27 maart 2023

Gevoeligheden (nieuws, 2023)


Ook Agatha Christie ontkomt niet aan de terreur van de 'sensitivity reader'
Een aantal romans van de Britse schrijfster Agatha Christie is bewerkt en aangepast naar de huidige tijd. Daarbij is mogelijk aanstootgevend taalgebruik verwijderd. Eerder gebeurde dat ook al met de boeken van Roald Dahl en Ian Fleming (James Bond).

De Britse krant The Guardian meldt dat zogenoemde ‘sensitivity readers’ de herdrukken hebben gezuiverd van beledigingen en verwijzingen naar etniciteit. Het gaat om passages uit de boeken met Hercule Poirot en Miss Marple als hoofdpersonages, die Christie tussen 1920 en 1976 schreef. In de nieuwe edities zijn verwijzingen naar etniciteit, zoals zwart, joods of zigeuner, geschrapt. De torso van een vrouwelijk personage wordt niet langer beschreven als ‘van zwart marmer’, het gaat niet meer over het ‘Indiase temperament’ van een rechter, en ook een term als ‘oosters’ is taboe.

Sensitivity readers sloegen eerder ook al toe in nieuwe uitgaven van de James Bond-boeken. Passages die als racistisch werden beschouwd, werden aangepast of verwijderd. Uitgever Ian Fleming Publications Ltd, die de rechten bezit, had de originele teksten laten beoordelen door een groep proeflezers. Naar aanleiding van die beoordeling zijn nieuwe versies tot stand gekomen.

(Bron: de Volkskrant)

Geen opmerkingen: