31 juli 2022

Afgunst, woede en wraak (nieuws, 2022)

Inleveren manuscript kost Loes den Hollander geld
Doorgaans slaken auteurs een zucht van verlichting als ze hun nieuwe boek hebben voltooid. Zo niet, Loes den Hollander. Zij bericht hierover op Facebook.

Na haar autobiografische boek Altijd nooit meer over het verlies van haar man Harry, zette bestsellerauteur Loes den Hollander zich weer aan het schrijven van een thriller. Dat boek verschijnt op 11 oktober bij De Crime Compagnie en heet De heks in mij.

Haar nieuwe thriller gaat over afgunst, woede en wraak. Kaia, Jill en Wies hebben één vurige wens gemeen: moeder worden. Dat lijkt niet voor alle drie weggelegd te zijn, twee van hen moeten hun grote verlangen loslaten.

Zo’n teleurstelling doet iets met een vrouw. Het veroorzaakt verdriet, maar ook afgunst, woede en soms zelfs wraakgedachten. Maar wat als je ruimte geeft aan die gevoelens? Wat als je de heks in jou tevoorschijn laat komen en niemand meer veilig is?

Eergisteren rondde Den Hollander de eerste versie af van De heks in mij. 'Het document is nog twee dagen van mij alleen, als ik mijn eigen redactie doe', laat ze weten. 'Dan gaat het naar de manuscriptbeoordelaar, dan is het definitief geen soloproject meer.' Van elk boek las ze de laatste zinnen altijd voor aan haar man Harry. 'Dat heb ik nu wéér gedaan. Ergens luistert hij.'

Vandaag is het manuscript naar de beoordelaar gestuurd. 'Wat zal ik nu eens gaan doen met mijn leven?', vraagt ze zich vertwijfeld af. Ze verzucht: 'Dit gaat weer geld kosten.' 

Loes den Hollander is een echte thrillerkoningin, aldus haar uitgeverij De Crime Compagnie. Ze heeft tientallen titels op haar naam staan. Van haar boeken zijn ruim 1 miljoen exemplaren verkocht. De schrijfster ontving tijdens het Thrillerfestival in Zoetermeer De MAX Gouden Vleermuis 2021 voor haar hele oeuvre.

30 juli 2022

Wordt verwacht 526 (nieuws, 2022)

Een gezin in verval
Bij uitgeverij Cargo verschijnt op 8 september de thriller Iedereen liegt van de Zweedse schrijfster Camilla Grebe, tweevoudig winnaar van de Glazen Sleutel. Over een stiefdochter in de puberteit en een liefhebbende echtgenoot. Of toch niet. 

Maria Foukara leidt een gelukkig leven met haar zoon, en sinds kort met haar geweldige nieuwe liefde Samir en zijn tienerdochter Yasmin. Als op een koude decembernacht Yasmin ineens spoorloos verdwijnt, denkt de politie in eerste instantie aan zelfmoord.

Maria weet niet goed wat ze met de situatie aan moet. Haar stiefdochter was niet makkelijk, maar was dat niet gewoon de puberteit? Hoe kan ze zomaar zijn verdwenen?

Wanneer Samir wordt opgepakt op verdenking van moord op zijn dochter, is Maria totaal van
slag. Heeft Samir zijn dochter uit eerwraak vermoord? Getuigen vertellen dat Yasmin slachtoffer zou zijn van lichamelijk misbruik, en langzaam ontstaan twijfels bij Maria of de dood van Yasmins moeder en zus, jaren geleden, werkelijk het gevolg van een auto-ongeluk was.

Is Samir niet de liefhebbende echtgenoot en vader die Maria dacht dat hij was, maar een gewelddadige man die het niet kon verdragen dat zijn dochter verkering met een Zweedse jongen had? Gewelddadig genoeg om een moord te plegen?

Camilla Grebe (1968) is de eerste vrouwelijke Scandinavische thrillerauteur die voor haar werk twee keer de Glass Key Award ontving. Alleen Stieg Larsson en Arnaldur Indridason gingen haar voor. Grebe heeft inmiddels vier internationaal succesvolle solothrillers op haar naam staan. Grebe was de oprichter van een luisterboekfirma en schreef met haar zus Åsa Träff enkele thrillers rond de psychologe Siri Bergman. Ze woont met haar man en twee kinderen in Portugal.

29 juli 2022

Gesignaleerd 558 (nieuws, 2022)

Peter Römer - De Cock en een dodelijk spel. Baantjer 91  Bij uitgeverij De Fontein verschijnt op 2 augustus het 91ste deel in de reeks rond de Amsterdams bekendste rechercheur: De Cock en een dodelijk spel. 'Een heerlijk boek met een actueel thema!, aldus de uitgeverij. Hoe een partijtje tennis fataal kan aflopen.

De Cock wordt opgeschrikt door de dood van de jonge tennisspeler Daniël Sanders, die vermoord is aangetroffen in een sportschool op de Wallen.

 Deze Daniël blijkt een talentvolle speler te zijn geweest, die na zijn jonge jaren op de Amsterdamse tennisclub GSM, meedraaide in het harde profcircus.

Tijdens het onderzoek blijkt deze vriendelijke jongen echter ook een duistere kant te hebben, en naarmate het onderzoek vordert ontdekken De Cock en Vledder dat de tennisprof onderdeel lijkt te zijn van een sinister spel...

Appie Baantjer, een van 's lands populairste auteurs heeft rechercheur De Cock onsterfelijk gemaakt. Auteur en acteur Peter Römer heeft na het overlijden van Baantjer in 2010 de 'De Cock'-reeks voortgezet met nieuwe delen. Alle delen uit de reeks zijn leverbaar als boek en als e-book.

28 juli 2022

Een partij serieus (column, 2022)


Humor
(Door Peter de Zwaan)

In een week tijd: Rinus Ferdinandusse en Felix Thijssen. Leden van de oude garde die bekend werden toen alle misdaadschrijvers nog met gemak in een café konden om wat te drinken, een beetje ruzie te maken (soms ging iemand te water) en vast te stellen dat het met de Nederlandse misdaadliteratuur nooit wat zou worden. Het leek even goed te komen toen in 1986 de Gouden Strop werd ingesteld, maar na vijftien jaar bleek dat een misverstand.

Gelachen werd er ook veel op die jaarlijkse bijeenkomsten, maar er was maar een klein groepje dat vond dat humor in boeken ook kon. Ferdinandusse en Thijssen hoorden daarbij.

Ik heb niet alle boeken van alle schrijvers gelezen dus ik hou een slag om de arm, maar hoe diep ik ook ga: tot meer dan vijf kom ik niet. Henk Oolbekkink hoort bij die vijf en vrijwel niemand weet nog dat hij er was.

Drie van de vijf dood, nog twee te gaan en dan is het gedaan met de humor in de misdaadboeken. Dan zijn er alleen nog schrijvers die zeggen dat ze zich bezig houden met misdaad en dat misdaad niet, eh, om te lachen is.

Tientallen keren heb ik dat gehoord, honderden. Vooral van vrouwen, want die zijn me toch een partij serieus als het om moord en doodslag gaat, geen glimlach kan er af. Behalve dan bij Janet Evanovich, maar ik heb het nu over Nederlanders en doe de Belgen er maar bij.

In de tijd dat ik lezingen gaf, kwam het onderwerp met regelmaat ter sprake. Of nee, niet liegen nou: bracht ik het met regelmaat ter sprake. Want het gaat me aan het hart, dat gemis aan humor.

Een seriemoordenaar, schiet die echt nooit in de lach? Heeft die echt geen enkel gevoel voor humor? Maakt hij nooit een opmerking waar de man op de barkruk naast hem bier door over de toog sproeit? Een oplichter: altijd maar serieus? Als ik oplichter was en het lukte, dan zou ik elke dag beginnen met een kwartiertje schateren: wat had ik ze gisteren weer te pakken en wie zal ik vandaag te grazen nemen.

Ik heb waardering voor schrijvers die vinden dat het hun taak is om te laten zien dat niet alles in de wereld van de misdaad kommer en kwel is en dat het geen kwaad kan situaties te bedenken en dus te beschrijven waarin ernst net dat absurde randje heeft waardoor een lezer in een grinnik schiet. Hij, lezer, is die bloedserieuze halsafsnijder niet, hij is iemand die, badend door het bloed, een lach laat horen als de overijverige inspecteur uitglijdt en op zijn kont valt.

Ferdinandusse en Thijssen konden scènes met een grappig randje bedenken en zo opschrijven dat je als het ware met ze meelachte, want reken maar dat ze zelf zaten te grinniken toen ze het optikten. Thijssen was wat verfijnder, Ferdinandusse een beetje meer gericht op het komische.

Fijn lezen was dat, vond ik en het heeft me altijd verbaasd waarom er zo weinig jury’s zijn die het een moer kan schelen of een boek is geschreven met een pen (‘fijn pennetje’ zou ik zeggen als ik van clichés hield) of met de achterkant van een boomtak.

'Als het maar spannend is', bijna elk jaar is er wel een jurylid of drie die dat zegt. En humor en spanning verdragen elkaar niet, humor slaat spanning dood. Dat heb ik horen beweren door juryleden, door bibliothecarissen en door collega-schrijvers, maar dat waren dan wel schrijvers die je moet lezen als je naar bed gaat: slaap je sneller.

27 juli 2022

Zijn eigen oog (nieuws, 2022)


Schrijver Felix Thijssen overleden
Misdaadauteur Felix Thijssen is dinsdag 26 juli 2022 overleden op ‘zijn’ tempeliersvesting La Garde’ in het Franse St. Germain de Calberte. Daar woonde hij sinds midden jaren tachtig, samen met zijn echtgenote Fé Mylène. De schrijver is 88 jaar geworden.

Felix Thijssen (Rijswijk, 1933) werd geboren uit een geslacht van journalisten, avonturiers, notarissen, kunstenaars en globetrotters. Hij was lange tijd één van Nederlands bekendste thrillerauteurs. In 1999 won hij met Cleopatra (het eerste Max Winter mysterie) de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandse misdaadroman. In 2006 ontving Felix Thijssen voor Het diepe water de Diamanten Kogel, de Belgische prijs voor de beste misdaadroman. In de Max Winter serie zijn elf delen verschenen.

Thijssen schreef echter niet alleen thrillers. Hij begon zijn schrijversloopbaan als auteur van jeugdboeken, die hij publiceerde onder de pseudoniemen Ruard Lanser en Philip van Akooy. Vervolgens schreef hij sciencefictionromans rond het personage Mark Stevens en een aantal thrillers rond het personage Charlie Mann.

Zijn eigen jeugdervaringen vormden de basis voor
Onder de spekboom, een literaire autobiografie. Verder schreef hij scenario’s voor televisieseries en speelfilms als Bureau Kruislaan, Unit 13, Iris, Help de dokter verzuipt! en Wildschut.

Felix Thijssen is een van de oprichters van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. In een interview naar aanleiding van het winnen van de Diamanten Kogel zei hij: 'Ook zo’n vraag die mensen stellen: Max Winter ben je dat zelf? Natuurlijk ben ik dat niet, maar vooral ook wél, want de schrijver kan niet anders dan zichzelf uitdrukken, hij heeft alleen maar zijn eigen geschiedenis, en zijn eigen oog. In de Talmoed staat het precies goed: ‘We zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien dingen zoals wij zijn’.'

Over de staat van de Nederlandse misdaadliteratuur was Thijssen niet altijd even positief. In een interview met de Volkskrant uit 2008 zei hij dat meer dan de helft van de Nederlandstalige misdaadboeken 'in allerlei opzichten' onder de maat is. 'Elke krakkemikkig schrijvende René Appel-epigoon, die zijn karakters opzadelt met vage lustgevoelens voor de buurvrouw in de aangrenzende doorzonwoning in plaats van zich efficiënt bezig te houden met de vermoorde bankier, heeft nu onverhoeds een psychologische thriller gebaard.'

Thijssen zei zich ook groen en geel te ergeren aan de hype om op elke thriller het etiket '
literair' te plakken. 'In Amerika staat op een boek van Michael Connelly gewoon 'a novel'. Die toevoegingen zijn flauwekul.'

De schrijver vond dat een thriller aan dezelfde kwaliteitseisen moet voldoen als andere literatuur. Hij is kieskeuriger geworden, zeker met de taal. 'Ik kan heel geïrriteerd raken van een zin als '
snel klikte ik de deur open'. Dat moet zijn: 'ik klikte de deur open'. Of als er bijvoorbeeld een zin eindigt met 'zei ze fel'. Dat 'fel' moet weg. Uit de omstandigheden of uit de dialoog moet blijken welke stemming er is.' Ook verafschuwt Thijssen onbegrijpelijke uitlatingen. ,,Een collega schreef eens: 'het uitzichtloze vergezicht'. Dat ontgaat veel mensen. Maar ik zou bij god niet weten wat uitzichtloze vergezichten zijn.'

In 2018 verscheen bij uitgeverij Boekscout de thriller Moordfilm, een van de laatste publicaties van Thijssen. Eigenlijk was het boek een coproductie. Het verhaal is bedacht door de in 1939 geboren Wim 'Bill' van Roosmalen, oud-directeur/grootaandeelhouder van het filmverhuurbedrijf Gofilex. Schrijven was zijn hobby. Van zijn hand verscheen de biografie Mijn leven met film. De publicatie van Moordfilm was een droom van Van Roosmalen, maar die heeft hij  niet zien uitkomen. Hij overleed in 2012. Thijssen die bevriend was met de filmdistributeur, heeft de misdaadroman voltooid. Het verhaal speelt zich af in de filmwereld.

Zie voor uitgebreide bibliografie: http://www.felixthijssen.com 

(met dank aan Jos van Cann)


24 juli 2022

Srillerschrijver (nieuws, 2022)

Rinus Ferdinandusse (foto uit 2001)

Rinus Ferdinandusse overleden
Voormalig Vrij Nederland-hoofdredacteur en thrillerschrijver Rinus Ferdinandusse is zaterdag 23 juli op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het persbureau ANP laten weten. Ferdinandusse gaf van 1969 tot 1991 leiding aan de redactie van Vrij Nederland en was initiator van de Detective & Thrillergids.

Rinus Ferdinandusse kwam in 1959 bij Vrij Nederland werken. Tien jaar later werd hij hoofdredacteur en groeide de populariteit van de krant. De hoofdredacteur bedacht onder meer de Detective & Thrillergids van VN, die uitgroeide tot een gevreesde scherprechter waarvoor misdaadauteurs sidderden en beefden. Na zijn afscheid als hoofdredacteur in 1991 bleef hij actief voor Vrij Nederland.

Ferdinandusse laat een oeuvre van 24 boeken na, voornamelijk misdaadromans. Een van zijn boeken, Naakt over de schutting (1966), werd in 1973 verfilmd door Frans Weisz. In 2001 werd hij gevraagd om het boekengeschenk te schrijven voor de Maand van het Spannende Boek. Dat werd de novelle Dovemansoren.

‘Rinus Ferdinandusse. Een goede vriend. En een voorvechter van het genre. Als criticus vind ik hem overigens veel te mild. Zeker wat betreft de Nederlandse misdaadliteratuur. Hij zou eens een keer iemand echt moeten afmaken. Dat kan helemaal geen kwaad. Zijn eigen boeken lijden aan te veel humor. Ik vind ze ook heel gedateerd, ze zijn op en top jaren zestig.’

Dat zei Tomas Ross ooit in de Parool-rubriek Op de klapstoel. Een vriend die zijn waarheid durft te zeggen. Een vriend ook die samen met je twee misdaadromans schrijft: De mannen van de maandagochtend in 2003 en Kidnap (2004). Deze thriller over de ontvoering van een industrieel was ook een van de laatste publicaties van Ferdinandusse. 

In 2008 gaat Ferdinandusse in VN nog eens goed los als hij een portret schetst van een behoorlijk hitsige en handtastelijke 
Ian Fleming, de geestelijk vader van James Bond. Dat was in de 29ste editie van VN’s Detective & Thrillergids, de roemruchte scherprechter in magazineformaat, die hij in 1980 lanceerde. Sindsdien is zijn naam niet meer in de gids gesignaleerd.

Hervormer
Marinus Daniel Ferdinandusse
 (Goes, 1931) is een van de belangrijkste hervormers van de Nederlandse misdaadroman. Eind jaren zestig en begin jaren zeventig schreef hij zogenoemde ‘srillers’ (een mengvorm van seks en thrillers), met in de hoofdrol de zzp’ende journalist Rutger Maria Lemming. 

De boeken droegen tot de verbeelding sprekende titels: Naakt over de schutting (over de illegale porno-industrie, 23 keer herdrukt en verfilmd), Zij droeg die nacht een paars corset (over een rechts complot tegen het huwelijk van prinses Beatrix en Claus von Amsberg), De brede rug van de Nederlandse maagd, En het hoofd werd op de tafel gezetDe bloedkoralen van de bastaard.

De srillers vielen op door de humor en niet zozeer door de plots. De speciale categorie van domme brigadiers in de boeken krijgt steevast namen van conservatieve politici zoals UdinkBiesheuvel en
Schmelzer.

Grappen
Deze eerste vijf boeken schreef Ferdinandusse als tijdverdrijf, zei hij in een interview met Het Parool. ‘Vroeger was ik in voor grappen.’ In 1983 verschijnt 
De haren van de vos, een thriller waarvan de plot was gebaseerd op de Lockheed-zaak, de smeergeldaffaire waarbij destijds prins Bernhard betrokken was. Dat boek bevat meer spanning en minder grappen. Ferdinandusse daarover: ‘Ik had nu geen zin om al te luchthartig te doen’, legde hij uit. 'Ik had ook meer tijd om te schrijven, hoefde het er niet tussendoor te doen. Ik wilde in ieder geval een plot maken. Ik heb zo lang als criticus over thrillers geschreven, dat ik nu zelf eens moest laten zien, dat ik wel degelijk een plot kan maken.’

In juni 1980 verscheen voor het eerst de door Ferdinandusse geïnitieerde jaarlijkse Detective & Thrillergids bij Vrij Nederland. Een keurkorps van recensenten hield en houdt nog steeds zonder aanziens des persoons de dan verschenen thrillers tegen het licht. Voor de gids bleef Ferdinandusse nog jarenlang bijdragen leveren, ook na zijn vertrek bij VN. ‘Ik heb altijd erg aardig over Nederlandse thrillers geschreven’, zegt hij begin jaren tachtig. ‘Als ik een boek heel slecht vond, besprak ik het niet. Ik heb meer voor een klimaat gezorgd, waarin de Nederlandse thriller kon gedijen. Er zijn een paar mensen die serieus over het genre schrijven. Ik denk, dat het klimaat beter is geworden.’

Dat was nog ver voordat schrijfsters als Saskia NoortSimone van der Vlugt en Esther Verhoef naar het grote publiek doorbraken met hun literaire thrillers. In de Crimezone Thrillerencyclopedie verhaalt Ferdinandusse hoe de vorming van de roemruchte gids tot stand kwam. ‘Op een redactievergadering kwam onze documentalist en thrillerschrijver Martin Koomen met het idee voor een lezersgidsje met de beste en leukste thrillers. Dat sprak me erg aan en VN had toen een aparte kleurenbijlage. De eindredactrice daarvan, Diny van de Manakker (overleden in 2008, pk) is daarna het hart en de motor van alle jaarlijkse gidsen geworden.'

Van meet af aan hanteerde de redactie van de VN-gids het befaamde maar ook vervloekte sterrensysteem. Ferdinandusse: ‘De gids heef er eveneens voor gezorgd dat de Nederlandse thrillerschrijvers in de belangstelling kwamen. Er werd vaak spottend gezegd dat de gids alleen bestond omdat het de hobby van de hoofdredacteur was – het grappige is natuurlijk dat het klopt - maar dat tegelijkertijd iedereen moest erkennen dat de gids zijn waarde elk jaar weer aantoonde.’

Eigen schrijvers eerst
In 1999 wordt Ferdinandusse benaderd door de Stichting CPNB met het verzoek om voor 2001 het geschenkboek voor de Maand van het Spannende Boek te schrijven. De boekpromotor was dat jaar eindelijk door de knieën gegaan voor de boze reacties dan wel smeekbeden van critici en vooral Nederlandse auteurs om eens voor ‘eigen schrijvers eerst’ te kiezen. In de jaren ervoor waren alleen maar buitenlandse auteurs uitgenodigd, zoals David BaldacciMinette WaltersJames EllroyElizabeth George, om maar een paar te noemen.

Ferdinandusse stemde toe en werd prompt in de zomer van 2001 door de CPNB in een reclamecampagne als de ‘godfather van het Nederlandse misdaadboek’ bestempeld. De schrijver vond die benaming onzin. ‘De CPNB was natuurlijk wel blij dat ze die term kon gebruiken, maar ze heeft hem wel zelf verzonnen. Het is voor een groot deel gebaseerd op wat ik deed voor de thrillergids.’

In de bewuste actiemaand verschijnt Dovemansoren, Ferdinandusses eerste fictieboek sinds De haren van de vos. In een interview met de krant Tubantia bekent de auteur dat het schrijven hem ontzettend is meegevallen. Het plezier om met woorden te spelen spat weer van de pagina’s. Neem bijvoorbeeld een prachtig allitererende zin als ‘driftig dubbelen doffers dakpansgewijs duiven’. ‘Ik ben altijd een woordspeler geweest’, zegt Ferdinandusse. ‘Maar mijn eerste boek durf ik niet meer te herlezen, omdat het verziekt is door dit soort grappen.’

Delfts blauw
In Dovemansoren is de hoofdpersoon een niet met naam en toenaam genoemde gepensioneerde hoofdcommissaris. De man, eigenaar van een grote collectie Delfts blauw (waaronder porseleinen handboeien), wordt weer aan zijn arbeidzame verleden herinnerd, als een infiltrante zijn hulp inroept. Ze is gewond en zal later bij hem thuis door bruut geweld aan haar einde komen. De Commissaris ziet het als zijn persoonlijke taak om de moord op de infiltrante te wreken. In Dovemansoren ziet Ferdinandusse kans om knipogen naar nieuwsontwikkelingen te verwerken. Zo bekritiseert hij de dan splinternieuwe Vinex-wijken en beschrijft hij de uitbundig verlopen uitvaart van een topcrimineel.

Zijn Detective & Thrillergids heeft veel effect gehad op de verkoop van misdaadliteratuur, is de stellige overtuiging van Ferdinandusse. ‘Schrijvers en uitgevers ontdekten: er is iets aan de gang. Mensen begonnen erover te praten. Ze belden met de vraag ‘welk boek moet ik meenemen op vakantie?’. Het schrijven over thrillers heeft er volgens mij wel toe geleid dat het publiek ze als normale boeken ging beschouwen. De planken in de boeken kast buigen nu door onder het gewicht van de thrillers. Vroeger durfde je ze niet aan de buitenwereld te tonen.’

Ferdinandusse hekelde in 2001 al de trend van de literaire thriller. Hij zou ook de eerste zijn geweest die het begrip 'literaire thriller' bedacht, in een recensie van het eerste boek van Nicci French. ‘Het is bijna extreem. Elk boek waar ook maar iets in gebeurt, heet nu ineens een thriller, het liefst met ‘literaire’ ervoor. (…) Ik denk dat nog wel eens wordt teruggegrepen naar de oude formule: boeken met één held. Ik hou van boeken waar de spanning voorp staat. Waar iemand, al deducerend en combinerend iets bedenkt waar jij als lezer nooit op zou komen. In het uitdenken van plots zoeken ze het tegenwoordig niet meer.’

23 juli 2022

Een nieuwe oppas (nieuws, 2022)

Vandermeeren is terug
Twee jaar geleden maakte de Vlaamse thrillerauteur Hilde Vandermeeren bekend geen boeken meer te schrijven en terug te keren naar het onderwijs. Maar het schrijfbloed kruipt waar het niet gaan kan. Volgende maand komt ze met een aantal domestic noir-novelles.

Op 16 augustus verschijnt de Home Sweet Home-reeks bestaande uit drie spannende novelles van Hilde Vandermeeren. Alle drie de delen spelen zich af binnen een uitdagende en soms gevaarlijke huiselijke sfeer. Deze domestic noirs, Kinderen eerst, Een woord te veel en Het huis aan de overkant, zijn exclusief beschikbaar als e-book en luisterboek.

In Kinderen eerst weet alleenstaande moeder Jill na een verhuizing een ervaren nieuwe oppas te vinden, die zich al gauw onmisbaar maakt. Maar is die wel zo perfect als ze lijkt?
|
In Een woord te veel vermoedt Cynthia dat haar man vreemdgaat. Ze besluit op onderzoek te gaan, maar stuit daarbij op iets wat ze niet had verwacht. Ineens staat niet alleen haar relatie op het spel, maar ook haar leven.

In Het huis aan de overkant laat Liz haar drukke baan in Londen achter om retraites voor mensen met een burn-out te organiseren op een eiland met slechts twee huizen. Op een afgelegen eiland kunnen de spanningen snel oplopen. Zeker als je niet weet wie je kunt vertrouwen.

De thrillers van de Home Sweet Home-reeks zijn afzonderlijk van elkaar te lezen, zegt uitgeverij Volt.

Hilde Vandermeeren studeerde psychologie. Onlangs werd haar boek Scorpio / The Scorpion’s Head geselecteerd voor de longlist van de cwa Dagger for Crime Fiction in Translation en haar werk werd meermaals bekroond en vertaald. Van haar thriller Stille grond zijn de filmrechten verkocht aan Eyeworks Belgium.

Forenzen (nieuws, 2022)

David Baldacci verzint weer een nieuwe held
John Puller, Will Robie, Amos Decker, Atlee Pine, Aloysius Archer. Namen van helden over wie David Baldacci meerdere thrillers heeft geschreven. De veelschrijver - we tellen zo'n 50 titels op zijn cv, de jeugdromans niet meegerekend - heeft weer een nieuwe protagonist in het leven geroepen. Het is Travis Devine en hij doet iets met geld.


Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt op 26 juli de thriller De 6:20 man van David Baldacci. De uitgever heeft een sticker geplakt op de cover met de tekst 'Wall Street meets The Firm'. 

Voormalig Army Ranger Travis Devine werkt als financieel analist op Wall Street. Zes dagen per week neemt hij de trein van 6:20 om naar New York te forenzen.

Wanneer op een dag een van zijn collega’s wordt vermoord, wordt Travis aangemerkt als verdachte. Tegelijkertijd wordt hij door Homeland Security onder druk gezet om zijn baas, multimiljonair Bradley Cowl, te bespioneren.

Weigeren is geen optie, want de geheime dienst dreigt de duistere reden naar buiten te brengen waarom Travis het leger heeft moeten verlaten. Langzaam maar zeker komt Travis erachter dat de financiële wereld waarin hij verstrikt is geraakt, net zo dodelijk is als de oorlogen waarin hij als Ranger vocht. En veel verraderlijker…

David Baldacci is de auteur van tientallen thrillers, romans, jeugdthrillers en kinderboeken. Hij werd geboren in Virginia en studeerde politieke wetenschappen aan de Virginia Commonwealth University, waar hij cum laude afstudeerde, en rechten aan de University of Virginia. Tijdens deze periode begon hij met schrijven. Na zijn studies was hij negen jaar werkzaam als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C. In 1996 debuteerde hij met Het recht van de macht en vanaf dat moment wijdde hij zich geheel aan het schrijven.

Baldacci's werk is in 45 talen vertaald en wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. Zijn debuut Absolute Power werd in 1997 verfilmd door en met Clint Eastwood. Met zijn Wish You Well Foundation strijdt Baldacci samen met zijn vrouw Michelle al jaar en dag tegen analfabetisme.

22 juli 2022

Cijfers en letters (nieuws, 2022)

Het slechte kan iedereen overkomen
We kunnen de plank misslaan, maar het lijkt alsof de thrillers met een getal in de titel ons de laatste tijd om de oren vliegen. In augustus verschijnt 17 van John Brownlow, Marc Raabe schreef thrillers met titels als Sleutel 17 en Kamer 19 en de Zweedse auteur Anders Roslund kan geen thriller schrijven zonder het cijfer 3 in de titel. Over 2 maanden komt bij uitgeverij Cargo De man van nummer 12 uit, een thriller van Helene Flood.

Een prachtig appartementencomplex in een buitenwijk van Oslo wordt het middelpunt van een moordonderzoek als het lichaam van een bewoner van een van de vier appartementen wordt gevonden. Al snel wordt duidelijk dat de dader toegang heeft gehad tot het pand, waarmee de vier gezinnen in het pand speelbal worden van verdachtmakingen. Is een van hen de moordenaar?

Terwijl elders in de wijk de bewoners zich druk maken om huiskatten die verdwijnen, blijkt dat de vier gezinnen in het complex allemaal een motief hadden, en een van de bewoners vraagt zich af hoelang ze met haar geheim kan leven.

Volgens de uitgeverij verwijdert Helene Flood met pijnlijke precisie het laagje vernis van de menselijke beschaving, en schetst een indringend beeld van hoe het slechte iedereen kan overkomen.

Helene Flood (1982) is psycholoog en wetenschapper en volgde korte tijd een acteursopleiding. Ze woont in Oslo met haar man en twee zoons. In 2020 debuteerde ze met De therapeut, waarmee ze direct de Noorse bestsellerlijsten veroverde. De man van nummer 12 is haar tweede thriller.

  

17 juli 2022

Kamer 306 (nieuws, 2022)

Een fatale faux pasIn september verschijnt bij Horizon, een imprint van Overamstel Uitgevers, de vierde thriller van de Vlaamse scenarist Rudy Morren. Het incident is volgens de uitgeverij 'een huiveringwekkend verhaal waarin niets lijkt wat het is'.

In 
Het incident lees je hoe één misstap een leven kan veranderen in een hel vol waanbeelden en angstdromen, belooft de uitgeverij. 'En hoe de enige manier om uit deze hel te komen al net zo akelig is.'

Het verhaal: de achttienjarige Laura wacht in het Centraal Station tot iemand haar komt ophalen.

Haar broer Quinten heeft het druk met zijn vrienden. Terwijl Maarten, hun vader, op werktrip is in Duitsland, rinkelt in kamer 306 van het Hering Hotel aanhoudend de telefoon. Daar begaat Karen, hun moeder, een faux pas met dramatische gevolgen.

Twee jaar later verkeert het huwelijk van Maarten en Karen nog altijd in een crisis. Een steeds weer opduikende haveloze man, waanbeelden en angstdromen maken Karens leven tot een hel. Als ze met haar verleden in het reine wil komen, moet ze terug naar het Hering Hotel.

Rudy Morren 
(1963) tekende in mei een nieuw contract bij Overamstel Uitgevers. Hij werd bekend als acteur en schrijft sinds een tiental jaar ook scenario's van films en spannende reeksen voor de Vlaamse televisie, zoals Zone Stad (VTM), Deadline 14/10 (VTM) en Gent-West (VIER).

Zijn thrillerdebuut 
Wild vlees (2019) werd goed ontvangen door pers en publiek. En er volgde meer succes: met zijn tweede thriller Sneeuwspoor (2020) won Morren de Knack Hercule Poirotprijs. Van Sneeuwspoor zijn inmiddels de filmrechten verkocht. Vorig jaar verscheen Verdronken land, dat eveneens genomineerd werd voor de Knack Hercule Poirotprijs.

Geen aantrekkelijke vrouwen (nieuws, 2022)

Jac. Toes: 'Thrillersucces is niet genderneutraal'   Gouden Strop-winnaar Jac. Toes had zich er al eerder over verbaasd: het succes dat hij met zijn schrijfkompaan Thomas Hoeps boekt in Duitstalige landen, leidt vooralsnog niet tot publicatie bij een Nederlandse uitgever van hun laatste thriller Der Tallinn-Twist. In De Gelderlander spreekt hij zich er opnieuw over uit. 'Het succes in Nederland is niet genderneutraal.'

In februari van dit jaar brachten Jac. Toes en Thomas Hoeps opnieuw samen een thriller uit: Der Tallinn-Twist. Niet veel later vielen Russische troepen onder het mom van 'een speciale militaire operatie' Oekraïne binnen. Hun boek, dat speelt in Estland en waarin de dreiging van de Russen een grote rol speelt, was ineens actueler dan ooit. De tweede druk komt er in Duitsland al aan, een Estse vertaling is in de maak. Ook komt er een vervolg aan. Maar vooralsnog is er geen uitgever in Nederland die er een vertaling tegenaan gooit. 

Jac. Toes zegt in De Gelderlander over het succes van het boek: 'We hebben een snaar geraakt bij mensen door die inval van de Russen. Dat hadden we nooit voorspeld. Begin 2020 gingen we naar Tallinn om research voor ons boek te doen. We spraken veel mensen en de angst voor de Russen kwam in al die gesprekken terug. Concrete dreiging was er op dat moment nog niet. Maar die angst kwam telkens terug. Dat is fascinerend en speelt een rol in ons boek.'

De schrijvers staan er versteld van dat Der Tallinn-Twist nog niet tot een Nederlandse vertaling heeft geleid. 'Een uitgever heeft hiermee goud in handen. (...) Ik ga niet klagen, hoor. De markt heeft altijd gelijk. Thomas en ik zijn geen aantrekkelijke jonge vrouwen. Je ziet dat misdaadfictie in Nederland vaak door vrouwen wordt geschreven. Het Saskia Noort-effect. Het succes in Nederland is niet genderneutraal.'

Toes laat het er nog niet bij zitten. De publicatie in De Gelderlander is 'weer een keitje op de weg die naar publicatie in mijn eigen heimat leidt'. En het 'offensiefje' is nog niet ten einde, belooft hij.

(Bron: De Gelderlander)

15 juli 2022

Witwassers en KGB'ers (nieuws, 2022)

BBC-presentator scoort met hoogbejaarde speurders  Dat je met fictie over actieve mensen op hoge leeftijd kunt scoren, weten we sinds het succes van Hendrik Groen. Ook BBC-presentator Richard Osman heeft dat gat in de markt ontdekt. Met zijn De moordclub (op donderdag) verdiende hij de titel van bestverkochte boek van Engeland in 2020. In november verschijnt bij uitgeverij Cargo al het derde deel in deze reeks: Het schot dat niemand raakte 

De hoogbejaarde speurende leden van de moordclub verheugen zich op eindelijk weer eens een normale donderdag om bij te kletsen. Maar helaas, hun rust is van korte duur. Een plaatselijke televisie-beroemdheid is op zoek naar een sensationele scoop en de amateurspeurders laten zich maar al te graag inzetten om twee onopgeloste moorden te onderzoeken.

Ondertussen hoopt Elizabeth, de officieuze leider van de moordclub, haar verleden bij de inlichtingendienst eindelijk achter zich te laten. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk, want ze krijgt onverwachts bezoek van een oude vijand, die haar een ultimatum stelt: ze moet iemand vermoorden, anders wordt ze zelf vermoord.

Terwijl Elizabeth worstelt met haar geweten, duiken de andere leden van de moordclub in het mysterie van de twee oude moorden. Ze worden geholpen door een bonte stoet aan nieuwkomers (onder wie televisiesterren, witwassers en voormalig KGB’ers) en ontdekken een verband tussen de moordenaar en de missie van Elizabeth. Zullen ze de zaak op tijd oplossen om haar te redden? Wij van De Spanningsblog verwachten van wel. 

Richard Osman is televisieproducent en de presentator van populaire programma's op de BBC. De moordclub (op donderdag) was zijn debuut en is het bestverkochte boek van Engeland in 2020. Ook in Nederland is het boek goed ontvangen en werd het meermaals herdrukt. Steven Spielberg heeft de filmrechten gekocht.

Ook het vervolg, De man die twee keer doodging, was zeer succesvol. Van beide boeken zijn inmiddels wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht.

Wordt verwacht 525 (nieuws, 2022)

Het lijk in de muur
De IJslandse thrillermeester Arnaldur Indriðason laat weer van zich lezen. Op 11 oktober verschijnt bij uitgeverij Volt een nieuwe thriller in de serie rond speurder Konràð: Vallende stenen.

In een huis in Reykjavík wordt een gruwelijke ontdekking gedaan. Er heeft tientallen jaren een lijk verborgen gelegen, ingemetseld in een keldermuur. Welk drama heeft zich hier destijds afgespeeld? En is de dader nu nog te achterhalen?

Ondertussen duikt de gepensioneerde politieman Konráð verder in de onopgeloste moordzaak van zijn vader, maar daarmee brengt hij zichzelf in gevaar. Want heeft hij toentertijd de politie wel de volledige waarheid verteld? Had hij het verleden niet beter kunnen laten rusten?

Vallende stenen is, zegt de uitgever, 'een aangrijpende en complexe misdaadroman over geheimen, weerloosheid en noodlottige misstappen'.

Arnaldur Indriðason is historicus en schrijver. Hij is winnaar van de Martin Beck Award (voor de beste thriller in Noord-Europa) en de cwa Gold Dagger Award (de grootste prijs voor het spannende boek). Van zijn boeken zijn wereldwijd vijftien miljoen exemplaren verkocht.


12 juli 2022

Wordt verwacht 524 (nieuws, 2022)

Het lijk in de container
Op 6 september verschijnt bij HarperCollins Holland de thriller Waterkoud van het Finse duo met de niet lekker bekkende auteursnaam A.M. Ollikainen. Maar ze kunnen er niets aan doen: zo heten ze nu eenmaal. 

De eigenaren van een landhuis aan de kust van Helsinki worden onaangenaam verrast door een aangespoelde vrachtcontainer, waarin zich het lijk van een zwarte vrouw bevindt.

De met zeewater gevulde container is afkomstig van het bedrijf van de Finse zakenman Juhana Lehmusoja. Alle sporen leiden naar zijn familie en verdachte zakelijke transacties in Afrika. Inspecteur Paula Pihlaja onderzoekt de zaak en vraagt zich af of er een link is tussen de onbekende gevonden vrouw en de Afrikaanse adoptiefzoon van de familie.

Jaren geleden heeft Paula haar eigen zoon af moeten staan voor adoptie, waardoor deze zaak haar extra raakt. Die jongen wordt nu ook beschuldigd van doodslag. Lukt het haar de containerzaak op te lossen – en tegelijkertijd iets voor haar zoon te betekenen?

Waterkoud is het eerste deel in een nieuwe crimeserie met Paula Pihlaja in de hoofdrol. Bij World of Thrillers is Waterkoud Thriller van de Maand van september. A.M. Ollikainen is het pseudoniem van het echtpaar Aki en Milla Ollikainen. Aki publiceerde drie romans, won verschillende literatuurprijzen en stond op de longlist van de Man Booker Prize en de Europese Literatuurprijs. Milla publiceerde drie thrillers en won de verhalenwedstrijd van de Finnish Detective Society. Ze wonen samen met hun twee kinderen in het zuiden van Finland.

09 juli 2022

Wordt verwacht 523 (nieuws, 2022)

Scenarist debuteert met thriller over huurmoordenaars    Bij uitgeverij The House of Books verschijnt in augustus de thriller 17 van de auteur John Brownlow. Het is het thrillerdebuut van deze Britse scenarist. Geknipt leesvoer voor de fans van Ik ben Pelgrim van Terry Hayes, belooft de uitgever.

Zeventien is niet alleen een getal, maar ook een naam. Zeventien is uitverkoren om de meest gevreesde huurmoordenaar ter wereld te worden. Zestien andere huurmoordenaars gingen hem de afgelopen decennia voor.

Maar omdat er maar één de beste kan zijn, moet Zeventien zijn concurrentie uitschakelen. Zijn doelwit is zijn voorganger, nummer Zestien. Net als hij ooit ook het doelwit van Achttien zal zijn.

Maar de moord op Zestien verloopt niet volgens plan en er ontspint zich een spectaculair duel tussen twee moordenaars, beiden zijn op de toppen van hun kunnen. Wanneer het gevecht een status quo bereikt, wordt duidelijk wat het echte doelwit is. De twee moeten de handen ineenslaan om de echte vijand te verslaan en een veel ingrijpendere ramp te voorkomen.

John Brownlow (1964, Lincoln, Verenigd Koninkrijk) is scenarist en auteur. Hij woont twee uur ten noorden van Toronto en schreef o.a. het scenario voor de film Sylvia, de tv-serie Fleming en de serie The Miniaturist, naar de bestseller Het huis aan de Gouden Bocht van Jessie Burton. Zeventien is zijn eerste thriller. Brownlow is ook singer-songwriter met zijn roots in de Britpop. In 2000 verkocht hij zijn muziekinstrumenten om een emigratie naar Canada te bekostigen. In 2007 begon hij weer muziek te maken. 

Gesignaleerd 557 (nieuws, 2022)

Jens Henrik Jensen  - Oxen
Bij uitgeverij A.W. Bruna is deze week de thriller Oxen. Gladiator van de Jens Hendrik Jensen verschenen. HEt gaat om het vijfde deel in de serie rond de oorlogsveteraan Niels Oxen.

Met tegenzin is voormalig topmilitair Niels Oxen begonnen aan de behandeling van de PTSS die hem al jaren plaagt. Een psycholoog haalt hem over om tijdens een survivaltrip naar een afgelegen gebied mentor te worden van een groep veteranen die ook lijden aan PTSS.

Als hij thuiskomt, wordt hij opgewacht door een oude bekende: Axel Mossman van PET, de Deense nationale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Hij is tegensputterend met pensioen gegaan, maar is door zijn opvolger gestuurd om Oxen te vragen PET te helpen in een explosieve zaak: een aantal oorlogsveteranen is op verschillende plaatsen in het land geliquideerd, en de vaardigheden van Oxen als ervaren soldaat en als scherpzinnig onderzoeker zijn nodig.

Wanneer Oxen akkoord gaat wordt hij herenigd met zijn oude partner en vriendin Margrethe Franck, en de twee proberen de vele draden van de complexe zaak te verbinden. Midden in het onderzoek verliest Margrethe Franck plotseling het contact met Oxen. Hij is ogenschijnlijk van de aardbodem verdwenen en zij begint aan een wanhopige zoektocht.

Oxen levert op zijn beurt een strijd op leven en dood met onbekende vijanden die geen enkele waarde lijken te hechten aan menselijk leven.
 

Jens Henrik Jensen (1963), auteur en journalist, schreef al diverse thrillers voordat hij definitief doorbrak met De hondenmoorden, het eerste deel in zijn fenomenale Oxen-reeks. Met het tweede boek over de getraumatiseerde oorlogsveteraan Niels Oxen, De schaduwmannen, vestigde hij definitief zijn naam bij de top van de Deense thrillerschrijvers. Inmiddels verschenen ook het derde en vierde deel in de reeks, Bevroren vlammen en Wolf.

On
langs werden de filmrechten voor OXEN verkocht aan SF Studios, de grootste filmmaatschappij van Scandinavië. De boeken van Jensen verschijnen in veertien Europese landen.

Na Bonuskind (nieuws, 2022)

Saskia Noort komt met De nazaten
Als je een vervolg wilt schrijven op je boek uit 2013, dan is het verstandig om die titel nog eens te herlezen. En krijg je op vragen als 'hoe zat dat ook alweer?' vanzelf antwoord. Dat is wat Saskia Noort deze dagen doet, meldt ze op Twitter. Want volgend jaar staat een vervolg op haar bestseller Debet in de planning.

Op Twitter gaf Saskia Noort al de nieuwe titel van het boek vrij: De nazaten. Meer informatie wilde ze nog niet aan De Spanningsblog verstrekken. 'Daar is het nog veel te vroeg voor.'

Maar zoals gezegd, De nazaten is een vervolg op Debet, die op zijn beurt een vervolg was op Noorts later verfilmde kassucces De eetclub uit 2004. Met De nazaten breit ze een slot aan dit drieluik.

Hoe zat het ook al weer in DebetHet groepje vrienden dat zich tien jaar eerder in De eetclub overgaf aan culinaire en andere uitspattingen, is door de tand des tijds en economische malaise niet gespaard gebleven. Alleen Karen van de Made, vrouw van tv-producent Michel Brouwers, heeft met gezin haar luxeleventje voortgezet in het Gooi. Maar daar komt abrupt een eind aan als Brouwers, maker van de geflopte talentenjacht May the best Voice win, zijn Audi allroad quattro op de Duitse Autobahn om een betonnen paal heen vouwt.

'Hij voelt hoe zijn lichaam zich vult met pijn, hoe zijn gewrichten uit elkaar worden getrokken en zijn nek knakt als een luciferhoutje.'

Karen ontdekt dat haar leven in welstand een grote farce was. Terwijl zij de rol van 'het vrouwtje thuis' speelde, stond haar echtgenoot bij sommige leden van hun vriendengroep aan de linkerkant van de balans, de debetkant.


Geholpen door haar ex-minnaar Simon keert Karen samen met haar puberdochters terug naar Bergen, het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp waar alle ellende begon. Daar probeert ze de waarheid over de vriendengroep van weleer boven de eettafel te krijgen. Zoals de titel doet vermoeden gaat de nieuwe thriller meer dan waarschijnlijk over het nageslacht van de hoofdrolspelers uit Debet.

Bonuskind, Noorts jongste thriller, verscheen in 2020. Het was met 100.000 exemplaren het bestverkochte boek van dat jaar.  Van haar boeken zijn in totaal meer dan 3,5 miljoen exemplaren verkocht. 

03 juli 2022

Wordt verwacht 522 (nieuws, 2022)

Impulsief en bijgelovig
De Vlaamse auteur Tine Bergen is van vele literaire markten thuis. Ze schreef jeugdboeken, fictie en non-fictie voor volwassenen. In november voegt ze een nieuwe thriller aan haar oeuvre toe. Dan verschijnt bij uitgeverij Vrijdag de spannende roman Kwaad bloed.

Leuven, donderdagavond. Zeven studenten zitten opgesloten in de keuken van hun studentenhuis.

Zes leven. De zevende, Vinz, is dood.

Zijn beste vriend Serge heeft gezworen dat iedereen pas naar buiten mag als de moordenaar zichzelf bekend heeft gemaakt. Vinz was altijd in voor een feestje of een uitdaging. Hij was ook heel impulsief en bijgelovig. En hij heeft een bijzonder (invloed)rijke grootvader die zijn enige kleinzoon altijd de hand boven het hoofd houdt.

Naarmate de nacht vordert en de sfeer grimmiger wordt, worden steeds meer roddels, beschuldigingen en geheimen op tafel gelegd. Ieder van hen heeft goede redenen om Vinz te vermoorden.

Maar wie heeft de beste redenen? Of wie vond dat hij reden genoeg had? Want misschien was Vinz wel vooral goed in het zetten van kwaad bloed. En ook kwaad bloed kruipt waar het niet gaan kan. 

Tine Bergen (1981) is journalist en auteur. Ze schreef eerder de thrillers Vissen praten niet, Koekoeksjong en Zullen we het liefde noemen? 

UPDATE 4 januari 2023: De publicatiedatum van Kwaad bloed is verschoven naar 18 januari 2023

Volbloed misdaadauteur (nieuws, 2022)

Nog een keer Aspe
Het is al weer een jaar geleden dat de bestverkopende Vlaamse misdaadauteur ons is ontvallen. Maar er komt toch nog nieuw werk van Pieter Aspe aan. In september verschijnt onder de vlag van imprint Aspe NV het boek Volbloed met vier nog nooit eerder gebundelde verhalen.

In Grof wild verrast een vrouw haar echtgenoot, een succesvolle zakenman, met een korte vakantie in een afgelegen chalet in de Ardennen. Maar wat een gezellige week zou moeten worden, ontaardt in een nachtmerrie zonder weerga.

In De Japanse tuin wordt een lijk gevonden aan de Hasseltse Kolenkaai, met op het lichaam een lidmaatschapskaart van de bibliotheek. Het onderzoek spitst zich toe op het Limburgse zakenmilieu en daar komen heel wat duistere zaken aan het licht.

In Kat en muis wordt de weinig populaire hoofdredactrice van een roddelblad met de dood bedreigd na de publicatie van een artikel over het verleden van een wielrenner. Daar trekt ze zich niets van aan, tot er iets gebeurt waardoor deze gehaaide vrouw in een bang muisje verandert.

In De laatste rit onderzoeken commissaris Van In en zijn rechterhand Versavel aan de vooravond van de Tour de France een doodsbedreiging aan het adres van Vlaanderens bekendste wielrenner. Van In en Versavel genieten met volle teugen van de luxe die hun ten deel valt, maar beseffen ook dat hun aandacht geen moment mag verslappen. Al gauw blijkt dat er diverse mensen zijn die zich merkwaardig gedragen als de speurders te dicht in hun buurt komen.

Pieter Aspe was een van de succesvolste Vlaamse schrijvers van de afgelopen decennia en wordt beschouwd als een van de grondleggers van het misdaadgenre. Zijn boeken zijn in tien talen vertaald en wereldwijd werden meer dan 3,5 miljoen exemplaren verkocht. Hij overleed in 2021.