23 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #21 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Charles den Tex
De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: drievoudig Gouden Stropwinnaar Charles den Tex.


Desmond Bagley - Vlucht in het verleden


Een nieuwe wereld

(Door Charles den Tex)

Voor mij zijn er twee boeken die door de jaren heen een voorbeeld zijn gebleven. De eerste is Vlucht in het verleden (Flyaway) van Desmond Bagley. Er zijn meer titels van Bagley die ik zou kunnen noemen, ik heb ze allemaal gelezen en ze staan nog bij me in de kast.

Door Bagley ben ik thrillerfan geworden en toen ik eenmaal zelf begon te schrijven had ik het soort verhalen voor ogen dat hij schreef: spannende verhalen over mensen die ergens in terechtkomen waar ze nauwelijks meer controle over hebben.

Bagley was daar heel goed in.

Het tweede boek is eigenlijk een reeks, de Smiley-boeken van John le Carré. Edelman, bedelman, schutter, spion (Tinker, tailor, soldier, spy), bijvoorbeeld.

Le Carré opende een spionagewereld die voor mij helemaal nieuw was. Niet op de James Bond- of SAS-manier met overdreven acties en zo, maar juist heel dichtbij de spion zelf. Prachtig.

Le Carré heeft er school mee gemaakt. Ook voor mij.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
Een onderzoek naar een onbeduidend lijkende zaak voert de directeur van een Engels veiligheidsbureau tot in de Sahara.

Desmond Bagley (1923-1983) introduceerde met deze in 1978 uitgegeven thriller Max Stafford als protagonist. De Britse ondernemer keert later ook terug in Bagleys boek Windfall (Grof wild). Het verhaal is geschreven in de eerste persoon.

Max Stafford is eigenaar van een bedrijf in Londen, dat zich specialiseert in veiligheidszaken voor bedrijven en het bestrijden van bedrijfsspionage. Zijn onderneming floreert, maar zijn huwelijk is naar de knoppen en het werk begint zijn glans te verliezen.

In een opwelling besluit hij onderzoek te doen naar de verdwijning van accountant Paul Billson van een van de bedrijven die klant bij hem zijn. Billsons vader, een beroemde vliegenier, verdwijnt in de jaren 30 tijdens een luchtrace van Loden naar Zuid-Afrika ergens boven de Saharawoestijn. Billson is al jaren geobsedeerd om uit te vinden wat er gebeurd is. Kort na de start van zijn onderzoek wordt Stafford aangevallen door mannen die hem van verder graven willen afhouden. Staffords missie leidt hem tot diep in zuid-Algerije en in Niger. Hij ontdekt dat hij niet de enige is die op zoek is naar Billsons vader en diens vliegtuig. 

Desmond Bagley was een journalist en thrillerschrijver. Hij werd geboren in Kendal, Cumbria. Tijdens de oorlog werkte hij in Engeland in een vliegtuigfabriek. Na de oorlog ging hij op reis naar Zuid-Afrika. Om aan geld te komen werkte hij in de mijnen. In 1951 vestigde hij zich in Zuid-Afrika en ging werken als freelance journalist in Johannesburg. Zes jaar later verscheen zijn eerste verhaal in het Engelse tijdschrift Argosy. Later volgden nog enkele verhalen. In het begin van de jaren 60 ging Bagley terug naar Engeland om er thrillers te schrijven. Daar verscheen in 1962 zijn eerste roman, The Golden Keel.

Op 12 april 1983 overleed Desmond Bagley aan de gevolgen van een beroerte. Hij werd 59 jaar oud. Zijn laatste twee boeken, Night of Error en Juggernaut werden postuum uitgegeven. In 2017 werd een ongepubliceerd manuscript gevonden met de werktitel Because Salton Died. In 2019 werd dit manuscript gepubliceerd als boek onder de titel Domino Island


Charles den Tex
(Box Hill, Australië, 1952) kwam op vijfjarige leeftijd met zijn ouders terug naar Nederland. Hij studeerde fotografie en film in Londen, werkte in Parijs en vestigde zich in 1979  als reclametekstschrijver en later als communicatie- en managmentadviseur in Nederland. In 1995 verscheen zijn thrillerdebuut Dump. Den Tex won tot dusver drie keer de Gouden Strop: voor Schijn van kans (2002), De macht van meneer Miller (2005) en Cel (2008).

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten; favoriet van Anya Niewierra
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion; favoriet van Almar Otten
John le Carré
 - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid; favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes); favoriet van Dominique Biebau
Agatha Christie 
Het doek valt; favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - 
De avonturen van Sherlock Holmes; favoriet van Anne van Doorn
James Ellroy
 - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar; favoriet van Nicolet Steemers
Stephen King - Misery; favoriet van Wim Bax
Ira Levin - Een kus voor je sterft; favoriet van Lieneke Dijkzeul
Gavin Lyall
 - Tylers oorlog; favoriet van Peter de Zwaan 
Isa Maron - De Noordzeemoorden; favoriet van Michael Berg
Marion Pauw - Daglicht; favoriet van Loes den Hollander
Ian Rankin - 
Gerechtigheid; favoriet van Wouter Dehairs
Ruth Rendell 
Het stenen oordeel; favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon; favoriet van Joop van Riessen 
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis; favoriet van Mariska Overman en Marion Pauw
Scott Turow
 - De aanklager; favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen: