31 januari 2012

Oorspronkelijk werk (column, 2012)

COVERBANDJES

(Door Jac. Toes)

De nood stijgt steeds hoger bij de mannelijke vaderlandse misdaadromanciers. In de verkoophitlijsten worden ze even zelden gesignaleerd als de groenkopspecht op de Veluwe – ongeveer één maal in de honderd jaar. Dwaalgasten dus, voor wie de misdaadschrijvende vrouwen geen kruimel overlaten.
Wat te doen?
Een paar heren vermomden zich als dames, een transseksuele noodgreep die in volkskluchten uit de vorige eeuw nog wel op de lachspieren wilde werken. De een (Paul Goeken alias Suzanne Vermeer) transformeerde zich tot een megasucces en toonde aan dat verkoopcijfers meer met markstrategie dan kwaliteit te maken hebben. De ander was eigenlijk recensent (Gert Jan de Vries alias Tess Franke). Hij verkoos het om tegen zijn eigen lamp te lopen en moest tegen de schijn van een dubbele pet vechten.
Sommige auteurs namen een minder ingewikkelde route naar succes en begonnen gezellig bij te beunen op de namen van hun jeugdhelden. Vroeger, ach, vroeger… de jaren van vóór de feminiene alleenheersers in de misdaadliteratuur. Toen was het ook niet erg best gesteld met de verkoopcijfers van de Nederlandse misdaadromanciers maar het was in ieder geval een mán die de grootste taartpunt voor zijn rekening nam. In zijn eentje verkocht Appie Baantjer jaarlijks meer dan alle Nederlandse misdaadschrijvende auteurs (m/v) bij elkaar.
Vandaar dat er nu links en rechts Baantjerklonen opduiken. Baantjer Inc. of Baantjer en De Waal. Maar ook de antiquiteit Havank is inmiddels aan een second life in vreemde handen begonnen, net zoals de jongensheld Bob Evers, die als 75-plusser alsmaar verder avonturiert.
Er is kennelijk een markt voor coverbandjes in de Nederlandse misdaadliteratuur.
Reve raadde ooit beginnende schrijvers aan hun idolen te imiteren opdat ze hun eigen stijl zouden vinden. Maar in dit geval zijn het geen groentjes die zich aan goedverkopende voorgangers vergrijpen. Ross, De Waal, De Zwaan, Van Eeden, ze hebben zich al lang en breed met oorspronkelijk werk bewezen.
Ik wil gelezen worden, verzuchtte Multatuli. Sterker nog geloofde hij in de eigen kracht als basis voor een auteur. Hij bedoelde niet de kracht van de herhaling.

Jac. Toes (Den Haag, 1950) publiceerde de Benter & De Wacht-trilogie Dubbelspoor, De afrekening (beide kregen een Gouden Strop-nominatie) en 'Verraad'. Met 'Fotofinish', een 'psychologische actiethriller', won hij in 1998 de Gouden Strop. Daarna verschenen onder meer de romans 'Coup Zéro' en 'De vrije man'. Met zijn Duitse collega Thomas Hoeps publiceert hij in april 2012 'Hoogste bod', het laatste deel van de trilogie rond kunstrestaurator Robert Patati en politiepsycholoog Micky Spijker. Jac. Toes is ook actief als redacteur/journalist en scenarioschrijver.

Ongeschikt (nieuws, 2012)

INDIA WEERT 'TATTOO MEISJE'

De met vijf Oscars genomineerde film 'The Girl with the Dragon Tattoo', naar de gelijknamige thriller van Stieg Larsson, zal niet in India de bioscopen bereiken. Regisseur David Fincher weigert namelijk enkele gewelddadige scènes te schrappen.

De Indiase filmkeuring had geëist dat vijf scènes uit de film zouden worden gehaald, waaronder twee waarin hoofdrolspelers Daniel Craig en Rooney Mara de liefde bedrijven en een scène waarin Mara's personage, hacker Lisbeth Salander, wordt verkracht door de haar toegewezen voogd (gespeeld door de Nederlandse acteur Yorick van Wageningen). Regisseur Fincher is niet van zins in de film te knippen, waarop filmmaatschappij Sony besloot plannen voor de Indiase release op 10 februari te schrappen.

,,Sony Pictures zal niet The Girl with the Dragon Tattoo in India uitbrengen'', aldus een verklaring, die werd verspreid door het kantoor van de maatschappij in Mumbai. ,,De filmkeuring vindt publieke vertoning in ongewijzigde vorm ongeschikt, terwijl wij zijn gebonden aan het handhaven en de bescherming van de visie van de regisseur.''

Overigens is de film, de tweede bewerking van de eerste thriller van Larsson, niet het gedroomde enorme kassucces geworden. Wereldwijd heeft de film, die ruim 62 miljoen euro kostte, ongeveer 140 miljoen euro opgebracht. De productie voor de tweede film, 'The Girl Who Played with Fire', is inmiddels begonnen. Craig en Mara zullen opnieuw de hoofdrollen vertolken.

(Bron: The Guardian)

Gesignaleerd (101)

vers van het mes!

HARRY KRAMP - DE PITCH

Bij uitgeverij Luitingh verschijnt vandaag 'De pitch', de tweede thriller van bekroond copywriter Harry Kramp.

Paul Hollak is creative director in de reclamewereld. Hij is grappig, rebels, woont in Amsterdam en is vijfendertig jaar. Terwijl hij nota bene in gesprek is met zijn baas, krijgt hij per telefoon een aanbod: hij kan twee keer zijn huidige salaris verdienen als hij exclusief voor de mysterieuze Rus Adam Parkhomenko gaat werken. Het is natuurlijk een aanbod te mooi om waar te zijn.

Harry Kramp (Leiden, 1949) is de vaakst bekroonde tekstschrijver in de reclamewereld, verantwoordelijk voor slogans als: 'Op een dag drink je geen bier, maar drink je Grolsch.' 'Melk. De witte motor', 'Wie nooit televisie kijkt, kijkt zeker VPRO.' en 'Ook wat ze niet vertellen, leest u in de Volkskrant'. Maar hij schreef ook scripts voor commercials en liedjes ('Julie July' stond in de zomer van 1995 op nummer één). In 2010 verscheen zijn eerste thriller, 'De commercial'.

Harry Kramp - De commercial. Uitgeverij Luitingh, 320 pag., € 18,95. ISBN 978 90 245 4209 3

Gesignaleerd (100)

vers van het mes!

MICHAEL CONNELLY - HET RECHT OM TE ZWIJGEN

Bij uitgeverij Boekerij is verschenen Het recht om te zwijgen van Michael Connelly, een nieuw deel in de serie rond Lincoln-advocaat Mickey Haller.

In zware tijden is criminaliteit een van de weinige activiteiten waarmee nog wat valt te verdienen, maar toch heeft Lincoln-advocaat Mickey Haller nauwelijks extra werk door de economische crisis. Zelfs verdachten die een advocaat nodig hebben om uit de gevangenis te blijven, moeten blijkbaar bezuinigen. Eigenlijk heeft hij nog het meeste werk aan mensen die het dak boven hun hoofd moeten zien te behouden, nu velen hun huis uit gezet dreigen te worden omdat ze hun woekerhypotheken niet meer kunnen betalen.

Lisa Trammel, zijn eerste hypotheekslachtoffer, is sinds acht maanden Mickeys klant. Hoewel het hem tot nu toe is gelukt om te voorkomen dat ze op straat komt te staan, eisen de stress en het enorme gevoel van onrechtvaardigheid hun tol. Dan wordt er een hoge medewerker van Lisa's bank dood aangetroffen op een parkeerplaats, en zij is de eerste verdachte.

Mickey kan weer gaan doen waar hij het beste in is. Maar als hij dacht dat de verdediging van Lisa Trammel een eitje zou worden, heeft hij het mis. Er staat hem een aantal pijnlijke onthullingen te wachten over zijn cliënte en over hemzelf...

Michael Connelly werkte als misdaadverslaggever voor de L.A. Times en won in die hoedanigheid de Pulitzerprijs. Hij debuteerde in 1992 met zijn thriller 'Tunnelrat'.

Michael Connelly - Het recht om te zwijgen. Vertaling: Martin Jansen in de Wal. Uitgeverij Boekerij, 431 pag., € 19,95. ISBN 978 902 256 135 5

Gesignaleerd (99)

vers van het mes!

JACK LANCE - ZONE

Bij uitgeverij Luitingh verschijnt vandaag 'Zone', een nieuwe thriller van Jack Lance. Wellicht wat minder geschikt voor mensen met vliegangst...

Vlucht 582 stijgt op van LAX Airport in Los Angeles, met bestemming Sydney. Passagiers en bemanningsleden maken zich op voor de veertien uur durende vlucht, onder wie assistent-purser Sharlene Thier en purser Aaron Drake, sinds kort haar vriend.

Dan vallen in de cockpit plotseling alle communicatie- en navigatiesystemen uit. En dat is nog maar het eerste van de onverklaarbare, angstaanjagende verschijnselen waar de reizigers en de bemanning door worden getroffen. De Boeing 747-400 is in vreemde luchtwegen terechtgekomen en er is daar iets kwaadaardigs. Iets wat ook het toestel beheerst. Sharlene is misschien de enige die de ware aard van de bedreiging begrijpt…

Jack Lance is het pseudoniem van Ron Puyn. Eerder verscheen Vuurgeest bij Luitingh. Zijn werk verschijnt ook in het Duits, Spaans, Pools, Tsjechisch, Bulgaars, Servisch, Hebreeuws en Indonesisch. Zijn korte verhaal Tikken is verfilmd en in 2013 staat de verfilming van de novelle Nachtogen gepland in Hollywood. Daarnaast schreef hij artikelen voor onder meer Aktueel, Panorama, Margriet en Nieuwe Revu. Klik hier voor de trailer van 'Zone'.

Jack Lance - Zone. Uitgeverij Luitingh, 304 pag., € 14,95. ISBN 978 90 245 3843 0

30 januari 2012

Milou van der Will - Breekijzer (2012)

Een mespuntje spanning(Door Peter Kuijt)

Begin april viert uitgeverij Anthos het feit dat ze vijftien jaar geleden voor het eerst het vermaledijde etiket 'literaire thriller' op een spannend boek plakte. Het geheugenspel
van Nicci French was het eerste boek dat in dit hokje werd geduwd. Volgens Anthos is een literaire thriller een spannend boek waarin het niet zozeer draait om het oplossen van een moord, 'maar meer om de karakterontwikkeling van de personages en de verhaalsetting, geschreven in een literaire stijl'.

Sindsdien is de opmars van de literaire thriller onstuitbaar. Veel uitgevers volgden Anthos' voorbeeld en plaatsen te pas en te onpas het etiket op de boeken, om maar vooral de suggestie te wekken dat de lezer iets meer in handen heeft dan gewoon een spannend boek. Vaker dan gewenst slaan uitgevers overigens de plank mis en is in de bewuste misdaadroman de literaire meerwaarde ver te zoeken.

Dat lijkt ook het geval in Breekijzer, de tweede thriller van journaliste Milou van der Will (1985). Na 350 pagina's blijft de lezer met het gevoel achter dat hij een boek uit een ander 'hokje' tot zich heeft genomen.

Van der Will concentreert zich in de thriller op het duo Sam en Sophie. Als hij zestien is, is Sam samen met zijn jongere broer Lucas getuige van een familiedrama: hij treft zijn ouders dood aan in de keuken. Zijn moeder rust met haar hoofd in een plas bloed op tafel, vader zit met het pistool nog in de hand tegen een keukenkastje. Een duidelijk gevalletje van crime passionel, concludeert de politie.

Twee jaar later staat Sam op het punt om met zijn grote liefde, kapster Sophie, een huisje te betrekken. Maar een beetje vette inrichting kost wel wat geld en daarom gaat Sam in op het aanbod van een verkeerd vriendje om wat klussen op te knappen. Sophie is ondertussen gestuit op de dagboeken van Sams moeder, die wellicht een ander licht kunnen werpen op wat het bloedbad in de ouderlijke woning heeft veroorzaakt. De lezer voelt aan zijn theewater: dat kan niet goed gaan. En dat doet het dan ook niet.

Van ondraaglijke spanning moet Breekijzer het niet hebben. Er is daarvan slechts een mespuntje aanwezig, vergezeld van een dun lijntje sensatie. Een verrassende plotwending ontbreekt. Van der Will schrijft zoals ze waarschijnlijk ook als journaliste te werk gaat: doelgericht, rechttoe rechtaan en vooral geen cliché schuwend. En soms ook niet het taalgebruik van een romannetje overstijgend: 'Haar hart maakte onbedoeld een sprongetje'.

Als chicklit zou Breekijzer wellicht beter scoren. Maar de lat van een echte literaire thriller ligt voor Van der Will vooralsnog duidelijk te hoog.

Milou van der Will - Breekijzer. Uitgeverij Cargo, 352 pag.

Kanshebber (nieuws, 2012)

THRILLERAUTEUR CHRIS RIPPEN OP LIBRIS LONGLIST

Schrijver Chris Rippen, in 1992 winnaar van de Gouden Strop met de thriller 'Playback', heeft de longlist gehaald van de Libris Literatuur Prijs. Zijn boek 'Hier gebeurt niets' is echter geen thriller, maar een roman, waarin de hoofdpersoon Wolter Greve (hij heeft op zijn 56ste een tia gehad) terugblikt op zijn leven.

Rippens roman werd door de jury gekozen uit meer dan in 150 in aanmerking komende titels. Nog zeventien anderen staan op de longlist van deze met 50.000 euro gedoteerde prijs: Thomas van Aalten ('De schuldigen'), Stefan Brijs ('Post voor mevrouw Bromley'), Jeroen Brouwers ('Bittere bloemen'), Miquel Bulnes ('Het bloed in onze aderen'), Anna Enquist ('De verdovers'), Stephan Enter ('Grip'), Anne-Gine Goemans ('Glijvlucht'), A.F.Th. van der Heijden ('Tonio'), Herman Koch ('Zomerhuis met zwembad'), Jan Van Loy ('Ik, Hollywood'), Vonne van der Meer ('De vrouw met de sleutel'), Jan van Mersbergen ('Naar de overkant van de nacht'), Marcel Möring ('Louteringsberg'), Henk van Straten ('Salvador'), Ivo Victoria ('Gelukkig zijn we machteloos'), Erik Vlaminck ('Brandlucht') en Gerwin van der Werf ('Wild').

De shortlist (zes titels) wordt op 12 maart bekendgemaakt. De prijsuitreiking is op 7 mei in het Amstel Hotel in Amsterdam.

29 januari 2012

Sociale relevantie (nieuws, 2012)

THRILLER SCHRIJVEN WORDT UNIVERSITAIRE STUDIE

Nu de onderwereld gaandeweg meer invloed krijgt in de literatuur, verdiept de City University in Londen zich meer en meer in de misdaad. De onderwijsinstelling in de Britse hoofdstad lanceert een masteropleiding in misdaadliteratuur en het schrijven van thrillers.

De opleiding komt er omdat er veel vraag naar is onder studenten. Het genre is behoorlijk in de lift en de studie, de eerste in zijn soort in Engeland, is des te meer een bewijs van 'een tweede Gouden Eeuw in de misdaadliteratuur'. Het thrillergenre is het op een na best verkopende in het Verenigd Koninkrijk. In 2011 werd voor ruim 96 miljoen euro aan spannende boeken verkocht.

De studie leert de Agatha Christies en de Ian Rankins in spe alle aspecten van de misdaadliteratuur. Van hoe spanning te creëren tot het verwerken van misdrijven in thrillers, met alle details die erbij horen. Niet alleen het bloedige gedeelte, maar ook procedures waaraan de politie zich heeft te houden.

,,Misdaadromans worden steeds populairder. Met auteurs als Tom Rob Smith (foto) en AD Miller die op de shortlist van de prestigieuze Man Booker Prize terecht komen, is de literaire acceptatie van het genre groeiende, aldus schrijfster Jonathan Myerson, die het studieprogramma aan de universiteit leidt. ,,We zitten in een nieuwe bloeiende periode wat het thrillergenre betreft, maar nu is de traditionele locatie van het landhuis ingeruild door sociale huurwoningen in de binnen stad. Sociale relevantie is een belangrijke factor geworden, maar ook de kwaliteit en het vakmanschap van het geschrevene.''

De universiteit benadert op dit moment auteurs die les komen geven. Martyn Waites (auteur van 'Genadeslag') en Barry Forshaw (schrijver van 'The Rough Guide to Crime Fiction') zijn al gecontracteerd. Jaarlijks worden twaalf tot veertien studenten tot de masteropleiding toegelaten.

(Bron: The Guardian)

26 januari 2012

Raad van commissarissen (nieuws, 2012)

FRED VARGAS GENOMINEERD VOOR EUROPESE THRILLERPRIJS

De Franse thrillerschrijfster Fred Vargas (foto) en respectievelijk haar Griekse en Duitse collega Petros Markaris en Veit Heinichen zijn genomineerd voor de European Crime Fiction Star Award 2012. Wie uiteindelijk in november van dit jaar de prijs van 11.111 euro wint, wordt de komende maanden door het publiek bepaald.

De prijs wordt op 10 november 2012 op het Duitse thrillerfestival 'Mord am Hellweg VI' voor de derde keer uitgereikt. Eerder werden de Zweedse auteur Henning Mankell en diens landgenoot Håkan Nesser gelauwerd. Het zal nu dus voor de eerste keer zijn dat een niet-Scandinavische schrijver met deze prijs, voor zijn of haar bijdrage aan de Europese misdaadliteratuur, aan de haal gaat.

Een zevenkoppige internationale jury, waarvan Gouden Strop-winnaar Jac. Toes deel uitmaakte, had uit een lijst van zestig namen een longlist van elf auteurs samengesteld. Daaruit heeft de 'hoofdjury' een shortlist van drie schrijvers gekozen. Vanaf deze zomer tot aan de laatste festivaldag van 10 november 2012 kunnen thrillerfans hun favoriete auteur kiezen.

Petros Markaris (Istanbul, 1937) is naast vertaler van toneelstukken en maker van een Griekse tv-serie, ook de auteur van misdaadromans met politicommissaris Kostas Charitos in de hoofdrol. De Francaise Fred Vargas (1957) is van huis uit archeologe. In haar politieromans is commissaris Jean-Baptiste Adamsberg de held. En ook in de thrillers van Veit Heinichen doet een commissaris van zich lezen en wel Proteo Laurenti.

25 januari 2012

Als een beslagen ruit (nieuws, 2012)

Voortschrijdend inzicht verandert thema cadeauthriller

De Spanningsblog besteedde eerder aandacht aan 'De ooggetuige', het geschenkboekje dat Simone van der Vlugt heeft geschreven voor Juni - Maand van het Spannende Boek 2012. Op basis van al bekende informatie meldden wij dat het verhaal zou gaan over een blinde vrouw die gaandeweg haar gezichtsvermogen terugkrijgt.

Maar daar is verandering in gekomen, zo laat de schrijfster weten. Voortschrijdend inzicht bracht haar op een ander onderwerp. ,,Tijdens mijn research kreeg ik een ander idee, namelijk dat een slechtziende vrouw getuige zou zijn van een overval. Dit kwam omdat ik via Twitter in contact kwam met Annemiek van Munster (foto), een slechtziende jonge vrouw die aangewezen is op de hulp van een geleidehond en blindenstok.''

Omdat het 'blindenthema' Van der Vlugt erg beperkte en de auteur door Van Munster een goed beeld kreeg van de wereld van een (zeer) slechtziende, wijzigde ze de opzet van het verhaal. ,,Voor de research heb ik met een zonnebril en Annemieks blindengeleidestok door het Centraal Station in Amsterdam gelopen, om te kijken wat voor reacties je dan krijgt. Dat was af en toe ronduit hilarisch met mensen die op het laatste nippertje wegsprongen.''

,,Daarna heb ik met een simulatiebril op, waardoor ik even weinig zag als Annemiek, door het station gewandeld, aan haar arm, wij beiden geleid door haar hond. Dat was ronduit griezelig. Probeer de Hema maar eens in te komen als de hele wereld eruit ziet als een beslagen ruit. Alleen door de hond knalden we niet voortdurend tegen etalages aan.''

,,De ultieme test was in de Hema een mascara kopen en afrekenen. Wat een ellende! Daarna gingen we Amsterdam in, het Damrak over, probeerden we veilig over te steken en ons een weg door de Kalverstraat te banen. Kortom, het was een heel avontuur.''

Annemiek van Munster heeft het boek '+23' geschreven, over de acceptatie en revalidatie van haar slechtziendheid. Zij zal tijdens de promotie en op de Avond van het Spannende Boek in de Melkweg in Amsterdam samen met Van der Vlugt hun samenwerking vertellen.

(foto Annemiek van Munster met hond: Sylvia Romein)

Gesignaleerd (98)

vers van het mes!

EMILY ST. JOHN MANDEL - ARIA VOOR EEN VERLEDEN

Bij uitgeverij Boekerij is verschenen: 'Aria voor een verleden' van Emily St. John Mandel. Het is het eerste boek van deze Canadese schrijfster dat in Nederlandse vertaling verschijnt.

Anton Waker komt uit een familie van kleine criminelen. Samen met zijn nicht Aria handelt hij in valse paspoorten en ID-bewijzen. Maar Anton besluit uit het criminele leventje te stappen; hij vervalst nog wel even een Harvard-diploma voor zichzelf, accepteert een goedbetaalde baan bij een degelijk bedrijf en hij verlooft zich.

Vlak voor zijn bruiloft en huwelijksreis naar Italië wordt Anton echter gechanteerd door Aria: hij moet tijdens zijn huwelijksreis meewerken aan één laatste klus, anders vertelt ze Antons nieuwe echtgenote over zijn criminele verleden…

Emily St. John Mandel groeide op in Canada. Ze studeerde aan de School of Toronto Dance Theatre en woonde korte tijd in Montreal voordat ze zich met haar man in New York vestigde.

Emily St. John Mandel - Aria voor een verleden. Vertaling: Mireille Vroege. Uitgeverij Boekerij, 272 pag., € 17,95. ISBN: 9789022558119

24 januari 2012

Beeldjes (nieuws, 2012)

OSCAR-NOMINATIES VOOR VERFILMDE THRILLERS

De 26-jarige Amerikaanse actrice Rooney Mara is genomineerd voor een Oscar voor haar rol in de thriller 'The Girl with the Dragon Tattoo'. Mara speelt in de verfilming van Stieg Larssons thriller de rol van de hacker Lisbeth Salander, die probeert een 40 jaar oude verdwijningszaak op te lossen. In de film is verder een rol weggelegd voor de Nederlandse acteur Yorick van Wageningen, die als haar voogd Salander bruut verkracht.

De film 'Tinker Taylor Soldier Spy', naar de gelijknamige thriller van John le Carré, maakt kans op drie Academy Awards. De film heeft nominaties in de categorieën beste acteur (Gary Oldman), beste scenario en beste muziek.

De film is overigens gedraaid door de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema. Vorig jaar won het drama 'The Fighter', waarvoor Van Hoytema ook de camera bediende, twee awards in de acteurscategorieën.

23 januari 2012

Gevoel van onbehagen (nieuws, 2012)

COBEN VERFILMT EIGEN THRILLER

De Amerikaanse bestsellerauteur Harlan Coben en regisseur Lawrence Kasdan hebben de handen ineengeslagen om een verfilming van Cobens nog uit te komen thriller 'Stay Close' te realiseren. 'Stay Close' verschijnt in maart in de Amerikaanse boekhandel, een maand later is de Nederlandse vertaling 'Blijf dichtbij' beschikbaar.

'Stay Close' gaat over het drietal Megan, Ray en Jack dat gevangen lijkt in een leven dat geen van drieën gewenst heeft. Megan, die vroeger een wild leven leidde, is inmiddels een huismoeder met een groeiend gevoel van onbehagen. Ray was ooit een fotograaf met een gouden toekomst, maar verdient tegenwoordig de kost met onbenullige opdrachten. En tot slot Jack: een politieman die maar niet kan loskomen van een onopgeloste vermissingszaak jaren geleden. Alle drie dragen ze geheimen met zich mee die degenen het dichtst bij hen nooit te weten mogen komen. Maar ze ontdekken gaandeweg dat het verleden nooit echt verdwijnt.

Coben en Kasdan lieten aan de site Deadline.com weten dat het script af is als het boek in de winkel ligt. Het is de tweede verfilming van een thriller van Coben. De eerste, 'Tell No One', dateert van 2006 en is een Franse verfilming in een regie van Guillaume Canet. Van alle overige boeken van Coben werden ook de filmrechten verkocht, maar er werden uiteindelijk geen films gerealiseerd.

(Bron: Deadline.com)

21 januari 2012

Werk in uitvoering (nieuws, 2012)

OOGGETUIGE

Juni - Maand van het Spannende Boek is nog ver weg, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. Simone van der Vlugt is de auteur van het geschenkboekje dat ongetwijfeld in een recordoplage in de spannendeboekenmaand in de winkel zal liggen. Haar manuscript voor het boekje heeft ze al ingeleverd bij haar opdrachtgever en die retourneerde haar een drukproef (foto). Van der Vlugt buigt zich dit weekeinde over het werk om eventuele correcties aan te geven, twitterde ze.

Het geschenkboekje krijgt de titel 'De ooggetuige' mee. In het boek speelt een blinde vrouw de hoofdrol. Terwijl zij langzaam haar gezichtsvermogen terugkrijgt, ziet zij dingen die niet voor haar ogen bestemd zijn.

Om zich voor te bereiden op het schrijven van dit verhaal, deed Van der Vlugt afgelopen zomer research bij Koninklijke Visio, het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen.

20 januari 2012

Gesignaleerd (97)

vers van het mes!

BARRY EISLER - BREUKLIJN

Deze maand verschijnt bij uitgeverij A.W. Bruna 'Breuklijn', een nieuwe thriller van advocaat en ex-CIA-agent Barry Eisler.

De Amerikaan Alex Treven heeft één grote ambitie: een partnerschap in het advocatenkantoor waarvoor hij werkt. Maar dan wordt de uitvinder van het revolutionaire softwareprogramma waaraan hij meewerkt vermoord en sterft de man die bezig is met de afhandeling van de patentaanvraag. Alex zelf weet ternauwernood aan een aanslag te ontsnappen. De enige persoon die hem kan helpen is zijn broer Ben, van wie hij vervreemd is na het overlijden van hun moeder en die werkt voor een geheime militaire antiterrorismeorganisatie in Turkije.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus wanneer Ben zijn broers hulpvraag ontvangt, stapt hij op het vliegtuig. Ben en Alex worden door hun samenwerking gedwongen hun eigen verleden onder de loep te nemen, maar ook te achterhalen wie hen tot zwijgen wil brengen.

Auteur Barry Eisler woont in San Francisco waar hij zijn tijd verdeelt tussen het schrijven van thrillers en lesgeven in jiujitsu. John Rain-serie verscheen in bijna twintig talen. Breuklijn (Fault Line) is zijn eerste standalone-thriller. Klik hier om Eisler te horen over zijn nieuwe boek.

Barry Eisler - Breuklijn. Uitgeverij A.W. Bruna, 312 pag., € 18,95. ISBN 978 90 229 9742 0

Aandeel in tango (nieuws, 2012)

In het verleden behaalde resultaten...

Uitgeverijen kunnen soms zo gemeen en infaam zijn. Ze beloven je gouden bergen, maar keren je even zo goed plotseling de rug toe. Schrijfster Melissa Bielsma-Schaaij zegt daarover te kunnen meepraten.

In 2009 werd ze benaderd door een uitgeverij, die een verhaal van haar hadden gelezen op de site VrouwenThrillers.nl. ,,Ze waren onder de indruk en wilden een afspraak maken. Ik ben een jaar bezig geweest met de uitgeverij; eerst moest ik een uitgebreide samenvatting maken, na groen licht een heel manuscript. Na dat jaar kreeg ik alsnog een enorme domper toen het feest, publicatie van mijn thriller 'Virtuele tango', niet doorging.''

Via een bevriende auteur kwamen Bielsma's eerste hoofdstukken bij een andere uitgeverij te liggen. ,,Die lazen het en wilden het hele manuscript graag ontvangen omdat ze er potentie in zagen. Het paste ook goed in het fonds. Er volgde een tijd van schrappen, schaven en herschrijven omdat ze een snelle plotgerichte thriller wilden. Ik heb wederom heel hard gewerkt en na bijna een jaar werd het weer een teleurstelling.''

Bij de pakken neerzitten wilde Bielsma niet, vandaar dat ze nu haar toevlucht heeft gezocht tot de site tenpages.com. Op deze site kunnen auteurs de eerste tien pagina's van hun manuscript online zetten. Lezers die enthousiast worden over de inhoud, kunnen voor vijf euro een aandeel kopen. Als er binnen vier maanden tweeduizend aandelen zijn verkocht, wordt het manuscript op de markt gebracht door een reguliere uitgeverij. De winst wordt gedeeld door de schrijver, aandeelhouders, uitgeverij en tenpages.com. Het ziet er inmiddels goed uit voor Bielsma: in zo'n tien dagen tijd heeft ze al ruim vierhonderd aandelen verkocht.

'Virtuele tango' speelt zich af in het altijd bruisende Hoorn. Daar worden in korte tijd jonge vrouwen vermoord. De dader gebruikt het internet als zijn eigen moordplatform. De slachtoffers hebben met trauma’s te maken gehad en hadden contact met elkaar via fora. Ze worden uiteindelijk in de meest gruwelijke omstandigheden aangetroffen; enkelen blijken een tijd in leven te zijn gehouden voor ze werden gedood. Sanne Philips en Luca Borra, rechercheurs van politie Hoorn, staan voor een raadsel.

UPDATE: Melissa Bielsma-Schaaij schrijft tegenwoordig onder de naam Melissa Skaye 

18 januari 2012

Gesignaleerd (96)

vers van het mes!

BERT MUNS - DE VROUWENFABRIEK

Bij uitgeverij Sijthoff is op 17 januari verschenen de thriller 'De vrouwenfabriek' van Bert Muns.

In een dorp in Moldavië breekt de hel los als een chemische fabriek ontploft. Er vallen honderden doden. Ook Martha Roibu verliest haar man, en vlucht naar het Westen. Haar viool graait ze op het laatste moment mee.

In 2011, tien jaar later, wordt een milieuambtenaar vermoord in de Rotterdamse haven. Journalist Ben Visser, een oude rot in het vak, beseft dat het dezelfde ambtenaar is die hem ooit opbelde over de clandestiene verkoop van gifgas – het was een tip waar hij toen niets mee kon doen.

Ondanks tegenwerking op de redactie duikt hij in de zaak. Hij raakt verzeild in een levensgevaarlijk complot, waarmee hij niet alleen zijn eigen leven maar ook dat van Martha Roibu op het spel zet.

Bert Muns (Utrecht, 1960), doorliep het atheneum in Utrecht. Hoewel zijn belangstelling aanvankelijk uitging naar kunst en literatuur, kwam hij via wat omzwervingen geheel onverwacht bij de politie in Amsterdam terecht bij bureau mediatoepassing. Naast thrillers werkte Muns ook mee aan het boek 'Vlucht uit het land van de vrijheid' van Anna Meijerink.

Bert Muns - De vrouwenfabriek. Uitgeverij Sijthoff, 368 pag., € 18,95. ISBN 978 90 218 0578 8

17 januari 2012

Imago (nieuws, 2012)

RECHERCHEUR DE COCK OVERLEDEN

Acteur Piet Römer is in de nacht van maandag 16 op dinsdag 17 januari overleden. Römer, die in tientallen films en tal van televisieseries speelde, is 83 jaar geworden.

De laatste jaren speelde Römer de rol van de Amsterdamse rechercheur Jurriaan de Cock in de populaire tv-serie gebaseerd op de boeken van Appie Baantjer. De reeks, uitgezonden door RTL4, liep twaalf seizoenen, tussen 1995 en 2006. Van de gemeente Amsterdam ontving Römer in 2007 het ereburgerschap. Daarnaast was er voor hem de de bronzen legpenning omdat hij in zijn rol als De Cock veel goeds zou hebben betekend voor het imago van de Amsterdamse politie.

15 januari 2012

Urban Waite - Bloedrood is de nacht (2011)

Nogal inferieur


(Door Guido Huisintveld)

Wanneer een boek een quote van Stephen King nodig heeft, dan is er stront aan de knikker. Vaak blijkt de desbetreffende auteur de middelmatigheid niet te overtreffen, waardoor de marketingafdeling eens flink de handjes laat wapperen. Debutant Urban Waite kan het goed gebruiken, want zijn eerste boek is inhoudelijk gezien nogal inferieur.

De paardenranch van Hunt brengt niet genoeg op, dus klust hij wat bij door drugs te smokkelen. Wanneer hulpsheriff Drake hem betrapt, weet hij te ontkomen. Zonder de partij drugs. Dat vindt de eigenaar van deze troep weer niet zo leuk. Huurmoordenaar Grady verschijnt op het toneel. Met zijn messenset en psychopathisch gedrag zou hij een lugubere indruk moeten maken, maar het personage komt eerder lachwekkend over.

Het hele kat-en-muisspel dat volgt, is op geen enkel moment spannend. Onverwachte plotwendingen? U kunt erop wachten totdat u een ons weegt. Je ziet als het ware Urban Waite tevergeefs aan zijn dikke duim zuigen en zich afvragen wat hij op de volgende bladzijde gaat schrijven.

Wat de schrijfstijl betreft gaan de wervende teksten op de cover echt te ver. 'Subliem, prachtig, authentiek.' Jongens, mag het iets minder! Acceptabele adjectieven zijn: slaapverwekkend, onsamenhangend, zielloos en banaal. Maar dat verkoopt natuurlijk voor geen meter.

Utban Waite - Bloedrood is de nacht. Vertaling: Riek Borgers & Laura van Campenhout. Uitgeverij A.W. Bruna, 280 pag.

13 januari 2012

Heerlijke strijd (nieuws, 2012)

REGINALD HILL, SCHEPPER VAN DALZIEL & PASCOE, OVERLEDEN

Reginald Hill, de schrijver van de Dalziel & Pascoe-detectives, is donderdag 12 januari overleden. De auteur, die leed aan kanker, is 75 jaar geworden.

De Schotse thrillerschrijver Ian Rankin was vandaag een van de eersten die Hill lof toezwaaiden. ,,Het doet me pijn te vernemen dat Reginald Hill is overleden'', aldus Rankin via Twitter. ,,Hij was een groot schrijver. Intelligent en een fijn gevoel voor humor. Zijn Dalziel & Pascoe-boeken bevatten geweldige plots.''

Reginald Hill werd op 3 april 1936 geboren in het Engelse Hartlepool, groeide op in Carlisle en studeerde in Oxford. Na twintig jaar fulltime docent te zijn geweest, stortte hij zich volledig op het schrijven.

Hij verwierf wereldfaam met zijn boeken waarin Andy Dalziel en zijn jongere collega Peter Pascoe de hoofdrol spelen. Hij heeft tientallen boeken op zijn naam staan. Voor 'Doodstil' kreeg hij de Gold Dagger Award, voor zijn totale oeuvre de Cartier Diamond Dagger, de hoogste onderscheiding voor een Engelse thrillerauteur.

Het beroemde Yorkshire-detectiveduo Dalziel en Pascoe werd eind jaren zestig 'geboren' toen Hill nog Engels doceerde op een universiteit in het noorden van Engeland. In het debuut 'A clubbable woman' zette hij Peter Pascoe neer als evenbeeld van zichzelf, een jonge, cultureel onderlegde en idealistische nieuwe kracht voor de politiemacht van Yorkshire. ,,Het is logisch dat een beginnend schrijver personages zoekt die dichtbij zichzelf liggen'', aldus Hill in een interview met De Spanningsblog. ,,Dalziel was zijn tegenhanger: de monsterlijk botte, ouderwetse en onsympathieke diender. Maar al heel snel is Dalziel uit die rol gestapt en een eigen leven gaan leiden, hij heeft meer diepte en subtiliteit gekregen. Hij heeft onmiskenbaar een onplezierige, vulgaire manier van doen, maar hij heeft ook een andere kant: hij is slim en zelfs gevoelig. Pascoe is het centrum van de boeken gebleven.''

Elk nieuw boek rond de twee bekende politiemannen was opvallend fris en origineel: Hill leek met elk boek nog beter te worden. ,,Maar het schrijven gaat wel steeds moeizamer'', zei Hill. ,,In het begin schreef ik veel sneller. Ik was onervaren, wist nog niet zoveel van mijn personages, de keuzes die ik in een verhaal kon maken bleven beperkt. Maar door de jaren heen heb ik ontdekt dat er een oneindige bron van mogelijkheden is om je verhaal te vertellen. Zo oneindig, dat het een probleem wordt om de juiste manier te vinden. Soms heb ik al honderd pagina's klaar als ik besef dat ik het niet goed aanpak. Dan kan ik weer terug naar af. Dat is overigens niet zo erg, want ik heb veel plezier in de worsteling met tegenstribbelend materiaal. Schrijven is een strijd met de chaos, maar wel een heerlijke strijd.''

Elk boek over Dalziel en Pascoe verschilde totaal van zijn voorganger. Zo speelde een van de boeken zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog en begeeft Dalziel zich in een andere publicatie op de maan. ,,In veel series blijven de hoofdpersonen statisch, ze zijn vooral bedoeld om het banksaldo van de auteur op peil te houden. Dat zou me snel vervelen. Ik probeer ze juist te laten groeien. Ze worden een beetje familie.''

Zijn laatste Dalziel & Pascoe-boek, 'Midnight Fugue', verscheen in 2009. Hill was 51 jaar getrouwd met Patricia Ruell en woonde met haar in het graafschap Cumbria.

(Bron: The Guardian, De Spanningsblog)

Wordt verwacht 277 (nieuws, 2012)

'ORANJEKENNER' SCHRIJFT THRILLER OVER REPUBLIEK NEDERLAND

Uitgeverij Marmer uit Baarn timmert sinds een jaar of twee aan de weg. Ze belooft dit voorjaar met 'een gegarandeerd geruchtmakende' thriller te komen over het koningshuis. Het gaat om 'Oranje valt' van Gerbrand Bos, die begin april, een paar weken voor Koninginnedag, in de winkel moet belanden.

In het kader van de komende troonswisseling neemt een aantal politieke partijen de kans te baat om te proberen de huidige staatsvorm te wijzigen in een republiek. Ze sluiten daartoe een monsterverbond, de zogenaamde Groep van Zeven. Een groep die als het nodig is de vereiste twee derde meerderheid voor een benodigde grondwetswijziging nipt kan behalen. Aan de hand van verschillende personages wordt de lezer toeschouwer bij het spel dat zich doorgaans achter gesloten deuren afspeelt.

Ook de persoonlijke verhoudingen binnen het koningshuis worden belicht. De kroonprins zelf zou liever de koninklijke handdoek in de ring gooien. Hij krijgt daarbij onverwachte hulp van een Amsterdamse uitgever, lid van het Republikeins Genootschap. Die publiceert een ongeautoriseerde biografie van de kroonprins, waardoor de toekomst van de monarchie nog meer aan het wankelen wordt gebracht.

Wanneer de koninklijke familie zich - op last van de minister-president - heeft teruggetrokken in Toscane, verdwijnt de prins spoorloos. Ondertussen lijkt men in Den Haag stap voor stap dichter bij een alles veranderend besluit te komen.

Gerbrand Bos is uiteraard een pseudoniem. Maar volgens de uitgever is hij een kenner van de politiek en het koningshuis. Sterker nog, van schrijven heeft hij ook kaas gegeten. Hij heeft immers meerdere romans en thrillers gepubliceerd bij diverse grote Nederlandse uitgeverijen, aldus Marmer.

Andere nieuwe titels:

Roel Thijssen - 'De Kandidaat' (mei 2012). Derde deel in de serie rond majoor Paul Marquand. 1980. De Vietnamoorlog is al vijf jaar voorbij, maar honderden Amerikanen worden nog steeds gevangen gehouden. De Republikeinse senator Jim Walsh eist opheldering van de regering in Hanoi. In ruil biedt hij een definitieve vredesregeling. CIA-agent Marquand heeft zijn handen vol aan het voorkomen dat de plannen van Walsh worden gesaboteerd.
Linda van Rijn - 'Blue Curaçao' (mei 2012). Hannah trouwt met Koen en samen gaan ze naar Curaçao voor hun huwelijksreis. Tijdens het snorkelen verdwijnt Koen spoorloos. Samen met Jan, een Nederlander die al langer op het eiland woont, begint ze haar zoektocht naar Koen. Volgens de uitgever vult Linda van Rijn 'het gat dat Suzanne Vermeer achterlaat'.

12 januari 2012

Cijfers over letters (nieuws, 2012)

'HET FAMILIEPORTRET' BESTVERKOCHTE BOEK VAN 2011

Met 261.559 exemplaren is 'Het familieportret' van Jenna Blum het best verkochte boek van 2011. De titel (verschenen in 2010) stond op 10 weken na het gehele jaar in de top tien van De Bestseller 60 en behaalde één keer de nummer 1 positie. Op de tweede plaats staat
'Sonny Boy' van Annejet van der Zijl met 221.158 verkochte exemplaren, op de voet gevolgd door 'Zomerhuis met zwembad' van Herman Koch met 220.765 verkochte exemplaren.

Opvallend is het aantal oorspronkelijk Nederlandstalige titels in de top tien. Het is sinds 1999 niet meer voorgekomen dat meer dan de helft van de top tien uit oorspronkelijk Nederlandstalig werk bestaat.

Voor het eerst zijn de e-boek verkopen op de Nederlandse markt meegerekend in de CPNB Top 100. De afzet van e-boeken verdubbelde ten opzichte van 2010, waardoor het digitale aandeel uitkomt op 1,6% van totale markt. De omzet van e-boeken is 7,6 miljoen euro (1,3% van de totale markt). De omzet van het algemene papieren boek daalde dit jaar met 4,6%.

Voor Nederlandstalige boeken ligt dit percentage op 4,9%. In totaal zijn er ruim 42,7 miljoen Nederlandstalige boeken over de toonbank gegaan met een waarde van 534 miljoen euro. De daling in de verkoop van boeken valt mee in vergelijking met andere sectoren in entertainment en vrijetijdsbesteding.

Drie auteurs staan met vier titels in de Top 100: de Deen Jussi Adler-Olsen die in 2011 doorbrak met zijn Serie Q, Tatiana de Rosnay van bestsellersucces 'Haar naam was Sarah' (vorig jaar op plaats 1, dit jaar op 5) en Suzanne Vermeer, pseudoniem van de in juni vorig jaar overleden auteur Paul Goeken. Vermeers uitgeverij A.W. Bruna liet vandaag weten dat deze maand de mijlpaal van één miljoen verkochte boeken van deze auteur is bereikt.

De CPNB Top 100 wordt samengesteld op basis van verkoopgegevens van retailers die onderzoeksbureau GfK Retail & Technology Benelux B.V. verzamelt in opdracht van Stichting Marktonderzoek Boekenvak, aangevuld met opgaven afkomstig van uitgevers en van de boekenclub ECI. De cijfers weerspiegelen de verkoop van het algemene Nederlandstalige boek, inclusief e-boeken, maar exclusief school- en studieboeken.

De bestverkochte thrillers van 2011:

100.000 - 150.000 exemplaren
Saskia Noort - Koorts
Nicci French - Blauwe maandag
Karin Slaughter - Gevallen
Suzanne Vermeer - Bella Italia

75.000 - 100.000 exemplaren
Simone van der Vlugt - De reünie
Suzanne Vermeer - Zwarte piste

60.000 - 75.000 exemplaren
Simone van der Vlugt - In mijn dromen
Jussi Adler-Olsen - De vrouw in de kooi
Esther Verhoef - Déjà vu

50.000 - 60.000 exemplaren
David Baldacci - De zesde man
Stieg Larsson - Gerechtigheid
Suzanne Vermeer - De suite

40.000 - 50.000 exemplaren
Stieg Larsson - De vrouw die met vuur speelde
Lars Kepler - Hypnose
Simone van der Vlugt - Op klaarlichte dag
Jussi Adler-Olsen - Dossier 64
Stieg Larsson - Mannen die vrouwen haten
Jussi Adler-Olsen - De noodkreet in de fles
Lars Kepler - Contract
Karin Slaughter - Verbroken
S.J. Watson - Voor ik ga slapen
Jussi Adler-Olsen - De fazantenmoordenaars
Camilla Läckberg - Vuurtorenwachter

30.000 - 40.000 exemplaren
David Baldacci - De provocatie
John Grisham - Het proces
Karin Slaughter - Nachtschade
Jodi Picoult - Negentien minuten
Suzanne Vermeer - Après-ski
John Grisham - De bekentenis
Nicci French - Medeplichtig
Loes den Hollander - Zielsverwanten
Tess Gerritsen - Het stille meisje

minder dan 30.000 exemplaren
Saskia Noort - Afgunst & Een goed huwelijk
Saskia Noort - De eetclub

(Bron: CPNB)

Die paar regels (column, 2012)

RECENSENTENPRIJS

(Door Peter de Zwaan)

Wat ben ik blij dat ik op tijd een prijs voor recensenten heb bedacht. Oké, ik geef toe dat het idee en de naam 'Gouden Lul' van Peter Kuijt zijn, maar hij zag een prijs voor schrijvers voor zich en ik iets moois voor recensenten. Er waren al veel prijzen voor auteurs, maar de recensenten kwamen er bekaaid af en omdat ik het beste met ze voor heb vond ik dat de 'Gouden Lul' een hebbedingetje zou moeten worden voor de dapperen die zich door te veel boeken ploegen en er nog over moeten schrijven ook.
Stel nou dat de 'Gouden Lul' niet was bedacht, hoe groot was dan de kans dat we de nieuwe Engelse gekte zouden overnemen? In Groot-Brittannië is sinds kort 'The Hatchet Job of the Year Award' voor de 'kwaadste, scherpste of grappigste' recensie.
Lieve hemel.
Het kan zijn dat Engelstalige recensenten weg weten met zo'n prijs, maar in ons land wordt hij vrijwel zeker het totale bankroet van de boekenstukjes. Het gaat een wedstrijd worden in wie het best kan afzeiken, daar ben ik zeker van. Afzeiken in de meest gevatte en puntige formuleringen waarbij de humor niet mag ontbreken. Door mensen die de lach niet aan hun kont hebben hangen.
Er valt veel te zeggen over recensenten (en ik heb mijn deel meer dan bijgedragen met als gevolg dat ik hier en daar voor geen goud meer word besproken, want veel recensenten zijn niet helemaal ongevoelig voor milde kritiek), maar niet dat de humor van hun stukjes afdruipt. Gelukkig maar. Als het er niet inzit dan zit het er niet in en wee de dag waarop een zwartgallige natuur overschakelt op grappen omdat hij een prijs in het verschiet ziet. Of denkt: tja, het is een keurig boek en ik kan er een keurige recensie over schrijven, maar dat doe ik niet, want ik wil ook wel eens waardering en daarom ga ik doen of dat boek het ellendigste ooit is, want over ellende is het makkelijk kwaad of scherp schrijven.
Voor we het weten doet het boek er niet meer toe. Dat denk ik nu al wel eens, maar lulligheid is vaak alleen een teken van onbekwaamheid. Dat zeg ik natuurlijk niet hardop, want voor ik het weet is er weer iemand die zich aangesproken voelt.
Die 'Hatchet Job' moeten we niet hebben, daar komen ongelukken van.
Dan toch maar de 'Gouden Lul', de prijs voor vakmanschap, te beoordelen door auteurs. De plannen zijn nog niet helemaal uitgekristalliseerd, maar het moet een prijs worden voor roem, niet voor geld. Recensenten krijgen toch al meer dan voldoende betaald voor de paar regels die ze over een boek schrijven en waarvan de meeste zijn overgenomen van het achterplat.

(Deze column is ook te lezen op www.peterdezwaan.nl)

Peter de Zwaan (1944, Meppel) heeft tientallen publicaties op zijn naam staan, misdaadromans en jeugdboeken. Voor zeven van zijn thrillers werd hij genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Met 'Het Alibibureau' won hij in 2000 de Gouden Strop. Recent verscheen bij uitgeverij Ellessy Crime de thriller 'Zusjesliefde', dat De Zwaan samen met zijn vrouw Lia Krijnen onder het pseudoniem Lia Peters heeft geschreven. (Foto Peter de Zwaan: Bob Bronshoff)

11 januari 2012

Alessandro Perissinotto - Wraak (2011)

Een akelige affaire in Argentinië


(Door Hans Knegtmans)

Alessandro Perissinotto doceert Theorie van de vertelkunst aan de Universiteit van Turijn. De voorbeeldige compositie van 'Wraak' doet vermoeden dat hij zijn wetenschappelijke bagage goed op orde heeft.

Het verhaal wordt verteld door de fictieve Carlo Alberto Gavazzi, directeur van het Instituto Italiano di Cultura van Argentinië. Aan het begin van het van het boek ontfermt hij zich over de jonge historicus Efrem Parodi. Die heeft een leerstoel aangeboden gekregen door de Italiaanse gemeenschap in Argentinië. Dat de universiteit van het provinciestadje weinig voorstelt, deert de nieuweling niet. Alles is beter dan zijn dagen te moeten slijten in een land 'dat zangeressen en danseressen delegeert om zijn toekomst te behartigen'. En nu kan hij naar hartenlust zijn denkbeelden etaleren in de cursus 'Het Italië van de twintigste eeuw: van de economische ontwikkeling tot het morele verval'.

Parodi's eerste college is een doorslaand succes. De studenten herkennen de parallel tussen Italië aan het eind van de negentiende eeuw en Argentinië onder het gehate regime van Videla. Zijn grootste fan is de beeldschone Alicia. Parodi is te naïef om de femme fatale in haar te herkennen. Voor hij het goed en wel beseft, zijn ze samen op zoek naar de getuige van de laatste dagen van haar moeders grote liefde Raúl. Die is lang geleden ter dood gebracht, maar de precieze omstandigheden heeft de moeder nooit gekend. Doordat verteller Gavazzi al meermalen heeft gehint op een 'akelige affaire' weten we dat hun expeditie dramatisch zal eindigen, maar we hebben nog geen idee hoe.

De vondst om het verhaal te laten vertellen door iemand die er slechts een marginale rol in speelde, pakt goed uit. Garvazzi kan Parodi's groeiende obsessie met zijn nieuwe levenstaak helderder vertellen dan hijzelf, laat staan zijn fanatieke geliefde. In zijn capabele handen worden Parodi's aantekeningen omgezet in een indringende schets van de broederlijke samenwerking tussen een corrupte overheid en de minstens zo perfide rooms-katholieke kerk.

Alessandro Perissinotto - Wraak. Vertaling: Aafke van der Made. Uitgeverij Serena Libri, 293 pag.

(Bron: Het Parool)

10 januari 2012

Gesignaleerd (95)

vers van het mes!

URBAN WAITE - BLOEDROOD IS DE NACHT

Bij uitgeverij A.W. Bruna verscheen vandaag 'Bloedrood is de nacht', het debuut van de dertigjarige Amerikaan Urban Waite. Volgens de uitgever ademt het boek de sfeer van films als 'No Country For Old Men' en 'True Grit'.

In de bergen van Washington State runt Phil Hunt een noodlijdende paardenranch met zijn vrouw Nora. Hunt heeft twintig jaar geleden vastgezeten voor doodslag en weet het hoofd boven water te houden door af en toe drugs te smokkelen door de ruige bergpassen die hij al sinds zijn kinderjaren kent.

Als een grote smokkeloperatie met drugs misloopt, kruisen bij de Canadese grens Hunts paden die van hulpsheriff Bobby Drake. Hunt weet aan Drake te ontsnappen, maar dan stuurt de opdrachtgever van de drugsdeal een psychopatische huurmoordenaar met een voorliefde voor messen op Hunt af, en raken de drie mannen betrokken bij een dodelijke achtervolging.

Urban Waite (1981) schreef korte verhalen, die gepubliceerd werden in diverse tijdschriften en verzamelbundels. Waite groeide op in Seattle en studeerde aan de universiteit van Washington. (foto: Sean Hunter)


Urban Waite - Bloedrood is de nacht. Uitgeverij A.W. Bruna, 280 pag., € 18,95. ISBN 978 90 229 9740 6

09 januari 2012

In de paleistuin (nieuws, 2012)

LIJK IN LAKEN OP HET DOEK

De tweede thriller van de Vlaamse oud-senater Pol Van Den Driessche (1959), 'Mysterie in Laken', wordt mogelijk verfilmd. Filmmaatschappij Teletopia nam een optie op de filmrechten.

'Mysterie in Laken' werd uitgegeven bij van Halewyck. Het boek is aan zijn vierde druk toe en verkocht naar schatting tienduizend exemplaren.

De gepensioneerde tuinman van het koninklijk paleis van Laken ontdekt in het boek een vrouwenlijk in het riviertje van de paleistuin. Tegelijk verdwijnt de pauselijke nuntius in Brussel spoorloos, tot grote ongerustheid van zijn vriend, de deken van de basiliek van Koekelberg.

Het verhaal speelt zich af in een zeer nabij verleden met moeizaam verlopende onderhandelingen over de vorming van een nieuwe Belgische regering en speurders die extra voorzichtig moeten zijn in hun onderzoek naar de nuntius wegens de ophefmakende huiszoekingen in het aartsbisdom.

'Mysterie in Laken' danst op de grens tussen fictie en werkelijkheid. Al deze elementen leveren volgens de producent voldoende stof om de roman te laten bewerken tot een spannend filmscenario met als werktitel 'Lijk in Laken'.

Van Den Driessche heeft recent laten weten voor de N-VA de lijst te gaan trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen in Brugge.

(Bron: Focus/WTV)

Gesignaleerd (94)

vers van het mes!

MILOU VAN DER WILL - BREEKIJZER

Bij uitgeverij Cargo verschijnt donderdag 12 januari 'Breekijzer' van Milou van der Will. Deze tweede thriller van de journaliste gaat volgens de uitgever over liefde en verlangen en levensgevaarlijke keuzes.

Een knal rukt de zestienjarige Sam uit zijn slaap. Samen met zijn broertje Lucas is hij getuige van een onvoorstelbaar familiedrama. Zijn vader begaat een crime passionel en schiet zichzelf en zijn vrouw dood. Het is een levenslang trauma voor de beide broers.

Twee jaar later slaagt Sam erin met zijn grote liefde Sophie eindelijk een toekomst op te bouwen. Maar als hij uit geldnood een klus aanneemt voor een vriend, keert het lot zich wederom tegen hem en raakt hij langzaam in de greep van een internationale bende.

Ondertussen stuit Sophie onverwacht op de dagboeken van Sams moeder en ontdekt mysterie op mysterie. Ze gaat op zoek naar de waarheid achter het familiedrama en wordt geconfronteerd met een pijnlijke en gevaarlijke geschiedenis waarvan in de politierapporten geen melding wordt gemaakt.

Milou van der Will (Naarden, 1985) debuteerde in 2010 met de thriller 'Rood licht', waarvan meer dan 10.000 exemplaren zijn verkocht. Van der Will begon haar journalistieke carrière in de bladenwereld. Ze schreef jaren voor dagblad Metro, waar ze zich vooral bezighield met sociaalmaatschappelijke onderwerpen. Momenteel is zij freelance journalist voor diverse media.

Milou van der Will - Breekijzer. Uitgeverij Cargo, 352 pag., € 18,90. ISBN 978 90 234 6885 1

06 januari 2012

Afgunst in de ijskast (nieuws, 2012)

NOORT KOOPT FILMRECHTEN TERUG

Saskia Noort heeft de filmrechten op haar boek 'Afgunst' teruggekocht van de producenten Talent United en Column Film. Dat meldt ze vandaag op Twitter.

Volgens de bestsellerauteur kwam het filmproject 'niet van de grond'. ,,Maar ik geloof nog steeds dat er een goede film in schuilt.''

De filmopnamen hadden al de vorige winter moeten beginnen. Paul Ruven zou de regie op zich nemen. 'Afgunst', gebaseerd op het geschenkboekje dat Noort schreef voor de Maand van het Spannende Boek 2007, vertelt over een schrijfster die door haar ex-man wordt ontvoerd.

05 januari 2012

Heden en verleden (nieuws, 2012)

OM DOET BOEKJE OPEN

Het is 1810 als Napoleon ons land inlijft bij zijn keizerrijk. Al vrij snel, in 1811, voert hij een rechterlijke organisatie naar Frans model in. Deze bestaat uit onafhankelijke rechters en een zelfstandig orgaan dat het belang van de keizerlijke overheid behartigt, 'Le Ministère Public'.

Eind 1813 wordt Nederland bevrijd en verdwijnt de Franse overheerser. Wat wel blijft zijn de Franse wetgeving en rechterlijke organisatie. Deze passen namelijk perfect binnen de nieuwe staatsvorm van Nederland. Le Ministère Public wordt het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Om tweehonderd jaar Openbaar Ministerie te vieren, brengt het OM de bundel Magistrale verhalen op de markt. Verschillende Nederlandse thrillerschrijvers hebben historische en actuele strafzaken verwerkt tot twintig spannende verhalen. Volgens het OM laten die zien dat heden en verleden, feit en fictie soms ver, maar soms juist dichter bij elkaar liggen dan je zou denken... Onder de thrillerschrijvers zijn Tomas Ross, Lieneke Dijkzeul, Elvin Post, Charles den Tex en Tess Franke. Download het pdf-bestand van het boek hier.

04 januari 2012

Gat in geheugen (nieuws, 2012)

ZUSSEN SCHUURMAN IN HELLINGA-FILM

Zussen Katja ('Interview') en Birgit Schuurman ('De Eetclub') zijn voor het eerst samen in een film te zien. Dat zal gebeuren in de komische thriller 'Black Out', gebaseerd op het boek 'Merg en Been' van schrijver Gerben Hellinga.

De film gaat over een ex-crimineel (Raymond Thiry, 'Loft') die aan de vooravond van zijn bruiloft ontwaakt naast een lijk. Deze Jos heeft echter geen idee wat zijn rol is in de dood van het slachtoffer, want hij heeft een gat in zijn geheugen van een paar dagen.

Of de film een soortgelijk fenomeen bevat is nog de vraag, maar in de thriller van Hellinga uit 1985 komen zelfs pratende honden voor. Dat was destijds voor de jury van de Gouden Strop reden om het genomineerde boek niet te laten winnen.

Naast de zussen Schuurman bestaat de rest van de cast uit Kim van Kooten, Alex van Warmerdam, Robert de Hoog, Renée Fokker, Bas Keijzer), Marwan Kenzari, Horace Cohen, kickbokser Sem Schilt en rappers Willie Wartaal en Kempi. De film draait vanaf 26 januari in de bioscopen.

(Bron: Film1, crime.nl)

03 januari 2012

Gesignaleerd (93)

vers van het mes!

RUBEN VAN DIJK - WILD WATER

Op een stormachtige dag als vandaag zou die eigenlijk al in de winkel moeten liggen: 'Wild water', de derde thriller van Ruben van Dijk. De publicatie ervan staat in ieder geval voor 'begin januari' aangekondigd door uitgeverij A.W. Bruna.

Centraal staat de vraag: Nederland ligt onder de zeespiegel. Wat als de dijken het begeven? In de stormachtige nacht van 12 februari laat Anne, een mooie en succesvolle 39-jarige vrouw, zich verleiden tot een onenightstand in een leegstaand vakantiehuisje bij Katwijk. Na afloop blijkt dat zij en haar jonge minnaar Wessel niet meer weg kunnen. Het huis en de hele Randstad, van Rotterdam tot Amsterdam en Utrecht, stromen razendsnel vol water. Een dijkdoorbraak!

Wat Anne niet weet, is dat er bij de regering en de AIVD inmiddels volledige paniek is uitgebroken: naarmate de uren verstrijken, worden de aanwijzingen steeds sterker dat de dijkdoorbraak weleens een goed geplande terreuraanslag zou kunnen zijn…

Ruben van Dijk (pseudoniem van Thomas van Slobbe) is naast schrijver werkzaam als adviseur in de wereld van politiek en milieu. Hij werkte jarenlang in het bedrijfsleven en bij de overheid en is direct betrokken geweest bij diverse initiatieven ter beperking van het broeikaseffect. In maart 2009 stond hij in de top 100 van meest invloedrijke mensen van Nederland op milieugebied.

'Wild water' is volgens de uitgeverij gebaseerd op bestaande en realistische overstromingsscenario's, rampenplannen en evacuatieschema’s. Het laat precies zien wat ons in geval van een overstroming te wachten staat.

Wat Anne overkomt kan iedereen overkomen, stelt Van Dijk/Van Slobbe. Circa 3 miljoen mensen in de Randstad wonen meters onder zeeniveau. Reden voor de Verenigde Naties om in het World Risk Report (verschenen in september 2011) te waarschuwen dat Nederland van alle Europese landen het grootste risico loopt op een natuurramp. Áls de dijken doorbreken, bijvoorbeeld door een terreuraanslag, zijn de gevolgen volgens formele overheidsdocumenten catastrofaal.

Ruben van Dijk - Wild water. Uitgeverij A.W. Bruna, 280 pag., € 19,95. ISBN 978 90 229 9921 9

02 januari 2012

Onkreukbaar (nieuws, 2012)

TOMAS ROSS: 'BEATRIX VERLAAG JE NIET'

In de televisieserie 'Beatrix, Oranje onder vuur', die vanaf vanavond wordt uitgezonden, kruipt Willeke van Ammelrooy in de huid van de Nederlandse koningin. Het scenario is geschreven door thrillerschrijver Tomas Ross. Maar anders dan in de serie 'Bernhard, Schavuit van Oranje', waar de vader van Beatrix het zwaar te verduren kreeg, gaat Ross op een beschaafde wijze met de vorstin om.

,,Beatrix verlaag je niet'', zegt hij in een artikel in de GPD-kranten. Hij mag dan overtuigd republikein zijn, respect heeft hij wel. ,,Ik heb haar nooit gesnapt, ze is zo onbegrijpelijk vergroeid met haar rol'', meent hij over Beatrix.

De koningin is de deugdzaamheid zelve. ,,Het is de onkreukbare vorstin'', vindt Ross. Hij kon niet putten uit schandalen en koos ervoor het 'persoonlijke drama' van Beatrix te belichten. De keuze voor het koningschap, de keuze voor Claus von Amsberg, de keuze van Willem-Alexander voor de Argentijnse Máxima, de ziekte en de lijdensweg van Claus, de aanslag op Koninginnedag (waar de reeks mee begint).

VPRO: Beatrix onder vuur, Nederland 1, 22 uur

Plaat van de maand (21)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Nele Neuhaus, Gerard Nanne, Felix Thijssen, George Pelecanos, noem maar op. De vroege Nederlandse misdaadroman is op deze site een ondergeschoven kindje. Maar verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Uit zijn rijke collectie richt Van Eyle eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - Nederlandse misdaadschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de eenentwintigste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over plagiaat en jatwerk in vroegere tijden.

PUUR JATWERK

(Door Wim van Eyle)

Eind jaren veertig van de vorige eeuw verschenen er hele reeksen - letterlijk - kleine boekjes (circa 8 x 12 cm) op de Nederlandse markt. Ook misdaadboekjes en detectives. Twee van zulke reeksen verschenen onder de naam Kabouterserie en Pygmeeënserie.

In die serie kwam onder meer de auteur Frederik de Hoog voor. Dat werd zoeken geblazen, want wie was die Frederik de Hoog? Een pseudoniem misschien?

Zijn identiteit was niet te achterhalen, ook niet na jaren zoekwerk. Totdat nog niet zo lang geleden in kleine kring bekend werd dat die hele De Hoog niet bestond, het was een gefingeerde naam ontsproten aan de geest van de uitgever. Het bleken pure Amerikaanse misdaadverhalen te zijn van
o.a. Eric Taylor en W.E. Barrett. Kom daar maar eens achter...

Dat was de eerste uitgever die er niet tegenop zag de verhalen vlotweg in zijn kleine boekjes te dumpen.


Maar er was nog zo'n grappenmaker op de Nederlandse markt in de jaren vijftig en zestig. Het was de Rotterdamse uitgever de Combinatie N.V. die onder andere de 305 deeltjes tellende UMC pocket-serie uitgaf. Hij rommelde niet met de tekst van de verhalen, maar pikte grofweg de covers voor zijn boekjes van de bekende Amerikaanse pockets zoals Gold Medal Book, Pocket Book Inc., Signet, ANC etc. Nu waren dat hele fraaie covers, maar het was en bleef puur jatwerk.

De enige niet-Amerikaanse auteur die in de UMC-serie figureerde was ene Stanley West, het pseudoniem van de Rotterdamse Joodse confectiehandelaar David Trijbits. De schrijver werd op 3 juni 1898
in Rotterdam geboren en overleed op 27 april 1967 in diezelfde stad. Van zijn hand verschenen maar even 53 misdaadverhalen in de UMC-reeks, allemaal met een gepikt Amerkaans kaft van een heel ander verhaal. Om er toch iets eigens aan te geven veranderde de uitgever kleine details op de tekening van het cover, of deed hij dat om niet door de mand te vallen?

David Trijbits had overigens geen fijn leven. In de oorlog kwam hij in een concentratiekamp terecht, waar hij zijn enige dochter verloor. Zijn enige zoon stierf al op jonge leeftijd.

David Trijbits begon in 1957 met zijn boeken en hield dat vol tot in zijn sterfjaar. De titels grijnzen je werkelijk van de covers tegemoet, hoe verzin je ze:
1957: Rhapsodie in bloed; Hoogspanning... levensgevaar
1958: De dood draagt smoking; Dollars en demonen; Het dagboek van de dood; Kermis in de hel; Kille Handen; De nachten zijn lang
1959: De vlerken van de gier; Satan reist incognito; Geen gratie voor Gracie
1960: In den beginne was het moord; Kostbaar bloed; De spin en het web; Linda schiet met scherp; Moord en brand; Van de wal in de dood
1961: Satan's troetelkinderen; Ratten bij het spek; Haaien op de kust; Gangsters sterven niet; Bijtend zuur, lady
1962: Adders in het gras; Daders op het kerkhof; Jacht in de nacht; Monsters zonder waarde; Moord als erfenis; Schurken en schatjes
1963: Wie het gevaar zoekt ...; U spreekt met Jess Ford!; Roofridders van Brooklyn; Judas in vrouwenkleren; Jakhalzen; Feeën en feeksen; De duivel sliep!; De dood is een dame
1964: Galg en rad; Grieten en bandieten; Onkruid vergaat; Steken boven water; Een voet in 't graf
1965: Venijn in de staart; Met hangen en wurgen; Leven en laten sterven; De hel in zakformaat; Geen paradijs voor Eva
1966: De dame en de demon; Lipstick en stiletto; Monsters aan de Hudson; Parfum van het kwaad
1967: Kunt u mij helpen, mr. Ford?; Als de kat van huis is

Fraaie titels, nietwaar?

(Bronnen: Wim van Eyle, Rimmer Sterk, Uilke Komrij, Max van Dam)

01 januari 2012

Dat zoeken we op....! (nieuws, 2012)


DE TWITTERTHRILLERKWIZZZ IS TEN EINDE!

UPDATE 16 DECEMBER 2012: De Spanningsblog lanceerde op Nieuwjaarsdag 2012 de tweede editie van de zo goed als dagelijkse Thrillerkwizzz. Via Twitter plaatste De Spanningsblog tot en met 15 december 2012 een quizvraag die betrekking heeft op het thrillergenre. Elk goed antwoord leverde de deelnemer standaard tien punten op. En wie het snelst is kreeg er tien bonuspunten bij. De op een na snelste negen bonuspunten, enzovoort.

Deelname was gratis. Kandidaten konden elk moment instappen. Dat kon door het twitteraccount van De Spanningsblog te volgen. Uitsluitend antwoorden die via een DM (message, dus) bij De Spanningsblog binnenkwamen, werden geaccepteerd voor deelname.

Hieronder de finale eindlijst van de deelnemers en de vragen die sinds 1 januari gesteld zijn.

De ranglijst:
1. (1) Alice Sijbolts: 5069 punten
2. (2) Monique Brandt: 5068
3. (3) Linda (@Girafje24): 4530
4. (4) Daan van 't Westeinde: 4141
5. (5) Karin de Vries: 3983
6. (6) Bernard Harfsterkamp: 2929
7. (7) Linda van Laar: 2097
8. (8) Jan ter Harmsel: 2017
9. (9) Esther V (@mapanili): 1888
10. (10) Ingrid Mulder: 1606
11. (11) John Brosens: 1328
12. (12) Remko Meddeler: 1207
13. (13) Simon de Waal: 1136
14. (14) Ellen Gerretzen: 470
15. (15) Berrit de Lange: 440
16. (16) Britta Bolt: 253
17. (17) La Luna (@Leesdame): 142
18. (18) Rikkert Walbeek: 92
19. (19) Don Quipjot (@donquipjot): 70
20. (20) Niels Janssen: 63
21. (21) Annabee (@AnnabeeLeest): 52
22. (22) Nicolet Steemers: 48
23. (23) Gijs van Oosten: 40
24. (24) Aly Knol: 37
25. (25) Willem Asman: 28
26. (26) Janny Middelbeek-Oortgiesen: 23
27. (27) Kim Moelands: 20
28. (28) Marijn de Jong: 18
29. (29) Wilko Voordouw: 13
30. (30) Ilse Karman: 13
31. (31) Simone van der Vlugt: 12
1. Noem de echte naam en het pseudoniem van de Rotterdamse joodse confectiehandelaar die 53 misdaadverhalen schreef, waaronder 'De dood is een dame'. Antwoord: David Trijbits, pseudoniem: Stanley West
2. Op de foto staat een Scandinavische auteur (1950) van wie vandaag de zevende thriller in Nederlandse vertaling verschijnt. Wie is het? Antwoord: Leif Davidsen
3. Hoe heet - voluit - de detective die 30 jaar geleden in een thriller debuteerde en later werd vertolkt door Kathleen Turner? Antwoord: Victoria Iphigenia Warshawski
4. Welke Nederlandse bankier debuteerde in 2008 met een thriller over een miljonairsdorp dat in de ban raakt van een beleggingsproject? Antwoord: Bjorn Stibbe met 'De zwendelaar'
5. Wie won naast de Schaduwprijs ook de prijs (welke?) die eerder werd toegekend aan o.a. Enquist, Nooteboom, Vroman en Wieg? Antwoord: Eva Maria Staal won naast de Schaduwprijs ook de Lucy B. en C.W. van der Hoogt prijs
6. Financieel redacteur én Stropwinnaar schreef onder pseudoniem thriller over landelijke krant. Noem echte naam en pseudoniem. Antwoord: Roel Janssen schreef als Menno Lindeman de thriller 'De stijldanser'
7. Welke auteur zette met welke thriller over een seriemoordenares van hoge leeftijd het theedrinken in een heel ander daglicht? Antwoord: Nigel McCrery met 'De earl-grey moorden'
8. Deze enigszins bewerkte lp-cover heeft een link met een Nederlandse thriller. Welke en van wie? Antwoord: 'Déjà vu' van Esther Verhoef
9. Hoe heette de secretaresse die Ian Flemings Bond-manuscripten uittypte en van commentaar voorzag? Antwoord: Jean Frampton
10. 'Genderdiasporapatient' kreeg een Gouden Strop-nominatie voor boek met grofgebekte dame die op spionnen jaagt. Noem naam en titel. Antwoord: Dirkje Kuik met 'De N.V. Dopiflex'
11. Welke thrillerauteur, ook wel de Nederlandse Stephen King genoemd, moest ooit DNA-materiaal afstaan in verkrachtingszaak? Antwoord: Gerhard Hormann
12. Welke schrijver, geestelijk vader van een beroemd speurdersduo, liet in een boek een moord op de maan onderzoeken? Antwoord: Reginald Hill, bedenker van Dalziel & Pescoe
13. In welke bekroonde Nederlandse thriller (en van wie?) belandt de hoofdpersoon in een politiecel in Monster? Antwoord: In 'CEL' van Charles den Tex
14. Noem naam en titel bij deze verknipte cover. Antwoord: Esther Verhoef (later Escober) met 'Onrust'
15. Wie studeerde in de VS maar bracht de zomers door op een eiland in de Baltische zee, dat de inspiratie vormde voor serie thrillers? Antwoord: Johan Theorin
16. Van wie kocht de maker van Nova Zembla ooit de filmrechten van welke financiele thriller? Antwoord: Reinout Oerlemans verwierf de filmrechten op 'Bonus Time' van Gregor Vincent
17. Wie werd op 19 juli 1967 in Križevci geboren, leefde in Nederland in caravan en schreef in 2010 thriller met 1 woord als titel? Antwoord: Zoran Drvenkar (schreef thriller 'Sorry')
18. Welke NL-schrijfster wil ooit roman maken met titel 'Waarom zijn getrouwde mannen geiler?', maar bracht tot nu 1 thriller uit? Antwoord: Elma Noë
19. Auteur, woonachtig in Casselberry, schreef zo'n 40 thrillers, maar geeft nog gewoon les. Staat nu in Bestseller 60. Wie? Antwoord: Peter Telep (samen met Tom Clancy)
20. Volksschrijver Herman Heijermans schreef ooit misdaadroman. Wat heeft hij in familiair opzicht met thrillers te maken? Antwoord: Hij is opa van Wendela de Vos, helft van het thrillerduo Tupla Mourits
21. Noem naam auteur en titel van de Nederlandse thriller die bij deze verknipte cover horen. Antwoord: Josten & Smits met 'Opgelicht'
22. Welke journalist uit Palermo schreef thrillerdebuut over jongen uit geboortestad, die in bajes ontdekt dat hij geweldig kan koken? Antwoord: Salvo Sottile
23. Wat is de titel van het geschenkboek van Juni - Maand van het Spannende Boek 2012? Antwoord: 'De ooggetuige'
24. VS-recensent schreef thriller over man die na val uit flat in Manhattan bij verbitterde moeder intrekt. Noem naam en titel. Antwoord: 'Gestolen tijd' van John Searles
25. Wie schreef thrillers over CRI-man, later Navo-functionaris met voornaam Kit en liet laatse boek voltooien door een ander? Antwoord: Jan van Hout
26. Auteur annex tv-maker werd eind 2009 kort gegijzeld door Egyptische vader van Nederlandse meisjes. Wie is deze schrijver? Antwoord: Pim Faber
27. Welke NL-auteur publiceert in februari legal thriller gebaseerd op BP-olieramp in Golf van Mexico. En hoe heet dit boek? Antwoord: Geert-Jan Alexander Knoops met 'Het Petronius Mysterie'
28. Welke Britse schrijver, die debuteerde in 1986, laat soms zijn vrouw Vaunda meedelen in de auteursrechten? Antwoord: Robert Goddard
29. De cover van deze bestseller is lichtelijk verknipt. Noem auteur en titel. Antwoord: Karin Slaughter met 'Gevallen'
30. Hoe heten de commissarissen in de thrillers van de drie genomineerden voor de Ripper Award 2012? Antwoord: Kostas Charitos, Jean-Baptiste Adamsberg en Proteo Laurenti.
31. Noem naam en pseudoniem van toneelrecensent/vrijmetselaar die in WOII boekwinkel had en o.a. Het raadsel van Soestdijk schreef. Antwoord: Hans Pennarts, Hugo Koerts was een van zijn vele pseudoniemen.
32. Wie schreef welke thriller over doodgevroren daklozen in Zürich? In het lichaam van een van hen werd een raadselachtig gif aangetroffen. Antwoord: Michael Theurillat met 'IJsdood'
33. Welke misdaadauteur staat op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2012? Antwoord: Chris Rippen
34. Ex-CIA-man, een kei in Oosterse vechtsport, schreef serie over Japans-Amerikaanse killer, sloeg lucratief bod uitgever af. Wie? Antwoord: Barry Eisler
35. Wat is de werktitel van de nieuwe thriller van Daniëlle Hermans? Antwoord: 'In vredesnaam'
36. Het is weer tijd voor een verknipte cover. In welke thriller en van wie is de schaar gezet? Antwoord: In 'Grijs verleden' van Philip Kerr
37. Met zijn debuut over maffiafamilie in New York in de jaren '60 en een moord in Noorwegen anno nu won auteur in eigen land prijs. Wie? Antwoord: Jan-Erik Fjell
38. Auteur uit Rottefalle werkt sinds 1988 aan oeuvre in 't Fries. Schreef o.a. 'Een vrouw met lichtblauwe ogen' (ook in 't Fries) Wie? Antwoord: Joop Boomsma
39. Van welke schrijver plaatste de Amerikaanse Playboy eind 2009 een gedicht over een rampzalige tocht door het oerwoud? Antwoord: Stephen King
40. Britse klinisch psycholoog schreef zelfhulpboek tegen zorgen, maar ook een thriller waarin Freud-fan moord in Wenen oplost. Wie? Antwoord: Frank Tallis
41. Begin februari overleed een auteur die een heldin van in de zestig creëerde: een weduwe die CIA-agent was en tuinen verzorgde. Noem auteur. Antwoord: Dorothy Gilman
42. Wie is deze thrillerauteur (in zijn jonge jaren)? Antwoord: Simon de Waal
43. Opnieuw hebben we de schaar gezet in een thriller Noem auteur en titel die bij deze verknipte cover hoort. Antwoord: Lars Kepler met 'Contract'.
44. Welke Zweedse bestsellerschrijver was vijf jaar lang informant van de KGB, de geheime dienst van de Sovjet-Unie? Antwoord: Jan Guillou
45. De bedenker van de anti-rsi-muis werd door uitgeverij voorgesteld als de 'Nederlandse Karin Slaughter'. Wie is deze auteur? Antwoord: Patricia van Mierlo
46. Welke journalist/detective won met debuut over journalist die detective werd prijzen als Shamus en Gumshoe Award? Antwoord: Sean Chercover
47. Nederlandse psycholoog en mindfulnesstrainer (1971) debuteerde dit jaar met thriller over sekte. Wie? Antwoord: Imre Dietz
48. Van welke auteur worden 20 boeken versimpeld uitgegeven, opdat niet-Britten de Engelse taal beter kunnen begrijpen? Antwoord: Agatha Christie
49. Het mes is gezet in de cover van een thriller. Noem auteur en titel. Antwoord: Peter de Zwaan met 'Een zaak van vrouwen'
50. Korte vraag, kort antwoord. Wie is dit? Antwoord: Dit zelfportret, getiteld 'Lichte paniek in ecru', werd gemaakt door Marion Pauw
51. Welke auteur laat in thrillers een rechtschapen officier van de Wehrmacht misdaden oplossen? En hoe heet deze held? Antwoord: De schrijver heet Ben Pastor en de held Martin Bora
52. Welke journalist beschrijft burgeroorlog in Sierra Leone (1991-2002) in eerste thriller. Hoe heet het boek? Antwoord: Paul Harris in 'De geheimhouder'
53. Accountantszoon en RAF-piloot won Silver Dagger Award met thriller die Steve McQueen ooit wilde verfilmen. Noem auteur. Antwoord: Gavin Lyall
54. Nederlandse schrijver komt in april/mei met een thriller over het 'adoptietaboe'. Noem auteur en titel. Antwoord: Alex van Galen met 'Ideale ouders'
55. Met welke drie VIP's zou James Patterson nog wel eens willen dineren? Antwoord: Bill Clinton, Angela Merkel en Angelina Jolie
56. Wie bewerkt op deze foto een typemachine? Antwoord: Peter de Zwaan
57. De schaar is gezet in een cover van een Nederlandse thriller. Noem auteur en titel. Antwoord: Corine Hartman met 'In vreemde handen'
58. Schrijver en Mozart-fan uit Paarl schreef zijn eerste boek toen hij 14 was. Maar zijn eerste échte boek verscheen in 1994. Wie? Antwoord: Deon Meyer
59. Welk boek (én van wie) beschouwt de British Library als de eerste moderne speurdersroman ooit? Antwoord: 'The Notting Hill Mystery' van Charles Felix
60. De bedenker van de Boekenweek schreef een boek over euthanasie, maar ook drie spannende romans onder pseudoniem. Wat was zijn echte naam? Antwoord: Johan Tersteeg
61. Welke uitgeverij start in mei een fondslijn met, naar men zelf zegt, échte literaire thrillers? Antwoord: Signatuur met 'Signatuur Noir'
62. Auteur (1968), ging naar school in Barrhead, is fan van St Mirren FC, en won twee keer Sherlock Award. Wie? Antwoord: Christopher Brookmyre
63. Aan welke auteur gaf zijn hartchirurg een krat bier van een brouwerij uit Breendonk bij de verschijning van 25ste thriller? Antwoord: Pieter Aspe
64. Bij welke thriller hoort deze verknipte cover? Antwoord: 'Kijk niet weg' van Linwood Barclay
65. Drievoudig Gold Daggerwinnaar, die 't schrijven haatte, schreef o.a. thriller over linguist die lab in Siberisch ijs ontdekt. Wie? Antwoord: Lionel Davidson
66. Wie zijn de twee personen op deze foto uit 1980? Antwoord: Stieg Larsson en Eva Gabrielsson
67. De neef van de schepper van James Bond schrijft ook spannende romans. Wat is zijn naam? Antwoord: James Fleming
68. Voor deelnemers met een scherpe blik. Welke thriller leest deze badgast in Torremolinos? Antwoord: 'De primeur' van Ellen den Hollander
69. Wie is de wat oudere man in het blauwe shirt, links op de foto? Antwoord: Henning Mankell
70. Wat is de naam van de Franse onderwereldfiguur die meermalen figureert in thrillers van Patricia Cornwell? Antwoord: Jean-Baptiste Chandonne
71. Naar welke Nederlandse thriller verwijst deze foto? Antwoord: 'Noorderlicht' van Suzanne Vermeer
72. Welke detectiveschrijver schreef over cultbeweging in Californië en was oprichter van filmfestival in Palm Springs? Antwoord: Arthur Lyons
73. Wat was het eerste misdaadverhaal dat de jury van de Gouden Strop 2012, Rik van de Westelaken, ooit las? Antwoord: 'Het mysterie van de Spaanse kist' van Agatha Christie
74. In welk Europees land worden traditiegetrouw rond Pasen veel thrillers uitgegeven? Antwoord: Noorwegen
75. Welke auteur, tevens bedenker van een naar hem genoemde komische dichtvorm, schreef het eerste moderne detectiveverhaal? Antwoord: Edmund Clerihew Bentley, bedenker van de clerihew en het verhaal heette 'Trent's Last Case'
76. Welke thrillerauteur/kunsthistoricus richtte een denktank op die hulp biedt bij het oplossen van kunstdiefstallen? Antwoord: Noah Charney
77. Welke thriller hoort bij deze verknipte cover? Antwoord: 'Duivelssonate' van Alex van Galen
78. Een foto uit de oude doos, uit de tijd dat je nog mocht werken tijdens het roken. Wie is dit? Antwoord: Thrillerschrijfster Patricia Highsmith
79. Welke thriller van Simone van der Vlugt werd vorig jaar het best verkocht? Antwoord: 'De reünie'
80. Stieg Larsson heeft volgens een gezaghebbende krant een Japanse evenknie. Hoe heet deze auteur? Antwoord: Keigo Higashino
81. Deze thrillerschrijfster bereidt zich voor op het verwijderen van een eeltknobbel. Wie is zij? Antwoord: Lisa Scottoline
82. Welke Nederlandse thrillerauteur heeft ooit Vladimir Poetin geïnterviewd? Antwoord: Michael Berg
83. Welke misdaadauteur kreeg in 1986 als journalist nominatie Pulitzer Prize met verhaal over overlevenden van 'n vliegramp? Antwoord: Michael Connelly
84. Nyncke Beekhuyzen, Hanna Verboom en Tina de Bruin speelden in toneelbewerking van welke thriller en van wie? Antwoord: 'De eetclub' van Saskia Noort
85. Welke succesauteur werd geboren in de VS, verhuisde naar Canada en runde enkele jaren een vakantiepark bij Ontario? Antwoord: Linwood Barclay
86. Hoeveel auteurs en welke hebben twee boeken ingezonden voor de Gouden Strop 2012. Antwoord: Zes, te weten: Pieter Aspe, Guido Eekhaut/Nellie Mandel (ps), Corine Hartman, Lia Peters/Peter de Zwaan, Linda van Rijn, Suzanne Vermeer
87. Welke thrillerauteur bewerkt de Millenniumtrilogie van Stieg Larsson voor nog uit te brengen stripalbums? Antwoord: Denise Mina
88. Noem maximaal vijf thrillerauteurs die kans maken op de longlist van de Gouden Strop 2012 terecht te komen. Antwoord: zie hier
89. Thrillerauteur, werkzaam in IT, woonachtig in Nord-Pas-de-Calais, zag boek verfilmd worden door Alfred Lot. Wie? Antwoord: Franck Thilliez
90. NL auteur schrijft serie thrillers over CIA-agent die zich afspeelt in Vietnam en Cambodja. Wie is hij? Antwoord: Roel Thijssen
91. Noem auteur en titel bij deze verknipte cover. Antwoord: 'Chaos' van Escober
92. Onder welk pseudoniem schreef A.J. Veltman boeken als 'Barbara is ontdeugend', 'De cocaïne schlager' en 'Moord per abuis'? Antwoord: Peter Leslie
93. In welk land mocht de film 'The Girl with the Dragon Tattoo' niet worden vertoond wegens de gewelddadige scènes? Antwoord: India
94. Waar specialiseerde thrillerschrijver SJ Watson zich in toen hij nog bij de Britse Nationale Gezondheidsdienst werkte? Antwoord: In diagnostiek en behandeling van kinderen met gehoorstoornis.
95. Auteur, die linkshalf op hockeyveld speelt, debuteerde onlangs met thriller over aanval op vrouw in Utrecht. Noem naam en titel. Antwoord: Maria Rijk met 'Dieptepunt'
96. Auteur uit Gloucester, studeerde theologie, was kok, dolf graven en bracht eind 2011 eerste thriller in NL uit. Wie? Antwoord: Adam Baker
97. Nuenense fan claimt ongepubliceerd werk te hebben van Britse misdaadschrijver. Noem naam schrijver en titel van het werk. Antwoord: Agatha Christie met 'Miss Perry'.
98. Welk boek van Peter de Zwaan is uitsluitend via zijn website te koop? Antwoord: 'Prijsschieten op een premiejager', een nieuw deel in de Bob Evers-serie.
99. Welke Römer komt deze zomer met een misdaadroman en hoe heet het boek? Antwoord: Peter Römer met 'Chantage'
100. Op welke ware gebeurtenis is Lee Childs thriller gebaseerd, die eind dit jaar in de bioscoop komt? Antwoord: Op de sluipmoorden ('Beltway sniper attacks') in drie Amerikaanse staten in oktober 2002.
101. Welke rol speelt Sofie Gråbøl in de Amerikaanse remake van 'Forbrydelsen'? Antwoord: Die van officier van justitie Christina Niilsen in Seattle
102. Waar verwijst de titel 'Nr. 19' naar van de debuutthriller van Michèle van Rees? Antwoord: Naar het huisnummer van een woning in Rotterdam-Noord waar de hoofdpersoon van het boek wordt vastgehouden.
103. Wie schrijft de nieuwe thriller van James Bond? Antwoord: William Boyd
104. Welke onlangs overleden Canadese auteur had Mad Dog als bijnaam en droeg bij overvallen masker van Nixon dan wel Reagan? Antwoord: Roger Caron
105. Op wie(ns hulp) leunde Simone van der Vlugt - soms letterlijk - bij haar research voor geschenkboekje 'De ooggetuige'? Antwoord: De visueel gehandicapte Annemiek van Munster
106. Volgens Håkan Nesser lijkt zijn inspecteur Barbarotti op een karakter uit het NL thrillergenre. Over wie heeft hij het? Antwoord: Grijpstra uit 'Grijpstra en De Gier'.
107. Welke misdaadschrijver is ook scheidsrechter in de eredivisie van de Spaanse basketbalcompetitie? Antwoord: Julian Sanchez
108. Noorse thrillerauteur componeert ook muziekstukken, waaronder 'Broken Wings', 'China', 'Into the Abyss' en 'Joyful Pain'. Wie? Antwoord: Thomas Enger
109. Welke vlucht komt in de problemen in de laatste thriller van Ron Puyn, die overigens onder een andere naam schrijft? Antwoord: Vlucht 582 in 'Zone' van Jack Lance
110. Toen Jo Nesbø nog studeerde, hing er maar één stukje kunst in zijn kamer. Wat was dat? Antwoord: Een poster van de film 'Taxi Driver'
111. In welke nieuwe Nederlandse thriller (én van wie?) komen de personages Anouk, Marek en Mercedes voor? Antwoord: In 'Eet!' van Suzanne Hazenberg
112. Wie schreef 'archeologische detectives' met in de hoofdrol een antiekhandelaar uit Toronto? Antwoord: Lyn Hamilton
113. Dit plaatje is een deel van de cover van een thriller. Welke thriller en wie is de schrijver? Antwoord: 'Koninginnedag' van Willem Asman
114. Welke Nederlandse auteur schreef in 1959-1960 6 romans rond vrouwelijke speurder Leatitia Joyce Farrington oftewel 'Titia'? Antwoord: Dick Lynnham
115. Alex van Galen kondigde eind 2010 een reeks thrillers aan die zich afspeelt in een Brabantse stad. Welke plaats? Antwoord: Nuenen
116. Thrillerauteur Nevada Barr werd niet vernoemd naar de staat waar ze geboren werd. Maar naar wat dan wel? Antwoord: Naar een karakter uit een van haar vaders favoriete boeken.
117. Welke Zweedse thrillerschrijver was tot september 2010 ook de advocaat van Wikileaker Julian Assange? Antwoord: Leif Silbersky
118. Welke NL-auteur werkt in 'n kantoortuin, is dol op Nieuw-Zeeland en sushi's en komt in augustus met 'n bedrijfsthriller? Antwoord: Aefke ten Hagen
119. Hier sluiten rechercheur Van Opperdoes & collega Jacob gewoonlijk n moordzaak af. Waar is hier? Antwoord: Het dakterras van Bureau Raampoort
120. Noem de genomineerden voor de Gouden Strop 2012. Antwoord: Peter de Zwaan, Derwent Christmas, Charles den Tex, Bram Dehouck en Nellie Mandel.
121. Wie van de genomineerden voor de Gouden Strop 2012 wonnen eerder de Schaduwprijs? Antwoord: Derwent Christmas en Bram Dehouck
122. Ex-politieagent (1971) in Stockholm, nu veiligheidsfunctionaris bij Dell, won met zijn thrillerdebuut meteen prijs. Wie? Antwoord: Anders de la Motte
123. Welke Nederlandstalige thriller (én van wie) werd donderdagavond 10 mei gepresenteerd in een Antwerpse galerie? Antwoord: 'De vijand van binnen' van Mieke de Loof
124. Schrijfster Tess Gerritsen gaat in augustus voor het eerst naar China. Om wat te doen? Antwoord: De as van haar moeder naar haar geboortedorp terug te brengen.
125. Bij welke thriller hoort deze verknipte cover? Antwoord: 'Ideale ouders' van Alex van Galen
126. Welke vader en zoon plaatsen hun thrillers steevast in het decor van de stad waar pietermannen en koeienschieters wonen? Antwoord: Vader Willy en zoon Steven Bogaerts laten hun misdaadromans afspelen in de plaats Leuven
127. In welke Duitse plaats staat het Krimihotel waar je in een James Bond- of een Miss Marple-suite kunt overnachten? Antwoord: Hillesheim
128. Radiomaker, die in 2004 IJslandse prijs won voor Harry Potter-vertaling ('Feniks'), debuteerde in 2008 met thriller. Wie? Antwoord: Jón Hallur Stefánsson
129. Wat was de werktitel van de thriller 'Schaduwspelen' van Marelle Boersma
130. Met welk avontuur bezorgde hoofdpersoon Jager Havix zijn geestelijk vader een Gouden Strop? Antwoord: 'De handen van Kalman Teller'
131. Welke thrillerschrijver heeft ooit - als student - in het huis van Orson Welles schoongemaakt? Antwoord: Peter James
132. Welke auteur gebruikt een blokhut in de Blue Ridge Mountains, Georgia, om daar thrillers te schrijven? Antwoord: Karin Slaughter
133. Bij welke prijs eindigden Esther Verhoef en Simone van der Vlugt respectievelijk op de vijfde en zesde plaats, maar haalden later revanche? Antwoord: NS Publieksprijs 2007
134. Welke Britse auteur schreef over politieman Salvatore Guarnaccia en correspondeerde jarenlang met Georges Simenon? Antwoord: Magdalen Nabb
135. Over welk moordslachtoffer schreef John Grisham het boek 'The Innocent Man'? Antwoord: Serveerster Debra Sue Carter
136. In wiens thrillers spelen Ellen van Dorth en Jozef Laros de hoofdrollen? Antwoord: In de Deventer thrillers van Almar Otten
137. In welke krant had Appie Baantjer een kwart eeuw lang wekelijks een column? Antwoord: Nieuws van de Dag
138. In welk geschenkboekje (en van wie) wreekt een Delfts blauw verzamelende ex-commissaris de moord op een infiltrante? Antwoord: In 'Dovemansoren' van Rinus Ferdinandusse
139. Welke Britse thrillerschrijver en oud-student kreeg de titel van 'doctor honoris causa' van de Universiteit van Bern? Antwoord: John le Carré
140. Zweedse auteur (1964), ooit collega van Stieg Larsson, schrijft thrillers over forensisch inspecteur. Hoe heet de auteur? Antwoord: Varg Gyllander
141. Van welke thriller is deze cover verknipt? Antwoord: 'Bitter vocht' van Annet de Jong
142. Wat was de échte naam van de auteur van 'The Black Box Murder' en 'The Sin of Joost Avelingh'? Antwoord: Jozua Marius Willem (van der Poorten) Schwartz
143. Welke collega maakt thrillerauteur Peter James lid van de 'pinkeltjesclub' in zijn nieuwe thriller 'Not Dead Yet'? Antwoord: Martin Amis
144. Van welke thriller is deze cover verknipt? Antwoord: 'Het hoogste bod' van Toes & Hoeps
145. Hoeveel berichten heeft De Spanningsblog tot en met 2 juni in totaal geplaatst? Antwoord: Drieduizend
146. In welke NL thriller flipt een rijschoolhouder als zijn vrouw hem verlaat en intrekt bij een vriendin? Antwoord: In 'Tegenliggers' van René Appel
147. Welke Vlaamse misdaadauteur gebruikt crowdfunding om vertalingen van zijn werk te bekostigen. Antwoord: Bob van Laerhoven
148. Hoe heet de whodunit die Stephen King volgend jaar op de markt brengt? Antwoord: 'Joyland'
149. Noem twee Nederlandse auteurs die dit jaar een thriller publiceerden met het woord 'primeur' in de titel. Antwoord: Marjolijn Uitzinger en Ellen den Hollander
150. Onder welk pseudoniem schrijft Peter Abrahams als een hond? Antwoord: Spencer Quinn
151. Hoeveel bedraagt - volgens de CPNB - de oplage van het geschenkboekje 'De ooggetuige' van Simone van der Vlugt? Antwoord: 723.000 exemplaren
152. Welke thriller (en van wie) is verwerkt in een leegstaand gebouw in Arnhem? Antwoord: 'De Turkenflat' van Henk Apotheker
153. In welke NL thriller (en van wie?) komt een officier van justitie voor met bijna dezelfde naam als meneer Spanningsblog? Antwoord: Tess Franke schrijft in 'Maskerade' over een officier van justitie met de naam Pieter Kuit
154. Antonio Hill en Val McDermid zijn beiden auteurs. Maar wat hebben de twee nog meer gemeen? Antonio Hill heet eigenlijk Toni. En Tony Hill is de held/profiler in thrillers van McDermid
155. Deze Vlaamse biljarter schrijft thrillers. Hoe heet deze schrijver? Antwoord: Piet Baete
156. Welke thriller werd volgens de CPNB het afgelopen jaar het meest verkocht? Antwoord: 'Koorts' van Saskia Noort
157. Welke thrillerauteur werd in 1962 geboren, woont in Regensburg en won twee maal achtereen de Duitse Krimi Preis? Antwoord: Andrea Maria Schenkel
158. Zweeds thrillerduo Roslund & Hellström publiceert dit jaar zijn zesde thriller. Welke van de twee auteurs heeft gezeten? Antwoord: Börge Hellström
159. Wie is de auteur van ''Het uur van de dode wolf' en 'Het Armeens medaillon'? Antwoord: Peter Marx, pseudoniem van Jeroen Kuypers
160. Wie publiceerde onlangs welke thriller over kidnap van groep Europeanen door Somalische piraten? Antwoord: Liza Marklund met 'Teken van leven'
161. Dit is overduidelijk een Scandinavisch schrijfduo. Maar wie zijn het? Antwoord: Zus en broer Lotte & Søren Hammer
162. Onder welke naam schreef Chris Ryan een roman, die zich afspeelt in Schots dorp en gaat over een man die z'n vader zoekt? Antwoord: Molly Jackson
163. Wie schreef een serie misdaadromans met een hoofdrol voor een politieman uit een Navajo-indianenstam? Antwoord: Tony Hillerman
164. Wie introduceerde welke psycholoog in VS-thriller in 1985, die geregeld homoseksuele rechercheur helpt bij moordzaken? Antwoord: Jonathan Kellerman creëerde psycholoog Alex Delaware
165. Welke Amerikaanse auteur schreef in debuut over kunsthandelaar en daarna zeven thrillers over Sovjet-speurder met stalinist als vader. Antwoord: Martin Cruz Smith
166. Welke Nederlandse thrillerauteur was werkzaam bij een softwarebedrijf, heeft nu een adviesbureau en een voorzittershamer? Antwoord: GNM-president Willem Asman
167. Wie schreef thrillers over welke chef van elite-eenheid van Spaanse veiligheidsdienst? De chef heeft ook een dochtertje. Antwoord: Paul Goeken, de chef heet Alfonso Silva.
168. Welke Nederlandse thrillerauteur was eerder werkzaam als gevangenbewaarder en griffier bij arrondissementsrechtbank? Antwoord: Ton Theunis
169. Welke thrillerauteur bedient zich bij het Twitteren van deze avatar? Antwoord: Stuart MacBride
170. Wat is de échte naam van de auteur die een serie misdaadromans schrijft over de Soedanese privédetective Makana? Antwoord: Jamal Mahjoub is de échte naam van auteur Parker Bilal
171. Welke twee auteurs werken aan een serie thrillers waarvan het eerste deel, 'Heldhaftig', nog dit jaar verschijnt? Antwoord: Britta Böhler en Rodney Bolt, alias Britta Bolt
172. Wie schreven o.a. in de jaren vijftig, zestig deze twee boeken en onder welk pseudoniem? Antwoord: De zussen Margaretha Anna Wierdels-Monsma en Hildegard Saskia Paauwe-Monsma schreven als Martin Mons detectives
173. Hoe heet de hoofdpersoon in serie thrillers, geschreven door onderzoeksjournalist Josten en advocaat-generaal Smits? Antwoord: Officier van justitie Denise de Wit
174. Wie schreef welke thriller over een profwielrenner, de eeuwige nummer eeuwige, wiens vriendin, een rondemiss, vreemdgaat? Antwoord: Dat was Ep Meijer met 'De vlucht'
175. Welke Schotse tv-scenarist schreef China-thrillers, maar ook reeks thrillers over een hoogleraar biologie in Frankrijk? Antwoord: Peter May
176. In 2013 verschijnt de opvolger van 'The Shining' van Stephen King. Hoe luidt de titel? 'Dr. Sleep'.
177. Welk Scandinavisch duo, bestaande uit oud-vroedvrouw en tv-producent, heeft twee thrillers in NL-vertaling uitgebracht? Antwoord: Het Deense duo Øbro & Tornbjerg
178. Met welk boek won Bram Dehouck niet de Gouden Strop? Antwoord: Met 'Het meisje dat vergeet'
179. Wiens thriller gaat in première op het 32ste Nederlandse Film Festival. En: wat is de originele titel van het boek? Antwoord: 'CEL' van Charles den Tex
180. Thrillerauteur, opgegroeid in Blackeberg, was illusionist, stand-up comedian en is toegewijd Morrissey-fan. Wie? Antwoord: John Ajvide Lindqvist
181. Van welk boek en van welk schrijversechtpaar is vanaf 22-11-2012 een toneelbewerking te zien in de Nederlandse theaters? Antwoord: Van 'Verlies' van Nicci French
182. In welk land speelt de in januari 2013 te verschijnen winterthriller van Suzanne Vermeer zich af? Antwoord: In IJsland
183. Welke schrijver bestempelde recent in een opiniestuk (NRC) de literaire thrillers als 'de PVV van de literatuur'? Antwoord: Marcel Möring
184. Zweedse criminoloog debuteert later dit jaar met thriller over rechercheur John Stierna. Hoe heet de auteur? Antwoord: Pontus Ljunghill
185. Welke VS-auteur verkocht badkamerspullen, bestrijdt writer's block met paardrijden en vormt met 3 collega's groep Divas? Antwoord: Tami Hoag
186. Welke VS-thrillerauteur zei in een talkshow dat linkse politici deels verantwoordelijk waren voor de 9/11-aanslagen? Antwoord: Tom Clancy
187. Welke VS auteur was reclamemaker, vond het wrak van de eerste duikboot en geeft zichzelf bijrollen in zijn thrillers? Antwoord: Clive Cussler
188. Welke schrijver speelt in band met o.a. Stephen King en Scott Turow en verloor bij ongeluk in 2011 deel van rechterbeen? Antwoord: Greg Iles
189. Welke Britse auteur trouwde een legerarts, overleefde hartfalen, kreeg in 2007 een nieuwe heup en draagt de titel barones? Antwoord: P.D. James
190. Welke Britse auteur werd wees op z'n zevende, zat in de gevangenis voor stroperij en speelde in de band The Manta Rays? Antwoord: R.J. Ellory
191. Wie schreef wélke thriller over oud-rechercheur die lijdt aan gekkekoeienziekte en illegale vleespraktijken onderzoekt? Antwoord: Bies van Ede in 'Doodstil'
192. Welk auteursduo schrijft over een politiek incorrecte profiler én rokkenjager, die verandert als hij Lilly leert kennen? Antwoord: Hjorth Rosenfeldt
193. Welke fotojournalist (1924) zag thriller uit 1992 verfilmd worden met o.a. Edward Norton en stierf in 2006 aan aneurysma? Antwoord: William Diehl
194. De kleine heeft weer een thrillercover verknipt. Noem auteur en titel. Antwoord: Mo Hayder met 'Tokio'
195. Wat is ook alweer de naam van dit auteursduo? Antwoord: Roslund & Hellström
196. Wie begon als journalist bij The Newport Ensign, won twee Edgars voor Best Novel & heeft 'n voorletter die nergens op slaat? Antwoord: T. Jefferson Parker
197. Wie schreef thrillers met de titels Prooi, Lust, Angst, Weerloos, Onschuldig, Lokaas en publiceert binnenkort Enigma? Antwoord: Luc Deflo
198. Wie schreef in jaren '90 drie thrillers, woont sinds '99 in Frankrijk en schreef monoloog nav moord op de conrector van het Terracollege? Antwoord: Rob Scherjon
199. Welke auteur en oud-werknemer multinational won Schaduwprijs met boek vernoemd naar bijproduct bij het maken van cocaine. Wie? Herman Vemde ('Basuko')
200. Dit is een foto van een thrillerschrijver. Maar wie? Antwoord: Ian Rankin
201. Onder welk pseudoniem schreef ambtenaar (1919) misdaadromans over marechaussee met naam van door vorst bedreigde vogel? Antwoord: Gelderse ambtenaar Jan van Beek schreef als Bob van Oyen misdaadromans over kapitein der marechaussee met de naam IJsvogel
202. De kleine zat weer met de schaar te spelen en verknipte een cover van een thriller. Welke en van wie? Antwoord: 'Nachtboot' van Michael Robotham.
203. Welke in Wormerveer geboren auteur schildert en schrijft naast thrillers - onder pseudoniem - ook damesromans? Antwoord: Carla Vermaat
204. Welke auteur stierf - in maart 2001 - nadat zijn huis in Naples in brand was gevlogen, maar bleef thrillers produceren? Antwoord: Robert Ludlum
205. Van welke Amerikaanse oud-botenbouwer en -duiker staat een thriller op de lijst met door Fidel Castro verboden boeken? Antwoord: Carsten Stroud
206. Welke auteur uit Kentucky schreef een thriller over Finse politieman die de moord op Somalische tv-coryfee onderzoekt? Antwoord: James Thompson
207. De vriendin van Karin Slaughter leeft op grote voet. Welke schoenmaat heeft zij? Antwoord: Maat 44
208. Van welke thriller is deze cover verknipt? Antwoord: Doorgeschoten van René Appel
209. Wie schrijft thrillers over politie-inspecteur, getrouwd met Krister, en die als 21-jarige Europese titel jiujitsu won? Antwoord: Helene Tursten
210. Welke schrijver zag er in 1995 uit? Antwoord: Dean Koontz
211. Wie won met wélke thriller over een fout beleggingsproduct en fraude in Rusland een Haarlemse literaire prijs? Antwoord: Sybren Kalkman met 'Struikelbank'
212. Welke VS-detectiveschrijver kreeg relatie met 18 jaar oudere vrouw en zag op één na al zijn boeken verfilmd worden? Antwoord: Raymond Chandler
213. De kleine liet een potje Tipp-Ex vallen op deze thriller, de stomkop. Noem auteur en titel. Antwoord: Onno te Rijdt met Het spel
214. Wie schreef welke thriller over een maffiarestaurant in New York waar de chef een junkie is en sous-chef Portugese vissoep maakt? Antwoord: Anthony Bourdain met 'Tot op het bot'
215. Welke Vlaming schreef tv-series als 'Zone Stad' en kreeg nominatie Poirotprijs voor 1e thriller over snel interventieteam? Antwoord: Koen Vermeiren
216. Welke thrillerauteur (GB), vader was voorzitter Poetry Society, versloeg als journalist aanslag Olympisch dorp in 1972? Antwoord: Gerald Seymour
217. Wie schreef welke thriller over een vermoorde travestiet in New York, die een in Hitlers bunker gemaakte pornofilm wilde verkopen? Antwoord: Don DeLillo met 'Running Dog' ('Jachthond')
218. Agatha Christie krijgt een monument in West End, Londen. Waar werd eerder van haar een beeld onthuld? Antwoord: Haar geboorteplaats Torquay.
219. We gooien er weer een fotovraag tegenaan. Noem auteur en titel bij deze thrillercover. Antwoord: 'Weerloos' van Kim Moelands
220. Welke Nederlandse misdaadauteur heeft onlangs aangekondigd dat zijn volgende boek gaat over De Zaak van de Donald Duck-colporteur? Antwoord: Joop van Riessen
221. Bedrijfsjournalist presenteert 27 september zijn eerste thriller in een boekhandel in Mechelen. Noem auteur en titel. Antwoord: Raymond Rombout met 'Kunstroof'
222. Thrillerauteur plaatste deze foto van zijn woonomgeving op Twitter. Noem de naam van de auteur. Antwoord: Deon Meyer
223. Wie is deze tv-journaliste en debuterend thrillerauteur? Hint: Ringkøbing. Antwoord: Julie Hastrup
224. Op welk onderdeel maakte Esther Verhoef onlangs een fout te veel toen ze door de ANWB werd uitgenodigd opnieuw rijexamen te doen? Antwoord: Het onderdeel gevaarherkenning
225. Noem drie buitenlandse thrillerauteurs die zich hebben ingelaten met het schrijven dan wel kopen van neprecensies. Antwoord: Stephen Leather, John Locke en R.J. Ellory
226. Welke thrillerauteur en welke mezzosopraan zijn bij het uitbrengen van boek en cd een samenwerking aangegaan? Antwoord: Schrijver Donna Leon en zangeres Cecilia Bartoli
227. Ingenieur Da Vinci en diplomaat Machiavelli openen de jacht op moordenaar. Wie heeft daar een thriller over geschreven? Antwoord: Michael Ennis
228. Lerares te Bristol, ex-visverkoopster, schreef thriller over moordenaar met bijnaam Mr. Candid. Wie is de auteur? Antwoord: Jules Hardy
229. Een verknipte thrillercover. Noem naam en auteur Antwoord: Simon de Waal met 'Cop vs Killer'
230. Hoppa weer een verknipte cover. Noem auteur en titel. Antwoord: Anita Terpstra met 'Dierbaar'
231. Welke auteur laat in welke thriller een Amerikaanse president gijzelen door Ulster immigrant in wolkenkrabber New York? Antwoord: Colin Bateman in 'Empire State'
232. Uit welk land komen de meeste winnaars van de Glasnyckeln? En - voor 10 extra punten - waar is de prijs naar vernoemd? Antwoord: Uit Zweden. The Glass Key is vernoemd naar de gelijknamige roman van Dashiel Hammett
233. Welke Vlaamse burgemeester met dezelfde naam als eresenator hindert in recente thriller onderzoek naar oude moordzaak? Antwoord: Louis Tobback (in 'Cold case')
234. Welke Tilburgse jurist schreef in jaren '30 vier detectives voor hij doorbrak met later verfilmde roman over dierenarts? Antwoord: Anton Roothaert
235. Welke Brit (1961) schreef acht financiële thrillers voordat hij switchte naar serie boeken met een IJslandse speurder? Antwoord: Michael Ridpath
236. Wie schreef welke thriller over tv-debat over het drama Beslan, dat uitmondt in een gijzeling in een Noorse tv-studio? Antwoord: Tom Egeland met 'Wolvennacht'
237. Noem auteur en titel bij deze verknipte cover. Antwoord: 'Schone handen' van René Appel
238. Wie van de genomineerden voor de Hercule Poirotprijs 2012 wonnen niet eerder deze literaire onderscheiding? Antwoord: Patrick Conrad en Louis van Dievel
239. Welke land- en vakgenoot omschreef Arthur Conan Doyle als 'de pionier van de detective'? Antwoord: Agatha Christie
240. Welke in Istanbul geboren auteur (1951) schreef welke thriller over Amsterdamse bende die met regelmaat Turken vermoordt? Antwoord: Sadik Yemni met 'De vierde ster'
241. Net binnen en nu al de cover verknipt. Noem auteur en titel. Antwoord: 'Duivelskus' van Unni Lindell
242. Ex-advocaat (VS, 1947), fel tegenstander wapenbezit, schreef in 2007 thriller over Israëlisch-Palestijns conflict. Wie? Antwoord: Richard North Patterson
243. Auteur, zoon van Duitse migrant en Vlaamse moeder, schrijft serie over speurdersduo dat veelal in Antwerpen werkt. Wie? Antwoord: Piet Teigeler
244. Auteur (1947), oud-beroepspokeraar en oprichter punkmagazine, schreef thrillers over door islam gedomineerd VS. Wie? Antwoord: Robert Ferrigno
245. Wie van de volgende auteurs is nooit journalist geweest: Tomas Ross, John Fullerton, Patricia Cornwell, Gianrico Carofiglio, Saskia Noort? Antwoord: Gianrico Carofiglio, hij was rechter
246. Hoe heet dit schrijversduo? Antwoord: Toes & Hoeps
247. Gast in Buitenhof van zondag 7 oktober schreef ooit een thriller. Noem auteur en titel. Antwoord: Amitav Ghosh met 'Het Calcutta Chromosoom'
248. Naar welke thriller en van wie verwijst deze foto? Antwoord: 'De kakkerlak' van Jo Nesbø
249. Misdaadauteur en accountant, ex-voorzitter basketbalclub in Antwerpen, brak door met thriller over Heizeldrama. Wie? Antwoord: Bob Mendes
250. Alweer een verknipte cover. Noem auteur en titel. Antwoord: Peter de Zwaan met 'De bruiloften van Annika Kommer'
251. Hoe hebben de auteurs van o.a. 'Vaderwraak' en 'Twee soldaten' elkaar leren kennen? Antwoord: Anders Roslund leerde collega-auteur Börge Hellström kennen bij het maken van de gevangenisdocumentaire 'Lock 'em Up'
252. VS ex-stuntman en maker van Shakermeubels schreef thriller over helderziende moordenaar die iets met getallen heeft. Wie? Antwoord: John Verdon
253. Terreurexpert (1979) werkte o.a. voor geheime dienst Säpo, schrijft serie thrillers over criminologe. Wie? Antwoord: Kristina Ohlsson
254. Ier schreef thriller over moord op vrouw tijdens Stalin-regime. Haar lijk achtergelaten op altaar. Noem auteur en boek. Antwoord: William Ryan met 'Staat van terreur'
255. Wie won in 2011 de CWA Gold Dagger voor 'best novel'? Antwoord: Tom Franklin
256. In Vlaamse stad worden twee jongens vermoord, gezichten ingesmeerd met frietsaus. Noem auteur & titel van thriller (2012) Antwoord: Enckels & Dewit met 'De mayonaisemoorden'
257. Scenarist van serie 'The Bridge' schrijft ook thrillers. Noem de volledige naam van de auteur met wie hij dat samen doet. Antwoord: Michael Hjorth
258. Een verknipte cover van een thriller. Noem auteur en titel. Antwoord: Kevin Guilfoile met 'De duizend'
259. In welke plaats/regio heeft de auteur van 'Alarmfase rood' en 'Nul uur' voor het eerst iemand om het leven gebracht? Antwoord: Andy McNab claimt voor het eerst in Keady, South Armagh, iemand (een IRA-soldaat) te hebben gedood.
260. Welke film deed schrijfster Janet Evanovich besluiten dat haar heldin Stephanie Plum een premiejager moest zijn? Antwoord: 'Midnight Run' met Robert De Niro
261. Welk opkikkertje van zo'n 30% hebben de auteur van 'Last Minute' en de schrijver van 'De Marionet' gemeen? Antwoord: Linda van Rijn en Tomas Ross schreven beiden (over) 'Blue Curaçao'.
262. Een verknipte cover. Noem auteur en titel. Antwoord: 'Doof' van Siska Mulder
263. Een verknipte cover. Noem auteur en titel. Antwoord: 'Oversteken' van Judith Visser
264. Auteur (Chingola, 1973) debuteerde in 2012 met thriller over advocaat die de moord op zijn vrouw onderzoekt. Noem auteur. Antwoord: Elanor Dymott
265. In Haarlem wonende auteur (1963) schreef jeugdboeken over droomdoelpunt en wereldspits, maar ook drie politieromans. Wie? Antwoord: Frans van Duijn
266. Nederlandse auteur (1910-'79), verzetsman, werkte bij bladen en reclamebureaus, schreef boeken met titels die beginnen met 'De man die...' Wie? Antwoord: Ted O' Sickens
267. Een in Afton, Virginia, wonend echtpaar schreef tot dusver een zestal actiethrillers. Welk pseudoniem gebruiken ze? Antwoord: John en Carolyn Hougan schrijven onder de naam John Case
268. Een verknipte cover. Noem auteur en titel. Antwoord: Jacob Vis - 'De erfgename'
269. VS Auteur, voorspelde als eerste het succes van Elton John, verzamelt Japanse acers en introduceerde ene N. Linnear. Wie? Antwoord: Eric Van Lustbader
270. Achterflapzin: 'In Palmerston schieten twee mannen in een restaurant kalmpjes (...) 68 mensen neer.' Welke thriller? Antwoord: 'De stromannen' van Michael Marshall
271. Een jeugdfoto van een bekroond auteur. Wie? Antwoord: Bram Dehouck
272. Auteur nam in eerste boeken spindoctors op de hak, later schreef hij over Brusselse inspecteur die moordzaken oplost. Wie? Antwoord: Toni Coppers
273. Domineeszoon en dichter schreef ook serie boeken over detective die opereert vanuit Saratoga Springs. Wie? Antwoord: Stephen Dobyns
274. Auteur en dichter. Haar debuut (2000) werd genomineerd voor Strop & Schaduwprijs, Laatste boek speelt in Haarlem. Wie? Antwoord: Margreet Hirs
275. Wie schreef welke thriller over trio dat in de ban raakt van barkeeper en in underground Hamburg verzeild raakt? Antwoord: Tina Uebel met 'Die Wahrheit über Frankie' (of 'De manipulator')
276. Welk boek van Tomas Ross was eigenlijk bedoeld als scenario voor een film die er nooit kwam? Antwoord: 'De tweede verlosser'
277. Makkie. Wie schrijft thrillers in coffeeshop Spoons en is getrouwd met drijvende kracht achter veelgeprezen HBO-series? Antwoord: Laura Lippman
278. Londense ex-rechercheur tekende deal voor 3 thrillers en komt in 2013 met debuut over rechercheur Sean Corrigan. Wie? Antwoord: Luke Delaney
279. Ex-barkeeper, -broodbakker, -tuinman, -hulpverlener en wetenschappelijk onderzoeker RUG had thrillerdebuut in 2008. Wie? Antwoord: Joost Heyink
280. Ex-dierenarts (VS) schreef thrillers over o.a. autistische wonderkinderen, Darwins bijbel en verdwenen woestijnstad. Wie? Antwoord: James RollinsAnnie van Gansewinkel aka Anne Winkels
282. Welke Canadese beroepsvisser berichtte over pokertoernooien en debuteerde met thriller over vier bevriende ontvoerders? Antwoord: Owen Laukkanen
283. NL Auteur (1933-2006), met zelfde naam als wielrenner, werkte als steward, vertaalde Spillane, debuteerde in 1976. Wie? Antwoord: Jan van Hout
284. Een verknipte cover. Noem auteur en titel. Antwoord: Arnaldur Indridason met 'Grafteken'
285. Alweer een verknipte cover. Noem auteur en titel. Antwoord: Peter Temple met 'De gebroken kust'
286. Wat hebben de schrijfsters Anne Atkins, Sophie Hannah en Marelle Boersma gemeen? Antwoord: 'Moederziel', de titel van een van hun thrillers.
287. Wat gaf de Queen of Crime haar kleinzoon Mathew voor zijn negende verjaardag? Antwoord: Agatha Christie schonk hem de royalty's van haar toneelstuk 'The Mousetrap'
288. 'Down in the Valley' en 'Quite Silent' zijn albumtitels van een Britse singer-songwriter. Onder welk pseudoniem schrijft ze thrillers? Antwoord: Charlotte Williams
289. Welke auteur ging naar de Godolphin School, deed vrijwilligerswerk in Israël in 1968 en werkte in een pub in zomer 1972? Antwoord: Minette Walters
290. Canadese scenarist van o.a. 'Law & Order' schreef eerste thriller over New Yorkse kunstwereld, later bewerkt tot Franse film. Wie? Antwoord: Giles Blunt
291. Een verknipte thrillercover. Noem auteur en titel. Antwoord: Tom Wright met 'Wat de zomer niet overleeft'
292. Hoe heet Brit (1959), kleinzoon van beroemde auteur, die boek schreef over MI6-mol die van Hitler Churchill moet doden? Antwoord: Simon Tolkien
293. VS auteur, met zelfde naam als songwriter, schreef thriller over aanslag op oceaanstomer met waterstofbom en pandemie. Wie? Antwoord: David Zeman
294. Wie schreef thrillers over huisarts wier tienerdochter verdwijnt en reünie van ruziënde acteursfamilie op waddeneiland? Antwoord: Nicolet Steemers
295. Een verknipte cover. Noem auteur en titel. Antwoord: Michael Connelly met 'De val'
296. En nog een verknipte cover. Noem auteur en titel. Antwoord: Peter de Zwaan met 'De voeder'
297. Waarom vond men het beter dat misdaadauteur Frits de Winter onder een pseudoniem ging schrijven? Antwoord: Zijn vader Jan de Winter zat bij dezelfde uitgeverij. Om verwarring te voorkomen koos de zoon voor het pseudoniem Fred Summer.
298. Wie schreef welke thriller over jong stel dat oude lifter meeneemt die onderweg sterft? In z'n koffer zit fors geldbedrag. Antwoord: John Rector met 'De koudste kus'
299. Deze foto verwijst naar een recent verschenen thriller. Noem auteur en titel. Antwoord: James Patterson met 'Het elfde uur'
300. Nederlandse auteur, bekend met I Tjing en Kees de Jongen, maakte in jaren 70 satirische documentaire over geluidshinder. Wie? Antwoord: Gerben Hellinga
301. Welke auteur van ruim 40 boeken, waarvan vijf met speurder uit Oxford, stierf in november in Chiltern Hills, 88 jaar oud? Antwoord: Margaret Yorke
302. Welke Vlaamse misdaadauteur doekte begin dit jaar zijn handel in bouwmaterialen op om fulltime te kunnen schrijven? Antwoord: Jos Pierreux
303. Portret van een twaalf jaar geleden overleden Franse misdaadschrijver. Wie is hij? Antwoord: Jean-Claude Izzo
304. NL auteur gaf in 2011 e-book weg van thriller en biedt nu de paperback te koop aan voor 9,95 euro. Noem auteur & titel. Antwoord: M.P.O. Books met 'Dodelijke hobby'
305. Een verknipte cover. Noem auteur en titel. Antwoord: David Baldacci met 'De verraders'
306. Welke auteur was lid vredeskorps in Liberia en wees als advocaat bij het bijstaan van cliënt op het Geslagen Vrouwen Syndroom? Antwoord: Phillip Margolin
307. Auteur (1938), zoon Overijsselse politieman & Oostenrijkse dienstmaagd, arts in Oeganda, schreef 1e thriller in 1997. Wie? Antwoord: Hilbert Kuik
308. In welke 'Baantjer' wordt een schilder op de Noordermarkt doodgeschoten? Hint: Ook zijn hond overleeft het niet. Antwoord: 'De dood van een kunstenaar'
309. Welke auteur, zoon van theoloog, schreef detectives waarin hoofdpersoon genoemd is naar het Duitse woord voor 'zelfde'? Antwoord: Bernhard Schlink
310. VS-auteur (van Noorse komaf) schreef anti-Disney-thriller en zag ander boek verfilmd worden met daarin Demi Moore. Wie? Antwoord: Carl Hiaasen
311. Welke auteur gebruikt historische figuur (* 1613, gehuwd met Haarlemse Catharina, werkt in haven) in zijn detectives? Antwoord: Ashe Stil
312. Wie zei: 'Er zijn uitgevers die het slechtste uit een auteur naar boven halen in plaats van het beste'? Antwoord: James Patterson