29 november 2023

Gesignaleerd 612 (nieuws, 2023)

Natasha Pulley - Stad 40Bij De Fontein is onlangs verschenen Stad 40 van Natasha Pulley, volgens de uitgeverij 'een schokkende en actuele thriller'. Volgens de cover vindt de Independent het boek 'fantastisch', The Washington Post noemt het 'aangrijpend' en de Daily Mail omschrijft de thriller als 'urgent, indrukwekkend en onthutsend'.

Valery Kolkhanov wordt van de Siberische goelag overgeplaatst naar ‘Stad 40’. Deze mysterieuze stad huisvest een reeks kernreactoren en wordt omringd door een bos dat zo beschadigd is dat het lijkt alsof de bomen zijn verroest.

Valery moet het effect van straling op de lokale dieren bestuderen, maar hij vraagt zich vooral af hoe het komt dat er zoveel straling in het gebied ís.

Wat wordt er precies verborgen voor de duizenden die in de stad wonen? En als hij naar antwoorden blijft zoeken, zal hij dan overleven?

Natasha Pulley werkte als boekverkoper en als uitgeefassistent bij de opleidingen astronomie en wiskunde aan de universiteit van Cambridge. Ze boekte veel succes met haar debuut De horlogemaker van Londen en haar boeken De koopman van Peru en De verdwijning van de horlogemaker.

Klik hier voor een leesfragment. 

24 november 2023

Wordt verwacht 569 (nieuws, 2023)

'De grootste thriller sinds jaren'Matthew Blake heeft grote schoenen te vullen. Zijn debuut Anna O wordt door uitgeverij HarperCollins Holland bestempeld als 'de grootste thriller sinds jaren'. Het boek ontving binnen twee etmalen zestien internationale biedingen en is inmiddels verkocht aan ruim 30 landen. Anna O, dat op 6 februari 2024 verschijnt, is de nieuwe Het meisje in de trein en Gone Girl in één. Zegt de uitgever.

Anna Ogilvy was een vijfentwintigjarige schrijver met een mooie toekomst. Tot ze vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden doodstak. De tabloids noemen haar Schone slaapster, omdat ze vanwege een zeldzame aandoening sinds die fatale nacht in diepe slaap verkeert.

Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O op te lossen. Als het hem lukt haar wakker te krijgen, kan ze eindelijk terechtstaan. Hij moet echter voorzichtig zijn in de behandeling van de spraakmakende verdachte, want hij leidt zelf ook een gecompliceerd leven.

Als Anna eindelijk tekenen van leven vertoont, moet hij zien te ontdekken wat er destijds is gebeurd. Anna is de enige die de waarheid kent over die nacht, en Benedict de enige die haar naar boven kan halen. En door wat er aan het licht komt, komen ze allebei in gevaar.

Matthew Blake studeerde Engels voordat hij aan het werk ging als speechschrijver voor het Britse parlement. Geïnspireerd door zijn voorliefde voor het werk van Agatha Christie en spannende boeken begon hij zelf met schrijven. Anna O is zijn debuutthriller.

22 november 2023

Gesignaleerd 611 (nieuws, 2023)

David Baldacci - StaatsgeheimBij uitgeverij A.W. Bruna is de thriller Staatsgeheim van David Baldacci verschenen. Een nieuw deel in de serie rond 'de 6:20 man', oftewel Travis Devine. Kan deze Homeland Security-agent de moord op een CIA-agent oplossen voordat Amerikaanse staatsgeheimen in verkeerde handen vallen?

Wanneer CIA-agent Jenny Silkwell wordt vermoord in een kustplaatsje in Maine, maakt de top van Homeland Security zich grote zorgen over de nationale veiligheid. Jenny’s laptop en telefoon worden vermist en deze stonden vol met staatsgeheimen die, als ze in verkeerde handen vallen, het leven van talloze agenten in gevaar brengen.

De belangen zijn dan ook te groot om de zaak in handen van de lokale politie te geven. Een speciaal onderzoeker moet worden aangesteld om de moord op te lossen en de verdwenen documenten terug te vinden.

Voormalig Army Ranger Travis Devine heeft in het leger geleerd op elk moment te kunnen inspelen op elke denkbare situatie. Na zijn militaire tijd volgde een kortstondige carrière op Wall Street, gedurende welke hij een van de grootste financiële samenzweringen allertijden wist te ontrafelen.

Zijn analytische geest maakt hem dan ook bijzonder geschikt voor complexe, hoogwaardige taken, hoewel de moord op Jenny Silkwell op het eerste gezicht niet al te moeilijk lijkt. Het lichaam van de vrouw is onder aan een klif gevonden, ze lijkt van grote afstand te zijn neergeschoten.

Maar kleine stadjes koesteren diepe geheimen en Jenny’s familie en de lokale bevolking staan wantrouwig tegenover de buitenstaander. Van Jenny’s broer, die werkt aan de revitalisering van de stad, tot aan de gepensioneerde kreeftenvisser die Jenny's lichaam vond: niemand lijkt het achterste van zijn tong te willen laten zien. En dan is er ook nog Alex, Jenny's jongere zus die zich een verschrikkelijke gebeurtenis uit het verleden niet kan herinneren.

Terwijl Travis de bewoners van Putnam langzaam maar zeker beter leert kennen, roept elk antwoord dat hij vindt nog meer vragen op. De kustplaats kent talloze geheimen die nooit naar buiten mogen komen. Travis heeft dan ook geen idee wie hij kan vertrouwen... en wie hem wil doden.

Benieuwd? Werp een blik op dit leesfragment.

David Baldacci is auteur van meer dan 30 thrillers, romans, jeugdthrillers en kinderboeken. Hij werd geboren in Virginia en studeerde politieke wetenschappen aan de Virginia Commonwealth University, waar hij cum laude afstudeerde, en rechten aan de University of Virginia. Tijdens deze periode begon hij met schrijven. Na zijn studies was hij negen jaar werkzaam als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C. In 1996 debuteerde hij met Het recht van de macht en vanaf dat moment stortte hij zich geheel op het schrijven.

Baldacci's werk is in 45 talen vertaald en wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. Zijn debuut Absolute Power werd in 1997 verfilmd door en met Clint Eastwood. Met zijn Wish You Well Foundation strijdt Baldacci samen met zijn vrouw Michelle al jaar en dag tegen analfabetisme. Hiervoor kreeg hij The Silver Bullet Award van de International Thriller Writers-organisatie. Door People Magazine werd hij verkozen tot 'one of the 50 Most Beautiful People in the World'.

12 november 2023

Rake woorden (nieuws, 2023)

Terry Hayes uiterst actueel met nieuwe thrillerNa het overrompelende succes van Ik ben Pelgrim kostte het Terry Hayes (72) tien jaar om de opvolger te schrijven. Toch is zijn Het jaar van de Sprinkhaan een uiterst actuele thriller.

In Het jaar van de Sprinkhaan beraamt een meesterbrein in het Midden-Oosten een brute aanslag  die de westerse samenleving moet ontwrichten. Of het Terry Hayes verbaast dat zijn boek waaraan hij alweer tien jaar terug begon zo actueel is gezien de ontwikkelingen in Israël en Gaza? 'Ik ben eerder depressief dan verrast', zegt hij in een interview met Het Parool. 'Zeker als journalist, maar ook als schrijver is het je taak de tijdgeest aan te voelen. Dat doe ik door ontzettend veel te lezen, het internet door te spitten – ook voor research – en door te praten met allerlei mensen.'

Van zijn debuut Ik ben Pelgrim uit 2013 zijn inmiddels 34 vertalingen en het boek maakte van Hayes een multimiljonair. Maar Hayes belandde in 'een zwart gat', toen hij aan het schrijven van zijn tweede boek. Hij bezorgde zijn uitgever met dat uitstellen ernstige migraine en moet bij volgende boeken een boete betalen als hij de afgesproken deadline niet haalt, vertelt hij aan de krant. Met name op het gebied van een goede verhaallijn wil hij het onderste uit de kan halen. 'Voor dit boek schreef ik 2 miljoen woorden, 240.000 ervan haalden het boek. Soms tikte ik maar één woord per dag. Als het maar raak was.'

(Bron: Het Parool)

11 november 2023

Randstadse dames (nieuws, 2023)

Moorden in het noordenVanaf woensdag 15 november lanceert uitgeverij De Fontein een driedelige serie thrillers, getiteld Moorden in het noorden. Het gaat om een nieuwe cosy crime-serie, spannende detectives met een vleugje humor. 

Schrijfster Liesbeth van Kempen verhuisde jaren geleden vanuit de Randstad naar een klein dorp in Friesland. Het Friese land en de dorpsgemeenschap zetten haar fantasie aan het werk wat leidde tot de driedelige thrrillerserie.

Een drietal vrouwen speelt de hoofdrol in de boeken. Het begint met Annemiek. Anderhalf jaar geleden is zij vanuit Blaricum verhuisd naar het dorpje Roggedorp/Roggedoarp in de provincie Friesland.

Integreren is een uitdaging en daarom plaatst ze een oproep in de dorpskrant: ‘Op zoek naar ondernemende Randstadse dames’. Twee vrouwen reageren: Fleur, verhuisd vanuit Amsterdam, en Dorien, een rasechte Utrechtse.

De drie hebben direct een klik. Wat zij niet konden vermoeden is dat er diverse moorden op hun pad komen en zij zich ontpoppen tot gedreven amateurdetectives.

Deel 1 De moord in het hertenkamp verschijnt op 15 november als e-book en luisterboek. Deel 2 De moord op het dorpsfeest is vanaf 15 december als e-book en luisterboek beschikbaar. Deel 3 De moord op de mollenman verschijnt op 15 januari 2024.

Liesbeth van Kempen werd met haar thrillerdebuut Gevaarlijk spel genomineerd voor de Hebban-debuutprijs. Daarna verscheen een tweede thriller Verpest. Zij is mede-oprichter van De Moordwijven, een collectief van thrillerauteurs, onder wie NS Publieksprijswinnaar Anya Niewierra.

Gesignaleerd 610 (nieuws, 2023)

Marieke Damen - Het perfecte gezinBij uitgeverij HarperCollins Holland verschijnt 14 november Het perfecte gezin van Marieke Damen. 'Een ijzersterke psychologische thriller, een adembenemend verhaal dat onder je huid kruipt', kraait de uitgever. 

Caro is getrouwd met de dertig jaar oudere Oscar, een rijke vastgoedmagnaat. Samen met hun zeventienjarige dochter Violet verhuizen ze naar een ruime villa aan de rand van de bossen, waar ze al snel kennismaken met hun nieuwe buren.

Wanneer er korte tijd later echter een baksteen door het keukenraam vliegt, vraagt het echtpaar zich af: zijn we wel gewenst in de nieuwe buurt?

Het blijkt het begin van een reeks gebeurtenissen die de relatie tussen Caro en Oscar op scherp zet. Als Violet verdwijnt, verandert hun leven pas echt in een nachtmerrie.

Om hun dochter te vinden zijn Caro en Oscar volledig op elkaar aangewezen. Maar zo makkelijk gaat dat niet als je ieder ook nog je eigen geheimen met je meedraagt…

Marieke Damen begon tijdens een sabbatical in het buitenland met schrijven. Eerder schreef ze Stilleven en Onbreekbaar, waarmee ze nominaties binnensleepte voor Hebban-awards, de MAX Bronzen Vleermuis en de ThrillZone-award. Haar werk kenmerkt zich volgens de uitgeverij door een subtiele schrijfstijl, waarmee ze de gruwelijkste gebeurtenissen beschrijft.