16 september 2024

De dag van de Wolf (nieuws, 2024)

Thriller over moordaanslag op Zelensky in de maak



Gouden Stropwinnaars Roel Janssen en Tomas Ross werken aan een thriller over de plannen voor een moordaanslag op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. En dat zou dan op Nederlands grondgebied gebeuren: tijdens de NAVO-top in Den Haag in juni 2025.

'We kunnen president Zelensky natuurlijk niet vermoorden', zegt Tomas Ross in een interview in Het Parool. 'Want hij leeft nog. Maar we hebben wel een plan om een aanslag op hem te plegen.'

Roel Janssen (winnaar van de Gouden Strop in 2007) en Tomas Ross (bekroond in 1987, 1996 en 2003) wonen bij elkaar in de buurt in het Haagse Statenkwartier. Op een steenworp afstand vindt volgend jaar de NAVO-top plaats. 'President Zelensky komt dan ook', weet Ross. 'We plotten samen, schrijven om en om, de één vanuit een huurmoordenaar, de ander vanuit de man die achter hem aanzit, we bespreken wekelijks elkaars hoofdstukken en corrigeren en redigeren die waar nodig.'

De dag van de Wolf, zoals het boek gaat heten, is een duidelijke knipoog naar de thriller De dag van de Jakhals van Frederick Forsyth uit 1971. Daarin wordt, waarin een moordaanslag op de Franse president Charles de Gaulle wordt beraamd. Het is de favoriete thriller van Ross.

We keren nog even terug naar de Oekraïense president Zelensky. 'Het gaat er eigenlijk ook niet om of Zelensky wel of niet wordt vermoord', stelt Ross. 'Laten we hopen dat dat niet in het echt gebeurt, maar wel over het voorspel, hoe zo’n aanslag wordt voorbereid. Zoiets verzinnen, daar heeft voor mij altijd de lol van het schrijven in gezeten.'

De plot moet volgens Ross 'dubbel' zijn. 'Je moet als lezer denken dat het de Russen zijn die achter die aanslag zitten. Maar zo eenduidig is het in mijn boeken nooit. Dus ik zei tegen Roel, moet je luisteren, laten we nou zo beginnen. Op een superjacht van een oligarch in Tanger zitten vijf mannen: die oligarch, beschuldigd van corruptie, twee ex-legerleiders en een afgezette politicus en een diplomaat. Allemaal Oekraïners, allen gebeten op Zelensky. En dan zijn er dus ook nog de Russen… Ontzettend leuk om die plot te verzinnen.'

Hoewel Ross, oftewel Willem Hogendoorn, vandaag tachtig is geworden, is hij nog lang niet uitgeschreven. Na twee thrillers over Pim Fortuyn, kan er wat hem betreft nog een derde bij. Het gaat over Fortuyns tijd als marxist. Verder staat er ook nog een thriller over het profvoetbal in de planning. 

(Bron: Het Parool)

Gesignaleerd 633 (nieuws, 2024)

Gerard Nanne - De zaak Borman



Bij uitgeverij Ellesy Crime verscheen op 2 september de misdaadroman De zaak Borman. Het is de eenentwintigste thriller van schrijver Gerard Nanne.

Als misdaadjournalist Tamar van Zanten na vijftien jaar in haar geboortedorp terugkeert, ontmoet ze Martijn Koopman - de moordenaar van haar jeugdvriendin Sanna Borman. Na een celstraf van twaalf jaar is hij weer op vrije voeten.

De moord heeft hij altijd ontkend en hij probeert Tamar ervan te overtuigen dat hij Sanna niet heeft vermoord.

Na haar aanvankelijke twijfels besluit ze de zaak opnieuw te onderzoeken en gaandeweg groeit haar overtuiging dat hij inderdaad ten onrechte is veroordeeld. Maar als hij Sanna niet vermoordde, wie dan wel?

Ondanks de tegenwerking van meerdere betrokkenen, blijft Tamar geloven in haar missie...

Gerard Nanne is geboren in Velsen en verhuisde in 1972 met zijn vrouw naar West-Friesland. Na een studie aannemer werkte hij 16 jaar als zelfstandig ondernemer. Vanaf 1998 is hij zich gaan toeleggen op het schrijven van misdaad verhalen, waarvoor hij ook een opleiding volgde bij Script+ in Amsterdam. In 2002 debuteerde hij met Het lied van de Lijster.


13 september 2024

Wordt verwacht 600 (nieuws, 2024)

Een slippertje van de premier



Bij uitgeverij Cargo verschijnt op 17 oktober de nieuwe thriller van Robert Harris, getiteld Afgrond. Gebaseerd op historische feiten schrijft de bestsellerauteur over een geheime affaire van een Engelse premier aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Een affaire met grote gevolgen.


In Londen heeft de zesentwintigjarige Venetia Stanley – aristocratisch, slim, verveeld, roekeloos – een liefdesrelatie met premier H.H. Asquith, een man die ruim twee keer zo oud is als zij. Hij schrijft haar obsessief brieven en deelt daarin de gevoeligste staatszaken.

Als Asquith met tegenzin Duitsland de oorlog verklaart krijgt een jonge inlichtingenofficier de opdracht om een lek van geheime overheidsdocumenten te onderzoeken. Plotseling wordt een clandestiene affaire een zaak van nationale veiligheid die de loop van de politieke geschiedenis zal veranderen.

Robert Harris (1957) werkte als journalist bij de BBC en voor The Observer, The Sunday Times en de Daily Telegraph. Harris schreef aanvankelijk non-fictieboeken over maatschappelijke en politieke thema’s, maar zijn succes als auteur begon met zijn debuut Vaderland in 1992.

Hij bouwde zijn oeuvre verder uit met de alom geprezen Cicero-trilogie en zijn boek De officier, over de Dreyfus-affaire, werd door Vrij Nederland verkozen tot Thriller van het Jaar en was Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door. Een paar van zijn boeken zijn verfilmd, waaronder Vaderland (met Rutger Hauer), Enigma (met Kate Winslet) en Archangel (met Daniel Craig). De officier en München 1938 werden beide verfilmd door Roman Polanski.

Afgrond is niet de eerste thriller waarin Harris over de strapatsen van de Britse premier schrijft. Klik hier voor een interview met de schrijver over zijn thriller Geest, waarin een voormalig minister-president in een lastig parket verzeild raakt. 

09 september 2024

Puzzelstukjes (nieuws, 2024)

'Een thriller schrijven vergt meer inspanning dan een feelgood roman'



'Een thriller is een ingewikkelde roman. Dat is namelijk een roman met een extra moeilijkheidsgraad, er hangt een plot aan. Als je dat tegen iemand zegt die nooit thrillers leest, maar uitsluitend romans, dan bezondig je je aan pure blasfemie.'

Dat zei schrijver Peter de Zwaan in juni 2000, na het winnen van de Gouden Strop voor zijn thriller Het alibibureau'Schrijvers zoals René AppelChris Rippen en ik maken geen boeken met een moeilijkheidsfactor nul', vervolgde de bekroonde auteur. 'Daar hebben we geen zin in. Wij willen zo aardig mogelijke boeken schrijven, met een paar lijnen, een onderlijn, een zijlijn, en met een spanningsboog, dat lullige woord dat ze die leraren Nederlands er tijdens hun studie inhameren.'

De Spanningsblog vermoedt dat collega-auteur Saskia M.N. Oudshoorn het wel met De Zwaans conclusies eens zal zijn. Ze schrijft zowel feelgood romans als thrillers, maar het laatste genre vereist volgens haar toch wel enig vernuft. '
Als ik heel eerlijk ben, vergt een thriller schrijven meer inspanning dan een feelgood', zegt ze in een persbericht van haar uitgeverij De Crime Compagnie. 'Het schrijven een thriller is als een puzzel die ik tijdens het schrijven zelf nog moet leggen. En toch is het zó geweldig om te doen.'

Afgelopen maand lazen ruim 600 leden van De Crime Compagnie Club haar nieuwste thriller Wraaklust. Nu ligt dit boek ook in de winkel, voor iedereen te koop. In de thriller snijdt Saskia volgens haar uitgever een aantal spraakmakende thema's aan. Misbruik, huiselijk geweld, trauma.

Hoofdpersoon Keet de Beijl krijgt het zwaar te verduren tijdens haar leven totdat ze eindelijk de liefde vindt. Ze is getrouwd met de succesvolle voetbaltrainer Sijmen Verlaat, ze woont in een prachtig huis, is mede-eigenaresse van een luxe kledingzaak en ze bezit een vakantiehuis op Ibiza.

Haar perfecte leven komt abrupt ten einde wanneer Sijmen in zijn auto verongelukt. Het lijkt een noodlottig ongeval, totdat forensisch rechercheur Fedde Laakman een onderzoek begint. Plotseling is alles en iedereen verdacht. Ook Keet.... Was haar man Sijmen echt zo perfect als ze dacht of was het ongeluk waarbij hij overleed meer dan een noodlottig ongeval?

Saskia M.N. Oudshoorn woont in de omgeving van Rotterdam en schreef diverse vrouwenthrillers en feelgoodseries. Naast het schrijven en haar werk bij Unilever, is ze actief als fractielid van Stem van Krimpen in de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel. Na Dieptepunt, Los geslagen en Dubbele Agenda is Wraaklust haar vierde boek bij De Crime Compagnie.

Een dode man bij de poort (nieuws, 2024)

Thrillerschrijvers maken moordspel voor museum



Het Friese thrillerschrijversduo Rifka Faber heeft voor het Fries Scheepvaart Museum in Sneek het moordspel Moord bij de Waterpoort geschreven. Het spel kan worden gespeeld tijdens de Museumnacht op zaterdag 28 september.

Moord bij de Waterpoort
speelt zich af in Sneek in de 19e eeuw. Op een herfstige septemberavond wordt bij de Waterpoort een dode man gevonden. Deelnemers aan het spel gaan in het museum op zoek naar zes verdachten, om te ontdekken wie van hen de moord gepleegd heeft. De verdachten en hun verhalen zijn door het schrijversduo verzonnen, maar een paar zijn wel gebaseerd op historische figuren uit Sneek. Ook de collectie van het museum wordt betrokken bij het spel, want de mogelijke moordwapens zijn allemaal te zien.

Rifka Faber is een pseudoniem van Erik Betten en zijn vrouw Corien Feenstra. Hun eerste thriller Fatale oplossing komt in januari 2025 uit bij uitgeverij Boekerij. In de thriller staat Chris Griffioen centraal, een ambitieuze arts-assistente met hart voor de zaak en een grondige hekel aan onrechtvaardigheid. Feenstra werkt al jaren als verpleegkundige in een ziekenhuis en gebruikt haar medische kennis om te zorgen dat alles wat Chris Griffioen meemaakt realistisch blijft.

Erik Betten schreef eerder de thrillers Quarantaine - waarmee hij in 2019 de Schaduwprijs voor het beste debuut won - en De prijs. Naast schrijver is hij sinds vorig jaar conservator tentoonstellingen bij het Fries Scheepvaart Museum. 'Het maken van dit moordspel is een mooie kruisbestuiving', zegt Betten op de site van Groot Sneek. 'We hopen hiermee op een laagdrempelige manier veel Snekers voor de historie van hun prachtige stad te kunnen interesseren.'

Vrijwilligers van het museum zullen op 28 september de verdachten spelen. Het schrijversduo is aanwezig om vastgelopen deelnemers op het juiste spoor te helpen. Het spel is geschikt voor iedereen van 12 jaar en ouder. Starten kan tussen 19 en 22 uur, het spel uitspelen duurt ongeveer een uur. De entree tijdens deze museumnacht is € 5,50 per persoon.

(Bron: Groot Sneek)

07 september 2024

Gesignaleerd 632 (nieuws, 2024)

Pascal Engman en Johannes Selåker - Zondeval



Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt op 2 oktober de thriller Zondeval van de Zweedse auteurs Pascal Engman en Johannes Selåker. Het is het tweede deel in de Schaduwland-reeks.

In een Zweden dat diep geschokt is door de ramp met de MS Estonia (waarover in het eerste Schaduwland-deel In memoriam wordt geschreven), wordt politieman Tomas Wolf zwaar getroffen door zijn eigen trauma's. Op oudjaarsjaarsavond 1995 wordt hij opgeroepen voor een moord in een bordeel.

Tegelijkertijd worstelt journalist Vera Berg met haar rommelige privéleven en met haar nieuwe werkplek Aftonbladet, de grootste avondkrant van Zweden.

Dan vindt er opnieuw een beestachtige moord plaats, dit keer in een pornoclub, en kruisen de wegen van Tomas en Vera elkaar. Ze worden opnieuw gedwongen samen te werken, ondanks hun meningsverschillen. Ze zien een vaag verband tussen de moorden – maar hoe zit het nu écht? En wie wordt het volgende slachtoffer?

Pascal Engman is een Zweedse thrillerauteur, bekend van zijn thrillers over Vanessa Frank. Hij was een prominent journalist bij Zwedens grootste avondkrant Expressen . Millennium-auteur David Lagercrantz noemde hem ‘de meester van een nieuwe generatie schrijvers’.

Johannes Selåker is schrijver en journalist. Hij werkte onder meer als nieuwsdirecteur en hoofdredacteur bij de grote kranten Aftonbladet, Expressen en Aller Media en was verantwoordelijk voor het onderzoek naar de grootste me too-schandalen in Zweden. In 2020 verscheen zijn solodebuut in Zweden, en nu bundelt hij zijn krachten met Pascal Engman.

04 september 2024

Wordt verwacht 599 (nieuws, 2024)

Een dode in het theehuis



Cosy crime is hot and happening. Terwijl het al een stokoud onderdeel van het thrillergenre is. Maar juist de laatste jaren schijnen deze luchtige misdaadverhalen zonder expliciet geweld het goed te doen. De grote voortrekker vandaag de dag is Richard Osman. Hij kent vele navolgers zoals Jesse Sutanto die in november bij A.W. Bruna haar spannende roman Vera Wongs ongevraagd advies aan moordenaars laat verschijnen. 

Cosy crime oftewel misdaad met een knipoog, doet het al goed sinds de hoogtijdagen van Agatha Christie en Appie Baantjer. Bloedspatten blijven de lezers bespaard evenals grof taalgebruik. De covers doen doorgaans lieflijk (lees: truttig) aan, met afbeeldingen van een fles wijn, een snorrende kat, een dame op een omafiets of een Italiaans cipressenlandschap. 'Cluedo voor gevorderden', noemt de Volkskrant-recensent dit subgenre.

Vera Wongs ongevraagd advies aan moordenaars van de Chinees-Indonesische auteur Jesse Sutanto past helemaal in dat hokje. Ze heeft inmiddels negen boeken op haar naam staan, niet alleen voor volwassenen maar ook voor young adulss. Met haar Dial A for Aunties won ze in 2021 de Comedy Women in Print Prize. Netflix heeft een optie genomen om het boek te verfilmen. 

Van Vera Wongs.... etc. zijn inmiddels de tv-rechten gekocht door Warner Bros. Oprah Winfrey en Mindy Kaling (The Office) zijn de producenten. Het boek is het eerste deel van een serie.

De zestigjarige thee-expert Vera Wong doet, onder het genot van een kopje wulongthee, niets liever dan het internet afspeuren zoals een ware ‘detective’ betaamt. In feite houdt ze nauwlettend in de gaten of haar volwassen zoon inmiddels met iemand aan het daten is.

Maar wanneer Vera in haar theehuis in San Francisco’s Chinatown een dode man aantreft, is een sterk kopje longjing niet genoeg om hier het hoofd aan te bieden.

Met het idee dat zij dit beter kan oplossen dan de politie – want niemand ruikt zoveel onraad als een Chinese moeder met te veel vrije tijd – besluit Vera dat zij de dader gaat opsporen.

Gesignaleerd 631 (nieuws, 2024)

Richard Osman  - Voor al uw moordzaken



Bij uitgeverij Cargo verschijnt 5 september de cosy crimeroman Voor al uw moordzaken van Richard Osman. De auteur van De moordclub (op donderdag) introduceert hier een volgens de uitgever 'iconisch nieuw detectiveduo'.

Steve Wheeler, gepensioneerd rechercheur en weduwnaar, geniet van de rust en regelmaat in zijn leven nu hij niet meer hoeft te werken.

Veel spannender dan de wekelijkse pubquiz hoeft het van hem niet te worden.

Zijn schoondochter Amy daarentegen leeft op adrenaline en gevaar. Als high-end bodyguard moet ze op een zonnig privé-eiland op de wereldberoemde schrijfster Rosie D’Antonio passen. Het lijkt een gemakkelijke klus, maar drie lijken en twee moordaanslagen later besluit ze de hulp in te roepen van de enige persoon die ze nog kan vertrouwen.

Het is het begin van een wereldwijde race tegen de klok. Kunnen Amy en Steve hun moordbeluste vijand op tijd ontmaskeren?

Richard Osman is schrijver en de presentator van populaire programma’s op de BBC. Zijn serie rond de bejaarde speurders Elizabeth, Joyce, Ron en Ibrahim is wereldwijd een groot succes, en bestaat uit de delen De moordclub (op donderdag), De man die twee keer doodging en Het schot dat niemand raakte. Steven Spielberg verfilmt op dit moment het eerste boek.

03 september 2024

Wordt verwacht 598 (nieuws, 2024)

Safe house blijkt toch niet zo veilig



Bij uitgeverij Volt verschijnt op 8 oktober de thriller Een veilige plek van de Noorse schrijfster Unni Lindell. Over een huis dat een beschermend onderkomen hoort te zijn. En over bedrieglijke schijn. 

Diep in het bos staat een boerderij. Het is een mooie, rustige plek, waar slachtoffers van huiselijk geweld tijdelijk een veilig onderkomen kunnen krijgen.

Tenminste, dat is de bedoeling.

Maar hangen er bewakingscamera’s om de vrouwen te beschermen, of om ze in de gaten te houden? En waarom zijn sommige ruimtes verboden terrein?

Politieagent Lydia ‘Sneeuw’ Winther van bureau Centrum in Oslo werkt aan een vermissingszaak als ze een telefoontje krijgt van Marian Dahle, chef Moordzaken. Vanwege de zomervakantie is de afdeling onderbezet en Sneeuw wordt gevraagd om bij te springen. Er is net een nieuwe zaak binnengekomen: een vrouw die vanwege huiselijk geweld in een safehouse zat is vermoord.

Tijdens het onderzoek ontdekt Sneeuw dat de spiraal van geweld rondom mishandelde vrouwen in Oslo veel verder gaat dan ze had kunnen vermoeden, en dat niet alleen mannen in staat zijn tot gruwelijke daden…

Een veilige plek is het los te lezen tweede deel in de serie rondom Lydia ‘Sneeuw’ Winther, en volgens de uitgever uitermate geschikt voor de lezers van Cilla & Rolf Börjlind en Nicci French.

Unni Lindell woont en werkt in Oslo. Haar werk is in vele landen vertaald, won meerdere prijzen en is voortdurend in bestsellerlijsten te vinden. Van de boeken van deze Noorse queen of crime werden wereldwijd meer dan zeven miljoen exemplaren verkocht.

Wordt verwacht 597 (nieuws, 2024)

Een noodstop in Spitsbergen



Bij uitgeverij De Geus verschijnt op 22 oktober de thriller Zwaar geschut van de Noorse auteur en regisseur Grethe Bøe. 'Een onderzeeër vol kernwapens. Een duivels plan. En een race tegen de klok om een ramp te voorkomen', luidt de teaser op de cover.

In een NAVO-onderzeeër in het Arctische gebied vindt een explosie plaats. De schade blijkt aanzienlijk, hoewel het erger had gekund: de onderzeeboot is gevuld met kernwapens.

De bemanning heeft geen andere keus dan een noodstop te maken in Spitsbergen, een gebied waar de Russen naar eigen zeggen de meeste aanspraak op hebben, en waar de aanwezigheid van de NAVO en de VS omstreden is.

Ondertussen komt gevechtspiloot Ylva Nordahl een gevaarlijke samenzwering op het spoor: een alliantie van partijen die het Westen als hun gemeenschappelijke vijand zien en een terroristische aanslag beramen. Helaas weet zij veel minder over haar tegenstanders dan andersom het geval is…

Zwaar geschut is, aldus de uitgeverij 'een angstaanjagend realistische actiethriller die zich afspeelt tegen het verraderlijke landschap van het Noordpoolgebied, en de nog verraderlijkere achtergrond van de wereldpolitiek. Voor de lezers van Lee Child en David Baldacci.'

Grethe Bøe schreef en regisseerde meerdere internationaal bekroonde films en tv-series. Haar thrillerdebuut Mayday stond in 2021 meerdere weken onafgebroken op #1 in de bestsellerlijst in Noorwegen en wordt momenteel verfilmd.

Ter ondersteuning (nieuws, 2024)


Crime Compagnie Club telt ruim 600 leden




In mei viel bij honderd lezers die zich hadden aangesloten bij de Crime Compagnie Club een thriller op de mat. Vier maanden later telt de club meer dan 600 leden. 'We zijn heel trots op dit heel resultaat', zegt uitgever Ilse Karman. 'Nooit hadden we kunnen bedenken dat het zo snel zou gaan.'

Het idee sudderde al langer in het hoofd van Ilse Karman, eigenaar van en uitgever bij De Crime Compagnie. Wat als we een leesclub oprichten en onze lezers iedere maand kunnen verrassen met een  thriller? 'We bestaan al 13 jaar en hebben met onze herkenbare stijl een grote fanschare opgebouwd', meldt Karman in een persbericht. 'Lezers herkennen onze thrillers bij de boekhandel en bibliotheek aan de doodskopjes op de achterkant. Ons idee achter De Crime Compagnie is dat als je een van onze thrillers leuk vindt, je ze eigenlijk allemaal leuk vindt. Je weet dat je bij ons altijd een goede thriller kunt verwachten.'

Toch vinden lezers het lastig om nieuwe auteurs te ontdekken en met de huidige situatie bij de boekhandel is het voor nieuwe auteurs steeds lastiger om hier tussen te komen. De boeken van Loes den Hollander en Linda Jansma vinden volgens Karman nog steeds gretig aftrek bij de boekhandels. 'Maar er zijn veel nieuwe namen zoals Liz Ouwens en Inge van Prooijen die nu de kans niet krijgen om op te vallen bij het grote publiek, terwijl ze zo goed schrijven.'

Door middel van de club kan de uitgeverij haar lezers op een laagdrempelige manier kennis laten maken met nieuwe auteurs, stelt Karman. 'En ze hiermee een gelijkwaardige kans bieden op de boekenmarkt. Onze belofte is dat de kwaliteit van de thriller hoog is en in de smaak zal vallen bij het grote publiek. Je ontdekt iedere maand een nieuwe auteur en nieuw thrillergenre. We wisselen af tussen psychologische thrillers, spannende romans en detectives.'

'Het boek valt als een cadeautje en met een persoonlijk kaartje van de auteur op de mat, ruim een maand voordat het boek in de boekhandels verschijnt', vervolgt Karman. 'Die persoonlijke aanpak werkt. We pakken alle welkomstcadeaus zelf in. Met ruim 600 leden hebben we het inpakken van het maandboek nu wel moeten uitbesteden.'

Karman gebruikt dan wel het woord 'cadeautje', maar ook hier geldt: niets is gratis, behalve de zon die elke dag opkomt. Op de website van de uitgeverij staat dat leden van de club korting krijgen en geen verzendkosten hoeven te betalen. In plaats van de retailprijs van 21,99 kost het een clublid 15 euro inclusief verzending. De uitgeverij verplicht zich aan het begin van iedere maand een gloednieuw boek op te sturen. 'Door lid te worden van De Crime Compagnie Club steun je onze auteurs en de uitgeverij, zodat wij je ook in de toekomst kunnen blijven voorzien van een prachtige papieren versie van onze boeken.'

In het persbericht wordt als 'teaser' een deel van de cover van het maandboek van september onthuld. Het gaat om De moord op Willemina Jansen, een cosy crimethriller van Marijke Verhoeven

02 september 2024

Actief? (nieuws, 2024)


Iets minder Vlaamse misdaadauteurs dan Nederlandse 




Vlaanderen telt zo'n 145 auteurs die zich met het misdaadgenre bezighouden. Dat meldt de Vereniging van Vlaamse Misdaadauteurs (VVMA) in haar jongste nieuwsbrief. Van hen zijn 133 lid zijn van de vereniging.

Een twintigtal VVMA-leden heeft echter niet meer gepubliceerd sinds 2020 en is niet actief te noemen.  Anderen zijn overgestapt naar andere literaire genres of houden het op andere creatieve bezigheden. Jaarlijks vragen ongeveer tien nieuwe auteurs het lidmaatschap van de VVMA aan. Dit jaar is dat gemiddelde al gehaald.

Nederland telt ruim 200 actieve misdaadauteurs die door een uitgeverij worden uitgegeven, meldt de sectie Misdaadauteurs van de Auteursbond op haar website. De sectie komt voort uit het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, dat in 1986 werd opgericht om het spannende boek meer bekendheid te geven. In 2019 ging het genootschap op in de Auteursbond.