31 januari 2019

Tragedie in de Hamptons (nieuws, 2019)


De moord op de burgemeester
De Zwitser Joël Dicker brak vijf jaar geleden in één klap door met zijn misdaadroman De waarheid over de zaak Harry Quebert. Daarna volgde succes met Het boek van de Baltimores. Op 4 april verschijnt bij uitgeverij De Bezige Bij Dickers nieuwe boek: De verdwijning van Stephanie Mailer. Opnieuw een roman die zich in de VS afspeelt, nu tussen de 'rich and famous' van de Hamptons.  Joël Dicker (foto: Jeremy Spierer)
Orphea is een rustige badplaats in de Hamptons, een paar uur rijden van New York. Een stadje waar niet veel gebeurt, tot het op de avond van 30 juli 1994 wordt opgeschud door een afschuwelijk incident: de burgemeester van de stad en zijn familie worden thuis vermoord, evenals een toevallige voorbijganger die getuige was van de tragedie.

Het onderzoek wordt geleid door twee jonge politieagenten, Jesse Rosenberg en Derek Scott. Ambitieus en vasthoudend weten zij de moordenaar te pakken, het bewijs is zeer overtuigend. Ze verdienen lof voor hun prestatie en ontvangen zelfs een onderscheiding.

Twintig jaar later, in de vroege zomer van 2014, vertelt een journalist met de naam Stephanie Mailer aan Jesse dat hij destijds een belangrijke fout heeft gemaakt. Voor hij haar uitvoeriger kan spreken, verdwijnt ze onder mysterieuze omstandigheden.

Wat is er met Stephanie Mailer gebeurd? Wat heeft ze ontdekt? En vooral: wat gebeurde er echt op de avond van 30 juli 1994 in Orphea?

Joël Dicker (Genève, 1985) studeerde aan de faculteit rechten van de Universiteit van Genève. In 2010 behaalde hij zijn meestertitel. Op 24-jarige leeftijd schreef hij Les Derniers Jours de Nos Pères, een novelle over de Special Operations Executive, een geheime Britse organisatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2010 won Joël Dicker de Prix des Écrivains Genevois, een prijs voor nog niet gepubliceerde manuscripten. Twee jaar later werd de novelle in Frankrijk alsnog uitgegeven.

Voor De waarheid over de zaak Harry Quebert ontving Dicker de Grand Prix du roman de l'Académie française, de Prix Goncourt des lycéens en in Nederland de Prix Tuliep, een Frans-Nederlandse prijs voor de beste Franstalige roman van het jaar.

30 januari 2019

Nieuwe vermogens (nieuws, 2019)

Een waardevolle schimmel?'Het beste boek van 2017', zo bestempelde The Wall Street Journal de thriller The Genius Plague. Karakter Uitgevers is het daarmee eens en brengt de door de Amerikaan David Walton geschreven thriller op 25 februari in Nederlandse vertaling uit onder de titel De plaag.


David Walton is in zijn eigen land geen onbekende. De sciencefiction- en fantasyschrijver heeft inmiddels een zestal boeken op zijn naam staan. Voor zijn debuut Terminal Mind won hij de Philip K. Dick-award, een prestigieuze SF-prijs. Walton, werkzaam bij vliegtuigbouwer Lockheed Martin vader van zeven kinderen, is een overtuigd christen, meldt hij op zijn website. En christendom en sciencefiction kunnen heel goed samen, schrijft hij. Voor wie nieuwsgierig is naar zijn argumenten, klik hier.

In De plaag, Waltons eerste thriller in het Nederlands, vertelt de schrijver het verhaal over twee broers, Neil en Paul Johns. Neil is net begonnen aan een droombaan als codebreker bij de NSA wanneer zijn broer Paul, een bioloog, vermist raakt tijdens een expeditie in het Amazonewoud. Wanneer Paul weer opduikt, heeft hij een gat in zijn geheugen en een schimmelinfectie die hem bijna het leven kost. Zodra hij genezen is, blijken zijn communicatievermogen en geheugen sterk te zijn verbeterd.

Tegelijkertijd is er iets aan de hand in Zuid-Amerika. Ook andere mensen zijn ziek geworden en blijken na hun genezing over nieuwe vermogens te beschikken, net als Paul.

Maar er is meer: de overlevenden, van complete Braziliaanse indianenstammen tot Amerikaanse toeristen, blijken allemaal toe te werken naar een gemeenschappelijk maar levensbedreigend doel. Neil ontdekt al snel dat er een geheim en onverklaarbaar bondgenootschap bestaat tussen staten die altijd elkaars vijanden zijn geweest. Ook merkt hij dat Paul steeds onvoorspelbaarder en geheimzinniger wordt.

Paul beschouwt de schimmel als een waardevolle stap in de menselijke evolutie, maar Neil is ervan overtuigd dat deze tot de ondergang van de mensheid leidt. De twee broers komen tegenover elkaar te staan op een steeds gevaarlijker internationaal strijdtoneel. Een strijdtoneel dat beslist over de vrije wil van de mens op aarde.

29 januari 2019

Complicaties (nieuws, 2019)

Moord na oesterfeestUitgeverij Luitingh-Sijthoff heeft vandaag 'de nieuwe Scandinavische leesverslaving' aangekondigd. Het gaat om Misleiding, het eerste deel van een serie die zich op de fictieve eilandengroep van Doggerland afspeelt.


Doggerland (een enkele keer Doggersland genoemd) heeft ooit bestaan. Het was een uitgestrekt gebied tussen Engeland en het Europese continent. In periodes met een lage zeespiegelstand was dit gebied onderdeel van de droogliggende bodem van de Zuidelijke Noordzee. Dit gebeurde zo'n beetje tijdens elke ijstijd.

Ruim achtduizend jaar geleden zou het laatste droge restant van Doggerland na een aardverschuiving verloren zijn gegaan. Doggerland is vernoemd naar de Doggersbank, een ondiepte in de Noordzee. en 'dogger' is een oud-Nederlands woord voor een vissersboot waarmee op kabeljauw ('dogghe') gevist werd.

De eilandengroep is nu een creatie van schrijver Maria Adolfsson. De cultuur en de taal op Doggerland hebben hun wortels zowel in Groot-Brittannië als in Scandinavië.

In Misleiding (verschijning: half april) wordt inspecteur Karen Hornby wakker met een verschrikkelijke kater: het is de ochtend na het oesterfestival op de Doggerlandeilanden. Naast haar in bed ligt haar baas.

Dan komt het bericht dat er een vrouw bruut is vermoord. Karen krijgt de zaak toegewezen, en dan blijkt dat het slachtoffer de ex is van haar baas. De complicaties stapelen zich op en hoe goed Karen ook zoekt naar motieven voor de moord, ze krijgt ze niet boven water. Karen moet diep in de geschiedenis van het eiland zoeken om antwoorden te vinden.

De rechten van de Doggerlandserie zijn inmiddels verkocht aan achttien landen. Deel 2 en 3 volgen in 2020 en 2021. Maria Adolfsson (1958) woont in Stockholm waar ze tot voor kort werkte in de communicatiebranche. Haar eerste boek verkocht 50.000 exemplaren in Zweden.

Breder publiek (nieuws, 2019)


CPNB: 'Thomas is hot en happening'
Zonder er al te veel ruchtbaarheid aan te geven heeft de Stichting CPNB de afgelopen jaren de reglementen van de Gouden Strop aangepast. Zo kan nu een BN'er drie jaar achtereen de jury leiden en is het voor een debutant onmogelijk geworden tegelijk de Strop én de Schaduwprijs te winnen. Isabel Willemsen van de boekpromotor geeft uitleg.

Maar eerst komt Thomas Olde Heuvelt even aan bod, de schrijver die dit jaar het geschenkboekje van de Spannende Boeken Weken gaat schrijven. Een verrassende en opmerkelijke keuze, want de in Nijmegen geboren schrijver is niet een auteur pur sang van misdaadromans of thrillers. Nee, Olde Heuvelt beweegt zich meer in de fantasyhoek. Zo won hij tweemaal de Paul Harland Prijs voor het beste Nederlandstalige fantasyverhaal en werd zijn verhaal The Day the World Turned Upside Down in 2015 bekroond met de Hugo Award.

'We wilden dit Spannende Boeken Weken-geschenk van iemand die ook een jong publiek aanspreekt', stelt Isabel Willemsen. 'Thomas heeft een grote schare fans en is erg bekend in het buitenland. Deze naam is dus hot en happening, zeker ook in het thrillerlandschap. Hiermee hopen we een meer divers publiek van (thriller)lezers aan te spreken.'

Dan de Gouden Strop, waarvan de jury voor het derde achtereenvolgende jaar wordt geleid door Anniko van Santen.  Willemsen noemt haar een enorm enthousiaste voorzitter. 'Haar bekendheid en betrokkenheid bij Opsporing Verzocht genereert veel extra aandacht voor de prijs en dus het thrillergenre. De Stichting Gouden Strop heeft enkele jaren geleden besloten om de juryvoorzitter niet meer elk jaar te wisselen, maar om een voorzitter drie jaar achtereen te vragen zodat hij/zij meer tijd heeft om als boegbeeld een naam op te bouwen, in plaats van om elk jaar opnieuw te beginnen met een nieuwe naam.'

'De vijver (met BN'ers, red.) is dus zeker niet leeggevist, we hebben aan Anniko een enorm gepassioneerde juryvoorzitter die extra thrillerlezers op de been brengt; wat uiteindelijk het streven van ons allemaal is. Bovendien is het een wens van de stichting om meer herkenbaarheid en consistentie van de juryvoorzitter te hebben.'

Willemsen zegt niet te vrezen dat Van Santen te veel haar stempel drukt bij het aanwijzen van de winnaar. 'De jury bestaat uit een bibliothecaris, een boekhandelaar en twee recensenten die ieder hun vakkennis toepassen in de jury. Door het verloop van juryleden verandert de samenstelling keer op keer. Iedereen heeft een gelijke stem, maar het is wel zo dat er sprake is van een oneven aantal juryleden, waardoor 'gelijkspel' voorkomen wordt. Het is niet zo dat de juryvoorzitter diegene is met de doorslaggevende stem. Ook heeft Anniko aangegeven dat ze geen voorkeur heeft voor een bepaald genre en juist heel erg open staat voor alle genres.'

Het afgelopen jaar is de bepaling in het reglement opgenomen dat een debutant niet in één jaar de Gouden Strop én de Schaduwprijs kan winnen. De dubbelslagen die Bram Dehouck in 2010 en Donald Nolet in 2014 maakten, kunnen dus niet meer voorkomen. 

Willemsen: 'De reden hiervoor is tweeledig. Aan de ene kant is dat omdat we graag twee titels in het zonnetje willen zetten, in plaats van een, en aan de andere kant is het zo dat de BookSpot Schaduwprijs echt een aanmoedigingsprijs is. Als de debutant de BookSpot Gouden Strop wint, heeft deze geen 'aanmoediging' meer nodig, aangezien de Gouden Strop een grotere prijs is en wordt de Schaduwprijs als stimulans aan een andere debutant uitgereikt. Dit is tevens een wens geweest van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs.'

28 januari 2019

Gesignaleerd 454 (nieuws, 2019)

Sebastian Fitzek - Stoel 7ABij The House of Books verschijnt op 4 februari een nieuwe thriller van de Duitse schrijver Sebastian Fitzek, getiteld Stoel 7A. Wie de omschrijving leest, zal tot de conclusie komen dat het geen boek is dat je moet lezen met een intercontinentale vlucht voor de boeg.

Mats Krüger, een ervaren en succesvolle psychiater, moet zijn vliegangst overwinnen als zijn hoogzwangere dochter Nele voor het eerst in jaren weer contact met hem opneemt. Na een cursus tegen vliegangst gaat Mats aan boord van de langeafstandsvlucht Buenos Aires - Berlijn.

Al zijn angsten lijken voor niets tot een vreemdeling hem vertelt dat een van Mats' ex-patiënten zich ook aan boord bevindt. Iemand die hij ooit heeft bevrijd van moordlustige, gewelddadige fantasieën.

En nu moet Mats zien te voorkomen dat hij de 600 passagiers en zichzelf niet mee de dood in jaagt...

Sebastian Fitzek (Berlijn, 1971) studeerde Rechtswetenschappen en werkte als journalist en schrijver voor radiostations en tv-zenders. Hij heeft een vijftiental thrillers op zijn naam staan, waarvan miljoenen exemplaren over de toonbank zijn gegaan in niet minder dan negenentwintig talen. Ook de schrijver kampt met een forse vliegangst.

26 januari 2019

Cilla & Rolf Börjlind - Koudvuur (2019)

Schrijversduo maalt niet om souplesse(Door Hans Knegtmans)

Scandinavische thrillers hebben al jaren een goede reputatie bij professionals en liefhebbers. Dat effect is vaak nog sterker als de auteur bij nader inzien een samenwerkingsverband van twee schrijvers blijkt te zijn, bij voorkeur een getrouwd stel. Maar het Zweedse schrijversechtpaar Cilla & Rolf Börjlind mag dan nog zo Scandinavisch zijn, ze missen de souplesse en subtiliteit die hun genrelectuur literaire waarde zou bezorgen. Dat zal ze overigens een zorg zijn, gezien het verpletterende succes van hun scenario's voor tv- en filmproducties.

Koudvuur heet het vijfde deel over het speurdersduo Mette Olsäter en Tom Stilton. De eerste is commissaris bij de rijksrecherche, en zit tegen haar pensioen aan. Haar vroegere collega Stilton heeft de politie verlaten en woont vandaag de dag ergens in Thailand. Zijn hoofd staat niet naar werken, in beslag als hij wordt genomen door de dood van een vrouw. Daarvoor voelt hij zich zo verantwoordelijk dat hij - al was het nog zo'n kreng - zichzelf slechts als een moordenaar kan zien.

Terwijl Tom met zijn ziel onder zijn arm loopt, proberen Mette en haar staf een recente bomaanslag op te helderen waarbij de vrouwelijke officier van justitie en haar echtgenoot en dochtertje omkwamen. Uiteraard denkt iedereen aan een terroristische aanslag, waarbij het een raadsel blijft waarom de dader juist deze slachtoffers had uitgezocht.

Hebben de hoofdpersonen nog tijd om elkaar even goedendag te wensen? Of doet Tom alleen voor Piet Snot mee? Geen zorg. We zien Tom terug wanneer hij op zijn beurt jacht maakt op de dader van de bomaanslag.

Als het meezit, kan hij daaraan de kracht ontlenen voor zijn strijd tegen de depressie vanwege de 'moord'. Die aanhalingstekens zijn niet voor niets. Uit de summiere en nodeloos vage beschrijving van het incident is niet op te maken of Toms aandeel juridisch als 'dood door schuld' of als 'doodslag' geclassificeerd moet worden.

Meer in het algemeen valt op hoe weinig affiniteit de auteurs lijken te hebben met beeldend taalgebruik. Alsof ze met hun eenzijdige aandacht voor beeldtaal verleerd hebben na te denken over de betekenis van woorden. Dit soort verhalen kun je beter op tv zien.

Cilla & Rolf Börjlind - Koudvuur. Uitgeverij, uitgeverij A.W. Bruna, 368 pag.

Deze recensie, met toestemming van de auteur overgenomen, verscheen eerder in Het Parool. 

24 januari 2019

Perspectieven (nieuws, 2019)

'Lieve Mama' wordt tv-serieDe thriller Lieve Mama van Esther Verhoef wordt bewerkt voor televisie. Dat meldt de schrijfster op haar Instagram-account.


Afgelopen zomer tekende Verhoef het contract in de tuin van de uitgeverij Prometheus. Filmproducent Fiction Valley gaat het boek bewerken voor uitzending op Videoland. Scenaristen Martin van Steijn en Ingrid van Berkum schrijven het scenario.

Producent Annemiek van Vliet van Fiction Valley is enthousiast: 'Deze spannende bestseller van Esther Verhoef leent zich uitstekend voor een tv-serie, ook vanwege de twee verschillende hoofdrolspelers en perspectieven waarmee de scenaristen inmiddels dankbaar mee aan de slag zijn gegaan.'

Met de thriller won Esther Verhoef de Gouden Strop 2016. In het boek verhaalt Verhoef over de verpleegkundige Helen. Zij is getrouwd met Werner, een succesvol horecaondernemer en samen hebben ze drie kinderen van dertien, vijftien en zeventien. Kortom, een gelukkig gezin. En dan is er de achttienjarige Ralf. Die woont nog bij zijn ouders. Zijn leven draait om zijn auto, zijn vrienden en geld verdienen. Hij laat zich meesleuren in een crimineel plan: een overval op de woning van Helen en Werner. Een nachtmerrie begint.

Het boek kwam in maart 2015 op de markt. Niet bij Verhoefs vertrouwde thrilleruitgeverij Ambo|Anthos overigens, maar bij Prometheus. Verhoef (1968) is na de Vlaamse Johanna Spaey (winnares in 2005) en Marion Pauw (2009) de derde thrillerschrijfster die de Strop in de armen mocht sluiten.

Nieuwe impuls (nieuws, 2019)

Charles den Tex verkast naar HarperCollinsHij zat al bij uitgeverij De Geus toen hij in 2002 zijn eerste Gouden Strop won. Maar voor Charles den Tex is nu het moment aangebroken om te gaan. De drievoudig winnaar van Nederlands belangrijkste thrillerprijs maakt de overstap naar HarperCollins Holland, meldt de uitgeverij.


Uitgeefdirecteur Jan-Joris Keijzer en Charles den Tex (r)
Charles den Tex, auteur van onder meer de met de Gouden Strop bekroonde boeken De macht van meneer Miller en Cel, heeft een contract getekend bij de uitgeverij voor zijn aankomende thriller, die najaar 2019 zal verschijnen.

In de voorjaarsbrochure van uitgeverij De Geus stond nog dat Den Tex' nieuwste thriller, Gevonden vrouw, in april zou verschijnen. 'Dat is een misverstand', aldus de schrijver, 'het boek komt niet bij De Geus uit. Ik mik nu inderdaad op het najaar bij HarperCollins Holland. Het boek is nog niet af, ik ben nog aan het werk.'

Hij had behoefte aan een andere uitgever, stelt de schrijver. 'Na bijna twintig jaar zet ik een nieuwe, grote stap naar HarperCollins Holland',  laat Den Tex in een persbericht van de uitgever weten. 'Ik verheug me enorm op onze samenwerking, het is de nieuwe impuls die ik zocht en ik ben ervan overtuigd dat we samen mooie dingen gaan maken.'

Uitgever Erwin Koning is niet minder opgetogen. 'Met veel plezier en trots verwelkomen wij Charles den Tex. Binnen de uitgeverij zijn veel fans van zijn werk, en wij kijken ernaar uit om samen met hem te gaan werken aan de publicatie van zijn nieuwe thriller. Met diverse auteurs heeft HarperCollins Holland al een mooie basis in het thrillergenre, en de komst van Charles verstevigt dit groeiende spanningsfonds.'

Den Tex is niet de eerste auteur die naar HarperCollins verkast. Eerder maakten Judith Visser en Jeroen Windmeijer de overstap. Ook Karin Slaughter, Linwood Barclay en Patricia Cornwell sloten een deal met het uitgeefconcern.

23 januari 2019

Nog bezig (nieuws, 2019)


Mama Penoza schrapt thriller
In het najaar van 2016 won ze het tv-programma De pennen zijn geslepen. Maar de prijs, een contract voor het schrijven van een thriller, heeft actrice Monic Hendrickx nog steeds niet verzilverd. Sterker nog, haar pennenvrucht wordt geen spannend boek.

Voor wie destijds niet behoorde tot de groep van om en nabij de honderdduizend kijkers: De pennen zijn geslepen was een programma waarin een aantal min of meer bekende Nederlanders met elkaar de strijd aangingen in het schrijven van een spannend verhaal. De literaire agenten Paul Sebes en Willem Bisseling en bestsellerauteur Saskia Noort vormden de jury die na aan het eind van elke aflevering de in hun ogen minst presterende auteur naar huis stuurde.

De kandidaten moesten opdrachten vervullen die met het thema van de desbetreffende uitzending (over karakters, plot of dialogen) te maken hadden. Tussendoor kregen de deelnemers schrijftraining van Sebes en Bisseling. Wijze raad kwam tenslotte van Noort die invoelende gesprekken voerde met de kandidaten.

Monic Hendrickx, onder meer bekend van haar rol als drugsmoeder Carmen van Walraven in de tv-serie Penoza, haalde samen met oorlogsverslaggever Arnold Karskens de finale. Haar verhaal De dwaling werd als beste verkozen en Hendrickx kreeg de belofte dat een boek van haar hand zou worden uitgegeven.

Eind 2017 meldde Paul Sebes dat het boek in de maak was. Hij verwachtte toen dat het manuscript van Hendrickx in het voorjaar van 2018 zou zijn afgerond. Nu laat hij weten dat de actrice nog steeds met schrijven bezig is. Verder is er niets nieuws te melden, behalve dat het boek geen thriller wordt...

22 januari 2019

Millennium 6 (nieuws, 2019)

David Lagercrantz (foto: Cato Lein)

Lisbeth versus Camilla
Twee jaar na deel vijf in de Millennium-serie verschijnt de zesde thriller in deze reeks. Op 29 augustus ligt Zij die moet sterven in de winkel. Schrijver David Lagercrantz heeft dan even veel boeken geschreven in deze reeks als de oorspronkelijke bedenker, Stieg Larsson.

Een Millennium-thriller zonder Lisbeth Salander is als een vaas zonder bloemen of als een deel uit de Baantjer-reeks zonder rechercheur De Cock. In de nieuwe thriller maakt het ijzersterke karakter dus opnieuw haar opwachting. Ditmaal maakt Lisbeth Salander zich op voor de finale strijd met haar zus.

Op een morgen wordt een dakloze man dood aangetroffen in een park. Journalist Mikael Blomkvist, die vastloopt in een artikel over de uitbundig fake news producerende Rusissche 'troll factories', wordt door lijkschouwer Frederika Nyman gebeld omdat zijn nummer bij deze man is aangetroffen. Weet hij wie de onbekende dode is?

Lisbeth Salander bevindt zich op dat moment in Moskou. Ze heeft haar uiterlijk aangepast en heeft besloten om nooit meer de prooi te zijn, maar de jager. Op een feest in een restaurant waarvan de eigenaar ook het brein achter een aantal 'troll factories' is, wil ze eens en voor altijd met haar zus Camilla afrekenen...

De Zweedse schrijver David Lagercrantz is journalist en scoorde een internationale bestseller Ik, Zlatan over de voetballer Zlatan Ibrahimović. Hij beheert de Millennium-nalatenschap van Stieg Larsson op succesvolle wijze, van het eerste deel dat Lagercrantz geschreven heeft, Wat ons niet zal doden, zijn wereldwijd vijf miljoen exemplaren verkocht.

Naast zijn schrijverschap zit hij in het bestuur van de Zweedse afdeling van de internationale schrijversorganisatie PEN. De schrijver zit bepaald niet op zijn centen, zo heeft hij van de Millennium-opbrengsten donaties gedaan aan een organisatie die het lezen onder kinderen wil stimuleren en aan een fonds voor onderzoeksjournalistiek in Zweden.

17 januari 2019

Groeicijfers (nieuws, 2019)


'Oorsprong' bestverkochte thriller van 2018
Dan Brown schreef met Oorsprong het bestverkochte boek van 2017. Dat kunstje wist de Amerikaanse bestsellerauteur een jaar later niet te herhalen. Wel was zijn laatste boek de bestverkochte thriller van 2018. En dat is andere koek.  


Xander Uitgevers deed met De zeven zussen van Lucinda Riley vorig jaar goede zaken. De roman werd met 129.000 exemplaren het bestverkochte boek van 2018. Riley mag met recht de schrijfster van 2018 worden genoemd, drie andere titels uit de Zeven zussen serie staan op de 21ste, 33ste en 47ste plek. De acht bergen van Paolo Cognetti (De Bezige Bij) staat op de 2de plek met 126.000 verkochte exemplaren. En Oorsprong van Dan Brown (Luitingh-Sijthoff) bezet met 114.000 verkochte boeken de 3de plek.

Opvallend is het verschil in verkoopaantallen van het bestverkochte boek. Riley verkocht in 2018 dus 129.000 stuks, Brown liet een jaar eerder 243.770 exemplaren van Oorsprong over de toonbank vliegen. In 2016 was Judas van Astrid Holleeder met maar liefst 382.974 de grote winnaar. Journalist Joris Luyendijk won de strijd in 2015 met 306.866 stuks van zijn belevenissen in de City, Dit kan toch niet waar zijn.

Volgens de Stichting CPNB die deze en andere cijfers bekendmaakte, is de boekenverkoop voor het vierde achtereenvolgende jaar gegroeid. De totale boekenmarkt nam met 2% in omzet toe. In totaal is voor € 541 miljoen aan boeken verkocht, de lezer schafte vaker een duurder boek aan. Lezers kochten in totaal 41 miljoen boeken, daarmee blijft de afzet net als de voorgaande twee jaren nagenoeg gelijk.

Suzanne Vermeer voert de lijst met bestverkochte Nederlandstalige spannende boeken aan met twee titels, respectievelijk Super de luxe en IJskoud. Daarna volgen Astrid Holleeder (Dagboek van een getuige), Linda van Rijn (Zeezicht) en weer Astrid Holleeder met Judas.

De toptien 'Spanning vertaald' ziet er als volgt uit:

1 Oorsprong van Dan Brown (Luitingh-Sijthoff)
2 De dag van de doden van Nicci French (Ambo|Anthos)
3 Gespleten van Karin Slaughter (HarperCollins)
4 Het meisje in het ijs van Robert Bryndza (Boekerij)
5 Iene Miene Mutte van M.J. Arlidge (Boekerij)
6 Ragdoll van Daniel Cole (Luitingh-Sijthoff)
7 Goede dochter van Karin Slaughter (HarperCollins)
8 Doodskleur van David Baldacci (A.W. Bruna)
9 De jongen in de sneeuw van Samuel Bjørk (Luitingh-Sijthoff)
10 Oktober van Søren Sveistrup (A.W. Bruna)

15 januari 2019

Scheepsrecht (nieuws, 2019)

Anniko van Santen leidt voor derde keer jury Gouden StropAnniko van Santen, het boegbeeld van het tv-programma Opsporing Verzocht, is voor het derde achtereenvolgende jaar voorzitter van de jury van de Bookspot Gouden Strop. Dit valt af te leiden uit de blog die bibliotheekmedewerker Lilian Hulzebos heeft geschreven voor Biblionet Groningen. Hulzebos maakt de komende twee edities deel uit van de jury.

De overige juryleden zijn ook bekend, schrijft Hulzebos. Het gaat om Herma Schipperheijn van boekhandel Augustinus Nijmegen en de recensenten Jos van Cann en Gijs Korevaar (Thrillerweb). Schipperheijn en Van Cann zaten vorig jaar ook al in de jury.

De jury is op 18 december voor het eerst bijeen geweest. Ten kantore van de Stichting CPNB in Amsterdam gaf CPNB-directeur Eveline Aendekerk het startschot voor de beraadslagingen. Volgens Hulzebos is er een recordaantal boeken ingezonden voor de Gouden Strop. 'Dat betekent dat ik de komende tijd veel mag lezen, zo'n 35 thrillers!'

De jury van de Gouden Strop. Staand: Jos van Cann, Herma Schipperheijn, Anniko van Santen. Zittend: Gijs Korevaar en Lilian Hulzebos
Elk boek wordt volgens Hulzebos door twee juryleden gelezen, die vervolgens een waardering van 1 tot 5 geven. De selectie van de laatste tien boeken lezen alle juryleden.

Dat een en dezelfde persoon drie jaar achtereen de jury van de Gouden Strop kon leiden, was in het verleden nog in strijd met de reglementen. Die bepaling is nu geschrapt. In de reglementen is wel opgenomen dat een debuterend schrijver niet tegelijk de Gouden Strop én de Schaduwprijs kan winnen. Komen de jury's van de Strop en de debutantenprijs tot dezelfde winnaar, dan krijgt deze de Gouden Strop en gaat de Schaduwprijs naar de 'runner-up'. Donald Nolet was in 2014 dus de laatste die met Versleuteld de dubbelslag maakte. In 2010 leverde Bram Dehouck dezelfde prestatie met De minzame moordenaar.

De longlist van de Gouden Strop, die in 1986 voor het eerst werd uitgereikt, wordt op 17 april vrijgegeven, de shortlist volgt op 1 mei. Op woensdag 29 mei maakt de jury bekend wie de 32ste winnaar is van de Bookspot Gouden Strop. In 1988 en 1990 werd de prijs niet uitgereikt wegens te weinig inzendingen.

Firewalls neergehaald (nieuws, 2019)

Een bloedlinke 17-jarige scholier


Drie jaar geleden kondigde de Britse journalist/thrillerschrijver en voormalig MI6-agent Frederick Forsyth aan zijn tekstverwerker aan de wilgen te hangen. Maar gelukkig is de bestsellerauteur op zijn schreden teruggekeerd. Vorig najaar verscheen zijn nieuwe thriller The Fox in zijn moerstaal en vanaf 5 februari ligt de Nederlandse vertaling onder de titel De Vos in de winkel.

Centraal in De Vos staat de vraag: wat als het gevaarlijkste wapen ter wereld geen langeafstandsraket, biologisch wapen of kernbom is, maar een 17-jarige scholier?

Het voormalige hoofd van de Britse geheime dienst Adrian Weston wordt midden in de nacht wakker gebeld door de premier. Haar bericht is schokkend: de strengst beveiligde firewalls ter wereld, van het Pentagon, de NSA en de CIA, zijn tegelijkertijd gehackt door een hacker met de bijnaam 'de Vos'. 

Wat nog schokkender blijkt is dat de Vos een Britse scholier is, zonder kwaad in de zin. De jongen beschikt gewoon over een verbluffend geniale geest. De Vos, Forsyths achttiende thriller, is gebaseerd op de belevenissen van de Britse hackers Gary McKinnon en Lauri Love. Het vertelt het verhaal over een achttienjarige scholier met het aspergersyndroom, die in staat is om door firewalls heen te dringen en de geheimen van buitenlandse overheden en andere grotere organisaties bloot te leggen.

De schrijver erkende eerder dat hij plannen had om 'met pensioen te gaan', maar nadat hij de plot voor het nieuwe boek had verzonnen vond hij een verspilling van tijd om er niet mee verder te gaan. In 2016 zei Forsyth nog dat hij geen onderwerpen meer heeft waarover hij wil schrijven. Na zijn laatste reis naar Somalië om research te doen voor de thriller The Kill List, zei zijn vrouw: 'Je bent nu veel te oud, deze plaatsen zijn verdomd gevaarlijk en je rent niet meer zo snel als je jaren geleden deed.' Hij probeerde nog online informatie over het land te vinden, maar de resultaten vielen hem zwaar tegen. 'Ik vond slechts statistieken, maar geen sfeer.'

Frederick Forsyth (Ashford, 25 augustus 1938) werd op 19-jarige leeftijd piloot voor de RAF. Vanaf 1958 werkte hij als journalist en oorlogscorrespondent voor onder andere persbureau Reuters en de BBC. Hij versloeg de Biafra-oorlog in Nigeria, wat in 1969 resulteerde in zijn eerste boek, The Biafra Story. Het idee voor zijn romandebuut De dag van de Jakhals kreeg hij nadat hij als verslaggever in o.a. Parijs en Oost-Berlijn had gewerkt. Sindsdien combineert hij het schrijven van boeken met het schrijven van opiniestukken en columns voor de radio en voor diverse kranten en tijdschriften zoals de Daily Express en Times Magazine. Zijn boeken schrijft hij nog op een typemachine. A.W. Bruna geeft Forsyth al uit sinds 1971.

Forsyths eerste thriller, The Day of the Jackal, verscheen in 1971 en was direct een succes. Het boek gaat over een aanslag op het leven van de Franse president Charles de Gaulle door rechts-extremisten die boos waren om de president ermee instemde dat Algerije onafhankelijk werd. De verfilming met in de hoofdrol Edward Fox werd een klassieker. Forsyth is actief lid van de Britse Conservatieve Partij en verschijnt met enige regelmaat in de media om uiting te geven aan zijn links-conservatieve ideeën en zijn euroscepticisme. Hij is voorstander van een Brexit. Van Forsyths boeken werden wereldwijd 70 miljoen exemplaren verkocht.

14 januari 2019

Overlevingskunst (nieuws, 2019)

Nieuwe thriller van Thomas Harris heet 'Cari Mora'Geleidelijk aan wordt iets meer bekend over de aanstaande thriller van Thomas Harris, die eind jaren 80 een onvergetelijke bestseller scoorde met The Silence of the Lambs. Het nieuwe boek is getiteld Cari Mora en is volgens uitgeverij William Heinemann 'een verhaal over het kwaad, hebzucht en de gevolgen van een duistere obsessie'.  


Niet alleen gaf de uitgever de titel vrij van de nieuwe thriller van Harris, zijn eerste boek na dertien jaar stilte, ook werden enkele details over de verhaallijn onthuld. De geplande publicatiedatum van het boek, de eerste standalone thriller van Harris in meer dan veertig jaar, is 13 mei.

Cari Mora is nogal cryptisch omschreven als een verhaal waarin 'monsters op de loer liggen in de barsten tussen mannelijke verlangens en vrouwelijke overlevingskunst'. De protagonist is Cari Mora, een huisbewaarder van een villa aan de kustlijn van Miami Beach. Onder het huis ligt voor 25 miljoen dollar aan kartelgoud opgeslagen. Meedogenloze lieden zijn er al jaren naar op zoek. Ze worden geleid door ene Hans-Peter Schneider. Gedreven door onwaarschijnlijke behoeften verdient hij zijn geld door invulling te geven aan de gewelddadige fantasieën van andere, rijke mannen.

Cari Mora is het geweld in haar geboorteland ontvlucht. Ze geniet twijfelachtige bescherming onder een zogeheten Temporary Protected Statys van de Amerikaanse politiedienst ICE. Om het hoofd boven water te houden, heeft ze vele baantjes. Mora trekt de aandacht van Hans-Peter Schneider die de goudschat onder de villa op het spoor is. Maar Cari Mora beschikt over buitengewone en verrassende capaciteiten en haar wil om te overleven is al eens eerder op de proef gesteld.

Bron: The Bookseller

12 januari 2019

Verrassing na Echo (nieuws, 2019)

Thomas Olde Heuvelt genoemd als geschenkauteurWie Nederland gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival, is nog steeds een goed bewaard geheim. Maar wie het geschenkboekje voor de Spannende Boeken Weken gaat schrijven, is niet zo geheim meer. Van meerdere kanten heeft De Spanningsblog vernomen dat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid Thomas Olde Heuvelt is gecontracteerd voor de levering van de cadeaunovelle. 

De Stichting CPNB maakt in de loop van deze maand openbaar wie dit jaar de opvolger wordt van Boris Dittrich als geschenkauteur. Dan worden ook de titel en enkele details over de verhaallijn vrijgegeven. Maar hier en daar is de naam van de 35-jarige Thomas Olde Heuvelt al gevallen. Nog een aanwijzing is de volgende tekst op de Engelstalige website van de nogal internationaal georiënteerde auteur: 'Surprise release (NL) - check back details for this release soon'. Bovendien is de timing van de publicatie van het cadeauboekje promotioneel gezien perfect: een maand na de publicatie op 7 mei van Olde Heuvelts nieuwe boek Echo.

De keuze voor Olde Heuvelt als geschenkauteur is even opmerkelijk als verrassend. De in  Nijmegen geboren Thomas Baudelet Olde Heuvelt is anders dan de cadeauschrijvers die hem voorgingen, geen auteur pur sang van misdaadromans of thrillers. Zijn werkgebied is meer het fantastische genre. Of zoals Wikipedia het verwoordt: 'Zijn werk valt in te delen onder magisch realisme, fantasy, moderne horror en spanning.' Olde Heuvelt won in 2009 en 2012 de Paul Harland Prijs voor het beste fantastische verhaal. Met zijn verhaal The Boy Who Cast No Shadow werd hij als eerste Nederlander ooit genomineerd voor de Amerikaanse Hugo Awards, de jaarlijkste publieksprijs voor fantasy en sciencefiction.

Zijn grootste succes tot dusver boekte Olde Heuvelt in 2013 met HEX, zijn bestverkocht roman. In HEX is het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek in de greep van een vrouw uit de zeventiende eeuw, wier ogen en mond zijn dichtgenaaid. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend. Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit online viral te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken.

In het buitenland deed Olde Heuvelt goede zaken met HEX. Hij kreeg lovende woorden van Stephen King en George R.R. Martin en de rechten van de fantasythriller werden verkocht aan de Amerikaanse uitgeverij Macmillan/Tor (US, Canada) en de Britse uitgeverij Hodder & Stoughton (UK, Australië). Volgens zijn uitgeverij Luitingh-Sijthoff leverde Olde Heuvelt hiermee een unieke prestatie: zelden is het een Europese genreschrijver gelukt om door te breken op de Angelsaksische markt. Olde Heuvelt bezoekt in zes weken tijd 36 Amerikaanse steden om zijn boek te promoten. De film- en televisierechten werden verkocht aan Warner Bros. HEX is in 22 talen vertaald.

Zes jaar na de publicatie van HEX ligt de nieuwe thriller van Olde Heuvelt in de winkel, getiteld Echo. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff bestempelde eerder het boek als 'een huiveringwekkende thriller over obsessie, bezetenheid en de onverwoestbare kracht van de natuur.'

Echo gaat over Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin. Beiden worden enorm aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt ze het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn. Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt...

UPDATE 17 JANUARI: Olde Heuvelt maakte in het tv-programma Tijd voor Max bekend dat zijn geschenkboekje Dolores Dolly Poppedijn zal heten. Hij noemt het verzoek van de Stichting CPNB om de cadeaunovelle te schrijven een 'enorm dankbare opdracht. De novelle leent zich perfect voor de echt gemene spannende vertellingen waar ik verzot op ben. Roald Dahl was daar een grootmeester in.

Dolores Dolly Poppedijn vertelt het verhaal van een vrouw die na de dood van haar baby Dolores steeds verder afglijdt tot waanzin in haar poging haar baby te herscheppen. Olde Heuvelt: 'Het is mijn ode aan The Yellow Wallpaper van Charlotte Perkins Gilman (1892), het beste kortverhaal ooit geschreven. Niet alleen een van de eerste werken van de feministische literatuur, dat door de waanzin van de vertelster kritiek leverde op de sociale onderdrukking van vrouwen in Amerika, maar ook een ijzersterke horror story.'

10 januari 2019

Workshop in Frankrijk (nieuws, 2019)

Verziekte verhoudingenThrillers over pesten, ze zijn niet zeldzaam. Loes den Hollander schreef er over in Zwanenzang, Judith Visser ging met het thema aan de haal in Stuk, de Zweed Stefan Ahnhem deed dat in Zonder gezicht en Simone van der Vlugt brak door met haar thrillerdebuut De reünie, waarin ze het fenomeen treiteren op de werkvloer aanstipte.

Nu kan er niet genoeg over pesten worden geschreven, want nog steeds is het een groot maatschappelijk probleem. Op 15 januari verschijnt bij uitgeverij De Fontein de tweede thriller van Liesbeth van Kempen met als titel Verpest. Het thema laat zich raden...

De thriller gaat volgens de uitgeverij over de verstrekkende gevolgen van pesten op de middelbare school en het effect ervan op het volwassen leven.

Over Verpest: Wanneer coach Barbara in Frankrijk een workshop verzorgt heeft ze al snel in de gaten dat de zeven deelnemers een gedeeld verleden hebben. De onderlinge sfeer is vijandig en ondanks Barbara’s verwoede pogingen komen ze niet nader tot elkaar.

Wanneer gedurende de week steeds meer deelnemers verdwijnen wordt duidelijk dat het verleden de zeven in rap tempo en niet zonder gevaar inhaalt. In een race tegen de klok moet de waarheid achterhaald worden.

Liesbeth van Kempen debuteerde in 2015 met Gevaarlijk spel. Zij is mede-oprichter van Moordwijven, een collectief van vrouwelijke thrillerauteurs.

09 januari 2019

Rotzooi opruimen (nieuws, 2019)

Deon Meyer schrijft vervolg op geschenkboekDe niet doorgewinterde thrillerliefhebber kreeg twee jaar geleden de kans om kennis te maken met het werk van Deon Meyer. De Zuid-Afrikaanse schrijver was door de CPNB benaderd om het geschenkboekje voor de Spannende Boeken Weken 2017 te schrijven. Dat werd de goed ontvangen korte novelle De vrouw in de blauwe mantel, waarin rechercheurs Bennie Griesel en Vaughn Cupido zich vastbijten in de zaak van het Gebleekte Lijk. Op 12 februari verschijnt bij uitgeverij A.W. Bruna de thriller Prooi. 'Het vervolg op het geschenkboekje', aldus de uitgever.


In de buurt van de Drie Susters, een drietal heuvels in het Karoo National Park, wordt naast het spoor het stoffelijk overschot gevonden van Johnson Johnson. Ze hadden niet om de zaak gevraagd, Bennie Griesel en Vaughn Cupido, maar toch krijgen ze die op hun bordje. De 'Valken', oftewel de afdeling Ernstige Delicten, mogen de rotzooi van de nationale politie, de SAPS,  weer opruimen, zoals gewoonlijk.

De man is kennelijk van de meest luxueuze trein ter wereld af gesprongen. Twee verdachte passagiers aan boord van de trein, lijken in rook opgegaan.

In Bordeaux geniet Daniel Darret van een rustig bestaan, nadat hij zijn gewelddadige verleden achter zich heeft gelaten. Maar dan doet een oude kameraad een beroep op hem om zijn vaderland te dienen. Zijn prooi: de corrupte president. Lukt het de Valken de aanslag te dwarsbomen? En kan Daniel ontkomen aan de meedogenloze Russen die het op zijn leven gemunt hebben?

Deon Meyer is auteur van elf misdaadromans met Zuid-Afrika als decor. Zijn boeken hebben veel internationale prijzen ontvangen, zijn in 25 talen vertaald en krijgen steevast juichende recensies. Zijn thriller 13 uur werd in 2012 verkozen tot VN Thriller van het Jaar, hetgeen zijn doorbraak bij het grote publiek betekende.

Meyer had een flinke kluif aan het schrijven van het geschenkboekje. 'Ik vond het lastig om een korte novelle te schrijven', zei hij in een interview. 'Je wilt haar de diepte van een roman geven, maar je hebt daar nauwelijks ruimte voor. Toch moeten de karakters goed uit de verf blijven komen.'

07 januari 2019

Boetedoening (nieuws, 2019)


Schrijver van 'Death Wish' overleden
De Amerikaanse schrijver Brian Garfield is, naar nu bekend is geworden, op 29 december overleden in zijn huis in Pasadena. Garfield, die leed aan de ziekte van Parkinson, is het meest bekend om zijn thriller Death Wish, die later, met Charles Bronson in de hoofdrol, werd verfilmd. Garfield werd 79 jaar.


Garfield, een verre nazaat van de schrijver Mark Twain, schreef meer dan zeventig boeken waarvan wereldwijd meer dan twintig miljoen exemplaren werden verkocht. De meeste boeken betroffen westerns, misdaadromans en non-fictie. Een kleine twintig films zijn op zijn verhalen gebaseerd.

Zijn meest bekende boek is Death Wish uit 1972 over een man uit New York wiens vrouw en dochter worden beroofd. De overvallers doden zijn vrouw en zijn dochter moet haar leven slijten als een kasplantje. Vader neemt op nietsontziende wijze wraak. Volgens Brian Garfield was het zijn doel om te laten zien hoe 'een doodgewone kerel afdaalt in krankzinnigheid'.

Brian Garfield
Twee jaar na de publicatie van Death Wish kwam de gelijknamige film uit, met een onvergetelijke rol van Charles Bronson. Daarna volgden nog eens vier Death Wish-films, ook met Bronson in de hoofdrol. In 2018 kwam een remake van de eerste film uit, nu met Bruce Willis in de hoofdrol.

De schrijver was bepaald niet in zijn nopjes met de filmbewerkingen. Hij schreef een vervolg op Death Wish die hij Death Sentence (1975) noemde. Het boek was voor hem zijn 'boetedoening' voor het vele geweld in Death Wish. De held in Death Sentence is niet een persoon die schiet voor zijn plezier. Hij zegt: 'Iedere idioot kan mensen doden, maar je kunt niemand iets leren door hem te doden.'

Garfield was nauwelijks betrokken bij de totstandkoming van de films. Hij hield zichzelf opzettelijk verre van het proces dat hij onsmakelijk vond, ook al betekende dat dat hij de controle uit handen gaf. Een uitzondering maakte hij voor de bewerking van zijn roman Hopscotch uit 1975 waarmee hij een Edgar Award won. Garfield maakte van het verhaal een comedy met Walter Matthau in de hoofdrol.

'Ik verkies het schrijven van boeken, omdat het boek van de schrijver is', zei hij ooit. 'En niemand heeft de macht om mij te vertellen hoe ik het moet doen.' Garfield was een snelle schrijver. Hij zei dat hij Death Wish in twee weken tijd had voltooid. Waarop zijn vrienden vroegen: 'Waarom duurde het zo lang?'

Bron: New York Times


Dat zoeken we op!!! (nieuws, 2019)

Stand van zakenOp 1 januari 2019 is er weer een nieuwe thrillerquiz begonnen op het Twitteraccount van De Spanningsblog. Op deze plek komen de vragen en de antwoorden te staan en zal eens per week de tussenstand worden weergegeven. Deze post wordt dus bijna dagelijks geactualiseerd.


Voor wie nog wil meedoen, volgen hier de spelregels. Als je het antwoord weet op de op Twitter gestelde vraag, geef dan de oplossing door via een DM aan @despanningsblog. Met een DM is je antwoord voor andere deelnemers aan de quiz niet zichtbaar, belangrijk dus. De snelste deelnemer met het juiste antwoord krijgt 10 punten, de tweede krijgt 9 punten bijgeschreven achter zijn of haar naam, de derde ontvangt 8 punten, etc. De tiende deelnemer en alle anderen daarna met de goede oplossing krijgen 1 punt. Na elke spelweek wordt hieronder de tussenstand gemeld.

Het is een quiz zonder prijzen, deelname is gratis. Met de quiz wil De Spanningsblog wat meer informatie over het thrillergenre verspreiden en de competitiedrift onder de deelnemers aanwakkeren. Belangrijk: het is vooral voor de leuk. 


De vragen: 

1 We zoeken twee schrijvers die op 1 januari geboren zijn. De eerste debuteerde in 2010 met een thriller over een oud-rechercheur van de NYPD. De tweede is zoon van een Armeense zakenman en een Griekse moeder. Antwoord: John Verdon en Petros Markaris.  

2 Deze cover is een tikje bewerkt. Noem de bijbehorende auteur en de titel van de thriller. Antwoord: Jussi Adler-Olsen met Het alfabethuis & De bedrijfsterrorist. 

3 Welk boek waarin de auteur van De eetclub dacht verhaalelementen uit haar bestseller te herkennen, noopte haar naar de rechter te stappen? Wie won uiteindelijk de juridische strijd? Antwoord: Het gaat om het boek Het reservaat van Liselotte Stavorinus.

4 Schrijfster, geboren te Northumberland (drie miljoen verkochte boeken), lanceerde een award voor de beste thriller die zich afspeelt in het noordoosten van Engeland. Hoe heet deze prijs? Antwoord: The Lindisfarne Prize, een initiatief van L.J. Ross.

5 Derde, Bloed, Kwaad, Advocaat, Angst, Zus, Los, Kanten, Vrienden, Nacht. Deze woorden komen voor in de titels van thrillers van één auteur. Wie is deze schrijver? Antwoord: René Appel.

6 Van welke uitgeverij of imprint is dit het logo? Antwoord: Aspe NV, de uitgeverij van de Vlaamse bestsellerauteur Pieter Aspe

7 Actrice, bekend van o.a. The Tudors, Lewis en Midsomer Murders, schreef thriller over verrassend verlopen reis naar een tropisch eiland. Boek komt binnenkort uit in Nederlandse vertaling. Wie is de auteur? Antwoord: Catherine Steadman.

8 Wat is de eerste plaats delict in het tachtigste deel van de Baantjer-reeks? Antwoord: Het Concertgebouw in Amsterdam.

''We hebben een lijk', zei Guy Van de Cauter op de drempel van de keuken.' Dit is de eerste zin van het eerste hoofdstuk van een boek dat de Gouden Strop won. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Johanna Spaey met Dood van een soldaat.

10 We hebben de schaar in de cover van een thriller gezet. Noem auteur en titel van dit boek. Antwoord: Anna Levander met Doodsmak.

11 Britse journaliste, werkzaam bij Marie Claire, komt in 2020 met een spionagethriller. Hoe heet ze? Tip: Ze draagt dezelfde achternaam als haar opa/geheim agent, die in de vorige eeuw voor de Sovjets spioneerde. Antwoord: Charlotte Philby.

12  Charles den Tex, het echtpaar Hoogstraaten, Sara Lövestam en Håkan Nesser schrijven allemaal spannende boeken. Maar wat hebben ze nog meer gemeen? Antwoord: Ze wonnen allemaal De Gouden Vleermuis, een oeuvreprijs van het Nederlands Thrillerfestival.

13 We zoeken een Nederlandse auteur van spannende boeken. Daarnaast laat deze zich betalen door mensen die door tv-programma's, al dan niet met verborgen camera, 'overvallen' zijn. Wie? Antwoord: Schrijver en advocaat Max van Olden.

14  Welke uitgeverij (of uitgeverijen) leverde(n) tot en met 2018 de meeste auteurs van het geschenkboekje voor de Maand van het Spannende Boek dan wel de/Spannende Boeken Weken? Antwoord: De uitgeverijen A.W. Bruna en Ambo|Anthos leverden ieder vijf geschenkauteurs.

15 Daar is-ie weer: de verknipte cover. Noem bijbehorende auteur en titel. Antwoord: Escober met Overkill.

16  Welke auteur schrijft columns voor een tijdschrift over een Engels graafschap, noemt zichzelf autogek en heeft Aston Martins, een gemodificeerde Mercedes, een Bentley en twee klassieke Jaguars onder zijn carport staan? Antwoord: De Britse schrijver Peter James.

17 Welke voorouder hebben de schrijver van de detectives over Sherlock Holmes en de Britse acteur die deze speurder speelt, gemeen? Antwoord: Schrijver Arthur Conan Doyle en Sherlock-acteur Benedict Cumberbatch hebben de Hertog van Lancaster als voorouder, John of Gaunt. In het Nederlands: Jan van Gent (heeft overigens niets met de gelijknamige vogel te maken).

18 De schrijver van Verraad en De afrekening won ooit de Gouden Strop. Wie was in dat vreugdevolle jaar de juryvoorzitter? Antwoord: Peter Kuijt.

19 Welke schrijver werd geboren in Reading, had een jazzmusicus als vader en een zangeres als moeder, was correspondent, lijdt aan de ziekte van Parkinson en ontvangt dit jaar een oeuvreprijs? Antwoord: Martin Cruz Smith. Krijgt dit jaar de eretitel Grand Master van de MWA, Mystery Writers of America.

20 Dit is een Amerikaanse bestsellerauteur, verkocht volgens Wikipedia meer dan 100 miljoen boeken. Wie is dit? Antwoord: Patricia Cornwell.

21 Wie schreef welke prijswinnende thriller over een getatoeëerde aanrander die in een Belgische badplaats twee meisjes te grazen neemt, terwijl de risico van een aanslag in de rest van het land groot is? Noem auteur én titel boek. Antwoord: Jos Pierreux met Niets erger dan spijt.

22 Een Italiaan schiet een Duitse zakenman vier kogels door het hoofd. Daarna stampt hij zo hard op de schedel van het slachtoffer dat de hak van zijn schoen afbreekt. In welke thriller komt deze scène voor? En wie schreef het boek? Antwoord: Het is een scène uit De zaak Collini van Ferdinand von Schirach.

23 Welke schurk werd in 1933 geboren, zag zijn ouders gedood worden door een Duitse Stuka, leefde jaren later als een God in Firenze en werd door de Amerikaanse autoriteiten verantwoordelijk gehouden voor de moord op zeker negen mensen? Antwoord: Hannibal Lecter.

24 Het mes erin! We hebben weer een thrillercover toegetakeld. Noem de auteur en de titel die bij deze thriller horen. Antwoord: Alles verloren van Roel Janssen.
25 Welke linkshandige onrechtbestrijder had een moeder die prostituee was en een vader die als advocaat de Amerikaanse gangster Mickey Cohen verdedigde? Zelf joeg hij in Vietnam op strijders in hun ondergrondse gangenstelsels. Antwoord: Harry Bosch, een creatie van schrijver Michael Connelly.

26 In februari verschijnt de thriller Blonde Dolly van Tomas Ross. De schrijver heeft laten weten nu al weer te denken aan een nieuwe thriller, opgehangen aan een gebeurtenis uit 2018. Welk nieuwsfeit was dat? Antwoord: Het gestuntel van agenten van de Russische geheime dienst GROe om het computernetwerk van de OPCW in Den Haag te hacken.

27 We hebben de schaar gezet in een thrillercover. Noem naam auteur en de titel van het boek. Antwoord: Roslund & Hellström - De uitlevering.

28 De Sikorsky Hoverfly MK1 kwam van achter de vulkanische kegel van de Damawand vandaan en volgde, gestadig dalend, een zuidoostelijke koers in de richting van Teheran. Dit is de eerste zin van een boek dat de Gouden Strop won. Noem auteur en titel. Antwoord: Bob Mendes met De kracht van het vuur.

29 Welke auteur werd geboren in de plaats waar een aanslag was op vader en dochter Skripal, was winkelbediende, copywriter en runde een uitlaatservice, interviewde Michael Douglas en Robin Williams, houdt van patat met currysaus en The Killers en Foo Fighters? Antwoord: C.J. Tudor.

30 Welke schrijvende BN'er werd in Hamburg geboren, overleed in Apeldoorn in 2017 en voltooide in de tussentijd 13 politieromans, waarvan altijd eerst de laatste pagina's werden geschreven? Tip: de auteur had bovendien iets met het getal 119. Antwoord: Will Simon. Het getal 119 slaat op Kamer 119 (op het politiebureau) van waaruit Simons speurders altijd opereerden.

31 Wie is dit? Antwoord: Schrijfster Gillian Flynn.

32 Onder welke stoornis gaan de twee personen gebukt die de inspiratie vormden voor het nieuwste boek van de schrijver van thrillers als De Cobra? Antwoord: De twee hackers die de inspiratie vormden voor De vos, de nieuwe thriller van Frederick Forsyth, lijden aan het Syndroom van Asperger.

33 Ex-politicus lanceerde enkele jaren geleden een thriller over een verknipte vogel die een mediamiljardair en zijn dochter ontvoert. De auteur kreeg lof toegezwaaid van de eindredacteur van de Dan Brown-thrillers. Noem auteur en titel. Antwoord: Herman Heinsbroek met Riskant spel.

34 Door een aanpassing van de spelregels zijn Bram Dehouck en Donald Nolet de enigen en 'laatsten der Mohikanen'. In welk opzicht? Antwoord: De twee schrijvers wonnen in respectievelijk 2010 en 2014 zowel de Gouden Strop als de Schaduwprijs. Nu de organisatie het reglement heeft gewijzigd kan het niet meer voorkomen dat een schrijver tegelijk deze twee prijzen wint.

35. Wie is dit? Antwoord: George Pelecanos.

36 Op zijn vijftigste verjaardag beloofde Suz Kcrams zich twee cadeaus. Dit is de eerste zin uit een boek dat de Gouden Strop won. Noem auteur en titel. Vijf bonuspunten als ook de twee cadeaus worden genoemd. Antwoord: Peter de Zwaan met Het alibibureau. De cadeaus waren: Geen boeken dikker dan 300 pagina's lezen en nooit meer ergeren.

37 Deze week, in 1995, overleed een thrillerauteur in het Zwitserse Locarno. Wie? Tip: De auteur van de bestseller De vrouw in het raam schreef naar eigen zeggen een dissertatie over deze collega. Antwoord: Patricia Highsmith.

38 Hier weer een verknipte cover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Michael Berg - Het meisje op de weg.

39 Welke van de volgende titels is een vreemde eend in de bijt, en waarom? Afgunst, Als broer en zus, Barst, De verrekijker, Grijs gebied, Onbegrepen, Onmacht en Versluiering. Antwoord: De verrekijker. Dit boekje van Kees van Kooten was een cadeau voor de Boekenweek. De andere titels waren geschenken tijdens de Maand van het Spannende Boek/Spannende Boeken Weken.

40 Welke Nederlandse misdaadauteur boekte successen met conferences als De bom en De supporter? Antwoord: Cabaretier Henk Elsink, iets minder bekend als de thrillerschrijver Elsinck.

41 Welke van de volgende drie beweringen over Ian Rankin is waar? 1. Hij komt bijna dagelijks in zijn stamkroeg The Oxford Bar in Glasgow. 2. Zijn voetafdruk is vereeuwigd bij het stadhuis in Edinburgh. 3. Hij kreeg al op zijn vijfenveertigste een oeuvreprijs. Antwoord: Bewering 3 klopt, de schrijver ontving in 2005 de Diamond Dagger. The Oxford Bar staat in Edinburgh. Bij het stadhuis zijn Rankins handafdrukken vereeuwigd in een stoeptegel.

42 De regisseur van deze film heeft ooit een thriller geschreven. Noem de titel van het boek én de auteur. Antwoord: Salvo van Dick Maas.

43 Schrijfster, in Engeland geboren maar op haar 8ste naar Australië verhuisd. Werkte als journalist voor de Hull Daily Mail en de Herald Sun. Zag de filmrechten van haar nogal vochtvrije debuutthriller gekocht worden door Reese Witherspoon. Wie zoeken we? Antwoord: Jane Harper, die van De droogte.

44 Zo'n tien jaar geleden werd op 14 februari een Amerikaanse misdaadauteur na een halve eeuw herenigd met zijn geliefde op een kerkhof in San Diego. Zijn eerste roman bevat de onsterfelijke zin Dode mannen zijn zwaarder dan gebroken harten. Wie zoeken wij? Antwoord: Raymond Chandler.

45 Wie is dit? Antwoord: De Schotse thrillerschrijfster Val McDermid.

46 Welke bewering over Esther Verhoef is niet waar? 1. Sinds 1995 kan ze van het schrijven haar gezin onderhouden. 2. Na het lezen van Doodsslaap van Greg Iles ging ze thrillers schrijven. 3. Haar eerste verhalen schreef ze op een Olympia typemachine. Antwoord: Bewering 2. Het was Doodsangst van Greg Iles die haar ertoe zette thrillers te gaan schrijven.

47 Zweedse journalist verkaste enkele jaren geleden naar Chileens dorpje. Hij dronk er wijn, voetbalde, maar schreef ook zijn eerste thriller waarin trollen zoveel haat via internet verspreiden dat drie verslaggevers worden vermoord. Noem auteur en titel boek. Antwoord: Pascal Engman - Patriotten.

48. Een verknipte cover. Noem auteur en titel die bij deze bewerkte voorkant horen. Antwoord: Linwood Barclay met Een tik op het raam.

49 Er was geen teken van leven te bekennen achter de gordijnen van Magda's flat, geen bewegende schaduw. Dit is de eerste zin uit een Stropwinnende thriller. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: René Appel met De derde persoon.

50 In welke van de volgende thrillers laat een seriemoordenaar een nog fladderende Taeniopygia guttata achter in zijn slachtoffers: Vogelvrij, De Vogelspin, Lokvogel, Vogelman, Operatie Vuurvogel of De Struisvogel-code? Antwoord: Vogelman, van Mo Hayder.

51 Wie schreef in 1982 welke wereldhit, gezeten aan het bureau in de Jamaicaanse villa van de schepper van James Bond? Antwoord: Sting verbleef in de villa Goldeneye van Ian Fleming en schreef daar Every breath you take.

52 Noem de juiste naam van deze schrijver. Antwoord: Sean French.

53  Welke schrijfster werkte in een vorig leven als receptioniste en werd ontslagen nadat ze uitgaande post had voorzien van een sticker over haar thrillerdebuut, over bepaalde vrouwen in 010? Antwoord: Judith Visser.

54 De baas van Slough House, het afvalputje van de Britse geheime dienst, is een bullebak. Op welk beroemd thriller- en tv-personage is dit karakter uit de boeken van Mick Herron gebaseerd? Antwoord: Op rechercheur Andy Dalziel, een creatie van Reginald Hill.

55 Citaat uit een interview in VN's Thrillergids: Ik heb toen ik in 1982 op de achterbank van een politieauto zat in mijn eigen pols geschoten. En: Anne en ik delen een aantal karaktereigenschappen. Ze is direct en gaat tot het uiterste om een dader te kunnen aanhouden. Welke auteur is hier aan het woord? Antwoord: Joop van Riessen.

56 De verknipte cover. Noem auteur en titel van dit boek. Antwoord: Derwent Christmas met De stilte voor Julia.

57 Belgische econoom die meewerkte aan de invoering van de euro, komt dit voorjaar met een thriller over de moord op een advocaat in Gent. Noem auteur en titel. Antwoord: Jan Smets met Theater.

58 Welke van de volgende feiten over Harlan Coben is niet waar? 1. Hij wilde eerst zijn held Myron de achternaam Moszkowicz geven. 2. Hij speelde een kale man in de Franse verfilming van Niemand vertellen. 3. Hij werkte als reisleider aan de Costa Brava. De laatste bewering klopt niet, hij was werkzaam aan de Costa del Sol.

59 Welke van de volgende spannende geschenkboekjes had tot dusver de hoogste oplage: Onbegrepen, Erken mij, Grijs gebied, Vector, Onmacht, De ooggetuige of Nooit alleen? Antwoord: Onmacht (2010) van Charles den Tex had een recordoplage van 865.000 exemplaren.

60 Herken de schrijver. Wie is dit? Antwoord: Colin Bateman.

61 Citaat uit een interview in VN's Thrillergids: Ik werkte vijftien jaar in Londen als financieel journalist en ik nam elke dag de trein naar mijn werk. Wie is hier aan het woord? Antwoord: Paula Hawkins.

62 In Delft geboren schrijfster, deed een studie bouwkunde, was handschriftkundige, richtte een tijdschrift op en publiceerde een viertal thrillers over onder andere bouwfraude en genetische manipulatie. Wie zoeken wij? Antwoord: Ina Bouman.

63 Dit seriepersonage werd in 1965 geboren. Zijn jongere zus heeft het Downsyndroom. Hij kreeg een speciale training bij de FBI. Zijn achternaam betekent 'ronde en verlaten heuvel' en hij woonde onder meer in de straat Sofies Gate. Noem held en zijn schepper. Antwoord: Harry Hole, een creatie van Jo Nesbø.

64 De verknipte cover! Noem auteur en titel boek. Antwoord: Nele Neuhaus met Sneeuwwitje moet sterven.

65 Hij schreef scenario's voor comedyseries, maar ook voor films over een zeeheld en een Friese koning. En daarnaast thrillers over een meesterpianist, nazi's, oude paters en adoptie-ouders. Wie zoeken we? Antwoord: Alex van Galen.

66 Citaat uit een interview in VN's Thrillergids. 'Als de tactisch rechercheur op de plaats delict komt, zal hij nooit aan de forensisch rechercheur vragen 'En? Hoelang is-ie al dood?' Dat is een typische tv-vraag.' Welke auteur spreekt hier? Antwoord: Carina van Leeuwen.

67 De covervraag. Noem auteur en titel. Antwoord: Alex Michaelides met De stille patiënt.

68 Hoeveel edities zijn er geweest van de Avond van het Spannende Boek waarop het 'gewone' publiek wel aanwezig mocht zijn? Antwoord: Acht.

69 Welk doelpunt scoorde de toenmalige international, die nu thrillers over misdaad in de voetbalwereld schrijft, in de WK finale van 1998? Antwoord: De toenmalige Franse international Emmanuel Petit scoorde de 3-0 in de wedstrijd tegen Brazilië.

70 Uit welke thriller van John Grisham is de volgende eerste zin afkomstig: Toen de kogels Pumpkins hoofd binnendrongen, werden de schoten door maar liefst acht mensen gehoord. Antwoord: De claim.

71 De covervraag. Noem auteur en titel. Antwoord: Sietse van der Hoek met De man van Trinidad.

72 Welke Amerikaanse auteur debuteerde met een thriller over Rudolf Hess, speelde in een band met Scott Turow en Stephen King, verloor zijn rechteronderbeen op Route 61, lag acht dagen in coma en schreef tijdens zijn revalidatie een trilogie? Antwoord: Greg Iles.

73  Een van de volgende beweringen over Dan Brown is niet waar. Welke? 1. Het verhaal in Het verloren Symbool duurt 14 uur. 2. Hij schreef een survivalgids voor gefrustreerde vrouwen. 3 Om zijn creativiteit op gang te brengen, hangt hij af en toe ondersteboven. Antwoord: Bewering 1 klopt niet, het verhaal duurt twaalf  uur.

74 Herken de auteur. Wie is deze krantenlezer? Antwoord: Jeffery Deaver.

75 Het Boekenbal komt er weer aan en dat doet ons denken aan de catfight tussen Connie 'scheer je weg!' Palmen en Saskia Noort in 2009. Twee jaar later raakte de laatste weer verwikkeld in een kortstondige Boekenbalruzie met een schrijfster. Wie was dat? Antwoord: Naima El Bezaz.

76 Welke in Oostende geboren scenarist, die onder andere meewerkte aan de show van Philippe Geubels, publiceerde in samenwerking met fans zijn laatste thriller zin voor zin op Facebook? Antwoord: Piet Baete.

77 De vermaledijde covervraag. In welk omslag hebben we nu weer het mes gezet? Antwoord: In De stille zonde van Lieneke Dijkzeul.

78 We zoeken een auteur die poncho's en paardenstaarten bestudeerde, reisleider was in Belize, van zijn eerste thriller 12.000 exemplaren verkocht, zichzelf een leraar in hart en ziel noemt, maar niet begrijpt waarom Judas zo verguisd wordt. Wie? Antwoord: Jeroen Windmeijer.

79 Wie schreef welke thriller over een auteur die na het winnen van een literatuurprijs de volgende dag dood in de Amstel wordt gevonden. Politieman, in bezit van moestuin, onderzoekt de zaak. Schrijver van dit boek won eerder een debuutprijs. Antwoord: Robbert Welagen met Nachtwandeling.

80 Welke schrijver (en oud-leraar Latijn) creëerde een beroemd geworden speurder, die vooral 's ochtends last van een slecht humeur, in een vintage Jaguar rondtufte, liefhebber was van Wagner, mooie vrouwen, bitter bier en kruiswoordpuzzels? Antwoord: Colin Dexter.

81 Op dit billboard staat een thrillerauteur. Wie is het? Antwoord: Simon Beckett.

82 Welke Nederlandse auteur schreef thrillers met titels waarin woorden als 'kwaad', 'handen', 'gif', 'verlangen', 'einde', 'water' en 'adem' voorkomen? Antwoord: Corine Hartman.

83 De verknipte cover. Noem naam auteur en titel van het boek. Antwoord: Keigo Higashino met De fatale toewijding van verdachte X.

84 De jongens stonden in een halve cirkel om het lijk dat aan handen en voeten aan de schuur was gespijkerd. Dit is de eerste zin uit het eerste hoofdstuk van een thriller van Jacob Vis. Welke? Antwoord: De scheepsbouwer.

85 In het jaar dat Charles den Tex zijn  derde Strop won, deed ook een toen al overleden auteur mee in de race om de thrillerprijs. Wie was het en hoe luidde de titel van het ingezonden boek? Antwoord: Stefaan Van Bossele met De nacht van de kraai.

86 In welke Amerikaanse familie zijn drie thrillerauteurs actief? Een van hen was cartoonist en journalist, maar is nu werkzaam als psycholoog. Noem de familienaam. Antwoord: Kellerman.

87 Hij verzon de tekst op het duizendguldenbiljet, was een van de oprichters van de vroege SP, schreef artikelen over Dries van Agt en publiceerde ook nog 9 thrillers. Wie? Antwoord: Koos van Zomeren.

88 Vier vriendinnen zijn woedend op mannen die vrouwen haten en nemen het recht in eigen hand. Ze pakken een pedofiel, een eerwraakpleger, een serieverkrachter en een BN'er die zijn vrouw mishandelt aan. Wie schreef hierover welke thriller? Antwoord: Siska Mulder met Met zachte hand.

89 De verknipte cover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Jan Costin Wagner met Licht in een donker huis.

90 Eén van de volgende beweringen over Linwood Barclay is niet waar. Welke? 1. Toen hij 16 was, moest hij een vakantiepark runnen. 2. Hij correspondeerde een tijd met zijn favoriete schrijver Kenneth Millar 3. Hij noemde Barack Obama 'President Clusterfuck'. Antwoord: Stelling 3 klopt niet. Barclay gaf aan Donald Trump deze bijnaam.

91 Binnen een half uur ontsnapte Ryan twee keer op het nippertje aan de dood.' Dit is de eerste zin uit het eerste hoofdstuk van een thriller van Tom Clancy. Om welke thriller gaat het? Antwoord: Ongelijke strijd, oftewel Patriot Games.

92 Wie hoort er in het volgende rijtje niet thuis en waarom? Marlen Visser, Isa Maron, Liesbeth van Kempen, Ilse Ruijters, Ingrid Oonincx en Anya Niewierra. Antwoord: Ilse Ruijters, zij behoort niet meer tot het collectief Moordwijven, de overige vijf wel.

93 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Frederik Baas met Herberekening.

94 Wie schreef welke thriller over de vondst, in de zomer van 1941, van een lijk in een appartement in Reykjavik? De man blijkt te zijn gedood met een Amerikaans wapen. Op zijn voorhoofd staan de letters SS in bloed geschreven. Antwoord: Arnaldur Indriđason met Blauwzuur.

95 Citaat uit een interview in VN's Thrillergids: Mijn volgende boek in deze serie is zelfs al af, dat speelt zich af tijdens de intocht van Sinterklaas. Een merkwaardig ritueel, dat heb je nergens anders in de wereld. Wie is hier aan het woord? Antwoord: David Hewson.

96 Deze foto verwijst naar een thriller van een Nederlandstalige auteur. Noem schrijver en titel. Antwoord: Bram Dehouck met Witte raaf.

97 Noem de echte naam van de in 2002 overleden Nederlandse schrijver die onder pseudoniem een vijftal detectives schreef waarin figuren als commissaris Wiebe Poesiat en de politieman Gregor Boyarski voorkomen. Antwoord: Jan de Hartog.

98 Eén van de volgende beweringen over schrijfster Anita Terpstra is niet waar. Welke? 1. Ze schreef een thriller met de titel Die Braut. 2. Ze komt uit een gezin met 14 kinderen. 3. Ze kocht onlangs een dekbed dat ruikt naar koekjes. Antwoord: Bewering 2 is onjuist, haar moeder had dertien broers en zussen.

99 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Robert Harris met Geest.

100 Welke thriller telt meer dan honderd personages, onder wie een lokale krantenbaas, een oud-Golfveteraan, een apothekersassistent, een kwaadaardige politicus en een hovenier wiens hand wordt afgerukt? En welke bestsellerauteur schreef dit vuistdikke boek? Antwoord: Under the Dome (oftewel Gevangen) van Stephen King.

101 Welke auteur maakt deel uit van dezelfde illustere club als die hij beschrijft in zijn derde thriller? Dit gezelschap, dat waakt over cultureel erfgoed, zetelt overigens in de hoofdstad van Noord-Brabant. O ja, noem ook de titel van de thriller. Antwoord: René van Rijckevorsel met Zwanenbroeders.

102 Welk Afrikaans land verbood twee jaar geleden vertoning van de verfilming van een van de thrillers van Saskia Noort omdat die homoseksualiteit zou verheerlijken? En om welke thriller ging het? Antwoord: Het was Oeganda die niet toestond dat de film De eetclub werd vertoond.

103 Herken de cover. Noem auteur en titel die bij dit verknipte boekomslag hoort. Antwoord: Arjen Lubach met IV.

104 De Spanningsblog bestaat twaalf jaar. Met welke post opende deze mooie website destijds zijn deuren? Antwoord: Met de recensie van De tiende vrouw van Roel Janssen.

105 Hoe heet de Nederlandse auteur die net voor de Spelen in Rio de Janeiro een thriller schreef over malafide praktijken rond werknemers voor het sportevenement? En hoe heet de thriller? Antwoord: Sarah Prins met Holland House.

106 Voorspel de tien auteurs die op de longlist van de Gouden Strop 2019 staan. Elke juiste naam is 20 punten waard. Antwoord: Kefah Allush, Henk Apotheker & Kirsten van Dissel, Kasper van BeekJan Van der Cruysse, Chris Houtman, Elvin Post, Samantha Stroombergen, Marjolijn Uitzinger, Felix Weber en Igor Znidarsic.

107 Herken de cover. In welke thriller en van wie hebben we het mes gezet? Antwoord: Edward Hendriks met Geen weg terug.

108 Citaat uit een interview in Thrillergids van VN. Door die vijf Ned Kelly-prijzen die ik gewonnen heb, zou je kunnen denken dat ik de enige Australische misdaadauteur ben. Nou, dat is niet zo. Wie was hier aan het woord? Antwoord: Peter Temple.

109 Noem de echte namen van de auteurs, die een serie thrillers hebben geschreven over een speurder die in de hoofdstad de teraardebestelling verzorgt van anonieme lijken die zijn aangetroffen. Antwoord: Britta Böhler en Rodney Bolt vormen samen het schrijfduo Britta Bolt.

110 Nederlandse boekhandelaar en beeldend kunstenaar vroeg zich ooit af waarom het leven leuker is als je de twintig gepasseerd bent en schreef daar een boek over. Daarna volgden ruim een dozijn thrillers die ze onder pseudoniem schreef. Wie is deze auteur? Antwoord: Jet van Vuuren (pseudoniem van Hennie de Groot).

111 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: John le Carré met Aangeschoten wild.

112 Op de longlist van de Gouden Strop staan drie auteurs die tv-programma's presenteren of hebben gepresenteerd. Noem hun namen. Antwoord: Kefah Allush, Kirsten van Dissel en Marjolijn Uitzinger.

113 Nederlandse auteur schreef onder pseudoniem tot dusver één thriller, over een vrouwelijke rechercheur die verliefd wordt op een van moord verdachte man. Volgens haar uitgever was anonimiteit geboden omdat ze een undercoveragente was die nu in de VS woont. Hoe heet zij? Antwoord: Eva Noorlander.

114 Met de opbrengsten van welke thriller werd vorig jaar een boottocht over de IJssel voor de oudste inwoners van een Hanzestad bekostigd? En wie is de schrijver van het boek? Het gaat om het boek Elite, geschreven door Almar Otten.

115 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van dit boek. Antwoord: Lars Kepler met Hypnose.

116 Citaat uit een interview in een VN Thrillergids: 'Voordat ik fulltime schrijver werd, had ik het razend druk. Ik werkte vijf dagen per week als effectenmakelaar en trad nog zo'n vier avonden op met mijn band.' Wie is hier aan het woord? Antwoord: Jo Nesbø.

117 Welke thrillerauteur mocht eind 2016 aanschuiven bij de uitblinkerslunch die door koning Willem-Alexander in paleis Noordeinde werd georganiseerd? Antwoord: Esther Verhoef.

118 Welke auteur werd in 1968 geboren in de buurt van Stockholm, was medeoprichter van een bedrijf in luisterboeken en schreef met haar zus een handvol thrillers en met een andere collega thrillers over de onderwereld in Moskou? Antwoord: Camilla Grebe.

119. Herken de auteur. Wie is dit? Antwoord: Deon Meyer.

120: Noem maximaal vijf titels die kans maken op een nominatie voor de Gouden Strop. Elke juiste titel is goed voor 30 punten. Antwoord: Kefah Allush (De munt van Judea), Henk Apotheker & Kirsten van Dissel (Erfenis), Samantha Stroombergen (De witte kamer), Kasper van Beek (Vogelvrij) en Felix Weber (Genadeschot).

121: Noem maximaal drie titels die kans maken op een nominatie voor de Schaduwprijs. Antwoord: Kefah Allush (De munt van Judea), Erik Betten (Quarantaine) en Kasper van Beek (Vogelvrij).

122 Welke auteur won vorig jaar een literaire onderscheiding (met een cheque van 50.000 euro), die ook wel 'de Nobelprijs van de Spaanstalige wereld' wordt genoemd? Antwoord: Schrijfster Fred Vargas kreeg de Prinses van Asturiëprijs, een prestigieuze internationale prijs die elk jaar in de Spaanse autonome regio Asturië wordt uitgereikt door de Prinses van Asturiëstichting.

123 De verknipte cover. Noem auteur en titel van dit boek.  Antwoord: Dinsdag is voorbij van Nicci French.

124 Wie bestempelde in een column op De Spanningsblog de roman uit 1958 waarvan de beginzin luidt 'Dagenlang zwierf hij rond op zijn vlot, zonder drinken.' als een zuivere thriller? Antwoord: Lieneke Dijkzeul. De zin is de eerste in de roman De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans.

125 Welke schrijfster, regisseuse, scriptdokter en uitvinder van de flexibele muis (tegen RSI) debuteerde elf jaar geleden met welke thriller over illegale adoptie en de Colombiaanse drugswereld? Antwoord: Patricia van Mierlo met De namen van Maria.

126 Citaat uit een interview in VN's Thrillergids. 'Ik blijf bij Boston, een andere stad bestat bij voorkeur niet in mijn verhalen. Boston ken ik als mijn broekzak, het is het water in mijn bron.' Welke auteur spreekt hier? Antwoord: Dennis Lehane.

127 Wie publiceerde in 2017 welke thriller over vier vriendinnen die tegenover elkaar komen te staan terwijl ze ondertussen een desastreus weekend wildwaterkanoën in het ruige natuurgebied van Maine proberen te overleven? Antwoord: Erica Ferencik met Nacht op de rivier.

128 Welke Nederlandse auteur is tot dusver de enige die een thrillerprijs in de vorm van een ijspriem won? Antwoord: Marion Pauw.

129 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Elvin Post met Vals beeld.

130 Welke van de volgende drie beweringen over Minette Walters is niet waar? 1. Ze leerde bekende Britten hoe een spannend verhaal te schrijven. 2. Ze schreef een roman over de pokkenepidemie. 3. Ze protesteerde in mails aan president George W. Bush tegen de Irakoorlog. Antwoord: Stelling 2 is niet waar. Walters schreef een roman over de pestepidemie.

131 Van welke twee schrijvers is Cleaning the Gold een coproductie? Antwoord: Lee Child en Karin Slaughter.

132 In welk hotel in Nederland heeft de schrijver van de Sherlock Holmes-detectives in 1928 onderzoek gedaan naar geestverschijningen? Antwoord: Arthur Conan Doyle deed dat in Hotel Des Indes in Den Haag.

133 De bewerkte thrillercover is er weer! Noem auteur en titel van dit boek. Antwoord: Jean-Christophe Grangé met Het wolvenrijk.

134 Zeven jaar geleden werd Camilla Läckberg vierde bij een wedstrijd die niets met schrijven te maken had. Wat voor competitie was het dan wel? Antwoord: Ze deed mee aan Let's dance, de Zweedse variant op Dancing with the stars.

135 Citaat uit een interview in een VN Thrillergids: Ik vond het geweldig dat ik niet meer achter in de boekhandel naar de kinderafdeling hoefde. Ineens lag ik prominent op de volwassenenafdeling. Zo stoer. Voor mij was het toen gelukt. Wie spreek hier? Antwoord: Simone van der Vlugt.

136 Welke Nederlandse IT-ondernemer debuteerde zes jaar geleden met een thriller over de moord op een bekende politica? De moord is gepleegd door een geheime club van radicale dames. En wat is de titel van de thriller? Antwoord: Ad van de Lisdonk met Het Amazoneverbond.

137 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Becky Masterman - Route 66 Killer.

138 De eerste zin van een voor de Gouden Strop genomineerd boek: Het fietsje lag in het gras bij de vijver, vlak bij de bank die ooit was geschilderd in de kleur groen die voorbehouden scheen te zijn aan parkbanken, lantaarnpalen en Russische auto's ten tijde van het communistisch regime. Uit welke thriller komt deze zin en wie schreef 'm? Antwoord: Uit Koude lente van Lieneke Dijkzeul.

139 Welke crimekenner en publicist werd op 23 november 1921 geboren in Deventer, moest in de oorlog dwangarbeid verrichten in Duitse werkkampen en publiceerde in 2000 een kloek overzichtsboek over 100 jaar misdaadliteratuur in Nederland? Antwoord: Jan C. Roosendaal.

140 De bewerkte thrillercover. Noem auteur en titel. Antwoord: Tom Rob Smith met Kolyma.

141 Welke schrijfster spon een jaar of vijf geleden garen bij het feit dat veel Stephen King-fans abusievelijk háár e-book kochten die dezelfde titel draagt als een boek van 'the king of horror'? Antwoord: Emily Schultz met Joyland.

142 Op 22 mei vieren Kim Holland, Alex Klaasen en de oprichter van De Spanningsblog hun verjaardag. Een Britse misdaadschrijver zou, als-ie het eeuwige leven had, op deze dag 160 jaar zijn geworden. Wie? Antwoord: Sir Arthur Conan Doyle.

143 In welke thriller van Karin Slaughter is een miniem bijrolletje weggelegd voor Tomas Ross? Antwoord: In Verbroken (pag. 243).

144 De telefoon in het Antwerpse Justitiepaleis rinkelde. Dit is de eerste zin uit een thriller die op de shortlist van de Gouden Strop stond. Wie schreef het en wat is de titel? Antwoord: Jef Geeraerts - Het Rashomon complex.

145 Chemisch afval is mooi spul. Dit is de eerste zin uit een thriller die op de shortlist van de Gouden Strop stond. Wie schreef het en wat is de titel? Antwoord: Charles den Tex - Dump.

146 De steeg is lang voor iemand die in drie passen net een meter kan overbruggen. Dit is de eerste zin uit een thriller die op de shortlist van de Gouden Strop stond. Wie schreef het en wat is de titel? Antwoord: Peter de Zwaan - De regels.

147 Miguel floot zacht een deuntje mee met de radio en tikte op de maat met zijn vingers op het stuur. Dit is de eerste zin uit een thriller die op de shortlist van de Gouden Strop stond. Wie schreef het en wat is de titel? Antwoord: Esther Verhoef (Escober) - Onder Druk.

148 Iedereen krijgt een naam en daarmee begint het verhaal. Dit is de eerste zin uit een thriller die op de shortlist voor de Gouden Strop terechtkwam. Wie schreef het boek en hoe luidt de titel? Antwoord: Eva Keuris - Over het spoor.

149 Close-up van borsten in een beha, blanke borsten in een zwarte beha. Dit is de eerste zin van een thriller die op de shortlist van de Gouden Strop stond. Wie schreef het en wat is de titel? Antwoord: Onno te Rijdt - Het spel.

150 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Rudy Soetewey met Moord.

151 Vanaf 31 mei is bij Netflix de miniserie When they see us te zien, over een verkrachtingszaak uit 1989. Welke thrillerauteur was hier destijds als openbaar aanklager bij betrokken? Antwoord: Linda Fairstein.

152 Jarrod W. Ramos doodde vorig jaar op de redactie van een krant in het Amerikaanse Annapolis vijf mensen. Welke bekende thrillerauteur verloor zijn broer bij deze moordpartij? Antwoord: Carl Hiaasen.

153 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Simone van der Vlugt met De reünie.

154 Welke thrillerauteur stierf 5 jaar geleden op 72-jarige leeftijd? Tip: Voor hij begon te schrijven werkte hij in de filmindustrie in Californië, onder andere als cameraman, editor en scenarioschrijver. Nog een tip: Dag. Antwoord: Allan Folsom.

155 Onder welke naam schrijft Ian McConnel samen met zijn vrouw thrillers? Antwoord: Ingrid Black.

156 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van dit boek. Antwoord: William Diehl met Het teken van het beest.

157 Welke literaire auteur schreef welke roman over een oud-rechercheur die naar nabestaanden van Roderick Vos zoekt? Hij komt uit bij Sofie en Francien. Als Francien een psychose krijgt, drukt de oud-rechercheur samen met Sofie de erfenis van Vos achterover. Antwoord: J. Bernlef met De een zijn dood.

158 Mijn vrouw las de eerste honderd pagina's van Vendetta en zei dat ik een zieke geest had. Citaat uit een interview in VN's Detective & Thrillergids. Wie is hier aan het woord? Antwoord: R.J. Ellory

159 Voor welke editie (jaartal) van de Gouden Strop werd tot dusver het grootste aantal boeken ingezonden. En hoeveel thrillers waren dat? Antwoord: In 2011 las de jury het recordaantal van 111 boeken.

160 Herken de thriller. Welk spannend boek (en van wie) is nu weer bewerkt? Antwoord: De inwijding van Tess Franke.

161 Welke Amerikaanse auteur schreef een thriller over de waargebeurde verdwijning van een danseres in 1949 en een andere thriller over een secretaresse die in 1931 twee vriendinnen vermoordde om de liefde te winnen van een zakenman uit Phoenix? Antwoord: Megan Abbott.

162 Verzamelaar Wim van Eyle, die onlangs duizenden misdaadromans aan de Koninklijke Bibliotheek schonk, heeft op De Spanningsblog over tientallen auteurs van de vroege misdaadroman geschreven. Over welke auteur ging zijn laatste bijdrage? Antwoord: Eline Capit.

163 De bewerkte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Alex van Galen en De opvolger.

164 In welke verfilming van één van John le Carré's thrillers heeft de schrijver - onder zijn eigen naam! - een bijrolletje als politiefunctionaris? Antwoord: In The Little Drummer Girl (1984).

165 Op 6 december 2012 wierp een met blonde pruik getooide vrouw tijdens een signeersessie een pot inkt naar Val McDermid. Wat had deze Schotse thrillerschrijfster volgens de vrouw misdaan? Antwoord: McDermid had in een thriller een vrouw genaamd Sandra beschreven als 'een Michelinmannetje'. De inktpotgooier heette ook Sandra.

166 De bewerkte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Jan Van der Cruysse met Boem Boem 1. Aanslag in Antwerpen.

167 Welke van de volgende namen is geen pseudoniem? Jeroen Kuypers, Peter Marx, Max Moragie of Roel Thijssen? Antwoord: Jeroen Kuypers.

168 Welke in 1961 geboren Amerikaan was 29 jaar lang politieman, werkte daarna als persoonsbeveiliger, heeft een zwarte band in jiujitus, is diepzeeduiker en zette enkele jaren geleden een thrillerserie voort van een overleden collega? Antwoord: Mark Cameron heeft de Jack Ryan-serie van Tom Clancy overgenomen.

169 Wie schreef welke thriller over de 54-jarige commissaris Van Leeuwen (getrouwd, geen kinderen) die op Koninginnedag (!) te maken met een gruwelijke zaak. Een 12-jarige jongen wordt 's nachts gevonden in het Vondelpark. Hij lijkt op rituele wijze vermoord. Antwoord: Claus Cornelius Fischer met En vergeef ons onze schuld.

170 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Charles den Tex met Claim.

171 Eind 19de eeuw wordt in Canada een stroper dood gevonden in zijn jachthut. Hij is gescalpeerd. De Hudson Bay Company, de grootste werkgever in de omtrek, stuurt experts om de moord te onderzoeken. Wie schreef hierover een debuutthriller? Noem ook de titel. Antwoord Stef Penney met De tederheid van wolven.

172 Wie schreef een in 2012 door Oliver Stone verfilmde thriller over twee dealers in verdovende middelen die in de clinch liggen met een Mexicaanse drugsbende? Antwoord: Dat was Don Winslow, de thriller in kwestie is Savages.

173 In Den Haag worden vuilniszakken gevonden met afgezaagde lichaamsdelen erin. De forensisch rechercheur die deze zaak onderzoekt, houdt zich ook bezig met een voorval van 25 jaar geleden: een inval in een xtc-lab. Wie schreef hierover welke thriller? Antwoord: Carina van Leeuwen met Koud spoor.

174 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Eduardo Mendoza met Het avontuur van de dameskapper.

175 Welke thriller (en van wie) bevat de volgende ingrediënten: Hittegolf; Waddeneiland; voormalig bibliothecaris; plantenboeken; vakantiehuisje; nieuwe huurders; vader; dochters, hond; stem; echtgenoot; moord; vijf jaar geleden? Antwoord: Zomerdruk van Jet van Vuuren.

176 Wie schreef welke thriller over een smartphone die de gebruiker ervan verandert in een maniak? Striptekenaar merkt dat mensen amok gaan maken als ze gebeld worden. Hoe kan hij zijn gezin waarschuwen? Antwoord: Stephen King - Mobiel.

177 Welke van de volgende thrillerschrijvers deed niet mee aan een of meerdere afleveringen van het Nederlandse tv-programma De slimste mens: Thomas Olde Heuvelt, Patricia Snel, Marjan van den Berg, Marion Pauw of Simone van der Vlugt? Antwoord: Simone van der Vlugt.

178 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Margot Livesey met Molly's baby.

179 Met welk genootschap krijgt inspecteur Van Veeteren het een en ander te stellen in zijn laatste zaak? Antwoord: De vereniging van linkshandigen, ook de titel van het boek van Håkan Nesser.

180 Honderdtien  jaar geleden werd in Londen iemand geboren die zou uitgroeien tot een van de meest invloedrijke Britse schrijvers van spionageromans. Zijn ouders verdienden de kost met poppenkast. Wie is deze auteur? Antwoord: Eric Ambler.

181 In welk Baantjer-boek wordt een evangelist voor de ingang van De Rode Hoed in Amsterdam vermoord? Is dat De Cock en een duivels complot, De Cock en de broeders van de haat, De Cock en het lijk aan de kerkmuur of De Cock en de dood van een profeet? Antwoord: De Cock en de broeders van de haat.

182 De bewerkte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Yrsa Sigurðardóttir met Vortex.

183 Vliegtuigbouwer, overtuigd christen, vruchtbare vader (7 kinderen!) publiceerde dit jaar in Nederlandse vertaling een thriller over een organisme dat bij mensen tot een beter geheugen leidt, maar ook gevaarlijke kanten heeft. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: David Walton - De plaag. 

184 Ann Rule schreef true crimeboeken over serial killers en kindermoordenaars. Begin jaren 70 werd ze collega van een man die als Theodore Robert Cowell werd geboren. Welk werk deden de twee? Ze werkten als vrijwilliger voor een telefonische hulpdienst voor mensen met zelfmoordplannen. Cowell is beter bekend als seriemoordenaar Ted Bundy.

185 Welke twee thrillers zijn in Nederlandse vertaling verschenen van de man die films en tv-series als Skateboard, Masquerade, Deadline. Conviction en Players op zijn naam heeft staan? Antwoord: Onderschepping en Executie (de schrijver in kwestie is Dick Wolf).

186 Wie leidde een drukkerij in Wolvega en schreef voor en na de Tweede Wereldoorlog enkele detectives, waarvan er een de titel Moord zonder motief....? droeg? Antwoord: A.J.C. Vlaskamp.

187 De verknipte thrillercover. Noem titel en auteur van het boek. Antwoord: Dwaalspoor van Jørn Lier Horst.

188 Wat is het adres van het appartementencomplex waar Kay en haar kat Felice intrekken en later de opmerkelijke strapatsen van Pete, de eigenaar van het gebouw, aan den lijve ondervinden? Antwoord: 1300 Madison Avenue, New York (uit Sliver van Ira Levin).

189 David Trijbits was een in 1898 geboren textielhandelaar die onder pseudoniem detectives schreef. Welk boek is niet door hem geschreven? De duivel sliep, Kermis in de hel, De dood draagt een smoking of Dollars en duivels? Antwoord: De laatste. Trijbits aka Stanley West schreef wel Dollars en demonen.

190 Welke misdaadauteur was dyslectisch, maar publiceerde desondanks wel 66 detectiveromans? Antwoord: Agatha Christie.

191  In 1951 verdween de Amerikaanse auteur Dashiell Hammett voor enkele maanden achter de tralies. Waarom? Antwoord: Hij weigerde te getuigen in een proces tegen personen met vermeende communistische sympathieën.

192 Welk woord (kan ook deel zijn van een samenstelling) komt voor in de titels van thrillers van Clive Cussler, Alex van Galen, John Grisham, Mo Hayder, Deon Meyer, Peter Römer, Jacob Vis en Peter de Zwaan? Antwoord: Het woord duivel.

193 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel. Antwoord: Corine Hartman met Als de dood.

194 In het najaar verschijnt een culinaire editie van De eetclub. Wie zijn naast Saskia Noort de twee co-auteurs? Antwoord: Wijnkenner Harold Hamersma en chef-kok Jonathan Zandbergen.

195 Ergens in de vorige eeuw verscheen de eerste thrillerrecensie van Peter Kuijt in een krant. Voor het hoeveelste jaar bespreekt hij nu spannende boeken? Antwoord: In 1994 werd zijn eerste recensie afgedrukt. Hij is dus 25 jaar bezig.

196 In 2017 werd in Denemarken de serie Gidseltagningen uitgezonden, over vijftien mensen die ondergronds in een metro worden gegijzeld. Acht jaar eerder publiceerde een Britse scenarist een thriller met een soortgelijke verhaallijn. Noem auteur en titel. Max Kinnings en Claustrofobia.

197 Welke thrillerauteur hanteert ook de kwast en schilderde werken als Faces and Fish, My cat is blue en Man for all seasons? Antwoord: De Zuid-Afrikaanse schrijver Rudie van Rensburg.

198 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel. Antwoord: Eriksson & Sundquist met Het kraaienmeisje.

199 Welke Amerikaanse schrijver, tevens een verwoed duiker, vond in 1995 het wrak van de allereerste duikboot die erin was geslaagd om een oorlogsschip tot zinken te brengen? Antwoord: Clive Cussler.

200 Hoe heet de rechercheur die in thrillers van een Schotse bestsellerauteur opduikt? De man in kwestie woont in een bungalow in de wijk Oxgangs in Edinburgh. Hij heeft zijn hypotheek afgelost en eet graag lasagne uit het vriesvak. Antwoord: Malcolm Fox.

201 Van wie is de volgende uitspraak afkomstig? Ik merk dat veel beginnende schrijvers aan doelgroepen denken, en aan DWDD. Maar er gaat iets wezenlijks verloren als je de markt over je schouder laat meelezen. Antwoord: Pauline Slot.

202 De verknipte thrillercover. Noem naam auteur en titel van het boek. Antwoord: Fred Vargas met Vervloekt.

203 Welke thrillerschrijver won de Anthony Award, de Prix Calibre 38, de Macavity Award, de Gumshoe Award en de Barry Award en werd verkozen tot schrijver van het het jaar door de Rocky Mountain Fiction Writers? Antwoord: C.J. Box.

204 Wielrenner Bauke Mollema is een verwoed lezer. In De Avondetappe vertelde hij dat hij op de tweede rustdag van de Tour een Scandinavische thriller had gelezen. Welk boek is dat en door wie is het geschreven? Antwoord: De doodsvogel van Samuel Bjørk.

205 We kennen M.J. Arlidge. En P.J. Ellory, M.P.O. Books, T.M. Logan, A.J. Finn, S.J. Watson, F.R. Eckmar, J.L. Butler, J.P. Delaney. A.M. Dean en C.J. Tudor. Bij welke journalist en misdaadschrijver horen de voorletters P.P.? Antwoord: Peter Pim Windhorst.

206 Wie schreef ruim een dozijn misdaadromans over een van oorsprong Siciliaanse, ietwat gezette rechercheur die zijn werkgebied had in Florence? De auteur bedacht dit personage terwijl ze werkte als pottenbakster in Montelupo Fiorentiono. Antwoord: Magdalen Nabb.

207 Wie publiceerde in 2004 welk boek over het bezoek van een Amerikaanse president aan Londen. Een groep terroristen is van plan een aanslag op hem te plegen als de president een toespraak geeft. De held is een Conservatief parlementslid op de fiets. Antwoord: Boris Johnson - Seventy two virgins.

208 Welk beroemd personage is hier afgebeeld? Antwoord: Hercule Poirot.

209 Amerikaanse essayist (1925-2012) schreef onder pseudoniem ook een drietal misdaadromans. Zijn voornaam verwijst naar grondlegger van de gothic novel, achternaam betekent in het Nederlands 'doos'. Wie zoeken wij? Antwoord: Gore Vidal aka Edgar Box.

210 Wat was de naam van het spannende boekenevenement dat op 2 november 2013 in Eindhoven zou worden gehouden, maar uiteindelijk toch niet doorging? Antwoord: Thriller Fest.

211 Wat is de echte naam van de Amerikaanse auteur die onder pseudoniem ruim een dozijn misdaadromans heeft geschreven, waarin het verhaal wordt verteld door een hond met een wit en een zwart oor? Antwoord: Peter Abrahams, schrijft onder pseudoniem Spencer Quinn.

212 Deze afbeelding is afkomstig uit een film gebaseerd op een thriller. Noem de auteur en de titel van het boek. Antwoord: John Grisham - The Client.

213 Welke oud-international maakte zeven jaar geleden reclame op Youtube voor een thriller over een complot tijdens de WK-finale van 1974 die de Duitsers móésten winnen? Antwoord: Johnny Rep.

214 Wie schreef misdaadromans met titels als Chantage con amore, De alibi-puzzle, 'n Gepeperd verlof en Ratten in de Zwarte Beer? Antwoord: Werda, pseudoniem van André J. Weber.

215 Wie schreef welke thriller over een maffiaman die meer weet over de moord op John F. Kennedy? Hint: Schrijver meldt dat hij sinds zijn 19e niet meer is ontslagen. Hij was krantenbezorger, grillmaster, onderhoudsman in een flat en assistent in een darkroom. Antwoord: Lou Berney - November Road.

216 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Jussi Adler-Olsen met Dossier 64.

217 Welke Nederlandse hoogleraar muziekgeschiedenis schreef drie boeken over een Franciscaner monnik die in de veertiende eeuw in Italië als speurder werkzaam was? Antwoord: Hélène Nolthenius.

218 Aan welke organisatie liet thrillerschrijver Colin Forbes na zijn dood in 2006 3,5 miljoen Britse pond na? Antwoord: The Royal Society for the Protection of Birds.

219 Wat hebben de schrijvers van Vuurkoraal, Onder de rode loper, Serpent, De Deventer moordzaak en Zwart geld met elkaar gemeen? Antwoord: Ze heten allemaal De Jong. Van achteren.

220 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Fred Summer met Dood op een zomerdag.

221 Hoe heet de schrijfster van romantische thrillers uit Portland, Oregon, die vorig jaar werd opgepakt in verband met de moord op haar echtgenoot? Antwoord: Nancy Crampton-Brophy.

222 Welke Britse talkshowpresentator schreef een thriller over een zwaarmoedige politieagent, werkzaam in een rustig, afgelegen dorpje, die te maken krijgt met een duistere ontdekking op een bouwplaats bij een oude school? Antwoord: Graham Norton.

223 Wat hebben de schrijvers Corine Kisling, West & Waterman, Annemarie van Gelder, Freddy Michiels, Gerry Sajet, Herman Vemde en Erik van Vliet met elkaar gemeen? Antwoord: Ze hebben allen de Schaduwprijs gewonnen.

224 Dit beeld komt uit een film die gebaseerd is op een thriller. Noem de auteur en de titel van het boek. Antwoord: Tomas Ross - De zesde mei. De man op de foto is Thijs Römer, hij speelt fotograaf in de film 06/05.

225 Welke later beroemd geworden Nederlandse schrijver belandde in de oorlogsjaren een half jaar achter de tralies? De auteur koos vanwege moeilijke toestanden thuis voor tewerkstelling in Duitsland. Daar pleegde hij fraude bij werkgever Krupp. Antwoord: Appie Baantjer.

226 Van welk Gronings gehucht kregen alle inwoners een tiental jaren geleden van de schrijver een thriller die zijn boek had gesitueerd in en rond het dorp en het ook naar dit plaatsje had vernoemd? Antwoord: Doodstil. Thriller van Bies van Ede.

227 Een Vlaamse auteur die veel van zijn boektitels met een S liet beginnen, publiceerde in 2013 een historische thriller. Welke monarch speelt hierin de hoofdrol? Antwoord: Koning Leopold III (van België).

228 Wie is deze schrijfster? Antwoord: Lauren Beukes.

229 Welke Amerikaanse hoogleraar in Iowa debuteerde in 1972 met een thriller over een getraumatiseerde Vietnamveteraan die uiteindelijk neerstrijkt in een kleine plaats in de VS? Tip: Het boek vormde de basis voor een reeks films over deze mannetjesputter. Antwoord: David Morrell.

230 Naar welke componist wordt onderzoek gedaan in de thriller Hemelse juwelen van Donna Leon? Antwoord: Agostino Steffani.

231 Welke Britse thrillerauteur schreef in 2004 in een open brief dat hij de invasie in Irak een 'dom avontuur' vond en riep het Amerikaanse volk op president George W. Bush uit het zadel te wippen? Antwoord: John le Carré.

232 Stephen King zei twee jaar geleden in een interview: 'Het zijn twee alfamannetjes die elkaar uit de tent lokken richting een soort ultieme botsing.' Wie zijn die alfamannetjes? Antwoord: Donald Trump en Kim Jong-un.

233 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel. Antwoord: Stefan Ahnhem - Zonder gezicht.

234 Welke Britse bergbeklimmer en organisator van tochten naar Antarctica schreef zo'n tien jaar geleden een thriller over een bergenbedwinger die een onbekende top in de Himalaya bestijgt, maar ondertussen de Chinese geheime politie achter zich aan krijgt? Antwoord: Patrick Woodhead.

235 Welke Brits-Chinese auteur creëerde een held die ook wel eens de aliassen Sebastian Tombs en Sugarman Treacle gebruikte? Antwoord: Leslie Charteris.

236 Wat is het thema/de boodschap van de thriller De laatste dag van de struisvogel? Antwoord: De strijd tegen rookverslaving/stoppen met roken.

237 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Phil Hogan - De wraak van meneer Heming.

238 Welke genomineerde voor de NS Publieksprijs zei ooit over een van zijn concurrenten: 'Wie op Suzanne Vermeer stemt is gestoord?'. Antwoord: Ernest van der Kwast.

239 Een archeoloog ontdekt een oud manuscript, dat hem naar de toren van Babel leidt. Maar de archeoloog is zijn leven niet zeker, een sekte aast ook op het manuscript. Wie schreef hierover welke thriller? Antwoord: Tom Egeland - Het Evangelie van Lucifer.

240 Onder welke (auteurs)naam is Salvatore Albert Lombino beter bekend? Antwoord: In 1952 veranderde Salvatore Albert Lombino zijn naam in Evan Hunter. De thrillerschrijver gebruikte meerdere pseudoniemen, waaronder Ed Mc Bain.

241 Welke Parool-journalist debuteerde in 1999 met welke thriller over een onthoofde jonge vrouw, een Nederlandse journalist uit Diemen, een partijloze presidentskandidaat en een 'hooker' wier naaldhakken putjes slaan in het bloed op de trottoirs in New York? Antwoord: Frans Kotterer met Blow Baby Blow.

242 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Carlos Zanón - Broers in Barcelona.

243 Martin Koomen, Theo Joekes en Janwilem van de Wetering publiceerden in 1986 een verhalenbundel. Noem de titel. Antwoord: Sherlock Holmes in Holland en andere nieuwe misdaadverhalen.

244 In welke tak van sport heeft de schrijver van Sodome Mucho op het hoogste niveau nationale competitiewedstrijden gespeeld? Antwoord: De Vlaamse auteur Bavo Dhooge speelde op hoog niveau tennis.

245 Van welke schrijver waren de volgende 'laatste woorden' tegen ambulancebroeders: 'Sorry dat ik jullie lastig val, mannen. Ik snap niet hoe snel jullie hier kunnen zijn met al dat verkeer tegenwoordig op de weg.' Tip: het is geen Nederlander. Antwoord: Ian Fleming.

246 Welke auteur won de eerste Schaduwprijs van 2.000 euro? Antwoord: Eva Keuris.

247 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Sebastian Fitzek - Stoel 7A.

248 Onder welke pseudoniemen schrijft Marjan Kuipers-Peer? Antwoord: Isa Maron en Zine Jonson.

249 Het thrillerdebuut van Karel Demoet speelt zich niet alleen in Nederland af, maar volgens de flaptekst ook in een andere natie. Welk land? Antwoord: Iran.

250 Welke van de volgende beweringen over Nelson DeMille is niet waar? 1 Hij is door zijn vader vernoemd naar Lord Nelson. 2 Hij vocht twee jaar in Vietnam en kreeg daarvoor de Bronze Star. 3 Hij schrijft zijn manuscripten met potlood. Antwoord: Stelling 2 klopt niet. DeMille schrijft op zijn website: 'I went to Vietnam for a year. Enough adventure.'

251 Van wie is deze handtekening? Antwoord: Harlan Coben.

252 De ene helft van een Amerikaans duo begon zijn schrijverscarrière bij het Museum of Natural History en legde vele historische expedities te paard af. De andere helft was redacteur en zette een horrorafdeling op bij een uitgeverij. Welk duo zoeken wij? Antwoord: Douglas Preston & Lincoln Child.

253 Wat mankeert de profiler in Dagboek van mijn verdwijning van Camilla Grebe? Antwoord: Ze lijdt aan beginnende dementie.

254 Toni Coppers schreef een thriller over een rechercheur die wordt geplaagd door nachtmerries. Hij deed dat op verzoek van de nazaten van welke surrealistische schilder? Antwoord: René Magritte.

255 Welke auteur was twintig jaar geleden zo in zijn/haar nopjes met het door de kwismaster afgenomen interview? Antwoord: Patricia Cornwell.

256 Eyeworks kocht in 2016 de film- en tv-rechten van een thriller over de vermissing van een zesjarig meisje in Glasgow. Wie schreef het boek en wat is de titel? Antwoord: Hilde Vandermeeren - Stille grond.

257 Een aantal jaren geleden benoemde de Gouden Stropjury een aandoening waar veel thrillerauteurs aan zouden lijden: een boek beginnen met een kort hoofdstuk, vaak cursief afgedrukt, waarin veel actie of geweld voorkomt. Hoe heet deze aandoening? Antwoord: Prologitis.

258 Welke van de volgende beweringen over Henning Mankell is niet waar? 1 Hij was lid van de Noorse Maoïstische partij. 2 Hij was op het Zweedse schip dat in 2010 werd geënterd door Israëlische commando's. 3 Zijn schoonvader was Ingmar Bergman. Antwoord: Bewering 1 is niet waar. Mankell was wel betrokken bij, maar geen lid van de Maoïistische partij.

259 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Håkan Nesser - Een heel ander verhaal.

260 Welke misdaadauteur schreef 199 jaar na het origineel een herziene versie van het boek Emma van Jane Austen? Antwoord: Alexander McCall Smith.

261 Welke bestsellerauteur werd een autoverzekering geweigerd vanwege zijn 'gevaarlijke' beroep van ‘thrillerschrijver’? Antwoord: Ian Rankin.

262 Waarom was 21 januari 1977 zo’n belangrijke datum voor schrijver Elmore Leonard? Antwoord: Hij stopte na 35 jaar met het drinken van alcohol.

263 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Sabine Thiesler - De kinderverzamelaar.

264 Literair agent in New York ontvangt een onaf manuscript van een boek, geschreven door een man die ooit student was aan Princeton University. In het manuscript staat een aanwijzing naar wie de moord op een hoogleraar pleegde. Wie schreef hierover welk boek? Antwoord: E.O. Chirovici - Boek der spiegels.

265 Twee Amerikaanse bestsellerauteurs groeiden op in verschillende staten maar in een stad met dezelfde naam. De een wilde vroeger honkballer worden, de ander maakte reclameborden. Welke plaats zoeken we? Antwoord: John Grisham en Karin Slaughter groeiden op in respectievelijk Jonesboro (Arkansas) en Jonesboro (Georgia).

266 Waar woont Lacey Flint in Het donkerste water? Antwoord: In een woonboot op de Theems.

267 Welke sport wordt beoefend in de nieuwe, nog te verschijnen thriller van Peter de Zwaan? Antwoord: Dwergbowlen.

268 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Jim Kelly - Gedenk te sterven.

269 Wie schreef een serie thrillers over een linkse militaire spion én een trilogie over een Zweed uit de middeleeuwen die wordt opgeleid tot Tempelier? Antwoord: Jan Guillou.

270 Welke Britse thrillerschrijfster meldt met trots op haar website dat haar boeken het vaakst worden gejat uit de boekwinkel? Antwoord: Martina Cole.

271 Welke ongeschreven regel is al jaren van toepassing op toekenning van de Hercule Poirotprijs? Antwoord: Geen enkele Vlaamse auteur wint de prijs voor de tweede keer.

272 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel. Antwoord: John Grisham - De bekentenis.

273 Waarom was Charles den Tex een jaar of zes geleden zo boos op uitgeverij A.W. Bruna? Antwoord: De uitgever gebruikte De erfgenaam als titel van een thriller van John Grisham. Eerder was onder dezelfde titel al een boek van Den Tex verschenen.

274 Wie nam vorig jaar het initiatief voor een prijs voor een schrijver van een thriller waarin geen geweld tegen vrouwen voorkomt? Antwoord: Bridget Lawless.

275 Wie won een door Saskia Noort en Paul Sebes gepresenteerde schrijfwedstrijd en heeft de hoofdprijs – de publicatie van een thriller - nog steeds niet verzilverd? Antwoord: Monic Hendrickx.

276 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Marion Pauw - Hemelen.

277 Welke thrillerschrijver verstuurde deze week via Twitter een foto van president Trump en schreef erbij ’How the hell did 63 million Americans vote for this piece of shit?’ Antwoord: Don Winslow.

278 Wie bedacht het pseudoniem Havank? Antwoord: Anton van Duinkerken.

279 In een Zeeuws kuuroord overlijdt een van de sapvastende gasten op onverklaarbare wijze. Een advocate, die er ook aan het ontgiften is, start haar eigen onderzoek. Wie schreef hierover welke thriller? Antwoord: Annet de Jong - Bitter vocht.

280 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Liselotte Stavorinus - De verleiding.

281 Jaarlijks, maar voor het laatst in 2009, werden op het graf van een schrijver op diens geboortedag (19 januari) steevast drie rode rozen en een fles cognac neergelegd. Om welke schrijver gaat het? Antwoord: Edgar Allan Poe.

282 Welke thrillerauteur richtte samen met onder anderen Jan Guillou uitgeverij Piratförlaget op? Antwoord: Liza Marklund.

283  Een in 2016 overleden drugssmokkelaar uit Wales die connecties had met de IRA, schreef over zijn leven diverse autobiografische romans. De auteur publiceerde in 2011 een thriller die dezelfde titel had als een Rolling Stones-hit. Wie zoeken wij? Antwoord: Howard Marks.

284 Herken de thrillerauteur. Wie is dit? Antwoord: Deon Meyer.

285 Welke Gouden Stropwinnaar heeft een oom die vier detectives schreef en een neef die sciencefictionromans publiceerde? Antwoord: Gerben Hellinga.

286 Henning Mankell, Håkan Nesser, Fred Vargas, Jussi Adler-Olsen, Sebastian Fitzek, Simon Beckett en Arne Dahl, allemaal auteurs die dezelfde thrillerprijs hebben gewonnen. Om welke prijs gaat het? Antwoord: Europäischer Preis für Kriminalliteratur. Ook bekend als de European Crime Fiction Star Award of de Ripper Award.

287 Welke Gouden Stropwinnaar meent dat Nederland en Vlaanderen worden gescheiden door een Chinese Muur? Antwoord: Jo Claes.

288 Herken de thrillerauteur. Wie is dit? Antwoord: James Patterson.

289 Amerikaanse thrillerauteur, drie jaar geleden overleden aan een overdosis, debuteerde op zijn 24ste met een bestseller over een crimineel, die een passie heeft voor Latijnse en Griekse klassieke schrijvers. Hoe heet deze auteur? Antwoord: Roger Hobbs.

290 Terwijl hij werd behandeld tegen kanker, schreef Michael Crichton een thriller over zeven studenten die op Hawaii in een mysterieus laboratorium meedoen aan een medisch experiment. Hoe heet deze thriller? Antwoord: Micro.

291 Auteur, geboren in Saoedi-Arabië, publiceerde vijf jaar geleden een thriller over een gezin, waarin de moeder van de fraaie woning een donkere gevangenis maakt, nadat dochterlief met een onbekend vriendje wegloopt. Hoe heet de schrijfster? Antwoord: Koren Zailckas.

292 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel. Antwoord: Jacob Vis - De scheepsbouwer.

293 Welke thrillerauteur was de mol in Wie is de mol? Antwoord: Inge Ipenburg.

294 Welke Gold Dagger-winnaar was monnik in Dublin, hanteerde daar technieken uit de IJzertijd, werd later advocaat en verhuisde na het succes van zijn debuutthriller met vrouw, kinderen en kat naar een dorpje in Normandië? Antwoord: William Brodrick.

295 Van welke Amerikaanse president heeft James Patterson een foto in zijn werkvertrek hangen? En wat heeft dit staatshoofd in zijn hand? Antwoord: Het is Bill Clinton die met een exemplaar van Pattersons When the wind blows uit een helikopter stapt.

296 Over welk boek (en van wie) is Tomas Ross zo te spreken? Antwoord: Dit citaat staat op Het monster van München van Andrea (of Anne) Marie Schenkel, maar ook op haar boek Bunker.

297 Wie schreef welke thriller over een oud-inspecteur die zijn thuisland is ontvlucht en in Egypte als privédetective een vermiste sterspeler uit een voetbalteam moet zien te vinden? Antwoord: Parker Bilal - De donkere straten van Caïro.

298 Welk bier drinkt commissaris Liese Meerhout steevast in haar laatste avontuur? Antwoord: Triple d'Anvers.

299 Welke bewering over Ken Follett is niet waar? 1 Zijn ouders waren lid van de Vergadering van Gelovigen. 2 Hij begon als journalist bij de South Wales Guardian. 3 Hij ondertekende een open brief in de krant tegen de komst van paus Benedictus XVI naar het Verenigd Koninkrijk. Antwoord: Stelling 2, Follett begon als journalist bij de South Wales Echo.

300 Herken de verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Brooke Morgan - Gevangen.

301 Wat is de titel van de verhalenbundel van Esther Verhoef die begin 2020 uitkomt? Antwoord: Labyrint.

302 Welke bestaande figuur inspireerde Patricia Highsmith tot het creëren van het personage Tom Ripley? Antwoord: De Nederlandse kunstschilder en -vervalser Han van Meegeren.

303 Begin februari 2010 bracht het Nationale Toneel een theatrale lezing over de kredietcrisis. Welke thrillerauteur vertaalde voor deze gelegenheid de oorspronkelijke Engelse tekst? Antwoord: Roel Janssen.

304 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: John Verdon - Peter Pan moet sterven.

305 Welke auteur studeerde af als chemisch ingenieur en wordt ook wel de koningin van de romantische thriller genoemd? Antwoord: Karen Rose.

306 Naar wie is de thrillerconventie vernoemd die elk jaar in een andere stad plaatsvindt en in 2018 in St. Petersburg werd gehouden? Antwoord: Bouchercon verwijst naar de Amerikaanse redacteur en schrijver van spannende verhalen Anthony Boucher.

307 In 2018 verscheen een thriller over een arts die halverwege de negentiende eeuw onverklaarbare sterfgevallen in Edinburgh ging onderzoeken. Het boek is onder een pseudoniem geschreven door twee auteurs. Hoe heten zij (in het echt)? Antwoord: Chris Brookmyre en dr. Maris Haetzman. Hun pseudoniem is Ambrose Parry.

308 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Bernard Minier - Een kille rilling.

309 Zweedse verpleegkundige debuteerde vorig jaar met een thriller over de verdwijning van de dochter van een psychotherapeute. Twintig jaar later herkent ze in een nieuwe patiënte haar dochter. Noem auteur en titel van dit boek. Antwoord: Elisabeth NorebäckZeg dat je van mij bent.

310 Welke Scandinavische thrillerauteur was in de jaren 90 korte tijd minister van Justitie? Antwoord: Anne Holt.

311 Welke schrijver verklaarde ooit niet te willen meedoen aan literaire wedstrijden, maar heeft inmiddels wel de titel Grand Master, de Nikos Kazantzakis-prijs, de Goethe Medaille, een paar Daggers, de Premio Malaparte en de Helmerich Award vergaard? Antwoord: John le Carré.

312 De bewerkte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: David Baldacci - De aanslag.

313 Wat is de titel van het eerste boek van Ian Rankin dat nooit gepubliceerd is en nooit gepubliceerd zal worden? Antwoord: Summer Rites.

314 Welke Amerikaans-Ierse actrice won met haar thrillerdebuut zowel de Edgar, Anthony, Macavity als de Barry Award? Antwoord: Tana French.

315 Hoe heette de seriemoordenaar die jarenlang bij Jan Terlouw over de vloer kwam? Antwoord: Hans van Zon.

316 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van boek. Antwoord: Daniëlle Hermans - De man van Manhattan.

317 Tartan Noir is de aanduiding voor thrillers die zijn geschreven door Schotse schrijvers. Hoe worden thrillers van (Noord-)Ierse auteurs genoemd? Antwoord: Emerald Noir.

318 In een warenhuis in een grote Nederlandse stad ziet een vrouw haar tientallen jaren geleden overleden wederhelft. Maar niemand gelooft haar. Ziehier het begin van een thriller. Wie schreef het en wat is de titel? Antwoord: Agathe Wurth - De verschijning.

319 Hoeveel dollar verdient Lee Child per gepubliceerd woord? Antwoord: Honderd dollar.

320 Na hoeveel gepubliceerde boeken gaf de uitgever openlijk toe dat achter het pseudoniem J.D. Robb de Amerikaanse schrijfster Nora Roberts schuilgaat? Antwoord: Twaalf.

321 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel. Antwoord: Dominique Biebau - Russisch voor beginners.

322 Welke misdaadauteur vloog eruit in de eerste aflevering van De Mol in 1999? Antwoord: Bart Debbaut.

323 Welke auteur belandde eerder deze maand met zijn auto in de bossen in zijn geboortedorp Beek? Antwoord: Thomas Olde Heuvelt.

324 Met hoeveel vakantiethrillers behaalde Suzanne Vermeer de hoogste positie van de Bestseller 60? Antwoord: vier, te weten Bella Italia, Het chalet, Het strandhuis en Noorderlicht.

325 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Ton de Zeeuw - Aangebrand.

326 Welke Amerikaanse thrillerauteur was buurjongen van Lauren Bacall, groeide op met David 'Kung Fu' Carradine en schreef als muziekjournalist als eerste over Elton John? Antwoord: Eric Van Lustbader.

327 Tot en met welke letter is Sue Grafton gekomen? Antwoord: De Y.

328 Welke Nederlandse auteur heeft spannende boeken geschreven waarin bekende personen als Donald Trump, keizer Nero, Maria Magdalena, paus Franciscus en Barack Obama voorkomen? Antwoord: Chris Houtman.

329 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Leif Davidsen - Op zoek naar Hemingway.

330 Wat hebben de hond van Dennis Lehane en een in 1983 weggelopen vrouw uit een christelijke leefgemeenschap met elkaar gemeen? Antwoord: Ze heten allebei Tessa.

331 Welke schrijfster was werkzaam in de Nigeriaanse jungle, heeft de film Braveheart meer dan 50 keer gezien, vormt met twee andere auteurs een schrijverscollectiefje en is een van de oprichters van Bloody Scotland? Antwoord: Lin Anderson.

332 Welke schrijver werkte voor Het Binnenhof, rookte Gauloises, woonde in Rumpt aan de Linge, schreef westerns en een boek hoe een kernoorlog te overleven en bedacht - naar zijn zeggen - de naam Gouden Strop? Antwoord: Felix Thijssen.

333 Welke twee thrillers (en van wie?) behoren volgens de Volkskrant tot de beste boeken van 2019? Antwoord: This storm van James Ellroy en Openbaringen van Miquel Bulnes.

334 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Sebastian Faulks - Een week in december.

335 Deze auteur schreef onder pseudoniemen als Liesbeth van Hierden en Karin de Leeuw misdaadromans. Wat is de echte naam van de schrijver? Antwoord: Cornelis Johannes Maria Fens.

336 Een 17-jarige jongen woont met zijn vader op een afgelegen schiereilandje. Met een windbuks jaagt hij wespen in een doolhof de dood in. Deze verhaallijn komt voor in het debuut van een Britse schrijver. Noem naam en boektitel. Antwoord: Iain Banks - De wespenfabriek.

337 Wat hebben de auteurs van The postman always rings twice, Heartsick en Carver gemeen? Antwoord: Ze hebben allen dezelfde achternaam, Cain.

338 De verminkte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: William C. Gordon - De dode in smoking.

339 Vandaag gaat een film in première waarin Edward Norton een speurder speelt die geplaagd wordt door vocale en motorische tics. Noem de schrijver en de Nederlandstalige titel van het boek waarop deze film is gebaseerd. Antwoord: Jonathan Lethem - De Minna-mannen.

340 Hoe heet het karakter uit een thrillerserie die in films is vertolkt door Alec Baldwin en Tommy Lee Jones? Het gaat om een Vietnamveteraan die ook nog een anonieme alcoholist, botenverhuurder en parttime detective is. Antwoord: Dave Robicheaux.

341 Vader kreeg alzheimer toen hij 60 was, moeder kreeg na vaders dood vasculaire dementie én alzheimer. 'Bij haar was nooit sprake van half werk', zei de Nederlandse thrillerauteur die vijf jaar geleden een roman schreef over alzheimer. Wie is deze auteur? Antwoord: Peter de Zwaan.

342 De verknipte thrillercover. Noem auteur en titel. Antwoord: Jac. Toes en Thomas Hoeps - Kunst zonder genade.

343 Welke Amerikaanse advocaat schreef twee thrillerseries, waarvan een Chinese inspecteur in Tibet de hoofdrol speelt in de ene reeks en een Schotse immigrant in Noord-Amerika (in de achttiende eeuw) in de andere? Antwoord: Eliot Pattison.

344 Welke zin pende de auteur Jack Torrance in het Overlook Hotel steeds maar weer neer? Antwoord: All work and no play makes Jack a dull boy345 Welke auteur schreef twee keer het geschenkboekje voor de 'Maand van het Spannende Boek'? Antwoord: Tomas Ross.

346 Welke van de volgende bestsellerauteurs staat niet in de 21st Century Platinum Hall of Fame? David Baldacci, Dan Brown, Lee Child, John Grisham, Peter James, James Patterson, Karin Slaughter of S.J. Watson? Antwoord: James Patterson.

347 Herken de thrillerauteur. Wie is dit? Antwoord: Simon de Waal.

348 Schrijver, geboren te Konolfingen, gaf een van zijn boeken de ondertitel Requiem voor de misdaadroman mee. Hoe heet deze auteur? Antwoord: Friedrich Dürrenmatt.

349 Wat hebben Pjotr Vreeswijk, Carina van Leeuwen en Simon de Waal gemeen met de initiatiefnemer van de Thrillerkwis? Antwoord: Ze werken allemaal bij/voor de politie.

350 Welke auteur kreeg de bijnaam Mister Schnabbel, was adviseur van Gulf Oil, werd net niet minister van Economische Zaken en schreef de boeken In het holst van Hilversum en Schandaal in de kaasstad? Antwoord: Ferry Hoogendijk.

351 De verminkte thrillercover. Noem auteur en titel. Antwoord: Val McDermid - Eenzame prooi.

352 Welke auteur verzon bijzondere moordmethoden, zoals gedood worden door een kat met vergiftigde klauwen of het leven laten door een dolk van ijs? Antwoord: Dorothy L. Sayers.

353 Wat is de echte naam van de schrijver van de detective Murder for Christmas uit 1949? Antwoord: William Walter Frank Underhill.

354 Hoeveel nummers met het Engelse woord die (dus in de betekenis van het loodje leggen) in de titel staan er in de Top 2000 van dit jaar? Antwoord: Drie. Twee keer Live and let die en één maal I would die 4 U.


355 De verminkte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Römer & Hock - En nu ik!

356 Hoe heet de held in het boek dat de inspiratie vormde voor de Die Hard-films? Antwoord: Joe Leland.

357 Welke vijf misdaadromans las de Schotse premier Nicola Sturgeon dit jaar? Antwoord: Oyinkan Braithwaite - My Sister, The Serial Killer, Val McDermidHow the dead speak, Attica LockeHeaven, my home, Don WinslowThe Border en Laura Shepherd-RobinsonBlood & Sugar.

358 Welke schrijver zat onder het Franco-bewind in de gevangenis en schreef over een detective, die oud-communist was, voor de CIA had gewerkt en van goed eten hield? Antwoord: Manuel Vázquez Montalbán.

359 De verminkte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Kjetil Try - Laat de kinderen tot mij komen.

360 Welke bestsellerauteur legde duizenden dollars op tafel om zo'n 150 soldaten de kerstdagen thuis te laten vieren? Antwoord: Stephen King.

361 Ilja Gort schrijft boeken en verbouwt wijn in Gironde. Welke Vlaming schrijft spannende boeken en verbouwt wijn in de Provence? Antwoord: Koen Strobbe.

362 Wie schreef het boek met deze titel: '설계자들'? Antwoord: Dit is de Koreaanse titel van de thriller De plotters, geschreven door Un-su Kim.

363 Van welke thrillerauteur bivakkeert de hond al een tijdje in het washok, uit angst voor het knalvuurwerk dat wordt afgestoken door 'kutpuberjochies'? Antwoord: Saskia Noort.

364 De allerlaatste verminkte thrillercover. Noem auteur en titel van het boek. Antwoord: Peter Römer - Chantage.

365 Welke thrillerauteur stierf op de laatste dag van het jaar, maar slaagde er anderhalf jaar later toch nog in om een boek uit te brengen over een man die bij een forse schermutseling geheugenverlies oploopt? Antwoord: Donald E. Westlake.