Er komt - zoals altijd - nieuw werk van bestsellerauteur David Baldacci aan. Maar het is niet - zoals altijd - een thriller. De Amerikaan blijft zichzelf opnieuw uitvinden, schrijft zijn uitgever. In dit geval met een historische roman, getiteld Schuilplaats. Het boek verschijnt op 7 mei bij uitgeverij A.W. Bruna.
De Spanningsblog
Over thrillers en schrijvers
19 januari 2025
De stad brandt (nieuws, 2025)
Er komt - zoals altijd - nieuw werk van bestsellerauteur David Baldacci aan. Maar het is niet - zoals altijd - een thriller. De Amerikaan blijft zichzelf opnieuw uitvinden, schrijft zijn uitgever. In dit geval met een historische roman, getiteld Schuilplaats. Het boek verschijnt op 7 mei bij uitgeverij A.W. Bruna.
Bomen en touw (column, 2025)
Het feest dat Abuseteam heet
(Door Peter de Zwaan)
Wat het uitgeven van boeken moeilijk maakt, is niet het zoeken van schrijvers: die hangen aan lantaarnpalen, vullen cafés waar droefenis heerst en liggen op de stoep bij de voedselbank. Het zoeken van een drukker is ook niet het grootste probleem, net zo min als het zoeken van een kiene corrector die goed is in voltooide deelwoorden en het plaatsen van komma’s.
Het probleem zit ’m in PostNL en KPN.
PostNL is het overzichtelijkst. Het bedrijf verandert een paar keer per jaar de tarieven zonder dat goed aan te kondigen. Het rekent landen als Griekenland soms wel en een jaar later niet tot de EU als het gaat om de portotarieven. Het vindt het logisch aanduidingen te gebruiken waar de mensen van de klantenservice nooit van hebben gehoord. Het vindt pakketjes pakketjes en brieven postpakketjes. Of zo. Als je je, voor je je met PostNL bemoeit, vult met duizend liter geduld en liefde dan kom je er wel uit. Voor een poosje, want zes maanden later is alles anders.
Moeilijker ligt het met KPN.
Nu niet zeggen: als dat bedrijf niet bevalt dan neem je toch een andere provider, er zijn er zat. Dat laatste klopt, maar als je verandert, dan krijg je een ander emailadres en dat leidt maanden lang tot boze berichten via Facebook en boze telefoontjes over de landlijn van lezers die de verandering die je hebt doorgegeven niet hebben gelezen en die jou daar de schuld van geven.
KPN weet dat en heeft om de trouwe gebruikers te jennen het Abuseteam opgericht. Abuse heeft meerdere betekenissen, maar ‘misbruik’ is de belangrijkste.
Het doel van het team is om zoveel mogelijk te laten mislukken en het doet a hell of a job.
Voorbeeld. Een paar keer per jaar laat ik mailtjes uitgaan over nieuwe boeken. Voor het gemak stel ik het aantal mailtjes hier op 1000.
Een jaar of wat geleden kon ik 1000 mailtjes redelijk probleemloos verzenden. Toen, opeens, kwamen er honderden terug. Het Abuseteam had toegeslagen en bepaald dat meer dan 500 in een uur niet mocht. Daarna was 400 al te veel en begin 2024 liep ik vast na 125 mailtjes per uur. Waarom dat kleine aantal? Vraag het aan het Abuseteam en je krijgt geen antwoord. Het heeft met ongewenst gebruik te maken of zoiets, en met oplichting en nog een en ander.
Het bijzondere is dat je niet (nooit) van tevoren weet hoeveel mailtjes je mag verzenden. Niemand bij KPN buiten de leden van het Abuseteam weet het, want het team werkt zelfstandig en onafhankelijk. Het kan doen wat het wil, zo vat ik het even samen, en het doet ook wat het wil.
Er bestaat een mogelijkheid om toch meer mails te versturen. Je moet dan ‘gewoon’ iets aanklikken. Begrijpt ú waarom het moordcijfer in dit land zo laag is? Elke keer als ik met het Abuseteam te maken krijg, denk ik aan boomtakken en touw, maar ik zal wel weer de enige zijn.
‘Gewoon’ aanklikken lukte me niet en zelfs de ict'er die de klus zou klaren, kwam er aanvankelijk niet uit.
‘Je kunt ze versturen,’ meldde hij uiteindelijk. Mooi niet, want, beweerde het Abuseteam: ‘Het is uw eerste keer en daarom moet u een week wachten.’
Waarna ik de hele planning kon vergeten en mijn opzet om de nieuwe boeken op tijd onder de aandacht te brengen was mislukt, puur door wat ik beschouw als misbruik (Abuse) van macht door het team.
Bomen en touw? Toch eens nakijken of de Fransen vroeger al last hadden van een Abuseteam. Zo ja, dan snap ik waarom ze de guillotine uitvonden.
Deze column is ook te lezen op www.peterdezwaan.nl
14 januari 2025
Wordt verwacht 612 (nieuws, 2025)
Ex-popster met een grote mond
'Dé thriller van het jaar.' Als uitgever kun je er niet vroeg genoeg bij zijn om dit etiket op een boek uit jouw fonds te plakken. Wel jammer als er later in het jaar een nog betere thriller uitkomt, maar dat is het risico van het vak. Hoe dan ook: volgens uitgeverij HarperCollins Holland is Alle moeders haten mij van Sarah Harman hét spannende boek van 2025. Het is wel even wachten tot 8 april, want dan komt ie pas uit.
“De vermiste jongen is de tienjarige Alfie Risby, en om je de waarheid te zeggen: het is een ettertje.”
Met deze zin start Sarah Harman haar - volgens de uitgever - opvallende en heerlijk venijnige thriller Alle moeders haten mij. In dit debuut duikt de lezer in het leven van Florence Grimes, een ex-popster met een grote mond (altijd handig met zo'n beroep) en een nog groter hart.
Ze moet alles op alles zetten als haar zoon wordt beschuldigd van een verdwijning. Maar wat als je een buitenbeentje bent op het schoolplein en de jongen die vermist raakt het eigenlijk wel verdient om te verdwijnen?
Alle moeders haten mij zit volgens de uitgever vol met twists en humor. En de hoofdpersoon is 'onvergetelijk'.
Florence Grimes, feestbeest en voormalig zangeres in een populaire girlband, heeft maar één reden om elke dag uit bed te komen: haar tienjarige zoon Dylan. Tijdens een schoolreisje verdwijnt Alfie Risby, de pestkop van haar zoon en erfgenaam van een zakenimperium.
Wanneer Dylan als hoofdverdachte wordt aangewezen, doet Florence er alles aan om hem vrij te pleiten. Het enige probleem: alle andere moeders haten haar. En Florence heeft een reden om te vermoeden dat Dylan misschien niet zo onschuldig is als ze zo graag zou willen geloven...
Sarah Harman is een Amerikaanse die in Londen woont. Ze werkte als buitenlandcorrespondent voor NBC News. Alle moeders haten mij won al de Lucy Cavendish Prize for Fiction.
Gesignaleerd 640 (nieuws, 2025)
Bij uitgeverij A.W. Bruna is recent Het appelmeisje van Tina N. Martin verschenen. Dit eerste deel van de thrillerreeks over inspecteur Idun Lind wordt nu al 'hét Scandi-thrillerdebuut van het jaar' genoemd. 'Voor de liefhebbers van Cilla & Rolf Börjlind, Lars Kepler en Karin Slaughter.'
Een duister geheim.
Een brute moord.
De eerste zaak voor rechercheur Idun Lind.
Het appelmeisje was een nummer 1-bestseller in Zweden. Het boek stond in Duitsland wekenlang in de top 10 van Der Spiegels bestsellerlijst.
Tina N. Martin (1980) woont in het Noord-Zweedse Boden, aan der grens met Finland. Ook haar thrillerserie over rechercheur Idun Lind, waarvan Het appelmeisje het eerste deel is, speelt zich daar af. Martins debuut sloeg in haar thuisland in als een bom: zowel lezers als critici waren zo enthousiast dat de thriller de nummer 1 bereikte van de Zweedse bestsellerlijst. Ook de Duitse uitgave stond wekenlang in de top 10 van Der Spiegels bestsellerlijst. Als Martin niet aan het schrijven is, werkt de van huis uit literatuurwetenschapper als docent op een school in Boden.
Meisjesnaam Larsson (nieuws, 2025)
Directeur houtbedrijf schrijft achtste thriller in Millennium-reeks
Eindelijk. Lisbeth Salander is terug. Het iconische karakter uit de Millennium-reeks weet in het achtste deel De klauwen van de lynx de ogen van de onderwereld op zich gericht. Het boek van schrijfster Karen Smirnoff verschijnt op 13 mei bij uitgeverij A.W. Bruna.
Bijna drie miljoen exemplaren van de Millennium-reeks zijn er verkocht in Nederland en België. De bedenker van de serie, de Zweedse journalist Stieg Larsson, stierf in 2004 op 50-jarige leeftijd aan een hartaanval. Zijn thrillerdebuut verscheen een jaar later, dus de auteur heeft nooit het genoegen van het succes mogen smaken. Larsson schreef de eerste drie delen van de serie, daarna nam auteur David Lagercrantz het stokje van hem over en schreef er ook drie. Karen Smirnoff tekende ook voor het schrijven van drie boeken uit de serie. Het volgende deel is haar laatste.
In De klauwen van de lynx wordt een lokale mijnwerker vermoord aangetroffen in een stadje in het verre noorden van Zweden.
Journalist Mikael Blomkvist, die onderweg is naar het noorden om dichter bij zijn dochter te zijn, realiseert zich dat dit een zaak voor hem is. Als hij het verhaal achter de moord begint te ontrafelen valt er nog een slachtoffer: een klimaatactivist.
Intussen is computerhacker Lisbeth Salander een prooi geworden voor de onderwereld. Haar vriend en vertrouweling door de jaren heen, de hacker Plague, is verdwenen en Svala, haar nichtje, is in levensgevaar. Svala’s stiefvader is net vrijgelaten uit de gevangenis en zint op wraak…
Karin Smirnoff (1964), van oorsprong journalist, is naast auteur directeur van een houtbedrijf. Ze debuteerde in 2018 met de roman Mijn broer, de eerste in een zeer succesvolle trilogie over Jana Kippo, waarvan er inmiddels meer dan 600.000 exemplaren verkocht zijn. In het voorjaar van 2021 kwam haar vierde roman Sockerormen uit. Dat jaar werd ze ook gevraagd om de Millennium-serie voort te zetten waarop ze volmondig ja zei. Het toeval wil dat haar meisjesnaam Larsson is.
De grot in (nieuws, 2025)
Bestsellerauteur Anya Niewierra schrijft dit jaar het geschenkboekje voor de campagne 'Zomerlezen' van de Stichting CPNB. De titel van het geschenk is De stilte. De boekhandel geeft dit boekje cadeau bij aankoop van minimaal 15 euro aan boeken in de periode van 18 juni tot en met 20 juli.