14 december 2013

Pierre Lemaitre - Alex (2013)

HUMOR EN GEWELD IN ORIGINELE ONTVOERINGSTHRILLER


'Alex' is deel twee uit de reeks met commandant Camille Verhoeven. De nog jonge uitgeverij Xander heeft auteur Pierre Lemaitre (1951) terecht in haar armen gesloten. Al eerder bewees deze Franse oud-literatuurdocent buitengewoon bedreven te zijn in het opzetten van ingenieuze, prijswinnende thrillers.

Alex is een jonge vrouw die hardhandig wordt ontvoerd. Als een wild dier wordt ze in een hangende kooi opgesloten. De locatie van de kooi en de beweegredenen van de ontvoerder zijn onbekend, wat commandant Verhoeven en zijn team tamelijk wanhopig maakt. Maar wie is Alex eigenlijk?

Nee, meer gaan we inhoudelijk niet prijsgeven. De hoeveelheid voorkennis is omgekeerd evenredig met het leesplezier. Pierre Lemaitre is meester in het op het verkeerde been zetten van de lezer. Op volkomen onverwachte momenten geeft hij de plot een zwieper van 180 graden. Grimmige, gewelddadige momenten worden afgewisseld met humoristische dialogen, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Lemaitre komt ermee weg in deze uitmuntende, boeiende en originele thriller.

Pierre Lemaitre - Alex. Vertaling: Roelien Vermaant. Uitgeverij Xander, 362 pag.

Geen opmerkingen: