22 maart 2023

Gesignaleerd 582 (nieuws, 2023)

C.J. Tudor - De dwalingAan het einde van de winter is bij uitgeverij A.W. Bruna de thriller De dwaling verschenen. Schrijver C.J. Tudor plaatst het verhaal in een stervenskoud decor, dus lezen met ovenwanten aan is gewenst.

Bereid je voor op ijzingwekkende kou.

Een gekantelde bus vol studenten.

Een gestrande kabelbaan vol vreemden.

Een afgelegen chalet vol onderzoekers.

In een van de groepen verschuilt zich een moordenaar - maar in welke groep?

Buiten raast een sneeuwstorm en de hulpdiensten komen niet opdagen. Er is geen levende ziel te bekennen, iedereen is op de vlucht. Maar waarvoor? Niemand weet wat er aan de hand is, maar één ding weten ze zeker: overleven is moordend.

Drie groepen onbekenden. Een moordenaar. Geen ontsnapping mogelijk.

C.J. Tudor werd geboren in Salisbury en groeide op in Nottingham, waar ze nog steeds woont met haar partner en dochtertje. Ze stopte op haar zestiende met school en had daarna diverse baantjes, waaronder winkelbediende, junior-verslaggever, radio-tekstschrijver, copywriter en voiceover.

In de jaren 90 presenteerde ze het filmprogramma Moviewatch op Channel 4. Alhoewel ze geen enkel talent had voor presenteren, kreeg ze de kans filmlegendes als Sigourney Weaver, Michael Douglas, Emma Thompson en Robin Williams te interviewen.

Tijdens het schrijven van haar debuut De Krijtman runde ze een hondenuitlaatservice, waarmee ze meer dan twintig honden per week uitliet. Ze schrijft al sinds haar kindertijd, maar ging er pas serieus mee aan de slag toen ze boven de 30 was. Haar leraar Engels vertelde haar vroeger eens dat hij uiterst teleurgesteld zou zijn als ze later geen premier of bestsellerauteur zou worden.

Ze kreeg het idee voor De Krijtman toen haar dochtertje eens een doos stoepkrijt cadeau kreeg. Op een middag tekenden ze krijtmannetjes op de oprit voor het huis. Later die avond – het was al donker – opende ze de deur en werd ze geconfronteerd met tientallen sinister uitziende krijtmannetjes. De vertaalrechten van De Krijtman waren binnen een paar weken aan 39 landen verkocht. 

Lees hier een fragment van De dwaling.

17 maart 2023

Wordt verwacht 543 (nieuws, 2023)


Hoever reiken de ambities van Poetin?
Zeker sinds zijn troepen op 24 februari 2022 Oekraïne binnenvielen in het kader van 'een speciale militaire operatie', wordt Vladimir Poetin gezien als een onberekenbare schurk. Tomas Ross, Nederlands bekendste factionauteur, richt zijn vizier op de eindbaas van het Kremlin in de thriller Poetins dochter, dat op 11 mei bij uitgeverij Cargo verschijnt.

Philip Prinsen, voormalig veiligheidsexpert bij de Europese Unie, vermoedt dat zijn verongelukte vrouw is vermoord. Het ziet ernaar uit dat haar dood te maken heeft met zijn eigen verleden en zijn relatie met de Russische oligarch Igor Soeslov, een vertrouweling van Vladimir Poetin.

Op zoek naar de mogelijke moordenaar van zijn vrouw ontmoet hij Jenny van Dalen, een jonge vrouw die haar familie verloor bij de ramp met de MH17 in 2014. Hun zoektocht leidt hen van Londen naar een landgoed in Friesland en vandaar naar Istanbul.

Daar raken ze verstrikt in een levensgevaarlijk dubbelspel van Russische oligarchen en westerse inlichtingendiensten in de strijd om Oekraïne.

Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina? Philip en Jenny zullen aan de kust van de Zwarte Zee gevaarlijk dicht bij de waarheid komen.

Poetins dochter is het 78ste boek van Tomas Ross. 'Aan de basis staan de nieuwsberichten over Maria Poetina en haar veronderstelde Nederlandse echtgenoot', vertelde hij eerder. 'Geen historie, maar dichter bij de actualiteit. Een 'what if' thriller.'

Maria Poetina is een van de twee dochters van de Russische president 
Vladimir Poetin. Ze werd geboren in 1985, studeerde geneeskunde, werd endicronoloog en trouwde in 2008 een Nederlandse zakenman. Het stel vestigde zich in Voorschoten en woonde in een penthouse in een buurt met de toepasselijke naam Krimwijk. In 2014 riepen inwoners op Maria het land uit te zetten nadat vlucht MH17 was neergehaald door pro-Russische rebellen boven Oekraïne.

Drievoudig Gouden Strop-winnaar Tomas Ross (1944) is de grootmeester van de Nederlandse thriller, zegt zijn uitgever. Zijn meest recente thrillers zijn De man zonder gezicht, de bejubelde serie De Indië-trilogie en Indisch Requiem. Hij woont en werkt in Den Haag. Op 11 mei wordt Poetins dochter gepresenteerd in Paagman Boeken, Den Haag.

In een grot (nieuws, 2023)De Bijbel op zijn kop
Moord en doodslag, overspel en ander laakbaar gedrag: het komt niet alleen voor in thrillers, maar ook in de Bijbel. Voormalig godsdienstdocent Jeroen Windmeijer en voormalig gelovige Tjarko Evenboer houden in de thriller Openbaring het heilige boek eens kritisch tegen het licht. 'Voor de liefhebbers van Dan Brown', meldt de uitgever. Of dat een aansporing is of juist een waarschuwing, laten we in het midden. 

Openbaring
is het eerste deel in de Ryevaar-trilogie. In het boek dat op 23 maart verschijnt bij Xander uitgevers, krijgt de Leidse docent Religieuze Antropologie Simon Ryevaar een mysterieus telefoontje
van bevriend archeoloog Thomas. Deze heeft in Turkije een grot met een vreemde inscriptie ontdekt die verband houdt met het Bijbelboek Openbaring.

Deze ontdekking zet alles wat zij denken te weten over de Bijbel definitief op zijn kop. Als Simon met behulp van onderzoeksjournalist Nova le Temp op onderzoek uitgaat, is dat het begin van een levensgevaarlijke reis die hen dwars door Europa en daarbuiten leidt, op zoek naar de waarheid en op de vlucht voor mensen die hen ten koste van alles willen tegenhouden...

De uitgeverij: 'Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer combineren hun fenomenale kennis van de Bijbel én hun schrijftalent in deze meeslepende thriller, waarin zij een volledig nieuw en schokkend perspectief op de Bijbel verweven met een ijzersterke plot die de lezer beduusd achterlaat.'

Tjarko Evenboer is schrijver en cartoonist. Evenboer was jarenlang een overtuigd christen. Hij schreef twee christelijke boeken voor uitgeverij Gideon, het non-fictieboek De wereldwijde vloed (2012), dat in christelijke kringen als standaardwerk wordt gezien, en de roman De stenen getuigen (2016), waarin de parallellen tussen het bijbelse Genesis en wereldwijde mythen centraal staan. In 2020 kwam Evenboer met het bericht naar buiten dat hij na een jarenlang veranderingsproces het christelijk geloof achter zich laat. Dat zorgde voor een schokgolf in geloofskringen.

Jeroen Windmeijer werd in 1969 geboren in Delft. Na zijn gymnasiumopleiding studeerde hij wijsbegeerte en na het behalen van zijn propedeuse studeerde hij Culturele Antropologie en Sociologie der Niet-Westerse Samenlevingen aan de Universiteit Leiden. Voor zijn afstudeeronderzoek woonde hij zes maanden in een klein dorpje van de Boliviaanse Aymara-indianen aan de oevers van het op 4.000 meter gelegen Titicacameer, op de grens van Bolivia en Peru.

Windmeijer werkte als reisleider voor reisorganisatie Djoser in onder meer Egypte, Mexico, Guatemala, Belize en Venezuela. Daarna was hij zes jaar docent Nederlands als Tweede Taal (NT2). Na een studie Wereldgodsdiensten en de eenjarige postdoctorale lerarenopleiding Godsdienst (ICLON, Leiden) werkte hij als docent godsdienst en als docent maatschappijleer. Hij debuteerde in juni 2015 bij de Leidse uitgeverij Primavera Pers met de thriller Het Petrusmysterie. Daarna volgden onder andere Het Pauluslabyrint, Het Pilgrim Fathers Complot, De Offers, Het Isisgeheim en Het Evacomplex. Hij heeft al meer dan 250.000 exemplaren van zijn boeken verkocht. 

16 maart 2023

Immer geradeaus (nieuws, 2023)


Duitse vertaalrechten van De Repair Club verkochtNa De macht van meneer Miller, CEL en Wachtwoord krijgt nu ook de vorig jaar verschenen thriller De Repair Club van Charles den Tex een Duitse vertaling. In De Repair Club wordt John Antink, ex-chef van de geheime dienst,  gedwongen zijn verleden onder ogen te zien. Hij moet een fout uit zijn carrière herstellen.

De Repair Club is terecht met lof onthaald. Het boek was onder meer genomineerd voor VN Thriller van het Jaar. Dit succes is ook in Duitsland niet onopgemerkt gebleven. De bestseller zal dit najaar in
het Duits verschijnen bij HarperCollins Germany. ‘Ik ben ongelooflijk trots dat Charles’ geweldige en
actuele thriller binnenkort ook in het Duits te lezen zal zijn', zegt Erwin Koning, uitgever bij HarperCollins Holland. 'Hét bewijs dat het genre spionagethriller nog springlevend is!’

Over drie weken verschijnt Trauma, een nieuwe thriller met John Antink, in de hoofdrol. Maar Charles den Tex heeft nog meer ijzers in het vuur. Bij uitgeverij Volt verschijnt Rollercoaster Six - De leugen, een jeugdthriller. Het boek is een coproductie met kinderboekenauteur Fred Diks en deel 1 in een serie rondom zes vrienden die voor elkaar door het vuur gaan. 

Charles den Tex schrijft sinds 1995 spannende boeken. Er staan nu zestien op zijn cv. Hij heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder drie keer de Gouden Strop, de Gouden Vleermuis, de Crimezone Publieksprijs en de VN Detective & Thrillergids publieksprijs.

11 maart 2023

Twee walletjes (nieuws, 2023)

Angelique Haak genomineerd voor Hebban ThrillerprijsJe hebt publieksprijzen en je hebt juryprijzen. Winnaars van de eerste soort zeggen altijd dat de lezers gelijk hebben, winnaars van de tweede soort slaan hun prijs hoger aan omdat hun boek door deskundigen is beoordeeld. De Hebban Thrillerprijs eet van twee walletjes: het is zowel een lezersprijs als een juryprijs (van lezers, dat dan weer wel...).


Lezerscommunity Hebban.nl maakte eerder deze week de shortlist van de Hebban Thrillerprijs 2023 bekendgemaakt. Een lezersjury van ruim honderd leden selecteerde de vijf kanshebbers voor de belangrijkste lezersjuryprijs voor het spannende boek.

Genomineerd zijn:
De Magdalenacodex van Jeroen Windmeijer & Jacob Slavenburg (HarperCollins Holland)
November van Thomas Olde Heuvelt (Meulenhoff Boekerij)
Gouden Nevel van Thijs Voortman (Flamboyant Uitgeverij)
Het verkeerde meisje van Angelique Haak (De Crime Compagnie)
De Ripperconnectie van Gerrit Barendrecht (Luitingh-Sijthoff)

De Hebban Thrillerprijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt en is volgens de initiatiefnemers de enige juryprijs voor het spannende boek met een grote invloed van lezers. Meer dan honderd leden van de lezerscommunity beoordeelden de longlist met vijftien oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers. Een vakjury bestaande uit boekverkopers, bibliotheekmedewerkers, recensenten en Hebbanredacteuren leest nu de vijf genomineerden en bepaalt de winnaar.

De Hebban Thrillerprijs werd vorig jaar gewonnen door Anya Niewierra. Haar boek, De Camino, staat sinds de bekroning vrijwel onafgebroken in de Bestseller 60. De prijs wordt uitgereikt voorafgaand aan de Avond van het Spannende Boek op donderdag 25 mei in de Bibliotheek aan de Neude in Utrecht. 

Die ene mythische figuur (nieuws, 2023)

Nederlandse uitgever presenteert debuut met allure van 'Ik ben Pelgrim'  Je moet maar durven: als Nederlandse uitgever een thrillerdebuut lanceren dat 'internationale allure' met zich heeft. Uitgeverij A.W. Bruna doet dat met De man met duizend gezichten van Lex Noteboom. Geschikt 'voor de liefhebbers van Ik ben Pelgrim, Black Mirror en House of Cards'. Het boek ligt op 23 mei in de winkel. 

Een jonge vrouw met een verleden dat ze zich niet kan herinneren.

Een soldaat zonder naam op zoek naar een man die niemand ooit heeft gezien.

Een echtgenote en moeder gevangen in een door burgeroorlog verscheurd land.

Drie personen op zoek naar antwoorden. Drie personen op zoek naar de waarheid. En alles draait om die ene mythische figuur: De Man met Duizend Gezichten. 


Wanneer Vigo Lechkov, president van de Democratische Republiek Kazichië, wordt vermoord, keert zijn tweelingbroer Daniel na twintig jaar terug naar het vaderland voor de begrafenis.

Maar al snel blijken Daniel en zijn vrouw Michelle de voormalige Sovjetstaat niet meer te kunnen verlaten. Er heerst grote onrust in het land, waar in het oostelijke deel de roep om onafhankelijkheid steeds luider klinkt en in de hoofdstad sommige oligarchen definitief willen afrekenen met de familie Lechkov.

Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie heeft Daniels familie met ijzeren vuist over Kazichië geheerst.

Nu Vigo dood is, zou Daniel middels zogenaamd vrije verkiezingen tot de nieuwe president moeten worden verkozen. Dit is het laatste wat Daniel wil, maar wanneer er een staatsgreep wordt gepleegd en de Russische geheime dienst en de CIA zich ermee gaan bemoeien, begrijpt hij dat hij gevangen zit in een dodelijk web.

Lex Noteboom (1987) studeerde moderne geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie werkte hij als merkstrateeg voor verschillende reclamebureaus, terwijl hij de sciencefictionthriller The Deca Tapes schreef. Om het verhaal uit te kunnen brengen, maakte hij er een audiodramapodcast van. The Deca Tapes werd meer dan 500.000 keer beluisterd, genomineerd voor een Webby Award en won de grootste prijs voor digitale creativiteit in Europa: een Lovie Award. In eigen land werd de podcast genomineerd voor BNR’s Dutch Podcast Award.

De man met duizend gezichten is zijn debuut als auteur en tevens zijn eerste Nederlandstalige verhaal. Hij werkte ruim drie jaar aan het boek. Tegelijk met het boek verschijnt de 8-delige audiodramapodcast De vrouw met duizend gezichten. Boek en podcast spelen in dezelfde wereld af, maar vertellen afzonderlijke verhalen die los van elkaar te lezen/beluisteren zijn.

Tegelteksten (nieuws, 2023)

Het Parool maakt gehakt van 'nieuw thrillerfenomeen'Javier Castillo is volgens de Spaanse krant El Pais 'een van de allergrootste en allerbeste thrillerfenomenen'. Maar Het Parool oordeelt dat zijn De zaak Templeton van clichés aan elkaar hangt. Bovendien lijkt de tekst met een hark te zijn geschreven.

De zaak Templeton is inmiddels een Netflix-serie geworden. Van het boek met de oorspronkelijke titel La chica de nieve is de miniserie The Snow Girl gemaakt. 

In het boek van Javier Castillo verdwijnt het driejarige Amerikaanse meisje Kiera Templeton tijdens de Thanksgiving Parade in 1989. Miren Trigss, studente journalistiek, kan de zaak niet loslaten en gaat op onderzoek uit. 

'De plot is op zich aardig', schrijft Marjolijn de Cocq in Het Parool, 'met een reis terug naar de tijd van TDK-videobanden, ratelende modems en Snake op je Nokia, maar de ontwikkeling van de zaak rammelt van de clichés.' Ook de tegelteksten waarmee elk hoofdstuk opent ('Zonder inzet lukt niets'), irriteren mateloos en de vertaling is van een belabberd niveau.

De zaak Templeton is een uitgave van Boekerij.

(Bron: Het Parool)

08 maart 2023

Gesignaleerd 581 (nieuws, 2023)

René Appel - Waarom nietTaalkundige en thrillerschrijver bespreekt wekelijks in het radioprogramma De Taalstaat het DNA van een min of meer bekende Nederlander. Fans van zijn werk kunnen vanaf nu onderzoeken of het DNA van de godfather van de psychologische thriller gewijzigd is, want sinds gisteren ligt diens nieuwe boek Waarom niet (een uitgave van Ambo|Anthos) in de boekwinkel.

Waarom niet
is opnieuw een actuele thriller waarin 'gewone mensen' zwaar in de problemen raken.

Terwijl haar man op voetbalweekend is viert Tara Ellink haar eenendertigste verjaardag met een groepje vrienden in een café. Daar raakt ze in gesprek met ene Ron, die maar al te graag op drankjes trakteert.

Na een gezellig avondje met flink wat wijn, loopt Ron met haar mee naar haar appartement, waar hij zich naar binnen weet te praten. ‘Waarom niet,’ zegt hij nog, voordat hij de deur achter hen sluit.

De gevolgen zijn rampzalig voor Tara en leiden ertoe dat ze instort, dat ze van haar man en familie verwijderd raakt en uiteindelijk zelfs dat er een bloederige moord wordt gepleegd.

Maar wie ontpopt zich als moordenaar en wie wordt het slachtoffer?

René Appel (Hoogkarspel, 1945) behoort al meer dan 25 jaar tot de top van de Nederlandse thrillerauteurs. Hij won De Gouden Strop twee keer – met De derde persoon en Zinloos geweld – en werd talloze malen voor deze prijs genomineerd. In totaal heeft René Appel meer dan een kwart miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht in Nederland en Vlaanderen.

In 2021 werd de Meesterprijs aan hem toegekend voor 'voor zijn belangrijke bijdrage voor de ontwikkeling van het genre'. Sinds 2003 is hij fulltime schrijver, Waarom niet is - als we goed geteld hebben - zijn 33ste misdaadroman. Komende maand verschijnt zijn thriller De advocaat uit 2013 onder de titel The Amsterdam Lawyer in de Amerikaanse boekhandel.

07 maart 2023

Gesignaleerd 580 (nieuws, 2023)

Geert Klaasen - JachtBij uitgeverij Manteau is vandaag verschenen de roman Jacht van Geert Klaasen. Het is het eerste boek voor volwassenen van deze Belgische huisarts.


Niets is wat het lijkt, niemand is wie hij zegt te zijn. Er is maar één ding zeker: niemand is toevallig op zeiljacht Tsarevitsj.

Sarah dacht dat haar echtgenoot Zacharias omgekomen was tijdens een auto-ongeluk jaren geleden. Dan ontvangt ze een envelop met daarin een foto van 'Ziggy' op een zeiljacht. Ze trotseert 'een wervelstorm van verdriet, wraak, eenzaamheid en liefde',  in de hoop haar man te kunnen terugvinden.

Leningrad, 1968. Zacharias Chetwyck wordt uitgenodigd op het fabelachtige jacht van de laatste tsaar. Terwijl de Tsarevitsj de havens van Europa afschuimt, raakt Zacharias er langzaam van overtuigd dat geen enkele medepassagier toevallig op het schip zit. In zijn zoektocht naar de waarheid ontdekt hij dat ook zijn eigen leven één grote leugen is.

Zeventien jaar later komt Sarah, de vrouw van Zacharias, te weten dat haar man nog leeft. Langzaamaan achterhaalt ze wat er op de Tsarevitsj is gebeurd en welke rol het verleden van de opvarenden daarin heeft gespeeld.

Jacht is volgens de uitgever 'een reis door honderd jaar Europese en Russische geschiedenis, van het kleinste dorp in België tijdens de Groote Oorlog via verwaarloosde circussen en Engelse landgoederen naar een eliteclub in Buenos Aires'.

Geert Klaasen is een Belgische huisarts, reiziger en schrijver met een bijzondere interesse voor geschiedenis. Van zijn hand verschenen eerder enkele jeugdboeken. In 2016 won hij met De zilveren raaf de Zoute Zoen, de prijs voor het beste jeugdboek.

06 maart 2023

Wordt verwacht 542 (nieuws, 2023)

Een lege kinderwagenBij uitgeverij De Crime Compagnie verschijnt op 3 mei de nieuwe thriller van schrijfster Linda Jansma, Zwarte leugens. Daarin staat een cold case centraal rond de verdwijning van een baby, dertig jaar geleden. 

‘Mama,’ klonk Donnells stem naast haar. Hij stond op zijn tenen bij de kinderwagen, met zijn handen om de rand, zijn ogen op de baby’s gericht. Toen keek hij om naar Alexandra en vervolgde: ‘Mama, waar is Tess?’

Ruby is een razendpopulaire vlogger. Sinds een aantal jaar blogt ze ook over cold cases waarbij ze de hulp van haar volgers inroept.

Op haar vlog over de verdwijning van een baby, die dertig jaar geleden uit een kinderwagen werd gestolen, krijgt ze opeens een vreemde reactie: ‘Zij is niet dood’.

Ze kan het bericht niet loslaten en duikt dieper in het onderzoek. Maar de zaak lijkt zich steeds meer te verstrengelen met haar eigen verleden.

Linda Jansma (1967) schrijft psychologische thrillers met een maatschappelijk thema. Door haar filmische beschrijvingen en oog voor detail weet zij haar lezerspubliek aan zich te binden, stelt haar uitgever. Jansma schreef vijftien thrillers waaronder Houvast, Kwetsbaar en Tweestrijd. Haar debuut Kwetsbaar won de Schaduwprijs, stond op de longlist van de Gouden Strop en is inmiddels in het Engels vertaald. Houvast en Verbroken kregen een plek op de longlist van de Diamanten Kogel en Schuilplaats werd uitgeroepen tot Beste Vrouwenthriller 2013.

In 2016 begon Linda Jansma met de driedelige thrillerserie Cirkel van het kwaad, over de zoektocht naar de ware toedracht van een twintig jaar oude moord. Na Schaduwkinderen (deel 1) en Uitverkoren (deel 2) verscheen het laatste deel: Bloedband

03 maart 2023

Wordt verwacht 541 (nieuws, 2023)

Nieuw-Zeelands eerste seriemoordenaar  Op 18 april verschijnt bij uitgeverij A.W. Bruna de thriller Liever het bloed van Michael Bennett. Een opmerkelijke thriller, meldt de uitgeverij. 'Top of the lake meets Val McDermid en Jane Harper. Bijzondere setting, een thriller vol sfeer van auteur met Maori-roots. De televisierechten zijn verkocht.'

De hoofdrol in de thriller is weggelegd voor Hana Westerman. Zij is alleenstaande moeder, Maori en politie-inspecteur bij de afdeling Misdaadonderzoek in Auckland.

Wanneer ze een anoniem filmpje ontvangt, leidt dit haar naar een vervallen appartement, waar ze een man aantreft die is opgehangen in een verborgen ruimte.

Hana en haar team zetten alles op alles om de moordenaar te vinden, en de druk neemt toe als een aantal nieuwe doden doet vermoeden dat ze te maken hebben met Nieuw-Zeelands eerste seriemoordenaar ooit.

Het lijkt onmogelijk om een motief te vinden voor de ogenschijnlijk losstaande moorden. Dan ontdekt Hana dat er een verband is met een oude misdaad uit de tijd van de bloederige kolonisatie van Nieuw-Zeeland.

De zoektocht begint haar steeds persoonlijker te raken en Hana beseft dat haar afkomst en kennis essentieel zijn voor het vinden van de moordenaar. Maar met elke nieuwe moord lijkt het erop dat de wraak die hij zoekt ook Hana en haar familie treft…

Schrijver Michael Bennett is auteur, scenarioschrijver en regisseur. Zijn films werden geselecteerd voor o.a. Cannes, Berlijn, Toronto en New York. Zijn non-fictieboek, In Dark Places, over een van Nieuw-Zeelands grootste gerechtelijke dwalingen, won de prijs voor Beste Non-Fictieboek bij de Ngaio Marsh Awards. Hij woont in Auckland, Nieuw-Zeeland.

02 maart 2023

Breed aanbod (nieuws, 2023)

Uitgeverij lanceert digital only-imprint HeartbeatUitgeverij A.W. Bruna heeft een nieuwe imprint: Heartbeat. Het is een digital only-imprint voor e-books en luisterboeken. De eerste titel is vorige week gelanceerd. 

Sinds 23 februari verschijnen bij Heartbeat zowel Nederlandse als vertaalde titels alleen in e-book en luisterboek. 'Fans van thrillers, romcoms, feelgoodromans en erotische, queer en historische romance kunnen hun hart ophalen en spannende verhalen ontdekken', meldt A.W. Bruna.

Juliette van Wersch, uitgever Heartbeat: ‘De afgelopen jaren hebben we de vraag naar e-books en luisterboeken (mede dankzij de streamingdiensten) zien groeien. Vooral in de genres romance, feelgood en spanning wordt er veel gelezen en geluisterd en is er ruimte in de markt voor meer aanbod. Met Heartbeat willen we de fans van deze genres zo goed mogelijk bedienen met een breed aanbod van bingewaardige series en aantrekkelijke standalones.'

In totaal verwacht Heartbeat dit jaar 50 titels en vanaf 2024 ongeveer 60 titels per jaar uit te geven. 

Op de planning voor dit jaar staan onder andere cosy crime van Helena Marchmont, een historische serie van Scarlett Peckham voor de fans van Bridgerton. Van Nederlandse bodem verschijnt Love Hotel, een erotische e-book- en audioserie waarin verlangen en fantasie centraal staan: als lezer/luisteraar 'check je in' en betreed je een wereld waar diepste verlangens werkelijkheid worden.

De aftrap was op 23 februari, met deel één in de Taskforce Zuid-serie van Ed van Eeden, Familiedrama. Over Taskforce Zuid: Al jaren maakt de politie jacht op het hoofd van de Tilburgse misdaadfamilie: Huub Verbunt. Wanneer het OM eindelijk een kroongetuige heeft gevonden in de zaak tegen Verbunt, vallen er ineens doden.

De plaatselijke politiekorpsen komen er niet uit en de aanslagen worden steeds heviger dus zet de centrale overheid een nieuw team op voor de drie zuidelijke provincies: Taskforce Zuid. Het team staat onder leiding van inspecteur Fenny Folman.

Ed van Eeden werd in Nijmegen geboren in 1957 en studeerde Nederlands, filosofie en algemene literatuurwetenschap. Van Eeden werkt sinds 1989 als freelance literair journalist, vertaler en publicist. Hij debuteerde als romanschrijver in 1999 met De Vogelspin. In 2000 verscheen zijn eerste politieroman Dossier jeugdbende, tevens het eerste deel van de reeks DISTRICT NOORD. In 2001 verschenen deel 2 en 3, in 2002 deel 4.

Gesignaleerd 579 (nieuws, 2023)

Lisa Gardner - Een stap te verBij uitgeverij Cargo verschijnt op 9 maart de nieuwe thriller van Lisa Gardner: Een stap te ver. Collega-auteur Karin Slaughter is er lovend over: ‘Een serie moorden, een geweldig FBI-team en een ongewoon meisje op zoek naar wraak. Deze onvoorspelbare thriller heeft het allemaal.’

Frankie Elkin heeft een talent voor het opsporen van vermiste personen. Maar wat als die persoon niet gevonden wil worden?

Timothy O’Day kent de uitgestrekte natuur van Wyoming als geen ander. Maar wanneer hij met vrienden gaat kamperen, verdwijnt hij midden in de nacht zonder een spoor achter te laten.

Frankie Elkin weet niets van de wildernis, maar ze weet wel hoe ze vermiste personen moet vinden. Dus wanneer ze hoort dat Timothy’s vader een laatste zoektocht naar zijn zoon organiseert, meldt ze zich bij het team, ook al zit daar niemand op haar te wachten. Als ze vervolgens toch samen met het reddingsteam de bergen in gaat, wordt al snel duidelijk dat iets of iemand wil voorkomen dat ze verder trekken.

Terwijl de tijd begint te dringen, gaat Frankie met het team de strijd aan tegen het kwaad dat zich schuilhoudt in mens en wildernis. En ondervindt al snel wat er gebeurt als ze een stap te ver gaan.

Klik hier voor een leesfragment. 

Lisa Gardner is een van de meest succesvolle misdaadauteurs ter wereld. Haar boeken worden in dertig landen vertaald en er werden meer dan 22 miljoen exemplaren verkocht. In 2012 stond ze met maar liefst drie titels tegelijk in The New York Times-bestsellerlijst. Lisa woont in New Hampshire met haar gezin.

Gesignaleerd 578 (nieuws, 2023)

Jeffrey Archer - Een oogje dichtBij uitgeverij HarperCollins Holland verschijnt op 21 maart Een oogje dicht, een nieuwe thriller van Jeffrey Archer, die door zijn uitgeverij ook wel 'de koning van de cliffhanger' wordt genoemd.

Als een undercoveroperatie uit de hand loopt, moet een jonge rechercheur roeien met de riemen die hij heeft... Een oogje dicht van Jeffrey Archer is het derde deel in de serie over rechercheur William Warwick. Archer speelt in deze reeks een kat-en-muisspel met zijn lezers, aldus de uitgever. 'Verwacht daarom in Een oogje dicht wederom heerlijk detectivewerk, grandioze plottwists, en spannende cliffhangers'.

William Warwick is net gepromoveerd tot inspecteur en heeft een gevaarlijke nieuwe opdracht: undercover gaan om corruptie bij de Londense politie aan het licht te brengen. Samen met zijn team focust hij op rechercheur Jerry Summers, een jonge man die er een nogal luxueuze levensstijl op na houdt…

Ondertussen staat de beruchte drugsbaron Assem Rashidi terecht, bij wiens vervolging Williams vader Sir Julian en zijn zus Grace betrokken zijn.

Terwijl het undercoveronderzoek het uiterste van William vraagt, realiseert hij zich dat de corruptie nog dieper gaat dan gedacht. Steeds meer collega's lijken bereid om misdaden door de vingers te zien. Lukt het William om het recht te laten zegevieren?

Jeffrey Archer werd in 1940 geboren in Londen en groeide op in Somerset. Na zijn studie in Oxford was hij jarenlang actief in de politiek. Als auteur werd hij wereldberoemd na zijn doorbraak met Kane en Abel en de Clifton-serie. Hij is getrouwd, heeft twee zonen en woont afwisselend in Londen en Cambridge.

Onderdak en maatpak (nieuws, 2023)

Harry Hole ligt in de gootVraag niet hoe, maar Harry Hole, de speurder die onsterfelijk is gemaakt door Jo Nesbø, is terug. In Bloedmaan, dat op 25 april verschijnt bij uitgeverij Cargo, moet onze drinkebroer in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren.

Harry Hole is psychisch ingestort en is weggevlucht uit Oslo. In een bar in Los Angeles probeert hij met drank zijn problemen te vergeten.

Een bejaarde filmactrice in nood dwarsboomt echter zijn plan. De vrouw vertelt hem dat ze bedreigd wordt door een drugskartel en ze vraagt Harry haar te helpen. Ze biedt hem in ruil onderdak, gezelschap en een maatpak.

In Oslo zijn twee meisjes vermoord en er lijkt een seriemoordenaar actief. Inspecteur Katrine Bratt wil contact opnemen met Harry Hole, de bekendste expert in moordzaken, maar voor haar chefs is samenwerking met hem uitgesloten.

Intussen wil de hoofdverdachte van de moorden Harry Hole inhuren als privédetective. Hole zegt toe omdat hij geld nodig heeft om de filmactrice te helpen haar schuld aan het drugskartel af te lossen.

Harry stelt een team samen dat bestaat uit een cocaïnedealer, een corrupte politieagent en een psycholoog met kanker. Het kartel heeft hun tien dagen gegeven, de klok tikt door en boven Oslo is een bloedmaan aangekondigd.

Jo Nesbø (1960) is de succesvolste thrillerauteur van Noorwegen en won al vele prijzen voor zijn boeken. Zijn werk wordt in ruim vijftig landen uitgegeven. Wereldwijd verkocht hij meer dan 55 miljoen exemplaren.

Gesignaleerd 577 (nieuws, 2023)

Jo Spain - De laatste verdwijningOp 7 maart verschijnt bij uitgeverij De Fontein de thriller De laatste verdwijning van Jo Spain. Het verhaal, met volgens de uitgever 'bijzondere personages en plotwendingen die je niet ziet aankomen', speelt zich af in Fins Lapland. 

Op deze plek lijkt de dood maar een hartslag verwijderd...


Wanneer Alex Evans te horen krijgt dat het dode lichaam van zijn zus uit een meer in Fins Lapland is gehaald, gaat hij ervan uit dat het een ongeluk is geweest.

Hij reist naar het luxe resort waar Vicky als reisleider werkte en ontmoet Agatha Koskinen, de rechercheur die het onderzoek leidt. Deze no-nonsense-politievrouw vermoedt dat er meer aan de hand is dan in eerste instantie het geval lijkt.

Wanneer Alex hoort dat er in het verleden drie andere vrouwen zijn verdwenen, beseft hij dat het stadje meer geheimen herbergt dan hij kon vermoeden. Op deze afgelegen, bevroren plek lijkt de dood maar een hartslag verwijderd…

Lees hier een fragment.

Jo Spain werkte eerder als adviseur op Economische Zaken bij het Ierse parlement. Ze woont met haar man en vier kinderen in Dublin. Van haar hand verschenen Ik beken, Iets te verbergen, Zes goede redenen en De perfecte leugen.

01 maart 2023

Nooit verwacht (nieuws, 2023)


Diamond Dagger voor Walter Mosley
De Crime Writers' Association (CWA) heeft de Diamond Dagger 2023 toegekend aan de Amerikaanse schrijver Walter Mosley. Een Diamond Dagger is een grote prijs voor thrillerauteurs, het geeft erkenning aan een schrijfcarrière van een schrijver die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het genre. Mosley krijgt de award in een jubileumjaar van de CWA. Het genootschap werd in 1953 opgericht.

Walter Mosley is een van de meest veelzijdige en bewonderde thrillerauteurs in de Verenigde Staten. Hij werd geboren in Los Angeles en woont afwisselend in LA en Brooklyn. Hij is de schrijver van meer dan zestig goed ontvangen boeken. Zijn werk is vertaald in 25 talen.

Mosley bracht een rijtje opmerkelijke karakters tot leven. De bekendste is privédetective Easy Rawlins die al zijn opwachting maakte in Mosleys eerste roman Devil in a Blue Dress. Verscheidene boeken zijn verfilmd, waaronder zijn debuut met Denzel Washington in de hoofdrol. 

De bekroonde auteur heeft meerdere awards op zijn naam staan. In 2013 werd hij opgenomen in de New York State Writers Hall of Fame, hij won de Grand Master Award van The Mystery Writers of America en een PEN America's Lifetime Achievement Award. Mosley schaart zich met zijn Diamond Dagger in een illuster rijtje voorgangers onder wie Ruth Rendell, Lee Child, Ian Rankin, Colin Dexter, John le Carré, Elmore Leonard en Sue Grafton.

In een reactie liet Walter Mosley weten: ‘In het begin van mijn schrijfcarrière was ik zo fortuinlijk genoeg om te worden bekroond met de New Blood Dagger. Dat was een hoogtepunt in mijn ervaringen als debutant. Sindsdien heb ik andere prijzen mogen ontvangen, maar de enige prijs die in de buurt komt van de Diamond Dagger is de Grand Master van de MWA. Deze twee prijzen vormen samen het hoogtepunt van mijn carrière. Ik had dit nooit verwacht.'

Bron: CWA

In een Parijse villa (nieuws, 2023)

De prequel van LupinLupin was de hit van 2021 op streamingsdienst Netflix. Inmiddels zijn er twee seizoenen verschenen en dit jaar wordt een derde deel verwacht over Assane Diop, de galante dief die in de fictieve gentleman-inbreker Arsène Lupin zijn voorbeeld weet. Bij uitgeverij Horizon verschijnt op 29 maart Lupin. Koningin aan zet van Bertrand Puard, die wordt aangekondigd als de prequel van de Netflix-hit. Wat vooraf ging dus...

Op een nacht wordt er ingebroken in de Parijse villa van de ouders van antiekhandelaar Benjamin Férel. De moeder schiet op de indringers, maar kan niet verhinderen dat haar man verdwijnt.

Benjamin wil niet dat de politie zich bemoeit met de zaken van zijn ouders en besluit de hulp in te roepen van zijn beste vriend Assane Diop. Benjamins vader bleek het werk van kunstschilder Rosa Bonheur te bestuderen.

Heeft het beschadigde schaakstuk dat het speurdersduo vindt iets met zijn verdwijning te maken?

'Een spannende detective met een vleugje Arsène Lupin', aldus de uitgeverij.

Bertrand Puard is een Franse schrijver en heeft al meer dan dertig boeken op zijn naam staan. Hij schreef ook mee aan scenario's voor films, games en stripverhalen.

Wordt verwacht 540 (nieuws, 2023)

Seriemoordenaar in het vizierBij uitgeverij Cargo verschijnt op 26 april Triple Cross van de Amerikaanse thrillerfabrikant James Patterson. In dit nieuwe deel van de naar hem genoemde serie is Alex Cross een seriemoordenaar op het spoor die het heeft gemunt op complete gezinnen – en zijn volgende doel is het gezin van Alex Cross.

Een zorgvuldige moordenaar: nooit wordt hij gezien, nooit laat hij enig bewijs achter.

Een true crime-journalist: hij ziet patronen die niemand anders ziet. Hij herkent een perfecte moord, en gelooft dat de seriemoordenaar nooit zal worden gepakt.

Een gouden duo: Speuders Alex Cross en John A. Sampson. Niemand heeft ze ooit verslagen en ze geloven niet in de perfecte moord. Samen besluiten ze de uitdaging aan te gaan en langzaam sluit het net zich om de meest gezochte seriemoordenaar, de Familieman.

Maar dan besluit de Familieman de rollen om te draaien, en verlegt hij zijn vizier naar Alex Cross en zijn gezin.

James Patterson is de succesvolste hedendaagse thrillerauteur ter wereld. Van zijn boeken zijn meer dan 240 miljoen exemplaren verkocht. James Patterson woont en werkt in Florida.

27 februari 2023

De beste thrillers aller tijden #72 (nieuws, 2023)


De favoriet van... Martyn van Beek
Op 14 april 2022, de vijftiende verjaardag van De Spanningsblog, publiceerden we de lijst met De beste thrillers aller tijden. Tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland noemden (mét toelichting) hun favoriete thriller. Maar de lijst is nog steeds 'under construction'. Met enige regelmaat wordt die dit jaar aangevuld met een tip van een schrijver. Vandaag wordt de lijst verrijkt met de keuze van schrijver Martyn van Beek.


Tom Clancy - Uitstel van executie

Opgroeien met Jack Ryan

(Door Martyn van Beek)

Als tiener ben ik opgegroeid met de thrillerserie van Tom Clancy over CIA-agent Jack Ryan.

Al deze boeken zijn mijn favoriet, om het sentiment en het gegeven dat je mee kunt leven tijdens zijn carrière, die hem zelfs tot president van de Verenigde Staten maakt.

Het boek Kardinaal van het Kremlin uit 1988 ben ik zelfs in Moskou gaan lezen. Ik wilde iedere locatie uit de thriller bezoeken. Zo zat ik tegenover de Amerikaanse ambassade met mijn boek op een bankje.

Alle boeken van Tom Clancy zijn uitermate goed. Uitstel van executie vind ik echter het hoogtepunt.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:

'Ik, John Patrick Ryan ... zweer plechtig dat ik trouw het ambt van president van de Verenigde Staten zal uitoefenen ...', zo luidt het explosieve einde van Tom Clancy's Ereschuld. In een verschrikkelijke aanslag op de Amerikaanse regering zijn niet alleen de meeste congresleden gedood, maar is ook president Durling om het leven gekomen. Op de schouders van Jack Ryan, de man die slechts vijf minuten eerder benoemd werd tot vice-president, rust nu een zware taak...

Maar hoe voer je een regeringsbeleid zonder regering? Waar moet je überhaupt beginnen? Voordat Ryan zelfs maar aan de behandeling van deze brandende vragen toekomt, ziet hij zich geplaatst voor de taak de geschokte natie tot rust te brengen, een massale staatsbegrafenis te organiseren, de argwaan van de wereldleiders weg te nemen en de juiste toedracht van de tragedie te onderzoeken. Maar dat is nog niet alles. Vele ogen zijn op hem gericht, vanuit Peking, Teheran en andere machtscentra van de wereld, en het zijn niet slechts vriendelijke blikken die hij toegeworpen krijgt...

Sommige opportunisten zien nu hun kans schoon voordeel te putten uit de complete chaos; sommige partijen grijpen de kans hun gram te halen, bezield als ze zijn met een diepgewortelde haat voor de staat of zelfs voor de nieuwe president zelf... Al deze elementen aarzelen niet direct toe te slaan en laten geen moment voorbij gaan om Jack Ryan te confronteren met een crisis die zijn gelijke in de wereldgeschiedenis niet kent...

De Amerikaanse thrillerauteur Tom Clancy overleed in oktober 2013 op 66-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Baltimore. Nog steeds verschijnen onder zijn naam en die van de auteur die het boek echt heeft geschreven zogeheten technothrillers.

Clancy is wereldberoemd geworden door zijn oorlogsthrillers. Een aantal van die boeken is verfilmd, waaronder Patriot Games en Clear and Present Danger.

Thomas Leo (Tom) Clancy jr. die op 12 april 1947 in Baltimore werd geboren, wilde als kind al een militaire carrière volgen, maar een oogprobleem (hij droeg een zeer sterke bril) deed die wens teniet.

Begin jaren 80 was hij nog een onbekende verkoper van verzekeringen, met een passie voor de geschiedenis van de scheepvaart. Hij had Engels gestudeerd aan de Loyola Universiteit van Baltimore en droomde ervan een roman te schrijven. Zijn eerste poging, The Hunt for Red October uit 1984, schreef hij in zes weken tijd op een oude typemachine aan de hoek van de keukentafel.

De thriller kreeg goede kritieken, verkocht vrij goed en werd later ook verfilmd. Het was echter president Ronald Reagan die Clancy wereldberoemd maakte: het staatshoofd prees in een interview Red October aan als een 'perfect yarn' ('een prachtig verhaal'). De daaropvolgende succesvolle technothrillers maakten van Clancy een van de rijkste Amerikanen. In totaal schreef hij zo'n zeventig boeken, waarvan volgens een schatting van uitgeefconcern Penguin Group wereldwijd 100 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Clancy was nogal conservatief van aard. Zo was hij van mening dat drugs volledig gecriminaliseerd moesten worden. 'Alles verbieden, op elk niveau', zei hij in een interview met persdienst GPD. 'Verreweg de meeste drugsgebruikers in de VS roken marihuana of snuiven coke bij wijze van vrijetijdsbesteding. Pak ze hun auto's maar af, veroordeel ze maar tot het aanvegen van straten in opvallende overalls. Dan leren ze het wel af.'

Zijn schrijvende voorbeeld was de Brit 
Frederick Forsyth. 'Na het lezen van zijn Dag van de Jakhals dacht ik: dat ga ik ook doen.' Hij schreef Ereschuld, waarin een Japanse Jumbo neerstort op het Capitool, vijf jaar voor de aanslagen van 11 september 2001. Japanse zakenlieden en de Indiase marine smeden een complot om de VS naar de afgrond te jagen. 'We live in a complicated world', aldus Clancy hierover.

In oktober 2001 bezocht Clancy Ground Zero in New York, de plek waar de WTC-torens hebben gestaan. Hoofdschuddend liep hij tussen de puinhopen en zei tegen verslaggevers: 'Dat zo veel mensen bereid zijn geweest voor hetzelfde doel tegelijkertijd te sterven. Elke schrijver die zoiets had bedacht, zou het manuscript als 'te ongeloofwaardig' van zijn uitgever terugkrijgen. Je kunt de realiteit niet meer bijhouden. Niemands fantasie reikt zo ver.'

Tegenover de BBC verklaarde Clancy destijds dat hij de plot van
Uitstel van executie besprak met een luchtmachtofficier. Clancy: 'Die keek me met grote ogen aan en zei dat ze nooit deze mogelijkheid hadden besproken.'

Behalve als schrijver werd hij in de VS ook gewaardeerd als militair deskundige. Hij werd vaak voor talkshows om iets uit te leggen. In die hoedanigheid werd hij ook drie keer op het Witte Huis ontboden: een keer door Reagan en twee keer door diens opvolger
 George Bush sr. Met president Bill Clinton had hij  niet zo veel op. Clancy was door-en-door Republikeins. 'Maar ach, dit land heeft een burgeroorlog overleefd, dus Clinton overleven we ook wel', zei hij destijds.


Martyn van Beek (Waalwijk, 1975) publiceert in mei van dit jaar zijn nieuwste thriller De jacht van de wolf, waarin een onervaren MIVD-agent jacht maakt op Russische spionenen. Van Beek debuteerde met Het verraad van Bali (2011), geschreven vanuit zijn liefde voor het tot twee maal toe door terroristische aanslagen geteisterde eiland. In de jaren daarna verschenen van zijn hand de thrillers De strijders van Ta'ab (2012) en De visser van Hoi An (2013).

In oktober 2016 verscheen de 'Storytel Original' 
Tweede kans, een in opdracht van Storytel speciaal voor audio geschreven serie. Deze serie is inmiddels ook in het Zweeds vertaald. Daarna verschenen er nog twee seizoenen. In 2019 verscheen Van Beeks vierde thriller Engel zonder vleugels, een thriller met een hoofdrol voor jeugdzorg, misdaadjournalist Eric de Winter en zijn stagaire Ayşe Beyaz. Vlak voor de zomer van 2020 verscheen de thriller Salomonsoordeel - weer met Eric en Ayşe in de hoofdrol.

In 2020 begon Van Beek bij Loft Books onder het pseudoniem 
Marit Vanström aan een serie thrillers rond rechercheur Lianne Bloemen. De Puzzelaar verscheen eind 2020 gevolgd door De Schuldige in 2021. Vanaf juli 2022 verschijnen er drie Kobo Originals van de hand van Van Beek, waarvan Het Jamaica dossier het eerste deel is.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering): 

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra

Baantjer
 - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Richard Bachman (aka Stephen King) - De marathon (1979); favoriet van Ingrid Oonincx
Desmond Bagley - Op dood spoor (1970); favoriet van Frank van Zwol
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
Dan Brown - Oorsprong (2017; favoriet van Benny Baudewyns

Truman Capote - 
In koelen bloede (1966); favoriet van Hans Faber
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten 
John le Carré Een volmaakte spion (1986); favoriet van Toni Coppers
John le Carré - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau en Corine Hartman
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Blake Crouch - Dark Matter (2016); favoriet van Erik Betten

Len Deighton - 
Voorspel in Berlijn (1983); favoriet van John Kuipers
Arthur Conan Doyle
 - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn

Umberto Eco
 - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer en Jo Claes
Anne Eekhout - Mary (2021); favoriet van Lidewij Martens 
James Ellroy
 - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux

Gillian Flynn - 
Teerbemind (2006); favoriet van 
Daniëlle Hermans
Frederick Forsyth - Geheim dossier Odessa (1972);   favoriet van Rudy Soetewey
John Fowles
 - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra

Eva García Sáenz de Urturi 
De stilte van de witte stad (2016);  favoriet van Heleen van den Hoven
Jef Geeraerts - Diamant (1982); favoriet van Jac. Toes
John Grisham - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern 

Terry Hayes - 
Ik ben Pelgrim (2013); favoriet van Carina van Leeuwen, Steven Van Belleghem en René van Rijckevorsel
Gerben Hellinga - Merg en Been (1985); favoriet van Peter Römer

Jean-Claude Izzo - 
Misdaad in Marseille (2007); favoriet van Bas Haan

Stephen King - 
De beproeving (1978); favoriet van Karin Hazendonk
Stephen King - 
De Shining (1977); favoriet van Nathalie Pagie
Stephen King
 - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Stephen King - Over leven en schrijven (2000); favoriet van Frederik Baas
Stephen King - 22-11-1963; favoriet van Saskia Oudshoorn

Herman Koch - Het diner (2009); favoriet van Marlen Visser
Tim Krabbé - 
Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck 

Linda J. LaRosa & Barry Tanenbaum
 - De toevalsfactor (1978); favoriet van Jos van Cann
Ira Levin 
Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul en Saskia Noort
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan

Henning Mankell
 - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Daphne du Maurier - Rebecca (1938); favoriet van Simon de Waal

Jo Nesbø - 
Headhunters (2008); favoriet van Kasper van Beek

Thomas Olde Heuvelt - 
HEX (2013); favoriet van Marieke Damen

Marion Pauw
 - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst 

Ian Rankin
 - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Dolores Redondo De beschermengel (2013); favoriet van Soraya Vink
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Michael Robotham - Leven of dood (2014); favoriet van Chantal van Mierlo

Sjöwall & Wahlöö 
Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Martin Cruz Smith - Tokio Centraal (2002); favoriet van Chris Rippen
Rudy Soetewey - Getuigen (2013), favoriet van Anne-Laure van Neer 
Chevy Stevens - Vermist (2010); favoriet van Angelique Haak
Peter Straub - 
Komplot (1990); favoriet van Floris Kleijne 

Donna Tartt
 - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman, Marion Pauw en Donald Nolet
Franck Thilliez - Het weeshuis 2012); favoriet van John Brosens
Scott Turow
 - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post

Mario Vargas Llosa - 
Het feest van de Bok  (2000); favoriet van Jacob Vis
Esther Verhoef
 - De kraamhulp (2014); favoriet van Ilse Ruijters

Thomas Willmann
 - Het duistere dal (2010);  favoriet van Isa Maron en Arjan Hoks