29 september 2016

Nachtmerrie (nieuws, 2016)

PATTERSON ZIET AF VAN THRILLER 'THE MURDER OF STEPHEN KING'

De Amerikaanse bestsellerauteur James Patterson heeft te langen leste zijn plan afgeblazen om een thriller te schrijven met de titel 'The Murder of Stephen King'. De reden: Patterson wil zijn collega geen hinder bezorgen met deze publicatie.


Elke bestsellerauteur kent wel enkele doorgedraaide fans. Stephen King is daar geen uitzondering op. Zelfs in fictie maakt hij vijanden. Zo is er Annie Wilkes, het personage uit Misery, die haar favoriete auteur het liefst een voet zou afhakken. En Morris Bellamy, de slechterik in Finders Keepers, schiet zijn schrijvende idool door het hoofd.

James Patterson kondigde zijn thriller kort geleden aan. Het boek zou in november in de winkels moeten liggen. 'Stephen King beleeft een nachtmerrie', aldus de omschrijving van het boek. 'Een stalker voert de gruwelijkheden die worden beschreven in zijn romans in het echt uit. En hij stopt niet voordat hij de meester van de horror zelf over de kling heeft gejaagd.' In het boek zou een rechercheur genaamd Jamie Peterson proberen te verhinderen dat de stalker kan toeslaan. Patterson voegde er nog aan toe dat zijn collega op geen enkele manier heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de thriller.

Begin vorige week nog zei Patterson te hopen dat King het boek kan waarderen. Patterson beschrijft zichzelf als een fan van King. Maar die waardering is niet wederzijds. In 2009 omschreef King Patterson nog als 'een verschrikkelijke auteur'. Eind vorige week liet Patterson weten het project af te blazen. Hij voegde eraan toe dat het besluit was genomen na de media-aandacht over The Murder of Stephen King. Patterson werd geïnformeerd dat King en zijn familie in het verleden zijn lastig gevallen door 'fans'.

'Mijn boek is een positief portret van een fictief karakter en bovendien - spoiler alert - wordt het belangrijkste karakter uiteindelijk toch niet vermoord', aldus Patterson in een officiële verklaring. 'Niettemin wil ik dat King en zijn naasten geen hinder ondervinden van een boek van mijn hand. Uit respect voor hen zie ik van publicatie af.'

Bron: Hebban

In de prijzen (nieuws, 2016)

SAMUEL BJØRK SCHREEF BESTE THRILLER VAN HET JAAR

Karin Slaughter, Nicci French en Tess Gerritsen hadden het nakijken in de verkiezing van beste thriller van het jaar van website Hebban. Het tweede boek van de Noorse thrillerschrijver Samuel Bjørk, De doodsvogel, kreeg 23% van de stemmen, gevolgd door Karin Slaughter (19%) en Nicci French (12%). De beste Nederlander, Michael Berg, staat op plek 5. 

De beste boeken van het jaar-verkiezing werd voor de tweede keer georganiseerd. Naast die voor beste thriller waren er Hebban Awards in de categorieën Beste roman, Beste non-fictie en Beste Young Adult, die werden gewonnen door achtereenvolgens Hendrik Groen (Zolang er leven is), Hugo Borst (Ma) en Carry Slee (Kapot). Ook was er een Hebban Award voor beste debuutroman en die ging naar Lize Spit voor Het smelt.

Elke categorie bestond uit een shortlist van tien titels verschenen tussen 1 september 2015 en begin juli 2016. De shortlists werden samengesteld op basis van de statistische gegevens op Hebban.nl en een voorverkiezing onder meer dan 7.000 leden. Bij het stemmen konden lezers ook zelf boeken nomineren. Er werd bijna vijftigduizend keer gestemd.

Bron: Hebban

28 september 2016

Langdon is back (nieuws, 2016)

NIEUWE 'DAN BROWN' HEET 'ORIGIN'

De Amerikaanse bestsellerauteur Dan Brown komt met een nieuwe thriller waarin symbolenkenner Robert Langdon opnieuw de hoofdrol speelt. Het boek krijgt de titel Origin. Dat heeft uitgeverij Random House bekendgemaakt. 

Origin komt op 26 september 2017 zowel in Groot-Brittannië als de Verenigde Staten en Canada tegelijk op de markt. Ook de Nederlandse vertaling verschijnt diezelfde dag.

De Dan Brown-liefhebber mag opnieuw een thriller verwachten waarin de schrijver codes, wetenschap, religie, historie, kunst en architectuur op een geraffineerde wijze met elkaar verweeft. Robert Langdon krijgt te maken met twee vragen die de mensheid al eindeloos bezighoudt. De antwoorden hierop zullen de wereld op zijn grondvesten doen schudden, belooft de uitgever.

Browns laatste thriller Inferno dateert alweer van vier jaar geleden. De thrillers van Dan Brown zijn in 56 talen uitgegeven en er zijn meer dan 200 miljoen boeken verkocht. In Nederland en België zijn meer dan 5 miljoen exemplaren in Nederlandse vertaling over de toonbank gegaan. Deze maand verscheen de Young Adult editie van De Da Vinci Code. Op 12 oktober is de release van de film Inferno. 

Bron: Persbericht

15 september 2016

Subversiever dan ooit (nieuws, 2016)

'DOMINA' VOLGT 'MAESTRA' OP

Het tweede deel in de serie van drie psychologische thrillers van de Britse L.S. Hilton gaat 'Domina' heten. De opvolger van 'Maestra' moet in maart 2017 in de winkels liggen, zo heeft uitgeverij Bonnier Zaffre laten weten.


Het verhaal volgt 'de sexy, slimme en uitermate slechte' heldin Judith Rashleigh, die verkast van het mooie Venetië naar het mondaine Sankt Moritz om daar weer enkele 'pittige' avonturen te beleven. In het eerste deel Maestra werkte Rasleigh overdag als assistent in een Londens veilingshuis en 's nachts als hostess in een chique club in de West-End buurt. Als ze een vervalsing ontdekt, wordt ze bij het veilingshuis ontslagen en vlucht ze naar de Franse Rivièra. Als ze daar, zich lavend tussen de rich and famous, op de fraudezaak stuit die haar heeft doen vluchten uit Londen, zint ze op wraak.

In een verklaring van de uitgeverij liet L.S. Hilton weten dat het 'fantastisch is om weer terug te komen met Judith. Ik hoop dat de lezers haar nog meer sexy, verrassend en subversiever dan ooit vinden.' De schrijfster groeide op in Engeland en heeft in Key West, New York, Florence, Parijs en Milaan gewoond. Ze studeerde Engels en kunstgeschiedenis. Maestra werd aan 26 landen verkocht.

Van Maestra zijn in Groot-Brittannië een kleine 50.000 exemplaren in print verkocht. Daarnaast werden er ook 40.000 e-books afgezet. Volgens de uitgever zijn naar schatting wereldwijd een half miljoen stuks van haar eersteling verkocht.

Bron: Hebban

Uitgeput (nieuws, 2016)

FORSYTH HANGT TYPEMACHINE IN DE WILGEN

De Britse schrijver en voormalig MI6-agent Frederick Forsyth zal geen thrillers meer schrijven. De auteur heeft geen thema's meer waar hij zich over kan uitlaten. En zijn vrouw vindt hem te oud.


Na een dozijn boeken, waarvan er zeventig miljoen exemplaaren zijn verkocht, vindt Frederick Forsyth het welletjes. Hij hangt zijn typemachine in de wilgen. Van zijn hand verschijnen er geen thrillers meer omdat zijn vrouw vindt dat hij niet meer in staat is om naar avontuurlijke locaties af te reizen. 'Het heeft me uitgeput, maar ik vind er ook niks aan om thuis in mijn werkkamer een romantisch verhaaltje te verzinnen', aldus de 78-jarige schrijver, die vorig jaar nog in zijn memoires erkende dat hij intensief voor de geheime dienst MI6 had gewerkt. Zijn autobiografie The Outsider is zijn zwanenzang, stelt Forsyth.

'Ik heb ook geen onderwerpen meer waar ik over wil schrijven', zegt Forsyth, die een opleiding tot gevechtspiloot volgde voordat hij in 1961 bij het persbureau Reuters aan de slag ging en sinds 1970 boeken schrijft. Na zijn laatste reis naar Somalië om research te doen voor de thriller The Kill List, zei zijn vrouw: 'Je bent nu veel te oud, deze plaatsen zijn verdomd gevaarlijk en je rent niet meer zo snel als je jaren geleden deed.' Hij probeerde nog online informatie over het land te vinden, maar de resultaten vielen hem zwaar tegen. 'Ik vond slechts statistieken, maar geen sfeer.'

Forsyths eerste thriller, The Day of the Jackal, verscheen in 1971 en was direct een succes. Het boek gaat over een aanslag op het leven van de Franse president Charles de Gaulle door rechts-extremisten die boos waren om de president ermee instemde dat Algerije onafhankelijk werd. De verfilming met in de hoofdrol Edward Fox werd een klassieker.

Forsyth zegt zich nu te gaan richten op een campagne ten behoeve van Alexander Blackman. Deze Britse marinier zit een levenslange gevangenisstraf uit voor het doden van een gewonde Afghaanse rebel in 2011.

Bron: Hebban

14 september 2016

Wendingen (nieuws, 2016)

SCHOTSE THRILLERPRIJS VOOR CHRIS BROOKMYRE

Chris Brookmyre heeft bestsellerauteur Val McDermid verslagen in de strijd om de Scottish Crime Book of the Year Award. Zijn winnende boek 'Black Widow' gaat over een verregaande vorm van pesterij op Internet. Volgens de jury hebben de wendingen binnen het verhaal op zichzelf ook verrassende wendingen.


In Black Widow worden persoonlijke zaken uit het leven van chirurg Diana Jager online gezet, nadat haar naam is gelekt als de auteur van een anonieme blog over seksisme binnen haar beroepsgroep. Het boek won afgelopen weekend de McIlvanney-prijs, vernoemd naar William McIlvanney, de godfather van de tartan noir, de Schotse misdaadliteratuur.

In februari van dit jaar liet de Schotse minister-president Nicola Sturgeon weten het boek te hebben gekregen tijdens Valentijnsdag. 'Vanmorgen vroeg uitgelezen, briljant!' twitterde ze.

Bron: Hebban

13 september 2016

Affectie (nieuws, 2016)

GESLAGEN DOOR ZIJN VADER, VERLATEN DOOR ZIJN MOEDER

John le Carré werd in zijn jeugd afgeranseld door zijn vader. Hij moest in zijn vroegste jaren de liefde van zijn ouders missen, nadat zijn moeder hem verliet toen hij vijf jaar oud was. Dat openbaart de Britse spionageschrijver in zijn langverwachte autobiografie 'The Pigeon Tunnel', meldt the Guardian.


John le Carré maakt in het boek de balans op van zijn leven als schrijver en voormalig MI6-agent. Hij benadrukt dat hij meer 'een schrijver is die ooit een spion was' dan een 'spion die begon te schrijven'. Zijn memoires geven gedetailleerd weer hoe zijn lange literaire carrière verliep. Hij beschrijft volgens de krant op amusante wijze hoe hij tegen figuren als oud-premier Margaret Thatcher, mediamagnaat Rupert Murdoch en PLO-leider Yasser Arafat aankijkt.

De meest persoonlijke passages gaan over zijn precaire relatie met zijn vader, Ronnie, die hij beschrijft als een 'oplichter, fantast en boef'. Ronnies aanwezigheid in zijn leven was 'onregelmatig', schrijft Le Carré. Ronnie gebruikte geweld tegen zijn moeder Olive en zijn zoon. Dat laatste gebeurde overigens niet al te vaak en met weinig overtuiging. 'Zijn gedrag dat daaraan voorafging, was het meest enge gedeelte.' Zijn vader belde hem later regelmatig op vanuit de gevangenis, wanneer hij weer geld nodig had. 'Ik herinner me dat ik geen gevoel voor affectie had in mijn jeugd, behalve voor mijn oudere broer, die een tijd lang mijn enige ouder was.'

De nu 84-jarige Le Carré, pseudoniem van David Cornwell, is in zijn memoires onvergeeflijk voor Kim Philby, de Britse spion en journalist voor The Observer, die naar Moskou wist te ontsnappen en honderden agenten aan de Sovjets verraadde. Meer sympathie kan Le Carré opbrengen voor klokkenluider Edward Snowden.

Bron: Hebban

Vrome mannen (nieuws, 2016)

ROBERT HARRIS SCHRIJFT THRILLER OVER PAUSVERKIEZING

Bij uitgeverij Cargo verschijnt volgende maand 'Conclaaf', de nieuwe thriller van bestsellerauteur Robert Harris. Daarin staat de verkiezing van een nieuwe paus centraal. En zoals het een thriller betaamt, verloopt die allesbehalve soepel.


In Conclaaf heeft de paus zojuist zijn laatste adem uitgeblazen. Hetgeen betekent dat de deuren van de Sixtijnse Kapel worden gesloten: volgens de eeuwenoude traditie zullen honderdzeventien kardinalen hun stem moeten uitbrengen in de geheimzinnigste verkiezing ter wereld, die van de nieuwe kerkvorst.

De kardinalen zijn allen zeer vrome mannen. Maar ze zijn ook ambitieus en elkaars rivalen. In de volgende tweeënzeventig uur zal een van hen de machtigste spirituele leider op aarde worden. Al snel wordt duidelijk dat een van de gedoodverfde kanshebbers een groot geheim verbergt. Een geheim dat het voortbestaan van het Vaticaan op het spel kan zetten.

Robert Harris (1957) is auteur van internationale bestsellers als Vaderland, Pompeii, Imperium, Lustrum en Dictator. Zijn voorlaatste thriller De officier werd door Vrij Nederland verkozen tot Thriller van het Jaar en was Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door.

Bron: Hebban

Onderkoelde grappen (nieuws, 2016)


Graham Norton debuteert als thrillerauteur


The House of Books heeft de vertaalrechten verworven van Bewaring, het romandebuut van één van de meest spraakmakende talkshowpresentatoren van dit moment: Graham Norton. Het boek ligt op 11 november in de winkel.


Met zijn The Graham Norton Show heeft de Britse tv-ster internationaal een groot publiek aan zich gebonden. De show is ook in Nederland populair.

Bewaring heet zijn eerste spannende roman. Volgens de uitgeverij kan de lezer 'een vernuftig verhaal over liefde, geheimen en verlies' tegemoet zien.

Het boek ademt de sfeer van de tv-serie Midsomer Murders. In Bewaring laat Graham Norton bovendien zien dat zijn uitstekende gevoel voor humor verder reikt dan zijn tv-show, zo wordt beloofd. 'De spanning en fijnzinnige karakterschetsen worden afgewisseld met typisch Britse onderkoelde grappen.'

Het verhaal speelt zich af in Duneen, een rustig dorpje, ver genoeg verwijderd van de grote steden om z’n eigen charme te hebben behouden. Onder de inwoners bevindt zich de zwaarmoedige politieagent PJ, die een eenzaam, monotoon leven leidt en van maaltijd naar maaltijd leeft. Tot nu. Wanneer er een duistere ontdekking wordt gedaan op een bouwplaats bij de oude school, worden er lang verzwegen geheimen geopenbaard en komen oude twisten boven water, en blijkt het rustige, ooit onschuldige en in zichzelf gekeerde dorpje een duistere en inhalige kant te hebben.

Bron: Hebban