29 juni 2022

Exit (nieuws, 2022)


Succes Gouden Strop beklijft niet
De goede intenties van de Stichting Gouden Strop ten spijt, de impact van het winnende boek is slechts van korte duur geweest. Vogeleiland van Marion Pauw stond vorig jaar langer in de Bestseller60 dan na het winnen van haar tweede Gouden Strop. Na de bekroning van het boek op 9 juni stond de thriller twee weken lang in de lijst met plek 30 als hoogste notering. Vandaag is het boek uit de lijst verdwenen.

Vogeleiland stond in 2021 zes weken in de Bestseller 60. Plaats 16 was toen de hoogste notering. Het korte verblijf in de verkooplijst is des te opmerkelijker, want Pauws eerste boek waar ze een Gouden Strop mee won, Daglicht, was een enorm succes. Het boek stond in 2008, 2009, 2010 en 2013 in totaal 39 weken in de Bestseller60. Na de toekenning van de Strop in 2009 vloog Daglicht direct naar plek 2 in de lijst.

De Stichting Gouden Strop wil dat het boek dat met de thrillerprijs wordt bekroond meer aandacht krijgt en een groter publiek bereikt. Om dat te bewerkstelligen sloot de stichting Vlaamse uitgevers uit van deelname aan de thrillerprijs. De gedachte was dat dan in ieder geval de winnende Nederlandse thriller meer bekendheid zou krijgen. Vooralsnog lijkt dat experiment niet echt het gewenste resultaat op te leveren.

De vakantiethrillers van Suzanne Vermeer doen het beter. 'Haar' jongste boek, Roadtrip, stond eerder dit jaar twee weken lang op de eerste plaats. En Linda van Rijn staat met haar Ciao Bella al tien weken in de CPNB-lijst. 

Bas Haan, die met Lenoir de Schaduwprijs won, zag zijn eerste thriller nog niet in de Bestseller60 verschijnen.   

Kritiek en loftrompet (nieuws, 2022)

Een terugblik op dé misdaadverslaggever
Bij uitgeverij De Fontein verschijnt op 5 juli de geactualiseerde uitgave van het boek Achter de schermen bij Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Het boek, geschreven door collega en vriend Kees van der Spek, geeft een volgens de uitgeverij unieke kijk op de persoon Peter R. de Vries.

Op 15 juli 2021 overleed Peter R. de Vries na een moordaanslag in de week ervoor. Nederland reageerde geschokt.

In dit boek leert de lezer Peter R. de Vries kennen zoals hij werkelijk was. Tegen de achtergrond van vele onderzoeken en in alle uithoeken van de wereld beschrijft Kees van der Spek spannende avonturen en persoonlijke anekdotes rondom de opnamen voor Peters misdaadprogramma.

De uitgeverij geeft alvast het nieuwe voorwoord van Kees van der Spek prijs: 

'Over de doden niets dan goeds. Peter had er een hekel aan. Tegendraads en ontregelend als hij was, was dit gezegde hem een gruwel. Je moet immers altijd de waarheid over iemand kunnen zeggen, ook als hij of zij dood is. En nu zie je juist dát her en der toch gebeuren. Mensen uit het vak en andere betrokkenen die hem eerst altijd fel bekritiseerden, steken soms zonder gêne plotseling de loftrompet. (...)

Over de doden niets dan goeds? Om dat eerlijk te kunnen beoordelen is het misschien aardig om Peters lotgevallen eens te bezien door de bril van iemand die met hem bij leven dagelijks optrekt. In de tegenwoordige tijd dus. Daarom deze hernieuwde uitgave van mijn boek uit 2008. Er is inmiddels een halve generatie verstreken, en heel veel kenners, bewonderaars en criticasters van het fenomeen Peter R. de Vries hebben deze verhalen nooit tot zich genomen. (...)'

Kees van der Spek is misdaadverslaggever en presentator van onder meer Oplichters in het buitenland. Hij is regelmatig te gast in talkshows en schuift vaak aan bij RTL Boulevard.

Als een Netflix-serie (nieuws, 2022)

Zorgvuldig dichtgenaaid   Op 9 augustus verschijnt bij uitgeverij HarperCollins Holland het nieuwe boek van Chris Carter, Jager in de nacht. In dit derde deel van de Robert Hunter-serie gaan profilers Robert Hunter en Carlos Garcia op jacht naar een obsessieve moordenaar, een stalker voor wie liefde veranderd is in haat…


Het begint met een onbekende vrouw die dood wordt aangetroffen in een verlaten slagerij. Haar lichaam heeft geen verwondingen, maar haar lippen zijn zorgvuldig dichtgenaaid. Pas tijdens de autopsie ontdekt de patholoog hoe gruwelijk de daad werkelijk is…

Hunter en Garcia worden op de zaak gezet, maar komen van de weeromstuit ook op het spoor van een vermissingszaak. Hunter krijgt het vermoeden dat de zaken met elkaar verbonden zijn en dat de dader het op meerdere vrouwen gemunt heeft…

'Deze ijzingwekkende thriller heeft de verslavingsfactor van een Netflix serie: spanning en sensatie gegarandeerd', belooft de uitgeverij, die het boek geschikt acht voor liefhebbers van het werk van M.J. Arlidge en Robert Bryndza.

Chris Carter is geboren in Brazilië en groeide op in de Verenigde Staten. Hij studeerde psychologie en analyseerde als forensisch psycholoog het gedrag van criminelen. Tegenwoordig is hij fulltime schrijver. Zijn reeks rondom profiler Robert Hunter wordt in meer dan 20 landen uitgegeven.

24 juni 2022

Vooroordelen overwinnen (nieuws, 2022)

Thriller over homoseksualiteit en voetbal
Een aanklacht tegen homofobie. Zo mag volgens uitgeverij Gopher de recent verschenen thriller De buitenspelval van Elias Mutor gezien worden. 'Maar bovenal is het een lekker vlot geschreven boek vol spanning en humor dat de lezer meeneemt in de zoektocht van een doorsnee Nederlander naar de doodsoorzaak van zijn oude voetbalmaat.'

Als na bijna dertig jaar het lichaam van zijn oude voetbalmaatje Remco wordt gevonden zonder duidelijke verklaring van de politie, besluit Borg zelf op zoek te gaan naar de doodsoorzaak. Hij is ervan overtuigd dat zijn vriend niet gestorven is door een ongeluk of zelfmoord.

Geholpen door zijn vrouw weet hij heel wat mensen op te sporen die Remco rond zijn dood hebben gekend. Hoewel zij hem veel vertellen over de laatste maanden van zijn leven blijft het lange tijd een raadsel hoe Remco is gestorven.

Heeft zijn dood iets te maken met een duister studentenleven in Amsterdam? Of moet Borg de oorzaak zoeken bij een foto van het Ajax-team uit 1980, die Remco hem vlak voor zijn dood toestuurde? En wat heeft homoseksualiteit ermee te maken? Borg doet belangrijke ontdekkingen en langzaam begint hij steeds meer te begrijpen van Remco’s leven. Als hij er eindelijk achter komt wie verantwoordelijk is voor de dood van zijn oude vriend, blijkt die ontdekking niet zonder gevaar te zijn.

De buitenspelval gaat volgens de uitgeverij over de olifant in de kamer, over homoseksualiteit en voetbal. 'Het is een boek vol hoop dat laat zien dat vriendschap vooroordelen kan overwinnen en zich niet laat remmen door verschillen in geaardheid.'

Elias Mutor is het pseudoniem van Gerrit-Jan van Herwaarden (1980). Hij groeide op op een boerderij in Asperen. Hij werkt als beleidsmedewerker voor de landelijke koepel van provinciale landschapsorganisaties. Het schrijven van stukken en teksten voor brochures behoort tot een van zijn taken. Hij heeft daar zoveel plezier in dat hij ook in zijn vrije tijd is gaan schrijven. Dat resulteerde in een bundel verhalen over zijn jeugd op de boerderij en leidde uiteindelijk tot zijn debuut De Buitenspelval.

Wegwerptelefoons (nieuws, 2022)

De geliefde verpleegster
Liefhebbers van de avonturen van rechercheur Jane Rizzoli en patholoog-anatoom Maura Isles kunnen binnenkort hun hart weer ophalen. Op 9 juni verschijnt bij The House of Books de nieuwe thriller van Tess Gerritsen, Luister naar mij, waarin de twee de moord op een verpleegster onderzoeken.

Rechercheur Jane Rizzoli en patholoog-anatoom Maura Isles onderzoeken de gruwelijke moord op Sofia Suarez, een verpleegster die enorm geliefd was bij haar buren en collega's.

De moord lijkt een zinloze daad van geweld tot Jane erachter komt dat Sofia de dagen voor haar dood meerdere telefoontjes pleegde naar wegwerptelefoons. Had ze iets te verbergen?

Jane en Maura ontdekken dat de zaak veel complexer is dan ze dachten, maar verliezen ze, vanwege de nieuwe ontwikkelingen, niet het zicht op iets onheilspellends wat veel dichter bij huis gebeurt?

De Amerikaanse Tess Gerritsen is naast arts ook een internationale bestsellerauteur. Ze maakte eerst carrière in de geneeskunde en begon pas met schrijven tijdens haar zwangerschapsverlof. Vele succesvolle thrillers volgden, waaronder haar populaire Rizzoli & Isles-serie. Inmiddels heeft ze zich volledig op het schrijven gericht. Haar boeken worden in meer dan veertig landen uitgegeven.

22 juni 2022

Brits koppel presenteert club met duistere geheimen
De een is journalist, de ander een bestuurder op een universiteit. Het Britse echtpaar Collette Lyons en Paul Vlitos zit echter gezamenlijk achter de laptop. Onder het pseudoniem Ellery Lloyd presenteren ze hun tweede thriller The Club, die op 6 juli als De club, 'de ultieme zomerthriller', bij uitgeverij HarperCollins Holland in Nederlandse vertaling verschijnt. 


Wie zou er geen moord doen voor deze uitnodiging...

Een vergeten eiland voor de Engelse kust is omgetoverd tot het toppunt van luxe: Island Home. Hier kunnen de rijken en beroemdheden feesten en in vijfsterrensuites verblijven, ver weg van de nieuwsgierige blikken van fans en media.

Ter gelegenheid van de opening van een nieuwe uitgaansgelegenheid hebben CEO Ned Groom en zijn team een glamoureus driedaags lanceringsfeest gepland, dat op het punt staat te beginnen.

Achter de schermen is de spanning in de nieuwe club echter om te snijden. Geldzorgen en privésores zetten de medewerkers op scherp.

Als de eerste gasten arriveren, blijkt dat de mooiste mensen de lelijkste geheimen met zich meedragen. Geheimen waarvoor sommigen een moord zouden doen om ze te verhullen…

Ellery Lloyd is het pseudoniem van schrijverskoppel Collette Lyons en Paul Vlitos. Collette is journalist en hoofdredacteur van Stylist en Soho House. Paul is programmadirecteur voor de studie Engelse Literatuur en Creatief Schrijven aan de universiteit van Surrey. Daarnaast is hij de auteur van twee romans. Ze wonen met hun dochtertje in Londen. Na Pieces of Her is dit hun tweede thriller.

20 juni 2022

Oude en nieuwe vijanden (nieuws, 2022)

Onaangename verrassing bij het altaar
Hij is de rijkste nog levende Britse misdaadauteur met tientallen miljoenen ponden op zijn bankrekening. Maar Jeffrey Archer piekert er niet over te gaan rentenieren. Hij schrijft rustig door. Op 5 juli verschijnt bij HarperCollins Holland, het tweede deel in de William Warwick-serie, In het volle zicht.

In dit avontuur is William Warwick gepromoveerd tot inspecteur. Hij wordt samen met zijn team toegewezen aan de afdeling Narcotica. Ze krijgen de taak om de beruchte drugsdealer Assem Rashidi te arresteren.

Naarmate het onderzoek vordert, komt William oude en nieuwe vijanden tegen, zoals Adrian Heath, een bekende uit zijn schooltijd, die zijn informant wordt.

Tegelijkertijd genieten William en zijn verloofde Beth van de voorbereidingen op hun aanstaande huwelijk. Bij het altaar wacht hun echter een onaangename verrassing.

Jeffrey Archer werd in 1940 geboren in Londen en groeide op in Somerset. Na zijn studie in Oxford was hij jarenlang actief in de politiek. Als auteur werd hij wereldberoemd na zijn doorbraak met Kane en Abel en de Clifton-serie. Hij is getrouwd, heeft twee zonen en woont afwisselend in Londen en Cambridge.

19 juni 2022

Levenslange obsessie (nieuws, 2022)

De Tiarpman slaat weer toe
In 1986 werd de Zweedse premier Olof Palme vermoord. In datzelfde jaar zag Christoffer Carlsson het levenslicht. Hij groeide uit tot criminoloog en auteur van goed ontvangen thrillers. In De brandende zon die op 7 juli bij uitgeverij Cargo verschijnt, schrijft hij een spannend verhaal rond de moord op Palme. 

1986. Op de dag dat Olof Palme wordt doodgeschoten in Stockholm ontvangt de politie in het kleine dorpje Tiarp een telefoontje van een man die zegt een vrouw te hebben vermoord. ‘Ik ga het weer doen,’ wordt er gezegd, en dan wordt de verbinding verbroken.

De moord op Olof Palme zal Zweden voor altijd veranderen, maar voor politieagent Sven Jörgensson en zijn tienerzoon Vidar zal de zaak van de omgebrachte vrouw een levenslange obsessie worden. Het lijkt er namelijk op ook twee andere vrouwen het slachtoffer zijn geworden van de zogenaamde Tiarpman. Er zijn weinig aanwijzingen, maar Sven zet de achtervolging in. Wie is de moordenaar? Wie wordt zijn volgende slachtoffer? En hoelang zal het duren voordat hij wordt ontmaskerd?

De brandende zon is - zegt de uitgever - een meeslepende en gelaagde thriller over boetedoening, verantwoordelijkheid en het verlies van onschuld.

Christoffer Carlsson (1986) groeide op aan de westkust van Zweden en geldt als een van de grote thrillertalenten van deze tijd. Hij studeerde criminologie in Stockholm en ontving een Europese onderscheiding als meest beloftevolle jonge criminoloog. Carlsson debuteerde in 2013. Zijn thrillers werden diverse malen onderscheiden door de Swedish Crime Writers’
Academy. Zijn meest recente thriller is Het voorteken uit 2019.

(Lees hier een fragment uit De brandende zon)

Een giftige slang (nieuws, 2022)

Karin Slaughter: 'Ik ben een slechte voorspeller van wat zal werken'
Ze eet liever in een fastfoodtent dan een sterrenrestaurant. En De Da Vinci Code van Dan Brown vond ze maar niets. Karin Slaughter is weer on tour door de Lage Landen en dat levert weer spraakmakende uitspraken op.

Veertig miljoen verkochte thrillers heeft de Amerikaanse bestsellerauteur op haar naam staan. Ze zou er rustig van kunnen leven. Maar onvermoeibaar maakt ze tournees door diverse landen als er weer een nieuw boek van haar uitkomt.

Gewetenloos is de titel van haar nieuwste en daar wil Karin Slaughter (51) graag over vertellen.  Ze schreef 22 boeken in evenveel jaar en haar boeken liggen in 120 landen in de winkel. Van haar boek Pieces of Her kwam begin dit jaar een Netflix-serie uit.

Of ze met al haar ervaring dan nog die reacties van het publiek nodig om te weten of een boek goed is of niet, wil de interviewer van het Vlaamse De Tijd weten. ‘Ik kreeg ooit een proefversie van een boek te lezen en vond het maar niets. Achteraf bleek het om De Da Vinci Code van Dan Brown te gaan. Dus ik ben niet echt de beste voorspeller van wat zal werken of niet.’

Voor Slaughter moet goede misdaadliteratuur de maatschappij een spiegel voorhouden. Actuele thema’s zitten altijd in haar boeken, zoals schietpartijen op scholen, geweld bij de politie en de opmars van white supremacists.

In Gewetenloos heeft ze onder andere over abortus, een actueel thema met een verwachte uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof. ‘Sommigen willen abortus alleen toelaten bij incest of verkrachting. Hoe ga je dat bewijzen? Moet een politie-inspecteur je geloven? Moet je toelating van een rechtbank krijgen? Misschien krijgen we zelfs Zuid-Afrikaanse toestanden, waar vrouwen een verkachtingsverzekering afsluiten omdat ze de hiv-medicijnen niet kunnen betalen. Zo moet je je bij ons misschien verzekeren om een abortus te kunnen betalen als je naar New York of Californië moet reizen, staten waar het wel nog kan.’

Slaughter verzet zich tegen de cultuur van wapens en geweld in de Amerikaanse samenleving en verwijst naar de massale schietpartijen op Amerikaanse scholen. ‘Vaak wordt gezegd dat geweld in computergames daar een belangrijke rol in speelt. Maar in Japan zijn nog veel meer gamers en daar heb je die schietpartijen niet. Het grote verschil is: in Japan hebben de mensen geen geweer thuis.’

Zelf bezit ze overigens ook een geweer. ‘Ik schrijf mijn boeken in een hut in de bergen, een ruwe omgeving. Ik voel me er gewoon veiliger door. Het probleem is dat veel Amerikanen gewoon niet weten hoe ze hun geweer moeten gebruiken. Zo ontstaan de meeste ongevallen. Omdat de wapens niet achter slot en grendel zitten en kinderen ze in handen krijgen bijvoorbeeld. In de VS sterven jaarlijks twee tot drie mensen nadat ze neergeschoten zijn door hun hond. Gewoon omdat het geweer op de grond ligt en de hond toevallig op de trekker stapt. Dat is zo belachelijk.’

‘Als iedereen zijn wapen zou opgeven, zou ik dat ook doen. Maar waar ik leef, zijn ook veel beren. Dus heb ik er een nodig om ze weg te kunnen jagen.’ Eén keer heeft ze het al gebruikt, geeft ze toe. Niet tegen een beer, wel om op een giftige slang te schieten die onder haar hut gekropen was.

(Bron: De Tijd)


15 juni 2022

Gesignaleerd 556 (nieuws, 2022)

Elly Griffiths - Onheilstijding
Bij uitgeverij De Fontein verschijnt op 21 juni de thriller Onheilstijding van Elly Griffiths. Het is het vijfde deel in de serie rond forensisch archeoloog Ruth Galloway. Een thriller 'met atmosferische setting en onvergetelijke personages', aldus de uitgever. 'Atmosferisch', we hebben hier geen flauw idee wat de uitgever bedoelt.

Het verhaal dan maar.

Dan Golding, een oude vriend van Ruth Galloway, komt om bij een brand. Vlak voor zijn dood schreef hij haar dat hij een baanbrekende archeologische ontdekking had gedaan. Zou deze vondst in verband kunnen worden gebracht met zijn dood?

En wie zijn de sinistere neonazistische groeperingen die Dan bedreigen?

Ruth reist naar Blackpool om op onderzoek uit te gaan maar dat blijkt niet zonder gevaar voor haarzelf en voor iedereen die haar dierbaar is...

Benieuwd? Lees hier een fragment


Elly Griffiths (1963, Londen)woont in Brighton met haar gezin. Haar man, die archeoloog is, vormde een grote inspiratiebron voor de Ruth Galloway-serie Elly Griffiths is trouwens het pseudoniem van de Britse misdaadromanauteur Domenica de Rosal. Ze heeft twee series boeken op haar naam staan: een over Ruth Galloway, de ander over rechercheurs Edgar Stephens en Max Mephisto. Griffiths won in 2020 de Edgar Allan Poe Award voor haar misdaadroman The Stranger Diariess.

11 juni 2022

Het juryrapport ontleed (nieuws, 2022)


Goede debutanten en veel puzzelthrillers 
 De uitreiking van de Gouden Strop is altijd een goed moment om de thermometer eens in het  thrillergenre te steken. Hoe is het gesteld met het niveau van de misdaadroman? Is het veel van hetzelfde, hoe doen de vrouwen het en wordt er door de bank genomen goed geschreven? Het rapport van de jury van de Gouden Strop biedt een beetje houvast, want die heeft per slot van rekening een groot aantal thrillers onder ogen gehad.

Om meteen met een pluspuntje te beginnen: de kwaliteit van de Nederlandse thriller is beter geworden, signaleerde de jury. Let op: het gaat om het spannende boek van Hollandsche bodem, want de Vlamingen kwamen er dit jaar niet aan te pas. In deze tijden waarin iedereen de mond vol heeft van inclusie en verbinding, werden de uitgevers uit België uitgesloten van deelname, gediscrimineerd dus eigenlijk.

Het bestuur van de Stichting Gouden Strop wilde hiermee bereiken dat er meer aandacht zou zijn voor de winnaar van de thrillerprijs. Nou, die aandacht is er. Want het winnende boek is van bestsellerauteur Marion Pauw, nu tweevoudig Gouden Stropwinnaar. Haar Vogeleiland staat al vijf weken in de Bestseller 60, met 16 als hoogste plaats. Het lijdt geen twijfel dat het boek de komende tijd in de toptien zal belanden. Dus: missie geslaagd!

Work in progress
Goed, terug naar dat pluspuntje. Jaar na jaar bepleit de jury van de Gouden Strop dat uitgevers in de redactiefase meer aandacht, liefde én expertise aan het boek moeten besteden, want soms was het huilen met de pet op. Ook dit jaar weer. Uit het juryrapport: 'De jury wil de uitgevers meegeven: investeer in goede redactie. In een enkel geval kreeg de jury de indruk dat een boek nog work in progress was.' Toch ziet de jury de kwaliteit oplopen, zeker onder de debutanten. Dat dan weer wel. 

Je vraagt je af hoe de jury heeft kunnen meten dat de kwaliteit van de thrillers is toegenomen. Het is moeilijk voor te stellen dat dit vijfkoppige college ter vergelijking alle ingezonden boeken voor de editie 2021 ook nog eens heeft doorgenomen. Er zat in de jury van 2022 geen lid dat vorig jaar ook al dit eervolle werk heeft gedaan, dus dat kan het niet zijn. Of zou het ontbreken van Vlaamse thrillers als kwaliteitsimpuls worden beschouwd?

Hoe dan ook, verheugend is dat de debutanten het goed doen. Drie schrijvers belandden op de longlist met hun eersteling, waar 'de jury niet omheen kon'. Eén debutant, NRC-journalist Bas Haan, haalde zelfs de shortlist van de Strop en ging met de Schaduwprijs aan de haal.

Nog een pluspuntje in dit van oudsher door mannen gedomineerde genre: van de vijftig inzendingen werden er 17 door een man geschreven, 31 door een vrouw, 1 door een duo en 1 door een collectief. 

Stijgende lijn
Ook verheugend is dat er weer een vrouwelijke winnaar is. Sinds 2016 hebben nu vier schrijfsters de trofee in ontvangst mogen nemen, er lijkt wel een stijgende lijn in te zitten, het moet niet gekker worden. Maar als je naar het totaalplaatje kijkt, is de conclusie toch wel een beetje bedroevend: vijf vrouwen werden bekroond sinds de lancering van de prijs in 1986, tegenover 21 mannen. Aan de jurysamenstelling ligt het overigens niet: sinds jaar en dag is er een gelijke man-vrouwverdeling, soms zijn de vrouwelijke juryleden in de meerderheid.

Wat de jury verder opviel: 'Thrillers spelen zich af in het verleden, in de rauwe hedendaagse binnenstad, in een parallelle wereld. Populair blijven de Dan Brown-achtige boeken met geheimen uit de bijbel en puzzels die opgelost moeten worden.'

Sommige zaken veranderen nooit. 

De jury van de Gouden Strop was unaniem in zijn/haar oordeel, want men koos voor 'een onbetwiste winnaar'. Er waren mooie woorden voor Pauw: Zij is 'is een auteur die de lezer weet mee te slepen in een geschiedenis die onschuldig begint maar steeds luguberder wordt. Een boek dat de juryleden in één ruk uitlazen, dat een fraaie spanningsboog heeft en door de originaliteit van het verhaal zich lastig laat voorspellen. Het winnende boek is geschreven door een auteur die door vakmanschap alles wat er gebeurde aannemelijk en acceptabel maakt, zodat je als lezer heel gemakkelijk daarin meegenomen wordt – en je dan met een schok realiseert dat dat niet joúw normen en waarden zijn.'

Kijk je naar wat de jury van 2021 zei over het winnende Bloedsteen van Bernice Berkleef  - 'De karakters zijn goed gevat en het verhaal bouwt op tot een onverwacht einde. De auteur laat zien dat zij met dit boek een duidelijke groei heeft doorgemaakt sinds haar met lof overladen debuut. Een volwassen thriller voor een brede doelgroep.' - dan steekt dit laatste oordeel wat karig af bij de lof voor Vogeleiland.

Partner in crime (nieuws, 2022)


Uitgevers lanceren thrillersite
Hij is al een tijdje operationeel, maar 30 juni wordt-ie dan officieel gelanceerd: de website spannendeboeken.nl. Een initiatief van de uitgeverijen A.W. Bruna en Cargo, een imprint van De Bezige Bij. De twee willen 'een partner in crime' zijn van de lezer die een spannend boek zoekt.

Met workshops van forensisch rechercheur en schrijfster Carina van Leeuwen en bestsellerauteur Corine Hartman wordt eind deze maand spannendeboeken.nl gelanceerd. 'Spannendeboeken.nl is een in thrillers en spannende boeken gespecialiseede online boekhandel', meldt de website. 'Hier vind je jouw volgende spannende boek.' 

Uitgevers Steven Maat (A.W. Bruna) en Marjolein Schurink (Cargo) geven een sneak preview van de nieuwe thrillers die dit najaar verschijnen. Daarna kunnen belangstellenden van Carina van Leeuwen leren hoe ze een perfecte moord kunnen plegen. Corine Hartman legt uit hoe je een thriller schrijft.

De website heeft een onderverdeling gemaakt in diverse soorten thrillergenres. Zo komen avonturenromans, detectiveromans en politiethrillers, literaire thrillers, politieke & juridische thrillers, psychologische thrillers, Scandi-noir en true crime aan bod. Op een aparte pagina gaat de site in op populaire seriepersonages zoals Helen Grace, Harry Hole, Jack Reacher, Frieda Klein en Alex Cross. Populaire auteurs als Jo Nesbø, over wie recent een podcast is gemaakt, en Silje Ulstein worden belicht in aparte verhalen. 

09 juni 2022

Ladies first (nieuws, 2022)

Bekroonde auteurs op de Avond van het Spannende Boek: Marjolein van der Gaag, Susan Smit die de Strop namens Marion Pauw in ontvangst nam, Bas Haan en Anya Niewierra
 (foto: Jelmer de Haas)


Marion Pauw wint haar tweede Gouden Strop
Zul je net zien: ben je ziek, win je je tweede Gouden Strop. Het overkwam Marion Pauw vanavond. In de Bibliotheek Neude nam collega-auteur Susan Smit de trofee en een cheque van 10.000 euro namens haar in ontvangst. Pauws thriller Vogeleiland was volgens de jury het spannendste van vijftig ingezonden boeken.

Pauw is de eerste vrouwelijke auteur die de prijs voor de tweede keer wint. Ze staat nu op gelijke hoogte met Bob Mendes, René Appel, Bram Dehouck en Gauke Andriesse, de laatste won onder het pseudoniem Felix Weber ook de Strop. Tomas Ross en Charles den Tex wonnen de prijs drie keer. 

Terwijl Pauw met de NBD Biblion Gouden Strop 2022, dé prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek van het jaar, in de wacht sleepte, won schrijfster Anya Niewierra met De Camino de Hebban Thrillerprijs, de lezersjuryprijs voor thrillers.

De NBD Biblion Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut, werd gewonnen door Bas Haan voor zijn debuut Lenoir. De Zilveren Strop, de juryprijs voor het beste Nederlandstalige spannende verhaal, werd gewonnen door Marjolein van der Gaag met haar verhaal ‘Onder de waterspiegel’.

Steeds luguberder
De jury kende de Gouden Strop toe aan Marion Pauw omdat haar Vogeleiland 'geschreven is door een auteur die de lezer weet mee te slepen in een geschiedenis die onschuldig begint maar steeds luguberder wordt. Een boek dat de juryleden in één ruk uitlazen, dat een fraaie spanningsboog heeft en door de originaliteit van het verhaal zich lastig laat voorspellen.’ Pauw won de prijs al eerder in 2009, toen met de later verfilmde bestseller Daglicht.

De jury, onder leiding van juryvoorzitter Martijn Bennis (directeur ANP), bestond uit Anne Terwisscha (NBD Biblion), Erik de Vries (freelance recensent VN Detective & Thrillergids), Monique de Heer (thrillerrecensent Trouw) en Jacqueline Lamper (Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2021). Zij kozen uit 50 inzendingen vier genomineerden. Naast Pauw waren dat Thomas Olde Heuvelt met Orakel, Gerrit Barendrecht met De Russische connectie en Bas Haan met Lenoir.

Op de Avond van het Spannende boek werd tevens de Hebban Thrillerprijs uitgereikt aan Anya Niewierra voor haar boek De Camino. Deze door lezerscommunity Hebban.nl opgezette prijs is de enige prijs voor spannende boeken waarbij een lezerspubliek een grote rol speelt.

Meer dan honderd leden van de Hebban lezerscommunity beoordeelden de longlist bestaande uit vijftien oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers. Een tienkoppige jury van thrillerspecialisten, bestaande uit boekverkopers, bibliotheekmedewerkers en recensenten, las de vijf genomineerden en bepaalde de winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2022. Anya Niewierra won ook de eerste editie van de Hebban Thrillerprijs in 2020. De overige genomineerden naast Niewierra waren Bas Haan met Lenoir, Dominique Biebau met Het mollenfeest, Marion Pauw met Vogeleiland en Eva Nagelkerke met De perfecte engel.

Rauw inkijkje

Onderzoeksjournalist Bas Haan, die met zijn thrillerdebuut Lenoir tevens kans maakte op de Gouden Strop, mocht de NBD Biblion Schaduwprijs mee naar huis nemen. Volgens de jury is zijn boek 'een volwassen, afgewogen boek, waarbij je geen moment het idee hebt dat je een debuut in handen hebt. Het geeft een rauw en realistisch inkijkje in grootstedelijk straatgeweld.' Haan ontving een cheque van € 1000 en een litho van 'De schaduw' van Daan Jippes.

Stichting Gouden Strop en Hebban.nl organiseerden dit jaar voor de tweede keer de Zilveren Strop. Deze schrijfwedstrijd voor spannende verhalen turfde dit jaar 121 inzendingen. Het verhaal ‘Onder de waterspiegel’ werd tot winnaar uitgeroepen, en auteur Marjolein van der Gaag mocht de hoofdprijs van € 500 in ontvangst nemen. De vijf beste verhalen worden tevens gebundeld in een e-book dat bij Hebban gedownload kan worden.

De NBD Biblion Gouden Strop & Schaduwprijs worden financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van NBD Biblion, Stichting Lira Fonds en de Nederlandse uitgevers. De prijzen zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs en worden beheerd door Stichting Gouden Strop. Partners zijn De Auteursbond en AD Media.

Onverklaarbare sterfgevallen (nieuws, 2022)

BBC-serie Grantchester nu ook in Nederlandse vertaling
Grantchester is een Britse detectiveserie die in de jaren vijftig speelt in het plaatsje Grantchester in de buurt van Cambridge. De zesdelige serie is gebaseerd op het boek The Grantchester Mysteries van James Runcie. De boeken achter dit BBC-succes komen nu ook in Nederlandse vertaling uit. Op 22 juni verschijnt bij KokBoekencentrum het eerste deel: Sidney Chambers en de schaduw van de dood

Grantchester
speelt zich af in de jaren vijftig in het gelijknamige lieflijke dorpje. De sympathieke, 23-jarige predikant Sydney Chambers staat bij nacht en ontij klaar voor iedereen die zijn hulp nodig heeft.

In zijn vrije tijd helpt hij zijn vriend, inspecteur Geordie Keating, bij het oplossen van moordzaken. En al zit de doorgewinterde inspecteur Keating niet altijd te wachten op de heldere inzichten van dominee Chambers, langzaam maar zeker wordt zijn gezelschap toch onmisbaar.

In het eerste deel krijgen de heren te maken met gestolen juwelen, een gevaarlijke kunstvervalsing en diverse onverklaarbare sterfgevallen…

Granchesters geestelijk vader James Robert Runcie (1959) is een Britse romanschrijver, documentairemaker, televisieproducent en toneelschrijver. De serie werd in Groot-Brittannië uitgezonden in het najaar van 2014. Bij de NPO zijn de eerste vijf seizoenen uitgezonden en het zesde seizoen volgt dit jaar.

08 juni 2022

Geheimen prijsgeven (nieuws, 2022)

Karin Slaughter op World of Thrillers-event
Wie niet genoeg heeft aan één Avond van het Spannende Boek - donderdag 9 juni in Utrecht - kan zich begin volgende week opnieuw onderdompelen in een veelbelovend thrillerevenement. Op maandag 13 juni organiseert uitgeverij HarperCollins Holland het allereerste World of Thrillers-event in De Kring in Amsterdam.

'Tijdens deze avond vol spanning vertellen de grootste thrillerauteurs van dit moment hun geheimen!', laat de uitgeverij weten. Niet de minste auteurs geven acte de présence. Zo reist de Amerikaanse bestsellerauteur Karin Slaughter naar Amsterdam af. Op 14 juni verschijnt haar nieuwste standalone thriller Gewetenloos.  

Maar ook thrillerauteur, forensisch psycholoog en 'mindhunter' Chris Carter is van de partij. Zijn nieuwste Robert Hunter-thriller Jager in de nacht verschijnt in augustus. Ook drievoudig Gouden Strop-winnaar Charles den Tex (auteur van De Repair Club) en Marieke Damen laten zich interviewen door thrillerauteurs Jeroen Windmeijer en Soraya Vink.

De avond begint om 19.00 uur en is drie uur later afgelopen. De auteurs zullen ook hun boeken signeren. Thrillerfans kunnen zich hier aanmelden voor het evenement.

04 juni 2022

Van coronathriller tot Scandi noir (achtergrond, 2022)


Het spannende boek redt zichzelf ook zonder campagnes   
 
De ‘Maand’ waarin hij gevierd werd, is niet meer. Het spannende boek daarentegen bruist volop. Denkend aan thrillers zien we deze zomermaanden weer een eindeloze stroom leesvoer vol moord en doodslag richting boekhandel gaan. Verdwalen in het thrillerbos ligt op de loer.

(Door Peter Kuijt)

Thrillerauteurs zijn bij uitstek de schrijvers die de tijdgeest scherp in de gaten houden, het straatrumoer in boeken naar hun hand zetten en soms vooruitlopen op de actualiteit. Kijk naar Gouden Stropwinnaar Jac. Toes. Eind 2019 bedacht hij samen met zijn Duitse schrijfkompaan Thomas Hoeps de plot voor een spionageroman rond een agressief Rusland dat Estland wil binnenvallen.

'De recensies op Der Tallinn-Twist zijn lovend', zegt Toes, 'we geven tientallen lezingen en over de verkoop van filmrechten wordt ook gesproken.' Maar het boek is vooralsnog alleen in het Duits te lezen en er komt een Estlandse vertaling aan. Het wachten is op een Nederlandse uitgever die er warm voor loopt. 'Een diepgekoesterde wens', zegt Toes, 'want ik zou wel weer eens in mijn moedertaal willen verschijnen.'

Ook Charles den Tex loopt voor de troepen uit. Nog voor de rel uitbrak over NBD Biblion die zevenhonderd recensenten aan de kant zette om voortaan besprekingen met behulp van artificial intelligence te publiceren, onderwierp de drievoudig Gouden Strop-winnaar zijn jongste boek aan het oordeel van een robot. Een softwareprogramma onderzocht het manuscript op het voorkomen van bepaalde emoties als ‘woede’, ‘angst’, ‘geluk’ en ‘walging’.

Den Tex: 'Ergens in De Repair Club gaf de grafiek voor ‘angst’ een dal waar ik dacht dat er een piek zou zitten. Dat hoofdstuk heb ik vervolgens aangepast.' Of elke auteur dit zou moeten doen? 'Dat moet iedereen voor zich weten. Ik vond het leuk en leerzaam.'

Campagnes afgebouwd
Thrillers zijn ongekend populair. In 2019 was spannende fictie met 48 procent het meest gekochte genre. Twee jaar later was dat percentage zelfs gestegen naar 57, blijkt uit onderzoek van GfK. Desondanks of misschien wel juist daarom voert CPNB voor het spannende boek lang niet zo uitbundig campagne als voor de literaire roman of het kinderboek. De boekpromotor bouwt juist uitsluitend af.

In 2016 werd de Maand van het Spannende Boek ingekort naar zeventien dagen tellende Spannende Boeken Weken onder het motto ‘kortere campagneperiode, krachtiger signaal’. Vorig jaar bleef er nog maar één campagneweek over en dit jaar is zelfs die beperkt tot een Avond van het Spannende Boek (zie kader).

Ook het traditionele geschenkboekje werd om zeep geholpen: in 2021 verscheen de laatste cadeauthriller, De jaloezieman, geschreven door het Noorse bestsellerkanon Jo Nesbø. Het zij zo. De thriller kan het ook goed zonder de steun van de CPNB af, het spannende boek redt zichzelf wel. Thrillers zijn big business, weten uitgevers.

Jaarlijks zien honderden thrillers het licht, omgerekend bijna twee per dag. Je hebt thrillers met legal, historische, psychologische en literaire als bijvoeglijk naamwoord. De beruchte VN Detective & Thriller Gids signaleerde inmiddels ook de ‘inkakkende thriller’, boeken die alleen een vlammend begin en een spetterend einde hebben.

De thriller hult zich in talloze gedaanten.

Een verre van volledig overzicht van de verschillende genres.

Coronathriller
Op de golven van de actualiteit duiken subgenres op. Zo verschenen een paar jaar geleden nog #MeToothrillers, maar dat golfje lijkt al weer voorbij. Een aantal thrillerauteurs greep de coronapandemie aan als vehikel voor een spannend verhaal, zoals Karin Slaughter en Jens Vern (pseudoniem van Hebban-baas Sander Verheijen). Ook in de onlangs verschenen verhalenbundel Rateiland van Jo Nesbø is de wereld in de greep van een pandemie, het Zweedse duo Cilla & Rolf Börjlind schrijft in De Samaritaan over transporten van covidvaccins die gevaar lopen en in Besloten stad van de Vlaamse oud-bouwhandelaar Jos Pierreux bemoeilijkt de lockdown een moordonderzoek in Knokke.

Vakantiethriller Met drieënhalf miljoen verkochte exemplaren is Suzanne Vermeer de koningin van de vakantiethriller. Of koning, want nog steeds is de auteur die het stokje van de in 2011 overleden bedenker Paul Goeken overnam, een goed bewaard geheim. Andere auteurs die hun thrillers op exotische locaties of wintersportoorden laten afspelen, zijn Kiki van Dijk (pseudoniem) en Linda van Rijn (pseudoniem van Mariëtte Middelbeek). Voor lezers die niet al te diep willen nadenken over ingewikkelde plots en bordkartonnen personages voor lief willen nemen.

Factionthriller
Wie faction zegt, zegt Tomas Ross. Hij schreef met De man zonder gezicht (‘De Stasi contra de BVD’) een hommage aan zijn vader die na de oorlog de geheime dienst vormgaf. Ross zegt door te gaan tot hij omvalt en typt alweer aan zijn 78ste boek. Ondertussen coacht hij ook oud-journalist John Kuipers, die kort geleden debuteerde met Musserts schaduw, over de moord op een raadsman van de NSB.

Politiethriller De Nederlandse Dana Smit is forensisch psycholoog, actrice in BBC-series én model. Zij schreef met Zonder schuld het eerste deel van een serie over profiler Hazel Kramer. Haar uitgever vergelijkt haar met succesauteurs als Saskia Noort en Esther Verhoef. De Britse toneelschrijver Jacob Ross laat in Botteneiland een rechercheur los op een cold case. Tegelijkertijd zoekt hij uit welke losgeslagen collega zijn moeder heeft gedood tijdens een demonstratie. Ross won met dit boek de Jhalak Prize voor een schrijver van kleur.

Serialkillerthriller De Britse oud-HR-medewerker en ‘serial killer nerd’ Sam Holland debuteert met De Echoman over een man die de moordmethoden van bekende seriemoordenaars uit de geschiedenis kopieert. Landgenoot Daniel Cole keert met Mimic terug naar de wereld van zijn Ragdoll-serie, met een verhaal over een seriemoordenaar die ’s werelds grootste kunstwerken nabootst… met de lichamen van zijn slachtoffers.

Historische thriller
In De Ripper Connectie van tv-regisseur Gerrit Barendrecht (genomineerd voor de Gouden Strop) reizen we terug naar 1899. Inspecteur Katz en journaliste Ida de Morsain onderzoeken de moord op een prostituee. Die is hevig toegetakeld op een manier die doet denken aan Jack the Ripper. Alleen lag de vrouw in een steegje in Amsterdam en niet in Londen.

Juridische thriller Drie verhalen in één bundel, dat zie je niet vaak bij bestsellerauteur en ex-advocaat John Grisham. In het titelverhaal Sparringpartners hebben twee broers het advocatenkantoor van hun vader overgenomen. Maar de twee kunnen elkaar niet uitstaan. Dan dreigt hun praktijk ten onder te gaan.

CSI-thriller Over een paar maanden komt forensisch rechercheur Carina van Leeuwen met een nieuwe coldcasethriller. In Magma treedt een oorlogsjournalist als vreemde eend in de bijt toe tot een rechercheteam. Dat onderzoekt de verdwijning van twee meisjes uit verschillende sociale klassen.

Whodunit De Britse boekverkoper Fran Dorricott stuurt in haar boek De vuurtoren zes gasten naar een Airbnb op een afgelegen eiland. Ene James verdwijnt een nacht en zit daarna aan de ontbijttafel, maar durft niet te vertellen wat hem is overkomen. Voor fans van Agatha Christies En toen waren er nog maar…

Scandi noir
Net uit: Mayday van de Noorse regisseuse Grethe Bøe. Hyperactueel: Navo-piloten storten neer op Russisch grondgebied, terwijl de betrekkingen tussen het Westen en Moskou al ruk zijn. Piloten moeten over ijzige toendra zien terug te keren naar Noorwegen. Dit jaar beginnen opnamen voor de verfilming.

Scandinavische schrijvers opereren meer dan gemiddeld in duo’s, zo ook de Deense architect Kim Faber en tv-presentator Janni Pedersen. In hun Stikdonker krijgt een inspecteur in Kopenhagen een nieuwe moordzaak toegewezen: een jonge vrouw is gewurgd en halfnaakt achtergelaten in een park. Haar kleren liggen netjes opgevouwen naast haar lichaam.

Buitenbeentje Jean Hanff Korelitz schreef met De plot een verhaal over de diefstal van een briljante plottwist. En dat had die schrijfdocent nooit bij die student moeten doen…


KADER

Gouden Strop weert Vlamingen


Tijdens de Avond van het Spannende Boek wordt donderdag voor de 35ste keer de NBD Biblion Gouden Strop uitgereikt. Voor het eerst mochten Vlaamse uitgevers geen thrillers van hun auteurs inzenden. De Stichting Gouden Strop had daartoe besloten in de hoop meer bekendheid, aandacht én hogere verkoopcijfers voor de winnaar te genereren. De laatste jaren belandt het bekroonde boek namelijk vaker niet dan wel in de Bestseller 60, er is geringe ‘exposure’ voor de auteur in kwestie.

In de jaren waarin een Vlaming won, was die media-aandacht nog minder. Dus werden de Vlaamse uitgevers uitgesloten van deelname. Overigens ging de prijs in totaal acht keer de grens naar het zuiden over. Een klein achterdeurtje liet de organisator wel open: de Vlaamse schrijver die bij een Nederlandse uitgever onderdak had gevonden, mocht wel meedoen. Daar heeft dit jaar één auteur gebruik van gemaakt.

Bij de Vlaamse auteurs viel het besluit niet in goede aarde. ‘Een oorlogsverklaring’, oordeelde Rudy Soetewey, die twee keer werd genomineerd voor de Gouden Strop.

Een volop Nederlandse aangelegenheid wordt het dus komende donderdag in bibliotheek Neude in Utrecht. Vier schrijvers zijn genomineerd voor de thrillerprijs van 10.000 euro: oud-Stropwinnaar Marion Pauw met Vogeleiland, debutant en NRC-journalist Bas Haan (Lenoir), schrijver en ITV-regisseur Gerrit Barendrecht (De Russische Connectie) en horror- en thrillerauteur Thomas Olde Heuvelt (Orakel). Ook wordt de Schaduwprijs toegekend aan de auteur van het spannendste debuut.(Dit artikel verscheen in Het Parool op 4 juni 2022)

Op een constructieve manier (nieuws, 2022)


Schrijvers helpen collega's in noodDe workshops plot verzinnen, spanning opbouwen en dialogen poepen vliegen je om de oren. Her en der schieten schrijftrainingen, niet zelden gegeven door ervaren thrillerauteurs, als eekhoorntjesbrood uit de grond. De sectie Misdaadauteurs van de Auteursbond heeft hierop een variatie bedacht: de Writersroom. 


In een nieuwsbrief aan de leden doet schrijfster en initiatiefneemster Ilse Ruijters het initiatief uit de doeken. 'Welke auteur kent het niet: je loopt vast in een verhaal, je twijfelt of je manuscript wel goed genoeg is, je weet niet of je boek wel wérkt. Schrijven kan een eenzame bezigheid zijn.' Daarom wil de sectie Misdaadauteurs de mogelijkheden van een writersroom voor misdaadauteurs onderzoeken.

De term writersroom komt uit de televisie- en filmwereld: scenarioschrijvers werken altijd in een team. De een is goed in plotten, de ander blinkt uit in dialogen, een derde weet karakters uit te diepen. Ze halen het beste in elkaar naar boven en zetten op die manier een zo goed mogelijk product neer.

Ruijters: 'We willen kijken of dit voor ons misdaadauteurs ook kan werken. Waar we aan denken is een community die bestaat uit groepen van maximaal vijf schrijvers. Je doet minimaal één jaar mee aan jouw writersroom en er zijn vijf bijeenkomsten per jaar.'

De schrijvers bespreken in hun groep op 'een eerlijke en constructieve manier' elkaars werk. Wat zij aanleveren, hangt af van het punt waarop het werk in uitvoering is gevorderd: een vaag idee, een synopsis of een deel van het manuscript. Iedereen leest van tevoren het ingestuurde werk en zet zijn tips op papier. Tijdens de bijeenkomst wordt het werk besproken en is er gelegenheid om te brainstormen. Ruijters: 'We denken dat dit prachtige samenwerkingen op kan leveren. Je werkt immers samen met meerdere thrillerauteurs die tot de top van Nederland behoren.'

Gesignaleerd 555 (nieuws, 2022)

Steve Berry - Het geheim van Gent
Bij uitgeverij De Fontein verschijnt op 8 juni de thriller Het geheim van Gent van de Amerikaanse bestsellerauteur Steve Berry. Zoals de titel doet vermoeden speelt dit verhaal zich af in de hoofdstad van Oost-Vlaanderen.

Een samenzwering, geheimen en een race tegen de klok...

Steve Berry combineert spanning en intrigerende historische feiten als geen ander. Zegt zijn uitgever In Het geheim van Gent volgt de lezer onderzoeker Nick Lee bij zijn gevaarlijke zoektocht naar de verdwenen panelen van Het Lam Gods.

Het wereldberoemde schilderij Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck is in de loop der eeuwen dertien keer vernield, ontmanteld of gestolen. Waarom? Welke geheimen herbergt het?

Onderzoeker Nick Lee reist naar België en komt bij toeval een van de verdwenen panelen van het kunstwerk op het spoor. Zijn zoektocht mondt uit in een race tegen de klok, met gevaar voor eigen leven, waarin hij van meerdere kanten gedwarsboomd wordt…

De boeken van Steve Berry krijgen alom lof vanwege hun rijkdom aan historische details en de grondige research. Zijn thrillers verschijnen in veertig talen.