30 december 2011

Nele Neuhaus - Sneeuwwitje moet sterven (2011)

Onheil in Altenhain



(Door Peter Kuijt)

'400.000 verkocht in Duitsland', meldt een lastig los te weken sticker van Sneeuwwitje moet sterven, de vierde thriller van de Duitse Nele Neuhaus, waarin commissaris Oliver van Bodenstein en zijn assistente Pia Kirchhoff een enge dorpsgeschiedenis moeten zien te ontrafelen. Op haar eigen website schrijft Neuhaus (1967) dat ze tegen het eind van 2011 twee miljoen thrillers heeft afgezet, een getal dat ze nog maar moeilijk kan bevatten.

En dat terwijl ze acht jaar geleden nog haar boeken in eigen beheer uitgaf in een oplage van 500 exemplaren. Ze had een voorraadje in haar garage opgeslagen en bood de boeken persoonlijk aan de boekhandelaar aan. Naast het schrijven werkte ze in de vleesfabriek van haar man. De chauffeurs van de fabriek brachten ook haar boeken naar de winkels.

Uitgeverij Q heeft er goed aan gedaan Neuhaus in te lijven. Als Sneeuwwitje moet sterven maatgevend is voor het oeuvre van Neuhaus, dan gaan we nog veel plezier aan de Duitse auteur beleven.

Op een verlaten vliegveld van de Amerikaanse luchtmacht in de buurt van Frankfurt vinden bouwvakkers een menselijk skelet. Niet veel later wordt bij het station van Sulzbach-Noord een vrouw van een voetgangersbrug geduwd. Er blijkt een verband te zijn tussen deze twee zaken en dat voert het koppel Von Bodenstein-Kirchhoff naar het plaatsje Altenhain, een dorp 'hurkend in een dal', dat net de terugkomst van Tobias Sartorius aan het verwerken is. Sartorius werd op 16 september 1997 gearresteerd en vervolgens schuldig bevonden aan de verdwijning van twee meisjes, een van hen droeg de bijnaam Sneeuwwitje. Sartorius werd veroordeeld tot een celstraf van tien jaar en keert na vrijlating naar zijn dorp terug.

Sartorius heeft nog geen stap in het ouderlijk huis gezet of er verdwijnt opnieuw een meisje. De dorpsbewoners weten het zeker: hier heeft Sartorius de hand in gehad en hij krijgt het dan ook zwaar te verduren. Neuhaus verzekert nog in haar nawoord dat alle karakters aan haar eigen brein zijn ontsproten, maar zet het dorp Altenhain in de deelstaat Hessen wel op de kaart als een naargeestige, bekrompen gemeenschap.

Neuhaus weet de vele personages geraffineerd een eigen gezicht te geven. Zo is daar natuurlijk Tobias Sartorius, jeugdvriendin Nadja (one of the boys) die nu een bekende actrice is geworden, Sartorius senior die zich uitgeblust de pesterijen van zijn dorpsgenoten laat welgevallen, de autist Thies die communiceert via tekeningen en schilderijen en natuurlijk Von Bodenstein en Kirchhoff, die beiden kampen met huwelijkse dan wel andere huiselijke perikelen.

Het verhaal is tamelijk complex en eist van de lezer de volle aandacht. Maar die wordt dan ook getrakteerd op vele verrassende wendingen, die van Sneeuwwitje moet sterven een uitermate bevredigende leesexercitie maken.

Nele Neuhaus - Sneeuwwitje moet sterven. Vertaling: Sander Hoving. Uitgeverij Q, 448 pag.

Naar de Hooglanden (nieuws, 2011)

NU EINDELIJK OOK THRILLERFESTIVAL IN SCHOTLAND

De Schotse misdaadliteratuur behoort tot de beste ter wereld. Het is het meest populaire genre onder boekkopers en -leners in Schotland. De thrillers leiden tot tal van verfilmingen. En toch is er geen enkel van de meer dan veertig literaire festivals in dit deel van het Verenigd Koninkrijk dat de thriller eert en viert.

Maar daar komt verandering. Van 14 tot en met 16 september vindt de eerste editie plaats van 'Bloody Scotland', een volgens de organisatoren 'innovatief' thrillerfestijn, dat zijn licht laat schijnen op misdaadromans van Schotse bodem en de positie die ze in internationale context innemen. Op de website van Bloody Scotland worden binnenkort de namen bekendgemaakt van auteurs die het festival zullen aandoen.

Het festival vindt niet plaats in het Glasgow van Denise Mina en zal ook niet zijn tenten opslaan in het Edinburgh van Ian Rankin. Nee, de plaats delict is Stirling, een stad met ruim 41.000 inwoners gelegen aan de rivier de Forth, ook wel de 'Poort naar de Hooglanden' genoemd. Voor de Schotse thrillerauteurs komt het evenement niets te vroeg. ,,Het werd verdorie ook wel tijd'', twitterde Rankin.

René Appel - Goede vrienden (2011)

Vriendschap is een illusie



(Door Peter Kuijt)

Iedereen die een scheiding in de nabije omgeving heeft meegemaakt, kent het probleem van de loyaliteit. Hoewel je goede vrienden met beide partners wilt blijven, is het welhaast onvermijdelijk dat je op den duur partij gaat kiezen voor een van de twee. De 'gedupeerde' ziet een vriendschap van soms jaren vervliegen in een illusie.

Met dit gegeven speelt ook tweevoudig Stropwinnaar René Appel in zijn thriller Goede vrienden. Hij beschrijft vier stellen, woonachtig in dezelfde buurt, die vaak bij elkaar binnenlopen en veel met elkaar delen. Hun vriendschap 'voor het leven' krijgt een deuk als een van hen Otto, wordt verlaten voor een ander. Otto's buurvrouw Marleen Zoetelief, een van de goede vrienden en in haar dromen een gevierd zangeres, ziet haar buurman worden opgevreten door verdriet.

Dan treft het vriendengroepje een nog groter onheil: beroving en moord. Marleen is bang dat ook zij gevaar loopt. Ze begint zich af te vragen of de vriendschap wel zo hecht is als zij denkt.

Goede vrienden zwalkt een beetje heen en weer tussen het ronduit tegenvallende Nieuwe buren van Saskia Noort uit 2006 en het intelligente en intrigerende Na Delphine van Siska Mulder uit 2010 die ook bevriende stellen als belangrijkste personages gebruiken. Aan Appels stijl, met oog voor de hedendaagse hypes en trends, is niets aan te merken. Maar de karakters blijven vlak, gaan niet echt 'leven'. De spanning is alleen op het laatst enigszins voelbaar. Maar dan heeft de lezer al lang in de smiezen wie de kwaaie pier is.

René Appel - Goede vrienden. Uitgeverij Anthos, 231 pag.

29 december 2011

Wordt verwacht 276 (nieuws, 2011)

EVEN EEN RIJKE DAME SPELEN

Goed nieuws voor de fans van het werk van thrillerauteur Felix Thijssen: in mei 2012 verschijnt bij uitgeverij Sijthoff een nieuwe thriller van zijn hand, getiteld 'Spelen met vuur'. Geen nieuw deel in de Max Winter-serie, anders zou het boek wel een vrouwennaam à la 'Isabelle' of 'Ingrid' als titel dragen.

Het verhaal focust overigens wel op een vrouw, genaamd Nathalie. Er wordt haar vijfduizend euro geboden voor een simpel acteerklusje. Even de rijke dame uithangen, compleet met pruik en japon. Er hangt wel een vreemd sfeertje omheen. Maar toch: zo'n bedrag, handje contantje. Daar zou zelfs een actrice van enige naam 'ja' tegen zeggen, en Nathalie kan het geld goed gebruiken.

Ze heeft er nog maar net haar achterstallige huur mee betaald of haar onrustige voorgevoel wordt een akelig vermoeden. Nathalie heeft namelijk bloedgeld gekregen. Met gevaar voor eigen leven gaat zij de ongelijke strijd aan met een gewetenloze fortuinzoeker, die nergens voor terugdeinst.

Felix Thijssen (Rijswijk, 1933) werd geboren uit een geslacht van journalisten, avonturiers, notarissen, kunstenaars en globetrotters. Hij is schrijver van misdaadboeken, een roman, sciencefiction en filmscenario's. Hij won de Gouden Strop 1999 met 'Cleopatra' en De Diamanten Kogel 2006 met 'Het diepe water'. Hij woont sinds 1970 met zijn vrouw in de Franse Cevennen, in een oude tempeliersvesting in La Garde.

Andere nieuwe titels:

Almar Otten - 'Blauw goud' (maart 2012). Matt Paddinge erft na het overlijden van zijn zijn moeder een schitterend getijdenboek. Het erfstuk behoorde toe aan zijn vader, die spoorloos verdween toen Matt tien jaar oud was. Al snel wordt Matt geconfronteerd met een reeks mysterieuze gebeurtenissen. Alles wijst erop dat er iemand achter het getijdenboek aanzit.
Val McDermid - 'Moment van afscheid' (april 2012). Er is één seriemoordenaar die bepalend is geweest voor het leven van profielschetser Tony Hill. Een die Hill het bloed in de aderen doet stollen: Jacko Vance. En nu is Jacko weer opgedoken: sluwer en verknipter dan ooit.
Franck Thilliez - 'Het weeshuis' (april 2012). Rechercheur Lucie Hennebelle is op zoek naar de maker van een oude film die vol verborgen beelden met geweldsscènes zit. Ze wordt getipt over een connectie met een lopend moordonderzoek waarbij vijf verminkte lichamen zijn opgegraven.

Geen leuke man (nieuws, 2011)

YORICK VAN WAGENINGEN 'BEGREEP' LARSSON-THRILLERS NIET

De Nederlandse acteur Yorick van Wageningen, die een belangrijke bijrol heeft in de Hollywoodverfilming van de Millenniumtrilogie van Stieg Larsson, heeft niets met de thrillers van de Zweedse schrijver. Dat zegt hij in een interview met de Volkskrant.

Van Wageningen speelt in de film 'The Girl with the Dragon Tattoo' de sadistische advocaat Nils Bjurman, die de voogdij heeft gekregen over computerhacker Lisbeth Salander en haar volledig in zijn macht heeft. De acteur (hier op de foto in een scène met actrice Rooney Mara die Salander speelt) vindt de thrillers van Larsson geen boeken voor hem. ,,Helemaal niet. Ik begreep ze niet. Het interesseerde me ook niet. Ik moest me er doorheen worstelen. Na deel 1 had ik het al gezien. In deel 2 kwam ik bij de passage waarin ze Bjurman dood aantroffen. Klaar, dacht ik.''

Enkele dagen geleden, tijdens de première in Londen, zag Van Wageningen zichzelf voor de eerste keer terug als de waanzinnige advocaat. ,,Verschrikkelijk. Het is geen leuke man om tegelijkertijd met 1600 anderen te moeten aanschouwen.''

De film is vanaf 19 januari te zien in de Nederlandse bioscopen.

(Bron: de Volkskrant)

28 december 2011

Stemmendrift (nieuws, 2011)

GERARD NANNE IS DE THRILLERSCHRIJVER 2.0 VAN 2011

De Noord-Hollandse misdaadauteur Gerard Nanne (62) is dé thrillerschrijver 2.0 van 2011. Met een ruime voorsprong won hij een poll die ruim een week op de site van De Spanningsblog heeft gestaan. Nanne vergaarde 234 stemmen, 21 procent van de 1081 uitgebrachte stemmen. De schrijver wist vooral via een uitbundige campagne op Facebook de kiezersgunst naar zich toe te trekken.

Op een gedeelde tweede plaats eindigden M.P.O. Books en Charles den Tex met ieder 144 stemmen. De in juni overleden schrijver Paul Goeken (die pas succes boekte onder de naam Suzanne Vermeer) kreeg 126 stemmen. Een oproep van collega-auteurs Alex van Galen en Simon de Waal om toch vooral op Goeken te stemmen en hem te laten winnen als een soort eerbetoon, mocht dus niet baten. Opvallend: Tess Franke, pseudoniem van thrillerrecensent Gert Jan de Vries kreeg geen enkele stem. Dat moet toch te denken geven.

Gerard Nanne uit Hoogkarspel is in het dagelijks leven metselaar. Maar daarnaast is hij een regelmatig publicerend misdaadauteur. In november presenteerde hij zijn tiende misdaadroman: 'Zwanendrift'. De verhalen in zijn boeken spelen zich voornamelijk af in West-Friesland.

,,Ik ben een groot fan van de Zweedse schrijver Henning Mankell'', zegt Nanne in een recent interview met West-Friesland op zondag. ,,Hij is mijn grote voorbeeld. De inspiratie voor mijn eigen boeken heb ik uit zijn verhalen gehaald, maar ook uit gebeurtenissen in het dagelijks leven. Dus ook tijdens mijn werk.''

Voor zijn debuut 'Het lied van de Lijster' zijn serieuze filmplannen ontwikkeld. ,,Heel bijzonder om mijn eigen verhaal straks terug te zien op het witte doek. Bovendien zou een verfilming goed zijn voor onze regio. Het zet West-Friesland, wat ik overigens een prachtig gebied vind, maar weer eens op de kaart.''

De top tien van dé thrillerschrijver 2.0 van 2011:

1. Gerard Nanne (234 stemmen)
2. M.P.O. Books, Charles den Tex (144)
4. Paul Goeken alias Suzanne Vermeer (126)
5. Ingrid Oonincx (93)
6. Loes den Hollander (63)
7. Katja Schoondergang (61)
8. Linda Jansma (46)
9. Violet Leroy (41)
10. Frank van Zwol (28)

27 december 2011

Marketingtool (nieuws, 2011)

PELECANOS IN MEERDERE MATEN

'What it was', de nieuwe hardboiled thriller van de Amerikaanse bestsellerschrijver George Pelecanos, is vanaf volgende maand in diverse soorten en maten verkrijgbaar.

Pelecanos' uitgever, Reagan Arthur Books, brengt op 23 januari een e-book van 'What it was' op de markt voor slechts 99 dollarcent (0,70 euro). Tegelijkertijd is er ook een paperbackversie voor 9,99 dollar (6,99 euro) verkrijgbaar. Voor 35 dollar (24,49 euro) kan de liefhebber een in beperkte oplage gedrukte, gesigneerde hardcover variant in de wacht slepen.

De uitgeverij laat in een verklaring het volgende weten: ,,Toen George het manuscript voor weer een nieuw, fantastisch boek eerder dan verwacht inleverde, ontstond voor ons de gelegenheid om het boek in diverse variaties uit te brengen, om zo een nieuwe groep lezers te bereiken.''

In 'What it was' is de hoofdrol weggelegd voor Derek Strange, held in vier eerdere thrillers van Pelecanos. Het verhaal speelt zich af in 1972 en Strange, een van de eerste Afro-Amerikaanse politiefunctionarissen, is nu werkzaam als privédetective. Het is een thriller in de traditie van 'The French Connection', aldus Pelecanos.

(Bron: USA Today)

Harlan Coben - Ontwricht; Vermist (2011)

Bolitar is gewoon een slechte detective



(Door Wilko Voordouw)

Als liefhebber van spannende boeken hoef je je geen zorgen te maken voor de dag van morgen. Altijd zijn er voldoende nieuwe uitgaven om de leeshonger te stillen.

Nadeel van die almaar nieuwe boeken uitbrakende drukkerijen is dat je - zelfs al lees je 24 uur per dag - wel eens een ontwikkeling of een schrijver mist. Het Cruijffiaanse voordeel daarvan is weer wel dat je de achterstand op een zeker moment kan inhalen. Voor de verstokte liefhebbers van die 'gemiste' schrijver ga je dan door voor een ongelooflijke barbaar, maar dat moet dan maar even.

Tot voor kort had ik nog nooit een boek van Harlan Coben gelezen. Ik weet niet hoe ik er nu op sta bij de lezers van dit blog, maar veel erger dan een stuk of twintig zweepslagen kan mijn gerechte straf niet worden, mag ik hopen. Immers, als verzachtende omstandigheid kan ik al die andere thrillerauteurs aanvoeren waarvan ik het complete oeuvre heb verslonden. En dan heb ik het nog niet over de non-fictie en de literatuur die ik tot me heb genomen.

Enkele weken terug was er een uitgelezen moment om eens kennis te nemen van het werk van die schrijver, die ik zo slonzig had verwaarloosd. Uitgeverij Boekerij gaf twee van de vroege boeken met Myron Bolitar, de privédetective die een belangrijke rol speelt in de boeken van Coben, voor het eerst in Nederlandse vertaling uit. Leuk, denk je dan.

Want met Vermist (Fade Away, 1996) en Ontwricht (Back Spin, 1997) dook ik voor de feestdagen van 2011 in het universum van Coben - zodat vrienden, bekenden en familie de komende tijd zich het hoofd niet hoefden te breken wat schrijver dezes te schenken. De bestellingen waren bijna de deur al uitgedaan: wat een geluk dat ik daarmee heb gewacht. Want ik vond in ieder geval deze twee boeken van Coben geen reclame om de winkelvoorraad eens fors te gaan plunderen.

'Coben gaat ten koste van je nachtrust', zou Vrij Nederland volgens een van de flapteksten ooit hebben geschreven. In mijn geval klopte dat in zoverre, dat ik me tijdens slapeloze nachten wel eens afvroeg hoe die Molitar zo'n slechte privédetective kan zijn en tegelijkertijd een bloeiend sportagentschap kan bestieren. Want dat doet deze voormalige, gemankeerde profbasketballer. Iedereen die wel eens met professionele sporters is omgegaan weet dat dit bijzondere wezens zijn. Hun belang staat voorop, hun ego gaat voor alles. Als hun sportagent - zeker in zeer geprofessionaliseerde sporten als basketbal, honkbal en golf - niet bij ieder gescoord punt aanwezig is maar in plaats daarvan de speurder uithangt, dan heb je de poppen aan het dansen.

De rol van de vriend 'Win' was ook goed voor enkele spontane nachtmerries. Het gaat hier om een puissant rijke man, die een fors aantal trauma's met zich meesleept. Dat resulteert er in dat hij in het ene boek wel, in het andere niet mee jaagt op de slechteriken. Dat hij in Ontwricht past voor deelname heeft te maken met een sinistere familiaire affaire, die er met de haren bij is gesleept. Overigens laat Molitar zich assisteren door een tweetal vrouwen die in het voorbije verleden hun brood verdienden als worstelaars. Een vreemd samenraapsel. Dat zou op zich geen probleem hoeven te zijn, ware het niet dat die personages nauwelijks worden uitgediept. Het blijft allemaal angstvallig aan de oppervlakte.

Dat deze papieren kloon van Jerry Maguire in ongeveer 300 pagina's zijn zaken tot een oplossing brengt, mag een heus wonder genoemd worden. En dan heb ik het nog maar niet over zijn sporters waarmee hij te vriend moet zien te blijven.

De kennismaking was dus geen ondubbelzinnig succes. Sterker, het is me zwaar tegengevallen. Daar waar schrijvers als Michael Connelly, Ian Rankin en ik weet niet hoeveel andere auteurs inderdaad voor slapeloze nachten zorgen, vind ik de twee eerder genoemde Harlan Cobens eerlijk gezegd nogal slaapverwekkend, redelijk onverteerbare kost. En dan lees ik dat deze goede man zo'n beetje alle Amerikaanse thrillerprijzen heeft mogen ontvangen. Mijn God, wat is er mis met mij? Moet ik nu ernstig aan mezelf gaan twijfelen? Of kan ik met een gerust hart mijn portie Coben aan de Fikkies geven die het wel hapklare brokken vinden en ga ik mezelf laven aan al die andere thrillers, die met de regelmaat van de klok worden uitgegeven. Ik denk dat ik dat maar doe, maar dat is natuurlijk puur persoonlijk.

Harlan Coben - Ontwricht. Vertaling: Iris Bol. Uitgeverij Boekerij, 336 pag.

Harlan Coben - Vermist. Vertaling: Nienke van der Meulen. Uitgeverij Boekerij, 352 pag.

24 december 2011

Wordt verwacht 275 (nieuws, 2011)

DE IJSBAAN ALS BROEDPLAATS

'Leest als een thriller, beklijft als literatuur', meldt uitgeverij Meulenhoff over 'De ijsbaan' van Roberto Bolaño. Daar moet De Spanningsblog dan natuurlijk melding van maken. Het boek van de Chileen verschijnt in maart 2012.

Nuria Marti is een schitterende vrouw en vooral een beroemde schaatsster. Als ze plotseling uit het nationale team wordt ontslagen, besluit een omhooggevallen ambtenaar, die idolaat van haar is, een geheime ijsbaan te bouwen, waarop zij kan blijven schaatsen. Maar Nuria is niet alleen gericht op haar training, ze heeft verschillende affaires, lokt jaloezie uit en de ijsbaan wordt een broedplaats voor misdaden en vreemde ontmoetingen. Als er een moord wordt gepleegd, is de spanning compleet.

Drie mannelijke vertellers reconstrueren de gebeurtenissen in korte hoofdstukken. De uitgever benadrukt dat hier niet gaat om een doodordinaire thriller, maar dat er sprake is van echte literatuur. De ijsbaan gaat over politieke corruptie, seks, immigratie en gefrustreerde dromen en verlangens.

Roberto Bolaño (1953-2003) geldt als een van de grootste schrijvers van de hedendaagse Latijns-Amerikaanse literatuur. Zijn roman 'De wilde detectives' werd bekroond met de Premio Rómulo Gallegos, die eerder werd gewonnen door o.a. Mario Vargas Llosa en Gabriel García Márquez. Zijn postuum gepubliceerde 2666 werd een internationale bestseller.

23 december 2011

Wordt verwacht 274 (nieuws, 2011)

WATER EN VUUR

Nieuws van een weinig beweeglijke transfermarkt. Thrillerschrijfster Elisabeth Mollema verruilt na drie boeken uitgeverij Arena voor Luitingh. Die pakt, als we de aanbiedingsbrochure mogen geloven met veel hoempapa uit bij de verschijning van Mollema's vierde thriller in maart 2012, 'Dirty Martini'. Er is onder andere een brede online campagne met de focus op cocktails én 'Dirty Martini'.

Mollema's thriller is als volgt samen te vatten: twee zussen, één man, één huis, een ménage à trois met fatale afloop. Twee single zussen, water en vuur, erven van hun ouders een prachtig herenhuis in Rotterdam. Samen komen ze tot een precaire balans: de een zorgt voor het geld, de ander voor het huishouden. Mannen betekenen niets dan ellende dus geen kerel zal deze status quo ooit doorbreken, beloven ze elkaar.

Maar dan ontmoeten ze Alex. Alex is charmant, heeft smaak, is een geweldige kok, kan luisteren, weet raad en is niet veeleisend. De ideale man voor de ene zus. En voor de andere...

Voor ze het zelf goed en wel in de gaten hebben is een ménage à trois ontstaan waarin iedereen heel gelukkig is. Maar af en toe is er een klein leugentje nodig om de situatie te handhaven. Eén van die leugentjes heeft echter desastreuze gevolgen. Op een ochtend wordt een lijk gevonden, stijf bevroren in de winterse kou.

Elisabeth Mollema is geboren in Amsterdam, maar woont al bijna haar hele leven in Rotterdam. Na haar studie sociologie werkte ze als journalist. Ze schreef tot dusver drie thrillers: 'Prooi', 'Vergelding' en 'Lady killer'. Daarnaast schrijft ze ook kinderboeken.

Andere nieuwe titels:

Preston & Child - 'Gideons strijd' (mei 2012). Gideon Crew is scherpschutter, hacker en inbreker. Een man met een missie. Met nog maar kort te leven. Een collega van Gideon blijkt besmet te zijn met een radioactieve stof. Gideon wordt gevraagd om de aard van de materie te achterhalen. Hij ontdekt dat je met het levensgevaaarlijke materiaal een nucleaire bom kunt maken.
Robert Goddard - 'Voltooid verleden' (april 2012). Als oudgediende is Jonathan Kellaway de perfecte man om op zoek te gaan naar verdwenen archiefstukken van Internationaal Kaolin uit de jaren vijftig en zestig. Zijn speurtocht voert hem terug in de tijd naar zijn allereerste kennismakin met de familie achter het bedrijf en de mysterieuze dood van het jongste familielid Oliver.
Tom Harper - 'Erfgename van de graal' (mei 2012). De Oxford-promovenda Ellie Stanton accepteert een goedbetaalde baan bij de Monsalvat Bank, een kleine maar florerende bank die al sinds de middeleeuwen in Londen is gevestigd. Ellie heeft nu toegang tot de geheimen die in de kluizen onder de bank verborgen liggen. Ze wordt de spil in een strijd die al lange tijd woedt tussen een geheime broederschap en de bank.
Sam Christer - 'In zijn naam' (mei 2012). Los Angeles wordt opgeschrikt door een reeks bizarre moorden. Pas bij de moord op Tamara Jacobs, scenarioschrijver van een film over de lijkwade van Turijn, vindt de politie een aanwijzing.
Michael Crichton en Richard Preston - 'Micro' (mei 2012). Voor meer informatie klik hier.
Dean Koontz - 'De vloek' (mei 2012). Pendleton is een luxe residentie in een negentiende-eeuws landhuis, dat opgedeeld is in 25 appartementen. Het landhuis is gelegen op een heuvel met uniek uitzicht over de stad. Een rustige woonomgeving, tot de stemmen komen en mysterieuze schaduwen opduiken.

De finish (nieuws, 2011)

MISSY MEDIA WINT OVERTUIGEND THRILLERKWIZZZ 2011

@Missy Media, de twitternaam voor journaliste Monique Brandt (hier onherkenbaar op de foto), heeft met een straatlengte voorsprong de Thrillerkwizzz 2011 op haar naam geschreven. Ze verzamelde in totaal 2851 punten, achthonderd meer dan haar naaste concurrent (en directe collega) Jan ter Harmsel. Op de derde plek eindigde ook al een journaliste, Ellen den Hollander.

De quiz begon op 9 februari van dit jaar en mocht zich gaandeweg verheugen op een groeiende populariteit. Onderweg hielden ook wel weer wat mensen het voor gezien, maar de echte diehards volhardden en klommen steeds hoger in de ranglijst.

Ook in 2012 wil De Spanningsblog een zo goed als dagelijkse Thrillerkwizzz organiseren. Afhankelijk van de Oudejaarskater gaat de quiz op 1 of 2 januari van start. Elk goed antwoord levert de deelnemer in ieder geval tien punten op. Bonuspunten zijn er te verdienen met zo snel mogelijk te antwoorden. De eerste krijgt tien bonuspunten, de tweede negen etc.

Deelnemers dienen te antwoorden via een Message op de twitteraccount van De Spanningsblog, @despanningsblog. Wie nu al weet dat hij of zij wil meedoen in 2012, kan dat laten weten via Twitter. Volg gewoon De Spanningsblog en wij zullen terug 'followen', waarna antwoorden per Message kunnen worden opgestuurd.

De eerste tien deelnemers van de Thrillerkwizzz 2011 zijn:

1. Monique Brandt: 2851 punten
2. Jan ter Harmsel: 2063
3. Ellen den Hollander: 1878
4. Remko Meddeler: 1669
5. Karin de Vries: 1665
6. Hanneke Keultjes: 1493
7. Daan van 't Westeinde: 951
8. Berrit de Lange: 827
9. Esther V: 469
10. Linda van Laar: 416

Klik hier voor de volledige lijst en alle vragen en antwoorden.

21 december 2011

Standwerker (nieuws, 2011)


BLOED OP DE ALBERT CUYP

Waar kun je beter je waren aanprijzen dan op de markt? En dat was wat schrijver Ed van Eeden op deze eerste, officiële winterdag van 2011, dan ook deed. De auteur liet gisteren de eerste scène uit zijn nieuwste politieroman 'Moord op de Albert Cuyp' naspelen. En natuurlijk op de enige echte locatie die daarvoor in aanmerking kwam: de Albert Cuypmarkt in Amsterdam.

Een vermoorde dame met rossig haar, genaamd Christie, lag half ontkleed midden tussen de kraampjes. Van Eeden (midden op de foto met pet), de auteur van de Baantjer Inc. boeken, was aanwezig om het een en ander in goed vaarwater te leiden en natuurlijk om zijn de boeken te signeren.

De lezers van de Baantjer Inc.-series kunnen ook meedoen aan de online prijsvraag 'Hoe is Christie vermoord?'. Ze krijgen via de website www.baantjerinc.nl, twitter @BaantjerIncAdam en de facebookpagina Baantjer Inc. aanwijzingen over de moord. Als zij het juiste antwoord insturen via de website maken ze kans op verschillende prijzen: Een moordspel diner, een e-reader, het cluedospel of de eerste twee boeken van Baantjer Inc.: 'Moord met een strijdbijl' en 'Moord in een café'. De oplossing insturen kan tot 23 januari 2012.

In 'Moord op de Albert Cuyp' wordt dus de levenloze Christie in haar lingerie gevonden op de markt. Hendrick Zijlstra, de neef van De Cock, lost met zijn collega’s de zaak op terwijl hij tegen liefdesperikelen op het werk aanloopt.

Appie Baantjer (1924–2010) was Nederlands bekendste rechercheur en meest verkochte misdaadauteur. Ed van Eeden schrijft met de serie Baantjer Inc. een moderne variant op de De Cock-boeken, met toestemming van de meester zelf. De naam Baantjer Inc. werd door Appie bedacht. (foto: Frank van Beek)

Jean-Christophe Grangé - Bloeddorstige driften (2011)

Achter de autist aan



(Door Hans Knegtmans)

De Franse auteur Jean-Christophe Grangé ziet er geen been in om zijn romans te larderen met irrelevante terzijdes. In Bloeddorstige driften gaat hij in op het heldendicht Aeneis van de Romeinse dichter Vergilius en het boek Farmakon van de Amerikaanse antropoloog René Girard. Ook bespreekt hij het verhaal El eclipse van de Guatemalteekse schrijver Augusto Monterroso, dat, zo leren we, thematisch verwant is met de beroemde zonsverduistering in het Kuifjealbum De zonnetempel. En dit alles zonder dat het verhaal in het gedrang komt.

Onderzoeksrechter Jeanne Korowa worstelt met de naweeën van haar relatie met Thomas. Haar hoofd staat totaal niet naar het suffe onderzoek naar clandestiene wapenleveranties aan Oost-Timor. Wel ziet ze mogelijkheden om er een slaatje uit te slaan. Aan de lijst van afluisteradressen voegt ze stiekem de naam van Thomas' psychiater Antoine Féraud toe. Een meesterzet! Nu kan ze nagaan met welke dames haar ex nog meer aanrommelde. Vervolgens is ze onbedoeld getuige van een vreemd gesprek tussen Féraud en twee cliënten, een oudere man en zijn zoon. Wanneer de laatste onder hypnose wordt gebracht, komt een andere kant van zijn persoonlijkheid te voorschijn, die onmiskenbaar tekenen van autisme vertoont.

De bizarre sessie doet Jeanne denken aan twee onopgeloste moorden op jonge vrouwen. De ene was verpleegkundige in een tehuis met veelal autistische kinderen. De andere deed als medisch analiste chromosomenonderzoek. Hoe meer ze erover nadenkt, hoe meer Jeanne ervan overtuigd raakt dat het alter ego van Férauds cliënt de dader is. Het probleem is dat vader en zoon inmiddels de wijk hebben genomen naar Midden- of Zuid-Amerika. De psychoanalyticus heeft dat kennelijk ook bedacht en is het sinistere tweetal achterna gereisd. Jeanne volgt zijn voorbeeld.

Als altijd geeft de auteur blijk van een grenzeloze fantasie. Zijn intelligentie en schrijfvaardigheid voorkomen dat die met hem aan de haal gaat. Grangé betoont zich steeds weer de Dan Brown van de denkende lezer.

Jean-Christophe Grangé - Bloeddorstige driften. Vertaling: Floor Borsboom. Uitgeverij De Geus, 538 pag.

20 december 2011

Wordt verwacht 273 (nieuws, 2011)

ROSS OVER DE LIBISCHE CONNECTIES VAN MABEL

Thrillerschrijver Tomas Ross is 'a pain in the ass' van de koninklijke familie. Naar verluidt heeft prins Willem-Alexander schuimbekkend van woede gekeken naar de door Ross geschreven tv-serie 'Bernhard, Schavuit van Oranje', over de strapatsen van de opa van de troonopvolger. Eerder al kreeg hij prins Bernhard zo ver dat hij een boze open brief schreef over de thrillerreeks 'Voor koningin en vaderland'.

In januari vertoont de VPRO de serie 'Beatrix, Oranje onder vuur', op basis van een script van de Haagse auteur. En alsof dat nog niet genoeg is, richt Ross in het voorjaar zijn pijlen op Beatrix' schoondochter prinses Mabel. In maart 2012 verschijnt namelijk bij uitgeverij Cargo zijn nieuwste thriller 'Onze vrouw in Tripoli'.

Ross gebruikt een vaststaand gegeven als kapstok voor zijn nieuwe thriller. Op 27 februari 2011 stijgt een Lynx-helikopter op van het fregat Hr. Ms. Tromp om een Nederlandse ingenieur op te pikken van het strand bij Sirte, in de directe omgeving van de villa van Khadaffi's zoon Mohammed. De actie mislukt.

In zijn fictie keert Ross nog iets verder terug. Het is december 2010. Terwijl de Libische leider Khadaffi zich nog de onbetwiste leider van zijn land waant, wacht de bewoonster van een chic appartement in Londen in spanning op een koerier uit Tripoli. Ze is lid van The Young Global Leaders, een internationale groep topmanagers die door de multimiljardair George Soros wordt gefinancierd. De vrouw is niemand anders dan prinses Mabel.

De volgende dag vliegt Mabel naar Brussel, waar zij door een diplomaat, de vijftigjarige Robbie Renardel de la Valette, naar het NAVO-hoofdkwartier wordt gebracht. Twee dagen later verbrandt hij levend in zijn auto na een fatale slippartij.

Twee weken na de begrafenis van De la Valette wordt diens vriend en oud-diplomaat Willem Schadée in zijn huis in Frankrijk dringend verzocht terug te keren naar Libië. Het land dat Schadée vervloekt nadat zijn vrouw er is gestorven.

Tomas Ross (1944, pseudoniem van Willem Hogendoorn) heeft talrijke thrillers op zijn naam staan. Voor drie ervan ontving hij de Gouden Strop.

Andere nieuwe titels:

Hjorth Rosenfeldt - 'De discipel' (april 2012). Tweede deel van de Bergmankronieken. Vijftien jaar nadat seriemoordenaar Edward Hinde door toedoen van psycholoog Sebastian Bergman in de cel belandde, worden in de omgeving van Stockholm de lichamen van enkele vrouwen gevonden. Ze zijn vermoord op een wijze die tot in detail overeenkomt met de modus operandi van Hinde. Maar die zit nog steeds in de gevangenis.
Clara Sánchez - 'Wat jouw naam verbergt' (april 2012). Sandra is 30 en zwanger van een man van wie ze niet houdt. Ze zegt haar baan op, trekt zich terug in een dorpje aan de Spaanse kust en leert daar het Noorse echtpaar Fredrik en Karin kennen. Ze bieden Sandra kost en inwoning aan in ruil voor de zorg voor Karin, die slecht ter been is. De komst van de mysterieuze Julián verstoort hun idyllische samenleven. Schrijfster is columniste van El País.
Eriksson & Sundquist - 'Het kraaienmeisje' (februari 2012). Thrillerdebuut van het Zweedse duo Jerker Eriksson en Håkan Axlander-Sundquist. In het struikgewas vlak bij een metrostation in Oslo wordt het lichaam van een jongen gevonden. Hij is volledig uitgedroogd en lijkt wel gemummificeerd. Hoofdinspecteur Jeanette Kihlberg wordt op de zaak gezet, maar tast in het duister - zeker als er nog meer lichamen gevonden worden. Een lijk is van een jongen die onder behandeling was van psychotherapeut Sofia Zetterlund. Kihlberg en Zetterlund storten zich beiden op de zaak.
James Patterson & Mark Sullivan - 'Private games' (maart 2012). Juli 2012. De Olympische Spelen in Londen beginnen. Detectivebureau Private is ingehuurd om de veiligheid van de atleten te waarborgen. Dan wordt voor de openingsceremonie een hooggeplaatst lid van het Olympisch Comité vermoord. Crimineel meesterbrein Cronus eist de verantwoordelijkheid op.
Julia Crouch - 'Verbroken belofte' (mei 2012). Lara, Marcus en hun drie kinderen verheugen zich op een zomervakantie op Trout Island, ten noorden van New York. Op een feest ontmoeten ze toevallig een oude vriend van Marcus, de acteur Stephen. Lara voelt zich direct weer aangetrokken tot de man met wie ze ooit een affaire had. Ze weet dat ze een gevaarlijk spel speelt.
Jason Goodwin - 'Het boze oog' (april 2012). Istanbul. Sultan Mahmut II is overleden en zijn 16-jarige neef betreedt de troon. De harem van de oude sultan maakt met tegenzin plaats voor de vrouwen van de nieuwe machthebber. Dan vinden in de nieuwe harem onverklaarbare gebeurtenissen plaats met dodelijke gevolgen.

Aanvinkuh! (nieuws, 2011)

VOORUIT DAN, NOG MAAR EEN LIJSTJE

En de lijnen zijn open! Aan de traditionele lijstjeslawine aan het eind van het jaar voegt De Spanningsblog, na het succes van 2010, er ook een kleine eindejaarscompetitie tegenaan. Wie wordt de Beste Thrillerauteur 2.0 van 2011? U heeft een week de tijd om daar over na te denken en te stemmen.

In de rechterbovenhoek van deze site is inmiddels de poll verschenen waarin u uw favoriete auteur(s) kunt aanvinken. Het is aan de auteurs zelf of anders hun familie, vrienden, fans, uitgever om de poll zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen. Op welke manier dan ook: De Spanningsblog vindt zo goed als alles geoorloofd. Vorig jaar werden meer dan 650 stemmen uitgebracht en ging Corine Hartman met de eeuwige roem aan de haal.

De eenmansredactie van De Spanningsblog heeft een lijst van vijftig Nederlandse auteurs samengesteld waaruit gekozen kan worden. Er kan op meerdere schrijvers gestemd worden. De vijftig hebben gemeen dat ze dit jaar op een of andere wijze deze site hebben 'verrijkt'.

Het gaat om de volgende vijftig schrijvers: Gauke Andriesse (winnaar Gouden Strop), René Appel (schreef een mix van 'Nieuwe buren' en 'Na Delphine'), Willem Asman (opende op 2 juni de beurs en we weten wat er sindsdien is gebeurd), Michael Berg (schrijvende hollandais), Marelle Boersma (nagelde Jeugdzorg aan de schandpaal), Wanda Bommer (verrast met 'Panorama West'), M.P.O. Books (groeten vanuit de kliko), Peter Buwalda (eeuwige genomineerde), Lieneke Dijkzeul (fijnschrijver), Boris Dittrich (brengt Binnenhof in rep en roer), Lupko Ellen (onbekend gebleven genomineerde), Tess Franke aka Gert Jan de Vries (opzienbarende coming-out), Alex van Galen (uit 040, maar dat moet geen probleem zijn), Paul Goeken aka Suzanne Vermeer (opzienbarender coming-out, helaas te vroeg overleden), Corine Hartman (is geen Mo Hayder wat uitgever ook beweert), Aad van den Heuvel (wil doorbreken als misdaadauteur, ook dat nog!), Joost Heyink (Anthos-stille), Loes den Hollander (lopendebandschrijfster), Marianne en Theo Hoogstraaten (cruiseduo), Linda Jansma (winnaar Schaduwprijs), Annet de Jong (bedenkt thriller na vastenkuur), Josten & Smits (opmerkelijk schrijversduo), Heleen van der Kemp (schrijfster in Nel Veerkampoutfit), Kisling & Verhuyck (Nederlands-Vlaamse combi), Kortsmit & Lotz (stug doortikkend duo), Violet Leroy (Stones-adept), Isa Maron (André Kuipersfan), Gerard Nanne (auteur met timmermansoog), Saskia Noort (schreef eerste thruller), Ingrid Oonincx (hardloper en snelschrijver), Almar Otten (Nederlandse Dan Brown), Marion Pauw (weet nu hoe ze jip-en-janneketaal moet schrijven), Hans Pos (filmer en schrijver), Elvin Post (bescheiden kogelraper), Joop van Riessen (pet afgezet), Tomas Ross (gesel van de Oranjes), Katja Schoondergang (laat frisse zeewind door debuut waaien), Nicolet Steemers (boekt winst met overspel), Jan en Sanne Terlouw (voor al uw VVV-thrillers), Anita Terpstra (blogt meer dan ze schrijft), Charles den Tex (millionseller), Jac. Toes (eenzaam strijder tegen Letterenfonds), Esther Verhoef (publiekslieveling), Jacob Vis (oude rot), Judith Visser (heeft iets met aambeien), Simone van der Vlugt (geschenkauteur), Jet van Vuuren (voegt strandbal bij woord), Simon de Waal (rechercheur, schrijver en regisseur), Peter de Zwaan (doet het nu ook met z'n vrouw) en Frank van Zwol (gidst je door de wildernis).

19 december 2011

Wordt verwacht 272 (nieuws, 2011)

HELD MET GLOEDNIEUWE NIKES

Kennelijk bestaat er naast de 'seven year itch' ook iets als een 'seven book itch'. De Brit Emlyn Rees publiceerde op zijn vijfentwintigste zijn eerste thriller, het jaar daarop nog een en de volgende zeven boeken waren romans die hij samen schreef met zijn vrouw Josie Lloyd.

Maar nu steekt het thrillervirus toch weer de kop op. In mei 2012 verschijnt bij uitgeverij De Fontein Rees' thriller 'Opgejaagd'. Of hij ooit nog samen met zijn vrouw achter de pc gaat zitten, valt te betwijfelen, want volgens zijn website is 'Opgejaagd' de eerste van een serie thrillers rond Danny Shanklin. Rees weet zich inmiddels verzekerd van een klinkende loftuiting - 'Bravo!' - van bestsellerauteur Jeffery Deaver.

Rees' site geeft niet direct weg wat voor figuur die Danny Shanklin is. Wel mogen we alvast weten dat hij wakker wordt in een hem onbekende Londense hotelkamer. Hij draagt een zwarte bivakmuts, een rood trainingspak en gloednieuwe Nikes. Op de grond ligt een onbekende dode man en aan Danny's handen is een geweer vastgebonden. Hij hoort sirenes en als hij uit het raam kijkt, ziet hij een groot aantal politiewagens. Ze moeten hem hebben.

Danny vlucht. Op zijn gloednieuwe Nikes, dat dan weer wel. Wat volgt is een zenuwslepende race door de Britse hoofdstad in een wanhopige poging om te ontsnappen, zijn familie te beschermen en de terroristen te vinden die hem in deze val hebben laten lopen. Maar hoe lang zal Danny erin slagen te vluchten, als hij zich 'gevangen' weet door 500.000 toezichtcamera's en met 33.000 agenten, negen inlichtingendiensten en tientallen nieuwszenders op zijn hielen?

Andere nieuwe titels:

Baantjer Inc. - 'Moord aan tafel' (maart 2012). Vierde, door Ed van Eeden geschreven politieroman, waarin Hendrik Zijlstra, neef van rechercheur De Cock, de moord op een antropoloog moet zien op te lossen. De oude De Cock kijkt op de achtergrond geïnteresseerd toe.
David Hewson - 'Blauwe demonen' (april 2012). Tijdens een bijeenkomst van de G8 in Rome wordt een politicus op rituele wijze vermoord. Inspecteur Nic Costa vermoedt de terugkeer van de mysterieuze Blauwe Demonen, een groep die eerder misdaden pleegde uit naam van de Etrusken.
Sebastian Fitzek - 'De ogenverzamelaar' (februari 2012). Eerst doodt hij de moede, dan ontvoert hij het kind. De vader heeft 45 uur de tijd om het kind te vinden. Als hij de deadline niet haalt, overlijdt het kind. Maar dan is de gruwel nog niet voorbij: bij alle teruggevonden lijken ontbreekt het linkeroog. Een blinde fysiotherapeut moet uitkomst brengen.
R.J. Ellory - 'De helden van New York' (februari 2012). Een jonge dealer lijkt het zoveelste slachtoffer in een drugsoorlog te zijn. Maar dan wordt ook diens zuster dood aangetroffen. Inspecteur Frank Parrish wordt op de zaak gezet. Hij probeert de reputatie van zijn vader (maffiabestrijder in de jaren tachtig) te evenaren.
Karen Rose - 'De mond gesnoerd' (mei 2012). Vier studenten stichten brand in een leegstaand gebouw. Wanneer ze tot hun verbijstering een meisje op de bovenste verdieping in paniek op het raam zien bonken, slaan ze op de vlucht. Wat ze niet weten is dat iemand hen gadeslaat.

Filmische kracht (nieuws, 2011)

BLIK OP ROOMSERVICE

Thrillerschrijver Elvin Post is de bescheidenheid zelve. Waar anderen de sterren van de hemel getwitterd zouden hebben na het winnen van De Diamanten Kogel, bleef de Rotterdamse auteur zich in stilzwijgen hullen. Slechts een persbericht van zijn uitgever werd rondgestuurd. Van zijn bescheidenheid kunnen Posts vrouwelijke collega's nog iets opsteken.

En nu heeft Post weer wat om over rond te bazuinen, maar ook hier laat hij het aan zijn uitgever over. De filmrechten van zijn bekroonde thriller 'Roomservice' zijn namelijk verkocht aan Pupkin Film (producent van o.a. 'Doodslag', 'Loft', 'Van God Los' - de serie). 'Roomservice' is volgens regisseur David Lammers een intrigerend, spannend, grappig én sexy verhaal. ,,De filmische kracht van het verhaal spat van de pagina's'', aldus Lammers. Het scenario wordt geschreven door Kees Vroege. Het is onbekend wanneer de film in de bioscoop te zien zal zijn.

In 'Roomservice' verdient Jack Farrell een stevige boterham met het bespieden van mensen terwijl ze vreemdgaan. Maar het fotograferen van liegende en bedriegende mensen heeft van Farrell geen gelukkig mens gemaakt. Steeds vaker vraagt hij zich af of het niet tijd wordt voor iets anders.

Dan wordt hij benaderd door pornoproducent Archie Venice, die hem tegen een royaal honorarium inhuurt om zijn problematische zoon Larry te schaduwen. Het lijkt een makkelijke klus, maar al snel raakt Farrell verzeild in de wereld van de porno-industrie, een wereld van waarin enkel het recht van de sterkste telt en waarin wraakzucht een fatale drijfveer kan worden.

17 december 2011

Leighton Gage - Stervende adem (2011)

Het echte Brazilië


(Door Guido Huisintveld)

Leighton Gage excelleert in het schrijven van spannende thrillers tegen de achtergrond van een mensonterende harde realiteit. Dit komt niet helemaal goed uit de verf in het derde deel uit de serie met inspecteur Mario Silva.

Het vergrootglas van Gage richt zich ditmaal op de kinderprostitutie in Brazilië. Er verdwijnen aan de lopende band jonge kinderen, maar wanneer een van hen de kleindochter van een belangrijk politicus is, wordt Silva op de zaak gezet. Met zijn vaste krachten Hector en Arnaldo komt hij op het spoor van mensenhandel en snuffmovies. Deze films leiden naar een distributiekanaal in Amsterdam, maar dit is een te verwaarlozen plotlijntje.

Op bladzijde 200 staat: 'Er zat niet echt schot in het onderzoek.' Het is alsof de auteur zichzelf wakker schudt, want daarna komt er pas vaart in het verhaal. Gage vermijdt overdreven engagement door niet te veel te hameren op de misstanden en corruptieschandalen.

Desalniettemin is ook dit deel weer een interessante mix van boeiende fictie en gruwelijke feiten. Leighton Gage mept keer op keer de roze bril van ons gezicht en laat het echte Brazilië zien.

Leighton Gage - Stervende adem. Vertaling: Peter de Rijk. Uitgeverij Karakter, 275 pag.

Eenmalige stunt (nieuws, 2011)

DODELIJKE HOBBY VOOR NOP

Wat een genereus gebaar in deze barre tijden van aangehaalde broekriem en het houtje waarop gebeten wordt: Uitgeverij De Leeskamer geeft deze kerst het nieuwste boek van misdaadauteur M.P.O. Books weg als gratis e-boek.

Uitgever Hans van den Boom laat in een persbericht, gloedvol als een knapperend haardvuur, weten: ,,'Dodelijke hobby' speelt zich af tijdens de kerstdagen en daarom lijkt dit ons een perfect cadeau voor de lezers.''

Schrijver Marco Books debuteerde in 2004 met 'Bij verstek veroordeeld' en hij laat geen gelegenheid onbenut om te melden dat dit boek door de Detective- en Thrillergids van Vrij Nederland werd onthaald als een van de nieuwe Nederlandstalige topthrillers.

'Dodelijke hobby' is Books' zesde boek. Het is te downloaden via www.dodelijkehobby.nl. En alsof de vrijgevigheid van De Leeskamer nog niet genoeg is: het e-boek bevat ook bonnen die korting geven bij de aanschaf van drie van zijn eerdere boeken.

'Dodelijke hobby' verhaalt over André Lourier, die de kerstdagen rustig wil doorbrengen. Hij past op de afgelegen villa van een nicht die met haar man op wintersport is. Door zijn nalatigheid wordt er ingebroken. Aanvankelijk hoopt Lourier dat de recherche de zaak oplost voor zijn nicht terugkeert. Maar als blijkt dat de politie onder leiding van rechercheur Petersen te druk is met een onderzoek naar een drievoudige moord, moet hij een andere oplossing bedenken. Hij beseft daarbij niet dat hij zelf in groot gevaar verkeert.

Volgens de uitgever is het e-boek voor nop geen nieuw fenomeen. Van den Boom: ,,Er zijn op internet al e-boeken te vinden die gratis worden aangeboden. In de meeste gevallen gaat het daarbij om oude boeken, waarvan het auteursrecht is komen te vervallen. En er zijn hobbyschrijvers zonder uitgever die hun eigen werk weggeven. Maar dit is een professionele, nieuwe uitgave van een lopende reeks en daarom is het uniek wat we met 'Dodelijke hobby' doen.'''

De lezer zij gewaarschuwd: de uitgever benadrukt dat dit geen nieuwe trend wordt. ,,Dit is een eenmalige stunt. De Leeskamer is een normale uitgeverij, die geld moet verdienen met het publiceren van boeken en dat gaat niet als we alle boeken weggeven. Het volgende boek van M.P.O. Books is overigens al in voorbereiding; de titel is 'De dood van Callista de Vries' en zal komend voorjaar verschijnen.''

Meer informatie over M.P.O. Books is te vinden op www.mpobooks.nl.

14 december 2011

Melkkoe (nieuws, 2011)

DENISE MINA SCHRIJFT SCRIPT MILLENNIUM-STRIP

De Schotse misdaadschrijfster Denise Mina bewerkt de Millennium-trilogie van Stieg Larsson tot stripverhalen. Mina is uitgekozen door de erfgenamen van de in 2004 overleden Zweedse schrijver om de verhalen van 'Mannen die vrouwen haten', 'De vrouw die met vuur speelde' en 'Gerechtigheid' geschikt te maken voor zes door DC Comics uit te geven stripalbums.

Mina verklaarde tegenover The Guardian dat zij de bewerking van het eerste album zo goed als voltooid heeft. Het eerste album moet in maart in de winkels liggen. De tekenaar is Leonardo Manco, met wie Mina eerder samenwerkte aan de Hellblazer-strips.

,,De erfgenamen hebben mij de vrije hand gegeven en ik kan veranderen wat ik wil'', aldus Mina. Lisbeth Salander is Mina's favoriete karakter. ,,Haar optreden is de belangrijkste gebeurtenis voor mij.''

De auteur stond de afgelopen maanden 's ochtends om vijf uur op om de bewerking van het eerste album op tijd te voltooien. ,,Het was fantastisch om te doen'', aldus Mina, ,,Larsson heeft een geweldige feministische misdaadroman geschreven.''

De eerste twee delen van 'Mannen die vrouwen haten' verschijnen volgend jaar, in 2013 volgt 'De vrouw die met vuur speelde' en in 2014 komen de laatste twee albums op basis van het boek 'Gerechtigheid' uit.

(Bron: The Guardian)

13 december 2011

Nog even wachten (nieuws, 2011)

DE LIJNEN ZIJN BIJNA OPEN

Wie staat te trappelen om zijn of haar stem(men) uit te brengen op de Beste Thrillerauteur 2.0 van 2011, moet nog even een klein weekje geduld zien te betrachten. Een paar dagen voor Kerst verschijnt in de rechterbovenhoek de poll waarin u uw favoriete auteur(s) kunt aanvinken. De enquête blijft een week lang in de lucht. Het is vervolgens aan de auteurs zelf of anders hun familie, vrienden, fans, uitgever om de poll onder de aandacht te brengen. Op welke manier dan ook: De Spanningsblog vindt zo goed als alles geoorloofd. Vorig jaar werden meer dan 650 stemmen uitgebracht en ging Corine Hartman met de eeuwige roem aan de haal.

De eenmansredactie van De Spanningsblog heeft een lijst van vijftig Nederlandse auteurs samengesteld waaruit gekozen kan worden. Er kan op meerdere schrijvers gestemd worden. De vijftig hebben gemeen dat ze dit jaar op een of andere wijze deze site hebben 'verrijkt'. Schrijvers die op de lijst staan, kunnen nu al vast wervend voorwerk verrichten.

Het gaat om de volgende vijftig schrijvers: Gauke Andriesse, René Appel, Willem Asman, Michael Berg, Marelle Boersma, Wanda Bommer, M.P.O. Books, Peter Buwalda, Lieneke Dijkzeul, Boris Dittrich, Lupko Ellen, Tess Franke aka Gert Jan de Vries, Alex van Galen, Paul Goeken aka Suzanne Vermeer, Corine Hartman, Aad van den Heuvel, Joost Heyink, Loes den Hollander, Marianne en Theo Hoogstraaten, Linda Jansma, Annet de Jong, Josten & Smits, Heleen van der Kemp, Kisling & Verhuyck, Kortsmit & Lotz, Violet Leroy, Isa Maron, Gerard Nanne, Saskia Noort, Ingrid Oonincx, Almar Otten, Marion Pauw, Hans Pos, Elvin Post, Joop van Riessen, Tomas Ross, Katja Schoondergang, Nicolet Steemers, Jan en Sanne Terlouw, Anita Terpstra, Charles den Tex, Jac. Toes, Esther Verhoef, Jacob Vis, Judith Visser, Simone van der Vlugt, Jet van Vuuren, Simon de Waal, Peter de Zwaan en Frank van Zwol.

11 december 2011

Brave huissok (nieuws, 2011)

STROP-WINNAAR KRAAKT NIEUWE 'HOLMES'

De erven van Arthur Conan Doyle hebben de Britse kinderboekenschrijver Anthony Horowitz verzocht een nieuw avontuur rond meesterspeurder Sherlock Holmes te schrijven. Sinds kort ligt het boek, 'Het Huis van Zijde', in de winkel. Schrijfster Johanna Spaey, die de Gouden Strop 2005 won met het fraaie 'Dood van een soldaat', is niet kapot van het boek. Ze noemt de detective in een recensie voor Knack 'erg gedateerd'.

In Het huis van Zijde wordt het verhaal verteld door Holmes' trouwe kompaan dr. Watson. Een ogenschijnlijk eenvoudige kunstdiefstal voert het duo langs voorname landhuizen tot diep in de sloppen van laat-negentiende-eeuws Londen.

Volgens Spaey rijden de recente Holmes-films het boek van Horowitz in de wielen. ,,Terwijl Watson in de BBC-versie een getormenteerde Afghanistanveteraan is, begint hij Het Huis van Zijde als de stoffige verteller die Holmes overal achternasjokt. (...) Nu lijkt die brave huissok van een Watson wel erg gedateerd.''

Halverwege schakelt hij een versnelling hoger en wordt het toch nog donker en intrigerend, aldus Spaey. Horowitz kiest 'resoluut' voor plot, plot, plot. ,,Kortom, Horowitz doet zijn best, maar overtuigen dat er nood is aan een Sherlock Holmes 2.0? Nee, dat lukt niet.''

(Bron: Knack)

09 december 2011

Wordt verwacht 271 (nieuws, 2011)

HET LIJK IN DE VOORTUIN

,,Het echte schrijven zit erop'', twitterde Simone Kortsmit gisteren. Ze had die dag net de allerlaatste zin van het allerlaatste hoofdstuk van de thriller 'Duisternis' op het scherm getoverd. ,,Nu volgt het herschrijven'', aldus Kortsmit. Wanneer die klus met haar co-auteur Emile Lotz eenmaal geklaard is, zal de derde Kortsmit & Lotz-thriller begin april 2012 bij uitgeverij Mistral verschijnen.

'Duisternis' gaat over de dertigjarige Laura. Als zij na een heftige onenightstand wakker wordt, treft ze haar minnaar Alex dood aan. In paniek wist ze haar sporen, maar de volgende dag vindt haar man het dode lichaam van Alex in hun voortuin.

Simone Kortsmit (1971) en Emile Lotz (1967) leerden elkaar midden jaren negentig in Amsterdam kennen. In 2004 vatten zij het plan op om zijn kwaliteiten als scenarist en haar ervaring als schrijvend journalist te bundelen. In eerste instantie schreven ze samen toneelstukken. Pas later ontstond het idee een thriller te schrijven. In 2009 verscheen hun debuut, 'Zusters in het kwaad', gevolgd door 'Ik vind jou'.






Andere nieuwe titels:

Ariane Meijer - 'Dood spoor' (maart 2012). Het leven van maffiaweduwe Donia Fisher is allang geen sprookje meer als onderwereldfiguur 'De Kraanvogel' jacht op haar maakt. Wraak is het enige wat nog telt voor Donia.
Mario Reading - 'De derde antichrist' (mei 2012). Nostradamus voorspelde de komst van drie 'antichrists'. Napoleon en Hitler waren de eerste twee... en de derde komt eraan.
De Waal & Baantjer - 'Een mes in de rug' (april 2012, uitgeverij Lebowski). Zesde deel in de reeks over het speurdersduo Peter van Opperdoes en zijn partner Jacob.

08 december 2011

Wordt verwacht 270 (nieuws, 2011)

HET NOOIT VERDWIJNENDE VERLEDEN

Uitgeverij Boekerij zet volgend jaar al haar kaarten op de Amerikaanse bestsellerauteur Harlan Coben. Met een 3 voor 2-actie, een prijsvraag waarmee een reis naar New York te winnen is en een campagne op treinstations zal de uitgever op niet mis te verstane wijze het werk van de sterauteur onder de aandacht brengen. En dat terwijl Coben niet meer een grote onbekende is: van zijn werk werden in Nederlandse vertaling al meer dan 600.000 boeken verkocht.

Uiteraard zal er tromgeroffel klinken rond de lancering van een nieuwe Coben-titel. In april 2012 ligt-ie in de winkel: de nieuwe standalone-thriller 'Blijf dichtbij'.

Megan, Ray en Jack zijn gevangen in een leven dat ze niet gewenst hebben. Megan, die vroeger een wild leven leidde, is inmiddels een huismoeder met een groeiend gevoel van onbehagen. Ray was ooit een fotograaf met een gouden toekomst, maar verdient tegenwoordig de kost met onbenullige opdrachten. En tot slot Jack: een politieman die maar niet kan loskomen van een onopgeloste vermissingszaak jaren geleden.

Alle drie dragen ze geheimen met zich mee die degenen het dichtst bij hen nooit te weten mogen komen. Maar ze ontdekken gaandeweg dat het verleden nooit echt verdwijnt.

Harlan Coben werd geboren op 4 januari 1962 in Newark, New Jersey. Na zijn studie in Politieke Wetenschappen vond hij een baan in de reisbranche, maar begon hij tevens te schrijven. In 1990 verscheen met 'Play Dead' zijn eerste thriller, een jaar later gevolgd door 'Miracle Cure'. Het grote succes kwam met een serie rond sportmakelaar en speurder Myron Bolitar.







Andere nieuwe titels:

Linwood Barclay - 'Kijk niet weg' (februari 2012). Journalist David, zijn vrouw Jan en hun vierjarig zoontje Ethan spenderen een dag in een pretpark. Dan verdwijnt Ethan plotseling. In paniek gaan ze op zoek. David vindt zijn zoon terug, slapend in zijn kinderwagen. Maar nu is Jan spoorloos.
Gillian Flynn - 'Donker hart' (mei 2012). Nick en Amy zijn vanwege de crisis gedwongen om van New York terug te verhuizen naar Nicks deprimerende geboortestad Carthage, Missouri. Wanneer Amy spoorloos verdwijnt op hun derde trouwdag, verdenkt de politie Nick onmiddellijk. Amy's vrienden onthullen dat ze zwanger was en dat Nick daar allesbehalve blij mee was. Ook zou hij een verhouding hebben met een van zijn studentes. Nicks kant van het verhaal is uiteraard anders.
David Gibbins - 'Het masker van Troje' (april 2012). Griekenland, 1876. Archeoloog Heinrich Schliemann vindt het Masker van Agamemnon en doet een schokkende ontdekking. Hij wil de vondst voor zich houden tot het juiste moment, maar hij sterft voor hij zijn geheim kan onthullen.
Sue Grafton - 'V staat voor Vergelding' (maart 2012). Nieuw avontuur van privédetective Kinsey Millhone. Een vrouw met een schimmig verleden pleegt zelfmoord - of was het toch moord? Een stervende oude man wordt verzorgd door de zoon die hij altijd mishandelde. Een verwende puber heeft gokschulden, maar denkt toch het systeem te kunnen verslaan. Al deze mensen hebben contact met een elegante zakenman zonder scrupules, wiens deals zonder uitzondering illegaal zijn. Millhone wil er het fijne van weten.
Philip Kerr - 'Praag fataal' (maart 2012). September 1941. Wanneer Bernie Gunther terugkeert van het Oostfront, treft hij een onherkenbaar veranderd Berlijn aan. Toch pakt hij zijn oude baan bij de afdeling Moordzaken weer op. Maar dan wordt hij op dwingende wijze uitgenodigd een weekend door te brengen in het landhuis van de nieuwe Reichsprotector van Bohemen en Moravië in Praag.
Rosamund Lupton - 'Later' (februari 2012). Er staat een school in brand. Grace, een van de moeders, beseft dat haar dochter Jenny in het gebouw is. Ze weet haar te redden. Maar dan blijkt dat de brand is aangestoken. En de pyromaan loopt nog vrij rond en lijkt erop uit te zijn Grace en haar gezin te vernietigen.
Chris Ryan - 'Complot' (februari 2012). Chet Freeman, oud-SAS-strijder, werkt als beveiligingsmedewerker bij een Amerikaans bedrijf dat zich met wapenhandel bezig houdt. Hij betrapt een vredesactiviste op afluisteren bij een bespreking tussen het bedrijf en de Britse premier. Het lijkt erop dat de premier zich laat omkopen om zich in een illegale oorlog te begeven.

07 december 2011

Jens Lapidus - Val dood (2011)

Een WTO als laatste kunstje


(Door Maarten Moll)

Val dood is het derde, en dus laatste deel van De Stockholm trilogie. Geschreven door de Zweedse strafrechtadvocaat Jens Lapidus. In zijn misdaadromans staat nu eens niet alleen een politieman centraal, maar zijn de personen aan de andere, foute kant van de wet, de hoofdrolspelers. Personen die in de harde onderwereld van Stockholm proberen te overleven, en die de zucht naar geld en macht niet kunnen weerstaan.

En ook de taal speelt in zijn boeken een hoofdrol. Lapidus bedient zich van straattaal, van het jargon van de misdadigers. Snelle dialogen stuwen het verhaal voort.

In Val dood'komen personages uit de eerste twee delen, Snel geld (2009), en Bloedlink (2010) terug. En net als in die eerste twee delen, laat Lapidus de lezer drie personages volgen.

We volgen Nathalie, de dochter van de Servische maffiabaas Radovan Kranjic, die de rol van haar vader wil overnemen, en in een machtsstrijd verwikkeld raakt. We volgen ook politieman Martin Hagström. Hij moet in contact komen met JW, een student van eenvoudige komaf, die, om status te verwerven, in cocaïne ging handelen. Hij belandde in 'Snel geld' in de gevangenis, en staat nu op het punt vrij te komen. Vanuit de gevangenis houdt hij zich bezig met witwaspraktijken, onder anderen voor Kranjic. JW wordt in de gevangenis bespeeld door undercoveragent Martin Hagström, die op die manier wil infiltreren in de Stockholmse onderwereld.

En daar is Jorge, de jonge Chileense dealer uit de eerste twee boeken die wraak zweert op Kranjic, die hem heeft verraden. Hij runt met zijn maatje Mahmud, die we weer kennen uit 'Bloedlink', een koffiehuis, maar wil nog één kunstje wil fikken om daarna in rust van het leven te gaan genieten: een WTO. Een waardetransport overval.

Door de drie verhaallijnen, die uiteraard door elkaar heen gaan lopen, krijgt het boek een enorme vaart, en spanning. Lapidus doet dat in vrij korte hoofdstukken, waardoor hij niet verzwakt.

Val dood' is een heel goed slot van een geweldige trilogie.

Jens Lapidus - Val dood. Vertaling: Jasper Popma. Uitgeverij A.W. Bruna, 431 pag.

(Bron: Het Parool)

06 december 2011

Applaus voor Roomservice (nieuws, 2011)

DIAMANTEN KOGEL VOOR ELVIN POST

Elvin Post heeft met zijn vierde thriller Roomservice De Diamanten Kogel 2011 gewonnen. De prijs, die vandaag voor de tiende keer werd uitgereikt, is tot dusver door vier Nederlandse en zes Vlaamse thrillerauteurs gewonnen. Post kreeg vanavond in het stadhuis van Antwerpen, uit handen van Philip Heylen, de schepen van Cultuur, de bij de prijs behorende trofee, een edelmetalen boksbeugel bezet met diamanten.

De jury, onder voorzitterschap van Henri-Floris Jespers, was vol lof over de thriller van Post, waarin een detective die zijn brood verdient met het bespieden van vreemdgangers, in de pornobusiness verzeild raakt. ,,Eindelijk eens een detective die alleen maar doet waarvoor hij betaald wordt'', citeerde Heylen de jury. ,,IJzersterke en uitermate geloofwaardige karakters. Afstandelijk cynisme én diepmenselijke empathie. Uitstekende dialogen, treffende observaties. Een aanstekelijk verhaal vol vaart en een plot uit de kunst. Verwikkelingen die rustig van kwaad tot erger worden. Vaart, spanning, humor, plot, personages, alles keurig in de hand gehouden in vloeiende, bijna swingende stijl en voortreffelijk gedoseerd neergezet. Wat wil een mens nog meer?''

De jury boog zich over 107 inzendingen, een recordaantal. Naast Post werden de volgende auteurs genomineerd: Michaël Berg ('Hôtel du Lac', The House of Books), Peter Buwalda ('Bonita Avenue', De Bezige Bij), Toni Coppers ('Iris was haar naam' Manteau), Nellie Mandel ('Grijze herfst', Manteau), Rudy Soetewey ('Getuigen', Kramat) en Esther Verhoef ('Déjà vu, Anthos).

Juryvoorzitter Jespers kraakte vanavond overigens nog een kritische noot over het recordaantal inzendingen. ,,Een deel van de ingezonden werken is de ontspanningslectuur niet ontgroeid'', aldus Jespers. De juryvoorziter signaleerde ook dat de literaire wereld het continent van het spannende boek heeft ontdekt. ,,Daarvan getuigen het aantal inzendingen dat NUR-codes toegewezen kreeg die buiten de traditioneel gekende codes van de thrillers vallen.''

,,De vraag kan gesteld worden of de doorsnee liefhebber van het genre deze kruisbestuiving weet te appreciëren. Puristen zullen dat wellicht betreuren, wij alleszins niet. Het wordt dus hoog tijd afstand te doen van het commercieel bedachte label literaire thriller dat marketingsgewijs zijn succes bewees, maar inhoudelijk op niets slaat. Dat alles maakte de taak van de jury niet gemakkelijker en zorgde alleszins voor levendige discussies tijdens de bijeenkomsten, waarbij ook de zin van een genreprijs ter sprake kwam. We denken dat het bestaan van een genreprijs wel degelijk zinvol is en zullen dat dus ook de volgende tien jaar bewijzen.''

Eerdere winnaars van De Diamanten Kogel zijn: Benny Baudewijns (2002, 'De Emerson locomotief'), Jef Geeraerts (2003, 'Dossier K'), Bob Mendes (2004, 'Medeschuldig'), Esther Verhoef (2005, 'Onder druk'), Felix Thijssen (2006, 'Het diepe water'), Patrick Conrad (2007, 'Starr'), Simon de Waal (2008, 'Pentito'), Bavo Dhooge (2009, 'Stiletto Libretto') en Mieke de Loof ('Wrede schoonheid').

John Lawton - Black out (2011)

Wespennest van corruptie en spionage



(Door Guido Huisintveld)

Om John Lawton met John le Carré of Philip Kerr te vergelijken is logisch, maar ook te gemakkelijk, want Lawton heeft wel degelijk een eigen stem. Een eigen geluid dat weer hoorbaar is dankzij de heruitgaven die uitgeverij Karakter op de markt brengt. Black out stamt uit 1995 en is de eerste Inspecteur Troy-thriller.

Het is 1944 en Troy is nog geen inspecteur maar brigadier bij Scotland Yard. Terwijl de nachten pikdonker zijn en de Duitse bommenwerpers af en toe iets laten vallen, blijft Troy zijn takenpakket uitvoeren. Een gevonden arm leidt naar een verkoold lichaam, dat weer deel uitmaakt van een omvangrijke zaak van verdwenen buitenlanders.

Troy komt in een wespennest van corruptie en spionage, maar laat zich niet uit het veld slaan, ook al komt zijn eigen leven in gevaar.

Black out is een imponerende historische thriller, met een licht romantisch randje dankzij twee tot de verbeelding sprekende dames die John Lawton opvoert. De auteur combineert op vakkundige wijze politiek, geschiedenis, spanning en humor tot een boeiend geheel. Het smaakt naar meer en dat gaan we meemaken ook, gezien de aangekondigde heruitgaven.

John Lawton - Black out. Vertaling: Joost de Wit. Uitgeverij Karakter, 416 pag.

05 december 2011

Dood in Helsinki (nieuws, 2011)

FINSE MISDAADAUTEUR JOENSUU OVERLEDEN

De Finse thrillerschrijver Matti Yrjänä Joensuu is afgelopen zondag in zijn woning in Helsinki overleden. Dit heeft zijn uitgeverij Otava vandaag bekendgemaakt. Het is niet bekend waaraan Joensuu, die 63 jaar werd, is overleden.

De in 1948 in de Finse hoofdstad geboren Joensuu schreef elf misdaadromans. In 1982 ontving hij de Finse Staatsprijs voor Literatuur, in 1985, 1994 en 2007 de 'Vuoden johtolanka-palkinto' (De clue van het jaar-prijs), de Finse tegenhanger van de Gouden Strop. Daarnaast werd 2 keer genomineerd voor de Finlandia Prijs. In 1987 won hij de Martin Beck Award.

Joensuu rondde in 1973 de opleiding tot politieagent af en werkte als rechercheur bij de politie van Helsinki.

In bijna alle romans van Joensuu's oeuvre is de hoofdpersoon politieman Timo Harjunpää. Zijn romans zijn in bijna 20 talen vertaald, waaronder Bulgaars, Deens, Duits, Engels, Ests, Frans, Hongaars, Italiaans, Nederlands, Noors, Russisch, Slowaaks, en Zweeds. Enkele van zijn romans zijn verfilmd. In 2010 verscheen bij uitgeverij Q zijn thriller 'Het duivenritueel'.

De lijnen zijn bijna open (nieuws, 2011)

WIE WORDT DE OPVOLGER VAN CORINE HARTMAN?

Schrijfster Corine Hartman won vorig jaar met overmacht de verkiezing van De beste thrillerauteur 2.0. Van meer dan 650 uitgebrachte stemmen in een enquête op De Spanningsblog sleepte zij 47 procent in de wacht. Op plekken 2 en 3 eindigden respectievelijk John Brosens en Loes den Hollander.

Dat de schrijfster uit Lichtenvoorde won, was niet in de laatste plaats haar eigen verdienste. Via Twitter, Hyves en haar eigen site deed ze kond van het bestaan van de poll en dat enthousiasme zal ongetwijfeld hebben geholpen bij haar overwinning.

Zo'n peiling roept natuurlijk om een vervolg. En die gaat De Spanningsblog ook organiseren. Enkele dagen voor Kerstmis verschijnt er op de site een poll waarin u uw favoriete auteur kunt aanstrepen. In tegenstelling tot vorig jaar zijn meerdere stemmen mogelijk. De redactie werkt momenteel aan een uiteraard discutabele selectie van zo'n vijftig auteurs die dit jaar de kolommen van De Spanningsblog hebben gehaald. Het is vervolgens aan de auteurs zelf (of in het trieste geval van de overleden Paul Goeken zijn vrienden, fans, familie, uitgever) om fanatiek campagne te voeren en zo veel mogelijk stemmen te verwerven via Twitter, Facebook, Hyves, handgeschreven briefjes, telefoongesprekken, e-mail, noem maar op. Tegen het eind van het jaar maakt De Spanningsblog de balans op.

Wordt verwacht 269 (nieuws, 2011)

NA 'SORRY' VOLGT 'JIJ'

Goed nieuws voor degenen die vorig jaar werden gegrepen door de prachtige, duistere thriller 'Sorry' van Zoran Drvenkar: er komt een nieuwe thriller aan van deze in Duitsland wonende auteur. In mei 2012 brengt uitgeverij De Arbeiderspers de thriller 'Jij' op de markt. Het boek werd bij verschijning door Der Tagesspiegel omschreven als een karakterschets 'van het kwaad zoals je zelden ziet'.

De thriller gaat over vriendschap, om ouders en kinderen - en om het donkere verlangen van de mens naar chaos en gruwelijkheid. De brochure van De Arbeiderspers geeft een nogal cryptische omschrijving van Drvenkars nieuwe boek. ,,Neem een man die door heel Duitsland reist en geen genade kent. Waar hij komt, blijft niemand in leven. Noem hem 'de reiziger' en vrees hem.

Neem vijf vriendinnen die de chaos binnenlaten en op de vlucht slaan. Noem hen 'de lieve sloeries' en mijd hen.

Neem een vader die wordt achtervolgd door het verleden en over lijken gaat om zijn doel te bereiken. Stel je voor dat hij tegen elke prijs de vijf vriendinnen wil grijpen. Noem hem 'de rekenaar' en mijd ook hem. Allen bewegen zich naar elkaar toe, gedreven door wraakzucht en zich onbewust van het feit dat JIJ ze observeert.''

Zoran Drvenkar (1967) werd in Križevci, Kroatië, geboren en verhuisde met zijn ouders naar Berlijn toen hij drie jaar oud was. Sinds zijn vijftiende houdt hij zich - naast het voetballen - met schrijven bezig. Na de val van de Muur wilde hij een tijdje weg uit Berlijn. Hij verkaste naar Beieren en leefde daarna een paar jaar in een caravan in Nederland. Sinds 1989 leeft hij van het schrijven. Hij publiceerde romans, gedichten, toneelstukken en korte verhalen. Zijn jeugdboeken zijn meerdere malen bekroond.

Andere nieuwe titels:

Carla de Jong - 'Gebroken wit' (april 2012). Veertiger en dokterszoon Twan Tweinstra gooit drastisch het roer om en gaat als bestuurder in het ziekenhuis werken. Dan stuit hij onverhoeds op een verborgen medisch dossier dat sterk aan een doofpotaffaire doet denken. Als er vervolgens opnieuwe een ernstige medische misser plaatsvindt in de verloskamers, zijn aller ogen op het ziekenhuis gericht. Een journalist bijt zich vast in de zaak. Carla de Jong werd met 'Serpent' genomineerd voor de Gouden Strop 2010.

03 december 2011

Patricia Cornwell (interview, 2011)


'Snijden in een perfecte, gladde huid is zo onnatuurlijk'


Van Patricia Cornwell is deze week een nieuw deel verschenen in haar reeks rond patholoog-anatoom Kay Scarpetta, de bestverkochte thrillerserie ter wereld. ,,Mensen zien een lijkenhuis, ik een verhaal.''

(Door Theo Hakkert)

,,Om en nabij, waarschijnlijk meer.'' Patricia Cornwell heeft laatst, min of meer voor de gein, laten uitrekenen hoe veel exemplaren er wereldwijd van haar boeken zijn verkocht. Honderd miljoen. Dan konden de sieraden en kekke laarsjes die ze vandaag in Frankfurt draagt er gemakkelijk af. Evenals de reis die vrij spontaan in haar opkwam.

,,Mijn Duitse uitgever houdt een cocktailparty voor alle uitgevers die mijn reeks rond Kay Scarpetta uitgeven. 'Als jij zo aardig bent om dat voor mij en mijn boeken te doen, kom ik langs', zei ik.'' En daar zit ze. Niet met lege handen bovendien, want Patricia Cornwell (55) heeft haar nieuwe thriller afgerond.

'Rood waas', luidt de titel van het nieuwste deel in 's werelds bestverkochte thrillerreeks, die rond de vrouwelijke patholoog-anatoom Kay Scarpetta. Het boek kan moeiteloos zelfstandig worden gelezen, maar het verhaal sluit aan bij dat van het vorige deel, 'Mortuarium', waarin Scarpetta's collega Jack Fielding werd vermoord. ,,Je wist bij dat boek zeker dat ze nog niet klaar was met een aantal van de problemen.'' Maar 'Rood waas' ademt een heel andere sfeer dan 'Mortuarium'.

,,Na al die jaren met Kay Scarpetta ben ik haar nog altijd niet moe. Er is altijd iets nieuws om haar te laten uitzoeken. Het blijft fascinerend om haar in een situatie te plaatsen waarin ze niet eerder was en dan kijken wat er gebeurt. In 'Mortuarium' was de omgeving erg hightech.'' Patricia Cornwell schotelde de lezer een hele reeks bijzondere nieuwe wapens voor.

,,Ik ging voor het contrast en stuurde haar naar een spookachtig deel van de wereld. Een afgelegen gevangenis. De medische afdeling daar heeft niets van wat Kay normaal om zich heen heeft. Ze heeft er haar instrumentarium niet, geen jurisdictie. Daar raakt ze verzeild in de zwaarste zaak die ze ooit heeft gehad. En dan maar eens kijken wat ze doet.'' Ze vertelt het met een plagerige grijns. ,,Misschien is ze nu wel boos op me, misschien zegt ze een tijdje niets.''

- Praat u wel eens met haar?
,,Alleen onder het schrijven. Alleen in die zin dat ik haar woorden geef. Niet in de zin van: 'Kay, doe dat nou niet'. Mijn personages spreken dóór mij.''

- Is ze inmiddels wel een echt persoon geworden?
,,Als ik over haar schrijf en over haar praat, zoals nu. In het dagelijks leven denk ik nooit aan mijn karakters. Of ik moet een nieuw recept zoeken. 'Dit zou Scarpetta kiezen', denk ik wel eens. Meer niet. Ik bewoon mijn eigen wereld.''

Patricia Cornwell was de eerste die forensisch onderzoek een plek gaf in misdaadromans, ver voordat series over pathologen-anatoom als 'CSI', 'Silent witness' en 'Bones' de televisiekanalen vulden.

,,Ik heb brieven van uitgevers met afwijzingen. Mensen zouden niet geïnteresseerd zijn in forensische laboratoria en lijkenhuizen. Toen de boeken dan toch verschenen, belde mijn familie op. 'Stop ermee, Patricia, ga toch weg uit het mortuarium!'''

Ze verklaart het uit haar journalistieke interesse. Ze was misdaadverslaggeefster. ,,Mensen zien een steriel lijkenhuis. Een lelijke kamer, stalen tafels, stank, ontbinding. Jij en ik als journalisten weten: hier wordt een verhaal vertaald. Zo'n lab is net een archeologische vindplaats. Je ziet de gevolgen en wilt de oorzaken weten. Als je kijkt als een journalist, wordt de plek die zo luguber leek razend interessant. En over gevolgen gesproken. De Scarpetta-reeks heeft het laboratorium aantrekkelijk gemaakt voor de entertainmentindustrie.''

- Heeft u daar genoeg erkenning voor gehad?
,,Het maakte niemand iets uit wie wat begonnen is. Ik kan wel een T-shirt aantrekken met de tekst 'I did CSI before CSI', maar dat interesseert niemand. Het enige wat mensen willen is een goed boek van me lezen. Laat ik eerlijk zijn: ik wist ook niet dat het een trend zou worden. Zo werkt het niet. Veel mensen dachten: als ik nu iets schrijf zoals 'De Da Vinci Code' word ik net zo rijk als Dan Brown. Alsof Brown wist wat hij zou hij veroorzaken. En het heeft bij anderen niet gewerkt.''

Voor forensisch onderzoeker Kay Scarpetta - ,,Mijn ex vertelde vaak wilde verhalen over een vrouw die hij kende uit zijn middelbare schooltijd, zij heette Scarpetta, die naam fascineerde me'' - mag snijden in lijken dagelijks werk zijn, Patricia Cornwell kan en wil er niet aan wennen. ,,Autopsies, ik heb er duizenden gezien. Snijden in een perfecte, gladde huid is zo onnatuurlijk.''

Zes jaar deed ze research in zo'n laboratorium. Verrichtte hand- en spandiensten. ,,Ik maakte hun aantekeningen. Zij riepen de naam van het orgaan en het gewicht en ik schreef dat op. Ik heb bebloede kleding opgehangen, pillen geteld, een enkel orgaan gewogen. Iedere keer wanneer ik de lobby binnenloop van de New York Medical Examiners' Office in Manhattan realiseer ik mij dat ik een van de zeer weinigen ben die daar naar binnen wil. Voor bijna iedereen die daar komt, is het een zwarte dag in hun leven. Daar kom je alleen als er iets ergs is gebeurd. Ik ben zo gelukkig dat ik daar naar binnen loop uit vrije keuze.''

- En op televisie?
,,Ik kan er op televisie ook niet naar kijken. In Amerika hebben we tv-kanalen met alleen maar operaties. Vreselijk. Ik kan dat niet zien. Zappend zie ik een seconde en walg ik er al van. In mijn boeken zet ik Scarpetta er tussen. Ik kijk met haar ogen. Ik kan haar brein gebruiken.''

- En haar neus.
,,Ze heeft een gevoelige neus, ja. Niet je neus dichtstoppen als onderzoeker. Geur zit op moleculen. Scarpetta leert veel van geuren. Ze houdt haar neus niet dicht. De neus geeft haar informatie.''

Veel tijd gaat zitten in research en wellicht nog meer in het bijhouden van de ontwikkelingen op zowel forensisch als juridisch gebied. ,,Ik moet bijblijven. Er zijn nu virtuele autopsies door middel van scanners. Dat moet Kay weten. Ook zijn er uitspraken van het Hooggerechtshof die van invloed zijn op forensisch onderzoek en dus op mijn boeken. Zo heeft een beschuldigde het recht de beschuldiger te ontmoeten. De verdediging kan vragen of een toxicoloog naar de rechtszaal komt. Als Kay straks veel vaker naar de rechtbank moet, komt in een volgend boek misschien een engerd voor die haar in de ogen wil kijken, niet om juridische redenen, maar om haar angst aan te jagen.''

Dat zou Jean-Baptiste Chandonne kunnen zijn, The Wolfman, die in een aantal eerdere delen van de reeks een van Scarpetta's engste vijanden is geworden. ,,Ik word geïnspireerd door wat mijn lezers zeggen en velen vragen mij of The Wolfman nog terugkeert. De kans is groot, want zo'n vraag
blijft in mijn hoofd rondzweven. Daarom wil ik ook met mijn lezers in contact treden.''

Patricia Cornwell is weer begonnen met boektournees. ,,Na 9/11 leek dat minder interessant. Mensen kwamen niet zo graag meer hun huis uit. Kwamen er eerst duizend, na 9/11 nog tweehonderd. Toch voelde ik me daar niet goed bij. Ik wil mijn lezers in de ogen kijken. Mensen ontmoeten is belangrijk.''

Persoonlijk contact dat zich ook uitstrekt tot de sociale media. ,,,Mijn uitgever zei dat ik 170.000 volgers op Facebook had. Ik? Ik wist nergens van. Ik doe dat nu zelf, dat moet, vind ik.
Twee maanden geleden ben ik met Twitter begonnen. Ook zelf. Er gaat nog veel fout. Dat is niet erg, dan weten de mensen ook zeker dat ik het zelf doe.''

Patricia Cornwell: Rood waas. Vertaling: Mieke Trouw-Luyckx en Yolande Ligterink. Uitgeverij Sijthoff

(Bron: Twentsche Courant Tubantia)

(Zie ook interview met Patricia Cornwell uit 1999)