19 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #17 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Marion Pauw




De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: Gouden Stropwinnaar Marion Pauw.


Donna Tartt - De verborgen geschiedenis


Gelaagde personages

(Door Marion Pauw)

Mijn spannendste thriller ooit is De verborgen geschiedenis van Donna Tartt.

Een goede thriller moet in mijn ogen ook voldoen aan de eisen van een goede roman. Dus met gelaagde personages, karakterontwikkeling, interessante setting en sterke thema’s.

In deze klassieker van Tartt kun je jezelf op allerlei manieren verliezen en het is niet voor niets een van de beter gelezen boeken in de internationale literatuurgeschiedenis.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Donna Tartt (1963) volgt in haar debuutroman uit 1992 enkele studenten die door hun eigen morele hoogmoed ten val komen. Nog voor de term in zwang raakte, werd Tartts eersteling al een literaire thriller genoemd. Maar de meningen of het hier om een echte thriller gaat, lopen nogal uiteen.

Richard Papen, een ingetogen jongen van eenvoudige afkomst, wordt tot zijn verbazing opgenomen in een groepje arrogante en excentrieke studenten, dat zich in de ban van een leraar op de bestudering van de Griekse beschaving heeft gestort. In het tweede semester raakt hij betrokken bij een drama dat zich tussen hen heeft afgespeeld. Een drama met grote gevolgen voor iedereen.

Donna Tartt werd geboren in Greenwood (Mississippi) en groeide op in de nabijgelegen plaats Grenada. Haar vader, Don Tartt, was een lokale politicus en haar moeder was secretaresse. Op haar dertiende werd Tartt's eerste werk gepubliceerd: een sonnet in een lokaal literair tijdschrijft. Tartt studeerde klassieke talen en filosofie aan het Bennington College in Bennington (Vermont), samen met onder anderen Bret Easton Ellis.

Marion Pauw (1973) is schrijfster en scenariste. Ze schreef onder andere de bestsellers Daglicht, Zondaarskind en Hemelen. Voor Daglicht ontving Pauw de Gouden Strop en de IJslandse prijs voor beste vertaalde thriller. Bij Lebowski Publishers verschenen van haar hand Hotel Hartzeer, met Susan Smit, en De experimenten. Met Vogeleiland maakte ze vorig jaar haar comeback als thrillerauteur.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zie ook:
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten; favoriet van Anya Niewierra
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion; favoriet van Almar Otten
John le Carré
 - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid; favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes); favoriet van Dominique Biebau
Agatha Christie 
Het doek valt; favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - 
De avonturen van Sherlock Holmes; favoriet van Anne van Doorn
James Ellroy
 - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar; favoriet van Nicolet Steemers
Stephen King - Misery; favoriet van Wim Bax
Gavin Lyall - Tylers oorlog; favoriet van Peter de Zwaan 
Ian Rankin - Gerechtigheid; favoriet van Wouter Dehairs
Ruth Rendell 
Het stenen oordeel; favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon; favoriet van Joop van Riessen 
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis; favoriet van Mariska Overman
Scott Turow
 - De aanklager; favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen: