31 mei 2020

Als een baksteen (column, 2020)CPNB laat spannende boek vallen 
(Door Peter Kuijt)


Je zou er gewoon niet aan denken, maar morgen beginnen de Spannende Boeken Weken. Er is nog nooit zo weinig aandacht geweest voor deze periode als dit jaar. Boekpromotor CPNB doet er nagenoeg niets aan.


De coronacrisis schopt van alles in de war. Evenementen worden afgelast, bijeenkomsten worden verboden, de tien geboden van de anderhalve meter hebben het land in de greep.

Ook de Spannende Boeken Weken ontkomen niet aan beperkingen. De Britse geschenkauteur M.J. Arlidge (die van Iene, Miene Mutte) zou Nederland aandoen voor interviews en signeersessies. Die laatste gaan niet door en de handvol interviews in de media zijn via Skype tot stand gekomen.

Maar je kunt niet alles op corona afschuiven. Stichting CPNB heeft het spannende boek dit jaar bepaald niet hoog in het vaandel staan. Een geschenkboekje kon er nog wel vanaf, maar dat is het ook. Wie de site van de boekpromotor bezoekt, ziet een persbericht over Arlidge als geschenkauteur en nog wat resten van eerdere spannendeboekencampagnes. Meer zit er niet in.

Oké, we lezen dat Samantha Stroombergen de Gouden Strop heeft gewonnen. Maar dat was vorig jaar. Aan de winnaar van editie 2020 wordt geen woord vuil gemaakt. En dat in weerwil van een recente mail van de CPNB aan De Spanningsblog met daarin de zin ‘Vanzelfsprekend neemt de CPNB de prijs nog mee in onze communicatie om extra aandacht voor de prijzen te genereren’. Maar tot op heden is er nul komma nul communicatie. Toch niet omdat de laureaat een Vlaming is?

Dertien jaar geleden maakte de CPNB nog een vliegende start met de organisatie van de Power of Plots in de Melkweg, een feestavond in een bomvolle poptempel om het spannende boek te vieren. We herinneren ons nog een avond waarop de nu in ongenade gevallen literatuurpaus Arjan Peters rondliep, die zich verbaasde dat Simone van der Vlugt niet werd uitgejouwd vanwege haar in zijn ogen erbarmelijke Nederlands. Het was een en al ophef en vertier. 

Daarna volgden nog enkele edities, maar toen werd het gaandeweg minder. De Maand van het Spannende Boek werd ingekort tot de Spannende Boeken Weken, de uitreiking van de Gouden Strop verloor alle allure. Vorig jaar werd het weggepropt in een kwartiertje zendtijd van de Vijf Uur Show. Na het terugtrekken van sponsor BookSpot besloot de CPNB daarna ook uit het fenomeen Gouden Strop de stekker te trekken. Gelukkig werd het dit jaar nog een beetje gered door de Stichting Lira en het Algemeen Dagblad die online het noemen van de winnaar er in vijf minuten doorheen jaagde.

De CPNB spant zich tot het uiterste in om campagnes voor, pak ‘m beet. de literaire roman, het kinderboek, de NS Publieksprijs, historische boeken en Nederland Leest tot een succes te maken. Maar de leesbevorderaar laat de thriller vallen. Als een baksteen.

Er schijnt een afdeling Denk te bestaan bij de CPNB. Maar aan het Spannende Boek wordt niet meer gedacht.   

Over leven en dood (nieuws, 2020)

Thrillerschrijver zamelt geld in voor corona-onderzoek  Schrijver Anthonie Holslag en Quasis Uitgevers zijn deze maand een actie begonnen waarvan ze de opbrengst aan corona-onderzoek willen doneren. Alle royalty's in de maanden mei, juni en juli worden gedoneerd aan de campagne Samen stoppen we het coronavirus! van het Radboud Fonds ten behoeve van onderzoek naar het coronavirus in het Radboudumc.

Twee jaar geleden verscheen bij Quasis Uitgevers de roman Toevluchtsoord van auteur Anthonie Holslag. Deze thriller gaat over een groep vrienden die vast komt te zitten in een blokhut, omdat buiten een soort van virusuitbraak woedt. Het verhaal gaat over isolement en quarantaine, en welk effect dit op mensen heeft.

Het boek speelt zich af in het Adirondackgebergte, in de staat New York. De blokhut is al jaren een toevluchtsoord voor de vriendengroep: Maude, Lars, Jennifer, Jonathan, Megan, Jeffery en Jack. Bevriend sinds de middelbare school, ondertussen allemaal hun eigen weg gegaan, maar in die hut maakt de afstand in hun dagelijks leven niet meer uit. Daar zijn ze weer terug in hun tienertijd, al is het maar voor even.

Dit jaar is echter anders. Vriendschappen die oprecht leken, krijgen een andere betekenis. Onderlinge verschillen verbreden zich. De televisie vertoont beelden die zowel choquerend als afschuwelijk zijn en ver van hun hut staat de wereld op instorten. Terwijl zij hun tienerjaren herleven, brokkelt al het bekende langzaam af.  Is de hut nog steeds een toevluchtsoord? Of is het hun gevangenis geworden?

Het verhaal is volgens Holslag uiterst actueel en daarom wilden hij en zijn uitgever in deze tijd iets rond het boek doen. Omdat ze niet aan de huidige situatie geld willen verdienen, werd besloten alle royalty’s van verkoop in de maanden mei, juni en juli te doneren aan het Radboud Fonds. ‘Dit gaat letterlijk over leven en dood', zegt Holslag in een persbericht. 'Als mijn boek daarin een bijdrage kan leveren, dan ben ik alleen maar blij.’ Wat er tot nu toe aan royalty's is binnengekomen, is niet bekend.

Om aandacht voor de actie te vragen heeft Holslag een column geschreven op de website van de uitgever: https://www.quasis.nl/p/blog/ Hij vertelt daar onder andere over de dood van zijn moeder, begin dit jaar. Naast de royalty’s roept Holslag iedereen op om zelf een donatie te doen. Dit kan op de speciale actiepagina die op de site van het Radboudfonds is gemaakt: https://corona.voorradboudfonds.nl/actie/uitgeverij-quasis. Het streefbedrag is 250 euro.

Anthonie Holslag is geboren in Amsterdam, maar verhuisde op zeer jonge leeftijd naar de Verenigde Staten waar hij zijn tienerjaren heeft doorgebracht. In 2012 publiceerde hij zijn eerste bundel met donkere verhalen. Nadien verschenen nog meer boeken en dichtbundels In 2017 verscheen zijn verhaal L.O.O.P. bij Quasis, gevolgd door zijn eerste roman Toevluchtsoord die inmiddels in de tweede druk is.

30 mei 2020

Lezen in tijden van corona 35 (nieuws, 2020)

Frank Goldammer - Duizend duivels Wat te doen in deze anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen, want voor een boek geldt die afstand niet. Wat te denken van Duizend duivels van Frank Goldammer? Het is het tweede deel in de serie rond rechercheur Max Heller. Voor de liefhebbers van Robert Harris en Philip Kerr, meldt uitgeverij Cargo die het boek op 10 juni uitbrengt.

Twee jaar na de vuurstorm die het historische centrum van Dresden verwoestte, is de stad in de ban van een ijzingwekkend koude winter. De overlevenden van de bombardementen proberen op alle mogelijke manieren te overleven en weeskinderen zwerven in bendes door de straten.

Rechercheur Max Heller wordt opgeroepen naar de plek van een brute moord. Een Russische officier is neergestoken, en naast diens bevroren lichaam ligt een tas met daarin het afgezaagde hoofd van een andere man.

Is er een seriemoordenaar actief? Of heeft de Rus misschien zelf iemand vermoord? Max Heller gaat op onderzoek uit, maar wordt snel tegengewerkt door hoge officieren van beide kampen. Hellers zoektocht brengt hem op het spoor van corruptie en moord in de hoogste kringen van Dresden.

Frank Goldammer is geboren en getogen in Dresden. Zijn eerste thriller De vuurstorm verkocht meer dan 100.000 exemplaren. Ook in Nederland werd het boek goed ontvangen.

What if? (nieuws, 2020)


Thriller over de moord op Martin Luther King 
 

Op 4 april 1968 werd baptistendominee en een van de meest vooraanstaande figuren van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging vermoord. Martin Luther King werd in Memphis doodgeschoten op het balkon van het Lorraine Motel. De moord leidde tot een golf van onlusten in meer dan 60 Amerikaanse steden, waarbij 39 doden vielen.


President Lyndon B. Johnson verklaarde 7 april 1968 tot een dag van nationale rouw. Kings begrafenis, twee dagen later, werd bijgewoond door ruim 150.000 mensen. Miljoenen over heel de wereld keken mee via de televisie. In veel landen hingen de vlaggen op overheidsgebouwen halfstok.

James Earl Ray, een misdadiger die echter niet eerder geweld had gebruikt, bekende op advies van zijn advocaat de moord en ontliep zo de doodstraf. Hij werd veroordeeld tot 99 jaar gevangenisstraf. De rest van zijn leven probeerde hij zijn bekentenis in te trekken en beweerde hij dat er een samenzwering was geweest. 

Op 3 juni verschijnt bij uitgeverij De Fontein de thriller Het pionnenspel van Steve Berry. Het boek wordt  een 'indrukwekkende what-if thriller' genoemd over een van de belangrijkste historische figuren van de twintigste eeuw.
Vijftig jaar na de moord op dr. Martin Luther King moet Cotton Malone de waarheid achterhalen over wat er werkelijk gebeurde in Memphis op 4 april 1968. Het brengt hem terug naar het begin van zijn carrière waarin hem gevraagd werd een zaak te onderzoeken waarbij de FBI tegenover het ministerie van Justitie kwam te staan. Lag deze vete, waarin FBI-baas J. Edgar Hoover een hoofdrol had, aan de basis van de moord op dr. King?

Steve Berry (1955) schrijft sinds 1990 fictie. Hij deed mee aan schrijfwedstrijden voor romans. Een oude versie van zijn eerste boek De Amberzaal werd in 1998 derde bij een wedstrijd in Florida. In 2000 en 2001 won hij een andere schrijfwedstrijd waarna twee van zijn korte verhalen in de krant verschenen. Uiteindelijk kostte het hem twaalf jaar, 85 afwijzingen en vijf verschillende manuscripten, voordat uitgeverij Ballentine Books een manuscript kocht.

Zijn eerste twee boeken waren landelijke bestsellers. Zijn derde en vierde boek haalden zelfs de bestsellerlijst van de New York Times. Ook klom zijn boek in de top tien van USA Today, Publisher’s Weekly en Booksense. In 2005 was Steve Berry genomineerd als Schrijver van het jaar door de George Writer’s Association. De rechten van zijn boeken zijn verkocht aan 51 landen en vertaald in 40 talen.

Lezen in tijden van corona 34 (nieuws, 2020)

Jos Pierreux - Het tweede skelet 


Wat te doen in deze anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen, want voor een boek geldt die afstand niet. Wat te denken van het inmiddels verschenen Het tweede skelet van de Vlaamse thrillerschrijver Jos Pierreux. Er wacht een nieuwe zaak voor inspecteur Luk Borré in deze misdaadroman die op 10 juni bij uitgeverij Vrijdag verschijnt.

In deze, volgens de uitgeverij, typische Jos Pierreux-thriller wordt de herkomst van een opgegraven skelet onderzocht. Van wie is dit skelet? Wat is er gebeurd?

Wanneer in aanvulzand een menselijk skelet wordt aangetroffen, blijkt de grond op Place m'as-tu-vu (oftewel het Albertplein in Knokke-Heist) te zijn afgegraven. Inspecteur Daniël Pisters meent dat dit de beenderen van zijn lang vermiste zoon kunnen zijn. Hij raakt daar steeds meer van overtuigd.

Ondertussen probeert Luk Borré het onderzoek zo snel mogelijk af te ronden. Zodra Theofiel Mangels terugkeert, wordt hij immers weer gewoon speurder. Borré wil zijn invalbeurt als tijdelijk overste met een positief resultaat afsluiten. Gemakkelijk verloopt een en ander echter niet.

Integendeel, de cold case wordt almaar ingewikkelder. Dan wordt een tweede skelet gevonden... Het lijkt erop dat Luk Borré er deze keer niet in zal slagen om het raadsel op te lossen. Ongenadig tikt de klok door...

Na drie nominaties kreeg Jos Pierreux (1957) dan eindelijk de Hercule Poirotprijs voor zijn meest persoonlijke thriller Niets erger dan spijt. De jury noemde het een 'tour de force'. Pierreuxs romans, waaronder zijn laatst verschenen Rot fruit, spelen zich meestal in de kuststad Knokke af.

Praten over Verzwegen (nieuws, 2020)

Zoomen met Karin Slaughter De Amerikaanse bestsellerauteur Karin Slaughter is zo'n schrijver die geen jaar overslaat om haar fans in het buitenland te zien en te spreken. Gewoonlijk is ze tijdens de Spannende Boeken Weken in Nederlandse boekhandels te spotten. Dat gaat dit jaar niet door. Vanwege corona...


Maar maandag 8 juni is er de gelegenheid om haar te zien. Karin Slaughter wordt geïnterviewd door haar Nederlandse evenknie en drievoudig Gouden Stropwinnaar Charles den Tex. Dat gebeurt allemaal via de videobelverbinding Zoom. Geïnteresseerden kunnen er bij 'aanwezig' zijn.

Den Tex legt Slaughter tussen 19:00 en 20:00 uur het vuur na aan de schenen over haar nieuwe spannende roman Verzwegen die op 9 juni verschijnt. Het is haar twintigste boek en opnieuw een Will Trent & Sara Linton-thriller.

Naast Den Tex kunt u ook prangende vragen aan Slaughter stellen. U kunt zelf ook deelnemen aan het interview tijdens deze interactieve Zoom-bijeenkomst. Aanmelden voor dit evenement kan door een mail te sturen naar de Haarlamse Boekhandel Blokker, Bredero Boeken, Kennemer Boekhandel of De Vries Van Stockum. Vanaf 9 juni hebben de boekhandels wel speciaal gesigneerde exemplaren van Verzwegen op voorraad. 

Aanmelden: info@boekhandelblokker.nl, info@brederoboeken.nl, info@kennemerboekhandel.nl of via de site van De Vries Van Stockum. U ontvangt per mail een uitnodiging voor het evenement.

28 mei 2020

Ach so! (nieuws, 2020)

Duitsers ontdekken Linda van Rijn  Na het succes van de Nederlandse editie van Zoutelande, die in oktober 2019 verscheen en inmiddels al meer dan 40.000 exemplaren verkocht, brengt Uitgeverij Marmer nu in eigen beheer een Duitse vertaling van dit boek van Linda van Rijn op de markt. De vertaling is van de hand van Andrea Prins, die voor veel Duitse uitgeverijen Nederlands literair werk heeft vertaald.

De uitgeverij brengt deze Kriminalroman op verzoek van de boekhandels in Zeeland, die er een goede afzetmarkt in zien. Al direct na verschijnen van de Nederlandse uitgave waren er veel Duitse toeristen die het boek zagen en wilden kopen.

'Veel toeristen vroegen niet of maar wanneer Zoutelande van Linda van Rijn in het Duits verschijnt. In het voorjaar komen de Duitse toeristen weer in groten getale en ik weet zeker dat ze graag de Duitse editie van Zoutelande willen kopen', aldus Mireille Nagelmakers van 't Boekenhuisje in Zoutelande.

Ook in Duitsland zelf is inmiddels de vraag op gang gekomen: 'Via de online winkels komen er orders uit Duitsland. We overwegen om ook distributie via de fysieke Duitse boekwinkels te realiseren', meldt uitgever Marc van Gisbergen. 'Oorspronkelijk was de verschijning van het boek gepland voor Pasen, maar door de lockdown hebben we de release uitgesteld. Nu de stroom toeristen uit Duitsland langzaam op gang komt, is in overleg met de Zeeuwse boekhandels besloten de Duitse editie deze week, dus voor het Pinksterweekeinde, uit te brengen.'

27 mei 2020

Lezen in tijden van corona 33 (nieuws, 2020)

Christian Frascella - Het is te koud om te sterven 


Wat te doen in deze anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen, want voor een boek geldt die afstand niet. Wat te denken van het inmiddels verschenen Het is te koud om te sterven van Christian Frascella? In dit boek gaat privédetective Contrera de strijd aan met Albanese criminelen, de maffia én de politie. De speurder is 'de perfecte hedendaagse antiheld', aldus uitgeverij Brooklyn.

Turijn. Niet het elegante, rijke Turijn maar de groezelige periferie, de wijk Barriera di Milano, ooit de thuishaven van fabrieksarbeiders, nu een smeltkroes van culturen, immigranten uit alle windstreken. In dat Turijn speelt de nieuwe detective van Christian Frascella zich af.

Privédetective Contrera is een sympathieke veertigjarige bluffer die achter een masker van ironie de littekens verbergt van een leven dat hij stelselmatig heeft vergooid. Zijn leven is een optelsom van mislukkingen: hij is ontslagen bij de politie, hij heeft problemen met zijn gezin en hij woont noodgedwongen bij zijn zus. Zijn kantoor bevindt zich in een hoekje van een wasserette, naast een koelkast met Corona's, en hij verdient een schamel inkomen met het schaduwen van overspelige echtgenoten.

Als Mohamed, de Marokkaanse eigenaar van de wasserette, zijn hulp inroept voor de zoon van een vriend, die grote schulden heeft gemaakt bij een beruchte Albanese woekeraar, kan Contrera niet weigeren.

Zodra het eerste lijk zich aandient weet Contrera dat hij verwikkeld is geraakt in een gevaarlijk web van intriges.

Christian Frascella (1973) werd geboren en groeide op in Turijn. Hij schreef meerdere succesvolle romans en kinderboeken. Vorig jaar verscheen zijn eerste detectiveroman, Het is te koud om te sterven, het eerste deel in de reeks romans met privédetective Contrera in de hoofdrol. Frascella woont en werkt in Rome. De VPRO maakte een jeugdserie op basis van zijn Zeven kleine criminelen.

Lezen in tijden van corona 32 (nieuws, 2020)

Ottessa Moshfegh - De dood in haar handen  Wat te doen in deze anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen, want voor een boek geldt die afstand niet. Wat te denken van De dood in haar handen van Ottessa Moshfegh? Uitgeverij De Bezige Bij roept op om 23 juni alvast in de agenda te zetten, want dan verschijnt deze 'meesterlijke combinatie van suspense, horror en gitzwarte komedie'. En hoofdpersoon Vesta is 'een onvergetelijke onbetrouwbare verteller'. 


Tijdens de dagelijkse boswandeling met haar hond stuit Vesta Gul op een handgeschreven briefje. Er staat: 'Haar naam was Magda. Niemand zal ooit weten wie haar heeft vermoord. Ik was het niet. Hier is haar lichaam.'

Vesta is van streek, ze is pas geleden, na de dood van haar man, naar deze omgeving verhuisd en kent nog vrijwel niemand in de buurt. En ze was altijd al een beetje in de war.

Het briefje wordt een obsessie en ze richt zich volledig op deze onbekende vrouw: wie was zij en waarom moest zij dood? Tijdens haar zoektocht wordt het mysterie alleen maar groter en beginnen realiteit en fantasie door elkaar heen te lopen. Dit leidt ertoe dat Vesta ook het duistere verleden met haar man onder ogen moet komen.

Ottessa Moshfegh (Boston, 1981) is de auteur van The New York Times-bestseller Mijn jaar van rust en kalmte en van de roman Eileen, die werd bekroond met de PEN/Hemingway Award en genomineerd was voor de National Book Critics Circle Award en de Man Booker Prize. Voor haar korte verhalen kreeg ze diverse prijzen, waaronder de O. Henry Award.

Lezen in tijden van corona 32 (nieuws, 2020)

Anders Roslund - Drie dagen  Wat te doen in deze anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen, want voor een boek geldt die afstand niet. Wat te denken van Drie dagen van Anders Roslund, inmiddels verschenen bij uitgeverij De Geus. Drie dagen is het vierde deel in de serie rond rechercheur Ewert Grens.

Zana zit met haar familie rond de keukentafel bij een heerlijke verjaardagstaart met vijf rode kaarsjes. Ze zingen ‘Lang zal ze leven’. Een paar dagen later loopt het meisje verdwaasd rond in haar huis, tussen haar ouders en broer en zus, die opmerkelijk stil zijn.

De bel gaat. De door de buren gealarmeerde rechercheur Ewert Grens staat voor de deur. Een vreselijke geur komt hem tegemoet als Zana opendoet…

Ewert Grens wordt geconfronteerd met een gruwelijke moordpartij die hij niet kan oplossen en evenmin kan vergeten.

Zeventien jaar later brengt een melding over een inbraak in precies hetzelfde appartement alles weer tot leven. Iemand zoekt Zana. Voor Grens wordt het een race tegen de klok om de inmiddels jonge vrouw te vinden voordat anderen dat doen.

Journalist Anders Roslund (Zweden, 1961) schreef samen met Börge Hellström (1957-2017) onder meer de misdaadromans Vaderwraak, Kluis 21, De uitlevering, Drie seconden, Drie minuten en Drie uur.

Bij De Geus verschenen van Roslund ook Made in Sweden en Bloedbroers, die hij samen met Stefan Thunberg schreef. 

Lezen in tijden van corona 31 (nieuws, 2020)

Ragnar Jónasson - Inktzwart  Wat te doen in deze anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen, want voor een boek geldt die afstand niet. Wat te denken van Inktzwart van Ragnar Jónasson, de kroonprins van de IJslandse thriller? Een boek om naar uit te kijken, want het verschijnt pas 14 juli bij uitgeverij A.W. Bruna. Een vervolg op het smakelijke Sneeuwblind dat dit jaar werd uitgebracht. 


Inktzwart is, zegt de uitgever 'een moderne whodunit vol verrassende wendingen. Een duister en angstaanjagend verhaal, op filmische en ingenieuze wijze beschreven'.

Op een heldere zomeravond, aan de oever van een stille fjord in Noord-IJsland, wordt een man op brute wijze vermoord. Als een vulkaanuitbarsting een aswolk veroorzaakt die het heldere midzomerlicht verduistert, verlaat een jonge verslaggever Reykjavík om op onderzoek uit te gaan. Ze is zich er niet van bewust dat het leven van een onschuldig persoon op het spel staat. 

Ari Thór Arason, de jonge politieman die in Sneeuwblind al zijn opwachting maakte, en zijn collega's van het piepkleine politieteam van Siglufjörður worstelen met de complexe zaak, terwijl ze ook kampen met hun eigen sores.

Welke geheimen had de dode man? En wat verbergt de jonge verslaggever? Onuitgesproken geheimen uit het verleden hangen als een donkere wolk boven alle betrokkenen en intussen moet Ari Thór alles op alles zetten om de zaak op te lossen voordat er nog meer doden vallen.

Dé internationale bestsellersensatie uit IJsland, zo wordt Ragnar Jónasson genoemd. Hij is auteur van een tiental thrillers. Wereldwijd verkocht hij tot dusver meer dan één miljoen boeken in 21 talen. Zijn werk werd bekroond met onder meer de Mörda Dead Good Reader Award en ontving wereldwijd lovende kritieken. Ragnar woont in Reykjavík en geeft daar ook college aan de rechtenfaculteit van de universiteit. Sneeuwblind werd dit jaar goed ontvangen in Nederland.

26 mei 2020

Fucking onbehaaglijk (nieuws, 2020)

VN bestempelt Vinex-roman als beste thriller 


Het boek was aan de aandacht van De Spanningsblog ontsnapt. Wellicht omdat het als roman door uitgeverij Atlas Contact werd gepresenteerd. Maar de spannendeboekenrecensenten van het magazine Vrij Nederland hadden wel oog voor Het echte leven en bekroonden het deze week tot de thriller van 2020. Schrijfster Adeline Dieudonné versloeg met haar debuut niet de minste namen op de shortlist zoals John le Carré, Arnaldur Indridason, Graham Moore en zelfs onze eigen Charles den Tex.

De complete jury was diep onder de indruk van het gezinsdrama dat de Walloonse Adeline Dieudonné in haar debuutroman laat voltrekken, meldt VN op zijn website. Verteller van Het echte leven is de tienjarige dochter, die de tirannie van haar gewelddadige vader en de onderdanigheid van haar ‘amoebe’- moeder met haar scherpe geest becommentarieert.

Een toevlucht bieden haar natuurwetenschappelijke leergierigheid, het broeierige ontwaken van haar meisjeslijf en haar fantasieën over het redden van haar jongere broertje uit zijn emotionele verkilling. Het rauwe gezinsgeweld krijgt daardoor een magisch-realistische vertekening. 

Als zij en haar broertje getuige zijn van een gruwelijk ongeluk, trekt hij zich terug in zichzelf. Nu broer en zus ook elkaar kwijt zijn, lijkt alle hoop op geluk verloren. Maar dan neemt de hoofdpersoon het lot in eigen hand. Vastbesloten neemt ze zich voor om koste wat het kost de lach op het gezicht van haar broertje terug te brengen. Dat blijkt geen eenvoudige taak. Als ze dan zelf op de proef wordt gesteld – door haar eigen vader – neemt ze zich voor: ik zal in dit leven geen prooi zijn.

‘Fucking onbehaaglijk', zou een jurylid van VN hebben verzucht. ‘Dat je in zó weinig pagina’s iemand zó veel kippenvel kan bezorgen,’ stelde een ander, want met tweehonderd pagina’s is dit het dunste genomineerde boek.
Adeline Dieudonné (1982) is actrice en woont en werkt in Brussel; ze spreekt Frans en Nederlands. Haar romandebuut Het echte leven is verschenen in de zomer van 2019, en werd meteen overladen met prijzen, waaronder de Prix du roman FNAC en de Prix Renaudot des lycéens. Ook werd ze prompt genomineerd voor de Prix Goncourt.

De shortlist van de VN's Thriller van het Jaar telde overigens twee Nederlandse auteurs, wat ook een zeldzaamheid is: Walter Lucius met De stad en het vuur en Charles den Tex met Verloren vrouw. De laatste werd bekroond met de publieksprijs. 

Nog middenin (nieuws, 2020)


Auteurs laten coronathriller aan zich voorbij gaanDe coronacrisis biedt inspiratie voor stapels thrillers. De lockdown zou het ergste in de mens naar boven kunnen brengen. Toch hebben thrillerschrijvers weinig zin om 'iets met corona' te doen, blijkt uit een rondgang van dagblad Trouw langs diverse auteurs. 


Gevangen zitten, angst hebben, doordraaien, geleidelijk aan gek worden. Verplicht in quarantaine vertoeven, zou genoeg stof voor een spannend boek kunnen opleveren, zegt schrijver Esther Verhoef. Toch begint ze er niet aan. 'Ik kan en wil pas over gebeurtenissen schrijven als ik er veilig op kan terug­kijken, niet als ik er nog middenin zit. Dat hele coronagebeuren is nu nog veel te overweldigend. Lezen en schrijven is zoiets als reizen in je hoofd. Ik moet er niet aan denken om constant in zo’n claustrofobische sfeer te moeten zitten.'

Thomas Olde Heuvelt vermoedt dat lezers helemaal geen trek hebben in een coronathriller. Tess Gerritsen vermoedt dat 'duizend collega's al bovenop corona duiken'. Daarom blijft zij er ver van weg. Collega-auteur Charles den Tex komt met nog een bijkomend bezwaar: een coronaboek kan best eens achterhaald zijn zodra het in de winkel ligt.

Bron: Trouw

Klik hier voor interviews met thrillerauteurs over de coronacrisis.

25 mei 2020

Angstige vermoedens (nieuws, 2020)

Verfilming van Nicci French-thrillers op stapel De thriller Het Geheugenspel van het Britse schrijversduo Nicci French wordt bewerkt tot Nederlandse bioscoopfilm. De film zal na de bioscooprelease ook als driedelige miniserie op televisie worden uitgebracht. Dat hebben distributeur Dutch FilmWorks en producent EndemolShine Scripted bekendgemaakt.


Het is de bedoeling dat dit het begin is van een langlopende samenwerking met het wereldberoemde auteursechtpaar. In de komende jaren zullen meerdere titels van Nicci French in Nederland worden bewerkt voor film en tv. De cast en regisseur van Het Geheugenspel worden later bekendgemaakt.

Het boek draait om de vondst van het lichaam van de zestienjarige Natalie, die jaren eerder is verdwenen. De ontdekking maakt een eind aan de angstige vermoedens van de familie, maar werpt ook de vraag op wie Natalie om het leven heeft gebracht.

Van deze roman, waarmee het duo in 1997 debuteerde, zijn in Nederland meer dan 340.000 exemplaren verkocht. In de filmversie zal het verhaal zich in Nederland afspelen. Het boek wordt tot script bewerkt door Lex Passchier (Moordvrouw, De 12 van Oldenheim, Oogappels).

Het Britse echtpaar Sean French en Nicci Gerrard vormt samen het succesvolle schrijverskoppel Nicci French. Tussen 1997 en 2010 schreef het echtpaar minstens één thriller per jaar. Het duo is in Nederland opvallend populair; er werden hier al meer dan 6 miljoen boeken van hun hand verkocht.

23 mei 2020

Details (nieuws, 2020)

Patterson en Clinton in de herhaling  James Patterson en Bill Clinton herhalen hun kunstje van twee jaar geleden. Het duo gaat weer samen een thriller schrijven, nu over de dochter van een Amerikaanse oud-president die wordt ontvoerd. 

The President's Daughter gaat de thriller heten, zo maakte uitgeverij Century deze week bekend. Net als bij President vermist, de eerste coproductie van James Patterson en Bill Clinton, ging de aankondiging vergezeld van de 'teaser' dat het boek details bevat 'waar alleen president weet van kan hebben'.

Het boek volgt President vermist, maar is een standalone thriller, zo wordt benadrukt. Er zijn nieuwe personages verzonnen. In President vermist, waarvan wereldwijd 3,2 miljoen exemplaren werden verkocht, ging het staatshoofd voor korte tijd onder de radar omdat hij een verrader in zijn regering vermoedde. Productiebedrijf Showtime werkt aan een tv-bewerking van de thriller, met David Oyelowo (hij speelde een rol in de film Jack Reacher) in de hoofdrol.

'Ik was blij met het succes van de eerste thriller die ik met meesterverteller Jim (lees: James Patterson) schreef', zo liet Clinton weten. 'Ik ben ervan overtuigd dat lezers net zo veel plezier zullen hebben aan het lezen van The President's Daughter als ik heb aan het schrijven ervan.'

Het boek komt wereldwijd uit in juni 2021. Overigens verschijnt bij uitgeverij Nieuw-Amsterdam komende maand de Nederlandse vertaling van een thriller over de verdwijning van de Amerikaanse presidentsvrouw. De First Lady schreef Patterson samen met Brendan Dubois.

Bron: The Guardian  

Misère (nieuws, 2020)

Pieter Aspe met longproblemen in ziekenhuis De Vlaamse bestsellerauteur Pieter Aspe verblijft al twee weken in ziekenhuis AZ Sint-Jan in Brugge, in quarantaine. Niet omdat hij het coronavirus te pakken heeft, wel omdat hij longproblemen heeft.


In een videocall met Het Laatste Nieuws vertelt de schrijver vanuit het ziekenhuis dat hij een dikke maand geleden met roken gestopt is. Dat deed hij voor zijn vriendin Tamara, sinds twee jaar de liefde in zijn leven.

Zij verhuisde vanuit de Kempen naar de kust om bij haar partner te zijn. En nu zit zij al twee weken in haar eentje thuis, zonder dat zij Aspe mag gaan bezoeken.

Pieter Aspe ligt al twee weken in het ziekenhuis, daar vreesde hij voor zijn leven. Toen hij de foto's van zijn longen zag, wist hij het wel zeker: longkanker. 'Eén long volledig zwart, de andere met allemaal vlekjes. Ik dacht: het is mijn beurt. Het is gedaan. Hier kom ik niet meer buiten. Dit was het. Pieter Aspe, 1953-2020.'

Bij Aspe, die kortademig werd en koorts had, werd direct anderhalve liter vocht uit zijn longen gehaald. Later zou daar nog eens 4,5 liter bij komen. Aspe vertelt in de Vlaamse krant dat de ellende nog niet voorbij is, maar hij heeft hoop om snel naar huis te mogen.

Bron: Het Laatste Nieuws

22 mei 2020

Lezen in tijden van corona 30 (nieuws, 2020)

Guido Eekhaut - Het Huwelijk van Tijd en IJs  Wat te doen in deze anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen. Wat te denken van Het Huwelijk van Tijd en IJs van de Vlaamse schrijver Guido Eekhaut. Uitgeverij Vrijdag die het boek deze week op de markt heeft gebracht, belooft de lezer een reis 'van de gore buurten van Marseille tot Antarctica'. 


Guido Eekhaut is niet van zins zich in één hokje te laten plaatsen. Positiever gezegd: hij is van vele markten thuis. Eerder schreef hij al korte verhalen, essays, hoorspelen, sciencefiction, novellen, fantasy, horror. YA-romans en cultuurfilosofisch leeswaar. En ook voor een thriller draait hij zijn hand niet om. In 2009 won hij de Hercule Poirotprijs voor het boek Absint. Het Huwelijk van Tijd en IJs is volgens de uitgeverij een onvervalste thriller. 

Drie vreemden, met elkaar verbonden door een bizarre geschiedenis die 100 jaar geleden plaatsvond op Antarctica. Is dit verleden de sleutel tot het opsporen van een berucht crimineel?

Drie mensen: detective Emanuel Selavy, die vooral in de gure wijken van Marseille opereert, onderzoeksrechter Theodora Steiner, die de opdracht krijgt de prefectuur van Marseille door te lichten, en het Parijse rijkeluiszoontje Raymond Roussel, op zoek naar kicks en de gitzwarte kant van de samenleving.

Drie mensen die elkaar niet kennen, maar toch verbonden zijn door één persoon: de misdadiger Lönnroth. Zijn misdaden zijn berucht: hij ontvoert jonge meisjes en laat hen spoorloos verdwijnen. Hij is zelf ongrijpbaar.

Gaandeweg ontdekken de drie dat er nog een andere band is: hun vaders bleken elkaar te kennen. Meer zelfs, de vaders waren ongeveer honderd jaar geleden verwikkeld in een complot om de Republiek van Antarctica te stichten. Een jonge geleerde, een zekere Lönnroth, vergezelde hen naar de Zuidpool. Hij was bezig met bizarre experimenten.

Guido Eekhaut werd meermaals bekroond met en genomineerd voor de Hercule Poirotprijs, Diamanten Kogel en Gouden Strop. Q, Slender man en De verdwijning zijn Eekhauts recentste thrillers.

Lezen in tijden van corona 29 (nieuws, 2020)

Richard Russo - Er is een kans  Wat te doen in deze anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen. Wat te denken van Er is een kans van Richard Russo. Volgens uitgeverij A.W. Bruna, die het boek op 30 juni publiceert, toont de schrijver 'wederom met humor en medemenselijkheid wat een rasverteller hij is'. The Guardian spreekt over het boek als 'een zeldzame mix van spanninge en tederheid'.


Op een nazomerse dag in september komen Lincoln, Teddy en Mickey na jaren weer samen in een vakantiehuis op Martha's Vineyard. De oude vrienden, totaal verschillend van elkaar, zijn na hun afstuderen hun eigen weg gegaan.

Maar één ding hebben ze gemeen: ooit waren ze allemaal verliefd op Jacy Colloway, die na een gezamenlijke vakantie in datzelfde huis spoorloos verdwenen is.

Nu, veertig jaar later, zijn ze haar nog steeds niet vergeten. Terwijl ze terugblikken op hun leven, dringt de vraag over wat er precies met Jacy is gebeurd zich steeds meer op. En dan blijkt dat ze elkaar toch niet zo goed kennen als ze dachten.

Richard Russo (1949, Johnstown) won met zijn roman Empire Falls de prestigieuze Pulitzerprijs. Dit boek en Brug der zuchten kwamen allebei op de Nederlandse bestsellerlijst terecht. Niemands gek werd succesvol verfilmd en bekroond met twee Oscars. Er is een kans is Russo's negende en meest recente bestsellerroman. Uitgeverij A.W. Bruna: 'Russo hoort thuis in het rijtje van grote Amerikaanse auteurs als John Irving, Philip Roth, Jonathan Franzen, Paul Auster en Nicole Krauss.

21 mei 2020

Leentjebuur? (nieuws, 2020)


Agatha Christie zou plot van Noorse auteur hebben afgekeken Elke nieuwe generatie lezers staat versteld van de opmerkelijke plot van The murder of Roger Ackroyd, een van de beroemdste misdaadromans van Agatha Christie. Maar er hangt nu een luchtje aan. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Christie de verhaalwending zou hebben afgekeken van een beroemde schrijver uit Noorwegen.


Lucy Moffatt, een Britse vertaalster die in Noorwegen woont, heeft een aannemelijke bron gevonden voor de plotwending in Christies boek. Die trof zij aan in een vroege vertaling in een Brits magazine van het verhaal Jernvognen (The Iron Chariot) van de schrijver Stein Riverton. 'Je gaat je toch afvragen of haar boek niet op zijn minst beïnvloed is door Rivertons verhaal', aldus Moffatt.

Het boek van Agatha Christie, dat uitkwam in 1926, veroverde al snel de status van een klassieker in het genre. En in de 94 jaren die volgden hebben haar fans en uitgevers zich ingespannen om de identiteit van de moordenaar in het boek niet te verklappen.

Spoiler alert
Voor degenen die het boek nog willen lezen, zijn de passages onder de foto van Stein Riverton hieronder niet geschikt.Het literaire hulpmiddel dat beide boeken gemeen hebben, is dat de verteller zelf wordt ontmaskerd als de moordenaar. 'The Murder of Roger Ackroyd was om deze reden controversieel, maar haar faam als auteur nam snel toe', zegt James Prichard, de achterkleinzoon van Agatha Christie en de voorzitter van de naar haar genoemde stichting. 'Sommige lezers vonden deze plotwending oneerlijk en een overtreding van bestaande regels in misdaadliteratuur.'

De overeenkomst tussen het Noorse boek en dat van Christie werd duidelijk toen Moffatt aan haar eigen vertaling van Rivertons boek begon. In Noorwegen werd het voor het eerst gepubliceerd in 1909. Het Noorse genootschap van misdaadauteurs heeft het boek uitgeroepen als de beste Noorse misdaadroman.

Tot nu toe leek het puur toeval dat beide boeken een zelfde soort plot kennen. Rivertons boek verscheen in Groot-Brittannië na de publicatie van Roger Ackroyd. Sterker nog, Rivertons boek was pas in 2005 beschikbaar in een Engelse vertaling. En Christie was de Noorse taal niet machtig.

Zaak gesloten, ware het niet dat Moffatt zich een online verwijzing herinnerde naar de publicatie van Rivertons verhaal in een Brits misdaadtijdschrift uit vroeger jaren: Tip Top Stories of Adventure and Mystery. Dat blad bestond zes maanden tussen 1923 en 1924 voordat het opging in Sovereign Magazine. Moffatt slaagde erin een zeldzaam nummer te traceren in de British Library. 'Iemand wist mij te vertellen dat het verhaal van Riverton was gepubliceerd in de editie van april 1924.'

Er zijn overigens al twee erkende bronnen van inspiratie voor Roger Ackroyd. Later in haar leven bedankte Christie Lord Mountbatten voor de suggestie om de verteller de rol van dader te geven in haar volgende boek. Ook schreef ze eens dat haar zwager met dezelfde list op de proppen kwam.

Bron: The Guardian

Lezen in tijden van corona 28 (nieuws, 2020)

Pieter Aspe - Van In Episode 3 

Wat te doen in een anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen. Wat te denken van Van In Episode 3, deze week verschenen bij Aspe NV, de uitgeverij van Pieter Aspe. In deze misdaadroman wordt het vertrouwde personage commissaris Van In geconfronteerd met zijn verleden. Er liggen zware keuzes die gemaakt moeten worden.

Vorige maand vierde Pieter Aspe dat hij precies 25 jaar geleden debuteerde met Het Vierkant van de Wraak. Om deze mijlpaal op een gepaste manier luister bij te zetten, is het derde deel van de nieuwe 10-delige Van In-reeks verschenen. De uitgeverij belooft: 'Commissaris Pieter Van In keert terug in stijl.'

Een politicus, een kapitalist, een maffiabaas en een jurist worden gegijzeld door een rechtse organisatie opgericht en gesteund door Steve Bannon, voormalig strateeg van president Donald Trump. Hun hoofdkwartier in een eeuwenoud klooster in Italië huisvest ook een gladiatorenschool voor culturele strijders.

Het avontuur begint echt wanneer Pieter Van In en Rein Claeys in contact komen met Kodor, alias Cicero, en ze een gratis vakantie aangeboden krijgen in Mykonos, waar Van In geconfronteerd wordt met zijn verleden.

De gewetensnood die daarop volgt stelt de ex-commissaris zwaar op de proef, maar versterkt aan de andere kant zijn relatie met Rein, die hem helpt met een van die moeilijkste beslissingen in zijn leven.

Neemt hij wraak of blijft hij trouw aan zijn principes? En weet hij dat het ergste nog moet komen?

Pieter Aspe (1953) is Vlaanderens meest succesvolle misdaadauteur ooit. Zoals gezegd debuteerde hij in 1995 met Het Vierkant van de wraak. Een kwart eeuw later zijn er in de reeks rond commissaris Van In 42 boeken verschenen, tien seizoenen van de tv-serie gefilmd, twee theatertours geweest en talloze boeken vertaald.

In april 2018 richtte de schrijver zijn eigen uitgeverij Aspe NV op en een half jaar later verscheen het eerste boek in de nieuwe 10-delige reeks rond Pieter Van In.

Lezen in tijden van corona 27 (nieuws, 2020)

Jilliane Hoffman - Regels van het spel 


Wat te doen in een anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen. Wat te denken van Regels van het spel van Jilliane Hoffman, die op 26 mei bij uitgeverij De Fontein verschijnt. Het is het vierde boek met officier van justitie C.J. Townsend in de hoofdrol.


Wanneer in Miami het zwaar toegetakelde lijk van een vermiste vrouw wordt gevonden, komt officier van justitie C.J. Townsend in haar onderzoek een geheim forum op het spoor: mannen betalen veel geld om live toe te kijken hoe argeloze vrouwen deelnemen aan een gruwelijk spel waarbij ze uiteindelijk sterven.

Ze zet alles op alles om de groep op te rollen, maar dan verdwijnt er weer een jonge vrouw. Terwijl C.J. doorkrijgt dat de regels van het macabere spel gewijzigd zijn, verandert haar eigen leven in een nachtmerrie.

Jilliane Hoffman werkte als officier van justitie in Miami, waar ze vooral werkte aan zware misdrijven. Ze was adviseur voor justitie in Florida en heeft de FBI bijgestaan in talloze misdaadonderzoeken.

Haar thrillers, waaronder Vergelding, De snijkamer en De kleine getuige, groeiden uit tot bestsellers.

Lees hier een fragment.
20 mei 2020

Puntje-van-je-stoel-werk (nieuws, 2020)


Nederlandse thrillerprijzen naar Vlaamse auteurs De Vlaamse schrijver Dominique Biebau heeft met Russisch voor beginners de Gouden Strop 2020 gewonnen. De eveneens Vlaamse auteur Bettie Elias won met Het tuinfeest de Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut. 


Dominique Biebau kreeg de prijs voor het beste spannende boek van het jaar vanmiddag uitgereikt tijdens een speciale Live Nieuws Update van het Algemeen Dagblad. AD-verslaggever en juryvoorzitter Koen Voskuil over de keuze voor Russisch voor beginners: 'Dit is subtiel puntje-vanje-stoel-werk, tot het einde.' En over Het tuinfeest: 'Bettie Elias laat zich als een volleerd thrillerauteur op alle vlakken van haar beste kant zien.'


Niets is wat het lijkt in Russisch voor beginners, waarmee Biebau vorig jaar ook al de Hercule Poirotprijs won. Maarten, het hoofdpersonage werkt in het bedrijf van zijn vader en heeft zich nooit hoeven bewijzen. Wanneer er nieuwe eigenaren komen, moet hij dan toch aan de bak. Om zijn baan niet te verliezen, volgt Maarten noodgedwongen een avondcursus Russisch. Tijdens die lessen ontmoet hij het koppel Lore en Diederik. Zij volgen de cursus om hun droom waar te maken: een bezoek aan de Kungur-grotten in Rusland.

Hun leraar is de excentrieke, nationalistische Rus Pavel. Maar al snel treden er spanningen op in de groep, want Pavel heeft een oogje op Lore en ook Maarten valt voor de charmes van de mysterieuze vrouw. Wanneer Lore en Diederik op grottenavontuur vertrekken, weten ze allemaal dat dit een fataal keerpunt in hun leven zal worden.

Bezeten
Dominique Biebau (Waregem, 1977) noemt zichzelf een compulsief schrijver, hij is bezeten van het vak. Hij geeft Nederlands en Engels op een middelbare school. Een 'Mens met een mening', aldus zijn website. Biebaus eerste roman Trage Wegen, een politieke klucht, verscheen in 2013 bij Uitgeverij Vrijdag. Zijn tweede roman, de Koude Oorlog-thriller IJslands Gambiet ligt sinds april 2015 in de boekhandel. Biebaue produceert daarnaast vooral kortr verhalen en soms – 'als hij echt weinig tijd heeft' – gedichten. Hij ging in 2010 met de Ward Ruyslinck-prijs aan de haal.

'Nog steeds zijn boeken voor mij een vorm van escapisme', schrijft Biebau. 'Het zijn mijn brandladders uit een wereld die soms in vlammen lijkt op te gaan. Elk boek is een ontsnapping, maar dan van het goede soort: het soort dat je laat terugkeren naar de werkelijkheid, beladen en behangen met schatten.'

Biebau was na de uitreiking overdonderd. Hij had zijn geld gezet op Jens Vern (alias Hebban.nl-hoofdredacteur Sander Verheijen). 'Dit is Kerstmis, carnaval en Pasen ineen', aldus de leerkracht in het AD. Hij ontvangt naast een aandenken ook een geldbedrag van 10.000 euro. Biebau: 'Misschien moet ik het maar uitgeven aan zonnepanelen. Dat lijkt mij een goede investering.'

76 inzendingen
Naast voorzitter Koen Voskuil bestond de Gouden Strop-jury uit Anne Versloot (freelance recensent o.a, VN’s Detective & Thrillergids), Arno Ruitenbeek (freelance journalist en recensent o.a. VN’s Detective & Thrillergids), Petra Rijkelijkhuizen (strategisch accountmanager e-content KB en voormalig uitgever) en Rolf Bos (freelance journalist en recensent o.a. Hebban.nl). Zij selecteerden de winnaars uit 76 inzendingen van in totaal 35 uitgeverijen en imprints.

De andere genomineerden voor de Gouden Strop waren Hoek van Donald Nolet, De Taak van Robert Pollack, Façade van Esther Verhoef en De macht van K. van Jens Vern. Behalve vol lof voor deze auteurs was de jury dit jaar positief over het algemene niveau van de inzendingen – twee debutanten (Vern en Pollack) haalden zelfs de shortlist van de Gouden Strop.

Nieuwe impuls
De jury constateerde dat er een hele nieuwe lichting thrillerschrijvers is opgestaan in Nederland, schrijvers die een zeer breed scala van het genre beoefenen, wat het genre een nieuwe impuls geeft. 'Zo is er ook aandacht voor thema's uit het verleden, wordt ons meer en meer een spannende blik in de een verder gedigitaliseerde toekomst gegund en worden landsgrenzen steeds vaker overschreden.'

Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het niet mogelijk om de prijzen uit te reiken tijdens een openbare bijeenkomst. Stichting de Gouden Strop vond in AD Media een partner om de bekendmaking van de genomineerden en de uitreiking van de Gouden Strop en Schaduwprijs online vorm te geven. De Nederlandse Thrillerprijzen Gouden Strop en Schaduwprijs worden mogelijk gemaakt door de Stichting LIRA, de uitgevers en de Auteursbond.

17 mei 2020

Lezen in tijden van corona 26 (nieuws, 2020)

Sarah Bailey - In de donkere nacht 


Wat te doen als er sprake is van een intelligente lockdown? Dan ga je maar lezen. Wat te denken van In de donkere nacht van de Australische schrijfster Sarah Baileyu? De thriller, die inmiddels bij uitgeverij Marmer is gepubliceerd, is de tweede in een serie rond detective Gemma Woodstock.

Voor het onderzoek naar de moord op een filmster moet detective Gemma Woodstock doordringen achter de façade van de wereld van glamour. Wie van de vrienden en familieleden van het slachtoffer is te vertrouwen en wie heeft belang bij zijn dood?

Na haar scheiding en verhuizing naar Melbourne probeert Woodstock haar leven opnieuw op te bouwen. De sfeer bij het nieuwe politiekorps waar ze werkt is grimmig en haar directe collega Nick Fleet gedraagt zich vijandig. 

Om de mysteries rond het leven en de dood van de acteur te kunnen ontrafelen, zullen Gemma en haar partner hun verschillen opzij moeten zetten.

Sarah Bailey woont in Melbourne, Australië. Met haar debuut Het duistere meer won ze twee belangrijke Australische thrillerprijzen (Ned Kelly Award en de Davitt Award). De rechten zijn aan meer dan tien landen verkocht en het boek is wereldwijd een bestseller. Inmiddels zijn ook de tweede en derde Gemma Woodstock-thriller in Australië lovend ontvangen.

Lezen in tijden van corona 25 (nieuws, 2020)

Camilla Läckberg - Zilveren vleugels Wat te doen als er sprake is van een intelligente lockdown? Dan ga je maar lezen. Wat te denken van Zilveren vleugels van Camilla Läckberg? De thriller, die 28 mei bij The House of Books verschijnt, is het vervolg op Gouden kooi met opnieuw onderneemster Faye in de hoofdrol.

Net als Faye begint te denken dat de rust in haar leven is teruggekeerd, wordt ze plotseling weer in het nauw gedreven. Ze is in het buitenland een heel nieuw leven begonnen; haar ex-man Jack zit in de gevangenis en haar bedrijf Revenge is waanzinnig succesvol. 

Maar vlak voordat Revenge in de VS gelanceerd gaat worden, wordt het bedrijf serieus bedreigd en is Faye gedwongen naar Stockholm terug te keren. Met de hulp van een zorgvuldig geselecteerd team van vrouwen, gaat ze de strijd aan om haar bedrijf veilig te stellen - en om zichzelf en degenen die ze liefheeft te beschermen.

Voor wie het nog niet wist: Camilla Läckberg is een van de succesvolste Zweedse thrillerauteurs, met wereldwijd meer dan 23 miljoen verkochte boeken. Haar Fjällbacka-serie, met Patrik Hedström en Erica Falck, heeft een groot en internationaal lezerspubliek.

Van Gouden kooi, dat in 2019 verscheen, werden meer dan 80.000 exemplaren verkocht.

14 mei 2020

Massa-immuniteit (nieuws, 2020)


Vader van Boris Johnson brengt virusthriller opnieuw uit 
Stanley Johnson, de vader van de Britse premier Boris Johnson, brengt deze zomer een thriller op de markt over de uitbraak van een kwaadaardig virus. Het is een heruitgave van The Marberg Virus uit 1982.  


Onlangs werd bekend dat Stanley Johnson uitgeverijen had benaderd om zijn oude thriller opnieuw uit te brengen. Uiteindelijk hapte Black Spring, een imprint van de onafhankelijke uitgeverij Eyewear Press toe, die het boek onder de titel The Virus zal publiceren. Johnson schrijft in het boek over een epidemioloog, die in een race tegen de klok verwikkeld raakt om een vaccin te ontwikkelen dat met succes kan worden ingezet tegen onbekend virus dat rondwaart in New York. Het verhaal is gebaseerd op een ware gebeurtenis in Duitsland in de late jaren zestig. Er komt ook een wanhopige Amerikaanse president in voor. 

In een nieuw nawoord schrijft de 79-jarige Johnson, vader van de Britse premier die net hersteld is van het coronavirus: 'Zal het gevecht tegen Covid-19 even succesvol zijn als mijn held was in zijn strijd tegen het Marburg virus? Als ik denk aan mijn eigen boek, en zijn eventuele gelukkige afloop, zie ik dat regeringen over de hele wereld, die van ons inbegrepen, gefocust zijn op het vinden van een vaccin of een tegengif. Ik wil niet het belang van voorzorgsmaatregelen bagatelliseren, maar ik geloof dat massa-immuniteit een cruciale factor zal zijn in het stoppen van dit virus.'

Volgens Johnsons literaire agent, Jonathan Lloyd, was het boek aangeboden aan vier uitgeverijen, die evenwel afwijzend reageerden. Maar Black Spring wilde wel in zee gaan met de auteur. Lloyd vindt de gang van zaken teleurstellend. 'Ik had verwacht dat de uitgevers een gat in de lucht zouden springen om een dergelijk boek uit te brengen.'

The Virus zal tegelijk met een heruitgave van Johnsons thriller The Warming op de markt komen. In deze thriller onthult een journalist een samenzwering rond een wonderbaarlijk mineraal dat een eind kan maken aan de klimaatcrisis.

Bron: The Guardian

13 mei 2020

Lezen in tijden van corona 24 (nieuws, 2020)

Sofie Sarenbrant - BerouwWat te doen als er sprake is van een intelligente lockdown? Dan ga je maar lezen. Wat te denken van Berouw van Sofie Sarenbrant? De thriller verschijnt in juni bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff. De schrijfster is volgens haar beroemde collega Camilla Läckberg 'de opwindendste nieuwe thrillerauteur van Zweden'.


In een woning in Stockholm wordt een vader dood aangetroffen door zijn zesjarige dochter. Rechercheur Emma Sköld verdenkt de vrouw des huizes, die van haar gewelddadige man wilde scheiden.

Maar als er meer slachtoffers vallen en haar bloedeigen zus bij het onderzoek betrokken raakt, raken werk en privé met elkaar verstrengeld. En dat terwijl Emma, met een baby op komst en een ex die haar lastigvalt, toch al het nodige voor haar kiezen krijgt.

Sofie Sarenbrant (1978) was journalist en fotograaf. Ze is nu een van de succesvolste misdaadauteurs van Zweden. Vorig jaar werd ze uitgeroepen tot Crime Writer of the Year.

Van haar boeken werden ruim twee miljoen exemplaren verkocht in Zweden en Berouw was het bestverkochte boek van het jaar.

11 mei 2020

Lezen in tijden van corona 23 (nieuws, 2020)

Jennifer Hillier - Zie mij Wat te doen als er sprake is van een intelligente lockdown? Dan ga je maar lezen. Wat te denken van Zie mij van Jennifer Hillier? De thriller, die op 16 juni bij uitgeverij A.W.  Bruna verschijnt, werd vorig jaar als beste spannende 'hardcover' verkozen door de Amerikaanse schrijversclub International Thriller Writers. 


De Nederlandse uitgever omschrijft het boek als een musthave voor liefhebbers van de Netflix-serie You. Een 'drie-in-éénthriller' want Zie mij bevat 'de beschadigde personages van Gillian Flynn, een gruwelijk plot als van Karin Slaughter en de psychologische gelaagdheid van Lisa Gardner'. Toe maar.

Het verhaal: Toen Angela Wong, een van de populairste meisjes van de school, 16 jaar oud was, verdween ze van de een op de andere dag spoorloos. Niemand weet wat er met haar gebeurde, noch Geo, haar beste vriendin, noch Kaiser, die bevriend was met beide meisjes.

Veertien jaar later worden Angela's stoffelijke resten gevonden in de bossen bij Geo's ouderlijk huis. Kaiser, nu rechercheur in Seattle, lijkt de zaak eindelijk te kunnen oplossen. Angela was een van de slachtoffers van de beruchte seriemoordenaar Calvin James.

Destijds was Calvin Geo's eerste liefde. Ze droeg zijn duistere geheimen met zich mee tot het bewijs rond zijn daden haar in de gevangenis deed belanden.

Maar net nu ze op het punt staat te worden vrijgelaten, duiken er opeens nieuwe lichamen op. Ze zijn op exact dezelfde wijze omgebracht als Angela. Het is overduidelijk: de moordenaar is op weg naar Geo, en met elke moord komt hij dichterbij. Maar de waarheid is nog verontrustender dan iedereen had kunnen bedenken.

Jennifer Hillier (1974) is geboren en getogen in Toronto, Canada. Later woonde ze acht jaar in de buurt van Seattle in de VS. Ze is getrouwd, heeft een zoon en is een groot fan van Stephen King en het footballteam The Seattle Seahawks. Van Hilliers hand verschenen vijf thrillers. Zie mij is de eerste die in het Nederlands verschijnt.

10 mei 2020

Een opvallend litteken (nieuws, 2020)


Het boekje is er, de schrijver komt niet 
 Je zou het bijna vergeten in deze tijden van social distance, maar de Spannende Boeken Weken zijn in aantocht. Niet dat er veel op stapel staat, daar zorgt de coronacrisis wel voor. Er zijn geen speciale evenementen gepland en boekpromotor CPNB maakt op zijn website weinig woorden vuil aan de campagne. 

Maar traditiegetrouw is er wel een geschenkboekje. Deze keer gaat het om Wat jij niet ziet van de Britse bestsellerauteur M.J. Arlidge, bekend van de thrillers met kleutertitels als Iene Miene Mutte en inpecteur Helen Grace als protagonist.

Het boekje, dat in een oplage verschijnt van zo'n 330.000 exemplaren, is al vooruitgestuurd aan recensenten en boekenvakkers. Maar verder zal van de geschenkauteur zelf weinig worden vernomen. Arlidge zou in april zelfs in Nederland zijn voor een aantal persdagen. 'Dat hebben we helaas een tijdje geleden al afgezegd om iedereens veiligheid te garanderen', laat een woordvoerster van de CPNB weten. Volgende maand zou de schrijver op boekhandelstournee gaan in Nederland. De CPNB hierover: 'We verwachten niet dat de kans groot is dat het bezoek doorgaat.'

Dan moeten we ons maar behelpen met Wat jij niet ziet. Geen thriller waarin Helen Grace de hoofdrol speelt, maar ene Alice Seebold. Zij is verliefd. Sinds ze ex-soldaat Sam ontmoette, kan ze aan niets anders denken. Sam is door zijn tijd in het leger zowel mentaal als fysiek beschadigd, maar zijn littekens maken hem alleen maar aantrekkelijker. Eindelijk kan de blindgeboren Alice voor iemand zorgen, in plaats van altijd zelf te worden verzorgd.

Dan wordt de stad opgeschrikt door een reeks gruwelijke inbraken. Een mysterieus figuur sluipt in het holst van de nacht huizen in, waar hij zijn nietsvermoedende slachtoffers aanvalt, vernedert en genadeloos martelt. De politie heeft maar één aanknopingspunt: de dader heeft een opvallend litteken in zijn nek. Is het toeval, of maakt Alice’ onvoorwaardelijke liefde haar blind voor wie Sam werkelijk is?

Wat jij niet ziet is volgens de CPNB 'een nieuw verhaal' van Arlidge. De schrijver debuteerde in 2014  als thrillerauteur met Iene Miene Mutte, het eerste deel van zijn razend populaire serie met inspecteur Helen Grace. Iene Miene Mutte staat al drie jaar op rij in de CPNB top 100 bestverkochte boeken. Hierna verscheen in de Helen Grace-serie Piep zei de muis (2016), Pluk een roos (2016), Klikspaan (2016), Naar bed, naar bed (2017), Wie niet weg is (2017), Klein klein kleutertje (2018) en In de maneschijn (2018). Los van de serie verscheen van de Engelse auteur ook het boek Kom je spelen? (2019). Tegelijkertijd met het geschenk verschijnt in de zomer van 2020 het negende deel van de Helen Grace-serie: Nog lange niet. Arlidge stond in 2019 met acht titels in de Spannende Boeken top 60.  Naast boeken schrijft hij al sinds het begin van deze eeuw voor verschillende Britse crimeseries.

Wat jij niet ziet wordt door de boekhandel cadeau gegeven bij aankoop van ten minste 15 euro aan Nederlandstalige boeken in de periode 1 tot en met 21 juni.

09 mei 2020

Lezen in tijden van corona 22 (nieuws, 2020)

Corine Hartman - In vrije val


Wat te doen als er sprake is van een intelligente lockdown? Dan ga je maar lezen. Wat te denken van In vrije val van Corine Hartman. De thriller, die op 4 juni bij uitgeverij Cargo verschijnt, is het tweede deel in de serie rond 'borderliner' Faye van Laar. 

Faye van Laar krijgt de mogelijkheid een eigen leven te leiden, los van de psychiatrische inrichting Groot Loenen. Vol enthousiasme begint ze aan de inrichting van haar nieuwe huisje op het landgoed van de instelling, gelegen op de Veluwe.

Dan kruist Mika Priens haar pad, een ex-militair met PTSS die zijn vrouw en kind zou hebben
vermoord. Hij overtuigt Faye van zijn onschuld en ze besluit hem te helpen. Samen met Lisa,
een medepatiënt, gaat Faye op onderzoek uit, waarbij ze stuiten op de onverklaarbare dood
van enkele oud-collega's van Mika.

Heeft Mika hiermee te maken? En is hij echt onschuldig? Of is hij door experimentele behandelingen zijn realiteitszin kwijtgeraakt en een moordenaar geworden?

Corine Hartman (1964) werkte als zelfstandig tekstschrijver en vormgever tot haar debuut met Schone kunsten in 2007. Vanaf dat moment is ze fulltime auteur. Met onder meer vijf Gouden Strop-nominaties geldt Hartman als een van de meest gewaardeerde thrillerschrijvers van ons land.

In vrije val is het tweede, los te lezen, deel in haar nieuwe thrillerserie, met borderliner Faye van Laar in de hoofdrol. In 2019 verscheen Een duister pad, het eerste boek in deze nieuwe reeks. Hiervoor schreef Corine Hartman onder meer de Jessica Haider-serie en de IJssel-trilogie.

Troost en afleiding (nieuws, 2020)

Thrillers populair tijdens coronacrisis, romans juist niet Tijdens de coronacrisis zijn thrillers en lichtere non-fictie populair – poëzie en literaire romans juist niet. Uitgevers stellen geplande titels uit, soms voor onbepaalde tijd, blijkt uit een rondgang van NRC Handelsblad langs uitgevers. 


De populariteit van 'lichtere literatuur' (lees: thrillers) en non-fictie neemt toe. Dat blijkt uit de wekelijkse publicatie van de Bestseller 60 en uit het type boek dat uitgevers uitstellen. Aan NRC Handelsblad lieten 22 literaire uitgevers weten titels uit te stellen die voor de komende maanden waren gepland, soms voor onbepaalde tijd.

Veel van de vertraging zit bij de buitenlandse titels. 'Het aanbod uit het buitenland is bijzonder mager', aldus directeur-uitgever Tanja Hendriks van Ambo|Anthos in de krant. Non-fictie over de coronacrisis en thrillers krijgen voorrang. Bij Ambo|Anthos liet het Britse auteursduo Nicci French het aan de Nederlandse uitgever over om zelf de publicatiedatum van hun nieuwe thriller te bepalen. Het boek staat nu (week 19) tweede in de bestsellerlijst.

Mark van Gisbergen, directeur-uitgever van Marmer, brengt wegens de coronacrisis zelfs een extra ‘vakantiethriller’ van Linda van Rijn uit.

Uitgeverij De Bezige Bij ziet enerzijds een grote interesse in boeken die gerelateerd zijn aan de huidige crisis en anderzijds behoefte aan literatuur die zich juist onttrekt aan de actualiteit. Boeken die afleiding en troost bieden, zoals thrillers.

Gemiddeld verwachten de uitgeverijen dit jaar zo’n 25 procent omzetverlies.

Bron: NRC

08 mei 2020

Achter de schermen (nieuws, 2020)

Na de president verdwijnt nu de First Lady 


Twee jaar geleden schreef bestsellerfabrikant James Patterson met oud-staatshoofd Bill Clinton een vermakelijke thriller over een Amerikaanse president die zoekraakt. Dat kunstje herhaalt Patterson, maar nu met de First Lady.

Bij Nieuw Amsterdam verschijnt op 16 juni De first lady, volgens de uitgeverij 'het spectaculaire vervolg op de wereldwijde bestseller President vermist'. In de nieuwe thriller die Patterson met co-auteur Brendan Dubois schrijft, wordt de lezer opnieuw een kijkje beloofd achter de schermen van het Witte Huis. Het is een verhaal over macht, overspel, chantage en de vraag wie je kunt vertrouwen.

President Tucker van de Verenigde Staten beleeft een gruwelijke nachtmerrie. Zijn herverkiezingscampagne wordt overschaduwd door zijn affaire en tot overmaat van ramp is zijn vrouw, first lady Grace Tucker, verdwenen. Het is aan Sally Grissom, hoofd van de presidentiële bewakingsdienst, om de first lady op te sporen. Heeft Grace zich teruggetrokken om te ontsnappen aan het bedrog van haar man en alle media-aandacht? Of is er meer aan de hand en is de first lady in gevaar?

Veelschrijver James Patterson is de succesvolste thrillerauteur ter wereld. Van zijn boeken zijn meer dan 350 miljoen exemplaren verkocht. Naast het schrijven van thrillers maakt hij zich sterk voor leesbevordering. Van President vermist zijn ruim 50.000 exemplaren verkocht. 06 mei 2020

Kanshebbers (nieuws, 2020)

Oud-winnaars in de race voor Gouden Strop 


Twee eerdere winnaars van de Gouden Strop maken dit jaar opnieuw kans op deze belangrijkste thrillerprijs. Het zijn Donald Nolet met Hoek en Esther Verhoef met Façade. Nolet won in 2014 niet alleen de Gouden Strop, maar ook de Schaduwprijs met Versleuteld.  Verhoef ging met de prijs aan de haal in 2016 voor Lieve Mama.

Ook twee debutanten kunnen nog aanspraak maken op de prijs van 10.000 euro en een aandenken. Het zijn Jens Vern, pseudoniem van Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen, die dit jaar De macht van K. bij zijn uitgeverij inleverde, en Robert Pollack die De taak schreef.

De laatste genomineerde is de Vlaamse schrijver Dominique Biebau die op de Gouden Strop-jury, onder leiding van AD-misdaadverslaggever Koen Voskuil, indruk maakte met zijn boek Russisch voor beginners. Biebau won vorig jaar ook al de Knack Hercule Poirotprijs met deze thriller. Het boek gaat over een rijkeluiszoon die in Rusland belandt om een moord uit te zoeken. Volgens de jury komt er 'een creatief moordwapen' in voor.

In Hoek schetst Nolet een beeld schetst van de Amsterdamse onderwereld én die van de kickbokswereld. Een boksschooleigenaar blijkt er een dubbelleven op na te houden in de onderwereld. Dat gaat lange tijd goed, tot de boksschool in de schijnwerpers komt te staan en daarmee het evenwicht kwijt is. 'Als misdaadverslaggever meen ik wel wat figuren te herkennen. De recherchechef lijkt op een Amsterdamse chef, en ook de kickbokstrainer heeft wat weg van iemand die in het echt bestaat', stelt Voskuil in zijn krant. Met zijn derde boek Hoek sleept Nolet nu ook zijn derde Strop-nominatie in de wacht.

Jens Vern schrijft in zijn thrillerdebuut over een Amerikaanse student die wordt ingelijfd in databedrijf The Keeler Company. Langzaam komt hij erachter dat de gegevens niet te goeder trouw wordt gebruikt. 'Een boek waar geen agent een grote rol in speelt', stelt Voskuil over het debuut van Vern. 'En toch is het een echte pageturner geworden. Ik had het in twee dagen uit.'

'Het leest als een trein', zegt Voskuil over Verhoefs Façade. 'Ze beheerst de technieken van het schrijven en er zitten goede plotwendingen in die je makkelijk op het verkeerde been zetten.'

Robert Pollack was 25 jaar lang advocaat bij een groot internationaal advocatenkantoor. Die juridische kennis gebruikte de debutant bij het schrijven van zijn De Taak. Het boek gaat over twee onderzoekers van de Raad van Europa die in Rusland een grote fraudezaak onderzoeken. De twee onderzoekers blijken zelf ook over een rafelrandje te beschikken. Voskuil: 'De spanning in het boek dat men iets onderzoekt dat tegen de haren van de Russische instrijkt, is levensecht opgeschreven.'

De jury koos de vijf genomineerden uit 76 boeken die waren ingestuurd door 35 uitgeverijen en imprints. De winnaar van de Gouden Strop wordt op 20 mei om 16.30 uur bekendgemaakt. Dan zal ook de naam van de schrijver worden onthuld die de Schaduwprijs voor debutanten gewonnen heeft. Een 'normale' uitreiking van de prijs zit er niet in door de coronacrisis. Dus zal de prijsuitreiking digitaal gebeuren in een uitzending op AD.nl. Naast juryleden is in de uitzending ook een aantal auteurs aanwezig.