28 augustus 2011

Gregg Hurwitz - Dan sterft ze (2011)

Surrealistische soap


(Door Hans Knegtmans)

Eindelijk lukt het Patrick Davis een filmscenario te verkopen. Maar zijn vreugde is van korte duur. Tijdens de opnamen krijgt hij bonje met de aanstormende superster Keith Connor. Die beschuldigt hem zelfs van mishandeling, waarna de studio Patrick ontslaat en een proces tegen hem aanspant. Dat is wel het laatste waar hij op zit te wachten, met zijn verpieterende huwelijk.

Kort daarna krijgt hij de ene dvd na de andere thuisbezorgd, steeds met opnamen van zijn eigen huis. Zelfs van plekken die een buitenstaander normaal niet te zien krijgt. Dan maken de dvd's plaats voor e-mails met bizarre, ogenschijnlijk zinloze opdrachten. Iemand heeft iets naars voor met Patrick, zoveel is wel duidelijk.

They're Watching (Dan sterft ze) behoort tot het genre paranoiathrillers. Daarin is de hoofdpersoon slachtoffer van een duister krachtenspel. Gregg Hurwitz krijgt er geen genoeg van de lezer op het verkeerde been te zetten, in het geoliede proza waar Amerikaanse succesauteurs patent op lijken te hebben. De personages zijn niet wie of wat ze voorwenden te zijn, en iedereen liegt alsof het gedrukt staat. Amusement verzekerd.

Pas als het boek uit is en de spanning geweken, dringt bij de lezer het besef door hoe vergezocht de intrige is. De slechteriken in het verhaal blijken gerekruteerd te zijn door een organisatie die Patrick wil laten opdraaien voor een moord, enkel om de verdenking van zichzelf af te wentelen. Een beetje schurk huurt in zo'n geval een professional in die zijn sporen heeft verdiend. Negentig procent kans dat de aanslag lukt, nul procent risico dat de opdrachtgever ontmaskerd wordt. De surrealistische soap echter waarin Patrick ongewild de hoofdrol speelt, kan op honderd manieren ontsporen, zodat het plan in duigen valt.

Het wachten is op een internetforum waarop de deelnemers de gaten in de intrige bespreken. Op die manier hebben de lezers dubbel plezier van hun aanschaf.

Gregg Hurwitz - Dan sterft ze. Vertaling: Jan Smit. Uitgeverij A.W. Bruna, 336 pag.

(Bron: Het Parool)

David Peace - 1977 (2011)

Expliciet, keihard, onomwonden


(Door Guido Huisintveld)

Dit is het tweede deel van 'The Red Riding Quartet', het fameuze vierluik van de Brit David Peace. Het is een direct vervolg op 1974, waarbij enkele nevenpersonages uit dat eerste deel nu de hoofdpersonages zijn.

In Leeds stuit de politie wederom op een ontzield lichaam van een prostituee. De hoofdwonden, de doorgesneden keel, de steekwonden in de buik, alles wijst erop dat het slachtoffer deel uitmaakt van een serie. Journalist Jack Whitehead introduceert de bijnaam The Yorkshire Ripper.

Brigadier Bob Fraser verwaarloost zijn gezin. Hij heeft een verhouding met een prostituee en vreest dat ze het volgende slachtoffer zal worden. Het onderzoek van hem en zijn collega's is verre van politiek correct. Verdachten worden genadeloos in elkaar geslagen en vernederd. Ondertussen lijkt het speurwerk van Jack Whitehead tot meer resultaat te leiden.

De structuur van 1977 is iets strakker dan die van zijn voorganger. Het ene hoofdstuk is geschreven in de tegenwoordige tijd vanuit het standpunt van brigadier Bob Fraser, het volgende in de verleden tijd vanuit journalist Jack Whitehead, en dat om en om. Het verhaal kent echter geen duidelijk onderscheidbaar begin-midden-einde, geen opbouwende spanning met een onthullende apotheose.

De spanning zit hem vooral in de bijzondere schrijfstijl en de broeierige sfeer die daaruit voortkomt. Peace draait er niet omheen, noemt de zaken bij de naam, expliciet, keihard, onomwonden. Hij sleept je mee in de nachtmerries die beide hoofdpersonages belagen.

Het ontbreken van een afgerond einde is nogal ontnuchterend. De volgende delen 1980 en 1983 gaan dit hoogstwaarschijnlijk meer dan goed maken.

David Peace - 1977. Vertaling: Hien Montijn. Uitgeverij Cargo, 352 pag.

26 augustus 2011

Gesignaleerd 58 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

VIOLET LEROY - MEDELIJDEN MET DE DUIVEL

Maandag 29 augustus verschijnt bij uitgeverij Verbum Crime de thriller 'Medelijden met de duivel', het tweede boek van auteur Violet Leroy.

Op klaarlichte dag wordt de 32-jarige Sara Hirsch in haar winkel in de chique PC Hooftstraat doodgeschoten. Sara's beste vriendin Isabel gelooft niet dat het om een 'ordinaire' roofoverval gaat. Ze is vastbesloten uit te zoeken wie Sara dood wilde en waarom. Isabel graaft diep in een verleden dat vreselijke geheimen herbergt en brengt daarmee haar eigen leven in gevaar. Sommige geheimen verdragen het daglicht nou eenmaal niet.

Geboren, getogen en werkend in Amsterdam nam Violet Leroy in 2001 ontslag om zich toe te leggen op het schrijven. Leroy woont inmiddels in Renkum en schreef daar haar debuut 'Tot de bodem'. De schrijfster signeert op zaterdag 27 augustus van 14.30 tot 16.00 uur de eerste exemplaren van haar boek in de Bruna van Renkum, Dorpsstraat 35.

Violet Leroy - Medelijden met de duivel. Uitgeverij Verbum Crime, 320 pag., € 14,95. ISBN 9789461090195

True crime (nieuws, 2011)

KIDNAP IN NULAND

Toos van der Valk
Op 27 november 1982 wordt Toos van der Valk, vrouw van horecatycoon Gerrit van der Valk, ontvoerd. Toos is op dat moment 52 jaar oud en moeder van zeven kinderen en vijf kleinkinderen. Samen met haar man runde ze het hotel-restaurant Van der Valk in Nuland.

Toos van der Valk werd uit haar woning in Nuland meegenomen door vier Italiaanse mannen, terwijl haar man boven lag te slapen. In een tent in een flat in België werd ze ruim drie weken lang vastgehouden. Na betaling van dertien miljoen gulden losgeld werd Toos in de buurt van Eindhoven vrijgelaten. Nog geen jaar later werd overigens biermagnaat Freddy Heineken ontvoerd.

Toos van der Valk was de eerste bekende vrouw die ontvoerd werd in Nederland. Nog altijd is het een van de meest geruchtmakende ontvoeringszaken ooit. De daders zijn nooit gepakt. Bijna dertig jaar later vertelt Van der Valk haar verhaal aan romanschrijfster Elle van Rijn. Het boek, dat geautoriseerd is door de familie Van der Valk verschijnt in november 2011 bij uitgeverij Artemis. Van Rijn en Van der Valk zullen samen enkele interviews geven en ook het horecaconcern zelf zal zich qua promotie niet onbetuigd laten. De filmrechten zijn inmiddels verworven door Fu Works ('Oorlogswinter' en 'Zwartboek').

23 augustus 2011

Elk mens kan moorden (nieuws, 2011)


CPNB KIEST 'HET KWAAD IN JEZELF' ALS THEMA

'Het kwaad in jezelf – waar ligt jouw grens?' is het thema van Juni – Maand van het Spannende Boek 2012. Dat heeft de Stichting CPNB vandaag bekendgemaakt. De boekpromotor heeft in tegenstelling tot het beperkte thema van 2011, de historische thriller, voor volgend jaar een veel breder onderwerp gekozen.

In ieder mens schuilt het kwaad, sterker nog: ieder mens zou kunnen moorden. In Den Haag werden in 1672 de gebroeders De Witt door een woedende menigte gelyncht. In de huidige 'beschaafde' wereld zijn 80% van de moordenaars bekenden of familie van het slachtoffer. Een derde van hen vermoordt hun (ex-)partner. De fascinatie voor deze donkere kant in onszelf zien we terug in de populariteit van het genre van de psychologische thriller. Niet 'wie heeft het gedaan' maar 'het waarom' staat hierin centraal. Thrillerauteur Simone van der Vlugt schrijft het geschenkboek voor Juni – Maand van het Spannende Boek 2012.

Het kwaad in de mens fascineert filosofen en theologen al eeuwen. Daar kwamen eind 19de eeuwde criminologen, hersenonderzoekers en psychologen bij. Hun onderzoek had resultaat: in 1971 toonde het Amerikaanse Stanford-experiment aan dat ieder mens in een sadist kan veranderen wanneer hij volledige controle over een ander krijgt. Dit werd bevestigd door onderzoek van de universiteit van Princeton naar de martelingen door bewakers in de Abu Ghraib-gevangenis in Irak (2004).

Kortom, het kwaad zit in iedereen. Maar niet iedereen is zich ervan bewust. Soms slaan de stoppen door, andere keren neemt de dader bewust het recht in eigen hand. Het verschil hiertussen is in de rechtspraak bepalend voor de strafmaat. In de fictieve wereld van spannende boeken is het de motor voor een goed verhaal dat bij de lezer de vraag oproept waar zijn grens ligt. Een recent voorbeeld van het overschrijden van die grens is de rellen van begin augustus 2011 in Londen. Daar werden zelfs een jeugdwerker, miljonairsdochter en studente klassiek ballet gearresteerd.

Wraak, dat overigens het thema was van de spannende boekenmaand in 2009, is een belangrijk motief waardoor mensen over de schreef gaan. Stieg Larssons Millenniumtrilogie met Liz Salander als wraakgodin is een goed voorbeeld en 'Carrie' van Stephen King is inmiddels een klassieker. In 'Geestdrift' van Daniel Hecht speelt de medische verklaring een grote rol.

De Nederlandse misdaadschrijvers weten volgens de CPNB goed hun weg in het genre te vinden. De boekpromotor somt in het persbericht vervolgens een fiks aantal auteurs op: Tomas Ross (o.a. 'De zesde mei'), Simone van der Vlugt (o.a. 'Op klaarlichte dag'), Saskia Noort (o.a. 'De verbouwing'), Esther Verhoef ('Alles te verliezen'), Loes den Hollander ('Vluchtgedrag'), Lieneke Dijkzeul ('De stille zonde'), René Appel (o.a. 'Van twee kanten'), Roel Janssen ('De tiende vrouw'), Carla de Jong ('Outcast'), Jac. Toes ('Fotofinish') en Judith Visser ('Stuk'). Via Twitter reageert schrijver Simon de Waal vandaag dat het thema ook op zijn boeken 'Cop vs Killer' en 'Pentito' van toepassing is. Zijn tweet heeft effect: de CPNB neemt op haar site De Waal alsnog op in het rijtje Nederlandse 'wraak'-auteurs.

Tot slot concludeert de CPNB dat de boeken over (serie)moordenaars die overtuigd zijn van de rechtvaardigheid van hun daden een bijzonder gezichtspunt bieden. Voorbeelden zijn Mr. Ripley (Patricia Highsmith), Dexter (Jeff Lindsay) en 'de minzame moordenaar' in het gelijknamige boek van Gouden Stropwinnaar 2010 Bram Dehouck.

22 augustus 2011

De zus van Lisbeth (nieuws, 2011)

'NIEUWE THRILLER VAN LARSSON VOOR 70 PROCENT AF'

Het gehakketak over nieuw werk van de in 2004 overleden Zweedse thrillerschrijver Stieg Larsson kent geen einde. Zei Eva Gabrielsson, Larssons partner, deze maand nog voor de BBC-radio dat er geen manuscript bestaat voor een vierde Millenniumthriller, nu durft oud-collega Kurdo Baksi (hier samen met Larsson op een foto uit 1998) dat ten zeerste te betwijfelen. Larsson had een nieuw boek, een vervolg op de Millenniumtrilogie, voor zeventig procent af. De thriller zou volgens Baksi perfect door Hollywood te verfilmen zijn.

In het nieuwe boek zou een rol zijn weggelegd voor Camilla Salander, de tweelingzus van heldin en hackster Lisbeth. Het verhaal zou zich afspelen in Ierland, Zweden en de Verenigde Staten, beweert Baksi.

Baksi maakte zijn opmerkingen tijdens het International Book Festival in Edinburgh. Volgens Baksi heeft Gabrielsson hem het manuscript voor het nieuwe boek laten zien, kort na het overlijden van Larsson in 2004. ,,Het manuscript telt 260 pagina's'', aldus Baksi. De tekst staat op de harde schijf van een computer die in het bezit zou zijn van Gabrielsson.

Baksi, een journalist van Koerdische komaf en in 1999 winnaar van de Olof Palme prijs (bekroning voor een buitengewone prestatie in de geest van de vermoorde Zweedse premier), zei dat het nieuwe boek uitstekend verfilmbaar zou zijn. Hij voegde er wel aan toe dat voltooiing van het manuscript niet aan te raden was, omdat ghostwriters 'niet de stijl van Larsson zouden eerbiedigen'.

Over zijn relatie tot Gabrielsson zei hij: ,,Ze vroeg me: Ben je voor mij of voor de familie (waarmee zij strijdt om de nalatenschap, red.)? Ik zei haar dat ik niet voor een van beide partijen wilde kiezen.'' Baksi voegde eraan toe: ,,Eva was overigens niet de enige vrouw in Stiegs leven. Hij heeft met meerdere vrouwen iets gehad, ik ken vier van hen. Je hoeft je over Stieg Larsson dus geen zorgen te maken. Hij heeft in zijn leven mooie tijden gekend.''

(Bron: The Guardian)

Wordt verwacht 257 (nieuws, 2011)

ONDER DE BLAUWE PLEKKEN

Een aangrijpend familiedrama verpakt in een psychologische thriller. Zo moeten we volgens uitgeverij De Kern de thriller 'Tussen twee vuren' zien, die in oktober 2011 in de winkel moet liggen. Auteur is de Zweedse advocate Malin Persson Giolito.

Karin Lidstrand, onderwijzeres van de zevenjarige Alex, maakt zich grote zorgen om hem. Alex komt onverzorgd op school en heeft enorme woede-uitbarstingen waarin hij iedereen in zijn omgeving slaat, bijt en schopt. De enige die hij soms toelaat is zij. Karin is bang dat hij thuis mishandeld wordt. Als ze op een gegeven moment niet alleen blauwe plekken op zijn lichaam vindt maar ook brandwonden, slaat ze alarm.

Maar dan krijgt de politie een telefoontje dat Alex' vader dood in de woning ligt. Alex zit naast hem, met een mes in zijn handen, steeds herhalend dat hij zijn vader heeft doodgestoken...

Maria Persson Giolito (Zweden, 1969) schreef het verhaal vanuit het perspectief van Alex' juf, zijn advocate en zijn moeder. De auteur is momenteel werkzaam voor de Europese Commissie in Brussel, waar ze woont met haar Franse man en drie kinderen. Haar eerste boek, 'Double life', verscheen in 2008.

Andere nieuwe titels:

Sophie Hannah - 'De lege kamer' (oktober 2011). Programmamaakster maakt een documentaire over gerechtelijke dwalingen bij de veroordeling van moeders wier kinderen aan wiegendood zijn overleden. De moeders zijn nu vrij. Maar dan wordt een van hen vermoord aangetroffen in haar woning.

19 augustus 2011

Leighton Gage - Zwijgend graf (2011)

Een onthutsende werkelijkheid


(Door Guido Huisintveld)

Na Kwaad bloed is Zwijgend graf het tweede deel uit de voortreffelijke serie met de Braziliaanse hoofdinspecteur Mario Silva. Het boek opent met de ontdekking van een massagraf waarin complete gezinnen blijken te liggen. De eerste resultaten uit het onderzoek wijzen erop dat de vondst wel eens nare gevolgen zou kunnen hebben voor het toerisme...

De federale politie wordt er derhalve bijgehaald. Mario Silva en zijn team moeten snel de onderste steen boven zien te krijgen, aangezien de zaak verband lijkt te hebben met mensensmokkel en illegale donorhandel.

De personages worden expres niet al te veel uitgediept, de nadruk ligt op de plot en de misdadige achtergrond waartegen de choquerende gebeurtenissen plaatsvinden. Je zou zelfs kunnen stellen dat alle karakters een bijrol spelen ten gunste van het daadwerkelijke hoofdpersonage: de Braziliaanse stad Sao Paulo met al zijn grimmige uithoeken.

Net als in zijn eerste boek benadrukt Leighton Gage de prominent aanwezige en haast onuitroeibare misstanden in zijn land. De corrupte wetgevende macht, de meedogenloze klassenverschillen, een maatschappij waar geld meer waarde heeft dan een mensenleven, waar de rijken streven naar nog meer status en waar de armen vechten om te overleven.

Leighton Gage heeft wederom een opzienbarende hard-boiled thriller geschreven die enerzijds een onthutsende werkelijkheid blootlegt en anderzijds van begin tot eind topentertainment levert.

Leighton Gage - Zwijgend graf. Vertaling: Peter de Rijk. Uitgeverij Karakter, 288 pag.

Gesignaleerd 57 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

DOMINGO VILLAR - HET STRAND VAN DE VERDRONKENEN

Bij uitgeverij Karakter is donderdag 18 augustus verschenen de thriller 'Het strand van de verdronkenen' van de Spaanse auteur Domingo Villar.

Op een mistige herfstochtend spoelt in de haven van een klein vissersdorpje in het noordwesten van Spanje het lijk van een visser aan. Inspecteur Leo Caldas van het hoofdkwartier in het nabijgelegen Vigo wordt gevraagd om wat een duidelijk geval van zelfmoord lijkt te onderzoeken. Al gauw komen er echter details aan het licht die van de routineklus een complex moordonderzoek maken.

Zonder getuigen en zonder dat er maar een spoor is van de roeiboot van het slachtoffer, probeert Caldas de waarheid boven water te halen. Dat blijkt geen gemakkelijke opgave aangezien de dorpsbewoners zeer wantrouwend tegenover buitenstaanders staan en er al helemaal niet happig op zijn om hun verdenkingen uit te spreken.

Als Caldas door die weerbarstige houding heen weet te breken en hij zich in het maritieme leven van het dorp begeeft, ontdekt hij een verontrustende, decennia oude zaak van een schipbreuk en twee mysterieuze verdwijningen.

Domingo Villar (1971) is geboren in Galicië, woont in Madrid en is scenarioschrijver voor film en televisie. Daarnaast is hij culinair recensent voor de Spaanse radiozender Cadena Ser en schrijft hij voor verschillende Spaanse media.

Domingo Villar - Het strand van de verdronkenen. Vertaling: Johan Rijskamp. Uitgeverij Karakter, 376 pag. Prijs: € 19,95. ISBN: 978 90 6112 586 0

De genomineerden (nieuws, 2011)

MANNEN DOMINEREN SHORTLIST GOLD DAGGER

Denise Mina 
De shortlist voor de prestigieuze Gold Dagger van de Crime Writers' Association wordt dit jaar gedomineerd door werk van mannelijke auteurs. Zij hebben stevige concurrentie te duchten van één vrouw, te weten de Schotse Denise Mina.

Ook al genomineerd voor de literaire Man Booker Prize, maakt A.D. Miller nu ook kans op de Gold Dagger met zijn in Rusland gesitueerde thriller 'Snowdrops'. Tom Franklin wist de jury een nominatie af te troggelen met 'Crooked Letter', een thriller waarin twee van elkaar vervreemd geraakte vrienden worden geconfronteerd met de verdwijning van een meisje, twintig jaar geleden.

Mina's 'The End of the Wasp Season' speelt zich af in Glasgow, het decor van al haar thrillers. De zwangere inspecteur Alex Morrow ontdekt een link tussen de moord op een jonge vrouw in Glasgow en de zelfmoord van een bankier in Kent. Een andere genomineerde is Steve Hamilton, In zijn 'The Lock Artist' schrijft een kluizenkraker zijn memoires.

Hamilton is overigens zowel voor de Gold Dagger als voor de Ian Fleming Steel Dagger voor beste thriller van het jaar genomineerd. Op de shortlist van deze prijs staat ook debutant S.J. Watson met 'Before I go to sleep', waarin een vrouw met geheugenverlies ontdekt dat haar man zaken voor haar verborgen houdt. Andere genomineerden zijn Craig Smith ('Cold Rain') en Michael Gruber met 'The Good Son'.

Lee Child, die vorige maand nog de Theakstons Old Peculier crime novel of the year prijs won met '61 Hours', haalde de shortlist van de twee prestigieuze prijzen niet, maar is wel genomineerd voor ITV3 People's Bestseller Dagger. Hij moet het opnemen tegen David Baldacci, Mark Billingham, Peter James en Peter Robinson. Het publiek bepaalt wie er met de prijs aan de haal gaat. De winnaars van de diverse prijzen worden op 7 oktober bekendgemaakt.

De shortlist van CWA Gold Dagger:
Tom Franklin - Crooked Letter
A.D. Miller - Snowdrops
Denise Mina - The End of the Wasp Season
Steve Hamilton - The Lock Artist

De shortlist van CWA Ian Fleming Steel Dagger:
S.J. Watson - Before I Go To Sleep
Craig Smith - Cold Rain
Michael Gruber - The Good Son
Steve Hamilton - The Lock Artist

De shortlist van CWA John Creasey (new blood) Dagger:
S.J. Watson - Before I Go To Sleep
Danny Miller - Kiss Me Quick
Sam Hawken - The Dead Woman of Juárez
Conor Fitzgerald - The Dogs of Rome by Conor Fitzgerald

De shortlist van ITV3 People's Bestseller Dagger:
David Baldacci - The Sixth Man
Lee Child - Worth Dying For
Mark Billingham - Good As Dead
Peter James - Dead Man's Grip
Peter Robinson - Before the Poison

(Bron: The Guardian)

18 augustus 2011

Crisis? Welke crisis? (nieuws, 2011)

JAMES PATTERSON BOERT WEER BEST

James Patterson
De Amerikaanse thrillerauteur James Patterson is de bestbetaalde schrijver ter wereld. De auteur, onder meer bekend van de reeksen 'Alex Cross' en 'Women's Murder Club', verdiende het afgelopen jaar ruim 58 miljoen euro. Dat meldt het zakentijdschrift Forbes, dat elk jaar een lijst van bestbetaalde schrijvers ter wereld publiceert.

In 2010 stond Patterson ook bovenaan de lijst met veelverdieners, maar toen toucheerde hij bijna tien miljoen euro minder dan van mei 2010 tot april 2011. De 64-jarige auteur plukt de vruchten van zijn boekendeal met uitgeversconcern Hachette Book Group uit 2009. Voor 104 miljoen euro schrijft hij zeventien boeken, waarvan er - met behulp van een behoorlijke ploeg co-auteurs - inmiddels tien zijn gepubliceerd

Op de tweede plaats staat Danielle Steel, schrijfster van vrouwenboeken, met ruim 24 miljoen euro inkomsten. Stephen King, die bijna 18 miljoen euro verdiende, heeft recent een tegenslag te verwerken gekregen: Universal Pictures heeft een serie verfilmingen van zijn Dark Tower-reeks afgeblazen.

Schrijfster Janet Evanovich kreeg er het afgelopen jaar 14 miljoen euro bij, terwijl Dean Koontz met 12 miljoen tevreden moest zijn. John Grisham, nu ook in jeugdliteratuur, kreeg 11,5 miljoen euro bijgeschreven. Ken Follett wist bijna 9 miljoen euro te vergaren.

J.K. Rowling, auteur van de Harry Potter-reeks, verdiende afgelopen jaar 'maar' 3,5 miljoen euro en staat niet meer in de top tien. Zij stond jarenlang bovenaan de ranglijst. Het laatste boek over Harry Potter kwam in 2007 uit.

(Bron: Forbes)

Wordt verwacht 256 (nieuws, 2011)

SCHOONMAAKSTER ALS HELDIN

Een schoonmaakster als heldin in een thriller, dat is vrij bijzonder. De Duitse Elisabeth Herrmann voert haar ten tonele in 'Schoon schip' dat in januari 2012 bij uitgeverij Karakter verschijnt.

DDR, Sassnitz, 1985. Midden in de nacht wordt een meisje binnengebracht in kindertehuis Juri Gagarin, waar ijzeren opvoedmethodes gehanteerd worden en kinderen regelmatig ernstig mishandeld worden. Het meisje beweert dat ze Christel Sonnenberg heet, maar in het tehuis krijgt ze meteen een nieuwe identiteit aangemeten: Judith Kepler, dochter van een prostituee. Op hetzelfde moment verdwijnt de echte Judith Kepler.

Ruim 25 jaar later. Voormalig spion Quirin Kaiserley heeft een microfilm aangeboden gekregen van de Zweedse Christina Borg. Daarop staan alle Oostblokspionnen die actief zijn in het Westen. Voormalige leden van de Stasi willen dit koste wat het het kost voorkomen en Christina wordt in haar flat vermoord voordat ze de gelegenheid heeft gehad om de film te overhandigen.

Als misdaadplekreiniger Judith Kepler de opdracht krijgt om de flat van Christina Borg schoon te maken, vindt ze bij toeval een dossier over zichzelf met allerlei informatie over het kindertehuis waar ze haar jeugd heeft doorgebracht. Judith wil weten waarom haar dossier in handen was van Christina Borg en gaat terug naar Sassnitz om dat boven water te krijgen. Ze heeft haar verleden verdrongen, maar langzaamaan komen er flarden naar boven van wat er destijds gebeurd is.

Elisabeth Herrmann (geboren 1959 in Marburg an der Lahn, Duitsland) werkte voor ze met schrijven begon als betonwerker en metselaar. Momenteel werkt ze als journalist voor de Duitse televisie. Elisabeth Herrmann woont in Berlijn.

Andere nieuwe titels:

Arturo Pérez-Reverte - 'De geseling van Cádiz' (november 2011). Cádiz, 1811. In de straten van deze Spaanse stad duiken lichamen op van jonge meisjes van wie de huid met zweepslagen is opengereten. Corrupte en meedogenloze politiecommissaris wordt belast met de zaak.
Loes den Hollander - 'Glansrol' (november 2011
). Irma heeft haar leven onder controle, totdat een stem uit het verleden haar lastig begint te vallen. Ze probeert deze te ontwijken, maar de geschiedenis haalt haar in.
Corine Hartman - 'Hels verlangen' (oktober 2011). Emma Kortelings dochter Sophie belandt na een zwaar verkeersongeluk in een diep coma. In Emma groeit een allesverzengende haat. Ze heeft maar één doel: wraak op de man die haar leven verwoest.
Leighton Gage - 'Stervende adem' (november 2011). Derde titel in Silva-trilogie. Een bomaanslag in Amsterdam heeft een link naar in Brazilië gemaakte snuffmovies.
David S. Khara - 'Patient 302 (december 2011). Spionagethriller waarin medische experimenten in het concentratiekamp Stutthoff tot de dag van vandaag gevolgen hebben.
Alan Glynn - 'Winterland' (januari 2012). In Dublin gaat een schok door de zakenwereld, de politiek en de onderwereld als in één nacht twee mannen met dezelfde achternaam om het leven komen. Toeval? Wel volgens de officiële versie.

17 augustus 2011

Gesignaleerd 56 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

DAVID PEACE - 1977

Bij uitgeverij Cargo is dinsdag 16 augustus verschenen de thriller '1977' van de Britse auteur David Peace. Het gaat om het tweede deel van de vierdelige thrillercyclus 'The Red Riding Quartet'. Eerder verscheen de thriller '1974'.

Het is zomer in Leeds en de stad is in de ban van het vijfentwintigjarige regeringsjubileum van koningin Elizabeth. Detective Bob Fraser en journalist Jack Whitehead hebben echter andere zaken aan hun hoofd. Er is een moordenaar op pad, en hij heeft het op prostituees gemunt. Al snel krijgt hij de bijnaam de 'Yorkshire Ripper'. Fraser en Whitehead doen allebei hun uiterste best om de man op te pakken, maar omdat ze het zelf hebben aangelegd met prostituees raakt het onderzoek in troebel water. Ondertussen neemt het aantal moorden toe, en het lijkt erop dat Fraser en Whitehead de enigen zijn die beseffen dat er misschien meer dan een moordenaar aan het werk is.

David Peace (Ossett, 1967) woont met zijn vrouw en kinderen in Londen. In 2003 werd hij door het tijdschrift Granta verkozen tot een van de twintig beste jonge schrijvers van Groot-Brittannië. Met zijn roman 'GB84' won hij de James Tait Black Memorial Prize For Fiction en in 2006 was hij de winnaar van Der Deutsche Krimi Preis met 'Nineteen Seventy Four'.

David Peace - 1977. Vertaling: Hien Montijn. Uitgeverij Cargo, 336 pag., € 19,90. ISBN 978 90 234 6390 0

16 augustus 2011

Een zwakke plek (nieuws, 2011)

FILMOPNAMEN 'COP VS KILLER' OP STAPEL

In september starten de opnames van 'Cop vs Killer'. Jeroen Willems en Marcel Hensema spelen de hoofdrollen in de Telefilm, gebaseerd op de gelijknamige thriller van Simon de Waal, die ook het scenario schreef. Hans Pos is de regisseur, Shooting Star Filmcompany de producent en de AVRO de coproducerende omroep.

Rechercheur Frank Spinola probeert al tijdenlang samen met zijn speciale team de meedogenloze topcrimineel Mirko Narain te pakken te krijgen. Maar wat hij ook probeert, Mirko is hem telkens een stapje voor. Het lijkt wel alsof hij een informant heeft.

Frank houdt zich strikt aan de regels. Totdat hij door Mirko op een onheilspellende manier wordt geprovoceerd en de veiligheid van zijn eigen gezin in het geding komt. De strijd escaleert wanneer Frank ontdekt dat ook Mirko een zwakke plek heeft, een dochter.

Hensema en Willems spelen respectievelijk cop Frank Spinola en killer Mirko Narain. Belangrijke bijrollen zijn voor Manoushka Zeegelaar Breeveld, Ariane Schluter, Liza Sips, Mimoun Oaissa, Kees Boot, Sytske van der Ster, Valerie Pos, Bart Klever, Carly Wijs, Ruben Brinkman en Dennis Rudge. Een speciale gastrol wordt gespeeld door de Italiaan Vince Riotta ('Under the Tuscan Sun').

Met zijn debuutthriller 'Cop vs Killer' werd De Waal genomineerd voor zowel de Gouden Strop als de Diamanten Kogel. De opnames vinden plaats tot medio oktober in Amsterdam en omstreken. De AVRO, de coproducerende omroep, zendt de thriller in het voorjaar van 2012 uit op televisie.

15 augustus 2011

Langs geijke paden (nieuws, 2011)

'UITGEVERS ZIJN CONSERVATIEF'

Het gaat slechter in de fysieke boekwinkel en dat leidt tot een nieuw conservatisme bij zowel boekhandelaren als uitgevers. Ze zijn heel voorzichtig. Dat zegt literair agent Paul Sebes in een interview met Boekblad.

Sebes: ,,Men bewandelt het liefst alleen nog maar de geijkte paden. Men koopt alleen nog Stieg Larsson en Simone van der Vlugt.'' De literair agent stelt dat hij voortdurend uitdraagt 'probeer eens iets anders'. ,,Misschien is de klant er wel aan toe. Onderschat hem of haar vooral niet!''

Sebes vertegenwoordigt ruim driehonderd Nederlandse en Vlaamse auteurs en meer dan tachtig buitenlandse uitgeverijen en agenten. Veel goede boeken verzuipen, zegt Sebes. ,,Toen ik twintig jaar geleden begon, had je een groot middensegment van titels waarvan we vier- à zesduizend exemplaren verkochten. Dat is er bijna niet meer.''

Volgens Sebes kunnen literaire fondsen alleen maar gezond blijven voortbestaan met een commercieel fonds ernaast. ,,Ik kan me voorstellen dat het gaat werken: De Arbeiderspers en A.W. Bruna. Je ziet het bij De Bezige Bij ook. Zij kunnen poëzie en essayistiek uitgeven door Karin Slaughter, Khaled Hosseini en Elizabeth Gilbert.''

(Bron: Boekblad)

Spannend aandeel (nieuws, 2011)

MANUSCRIPTA HEEFT PRIMEUR MET 'CROWDFUNDING THRILLER'

De Stichting CPNB opent zaterdag 3 september met het driedaagse evenement Manuscripta het nieuwe boekenseieoen. Tijdens deze beurs komt de eerste Nederlandse thriller uit, gebaseerd op crowdfunding. Dat wil zeggen dat boekenliefhebbers na het lezen van het eerste hoofdstuk tweeduizend aandelen kochten in 'Dom Blondje en de Monetaire Unie'. Volgens schrijver Benn Flore is het boek, dat door Pamac wordt uitgegeven, een actuele satirische thriller met dubieuze EU-subsidies, Griekenland en de kredietcrisis op de achtergrond.

Crowdfunding is in Nederland een nog jong fenomeen. Tenpages.com vertaalde dit concept naar het uitgeven van boeken.

De eerste roman van Flore, 'Drie hoofden op een kussen', kwam nog via de tradionele weg uit. ,,Met crowdfunding weet je vooraf dat een groep mensen je werk waardeert en dat het kansrijk is. Je hebt bovendien binding met die groep. Het zijn ook jouw ambassadeurs. Ik geloof graag dat er schrijvers en uitgevers zijn die hiervan terugschrikken, maar ik vind het een mooi concept. Het past bij deze tijd van internet en social media. Ja, het boek is er vanaf de eerste dag natuurlijk ook als e-book.''

Hoofdpersoon in Dom blondje is Lana, een undercover brunette en allesbehalve dom. Ze start in Brussel bij de EU en is vooral geïnteresseerd in geldstromen. Zo kan ze infiltreren in de wereld van het grote geld. Een niet bijster slimme boekhouder van de afdeling financiën wordt haar vertrouwenspersoon. Deze fictieve ghostwriter schrijft het boek. Al is het maar om de wereld te waarschuwen tegen de duistere krachten en intrige achter de huidige crisis. De nieuwe thriller wordt op Manuscripta middels een trailer waarin de Rotterdamse acteur Paul van Soest (zie foto) meespeelt, aan het publiek gepresenteerd.

Flore (64) pakt met zijn thriller een oude draad op. Veertig jaar geleden schreef hij al teksten, onder meer voor Bob Rooijens en Johnny Kraaijkamp sr. Flore schreef toen ook een boekje voor Elsevier en een aantal dagbladen publiceerden zijn cartoons. Momenteel werkt hij aan een toneelstuk – een klucht - én een nieuwe thriller: 'Moord zonder moordenaar'. Deze nieuwe thriller voor 2012 ontbeert de humor die 'Dom Blondje' belooft. Flore: ,,Het is mijn werk, maar ik schrijf ook voor mijn plezier. Ik hou van de tegenstellingem, intrige en een goed plot en ik wil per se een keer meedingen voor de Gouden Strop. In 'Moord zonder moordenaar' moet je huiveren. Daarin valt niet veel te lachen.''

Dansende letters (nieuws, 2011)

BALDACCI VOOR DYSLECTEN

Uitgeverij A.W. Bruna brengt in november naast de 'gewone' uitgave van de nieuwste thriller van beststellerauteur David Baldacci ook een uitgave waarvan het lettertype is aangepast voor mensen met dyslexie.

Tijdens het lezen verwisselen mensen met dyslexie letters die op elkaar lijken. Dyslecten zien volgens Boer woorden als 'beelden' die dan voor hun ogen 'dansen'. Vooral de letters b, p en d zijn de boosdoeners. Om het hen wat gemakkelijker te maken ontwierp grafisch ontwerper Christian Boer, die zelf ook dyslexie heeft, een lettertype waarmee de verschillen tussen de letters zoveel mogelijk worden benadrukt, toepasselijk genaamd 'Dyslexie'. In april won hij met het lettertype de Nederlandse editie van de Smart Future Mind Awards, een prijs voor innovatieve ontwerpen. Sindsdien stromen volgens Boer de aanbiedingen binnen.

Volgens uitgever Steven Maat van A.W. Bruna was een 'aangepaste' versie van de nieuwste 'Baldacci' een vanzelfsprekende keuze. De schrijver zet zich via zijn eigen liefdadigheidsstichting, The Wish You Well Foundation, al jaren in voor onder meer mensen met leesproblemen. ,,Baldacci was zelf ook enthousiast over het voorstel en we willen het initiatief graag bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht brengen. En Baldacci verkoopt altijd goed'', verklaart Maat tegenover NOS op 3.

(Bron: NOS op 3)

14 augustus 2011

11.111 euro (nieuws, 2011)

WIE WORDT DE OPVOLGER VAN MANKELL EN NESSER?

In de voorgaande twee edities ging er een Zweedse thrillerauteur met de prijs aan de haal. Zal in 2012 applaus klinken voor een Nederlandse winnaar van de Europäische Preis für Kriminalliteratur, beter bekend als de Ripper Award?

Het zou zo maar kunnen. Maar dan moet er wel flink gelobbyd vanuit het Nederlandse. Tot en met 31 augustus kunnen uitgevers, schrijvers, literair agenten, organisaties als de CPNB, ja zelfs journalisten die over misdaadliteratuur schrijven, een kandidaat voor deze met een allesbehalve gek bedrag van 11.111 euro gedoteerde prijs voordragen. Er is één restrictie aan verbonden: auteurs mogen niet voor zichzelf reclame maken. Dus wat let ons om ons keel schor te schreeuwen voor iemand als Saskia Noort, die naar eigen zeggen het thrillergenre groot heeft gemaakt? Of kiezen we ten langen leste voor Tomas Ross, die al sinds mensenheugenis thrillers voor koningin en vaderland schrijft? Of is het wellicht toch verstandiger om geen voorkeur uit te spreken. Immers, onafhankelijkheid is een groot goed.

De Zweed Henning Mankell won in 2008 de prijs en zijn landgenoot Håkan Nesser mocht 'm vorig jaar in het Duitse Unna ophalen. De derde winnaar van de Ripper Award kan zijn of haar onderscheiding tegemoet zien op 10 november 2012, als hoogtepunt van het Krimi Festival 'Mord am Hellweg VI – Tatort Ruhr'.

Degenen die daartoe gerechtigd zijn, kunnen hun favoriete auteur doorgeven per e-mail naar post@wlb.de of naar sigrun.krauss@stadt-unna.de. Per post kan natuurlijk ook. U kunt daarvoor meerdere adressen gebruiken: das Westfälische Literaturbüro in Unna e.V. Friedrich-Ebert-Straße 97, 59425 Unna óf die Kulturbetriebe Unna, Bereich Kultur, Lindenplatz 1, 59423 Unna.

Met de Ripper Award willen de initiatiefnemers die ene nog levende auteur eren die zich met zijn of haar werk onderscheidt in de Europese misdaadliteratuur. Voor toekenning van de prijs kan zowel het oeuvre als een enkele thriller maatgevend zijn.

Een commissie stelt uit de inzendingen een longlist van elf namen samen en benoemt komende winter een zevenkoppige jury die uiteindelijk drie auteurs voor de prijs zal nomineren. De winnaar wordt bepaald door de lezers. Thrillerfans kunnen in de periode van 15 september tot 10 november per post of via het internet hun favoriet aangeven.

(Klik hier voor meer informatie)

David Pefko - Het voorseizoen (2011)

Fris en ontwapenend


(Door Guido Huisintveld)

Alles welbeschouwd is Steve Mellors eigenlijk een enorme slappe lul. Officieel is hij rechercheur in Leicester, maar gedurende het verhaal verkeert hij overwegend in de modus 'non-actief'. Mellors is 49 jaar, dik, kaal, gescheiden, eenzaam en neerslachtig. Hij leeft van opwarmmaaltijden, zit op de wc sudoku’s op te lossen en masturbeert dagelijks bij internetporno.

Hij is licht geobsedeerd door het karakter Travis Bickle uit de film 'Taxidriver'. Wanneer hij in contact komt met een Roemeense prostituee, doet hij zich dan ook voor als taxichauffeur. Hij wil het goede doen, haar armzalige leventje proberen te redden, maar mist de slagvaardigheid en belandt dieper in de ellende.

'Het voorseizoen' - het tweede boek van David Pefko - dreigt tergend langzaam koers te zetten naar een spannende apotheose. Plots neemt Pefko de afslag naar Griekenland en wordt deze verwachting bruusk weggevaagd. Het laatste deel van het boek etaleert vooral de treurige Griekse toeristenindustrie die op sterven na dood is. Min of meer een afspiegeling van Mellors' gemoedstoestand.

David Pefko schrijft ontwapenend, niets verhullend, eerlijk en met een relatief eenvoudig woordgebruik. Dat alles is met name in het begin nogal verfrissend, wat de beschreven dramatiek een komische dimensie geeft. Het verwatert na verloop van tijd, maar Pefko blijft scherp en houdt de aandacht van de lezer vast, ook al is het einde niet zo spetterend als dat van 'Taxidriver'.

David Pefko - Het voorseizoen. Uitgeverij Prometheus, 416 pag.

(Zie ook bericht 'Theodor tipt')

13 augustus 2011

Donna Leon - Dodelijke conclusies (2011)

Italiaanse klasse


(Door Monique Brandt)

In geen enkele thrillerserie wordt volgens mij zoveel geconsumeerd als in die rond de Venetiaanse politiecommissaris Brunetti. Ook in Dodelijke conclusies, alweer de twintigste thriller in de reeks van de Amerikaanse Donna Leon, is het al niet anders. Watertandend ruiken we bijna de prosecco, de Moët et Chandon, grappa, espresso en de krakend verse koffiebroodjes, de flinterdunne tramezzini, de kip met pompoen of dampend verse pasta met vis die in alle rust door Brunetti, zijn vrouw Paola en hun twee kinderen wordt genuttigd.

De uit meerdere gangen bestaande lunches zijn ongetwijfeld onderdeel van de verslavende charme van de boeken rond Brunetti, maar gelukkig krijgt de politieman meer op zijn bordje dan jaloersmakende gerechten. Gecompliceerde moordzaken bijvoorbeeld, die vaak op een of andere manier samenhangen met corruptie.

De oude vrouw die dood in haar appartement wordt gevonden, lijkt op zich een heel andere kwestie: een doodgewone hartaanval. Toch vertrouwt Brunetti het niet, en tegen de zin van zijn baas Patta in, gaat hij op onderzoek uit. Hij ontdekt dat het oude dametje onderdak bood aan vrouwen in nood, en langzaam maar zeker ontdekt hij ook nog een vervalste erfenis, waarbij hooggeplaatste personen zijn betrokken. Zijn onmisbare medewerkster signorina Elettra, die zich immer in de duistere krochten van 's lands computersystemen weet te wurmen, levert hem de bewijzen dat er veel meer aan de hand is dan een oude dame die haar tijd had uitgediend op deze aarde.

Zeer spectaculaire plotontwikkelingen hoeven we van Leon niet te verwachten, weet haar lezersschare. Maar de personages zijn stuk voor stuk kleurrijk, de beschrijvingen van de stad altijd sfeervol en levendig. Brunetti is daarbij onweerstaanbaar, door zijn compassie met slachtoffers en zijn wat fatalistische beschouwingen over het verval van zijn land in het algemeen en het politieapparaat in het bijzonder. 'Hij kende de regels, maar merkte dat hij in specifieke situaties steeds vastliep in de bijzonderheden van wat er met mensen gebeurde; hij merkte dat hij partij koos voor of tegen hen vanwege de dingen die ze dachten of vonden, en niet per se in overeenstemming met de regels die geacht werden alles te bepalen.'

De auteur, die al sinds 1981 in Venetië woont, bouwt met haar Brunetti-thrillers aan een zeldzaam evenwichtig oeuvre, dat nimmer gaat vervelen. Dus ik zeg: vooral doorschrijven, Donna Leon!

Donna Leon - Dodelijke conclusies. Vertaling: Theo Scholten. Uitgeverij Cargo, 320 pag. (NB: verschijnt 18 augustus)

11 augustus 2011

En toch spannend... (nieuws, 2011)

NIEUW: THRILLER ZONDER GEWELD

Uitgeverij De Rode Kamer claimt een primeur. Het nieuwste boek van de Zweedse schrijfster Katerina Janouch, 'Bedrogen', dat 1 september bij de uitgeverij verschijnt, is een literaire thriller waarin geen fysiek geweld voorkomt. In het verhaal is geen plaats ingeruimd voor politie-inspecteurs, gangsters of moordenaars. Ook vloeit er geen bloed.

Toch is het volgens De Rode Kamer een spannend boek 'waarmee Janouch bewijst dat in ons leven van alledag voldoende conflictstof aanwezig is om er een meeslepende roman over te schrijven'. De schrijfster zelf noemt haar boek 'een relatiedrama, meer een spannende roman dan een thriller'.

'Bedrogen' vertelt over verloskundige Cecilia Lund. Ze leidt een druk, maar goed geordend leven. Ze is getrouwd met John, die freelance fotograaf is en met wie ze vier kinderen heeft. Een onverwachte gebeurtenis zet Cecilia's leven op zijn kop. Terwijl John een opdracht krijgt voor een reportage in de Verenigde Staten en hij op het punt staat te vertrekken, wordt er aangebeld. Buiten in de kou staat een vreemde jongeman die zegt dat hij Simon heet en beweert dat John zijn vader is. Hij is, althans volgens Simon, het resultaat van een kortstondige jeugdliefde van zijn vader, jaren geleden.

Vanaf dat moment is niets meer wat het geweest is. Terwijl John vertrekt, staat Cecilia er alleen voor. Ze wordt geconfronteerd met de geheimzinnige Simon en via hem met afpersing en drugs. Tegelijkertijd ontspint zich rond haar huwelijk een web van leugens en bedrog waarin zij steeds meer vast komt te zitten. Ze lijkt verlamd. Maar als uiteindelijk haar oudste zoon bedreigd wordt en ze beseft dat diens leven op het spel staat, grijpt ze in.

Wordt verwacht 255 (nieuws, 2011)

SCHANDAAL IN STRÄNGNÄS

Een Zweedse thrillerauteur die in Italië op nummer 1 van de bestsellerlijsten heeft gestaan. Nee, het betreft hier niet Stieg Larsson, maar Lars Rambe, een nieuwe ster aan het thrillerfirmament. Zijn debuut 'Spåren på bryggan' komt in oktober 2011 bij uitgeverij De Fontein uit in Nederlandse vertaling onder de titel 'Sporen op de brug'.

Het boek speelt zich af in Strängnäs, een kleine gemeente tachtig kilometer ten westen van Stockholm, waar Rambe zich met zijn gezin enkele jaren geleden heeft gevestigd. Tijdens een nachtelijke sneeuwstorm in 1965 ontsnapt een gevangene uit de psychiatrische kliniek van Strängnäs. De volgende ochtend wordt hij teruggevonden, vermoord en bevroren in ijs, naast hem het lijk van een jonge vrouw. Deze moorden brengen een schok teweeg in het ogenschijnlijk zo rustige dorpje.

In 2005 bericht Fredrik Gransjö, een jonge journalist die recent in het dorp is komen wonen, over een veertig jaar oud schandaal in de kliniek. Een paar dagen later wordt Strängnäs opnieuw een moord gepleegd. De politie, de onderzoeksrechter en Gransjö moeten diep graven in het verleden om de waarheid over een tragisch verhaal van liefde, vriendschap boven water te krijgen.

Rambe, geboren in 1968, heeft voordat hij in 1999 zijn eigen advocatenkantoor oprichtte als bedrijfsjurist in de farmaceutische industrie gewerkt. Aangemoedigd door het succes van zijn eerste boek is het schrijven een steeds grotere plaats gaan innemen in zijn leven, schrijft Rambe op zijn website. Een nieuw boek staat op stapel. Momenteel woont Rambe met zijn gezin in Kenia waar zijn vrouw zich bezighoudt met ontwikkelingsvraagstukken. Hij verdeelt zijn tijd tussen het schrijven, zijn advocatenkantoor en het vaderschap. (foto auteur: Håkan Målbäck)

Andere nieuwe titels:

Graham Moore - 'De Sherlock Holmes Club' (oktober 2011). Debuut van Amerikaan die religieuze geschiedenis studeerde. Harold White is geobsedeerd door Sherlock Holmes en een groot kenner van spannende literatuur. Maar nog nooit heeft hij een lijk gezien. Totdat hij geconfronteerd wordt met de vermoorde Alex Cale, 's werelds beroemdste Conan Doyle-expert. Cale stond op het punt de ontdekking van de vermiste dagboeken van de schrijver bekend te maken.
Peter James - 'Dodemansrit' (oktober 2011). Carly Chase is betrokken bij een verkeersongeval waarbij een student om het leven kwam. Dan krijgt ze bericht dat het slachtoffer familie van een maffiabaas blijkt te zijn en dat de bestuurders van twee andere voertuigen die bij het ongeluk betrokken waren, zijn gemarteld en vermoord.
David Hewson - 'De schaduw van Lucifer' (september 2011). Daniel Forster heeft een zomerbaantje in de bibliotheek van een verzamelaar en raakt betoverd door Venetië. Wanneer zijn werkgever hem er op uit stuurt om een viool te kopen van een dief, zet hij een kettingreactie van geweld en bedrog in gang.
Robert Ellis - 'Dodelijk geheim' (september 2011). LA-rechercheur Lena Gamble krijgt een moordzaak toegewezen. Maar al snel vermoedt ze dat men probeert haar er in te luizen door haar een zaak te geven die bij voorbaat niet te winnen valt. Er zijn getuigen nocha aanwijzingen, er is alleen het slachtoffer wier lichaam in stukken gehakt wordt gevonden in een vuilcontainer.
Ed van Eeden - 'Baantjer Inc. Moord op de Albert Cuyp' (september 2011). De schoonmakers van de Albert Cuyp doen bij het sluiten van de markt een lugubere vondst: achter een van de kraampjes ligt het lijk van een jonge vrouw. Er zijn geen sporen, geen getuigen, het lijkt alsof het lichaam uit de lucht is komen vallen. Werk aan de winkel voor rechercheur Hendrick (met ceekaa).
Victor del Árbol - 'Vals beschuldigd' (november 2011). María, een jonge advocate, wordt aangeklaagd voor moord. De straf die haar boven het hoofd hangt, doet haar niets; het is haar geweten waarmee ze in het reine wil komen voordat ze sterft aan de slopende ziekte waaraan ze lijdt.
Butler & Öhrlund - 'Moordlust' (oktober 2011). Wanneer alle seks en drugs niet meer volstaan, gaan drie vrienden op zoek naar nieuwe spanning. Een wedstrijd wie de gevaarlijkste dingen durft te doen, ontaardt in een spiraal van geweld en moord. Tweede thriller van journalisten Dan Buthler uit Denemarken en Dag Öhrlund uit Zweden.

Op de radio (nieuws, 2011)


'MILLENNIUMTRILOGIE' STRAKS OOK TE HOREN

Een tip voor niet al te matineuze types. Vanaf dinsdag 13 september is iedere werkdag om 0.45 uur op Radio 1 een aflevering van de 'Millenniumtrilogie' van Stieg Larsson te horen. Dat heeft Nelleke Geel, uitgever van Signatuur, via Twitter laten weten.

Acteur Victor Reinier en actrice Rifka Lodeizen vertolken de hoofdrollen in het hoorspel Mannen die vrouwen haten, dat wordt geproduceerd door de Hoorspelfabriek. Naast Reinier die onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist speelt en Lodeizen die de rol van hackster Lisbeth Salander op zich neemt, werken ook onder anderen Johanna ter Steege, Marcel Hensema, Nadja Hupscher, Oda Spelbos en Bram van der Vlugt mee aan het hoorspel. Op de foto doet Lodeizen alsof ze in een koude kelder opgesloten zit.

Van de 'Millenniumtriologie' zijn wereldwijd 27 miljoen boeken verkocht. Na 'Mannen die vrouwen haten' in 2005, volgden een jaar later het tweede en derde deel: 'De vrouw die met vuur speelde' en 'Gerechtigheid'.

(Bron: o.a. Hoorspelfabriek)

10 augustus 2011

John Connolly - Stille handel (2011)

Een zesde zintuig voor het onverklaarbare(Door Hans Knegtmans)

Privédetective Charlie Parker wordt ingehuurd door restauranthouder Bennett Pachett. Die staat erom bekend dat hij als een vader voor zijn personeel zorgt. Een van zijn serveersters heeft zich laten inpalmen door de Irakveteraan Tobias, en Bennett is bang dat bij hem een steekje loszit. Parker is niet van gisteren. Hij vermoedt dat zijn opdrachtgever minstens zo geïnteresseerd is in de recente zelfmoord van zijn zoon Damian, die in hetzelfde peloton diende als Tobias.

Al gauw stuit de hoofdpersoon op meer zelfmoorden. De slachtoffers maakten deel uit van een groep oorlogsveteranen uit Irak, die een smokkellijn tussen de staat Maine en Canada hebben opgezet. Geen drugs of wapens, maar eeuwenoude museumstukken, gestolen uit een Irakese kluis.

Uiteenlopende romanpersonages blijken niet gecharmeerd te zijn van Parkers bemoeizucht. Wanneer hij ternauwernood een foltering overleeft, zullen sommige lezers oprecht hopen dat hij zijn opdracht teruggeeft. Zo werkt dat natuurlijk niet. In plaats daarvan roept Parker de steun in van de homoseksuele beroepsmoordenaars Louis en Angel, altijd in voor een vriendendienst.

Connolly's fans begrijpen meteen dat bij de zelfmoorden bovennatuurlijke krachten in het spel zijn. Het is Parkers noodlot dat hij een zesde zintuig heeft voor het onverklaarbare. En mocht de nieuweling dit niet oppikken, dan zal toch de rol van ene Herod - een onbarmhartige wreker, ook nog eens verminkt door terminale kanker - hem aan het denken zetten. Of anders wel het optreden van een niet minder gevaarlijke man die zich De Verzamelaar noemt.

Dit moet voor de thrillerliefhebber echter geen reden zijn, om zijn neus op te halen voor 'Stille handel'... Auteurs als Stephen King, Michael Gruber en Andrew Pyper hebben bij herhaling aangetoond dat gothic elementen in een misdaadverhaal geen afbreuk hoeven te doen aan de spanning of de literaire kwaliteit. Connolly behoort zeker tot de toppers in dit subgenre.

John Connolly - Stille handel. Vertaling: Pieter Janssens. Uitgeverij Luitingh, 382 pag.

(Bron: Het Parool)

Wordt verwacht 254 (nieuws, 2011)

INVESTEERDER MET EEN LUCHTJE

Robert Harris is een schrijver met een scherp oog voor de actualiteit. De financiële crisis grijpt momenteel wereldwijd om zich heen en de Britse schrijver speelt daar op in met zijn in november 2011 bij uitgeverij Cargo te verschijnen thriller 'De angst-index'.

De hoofdrol in 'De angst-index' is weggelegd voor dr. Max Hoffman. Hij is een legende. Als wetenschapper werkte hij ooit aan de deeltjesversneller van CERN, maar tegenwoordig gebruikt hij zijn kennis voor een systeem waarmee computeralgoritmes de financiële markten kunnen voorspellen. Niemand weet hoe hij het doet, maar Hoffmans hedgefonds behaalt enorme winsten voor zijn investeerders.

Op de avond voor een belangrijke bijeenkomst met zijn cliënten wordt Hoffman in zijn zwaar beveiligde huis aangevallen door een insluiper. In de daaropvolgende 48 uur, waarin de financiële markten lijken af te stevenen op een volgende crisis, valt Hoffmans imperium langzaam uiteen. Wie is uit op zijn ondergang?

Harris schreef eerder de bestsellers Vaderland, Enigma, Archangel, Pompeii, Imperium, Lustrum en het door Roman Polanski verfilmde Geest. zijn werk verschijnt in 37 talen. Harris werkte bij de BBC voor hij politiek verslaggever werd bij The Observer en vervolgens werd hij columnist bij The Sunday Times en The Daily Telegraph. Harris woont met zijn vrouw en vier kinderen in de buurt van het Britse Hungerford.

Andere nieuwe titels:

Lars Kepler - 'Getuige' (januari 2012). Derde thriller van het schrijversechtpaar Ahndoril. Wanneer er een moord plaatsvindt in een meisjesinstituut, besluit een spiritueel medium haar diensten aan te bieden aan de politie. Maar die zit niet op haar te wachten. Inspecteur Joona Linna heeft een lastige klus aan deze zaak.
James Patterson - 'Kill Alex Cross' (november 2011). Waarom titel niet is vertaald, is een raadsel. Hoe dan ook, Pattersons held Alex Cross wordt als een van de eerste experts opgeroepen als de zoon en dochter van de Amerikaanse president worden ontvoerd. Hij probeert het onderzoek op te zetten, maar wordt van verschillende kanten tegengewerkt.
Milou van der Will - 'Breekijzer' (januari 2012). Tweede thriller van Metro-journaliste. Broertjes Sam en Lucas zijn getuige van een familiedrama: vader schiet zijn vrouw en zichzelf dood. Sam slaagt er uiteindelijk in een toekomst op te bouwen met zijn grote liefde Sophie. Maar als hij uit geldnood een klus voor een vriend aanneemt, keert het lot zich wederom tegen hem en raakt hij in de greep van een internationale bende.
Leif G.W. Persson - 'De man die de draak doodde' (8 september 2011). Thriller met een cover waarbij overduidelijk leentjebuur is gespeeld bij de Larsson-bestseller 'The Girl With The Dragon Tattoo'. Inspecteur Evert Bäckström moet van zijn dokter gezonder leven, maar zijn humeur wordt er niet beter op. Met een slecht gemoed begint hij aan een schijnbaar eenvoudige moordzaak die zich echter snel ontwikkelt tot een gecompliceerde zaak, die te maken lijkt te hebben met een overval op een beveiligingsbedrijf.
Martin Walker - 'De zwarte diamant' (oktober 2011). De Franse Périgord is de bakermat van de zwarte truffel en voor vijfduizend euro per kilo is de volmaakte 'zwarte diamant' een kostbare schat. Wanneer blijkt dat de markt wordt vervuild door de import van een goedkopere Chinese truffel, gaat agent Bruno Courrèges op onderzoek uit. Dan wordt er een vriend op brute wijze vermoord.
Elizabeth Haynes - 'Waarheen je ook vlucht' (november 2011). Getipt door Karin Slaughter en derhalve via imprint Slaughterhouse verkrijgbaar. Niemand gelooft Catherine als ze wordt bedreigd door haar aantrekkelijke en charmante vriend Lee. Hij probeert absolute controle over haar leven te krijgen en manipuleert haar vrienden. Ze bedenkt een plan om te ontsnappen aan haar dubieuze geliefde - een plan dat ze ternauwernood overleeft. In dit debuut verwerkte Haynes, werkzaam als informatieanalist voor de Amerikaanse politie, haar persoonlijke ervaringen.
Jo Nesbø - 'De schim' (november 2011). Harry Hole keert terug na drie jaar Hong Kong. In Oslo raakt hij geïntrigeerd door de dood van drugsverslaafde Gusto die door een vriend zou zijn vermoord. Hole zoekt de veroordeelde op in de gevangenis en is verrast dat de jongen zijn eigen, jeugdige evenbeeld blijkt te zijn.

09 augustus 2011

Gesignaleerd 55 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

LEIGHTON GAGE - ZWIJGEND GRAF

Bij uitgeverij Karakter is deze week verschenen de thriller 'Zwijgend graf' van Leighton Gage. Het is het tweede deel van de serie rond Mario Silva, hoofdinspecteur bij de federale politie van Brazilië.

In de bossen aan de rand van São Paulo wordt een massagraf gevonden met daarin dertig lijken, waaronder vierentwintig kinderen. Als een forensisch onderzoeksteam ontdekt dat ze allemaal een orgaan missen, vreest het hoofd van de federale politie dat geruchten dat een satanische cultus erachter zou zitten, invloed zullen hebben op de toeristische industrie van het land. Daarom stuurt hij Mario Silva om de zaak tot op de bodem uit te zoeken.

Wat volgt is een bizar en angstaanjagend onderzoek - de mensen die bij elkaar begraven liggen, blijken tot dezelfde familie te behoren - getekend door corruptie, illegale handel in organen en mensensmokkel. Silva en zijn team moeten zich tot het uiterste inspannen om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen.

Leighton Gage is een globetrotter. Hij bezocht Spanje tijdens de dictatuur van Franco, Zuid-Afrika tijdens de apartheid, Chili tijdens de dictatuur van Pinochet, Argentinië in het tijdperk van de junta en woonde van 1968 tot 1973 in Nederland. Nu woont hij samen met zijn Braziliaanse vrouw een deel van het jaar in Santana de Parnaíba; de rest van het jaar brengt hij door in Florida en Nederland, waar een van zijn vier dochters woont. In november 2011 verschijnt zijn derde thriller, 'Stervende adem', dat begint met een bomaanslag in een Amsterdamse tram.

Leighton Gage - Zwijgend graf. Vertaling: Peter de Rijk. Uitgeverij Karakter, 287 pag., € 15,00. ISBN: 978 90 6112 646 1

Wordt verwacht 253 (nieuws, 2011)

HET IS NIET BEST IN AMSTERDAM-WEST

'Een soepel geschreven film noir-pastiche met een gemene angel'. Zo luidt de omschrijving die uitgeverij De Bezige Bij geeft aan 'Schaduwstad' van Fleur Jurgens. Haar romandebuut vertelt over de duistere kant van Amsterdam-West. Het boek over multiculturele misverstanden, over wietplantages, kutmarokkaantjes, impotentie en verkwanselde journalistieke principes, ligt in januari 2012 in de winkel.

Ooit was hij sterjournalist van het opinieblad De Observator, maar sinds de onstuitbare opkomst van het emotainment lijkt de rol van Herman Bul uitgespeeld. Tot hij op het spoor komt van een grootscheeps complot rond de bouw van een moskee in Amsterdam-West. Dit is de kans voor Bul om nog eenmaal met een knetterende primeur te komen.

Bul dringt steeds dieper door in criminele kringen rond de moskee. Dan ontmoet hij de Marokkaanse nachtclubdanseres Laila en besluit haar te redden uit de klauwen van haar vader, moskeevoorzitter Abdel el Hamn. Maar dan beginnen de problemen pas echt.

Fleur Jurgens (1972) is afgestudeerd in de filosofie en werkte als redacteur en columnist voor HP/De Tijd. In 2007 verschenen 'Het Marokkanendrama' en 'Leve de burgertrut', die beide nogal wat stof deden opwaaien.

Andere nieuwe titels:

Tim Weiner - 'Vijanden van de staat' (januari 2012). Weiner, correspondent van The New York Times, richt zijn aandacht op de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst, de FBI. Weiner toont vooral aan hoe de dienst nu al bijna een eeuw lang ook loyale, vredelievende Amerikanen in zijn netten heeft gevangen.
Andrew Feinstein - 'Handelaren des doods' (november 2011). Over de ondoorzichtige economie van de internationale wapenhandel. Journalist en oud-parlementariër voor het ANC Feinstein doet onderzoek naar deze dodelijke business en wijdt een apart hoofdstuk aan Nederland, nummer vijf op de lijst van grootste wapenexporteurs ter wereld.

Achter het net (nieuws, 2011)

BIEB HELPT THRILLERDUO VAN EERSTE DRUK AF

Wie dezer dagen naarstig op zoek is naar 'Ondergronds kwaad', de derde thriller van het duo Marc Jacobs en Marike Vreeker, kan wel eens achter het net vissen. De Nederlandse Bibliotheekdienst heeft namelijk met een forse bestelling van 265 exemplaren ervoor gezorgd dat de eerste druk is uitverkocht. In minder dan een maand tijd. Maar geen nood, een tweede druk is in de maak, meldt het duo deze week opgewekt in een persbericht.

'Ondergronds kwaad' heet een op ware feiten gestoelde politiethriller over de mensenhandel in Europa te zijn. Er wordt een misbruikt, mishandeld en verminkt lijk van een Afrikaans meisje gevonden in een afbraakpand in Leeuwarden. De politie gaat op onderzoek uit en ontdekt dat ze iets te maken moet hebben met een geheim bordeel in de stad. De rechercheurs Erik van Houten en Sigrid de Wilde krijgen de zaak niet goed in de vingers.

Schrijver Marc Jacobs was onder andere politiecommissaris in Leeuwarden. Hij is criminoloog en adviseur bij Endemol. Co-auteur Marike Vreeker is communicatieadviseur bij Yacht. Hun boeken verschijnen bij De Friese Pers Boekerij. De twee hebben zojuist het manuscript van 'Het Rembrandt Enigma' naar hun uitgever gestuurd en werken verder aan hun nieuwe thriller 'De Pretendent'.

08 augustus 2011

Subsidiestop (nieuws, 2011)


SLUITING DREIGT VOOR POE MUSEUM

Het gemeentebestuur van de Amerikaanse stad Baltimore heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar besloten geen subsidie toe te kennen aan het museumpje dat in de arbeiderswoning is gevestigd waar ooit Edgar Allan Poe heeft gewoond. Het besluit heeft tot gevolg dat het huis, dat van 1833 tot 1835 onderdak bood aan de armlastige schrijver, waarschijnlijk binnenkort zal moeten sluiten.

Sinds Baltimore zijn jaarlijkse subsidie van 85.000 dollar aan het museum introk, heeft het huis nog kunnen doordraaien op reservefondsen. Waarschijnlijk zit het museum vanaf komende zomer zonder geld. De gemeente heeft wel enkele consultants ingehuurd, die een businessplan moeten maken waarmee het Edgar Allan Poe House zichzelf kan bedruipen. Maar het huis heeft één groot nadeel: het ligt ver van de toeristische trekpleisters van Baltimore. Jaarlijks komen er slechts vijfduizend bezoekers. Baltimore continueert overigens wel zijn subsidie van 55.500 dollar aan het museum dat gewijd is aan de legendarische honkballer Babe Ruth. Dit gebouw is centraal gelegen en trekt zes keer zo veel bezoekers als het Poe House.

Decennia heeft Baltimore te koop gelopen met de associatie van de stad met de schrijver, de meester van het macabare, die de inspiratie vormde voor de naam van de plaatselijke football-club, The Ravens. In deze stad vormde Poe zich als schrijver. In deze stad stierf hij ook, in 1849, op veertigjarige leeftijd, nadat hij ijlend was aangetroffen in een taveerne. Hij stierf twee jaar na de dood van zijn jonge vrouw Virginia, die bezweek aan de gevolgen van tuberculose.

De tentoonstellingen in het Poe House zijn bescheiden van aard. Er staat wat porselein en glaswerk van Poe's pleegvader uitgestald, er is de telescoop die door Poe werd gebruikt, er zijn haarlokken van Poe en Virginia en een scherf van Poe's doodskist. Het huis ligt anderhalve kilometer van de Westminster Burying Ground, waar Poe ligt begraven en waar decennia lang een mysterieuze bezoeker op Poe's geboortedag, 19 januari, een fles cognac en drie rozen achterliet.

(Bron: The New York Times)

Gesignaleerd 54 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

ANN CLEEVES - BLAUW LICHT

Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt vandaag de thriller 'Blauw licht' van Ann Cleeves. En net als bij 'Stille wateren' van Viveca Sten (zie het voorgaande bericht) zijn ook hier een lijk en een eiland de ingrediënten van het verhaal.

Inspecteur Jimmy Perez weet dat het lastig wordt als hij zijn verloofde aan zijn ouders op Fair Isle wil voorstellen, omdat in de hechte gemeenschap nieuwkomers argwanend in de gaten worden gehouden.

Door de herfststorm die over de Shetlandeilanden raast, is het bijna onmogelijk om het eiland te betreden of te verlaten. Iedereen zit vast en de spanning tussen de bewoners en bezoekers loopt op. Als de mooie Angela, televisiepresentatrice en eigenaresse van de Fair Isle vogelobservatiepost, wordt vermoord reageren de eilandbewoners met angst en woede. Jimmy moet zonder hulp van het vasteland de zaak zo snel mogelijk proberen op te lossen. Dan gebeurt waar iedereen bang voor is: er wordt nog een moord gepleegd, waardoor de druk voor Jimmy groter wordt. In het blauwe licht van de storm en het onweer volgt een volgens de uitgever onthutsende ontknoping.

Ann Cleeves heeft aan de universiteit van Sussex gestudeerd en is daarna onder andere reclasseringsambtenaar, kok bij een vogelobservatiepost en reservekustwachter geweest voordat ze begon met het schrijven van thrillers en detectives. Inmiddels heeft ze tweeëntwintig boeken op haar naam staan. Met 'Ravenzwart' won ze de Gold Dagger Award.

Ann - Cleeves - Blauw licht. Uitgeverij A.W. Bruna, 256 pag., € 17,95. ISBN 978 90 229 9873 1

07 augustus 2011

Gesignaleerd 53 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

VIVECA STEN - STILLE WATEREN

Bij uitgeverij Q verschijnt maandag 15 augustus de thriller 'Stille wateren' van Viveca Sten. Het boek is in Stens geboorteland Zweden een groot succes en als serie inmiddels verfilmd.

'Stille wateren' speelt zich af op Sandhamm, een idyllisch vakantie-eilandje vlak voor de kust van Stockholm waar het buiten het seizoen rustig is. Eigenlijk wonen er maar zo'n 120 mensen, maar als de midzomernacht dichterbij komt, loopt het vol met duizenden vakantiegangers en zeilers, die maar één ding willen: genieten van de zon, de zee, de rust.

Maar op een hete ochtend in juli spoelt het lijk van een man aan, verwikkeld in een vissersnet. Een week later wordt er op het eiland een vermoorde vrouw gevonden. Aanwijzingen zijn er bijna niet. De spanning bij de bevolking wordt opgevoerd. Is er een verband tussen de twee slachtoffers? Zal er nog een moord gepleegd worden? Welke geheimen liggen er verborgen op dit kleine eiland?

Viveca Sten (1959) is juriste en woont met haar man en drie kinderen in Stockholm. Haar familie brengt al sinds 1917 de zomers door op Sandhamm.

Viveca Sten - Stille wateren. Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga. Uitgeverij Q, 398 pag., € 15,00. ISBN 978 90 214 4034 7

06 augustus 2011

Geen grote literatuur (nieuws, 2011)

JAMBERS SCHRIJFT

De Vlaamse televisiemaker Paul Jambers (65) heeft zijn eerste roman geschreven. In 'De ontsporing' laat de journalist met zijn typische gruizige, droge en serieuze commentaarstem een jonge vrouw verdwijnen nadat ze bij een schrijver aanbelt om haar vader terug te vinden.

,,Geen grote literatuur'', zegt 'Pieken Paultje' in De Standaard. ,,Hopelijk wel een goed verhaal dat zich afspeelt in 1989, met een terugblik naar 1969. Ik heb er bijna een jaar aan gewerkt.''

'De ontsporing' is geen pil van 717 bladzijden zoals Jambers' autobiografie 'Ik heb het gedaan'; het boek telt 256 bladzijden. Het komt uit in september en is een uitgave van Houtekiet.

(Bron: De Standaard)

05 augustus 2011

In productie (nieuws, 2011)

BALDACCI-THRILLER WORDT TV-SERIE

Enkele thrillers van de Amerikaanse bestsellerauteur David Baldacci worden mogelijk verfilmd voor televisie. Shane Brennan, producer van onder andere NCIS Los Angeles, heeft laten weten dat zijn productiemaatschappij de rechten heeft verworven op het werk van Baldacci.

Brennan gaf niet aan welke thrillers zullen worden verfilmd. ,,Maar we zijn enorm blij met deze deal'', aldus Brennan in USA Today. ,,Televisiemaatschappij CBS is geïnteresseerd.'' Eerder was ook al sprake van plannen voor een adaptatie van Baldacci's thrillers tot een tv-serie, maar toen kwam het er niet van.

Baldacci heeft diverse thrillerseries op zijn naam staan. In de Shaw-reeks staat een ultrageheime inlichtingendienst centraal die de zwaarste criminelen op de huid zit. De Camel Club-reeks gaat over een viertal onrechtbestrijders en in de King en Maxwell-serie gaan twee agenten van de geheime dienst het kwaad te lijf.

(Bron: USA Today)

04 augustus 2011

Gesignaleerd 52 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

GREGG HURWITZ - DAN STERFT ZE

Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt maandag 8 augustus de thriller 'Dan sterft ze' van Gregg Hurwitz. Volgens de uitgever warm aanbevolen door auteurs als Dennis Lehane en Lee Child.

Patrick Davis ziet zijn leven langzaam teloor gaan. Zijn huwelijk staat onder druk en hij wordt onterecht uit een filmproductie gegooid waar hij het scenario voor heeft geschreven. Alsof dat allemaal niet genoeg is, ontvangt hij op een ochtend een dvd waarop hij zichzelf in zijn eigen huis kan zien. Na nog meer dvd's en vreemde opdrachten ontvangt hij een video met het volgende bericht: 'Zeg het tegen niemand. Doe wat we zeggen. Of zij sterft.'

Alles in zijn leven zal opgelost worden als hij maar doet wat er van hem gevraagd wordt. Maar Patrick raakt juist steeds dieper verstrikt in een web van intriges dat alles wat hij nog heeft in zijn leven, bedreigt. Hij weet niet meer wat echt is en wat niet, omdat zijn leven nu geregisseerd wordt door anderen. En elke keer als hij eruit wil stappen, volgt er een nare verrassing…

Gregg Hurwitz studeerde Engels en psychologie aan Harvard. Naast zijn thrillers heeft hij onder andere scenario's voor bekende Hollywood-producers als Jerry Bruckheimer en Lorenzo di Bonaventura geschreven. 'De misdaadschrijver' werd door de International Thriller Writers Association tot de beste thriller van 2007 benoemd. De filmrechten van 'Dan sterft ze' zijn gekocht door Big Kid Pictures. Het volgende boek 'Vertrouw niemand' werd genomineerd voor de Crimespree Award 2010.

Gregg Hurwitz - Dan sterft ze. Uitgeverij A.W. Bruna, 344 pag. Prijs: € 19,95. ISBN: 978 90 229 9754 3