien verschijnt er elk jaar een zomerthriller van zijn/haar hand, later kwamen daar ook winterthrillers bij zoals de deze week verschenen Sneeuwstorm. Ondertussen zijn er meer dan veertig titels verschenen, waarvan meer dan 4 miljoen exemplaren zijn verkocht. Wie nu de boeken onder de naam Suzanne Vermeer schrijft, is onbekend.

Wordt verwacht 580 (nieuws, 2024)

Catastrofe op een trouwdagUitgeverij A.W. Bruna brengt op 7 maart de thriller Leeuw van de Zuid-Afrikaanse bestsellerauteur Deon Meyer op de markt. Het is het achtste avontuur van inspecteur Bennie Griessel.

Een jonge vrouw verdwijnt spoorloos na een fietstocht op Stellenbosch Mountain. De man die later haar lichaam vindt vertelt de politie dat hij denkt dat ze door een luipaard gedood is. Inspecteurs Bennie Griessel en Vaughn Cupido vragen zich af of dit echt zo is, of dat haar doodsoorzaak wellicht wat verontrustender is…

Intussen onderzoeken ze de gruwelijke moord op de lokale advocaat Basie Small – maar Bennie is afgeleid door het feit dat zijn verloofde Alexa hun trouwdatum al op korte termijn wil prikken, terwijl Vaughn op zijn beurt ook strubbelt met relatieproblemen.

In de Okavangodelta van Botswana, ver weg van de prachtige wijnlanden van Stellenbosch, wordt natuurgids Chrissie Jaeger gerekruteerd door een bende voormalige leden van de special forces, die haar als lokaas willen gebruiken bij een overval. Maar de operatie loopt vreselijk mis en nadat de man van wie ze houdt voor haar ogen wordt neergeschoten, vlucht Chrissie het land uit.

In een wereld vol verraad, valse identiteiten en staatscorruptie worden de inzetten steeds hoger. Algauw bevinden de rechercheurs zich in een race tegen de klok om een catastrofe te voorkomen op de trouwdag van Griessel.

Deon Meyer heeft ruim een dozijn misdaadromans en enkele korte verhalen op zijn naam staan. De boeken spelen zich af in het Zuid-Afrika van na de Apartheid. Zijn boeken hebben veel internationale prijzen ontvangen, in onder andere Duitsland, Frankrijk, Zweden, de VS en Nederland, zijn in 27 talen vertaald en verschijnen in meer dan veertig landen. In 2017 was Meyer de auteur van het geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken met De vrouw in de blauwe mantel. Van zijn boeken werden in Nederland en Vlaanderen meer dan 335.000 exemplaren verkocht.

Meyer werd op 4 juli 1958 geboren in de Zuid-Afrikaanse stad Paarl, in de wijngebieden van de West-Kaap. Hij groeide op in Klerksdorp in de Noordwest-provincie, het gebied van de goudmijnen. Na zijn diensttijd studeerde hij aan de Universiteiten van Northwest, Free State en Stellenbosch. Ook heeft hij een Masters Degree in Creative Writing. Na zijn studietijd werkte hij als verslaggever bij Die Volksblad , een dagblad in Bloemfontein. Daarna zou hij nog werken als persvoorlichter, tekstschrijver, creative director, webmanager, internet strategist en merken-consultant.

Meyer schreef zijn eerste boek al op 14-jarige leeftijd, maar hij ging er pas serieus werk van maken toen hij de dertig reeds was gepasseerd. Verscheidene korte verhalen werden gepubliceerd in Zuid-Afrikaanse tijdschriften en in 1994 verscheen zijn eerste boek, alleen in het Afrikaans. Al zijn latere boeken werden in vele talen vertaald.

Zijn werk werd onder meer bekroond met Le Grand Prix de Littérature Policière en Le prix Mystère de la critique in Frankrijk, de Deutsche Krimi Preis, de Zweedse Martin Beck Award en in de Verenigde Staten met The ATKV Prose Prize, The ATKV Suspense Fiction Prize, The M-Net Award for Most Filmic Novel en de Barry Award for Best Thriller.

Meyer woont met zijn vrouw Marianne in Stellenbosch en zijn passies naast het schrijven zijn Zuid-Afrika, Mozart, mountainbiken, koken, fotografie en rugby (Free State Cheetahs uit Bloemfontein en het nationale team de Springboks).

Wordt verwacht 579 (nieuws, 2024)

Er gaat niets boven de PoolcirkelBij uitgeverij Cargo verschijnt op 7 maart de thriller Inslag van Tove Alsterdal. Het verhaal speelt zich af in een regio die net zo onrustig is als Groningen.

In Malmberget, een kleine Zweedse stad net boven de poolcirkel, schokt en beeft de aarde door de mijn die steeds meer ruimte vraagt. Huizen worden ontruimd en bewoners verplaatst.

Bij de laatste controle van een lege woning horen de werklieden ineens een geluid uit de kelder. Een dier? Nadat ze een kelderraam hebben ingeslagen, treffen ze weggekropen in het donker een doodsbange man aan.

Een tijd later ontvangt politie-inspecteur Eira Sjödin een telefoontje van een vrouw die meldt dat haar ex-man is verdwenen. Ze doorzoeken zijn appartement, maar vinden niets verdachts.

Weken later wordt bij toeval zijn lichaam in de kelder van een verlaten woning aangetroffen, en heeft Eira plotseling een moordzaak in handen. Wanneer haar baas op een dag niet op zijn werk verschijnt, lijkt ook hij slachtoffer te zijn – en dan begint de tijd plotseling te dringen.

Tove Alsterdal (Malmö, 1960) groeide op in het noorden van Zweden. Ze werkte enkele jaren in het psychiatrische ziekenhuis Beckomberga, en maakte daarna carrière als journalist. Ze debuteerde in 2009 en schreef enkele zeer succesvolle thrillers. Haar zesde thriller Stormval werd genomineerd voor verschillende prijzen.

14 januari 2024

800.000 woorden weg (nieuws, 2024)
Terry Hayes kondigt opvolger van 'Ik ben pelgrim' aanSucces is een krachtige verleider. Tijdens zijn promotietour door Nederland voor zijn boek Het jaar van de sprinkhaan liet auteur Terry Hayes weten dat hij een lucratief contract heeft getekend voor een boek dat de opvolger moet worden van zijn bestseller Ik ben pelgrim. Hij vertelde dat zaterdag 13 januari bij boekhandel Paagman in Den Haag.

Het succes van het in 2013 gepubliceerde I am Pilgrim was wereldwijd zo groot, dat filmmaatschappij MGM al snel de rechten kocht – en daar tot op heden niets mee deed. Hoewel Terry Hayes destijds al vlot liet weten dat hij het succes van zijn spionagethriller spoedig zou laten volgen door een tweede boek, duurde het tien jaar voor het zover was. Afgelopen jaar verscheen eindelijk The Year of the Locust. In november lag de Nederlandse vertaling Het Jaar van de Sprinkhaan in de schappen. Weer heeft de auteur een internationale bestseller geproduceerd.

De in Engeland geboren en in Australië getogen Hayes komt graag in Nederland, al is het maar omdat twee dochters hier wonen, een in Amsterdam en de ander ‘near Nijkerk’.

Na een correspondentschap in de Verenigde Staten zette hij zich eind jaren zeventig aan het schrijven van filmscenario’s. Dat verliep voorspoedig. Zo werkte hij onder meer mee aan de scripts voor Mad Max II (1981) en Dead Calm (1989). Mede door de financiële onafhankelijkheid die hij hiermee verwierf, kon hij werken aan zijn boek I am Pilgrim.

Journalist Arjan Peters (r) vraagt Terry Hayes het hemd van het lijf bij boekhandel Paagman
Al vroeg stond voor Hayes vast dat hij schrijver wilde worden. Vijf jaar was Terry toen hij zich dat realiseerde. De inmiddels 72-jarige Hayes beseft dat hij voor zijn derde boek misschien iets vlugger moet werken dan voorheen aan zijn tweede. Al is het maar omdat zijn boeken thuis op de laptop in de allereerste versie liefst drie keer zo dik zijn.

Het jaar van de sprinkhaan telt ongeveer 270.000 woorden, een hele hoop. Maar voor het zo ‘dun’ was, moest hij ruim 800.000 woorden schrappen. Dan is het een voordeel dat je journalist bent geweest én ruim de tijd kunt nemen voor je nieuwe boek. De kunst van het schrappen is een van de pijlers waarop succes rust.

Voor deel 2 van I am pilgrim heeft hij inmiddels al een opzet voor ogen. Dat scheelt ook weer.

Wordt verwacht 578 (nieuws, 2024)

Samenzweringen in slaapstadjeBij uitgeverij HarperCollins Holland verschijnt op 16 april de thriller Dag een. Het is de opvolger van de bestseller Meisje A, waarmee Abigail Dean, werkzaam als advocaat voor Google, meteen haar naam als schrijfster vestigde. 

De toneelopvoering van de basisschool van het slaapstadje Stonesmere wordt ruw verstoord wanneer een schutter plotseling het vuur opent. Uren later is Marty’s moeder Ava dood, haar armen beschermend om de kinderen gevouwen aan wie ze lesgaf.

Terwijl de stad probeert het gemeenschapsgevoel terug te vinden in de nasleep van de tragedie, ontstaan er scheuren en daarmee samenzweringen. Wie is de geheimzinnige figuur die Marty achtervolgt terwijl ze worstelt met haar verdriet?

En hoe zit het met de groep mensen die volhoudt dat de schietpartij nooit heeft plaatsgevonden?

Samen met haar jeugdvriend Leo probeert Marty het mysterie van de noodlottige dag te ontrafelen, en stukje bij beetje wordt de pijnlijke waarheid onthuld…

Abigail Dean werd geboren in Manchester. Ze studeerde Engelse literatuur aan Cambridge University, werkte als boekhandelaar bij Waterstones en later bij een advocatenfirma in New York. Vlak voor haar dertigste verjaardag maakte ze – in between jobs – tijd vrij om aan haar debuut te werken. In de Dulwich bibliotheek in Londen schreef ze drie maanden lang dagelijks aan haar eerste boek. Meisje A werd een wereldwijde sensatie en werd aan meer dan 25 landen verkocht. De filmrechten kwamen in handen van Sony Pictures. Dag een is haar tweede thriller.

Genoeg input (nieuws, 2024)

Katrín Jakobsdóttir  en Ragnar Jónasson (foto Baldur Kristjans)

'Thrillergekke' premier schrijft whodunnit
Ze noemt zichzelf 'thrillergek'. De premier van IJsland, Katrín Jakobsdóttir, kan zichzelf nu ook 'thrillerschrijver' noemen. Samen met bestsellerauteur Ragnar Jónasson schreef ze de whodunnit Reykjavik.

De thriller draait om de vijftienjarige Lára, die in 1956 spoorloos verdwijnt. Ze heeft een baantje bij een echtpaar op het eilandje Vioey, net voor de kust van de hoofdstad van IJsland. Haar vermissing blijft decennialang een mysterie. Dertig jaar later duikt journalist Valur Robertsson opnieuw in de zaak. Van diverse kanten wordt geprobeerd om zijn zoektocht te saboteren.

Ragnar Jónasson schreef veertien boeken, waarvan hij er wereldwijd drie miljoen verkocht: 'We zaten in 2014 samen in een panel van een tv-cultuurquiz', vertelt hij in Het Parool. 'Zo raakten we aan de praat. Wat ook helpt, is dat IJsland maar 350.000 bewoners telt. Iedereen kent elkaar en heeft ook ergens wel banden. Zo zijn mijn broers bevriend met haar neef. Op feestjes hadden we elkaar ook al weleens gezien.'

Katrin Jakobsdóttir werd voor die quiz gevraagd omdat ze destijds minister van Cultuur was en omdat iedereen wist dat ze thrillergek was en is. 'Toen al stelde ik Ragnar voor om samen een verhaal te schrijven.' Pas tijdens de coronapandemie vonden ze er tijd voor. 'We bedachten samen het ruwe plot en mailden elkaar vervolgens in stukken de uitwerking.'

De schrijvers, beiden 47, vonden 1986 een ideaal decor voor hun boek. Ze waren dat jaar onder de indruk van het album True Blue van Madonna en de film Top Gun waarin Tom Cruise straaljagerpiloot Maverick speelde. De wereld was nog in de ban van de Koude Oorlog en de leiders Reagan en Gorbatsjov streken in Reykjavik neer voor een grote vredestop. Precies in dat jaar kreeg de stad een nieuw radio- en tv-station, een groot shoppingcentrum, en werd de luchthaven uitgebreid.

Of ze haar politieke carrière straks inwisselt voor een fulltime schrijverschap durft Jakobsdóttir nog niet te zeggen. 'Ik krijg in elk geval genoeg input van collega’s voor een nieuw verhaal. Laatst was er een stukje van een schedel gevonden in een van de parlementsgebouwen. Misschien is dat wat, ik hoorde de meest wilde speculaties.'

(Bron: Het Parool)

06 januari 2024

Een consortium van machthebbers (nieuws, 2024)

Tegen de achtergrond van de covidpandemieVoor zover we kunnen nagaan, was Sluipweg het laatste boek van Sara Paretsky dat in Nederlandse vertaling uitkwam, vijftien jaar geleden. Liefhebbers van haar heldin V.I. Warshawski kunnen een rondedansje van blijdschap gaan doen, want op 23 april komt bij uitgeverij De Geus haar nieuwe avontuur, Verdwenen, van stapel. Een thriller waarin de covidpandemie op de achtergrond meespeelt.


Op weg naar huis na een surveillanceklus die de hele nacht duur­de, stopt detective V.I. Warshawski om haar honden uit te laten. Als die er plotseling vandoor gaan en Vic hen probeert bij te houden, lei­den ze haar naar een zwaargewonde tiener die zich verstopt in de rotsen langs Lake Michigan.

Het meisje komt heel even bij bewustzijn en fluistert “Nagyi?”.

V.I. probeert haar gerust te stellen en trommelt hulptroepen op. Niet lang daarna verdwijnt ze uit het ziekenhuis voordat iemand haar iden­titeit kan ontdekken. Terwijl V.I. haar probeert te vinden, ontdekt de detective een consortium van machthebbers en gangsters uit Chicago die bereid zijn de tiener te vermoorden. En nu is V.I.’s eigen leven ook in gevaar.

Verdwenen wordt verteld tegen de achtergrond van een stad die uit haar pande­mische lockdown komt en legt de duistere geheimen en corruptie in de buurten van Chicago bloot.

Sara Paretsky (1947) is een van de bekendste en meest succesvolle crimeauteurs ter wereld. Ze was werkzaam in de financiële wereld voor ze met schrijven begon. Ze veroorzaakte een revolutie in de thrillerwereld toen ze in 1982 haar detective V.I. Warshawski introduceerde, een heldin die zowel haar hoofd als haar vuisten gebruikt. Ze ontving vele prijzen voor haar oeuvre. Naast het schrijven werkte ze samen met Barack Obama in Thresholds, ten behoeve van de psychiatrisch zieke daklozen van haar stad, Chicago.

UPDATE 25 maart 2024: Het boek werd in januari 2024 nog voorgesteld onder de titel Overboord, maar heeft later de titel Verdwenen gekregen.  

Lees hier een interview met Sara Paretsky uit 2003.

Een spiraal van geweld en wraak (nieuws, 2024)

In het vaarwater van Malcolm X en de FBITweevoudig Gouden Strop-winnaar Gauke Andriesse brengt in mei via uitgeverij Volt een tweede deel uit in de serie rond de Amerikaanse rechercheur Leo Boorman, getiteld Daden van geweld. Feiten en fictie uit Baltimore, de stad van de misdaadseries The Wire en We own this city.

Als na de dood van een 16-jarige zwarte jongen, gelyncht door aanhangers van de Ku Klux Klan, de vermoedelijke daders worden vermoord, zet dat de rassentegenstellingen in het Baltimore van 1964 op scherp.

Terwijl er van alle kanten druk op hem wordt uitgeoefend moet Leo Boorman, rechercheur van de divisie Moordzaken van de Baltimore Police Department, op zoek naar de dader of daders. Dat brengt hem op het pad van de Nation of Islam en de zwarte leider Malcolm X, maar ook in het vaarwater van de FBI, die in het kader van de nationale veiligheid beide partijen in de gaten houdt.

Nadat vervolgens twee zwarte tweelingbroers op gruwelijke wijze worden vermoord dreigt de toestand nog verder te escaleren en Baltimore te ontbranden in een spiraal van geweld en wraak, gevoed door een diepe onderlinge haat die geen grenzen kent.

Gauke Andriesse (1959) woonde en werkte tien jaar als ontwikkelingseconoom in het Andesgebergte van Ecuador. Sinds 2000 werkt hij voor Cordaid. Hij reist regelmatig naar Afrika om organisaties te ondersteunen die kleine leningen verstrekken aan kleinschalige ondernemers. Andriesse heeft negen boeken geschreven, deels onder het pseudoniem Felix Weber, en hij won al tweemaal de Gouden Strop. Met het eerste deel uit de Boorman-serie, Dodelijke gelijkenis, bereikte hij vorig jaar de shortlist van de Gouden Strop.

Wordt verwacht 577 (nieuws, 2024)

Evie Porter bestaat nietDe Amerikaanse Ashley Elston boekte al succes met young adult-romans, maar nu waagt ze haar tekstverwerker ook aan een thriller voor volwassenen. Dat boek, met de titel Wie het eerst liegt, verschijnt 20 februari bij uitgeverij Volt. Bestsellerauteur Lisa Gardner vindt het boek 'het spannendste kat-en-muisspel' waarover ze in jaren heeft gelezen.

Evie Porter lijkt het perfecte leven te leiden met haar knappe, liefhebbende vriend Ryan, naar wiens zuidelijke landhuis met pilaren ze binnenkort zal verhuizen. Er zit alleen één addertje onder het gras: Evie Porter bestaat niet eens!

Alles wat ze de smoorverliefde Ryan tot nu toe over zichzelf heeft verteld, was een leugen. In werkelijkheid is hij haar nieuwe opdracht.

En oplichtster Evie weet dat ze het zich deze keer niet kan veroorloven nog een fout te maken als ze in leven wil blijven. Daarom houdt ze met bijna alles rekening – behalve met de vrouw die zich op een van Ryans feestjes voorstelt als Lucca Marino. Want Lucca Marino is Evies echte naam, die ze al jaren niet meer gebruikt. Een waarschuwing?

Een dag later is de valse Lucca dood, en voor Evie is er maar één vraag: wie is de volgende?

Ashley Elston woont in North Louisiana met haar man, drie zonen en twee katten. Ze is de dochter van een advocaat en groeide op omringd door gesprekken over rechtszaken, gekke cliënten en de wet in het algemeen. Ze studeerde liberal arts aan de Louisiana State University en werkte tien jaar als (bruids)fotograaf tot ze besloot fulltime te gaan schrijven.

04 januari 2024

Wordt verwacht 576 (nieuws, 2024)

Bedankt voor die bloemen 'Enorm verslavend, met geweldige plottwists.' Uitgeverij HarperCollins Holland stopt de jubelkreten niet onder stoelen of banken als de thriller De bloemist van C.L. Pattison ter sprake komt. 'Een echte aanrader voor de lezers van Freida McFadden en B.A. Paris.' Het boek verschijnt op 5 maart.

Amy Mackenzies leven gaat haar voor de wind. Haar bedrijf in bloemsierkunst floreert en ze heeft een bestand van vermogende klanten, onder wie twee wel heel glamoureuze: de architect James Elliott en zijn mooie vrouw Eleanor. Maar hoezeer ze ook probeert om deel uit te maken van hun wereld, Amy wordt nooit echt geaccepteerd.

Tot ze door het stel wordt ingehuurd om de bloemen te verzorgen voor een groot feest. Eindelijk krijgt ze de kans om het leven te leiden waar ze altijd van heeft gedroomd.

Wanneer een van de gasten dood wordt aangetroffen, kijkt iedereen echter direct naar Amy. De bloemist moet vechten om haar naam te zuiveren en ontdekt daarbij een nieuwe kant van de Elliotts. Maar Amy zelf verbergt een nog groter geheim. En tegen de tijd dat ze zich realiseert dat het verleden haar heeft ingehaald, is het misschien al te laat…

C.L. Pattison was ruim twintig jaar entertainmentjournalist in Londen, voordat ze naar het platteland verhuisde en in Hampshire bij de politie ging werken. De bloemist is haar internationale doorbraak.


03 januari 2024

Wordt verwacht 575 (nieuws, 2024)

Al zes jaar op de vluchtLezers die dol zijn op de boeken van Lee Child, Daniel Cole en Steve Cavanagh mogen van uitgeverij Luitingh-Sijthoff de thriller Jachtseizoen van M.W. Craven eigenlijk niet overslaan. Het boek dat vanaf 28 maart verkrijgbaar is, vertelt het verhaal van een man die door zijn zeldzame aandoening geen angst voelt.

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de U.S. Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken – de échte slechteriken – en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Koenig is al zes jaar op de vlucht. Om onbekende redenen werd hij een schaduw, onzichtbaar, alsof hij nooit had bestaan. Maar nu staat zijn gezicht op elk televisiescherm in het land en is zijn dekmantel ontmaskerd.

Koenigs oude baas heeft hem opgespoord en wil dat hij een klus voor hem klaart – zijn dochter is verdwenen en de ex-militair moet haar terughalen, wat het ook kost.

Koenig reist af naar Gauntlet, een stadje in de brandende hitte van de Chihuahua-woestijn. De bewoners daar doen er alles aan om hun geheimen te beschermen maar ze zijn niet opgewassen tegen Koening, een man die door zijn zeldzame aandoening geen angst voelt. En hij staat klaar om het jachtseizoen te openen...

Jachtseizoen is het eerste deel van een serie rond Ben Koenig. Eerder schreef de voormalig reclasseringsambtenaar en verwoed punkfan Mike Craven een reeks prijswinnende thrillers rond rechercheur Washington Poe en diens partner Tilly Bradshaw.

01 januari 2024

Wordt verwacht 574 (nieuws, 2024)

Elke vier jaar weer hetzelfde liedjeEen spannende psychologische thriller, waarin niets is wat het lijkt. meldt uitgeverij HarperCollins Holland over Schrikkeldag. Auteur Inge Spaan beschrijft daarin een mysterie dat elke vier jaar een hechte gemeenschap schrik aanjaagt. Publicatie is - hoe kan het ook anders - op 29 februari van dit jaar.

Op 29 februari 2012 verdrinkt een vijfjarig meisje in een sloot dicht bij haar huis. Vier jaar later kost een fatale woningbrand een geliefde dorpsbewoner het leven. Een jonge man crasht met zijn motor tijdens de schrikkeldag in 2020.

Ieder schrikkeljaar komt een bewoner uit het dorp Warchem onder raadselachtige omstandigheden om het leven.

Toeval… of niet?

Aafke is als buitenstaander niet overtuigd van het verband, maar wordt meegetrokken in verhalen uit het verleden door haar vriend en dorpsbewoner Stef.

Vastbesloten om achter de waarheid te komen gaat ze op onderzoek uit. Hoewel de wildste geruchten de ronde doen, laat Aafke zich niet zomaar afschrikken. Tot ze anonieme telefoontjes begint te krijgen die haar bang maken. Zou zij dit schrikkeljaar het volgende slachtoffer kunnen zijn?

Inge Spaan werkt als accountant en schrijft in haar vrije tijd spannende thrillers en korte verhalen. Daarnaast is ze schrijfdocent en helpt ze beginnende auteurs met hun verhaal. De therapie van Sebastian Fitzek is haar favoriete thriller