31 mei 2014

Fred Vargas - De verdwijningen (2014)

FRED VARGAS IS ONNAVOLGBAAR, ZOALS ALTIJD


De verdwijningen is de ietwat ongerijmde vertaling van L’armée furieuse, het zevende deel in de reeks met commissaris Adamsberg. De populaire Franse auteur Fred Vargas is zoals altijd onnavolgbaar in vorm.

Een inwoner uit het dorpje Ordebec valt Adamsberg lastig met de plaatselijke legende van Het Woeste Leger. Eens in de zoveel tijd worden mensen met een misdadig verleden door dit leger van halfdoden meegesleept, om niet lang daarna dood teruggevonden te worden. 

Het valt eigenlijk buiten zijn jurisdictie, maar Adamsberg is geïntrigeerd. Als het eerste slachtoffer daadwerkelijk wordt ontdekt, is het maar de vraag of zelfs Adamsberg met zijn vrijzinnige werkwijze het mysterie kan ontrafelen. Op het thuisfront speelt ondertussen de kwestie van een in brand gestoken auto. Op zich een onbeduidend voorval, maar met één vervelend aspect: er zat nog iemand in.

De scherpzinnige Danglard, de poëtische Veyrenc, de voluptueuze Retancourt, alle bekende personages uit eerdere delen treden weer voor het voetlicht. Ze zijn in het verleden diep genoeg uitgewerkt, dus Fred Vargas blijft steken bij wat herhalingen van gedenkwaardige karaktertrekken. Met haar bruisende schrijfstijl houdt ze de aandacht vast. Wat als een ogenschijnlijk eenvoudig verhaal begint, blijkt meer haken en ogen te hebben en ontwikkelt zich tot een misdadige intrige, waarbij de lezer meerdere malen onverhoeds op het verkeerde been wordt gezet. Merveilleux!

Fred Vargas - De verdwijningen. Vertaling: Rosa Pollé & Nini Wielink. Uitgeverij De Geus, 412 pag.

30 mei 2014

Tess Gerritsen - Incendio (2014)

EEN VURIG STUKJE BLADMUZIEK

(Door Peter Kuijt)

Dit voorjaar werd de novelle Een mooie jonge vrouw van Tommy Wieringa cadeau gedaan tijdens de Boekenweek. Komende maand krijgt u van uw boekhandelaar de minithriller Incendio van Tess Gerritsen mee als u uw euro's laat rollen in zijn winkel.

Uiteraard gaat het hier om twee uiteenlopende genres, literatuur en misdaadliteratuur, maar toch kon De Spanningsblog de verleiding niet weerstaan om de twee uitgaven eens (letterlijk) langs de meetlat te leggen.

Wieringa's boekje meet 19,5 bij 11,8 centimeter, die van Gerritsen 17,4 bij 11,5 centimeter. Een mooie jonge vrouw is gevangen in een harde kaft en ligt lekkerder in de hand dan het buigzame paperbackje Incendio. Wieringa's verhaal houdt op na 94 pagina's, dat van Gerritsen telt zeven regels extra. Beide boekjes zijn gedrukt op honderd procent chloorvrij geproduceerd papier, dat dan weer wel. Koninklijke Wöhrmann in Zutphen nam het druk- en bindwerk van zowel het Boekenweekgeschenk als het Geschenkboek van de Maand van het Spannende Boek voor zijn rekening. Nog een overeenkomst: beide boekjes werden cadeau gedaan bij aankoop van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Maar er zijn ook nog meer verschillen. De oplage van Wieringa's novelle bedroeg 665.000 exemplaren, 85.000 minder dan De verrekijker van Kees van Kooten uit 2013. Van Incendio zijn 513.000 stuks gedrukt, tegen 597.500 exemplaren van Nooit alleen van Loes den Hollander van vorig jaar, een verschil van 84.500 exemplaren.

De letters in beide boekjes lijken even groot, maar toch kost het lezen van Incendio wat meer moeite. Het cicerolatje van de redactie bracht uitkomst. We hebben diverse keren gemeten en iedere keer kwamen we tot de conclusie dat de tekstregels in Incendio minder van elkaar staan, dan in Een mooie jonge vrouw. Als onze ogen ons niet bedriegen gaat het om 1 millimeter. Tja, er moet kennelijk toch wat onderscheid zijn tussen literatuur en thrillers.

Wellicht het grootste verschil is dat boekenkopers op vertoon van Wieringa's cadeau op een zondag in maart gratis konden reizen met de trein. Je kunt Incendio de komende maand natuurlijk ook in de trein tot je nemen, maar vergeet dan een wettig vervoersbewijs niet.

Wieringa's novelle werd dit voorjaar alom geprezen. Het is de vraag of Incendio ook alle handen op elkaar zal krijgen. Ervaren als ze is heeft Gerritsen er een soepel lopend verhaal van gebrouwen. Eén ding is zeker: haar novelle sluit niet echt aan bij het thema van de Maand van het Spannende Boek, terreur in thrillers.

Incendio heeft meer iets horrorachtigs. De Amerikaanse violiste Julia Ansdell, lid van een strijkkwartet, koopt in een antiquariaat in Rome een bijzonder muziekstuk. Het is een compositie van ene L. Todesco, L'Incendio getiteld, oftewel De Brand. De eerste zestien maten klinken als een droeve klaagzang gezongen in een trieste bariton, merkt de violiste op. Maar daarna volgen de noten elkaar sneller op, zo snel dat Ansdell de macht erover verliest. En dat niet alleen: er verschijnt een kind met duivelse ogen ten tonele, er overkomt haar allerlei malheur, ook van fysieke aard. En het gebeurt iedere keer weer als zij het muziekstuk de baas probeert te worden.

Onze violiste reist uiteindelijk naar Venetië, naar de bron van de gewraakte compositie. Daar krijgt de novelle de vaart van een onvervalste thriller. Het verhaal bevat een intrieste component met een link naar de Tweede Wereldoorlog. Aan het eind duikt er een onverwachte dubbele twist op die Incendio naar een ruime voldoende tilt. Maar met onder meer de moeder-dochterrelatie als subthema en de verwijzing naar een moeder over wie niet gesproken mocht worden, is het geschenkboekje toch vooral een cadeau dat het merendeel van de boekenlezers, vrouwen, zal aanspreken. Na De ooggetuige van Simone van der Vlugt (2012) en Nooit alleen van Loes den Hollander mag je toch hopen dat de CPNB voor 2015 kiest de voorkeur geeft aan een cadeauboekje met een hoger testosterongehalte.

Tess Gerritsen - Incendio, 95 pag. Vertaling: Els Franci-Ekeler. Het boekje wordt in Juni - Maand van het Spannende Boek cadeau gedaan bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Controle (nieuws, 2014)

JAMES PATTERSON: 'AMAZON RICHT LITERATUUR TE GRONDE'

James Patterson
De Amerikaanse bestsellerauteur James Patterson heeft het e-commercebedrijf Amazon.com ervan beschuldigd schade toe te brengen aan de boekenbranche. Hij deed dat gisteren in een toespraak ten overstaan van honderden onafhankelijke boekhandelaren. Patterson maakte zijn opmerkingen nadat hij op het jaarlijkse congres BookExpo America een prijs had ontvangen voor zijn verdiensten voor de kleine, onafhankelijke boekwinkels.

Volgens Patterson is de toekomst van 'onze literatuur' in gevaar. ,,Amazon wil controle uitoefenen op het kopen van boeken, het verkopen van boeken en zelfs het uitgeven van boeken'', aldus de auteur. Hij voegde eraan toe dat het bedrijf volgens hem een monopoliepositie nastreeft. 

Amazon is in een gevecht verwikkeld met de Hachette Book Group, de uitgever van Patterson, maar ook van Robert Galbraith (pseudoniem van J.K. Rowling). In een conflict over de boekenprijs heeft de online boekverkoper beperkingen gesteld aan de levering van boeken van Hachette.

(Bron: USA Today)

Tot leven komen (nieuws, 2014)

STEPHEN KING-KARAKTERS VERTELLEN OVER 'MR. MERCEDES'


Danny Torrance
Vijf klassieke personages die aan het brein van Stephen King zijn ontsproten, komen digitaal tot leven ter introductie van zijn nieuwe boek 'Mr. Mercedes'. Er zijn mini-tekenfilms gemaakt waarin telkens een ander karakter iets meer zal onthullen over het titelpersonage van Kings nieuwe thriller. De video's worden getoond op Kings Facebookpagina.

De campagne begon gisteren met de eerste film waarin Danny Torrance uit 'The Shining' een boekje opendoet over 'Mr. Mercedes'.

'Mr. Mercedes' wordt beschreven als een 'boeiende kat-en-muisthriller' over de gepensioneerde politieman Bill Hodges die een ontsnapte seriemoordenaar op de hielen zit. De man pleegde een van zijn moorden terwijl hij in een gestolen Mercedes rondreed.

Nederland beleeft overigens de wereldpremière van 'Mr. Mercedes'. Uitgeverij Luijtingh-Sijthoff lanceert morgen Kings nieuwe thriller tijdens een ruim drie uur durende release party in de Melkweg in Amsterdam. Diverse sprekers zullen dan stilstaan bij het oeuvre van de Amerikaanse bestsellerauteur. Dan zal ook de Nederlandse vertaling verkrijgbaar zijn. De Engelse editie van 'Mr. Mercedes' verschijnt 'pas' op 2 juni. 

Tijdens het evenement praten regisseur Martin Koolhoven en Ronald Simons, hoofdredacteur van de filmwebsite 'The Cult Corner' over de verfilmingen van boeken van Stephen King. VN-recensent Jeroen Vullings laat zijn licht schijnen over 'de koning van de popcultuur' en 'HEX'-auteur Thomas Olde Heuvelt praat over de auteur uit Maine als inspiratiebron. Beans & Fatback speelt muziek gebaseerd op het oeuvre van King en er is een sneak preview van 'Misery', de musical. Tot slot is er een 'King-size quiz'.

29 mei 2014

Een Dehouckje doen (nieuws, 2014)

DUBBELSLAG VOOR DONALD NOLET

Donald Nolet (foto: Chris van Houts)
Donald Nolet heeft De Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut én De Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, gewonnen met zijn thriller 'Versleuteld'. De prijzen zijn vanavond uitgereikt op de Avond van het Spannende Boek, de openingsavond van de 26ste editie van Juni - Maand van het Spannende boek, in een veel te compact en broeierig Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

Nolet ontving de Schaduwprijs uit handen van Wendela de Vos, voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM), en Michael Berg, de winnaar van de Gouden Strop van 2013. De Amerikaanse thrillerauteur Tess Gerritsen, schrijver van het geschenkboek 'Incendio', overhandigde vervolgens de Strop aan de winnaar. De Schaduwprijs bestaat uit een illustratie van Daan Jippes en een cheque van duizend euro. De Gouden Strop bestaat uit een sculptuur van Marianne van den Heuvel en een cheque van tienduizend euro.


Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat beide thrillerprijzen aan een en dezelfde titel werden toegekend. In 2010 maakte de Vlaamse auteur Bram Dehouck de dubbelslag met zijn thriller 'De minzame moordenaar'. En twee jaar later won Dehouck zijn tweede Gouden Strop, met 'Een zomer zonder slaap'.

Donald Nolet (1975) studeerde Japanse taal en cultuur in Leiden. Sinds zijn afstuderen werkt hij als copywriter in de reclamewereld. Zijn debuut was de eerste titel op het in 2013 opgerichte thrillerfonds Tomas Ross Crime van uitgeverij Cargo en thrillerschrijver Tomas Ross. Nolets mentor Ross was trouwens ook genomineerd voor de Gouden Strop met zijn boek over de moord op Theo van Gogh, 'De tweede november'. De overige auteurs op de shortlist waren: Patrick Conrad ('Tango assassino'), Corine Hartman ('Zielloos') en Esther Verhoef ('De kraamhulp'). 

In 'Versleuteld' verhaalt Nolet over de ICT'er Joshua Gruber die, zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog, op zoek gaat naar zijn grootvader Walther Gruber. Deze Duitse radiotechnicus was tijdens de bezetting in Nederland gestationeerd. Na de oorlog verdwijnt hij spoorloos. Joshua gaat op zoek naar het verleden van dit onbekende familielid, maar merkt al snel dat hij niet de enige is. Een race tegen de klok volgt, met als inzet een van de grootste geheimen van de Tweede Wereldoorlog.

,,Nolet verbindt een aantal klassieke ingrediënten van de thriller op een verbluffende manier met elkaar. Hij verrast met zijn meesterlijk uitgekiende en uitstekend geschreven factionthriller van internationale allure'', zei juryvoorzitter Jaap Jongbloed tijdens de uitreiking. Overigens liet Jongbloed afgelopen weekend op Radio 1 al weten dat de Gouden Stropjury 'bijna unaniem' tot haar oordeel was gekomen. De jury bestaat verder uit: Irene Start (redacteur literatuur en podiumkunsten van Elsevier), Erik de Vries (recensent VN's Detective & Thrillergids), John Vervoort (thrillerrecensent De Standaard) en Marian van Leth (directeur BiblioNu).

Nolet, die zijn handen vol had aan de waardecheques en een trofee, verklaarde de Gouden Strop niet te hebben zien aankomen. Wel had hij 'een beetje gehoopt' op de Schaduwprijs. ,,Maar niet de Strop: ik stond tegenover zo veel gelouterde auteurs.'' Hij is nog niet aan het werk aan een nieuw boek, vertelde hij, maar er zit wel iets van een verhaallijn 'in zijn hoofd'. Nolet wil zijn baan als copywriter nog niet opgeven. ,,Dat is veel te leuk werk.''

Juryvoorzitter Jongbloed meldde in zijn toespraak dat de jury een 'vijftig tinten'-accent had bespeurd in de inzendingen. Ze kwam verschillende vormen van 'stoute seks' tegen. Zowel de beschrijvingen van die scènes als de dialogen waren hier en daar voor verbetering vatbaar. Verder hadden veel inzendingen naar het oordeel van de jury wat lang nodig om op stoom te komen, sommige zelfs honderd pagina's, voordat er iets spannends gebeurde. Uit het juryrapport: ,,De jury roept de uitgeverijen op om hun auteurs met alle mogelijke middelen bij te staan en boeken in samenspraak streng en zorgvuldig te redigeren.''

Vanavond werd ook bekend dat Tess Gerritsens geschenkboek 'Incendio' in een oplage van 513.000 exemplaren is verschenen. Dat is fors minder dan het aantal van 597.500 geschenkboekjes 'Nooit alleen' van Loes den Hollander uit 2013 en net iets meer dan 498.000 exemplaren van Ian Rankins geschenk 'Schuld & Boete' uit 2006. De meeste geschenkboekjes werden in 2010 gedrukt: 'Onmacht' van Charles den Tex

'Incendio' verschijnt ook als e-boek en luisterboek. Actrice Monic Hendrickx ('Penoza') heeft het luisterboek ingesproken. Hoeveel e-boeken er over de toonbank gaan, kan pas aan het eind van de Maand van het Spannende Boek worden vastgesteld.

28 mei 2014

Voor quizliefhebbers (nieuws, 2014)

WEER EEN STREEP DOOR 'PLAATS DELICT'


Na de afgelasting van het Tomas Ross Thrillerfestival in Goes en het door Jacob Vis geïnitieerde veldbezoek aan de vindplaats van het stoffelijk overschot van Pim Overzier is er opnieuw een streep gehaald door een evenement onder de noemer 'Plaats Delict'. Het betreft de lezing die Tomas Ross en Corine Hartman, beiden genomineerd voor de Gouden Strop 2014, zaterdag 31 mei zouden geven in boekhandel Paagman in Den Haag.

Het Zeeuwse festival ging niet door wegens gebrek aan belangstelling en het veldbezoek werd op verzoek van de nabestaanden van Overzier geannuleerd. Een officiële reden voor het cancelen van het optreden van Hartman en Ross wordt niet gegeven. Navraag leert dat een en ander te maken kan hebben met een optreden op hetzelfde tijdstip van schrijver Herman Koch in een andere vestiging van Paagman, in de binnenstad van Den Haag.

Voor thrillerliefhebbers zijn er nog tientallen andere evenementen in het kader van Juni - Maand van het Spannende Boek die gelukkig wel doorgang vinden. Voor een activiteit hoeft men niet eens de deur uit. Het gaat om een initiatief van schrijver Pim Faber. Op zijn site kan iedereen gedurende het weekeinde van 31 mei en 1 juni meedoen aan de 'Grote Online Thriller- en WK-quiz met BN'ers'.

Waarom een quiz over thrillers en het WK voetbal? De koppeling van die twee onderdelen zit 'm in het thema van Fabers laatste boek 'De val van '74', een thriller over het WK '74, dat eindigde in een trauma voor Nederland. Goed, wat kan men verwachten? De bezoeker van de site krijgt een elftal vragen voorgeschoteld, van BN'ers zoals o.a. Jaap Jongbloed (juryvoorzitter Gouden Strop 2014), Johnny Rep (ex international, twee WK-finales), Corine Hartman, Tomas Ross, Wilfred Genee (presentator, columnist) Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur CPNB), Sander Verheijen (Crimezone) en Kim Moelands (misdaadauteur). Onder de inzenders met de meeste goede antwoorden worden drie exemplaren van 'De val van '74' verloot, gesigneerd door Johnny Rep en Pim Faber.

Maar er is meer: vraag 11 is de zogenaamde 'Golden Goal'-vraag. De deelnemer moet de identiteit van een mystery guest raden. Wie die vraag goed heeft, dingt ook mee naar de prijzen! Faber: ,,Het wordt geen moeilijke quiz, het is gewoon fun! Voetbalkennis is niet nodig, enige vaardigheid in googelen strekt tot aanbeveling. Kortom, meedoen!"

Gesignaleerd 336 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

STEVE BERRY - DE JEFFERSON CODE

Bij uitgeverij De Fontein verschijnt 'De Jefferson Code ' van de Amerikaanse thrillerschrijver Steve Berry.

Vier Amerikaanse presidenten werden vermoord tijdens hun regeringstermijn. Al die moorden lijken onderling geen verband te houden. Maar wat als die vier nu allemaal vermoord werden om dezelfde reden: een artikel in de grondwet van de Verenigde Staten? 

Dat is wat voormalig geheim agent Cotton Malone ontdekt en waarmee hij zichzelf in levensgevaar brengt, want hij komt op de zwarte lijst van het Gemenebest, een schimmige organisatie die al eeuwen op zoek is naar de sleutel van De Jefferson Code. Daarmee kunnen ze een document ontcijferen, wat hun een vrijbrief zal geven voor criminele activiteiten…

Steve Berry (1955) schrijft sinds 1990 fictie. Hij deed mee aan schrijfwedstrijden voor romans. Een oude versie van zijn eerste boek 'De Amberzaal' werd in 1998 derde bij een wedstrijd in Florida. In 2000 en 2001 won hij een andere schrijfwedstrijd waarna twee van zijn korte verhalen in de krant verschenen.
Uiteindelijk kostte het hem twaalf jaar, 85 afwijzingen en vijf verschillende manuscripten, voordat uitgeverij Ballentine Books een manuscript kocht.

Zijn eerste twee boeken waren landelijke bestsellers. Zijn derde en vierde boek haalden zelfs de bestsellerlijst van de New York Times. Ook klom zijn boek in de top tien van USA Today, Publisher’s Weekly en Booksense. In 2005 was Steve Berry genomineerd als Schrijver van het jaar door de George Writer’s Association. De rechten van zijn boeken zijn verkocht aan 51 landen en vertaald in 40 talen.

Steve Berry - De Jefferson code. Vertaling: Gert-Jan Kramer. Uitgeverij De Fontein, 480 pag., € 19,99. ISBN: 978 90 2613 596 5.

27 mei 2014

Visuele vondsten (nieuws, 2014)

OOG VOOR HITCHCOCK

Het EYE Film Instituut in Amsterdam eert deze zomer de meest invloedrijke Britse regisseur aller tijden, Alfred Hitchcock (1899-1980), met een groot retrospectief inclusief negen gerestaureerde stille films. 'The Master of Suspense' stond niet alleen bekend om zijn voorliefde voor blonde actrices, maar ook om zijn briljante scenario's en visuele vondsten, die niets aan kracht hebben ingeboet. 'The Hitchcock Touch' vindt plaats van 24 juli tot en met 12 oktober en wordt omlijst met live-muziek, een cursus en lezingen.

Alfred Hitchcock is dertig jaar na zijn dood nog steeds een icoon in de populaire cultuur. Vorig jaar werd zijn film 'Vertigo' tot de beste film aller tijden gekozen. EYE toont zijn belangrijkste films, van zijn Engelse geluidsfilms uit de jaren dertig, klassieke meesterwerken als 'Rear Window', 'Vertigo' en 'Psycho', tot latere films als 'Frenzy' en 'Family Plot'.

Het British Film Institute restaureerde daarnaast negen van zijn stille vroege films ('The Hitchcock 9'), waarbij gebruik is gemaakt van drie films uit de collectie van EYE: Hitchcocks debuut 'The Pleasure Garden' (1926), 'Easy Virtue' (1927) en 'Downhill' (1927). Zijn latere films zijn vaak een cocktail van spionage, romantiek, humor en suspense, maar Hitchcock heeft ook oog voor de gekwelde menselijke psyche ('Rebecca'), en doorbrak meerdere taboes (de bh van Janet Leigh in 'Psycho'). Hitchcock heeft op vele kunstvormen zijn stempel gedrukt. Zijn scenario's en visuele vondsten hebben niets aan kracht ingeboet.

Het programma 'The Hitchcock Touch' toont de verbanden tussen de Hitchcock-films in een lezingencyclus, waarin aandacht wordt besteed aan de thema’s en de visuele kenmerken van zijn films, te zien in nieuwe, digitale kopieën. Een deel hiervan zal tijdens het retrospectief in EYE een tour maken langs de Nederlandse filmtheaters.

In de week van 14 tot en met 20 juli vertoont NPO Doc de documentaire 'Hitchcock, Selznick and the End of Hollywood' (1998). Regisseur Michael Epstein laat de machtsstrijd tussen regisseur Alfred Hitchcock en producent David Selznick zien. In die tijd werden regisseurs vooral gezien als uitvoerende krachten die de opdrachten van de producent vervulden, terwijl Hitchcock graag zijn eigen creatieve keuzes maakte. Op tenminste één punt waren Hitchcock en Selznick het eens: de kwaliteiten van Ingrid Bergman. Selznick was degene die Ingrid Bergman naar Hollywood haalde voor haar eerste Amerikaanse film. Hitchcock was uiterst gefascineerd door Bergman en zij speelde dan ook in meerdere films van hem. Eén van haar beste rollen speelde zij in Hitchcocks Notorious. De VPRO zendt vanaf 25 juli vier films van Hitchcock uit (wekelijks op vrijdag), waaronder in elk geval 'Rear Window' en 'Vertigo'.

(Klik hier voor meer informatie)

26 mei 2014

Whodunit (nieuws, 2014)

PAUWS MOORDSPEL

Marion Pauw ((c) Leonie Broekstra)
Het Moordspel van de bibliotheken is dit jaar een klassieke 'whodunit' waarbij lezers uiteindelijk moeten raden wie de moordenaar is. Marion Pauw, winnaar van de Gouden Strop 2009, heeft het verhaal geschreven. Op de Avond van het Spannende Boek, donderdag 29 mei, leest zij het eerste hoofdstuk voor, waarna het spel kan beginnen.

Tijdens de Maand van het Spannende Boek volgen wekelijks updates en aanwijzingen en is er gelegenheid voor discussie op de websites en Facebookpagina's van de deelnemende bibliotheken. Ook op de website spannendboek.nl kan het spel worden meegespeeld.

Deelnemers aan het Moordspel maken kans op één van de vele prijzen, waaronder een figurantenrol in een spannende film, mooie boekenpakketten en vrijkaarten voor het Hitchcock-programma in filmmuseum EYE.

Dwaling (nieuws, 2014)

BEZOEK PLAATS DELICT NA BEZWAAR FAMILIE AFGEBLAZEN

Schrijver Jacob Vis heeft besloten een veldbezoek aan een plaats delict te annuleren. Het evenement zou op zaterdag 31 mei plaatsvinden in het kader van Juni - Maand van het Spannende Boek. Op verzoek van nabestaanden en om ethische redenen heeft Vis ervoor gekozen de excursie geen doorgang te laten vinden.

Vis zou in samenwerking met de bibliotheek Kampen met belangstellenden een tocht maken naar de plek waar eind 2001 het stoffelijk overschot van Pim Overzier werd gevonden. ,,Het was mijn doel om de deelnemers te prikkelen om mee te denken over de gebeurtenissen aldaar op die avond in december'', aldus de schrijver. ,,Is Pim daar door Henk H. vermoord, zoals justitie beweert, of was het een natuurlijke dood met een bizarre afloop, zoals mijn visie luidt. Ik had beide meningen graag aan de deelnemers voorgelegd, maar dat is nu helaas niet meer mogelijk.'' De tweelingzus van Overzier heeft de bibliotheek benaderd en ernstige bezwaren geuit tegen het voorgenomen veldbezoek. Daarop hebben Vis en de bibliotheek besloten de tocht te annuleren. Vis: ,,Het spijt me zeer, maar ik vind ook dat we de zaak niet op de spits moeten drijven.''

Henk H. werd in 2002 veroordeeld tot twintig jaar cel voor de moord op Overzier. Volgens Vis gaat het hier om de grootste rechterlijke dwaling uit de Nederlandse geschiedenis. De moord was geen moord, maar een natuurlijke dood met een bizar gevolg, aldus de schrijver. Hij schreef over deze zaak het non-fictieboek 'Het rijk van de bok'.

Gesignaleerd 335 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

PATRICIA SNEL - DE JACHT


Bij uitgeverij Mistral verschijnt een dezer dagen 'De jacht', de vierde thriller van expat Patricia Snel.

Journaliste Eva gaat voor een reportage voor Global Travel Magazine naar Congo. Ze logeert nabij Kinshasa, op het landgoed van de rijke familie Du Bonnet.

Op het jaarlijkse jachtfeest, georganiseerd voor de high society, krijgt Eva schokkende informatie doorgespeeld van een man met de boodschap dat niets is wat het lijkt. Aanvankelijk begrijpt ze niet wat ze ermee moet. Wanneer deze man niet veel later wordt vermoord, raakt Eva al snel betrokken in een netwerk van corruptie, misdaad en leugens.

Patricia Snel (1967) groeide op in Gouda en studeerde Italiaanse taal- en letterkunde en kunstgeschiedenis. Eerder verschenen van haar hand de thrillers 'Verblind', 'De intrigant' en 'De expat'. Snel woont en werkt sinds 2010 in Singapore.

Patricia Snel - De jacht. Uitgeverij Mistral, 256 pag., € 17,50. ISBN: 978 90 488 1885 3.

25 mei 2014

Cruciaal (nieuws, 2014)

'JURY GOUDEN STROP BIJNA UNANIEM IN KEUZE WINNAAR'


De jury van de Gouden Strop 2014 heeft haar taak volbracht. De winnaar is bepaald en zijn of haar naam zal op donderdag 29 mei worden bekendgemaakt tijdens de Avond van het Spannende Boek. De jury was 'bijna unaniem' in haar keuze. Dat zei voorzitter Jaap Jongbloed dit weekeinde in het Radio 1-programma 'WNL op zaterdag'.

Jongbloed hoefde als voorzitter 'slechts' de longlist van twaalf titels te lezen. Maar van de in totaal negentig ingezonden thrillers heeft hij er toch 'een stuk of twintig' achter de kiezen. Bij de samenstelling van de shortlist was de jury het al gauw eens over drie titels. ,,Er was veel discussie over twee andere genomineerde boeken.''

De jury lette volgens haar voorzitter op een degelijke verhaalopbouw en of personages genoeg waren uitgediept. Wat Jongbloed betreft was een verrassende ontknoping 'cruciaal'. Er zaten ook 'best wat ongeloofwaardige' thrillers tussen de inzendingen, zo constateerde de jury. ,,Van mij part mogen er best twaalf doden vallen in Limburg, hoe onrealistisch dat ook is. Of dat er een geheim genootschap is dat rechtvaardigheid zoekt en dan mensen doodt en de lijken tentoonstelt (zoals in 'Zielloos' van Corine Hartman, red.). Dat mag allemaal van mij, als de personages maar geloofwaardig worden neergezet. Het is de kunst om dat zo vorm te geven dat je het als lezer echt gaat geloven.''

De juryvoorzitter is vooral liefhebber van de buitenlandse thriller. Zo is hij verzot op de boeken van Ira Levin en Frederick Forsyth. ,,Nicci French, Jo Nesbø, ook goed.'' Hij noemt Patricia Snel als een van de nieuwe vaderlandse sterren. Hij heeft van Snel, die hij eerder portretteerde in zijn programma 'Het mooiste meisje van de klas', twee keer de boekpresentatie voor zijn rekening mogen nemen. Jongbloed: ,,Die gaat echt vooruit.''

(Bron: WNL op Zaterdag)

Deon Meyer - Cobra (2014)

DEON MEYER HOUDT NIET VAN PAUZEREN


Wie nog nooit iets van Deon Meyer heeft gelezen, mist een aantal nagelbijtend spannende boeken van een van de belangrijkste hedendaagse thrillerauteurs. Hij scoort met zijn boeken aan de lopende band hoge waarderingscijfers en 'Cobra' brengt hierin geen verandering.

Deon Meyer heeft in zijn oeuvre inmiddels een aantal gedenkwaardige personages gecreëerd. Soms draven ze op in een bijrol, soms claimen ze de hoofdrol. Nu heeft kapitein Bennie Griessel zijn plek opgeëist en mag hij in Cobra weer het voortouw nemen. Meteen in het eerste hoofdstuk krijgt hij drie lijken op zijn bordje, allen netjes met een kogel in het voorhoofd. ,,Dit is hogeschoolschieten, pappie'', zegt zijn kleurrijke collega Cupido. Een vierde persoon blijkt te zijn ontvoerd. De zakkenroller Tyrone Kleinbooi wordt geheel onvrijwillig een belangrijke speelbal in het daaropvolgende meeslepende opsporingswerk.

Het Zuid-Afrikaanse landschap, de maatschappelijke tegenstellingen, de littekens van een mensonterend verleden, al deze facetten zijn weer aanwezig en geven het verhaal extra dimensie. Daarnaast worden we getrakteerd op veel scherpe en soms komische dialogen, iets waar de auteur steeds meer bedreven in raakt.

Deon Meyer houdt niet van pauzeren. Met honderdtwintig beats per minute raast hij door, om tegen het einde het tempo nog iets verder op te voeren. De laatste hoofdstukken schieten in sneltreinvaart voorbij. Het verdient aanbeveling hierna een uurtje rust te nemen om het adrenalinepeil weer op een acceptabel niveau te krijgen.

Deon Meyer - Cobra. Vertaling: Karina van Santen & Martine Vosmaer. Uitgeverij A.W. Bruna, 346 pag.

24 mei 2014

Gesignaleerd 334 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

DAVID HEWSON - POPPENHUIS

Bij uitgeverij Boekerij verschijnt 'Poppenhuis', het eerste deel in een serie 'Amsterdamse politieromans' van de Britse schrijver David Hewson.

Sinds zijn tienderdochter Anneliese spoorloos verdween, is Pieter Vos een gebroken man. Ooit maakte hij naam bij de Amsterdamse politie, nu leeft hij teruggetrokken op een woonboot. Totdat de jonge rechercheur Laura Bakker hem wijst op een nieuwe verdwijningszaak met dezelfde kenmerken als de vermissing van zijn dochter.

Het slachtoffer is Katja Prins, de dochter van een politicus met een geheel eigen agenda. Met de provinciaalse maar intrigerende Laura stort Vos zich op de zaak. Ze ontdekken oude geheimen die al snel bloedige gevolgen krijgen. Vos houdt echter obsessief vol, in de hoop op een aanwijzing naar het lot van zijn dochter.

David Hewson was journalist en werkte voor The Sunday Times, The Times en The Independent. Hij heeft inmiddels een vijftiental thrillers op zijn naam staan, waaronder de reeks met Nic Costa in de hoofdrol, die zich afspeelt in Rome. Samen met de Deense scenarioschrijver Søren Sveistrup werkte hij aan de boeken gebaseerd op de tv-serie 'The Killing'. Voorafgaand en tijdens het schrijven heeft Hewson, die in Kent woont, veel tijd in Kopenhagen doorgebracht. Voor het schrijven van 'Poppenhuis' vertoefde de auteur lange tijd in Amsterdam. Momenteel werkt hij aan een vervolg.

David Hewson - Poppenhuis. Vertaling: Henny van Gulik. Uitgeverij Boekerij, 382 pag., €19,95. ISBN 978 90 2256 800 2.

Gesignaleerd 333 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

TOES & HOEPS (RED.) - OVER DE GRENS

Enkele weken geleden werd op het redactie-adres van De Spanningsblog een in bruin pakpapier gestoken wikkelloze reep chocolade bezorgd. Niet lang daarna propte de postbode een halve pond filterkoffie (aroma rood) door de brievenbus. Op beide pakjes ontbrak de naam van de afzender.

Tja, wat doe je in zo'n geval? De vacuüm verpakte koffie geven we weg, want De Spanningsblog doet uitsluitend in cupjes. En de chocoladereep verdween in de pedaalemmer. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn...

Vandaag ontvingen we in identiek pakpapier de bundel 'Over de grens', een boek met 'spannende verhalen over smokkel aan de Nederlands-Duitse grens'. Erbij gevoegd was een briefje met de tekst 'Snapt u mij al?'.

Nu wel, ja.

Acht Duitse thrillerschrijvers en evenveel Nederlandse collega's schreven een verhaal waarin het begrip 'smokkel' centraal staat. Gouden Stropwinnaar Jac. Toes en zijn Duitse schrijfkompaan Thomas Hoeps nodigden de auteurs uit en stelden de bundel samen. Voor deze bundel selecteerden zij Richard Birkefeld, Michael Berg, Nina George, Corine Hartman, Gunter Gerlach, Bert Spoelstra, Thomas Hesse & Renate Wirth, Elvin Post, Charles den Tex, Gisa Klönne, Arnold Küsters, Judith Visser, Jutta Profijt en Felicita Vos.

Boter, suiker, sigaretten, drank... De smokkel van deze waren is met een romantisch waas omgeven. Oudere familieleden kunnen tijdens feestjes nog smakelijk vertellen over hoe zij bij nacht en ontij illegale spullen de grens overbrachten, al dan niet achtervolgd door fanatieke douaniers.

Smokkel is van alle tijden, ook sinds de binnengrenzen zijn weggevallen. Toen waren het kruimeldieven die een centje bijverdienden, tegenwoordige gaat het om spijkerharde misdadigers die handelen in drugs, dieren en mensen, wapens en explosieven, geld, goud en andere edelmetalen.

Toes & Hoeps (samenstelling) - Over de grens. Uitgeverij De Geus, 318 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 445 3279 1.

Verraad, macht en verleiding (nieuws, 2014)

ANNA LEVANDER KOMT UIT DE KAST

Anna Levander is het pseudoniem van een schrijversduo, waarvan de namen tot op heden officieel nog niet bekend zijn. Maar daar komt verandering in, belooft Wim Krings, DWDD-boekenexpert en uitbater van de gelijknamige boekhandel in Sittard. Op zaterdag 21 juni (15.00-16.30 uur) is er een signeersessie en interview met het koppel, dat dan het eerste deel van zijn Morten-thrillertrilogie onder de aandacht brengt. ,,Uiterlijk deze middag weet u wie het duo is!'', stelt boekhandel Krings.

Het kan ook zijn dat weken eerder bekend wordt wie Anna Levander écht is. Op 1 juni bezoekt de auteur namelijk in het kader van het evenement 'Plaats delict' Boekhandel Broekhuis in Hengelo en zal wellicht dan al het masker laten vallen.

De redactie van De Spanningsblog gooide eerder al een balletje op en opperde dat achter Anna Levander de journalistes en wederhelften Annet de Jong en Dominique van der Heyde schuilgaan. Die suggestie is tot dusver niet tegengesproken. 

De Morten-trilogie wordt door uitgeverij Q bestempeld als het Nederlandse antwoord op de populaire serie Borgen uit Denemarken. Volgens de ondertitel draaien de drie boeken om verraad, macht en verleiding.

(Bron: o.a. Boekhandel Krings

Uit Tunis (nieuws, 2014)

ELSEVIER-BAAS VINDT ONDERDAK BIJ TOMAS ROSS

René van Rijckevorsel
René van Rijckevorsel brengt dit najaar zijn thrillerdebuut 'Tunis' uit bij Tomas Ross Crime, de naar de drievoudig Gouden Stropwinnaar genoemde imprint van uitgeverij Cargo. Dat heeft de thrillerdebutant via Twitter laten weten. Van Rijckevorsel tekende vrijdag een contract bij de uitgever, in aanwezigheid van onder anderen Tomas Ross.

René van Rijckevorsel is na Donald Nolet (genomineerd voor de Schaduwprijs én de Gouden Strop) en Bart-Jan Kazemier de derde nieuwe auteur in het fonds van Ross. De Haagse schrijver, editor at large bij uitgeverij Cargo, werft en begeleidt zowel aanstormend als gevestigd Nederlands schrijftalent binnen het genre van de misdaadliteratuur. De thrillers die binnen Tomas Ross Crime verschijnen, worden gekenmerkt door een mix van spanning en historische, politieke en/of maatschappelijke thema’s, aldus Cargo.

,,De afgelopen jaren heeft de meer gelaagde thriller van (veelal) mannelijke Nederlandse auteurs aan terrein verloren terwijl de lezers er nog steeds zijn'', verklaarde Ross vorig jaar bij de start van het fonds. ,,Die nemen nu hun toevlucht tot vertaalde thrillers terwijl er zoveel talent van eigen bodem te vinden is. Het is mijn doel om een kleine selectie van kwalitatief hoogstaande misdaadauteurs hun weg in het boekenlandschap te helpen vinden.''

René van Rijckevorsel (1961) is sinds 2001 plaatsvervangend hoofdredacteur van Elsevier. Daarnaast is hij hoofdredacteur van maandblad Elsevier Juist. In 2004 was hij verantwoordelijk voor de lancering van elsevier.nl.

Van 1999 tot 2004 was hij chef van de redactie Nederland, van 1996 tot 1999 was hij correspondent in Zuidelijk Afrika (standplaats Harare) en van 1994 tot 1996 was hij chef van de redactie Buitenland.

Over de thriller 'Tunis' is nog weinig bekend. Wel mag worden verwacht dat Van Rijckevorsel er veel Noord-Afrikaanse couleur locale in zal verwerken. Toen hij nog freelance journalist was, werkte hij als correspondent in de Tunesische hoofdstad.

Van Rijckevorsel studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen.

22 mei 2014

Derwent Christmas - De stilte voor Julia (2014)

FORMIDABELE COMEBACK NA SCHRIJFBLOKKADE

(Door Peter Kuijt)

Met zijn debuut 'Twee tranen' won Derwent Christmas de Schaduwprijs 2008 en vier jaar later stond zijn tweede thriller 'Volmaakte verdwijning'  op de shortlist van de Gouden Strop. Maar daarna stokte het schrijven. ,,Ik produceerde wel af en toe een stuk tekst'', vertelde oud-redacteur Christmas aan het door hem opgerichte weblog Tzum, ,,maar het schrijven vlotte niet. Woorden vloeiden niet als vanzelf uit mijn gedachten.''

Toen de schrijfblokkade maar aanhield, besefte de auteur dat hij iets moest forceren. Hij bedacht dat hij een overstap moest maken naar een andere uitgever. Hij verruilde Nieuw Amsterdam voor De Geus en sindsdien 'tintelde het weer in zijn vingertoppen'. Sinds kort ligt  de derde thriller van deze Groninger docent Nederlands in de winkel, 'De stilte voor Julia'. De transfer heeft Christmas inderdaad goed gedaan: zijn nieuwe boek is een formidabele comeback.

Als je al op de eerste pagina leest over een vader en een moeder die in een woonkamer rouwend om de doodskist van hun dochter staan en dat halverwege het gebed het koelsysteem onder de baar aanslaat en de familie dat als een Teken Van Boven beschouwt, weet je dat je goed materiaal in handen hebt. De dood is op alle bladzijden aanwezig, maar met dit soort droogkomische terzijdes houdt Christmas de toon verfrissend licht. 

Hoofdpersoon is Aaron Nijdam, onderwijzer op het Nemesis College. Hij is herstellende van een burn-out als hij kort na elkaar zijn dochtertje Julia en zijn vrouw Marianne verliest. Hij meent zeker te weten wie er verantwoordelijk is voor de dood van vrouw en kind en zint op de ultieme wraak. Hij sluit met zijn Volkswagen aan in de rij met rouwauto's die zijn vrouw naar haar laatste rustplaats begeleiden. Maar als de wagens linksaf slaan richting het kerkhof, neemt hij de andere afslag. Hij raast de Afsluitdijk over, naar Noord-Holland om gelijk FBI-agent Frank Castle in de film 'The Punisher' zijn vergeldingsoperatie voor te bereiden. 

Christmas flashbackt in zijn verhaal van 'gisteren' via 'onlangs' naar 'maanden geleden' dat 't een lieve lust is. Af en toe beland je als lezer dan eventjes op een verkeerd spoor. Maar de conclusie is duidelijk: voor een boek als 'De stilte voor Julia' is het woord 'misdaadliteratuur' uitgevonden. Een compacte thriller die nog dagen in het achterhoofd blijft hangen. Met personages die je niet gauw vergeet, zoals de imponerende rector Klapwijk, die de opgebrande leraar thuis opzoekt en hem een boek over Mindfulness in handen drukt. 'Dit lijkt me wel iets voor jou'. Of de wijsneuzige jongen die de videotheek - met uitzicht op de begraafplaats - bestiert. Hij vindt het mooi om uitvaarten van een afstand te bekijken. ,,Nabestaanden komen in een heel andere stemming van het terrein af dan ze erop zijn gegaan. Niet dat hun verdriet is verdwenen, maar het is aangevuld met berusting.''

Christmas' stijl is zowel beeldend als genuanceerd. Over de begrafenis van Aarons dochter schrijft hij: ,,Het gat waarin Julia een aantal maanden geleden was neergelaten was veel te groot voor haar kist. Het graf maakte duidelijk dat het niet zo hoorde te zijn, ouders die hun kind naar de overzijde brengen.'' Mooier kun je zoiets haast niet verwoorden.

Wat een overstap naar een andere uitgever allemaal niet kan bewerkstelligen. Je zou meer auteurs Christmas' besluitvaardigheid toewensen. 

Derwent Christmas - De stilte voor Julia. Uitgeverij De Geus, 219 pag. 

Gesignaleerd 332 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

KARIN SLAUGHTER - VEROORDEELD

Bij uitgeverij Cargo verschijnt vandaag 'Veroordeeld', de nieuwe thriller van de Amerikaanse bestsellerauteur Karin Slaughter

Op haar eerste dag bij het politiekorps van Atlanta wordt Kate Murphy direct geconfronteerd met de pesterijen en vooroordelen van haar mannelijke collega’s. Daarbij is het de slechtst mogelijke dag om te beginnen, want een seriemoordenaar die het heeft voorzien op agenten heeft zojuist een nieuw slachtoffer gemaakt en de stad lijkt een broeinest van geweld.

Maar Kate is niet de enige vrouw die het moeilijk heeft. Maggie Lawson stapte in de voetsporen van haar oom en haar broer om zichzelf voor hen te bewijzen als politieagent. Als ze ontdekt dat haar broer Jimmie feiten achterhoudt in zijn verklaring over de aanslag besluit ze met haar nieuwe partner Kate op onderzoek uit te gaan. Ondanks de tegenwerkingen van hun mannelijke collega’s volgen Maggie en Kate het spoor van een moordenaar van wie ze zeker weten dat hij opnieuw zal toeslaan. Maar wanneer? Het spoort leidt hen naar de duisterste schaduwen van Atlanta, waar iemand zijn oog op Kate heeft laten vallen...

Karin Slaughter (1971) groeide op in een kleine stad in Georgia en woont tegenwoordig in Atlanta. Ze is de auteur van 'Nachtschade' (2001), 'Zoenoffer' (2002), 'Een lichte koude huivering' (2003), 'Onzichtbaar' (2004), 'Trouweloos' (2005), 'Triptiek' (2006), 'Onaantastbaar' (2007), 'Versplinterd' (2008), 'Genesis' (2009), 'Verbroken' (2010), 'Gevallen' (2001), 'Genadeloos' (2012) en 'Stille zonde' (2013). Dat laatste boek was na Dan Browns Inferno de bestverkochte thriller van 2013. Van de boeken van Karin Slaughter werden in Nederland en Vlaanderen reeds meer dan drie miljoen exemplaren verkocht.

Karin Slaughter - Veroordeeld. Vertaling: Ineke Lenting. Uitgeverij Cargo, 480 pag., € 19,90. ISBN:  978 90 2348 724 1.

21 mei 2014

Gesignaleerd 331 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

ANDY WEIR - MARS

Bij uitgeverij Karakter verschijnt 'Mars', de eerste thriller van de Amerikaanse computerprogrammeur Andy Weir.

Astronaut Mark Watney is uitverkoren om als een van de eerste mensen voet op Mars te zetten. Hij zal waarschijnlijk ook een van de eersten zijn om daar te sterven.

Nadat een zandstorm hem bijna fataal wordt en de overige bemanning, die ervan overtuigd is dat hij is omgekomen, zich gedwongen ziet de planeet te verlaten, bevindt Watney zich miljoenen kilometers van de rest van de mensheid verwijderd.

Hij heeft geen enkele mogelijkheid om een signaal naar de aarde te versturen en zelfs als dat wel mogelijk zou zijn, zouden zijn voorraden opraken lang voordat een reddingsmissie hem zou kunnen bereiken. Bovendien krijgt hij waarschijnlijk niet eens de kans om te verhongeren. De dreiging van het defecte materieel, de vijandige omgeving op Mars of een simpele, menselijke fout, kunnen hem eerder fataal worden.

Maar Watney vertikt het op te geven. Gedreven door zijn inventiviteit, zijn technische kennis en een hardnekkig weigeren om het bijltje erbij neer te gooien, probeert hij vastberaden het ene obstakel na het andere te overwinnen. Zal zijn vindingrijkheid genoeg zijn om tegen beter weten in te overleven?

Andy Weir is geboren in Californië en is de zoon van een fysicus en een ingenieur. Op 15-jarige leeftijd werd hij aangenomen bij een Amerikaans laboratorium en sindsdien is hij computerprogrammeur. Hij heeft een passie voor wetenschap en in het bijzonder voor de ruimtevaart. 'Mars' werd een als in eigen beheer gepubliceerd e-boek een groot succes. De vertaalrechten zijn aan meerdere landen verkocht en het boek zal ook verfilmd worden.

Andy Weir - Mars. Vertaling: Henk Moerdijk. Uitgeverij Karakter, 336 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 452 0795 7.

Icoon (nieuws, 2014)

NA ZESTIG JAAR WEER EXPO IN LONDEN OVER SHERLOCK HOLMES

Voor het eerst in zestig jaar komt er weer een grote tentoonstelling in de Britse hoofdstad over Sherlock Holmes, 'de beroemdste Londenaar die nooit geleefd heeft'. Komend najaar exposeert The Museum of London materiaal over de vermaarde speurder, waaronder een recent ontdekt portret van Holmes' geestelijk vader, Arthur Conan Doyle, en het originele manuscript van het verhaal waarin de detective opstond uit de dood.

De museum speelt hiermee in op de populariteit van de BBC-serie 'Sherlock', waarin Benedict Cumberbatch de titelrol vertolkt. De reeks heeft wereldwijd miljoenen fans. Op de expositie is ook de Belstaff overjas te zien die Cumberbatch in de serie draagt (foto). Alex Warner, curator van de tentoonstelling, zegt: ,,Dit is het moment om te zeggen dat hij een van de iconen van Londen is. Holmes heeft Londen gemaakt tot wat het is en hoe we ons de stad voorstellen.'' 

De laatste grote tentoonstelling over Holmes en zijn sidekick dr. Watson was in 1951 tijdens het Festival of Britain.

Workshops en wandelingen (nieuws, 2014)

NOORD-NEDERLAND ONTBEERT PLAATS DELICT


De Maand van het Spannende Boek gaat aan de provincies Groningen, Friesland en Drenthe voorbij. Althans, daar zijn geen activiteiten met en door Nederlandse thrillerauteurs die onder het evenement 'Plaats Delict' te scharen zijn. Ook Zeeland blijft verstoken van spannende zaken nu het voor komende zondag aangekondigde Tomas Ross Thrillerfestival vanwege gebrek aan belangstelling is geannuleerd.

In Noord- en Zuid-Holland is voor thrillerliefhebbers nog het meeste te beleven, blijkt uit een overzicht van de CPNB. Daar zijn lezingen van Roel Janssen en Charles den Tex, meet & greets met de Amerikaanse geschenkauteur Tess Gerritsen, signeersessies van onder anderen Esther Verhoef en Joop van Riessen en workshops thriller schrijven.

In Utrecht zijn er onder meer interviews met Daniëlle Hermans en Judith Visser en schrijverscafés met Els Kerkhoven en Corine Hartman, terwijl in Overijssel schrijver Jacob Vis belangstellenden meetroont naar een 'echt plaats delict'. Michael Berg, de Gouden Stropwinnaar van 2013 is veel te vinden in Noord-Brabant en Limburg. In het Limburgse Vlodrop kan een 'smokkelarrangement' met Charles den Tex en Judith Visser geboekt worden en in Den Bosch fungeert Marelle Boersma als stadsgids die bijzondere plekken uit haar thriller 'Nobody' laat zien.

Klik hier voor een compleet overzicht.

Top zestig (nieuws, 2014)

'INFERNO' BEST VERKOCHTE THRILLER


De Amerikaanse bestsellerauteur Dan Brown heeft met 'Inferno' het bestverkochte spannende boek van het afgelopen jaar (mei 2013 - april 2014). Dat blijkt uit een overzicht van de Stichting CPNB. Het is de derde keer dat de auteur de eerste plaats bezet van de zestig bestverkochte thrillers. Eerder deed hij dat in 2006 en 2005.

Saskia Noort is de enige Nederlandse auteur die in de afgelopen jaren de top zestig aanvoerde. Ze stond op nummer 1 in 2007, 2009 en 2012. Naast Brown en Noort stonden ook Nicci French (2004, 2008 en 2013) en Stieg Larsson (2010 en 2011) op de eerste plaats.

Saskia Noort is dit jaar ook de hoogst genoteerde thrillerauteur van vaderlandse bodem. Haar 'Debet' staat op plaats 4. Uit de cijfers blijkt verder dat de oorspronkelijk Engelstalige thriller weer aan populariteit wint: er staan 27 titels op de lijst, vorig jaar waren dat er 22. De Nederlandstalige thriller staat op de tweede plaats met 22 titels (20 in 2013). Scandinavië doet het wat minder. Uit dat taalgebied bereikten 11 thrillers de top 60 (17 in 2013).

De CPNB heeft de afgelopen elf jaar een 'dossier' over het spannende boek uitgebracht. Terugkijkend blijkt dat in de eerste jaren de oorspronkelijk Engelstalige titels ver in de meerderheid waren. De Nederlandstalige titels kwamen daarna snel opzetten, gevolgd door thrillers uit Scandinavië. In 2011 stonden er voor het eerst meer Nederlandstalige dan oorspronkelijk Engelstalige titels in de top 60. Sinds 2013 zijn de Engelse titels echter weer in het voordeel.

De Britse Nicci French, de Deen Jussi Adler-Olsen en de Nederlandse Linda van Rijn (pseudoniem) zijn de meest voorkomende auteurs dit jaar, allen met vijf titels. Vanaf 2004 waren de meest voorkomende auteurs achtereenvolgens: Nicci French, Henning Mankell, Karin Slaughter, Suzanne Vermeer en Jussi Adler-Olsen. Nicci French stond in 2004 - de eerste editie van het dossier - met maar liefst tien titels in de top 60.

De zestig titels zijn geschreven door zestien mannen, veertien vrouwen, drie duo's, en er is één bundel. In totaal staan er 35 auteurs in de lijst (inclusief duo's: 19 mannelijke en 16 vrouwelijke). Van zes auteurs zijn drie of meer titels genoteerd. Zij schreven 26 titels oftewel 43 procent van de lijst.

Volgens de CPNB vormen spannende boeken een groot aandeel van de digitale markt: één op de drie verkochte e-boeken is een spannend boek (34%). In de papieren markt is dat één op de acht (12,5%). Het genre liet in 2013 ten opzichte van 2012 een omzetdaling zien van 2,9%: een bescheiden daling in verhouding met de 5,5% daling in de algemene boekenmarkt. En een zeer licht daling ten opzichte van de qua vrijetijdsbesteding concurrerende muziekmarkt, alwaar de fysieke muziek en downloads (exclusief streaming) het eerste kwartaal van 2014 een omzetdaling beleefde van 32%. De populariteit van spannende boeken blijft groot: uit consumentenonderzoeken blijkt dat het genre het graagst gelezen, geleend en gekocht is.

Waar in 2013 in de algemene markt het e-boek een marktaandeel van 4,5 % inneemt, ligt dit percentage voor wat betreft spannende boeken beduidend hoger: 12%. In het eerste kwartaal van 2014 zijn er 29% meer e-boeken verkocht dan in dezelfde periode in 2013, met 'De kraamhulp' van Esther Verhoef (Ambo|Anthos) als bestverkochte e-boek. 'De kraamhulp' staat in deze periode als papieren boek op de tweede plek en op drie de thriller 'Zusje' van Rosamund Lupton (Boekerij).

De top 60 (tussen haakjes de stand van 2013)

20 mei 2014

Gesignaleerd 330 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

JET VAN VUUREN - HET CHATEAU

Bij uitgeverij Karakter verschijnt 'Het chateau', de vijfde thriller van Jet van Vuuren.

Margo, Alice en Debby zijn weduwen. Ze hebben elkaar leren kennen op een 'zeven-jaar-jonger-dag' voor lotgenoten. Debby vat het idee op om er gezamenlijk op uit te trekken. De keus valt op een chic chateau in Limburg. En hoewel ieder zo haar eigen rouwproces doormaakt, vertrekken ze vol goede moed naar het zonnige heuvelland.

Ze schrijven zich in voor een cursus wildborduren. En die wordt gegeven door de ietwat zonderlinge kunstenaar Christiaan  boon. Al snel komen de vrouwen erachter dat niet alleen hun karakters botsen, ook ontdekt een van hen dat ze Christiaan Boon nog van vroeger kent. Ooit woonden ze als kinderen in hetzelfde dorp. Deze op het eerste gezicht onschuldig lijkende ontdekking krijgt dramatische gevolgen. Zowel voor Christiaan als voor de vrouwen.

Een van hen zal de korte vakantie niet overleven. Een van hen is de moordenaar...

Jet van Vuuren won verschillende verhalenwedstrijden en heeft vier thrillers op haar naam staan. Ze is geboeid door 'vrouwenverhalen' en alles draait dan ook om vrouwen met een bepaalde achtergrond. Een tikkeltje verknipt, moordlustig maar toch ook herkenbaar.

Jet van Vuuren - Het chateau. Uitgeverij Karakter, 304 pag., € 15,00. ISBN: 978 90 452 0765 0.

Gesignaleerd 329 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

DAVID BALDACCI - DOELWIT


Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt vandaag 'Doelwit', een nieuw deel in de thrillerreeks rond Will Robie en Jessica Reel van de Amerikaanse bestsellerauteur David Baldacci.

Als de president van de Verenigde Staten een levensgevaarlijke, onmogelijke en allesbepalende opdracht heeft, tot wie richt hij zich dan?

Hij weet dat het een hachelijke, zeer risicovolle opdracht is. Op zijn bevel kan een gevaar voor de wereldvrede in één klap worden geneutraliseerd. Maar als de missie faalt, zal hij vrijwel zeker uit zijn ambt worden gezet en zal de dreiging voor het land vele malen groter zijn. Dus wendt de president van de Verenigde Staten zich tot de enige twee personen van wie hij weet dat ze het onmogelijke mogelijk kunnen maken: Will Robie en Jessica Reel.

Als huurmoordenaars in dienst van de overheid kennen Robie en Reel hun gelijken niet, maar toch vertrouwen sommige van hun eigen bazen hen niet. Ze twijfelen aan hun bereidheid om te allen tijde bevelen op te volgen en daarom zijn ze vastbesloten om de twee partners aan hun opdracht te houden. En om hen het niet te laten overleven.

David Baldacci - Doelwit. Vertaling: Jolanda te Lindert. Uitgeverij A.W. Bruna, 432 pag., € 19,95. ISBN: 978 94 005 0444 8.

No animo (nieuws, 2014)

TOMAS ROSS FESTIVAL AFGEBLAZEN

Het Tomas Ross Thrillerfestival dat zaterdag 25 mei in de bibliotheek in het Zeeuwse Goes zou plaatshebben, is afgelast. Volgens de Bibliotheek Oosterschelde is het feest geannuleerd 'wegens omstandigheden'. Maar een medewerker van de deelnemende boekhandel Paard van Troje meldt dat door 'gebrek aan belangstelling' is besloten de boel af te blazen. ,,De verkoop van kaartjes is dermate laag dat doorzetten niet zinvol is.''

Op het festival zou niet alleen Tomas Ross acte de presence geven, maar ook zijn collega-auteurs Roel Janssen, David Nolet en Bart-Jan Kazemier. Zowel Ross als Nolet is genomineerd voor de Gouden  Strop 2014.

19 mei 2014

Winnaars en kanshebbers (nieuws, 2014)

PETRONA AWARD VOOR LEIF G.W. PERSSON

De Zweedse auteur Leif G.W. Persson heeft afgelopen weekend op het evenement CrimeFest de Petrona Award 2014 gewonnen voor de beste Scandinavische misdaadroman van het jaar. Het winnende boek, 'Linda, som i Lindamordet', schreef Persson al in 2005, maar de Engelse vertaling, getiteld 'Linda, as in the Linda Murder' kwam pas afgelopen jaar uit.

Voor de winnaar was er een glazen trofee, een cheque ter waarde van 200 Britse ponden en vrij entree voor Crime Fest van 2015. De prijs is in het leven geroepen om het werk te eren van de Britse Maxine Clarke, een van de eerste online thrillerrecensenten en -bloggers, die in december 2012 overleed.

Op CrimeFest waren nog meer prijzen te vergeven. De Audible Sounds of Crime Award, oftewel de prijs voor het beste luisterboek ging naar Robert Galbraith, pseudoniem van J.K. Rowling, voor het boek 'The Cuckoo's Calling', voorgelezen door Robert Glenister. Derek B. Miller won met zijn thriller 'Norwegian by Night' twee prijzen: de eDunnit Award (voor de beste e-thriller) en The Goldsboro Last Laugh Award voor het beste humoristische spannende boek.

Een paar dagen eerder werden de nominaties bekendgemaakt voor de diverse Daggers van het Britse Crime Writers' Association, zoals de Non-Fiction Dagger, Debut Dagger en Short Story Dagger. In de categorie International Dagger zijn de volgende auteurs genomineerd: Arnaldur Indridason, Pierre Lemaître, Arturo Perez-Reverte, Oliver Truc, Simon Urban en Fred Vargas. De winnaars van de diverse Daggers worden 30 juni openbaar gemaakt. 

Beurs zien (nieuws, 2014)

ONDERZOEK NAAR SUBSIDIE AAN THRILLERAUTEURS

Het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) gaat onderzoek doen naar het toekennen van beurzen aan thrillerschrijvers door het Letterenfonds. In een nieuwsbrief roept het bestuur zijn leden op aan te geven wie sinds 2011 een aanvraag voor projectsubsidie bij het fonds heeft gedaan en of dat verzoek is gehonoreerd.

Het Letterenfonds en het GNM zijn een paar jaar geleden met elkaar het gesprek aangegaan over hoe het Nederlandse thrillergenre binnen het Fonds een plek kan krijgen. Auteurs in het spannende genre hadden al jarenlang het gevoel dat hun subsidievragen vrijwel standaard werden afgewezen. Het Letterenfonds heeft toen besloten beoordelaars aan te trekken, gespecialiseerd in het thrillergenre, om deze subsidieverzoeken beter te kunnen wegen. Bovendien is een voorstel gedaan voor goede criteria om subsidieaanvragen voor misdaadliteratuur op te beoordelen.

In ieder geval heeft één thrillerauteur een werkbeurs toegekend gekregen. Oud-GNM-voorzitter Willem Asman, auteur van onder andere 'Wondermans eindspel', zag eind 2012 zijn aanvraag positief beoordeeld worden. Het is voor zover bekend ook de eerste keer dat het Letterenfonds subsidie verleende voor het schrijven van een thriller. Asmans laatste thriller, 'Koninginnedag', dateert overigens uit 2010.

Sinds jaar en dag verstrekt het fonds werkbeurzen en subsidies voor het schrijven van literaire romans, dichtbundels, Friestalige romans, muziektheatervoorstellingen, verhalende biografieën, historische (adolescenten)romans, avondvullende dramateksten en toneelstukken en non-fictieboeken, maar dan wel literaire. Misdaadauteurs vielen immer buiten de boot, zeer tot ongenoegen van vele beoefenaars van het genre. Jac. Toes procedeerde zelfs tot aan de Raad van State om de 'boycot' van thrillerschrijvers door het fonds aan de kaak te stellen. Dit rechtscollege stelde Toes echter in het ongelijk.

Volgens het Letterenfonds bestaat er geen scherpe grens tussen thrillers en literatuur. Misdaadauteurs kunnen altijd een aanvraag voor een werksubsidie indienen, aldus het fonds.

18 mei 2014

Kathrin Lange - 40 uur (2014)

SMERIG SATANSGEBROED IN ONWAARSCHIJNLIJKE THRILLER

(Door Guido Huisintveld)

Na een sloot jeugdboeken geschreven te hebben, vond de Duitse auteur Kathrin Lange dat het tijd werd voor een thriller voor volwassenen. '40 uur' is volgens de achterflap 'een adembenemende dollemansrit […] voor de fans van de tv-serie 24'. Jammer genoeg blijkt het toch weer een jeugdboek te zijn geworden.

Rechercheur Iskander krijgt een filmpje toegestuurd waarin een gekruisigde man te zien is. Een terrorist geeft Iskander telefonisch een bijbehorende opdracht, waarvoor hij veertig uur de tijd heeft. Hopelijk slaagt hij daarin en blijft de man aan het kruis leven. Zo niet, dan ontploft een berg bommen in Berlijn, waar niet geheel toevallig een religieuze conferentie plaatsvindt.

De schrijfstijl van Kathrin Lange is kinderlijk eenvoudig, dat krijg je na zoveel jeugdboeken. De teentjes gaan spontaan krom staan bij verwensingen als 'smerig satansgebroed' of 'langharige bomaanslagpleger'. Misschien komen die kreten in het Duits beter over. De plot hangt van vergezochte onwaarschijnlijkheden aan elkaar, daar kom je echt niet mee weg bij lezers ouder dan zestien jaar.

Kathrin Lange - 40 uur. Vertaling: Corry van Bree. Uitgeverij Karakter, 344 pag.

17 mei 2014

Herrezen flik (nieuws, 2014)

FANTASYTHRILLER VAN BAVO DHOOGE MAAKT ENTREE IN VS

Bijna tegelijk met de Nederlandse uitgave verschijnt een Amerikaanse vertaling van de occulte fantasythriller 'Styx' van de Vlaamse auteur Bavo Dhooge. De prestigieuze uitgeverij Simon & Schuster ziet kennelijk heil in dit verhaal over de strijd op leven en dood tussen een zombieflik en een seriemoordenaar. En volgens Dhooges Amerikaanse agent, die onder meer ook Stieg Larsson introduceerde, is het tamelijk uitzonderlijk dat een boek op nagenoeg hetzelfde moment als het origineel verschijnt. 

'Styx' speelt zich af in Oostende, ooit koningin der badsteden, nu een stad in verval. De agressieve en corrupte hoofdinspecteur Raphaël Styx zit achter de seriemoordenaar De Stuffer aan, die zijn slachtoffers opzet en als standbeelden tentoonstelt. Op een nacht komt het tot de ultieme confrontatie met fatale gevolgen: Styx wordt doodgeschoten. 

Maar dan gebeurt het onwezenlijke: de flik herrijst uit het rijk der doden. Herboren als zombieflik en als een ander mens zet hij zijn zoektocht naar de identiteit van De Stuffer verder, geholpen door zijn jonge opvolger in het korps, de dandy met Congolese roots Joachim Delacroix. 

In een wereld van vergane glorie vol surrealistische droombeelden van Ensor, Delvaux en andere schilders, dwalen de twee flikken rond op zoek naar de waarheid. Ondertussen krijgt de jonge Delacroix ook nog eens gevoelens voor de weduwe van zijn dode mentor Styx, die koste wat kost wil bewijzen dat hij nog steeds een leven heeft. Vastberaden om zijn eigen moordenaar te vinden, kan niets hem nog tegenhouden, zelfs... de dood niet. De uitgever belooft 'spanning en actie, donkere en maatschappelijk relevante thema¹s, zwarte humor, intelligente horror en een intrigerend hoofdpersonage'. Het boek komt in januari 2015 op de markt.

Bavo Dhooge (1973) is de meest gelauwerde Vlaamse misdaadauteur en schrijver van meer dan 80 'S-boeken' waardoor hij de bijnaam 'S-Express' kreeg. Hij won de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut, de Diamanten Kogel voor de beste Nederlandstalige thriller (waarvoor hij ook drie keer genomineerd was), de Hercule Poirotprijs 2013 en een nominatie voor de Gouden Strop. Ook kreeg hij als enige Nederlandstalige auteur drie jaar op rij vijf sterren in de VN-thrillergids. Momenteel is ook een Amerikaanse vertaling in de maak van 'Santa Monica', waarmee Dhooge de Hercule Poirotprijs 2013 won.

De trailer van 'Styx':


Ferdinand von Schirach - Taboe (2014)

'TABOE' VOERT NAAR ONTHUTSENDE APOTHEOSE


De Duitse auteur en advocaat Ferdinand von Schirach schreef twee prachtige bundels met korte verhalen, gevolgd door de krachtige novelle 'De zaak Collini'. In zijn vierde boek 'Taboe' provoceert hij het verwachtingspatroon van de lezer.

De eerste helft van het boek is volledig ingeruimd voor de levensloop van Sebastian von Eschburg. Vanaf zijn liefdeloze opvoeding tot aan zijn succesvolle carrière als getormenteerd kunstenaar. In de tweede helft verschijnt advocaat Biegler ten tonele. Hij verdedigt Eschburg als deze voor moord wordt aangeklaagd. De prikkelende rechtbankscènes effenen het pad naar een onthutsende ontknoping, hoewel dit laatste niet ieders perceptie zal zijn.

Ondanks zijn trefzekere en overbekende pünktliche proza duurt het eerste deel van het boek net iets te lang. We zijn ver over de helft als het verhaal meer consistentie krijgt met de introductie van advocaat Biegler. Het is maar de vraag welk taboe hier doorbroken wordt. Wellicht die van de experimentele apotheose?

Ferdinand von Schirach - Taboe. Vertaling: Hans Driessen en Marion Hardoar. Uitgeverij De Arbeiderspers, 240 pag.

Op de bon (nieuws, 2014)

HIER HAD UW ADVERTENTIE KUNNEN STAAN...

...maar in plaats daarvan leest u een stukje over de Spannende Boekenbon. De koningin van de literaire thriller, Saskia Noort, staat met niet minder dan vorstelijke allure op de eerste Spannende Boekenbon. De afgelopen week verkocht en signeerde de schrijfster van 'Debet' een middagje boekenbonnen bij boekhandel Scheltema in Amsterdam. De waardecheque is ontworpen door Jaap Drupsteen

De Spannende Boekenbon ligt vanaf dit weekend bij ruim vijfduizend boekhandels, winkelketens en webshops op de al dan niet digitale toonbank. Hij is te besteden bij ruim 600 zelfstandige boekhandels en bij de vestigingen van AKO, Bijenkorf, Blz, Bruna, Libris, Plantage, de voormalige Polare winkels, The Read Shop, V&D, bol.com en luisterrijk.nl. 

De Nederlandse Boekenbon is 80 jaar en viert dit jubileum met de ontwikkeling van speciale en persoonlijke, nieuwe Boekenbonnen. Eerder werd de Kook Boekenbon uitgebracht, waarop met moeite het indrukwekkende postuur van ambassadeur Herman den Blijker staat afgebeeld. Tot en met 26 mei kan het publiek bepalen wie er in de nabije toekomst op de bon kan worden geslingerd. Er kan gekozen worden tussen vier mannelijke schrijvers en evenveel vrouwelijke collega's. Onder hen zijn twee thrillerschrijfsters, Esther Verhoef en Simone van der Vlugt, net als Noort afkomstig uit de Anthos gelederen. Dat kan haast geen toeval zijn...

16 mei 2014

Jurylid (nieuws, 2014)

THRILLERRECENSENTE INEKE VAN DEN BERGEN OVERLEDEN

Ineke van den Bergen, programmamaker, schrijfster en thrillerrecensente, is vanmorgen overleden. Zij is zeventig jaar oud geworden. 

Van den Bergen, die op 29 september 1943 werd geboren, was dertig jaar lang programmamaker bij de VPRO-radio en werkte mee aan diverse Nederlandse en Vlaamse dag- en weekbladen. Zowel voor de radio als voor de schrijvende pers interviewde ze een scala aan muzikanten en schrijvers, van Jonathan Lethem tot Roald Dahl, van Maj Sjöwall tot John Lennon en Yoko Ono.

Ze schreef drie boeken: 'Is het waar dat Lefert aids heeft?' (Van Gennep 1985), 'Lili Marleen in New York' (Veen 1989) en 'Een passie voor Berlijn' (Sua Amsterdam 1994). Sinds 2007 leverde ze essaybijdragen aan de reeks ‘Literatuur en Geneeskunde’ van het VUmc in Amsterdam.

Ineke van den Bergen recenseerde misdaadliteratuur voor de Volkskrant en zetelde vier maal in de jury van De Gouden Strop. Ook was ze meerdere keren lid van de jury van De Diamanten Kogel.