26 mei 2024

Doorsnee (nieuws, 2024)


VN-recensenten beoordelen slechts 6 Nederlandse thrillers als 'heel goed'  Het is elk jaar, zo rond de derde week van mei, peentjes zweten voor Nederlandse thrillerauteurs. Want dan is de publicatie van de gevreesde VN Detective & Thrillergids een feit. Hoe zullen ze het eraf hebben gebracht? Gemiddeld doen ze het 'redelijk', blijkt uit een steekproef van De Spanningsblog. 

De recensenten van de thrillergids beoordeelden voor de 45ste editie 387 spannende boeken. Daarvan waren er 115 van Nederlandse auteurs. Dat de redactie niet geheel feilloos is, blijkt uit het feit dat ze de  auteur Luc Vos zowel een Nederlandse schrijver (bij het ene boek) als een Belgische auteur (bij het andere boek) beschouwen. Vos is een Vlaming. 

Stroef taalgebruik
De Spanningsblog telde het aantal waarderingen van alle Nederlandse thrillers bij elkaar op en concludeerde dat geen de maximale score van vijf sterren (wat gelijk staat aan 'briljant') haalt. Daarentegen kregen drie boeken nul sterren, oftewel het predikaat 'slecht'. Het gaat om Ontspoord van Nicole van der Spek (recensent Barbara van IJzeren: 'In dit uiterst rommelige, onwaarschijnlijke en onbegrijpelijke verhaal van niet meer dan 102 pagina's staan ook nog eens behoorlijk wat taalfouten.'), Het geschreven woord van Andrej Verhoeks ('Stroef taalgebruik, ongeloofwaardige verhaallijn en flinterdunne personages', aldus recensent Els Roes) en Bloemeneiland van Suzanne Vermeer (Els Roes: 'De boeken van Suzanne Vermeer zijn ongekend populair in Nederland, succes is gegarandeerd. Dat betekent echter niet dat de auteur er met haar pet naar mag gooien door een ondermaats boek af te leveren.').

Alomvattend
Tegenover het drietal met nul sterren staan zes auteurs die met hun thrillers vier sterren (= 'heel goed') scoren. Dat zijn Eva Keuris met Alledaags geweld ('indringende roman die nog lang in je gedachten blijft rondzingen'), Eric Oosthoek met Levend verkocht ('Goed gedocumenteerd, dito geschreven.'), Marion Pauw met Tijgerlelie ('Een aangename, evenwichtige afwisseling. Met als bonus een buitengewoon verrassende ontknoping.'), Tomas Ross met Het D-Day complot ('Een thriller die de werkelijkheid heel erg dicht benadert.'), Joep Stapel met De onzichtbare ('Alomvattend, soms buitenissig, trefzeker geschreven en buitengemeen spannend.') en Frank van Zwol met Speciale opdracht ('Deze vijfde editie in de Tom Brandt-serie zit vol actie, met warme en ijskoude karakters.'). 

Van de Nederlandse thrillers kregen er 44 twee sterren, wat 'redelijk' betekent. Het labeltje met drie sterren (= 'goed') werd geplakt op 37 thrillers. Bij elkaar kregen de 115 beoordeelde Nederlandse thrillers 248 sterren. Gemiddeld is dat 2,15 sterren per boek, redelijk plus dus. 

Leuk en vertrouwenwekkend detail: de recensenten van de thrillergids sparen ook elkaar niet. Zo had criticus Jos van Cann niet meer dan twee sterren over voor Politieke moord van collega-criticus Ed van Eeden. De thriller over de aanslag op een politicus in Maastricht is met name 'voortkabbelend verhaal', aldus Van Cann. 'Een onevenwichtig geheel, vaardig gemaakt, maar snel vergeten', is de dodelijke conclusie.

Westelijk deel (nieuws, 2024)


Wales decor van nieuwe thriller Anya Niewierra
Terwijl de promotie voor haar nieuwe thriller De nomade full speed gaat, denkt bestsellerauteur Anya Niewierra alweer aan een volgende spannende roman. Sterker, ze is al volop bezig met research. 

De nomade speelt zich af in het Harzgebergte in het midden van Duitsland. Daar woont de 37-jarige documentairemaker Olga Liebke met haar zonderlinge vader. Olga heeft een innige band met de inmiddels dementerende man. Haar moeder stierf in het kraambed en ze heeft verder geen familie. Tenminste, zo is het verhaal. Maar dan vertelt haar vader herinneringen die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent. Ze gaat twijfelen over haar achtergrond en ontdekt documenten uit de voormalige Sovjet-Unie. Olga reist naar de driehoek Polen, Litouwen en Belarus en stuit op zaken die voor haar verborgen hadden moeten blijven. een huiveringwekkend geheim.

Schrijfster Anya Niewierra was zaterdag 25 mei te gast in het radioprogramma De Taalstaat. Daar onderwierp presentator Frits Spits de auteur annex directeur van Visit Zuid-Limburg aan een pittig kruisverhoor. Tijdens het gesprek vertelde de schrijfster over het boek dat ze op dat moment aan het lezen was. Wat de titel was wilde ze niet prijsgeven, want de non-fictie die ze tot zich nam, had alles te maken met research voor haar nieuwe thriller. 'En als ik dat ga vertellen, weet iedereen waar het boek over gaat. Dat moet nog even geheim blijven.'

Wel wilde ze kwijt waar de thriller zich afspeelt. En dat is Wales, het westelijk deel van het Verenigd Koninkrijk. Wanneer de thriller in de winkel ligt, is niet bekend. De titel is evenmin bekend.

25 mei 2024

Wordt verwacht 591 (nieuws, 2024)

 Over 21 dagen wacht haar de doodstrafDe kracht van de jacht en duistere geheimen staan centraal in Ik zie je overal, de nieuwe thriller van de Amerikaanse bestsellerauteur Lisa Gardner. Het verhaal over de verdwenen zus van een seriemoordenaar verschijnt 4 juli bij uitgeverij Cargo.

Ze is de zus van een seriemoordenaar, en ze is verdwenen…

De zaak was destijds al sensationeel. Kaylee Pierson bekende onmiddellijk. Ze noemde zichzelf de Dood, het publiek noemde haar de Duivel.

Ondanks haar getraumatiseerde jeugd had niemand sympathie voor de vrouw die achttien mannen gewetenloos om het leven had gebracht. Over 21 dagen wacht haar de doodstraf, maar nu heeft ze eindelijk een aanwijzing gekregen over haar zus, die meer dan tien jaar geleden verdween.

Kaylee roept de hulp in van Frankie Elkin, en vraagt haar undercover te gaan op een afgelegen eiland bij Hawaï om uit te vinden wat er toen is gebeurd.

Niemand mag weten naar wie Frankie op zoek is, en iedereen heeft wat te verbergen. Als het misgaat, kan niemand haar helpen…

Lisa Gardner is een van de meest geprezen en succesvolle misdaadauteurs ter wereld. Haar boeken worden in dertig landen vertaald en er werden 22 miljoen exemplaren van verkocht. Lisa woont in New Hampshire. 

Gesignaleerd 624 (nieuws, 2024)

Sofie Delporte - Zwijgen is bitterBij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts verschijnt op 27 mei de thriller Zwijgen is bitter van Sofie Delporte. Mysterieus en nagelbijtend spannend, belooft de uitgever over het tweede boek van deze Vlaamse auteur.

Een vader en zijn zoontje gaan samen het bos in. Ze komen niet terug. Inspecteur Olivia Leroy van de afdeling Vermiste Personen gaat op onderzoek uit en trotseert alle tegenwerking die op haar pad komt, ook die van haar eigen collega's. Vastbesloten de zaak op te lossen bijt ze zich in het mysterie vast.


Een rustig dorpje wordt opgeschrikt door de verdwijning van een man en zijn zoon. Volgens de moeder zijn ze in het donker verdwaald in het bos vlak bij hun huis. Om onduidelijke redenen weigert ze verder mee te werken aan het onderzoek.

De afdeling Vermiste Personen wordt erbij gehaald en een grootschalige zoekactie gaat van start. Naarmate de uren en dagen verstrijken, rijzen er steeds meer vragen over wat er die nacht echt gebeurd is.

Bij inspecteur Olivia Leroy rakelt het onderzoek onwelkome herinneringen op aan het vertrek van haar eigen vader. Al snel vermoedt ze dat het motief voor de verdwijning in het verleden te vinden is. Een verleden waar iedereen liever over zwijgt. Ze raakt verstrikt in een kluwen van leugens en verraad. Als er een dode valt, beseft ze dat ze tegenover een bijzonder gewiekste dader staat. Haar zoektocht naar de waarheid leidt naar een schokkende ontknoping.

Sofie Delporte studeerde geschiedenis en werkt als bibliothecaris, zo ongeveer de leukte job ter wereld, vindt ze zelf. Ze schreef eerst korte verhalen bij het Gentse Schrijverscollectief. Na een lezing door Alain Remue, hoofd van de Cel Vermiste Personen, besloot ze zich aan een misdaadroman te wagen. Vijf jaar werkte ze aan haar thrillerdebuut Ik kan je redden, dat enthousiast werd ontvangen door lezers en recensenten. Sofie woont samen met man, dochter en prettig gestoorde kat in het Gentse.

24 mei 2024

Wordt verwacht 590 (nieuws, 2024)

Het spel achter de wedstrijdenBij uitgeverij Volt verschijnt op 11 juni de thriller X van Pascal Engman. Het is deel 5 in de Vanessa Frank-serie en als we de uitgever moeten geloven 'een spannende reis door het criminele netwerk van de sportindustrie'.

De vrouw van een profvoetballer wordt vermoord.

En ook een jongen uit een buitenwijk met een toekomst als topsporter.

Én een lerares die ervan droomt gezien te worden zoals ze is.

Om deze zaken op te lossen moet rechercheur Vanessa Frank erachter komen wat de onbekende variabele x is die alles met elkaar verbindt, voordat het te laat is…

Volgens de uitgeverij heeft de schrijver met zorgvuldig onderzoek in de sportindustrie een thriller gecreëerd over het genadeloze spel ach­ter de wedstrijden, en over de sterkste drijfveren van een persoon. Aanbevolen voor de lezers van Samuel Bjørk en Jo Nesbø.

Pascal Engman is journalist en een van de succesvolste Scandinavische thrillerauteurs van zijn generatie.

In 2018 verscheen zijn debuut Patriotten, waarvan de televisierechten zijn verkocht aan een groot productiebedrijf in de VS. Zijn serie rondom Vanessa Frank verschijnt inmiddels in twintig landen.

Hollywoodfixer (nieuws, 2024)

Uitvergroting verziekte showbizzmaatschappij is VN-Thriller van het jaarDe scherprechters van de Vrij Nederland Detective & Thrillergids hebben gesproken. In de 45ste editie van deze roemruchte gids maken zij bekend dat Stad der engelen van Jordan Harper de VN-Thriller van het jaar is geworden. 

De Amerikaanse auteur was samen met vijf vakgenoten in de race voor deze eeuwigeroemtitel. Dat waren John Banville met De garage, Natasha Pulley met Stad 40, Harlan Coben met Terugkeer, Chris Carter met Een voor een en De MANIAC van Benjamín Labatut. Zij allen schreven een thriller die in de ogen van de VN-recensenten vijf sterren waard zijn. 

Op de shortlist stond dit jaar geen boek van eigen bodem, en bij uitzondering ook niet één Scandinavisch exemplaar. 'Dominant op de lijst zijn mannelijke schrijvers uit het Angelsaksische taalgebied', aldus de jury, 'met als spijtig bijverschijnsel het opduiken van de overbekende mannenblik op vrouwelijke personages. Die blijkt onuitroeibaar, met name in het misdaadgenre dat speelt met variaties op ‘klassieke’ elementen.'

‘Hyperactueel’, noemt de jury Stad der engelen van de Amerikaan Jordan Harper. Deze volgt de dagelijkse werkzaamheden van twee werknemers van een miljoenenbedrijf dat de misstappen en onthulde geheimen van beroemdheden die een schandaal dreigen te veroorzaken, uit de openbaarheid doet verdwijnen.

Deze uitvergroting van een verziekte, door schijn gedomineerde showbizz-maatschappij staat volgens juryvoorzitter Thomas Olde Heuvelt (ervaren met de mediastrategieën van de publishers & producers in de Verenigde Staten) niet eens zo ver van de werkelijkheid. De jury prijst de ‘amorele ambiguïteit’ van ‘Hollywoodfixer’ Mae, die er trots op is hoe zij ‘als een kogel’ functioneert, en haar wankelmoedige ex-geliefde Chris. Die ambiguïteit wordt door #MeToo-praktijken waar tienermeisjes het slachtoffer van zijn op de proef gesteld. 'In zinderend proza vol filmische taferelen schetst Harper de grootsteedse onderbuik van Los Angeles. Zijn door Dennis Keesmaat meeslepend vertaalde schrijfstijl, door de jury als ‘adembenemend’ gekwalificeerd, maakt Stad der engelen de VN-Thriller van het Jaar 2024.'


EERDERE VN-THRILLERS VAN HET JAAR

2023 S.A. Cosby: Vlijmscherpe tranen
2022 Colson Whitehead: Harlem Shuffle
2021 Stephen King: Later
2020 Adeline Dieudonné: Het echte leven
2019 D.B. John: Ster van het Noorden
2018 Michael Connelly: De nachtploeg