30 maart 2022

De beste thrillers aller tijden #67 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Benny Baudewyns
   De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. We hopen onze lezers blij te maken met een lijst met de beste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: de Vlaamse schrijver Benny Baudewyns.


Dan Brown - Oorsprong

Afwijkende theorie
ën in thrillerjasje

(Door Benny Baudewyns)

Ben ik een fan van de boeken van Dan Brown? Eerlijk, ik weet het niet. Dat is een wat vreemde uitspraak voor iemand die met veel plezier en toenemende bewondering De Da Vinci Code las en genoot van de vreemde theorieën die in het boek werden ontwikkeld. Sindsdien las ik nog Het Bernini Mysterie en Inferno. Dus niet het hele oeuvre van Brown, maar er tekent zich een duidelijk patroon af, niet alleen in zijn verhalen, maar ook in mijn ideeën erover.

Dan Brown is duidelijk een schrander man. Een beetje opzoekingswerk bevestigt dit. Kunstgeschiedenis gestudeerd, les gegeven aan prestigieuze instellingen. Dat hij verzot is op symbolen weten we doordat zijn hoofdpersonage in al zijn boeken, professor Robert Langdon, dat ook is. En Brown houdt er meningen op na die flink tekeer gaan tegen gevestigde waarden en instituten en die ik wel weet te smaken. De Katholieke Kerk kreeg er flink van langs in De Da Vinci Code, in Inferno ontwikkelt hij gedurfde stellingen over de overbevolking op aarde.

Oorsprong is terug te brengen tot twee vragen: Waar komen we vandaan? En: Waar gaan we naartoe? Brown neemt meer dan vijfhonderd bladzijden de tijd om deze vragen, en mogelijke antwoorden, nader toe te lichten.

Het moet gezegd: opnieuw kon ik genieten van zijn vertelkunst. De manier waarop hij deze zware levensvragen behandelt, het verdient respect. Klaar en helder worden afwijkende theorieën gepresenteerd. Dat gebeurt bij monde van een informatica-expert Edmond Kirsch, toevallig een vriend van Robert Langdon. Tenminste, Langdon ontdekt de theorieën van Kirsch via een lange zoektocht die hem in Spanje van Bilbao naar Barcelona brengt. Kirsch wordt namelijk in het eerste deel van het verhaal vermoord.

Wat doe je als je als schrander man afwijkende of gedurfde theorieën wilt presenteren? Je kunt het doen via de wetenschappelijke kanalen, maar de kans dat slechts een handvol ingewijden je ideeën smalend van de hand doen en er dus verder geen haan naar kraait, is groot. Hoe bereik je een groter publiek? Je giet je hele verhandeling in een thriller. Dat is het recept dat Brown hanteert en dat hem tot nu toe zeker geen windeieren heeft opgeleverd. Naast de grote schare fans, stromen sinds jaren de dollars vlot binnen.

Hier wringt nu net voor mij het schoentje. Niet dat de dollars stromen, ik gun elke auteur loads of money. Hoezeer ik de theorieën en de plots van Dan Brown kan smaken, zo knullig vind ik zijn thrillerelementen. In feite komt het steeds op een vlucht van de brave Langdon neer, waarbij hij bij aanvang een probleem voor de voeten krijgt gegooid en na het nodige geren (liefst langs historische gebouwen en plekken, zo kan Brown ook zijn kunstgeschiedenisachtergrond etaleren), waarbij hij steeds op het nippertje uit de handen van zijn achtervolgers kan blijven, op het eind een aanvaardbare oplossing of antwoord vindt.

En het moet gezegd: de schrijfstijl van Brown is op die momenten wat tenenkrommend. Archaïsch, langdradig, saai en weinig origineel. In Oorsprong doet hij een tiental bladzijden over de moord op een rabbi, waarbij je in de eerste alinea al voelt dat de kerel die de rabbi achtervolgt, zijn slag zal thuishalen.

Maar net wanneer het thrillergedeelte me de keel begint uit te hangen, tilt Brown een nieuw tipje van de sluier, die over de theorie hangt, op en lees ik weer aandachtig verder. Zou dat dan zijn meesterschap zijn? Misschien wel. Ben ik dan een fan? Ik weet het nog steeds niet. Wat ik wel weet, is dat ik nog boeken van hem zal lezen.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
Oorsprong is een boek van de Amerikaanse auteur Dan Brown en het vijfde deel in de Robert Langdon-serie. De wereldwijde release van het boek was op 3 oktober 2017.

Robert Langdon bezoekt het ultramoderne Guggenheim Museum in Bilbao (Spanje) voor de onthulling van een belangrijke wetenschappelijke ontdekking. Edmond Kirsch, een flamboyante miljardair heeft de avond georganiseerd om zijn ontdekking wereldkundig te maken, maar wanneer de avond in chaos afloopt dreigt zijn ontdekking voor altijd verloren te gaan.

Langdon vlucht samen met museumdirecteur Ambra Vidal naar Barcelona. Daar moeten ze, in een race tegen de klok, de ontdekking van Kirsch vinden, voordat hun gevaarlijke tegenstander met machtige vrienden hen voor is.

Oorsprong was met 243.770 het bestverkochte boek van 2017 en met 114.000 exemplaren de bestverkochte thriller van 2018.

Het is niet het centrale thema, maar Dan Brown schreef ook over genetische manipulatie in Origin. En wel over 'de onvoorstelbare gevaren' van dit fenomeen. Brown zei dit  in een interview met de Volkskrant uit 2017. 'Het boek draait om waar we vandaan komen en waar we heen gaan', zegt de schrijver. 'En de verschillende manieren waarop religie en wetenschap hier tegenaan kijken.'

Brown stelt dat genetische manipulatie 'angstaanjagende gevolgen' kan hebben. 'Het zal de komende tien jaar de mensheid nog meer verdelen. We hebben nu al de haves en de havenots. De mensen met geld, met goede gezondheidszorg, goede huizen, goed eten, kunnen straks hun kinderen ook nog slimmer, sterker, gezonder en knapper maken. Als daarmee niet voorzichtig wordt omgesprongen, creëer je bijna twee verschillende speciën.'

In september 2017 overleed de moeder van Dan Brown. Hij heeft Origin aan haar opgedragen. 'Dankzij een proef met genetische manipulatie hebben we haar tien jaar langer bij ons kunnen houden. Dus dat was geweldig.'

Volgens de jongste cijfers verkocht Dan Brown ruim 200 miljoen boeken in 56 landen. Van De Da Vinci Code, waarmee hij internationaal doorbrak, werden 81 miljoen exemplaren verkocht. De vertalers van Oorsprong werkten traditiegetrouw in een afgesloten bunker. Ze moesten hun smartphones inleveren en hun computers hadden geen verbinding met internet. Brown: 'Als ik vier jaar geleden had verteld dat ik was begonnen aan een mysterie rond moderne kunst in Barcelona, waren er in de tussentijd vier andere boeken verschenen rond moderne kunst in Barcelona. Getiteld De Galerie Code.'

De Vlaamse schrijver Benny Baudewyns (1958) schreef diverse theaterstukken en thrillers. Hij debuteerde in 2000 met Het Zwartberg Plan. Voor De Emerson Locomotief (2001) kreeg hij de Diamanten Kogel, verder werd hij ook nog genomineerd voor de Gouden Strop. Hij woont en werkt in Zuid-Spanje. Zijn thrillers Hartenvreter, Het Tati-syndroom en Mazzelaar werden goed ontvangen. In het najaar van 2021 verscheen de veertiende thriller van Baudewyns: Moordgriet

Baudewyns groeide op in Dilbeek. Hij is opgeleid tot docent economie, maar als leerkracht is hij nooit actief geweest. Baudewyns werkt als zelfstandig begrafenisondernemer (derde generatie). Over zijn beroep schreef hij een non-fictieboek De een zijn dood... Het leven van een begrafenisondernemer (2007).

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):


Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra

Baantjer
 - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Richard Bachman (aka Stephen King) - De marathon (1979); favoriet van Ingrid Oonincx
Desmond Bagley - Op dood spoor (1970); favoriet van Frank van Zwol
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex

Truman Capote - 
In koelen bloede (1966); favoriet van Hans Faber
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten
John le Carré - Een volmaakte spion (1986); favoriet van Toni Coppers
John le Carré
 - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau en Corine Hartman
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Blake Crouch - Dark Matter (2016); favoriet van Erik Betten

Len Deighton - 
Voorspel in Berlijn (1983); favoriet van John Kuipers
Arthur Conan Doyle
 - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn

Umberto Eco
 - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer en Jo Claes
James Ellroy - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux

Gillian Flynn - 
Teerbemind (2006); favoriet van 
Daniëlle Hermans
Frederick Forsyth - Geheim dossier Odessa (1972);   favoriet van Rudy Soetewey
John Fowles
 - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra

Eva García Sáenz de Urturi 
De stilte van de witte stad (2016);  favoriet van Heleen van den Hoven
Jef Geeraerts - Diamant (1982); favoriet van Jac. Toes
John Grisham - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern

Terry Hayes - 
Ik ben Pelgrim (2013); favoriet van Carina van Leeuwen, Steven Van Belleghem en René van Rijckevorsel. 
Gerben Hellinga - Merg en Been (1985); favoriet van Peter Römer

Jean-Claude Izzo - 
Misdaad in Marseille (2007); favoriet van Bas Haan

Stephen King - 
De beproeving (1978); favoriet van Karin Hazendonk
Stephen King - 
De Shining (1977); favoriet van Nathalie Pagie
Stephen King
 - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Stephen King - Over leven en schrijven (2000); favoriet van Frederik Baas
Herman Koch - Het diner (2009); favoriet van Marlen Visser
Tim Krabbé - 
Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck

Ira Levin 
Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul en Saskia Noort
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan

Henning Mankell
 - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Daphne du Maurier - Rebecca (1938); favoriet van Simon de Waal

Jo Nesbø - 
Headhunters (2008); favoriet van Kasper van Beek

Thomas Olde Heuvelt - 
HEX (2013); favoriet van Marieke Damen

Marion Pauw
 - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst

Ian Rankin
 - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Dolores Redondo De beschermengel (2013); favoriet van Soraya Vink
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Michael Robotham - Leven of dood (2014); favoriet van Chantal van Mierlo

Sjöwall & Wahlöö 
Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Martin Cruz Smith - Tokio Centraal (2002); favoriet van Chris Rippen
Rudy Soetewey - Getuigen (2013), favoriet van Anne-Laure van Neer 
Peter Straub - 
Komplot (1990); favoriet van Floris Kleijne 

Donna Tartt
 - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman, Marion Pauw en Donald Nolet
Franck Thilliez - Het weeshuis 2012); favoriet van John Brosens
Scott Turow
 - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post

Mario Vargas Llosa - 
Het feest van de Bok  (2000); favoriet van Jacob Vis
Esther Verhoef
 - De kraamhulp (2014); favoriet van Ilse Ruijters

Thomas Willmann
 - Het duistere dal (2010);  favoriet van Isa Maron en Arjan Hoks

Geen opmerkingen: