31 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #29 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Anita Terpstra
De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijfster Anita Terpstra.Nicci French - Bezeten van mij


Dichtbij de lezer

(Door Anita Terpstra)

De Nederlandse literatuur kent De Grote Drie: Mulisch, Reve en Hermans. Ik heb mijn eigen grote drie: Elizabeth George, Karin Slaughter en Nicci French. Ik verslond/verslind hun boeken. De vraag van De Spanningsblog wat mijn favoriete thriller is, is dan ook onmogelijk te beantwoorden. Net zo onmogelijk als zeggen wat mijn favoriete liedje, favoriete kunstwerk, favoriete gerecht of favoriete kledingstuk is (oké, legging).

Ik hou van George vanwege haar briljante en ingewikkelde plots, ik hou van Slaughter vanwege haar dialogen en humor en ik hou van French vanwege hun toegankelijke manier van schrijven en hun vermogen verhalen te verzinnen die dichtbij de lezer staan.

Ik wilde, na een mislukte carrière als journalist, dolgraag boeken schrijven en het waren vooral de boeken van French die me de hoop gaven dat ik dat ook zou kunnen. Ik maakte (bijna) een studie van hun boeken, als ook thrillers van andere auteurs. Hoe zat hun plot in elkaar? Hoe zetten ze hun personages neer? Hoe creëerden ze spanning? Hoe schreven ze dialogen?

Stel dat ik maar één boek van mijn grote drie mee zou mogen nemen naar een onbewoond eiland, dan zou het vliegtuig zonder mij vertrekken. Ik kán niet kiezen. In gedachten zie ik de meneer van De Spanningsblog afkeurend met zijn hoofd schudden en om me toch enigszins aan de opdracht te houden, tip ik een boek van iedere schrijfster, in willekeurige volgorde: Totdat de dood ons scheidt van Elizabeth George, Nachtschade van Karin Slaughter en Bezeten van mij van Nicci French.

Naschrift redactie: Als Anita niet kan kiezen, dan doen wij het. Het wordt Nicci French....

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
Alice Loudon leidt een gelukkig leven. Ze woont samen met haar vriend Jake, doet een cursus Frans, maakt deel uit van een hechte vriendenkring, en werkt als project manager aan de ontwikkeling van een revolutionair anticonceptiemiddel.
Het geordende leven van Alice wordt ruw verstoord door de overweldigende ontmoeting met Adam Tallis, op wie zij halsoverkop verliefd wordt en in wiens ban zij raakt. Adam, op zijn beurt, adoreert Alice.
Overtuigd van hun allesbeheersende liefde zegt Alice haar oude leven vaarwel en verlaat Jake. Het leven met Adam is spannend en onvoorspelbaar. Alice leeft, net als Adam, van dag tot dag.
Adam is een beroemde bergbeklimmer. Zijn laatste tocht was een rampzalige expeditie naar de top van de Chungawat. Vijf mensen overleefden het niet, maar zonder zijn kalme optreden zouden er nog meer mensen zijn omgekomen.
Het aanvankelijk zorgeloze geluk van Alice wordt overschaduwd door de anonieme telefoontjes en bedreigingen. Adam wuift haar ongerustheid weg, maar Alice kan zich er niet bij neerleggen. Tijdens haar zoektocht naar de herkomst van deze bedreigingen betreedt Alice het duistere pad van Adams verleden. En wat ze daar aantreft, overtreft haar grootste angst.

Nicci French is het pseudoniem van het schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French, die samen psychologische thrillers schrijven. Bezeten van mij (Killing me softly) is hun derde boek en verscheen in 1999. Het boek werd in 2002 verfilmd.

Zie hier en hier interviews met Nicci French.


Anita Terpstra (1974) studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis. Eerder schreef zij goed ontvangen thrillers, waaronder het voor de Gouden Strop genomineerde Samen. Haar thrillers zijn ook in Duitsland en Frankfrijk uitgegeven. Terpstra schreef ook een non-fictieboek over grote gezinnen van vroeger, Het huis vol dat enkele weken in de bestsellerlijsten stond. De moedermaffia is haar eerste roman. Haar jongste thriller Het huis van berouw verscheen in juni 2021.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra
Baantjer - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten
John le Carré - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn
Umberto Eco - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer
James Ellroy - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
John Grisham - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern
Stephen King - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Tim Krabbé - Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck
Ira Levin 
Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan
Henning Mankell - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Marion Pauw - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst
Ian Rankin - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman en Marion Pauw
Scott Turow - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen: