07 juni 2023

Wordt verwacht 553 (nieuws, 2023)

Van binnenuit op slotOp 3 augustue verschijnt bij uitgeverij Cargo de thriller In eeuwigheid van Camilla Grebe. Het is een psychologische thriller van de tweevoudig winnaar van de Glass Key Award. 

Op een mooie dag in augustus heten Lykke en haar man Gabriel hun vrienden welkom bij hun jaarlijkse zomerfeest. Hun zeventienjarige tweeling Harry en David is er ook, met hun beste vriendin Bonnie. De drie zijn al hun hele jeugd bevriend, maar langzaam lijkt de vriendschap te veranderen.

Als Lykke de volgende dag met een kater opstaat, wordt het lichaam van Bonnie gevonden in het huisje achter in de tuin waar de pubers samen sliepen. De beide jongens verklaren niets gemerkt te hebben, maar de deur is van binnenuit op slot gedraaid, niemand had het huisje in kunnen sluipen.

Acht jaar later wordt Lykke zelf verdacht van moord, en weigert ze een verklaring af te geven. Wat is er werkelijk gebeurd in die fatale zomernacht?

Camilla Grebe (1968) is de eerste vrouwelijke Scandinavische thrillerauteur die voor haar werk twee keer de Glass Key Award ontving. Alleen Stieg Larsson en Arnaldur Indridason gingen haar voor. Grebe heeft inmiddels vier internationaal succesvolle solothrillers op haar naam staan. Ze woont met haar man en twee kinderen in Portugal.

02 juni 2023

Rijk verhaal (nieuws, 2023)


Filmrechten 'De Repair Club' verkocht 
 EndemolShine Scripted, onder meer bekend van de film Het geheugenspel, gebaseerd op het gelijknamige boek van het welbekende schrijversduo Nicci French, heeft de verfilmingsrechten van De Repair Club van Charles den Tex verworven.

Drievoudig Gouden Stropwinnaar Charles den Tex is een van de meest succesvolle thrillerauteurs van Nederland. De Repair Club verscheen vorig jaar en vertelt het verhaal van John Antink, ex-chef van de geheime dienst, die gedwongen wordt zijn verleden onder ogen te zien en een fout uit zijn carrière te herstellen. Het boek behaalde de shortlist van de Gouden Strop 2023, werd genomineerd voor de Hebban Thrillerprijs en was als enige oorspronkelijk Nederlandstalige thriller genomineerd voor de VN Thriller van het Jaar. Recent verscheen de opvolger, Trauma, die ook direct vijf sterren ontving in de VN Detective & Thrillergids.

‘De verkoop van de filmrechten onderstreept de kracht van De Repair Club,’ aldus Erwin Koning, uitgever bij HarperCollins Holland. ‘Charles heeft een ontzettend sterke spionagethriller neergezet met personages die staan als een huis. Ik kan niet wachten dit rijke verhaal op het scherm te zien!’

De schrijver zelf is ook in zijn nopjes. ‘Ik ben superblij met EndemolShine Scripted - onderdeel van Banijay Benelux - als producent. Ik ben ervan overtuigd dat zij John Antink op een gedenkwaardige manier tot leven zullen brengen.’

EndemolShine Scripted heeft een stevig trackrecord op het gebied van politie- en suspenseseries, met series als Bonnie & Clyde, De 12 van Oldenheim, de 12 van Schouwendam en de series Moordvrouw, Brussel en Vechtershart. De boekverfilming van Nicci FrenchHet geheugenspel is het meest recente project.

Roddel en achterklap (nieuws, 2023)

Manteau brengt klassieker van tijdgenoot Agatha Christie opnieuw uitDe Britse misdaadauteur Josephine Tey wordt gezien als een alternatief voor haar tijdgenoot Agatha Christie. Een van haar populairste werken, De heksen van Milford, wordt door uitgeverij Manteau op 13 juni opnieuw in het Nederlands uitgebracht.

In The Franchise, een afgelegen landhuis bij het Engelse dorp Milford, wonen twee vrouwen over wie veel wordt geroddeld, een moeder en haar dochter. Wanneer een jong meisje uit het dorp verdwijnt en een maand later weer opduikt, beschuldigt ze de vrouwen ervan haar vier weken lang vastgehouden en mishandeld te hebben.

De dorpelingen geloven haar graag, en er wordt een proces voorbereid waarvan de uitkomst al bij voorbaat lijkt vast te staan. Alleen dorpsadvocaat Robert Blair twijfelt aan het verhaal van het meisje.

The Franchise Affair was in het achttiende-eeuwse Engeland een beroemd proces. Josephine Tey herschreef deze zaak tot een inmiddels klassiek geworden detectiveverhaal.

Josephine Tey (pseudoniem van Elizabeth MacKintosh, 1896-1952) geldt als een van de belangrijkste misdaadschrijfsters van de twintigste eeuw. De heksen van Milford en Een koninkrijk voor een moord gelden nog steeds als absolute hoogtepunten in het genre. De Crime Writers' Assocation nam he tin 1948 verschenen The Franchise Affair in 1990 op in de top honderd van beste misdaadverhalen aller tijden. De thriller werd drie keer verfilmd, in 1951, 1962 en 1988.

De persoon Josephine Tey was zelf ook een mysterie. Ze was enorm op haar privacy gesteld en vermeed elke vorm van publiciteit. In het jaar dat ze stierf, toen ze wist dat ze ongeneeslijk ziek was, verbrak ze het contact met al haar vrienden. Ze stierf aan de gevolgen van leverkanker op 13 februari 1952. Het merendeel van haar vrienden wist niet eens dat ze ziek was.

31 mei 2023

Via natuurlijke weg (nieuws, 2023)


Jury sombert over toekomst Gouden Strop
De jury van de Gouden Strop is pessimistisch over het voortbestaan van Nederlands belangrijkste thrillerprijs. In de toekomst is het met deze literaire onderscheiding gedaan, als de uitgevers niet zoeken naar en investeren in nieuw talent, sombert het vijfkoppige college in zijn rapport waarin Musserts schaduw van John Kuipers als beste thriller wordt beoordeeld. 

Het was een mager jaar, qua aantal ingezonden boeken. Zestien uitgeverijen zonden in totaal 41 titels in, waarvan er 39 door de ballotage kwamen. Onder de 39 beoordeelde thrillers waren er maar drie debuten. Om een prijs toe te kennen moet er natuurlijk wel iets te kiezen zijn, stelt de jury. 'Dat was dit jaar niet het geval als het gaat om de Schaduwprijs voor het beste spannende debuut. Dat louter inzenden een kans van 33,333% zou geven op een prijs kan niet de bedoeling zijn, meenden wij als jury. Wil de Schaduwprijs werkelijk iets betekenen, dan moet dat percentage heel wat lager liggen. En dus reiken we de prijs dit jaar niet uit.'

Trend
In het voortreffelijke rapport dat onder voorzitterschap van schrijfster Pauline Slot is opgesteld, vraagt de jury af waarom het thrilleraanbod zo beperkt is. 'Van de vernieuwing en diversificatie die we elders in de literatuur nu eindelijk hun beslag zien krijgen, is in dit genre nog weinig sprake. Het aantal debuten neemt af. Vorig jaar waren het er zes, dit jaar nog maar drie. Als deze trend doorzet komen we volgend jaar uit op nul. Daarna is het dan nog slechts wachten op het langzaamaan verscheiden van de oudgedienden, liefst via de natuurlijke weg van een zachte dood op hoge leeftijd.'

'Als de langst overlevende thrillerschrijver zijn of haar Gouden Strop in de wacht heeft gesleept - vrouwen leven doorgaans langer, dus dat laatste is het meest waarschijnlijk - kan de Gouden Strop in zijn geheel worden opgeheven', vreest de jury, die dan ook de oproep aan uitgevers doet 'dit noodlot' te keren. 'Ga op zoek naar talenten die de bestaande orde van stevige competitie kunnen voorzien, en schuw originaliteit daarbij niet. De lokroep van de vermeende succesformule kan sterk zijn, maar te veel imitatie, formats en doelgroepthrillers zijn uiteindelijk de dood in de pot voor het spannende boek.'

Wit en wat ouder
De jury had ook kritiek op de samenstelling van de groep schrijvers die dit jaar in de race waren voor de Gouden Strop. 'Het gezelschap thrillerauteurs lijkt verdacht veel op de bezoekers aan een literaire avond: wit en vaak al wat ouder. Van grote diversiteit is in dit genre vooralsnog geen sprake. De oudgedienden houden hun positie, vers bloed met baanbrekend werk dient zich maar nauwelijks aan.'

Wat de jury verder opviel was dat veel hedendaagse thrillers direct, vaak in een ik-vertelling, toegang tot de beleving en gedachten van de personages. 'Daarmee doen ze iets wat in een film niet kan, behalve met het flauwe middel van de voice-over. Een pluimpje voor de roman. Soms leidt dit schrijven van binnenuit echter ook tot passages vol lichamelijke sensaties: het bonzende hart, de droge keel, de ijzerachtige smaak van bloed, de adrenaline die giert. Dat is dan weer jammer. In een thriller gaat het niet om de angst van het personage: het is de lezer die om een bonzend hart verlegen zit. Het lezershart gaat sneller kloppen van een schoen op brekend glas of een bewegend gordijn, niet door een beschrijving van de angstsymptomen van het personage.'

Bonkende harten
Een pluspuntje zag de jury nog wel: er zijn steeds minder thrillers die beginnen met een uit de lucht vallende proloog: zo'n losstaande scène aan het begin: ‘Ze voelde zijn handen om haar nek. Haar adem stokte en ze voelde hoe haar hart bonkte in haar keel.’ Zo’n voorproefje van een letterlijk of figuurlijk bloedstollend moment is inmiddels schering en inslag. 'Onze shortlist is, op één boek na, verfrissend proloogloos, en die ene proloog bevat geen bonkende harten maar een fraaie sfeerimpressie. Onze genomineerden vertrouwen er terecht op dat thrillerlezers heus wel weten dat er iets te gebeuren staat in het verhaal. Dat is het genre hen immers verplicht. Ze beginnen gewoon bij het begin en zorgen dat de urgentie daar direct voelbaar wordt.'

Zie ook deze column

Wordt verwacht 552 (nieuws, 2023)

Het eerste geval van milieuterrorismeBij uitgeverij HarperCollins Holland komt op 4 juli de thriller Schaduwrijk van het Deense duo Faber en Pedersen uit. 

Beste Debuut van het Jaar, de Krimimessen-publieksprijs en de Martha Prisen; de Deense Kim Faber en Janni Pedersen hebben al heel wat prijzen op hun naam staan. Hun thrillers zijn stuk voor stuk ultraspannend en actueel. 'Een Scandi-thriller zoals een Scandi-thriller moet zijn', schreef de VN Detective en Thrillergids niet voor niets.

In Schaduwrijk, het nieuwe boek van dit Deense duo, proberen inspecteur Juncker en rechercheur Kristiansen opnieuw een verband te vinden tussen twee ogenschijnlijk compleet verschillende zaken. 

Een ogenschijnlijk onschuldige man komt tijdens een explosie in Nordjyllandsværket – een van de laatste kolengestookte elektriciteitscentrales van Denemarken – om het leven. Een radicale organisatie eist de schuld op voor de aanslag; Denemarken is getroffen door zijn eerste geval van milieuterrorisme.

Diezelfde ochtend wordt de zoon van de klimaatminister dood aangetroffen in een luxevilla in het noorden van Kopenhagen. Uit de autopsie blijkt dat de overledene een zware cocaïneverslaving had, en onderzoek toont aan dat hij nauwe banden had met een onbekende drugsbende.

Is er een verband tussen de twee zaken? Inspecteur Juncker en rechercheur Kristiansen staan voor een raadsel, tot hun collega’s een ontdekking doen die alles volledig op zijn kop zet…

Kim Faber is architect en journalist voor de Deense krant Politiken. Janni Pedersen is presentator en misdaadjournalist op de Deense televisie. Voor hun debuut Winterland wonnen ze de prijs voor Beste Debuut van het Jaar in hun thuisland en werden ze genomineerd voor de Max Bronzen Vleermuis. Hoogzomer werd bekroond met de Krimimessen-publieksprijs. Voor Stikdonker werden de auteurs bekroond met de Martha Prisen, de publieksprijs van Deense lezers.

Wordt verwacht 551 (nieuws, 2023)

Pijnlijke herinneringenBij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt op 22 augustus de thriller Memoria van David Lagercrantz. Het is het tweede deel in de serie rond professor Hans Rekke en de agente Micaela Vargas

Claire Lidman is al veertien jaar dood, maar haar echtgenoot Samuel weigert dat nog steeds te accepteren. Als hij op een foto een vrouw ziet die precies op Claire lijkt, vraagt hij Hans Rekke en Micaela Vargas om hulp.

Het onderzoek leidt het duo terug in de tijd en Rekke wordt geconfronteerd met pijnlijke herinneringen uit het verleden. Hij realiseert zich dat hij zijn aartsvijand van vroeger, Gabor Morovia, weer onder ogen moet komen.

Intussen wordt Micaela continu lastig gevallen door haar criminele broer Lucas. Maar dat raakt haar minder dan wanneer ze erachter komt wie de nieuwe vriend van Rekkes dochter Julia is.

In deze reeks verscheen eerder de thriller Obscuritas. De Zweedse David Lagercrantz is journalist en internationaal bekend geworden door de bestseller Ik, Zlatan over voetballer Zlatan Ibrahimovic. Ook scoorde hij goed met zijn voortzetting van de Millennium-serie van Stieg Larsson. Naast zijn schrijverschap zit hij in het bestuur van de Zweedse PEN.