21 juli 2024

De nieuwe Paula Hawkins (nieuws, 2024)

Alleen met eb bereikbaar






In 2015 maakte Nederland kennis met Paula Hawkins, die met haar debuut Het meisje in de trein de onbetrouwbare verteller introduceerde. De thriller werd een wereldwijd megasucces, ging meer dan 23 miljoen keer over de toonbank en werd verfilmd. In oktober verschijnt haar nieuwe psychologische thriller Het blauwe uur bij HarperCollins Holland.

'Met dit meesterlijke verhaal over grote ambities, machtsspelletjes en de kracht van observaties vestigt Paula Hawkins zich definitief aan de top van het spanningsgenre', beweert de uitgeverij. Collega-auteurs zouden al vol lof zijn. Zo zou Lee Child al over het nieuwe boek hebben beweerd: 'De beste Paula Hawkins tot nu toe'.

Het Tate Modern-museum in Londen houdt een tentoonstelling over ‘Beeldhouwwerken en natuur’. Een van de werken in bruikleen is van Vanessa Chapman, een beroemde – sommigen zouden zeggen beruchte – kunstenares. Als de tentoonstelling net geopend is, ontvangt het museum een verontrustend bericht. Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot. En dat terwijl de notoir ontrouwe echtgenoot van de kunstenares twintig jaar geleden op miraculeuze wijze is verdwenen…

Kunstkenner James Becker reist af naar de Schotse kust om de waarheid boven water te halen. Vanessa’s nalatenschap wordt beheerd op een geïsoleerd eiland dat alleen met eb bereikbaar is. Ga je erheen, dan kom je er de komende zes uur niet meer weg. Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Paula Hawkins werd geboren in Zimbabwe en groeide op in Londen. Ze werkte vijftien jaar als journalist voordat ze haar debuut Het meisje in de trein schreef, dat een wereldwijd megasucces werd. Het boek verscheen in 51 landen en er werden 23 miljoen exemplaren van verkocht. Ook haar thrillers In het water en Een langzaam smeulend vuur werden internationale bestsellers. Paula Hawkins woont afwisselend in Londen en Edinburgh.

17 juli 2024

Hetzelfde behang (nieuws, 2024)

Op de stoel zit een overleden man



Fedor de Groot heeft een nieuwe uitgeverij gevonden. Verschenen zijn eerdere thrillers Missoula, Novitsjok en Sønderho bij Godijn Publishing, zijn nieuwe thriller Koude dood wordt op 9 september door uitgeverij Marmer op de markt gebracht. Die het boek aanprijst als 'Nieuwe spionagethriller van Nederlandse bodem. Voor de liefhebbers van Charles den Tex, John le Carré en Anya Niewierra.'

Oud-Stasi-agent Horst Vogel, berucht om zijn wrede ondervragingen van gevangenen, krijgt van de Russische geheime dienst een laatste opdracht. Een aantal CIA-leden die tijdens de Koude Oorlog hebben deelgenomen aan Operation Berlin en daarmee de val van de Muur hebben bewerkstelligd, moeten op onopvallende wijze worden geliquideerd.

Wanneer een oud-politicus dood wordt aangetroffen in een flat in Utrecht, wordt AIVD-rechercheur Lara Fischer naar de plek gestuurd. Het appartement oogt verlaten en zit onder het stof, op een stoel zit de overleden man.

 Als Lara de flat verder inspecteert en een van de andere kamers in loopt, doet ze een schokkende ontdekking: de inrichting is identiek aan haar eigen tienerkamer. Hetzelfde jaren 80-behang, dezelfde kleding in de kast, dezelfde popsterren aan de muur…

Fedor de Groot (1967) begon in 2017 met schrijven en is daarna niet meer gestopt. De eerste jaren schreef hij vooral korte verhalen voor schrijfwedstrijden. Daarna volgde hij een aantal schrijfopleidingen, waarmee hij zich als volwaardig thrillerauteur ontpopte. Als hij in 2021 zijn eerste boek publiceert, behaalt hij direct een derde plaats bij de Publieksprijs van de VN Detective en Thrillergids. Ook zijn twee volgende thrillers zijn niet onopgemerkt gebleven en stonden op shortlists van diverse thrillerprijzen. Bij Uitgeverij Marmer verschijnt nu Koude dood, een thriller met AIVD-rechercheur Lara Fischer in de hoofdrol. Fedor woont met zijn vrouw en labradoodle in Den Hoorn, Zuid-Holland.

Op een doodgewone maandagochtend (nieuws, 2024)

Onder de wielen van een locomotief



De Britse serialkillernerd Sam Holland krijgt geen genoeg van moordenaars die niet van ophouden weten. Op 7 augustus verschijnt bij uitgeverij HarperCollins Holland haar thriller De poppenmeester. Over een seriemoordenaar die wel heel letterlijk in zijn slachtoffers kruipt. 

Hij houdt je in de gaten… Hij neemt je leven over

Op een doodgewone maandagochtend komt een man onder de wielen van een locomotief terecht. Het lijkt een duidelijk geval van zelfmoord.

Inspecteur Cara Elliot wordt naar de plaats delict geroepen en zet haar vraagtekens bij het sterfgeval. Ze haalt haar broer, ex-rechercheur Nate Griffin, over om te helpen, maar hij heeft zijn eigen problemen.

Dan volgen er meer opmerkelijke sterfgevallen: een schizofrene man, een vrouw die haar dementerende moeder verzorgt en een slachtoffer van verkrachting. Heeft iemand ze de dood ingejaagd? En wat hebben ze met elkaar gemeen? Kunnen ze de waarheid achterhalen voordat er meer slachtoffers vallen?

Sam Holland kunnen we kennen van De Echoman en De 20, twee thrillers waar ze als enige auteur de MAX Bronzen én Zilveren Vleermuis voor mee naar huis mocht nemen. 

Sam Holland heeft altijd al een fascinatie gehad voor de kwaadaardige kant van de mens. Ze studeerde psychologie en noemt zichzelf een onvervalste serial killer-nerd. Haar fascinatie voor moordenaars en misdadigers resulteerde in haar debuutthriller De Echoman, gevolgd door het eveneens succesvolle De 20. Haar boeken worden in elf landen op de markt gebracht, waaonder de VS en Duitsland. 

13 juli 2024

Wordt verwacht 594 (nieuws, 2024)

Eén verkeerde keus. Geen uitweg



Op 27 augustus verschijnt bij uitgeverij Volt de thriller Verstrikt van Lilja Sigurðardóttir. Het is deel 1 uit de Reykjavik Noir-trilogie.

Bij een vechtscheiding verliest Sonja de voogdij over haar zoon. Ze wil alles doen om hem terug te krijgen, maar kan zich geen dure advocaat veroorloven.

In haar wanhoop zegt ze ja tegen een voorstel om coca­ïne naar IJsland te smokkelen. Een paar keer maar, tot ze genoeg geld heeft. Maar al snel blijkt dat je niet zomaar uit de drugswereld kunt stappen.

Terwijl Sonja verwoed naar een uitweg zoekt, wordt haar situatie nog penibeler als douanebeambte Bragi haar verdacht begint te vinden. Bovendien is ze verwikkeld in een complexe relatie met Agla, een bankmedewerkster die mogelijk vervolgd wordt voor haar rol in de financiële crisis. Hoe ver moet Sonja gaan om haar leven weer op de rit te krijgen?

Verstrikt is, zegt de uitgever, 'een zenuwslopende thriller, waarin de verschillende verhaallijnen een web vormen waaruit je ook als lezer niet zomaar loskomt. Het IJslandse antwoord op Griselda, Breaking Bad en Catch Me If You Can.'

Lilja Sigurðardóttir is een van de populairste IJslandse thrillerauteurs. Ze heeft twee keer de IJslandse Crime Novel Award gewonnen en werd met Verstrikt genomineerd voor meerdere prijzen, waaronder de CWA International Dagger Award, ’s werelds belangrijkste thrillerprijs.

Nare streken (nieuws, 2024)

Thriller uit wolvengebied



Bij uitgeverij De Crime Compagnie verschijnt op 1 augustus de thriller Pas maar op voor de boze wolf van schrijfster Marcella Kleine. Een fictief verhaal waarin ware gebeurtenissen uit het gebied in Drenthe waar steeds vaker de wolf opduikt.

Marcella Kleine woont aan de rand van het Drents-Friese Wold en hoort regelmatig over aanvallen op schapen, en soms ook op pony’s en veulens. De gruwelijke foto’s van gewonde en gedode dieren, alsmede het leed en de zorgen van de veehouders vond en vindt zij zo hartverscheurend dat zij dit probleem onder de aandacht wilde brengen op een manier die bij haar past: schrijven.

Pas maar op voor de boze wolf is geen honderd procent sprookje, waarschuwt de uitgeverij. Met de komst van de wolf keert Imkes traumatische herinnering aan haar demon de 'Wolvenman' in alle hevigheid terug. Kleine heeft in deze thriller non-fictie, fictie en sprookje met elkaar verweven.

Met de komst van de wolf krijgen Imke en haar gezin – net als de rest van de regio – te maken met een nieuwe werkelijkheid waarin vee en misschien zelfs kinderen niet meer veilig zijn. Terwijl de spanningen oplopen, krijgt Imke ook te maken met haar eigen demon: de 'Wolvenman'. Hij haalt nare streken met haar uit en eist haar dochtertje Sterre op. Imke is helemaal op zichzelf aangewezen, want als ze haar man vertelt wie haar lastigvalt, loopt ze het risico hem kwijt te raken. Lukt het Imke haar dochter uit de klauwen van de wolf te houden?

Marcella Kleine – geboren in de Zaanstreek, opgegroeid in de IJmond en al ruim twintig jaar woonachtig in Diever - is auteur van psychologische thrillers, romans, feelgood novellen en waargebeurde verhalen. Naast auteur is Kleine ook vertrouwenspersoon voor mensen in de maatschappelijke opvang in Noord-Nederland.

08 juli 2024

Wordt verwacht 593 (nieuws, 2024)

Intriges in het vrouwenvoetbal  



Bij uitgeverij Marmer verschijnt op 2 september de thriller Speelveld van de dood van Hetty Kleinloog. Het is het vierde deel in de serie over de zusjes Kauffmann.

Matchfixing, witwassen, omkoping. Technisch directeur van Ajax-Vrouwen Larissa Pastor realiseert zich dat met het succes van de voetbalvrouwen dergelijke malafide praktijken de club zomaar kunnen binnensluipen.

Om risico’s in kaart te brengen en eventuele misdaden te voorkomen, schakelt ze Kauffmann & Kauffmann Bedrijfsrecherche in. Dat blijkt geen overbodige luxe: de zusjes Lisa en Kat raken al snel verstrikt in een wespennest van verraad, afpersing en zelfs moord, wanneer de sterspeelster van het team dood wordt aantroffen tijdens de topper Ajax – PSV.

Hetty Kleinloog is auteur, tekstdichter, scenario- en toneelschrijver. Ze schrijft onder andere voor muziektheatervoorstellingen en televisieseries als ONM, SpangaS, De Spa en De Kameleon. Volle bloei is haar literaire debuut en werd gevolgd door Volle kracht.

In mei 2021 debuteerde Kleinloog in het thrillergenre met De zusjes, waarna Nachtwerk en Moederweelde verschenen. Speelveld van de dood is het vierde deel in de Kauffmann & Kauffmann-serie. De serie speelt, net als Hetty Kleinloogs novelle Een goede kerst, in Amsterdam.