19 april 2024

Longlist (nieuws, 2024)

Drie oud-winnaars in de race voor Gouden Strop



Volgens het reglement zouden er maximaal tien titels op de longlist van de Gouden Strop 2024 mogen staan. Maar het zijn er elf. De mannelijke auteurs zijn met z'n zessen licht in de meerderheid.

Waarom de jury van de reglementen afwijkt, is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat drie oud-winnaars opnieuw kans maken op de belangrijkste thrillerprijs van Nederland. Het zijn Bernice Berkleef, Charles den Tex en Esther Verhoef. Zij dingen met respectievelijk de thrillers Vinex, Trauma en Alter ego mee naar een niet in de reglementen gespecificeerd prijzengeld. Vorig jaar ging het nog om een bedrag van 10.000 euro, die door debutant John Kuipers in de wacht werd gesleept.

De overige auteurs op de longlist zijn: Wim Bax (Verloren pelgrim), Marieke Damen (Het perfecte gezin), Mathijs Deen (De duiker), Yvonne Doorduyn (De affaire), Hans Faber (De zondaar), Mireille Geus (Achter de façade), Duco Hellema (Rendez-vous in Praag) en Lex Noteboom (De Man met Duizend Gezichten). 

De shortlist wordt op 25 mei bekendgemaakt. De organisatie van de Gouden Strop heeft een deal gesloten met het AD, die de genomineerden op die dag exclusief in zijn magazine zal presenteren. Voor wie een abonnement heeft, zal dat geen bezwaar zijn. Anderen zullen op een betaalmuur stuiten. De Spanningsblog zal ook zo snel mogelijk de shortlist publiceren. En dat kost niets.... 

Op 30 mei wordt de winnaar van de Gouden Strop bekendgemaakt in de bibliotheek aan het Neude in Utrecht. Dan wordt ook duidelijk wie de winnaar is van de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige spannende debuut. 

18 april 2024

Een Amsterdamse kroeg (nieuws, 2024)

Even geen reparaties voor Charles den Tex



Een derde deel in de thrillerserie rond het reparatiecollectief van oud-spion John Antink is in de maak. Maar voor het zo ver is, komt drievoudig Gouden Stropwinnaar Charles den Tex met een standalone. Volgens uitgeverij HarperCollins Holland is de schrijver 'op zijn best in de pageturner Een mooie dood', die in juli in de winkels ligt. 

'Wat als het geluk uit je leven verdwijnt?', staat als teaser op de cover van Een mooie dood.

Harm van Gast heeft een kroeg in Amsterdam. Sinds de prachtige Imane in zijn leven is gekomen, lacht het geluk hem toe.

Maar als Harm haar op een nacht levenloos aantreft in het café, is de politie ervan overtuigd dat híj haar heeft vermoord, ook al kunnen ze niks bewijzen.

Keer op keer wordt hij ondervraagd en het café wordt van boven tot onder doorzocht. De vragen van de agenten zetten Harms wereld op zijn kop en van het intense geluk dat hij met Imane kende, blijft niets meer over.

Eén ding weet hij zeker: hij heeft het niet gedaan. Maar wie dan wel? Het antwoord op die vraag moet hij zelf vinden, waardoor hij in een wereld belandt waarvan hij niet wist dat die bestond…

Voor wie het nog niet wist: Charles den Tex is een van de succesvolste thrillerauteurs van Nederland. Bijna al zijn boeken werden genomineerd voor de Gouden Strop en drie keer won hij die prijs: voor Schijn van kans, De macht van meneer Miller en CEL. Met De vriend won hij de Crimezone Thriller Award; zijn thriller Verloren vrouw werd bekroond met de VN Publieksprijs en De Repair Club werd genomineerd voor de VN Thriller van het Jaar.

14 april 2024

Volgend op zestien (nieuws, 2024)


Het aanzien van 2007.... 
 



De Spanningsblog, misschien wel de beste site met nieuws over thrillers en schrijvers, bestaat vandaag zeventien jaar. Mooi moment om eens terug te kijken op een aantal thrillernieuwtjes uit 2007.

Baantjer kapt ermee
Appie Baantjer kondigt in juni aan met schrijven te zullen stoppen. In oktober 2008 verschijnt De Cock en de moord in gebed, zijn zeventigste avontuur met rechercheur De Cock. Het is tevens zijn laatste speurdersroman. Baantjer (1923) stopt met schrijven omdat hij meer tijd wil besteden aan zijn hond en andere hobby's zoals zijn modeltreinen. Ook worden zijn vingers te stram voor het toetsenbord. Baantjer overlijdt enkele jaren na dit nieuws op 29 augustus 2010.

Diamanten Kogel voor Patrick Conrad
De misdaadroman Starr van Patrick Conrad (1945) wordt bekroond met de Diamanten Kogel, de inmiddels ter ziele gegane prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek van het jaar. De prijs wordt in Brussel voor de zesde keer uitgereikt door het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs. Het bekroonde boek is Conrads achtste misdaadroman en gaat over een professor filmgeschiedenis die verdacht wordt van een reeks moorden. In 2006 de Diamanten Kogel naar de roman Het diepe water van Felix Thijssen. Een jaar eerder won Esther Verhoef met Onder druk.

Arthur Conan Doyle was obsessief spiritueel
Privédetective Sherlock Holmes mocht dan het rationeel combineren en deduceren tot een kunstvorm hebben verheven, zijn geestelijk vader Arthur Conan Doyle was geobsedeerd door seances, spiritualiteit en het bovennatuurlijke. Dagboeknotities waarin de schrijver bijhield welke contacten hij had met mediums kwamen dit jaar naar buiten, 120 jaar nadat ze waren opgeschreven. Conan Doyle was werkzaam als arts in Portsmouth toen hij in 1887 voor het eerst een seance bijwoonde. Het was in hetzelfde jaar dat hij zijn eerste Sherlock Holmes-roman schreef, A Study in Scarlet.

Een nieuwe James Bond in zes weken
De Britse schrijver Sebastian Faulks, die door de erven van Ian Fleming is aangezocht om de verhalen over geheim agent James Bond voort te zetten, heeft zijn nieuw Bond-avontuur Devil May Care in nauwelijks anderhalve maand bij elkaar geschreven. Faulks, bekend van boeken als Birdsong en Charlotte Gray, vertelde de BBC dat hij voor de gelegenheid de werkethiek van geestelijke vader Ian Fleming overnam en 2000 woorden per dag schreef in een stijl die voor 'tachtig procent op Fleming' is gebaseerd.

Bond-auteur overlijdt
John Gardner, schrijver van onder meer veertien James Bond-boeken, heeft het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. Hij stierf op 3 augustus 2007 aan de gevolgen van kanker. Gardner die tachtig jaar werd, schreef in totaal ruim vijftig thrillers en was nog steeds actief als auteur. In 1981 werd hij met Licence Renewed de opvolger van de in 1964 overleden Ian Fleming. Gardner schreef ook het scenario voor de Bond-films Licence to Kill (1989) en GoldenEye (1995).

De snoodaard der letteren
Dr. Hannibal Lecter is volgens de luisteraars van het Vlaamse Radio 1-programma Mezzo en de lezers van de krant De Standaard de grootste schurk uit de wereldliteratuur. Lecter, de vileine vleeseter uit onder andere The Silence of the Lambs van Thomas Harris liet Jean-Baptiste Grenouille uit Das Parfum van Patrick Süskind (op 2) en Reynaert uit Van den Vos Reynaerde (op 3) achter zich.

NRC-journalist wint Gouden Strop
Roel Janssen heeft de Gouden Strop 2007 voor het beste Nederlandstalige spannende boek gewonnen. Voor zijn thriller 'De tiende vrouw' kreeg hij 20 juni in de Melkweg in Amsterdam een cheque van tienduizend euro en een beeldje overhandigd door juryvoorzitter Clairy PolakVolgens de jury heeft Janssen met zijn roman 'een effectief geschreven en bij tijd en wijle zeer geestige sfeertekening van het criminele milieu' afgeleverd. Ook weet hij, aldus de jury, de verwevenheid tussen boven- en onderwereld inzichtelijk te maken. De uitreiking van de Gouden Strop vormde het hoogtepunt van de eerste editie van The Power of Plots, een festivalavond waarin het spannende boek centraal stond.

Auteur van Rosemary's Baby overleden
De Amerikaanse schrijver Ira Levin, auteur van bestsellers als Rosemary's Baby, The Boys From Brazil en The Stepford Wives overlijdt op 12 november in zijn appartement in Manhattan aan een hartaanval. Hij werd 78 jaar. Ira wist al op 15-jarige leeftijd dat hij schrijver zou worden. Toen hij nog op high school zat eindigde hij als tweede in een wedstrijd voor scenarioschrijvers die was georganiseerd door omroep NBC. Hij ging vervolgens naar universiteiten in Des Moines, Iowa en New York, waar hij in 1950 afstudeerde in Engels en Filosofie. Nog tijdens zijn studie voltooide hij zijn eerste thriller A Kiss Before Dying die twee keer verfilmd werd. Het boek won in 1953 de Edgar Allan Poe Award voor het beste thrillerdebuut.

12 april 2024

De moordenaar speelt wel een heel sadistisch spel



Je kunt er maar beter vroeg bij zijn, dachten ze bij uitgeverij A.W. Bruna. Ze dropten een persbericht in de mailbox over een thriller die pas in oktober verschijnt. Het heet Koekoeksjong en is geschreven door Søren Sveistrup, de auteur van - hé, da's ook toevallig - de thriller Oktober. Koekoeksjong is de ultieme Scandi-thriller, zegt de uitgever. Of dat we maar even wilden noteren...

Een gescheiden vrouw wordt op een besneeuwde Valentijnsdag in Kopenhagen als vermist opgegeven door haar dochter en ex-man.

Na haar laatste grote moordzaak is rechercheur Naia Thulin gaan werken in NC3, het National Cyber Crime Center, om meer tijd te hebben voor haar nieuwe vriend en familie, maar ze wordt bij toeval op de vermissingszaak gezet.

Thulin ontdekt dat de vermiste vrouw al lange tijd werd gestalkt. De anonieme berichten die ze kreeg waren telkens hetzelfde: een foto van de vrouw, met het bijschrift: Gevonden!

Deze berichten doen Thulin denken aan de zaak van de brute, onopgeloste moord op de scholier Emma Holst, die na ruim twee jaar onderzoek de nabestaanden en de Deense politie nog steeds voor een raadsel stelt.

Thulin wordt bij het onderzoek gekoppeld aan onderzoeker Mark Hess. Die is net teruggekeerd van Europol omdat zijn broer in het ziekenhuis ligt, maar de samenwerking tussen Hess en Thulin verloopt problematisch omdat hun eerdere liefdesrelatie mislukte.

Als blijkt dat de moordenaar een wel heel sadistisch spel speelt, zetten ze hun verschillen zo goed als mogelijk aan de kant en werken ze samen.

Dan verdwijnt er opnieuw iemand. Een race tegen de klok begint en Thulin en Hess moeten, onder grote druk, proberen te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.

Søren Sveistrup (1968) is de bedenker en scenarioschrijver van het Deense televisiefenomeen The Killing (Forbrydelsen), dat bekroond werd met met diverse internationale awards en waarvan de uitzendrechten aan meer dan honderd landen verkocht werden.Hij was eveneens verantwoordelijk voor de scripts van de films The Day Will Come en Jo Nesbø’s The Snowman.

Sveistrup behaalde zijn masters in Letterkunde en in Geschiedenis aan de Universiteit van Kopenhagen en studeerde af aan de Deense Filmschool. Hij won talloze prijzen, waaronder een Robert Award voor The Day Will Come (2017), een Emmy Award voor Nikolaj and Julie (2003) en een BAFTA voor The Killing (2011). Van zijn thrillerdebuut Oktober werden in Nederland en Vlaanderen inmiddels 130.000 exemplaren verkocht.

Langs de singels (nieuws, 2024)


Parkeergedrag leidt tot thriller



Opmerkelijk: bij de Vlaamse uitgeverij Manteau verschijnt op 6 juni een psychologische thriller die een duidelijk Nederlands decor heeft: Breda. Het boek is getiteld Lex en is van de hand van wetenschappelijk onderzoeker en kunstenaar Gert-Jan van den Bemd. 

De titel verwijst naar de hoofdpersoon van het verhaal. Deze Lex is de laatste tijd niet de plezierigste man om mee samen te leven, meldt schrijver Gert-Jan van den Bemd. Zijn beslissing om zijn baan op te zeggen en fulltime schrijver te worden was misschien toch niet zo verstandig. Het schrijven wil niet meer vlotten, nieuwe ideeën blijven uit.

Dan ziet zijn vriendin Karla tijdens haar wekelijkse hardlooprondje langs de singels van Breda, de woonplaats van Van den Bemd, iets opvallends: een man parkeert zijn auto, haalt een betaalbewijsje uit de automaat en rijdt meteen weer weg. Een week later gebeurt hetzelfde.

Het lijkt intrigerende begin van een nieuwe roman. Lex hervindt zijn drive. Hij achterhaalt de identiteit van de man en maakt hem tot hoofdpersonage. Maar dat had hij beter niet kunnen doen.

'Het rondje langs de singels, verschillende straten, wijken en plekken verlenen 'Lex' een couleur locale die Bredanaars en toeristen die Breda bezoeken zeker zal aanspreken', schrijft Van den Bemd. 'En andere lezers natuurlijk ook!' De schrijver voegt er aan toe dat het merkwaardige parkeergedrag uit het boek geen fictie is. 'Die waarneming vormde de aanzet voor het schrijven van deze thriller.'

Van den Bemd schreef eerder de romans De verkeerde vriend (2018), Na de val (2019) en Branco & Julia (2022). Op zijn website lezen we dat hij redacteur is van REALmag., een magazine over kunst, cultuur en wetenschap. Hij werd opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker (endocrinoloog, PhD, Erasmus Universiteit Rotterdam) en kunstenaar (BDes, AKV St. Joost ‘s-Hertogenbosch/Breda). Met zijn beeldend werk exposeerde hij in Nederland, België, Marokko, Hongarije, Litouwen, de Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Afrika. In 2013 ontving hij de Delta Lloyd poëzieprijs van België en in 2014 de eerste prijs in de schrijfwedstrijd van literair tijdschrift Tirade. In 2015 won hij Heel Nederland Schrijft, in 2016 de Aspe Award en in 2017 de verhalenwedstrijd van het International Literature Festival Utrecht (ILFU).

01 april 2024

Welkom in Stanhope (nieuws, 2024)

Lekkere buurt



Bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verschijnt op 12 april de spannende roman Iedereen liegt hier van Shari Lapena. De uitgever noemt het boek 'een ijzersterke en meeslepende domestic thriller voor fans van Colleen Hoover en Saskia Noort, bomvol onverwachte plotwendingen'.

Welkom in Stanhope. Een veilige buurt. Een ideale plek voor families. Daar waar iedereen liegt.

William Wooler lijkt op het eerste gezicht een echte familieman. Maar in werkelijkheid heeft hij een affaire, eentje die vanmiddag vreselijk afliep in een motel. Wanneer hij boos en van streek thuiskomt en daar zijn negenjarige dochter Avery aantreft, verliest William zijn zelfbeheersing.

Uren later wordt Avery door haar familie als vermist verklaard.

Opeens is Stanhope niet zo’n veilige buurt meer. En William is niet de enige in de straat die iets verbergt.

Als getuigen naar voren komen met informatie die misschien niet waar is, beginnen Avery’s buren langzaam hun gezond verstand te verliezen.

Wie heeft Avery Wooler meegenomen?

Iedereen hier liegt, maar iemand in de buurt kent de waarheid…

De 64-jarige Shari Lapena is een Canadese romanschrijver. Ze is vooral bekend om haar thriller The Couple Next Door uit 2016, die zowel in Canada als internationaal een bestseller was. Lapena, een advocaat en lerares Engels voordat ze haar schrijfcarrière begon, publiceerde haar debuutroman Things Go Flying in 2008.