22 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #20 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Michael Berg 
De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: Gouden Stropwinnaar Michael Berg


Isa Maron - De Noordzeemoorden


IJzersterke compositie

(Door Michael Berg)

Noem één favoriete thriller. Die vraag spookt al dagen door mijn hoofd.

Waar te beginnen?

Toen ik lang geleden Nederlands studeerde begon ik thrillers te lezen. Als tegenwicht voor de vermaledijde close reading methode die de docenten Moderne Letterkunde ons oplegden.

Thrillers las ik voor mijn plezier. Grote indruk maakten de Ripley-serie van Patricia Highsmith, alle boeken van John le Carré, The jackal van Frederick Forsyth.

Toen ik – veel later – zelf begon te schrijven las ik thrillers ook vakmatig. Buitenlandse auteurs, Nederlanders, Vlamingen. Op mijn favorietenlijst staan o.a. Een zomer zonder slaap van Bram Dehouck, De vreemde gast van Charlotte LinkDe macht van meneer Miller van Charles den Tex, Vrije val van Pierre Lemaître, De kraamhulp van Esther Verhoef, De waarheid in de zaak Harry Quebert van Joël Dicker.

Een lange lijst, maar nog steeds geen antwoord op de vraag.

Als ik één favoriet moet noemen kies ik voor De Noordzeemoorden van Isa Maron.  Een vierluik. Vier superspannende boeken die zowel los als achter elkaar te lezen zijn. Dat deed ik afgelopen zomer en ik raad het iedereen aan. De Noordzeemoorden blinken uit door een ijzersterke compositie, een aangrijpend thema en een glasheldere stijl. Kortom: meer dan duizend pagina’s leesgenot. En ook nog een Nederlandse auteur.

Want wat goed is hoeft niet van ver te komen.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst: 
In De Noordzeemoorden (2017) staat - hoe kan het ook anders met zo'n titel - een serie moorden centraal. Het zijn raadselachtige moorden vol symboliek. Verder maken een halsstarrige rechercheur en een iets te bemoeizuchtige eindexamenkandidaat hun opwachting en is er sprake van een spoorloos verdwenen zus. Volgens de uitgever voert de serie de lezer mee van Amsterdam naar Texel en verder op 'een tocht langs de kille Noordzee'.

Isa Maron
(pseudoniem van Marjan Peer) werd in 1965 geboren in Utrecht. Na haar studie Economische Wetenschappen en Psychologie werkte ze als marketeer bij onder andere Wolters Kluwer en Ahold. Sinds 2002 is ze met haar eigen bedrijf actief op het gebied van strategie en human resources. Volgens haar website schrijft Isa haar verhalen 's nachts. Overdag is ze moeder van vier zonen. Samen met haar man (psycholoog) geeft ze met coaching, training en re-integratieprocessen organisatieadviezen aan ondernemers, maar dat doet ze steeds minder, omdat ze steeds meer schrijft.

Isa is lid van het Moordwijven-collectief van 5 thrillerschrijfsters, samen met Marlen Visser, Ingrid Oonincx, Anya Nieuwierra en Liesbeth van Kempen. Verder is ze voorzitter van de Stichting Gouden Strop. Maron debuteerde in 2008 bij uitgeverij Karakter met de zogeheten erotische thriller Passiespel. In 2010 volgden Verboden verleden en de minithriller Vrij Zwemmen. In 2011 kwam Schaduwkant uit.
Volgens haar website schrijft Isa haar verhalen 's nachts. Overdag is ze moeder van vier zonen. Haar nieuwe boek heet De plaag, over de uitbraak van een onbekende, gevaarlijke ziekte. Wanneer dat boek uitkomt is niet bekend.

Michael Berg is het pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen (Heerlen, 1956). In 2004 zegt hij zijn baan op als programmaleider radio bij de Limburgse regionale zender L1. Hij verkoopt zijn hele hebben en houden en vertrekt met zijn vriendin naar hun huis in de Limousin, een streek zo'n vierhonderd kilometer onder Parijs. Zijn debuut verscheen in 2008, vorig jaar kwam zijn tiende thriller, De vermissing, uit.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zie ook:
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten; favoriet van Anya Niewierra
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion; favoriet van Almar Otten
John le Carré
 - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid; favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes); favoriet van Dominique Biebau
Agatha Christie 
Het doek valt; favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - 
De avonturen van Sherlock Holmes; favoriet van Anne van Doorn
James Ellroy
 - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar; favoriet van Nicolet Steemers
Stephen King - Misery; favoriet van Wim Bax
Ira Levin - Een kus voor je sterft; favoriet van Lieneke Dijkzeul
Gavin Lyall
 - Tylers oorlog; favoriet van Peter de Zwaan 
Marion Pauw - Daglicht; favoriet van Loes den Hollander
Ian Rankin - 
Gerechtigheid; favoriet van Wouter Dehairs
Ruth Rendell 
Het stenen oordeel; favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon; favoriet van Joop van Riessen 
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis; favoriet van Mariska Overman en Marion Pauw
Scott Turow
 - De aanklager; favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen: