31 maart 2012

Wordt verwacht 285 (nieuws, 2012)

GEWIJD AAN SCHOONHEID

De Bezige Bij geeft vooral géén thrillers uit. Die ordinaire bezigheid laat ze over aan haar populistische imprintbroertje Cargo.

Maar als dan toch de publicatie van een misdaadverhaal op haar pad komt, zal het bij De Bezige Bij nooit een thriller gaan heten. Eerder een 'roman noir'.

Dat is ook het geval met 'De geur van de maan' van de Vlaamse scenarioschrijver, regisseur, dichter en misdaadromanschrijver Patrick Conrad, die in mei 2012 door De Bezige Bij Antwerpen op de markt wordt gebracht. De presentatie gaat gepaard met een 'performance', zo laat de uitgever weten én met zoiets moderns als een Facebookcampagne. Dat dan weer wel.

Het verhaal: Vijf mensen worden in Antwerpen professioneel afgemaakt met een kogel in het hoofd. Op het eerste geizcht hebben de slachtoffers niets met elkaar gemeen. Toch besluit inspecteur John Van Dijck in de lokale Russische maffia te infiltreren.

Het onderzoek kost hem zijn baan en leidt hem binnen in de bizarre wereld van Winter Wertheimer. Deze asociale dandy teert op een royale erfenis en leidt een teruggetrokken bestaan, gewijd aan schoonheid. Na de dood van zijn moeder blijft Winter Wertheimer alleen met zijn secretaris achter in een renaissancewoning in de Antwerpse Keizerstraat. Daar beraamt hij een uitzichtloze kruistocht tegen vulgariteit en culturele verloedering.

Patrick Conrad (1945) was een van de medeoprichters van het Antwerpse dichtersgenootschap Pink Poets. In 2009 verscheen 'Getande raadsels', een portret van zijn vriendschap met Hugo Claus. 'De aap van God' (2002) werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs en voor De Diamanten Kogel. Zijn misdaadroman 'Starr' werd bekroond met De Diamanten Kogel.

29 maart 2012

Nieuw bij TomTom (nieuws, 2012)

UNIVERSITEIT KRIJGT BONITA AVENUE

De campus van de Universiteit Twente krijgt een eigen 'Bonita Avenue'. De straat ter hoogte van cultureel centrum De Vrijhof krijgt dezelfde naam als de bestseller van schrijver Peter Buwalda, die met zijn boek de shortlist van de Gouden Strop bereikte.

'Bonita Avenue' is voor een groot deel gesitueerd op de Universiteit Twente en speelt zich af ten tijde van de vuurwerkramp. De evenementenorganisatie Studium Generale op de UT wil met de straatnaam de schrijver eren. Het straatnaambord werd dinsdagavond gepresenteerd na een lezing van Buwalda op de campus.

Ook gaat het Cultureel Centrum van de UT Buwalda-rondleidingen organiseren over de campus. Die tour doet alle locaties aan die een rol spelen in 'Bonita Avenue', maar voert ook langs de plek waar de schrijver tussen 1998 en 2002 werkte als redacteur van UT Nieuws.

'Bonita Avenue' verscheen in september 2010. Er zijn inmiddels 220.000 exemplaren verkocht. Het werd bekroond met de Academica Debutantenprijs en de Selexyz Debuutprijs en o.a. genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de KANTL Proza Prijs.

Hoger plan (nieuws, 2012)

CPNB DOET GREEP NAAR GOUDEN STROP

De CPNB en het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) hebben besloten hun samenwerking te intensiveren. Als eerste stap draagt het GNM de organisatie en uitreiking van De Gouden Strop en de Schaduwprijs volledig over aan de CPNB. Later zullen andere gezamenlijke initiatieven ontplooid worden betreffende het spannende boekengenre.

,,De Gouden Strop en de Schaduwprijs zijn al jaren kind aan huis bij de CPNB en we zijn dan ook enorm blij deze mooie prijzen in onze familie te mogen verwelkomen'', stelt CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer in een verklaring. ,,Dit is de volgende logische stap in een steeds inniger wordende samenwerking'', aldus Willem Asman, voorzitter van het GNM. Met de aangekondigde samenwerking komt een einde aan de langjarige verbintenis tussen het GNM, de Stichting LIRA Fonds en RDC/The Read Shop.

Sinds 2005 maakten de Stichting LIRA Fonds en RDC/The Read Shop de organisatie van de prijs financieel mogelijk. ,,De Gouden Strop is de afgelopen jaren zo hard gegroeid dat het nu tijd is om deze naar een hoger niveau te tillen'', aldus Jos Boot, algemeen directeur van RDC/The Read Shop, sinds 2010 hoofdsponsor van de prijs.

De Gouden Strop en de Schaduwprijs maken vanaf heden vast onderdeel uit van de CPNB campagne Juni – Maand van het Spannende Boek. Het GNM blijft overigens een adviserende rol houden binnen de organisatie van de twee prijzen en dat het jurysecretariaat van De Gouden Strop zal worden voortgezet door Het kantoortje van Remco.

Longlist (nieuws, 2012)

VIJF VLAMINGEN IN DE RACE VOOR GOUDEN STROP

Tien thrillerauteurs maken nog kans op de Gouden Strop 2012. Het secretariaat heeft vandaag via Twitter de longlist bekendgemaakt. Onder de kanshebbers zijn vijf Vlaamse schrijvers, onder wie de winnaar van 2010: Bram Dehouck (foto).

Het gaat om de volgende auteurs: Pieter Aspe met 'Solo', Derwent Christmas met 'Volmaakte verdwijning', Toni Coppers ('Iris was haar naam'), Bram Dehouck ('Een zomer zonder slaap'), Ruben van Dijk ('Wild water'), Nellie Mandel ('Blauwe sneeuw'), Griselda Molemans ('Oog van de naald'), Gaea Schoeters ('Diggers'), Charles den Tex ('De vriend') en Peter de Zwaan ('De vuurwerkramp van Harmen Saliger').

Op 31 mei wordt de Gouden Strop uitgereikt in Felix Meritis in Amsterdam. Wanneer de shortlist wordt bekendgemaakt, is nog niet duidelijk.

27 maart 2012

Ideale ouder (nieuws, 2012)

MOEDER ALEX VAN GALEN VOERT PROMOTIEGUERRILLA

,,Een briljant meesterwerk dat zijn weerga niet kent in de Europese misdaadliteratuur; dat mag best eens gezegd worden.'' Dat schrijft Betty van Galen-Bosma.

Het boek waar zij op doelt is 'Ideale ouders' van Alex van Galen. Inderdaad, haar zoon. De wervende tekst zat verpakt bij recensie-exemplaren die her en der verspreid zijn onder critici in den lande. Het is een opvallende bijna guerrilla-achtige manier van promotie voeren en in ieder geval geeft het blijk van onvoorwaardelijke moederliefde, van een ideale ouder.

Van Galen-Bosma schrijft, overigens in een stijl die verraadt dat haar zoon het van haar heeft, dat Alex niets van haar brief weet. ,,Alex vindt het gênant als zijn moeder zich met zijn zaken bemoeit. Dat zou ook niet nodig zijn als hij wat meer voor zichzelf opkwam, maar hij lijkt nou eenmaal op zijn vader.''

Moeder Van Galen claimt dat het succes van haar zoon niet zozeer aan zijn kwaliteiten maar aan haar te danken is. ,,Hoe denkt u dat zijn thriller 'Duivelssonate' aan die mooie recensies kwam, zelfs in Duitsland? En wie heeft ervoor gezorgd dat zijn laatste roman 'Süskind', een bestseller werd? Dat is allemaal de danken aan liefdevolle moedermarketing.''

Van Galens moeder stelt verder dat haar zoon het ongepast vindt als zij journalisten benadert. ,,Maar een kind weet niet altijd wat goed voor hem is.'' Zo is het maar net. Nu maar hopen dat Alex van Galen weet wanneer het Moederdag is.

By the way, 'Ideale ouders', een thriller over het adoptietaboe, verschijnt in mei bij uitgeverij A.W. Bruna.

Tendens (nieuws, 2012)

JURYLID GOUDEN STROP: VEEL EMOTIE IN BOEKEN SCHRIJFSTERS

Vrouwelijke thrillerauteurs hebben de neiging om veel emotie en minder feiten in hun boeken op te nemen. Dat stelt een lid van de jury van de Gouden Strop 2012. Volgens het jurylid is er duidelijk sprake van een tendens.

Het jurylid was vooral gecharmeerd van de thriller 'De vriend' van drievoudig Stropwinnaar Charles den Tex. Het boek 'bevat humor, is spannend, heeft vaart en knappe dialogen' en is - ook niet onbelangrijk - 'goed geschreven'.

De jury heeft zich de afgelopen maanden over 98 ingezonden thrillers gebogen. Donderdag 29 maart wordt 's ochtends tussen 9 en 10 uur de longlist van maximaal twaalf boeken bekendgemaakt.

26 maart 2012

Wordt verwacht 284 (nieuws, 2012)

TOEGETAKELD OP DE VERANDA

Uitgeverij Anthos brengt deze zomer het debuut van een Amerikaanse gezinstherapeut, Tom Wright. 'Wat de zomer niet overleeft', dat in juni 2012 verschijnt, begon als een lichtelijk autobiografisch kort verhaal, maar groeide uit tot een thriller.

In een stadje in het zuiden van de Verenigde Staten groeit de jonge Jim, Biscuit voor vrienden, bij zijn grootmoeder op. Op een dag treft hij zijn nichtje L.A. toegetakeld aan op de veranda en hij neemt haar mee naar binnen. Ze is te getraumatiseerd om haar verhaal te doen.

Al snel blijkt dat er in de stad meisjes verdwijnen die vermoord worden teruggevonden. Jim vermoedt dat er een verband is tussen de verdwijningen en hij denkt dat L.A. er meer van weet. Naarmate de lange, warme zomer vordert, ontdekt Jim steeds meer verdachten. Geplaagd door visioenen van de slachtoffers en geholpen door een bevriende politieman, gaat hij op zoek naar de moordenaar.

Volgens Wright is zijn roman door agenten en recensenten met de meest uiteenlopende etiketten beplakt. ,,Maar ik ben het meest eens met de benaming van 'zuidelijk, gothische, literaire coming of age-mystery''', aldus de schrijver op zijn website. Wright heeft daadwerkelijk een tijdje bij zijn oma gewoond en zijn inmiddels overleden nicht stond model voor Y.A. Maar de passage over de ontmoeting met de pedofiel, is de meest autobiografische in het boek, stelt Wright. ,,Maar het is de sfeer en de emotionele toon die echt waar is.''

Tom Wright woont en werkt als forensisch psychotherapeut in Texarna, Texas. Hij wordt vaak gevraagd om als getuige-deskundige in rechtszaken op te treden. Naast schrijver is Wright ook schilder en beeldhouwer.

Andere nieuwe titels:

Lieneke Dijkzeul - 'Wat overblijft' (augustus 2012). Nieuw deel in de Vegter-serie. In een idyllisch winterlandschap wordt zakenman Richard Verkallen dood aangetroffen. Verkallen zette kwaad bloed bij zijn familie omdat hij een donkere vrouw trouwde. Inspecteur Paul Vegter ontdekte dat Verkallen er jarenlang een minnares op nahield die hij vlak voor zijn dood aan de kant zette. Met tegenzin zet Vegter zich aan het oplossen van deze zaak.
Sam Eastland - 'Het geheime wapen' (juni 2012). 1939. Kolonel Nagorski, ontwerper van een immens grote tank, wordt vermoord. Stalin, vermoedt dat Het witte gilde, een groep voormalige soldaten van de tsaar, achter de moord zit, en geeft inspecteur Pekkala carte blanche om de plannen van het gilde te achterhalen.
Lorenza Ghinelli - 'De verslinder' (juni 2012). Thrillerdebuut van Italiaanse redacteur (1981) van uitgever Taodue. Pietro is 14 en lijdt aan het syndroom van Asperger. In tekeningen beeldt hij alles uit wat hij ziet. Hij is een gemakkelijk doelwit voor de jongens in zijn dorp. Vlak nadat Pietro weer eens is gepest, verdwijnt een van de pestkoppen. Zijn lerares vraagt hem een tekening te maken van wat voorgevallen is: op de tekening staat een oude man, in het zwart gekleed, met witte schoenen. Hij komt voor in de nachtmerries van de lerares.
Tess Franke - 'In haar eer' (september 2012). Nadat Gert Jan de Vries uit de kast kwam als schrijfster Tess Franke, bleef het even stil rond haar/hem. Maar nu komt Franke weer met een nieuw avontuur rond strafrechtadvocate Femke Wolzak. Zij neemt de verdediging op zich van een verkrachter en dat wordt haar niet in dank afgenomen. Ondertussen waart er ook nog een lustmoordenaar rond in Amsterdam.
Camilla Läckberg - 'Engelenmaker' (juni 2012). Pasen 1974. Een familie verdwijnt van het eiland Välo zonder een spoor achter te laten. Alleen de één jaar oude dochter Ebba blijft achter. Jaren later keert Ebba terug naar het eiland om in het ouderlijk huis een bed & breakfast te openen. Dan lijkt het verleden haar in te halen.
Conor Fitzgerald - 'Kapitale fout' (juli 2012). Op een vroege zaterdagochtend wordt een dode gevonden op de Piazza de Renzi in Rome. Het blijkt een uiterst getalenteerde kunstvervalser te zijn. Inspecteur Alec Blume wordt tegengewerkt in dit moordonderzoek.
Inger Frimansson - 'Rattenvanger' (juni 2012). Uitgever Titus Bruhn heeft jaren geleden zijn vrouw Rose verlaten voor een andere vrouw, Ingrid. Nu hij ernstig ziek is, wil hij Rose weer zien om haar om vergeving te vragen. Zij reageert echter niet op zijn telefoontjes. Hij vraagt Ingrid om bij Rose langs te gaan. Tussen de twee vrouwen ontbrandt een dramatisch treffen.

25 maart 2012

Release (nieuws, 2012)

JACK REACHER-FILM KOMT EIND 2012

De film 'One Shot', naar de gelijknamige thriller van Lee Child, gaat op 21 december van dit jaar in de Amerikaanse bioscopen draaien. Dit heeft filmstudio Paramount aan de website One Shot Movie laten weten. Aanvankelijk was de release van de film met in de hoofdrol Tom Cruise (foto) als Jack Reacher gepland voor februari 2013. De succesvolle release van 'Mission Impossible IV' - ook met Tom Cruise - begin december 2011 heeft Paramount doen besluiten het uitbrengen van de film naar voren te halen. De filmopnamen zijn inmiddels afgerond.

Geestelijk vader Lee Child moet lang wachten om zijn personage Jack Reacher op het witte doek te zien. De filmrechten werden immers al zeven jaar geleden verkocht. De Britse auteur was overigens niet betrokken bij het schrijven van het scenario of de casting van de acteurs.

De thriller 'One Shot' is gedeeltelijk gebaseerd op de sluipmoorden in drie Amerikaanse staten in oktober 2002, de zogeheten Beltway snipers attacks. In drie weken tijd werden toen tien mensen gedood en drie anderen raakten gewond door toedoen van een sluipschutter. In het boek opent een sluipschutter het vuur op mensen in een dorp nabij Indiana. Er vallen vijf doden. De moordenaar wordt gepakt, het bewijs is overweldigend, maar de schutter zegt slechts één zin: 'Jullie hebben de verkeerde te pakken, haal Jack Reacher er bij.'

(Bron: One Shot Movie)

24 maart 2012

Aanstekers (nieuws, 2012)

ASPE HEEFT HET TE DRUK VOOR DE POLITIEK

De Vlaamse bestsellerauteur Pieter Aspe gaat toch de politiek niet in. Hij ziet af van een plekje op de kandidatenlijst van de Open VLD in Blankenberge. Enkele maanden geleden maakte voormalig burgemeester Ludo Monset nog een mooi nummer van het feit dat Aspe op zijn lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen zou komen te staan. ,,Maar nu blijkt dat ik het politieke werk onmogelijk kan combineren met boeken schrijven'', aldus Aspe tegenover het Nieuwsblad.

Het was Monset die Aspe vroeg om op de lijst te staan. Maar nu komt Aspe terug op die beslissing. ,,Als ik verkozen zou worden als gemeenteraadslid zou ik erg veel politieke zaken missen. Ik zou nooit de tijd vinden om overal aanwezig te kunnen zijn, laat staan te kunnen zetelen als raadslid'', verklaart Aspe. ,,Daarom heb ik besloten om toch niet op de Open VLD-lijst te staan. Uiteraard blijf ik Open VLD steunen, dat deed ik voordien ook al. Ik vind dat de partij het de afgelopen jaren altijd goed heeft gedaan.''

Aspe heeft duidelijk zijn handen vol met het schrijven van misdaadromans. Na Frankrijk, Italië en Zuid-Afrika wil de auteur nu ook de VS veroveren. ,,In Frankrijk zijn er intussen al tien romans uitgebracht en er zijn nog twee nieuwe boeken in de maak. Ook in Italië loopt de verkoop vlot en in Zuid-Afrika zijn er van Het vierkant van de Wraak al 3000 exemplaren verkocht. Het is afwachten wat de VS in petto heeft voor mij. Uitgeverij Manteau wil er 'De Midasmoorden' en 'Het vierkant van de wraak' op de markt brengen.''

Vooral in de promotie van de boeken, kruipt heel wat tijd. In april komt een Amerikaanse filmploeg opnames maken in Brugge en in oktober gaat Aspe het boek presenteren in New York. ,,Voor die gelegenheid heb ik extra promotiemateriaal laten maken'', zegt Aspe. ,,Het is de bedoeling om zoveel mogelijk Amerikanen te bereiken. Zo hebben we bijvoorbeeld aanstekers gemaakt met het opschrift Read Aspe, or kill yourself. Hopelijk kunnen de Amerikanen er om lachen.''

Op 17 april wordt de dertigste thriller van Aspe gelanceerd. Intussen heeft hij al de eerste zinnen geschreven van zijn nieuwste boek Min 1. Het boek gaat over de economische terugval in Europa. In het begin wordt een moord gepleegd op een kapitaalkrachtige persoon en de dader loopt ergens rond in Brugge.

(Bron: Nieuwsblad.be)

Bijrol (nieuws, 2012)

DEENSE SARAH LUND IN AMERIKAANSE 'THE KILLING'

De Deense actrice Sofie Gråbøl (1968), die in The Killing de hoofdrol speelt van rechercheur Sarah Lund krijgt een rol in de Amerikaanse remake van de Deense thrillerserie 'Forbrydelsen'. Gråbøl speelt daarin een officier van justitie in Seattle.

De rol van Lund is in handen van Mireille Enos. Gråbøls Deense accent is door de scenarioschrijver uitgebuit, want 'haar' officier van justitie Christina heeft haar wortels in Scandinavië liggen. Op 1 april is de Deense te zien op het Amerikaanse tv-station AMC.

Amerikaanse kijker zullen niet gek opkijken bij Gråbøls verschijning, want de oorspronkelijke Deense serie is nooit in de Verenigde Staten te zien geweest. In Groot-Brittannië was 'Forbrydelsen' echter een groot succes.

Gråbøl had dit jaar ook nog een rolletje in de Britse comedyserie Absolutely Fabulous. Daar speelde ze even Sarah Lund. Inmiddels is een derde reeks van Forbrydelsen in de maak. Eind september moet deze laatste serie in Denemarken op de buis verschijnen. De reeks heeft een actueel onderwerp: de wereldwijde economische crisis. De moord op een zeeman voert Lund op een speurtocht door de financiële wereld.

(Bron: Radio Times, DR Forside)

23 maart 2012

Groslijst (nieuws, 2012)

MINDER INZENDINGEN VOOR GOUDEN STROP

Er zijn dit jaar minder thrillers ingezonden voor de Gouden Strop. Werd vorig jaar nog het record gebroken met het aantal van 111 inzendingen, dit jaar blijft de teller steken op slechts 98. Voor de Schaduwprijs heeft de jury elf thrillerdebuten geaccepteerd. Deze zijn met een * aangegeven. Dat 'Het proces van de eeuw', ook een debuut, niet meedoet met de Schaduwprijs, komt omdat de jury de reglementen heeft aangescherpt. Het gaat om nieuwkomers in het thrillergenre; 'Het proces van de eeuw' is als roman uitgegeven.

De longlist van de Gouden Strop wordt in de loop van de volgende week bekendgemaakt, aldus het secretariaat van de Gouden Strop.

De groslijst:

Belinda Aebi - Het geluid van de stilte (Manteau)
Christiaan Alberdingk Thijm - Het proces van de eeuw (Lebowski)
René Appel - Goede vrienden (Anthos)
Pieter Aspe - Postscriptum (Manteau)
Pieter Aspe - Solo (Manteau)

Baantjer Inc. - Moord op de Albert Cuyp (De Fontein)
Benny Baudewyns - De lijkenpikker (Houtekiet)
Tineke Beishuizen - Lot (Mistral)
Sandra Berg - Spokenjacht (Cupido)
Esther de Blank - Twijfel (De Leeskamer)
Marelle Boersma - Vals alarm (Verbum Crime)
Bogaerts - Dodelijke begeerte (Houtekiet)
Wanda Bommer - Panorama West (Nijgh & Van Ditmar)
M.P.O. Books - De laatste kans (De Leeskamer)

Ann Ceurvels - Geweer (Manteau)
Derwent Christmas - Volmaakte verdwijning (Nieuw Amsterdam)
Toni Coppers - Iris was haar naam (Manteau)

De Waal & Baantjer - Een rat in de val (Lebowski)
Bart Debbaut - Ik maak je kapot (Manteau)
Luc Deflo - Phobia (Manteau)
Bram Dehouck - Een zomer zonder slaap (De Geus)
Rudy Dek - Dood van een marsleider (Logikos)
Ignace Dermaux - Coeur de Boeuf (Kramat) *
Ruben van Dijk - Wild Water (A.W. Bruna)
Peter-Paul Dirckx - Het Finis Terrae-schandaal (De Arbeiderspers)
Boris O. Dittrich - Moord en brand (Nieuw Amsterdam)

Guido Eekhaut - Wolven III - Jalena (Manteau)
Jacqueline Epskamp - De kring (Anthos)
Gert Erauw - Uit balans (Kramat)

Anja Feliers - Hou van mij! (Manteau)
Robin E. Flennok - Onzichtbare macht (Marmer)
Benn Flore - Dom Blondje (PAMAC)

Peter Geelen - Zittend naakt (Kramat)

Marian de Haan - Verborgen daden (De Leeskamer)
Corine Hartman - Als de dood (Karakter Uitgevers)
Corine Hartman - Hels verlangen (Karakter Uitgevers)
Havank Ross - De Schaduw contra de Schorpioen (A.W. Bruna)
Luc Herman - Nora en de feiten (Van Halewyck)
Aad van den Heuvel - De vuile bom (De Geus)
Joost Heyink - De verzekering (Anthos)
Ellen den Hollander - De primeur (Q)
Loes den Hollander - Glansrol (Karakter Uitgevers)
Rob van Hoorn - Koningskind (Logikos) *

Paul Jacobs - Het droomdagboek van Lavoisier (Houtekiet)
Linda Jansma - Tweestrijd (Verbum Crime)
Josten & Smits - Opgelicht (A.W. Bruna) *

Anna Kelders - Vuurvrouw (Ellessy) *
Heleen van der Kemp - Afrekening (Verbum Crime)
Anouk Kemper - De Almeerse rioolmoorden (Lebowski Achievers) *
Martin Koomen - Het dode punt (Ellessy)
Iris Koppe - De man met de schaar (De Bezige Bij)
Harry Kramp - De Pitch (Luitingh)

Stan Lauryssens - Dromen zijn bedrog (Manteau)
Violet Leroy - Medelijden met de duivel (Verbum Crime)
Lieven de Letter - Nostalgie (Houtekiet)

Nellie Mandel - Blauwe sneeuw (Manteau)
Isa Maron - Schaduwkant (Mistral)
Wim Menheer - Wurgend mooi (Kramat)
Rom Molemaker - Moord in de Dom (A.W. Bruna)
Griselda Molemans - Oog van de naald (Mistral) *
Mary Morgan - Nacht zonder einde (Ellessy)
Bert Muns - De vrouwenfabriek (Sijthoff)

Gerard Nanne - Zwanendrift (Ellessy)
Saskia Noort - Koorts (Anthos)

Ingrid Oonincx - Botsing (The House of Books)
Almar Otten - Blauw goud (Sijthoff)

Lia Peters - Zusjesliefde (Ellessy)
Hans Pos - EXIT (Q) *
Saskia Profijt - De assistent (Nieuw Amsterdam)

Joop van Riessen - De bonusmaffia (Nieuw Amsterdam)
Maria Rijk - Dieptepunt (Karakter Uitgevers) *
Linda van Rijn - Last minute (Marmer)
Linda van Rijn - Piste alarm (Marmer)
Michel van Rijn - Cuba Libre (A.W. Bruna)

David Scherpenhuizen - Het mysterie van Bugarach (Conserve) *
Ludo Schildermans - Getekend (Houtekiet)
Roger Schoemans - Amulet (Davidsfonds)
Gaea Schoeters - Diggers (Manteau)
Patricia Snel - De intrigant (Mistral)
Paul Sterk - Apostel van Tricht (Uitgeverij TIC)

Jan & Sanne Terlouw - Hellehonden (Nieuw Amsterdam)
Charles den Tex - De vriend (De Geus)
Roel Thijssen - Operatie Freeborn (Marmer)

Kevin Valgaeren - De ziener (Kramat) *
Van Campen - Skikda (Ellessy)
Berthilde Vanroy - De tempel van de 9 kamers (Manteau)
Suzanne Vermeer - Bella Italia (A.W. Bruna)
Suzanne Vermeer - Noorderlicht (A.W. Bruna)
Jacob Vis - Tandem (Conserve)
Judith Visser - Time-out (Boekerij)
Simone van der Vlugt - In mijn dromen (Anthos)
Anouschka Voskuijl - Dorp (B for books)
Jet van Vuuren - Zomerdruk (Karakter Uitgevers) *

Paul Weelen - Pionnenwerk (Uitgeverij TIC)
Milou van der Will - Breekijzer (Cargo)
Agathe Wurth - De verschijning (Ellessy)

Peter de Zwaan - De vuurwerkramp van Harmen Saliger (Cargo)
Frank van Zwol - Klem (Karakter Uitgevers)

22 maart 2012

Wordt verwacht 283 (nieuws, 2012)

OP EEN STEENWORP AFSTAND

En opnieuw dient zich een Zweeds thrillertalent aan. Met overigens wel een heel Nederlands klinkende naam: Hans Koppel. Uitgeverij A.W. Bruna laat zijn debuut 'Ze komt nooit meer terug' op 29 mei 2012 los op de Nederlandse lezersmarkt. En zoals wel vaker gebeurt met thrillers uit Scandinavië: ook dit boek maakt deel uit van een trilogie.

Mike Zetterberg woont met zijn vrouw Ylva en hun dochtertje in een huis net buiten Helsingborg. Op een dag komt Ylva niet thuis uit hun werk. Mike gaat er aanvankelijk van uit dat ze iets is gaan drinken met wat collega's, maar als ze er de volgende ochtend nog niet is, vreest hij het ergste.

De politie beschouwt Mike als hoofdverdachte. Mike gaat tot het uiterste om zijn onschuld te bewijzen en hun dochtertje te beschermen. Wat hij niet weet is dat Ylva nog leeft en zich op een steenworp afstand van hun huis bevindt. Haar ontvoerder speelt een wraakzuchtig, sadistisch spel dat terugvoert naar een tragedie uit hun beider jeugd.

Hans Koppel is het pseudoniem van kinderboekenauteur Petter Lidbeck (1964), die woont en werkt in Stockholm. Van zijn thrillerdebuut voor volwassenen zijn in zijn geboorteland meer dan 60.000 exemplaren verkocht.

Andere nieuwe titels:

Suzanne Vermeer - 'Bon Bini Beach' (19 juni 2012). Nieuwe vakantiethriller naar een idee van Paul Goeken, maar geschreven door een andere auteur. Klik hier voor meer informatie.
Tom Clancy & Mark Greany - 'In het vizier' (29 mei 2012). Clancy's helden - Jack Ryan sr en zoon Jack jr, John Clark en Ding Chavez - zijn terug. Ze moeten erachter zien te komen wat de betekenis is van een ontmoeting tussen een hoge Pakistaanse officier en een terrorist uit Dagestan.
Ann Cleeves - 'Reddende engel' 9juni 2012). De vondst van een gewurgde jongeman, die in een bad met drijvende bloemen is gelegd, is pas het begin van een heel vreemde zaak voor inspecteur Vera Stanhope.
Robin Cook - 'Doodsakte' (juli 2012). Een studente heeft een fantastische stageplek weten te bemachtigen in het lab van dr. Tobias Rothman waar baanbrekend onderzoek naar stamcellen wordt gedaan. Maar hun werk blijkt levensgevaarlijk te zijn.
Lucretia Grindle - 'Villa Triste' (juli 2012). De moord op een oude verzetsheld in het heden, leidt rechercheur Alessandro Pallioti naar het verhaal van twee moedige vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Mari Jungstedt - 'Gevaarlijk spel' (juli 2012). Een middelbare scholiere is recent door een scout van een modellenbureau ontdekt. Haar leven draait ineens om glamour en feestjes met bekende Zweden. Maar na een fotoshoot op Gotland spat haar droomwereld uit elkaar.
Graham Brown - 'Zwarte zon' (juli 2012). Wanneer een onderzoekster een geheimzinnige steen vindt in het Amazonegebied, begint voor haar een race tegen de klok. Drie andere stenen moeten koste wat kost ook gevonden worden om een ramp te voorkomen.
Petros Markaris - 'Nachtvlinder' (juli 2012). Commissaris Kostas Charitos heeft hartklachten en zou eigenlijk zijn rust moeten nemen. Maar in plaats daarvan gaat hij in Athene op zoek naar de moordenaar van nachtclubeigenaar Koustas.
Dustin Thomason - '21-12' (21 augustus 2012). Bij verschijning nog vier maanden de tijd om te lezen voor de wereld vergaat, dus een beetje lezer haalt het eind wel. Een mysterieus virus slaat toe in Los Angeles, met dodelijke gevolgen. Een viroloog en een jonge antropologe gaan op zoek naar de oorsprong. De verklaring ligt in een zeldzame Mayacodex die nog nooit is vertaald.
Åke Edwardson - 'Verloren ziel' (augustus 2012). In Göteborg worden kort na elkaar drie vergelijkbare moorden gepleegd. Politie-inspecteur Sten Ard krijgt hulp van zijn vroegere collega Jonathan Wide, die als privédetective was ingeschakeld bij de verdwijning van het eerste moordslachtoffer.
John Katzenbach - 'De professor' (augustus 2012). Hoogleraar psychologie Adrian Thomas lijdt aan een zeldzame vorm van dementie. Wanneer hij getuige is van de ontvoering van een 16-jarig meisje, wil hij helpen. Maar kan hij nog van nut zijn met zijn door dementie geteisterde geheugen?
Josten & Smits - 'Kroongetuige' (4 september 2012). Tweede thriller van Nederlands duo. Juriste Denise de Wit accepteert een baan bij het beruchte Amsterdamse advocatenkantoor Gottlieb & Gottlieb. Als voormalig opsporingsambtenaar moet ze voorkomen dat ze vuile handen krijgt - maar wanneer de Gottliebs de verdediging op zich nemen van een Turkse vrouwenhandelaar, is dat precies wat er gebeurt.
Linda Castillo - 'Valse beloftes' (september 2012). Politiechef Kate Burkholder zet alles op alles om de moord op de ouders van vier kinderen op te lossen. Ze doet echter een zeer verontrustende ontdekking over de familie.
John Sandford - 'Troebel water' (september 2012). In een afgelegen natuurgebied wordt het lichaam van een vrouw gevonden. Ze is van dichtbij neergeschoten. Het spoor leidt rechercheur Virgil Flowers naar een nabijgelegen resort, waar het sluimert van jaloezie, chantage, hebzucht en angst.

Gesignaleerd (117)

vers van het mes!

PHILIP KERR - PRAAG FATAAL

Bij uitgeverij Boekerij is verschenen 'Praag fataal' van Philip Kerr, een nieuwe thriller rond speurder Bernie Gunther.

September 1941. Wanneer Bernie Gunther van het Oostfront terugkeert naar huis, treft hij een onherkenbaar veranderd Berlijn aan. De verduistering, de voedselrantsoenering, de RAF, een moordenaar die de S-Bahn onveilig maakt en Tsjechische terroristen maken tezamen het leven zeer onaangenaam. Toch pakt hij zijn oude baan bij de afdeling Moordzaken weer op en begint een affaire met een jongedame.

Maar Bernie is gedwongen alles per direct uit zijn handen te laten vallen wanneer de nieuwe Reichsprotector van Bohemen en Moravië, Reinhard Heydrich, hem op nogal dwingende wijze uitnodigt om een weekend door te brengen in diens landhuis in Praag. Het is een uitnodiging die Bernie graag bespaard was gebleven - vooral wanneer hij erachter komt dat de andere gasten allemaal kopstukken van de SS en de SD zijn.

Het weekend ontspoort vrijwel meteen doordat er een dode wordt gevonden in een kamer die van binnenuit op slot was. Bernie wordt uitverkoren om zijn onderzoeksvaardigheden in te zetten bij het oplossen van dit raadsel. En als hij faalt, weet hij wat er op het spel staat: niet alleen zijn eigen loopbaan, maar ook de reputatie van Heydrich.

Philip Kerr (1956) werd geboren in Edinburgh, en woont met zijn gezin in Londen. Zijn vaste hoofdpersoon Bernie Gunther maakte zijn eerste opwachting in de Berlijnse trilogie. Kerr schreef vervolgens 'De een van de ander', 'Een stille vlam', 'Als de doden niet herrijzen' en 'Grijs verleden'. Alle Bernie Gunther-thrillers zijn gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen.

Philip Kerr - Praag fataal. Vertaling: Herman van der Ploeg. Uitgeverij Boekerij, 376 pag., € 19,95. ISBN: 9789022562239

Televisieserie (nieuws, 2012)

SLAUGHTER-THRILLERS VERFILMD

De 'Grant County'-serie van de Amerikaanse thrillerschrijfster Karin Slaughter wordt verfilmd. Productiemaatschappijen Entertainment One en Piller/Segan/Shepherd hebben de filmrechten gekocht voor het maken van een tv-serie rondom deze boeken over kinderarts Sara Linton en haar ex-man politiecommissaris Jeffrey Tolliver.

Karin Slaughter zal het script schrijven van de pilotaflevering, samen met Scott Shepherd. In de 'Grant County'-serie zijn de volgende boeken verschenen: Nachtschade, Zoenoffer, Een lichte koude huivering, Trouweloos, Onaantastbaar. In juli 2012 verschijnt het nieuwe boek van Slaughter: 'Genadeloos'.

De twee productiemaatschappijen maakten eerder al de serie 'Haven', gebaseerd op het werk van Stephen King.

Gesignaleerd (116)

vers van het mes!

CHRIS RYAN - COMPLOT

Bij uitgeverij Boekerij is verschenen 'Complot', een nieuwe actiethriller van Chris Ryan.

2003. Chet Freeman, een voormalige SAS-strijder die in dienst invalide is geraakt, werkt als beveiligingsmedewerker bij de Grosvenor Group, een Amerikaans bedrijf dat zich onder meer met wapenhandel bezighoudt. Hij betrapt een jonge vredesactiviste op afluisteren bij een bespreking tussen Grosvenor en de Britse premier. Wat Chet en de jonge vrouw horen, lijkt erop te duiden dat de premier zich door Grosvenor laat omkopen om zich in een illegale oorlog te begeven.

Kan dit echt waar zijn? Iemand vindt in elk geval dat er iets geheimgehouden moet worden, want Chet en het meisje worden al snel aangevallen en opgejaagd. Ze duiken onder, en een dodelijk kat-en-muisspel begint.

Bijna tien jaar later bereikt de spanning in Jeruzalem het kookpunt. De nu ex-premier werkt als vredesonderhandelaar in het Midden-Oosten. De regio zinkt weg in anarchie en rivaliserende legers maken zich op voor een bloedige strijd. Intussen maakt Chets beste maatje Luke deel uit van een speciaal team dat de ex-premier moet beveiligen. Dan, op het hoogtepunt van de strijd, ontdekt Luke een samenzwering die destructiever is dan welke wapendeal dan ook.

Chris Ryan ging op zijn zestiende het leger in. Zijn medewerking aan talloze undercoveroperaties, terrorismebestrijding, scherpschuttercommando's en mysterieuze 'Special Ops' bracht hem naar alle uithoeken van de wereld en vormde de basis van zijn boeken. De BBC maakte samen met hem de reallifeserie 'Hunting Chris Ryan'.

Chris Ryan - Complot. Vertaling: Hugo Kuipers. Uitgeverij Boekerij, 359 pag., € 15,00 (introductieprijs t/m 29 mei, daarna € 18,95). ISBN: 978 90 225 6206 2

21 maart 2012

Gesignaleerd (115)

vers van het mes!

BAVO DHOOGE - SUNSET BAY

Bij uitgeverij Manteau is vandaag verschenen 'Sunset Bay', een nieuwe 'L.A.-thriller' van de Vlaamse schrijver en Diamanten Kogel-laureaat Bavo Dhooge.

Vietnamveteraan Bob Stone, sjoemelaar en ladies man met pensioen, kan je heel wat vertellen over het leven. En zonder dat hij het zelf beseft helaas ook over het leven van Stiffy, de louche presentator van het programma Splash My Car, waarin oude wagens in een nieuw kleedje worden gestoken en en passant ook als smokkelwagen en soms als lijkwagen worden gebruikt. Zoon Buck Stone kon het nooit echt vinden met Bob en maakt, als premiejager, maar al te graag jacht op zijn vader, al was het maar omdat hij achter de tralies geen last meer zal hebben van gangsters.

Met de hulp van Bucks ex, Cassy, duikt Bob onder in rusthuis Sunset Bay, maar veel rusten zit er niet in. Met één oog op zijn sexy schoondochter en één oog op zijn belagers, wil Bob zijn nageslacht ook wat raad geven. Zijn kleinzoon Billy, een rebelse graffitispuiter, wil in de voetsporen van zijn grootvader treden, maar brengt hem daardoor in de problemen. Bob krijgt het op zijn oude dag nog behoorlijk druk...

Na 'Stiletto Libretto' (winnaar Diamanten Kogel, nominatie Gouden Strop), 'Sioux Blues' (nominatie Hercule Poirotprijs) en 'Scrabble Man'> Thrillergids) de vierde L.A.-thriller van de reeks.

Bavo Dhooge (1973) is auteur van meer dan 60 boeken en 50 verhalen waarvan de titels met een S beginnen. Dhooge, ook wel 'S-Express' genoemd, schrijft ook onder diverse pseudoniemen literair werk.

Bavo Dhooge - Sunset Bay. Uitgeverij Manteau, 320 pag., € 21,95. ISBN 9789022327081

Wordt verwacht 282 (nieuws, 2012)

DE GESTENIGDE VROUW

De nieuwe King of Crime. Dat zegt de Noorse online krant Nettavisen over Thomas Enger, auteur van een serie thrillers die in zijn geboorteland al lovend zijn ontvangen. Enger blikt ernstig genoeg in de camera om die bijnaam waar te maken. En zeker als we de opmerking van de Noorse uitgever Kari Marstein voor waar moeten aannemen dat hij met 'Schijndood' 'het beste nieuwe misdaadmanuscript ooit' inleverde. In augustus 2012 kan de lezer zelf vaststellen of al die loftuitingen enigszins op waarheid berusten, want dan brengt uitgeverij Q het boek op de markt.

De uitgeverij geeft slechts in het kort weer waar het boek over gaat. Ergens wordt het verminkte lichaam van een vrouw gevonden. Ze is gestenigd.

Journalist Henning Juul wordt achtervolgd door zijn verleden. Twee jaar geleden heeft hij zijn zoon verloren, bij een brand in zijn huis. Als hij weer aan het werk gaat, is hij mentaal en fysiek beschadigd. Hij moet opnieuw zijn best doen om serieus genomen te worden als misdaadverslaggever.

Juul gelooft niet dat de moord op de vrouw zo makkelijk valt op te lossen als de politie denkt. En dan wordt er weer een dode gevonden.

Thomas Enger (Oslo, 1973) groeide op in het dorp Jessheim en is een van de meest vooraanstaande Noorse misdaadauteurs. Hij studeerde journalistiek en geschiedenis. Hij werkte negen jaar voor Nettavisen. Sinds zijn achttiende componeert hij ook muziek. Momenteel werkt hij aan een musical.

'Schijndood' werd aan zeventien landen verkocht. Zijn tweede boek, 'Fantoompijn', verschijnt in 2013 in vertaling. Er volgen nog vier boeken in deze serie. Een Noorse filmmaatschappij heeft plannen om de serie te verfilmen.

Andere nieuwe titels:

Oliver Harris - 'Aan de grond' (augustus 2012). Rechercheur zit aan de grond en verliest waarschijnlijk ook nog zijn baan. Bij de criminele inlichtingendienst controleert hij op zijn mogelijk laatste dag bij de politie de nachtdossiers. Er wordt een persoon vermist, uit een van de duurste straten van Londen. De rechercheur ruikt zijn kansen. Maar iemand is hem voor geweest. Debutant Harris studeerde Engelse literatuur, werkte in een kledingzaak en was figurant voor film en tv. Studeert nu psychoanalyse.
Viveca Sten - 'Hogere kringen' (juni 2012). Na het startschot van de jaarlijkse zeilwedstrijd rond het eiland Gotland blijft een jacht achter. De doodgeschoten kapitein was succesvol zeiler en daarnaast een gerenommeerd advocaat. Een zaak voor Thomas Andreasson en Margit Grankvist.
Matti y. Joensuu - 'De ijzeren kamer' (september 2012). Laatste boek van de in 2011 overleden Finse thrillerauteur. Op een zomerse dag zit inspecteur Timo Harjunpää midden in een van zijn moeilijkste zaken, het onderzoek naar de dood van een baby, als hij een andere klus krijgt. In een duur appartement wordt het lichaam gevonden van een vrouw. Haar handen zijn vastgebonden.

Wordt verwacht 281 (nieuws, 2012)

LITERAIRE SPEURZUCHT

Een hilarische hommage aan de spionageroman. Zo moet volgens uitgeverij Athenaeum de roman 'De spionnen' van Luis Fernando Verissimo worden gezien. Met het boek, dat in juni 2012 verschijnt, neemt de Braziliaanse schrijver zijn hoed af voor de klassiekers van auteurs als John le Carré en Graham Greene.

Het zit de hoofdpersoon uit 'De spionnen' niet mee. Hij is ooit begonnen als redacteur bij een kleine uitgeverij in de hoop op die manier zijn spionageroman te publiceren, maar schrijft nu dagelijks bikkelharde afwijsbrieven aan aspirant-schrijvers. Ieder weekend bezat hij zich en zijn vrouw praat vaker met hun hond dan met hem. Zijn leven is totaal mislukt. Maar dan belandt er een mysterieus manuscript op zijn bureau.

Hij raakt volledig in de ban van dit schijnbaar autobiografische boek, gerschreven door een prachtige, jonge vrouw. Ze is in gevaar, zo schrijft ze, en deze 'damsel in distress' moet gered worden. Samen met een stel drinkebroers uit het café waar hij het hele weekend liters bier en cachaça drinkt, besluit hij de zaak tot op de bodem uit te zoeken. En dan blijkt dat literaire speurzucht niet bepaald hetzelfde is als recherchewerk.

Luis Fernando Verissimo (1936) is behalve schrijver van romans en columns ook cartoonist en saxofonist in een jazzensemble. Zijn boeken zijn bestsellers in Brazilië.

19 maart 2012

Rinkelende kassa (nieuws, 2012)

DJ VAN INKEL SCHRIJFT THRILLER

Thrillernieuws uit wel heel onverwachte hoek. Jeroen van Inkel, diskjockey bij Q-Music, brengt zijn eerste misdaadroman uit. Daartoe tekende hij vandaag een contract bij uitgeverij Anthos, die van Saskia Noort, Esther Verhoef, René Appel en Elvin Post, om er maar een paar te noemen.

Wat de titel van zijn thriller wordt, is nog niet bekend. Op zijn website meldt hij dat het een misdaadroman wordt met in de hoofdrol een diskjockey die als hobby misdaadjournalistiek heeft. Wat vaststaat is dat het boek in maart 2013 in de winkel moet liggen.

De reacties na de bekendmaking waren op sociale media velerlei. 'Zo zo, ga je met die neus schrijven?', twitterde de een. En de ander: 'Gefeliciteerd. Heb je al een plot in gedachten? Zeker moord in de studio.' Heleen van Royen gaf Van Inkel een duwtje in de rug: 'En nou schrijven, kreng!'

Jeroen van Inkel (Amsterdam, 7 juli 1961) werd geboren als Jeroen Hendrik Donderwinkel. Hij geldt samen met onder andere Rob Stenders en Edwin Evers als één van de bekendste Nederlandse radiodeejays van de afgelopen twintig jaar.

Gesignaleerd (114)

vers van het mes!

MARIA RIJK - DIEPTEPUNT

Bij uitgeverij Karakter verscheen vorige week 'Dieptepunt', het thrillerdebuut van Maria Rijk.

Voor de Maand van het Spannende Boek 2011 schreef Karakter een wedstrijd uit voor nieuw Nederlands schrijftalent. De beste twintig spannende zomerverhalen verschenen in de bundel 'Bergen bloedt'. De vraag aan de lezers was te stemmen op wat zij het beste en meest veelbelovende spannende verhaal vonden. Het overgrote deel van de stemmen ging naar Maria Rijk.

Over 'Dieptepunt': Op een zaterdagochtend wordt Martha in Utrecht aangereden, bedreigd en in elkaar geslagen door een onbekende vrouw. Martha, die zowel fysiek als mentaal een enorme klap krijgt, raakt in de weken die op het ongeluk volgen de controle over haar zo geordende leven kwijt. Ze komt tot ontdekkingen die elke zekerheid in haar leven doen verdwijnen.

Haar huwelijk, haar kinderen, haar baan, haar zelfvertrouwen… alles wordt op het spel gezet. Het trauma dat zich in haar jeugd heeft afgespeeld wordt opnieuw opgerakeld. En dan blijken Martha's kinderen ook nog doelwit te zijn van de onbekende vrouw.

Maria Rijk groeide op in Nijverdal en studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft. Maria maakte reizen over zes continenten en liep twee marathons. Ook leuk om te weten: Haar favoriete positie op het hockeyveld is linkshalf.

Maria Rijk - Dieptepunt. Uitgeverij Karakter, 255 pag., € 15,00. ISBN 978 90 4520 085 9

Wordt verwacht 280 (nieuws, 2012)

CRIMINELE FAMILIE

De Deen Jussi Adler-Olsen (1950) heeft een van de succesvolste thrillerreeksen van de laatste jaren op zijn naam staan. Van zijn vier boeken in de Serie Q zijn er inmiddels een kleine half miljoen exemplaren verkocht. Voor de Adler-Olsenfans is er goed nieuws: er komt een nieuw deel aan. Bij uitgeverij Prometheus verschijnt in september 2012 'Het Marco-effect'.

Marco's oom Zola, een zeer kille en gewelddadige man, dwingt Marco en zijn familie te bedelen, te stelen en in te breken. Wanneer Marco ontdekt dat zijn familieleden een aanslag op hem beramen, is hij genoodzaakt te vluchten. Hij staat voor een schrijnend dilemma: moet hij zijn familie aangeven, zelfs zijn eigen vader?

Maandenlang leeft hij van dag tot dag, totdat de handel en wandel van zijn familieleden hem dwingt om ingrijpende stappen te ondernemen. Op de afdeling Q zijn Carl Mørck en zijn collega's inmiddels diep doorgedrongen in de krochten van de criminele familie. Er ontvouwt zich een web van corruptie en zware misdaad, dat strekt tot over de landsgrenzen, tot diep in de Afrikaanse jungle.

Andere nieuwe titels:

Ninni Schulman - 'Het meisje met sneeuw in het haar' (juni 2012). Eerder aangekondigd voor publicatie in april 2012. Voor meer informatie klik hier.

Breiwerk (nieuws, 2012)

SARAH LUNDJE SPELEN

Het ziet er niet uit, maar kost toch het lieve sommetje van 280 euro: de trui waarin inspecteur Sarah Lund zo'n beetje woont in de thrillerserie 'The Killing'. Sinds de Deense reeks ook in het Verenigd Koninkrijk wordt uitgezonden, wordt de truienfabriek Gudrun & Gudrun op de Faeröer eilanden overstelpt met orders, niet alleen uit Engeland, maar ook uit de Verenigde Staten. De dertig werknemers van de onderneming breien zich bijkans een RSI. Overigens is de trui die Lund draagt in 'The Killing 2' ook te koop, voor 240 euro.

Wie zich graag een beetje Sarah Lund wil voelen en zo'n trui wil hebben (altijd nog te verkiezen boven de Noorse gevallen van Mart Smeets), kan natuurlijk online shoppen bij Gudrun & Gudrun. Of wachten op de prijsvraag die uitgeverij Boekerij uitschrijft. Bij de verschijning, komende zomer (!) van 'The Killing' in boekvorm, geschreven door de Britse mysterieschrijver David Hewson, lanceert de uitgever een wedstrijd waarin de beroemde broeierige Lund-trui te winnen is.

Voor wie nog helemaal onbekend is met de serie: 'The Killing' is zo langzamerhand een wereldwijd fenomeen geworden. Ze versloeg bij de BAFTA-uitreikingen reeksen als 'Mad Men', 'Boardwalk Empire' en 'Glee'. Vanaf juli is de serie eindelijk ook op de Nederlandse televisie te zien, bij de KRO.

In 'The Killing' moet inspecteur Sarah Lund (overigens fantastisch vertolkt door Sofie Gråbøl, zie foto) de moord op de negentienjarige Nanna Birk Larsen zien op te lossen. Lund, die zich eigenlijk bij haar aanstaande echtgenoot in Zweden zou voegen, besluit instinctief de verhuizing uit te stellen en samen met haar beoogde vervanger het moordonderzoek te leiden.

18 maart 2012

Gesignaleerd (113)

vers van het mes!

ANDY MCNAB - EPICENTRUM

Bij uitgeverij A.W. Bruna is verschenen 'Epicentrum', een nieuwe thriller van 'ervaringsdeskundige' Andy McNab. Voor lezers met een voorkeur voor vuurgevechten, achtervolgingen en gevechtsacties.

Tussen de puinhopen van de verwoestende tsunami die Atjeh heeft getroffen, is Nick Stone – die als reddingswerker undercover is – op zoek naar bewijsmateriaal van illegale dumpingen van chemisch afval. Plotseling worden Stone en zijn team aangevallen en tijdens het gevecht dat volgt, valt een dode. Vlak voordat de man sterft doet Stone hem een belofte: een belofte die hij jaren later nog niet vergeten is.

Zes jaar later wordt de zoon van een Russische oligarch samen met zijn moeder ontvoerd van een luxe jacht in de Seychellen. Er is maar één iemand die in staat wordt geacht hem terug te vinden en veilig thuis te brengen: Nick Stone. Het is de gevaarlijkste en meest complexe missie uit Stones leven. Van de pleisterplaatsen voor de rijken in de Alpen naar de door krijgsheren beheerste wereld van het door oorlog verscheurde Somalië – Stone komt terecht in een wereld waarin piraterij, afpersing en verraad schuilgaan achter nietsontziende ambitie. En wat begon als een bevrijdingsmissie, verandert in een wraakactie...

Andy McNab is het pseudoniem van een voormalig Brits Special Air Forces-soldaat. Hij werd wereldberoemd toen hij na de Eerste Golfoorlog in 1993 zijn verslag publiceerde van de mislukte SAS-missie Bravo Two Zero. Voor deze missie ontving hij de Distinguished Conduct Medal. McNab wordt nog steeds wereldwijd gezocht door enkele terroristische organisaties. Het is daarom verboden om afbeeldingen van zijn gezicht, of zijn huidige locatie, te openbaren.

Andy McNab schreef naast 'Bravo Two Zero' nog een tweede boek over zijn eigen ervaringen in het Britse leger: 'Onbreekbare eenheid'. Hij is vooral bekend om zijn thrillers over ex-SAS-soldaat Nick Stone. Daarnaast verscheen in het najaar van 2010 het eerste deel in een nieuwe thrillerreeks over de oorlog in Afghanistan, dat hij samen met Kym Jordan schreef: 'De Afghanistan-missie'. Vanwege het gevoelige karakter van zijn SAS-verleden is Andy McNab de enige auteur die zijn werk ter goedkeuring moet voorleggen aan het Britse Ministerie van Defensie voordat het gepubliceerd mag worden.

Andy McNab - Epicentrum. Vertaling: Hugo Kuipers. Uitgeverij A.W. Bruna, 344 pag., € 17,95. ISBN 978 94 005 0117 1

17 maart 2012

Tess Gerritsen (interview, 2012)'Ik was een minderheid, een outsider'

(Door Monique Brandt)

Een ontmoeting met haar fans, vervolgens een serie interviews over haar laatste boek 'Het stille meisje' en een boekenbal als toetje. De Chinees-Amerikaanse misdaadauteur Tess Gerritsen (1953) is wat je noemt onthaald in het land van haar echtgenoot, een Nederlandse arts die al vanaf zijn jeugd in de Verenigde Staten woont. ,,Vandaar dus mijn achternaam, die maakt dat iedereen hier er vanuit gaat dat ik de taal spreek'', lacht de auteur.

Gerritsen, een voormalig internist die zich aanvankelijk toelegde op romantische thrillers, vervolgens in 1996 overstapte op stevige medische
spannende boeken die wereldwijd succesvol zijn, is ook in ons land behoorlijk populair. De tv-serie 'Rizzoli & Isles', hier door Net 5 uitgezonden en gebaseerd op haar boeken over politievrouw Jane Rizzoli en forensisch arts Maura Isles, heeft die belangstelling alleen maar doen toenemen. ,,Ik schat dat twintig, dertig procent van de mensen die naar signeersessies komen, mij kennen door de serie.''

Zo stevig betrokken als thrillerschrijfster en forensisch antropologe Kathy Reichs is bij 'Bones', de op háár boeken gebaseerde tv-serie (RTL 4) waarbij Reichs ook als uitvoerend producente op de rol staat, is Gerritsen niet. ,,Al sta ik officieel te boek als consultant. Die vragen krijgt als: wat is de doopnaam van Jane? Maar dat hoeft ook niet, ik ben er blij mee, het is de droom van bijna iedere auteur. Ik zie het alsof ik de melodie heb gecomponeerd, en de producers maken daar weer een eigen variatie op.''

Nu is daar haar net verschenen en wederom sterke boek 'Het stille meisje', ook weer met een hoofdrol voor Rizzoli en Isles. Voor Gerritsen een bijzonder boek in de serie, omdat er voor het eerst twee Chinese personages een belangrijke rol in spelen en het verhaal zich afspeelt in het Chinatown van Boston. Haar Chinese achtergrond weerde ze voorheen angstvallig uit haar boeken, zo geeft ze toe. ,,Waarom? Omdat ik bang was dat mijn boeken niet zouden verkopen. Lang geleden drukte een uitgever me op het hart dat lezers boeken met prominente Aziatische personages links laten liggen. Misschien dom, maar ik luisterde. Nu voelde ik dat het tijd was dat te veranderen. Ik heb een trouwe lezersschare die me niet zomaar in de steek laat. En eigenlijk kón ik ook niet anders. Toen ik dit boek aan het schrijven was, was mijn moeder stervende. Ik voelde een grote drang om al die verhalen die zij me ooit vertelde toen ik kind was, hierin te verwerken.''

In augustus neemt ze bovendien tijd vrij om haar eerste reis te maken naar China, om de as van haar moeder terug te brengen naar haar geboortedorp, net over de grens met Vietnam. ,,Ik heb het nooit eerder gewild, het leek in alle opzichten zo ontzettend ver weg. Maar nu ben ik er klaar voor, denk ik.''

Gerritsen is wat je noemt een kind uit twee werelden, als dochter van een Chinese immigrante en een Chinese vader, een restaurantkok die wel in de VS was geboren, maar alleen in Chinese kringen verkeerde. Ze vertelt hoe ze ooit met haar ouders in een restaurant zat, waar men hen weigerde te bedienen. ,,Ze zeiden niet: we wíllen jullie niet bedienen, nee, ze negeerden ons gewoon. We hebben er uren zitten wachten, terwijl alle andere mensen in het restaurant eten kregen voorgeschoteld. Het waren de jaren vijftig, toen Aziaten nog als De Vijand werden gezien, of je Chinees was of Japans, dat maakte niet uit. Ik zat op een school waar iedereen verder blank was. Ik was een minderheid, een outsider, ik heb me nooit echt onderdeel van die gemeenschap gevoeld. Daarom ook ben ik zo gek op Jane Rizzoli, zij heeft datzelfde gevoel van er niet bij horen, als vrouw in een team van mannen.''RESTAURANT

In 'Het stille meisje' worden betrokkenen na vele jaren opnieuw geconfronteerd met een oude moordpartij in een Chinees restaurant. Nieuw in het team is de Chinese politieman Johny Tam, in wie Gerritsen naar eigen zeggen ook veel van zichzelf legde. ,,Ik wilde schrijfster worden, ik schrijf al vanaf mijn zevende. Maar ik moest van mijn ouders medicijnen studeren. Zij vonden, als buitenstaanders in een chaotische maatschappij, veiligheid belangrijk. Een graad, en daarna een goede baan waren in hun ogen een middel om zekerheid te scheppen in je leven, en genoeg geld te verdienen om te overleven. Hard werken vóór alles. Ik moest, zoals veel Chinese immigrantenkinderen, de beste punten halen, de beste in de klas zijn. Johnny Tam is ook zo'n kind geweest, dat merk je in alles. Via hem kan ik mijn eigen jeugdervaringen wat meer projecteren, want ik heb besloten dat hij mag blijven.''

Het boek draait in feite om Iris Fang, een vijftiger en Meester in de Chinese vechtsport. Haar personage is gebaseerd op Bow Sim Mark, een echt bestaande vrouwelijke 'krijger', die nu, op haar zeventigste nog steeds les geeft in Boston. ,,Iris Fang is power, vermomd als vrouw van middelbare leeftijd. Ze ontstond nadat ik een inspirerend essay had gelezen over hoe oudere vrouwen lijken te 'verdwijnen' in onze maatschappij. We schenken vooral aandacht aan vrouwen die jong en seksueel aantrekkelijk zijn. We vergeten hoe krachtig ouder wordende vrouwen zijn, hoeveel wijsheid ze met zich meedragen, ze zijn kennelijk niet meer interessant. Dat is niet alleen oneerlijk, maar ook hoogst onverstandig, omdat we vergeten hoeveel wijsheid ze met zich mee dragen. Zo ontstond Iris Fang, gebaseerd Bow Sim Mark, een klein vrouwtje dat op haar zeventigste nog steeds grote kerels wegsmijt alsof het aardappels zijn. Daar ben ik in mijn hoofd mee gaan spelen, het verhaal ontrolde zich haast als vanzelf. Ik vind mijn weg naar het verhaal tijdens het schrijven.''

Inmiddels is ze alweer bezig aan de afronding van haar 24ste boek. Het schrijven wordt er niet makkelijker op, zo zegt ze. ,,Ik probeer zo goed te zijn als mijn laatste boek, de kwaliteit hoog te houden. Een boek per jaar is best veel. Ik zou ook wel eens iets heel anders willen schrijven, maar dit is wat de uitgever wil. Dat is dan weer het nadeel van het succes van een boekenserie.''

Tess Gerritsen - Het stille meisje, The House of Books, 17.95 euro (copyright foto auteur: GPD/Toussaint Kluiters)

16 maart 2012

Gesignaleerd (112)

vers van het mes!

H.P. LOVECRAFT - HET ONZIENBARE EN ANDERE VERHALEN

Bij uitgeverij Oog & Blik/De Bezige Bij verscheen vandaag de verhalenbundel 'Het onzienbare, en andere verhalen' van H.P. Lovecraft. De verhalen zijn bewerkt en geïllustreerd door Erik Kriek.

Howard Phillips Lovecraft, de Amerikaanse schrijver van 'pulp' en 'weird tales', is de invloedrijkste horrorschrijver van de twintigste eeuw, maar was in zijn eigen tijd onbekend. Geboren in 1890 en gestorven in 1937, schreef hij in zijn korte leven meer dan honderd verhalen en enkele novelles. Zijn werk verscheen, als het al werd gepubliceerd, in amateur- en sciencefictiontijdschriften en zonk weg in de eindeloze stroom van macabere pulp in die tijd.

Pas na zijn dood kreeg Lovecraft erkenning. Erkenning als iemand die 'kosmische horror' creëerde, de horror van de nietige mens die zich langzaam omringd weet door een kil, wreed en willekeurig heelal.

Lovecraft schreef, vooral in de eerste twintig jaar van zijn schrijversbestaan, uitstekende macabere verhalen. Tekenaar Erik Kriek is zijn zijn tienerjaren gefascineerd door het macabere in het algemeen en de verhalen van Lovecraft in het bijzonder. In deze bundel brengt Kriek de donkere nihilistische, gothic-visie van Lovecraft en zijn zwart-witte tekenwerk zamen. Ziehier een tekening uit het boek.


H.P. Lovecraft - Het onzienbare en andere verhalen. Bewerkt en geïllustreerd door Erik Kriek. Uitgeverij Oog & Blik, 112 pag., € 24,90. ISBN 978 90 54 92345 9

Patrick DeWitt - De gebroeders Sisters (2012)

Literaire roadmovie


(Door Guido Huisintveld)

De van oorsprong Canadese auteur Patrick DeWitt heeft behoorlijk wat aanzien verworven met zijn tweede roman 'De gebroeders Sisters'. Alle lof voor uitgeverij De Arbeiderspers om deze zo snel te vertalen en vervolgens met de prachtige originele cover uit te brengen.

Oregon, 1851. We volgen de huurmoordenaars Eli en Charlie Sisters. Terwijl de goudkoorts in het wilde westen zijn hoogtepunt beleeft, krijgen de broers opdracht om Hermann Kermit Warm op te sporen en om zeep te helpen.

Een literaire roadmovie ontvouwt zich wanneer de welbespraakte Eli gedurende de rit wordt overmand door twijfel en melancholie. Charlie heeft duidelijk minder scrupules en knalt zonder pardon degene neer die hem in de weg loopt.

Bij een western denk je niet zo heel gauw aan psychologische diepgang en literaire kwaliteiten, maar Patrick DeWitt excelleert erin. Hij omzeilt alle clichés middels zijn unieke schrijfstijl. Donkere en grimmige passages worden afgewisseld met humoristische dialogen waar het cynisme vanaf druipt.

De filmrechten van 'De gebroeders Sisters' zijn reeds verkocht. Iets voor de gebroeders Coen?!

Patrick DeWitt - De gebroeders Sisters. Vertaling: Caroline Meijer & Saskia van der Lingen. Uitgeverij De Arbeiderspers, 288 pag.

Vader des Vaderlands (nieuws, 2012)

NA BERNHARD EN BEATRIX NU OOK WILLEM ONDER VUUR

De makers van 'Beatrix - Oranje onder Vuur' en 'Bernhard - Schavuit van Oranje' gaan een speelfilm maken over Willem van Oranje. Dat heeft producent Paul Voorthuysen bekendgemaakt.

,,Na het succes van onze series over het huidige koningshuis, vonden wij het tijd om terug te gaan naar het de basis van onze monarchie en het leven van de Vader des Vaderlands naar het grote doek te brengen.'' De film zal op tijd klaar zijn voor de festiviteiten in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

Thrillerschrijver Tomas Ross neemt het scenario voor zijn rekening en Pim van Hoeven tekent voor de regie. De film is een coproductie met Duitsland en Hongarije.

(Bron: website Paul van Voorthuysen)

Wordt verwacht 279 (nieuws, 2012)

EEN ONCONVENTIONELE KASTEELROMAN

Met hun laatste thriller De duim van Alva sleepte het Nederlands-Vlaamse duo Kisling & Verhuyck drie nominaties voor prijzen (Hercule Poirot-prijs, De Diamanten Kogel, Gouden Strop) in de wacht, maar ging de trofee uiteindelijk naar een ander. De twee zitten echter niet in zak en as of bij de pakken neer. Integendeel, in mei 2012 verschijnt bij uitgeverij De Arbeiderspers alweer hun vierde roman, 'Zwarte kant'. Het is literatuur met spanning, belooft de uitgever, en ook: 'een onconventionele kasteelroman'.

Is porno dodelijk? In een dorpje in de Dordogne staan twee kastelen. Het elegante Cudessac, eigendom van de grootindustrieel en multimiljonair Durand, en het onherbergzame Rameuillac, dat in het bezit is van de verarmde baron de Malinobre.

In de slotkapel van Château Cudessac wordt gedurende een week een congres gehouden over erotische spotschriften uit de achttiende eeuw. Nora Blanker, werkzaam in het prestigieuze Amsterdamse antiquariaat Nil Novi, besluit om tijdens haar vakantie een aantal lezingen bij te wonen.

Wanneer een van de sprekers op een verdachte manier om het leven komt, moet in allerijl een invaller worden gezocht. Deze ongeplande lezing zet een reeks fatale gebeurtenissen in gang.

Corine Kisling en Paul Verhuyck publiceerden eerder 'Het leugenverhaal', 'Kwelgeest' en 'De duim van Alva'.

Andere nieuwe titels:

Ferdinand von Schirach - 'De zaak Collini' (augustus 2012.) Romandebuut van strafpleiter die eerder successen boekte met 'Misdaden' (2010) en 'Schuld' (2011). Klik hier voor meer informatie over nieuwe boek.
Britta Bolt - 'Heldhaftig' (september 2012). Al eerder aangekondigd voor publicatie in het voorjaar van 2012. Klik hier voor meer informatie.

Bekende naam (nieuws, 2012)

LAPIDUS AANGETROFFEN BIJ INVAL

Iedere keer als de Zweedse politie een inval doet bij bendes in de zuidelijke buitenwijken van Stockholm, is het raak: dan treft het arrestatieteam zowel een filmposter van Al Pacino in 'Scarface' en een thriller van misdaadauteur en advocaat Jens Lapidus aan.

Dat zegt de laatste in een interview met persbureau AP. Lapidus, auteur van onder andere 'Snabba Cash' (in het Nederlands vertaald als 'Snel Geld'), zegt die informatie te hebben van een politieman die een van zijn seminars bijwoonde.

In Nederlandse vertaling zijn al drie thrillers van zijn hand verschenen, maar in de Verenigde Staten komt zijn debuut 'Snabba Cash' uit 2006 pas op 3 april als 'Easy Money' in de winkels te liggen. Vertaalproblemen zorgden voor vertraging van de Engelstalige uitgave. De eerste vertaler slaagde er niet in om de straattaal die Lapidus veelvuldig gebruikt naar behoren in het Engels om te zetten. De uitgever huurde hierna een tweede vertaler in.

Ondertussen is Lapidus' ster in Zweden zo hoog gerezen dat hij zelfs een bekende naam is in de kringen die hij beschrijft. Zijn Stockholm-trilogie wordt het meest uitgeleend in de Zweedse gevangenisbibliotheken en sommige criminelen die 'Snabba Cash' hebben gelezen, willen Lapidus nu graag als advocaat.

15 maart 2012

Gesignaleerd (111)

vers van het mes!

SEBASTIAN FITZEK - DE OGENVERZAMELAAR

Bij uitgeverij De Fontein is deze week verscheen 'De ogenverzamelaar', de nieuwe thriller van de Duitser Sebastian Fitzek.

Een onvoorstelbaar wrede seriemoordenaar zorgt voor paniek. Eerst doodt hij de moeder, dan ontvoert hij het kind. De vader geeft hij 45 uur de tijd om het kind te vinden. Vindt hij zijn kind niet op tijd, dan sterft het. En er is nog een gruwelijk detail: bij alle lijken ontbreekt het linkeroog.

De politie tast in het duister, maar dan meldt zich een blinde fysiotherapeut als getuige – zij kan door fysiek contact het verleden van mensen zien. En zij denkt dat ze onlangs de meedogenloze ogenverzamelaar heeft behandeld.

Sebastian Fitzek studeerde rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor radio en tv. Hij is auteur van succesvolle psychothrillers waarvan hij er al miljoenen verkocht heeft. Eerder verschenen van hem in het Nederlands de thrillers 'De gijzeling', 'De wreker', 'De zielenbreker' en 'Het experiment'.

Sebastian Fitzek - De ogenverzamelaar. Vertaling: Sonja van Wierst Uitgeverij De Fontein, 376 pag., € 17,95 ISBN 978 902 612 8974

14 maart 2012

Gesignaleerd (110)

vers van het mes!

RUTH RENDELL - GOEDE BUREN

Deze week verschijnt bij uitgeverij A.W. Bruna de psychologische thriller 'Goede buren' van Ruth Rendell. Over wreed geweld dat om het hoekje van het alledaagse loert.

Wanneer Stuart Font in Lichfield House gaat wonen, nodigt hij zijn buren en zijn minnares uit. Maar wat een feestje zou moeten worden om iedereen te leren kennen en samen te brengen, loopt uit op een drama. De echtgenoot van Stuarts minnares is achter hun relatie gekomen en slaat Stuart het ziekenhuis in.

Dit levert de buren een hoop gespreksstof op, maar betekent het einde van Stuarts relatie. Liever richt hij zich op een van de mooie Aziatische overbuurmeisjes, 'Tigerlily'. Als blijkt dat zij een Engels paspoort nodig heeft, is hij maar wat graag bereid haar te helpen. Tigerlily komt echter niet op hun afspraak opdagen en Stuart wacht een onaangename verrassing.

Ruth Rendell (1930) wordt wereldwijd gezien als de 'koningin van de misdaad'. Ze werkte aanvankelijk als journalist, tot in 1964 haar eerste boek uitkwam. Inmiddels schrijft ze al meer dan 40 jaar detectives en thrillers van het hoogste niveau. Haar Inspecteur Wexford-mysteries en psychologische thrillers zijn in 22 talen vertaald. Onder de naam Barbara Vine schrijft ze vooral psychologische thrillers. Naast haar schrijfcarriere heeft ze ook een politieke carriere. In 1997 kreeg ze de titel barones en een zetel in het Britse Hogerhuis.

Ruth Rendell - Goede buren. Vertaling: Rogier van Kappel. Uitgeverij A.W. Bruna, 219 pag., € 17,95. ISBN 978 94 005 0038 9

Gezaghebbend (nieuws, 2012)

OEUVREPRIJS VOOR JOHN SANDFORD

Het gezaghebbende Amerikaanse thrillertijdschrift The Strand Magazine heeft aan de auteurs Joseph Wambaugh en John Sandford (foto) een Lifetime Achievement Award toegekend.

Wambaugh verwierf faam met zijn bestsellers als 'The New Centurions' (1971) en 'Blue Knight' (1972). Hij wordt onderscheiden voor de manier waarop hij politieromans heeft weten te transformeren naar serieuze literatuur.

John Sandford, die al een kwart eeuw thrillers produceert, is een van de meest succesvolle schrijvers ter wereld. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald en bereiken doorgaans de bestsellerlijsten.

The Strand Magazine heeft ook de genomineerden voor de 2011 Strand Magazine Critics Awards bekendgemaakt. De toplijsten zijn samengesteld door jury's bestaand uit recensenten en journalisten van onder andere USA Today, LA Times en Chicago Tribune.

Michael Connelly werd voor het vierde achtereenvolgende jaar genomineerd als auteur van het beste boek. Ditmaal bereikte zijn thriller 'The Drop' de shortlist. Andere genomineerden in deze categorie zijn Lee Child, Joseph Finder, P.D. James en George Pelecanos.

Genomineerden beste debuut:
'The Hypnotist' - Lars Kepler
'Sister' - Rosamund Lupton
'Before I Go to Sleep' - S.J. Watson
'The Boy in the Suitcase' - Lene Kaaberbøl en Agnete Friis
'The Poison Tree' - Erin Kelly

Genomineerden beste thriller:
The Affair - Lee Child
The Drop - Michael Connelly
Buried Secrets - Joseph Finder
Death Comes to Pemberley - P.D. James
The Cut - George Pelecanos

De prijzen worden uitgereikt tijdens een bijeenkomst op 11 juli in New York.

(Bron: Strand Magazine)