16 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #14 (nieuws, 2022)


De favoriet van...  Mariska Overman
De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijfster Mariska Overman.


Donna Tartt - De verborgen geschiedenis


Fascinerende, intense personages

(Door Mariska Overman)

Een spannend boek dat op mij een onuitwisbare indruk gemaakt heeft, is De verborgen geschiedenis van Donna Tartt.

Volgens sommigen de eerste echte literaire thriller. Of dat zo is, doet er voor mij niet toe. Het is simpelweg een geniaal boek, waarin het element spanning subtiel samengaat met een prachtige schrijfstijl en fascinerende, intense personages. En dan is het plot ook nog eens ingenieus opgebouwd.

De proloog is naar mijn bescheiden mening de beste proloog ooit. Ik herinner me als de dag van gisteren dat ik die proloog in boekhandel Furet du Nord in Lille (foto) las, en wist: dit boek moet ik hebben. Tot de dag van vandaag heeft niemand dat boek overtroffen, als het gaat om het spannende genre.

Het is het enige boek dat ik twee keer las.

Een boek waarvan ik weet dat ik het niet zal overtreffen, en dat is niet erg.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Donna Tartt (1963) volgt in haar debuutroman uit 1992 enkele studenten die door hun eigen morele hoogmoed ten val komen. Nog voor de term in zwang raakte, werd Tartts eersteling al een literaire thriller genoemd. Maar de meningen of het hier om een echte thriller gaat, lopen nogal uiteen.
Richard Papen, een ingetogen jongen van eenvoudige afkomst, wordt tot zijn verbazing opgenomen in een groepje arrogante en excentrieke studenten, dat zich in de ban van een leraar op de bestudering van de Griekse beschaving heeft gestort. In het tweede semester raakt hij betrokken bij een drama dat zich tussen hen heeft afgespeeld. Een drama met grote gevolgen voor iedereen.

Donna Tartt werd geboren in Greenwood (Mississippi) en groeide op in de nabijgelegen plaats Grenada. Haar vader, Don Tartt, was een lokale politicus en haar moeder was secretaresse. Op haar dertiende werd Tartt's eerste werk gepubliceerd: een sonnet in een lokaal literair tijdschrijft. Tartt studeerde klassieke talen en filosofie aan het Bennington College in Bennington (Vermont), samen met onder anderen Bret Easton Ellis.


Mariska Overman (1970) is schrijfster van thrillers, non-fictie en (historische) romans. In 2021 verschenen twee boeken, de thriller Noorderlicht en een historische roman: Schillers dubbelliefde. Samen met haar man runt Mariska Bureau MORBidee, een communicatie-adviesbureau gespecialiseerd in het levenseinde. Mariska is getrouwd, heeft twee kinderen en een kat, en woont in Twente..
Ze heeft altijd de wens gehad ooit een eigen boek te schrijven. Dat werd Hoofdzaak, een thriller, die in 2017 is verschenen. Ze schreef het in drie maanden tijd. Nadat ze op een vrijdag het manuscript naar de Crime Compagnie had verstuurd, volgde op maandag een positieve reactie van de uitgever. Na vijf maanden lag het boek in de winkel.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zie ook:
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten; favoriet van Anya Niewierra
John le Carré - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid; favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie Het doek valt; favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - 
De avonturen van Sherlock Holmes; favoriet van Anne van Doorn
James Ellroy
 - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar; favoriet van Nicolet Steemers
Stephen King - Misery; favoriet van Wim Bax
Gavin Lyall - Tylers oorlog; favoriet van Peter de Zwaan 
Ian Rankin - Gerechtigheid; favoriet van Wouter Dehairs
Ruth Rendell 
Het stenen oordeel; favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon; favoriet van Joop van Riessen 
Scott Turow - De aanklager; favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen: