22 april 2016

Dynamiek (nieuws, 2016)

MILJOENENCONTRACT VOOR THRILLERS VAN OUD-CONSULTANT

De spraakmaker van de laatste London Book Fair is een voormalig managementadviseur die een miljoenencontract heeft getekend voor een serie boeken 'vol seks en geweld' over een tweeling.

Chloé Esposito (foto) nam in de zomer van 2015 ontslag als consultant en tekende in op een schrijfcursus aan de Faber Academy in Londen. En boekte een wel heel gunstig resultaat: met diverse uitgevers van over de hele wereld heeft ze deals gesloten voor het leveren van drie boeken. De drie romans, Mad, Bad en Dangerous to Know getiteld, gaat over één van een tweeling, die denkt dat haar tweelingzus dood is.

Naar verluidt zijn de contracten die Esposito met acht landen getekend heeft al meer dan 2,5 miljoen euro waard. De schrijfster is ook al in gesprek met een Hollywoodstudio over een verfilming van haar boeken.

'Het is mijn eerste roman, maar hiervoor heb ik er al honderden geschreven maar nooit voltooid', zegt Esposito in The Guardian. 'In juli vorig jaar stopte ik met werken om me te focussen op mijn dochter, mijn boek en om ervoor te zorgen dat mijn huis er niet als een oorlogsgebied ging uitzien. Dit moet een droom zijn. Dit is wat iedere schrijver wil. Ik wacht tot ik wakker word.'

Esposito's literair agent Simon Trewin liet weten dat hij sinds lange tijd niet meer zo'n dynamiek rond een boek heeft meegemaakt. 'Het is een thriller met een buitengewoon origineel plot. Het gaat om tweelingzussen. De een leidt een aantrekkelijk leven, de ander is een Bridget Jones-achtig type dat in Londen woont, haar werk en haar flatgenoot verafschuwt.' De laatste probeert niet alleen haar zusters leven te 'stelen', maar het ook zelf te leiden. Trewin heeft het boek inmiddels horen bestempelen als 'American Psycho voor de generatie van Gone Girl-lezers'. De twee andere delen in de serie zijn standalone thrillers, maar wel met dezelfde hoofdrolspeelster.

(Bron: Hebban.nl)

Onder de groene weilanden (nieuws, 2016)

VOORLAATSTE THRILLER RUTH RENDELL VERSCHIJNT DEZE ZOMER

Toen Ruth Rendell in mei vorig jaar op 85-jarige leeftijd overleed, waren enkele van haar boeken nog niet in het Nederlands verschenen. Uitgeverij A.W. Bruna is nu bezig met een inhaalslag en brengt deze zomer de vertaling van The Girl Next Door op de markt.

The Girl Next Door is de voorlaatste thriller van Ruth Rendell en de laatste die zij in haar leven gepubliceerd heeft zien worden. Voordat Rendell in januari 2015 door een beroerte werd getroffen had ze net het manuscript van haar laatste misdaadroman Dark Corners voltooid. Die kwam vorig najaar in Engeland uit.

The Girl Next Door verschijnt als Het buurmeisje op 7 juni bij uitgeverij A.W. Bruna in Nederlandse vertaling. Het is Rendells negenentwintigste standalone thriller. In de Inspector Wexford-serie verschenen 24 misdaadromans en onder het pseudoniem Barbara Vine schreef Rendell ook nog ruim een dozijn thrillers.

Het buurmeisje grijpt terug naar de dagen voordat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. In de aanloop naar de oorlog werd onder de groene weilanden van Loughton in Essex een netwerk van tunnels gegraven. Een groep kinderen ontdekt die en maakt er hun geheime speelplek van.

Zeventig jaar later is de wereld veranderd. Ontwikkelaars hebben het groene landschap voorgoed veranderd. Vrienden uit het verleden zijn getrouwd, gestorven, verhuisd of verdwenen. Bij de bouw van een nieuw huis wordt een vreselijke ontdekking gedaan, een geheim dat tientallen jaren geleden begraven is. Een overbelaste politie-inspecteur, die zijn handen meer dan vol heeft aan misdaden in het heden, moet nu een mogelijke moordzaak gaan onderzoeken.

Ruth Rendell (1930-2015) schreef haar eerste boek in 1964. Wereldwijd werd ze beschouwd als de ‘koningin van de misdaadliteratuur’. Onder het pseudoniem Barbara Vine schreef ze vooral psychologische thrillers. Naast haar schrijfcarrière had Rendell ook een politieke functie: sinds 1997 had ze de titel barones, en een zetel in het Britse Hogerhuis.

(Bron: Hebban.nl)

Afgehakt vrouwenbeen (nieuws, 2016)

J.K. ROWLING OP LONGLIST THRILLERPRIJS

Robert Galbraith, oftewel J.K. Rowling, staat met de misdaadroman Career of Evil (Het slechte pad, in Nederlandse vertaling) op de longlist van de Theakstons Old Peculier crime novel of the year award. Oud-winnaars Val McDermid en Mark Billingham maken eveneens kans op deze thrillerprijs.


Het is de eerste nominatie voor een literaire onderscheiding voor het alter ego van de Schotse bestsellerschrijfster J.K. Rowling. In Het slechte pad krijgt Robin Ellacott, assistent van detective Cormoran Strike, een gruwelijk pakketje toegestuurd: een afgehakt vrouwenbeen.

Robert Galbraith heeft geduchte tegenstanders in de stijd om de award, waar een cheque van omgerekend bijna 4.000 euro aan hangt. Naast voormalig laureaten McDermid en Billingham staat ook bestsellerauteur Ann Cleeves op de achttien namen tellende lijst. Ook de veelgeprezen debutante Renee Knight staat met haar Disclaimer, waarin een vrouw een boek leest waarin haar meest duistere geheimen staan, op de lijst, evenals Lisa McInerney, die met haar The Glorious Heresies ook al de longlist van de Bailey's women's prize for fiction heeft bereikt.

Verder telt de lijst nog twee andere eerstelingen: Ruth Ware en Clare Mackintosh met respectievelijk In a Dark Wood (In een donker donker bos) en I Let You Go. In de eerste loopt een feestje behoorlijk verkeerd af, de andere opent met de dood van een vijfjarig kind, overreden door een automobilist.

De shortlist wordt op 31 mei bekendgemaakt. Op het 14de Theakstons Old Peculier-thrillerfestival in Harrogate wordt op 21 juli de winnaar gehuldigd. Vorig jaar won Sara Hilary met haar debuut Someone Else's Skin.

(Bron: Hebban.nl)

Ritme (nieuws, 2016)

'NIEUW MILLENNIUM-DEEL MEER IN RAYMOND CHANDLER-STIJL'

De Zweedse schrijver David Lagercrantz, die met succes de Millennium-serie van wijlen Stieg Larsson voortzet, heeft aangekondigd dat het vijfde deel in de reeks in een andere stijl wordt geschreven. Iets meer zoals Raymond Chandler deed of Lagercrantz zelf in zijn biografie van voetballer Zlatan Ibrahimovic.

Stieg Larsson was bij leven en welzijn van plan om tien delen van zijn Millennium-thrillerreeks te schrijven. Maar de Zweedse journalist stierf in 2004 onverwacht aan een hartaanval. Hij had toen net het derde deel van zijn reeks voltooid. Het wereldwijde succes van zijn boeken heeft hij niet kunnen meemaken.

Het vierde deel in de serie, Wat ons niet zal doden, werd geschreven door misdaadjournalist David Lagercrantz. Hij baseerde zich op de karakters, met name Lisbeth Salander, die Larsson had gecreëerd.

Lagercrantz (53) zei in een interview met de Zweedse krant DN dat Wat ons niet zal doden nogal lange passages bevatte over onder andere zwarte gaten. De nieuwe thriller die in het voorjaar van 2017 uitkomt en in 56 landen wordt gepubliceerd, zal minder 'technisch' zijn en een meer directe, bondige stijl hebben, zoals Raymond Chandler die hanteerde. Lagercrantz zei dat deze stijl hem wel met problemen opzadelde. 'Het is veel moeilijker om hard-boiled fictie te schrijven dan ik dacht. Goede hard-boiled proza vereist ritme. Je moet met zinnen variëren, ook al zijn ze kort. Ik zal meer schrijven als Chandler of zoals ik deed in de biografie van Zlatan Ibrahimovic, de voetballer die bekend staat om zijn (zelf)spot.'

De eerste drie Millennium-thrillers verkochten wereldwijd 80 miljoen exemplaren. Van Lagercrantz' thriller werden 3,5 miljoen exemplaren afgezet. De publicatie van het zesde boek is in 2019.

(Bron: Hebban.nl)

15 april 2016

Stijlvolle crimineel (nieuws, 2016)

DRUGSBAAS DIE AUTEUR WERD OVERLEDEN

Howard Marks, de drugssmokkelaar die thrillerauteur werd, is afgelopen zondag op 70-jarige leeftijd overleden. Marks liet vorig jaar weten dat bij hem darmkanker was vastgesteld. Hij werd in 1990 in de Verenigde Staten veroordeeld wegens de smokkel van cannabis. Hij schreef daarover in de autobiografie 'Mr. Nice', die een bestseller werd.

Zijn carrière als drugssmokkelaar begon in de jaren zeventig in nadat Howard Marks (1945) zijn studie natuurkunde aan Oxford University met succes had afgerond. In 1988 leidde een operatie van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA tot zijn arrestatie in Spanje en uitlevering aan de VS. Hij kreeg 25 jaar gevangenisstraf maar mocht wegens goed gedrag in 1995 de gevangenis verlaten. Marks werd gezien als de ‘meest stijlvolle en aardigste crimineel ooit’.

In 1996 tekende hij zijn levensverhaal op in zijn bestseller Mr. Nice (1996), die eind 2010 werd verfilmd met in de hoofdrollen Rhys Ifans en Chloë Sevigny. Daarnaast vergaarde hij bekendheid met zijn spectaculaire live-voordrachten over zijn turbulente leven, zijn populaire website en zijn bedrijfje in cannabiszaad, de Mr. Nice Seed Bank.

Marks schreef daarna nog enkele thrillers, waaronder Sympathy for the devil (in 2010 in Nederlandse vertaling verschenen als Dansen met de duivel) en The score (2013) met detective Catrin Price in de hoofdrol.

(Bron: Hebban.nl)

Bloed in de polder (nieuws, 2016)

AVOND VAN HET SPANNENDE BOEK WEER BESLOTEN AANGELEGENHEID

Vorig jaar liet de Stichting CPNB de Avond van het Spannende Boek vallen als groots opgezet publieksevenement. En dat concept is blijkbaar bevallen. De officiële aftrap van de Spannende Boeken Weken is opnieuw een besloten aangelegenheid.


Dit jaar vindt de Avond plaats op donderdag 2 juni. De plaats delict is onveranderd: het voormalig mortuarium Lab 111in Amsterdam. 'Het is een feest voor uitgevers en schrijvers van spannende boeken, voor recensenten en misdaadjournalisten', laat de organiserende Stichting CPNB weten. Traditiegetrouw opent de Avond met de bekendmaking van de winnaars van de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, en de Schaduwprijs, de bekroning van het beste Nederlandstalige thrillerdebuut.

De Strop wordt voor de dertigste keer uitgereikt. De winnaar krijgt een cheque van tienduizend euro en een sculptuur van Marianne van den Heuvel. De Schaduwprijs werd voor het eerst in 1997 toegekend om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De winnaar ontvangt een geldbedrag van duizend euro en een zeefdruk van Havank.

Bloed in de polder is het motto van de Spannende Boeken Weken die van 3 tot en met 19 juni duren. Centraal staat dan de thriller van Hollandse bodem. Dit jaar wordt voor het eerst de Maand van het Spannende Boek ingekort naar ruim twee weken. 'Op veler verzoek wordt de campagne compacter, maar niet kleiner', meldt de CPNB. De organisatie zegt uit te pakken met 'succesvolle thrillerauteurs (...) en de grootste mediacampagne in jaren'. Over extra evenementen in deze campagneweken wordt niet gerept op de site van de CPNB. Ook de website spannendeboekenweken.nl verstrekt daarover vooralsnog geen nadere informatie.

Schrijver van het geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken is thrillerauteur, scenarist én rechercheur Simon de Waal. Hij schreef de novelle Vector, die klanten van boekwinkels cadeau krijgen bij besteding van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. In Vector krijgt een demente oude man in een tehuis in Rusland regelmatig bezoek van zijn zoon. Junior krijgt in de gaten dat hij niet de enige is die zijn vader opzoekt, ook een andere man verschijnt regelmatig. Die krijgt wel reacties van de oude man, met name als het woord Vector valt. De zoon gaat op onderzoek uit. Zijn speurtocht brengt hem weer terug naar Nederland waar hij is opgegroeid. Het blijkt te gaan om ampullen met het levensgevaarlijke Marburg virus. Als die in verkeerde handen vallen, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Zijn vader heeft, na de plotselinge sluiting van het instituut waar hij werkte, de ampullen proberen te verbergen. Maar nu is de jacht op het kostbare spul geopend.

Als geschenkauteur doet Simon de Waal een tournee langs een tiental boekhandels in Nederland. En op de Avond van het Spannende Boek is hij uiteraard eregast.

(Bron: Hebban.nl)

09 april 2016

The Beast of Birkenshaw (nieuws, 2016)

DENISE MINA SCHRIJFT THRILLER OVER SERIEMOORDENAAR PETER MANUEL

De Schotse thrillerschrijfster Denise Mina komt volgend jaar met een thriller over de serial killer Peter Manuel. Deze crimineel zaaide dood en verderf in de jaren vijftig in de omgeving van Glasgow.


De thriller van Denise Mina, The Long Drop, wordt in maart 2017 op de markt gebracht door haar nieuwe uitgeverij Harvill Secker, die een jaar later ook een nieuwe misdaadroman van haar, de eerste in een nieuwe reeks, zal uitbrengen.The Long Drop wordt omschreven als 'een atmosferische literaire thriller' over de seriemoordenaar Peter Manuel, die uiteindelijk werd berecht en als een van de laatste gevangenen in Schotland ter dood werd gebracht. Mina beschrijft onder meer 'een buitengewoon verontrustende nacht' die de moordenaar doorbrengt met de echtgenoot en de vader van twee van zijn slachtoffers.

Peter Thomas Anthony Manuel (1927) was een in de VS geboren Schot, die werd veroordeeld voor de moord op zeven mensen in het zuiden van Schotland in de periode van 1956 tot januari 1958. Aangenomen wordt dat Manuel, die van de pers de bijnaam The Beast of Birkenshaw kreeg, naast deze zeven nog twee anderen heeft omgebracht.

Manuel werd onder meer veroordeeld wegens de moord op Marion Watt (45), haar dochter Vivienne (17) en zus/tante Margaret Brown (41). De drie werden in hun huis in Glasgow doodgeschoten. Manuels andere slachtoffers waren Peter (45), Doris (42) en Michael Smart (10). Ook deze drie werden in hun huis doodgeschoten. Na de moord verbleef Manuel nog een week in de woning, waar hij zich te goed deed aan maaltijden en de huiskat te eten gat en er vervolgens met de auto van de familie Smart er vandoor ging. Hij gaf zelfs nog een lift aan een politieman die een vermissingszaak onderzocht. De seriemoordenaar werd uiteindelijk gearresteerd en veroordeeld tot de strop. Hij werd op 11 juli 1958 opgehangen in de gevangenis van Glasgow.

Denise Mina publiceerde haar eerste boek, Garnethill, in 1988 waarmee ze meteen de John Creasy Dagger voor beste debuut won. Sindsdien publiceerde ze twaalf misdaadromans, schreef ze toneelstukken en een stripbewerking van Stieg Larssons The Girl With a Dragon Tattoo. Het is niet bekend of haar nieuwe thriller in Nederlandse vertaling zal verschijnen.

(Bron: Hebban.nl)

In een tehuis (nieuws, 2016)

VERFILMING DOCTOR SLEEP IN DE MAAK

Van Stephen Kings bestseller The Shining maakte Stanley Kubrick een filmklassieker. Het was niet de vraag of maar wanneer een regisseur zich zou gaan wagen aan Doctor Sleep, het vervolg van The Shining wordt verfilmd. Die regisseur is nog niet bekend, maar volgens The Guardian is wel alvast scriptschrijver Akiva Goldsman (A Beautiful Mind) aangetrokken.

The Shining van Stephen King, over het gezin van schrijver Jack Torrance dat een winter doorbrengt in het Overlook Hotel in de Rocky Mountains, werd tweemaal verfilmd. Vooral de versie uit 1981 van Stanley Kubrick (met Jack Nicholson in de hoofdrol, foto) staat de meeste filmliefhebbers nog op het netvlies gegrift. King zelf vond Kubricks versie overigens te 'mensenhatend', hij wilde zijn naam niet op de aftiteling vermeld zien.

De filmsequel wordt gebaseerd op Kings vervolgroman op The Shining, Doctor Sleep. Die roman uit 2013 werd eveneens een bestseller. In Doctor Sleep staat de inmiddels volwassen geworden Danny Torrance centraal. Danny was het met de psychische gave van The shining begiftigde zoontje van Nicholson en Shelley Duvall in het origineel.

Torrance, die aan de gebeurtenissen uit The shining een trauma heeft opgelopen, is een sociaal werker in een tehuis. Hij ontwikkelt een band met een twaalfjarig meisje, dat hij uit de klauwen van een bende paranormalen moet redden. King is uitvoerend producent van de filmsequel.

Dit jaar nog kan het filmpubliek zich verheugen op twee andere bewerkingen van Kings boeken voor de bioscoop, Cell en The Dark Tower. Ook 11.22.63, over wat er zou zijn gebeurd als John F. Kennedy niet was vermoord - werd naar het scherm vertaald, deze keer tot een minireeks, met onder anderen James Franco in de hoofdrol. De serie is vanaf 11 april te zien op Fox.

(Bron: Hebban.nl)



Wat als (nieuws, 2016)

ASPE SCHETST IN IMPORT RISICO'S VAN MIGRANTENSTROOM

Zat schrijfster Sterre Carron al akelig dicht bij de actualiteit met haar thriller 'Indra' waarin een aanslag op luchthaven Zaventem voorkomt, haar Vlaamse bestsellercollega Pieter Aspe schuwt evenmin realistische scenario's. In zijn nieuwste thriller schrijft hij over een mol met kwade bedoelingen die zich ophoudt in de stroom vluchtelingen.|

Hij wil het nog maar eens gezegd hebben: Pieter Aspe veroordeelt alle vormen van geweld. Hij is verbolgen over de recente aanslagen die dichter bij (Zaventem, Brussel) en verder weg van huis werden gepleegd. De beelden en de berichtgeving van die gebeurtenissen achtervolgden hem tot in zijn schrijfkamer, laat hij via zijn uitgeverij weten.

Dat hij terreur verafschuwt, betekent niet dat het thema buiten zijn fictie blijft. In zijn thriller Het oor van Malchus (2015) confronteerde hij zijn protagonist commissaris Van In al met een vorm van terreur die we (nog) niet kenden: katholiek extremisme. In zijn nieuwe thriller Import stijgt de terreurdreiging volgens zijn uitgever 'ongenadig naar code rood'.

Net zoals in Het oor van Malchus bedient Pieter Aspe zich in Import van het ‘wat als’-principe: wat als er tussen de massa’s vluchtelingen die in België aankomen een mol zit, met alleen maar slechte bedoelingen? Import wordt op 22 april officieel gelanceerd. Op die dag wordt ook het startsein gegeven voor de tweede editie van de Aspe Award 2016, een schrijfwedstrijd voor nog niet gepubliceerde auteurs van korte misdaadverhalen.

Het concept voor de Aspe Award 2016 blijft hetzelfde: aan de deelnemers wordt gevraagd om een verhaal van 1700 woorden te schrijven; exact het aantal woorden dat Pieter Aspe elke dag schrijft. Het verhaal moet beginnen met de volgende zin: 'Waarmee kan ik u van dienst zijn, mevrouw?'

De verhalen van de drie beste deelnemers worden afgedrukt in een speciale uitgave van het blad Aspe NV dat dit najaar wordt verspreid. Daarnaast ontvangt de eerste laureaat een cheque ter waarde van 1.500 euro, de tweede de volledige backlist van Pieter Aspe en de derde één jaar lang gratis het Belgische bier Omer in huis. Vorig jaar won Amber Cavens (21) uit Wingene de allereerste Aspe Award.

Voor meer informatie over de Aspe Award klik hier.


(Bron: Hebban.nl, auteursfoto: Jurgen Rogiers)

Profiler (nieuws, 2016)

THRILLERAUTEUR JOBIEN BERKOUWER IS VROUW VAN DE PRAKTIJK

Uitgeverij A.W. Bruna stelt een nieuwe thrillerschrijfster voor: Jobien Berkouwer. In haar debuut 'Zomermeisjes' schrijft ze over een seriemoordenaar. Met verstand van zaken, aldus de uitgever, want Berkouwer was hoofdinspecteur van politie en werkt nu als profiler.

De jonge Amsterdamse rechercheur Lot van Dijk moet tot haar grote teleurstelling aan de slag bij het korps Twente – ver weg van waar het volgens haar allemaal gebeurt: de hoofdstad. Ze wordt gek van verveling, totdat tijdens een slepende nachtdienst ineens het lijk van een tienermeisje wordt gevonden in een afgelegen zouthuisje.

Voor Lot is het al snel duidelijk dat het meisje onderdeel is van de fantasie van een gevaarlijke seriemoordenaar. Ze weet zeker dat er meer slachtoffers zullen volgen en staat te trappelen om aan haar eerste echte zaak als profiler te beginnen. Door de mannelijke collega’s binnen het korps, die haar specialisme met grote scepsis bekijken, wordt ze echter behoorlijk tegengewerkt. Dan wordt er een tweede slachtoffer gevonden. En moeten haar collega’s wel naar haar luisteren.

Zomermeisjes, dat op 7 juni verschijnt, is volgens uitgeverij A.W. Bruna 'een zenuwslopende psychologische thriller' over het werk van een jonge profiler die de psyche van een seriemoordenaar tot de kern probeert te ontrafelen. Hoe dieper ze graaft, hoe dichterbij ze komt. En hoe groter het gevaar wordt.

Het curriculum van schrijfster Jobien Berkouwer op LinkedIn is intimiderend lang. We volstaan hier met een korte samenvatting. Jobien Berkouwer werkte 15 jaar in diverse functies voor de Nederlandse politie. Ze is voormalig hoofdinspecteur van politie en juriste. Ook heeft ze gewerkt als Manager Intake bij de Voedselbank in Amsterdam Tegenwoordig is ze via haar bedrijf Jobien Berkouwer Consultancy (voorheen bekend als Black Swan Forensics) werkzaam als profiler en adviseur voor bedrijven en particulieren bij het oplossen van zaken als stalking, afpersing en bedreiging. Ze is getrouwd, heeft een zoon en woont in Amsterdam.

(auteursfoto: Mariel Kolmschot, bron: Hebban.nl)

Lappenpop (nieuws, 2016)

DEBUTANT VERKOOPT BINNEN 48 UUR MANUSCRIPT VOOR FORS BEDRAG

De Britse uitgeverij Trapeze, een imprint van het concern Orion, heeft een fors bedrag van zes cijfers voor de komma neergeteld voor de eerste drie thrillers van Daniel Cole, een voormalig paramedicus. En dat gebeurde al binnen twee dagen na ontvangst van diens manuscript.


Daniel Cole is een naam die we kennelijk moeten onthouden. Want niet alleen is hij vastgelegd voor drie boeken, ook de televisierechten op zijn thrillers zijn al verkocht na een, volgens The Bookseller, verhitte veiling.

Cole laat in zijn thriller de lezer kennis maken met Nathan Wolfe, een verre van onomstreden rechercheur. Hij keert weer terug bij de Metropolitan Police nadat hij maanden op non-actief was gezet. Dat gebeurde nadat hij was beschuldigd iemand aangevallen te hebben. In het eerste deel, Ragdoll, wordt Wolfe door zijn voormalige partner, rechercheur Emily Baxter, naar een plaats delict geroepen. Daar ligt een 'samengesteld lijk'. De lichaamsdelen van zes slachtoffers zijn als bij een pop aan elkaar genaaid. De kranten spreken dan ook al snel over een ragdoll, een lappenpop.

Wolfe moet de identiteit van de zes slachtoffers zien te achterhalen, wanneer zijn ex-vrouw, journaliste Andrea Hall, foto's toegestuurd krijgt van de plaats delict. Daarbij een lijstje met zes namen en de data waarop de Ragdoll Killer van plan is ze te doden. De laatste naam op het lijstje is die van Wolfe...

Redacteur Sam Eades van Trapeze is in de wolken met het contracteren van Cole. 'Binnen twee dagen was iedereen op de uitgeverij om. Cole en zijn serie hebben hier een enorme geestdrift teweeggebracht. Ieder van ons heeft een favoriete karakter, van Wolfe tot de briljante Baxter of de jonge, nieuwe rechercheur Alex Edmunds. Ragdoll wordt groots, we hebben de Ragdoll-koorts. We kunnen niet wachten om de lezer kennis te laten maken met de nieuwe ster in het thrillergenre, Daniel Cole.'

Ragdoll verschijnt in januari 2017 bij uitgeverij Trapeze.

UPDATE 11 APRIL: Nadat vrijdag de deal met Cole bekend werd, verzekerde Luitingh-Sijthoff zich nog geen 24 uur later van de rechten voor de Nederlandse vertaling, die in het voorjaar van 2017 verschijnt. Naast de snelle verkoop van de boekrechten zijn ook de televisierechten na een hoog oplopende veiling al verkocht. Ondertussen zijn er veilingen gaande in Brazilië, Italië, Spanje, Frankrijk, Noorwegen en in Duitsland, waar de teller nu al op een miljoen euro staat.

Tom Harmsen, uitgever van Luitingh-Sijthoff: 'De hype is terecht, dit is een ongekend sterk debuut. Ragdoll is ijzingwekkend spannend, soepel en snel geschreven en bovendien heeft het humor. De focus ligt op de fantastische personages, op de misdaad en de plot. Een zeldzaam geslaagde combinatie die bijvoorbeeld ook de boeken van Samuel Bjørk zo verslavend leesvoer maken. Ragdoll is een boek waar veel over zal worden gesproken en dat iedereen zal willen lezen.'

(Bron: Hebban.nl)

Terug in de tijd (nieuws, 2016)

THRILLER STEPHEN KING TE ZIEN BIJ FOX

Maandag 11 april start bij FOX de nieuwe serie '11.22.63', gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Stephen King. Gelijktijdig verschijnt bij Luitingh-Sijthoff een nieuwe uitgave van het boek.

22 november 1963, de dag waarop de Amerikaanse president John F. Kennedy werd vermoord en de wereld voorgoed veranderde… Wat als die fatale dag voorkomen had kunnen worden?

Jake Epping, een leraar Engels, ontdekt een poort in de tijd en reist terug naar het jaar 1958. Lukt het hem de aanslag op Kennedy te verijdelen? En tegen welke prijs? Jake merkt dat het verleden weerbarstig is en zich niet graag laat veranderen, en dat de gevolgen van zijn handelingen onomkeerbaar zijn.

James Franco (127 Hours) speelt de hoofdrol in 11.22.63. De achtdelige serie is geproduceerd door J.J. Abrams, Bridget Carpenter en Stephen King. Maandag 11 april is er een dubbele première (aanvang 21.30 uur), daarna iedere maandag om 22.00 uur te zien bij FOX. Van Kings thriller werden in Nederland en Vlaanderen meer dan 125.000 exemplaren verkocht.

(Bron: Hebban.nl)