30 april 2014

Credits (nieuws, 2014)

TESS GERRITSEN EIST 'GRAVITY'-MILJOENEN VAN WARNER BROS

De Amerikaanse schrijfster Tess Gerritsen eist een schadevergoeding van ten minste tien miljoen dollar van filmmaatschappij Warner Bros wegens het ontbreken van haar credits bij de Oscar-winnende film 'Gravity' van regisseur Alfonso Cuarón. Dat meldt de website Deadline. Gerritsen, dit jaar auteur van het geschenkboekje van het Maand van het Spannende Boek, schreef in 1999 een roman getiteld 'Gravity' over een ramp in de ruimte. 

De film won in maart zeven Oscars, waaronder die voor beste regie. Gerritsens boek ging net als de film over een vrouwelijke astronaut die op een missie in het heelal in de problemen raakt. De schrijfster wil nu haar aandeel in de film uitbetaald krijgen. 

Volgens Deadline eist Gerritsen tien miljoen dollar plus een onbekend bedrag aan gederfde inkomsten van Warner Bros. Ook verlangt ze dat er wordt vermeld dat de film is gebaseerd op een boek van Tess Gerritsen. De film bracht tot dusver 716 miljoen dollar op.

Zowel de regisseur als de filmmaatschappij heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de claim van Gerritsen.

(Bron: The Guardian)

Gesignaleerd 317 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

KATHRIN LANGE - 40 UUR

Bij uitgeverij Karakter verschijnt '40 uur', de eerste thriller voor volwassenen van de Duitse auteur Kathrin Lange. 'Voor de fans van de tv-serie '24'', meldt de uitgever.

Het is zomer en er heerst een uitgelaten sfeer in Berlijn. Wanneer Faris Iskander, rechercheur van een eenheid die is gespecialiseerd in religieuze misdaden, een video ontvangt waarop een aan een kruis genagelde man te zien is, weet hij dat zijn leven op het punt staat in een nachtmerrie te veranderen.

Volgens de boodschap die bij de video zit, heeft hij veertig uur om het ontvoerde slachtoffer te vinden. Als Iskander faalt, zal de dader in heel Berlijn bommen laten afgaan.

Terwijl er tienduizenden nietsvermoedende mensen in de stad verzameld zijn ter gelegenheid van een internationaal congres, begint Iskander aan een race tegen de klok. Als hij bovendien een link ontdekt met een eerdere zaak, lijkt de dader dichter bij hem te staan dan hij voor mogelijk had gehouden.

Kathrin Lange werd in 1969 in het Duitse Golsar am Harz geboren. Tegenwoordig woont ze met haar man en twee zonen in een klein dorpje vlak bij Hildesheim in Nedersaksen. Ze schrijft sinds 2005 YA-romans en is daar zeer succesvol mee.

Kathrin Lange - 40 uur. Vertaling: Corry van Bree. Uitgeverij Karakter, 360 pag., € 15,00. ISBN: 978 90 452 0665 3.

Diverse sprekers (nieuws, 2014)

LANCERING 'MR. MERCEDES' IN MELKWEG

Uitgeverij Luijtingh-Sijthoff viert zaterdag 31 mei de wereldpremière van 'Mr. Mercedes', de nieuwe thriller van Stephen King. Dat zal gebeuren tijdens een ruim drie uur durende release party in de Melkweg in Amsterdam. Diverse sprekers zullen dan stilstaan bij het oeuvre van de Amerikaanse bestsellerauteur. Ook zal dan de Nederlandse vertaling verkrijgbaar zijn. De Engelse editie van 'Mr. Mercedes' verschijnt 'pas' drie dagen later.

Tijdens het evenement praten regisseur Martin Koolhoven en Ronald Simons, hoofdredacteur van de filmwebsite 'The Cult Corner' over de verfilmingen van boeken van Stephen King. VN-recensent Jeroen Vullings laat zijn licht schijnen over 'de koning van de popcultuur' en 'HEX'-auteur Thomas Olde Heuvelt praat over de auteur uit Maine als inspiratiebron. Beans & Fatback speelt muziek gebaseerd op het oeuvre van King en er is een sneak preview van 'Misery', de musical. Tot slot is er een 'King-size quiz'.

De toegang bedraagt € 12,50, studenten of houders van een CJP betalen een tientje. Voor het bestellen van kaarten klik hier.

29 april 2014

Kruimeldief (nieuws, 2014)

MARMER BRENGT THRILLER VAN BESTSELLERAUTEUR JESS WALTERS


Het eclatante succes van de roman 'Schitterende ruïnes' van Jess Walter heeft uitgeverij Marmer doen besluiten een vroegere thriller van de Amerikaanse schrijver opnieuw op de markt te brengen. Op 22 mei verschijnt de Nederlandse vertaling van 'Citicen Vince' onder de titel 'De donut man'. Walter won er in 2006 de Edgar Allen Poe Award voor beste roman mee.

'De donut man' is volgens de uitgeverij een verhaal over getuigenbescherming, kleine criminaliteit en moord tegen de achtergrond van 'een politieke campagne die de wereld veranderde'. Het is het najaar van 1980, acht dagen voor de presidentsverkiezingen, waarin een vermoeide Jimmy Carter het moet opnemen tegen de immer opgewekte Ronald Reagan. In Spokane, Washington, is de kruimeldief Vince Camden op zijn dagelijkse gangetje naar zijn getuigenprotectiebaan bij 'Donut Make You Hungry'.

Camden ontdekt dat het niet zo gemakkelijk is je verleden achter je te laten, vooral niet wanneer een huurmoordenaar op zoek is naar 'je oude ik'. In de week die volgt, raakt Camden verstrikt in de problemen van een plaatselijke politicus, valt zijn creditcardoplichterij als een kaartenhuis in elkaar en wordt hij heen en weer geslingerd tussen een jonge advocate en een neurotische prostituee. En terwijl hij van Spokane naar New York vlucht, ontdekt hij dat de enige plek waar hij vrijheid kan vinden een stemhokje is.

Jess Walter (1965) debuteerde in 2001 met 'Over Tumbled Graves'. Daarna volgden vijf romans waaronder de National Book Award-finalist 'the Zero' en 'Citicen Vince'. Zijn meest recente roman 'Schitterende ruïnes' stond wekenlang op nummer 1 in de New York Times-bestsellerlijst. Van zijn boeken zijn wereldwijd inmiddels tien miljoen exemplaren verkocht.

Adempauze (nieuws, 2014)

HENNING MANKELL: CHEMOTHERAPIE EFFECTIEF

De chemotherapie die Henning Mankell ondergaat tegen de kanker in zijn nek en linkerlong, slaat aan. Dit schrijft de Zweedse thrillerauteur in zijn column in het dagblad Göteborgs-Posten.

Mankell had eind maart een afspraak met zijn behandelend arts, dr. Bengt Bergman van de longafdeling van het Sahlgrenska-ziekenhuis in Göteborg. ,,Het was de derde keer dat ik hem sprak'', schrijft Mankell. ,,Hij zou mij informeren of de intense chemotherapie wel effectief bleek te zijn.''

De schrijver meldt dat hij goed overweg kan met de arts. ,,We zitten op dezelfde golflengte. Hij wist hoe ik dacht en hoe ik me uitdrukte en ik wist hoe hij zei wat hij moest zeggen.'' Bergman koos zorgvuldig zijn woorden. Hij wilde precies zijn. Niet te veel zeggen en niet te weinig. Maar de röntgenfoto's waren glashelder: de tumor in Mankells linkerlong was niet verder gegroeid en leek zelfs iets gereduceerd. Er waren geen indicaties dat zijn lymfeklieren waren aangetast.

Mankell: ,,De arts velde een weloverwogen oordeel: 'We kunnen dit zien als een adempauze', zei hij.''

De schrijver ondergaat deze week de laatste sessie chemotherapie in de eerste fase van de behandeling. ,,Ik voel me behoorlijk goed, hoewel uit de bloedtesten bleek dat ik een transfusie nodig had. Maar een van de redenen dat ik me goed voel is, dat ik me veilig en zeker voel door de zorg van Bergman en zijn team.''

,,Is er iets belangrijkers voor een kankerpatiënt dan de overtuiging dat hem de waarheid wordt verteld en kan geloven wat hij hoort? Ik zou niet weten wat dat zou moeten zijn.''

(Bron: The Guardian)

28 april 2014

Exit (nieuws, 2014)CRIMEZONE MAGAZINE TER ZIELE

Crimezone Magazine, het glossy tijdschrift van website Crimezone, sterft een vroege dood. Met de publicatie van het zevende nummer, in maart jongstleden, is tevens de laatste editie verschenen. Dat meldt Sander Verheijen, oprichter van Crimezone en hoofdredacteur, vandaag op Facebook.

Eerder deze maand werd bekend dat Crimezone en uitgeverij A.W. Bruna hun samenwerking hebben beëindigd. Daarop gaf Verheijen aan dat de website zelfstandig zou voortgaan. Vorige week liet hij echter weten dat de website een van de redactionele portals wordt binnen het nog op te richten Hebban.nl, een Nederlandse variant van de lezerscommunity Goodreads. Hebban.nl valt onder Book Communities, een joint-venture van Dutch Media-eigenaar Cees Wessels en Michel Suijkerbuijk, directeur van de eReaders Groep. Verheijen treedt donderdag 1 mei in dienst bij Book Communities als general manager.

Op zijn Facebookpagina meldt Verheijen dat de focus van Book Communities is gericht op online activiteiten. 'Met pijn in het hart' zegt hij afscheid te nemen van het tijdschrift. Het eerste nummer van het kwartaaltijdschrift verscheen in het najaar van 2012. De vernieuwde website van Crimezone wordt donderdag 29 mei gelanceerd tijdens de Avond van het Spannende Boek in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

Verkiezing (nieuws, 2014)

VERHOEF EN VAN DER VLUGT MOGELIJK OP DE BON

De Boekenbon viert dit jaar zijn tachtigste verjaardag. En dat vindt de organisatie achter de waardecheque een mooi moment om nieuwe auteurs met hun konterfeitsel op de bon te slingeren. Voor de eerste keer in de geschiedenis mag het publiek zijn stem laten horen en meebepalen wie er op de Boekenbon komen te staan.

De Boekenbon heeft acht auteurs genomineerd voor een plek op de bon. Onder hen zijn twee thrillerauteurs: Simone van der Vlugt en Esther Verhoef. De overige auteurs zijn: Herman Koch, Geert Mak, Tommy Wieringa, Ronald Giphart, Annejet van der Zijl en Esther Gerritsen. Deelnemers aan de verkiezing die tot en met 26 mei duurt, maken volgens de organisatie kans op 'een bijzondere ontmoeting' met hun favoriete auteur.

Stemmen kan via deze pagina.

27 april 2014

Ontsnapping (nieuws, 2014)

CASH EN WHISKY TE WINNEN IN SCHRIJFWEDSTRIJD

Het internationale thrillerfestival Bloody Scotland organiseert dit jaar opnieuw een verhalenwedstrijd. Iedere schrijver, waar ook ter wereld, mag aan de competitie meedoen. Het doel van de organisatie is immers nieuwe thrillertalenten te ontdekken en dan maakt het niet uit waar hij of zij woont. 

Kandidaten worden uitgenodigd een verhaal in te zenden gebaseerd op het thema ESCAPE. Wat de organisatie betreft kan het thema op welke manier dan ook verwerkt worden in het verhaal, zolang het maar een relatie heeft met misdaad. De jury beoordeelt overigens uitsluitend verhalen die geschreven zijn in het Engels. 

De verhalen mogen niet meer dan drieduizend woorden tellen en moeten uiterlijk 31 juli 2014 om 24.00 uur bij de organisatie zijn binnengekomen. Er wordt een bedrag van tien Britse ponden (€ 12,15) aan administratiekosten in rekening gebracht. Wie tegen het bedrag aanhikt, moet maar bedenken dat je 160 euro moet ophoesten om je thriller aan de Gouden Strop te laten meedoen. 

De winnaar van de verhalenwedstrijd wint duizend Britse ponden, een fles Deanston whisky en een passe-partout voor het Bloody Scotland-festival van 19 tot en met 21 september in het Schotse Stirling. Het bekroonde verhaal wordt gepubliceerd in een ebook. Nummers twee en drie krijgen ook een fles whisky en toegangskaarten voor evenementen tijdens het festival. Een jury bestaande uit misdaadauteurs Alex Gray, Craig Robertson en Gordon Brown zal zich over de inzendingen buigen en daaruit een shortlist samenstellen. Het publiek mag vervolgens op de Bloody Scotland website de winnaar kiezen.  

Voor meer informatie en deelname: zie deze pagina

26 april 2014

Thrillerconventie (nieuws, 2014)

ROBERT GALBRAITH OP SHORTLIST CRIMEFEST AWARD

Robert Galbraith (oftewel J.K. Rowling), John le Carré en Val McDermid maken kans op een award van de driedaagse thrillerconventie CrimeFest in Bristol. Dat meldt The Bookseller. 

Er worden onderscheidingen toegekend in drie categorieën: de Audible Sounds of Crime Award voor de beste audiothriller, de eDunnit Award voor de beste misdaadroman die zowel in print als ebook te koop is en de Goldsboro Last Laugh Award voor de beste komische misdaadroman.

Het luisterboek 'A Delicate Truth' van John le Carré is een van de zes genomineerden voor de audioprijs. De veteraan moet het opnemen tegen onder anderen Robert Galbraith (met 'The Cuckoo's Calling') en Peter James ('Dead Man's Time'). De winnende auteur moet de prijs, duizend Britse ponden, delen met de voorlezer van het audioboek.

Voor de eDunnit Award zijn onder anderen Val McDermid ('Cross and Burn'), George Pelecanos ('The Double'), Denise Mina ('The Red Road') en Elizabeth Haynes ('Under a Silent Moon') genomineerd. De winnaar krijgt een cheque ter waarde van 500 Britse ponden.

Hetzelfde bedrag krijgt de laureaat van de Goldsboro Last Laugh Award. Genomineerd zijn onder anderen Colin Bateman ('Fire and Brimston') en Carl Hiaasen ('Bad Monkey').  De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een galadiner op 17 mei. 

Gesignaleerd 316 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

CHRIS RYAN - DE KRIJGSHEREN

Bij uitgeverij Boekerij verschijnt 'De krijgsheren', een nieuwe actiethriller van ex-commando Chris Ryan.

In Noord-Afrika krijgt de jonge SAS-militair Danny Black een nieuwe missie: het begeleiden van een MI6-agent die contact moet leggen met de Syrische rebellen en de huurlingen die hen trainen.

Black krijgt snel door wie feitelijk de baas is in deze smerige oorlog: de huurlingen moorden gewetenloos voor de hoogste bieder. In deze verraderlijke omgeving komt Black achter een geheim dat zijn leven zal veranderen. Als hij tenminste in leven kan blijven...

Chris Ryan ging op zijn zestiende het leger in. Zijn medewerking aan talloze undercoveroperaties, scherpschuttercommando's en mysterieuze 'Special Ops' bracht hem naar alle uithoeken van de wereld en vormde de basis van zijn thrillers. De BBC maakte samen met hem de real life-serie 'Hunting Chris Ryan'. De serie 'Strike Back' is gebaseerd op zijn boek 'Tegenwerking'. De thriller 'De krijgsheren' bevat een voorwoord van Ryan over de huidige situatie in Syrië.

Chris Ryan - De krijgsheren. Vertaling: Ralph van der Aa. Uitgeverij Boekerij, 384 pag., € 15,00. ISBN: 978 90 2256 994 8

25 april 2014

Gesignaleerd 315 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

CLIVE CUSSLER EN GRAHAM BROWN - DUIVELSPOORT

Bij uitgeverij The House of Books verschijnt 'Duivelspoort' van Clive Cussler en Graham Brown, een nieuw deel in de serie actiethrillers rond oceaanonderzoeker Kurt Austin.

Een Japans vrachtschip vliegt voor de kust van de Azoren in brand. Als piraten het brandende wrak willen plunderen, explodeert hun schip. Wat is er aan de hand?

Kurt Austin gaat met zijn NUMA-team op onderzoek uit en raakt betrokken bij de smerige zaakjes van een Afrikaanse dictator. Deze is bezig met de ontwikkeling van een ongekend dodelijk wapen. De dictator zint op een plan om de hele wereld aan zich te onderwerpen, te beginnen bij de grote steden. Eerste doelwit: Washington DC.

De Amerikaanse auteur Clive Cussler schreef ruim dertig bestsellers, waaronder de serie over avonturier Dirk Pitt. Ook de actiethrillers rondom Isaac Bell en de reeks Dossier Oregon zijn van zijn hand. Clive Eric Cussler (1931) woont in Arizona.

Clive Cussler en Graham Brown - Duivelspoort. Vertaling: Pieter Verhulst. Uitgeverij The House of  Book, 400 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 443 4313 7.

24 april 2014

Lichaam met manuscript (nieuws, 2014)

UITGEVER ONTKENT FILMDEAL OVER ROMAN JOËL DICKER

De Franse uitgeverij Editions de Fallois heeft ontkend dat er een contract is gesloten over de verfilming van de roman 'De waarheid over de zaak Harry Quebert' van de Zwitserse schrijver Joël Dicker. De doorgaans goed geïnformeerde website Deadline.com berichtte donderdag dat Warner Bros van de bestseller een film zou maken. Ron Howard, die eerder onder andere de Dan Brown-thrillers 'The Da Vinci Code' en 'Angels and Demons' regisseerde, zou deze boekverfilming voor zijn rekening nemen.

Dickers Parijse uitgever Bernard de Fallois stelt een dag later 'met verbazing' kennis te hebben genomen van het bericht over de filmdeal. ,,Als het al waar is dat er onderhandelingen gaande zijn over de filmrechten, dan hebben die niet tot resultaat geleid'', aldus de uitgever. ,,De filmrechten zijn nog steeds in handen van uitgeverij Editions de Fallois.''   

Dickers roman waarvan tot dusver twee miljoen exemplaren zijn verkocht, won de prestigieuze Grand Prix du Roman en vergaarde een nominatie voor de Prix Goncourt. Joël Dicker (Genève, 1985) studeerde rechten in zijn geboorteplaats. Voor zijn debuutroman 'Les derniers jours de nos pères' ontving hij in 2010 de Prix des Ecrivains Genevois.

Het boek verhaalt over schrijver Marcus Goldman, die wordt geplaagd door een writer’s block van jewelste waardoor zijn tweede roman maar niet van de grond wil komen. Zijn mentor en oude vriend Harry Quebert krijgt een rolberoerte als in zijn tuin het lichaam van een dertig jaar geleden verdwenen meisje wordt opgegraven. Op het lichaam ligt het manuscript van het boek waarmee Quebert destijds beroemd is geworden. Quebert wordt als hoofdverdachte achter de tralies gezet wordt. Goldman vertrekt naar New Hampshire om zijn vriend bij te staan. Hij gaat al snel zelf op onderzoek uit.

(Bron: Deadline.com, The Bookseller)

Wordt verwacht 379 (nieuws, 2014)

THRILLERDEBUUT VAN PSEUDONIEMENVERZAMELAAR

Sarah Lotz
Ze heeft een voorliefde voor het macabere en valse namen. Met collega-auteur Louis Greenberg schreef ze onder het pseudoniem S.L. Grey de urban horrorroman 'De plaza', met haar dochter Savannah creëerde ze als Lily Herne de YA zombiereeks 'Deadlands' en onder de naam Helen S. Paige schrijft ze samen met vakgenoten Paige Nick en Helen Moffett grillige erotische romans.

Op de cover van haar eerste thriller, 'De Drie', komt Sarah Lotz te staan en dat is de echte naam van deze in Groot-Brittannië geboren en thans in Kaapstad woonachtige schrijfster. Voor 'De Drie', die in september 2014 in Nederlandse vertaling bij uitgeverij Cargo verschijnt, en de nog andere te publiceren thriller 'Day Four' ontving Lotz een fors voorschot van een bedrag met zes cijfers voor de komma. Het boek is verkocht aan meer dan 21 landen en ook de filmrechten van de twee boeken zijn inmiddels verzilverd.

Vier passagiersvliegtuigen storten binnen enkele uren na elkaar neer op vier verschillende continenten. Onderzoek wijst uit dat er geen sprake is van terroristische aanslagen. Er lijkt zelfs geen enkel verband te zijn tussen de ongelukken, behalve dat bij drie van de vliegtuigcrashes een kind als enige overlevende tussen de wrakstukken wordt gevonden.

De drie kinderen hebben wonderbaarlijk genoeg geen verwondingen en mogen naar huis. Maar ze zijn veranderd, en er is al snel sprake van onverklaarbare gebeurtenissen en vreemd gedrag. Wie zijn deze kinderen? En waarom spreekt een van de woorden 'Soms gaat het mis, soms doen we het verkeerd'?

De trailer van 'De Drie':Andere nieuwe titels:

Jo Nesbø - 'De zoon' (september 2014). Sonny is de ideale gevangene. Hij vergeeft de zonden van zijn celgenoten en neemt de straf op zich van hen die ongestraft willen blijven. Zo vergaart hij rust, informatie en een paar zakjes heroïne.Tot hij op een dag tijdens een biecht de ware toedracht van zijn vaders dood te horen krijgt.
Anita Terpstra - 'Anders' (juni 2014). Alma en haar man Linc vormen een gelukkig gezin met hun kinderen Iris en Sander. Maar dan verdwijnen de 11-jarige Sander en zijn vriendje tijdens een vakantiekamp. Het lichaam van het vriendje wordt gevonden, Sander is spoorloos. Vijf jaar later meldt Sander zich bij een politiebureau in Dutisland. Alma en Linc sluiten hun zoon weer in de armen, maar de hereniging verloopt allerminst vlekkeloos. Is Sander wel wie hij zegt te zijn?
Peter Swanson - 'Het meisje met een klok als hart' (juni 2014). Op een avond ziet George Foss de vrouw die twintig jaar geleden spoorloos uit zijn leven verdween. Liana was zijn eerste grote liefde. Maar ze bleek een dubbelleven te leiden, verdacht van moord. Nu is ze terug in het leven van George en ze heeft zijn hulp nodig.
James Patterson - 'Minnares' (juli 2014). Ben is niet als andere mannen. Zijn hyperactieve brein heeft altijd prikkels nodig: films, motorraces, wiskundige problemen - en  Diana Hotchkiss, een beeldschone vrouw voor wie Ben alles opzij wil zetten. Als Diana's lichaam voor haar appartement wordt gevonden, lijkt het erop of ze zelfmoord heeft gepleegd. Maar Ben weigert dat te accepteren. Hij gaat op onderzoek uit.
Steffen Jacobsen - 'Trofee' (juni 2014). In de erfenis van de Deense industrieel Caspersen duikt een dvd op met belastende opnames van een mensenjacht. Privédetective Michael Sander krijgt de opdracht de nabestaanden op te sporen, maar stuit op sinistere geheimen binnen de familie.
Karin Slaughter - 'Veroordeeld' (juni 2014). Op haar eerste dag bij het politiekorps van Atlanta wordt Kate Murphy direct geconfronteerd met de pesterijen en vooroordelen van haar mannelijke collega's. Daarbij is het de slechtst mogelijke dag om te beginnen, want een seriemoordenaar die het heeft voorzien op agenten heeft zojuist een nieuw slachtoffer gemaakt en de stad lijkt een broeinest van geweld.
Laura McHugh - 'Het gewicht van bloed' (augustus 2014). Thrillerdebuut van in Missouri woonachtige schrijfster. De zeventienjarige Lucy Dane rouwt om de brute moord op haar vriendin Cheri. Het lichaam van het meisje is een jaar na haar vermissing gevonden in een holle dode boom. Als Lucy in een verlaten caravan op het land van haar oom een kettinkje van Cheri vindt, is ze vastbesloten uit te zoeken wat er is gebeurd.

Tweede Klasse (nieuws, 2014)

'SASKIA NOORT SCHRIJFT VOOR MENOPAUZEVROUWEN'


,,Ik vind Saskia Noort heel aardig, maar haar boeken zijn bedoeld voor Nederlandse vrouwen in de menopauze.'' Dat zegt de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans (56) deze week in een interview met het weekblad Nieuwe Revu.

Brusselmans, die zichzelf afficheert als 'De befkoning van België' dan wel 'De mooie jonge oppergod van de Vlaamse letteren', gaat binnenkort Noorts werkterrein verkennen. In september van dit jaar verschijnt Brusselmans' eerste literaire thriller 'Zeik'.

Volgens zijn uitgeverij Prometheus wordt het boek 'een schitterend opgebouwde misdaadroman in het spoor van Agatha Christie, Georges Simenon en andere grootheden op het gebied van goed geconstrueerde whodunits die de lezer uren op het randje van zijn stoel nagelen'. In 'Zeik' duikt een moordenaar op die meisjes wurgt en symbolisch bedoelde getallen aanbrengt op hun naakte rug. Brusselmans heeft al een tweede thriller in voorbereiding, getiteld 'De moord op de poetsvrouw van Hugo Claus'.

In het interview met Revu laat Brusselmans zich niet echt complimenteus uit over zijn Nederlandse vakgenoten. Hij vindt zichzelf gewoon de beste. Althans… ,,Ik speel aan de top van de Tweede Klasse in de Nederlandse literatuur, maar in de Eerste Klasse is iedereen dood. Reve, Hermans, Wolkers.''

Brusselmans bewondert Arnon Grunberg om zijn omvangrijke oeuvre. ,,Maar hij is te goed begonnen met 'Blauwe maandagen'. Qua karakter oordeel ik op basis van de week dat we samen op tournee waren en daar gedroeg hij zich heel arrogant."

Met schrijver Ilja Leonard Pfeijffer heeft hij het lange haar gemeen, zegt hij, maar dat is dan ook alles Pfeijffer is geen rock 'n' roll, Brusselmans wel. ,,Pfeijffer is eigenlijk te dik voor rock ‘n’ roll, want hij loopt ook op crocs om zijn knieën te ontlasten. Die nieuwe generatie zijn wat meer grachtengordeltypes zoals jullie dat noemen.''

(Bron: Nieuwe Revu)

Gesignaleerd 315 (nieuws, 2014)

vers van het mes!


RENÉE HULSHOF - VERJAARD

Bij The House of Books verschijnt een dezer dagen 'Verjaard', het thrillerdebuut van het schrijverskoppel Renée Hulshof.

Tijdens een romantisch diner bereidt Colette zich voor op een huwelijksaanzoek van Alex. Maar in plaats van een aanzoek doet Alex een bekentenis. Twintig jaar geleden heeft hij per ongeluk iemand om het leven gebracht, maar dit misdrijf is inmiddels verjaard.

Na het diner lopen ze zonder een woord te wisselen naar huis. Colette kan deze nieuwe waarheid niet accepteren en besluit op onderzoek uit te gaan. Haar beste vriendin Fiona en de mysterieuze kunstenaar Sebastiaan helpen haar. Al snel komen alle zekerheden in Colettes leven op het spel te staan.

Renée Hulshof is het pseudoniem van Anke ten Doeschate en René van Veen. Samen runnen zij een vertaalbureau. Van Ten Doeschate Anke verscheen eerder 'Het ziet er allemaal goed uit'.

Renée Hulshof - Verjaard. Uitgeverij The House of Books, 320 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 4434 387 8.

23 april 2014

On tour (nieuws, 2014)

MANUSCRIPTA REIST NAAR UTRECHT

De klad zit erin bij Manuscripta. Werden de eerste zes edities van het boekenfestival nog uitgebreid en over meerdere dagen gevierd op het Westergasterrein in Amsterdam, vorig jaar moest het al aanhaken als bijwagen van de Uitmarkt in de hoofdstad. Dit jaar wordt Manuscripta, de officiële start van het boekenseizoen, een reizend festival, zo heeft de CPNB bekendgemaakt. 

De komende jaren zal het boekenseizoen telkens in een andere stad openen. Het festival wordt tevens ingekort tot één dag. Dit jaar strijkt Manuscripta neer in het hart van Utrecht, tijdens het Uitfeest, een Culturele Zondag op 7 september 2014. 

Op de podia in en rondom het Stadhuis van Utrecht worden diverse optredens van auteurs die hun nieuwe boeken presenteren geprogrammeerd. Daaromheen is de Schrijversmarkt alwaar van ter plekke signerende auteurs hun nieuwe boeken worden verkocht. De CPNB organiseert Manuscripta in Utrecht in samenwerking met Culturele Zondagen en Het Literatuurhuis. Het is nog niet bekend hoeveel auteurs acte de presence zullen geven. 

Gemeenten kunnen zich bij de CPNB melden voor de Manuscripta-edities van 2015 en verder. Het Uitfeest in Utrecht, met 60.000 bezoekers in 2013, vormt al zestien jaar in september dé aftrap van het nieuwe culturele seizoen. De stad verandert voor één dag in een groot podium met muziek, dans, theater, expositie, film en dit jaar ook auteurs en hun nieuwste boeken. 

Naast aandacht voor de nieuwste boeken wordt voor de vierde keer op Manuscripta de Europese Literatuurprijs uitgereikt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro voor de schrijver van het bekroonde boek en 5000 euro voor de vertaler.

20 april 2014

Gesignaleerd 314 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

NORA ROBERTS - DE SCHILDER


Bij uitgeverij Boekerij verschijnt 'De schilder' van Nora Roberts.

Als professioneel huizenoppasser is Lila Emerson zo vrij als een vogeltje. Niets bindt haar: haar werk niet, een huis niet en een relatie al helemaal niet. Alles wat ze heeft, zelfs haar hart, kan ze zo 'inpakken' om te vertrekken. Maar als Lila vanuit haar tijdelijke oppashuis getuige is van een dubbele moord, neemt haar leven, zoals dat heet, een dramatische wending.

Kunstenaar Ashton Archer weet zeker dat zijn broer zijn vriendin niet heeft vermoord - en dat hij nooit zelfmoord zou plegen. Lila is als getuige zijn enige hoop achter de waarheid te komen.

Lila en Ashtons onderzoek brengt ze van de penthouses van Manhattan naar grandioze Italiaanse villa's en ze ontdekken een schaduwwereld waarin kunst niet alleen wordt verhandeld, maar ook vergokt en geroofd. In die wereld ben je wat je bezit en wat je nog wilt hebben kan er een dodelijke obsessie worden.

Nora Roberts is een van de meest gelezen auteurs ter wereld. In totaal zijn er wereldwijd meer dan 400 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht. Een groot aantal kwam zelfs meteen op nummer 1 van de New York Times-bestsellerlijst. Nora Roberts woont met haar man in Boonsboro, Maryland.

Nora Roberts - De schilder. Vertaling: Karien Gommers. Uitgeverij Boekerij, 400 pag., € 15,00. ISBN: 978 90 2256 9504.

18 april 2014

Uit gewoonte (nieuws, 2014)

ANDY MCNAB BEZORGD OVER GERINGE LEESLUST MANNEN

Andy McNab
De Britse schrijver Andy McNab, auteur van actiethrillers rond ex-SAS-commando Nick Stone, is verontrust over de minieme leeslust onder mannen. In The Guardian reageerde hij op de uitkomsten van een onderzoek, waaruit blijkt dat 63 procent van de ondervraagde mannen vindt dat men niet genoeg leest als men zou moeten. Bijna dertig procent gaf toe dat zij nauwelijks meer een boek hebben gelezen, sinds de verplichte leeslijst van middelbare school.

,,Ik weet waarschijnlijk beter dan wie dan ook hoe moeilijk het is om jonge mannen aan het lezen te krijgen'', aldus McNab. ,,Toen ik na mijn jeugddetentie het leger in ging, had ik de leeservaring van een elfjarige. Op scholen kom ik veel kinderen tegen die in dezelfde positie verkeren. We moeten die jongens aan het lezen zien te houden, want als ze eenmaal stoppen, beginnen ze nooit meer opnieuw. Het maakt niet uit wat ze lezen, als ze zich die gewoonte maar eigen maken.''

McNab is vastbesloten om de verloren leesjaren in te halen. ,,Er zijn nog veel boeken die ik móét lezen. Maar ik vind het heerlijk. Ik baan mij een weg door de klassiekers en ik vind het prachtige boeken. Volgende week maak ik een reis op de motor door de Verenigde Staten en ik neem een exemplaar van 'A Tale of Two Cities' mee, het volgende boek op mijn Charles Dickens-lijst.''

Het boek 'Everything Changes' van McNab is een van de twintig titels die is geselecteerd voor World Book Night op 23 april. Tijdens dat evenement worden 350.000 exemplaren van die boeken weggegeven door vrijwilligers of organisaties. De initiatiefnemers willen daarmee de 35 procent van het Britse volk bereiken, die niet leest voor het plezier. 

(Bron: The Guardian)

17 april 2014

Wordt verwacht 378 (nieuws, 2014)

EEN ONTHOOFD PAARD

Bernard Minier (1960) groeide op in Montréjeau, aan de voet van de Pyreneeën. Hij werkte jarenlang als douanebeambte, maar kon de droom om een schrijver te worden maar niet loslaten. Die droom werd uiteindelijk werkelijkheid. Zijn debuutroman 'Glacé' werd met enthousiasme onthaald door de Franse pers en tot drie keer toe bekroond met niet de minste prijzen, waaronder de Prix Polar en de Prix de l'Embouchure.

'Glacé' wordt in september 2014 in Nederlandse vertaling op de markt gebracht door Xander Uitgevers onder de titel 'Een kille rilling'. De uitgever bestempelt Minier als de nieuwe Jo Nesbø.

De thriller start met de ontdekking van een onthoofd paard in de ijskoude Pyreneeën. Het kleine valleidorp in het berggebied staat op zijn kop. Politiecommandant Servaz wordt meteen op de zaak gezet, maar welke zaak....? Is het gruwelijk verminkte paard een waarschuwing? Wraak? En waar is het hoofd?

Als Servaz op het kadaver DNA vindt van Julian Hirtmann, een van de gevaarlijkste seriemoordenaars van Europa, roept hij de hulp in van Diane Berg, een jonge psycholoog bij de gesloten psychiatrische inrichting in de buurt waar tbs-patiënt Hirtmann gevangen wordt gehouden. Hirtmann zit opgesloten in de best beveiligde instelling ter wereld, maar er volgt een reeks bizarre, onverklaarbare moorden en die wijzen steeds in zijn richting.

Van 'Glacé' werden in Miniers geboorteland meer dan 200.000 exemplaren verkocht. De schrijver wordt geroemd om zijn ingenieuze en complexe personages.

Andere nieuwe titels:

Mary Higgins Clark - 'Onder mijn huid' (juli 2014). De echtgenoot van Laurie wordt voor de ogen van haar zoontje vermoord. De dader wordt nooit gepakt. Vijf jaar later heeft Laurie een baan als tv-producent, maar de kan de moord niet loslaten.
Pierre Lemaitre - 'Camille' (juli 2014). Commandant Camille Verhoeven vindt na de onverwacht dood van zijn vrouw opnieuw geluk bij de lieve Anne. Maar dan slaat het noodlot opnieuw toe. Bij een overval op een juwelier raakt Anne zwaargewond en ze belandt in het ziekenhuis.
Kiki van Dijk - 'Zeevlam' (juni 2014). Thriller 'voor de lezers van Jet van Vuuren, Suzanne Vermeer en Linda van Rijn', aldus de uitgever. Vakantiehulp van de Scheveningse strandtent Hemels ziet in de branding een dode man liggen. Het blijkt de steenrijke Hagenaar Ron de Herder te zijn. De verdenking valt op Ellen en haar drie vriendinnen die de avond ervoor los gingen met Ron. Volgens de uitgever is Kiki van Dijk het pseudoniem van een bekende Nederlandse auteur.

Over thrillers en meer (nieuws, 2014)

KARIN SLAUGHTER OVER ARMOEDE EN FEMINISME

Ze behoeft eigenlijk geen introductie meer: Karin Slaughter, oftewel de Queen of Suspense. Ze is een van de meest gevierde misdaadschrijvers van deze tijd. Alleen al in Nederland heeft de Amerikaanse meer dan twee miljoen exemplaren van haar boeken verkocht en is zij de enige auteur ooit die met acht titels op hetzelfde moment in de Nederlandse bestsellerlijst stond, waaronder de nummer 1 positie.

Haar nieuwe boek 'Cop Town' is haar eerste op zichzelf staande roman. Het is meer dan een thriller: Slaughter heeft ook een kritische blik op maatschappelijke vraagstukken als racisme, feminisme, en armoede in Amerika. De roman verhaalt over een jonge politieagente die probeert overeind te blijven in de macho wereld van de politie in Atlanta in de jaren zeventig.

Het John Adams Institute in Amsterdam organiseert op 26 mei een avond rond Slaughter. Ze zal er van gedachten wisselen over haar werk en haar opvattingen. Leden van het John Adams Institute betalen 13 euro voor een toegangskaartje, niet-leden zijn zes euro duurder uit. Studenten mogen voor 15 euro de bijeenkomst bijwonen. Klik hier voor tickets.

15 april 2014

Op eigen benen (nieuws, 2014)

A.W. BRUNA DOET AFSTAND VAN CRIMEZONE

De Arbeiderspers | A.W. Bruna Uitgevers stopt met de exploitatie van Crimezone.nl. Hoofdredacteur en oprichter Sander Verheijen gaat zelfstandig verder met de grootste thrillersite van Nederland en Vlaanderen. Dat meldt Crimezone.nl

In februari 2010 nam A.W. Bruna Uitgevers thrillersite Crimezone.nl over van uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, die de site vijf jaar exploiteerde. Enkele maanden later werd Crimezone.nl-oprichter Sander Verheijen aangetrokken als hoofdredacteur. In vier jaar tijd groeide de site naar eigen zeggen explosief tot meer dan 100.000 unieke bezoekers per maand, met ruim een half miljoen pageviews.

Ondanks de groeicijfers lukte het A.W. Bruna niet de site ook tot een financieel succes te maken. Verheijen: ,,Het is binnen het concern niet mogelijk gebleken om Crimezone.nl en het Crimezone Magazine rendabel te krijgen. Nu het boekenvak onder grote druk staat moeten uitgeverijen ook drastische keuzes maken. We hebben enige tijd geleden met elkaar onderkend dat onze wegen zich wellicht beter kunnen scheiden.”

Directeur a.i. Johan de Koning meldt op Crimezone: ,,Het is jammer dat de huidige marktsituatie ons niet de ruimte geeft om met elkaar verder te werken aan het succesvol exploiteren van Crimezone. Maar het is voor alle betrokkenen, de uitgeverijen, de auteurs en natuurlijk ook de lezers heel fijn dat de thrillersite blijft bestaan.”

Op welke manier Verheijen de thrillersite doorzet en wél rendabel hoopt te krijgen, weet hij nog niet precies. ,,Op dit moment onderzoek ik een aantal mogelijkheden'', aldus de hoofdredacteur. ,,Het belangrijkste is dat Crimezone in een vergelijkbare vorm blijft voortbestaan. Verder gaan we ons uiterste best doen om de nieuwe site eind mei, nog voor de Maand van het Spannende Boek, te lanceren.”

De beslissing van de Arbeiderspers | A.W. Bruna Uitgevers om de activiteit stop te zetten heeft verder geen personele consequenties.

Crimezone werd vier jaar geleden nog enthousiast door A.W. Bruna binnengehaald. ,,We gaan een marketingplan opstellen en uitvoeren om meer bezoekers naar de site te trekken en bestaande bezoekers nog beter te binden'', vertelde Linda Albers, de toenmalige commercieel directeur van A.W. Bruna Uitgevers destijds aan De Spanningsblog. ,,Uiteindelijk willen we van Crimezone een crossmediaal merk maken. We gaan door met de boekenreeksen en de VIP-club en daarnaast heb ik al veel ideeën gehoord voor nieuwe projecten. Het belooft veel goeds.'' Volgens Albers was het qua financiën geen majeure overname. ,,Maar voor ons strategisch erg belangrijk.''

Inbreng (nieuws, 2014)

GOUDEN STROP: FINANCIËLE DREMPEL NEKT VLAAMSE UITGEVER

De Vlaamse uitgeverij Kramat doet dit jaar niet mee aan de strijd om de Gouden Strop. De uitgever kan zich niet vinden in het nieuwe reglement waarin bepaald wordt dat voor elke in te zenden titel voor de thrillerprijs 160 euro moet worden betaald. ,,De financiële inbreng is inderdaad te groot'', laten Wim Urgel en Hilde van Oijstaeijen van Kramat weten. Ze vinden het besluit 'jammer, erg jammer'.

Op de groslijst van 2013 stond Kramat nog met vijf titels. Auteurs van Kramat zijn onder anderen Danny Beyens, Guido Eekhaut, Gaston van Camp en Rudy Soetewey. De laatste won vorig jaar nog De Diamanten Kogel voor '2017'. Met 'Inbraak' en 'Moord' werd hij genomineerd voor de Gouden Strop, respectievelijk in 2002 en in 2007.

Dat een uitgever afhaakt in de nieuwe editie van de Gouden Strop is nieuw. Het was al bekend dat nieuwe reglement ertoe heeft geleid dat vooral de kleinere uitgevers terughoudender werden bij het inzenden van thrillers. Sommigen gingen op de stoel van de jury en maakten vooraf een selectie. Zo zond De Crime Compagnie dit jaar zes thrillers in, twee minder dan vorig jaar. 'In overleg met de auteurs' heeft ze uitgever Ilse Karman vier titels niet opgegeven. Uitgeverij ArtNik besloot één titel te laten deelnemen. Ook uitgeverij De Leeskamer besloot 'na lang dubben' slechts één titel in te sturen.

Bij uitgeverij Vrijdag in Antwerpen was het aangepaste reglement eveneens voer voor overpeinzingen. ,,Maar we hebben gemeend dat een mogelijke nominatie meer waard is dan het gevraagde bedrag'', aldus Toon van Mierlo. Uitgeverij Manteau, die vorig jaar met veertien stuks nog de meeste thrillers instuurde, trapte dit jaar flink op de rem. ,,Wij hebben een vijftal boeken ingezonden voor deze prijs, inderdaad wel een stuk minder dan het jaar daarvoor,'' liet Janine Hoogendoorn weten. ,,Helaas willen wij liever niet de titels geven van de ingezonden boeken, omdat we daar eventueel auteurs mee voor het hoofd stoten.''

De grote uitgevers hadden, zoals verwacht, weinig moeite met de nieuwe bepalingen. Anthos, A.W. Bruna en Q stuurden 'zonder enige terughoudendheid' thrillers in. Er zijn volgens de CPNB 89 titels ingezonden, fors minder dan de 106 thrillers van 2013. De CPNB weigert de groslijst te 'communiceren'. Op vrijdag 9 mei wordt de shortlist bekendgemaakt. Op donderdag 29 mei is de uitreiking van de Gouden Strop.

Wordt verwacht 377 (nieuws, 2014)

DE GRUWELIJKE EFFECTEN VAN PESTEN

,,Schrijver worden, daar heb ik als kind nooit over gedroomd'', zegt de Zweedse scenarist Stefan Ahnhem (1966) op de website van het literair agentschap dat hem vertegenwoordigt. ,,Letters in de juiste volgorde plaatsen was een lastige klus voor mij.''

,,Maar zolang ik mij kan herinneren, ben ik een enthousiaste verhalenverteller. Opgroeien als enig kind stimuleerde mijn creativiteit. De verhalen leken wel uit een onuitputtelijke bron te komen. Maar ik moest eerst volwassen worden voordat ik besefte dat ik die toekomst in fysica en wiskunde niet moest najagen, maar mijn echte roeping moest volgen.''

Stefan Ahnhem is inmiddels een scriptschrijver van naam. Op zijn cv staan onder andere scenario's voor de series 'Irene Huss' en 'Wallander'. Nu heeft hij ook een thriller geschreven, 'Zonder gezicht', dat in juni 2014 door uitgeverij Anthos op de markt wordt gebracht. 'The Bridge meets Jussi Adler-Olsen', zo kenschetst Anthos in onvervalst Engels zijn boek over 'de gruwelijke gevolgen van pesten en uitsluiting'. De thriller is de eerste in een serie met de rechercheur Fabian Risk in de hoofdrol.

De eigenzinnige Risk heeft Stockholm verruild voor zijn geboortestad Helsinborg om daar een nieuwe start met zijn gezin te maken. Ze zijn nog niet gesetteld of Risk wordt gevraagd mee te werken aan een nieuwe zaak. Er is een moord gepleegd op een oud-klasgenoot van hem. De man is verminkt aangetroffen, met zijn handen afgezaagd. Niet veel later wordt een tweede oud-medeleerling vermoord. Risk vermoedt een link met het verleden en voelt zich persoonlijk betrokken.

Terwijl Risk en zijn collega's dieper in de zaak duiken, realiseren ze zich dat ze te maken hebben met een moordenaar die gevaarlijker is dan ze ooit voor mogelijk hielden. Voor de veiligheid van de oud-klasgenoten biedt de politie ze bescherming op het bureau. Maar onbedoeld halen ze hiermee ook de moordenaar binnen. 

De vertaal- en filmrechten van 'Zonder gezicht' werden binnen een vloek en een zucht aan zeven landen verkocht. Ahnhem zetelt in het bestuur van de Zweedse schrijversorganisatie.

Andere nieuwe titels:

Marion Pauw - 'Hemelen' (juni 2014). De 76-jarige Ron Casper geniet nog volop van zijn hedonistische levensstijl. Zijn drie volwassen kinderen uit twee huwelijken kampen nog iedere dag met de gevolgen van hun traumatische jeugd. Ze zijn alle drie niet in staat om gezonde relaties aan te gaan. Als Casper sr dan ook nog in rap tempo het familiekapitaal erdoorheen jaagt in niet de minste bordelen, kunnen de kinderen maar tot één conclusie komen: het wordt tijd dat pa gaat hemelen. 
Claire McGowan - 'Barre grond' (juni 2014). Uit een ziekenhuis wordt een baby van nog geen uur oud gestolen. Forensisch psycholoog Paula Maguire - zelf zwanger - krijgt de zaak toegewezen. Hoewel de baby binnen een paar dagen wordt teruggevonden, is de zaak voor Maguire daarmee niet afgedaan.
George Pelecanos - 'Dubbel' (juli 2014). Het lijkt gemakkelijk: het schilderij terughalen dat door de ex-vriend van Grace Kinkaid van haar gestolen is. Dit is waar Spero Lucas goed in is: terugbrengen wat vermist wordt. Maar Grace wil meer. 
Katherine Ewell - 'De perfecte moordenaar' (juli 2014). Debuut van 19-jarig Amerikaans talent. Londen wordt geteisterd door een seriemoordenaar, die uiterst professioneel te werk gaat. De moordenaar probeert zonder oordeel de moordopdrachten te vervullen. Haar morele kompas wordt geleid door het idee dat er geen goed en geen kwaad is. Maar ze komt in de problemen als een vriendschap haar hele filosofie onderuit haalt.
Simone van der Vlugt - 'Vraag niet waarom' (juni 2014). Op een parkeerterrein in Alkmaar wordt een vrouw neergestoken. Niet lang daarna overlijdt een schoolmeisje in de steeg achter haar huis aan haar verwondingen en kort daarop wordt er een derde steekpartij gemeld. Er is weinig dat deze slachtoffers met elkaar verbindt. Rechercheur Lois Elzinga staat dan ook voor een raadsel. En dan maakt haar zus Tessa ook nog een moeilijke periode door. 

Gesignaleerd 313 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

OLIVIER TRUC - VEERTIG DAGEN ZONDER SCHADUW

Bij uitgeverij Signatuur verschijnt 'Veertig dagen zonder schaduw' van de Franse auteur Olivier Truc, een thriller die zich afspeelt in Lapland.

Kautokeino, Centraal Lapland, 10 januari. Een poolavond, ijzige kou. Morgen komt de zon weer op, die veertig dagen lang verdwenen was in de poolnacht.

Een sjamanentrommel die na jaren verduisterd te zijn geweest weer terugkeert naar waar hij hoort, wordt gestolen. De verdenkingen gaan van de protestantse fundamentalisten tot de Samische separatisten. De dood van een rendierhouder maakt de zaken er niet gemakkelijker op.

De Lap Klemet en zijn jonge teamgenoot Nina, die vers van de politieacademie komt, zijn van de rendierpolitie en storten zich in een verontrustend onderzoek. Maar in Kautokeino houdt men niet van onrust. Ze worden teruggestuurd naar de toendra, om de eeuwige vetes tussen rendierhouders te sussen.

Olivier Truc (Frankrijk, 1964) woont al twintig jaar in Zweden waar hij werkt als journalist; eerst voor Libération, nu voor Le Monde en Le Point. Hij schreef eerder 'L’imposteur', over een Fransman die uit de goelag ontsnapt. Dit is zijn eerste roman, waar hij o.a. de prestigieuze ‘Prix des Lecteurs Quai du Polar – 20 minutes 2013’ mee won.

Olivier Truc - Veertig dagen zonder schaduw. Vertaling: Martine Woudt. Uitgeverij Signatuur, 416 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 5672 476 4 l

14 april 2014

Piketpaaltjes en knalpatronen (nieuws, 2014)

RESEARCHTOCHT IN EN VOOR 'NIEMANDSLAND' WERD THRILLER

Bij uitgeverij Karakter verschijnt medio mei 'Niemandsland', na 'Het Thule-incident' en 'Klem' de derde thriller van de professionele buitensporter Frank van Zwol (1963). Op zijn site heeft de schrijver een pagina gemaakt over de avontuurlijke researchtocht die hij voor dit boek op Spitsbergen maakte. In de nieuwe thriller probeert oud-marinier en fotograaf Tom Brandt te achterhalen wat er precies is gebeurd met de Toepolev die in 1966 daar neerstortte.

Van Zwol bezocht op  Spitsbergen de Russische spookstad Pyramiden en de plek van de Toepolov-crash. Verder ging de avonturier te voet ging ik naar de Russische enclave Barentsburg. Onderweg kampeerde hij met struikeldraad rond zijn tent tegen hongerige ijsberen.


De research voor 'Niemandsland' op de Noorse eilandengroep is al een thriller op zich, noteert Van Zwol. Zo leverde de uitrusting voor de expeditie 'een monsterlijk zware rugzak' op. Wat er bijvoorbeeld allemaal mee moest, waren een satelliettelefoon, een Mauser-geweer, een signaalpistool en piketpaaltjes voor de struikeldraden en knalpatronen die hij 's nachts om zijn tent plaatste.

Maar de bagage stelde hem wel in de gelegenheid om op eigen houtje op Spitsbergen rond te kijken, buiten de georganiseerde trips van reisorganisaties en lokale gidsenbureaus om. ,,Precies wat ik nodig had voor mijn researchtocht.''

In de enclave Barentsburg liep Van Zwol met een geweer aan zijn rugzak een hotel binnen. Hij bleek er de enige gast te zijn. Barentsburg ademt nog de sfeer van het vroegere communistische arbeidersparadijs, constateerde de schrijver. Tegelijkertijd is de plek een groot raadsel. ,,Waarom staat er zo'n kolossaal Russisch consulaat? Waarom wordt er fors gerenoveerd in een plaats die geen steenkool meer produceert?''

Wellicht komen die vragen aan de orde in Van Zwols thriller. Hij vond Barentsburg in ieder geval 'een geweldige setting' voor de laatste hoofdstukken van 'Niemandsland'.

Wordt verwacht 376 (nieuws, 2014)

GEWAAGDE EXPEDITIES

Een psychologische thriller en een ijzersterke roman ineen. Kom daar maar eens om tegenwoordig. Maar volgens uitgeverij De Bezige Bij zit het allemaal samengeperst in 'Vernietiging', het eerste deel van de 'Southern Reach'-trilogie van Jeff VanderMeer, dat in juni 2014 op de plank ligt. Over riskante expedities.

Gebied X is al dertig jaar lang afgesloten van het continent. De eerste expeditie die ernaartoe ging, kwam terug met mooie verhalen over een prachtig, paradijselijk landschap. Alle leden van de tweede expeditie pleegden na terugkomst zelfmoord. De leden van de derde groep die naar Gebied X was gegaan, moordden elkaar uit. Van de elfde expeditie kwamen de leden terug als schimmen van zichzelf en ze stierven enkele maanden later aan een agressieve vorm van kanker.

Nu staat de twaalfde expeditie op het punt van vertrekken. De groep bestaat uit vier vrouwen: een antropoloog, een landmeter, een psycholoog en de verteller van het verhaal, een introverte, zeer intelligente bioloog. Hun missie is om het terrein in kaart te brengen en monsters mee te nemen. Ondertussen moeten ze ervoor zorgen niet besmet te worden en het hoofd koel te houden, zeker als ze een mysterieuze topografische afwijking ontdekken. Het zijn echter hun eigen geheimen die uiteindelijk hun lot zullen bepalen.

De Amerikaan Jeff VanderMeer (1968) is een meermaals bekroonde schrijver en redacteur. Zijn werk is in meer dan twintig landen vertaald. VanderMeer schrijft essays voor onder meer The Washington Post, The New York Times Boek Review en The Guardian. De rechten van 'Vernietiging' zijn wereldwijd verkocht aan toonaangevende uitgeverijen, de filmrechten aan Paramount Pictures.

Andere nieuwe titels:

Justin Go - 'De onverbiddelijke tijd' (juni 2014). Debuutroman van Amerikaans-Japanse auteur, waarin de jonge Amerikaan Tristan Campbell te horen krijgt dat hij waarschijnlijk de erfgenaam is van het fortuin van de Engelse officier en alpinist Ashley Walsingham. De militair stierf in 1924 tijdens een expeditie naar de Mount Everest. Campbell moet vóór Walsinghams tachtigste sterfdag aantonen dat hij de achterkleinzoon is van diens geliefde, Imogen Soames-Anderson. Anders gaat het fortuin naar goede doelen. In een zoektocht door heel Europa probeert Campbell de waarheid te achterhalen die schuilgaat achter dit merkwaardige testament.

The Seven Year Itch (nieuws, 2014)

DE BAKENS VERZETTEN

(Door Peter Kuijt)

In de rechterkolom staat onder het kopje 'Kan het beter?' dat De Spanningsblog werd opgericht op 14 april 2007. De meest eenvoudige conclusie die hieruit kan worden getrokken is dat deze site vandaag precies zeven jaar bestaat. Mooie smoes voor het kopen van zoetigheid bij een van de betere banketbakkers in Leidschendam. En vooruit, laten we er vanavond nog een flesje wijn bij opentrekken en dan nog eens al die via mail, Twitter en Facebook uitgedeelde schouderklopjes incasseren. 

Ik kan me de aftrap nog goed herinneren: het was op een zaterdag. De dikke weekendkrant was op hoge snelheid doorgebladerd, de column van Youp overgeslagen, want ik wilde me die dag op iets anders richten. Ik had besloten me een plekje in cyberspace toe te eigenen, waar ik mijn thrillerrecensies en interviews met misdaadschrijvers kon verzamelen. Alsof ik toen al het voorgevoel had dat de persdienst waar ik werkte jaren later om zeep zou worden geholpen. En waar zou dat archief dan blijven....?

De blog groeide gaandeweg uit tot een site waar behalve de besprekingen en de interviews, ook columns, achtergrondverhalen en nieuws uit het thrillergenre een plek kregen. En ik mocht daarbij destijds rekenen op bijdragen van collega's die ik collega's mocht noemen. Daar is de laatste jaren enigszins de klad in gekomen, allemaal gevolg van economische omstandigheden en een enkele gebroken belofte. Maar er zijn diehards die met grote regelmaat en geheel belangeloos recensies, columns, tips, vuige roddels en achtergrondverhalen blijven mailen en die niet genoeg bedankt kunnen worden. Dus bij deze nogmaals: Wim, Peter, Guido, Deepthroat I en Deepthroat II veel dank!

Een stukje zelfplagiaat nu. ,,Wie een blog begint, wil gelezen worden'', schreef ik vorig jaar. ,,Als De Spanningsblog geen bezoekers zou trekken, zou de site al lang het loodje hebben gelegd.'' Als we de cijfers als maatgevend zouden beschouwen, dan is er - eigenlijk best wel - behoefte aan deze webstek. Van ruim tienduizend 'unieke bezoekers' in 2007 tot 107.000 zes jaar later, aldus het tamelijk conservatieve telprogramma dat aan deze blog gekoppeld is. Geen cijfers die je omver blazen, maar we doen het kennelijk ook niet voor de kat z'n viool. 

Maar na zeven jaar begint het toch een beetje te jeuken. Met regelmaat vraag ik me af of de blog nog wel op de goede weg zit. Heeft het wel enig effect wat er op deze site wordt geschreven? Leidt de blog nog tot enige opwinding of wordt er van de inhoud tegenwoordig schouderophalend kennis genomen? Het is moeilijk om daar een vinger achter te krijgen. Primeurtjes zie je soms op andere sites letterlijk gekopieerd terug, maar een stevig standpunt dan wel een kritische benadering van zaken in het thrillergenre wordt in de regel doodgezwegen. En de vraag die dan zurig oprispt is: 'Heeft het zin om je er nog heel druk om te maken? Het levert je vooralsnog niets op.' 

Besloten is om de bakens lichtelijk te verzetten. De site is met duizenden verhalen, berichten en interviews 'loaded'. Dat willen we te gelde maken. Aan de onafhankelijkheid in berichtgeving, verhalen en recensies wordt niet getornd. Maar we zetten de deur wel op een kier voor de commercie. We gaan voor boter bij de vis die moet zwemmen en de schoorsteen die moet blijven roken. In welke vorm een en ander gegoten gaat worden, is nog een punt van overleg en uitproberen. De expertise die hier in de loop der jaren is opgebouwd, wordt aangeboden aan partijen die er iets voor over hebben. Te denken valt aan verhalen op bestelling, interviews in het openbaar, (eind)redactie, manuscriptbeoordeling en ga zo maar door. We sluiten bovendien niet uit dat het woord 'advertentievrij' op deze site gaat verdwijnen.

Advertenties, reclame, ingezonden mededelingen.....

Brrrr. 

Eerst maar even dat gebakje eten.

13 april 2014

Giorgio Fontana - Het geweten van Roberto Doni (2014)

VOORTKABBELENDE, CONTEMPLATIEVE ROMAN


Op de binnenflap staat uiterst summier beschreven dat Giorgio Fontana (Milaan, 1981) filosofie heeft gestudeerd en dat 'Het geweten van Roberto Doni' zijn literaire doorbraak is. Meer hoeven we ook eigenlijk niet te weten, anders gaat u maar googelen.

In deze roman volgen we de conservatieve Roberto Doni, een bijna gepensioneerde officier van justitie. Hij verzorgt het hoger beroep waarin een allochtoon van moord wordt verdacht. 

Een jonge journaliste probeert Doni ervan te overtuigen dat de zaak anders in elkaar steekt dan op het eerste gezicht lijkt. Met enige moeite sleept zij hem naar dat deel van Milaan waar veel immigranten wonen. Roberto Doni wordt onaangenaam getroffen door een inwendige worsteling die hij niet meer had verwacht op zijn leeftijd.

Dit is zeker geen spannende thriller, maar wel een interessante contemplatieve roman waarin blijkt dat gemakzuchtige wetgeving soms haaks staat op rechtvaardigheid. Giorgio Fontana heeft een ingetogen maar effectieve schrijfstijl. Het verhaal kabbelt voort als een aangenaam riviertochtje waarbij druilerige zijtakken net op tijd vermeden worden.

Giorgio Fontana - Het geweten van Roberto Doni. Vertaling: Philip Supèr. Uitgeverij Wereldbibliotheek, 224 pag.

Gesignaleerd 312 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

MICHAEL CONNELLY - DE INTERNE JURY

Bij uitgeverij Boekerij verschijnt 'De interne jury', de nieuwe 'Lincoln-advocaat thriller' van Michael Connelly.

Advocaat Mickey Haller krijgt een sms: 'Bel me z.s.m. 187.' De strafrechtcode voor moord trekt meteen zijn aandacht.

Haller ontdekt dat het slachtoffer een voormalige cliënte is, een prostituée die hij op het rechte pad heeft geholpen. Als blijkt dat ze weer terug is in LA en haar oude beroep weer heeft hervat, vermoedt de advocaat dat zijn pogingen om haar destijds te helpen meer kwaad dan goed hebben gedaan.

Worstelend met zijn schuldvraag werkt Haller aan een stuk door en zet alles op alles om deze zaak tot een goed einde te brengen.

Michael Connelly is sinds zijn debuut 'Tunnelrat' (1992) niet meer weg te denken uit de top van de Amerikaanse thrillerauteurs. In 2011 werd 'De Lincoln-advocaat' verfilmd als 'The Lincoln Lawyer' met Matthew McConaughey als Mickey Haller. Meer films zijn in voorbereiding, evenals een Harry Bosch tv-serie en een Mickey Haller tv-serie voor het tv-station ABC. Connelly's boeken verkochten wereldwijd al ruim 55 miljoen exemplaren, verschijnen in 40 talen en zijn bekroond met elke belangrijke thrillerprijs. Hij werd als misdaadverslaggever genomineerd voor de Pulitzerprijs.

Michael Connelly - De interne jury. Vertaling: Marjolein van Velzen. Uitgeverij Boekerij, 349 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 2256 694 7.

Gesignaleerd 311 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

MARIANNE EN THEO HOOGSTRAATEN - EVENBEELD

Bij uitgeverij De Crime Compagnie verschijnt dinsdag 15 april 'Evenbeeld', een historische thriller van het schrijverspaar Marianne en Theo Hoogstraaten.

1628: Een jonge, zwangere vrouw wil in Nederlands-Indië een nieuw leven beginnen. Tijdens een zware storm bevalt ze van haar zoon. Niet veel later strandt het VOC-schip de Batavia waarop ze meevaart, op een koraalrif. Er volgen manden van honger en afschuwelijke moordpartijen. Lukt het haar zichzelf en haar kind in leven te houden?

2013: Marrit erft het grachtenpand en het vermogen van haar oom. Maar al snel blijkt er een keerzijde te zitten aan haar onverwachte rijkdom. Wat is de betekenis van de dwingende voorwaarden in het testament? En waarom liet haar oom haar alles na?

Als ze op onderzoek uitgaat raakt ze betrokken bij een complot wat haar uiteindelijk haar leven kan kosten.

Marianne en Theo Hoogstraaten - Evenbeeld. Uitgeverij De Crime Compagnie, 268 pag., € 14,95 euro. ISBN 978 946

In de bossen (achtergrond, 2014)EEN KRANKZINNIG TOEVAL

Twee Nederlandse schrijvers die bijna tegelijkertijd een thriller publiceren over hetzelfde onderwerp: dat maak je zelden mee. Het Ronde Huis, een opzienbarend bouwwerk dat tot eind jaren zestig in de bossen bij Nunspeet stond, is een belangrijk 'personage' in de jongste thriller van zowel Almar Otten als Jacob Vis. Volkomen onafhankelijk van elkaar bedachten ze een spannend verhaal rond dit bouwwerk, waar zich allerlei bizarre gebeurtenissen zouden hebben afgespeeld: van orgieën tot Germaanse riten met mensenoffers. Otten, uit Deventer, en Vis, uit Kampen, spreken van 'een krankzinnig toeval'. En hoewel de een kansen ziet qua publiciteit, verzucht de ander: ,,De uniciteit is weg.''

(Door Peter Kuijt)

Eind januari verscheen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff  'Het Ronde Huis' van Almar Otten. In zijn achtste thriller houdt Ottens protagonist, historica en bibliothecaris Lineke Tesinga, een lezing over een middeleeuws boek waarin bizarre Germaanse gebruiken worden beschreven. Sommige aanwezigen horen haar verhaal met meer dan normale belangstelling aan. Zoals rechercheur Jozef Laros, die een verband legt met een onopgeloste moordzaak. In de zaal zit ook een oudere vrouw die maar niet uitgepraat raakt over een verdwenen meisje. In de weken erna volgen er steeds meer aanwijzingen over gruwelijke gebeurtenissen die zich zouden hebben afgespeeld in het Ronde Huis, het jachtverblijf in de Veluwse bossen.

En half februari bracht uitgeverij Ellessy Crime de jongste misdaadroman van thrillerveteraan Jacob Vis op de markt. Aanvankelijk zou het boek ook de titel 'Het Ronde Huis' dragen, maar de uitgever koos op het laatste moment voor 'De Zwarte Duivel'. In zijn drieëntwintigste boek verhaalt Vis over de houtskoolbranders Gerrit en Benjamin Jonker en hun zus Geertje die een eeuw geleden betrokken raken bij bizarre zaken in het Ronde Huis. Het pand is eigendom van landheer Frank van Vloten die tegen grof geld orgiën organiseert voor hoge gasten. Anno 2013 vinden wandelaars bij de resten van het landhuis het onthoofde lijk van een jonge vrouw. Het moordonderzoek brengt commissaris Ben van Arkel, een oude bekende voor fans van Vis' thrillers, in de doorgaans potdicht gesloten kringen van de Oekraïense maffia.

Beiden slaagden er tot dusver niet in om hun boek in de Bestseller 60 te krijgen. Maar Vis heeft nu iets betere papieren: hij staat met zijn thriller op de longlist van de Gouden Strop 2014. Of hij doordringt tot de shortlist, hoort hij op vrijdag 9 mei.

11 april 2014

Gesignaleerd 310 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

CLAIRE KENDAL - MIJN BOEK VAN JOU

Bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf verschijnt 'Mijn boek van jou', een verhaal over obsessief gedrag en het thrillerdebuut van Claire Kendal.

Rafe is er altijd. Op de universiteit waar Clarissa werkt. In Clarissa's favoriete winkel. Op het station. Aan de overkant van de straat waar Clarissa woont. Hij overspoelt Clarissa met berichten. Hij overlaadt Clarissa met cadeaus. En sinds die ene nacht is zijn obsessie voor Clarissa sterker dan ooit...

Als Clarissa wordt opgeroepen om aan haar juryplicht te voldoen, hoopt ze een tijdje van Rafe af te zijn. Maar ook tijdens de rechtszaak laat hij haar niet los. Het verhaal van het slachtoffer vertoont eng veel overeenkomsten met dat van haar en Clarissa beseft hoe gemakkelijk Rafes obsessieve gedrag kan worden uitgelegd als liefde. Om hem te ontmaskeren begint ze bewijs te verzamelen en alles vast te leggen wat hij doet.

Het macabere sprookje dat Rafe voor hen heeft uitgedacht nadert echter in rap tempo zijn einde. De afloop van dat verhaal gaat Clarissa's diepste angsten te boven.

Claire Kendal is geboren in de Verenigde Staten maar opgegroeid in Engeland. Daar doceert ze literatuurwetenschap en creatief schrijven. Mijn boek van jou wordt in meer dan achttien landen op de markt gebracht.

Claire Kendal - Mijn boek van jou. Vertaling: Anne Marie Koper. Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 331 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 00 32965 6

Na de val (nieuws, 2014)

HOROWITZ SCHRIJFT NIEUW SHERLOCK HOLMES-AVONTUUR

De Britse kinderboekenschrijver Anthony Horowitz, die drie jaar geleden van de erven van Arthur Conan Doyle toestemming kreeg om een Sherlock Holmes-boek te schrijven, stort zich opnieuw op de wereldberoemde speurder. Na zijn succesvolle The House of Silk verschijnt op 23 oktober Horowitz' nieuwe roman over de detective, getiteld 'Moriarty'.

Het nieuwe boek opent met: ,,Gelooft iemand wat er gebeurde bij de Reichenbach-watervallen?'' De zin verwijst naar het gevecht op leven en dood tussen Sherlock Holmes en zijn aartsvijand professor James Moriarty bij de gelijknamige waterval in Zwitserland (zie illustratie). Dat gevecht werd door Conan Doyle beschreven in het verhaal 'The Final Problem' uit 1893. Uit gevonden sporen concludeerde Watson later dat de twee klaarblijkelijk te pletter waren gevallen. Conan Doyle schreef dat 'iedere poging om de lichamen te bergen bij voorbaat hopeloos was'.

Conan Doyle had met dit verhaal voor ogen om voorgoed van Holmes af te zijn. Hij was het personage dat hem faam en naam had bezorgd, meer dan beu. De schrijver wilde zich focussen op literatuur van wat meer serieuzere aard. Maar de fans van Holmes wilden meer en staken dat niet onder stoelen of banken, waardoor Conan Doyle zich gedwongen voelde om de detective uit de dood te doen herrijzen. ,,Ik heb veel meer over hem geschreven dan ik ooit van plan was'', zei Conan Doyle in 1927, veertig jaar na de publicatie van het eerste Holmes-avontuur.

Het verhaal van Horowitz vangt aan kort na de door Conan Doyle beschreven gebeurtenissen in Zwitserland. Volgens uitgever Orion duikt na de dood van Moriarty een nieuw crimineel meesterbrein op, op wie jacht wordt gemaakt door detective Frederick Chase uit New York. Chase weet zich verzekerd van de steun van inspecteur Athelney Jones van Scotland Yard. Horowitz zelf verklapte op Twitter dat Holmes pas aan het eind van het boek opduikt. Hij voegde eraan toe dat het verhaal zich zal afspelen in Camberwell, Mayfair, de London Docks, Highgate en Smithfield.

(Bron: The Guardian)

10 april 2014

De vijf W's volgens... Linwood Barclay (nieuws, 2014) ANGST ALS RAADGEVER

Doodgewone mensen zijn de helden in de thrillers van de Canadese oud-journalist en -columnist Linwood Barclay. Doodgewone mensen die in situaties verzeild raken, waarbij de lezer zich afvraagt 'wat zou ik doen?'. Wereldwijd heeft hij al vijf miljoen boeken verkocht. Grootmeester Stephen King is een van zijn trouwe fans. Maar geplaagd door angsten en zorgen is de succesvolle auteur ook van het type dat nooit messen in de vaatwasser plaatst met de punt naar boven. De Spanningsblog legt de schrijver langs de meetlat van de vijf journalistieke W's: Wie, wat, waar, wanneer en waarom. ,,Je wilt iedere keer met een écht goed verhaal komen. Dáár ligt voor mij de uitdaging.''

(Door Peter Kuijt)

- Wie denkt Linwood Barclay wel dat hij is?
,,Ongerust zijn is mijn tweede natuur'', zegt de schrijver. ,,Ik vind het moeilijk om me te ontspannen. Die persoonlijkheid van mij werkt wel weer als een infuus voor mijn thrillers. Ik heb wel eens gedacht: moet ik geen medicijnen nemen om mijn angsten te onderdrukken? Maar dan ben ik weer bang dat mijn boeken niet zo goed worden.''

Het zijn de kleine dingen die hem zorgen baren. ,,Als ik van huis weg ben, vraag ik me af of alles thuis nog in orde is. Zijn de leidingen niet gesprongen? Hoe is het met de kinderen? Ik ben ook zo'n type dat het bestek in de vaatwasser controleert en zeg altijd tegen mijn gezin: 'Plaats de vleesmessen niet met de punt naar boven, want voor je het weet...'''


- Waar komt die tobberige inslag toch vandaan?
Zielenknijpers zullen wel concluderen dat het een en ander met zijn jeugd te maken heeft. Zijn jonge jaren waren namelijk niet de gelukkigste van zijn leven.

Linwood Barclay werd op 23 maart 1955 geboren in New Haven in de Amerikaanse staat Connecticut. Vier jaar later verhuisde het gezin naar Canada om zich te vestigen in een buitenwijk van Toronto. In 1966 , toen Linwood elf was, kochten zijn ouders de camping Green Acres in het Kawartha-merengebied in Ontario. Het besluit om dit stuk grond te kopen was een optelsom van de wat excentrieke voorliefde van Linwoods moeder voor kampeervakanties en het feit dat het werk voor zijn vader, een illustrator, niet meer voor het opscheppen lag. Zijn tekeningen bij advertenties werden steeds meer vervangen door foto's.

Linwood genoot aanvankelijk van de overstap. Hij hielp zijn vader het land onderhouden en mocht op de John Deere-grasmaaier rondrijden. Linwood had de beschikking over een bootje en had de hond Chipper als trouwe metgezel. Bovendien wist hij, doordat hij toegang had tot de reserveringslijst voor de vakantiehuisjes, waar de gezinnen met tienerdochters hun intrek namen.

Linwood Barclay op 13-jarige leeftijd
Maar die idyllische jaren duurden niet lang. Toen hij vijftien was, werd zijn vader ziek. Bovendien viel zijn oudere, briljante broer Rett na zijn dienstplicht ten prooi aan een zenuwziekte. Een jaar later overleed zijn vader. Het runnen van het vakantiepark kwam geheel op Linwoods schouders terecht.

,,Ik werd meteen volwassen'', herinnert Barclay zich. ,,Voor mij geen tienerjaren. Geen feestjes, nooit uitgaan. Ik moest dat hele vakantiepark doen. Toen ik 22 was, besloot ik te vertrekken. Ik kreeg een baan bij een krant, de Peterborough Examiner. Dat was zeer tegen de zijn van mijn moeder, die alle registers opentrok om me schuldig te laten voelen. Zij kon de schuldmachine op atoomkracht laten draaien.''

Zijn moeder, die in 1989 overleed, is altijd kwaad op hem gebleven. ,,Het is misschien kil om te zeggen. Maar ik mis mijn vader nog elke dag. Mijn moeder niet.''

- Wat betekent het schrijven voor hem?
Het is een toevluchtsoord, benadrukt Barclay. ,,Ik was al zeven of acht toen ik verhalen begon te maken. Ik was verslingerd aan series als 'Mannix', 'The Man from U.N.C.L.E.' en 'Mission Impossible'. Eén aflevering per week vond ik niet genoeg. Daarom begon ik met de karakters uit de series mijn eigen verhalen te maken. Toen ik een jaar of tien was, vroeg ik mijn vader of hij mij wilde leren typen, zodat ik sneller verhalen kon schrijven.''

Toen Barclay twintig was besloot hij een brief te schrijven aan zijn favoriete auteur, detectiveschrijver Ross MacDonald (pseudoniem van Kenneth Millar), wiens boeken over de private eye Lew Archer hij verslond. De twee correspondeerden enige tijd en Barclay kreeg van MacDonald een gesigneerd exemplaar van 'Sleeping Beauty'. 'Voor Linwood', stond er, 'die, naar ik hoop, op een dag beter wordt dan ik'.

Na zijn eerste baan als journalist bij de Peterborough Examiner volgde de overstap naar de best verkopende krant van Canada, de Toronto Star. Daar was hij onder ander redacteur en redactiechef, voordat hij in 1993 een populaire columnist werd.

Barclay publiceerde vier non-fictieboeken: 'Mike Harris Made Me Eat My Dog', 'Father Knows Zilch: A Guide For Dumbfoundend Fathers', 'This House Is Nuts' en 'Last Resort', zijn memoires over zijn tijd op het vakantiepark Green Acres. In 2004 schreef Barclay 'Bad Move', de eerste van vier komische thrillers over de sciencefictionschrijver en journalist Zack Walker. Vier jaar later verliet hij de Toronto Star om zich volledig op het schrijven van boeken te kunnen richten. Over die stap zegt hij: ,,Ik kreeg maandelijks mijn salaris bijgeschreven en ik had een tandartsverzekering. Maar de krant begon toen al te reorganiseren en mensen uit te kopen. Ik ben op hun voorstel ingegaan. Bovendien steunde mijn vrouw Neeta me hierin.''

,,Als de Zack Walker-thrillers het goed hadden gedaan, dan was ik ze blijven schrijven'', zegt Barclay. ,,Maar destijds leek het me verstandig om de formule van een serie te verlaten en donkerder thrillers te gaan schrijven. Want laten we wel wezen: hoeveel auteurs zijn succesvol in het genre van de komische misdaadroman? Janet Evanovich, Carl Hiaasen en dan heb je het wel gehad.''

Barclays grote doorbraak kwam in 2007 met 'No Time For Goodbye', dat in Nederlandse vertaling onder de titel 'Zonder een woord' verscheen. Daarna volgden 'Dicht bij huis', 'Vrees het ergste', 'Kijk niet weg', 'Het ongeluk' en 'Geloof je ogen'.

In augustus 2013 kwam in de VS 'A Tap On The Window' uit. Daarin schrijft Barclay over een privédetective wiens zoon op tragische wijze om het leven is gekomen. Twee maanden later rijdt hij door zijn woonplaats en ziet hij een meisje bij een verkeerslicht staan, in de regen. Als zij vraagt of ze mee mag rijden, stemt hij toe. Hij weet dat het verdacht lijkt als een man van middelbare leeftijd een meisje van straat oppikt, maar hij weet dat zij z'n zoon heeft gekend en wellicht kan zij meer vertellen over de wijze waarop junior is overleden. Dan ontdekt hij dat hij het meisje beter niet een lift had kunnen geven. Maar het is al te laat.

- Waarom zijn de hoofdpersonen in zijn thrillers zo vaak doodgewone mensen?
,,Gewone mensen in in ongewone situaties, daar schrijf ik over omdat dat voor mij het beste werkt. Ik ben geen ex-agent of oud-militair, niemand in mijn kennissenkring zit in die branche. Wij zijn gewone mensen met gewone banen en we weten hoe het voelt om wakker te liggen tot drie uur 's nachts omdat je dochter nog niet thuis is. Over die angsten schrijf ik.''

,,Ik schrijf vaak vanuit de gedachte 'wat zou ik in deze situatie doen?'. Mijn helden zijn doorgaans niet getraind om om te gaan met gewetenloze slechteriken. De meesten zouden vluchten, ik ook. Maar in elk verhaal staat er iets op het spel dat zo belangrijk is dat mijn karakters toch de handschoen oppakken en terugvechten. Het leven van een zoontje bijvoorbeeld.''

In 'Vrees het ergste' is de held een autodealer die Honda's probeert te slijten. ,,Twee goede vrienden van mij zijn gepensioneerde autoverkopers. Ik kende geen thrillers waarin iemand met zo'n gewoon beroep de held is. Dat wilde ik eens uitproberen.''

,,Door dialogen kun je je een goed beeld vormen van een personage. Ik wil weten hoe ze praten en dat op papier krijgen. Ik denk dat het noodzakelijk is dat de lezer het karakter 'herkent', dat het personage iemand is die zij kennen of ooit hebben ontmoet. En dan maakt het niet uit of de lezer sympathie voor het karakter kan opbrengen of niet.''

- Wanneer komt er een nieuw boek van Barclay uit?
De schrijver heeft een contract dat loopt tot 2017 waarin van hem wordt verlangd dat hij per jaar één boek aflevert. ,,Van thrillerschrijvers wordt ook verwacht dat ze in dat ritme publiceren. Als je er eenmaal in zit, is het een tredmolen.''

Een eerste versie schrijft hij in twee à drie maanden. Daarna begint het schrappen, schaven en polijsten. Als gewezen journalist is de deadline voor Barclay niet het grootste probleem. ,,Nee je wilt iedere keer met een écht goed verhaal op de proppen komen. Dáár ligt voor mij de uitdaging. Nu de boeken door nog meer mensen worden gelezen, krijgen ze meer aandacht. Ik besteed nu nog meer tijd aan het herschrijven om ze zo goed mogelijk te maken. Eén boek per jaar is wat me nog net lukt, hoewel ik ook bezig ben een YA-thriller te schrijven.''

,,Ik ben bezig aan 'No Safe House', een vervolg op 'No Time For Goodbye', dat eind deze zomer uitkomt. Ik kijk hoe het zeven jaar later met de karakters is gesteld. Volgens mij is het in de misdaadliteratuur niet gewoon om te schrijven over de impact en de naweeën van een misdrijf dat eenmaal is opgelost.''

Hoewel hij het als een tredmolen beschouwt, is schrijven is nog altijd beter dan werken, concludeert Barclay. ,,Beter dan een echte baan te hebben. Ik weet niet wat ik liever zou doen. Ja, misschien spelen met speelgoedtreinen'', aldus de auteur die thuis een reusachtige treinbaan heeft. ,,Maar daar verdien je niets mee.''

De boeken van Linwood Barclay verschijnen in Nederlandse vertaling bij uitgeverij Boekerij.