14 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #12 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Hilde Vandermeeren
De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven zijn we niet zo bedreven, daar zijn andere websites beter in. Waar deze blog zijn volgers wel blij mee hoopt te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: de Vlaamse schrijfster Hilde Vandermeeren.


Agatha Christie - Het doek valt


Extra dimensie

(Door Hilde Vandermeeren)

Mijn favoriete detectiveroman aller tijden is Het doek valt van Agatha Christie.

Als dertienjarige heb ik haar hele oeuvre verslonden en nu - bijna veertig jaar later - besef ik dat daar de basis is gelegd voor mijn latere carrière als misdaadauteur.

Ik vermeld dit boek niet alleen omdat ik schatplichtig ben aan Agatha Christie, maar ook omdat er voor mij nog een extra dimensie is. Dit is het allerlaatste boek over de Belgische detective Hercule Poirot.

Naar verluidt heeft ze het manuscript dertig jaar lang in een kluis bewaard tot de tijd rijp was om een goed einde te maken aan de Hercule Poirot-reeks. Het verhaal speelt zich af op dezelfde plaats als van de eerste moordzaak van Poirot (De zaak Styles). Daarmee heeft het boek iets symbolisch voor mij: de cirkel is rond. Alle begin heeft een einde, net zoals het leven zelf.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
De laatste moordzaak van de beroemde Hercule Poirot speelt zich af op dezelfde plaats als zijn eerste (De zaak Styles). Het landhuis Styles is inmiddels een pension geworden, de oude bewoners zijn gestorven. En de eens zo kwieke Poirot is nu een oude man, maar zijn befaamde ‘grijze cellen’ werken nog perfect. En er is nog iets wat niet veranderd is: de rol van Poirots trouwe vriend Hastings. Ook nu begrijpt hij pas op het allerlaatste moment hoe de zaak in elkaar zit...

Het doek valt van Agatha Christie (1890-1976) werd gepubliceerd in september 1975. Christie schreef de roman in de vroege jaren 40, maar hield hem meer dan dertig jaar in een kluis, om een goed einde te hebben voor de reeks Poirot-romans. De laatste hoofdstukken gaan over de dood van de speurder. 


Hilde Vandermeeren (1970) studeerde psychologie en is de meest bekroonde Vlaamse thrillerschrijfster. Ze schreef 45 kinder- en jeugdboeken. Ze won diverse literaire prijzen in Vlaanderen en Nederland waaronder een Zilveren Griffel (2005). In 2020 ontving ze de Lifetime Achievement Award van de stad Torhout, een jaar later werd ze voorgedragen als de eerste vrouwelijke ereburger van Torhout.
Haar misdaadromans werden in Vlaanderen en Nederland genomineerd voor de Diamanten Kogel en de Gouden Strop. Stille Grond haalde de shortlist van de Gouden Stop 2016. Ze won de Hercule Poirot publieksprijs (2013, voor Als alles duister wordt) en de Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman (2017, voor Schemerzone). Twee spannende kortverhalen verschenen in het Amerikaanse Ellery Queen's Mystery Magazine. In samenwerking met strafpleiter Walter Damen schreef ze een trilogie over een Vlaamse advocate: Rusteloos (2018), Bodemloos (2019) en Meedogenloos (2020). Ze werd genomineerd voor de shortlist MAX Gouden Vleermuis 2019: een oeuvreprijs voor misdaadauteurs, uitgereikt door het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer.
Sinds 2019 werkt ze als leerkracht Welzijn in het volwassenenonderwijs bij cvo MIRAS en vanaf schooljaar 2020-2021 ook als trajectbegeleider NT2. Vanaf schooljaar 2020-2021 is ze docent in de driejarige opleiding 'Schrijver' aan de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten in Roeselare.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zie ook:
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten; favoriet van Anya Niewierra
John le Carré - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid; favoriet van Bavo Dhooge
Arthur Conan Doyle - De avonturen van Sherlock Holmes; favoriet van Anne van Doorn
James Ellroy
 - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar; favoriet van Nicolet Steemers
Stephen King - Misery; favoriet van Wim Bax
Gavin Lyall - Tylers oorlog; favoriet van Peter de Zwaan 
Ruth Rendell Het stenen oordeel; favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon; favoriet van Joop van Riessen 
Scott Turow - De aanklager; favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen: