31 maart 2014

Uniek karakter (nieuws, 2014)

FORS VOORSCHOT VOOR AMERIKAANSE DEBUTANTE

Jax Miller
Aan de vooravond van de London Book Fair heeft uitgeverij HarperFiction een contract gesloten met thrillerdebutant Jax Miller voor het schrijven van twee thrillers. Millers eerste boek heet 'Freedom's Child'. Hoe groot het voorschot voor Miller is, is niet bekend. Wel is bevestigd dat het een bedrag is met zes cijfers voor de komma.

Volgens de uitgever heeft Miller met 'Freedom's Child' een adembenemende, snelle thriller afgeleverd. Miller verklaarde tegenover The Bookseller: ,,Ik voltooide mijn manuscript op dinsdag, mijn literair agent Simon Trewin las het op woensdag, sloot op donderdag een deal met mij en stuurde het vrijdag naar uitgever Kate Elton van HarperFiction. Het contract werd vervolgens getekend op maandag. Ik hoop van harte dat ik het niet gedroomd heb en dat dit alles een sprookje blijkt te zijn.''

'Freedom's Child' gaat over een vrouw, Freedom genaamd, die de laatste achttien jaar onder een getuigenbeschermingsprogramma heeft geleefd, nadat ze was vrijgepleit voor de moord op haar man. Als haar dochter, van wie ze beviel in de gevangenis en die ze heeft moeten afstaan ter adoptie, wordt vermist, ontsnapt Freedom aan haar begeleiders, vastbesloten om haar kind te redden.

Uitgever Kate Elton zei stomverbaasd te zijn toen ze ontdekte dat deze 'ongelooflijk rijke en degelijke thriller' het debuut was van een 28-jarige. ,,Freedom is een karakter waar je onherroepelijk verliefd op wordt. Een waarlijk origineel personage. Miller is een verbazingwekkend nieuw talent.''

Miller is geboren en getogen in New York en woont thans in het Ierse graafschap Meath. Vorig jaar stond ze, onder haar echte naam Aine O'Domhnaill, op de shortlist van de Debut Dagger van de Crime Writers' Association met het verhaal 'The Assassin's Keeper'. 'Freedom's Child' was toen al in de maak.

(Bron: The Bookseller)

28 maart 2014

Wordt verwacht 373 (nieuws, 2014)

NIEUWE 'STEPHEN KING' WERELDPRIMEUR VOOR NEDERLAND


Het nieuwe boek van de Amerikaanse bestsellerauteur Stephen King wordt een wereldprimeur voor Nederland. Deze belofte doet Kings uitgeverij Luitingh-Sijthoff in haar zomerbrochure. Tijdens Juni - Maand van het Spannende Boek wordt 'Mr. Mercedes' gelanceerd tijdens een grote Stephen King-dag in het Eye Filmmuseum in Amsterdam. ,,Als eerste ter wereld kunnen Nederlandse fans dan de nieuwe 'King' lezen'', aldus de uitgeverij.

'Mr. Mercedes' is een oorlog tussen goed en kwaad, weet Luitingh-Sijthoff. 'De meester van de suspense' heeft een inzicht in de geest van een geobsedeerde, krankzinnige moordenaar, die zowel 'even angstaanjagend als onvergetelijk' wordt genoemd.

Op een koude vroege ochtend staan honderden wanhopige werklozen in de rij voor een banenbeurs. Zonder waarschuwing racet een eenzame bestuurder in een gestolen Mercedes dwars door de menigte: acht mensen worden gedood, vijftien raken gewond. De moordenaar ontsnapt.

Maanden later wordt politieagent Bill Hodges nog steeds achtervolgd door de onopgeloste misdaad. Wanneer hij een krankzinnige brief ontvangt van iemand die zichzelf de 'Extra' noemt en dreigt met nog een gewelddadige aanval, ontwaakt Hodges uit zijn depressieve en wezenloze pensionering. Hij is vastbesloten om een volgende tragedie te voorkomen.

Van Stephen King (1947) zijn in Nederland en Vlaanderen meer dan zes miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht.

Andere nieuwe titels:

Xenia Kasper - 'Nemesis' (september 2014). Maja van Tuijl, misdaadverslaggever met een eigen tv-show, duikt in de vermissingszaak van het nichtje van haar beste vriendin Tina. Ze ontdekt dat er al eens eerder een meisje in het chique Gooi is verdwenen. Ze raakt ervan overtuigd dat er in de regio een seriemoordenaar rondloopt.
C.J. Box - 'Winterdood' (juli 2014). Joe Pickett bevindt zich diep in de bossen rond de Rocky Mountains, waar een ijskoude winterstorm rondraast. In zijn linkerhand houdt hij zijn geweer en zijn rechterhand is vastgebonden aan het stuur van zijn auto. Lamar Gardiners zielloze lichaam hangt tegen de boom voor hem. De moord op Lamar is een waarschuwing: ga van deze berg af.
Kimberly McCreight - 'De laatste dagen van Amelia' (augustus 2014). Kate Baron wordt tijdens een overleg gestoord door een telefoontje. Haar dochter Amelia is geschorst van haar exclusieve privéschool. Als Kate bij de school aankomt, wacht haar verpletterend nieuws. Amelia is dood. Kate kan niet accepteren dat haar dochter zich van het leven zou beroven. Dan krijgt Kate een anonieme sms: 'Amelia is niet gesprongen'.
Val McDermid - 'De vervangster' (juni 2014). Jarenlang vochten psycholoog Tony Hill en rechercheur Carol Jordan tegen de misdaad. Nu is hun vriendschap over. Maar de misdaad gaat door. Een seriemoordenaar heeft het voorzien op vrouwen die veel op Carol lijken.
Preston & Child - 'Het verdwenen eiland' (augustus 2014). Gideon Crew krijgt een onmogelijke taak: hij moet een pagina stelen uit Het Boek van Columba, een zwaar beveiligd monnikenmanuscript van onschatbare waarde.
Mo Hayder - 'Wolf' (juli 2014). Veertien jaar geleden werden twee verliefde tieners meedogenloos vermoord in een bos. De hoofdverdachte bekende schuld en ging de gevangenis in. Nu is een gezin nog altijd bezig om de herinneringen aan de moord te verdringen. Maar de nachtmerrie in hun afgelegen huis op de heuvel keert weer terug.
Eric van Lustbader - 'De Bourne vergelding' (augustus 2014). Jason Bournes vriend Eli Yadin, hoofd van de Mossad, leert dat een vooraanstaand lid van het Poliburo van China, en een Mexicaanse drugsbaron, mogelijk handelen in iets dat dodelijker is dan drugs. Yadin overtuigt Bourne op onderzoek uit te gaan.
Lee Child - 'titel nog onbekend' (september 2014).De Franse president wordt van grote afstand neergeschoten. Slechts één man kan dit op zijn geweten hebben. En slechts één man kan hem vinden: Jack Reacher.

Tien kanshebbers (nieuws, 2014)

DEBUTANT NOLET OP LONGLIST GOUDEN STROP

Drievoudig winnaar Tomas Ross heeft kennelijk een neus voor schrijftalent, want één van de 'leerlingen' die hij onder zijn hoede heeft, maakt kans op de Gouden Strop 2014. Het is Donald Nolet, de enige debutant op de longlist. De copywriter schreef 'Versleuteld', over een IT-specialist en een bijna gepensioneerde AIVD'er die beiden in het oorlogsverleden van een Duitse radiotechnicus duiken.

Ook de oude meester zelf is trouwens in de race voor de prijs, met 'De tweede november', een factionthriller over de moord op cineast Theo van Gogh

De jury van de Gouden Strop onder leiding van presentator Jaap Jongbloed kwam gisteravond, zoals dat heet, 'na rijp beraad' tot een longlist van tien titels, het vereiste minimum aantal. Op de lijst zijn de Nederlanders oververtegenwoordigd: acht tegen één auteur en een schrijversduo uit Vlaanderen, respectievelijk Patrick Conrad en De Paepe & Depuydt.  

Er zitten behoorlijk wat reeds gelauwerden tussen de kanshebbers: René Appel (Gouden Strop in 1990 en 2001), Patrick Conrad (Diamanten Kogel, 2007), Roel Janssen (Gouden Strop, 2007), Tomas Ross (Gouden Strop in 1987, 1996 en 2003) en Esther Verhoef (Diamanten Kogel 2005, NS Publieksprijs 2011). Daarnaast werden Verhoef, Lupko Ellen, Corine Hartman en Jacob Vis al een of meerdere malen genomineerd voor de Strop. Vis staat op de lijst met 'De zwarte duivel', een thriller waarin het omstreden Ronde Huis in de bossen bij Nunspeet centraal staat. Zijn collega Almar Otten publiceerde tegelijkertijd ook een thriller over het roemruchte optrekje, maar haalde de longlist niet. 

De shortlist van maximaal vijf titels wordt op vrijdag 9 mei bekendgemaakt. Op donderdag 29 mei, op de Avond van het Spannende Boek, wordt de naam van de winnaar van de Gouden Strop onthuld. Dan is ook de uitreiking van de Schaduwprijs voor het spannendste thrillerdebuut. 

Dit is de volledige longlist:

René Appel - De advocaat (uitgeverij Anthos)
Patrick Conrad - Tango assassino (De Bezige Bij, Antwerpen)
De Paepe & Depuydt - Swartwater (Vrijdag)
Lupko Ellen - Nachtengel (Passage)
Corine Hartman - Zielloos (Karakter)
Roel Janssen - Fout goud (Cargo)
Donald Nolet - Versleuteld (Cargo)
Tomas Ross - De tweede november (Cargo)
Esther Verhoef - De kraamhulp (Anthos)
Jacob Vis - De zwarte duivel (Ellessy) 

27 maart 2014

Reddingslijn (nieuws, 2014)

SCHRIJVERS PROTESTEREN TEGEN BOEKVERBOD IN GEVANGENIS

Ian Rankin
Tientallen Britse schrijvers hebben in de Daily Telegraph protest aangetekend tegen het voornemen van de Britse regering om gevangenen te verbieden opgestuurde boeken in ontvangst te nemen. Onder de schrijvers van de open brief bevindt de Schotse thrillerauteur Ian Rankin.

Het besluit van de regering blijft niet beperkt tot alleen boeken. Ook pakketjes met tijdschriften en kleding zullen de gevangenen niet langer bereiken. Het verbod heeft te maken met de zogenaamde 'Incentives and Earned Privileges scheme', een stelsel waarin gevangenen beloond kunnen worden voor wenselijk gedrag. Giften van buitenaf, waar de gevangenen dus geen prestatie voor hebben hoeven leveren, passen niet in dit model. De groep schrijvers denkt daar anders over: ,,We maken ons grote zorgen over de nieuwe regel die het opsturen van boeken door familie en vrienden verbiedt. We hebben begrip voor de visie dat er een mogelijkheid moet zijn om goed gedrag te belonen, maar we denken niet dat het ontzeggen van scholing en lezen in deze strategie thuishoren.”

De auteurs noemen boeken 'een reddingslijn achter de tralies' en een hulpmiddel om de geest in de cel te voeden. ,,Van bezoeken aan gevangenissen en praten met gevangenen weet ik hoe belangrijk boeken zijn voor het bestrijden van laaggeletterdheid en het in contact brengen van gevangenen met de samenleving'', aldus Rankin.

(Bron: Knack)

Dingen regelen (column, 2014)



DE THRILLER DIE GOUDEN STROP HEET

(Door Peter Kuijt)

Heel, heel lang geleden, in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw, verscheen er een thriller met de titel De gouden strop. Het was geschreven door journalist Joop van den Broek, een van de aartsvaders van de vaderlandse misdaadliteratuur.

Een paar jaar later kwam Tomas Ross op het onbetaalbare idee een vereniging op te richten die thrillerauteurs en uitgevers samen zou brengen. Het ondergewaardeerde genre kon wel wat steun gebruiken, vond hij. Op 22 mei 1986 werd het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) in het leven geroepen. Een van de eerste besluiten van die club was het instellen van een jaarlijkse prijs voor de beste misdaadroman van Nederlandse bodem. Op voorstel van schrijver Jacques Post, de vader van een van de latere winnaars, kreeg deze onderscheiding de naam De Gouden Strop, als eerbetoon aan Van den Broek. Vorig jaar werd de prijs voor de zesentwintigste keer uitgereikt.

De prijs voor de beste thriller lijkt dit jaar zelf een thriller te zijn. Het blijft namelijk een mysterie uit welke boeken de vijfkoppige jury nu een keuze heeft moeten maken. De groslijst, de verzameling van de door de uitgevers ingezonden thrillers, blijft namelijk geheim. De CPNB, organisator van De Gouden Strop, heeft ervoor gekozen die niet openbaar te maken. Zelfs voor het bestuur van het GNM is de lijst 'een black box', liet een van de leden weten, die eraan toevoegde: ,,Ik kan hier geen enkele goede reden voor bedenken.''

Wellicht is het geheim houden van de groslijst te verklaren uit het feit dat er dit jaar veel minder thrillers zijn ingezonden: 89 tegen 106 in 2012. En die daling heeft te maken met een nieuw obstakel: uitgevers moeten dit jaar voor het eerst betalen om mee te doen aan De Gouden Strop: 160 euro per titel. De gelukkige uitgever die het winnende boek in zijn of haar fonds heeft, moet bovendien 1600 euro ophoesten 'voor promotiedoeleinden'.

Het nieuwe reglement heeft al tot gênante situaties bij vooral de kleinere uitgevers geleid, bleek bij navraag. Elke euro is er een, dus bekeken de uitgevers welke thrillers volgens hen de meeste kans op de shortlist maakten. Zo vielen chicklitachtige thrillers af bij de ene uitgever, terwijl de andere uitgever niet eens durfde te melden welke boeken wel ingezonden waren uit angst 'afgevallen' auteurs tegen het hoofd te stoten. Grote uitgeefhuizen meldden daarentegen 'zonder enige terughoudendheid' thrillers te hebben aangemeld. 

Uitgevers die alvast op de stoel van de jury gaan zitten: het was een te verwachten nadelig effect van de financiële drempel die de CPNB heeft opgeworpen in de strijd om De Gouden Strop. Maar dit kan nooit de bedoeling zijn geweest van het bestuur van het GNM die 'uit het oog van professionalisering' de organisatie van de thrillerprijs aan de CPNB heeft overgedragen. De selectie dient een taak te zijn voor de jury, niet de uitgever. Nu blijft de gedachte in het achterhoofd hangen dat je niet honderd procent zeker weet of de jury écht de beste thriller heeft aangewezen:  misschien is er een nog betere op een plank bij de uitgeverij blijven liggen.

En zo blijft het aanmodderen met De Gouden Strop, die toch 's lands belangrijkste prijs voor de misdaadroman dient te zijn. De prijs bestaat bijna dertig jaar, maar kampt nog steeds met groeistuipen. Sponsors kwamen en gingen, een qua publiciteit veelbelovende samenwerking met de KRO mislukte, er is bijna altijd gedoe over de samenstelling van de jury, de prijs is nu minder waard dan een kwart eeuw geleden en dan nu het mysterie rond de groslijst.

De Strop wil maar niet volwassen worden. Zo lang geld een probleem is, zal het onrustig blijven. Totdat die ene kapitaalkrachtige, niets met de boekhandel te maken hebbende sponsor zich meldt, die voor jaren zijn naam aan de thrillerprijs wil verbinden. Haal een bierbrouwer aan boord, een koekjesfabriek of desnoods een bank die niets meer met doping te maken wil hebben. Verhoog de prijs van De Gouden Strop naar 50.000 euro, net zo veel als de Libris Prijs of de Ako Literatuurprijs. Status verzekerd.

En laat voor de rest de organisatie over aan de CPNB.
Want die kan dat best.

Dingen regelen.

26 maart 2014

Machtsstrijd (nieuws, 2014)

'HOMELAND'-ACTEUR IN LE CARRÉ-THRILLER

Damian Lewis
De Amerikaanse acteur Damian Lewis, die een Emmy en een Golden Globe won voor zijn rol als Nicholas Brody in de spionageserie 'Homeland', is toegevoegd aan de cast van 'Our Kind of Traitor', de verfilming van de gelijknamige thriller van John le Carré. Ewan McGregor, Stellan Skarsgard en Naomie Harris waren al eerder gecontracteerd. De regie is in handen van Susanna White, Hossein Amini schreef het scenario.

De thriller gaat over het jonge verliefde Engelse stel Perry en Gail dat voor een droomvakantie naar het Caribische eiland Antigua vliegt. Ze raken betrokken bij de handel en wandel van een Russische miljonair en daarna meegezogen in een machtsstrijd tussen Russische bendes enerzijds en hoge functionarissen binnen de Britse regering en de inlichtingendienst anderzijds. Damian Lewis vertolkt de rol van een lid van de Britse geheime dienst. De opnamen beginnen deze maand in Londen.

'Our Kind of Traitor' is niet de enige thriller van John le Carré die wordt verfilmd. Dit jaar zal ook de verfilming van 'A most wanted man', in een regie van Anton Corbijn, in première gaan.

De loef afsteken (nieuws, 2014)

COLIN DEXTER: 'GEEN ANDERE INSPECTOR MORSE DAN JOHN THAW'

Colin Dexter (l) en John Thaw
De Britse schrijver Colin Dexter, geestelijk vader van Inspector Morse, heeft in zijn testament laten vastleggen dat niemand meer de rol van de speurder mag spelen in een tv-serie. Hij wil daarmee voorkomen dat acteurs gaan 'wedijveren' met hun collega John Thaw die jarenlang in de huid van de politieman uit Oxford kroop. 

,,We willen nooit meer een herhaling van wat John heeft gedaan'', liet de 83-jarige Dexter weten aan The Independent. ,,Veel mensen die betrokken waren met de serie, willen niet dat er iemand opstaat en zegt 'we gaan die goeie ouwe John even de loef afsteken'. Daarop heb ik gezegd dat ik dat nooit zal toestaan.''

Het bestaan van de clausule in Dexters testament werd onthuld in een interview met Radio Times door acteur Shaun Evans. Hij speelt een jonge inspector Morse in 'Endeavour', een spin-off van de populaire Morse-reeks. De producers kregen toestemming van Dexter om de 34-jarige Evans in te huren, omdat hij niet zou lijken op de 'rijpere' Morse die Thaw speelde. ,,Shaun is de laatste persoon die de rol van Morse vertolkt. Punt'', aldus Dexter.

De verwachting is dat de nabestaanden de hand zullen houden aan Dexters wilsbeschikking. Zij behouden de rechten op zijn werk tot zeventig jaar na zijn overlijden.

Colin Dexter schreef dertien romans rond de hoofdinspecteur die regelmatig last had van een ochtendhumeur. Het eerste boek, 'Last Bus to Woodstock', verscheen in 1975. De reeks eindigde bijna een kwart eeuw later met 'The Remorseful Day', waarin Morse overlijdt aan een hartaanval. De tv-serie 'Inspector Morse' werd van 1987 tot 2000 door de Britse televisie uitgezonden. John Thaw overleed in 2002. Thaw, die net als Morse kampte met alcoholproblemen, leed aan slokdarmkanker.

25 maart 2014

Op de rem (nieuws, 2013)

NIEUW REGLEMENT GOUDEN STROP SPEELT UITGEVERS PARTEN


(Door Peter Kuijt)

Het nieuwe reglement van de Gouden Strop heeft ertoe geleid dat uitgevers terughoudend zijn geworden bij het inzenden van thrillers. Sommige uitgevers zijn op de stoel van de jury gaan zitten en maakten vooraf een selectie. Dit blijkt uit een rondgang van De Spanningsblog langs uitgevers die in 2013 boeken instuurden voor de thrillerprijs.

De CPNB, die de organisatie van de Gouden Strop van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) heeft overgenomen, heeft bepaald dat een uitgever voor elke thriller die hij wil laten meedingen naar de prijs 160 euro 'inschrijfgeld' moet betalen. De uitgever van het winnende boek betaalt bovendien 1600 euro. Het reglement is dit jaar ingegaan.

Ilse Karman, uitgever van De Crime Compagnie, heeft dit jaar zes thrillers ingezonden, twee minder dan vorig jaar. 'In overleg met de auteurs' heeft ze vier titels niet opgegeven. ,,Het ging hierbij om chicklitachtige thrillers. Gezien de winnaars van voorgaande jaren, heeft dat weinig zin.'' Nico Joosting Bunk van uitgeverij ArtNik meldt dat de nieuwe spelregels 'tot de nodige discussies' heeft geleid. Besloten is één titel te laten deelnemen: 'Aan lager wal' van Marcel Verreck. Ook uitgeverij De Leeskamer heeft 'na lang dubben' besloten slechts één titel in te sturen: 'Een afgesloten huis' van M.P.O. Books.

Bij uitgeverij Vrijdag in Antwerpen was het aangepaste reglement eveneens voer voor overpeinzingen. ,,Maar we hebben gemeend dat een mogelijke nominatie meer waard is dan het gevraagde bedrag'', aldus Toon van Mierlo. Uitgeverij Manteau, die vorig jaar met veertien stuks nog de meeste thrillers instuurde, trapt dit jaar flink op de rem. ,,Wij hebben een vijftal boeken ingezonden voor deze prijs, inderdaad wel een stuk minder dan het jaar daarvoor,'' weet Janine Hoogendoorn. ,,Helaas willen wij liever niet de titels geven van de ingezonden boeken, omdat we daar eventueel auteurs mee voor het hoofd stoten.''

Uitgeverij Houtekiet laat weten: ,,Niet zozeer de prijs had invloed op het aantal inzendingen, eerder de gewijzigde data voor titels die mogen meedingen. Nu was de afsluiting voor de periode 1 maart en niet meer 31 maart.''

,,Om geen enkele auteur te benadelen, sturen we dit jaar alle thrillers in'', meldt Larry Iburg van uitgeverij Ellessy. ,,Maar als we in de toekomst moeten bezuinigen nemen we wel in overweging om niet alle titels te laten meedoen.'''

Uitgeverij De Arbeiderspers heeft dit jaar geen thrillers in het fonds die in aanmerking komen voor de prijs. ,,Daarom zijn we nog niet in aanraking gekomen met de nieuwe spelregels'', stelt Angela Wind. ,,Maar we zullen zeker selectiever insturen als er een deelnamebedrag in rekening wordt gebracht, dat wel.''

De grote uitgevers hebben, zoals verwacht, weinig moeite met de nieuwe bepalingen. Anthos, A.W. Bruna en Q stuurden 'zonder enige terughoudendheid' thrillers in. Maar ook Xander Uitgevers, die met één titel in de race is,  geeft aan dat het nieuwe reglement geen invloed heeft gehad. Hetzelfde geldt voor Cargo, maar woordvoerster Nanda Brouwer voegt er aan toe: ,,We vinden het voor de promotie van het genre niet verstandig.''

De Spanningsblog maakt vrijdagochtend 28 maart de longlist van maximaal twaalf titels bekend. Er zijn volgens de CPNB 89 titels ingezonden, fors minder dan de 106 thrillers van 2013. De CPNB weigert de groslijst te 'communiceren'. Op basis van de opgaven van de uitgevers doen in ieder geval de volgende spannende boeken mee in de race om de Gouden Strop 2014:

UITGEVERIJ DE CRIME COMPAGNIE
1. Peter van Beek – Drift
2. Marelle Boersma – Ik volg je
3. Linda Jansma – Schuilplaats
4. Ad van de Lisdonk – Het Amazoneverbond
5. Tupla M. - Val
6. Liselotte Stavorinus – Het reservaat

ANTHOS
7. René Appel - De advocaat
8. Escober – Overkill
9. Suzanne Hazenberg - Thriller
10. Joost Heyink - De psycholoog
11. Saskia Noort – Debet
12. Esther Verhoef - De kraamhulp
13. Simone van der Vlugt - Morgen ben ik weer thuis

DE FONTEIN
14. Peter Römer - Bedrog

ARTNIK
15. Marcel Verreck – Aan lager wal

DE LEESKAMER
16. M.P.O. Books – Een afgesloten huis

A.W. BRUNA
17. Daniëlle Hermans - Stille getuigen
18. Carla de Jong - De ingreep
19. Carina van Leeuwen - Vuurproef
20. Suzanne Vermeer - Route du soleil
21. Suzanne Vermeer - Winterberg

VRIJDAG
22. Max Adriaans – Tamtam
23. Dimitri Casteleyn – De verjaardag
24. De Paepe & Depuydt – Swartwater

XANDER
25. Monique Koemans – 2013

HOUTEKIET
26. Tine Bergen - Koekoeksjong
27. Bogaerts - Helium
28. Guido Eekhout – Witse; De Nederlandse connectie
29. Piet Teigeler – Gevaarlijk volk

Q
30. Ellen den Hollander - Noodtoestand
31. Katja Schoondergang - Tarantobloed
32. Hilde Vandermeeren - Als alles duister wordt

ELLESSY
33. Rob van Doorn - Haarlem centraal
34. Martin Koomen - Moord in de Walburcht
35. Ingrid Mulder - Broederdienst
36. Gerard Nanne - Lonely Boy
37. Alexander Sascha Oppenberg - Benauwd
38. Jacob Vis - De zwarte duivel
39. Peter de Zwaan - De loverman

CARGO
40. Roel Janssen - Fout goud
40. Heleen van der Kemp - Onschendbaar
41. Donald Nolet - Versleuteld
42. Tomas Ross - De nachtwaker
43. Tomas Ross - De tweede november
44. Anita Terpstra - Overmand

MANTEAU
Deze uitgeverij zond vijf titels in, maar wil niet aangeven welke.

24 maart 2014

Gesignaleerd 305 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

DE WAAL & BAANTJER - EEN TIEN MET EEN GRIFFEL

Bij Lebowski Publishers verschijnt donderdag 27 maart 'Een tien met een griffel', deel tien in de serie politieromans van het duo De Waal & Baantjer.

Rechercheur Van Opperdoes en zijn jongere collega Jacob staan voor een raadsel als een bewaarder 's nachts dood wordt aangetroffen in het Vondelpark. In eerste instantie lijkt het er namelijk op dat hij onwel is geworden tijdens het joggen, maar er zijn te veel vraagtekens. Als blijkt dat hij veel vijanden had, zowel privé als op zijn werk, moeten de twee rechercheurs alle zeilen bijzetten. Niet alleen om te bewijzen dat de bewaarder daadwerkelijk vermoord is, maar vooral om de dader te ontmaskeren.

Lebowski pakt uit met de uitgave van deze jubileumeditie. Donderdag 27 maart wordt het boek gepresenteerd in boekhandel Van der Plas aan het Buikslotermeerplein in Amsterdam. Twee dagen later maakt Simon de Waal zich op voor een signeersessie in De Zilveren Toren (Stationsplein 51, Amsterdam).

Appie Baantjer overleed op 29 augustus 2010 op 86-jarige leeftijd, kort voor het uitkomen van het derde deel in de serie, 'Een dief in de nacht'. In een nawoord in 'Een tien met een griffel' gaat De Waal uitgebreid in op zijn samenwerking met zijn vriend en collega. De serie ontstond nadat Baantjers vrouw Marretje, met wie hij vijftig jaar getrouwd was, in april 2007 overleed. De Waal: ,,Vanaf dat moment had Appie geen zin meer in schrijven. Zijn verdriet over Marretje was te groot. De Cock, zijn grote held ging met pensioen.''

Het was later dat jaar, in een talkshow van Theodor Holman, waar beide schrijver te gast waren, dat het plan weer opdook om 'samen iets te gaan doen'. Wekelijks zaten de twee in het huis van Baantjer in Medemblik verhaallijnen uit te denken. Ze schreven om en om: Baantjer begon met hoofdstuk 1, waarna De Waal in daaropvolgende hoofdstuk het verhaal oppikte. ,,Appie Baantjer had er weer plezier in'', aldus zijn kompaan. ,,Het schrijven deed hem goed, hij keek uit naar onze vrijdagen. We hadden geen idee wat het zou worden, hoe het zou gaan, maar de lol was onbetaalbaar.''

De Waal & Baantjer - Een tien met een griffel. Uitgeverij Lebowski, 170 pag., € 9,95. ISBN: 978 90 488 1922 5.

Gesignaleerd 304 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

LOES DEN HOLLANDER - SCHIJNVERTOON


Bij uitgeverij Karakter is verschenen 'Schijnvertoon', de nieuwe thriller van veelschrijver Loes den Hollander.

Een aanrijding... Een misverstand... Een moord... Dat gebeurt, en daar zijn altijd mensen bij betrokken, soms onschuldig, soms medeverantwoordelijk.

Vaak schuldig.

Schuld hebben betekent de kans lopen om gestraft te worden, tenzij je het slim hebt aangepakt.

En... mits iemand niet net iets slimmer is dan jij.

Van de boeken van Loes den Hollander zijn inmiddels bijna één miljoen exemplaren verkocht. Den Hollander, die in 2006 debuteerde met 'Vrijdag', heeft meer dan twintig boeken gepubliceerd.

Loes den Hollander - Schijnvertoon. Uitgeverij Karakter, 352 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 452 0625 7

21 maart 2014

Get togethers en meet-and-greets (nieuws, 2014)

AUTEURS OP PLAATS DELICT, TESS GERRITSEN OP TOUR


Tess Gerritsen (foto: Kelly Campbell)
De eerste contouren van Juni - Maand van het Spannende Boek 2014 worden zichtbaar. De auteur van het geschenkboekje 'Incendio', de Amerikaanse successchrijfster Tess Gerritsen, is een week lang in Nederland. En tientallen Nederlandse thrillerauteurs manifesteren zich op hun eigen 'plaats delict'.

De actiemaand met als thema 'Terreur in thrillers' wordt officieel geopend op donderdag 29 mei. Tijdens de Avond van het Spannende Boek in het Amsterdamse Pakhuis De Zwijger worden onder andere de winnaars bekendgemaakt van de Gouden Strop en de Schaduwprijs. Verder buigt De Literaire Rechtbank zich over een misdadig boek en verkast - naar verluidt - de Literaire Thriller Salon van Annet de Jong en Carla de Jong voor die ene avond naar het pakhuis. De kaartverkoop voor de Avond van het Spannende Boek start op vrijdag 2 mei. Het volledige programma wordt begin mei bekendgemaakt.

Het evenement Plaats Delict wordt gehouden in het eerste weekend van Juni - Maand van het Spannende Boek. Tijdens dit weekend worden er door boekhandels, bibliotheken, auteurs en thrillerfans onder andere signeersessies, lezingen, meet-and-greets en wandelingen georganiseerd bij de favoriete boekhandel of bibliotheek van de thrillerauteur.

Een kort overzicht van de evenementen die inmiddels bekend zijn:
- 31 mei (13.30-16.00): Marelle Boersma ontvangt in de bibliotheek van Den Bosch en houdt een korte lezing over haar nieuwe thriller 'Nobody'. Vervolgens is er een wandeling langs plekken in de stad die een rol spelen in het boek.
- 31 mei: John Brosens verwelkomt zijn fans in de Marten Toonderzaal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam met 'een lezing, ludieke actie en meet-and-greet'.
- 31 mei: Pim Faber organiseert een interactieve, online thriller-WK-quiz op www.pimfaber.nl. Met medewerking van Tomas Ross, Eppo van Nispen, Jaap Jongbloed, Corine Hartman, Johnnie Rep, Kim Moelands en Sander Verheijen. Prijs: drie door ex-international Rep en Faber gesigneerde exemplaren van 'De val van '74'.
- Corine Hartman en Tomas Ross doen een duo-optreden in boekhandel Paagman in Den Haag. De datum is nog niet bekend.
- 31 mei: Linda Jansma en Melissa Skaye doen een duo-optreden in de Readshop in Almere Haven.
- Roel Janssen vertelt in het Allard Pierson Museum (de voormalige Nederlandsche Bank) over zijn boek 'Fout Goud'. Datum volgt.
- Sybren Kalkman organiseert in de bibliotheek Kennemerland 'een spannende activiteit naar aanleiding van een nieuw verhaal dat deels speelt in de bieb'. Datum volgt.
- 31 mei: Els Kerkhoven heeft signeersessies in boekhandel Manschot in Nieuwegein en boekhandel Logica in IJsselstein.
- 31 mei en 1 juni: Gerard Nanne verzorgt een lezing en singer-songwriter Mary Lou treedt op. Zij schreef onder meer een lied geïnspireerd op Nannes boek 'Lonely Boy'. Locatie nog onbekend.
- 31 mei en 1 juni: Almar Otten leidt een 'moordwandeling' door het middeleeuwse centrum van Deventer. Op plekken die in Ottens boeken voorkomen, leest hij passages voor. Onderweg kan de dorst worden gelest in Bierencafé De Heks.
- 1 juni: In Nijmegen is de presentatie van een bundel met smokkelverhalen, geschreven door acht Nederlandse en acht Duitse auteurs. Aanwezig zijn onder anderen Jac. Toes, Elvin Post, Michael Berg, Nina George en Thomas Hoeps.
- Thrillerschrijfster Ella Marjon verzorgt in de bibliotheek van Veenendaal 'een get together' tussen schrijvers en lezers van thrillers. Datum volgt.
- 1 juni: Wendela de Vos en Atie Vogelenzang, oftewel Tupla M., leiden in de bibliotheek van Amstelveen een quiz over Nederlandse thrillers (volwassenen en young adult). Ook auteur Martine Kamphuis is van de partij. Later is er in boekhandel Venstra een meet-and-greet met Tupla M.
- Herman Vemde ontplooit in de Read Shop in Best 'een speciale actie' rond zijn eigen boeken. Datum volgt.

De volgende auteurs hebben ook hun medewerking toegezegd aan Plaats Delict, maar wat zij precies gaan doen en waar is nog niet bekend: Milou van der Will, Simone van der Vlugt, Jacob Vis, Hilde Vandermeeren, Esther Verhoef, Lex Passchier, Victoria Farkas, Daniëlle Hermans & Ed van Eeden, Ellen den Hollander, Loes den Hollander, Theo en Marianne Hoogstraten, Carla de Jong en Escober.

Tijdens de Maand van het Spannende Boek kunnen leden van de bibliotheek meedoen aan het Moordspel: een online wedstrijd waarbij een klassieke whodunit in delen gepubliceerd wordt. In de tussentijd krijgen ze aanwijzingen die moeten leiden naar de oplossing van de moord. Het Moordspel is ontwikkeld door Bibliotheekservice Fryslân en de Friese bibliotheken en de afgelopen twee jaar met succes ingezet. Dit jaar werkt de CPNB nauw met hen samen om ervoor te zorgen dat het spel beschikbaar komt voor alle bibliotheken.

Gesignaleerd 303 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

TOM CAIN - DICTATOR

Bij uitgeverij The House of Books verschijnt 'Dictator', de derde thriller van de Amerikaanse journalist Tom Cain.

Een van de grootste dictators die Afrika ooit gekend heeft, zaait armoede en hongersnood in zijn land. Henderson Gushungo bedient zichzelf en zijn naasten rijkelijk van de inkomsten die natuurlijke bronnen van het land hem brengen.

Voormalig huurmoordenaar Samuel Carver valt de dubieuze eer ten beurt de strijd met het regime aan te gaan. Kan hij zijn opdrachtgevers vertrouwen?

Tom Cain is het pseudoniem van een journalist met vijfentwintig jaar ervaring. Hij woonde en werkte in Moskou, Washington DC en Havana. Cain publiceerde een tiental boeken, schreef filmscenario’s en werd vertaald in twintig talen. Eerder verschenen van hem 'De Accident Man' en 'De overlever'. 

Tom Cain - Dictator. Uitgeverij The House of Books, 384 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 4434 213 0.

Gesignaleerd 302 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

DAVID ELLIS - DE VERKEERDE MAN

Bij uitgeverij The House of Books is verschenen 'De verkeerde man', een nieuw deel in de reeks over advocaat Jason Kolarich van de Amerikaanse schrijver David Ellis.

Jason Kolarich neemt de schrijnende zaak aan van een dakloze veteraan die in Irak vocht. De man wordt aangeklaagd wegens moord. Omdat hij lijdt aan post-traumatische stress kan hij zich het moment van de moord niet herinneren. Jason probeert hem ontoerekeningsvatbaar te laten verklaren.

Als de advocaat verder graaft in de toedracht van de moord, komt hij erachter dat zijn cliënt waarschijnlijk onschuldig is, maar dat de vermoorde vrouw over informatie beschikte die haar ze met haar leven moest bekopen.

David Ellis debuteerde met 'De voyeur', waarvoor hij een Edgar Award won. Zijn eerste thriller met Jason Kolarich in de hoofdrol, 'De verborgen man', oogstte veel waardering. Ellis woont in Springfield.

David Ellis - De verkeerde man. Uitgeverij The House of Books, 352 pag., € 19,95. ISBN:  978 90 4434 215 4. 

20 maart 2014

Gesignaleerd 301 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

PAULA DALY  - ONTAARD

Bij uitgeverij De Fontein is verschenen 'Ontaard', het thrillerdebuut van de Britse schrijfster Paula Daly, volgens de uitgever een verhaal in de stijl van Sophia Hannah en S.J. Watson.

Lisa's wereld stort in als Lucinda, de 13-jarige dochter van haar beste vriendin Kate, vermist raakt. Zij was immers vergeten dat het meisje zou komen logeren. Hoewel Kate volhoudt dat dit niet haar schuld is, weet Lisa beter. 

Als Lucinda maar niet gevonden wordt, dreigt Lisa's familie onder de druk te bezwijken. Haar kinderen komen op school in de problemen en ze ontdekt dat haar man Joe liegt over waar hij is. 

Om haar gezin te redden ziet Lisa maar één uitweg: zelf Lucinda vinden. Maar die zoektocht brengt geheimen aan het licht die elk gezin zouden vernietigen. Uiteindelijk draait alles om de vraag: hoe ver ga je als moeder om je gezin te redden? 

Paula Daly - Ontaard. Uitgeverij De Fontein, 270 pag., € 18,99. ISBN: 978 90 3251 403 7.

Trauma's en ontwikkeling (nieuws, 2014)

DE POOLSE KRIMI IS BOOMING

Marek Krajewski
Terwijl Polen een van de lagere misdaadcijfers in de Europese Unie heeft, lijkt het land vandaag de dag een obsessie te koesteren voor moord en doodslag. Op papier dan.

In 2003 werden in Polen slechts vier thrillers uitgegeven. Tien jaar later is dat aantal explosief gegroeid naar 112. De New York Times tekende dat gegeven op uit de mond van misdaadauteur Irek Grin, voorzitter van het International Festival of Crime Fiction in Wroclaw. In het afgelopen decennium is de thriller van eigen bodem een van de populairste genres geworden in Polen. En dat op een terrein dat gedomineerd wordt door Britse, Amerikaanse en Scandinavische thrillerauteurs.

Wat de Poolse misdaadroman onderscheidt van de rest, is het landschap. Veel van de succesvolle thrillers in het land gebruiken de rijke en tumultueuze geschiedenis van Polen in de twintigste eeuw als kapstok. Een voorbeeld is de serie historische thrillers rond inspecteur Eberhard Mock van Marek Krajewski. Momenteel werkt hij aan een thriller die zich afspeelt in de stad Wroclaw in 1956. De dichter Marcin Wronski heeft veel van zijn atmosferische thrillers gesitueerd in het vooroorlogse Lublin. Het echtpaar Malgorzata Fugiel-Kuzminska en Michal Kuzminski plaatste zijn thriller 'Sekret Kroke' in Krakow in het interbellum. ,,Wij schrijven over hoe we moeten omgaan met het verleden, onze trauma's en onze ontwikkeling'', aldus Kuzminski.

Hoewel misdaadromans ook graag gelezen werden toen Polen nog communistisch was, ging het pas de laatste tien jaar voorspoedig met het genre. ,,De jaren negentig waren een periode van verandering. We wisten niet wat ons  te wachten stond'', stelt de literaire recensent Wojciech Orlinski in de New York Times. ,,Pas toen we ons meer zekerder begonnen te voelen over ons alledaagse leven en er een middenklasse opkwam, namen mensen ook meer de tijd om ter ontspanning te lezen.''

Uitgevers in Polen maken doorgaans geen melding van oplagen over verkoopcijfers. Volgens Beata Stasinka, hoofdredacteur van WAB Publishers, worden elk jaar echter meer thrillertitels op de markt gebracht. Van elk boek van Krajewski dat bij WAB verschijnt, worden meer dan vijftigduizend exemplaren verkocht, voegde ze eraan toe. Buiten Polen neemt ook de populariteit van de daar geproduceerde misdaadromans toe. De tweede thriller van de schrijver Zygmunt Miloszewski, die ingaat op het antisemitisme  in Polen, is bijvoorbeeld in diverse talen vertaald en goed ontvangen in landen als Frankrijk en de Verenigde Staten.

,,Een simpele whodunit voldoet tegenwoordig niet meer'', aldus Miloszewski. ,,Wat lezers in het Westen tegenwoordig aanspreekt in thrillers, is dat ze ook meer te weten komen over de samenleving. Wat we zijn, waar we in geloven, waar we over dromen en wat de problemen en kwesties zijn in onze maatschappij. Dat te ontdekken in onze thrillers is nog het grootste mysterie.''

19 maart 2014

Wordt verwacht 372 (nieuws, 2014)

VLAAMSE BEFKONING ZET VOET AAN WAL IN THRILLERLAND


Herman Brusselmans, de auteur die zichzelf afficheert als 'De befkoning van België' dan wel 'De mooie jonge oppergod van de Vlaamse letteren', gaat het thrillergenre verkennen. Dat meldt zijn uitgeverij Prometheus. In september 2014 verschijnt Brusselmans' eerste literaire thriller 'Zeik'. De titel verwijst naar de held van het verhaal, inspecteur Zeik.

De moordbrigade van Gent loste in het begin van de jaren zestig procentueel bezien de meeste moorden van heel West-Europa op, was de eerste brigade ter wereld die over een allochtoonse inspecteur beschikte, en de chef van de brigade - commissaris Übertrut - had maar één arm.  Samen met z'n team, bestaande uit de inspecteurs Zeik, El Bazazz, Compas en Broekgat, probeert hij de Gentse regio vrij te houden van vuige moordenaars.

Zullen ze ook in hun opzet slagen als een onbekende misdadiger opduikt die meisjes wurgt en symbolisch bedoelde getallen aanbrengt op hun naakte rug? De tijd dringt, de stress wordt erger, de helse spanning is te snijden. Totdat inspecteur Zeik een gouden ingeving krijgt.

'Zeik' is volgens de uitgeverij 'een schitterend opgebouwde misdaadroman in het spoor van Agatha Christie, Georges Simenon en andere grootheden op het gebied van goed geconstrueerde whodunits die de lezer uren op het randje van zijn stoel nagelen'. Prometheus is ervan overtuigd dat Brusselmans in dit genre kan uitgroeien tot een grootmeester. Derhalve is de tweede 'Zeik'-roman in voorbereiding, getiteld 'De moord op de poetsvrouw van Hugo Claus'.

Herman Brusselmans (1957) publiceerde meer dan zestig romans. De Vlaamse auteur is een regelmatig terugkerende gast in 'De Wereld Draait Door'. Hij heeft al beloofd in september bij Matthijs van Nieuwkerk aan te schuiven om over 'Zeik' superlatieven te ventileren.

Klassieke pulpfictie (nieuws, 2014)

HERONTDEKTE CHRICHTON-THRILLERS IN NEDERLANDSE VERTALING

Zoals De Spanningsblog al eerder meldde, is de serie thrillers die Michael Crichton (1942-2008) onder het pseudoniem John Lange heeft geschreven, onlangs opnieuw uitgebracht. Deze zomer worden de eerste twee titels in Nederlandse vertaling uitgegeven.

Crichton, die wereldberoemd werd met boeken als 'Congo' en 'Jurassic Park', schreef de John Lange-thrillers tijdens zijn studie medicijnen, om zijn studiekosten te betalen. De boeken zijn geschreven tussen 1966 en 1972, toen Crichton nog geneeskunde studeerde aan de Harvard Medical School. 

De Amerikaanse uitgeverij Hard Case Crime is sinds eind 2013 bezig om acht vroege thrillers van Crichton op de markt te brengen, in eerste instantie nog steeds onder de naam John Lange. De boeken die in het Nederlands worden vertaald, zullen Crichtons eigen naam dragen. Vlak voor zijn overlijden gaf Crichton hiervoor toestemming. Enkele titels heeft hij zelfs nog opnieuw geredigeerd en van extra hoofdstukken voorzien.

,,Het zijn stuk voor stuk geweldige boeken, en het zijn de eerste stappen van Crichton in de genres waarmee hij later wereldberoemd zou worden'', stelt uitgever Tom Harmsen van Luitingh-Sijthoff. ,,Eén verhaal gaat over de sinistere gevolgen van biotechnologie (op een geheim vakantie-eiland), een ander over een archeologieprofessor op zoek naar een verdwenen tombe in Egypte – jaren voordat Indiana Jones op het toneel verscheen. Er zit een race-tegen-de-klok politieke thriller bij (geschreven lang voor de serie '24'), plus een overval op een luxehotel met behulp van een computer, een verhaal over een persoonsverwisseling waarin een onschuldige man tegenover een groep huurmoordenaars komt te staan en nog veel meer. Alle boeken krijgen omslagen die verwijzen naar de klassieke pulpfictie uit de jaren zestig.''

De eerste twee titels die op 25 juni 2014 worden uitgegeven, zijn 'Zero Cool' en 'Dodelijke afdaling'. De thrillers kosten tien euro.

18 maart 2014

Vol met raadsels (nieuws, 2014)

NIEUWE SCHRIJVERSPRIJS VOOR ROOS BOUM

Schrijfster Roos Boum heeft met haar thriller 'Dode mannen moorden niet' de Nieuwe SchrijversPrijs 2013-2014 gewonnen. De prijs is een initiatief van uitgeverij Free Musketeers. Boum krijgt een bedrag van tweeduizend euro en een masterclass schrijven onder leiding van Yvonne Kroonenberg.

De schrijfster bestempelt haar boek als een 'thrillerachtige whodunit' over geheimzinnige moorden op familieleden en/of bekenden van de hoofdpersonen. Volgens de jury zit de thriller 'met een sterk plot en dito einde' vol met raadsels die doen denken aan de boeken van Dan Brown. Het boek was eerder overigens door vijf uitgevers afgewezen. 

Roos Boum is geboren in 1963. Ze was tot 2000 trainer in de paardensport en consulente bij een woningbouwvereniging. Vervolgens emigreerde ze naar Zuid-Frankrijk om 'back to basics' te gaan. ,,Ik leef in alle rust op een boerderijtje samen met mijn soulmaatje en zo'n 21 dieren'', aldus Boum op haar website.

Vanaf 2006 werkt ze in Frankrijk aan haar boeken. Daarnaast was ze onder andere redacteur voor het tijdschrift 'Pure Thrillers'. Vorig jaar won ze met haar korte verhaal 'De zee heeft geen nooduitgang' de eerste prijs in de verhalenwedstrijd van Prozaschrijven. nl.



17 maart 2014

Potje schelden (column, 2014)

ONGESCHREVEN WETTEN

(Door Peter de Zwaan)

Ja hoor, ik was er al bang voor, ik schreef weer eens over iets waar ik niet over hoor te schrijven; zie column 'De reddende hacker'.

Omdat er regels zijn, ongeschreven wetten die iedereen kent. Behalve ik.

Je schrijft niet over wat je als uitgever verdient, dat is een ongeschreven regel. Twee uitgevers hebben me dat op vrij duidelijke wijze kort na het verschijnen van de column laten weten en gisteren kwam de derde.

Mijn argument dat ‘ongeschreven’ wel heel bizar is als je met schrijvers te maken hebt, maakte geen indruk. Je deed het gewoon niet, en bovendien: er klopte geen barst van.

Niet één uitgever in de hele wereld houdt 11 euro over aan een boek van 14,99 euro.

Bestaat niet. Kan niet. Onzin. Uit de duim gezogen.

Ik had het geschreven om collega’s te kakken te zetten, want die krijgen nu hun schrijvers aan de lijn: ‘Verdien jij zoveel aan een boek waar ik een jaar mee bezig ben geweest, terwijl ik tien procent krijg van het nettobedrag waar dan ook nog belasting af moet?’

Ruzies. Geloof ik. En die uitgevers maar de blaren op hun tongetje kletsen om uit te leggen dat ze kosten hebben: een redacteur, een corrector, een persklaarmaker, een postjongen (m/v), een dame (m/v) voor de koffie en de schnaps voor als er gasten zijn. En hoeveel dacht ik dat ze moeten betalen voor al die beurzen in binnen- en buitenland?

Elf euro van de 15, laat ze niet lachen.

Of ik wel eens heb gehoord van een voorschot. Dat natuurlijk nooit een keer wordt terugverdiend, uitgevers zijn filantropen en of ik daar aan wil denken voor ik weer zo’n raar stukje ga schrijven.

Alsof ik ooit heb beweerd dat ik een uurloon aan mezelf betaal groter dan 0 euro en dat de koffie wordt gezet door iemand anders dan mijn vrouw of mezelf.

In de serie ‘uitgever worden’ heb ik al eens geschreven dat luiheid betaald moet worden. Geen zin zelf een etiket te tikken? Betalen. Geen trek om elke dag naar een postagentschap te wandelen? Dokken.

Maar je hóéft niet lui te zijn. Je hoeft niet naar een beurs en dan ’s avonds na het voldoen van een fikse drankrekening naar een te duur hotel. Je kunt mailen. Daar hebben we internet voor. Je kunt bellen. Daar hebben we KPN voor. Je kunt zelfs skypen, kun je je collega nog zien ook.

Je kunt een heleboel zonder dat je overhead met de week toeneemt. Het is niet zo leuk als lekker lullen in een volle, te rumoerige hal, maar het kan wel.

En dan hou je 11 euro over van dat boek van 15. Het zou meer kunnen zijn als er geen bedrijf was dat PostNL heet en dat uit puur medelijden met zichzelf, de trouwe toeleveranciers beloont met twee portoverhogingen per jaar. Als PostNL zich een beetje gedroeg, zou de winst van een boek van 15 euro hoger zijn dan 11.

Zo, collega’s, ga nu maar weer een potje op me zitten schelden. Het helpt niet, maar het lucht jullie enorm op.

(deze column is ook te lezen op www.peterdezwaan.nl)

Peter de Zwaan (1944, Meppel) heeft tientallen publicaties op zijn naam staan, misdaadromans en jeugdboeken. Voor acht van zijn thrillers werd hij genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Met 'Het Alibibureau' won hij in 2000 die prijs. Vorig najaar verscheen zijn nieuwe thriller 'De Loverman' bij zijn eigen uitgeverij Zwarte Zwaan. Onlangs publiceerde uitgeverij Conserve 'In mijn hoofd', een roman over alzheimer.



Wordt verwacht 371 (nieuws, 2014)

OOG VOOR CIJFERS

'Voor de fans van 'Homeland'', meldt uitgeverij Karakter bij de aankondiging van 'Ondergronds' van de Amerikaanse scenarioschrijver Drew Chapman. De uitgever belooft de lezer een dollemansrit van de beurs op Wall Street, via de casino's in Las Vegas naar de achterbuurten in kleine, Chinese dorpjes. De filmrechten zijn reeds verkocht.

Tussen de beurscijfers die continu omhoogschieten en dan weer zakken, blijkt een angstwekkende waarheid besloten te zitten. Amerika ligt onder vuur. De regering, de economie, de hele Amerikaanse samenleving is het doelwit van een meedogenloze vijand. Alleen, niemand weet. Behalve één man...

Garrett Reilly heeft oog voor cijfers. Hij ziet patronen en reeksen die niemand anders ziet, en dankzij die gave is zijn ster rijzende op Wall Street. Maar als hij in de gaten krijgt dat er 200 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties te koop wordt aangeboden tegen belachelijke prijzen, maakt zijn talent hem de meest gezochte man ter wereld.

Het Amerikaanse leger wil Garrett inlijven vanwege zijn bijzondere kwaliteiten. Zij hebben iemand nodig die hen leidt in een onzichtbare oorlog, die wordt gestreden op het ingewikkelde slagveld van de cybernetica en waar economisch, psychologisch, maar ook fysiek geweld niet wordt geschuwd. Het leger verzamelt een team van whizzkids en wonderkinderen om hem heen om te helpen.

Garrett en zijn team ontdekken dat China achter de aanvallen zit en de oorlogsdreiging stijgt al snel naar een kritiek punt. Maar om de aanval tegen te kunnen houden, is het essentieel om erachter te komen wat het doel ervan precies is. als Garrett en zijn team daarin worden gedwarsboomd, gaan ze ondergronds. De politie, de geheime dienst en een potentiële terroristencel proberen hen op te sporen en uit te schakelen.

Scenarioschrijver Chapman schreef onder ander mee aan de film 'Pocahontas' en het eerste deel van 'Iron Man'. Hij schreef en regisseerde zelf de arthousefilm 'Standoff' en bedenkt momenteel tv-series voor onder meer ABC en Sony. Chapman is getrouwd, heeft twee kinderen en woont afwisselend in Los Angeles en Seattle. 'Ondergronds' ligt vanaf juni 2014 in de winkel.

Andere nieuwe titels:

Brad Thor - 'Geheime orde' (juli 2014). De Federal Bank hoeft geen verantwoording af te leggen aan het Amerikaanse volk. Ze heeft een ongekende macht. Maar als de controle over de organisatie verloren gaat, dreigt de toekomst van het land in gevaar te komen. De vijf kandidaten die een kans maken om de Federal Bank te gaan besturen, blijken opeens spoorloos verdwenen te zijn. Daarom wordt geheim agent Scot Harvath naar Washington geroepen om de meest gevaarlijke jacht op Amerikaanse grond ooit te leiden.
Blake Crouch - 'Verlaten' (augustus 2014). Derde en afsluitende deel van de Wayward Pines-serie. In het stadje Wayward Pines wordt mensen verteld met wie ze moeten trouwen en waar ze komen te werken. Hun kinderen wordt geleerd dat David Pilcher, de schepper van het stadje, god is. Ethan Burke ontdekt het geheim achter het onder stroom staand hek dat het beschermtvtegen de boze buitenwereld erachter. Een geheim waardoor de gehele bevolking is overgeleverd aan een megalomane gek.



16 maart 2014

Gesignaleerd 300 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

DAVID HEWSON - DE KILLING 3

Bij uitgeverij Boekerij is verschenen het derde deel uit de serie 'De Killing', geschreven door David Hewson.

'Vicekriminalkommissær' Sarah Lund krijgt een tip: een moord in de haven van Kopenhagen zou verband houden met een geplande aanslag op de premier. De moord op het terrein levert ongewenste aandacht op voor het machtige Zeeland-concern.

Door de ontvoering van de negenjarige dochter van de eigenaar, miljardair Robert Zeuthen, krijgt het onderzoek een andere dimensie, ook vanwege een link met de moord op een jong meisje in Jutland, enkele jaren geleden.

De premier zit midden in een verkiezingscampagne, die alleen maar moeilijker wordt door de financiële crisis. Hij heeft steun van de firma Zeeland nodige en oefent druk uit. Maar Sarah Lund heeft geen boodschap aan politieke spelletjes.

David Hewson was journalist en werkte voor The Sunday Times, The Times en The Independent. Hij heeft inmiddels een tiental thrillers op zijn naam staan, waaronder de reeks met Nic Costa in de hoofdrol, die zich afspeelt in Rome. Samen met de Deense scenarioschrijver Søren Sveistrup werkte Hewson aan dit boek, dat gebaseerd is op de tv-serie. Voorafgaand en tijdens het schrijven heeft Hewson veel tijd in Kopenhagen doorgebracht.

David Hewson - De Killing 3. Vertaling: Herman van der Ploeg. Uitgeverij Boekerij, 400 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 225 6815 6.

Gesignaleerd 299 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

ALISON GAYLIN - EN ZE WAS

Bij uitgeverij Boekerij is verschenen 'en ze was', een nieuwe thriller van de Amerikaanse schrijfster Alison Gaylin.

Brenna Spector heeft een zeldzame neurologische afwijking waardoor ze geen enkele detail van haar leven kan vergeten: beelden, geluiden, smaken, geuren. Het begon in haar kindertijd, toen haar oudere zus in een vreemde auto stapte en nooit meer werd teruggezien, en het is van onschatbare waarde bij haar speurwerk naar vermiste personen.

Maar het heeft niet geholpen bij de zoektocht naar haar zus - en evenmin bij de vermissing van de zesjarige Iris Neff, spoorloos na een barbecue in een rustig forensendorp. Als elf jaar later weer een inwoonster verdwijnt, ontdekt Brenna verbanden tussen deze vermiste vrouw, het verdwenen meisje... en haarzelf.

Alison Gaylin was jarenlang journalist en schreef over een breed scala aan onderwerpen. Ze had banen die varieerden van performance art criticus tot tabloidverslaggeefster. Haar eerste boek 'Hide Your Eyes' uit 2005 werd genomineerd voor een Edgar Award voor Best First Novel. Met 'en ze was' won ze de Shamus Award.

Alison Gaylin - en ze was. Vertaling: Martin Jansen in de Wal. Uitgeverij Boekerij, 336 pag., € 15,00. ISBN 978 90 2256 644 2.

14 maart 2014

Wordt verwacht 370 (nieuws, 2014)

CHARLES DEN TEX DOET EEN 'NICCI FRENCH'

Thrillerauteur Charles den Tex en zijn vrouw, romanschrijfster Anneloes Timmerije, zijn sinds jaar en dag samen. Maar nu pas hebben ze de tijd gevonden om samen een boek te maken. Deze Haagse 'Nicci French' schreef geen thriller pur sang, maar de roman 'Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd', die in september 2014 bij uitgeverij De Geus verschijnt, herbergt meer dan voldoende spannende elementen.

De roman van Den Tex en Timmerije is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en ontstond na intensief onderzoek van programmamaker Andre Eilander. Hij stuitte in Australië op de geschiedenis van Guus en Lienke Hagers.

Lienke en Guus Hagers hebben in elkaar de liefde van hun leven gevonden. In Nederlands-Indië zijn ze gelukkig tot ook daar de Tweede Wereldoorlog doordringt. Hij is een van de beste gevechtsvliegers van de Indische luchtmacht en wordt voor een korte missie naar Australië gestuurd. Voor hij terug kan, valt Japan Indië binnen en wordt Lienke gevangengenomen.

Drie jaar lang vecht de vliegenier om te kunnen terugkeren naar Java, naar zijn vrouw. Alles wat hij doet, doet hij voor Lienke. Tot zijn eigen verbijstering raakt hij daardoor verstrikt in een vuil politiek spel. Na de oorlog worden de twee op miraculeuze wijze herenigd. Het geluk lijkt na alle beproevingen alsnog voor hen weggelegd, maar Guus' geheime oorlogservaringen staan tussen hen in.

Met de verre landen waar het verhaal Lienke en Guus zich afspeelt, heeft zowel Anneloes Timmerije als Charles den Tex een persoonlijke band. Drievoudig Gouden Stropwinnaar Den Tex (1952), bekend van thrillers als 'CEL' en 'De erfgenaam', is geboren in Australië. Timmerije (Amsterdam, 1955) heeft Indische voorouders en schreef daarover in 'Indisch zwijgen' en 'De plaats der dingen'.

Andere nieuwe titels:

Sara Blædel - 'Het dodenspoor' (mei 2014). Rechercheur Louise Rick is op zoek naar een vijftienjarige jongen die al meer dan een week wordt vermist. Het onderzoek brengt haar terug naar het dorp waar haar geliefde jaren geleden onder verdachte omstandigheden overleed.
Jesper Stein - 'Onrust' (juni 2014). Debuut van Deense misdaadverslaggever. Wanneer de politie een kraakpand wil ontruimen in de wijk Nørrebro in Kopenhagen, komen de krakers in opstand. Er volgen stevige rellen. Na afloop wordt een dode man gevonden, gekleed in legerkisten en bivakmuts. Wie is deze man en hoe kan hij zijn vermoord op een plek waar het hele politiekorps bijeen was? Een zaak voor hoofdinspecteur Axel Stein.
Carlos Zanón - 'Gewetenloos' (mei 2014). Barcelona, 2012. Bruno, Raquel en haar broer Cristian chanteren overspelige stelletjes die kamers per uur huren door te dreigen dat ze hun partners zullen informeren. Simpel en effectief. Totdat Cristian zijn pijlen richt op het verkeerde ontrouwe stel.
Carl-Johan Vallgren - 'De man in de schaduw' (augustus 2014). Thrillerdebuut van bekroonde Zweedse romanschrijver. Veertig jaar na de ontvoering van zijn broertje verdwijnt Joel Klingberg. Danny Katz, Joels vroegere legervriend en ex-junkie, gaat naar hem op zoek. Om de waarheid boven tafel te krijgen ziet Katz zich gedwongen af te reizen naar de Caraïben, waar de Klingberg-familie haar fortuin heeft vergaard.
Liselotte Roll - 'Derdegraads' (juni 2014). En weer een thrillerdebuut. Nu van een in 1973 geboren Zweedse journaliste. In een afgelegen huis bij Stockholm wordt het lichaam gevonden van Erik Berggren, een alcoholist met een lichte verstandelijke beperking. Hij is op brute wijze vermoord: zijn lichaam is vastgeketend aan de keukentafel en met kokend water overgoten. Het spoor leidt inspecteur Magnus Kalo naar een verkrachting tijdens het militaire regime van de jaren zeventig in Argentinië.
Johan Theorin - 'Grafheuvel' (augustus 2014). Het laatste deel van de serie De vier seizoenen van Öland. Het is het begin van een drukkend warm zomerseizoen op Öland. Tienduizenden toeristen komen naar het eiland om midzomer te vieren. Maar een van de bezoekers komt met andere intenties. Hij komt wraak nemen voor het onrecht dat hem als kind is aangedaan.

Terugval (nieuws, 2014)

FORS MINDER INZENDINGEN VOOR GOUDEN STROP

Er zijn dit jaar veel minder thrillers ingezonden voor deelname aan de Gouden Strop 2014, de prijs voor de beste misdaadroman. Waren er vorig jaar nog 106 boeken in de race voor de beste thrillerprijs, dit jaar zijn dat er volgens de CPNB 'slechts' 89. En daarmee is het aantal thrillers dat meedingt, terug op het niveau van 2010. Toen boog de jury zich over 87 spannende boeken. Het recordaantal inzendingen was in 2011 met 111 thrillers, een jaar later waren het er 98.

Een verklaring voor de terugval in het aantal inzendingen geeft de CPNB niet. Het kan zijn dat de malaise in de branche ertoe geleid heeft dat uitgevers minder thrillers op de markt hebben gebracht. Wellicht speelt ook de recente aanpassing van het reglement van de Gouden Strop een rol. De CPNB heeft bepaald dat uitgevers voor elke in te zenden misdaadroman een bijdrage van 160 euro moeten ophoesten. En de uitgever van het winnende boek dient ook nog eens 1600 euro 'voor promotiedoeleinden' te betalen. Schrijfster Loes den Hollander liet daarop weten haar boeken niet meer te zullen inzenden. 

Het bestuur van De Diamanten Kogel, de Vlaamse evenknie van de Gouden Strop, vindt dat de nieuwe reglementen geen schoonheidsprijs verdienen. Volgens juryvoorzitter Henri-Floris Jespers is het risico aanwezig dat uitgevers worden gedwongen op de stoel van de jury te gaan zitten en alvast een selectie gaan maken. ,,Wij zijn onafhankelijk, blijven onafhankelijk en laten ons niet verleiden door de verlokkelijke waan van de dag'', liet Jespers onlangs weten. ,,De Nederlandse toestanden zullen bij ons nooit navolging krijgen.''

Of het nieuwe Strop-reglement uitgevers heeft doen besluiten van deelname af te zien dan wel minder titels in te zenden, is niet bekend. De CPNB weigert namelijk de lijst met 89 titels 'te communiceren'. De vraag of hier een zwaarwegend argument aan ten grondslag ligt, wordt niet beantwoord. Wel laat de boekpromotor weten dat er dit jaar meer inzendingen zijn voor de Schaduwprijs, het beste thrillerdebuut. Het aantal titels schommelt meestal rond de twaalf. In 2013 waren het er dertien, dit jaar twintig.

Eind maart wordt de longlist van maximaal twaalf titels voor de Gouden Strop bekendgemaakt. Op 9 mei volgt publicatie van de shortlist. Televisiepresentator Jaap Jongbloed maakt als juryvoorzitter op donderdag 29 mei de winnaar van de Gouden Strop bekend. Dat gebeurt in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.  

Filmpje (nieuws, 2014)

HIER IS... TOBIAS HELLER

Deze week ontving de redactie van De Spanningsblog de volgende mail van uitgeverij The House of Books:

'Beste relatie,

Zoals u misschien weet, is op 28 februari 'Heller' verschenen: de nieuwe, spannende roman van De Gouden Strop-winnaar Michael Berg. Het boek is goed ontvangen en heeft verschillende, positieve recensies gekregen.

Ook is er een trailer gemaakt. Wij mailen u om te vragen of het mogelijk is om deze trailer op uw website of sociale media te plaatsen. Wij denken dat het delen van deze trailer voor mooie publiciteit zorgt en dat 'Heller' goed aansluit bij uw bezoekers/publiek.

Wij horen graag van u.'

Antwoord van de redactie: 'Ach, wij zijn de beroerdste niet.'


Wordt verwacht 369 (nieuws, 2014)

DE MUUR VIEL NIET...


De Berlijnse Muur is in 1989 niet neergehaald. Met dat uitgangspunt liet de Duitse schrijver Simon Urban zijn fantasie de vrije loop en dat resulteerde in zijn tweede boek, dat in juni 2014 bij uitgeverij Signatuur in Nederlandse vertaling zal verschijnen onder de titel 'Plan D'. Een Duitse recensent sprak van 'een roman noir van wereldklasse'.

Oost-Berlijn, 2011. De val van de Muur heeft nooit plaatsgevonden. Egon Krenz staat 22 jaar aan het roer van de DDR en de staat is bijna failliet. De hoofdstad is een vervallen moloch, verziekt en vervuild. De laatste kans voor het socialisme: economische onderhandelingen met de Bondsrepubliek.

Dan wordt een voormalig adviseur van Krenz dood gevonden en alles wijst op daders uit de gelederen van de Stasi. Wordt hun onschuld niet bewezen, dan zullen vrijwel zeker de onderhandelingen stuklopen en is het afgelopen met de DDR. Martin Wegener van de Volkspolizei en zijn West-Duitse collega Richard Brendel gaan op zoek naar de moordenaars.

Simon Urban (Hagen, 1975) studeerde Duitse taal- en letterkunde in Münster en na een opleiding aan de Academie voor taal, creativiteit en merkcommunicatie Texterschmiede in Hamburg, volgde hij de studie Creative Writing bij het Deutsches Literatur-Institut in Leipzig. Urban woont in Hamburg en Techau en werkt als copywriter bij een reclamebureau.

Andere nieuwe titels:

Bernando Fernández - 'Witte boorden' (augustus 2014). Lizzy Zubiaga, de koningin van de synthetische drugs, besluit om zich vol in witwasoperaties te storten. Ze wil een internationale bank opzetten voor topcriminelen. De enige die haar kan tegenhouden is ex-politievrouw Andrea Mijangos, nu privédetective.

Wordt verwacht 368 (nieuws, 2014)

VAN PAPIERFABRIEK NAAR UITGEVER

Bij uitgeverij Karaat verschijnt in juni 2014 'Al die tijd de duivel', het romandebuut van de Amerikaanse schrijver Donald Ray Pollock. 'Al die tijd de duivel' is volgens de uitgever 'een crime novel, een thriller en een literaire roman ineen – een boek dat te vergelijken is met het werk van Cormac McCarthy, David Vann en Flannery O’Connor, maar ook met films als 'Natural Born Killers' of 'No Country for Old Men'.

De carrière van Donald Ray Pollock (1954, Knockemstiff, Ohio) kent een wonderlijk verloop. Hij begon pas laat met schrijven. Bijna dertig jaar lang werkte hij in papierfabriek Mead Paper Mill als werkman en vrachtwagenchauffeur, vóór hij zich bij de universiteit inschreef voor een cursus creative writing. Tijdens de cursus werd zijn verhalenbundel 'Knockemstiff' uitgegeven door Doubleday. En de New York Times publiceerde in 2008 zijn dagelijkse berichten over de verkiezingscampagne in het zuiden van Ohio. 

Daarna ging het snel. 'Knockemstiff' leverde hem de PEN/Robert W. Bingham Prize op. En ook het daaropvolgende 'Al de tijd de duivel' werd internationaal bekroond, onder andere met de Grand Prix de Littérature Policière 2012 en de Prix Mystère de la Critique 2013. Verder werd het door Rolling Stone en Lire verkozen tot boek van het jaar. Pollock woont en werkt in Chillicothe, Ohio.

In 'Al die tijd de duivel' laat Pollock een door trauma's gekwelde Vietnamveteraan, een tweetal seriemoordenaars en een smeerlap van een priester opdraven. En midden tussen deze personages, in een godvergeten Ohio, zwerft Arvin rond, een weeskind dat opgroeit tot een goedhartige maar gewelddadige man die geleerd heeft hoe hij voor zichzelf moet opkomen. 

10 maart 2014

Uitdagend en onvoorspelbaar (nieuws, 2014)

'DE BOERDERIJ' VAN TOM ROB SMITH WORDT FILM

BBC Films en Shine Pictures hebben de filmrechten gekocht van 'De boerderij', de nieuwste thriller van Tom Rob Smith. Het boek is sinds begin deze maand in Nederlandse vertaling verkrijgbaar.

Ollie Madden, hoofd van de filmafdeling bij Shine Pictures, kocht de rechten nadat hij 'in één ruk' het boek van Smith had gelezen. Madden zegt over het boek, dat zich zowel in Londen als in Zweden afspeelt: ,,Het komt zelden voor dat je iets leest dat tegelijkertijd spannend, uitdagend en totaal onvoorspelbaar is. We kijken ernaar uit om het boek te bewerken voor de film.''

Het boek is gedeeltelijk gebaseerd op persoonlijke ervaringen van de schrijver. De 29-jarige hoofdpersoon David krijgt een telefoontje uit Zweden van zijn vader, die hem vertelt dat zijn moeder lijdt aan een psychose. Dat gebeurt net voordat de moeder onverwacht in Londen opduikt en keihard beweert dat vaderlief leugens rondstrooit. Wie van de twee vertelt de waarheid?

Van Tom Rob Smiths eerste drie boeken zijn wereldwijd vier miljoen exemplaren verkocht. Van zijn debuut 'Kind 44' is inmiddels ook een film gemaakt. De release daarvan staat gepland voor later dit jaar. 

De trailer van 'De boerderij':



09 maart 2014

Belinda Bauer - Wat dood is (2014)

LICHTELIJK UIT BALANS


Sinds haar voortreffelijke debuut 'Rusteloos land' (2010) produceert de Britse auteur Belinda Bauer zowat elk jaar een psychologische thriller. De vierde op rij luistert naar de titel 'Wat dood is'.

Patrick zoekt om hem moverende redenen antwoord op de vraag waarom mensen overlijden. Het feit dat hij aan het syndroom van Asperger lijdt, maakt zijn leven in het algemeen en deze zoektocht in het bijzonder niet eenvoudiger. Tijdens zijn studie anatomie moet hij met een aantal medestudenten een lijk ontleden en de doodsoorzaak zien te achterhalen. Patrick ontdekt iets wat artsen over het hoofd hebben gezien.
Na een zwaar auto-ongeluk belandt Sam in een ziekenhuiszaal met andere comateuze patiënten. Hoewel hij zich niet kan bewegen, ziet en hoort hij wel wat verpleegsters en artsen uitvoeren. Wanneer een medepatiënt komt te overlijden, begint hij aan zichzelf te twijfelen. Had hij dat nu goed gezien?

Belinda Bauer heeft twee personages gecreëerd die beiden op hun eigen wijze gevangen zitten in hun lichaam en daaruit proberen te ontsnappen. De eerste helft van het boek gebruikt ze vooral om dit psychologische gevecht te illustreren. In de tweede helft wordt er met plotwendingen gestrooid, die helaas niet allemaal even overtuigend zijn uitgewerkt. Dit resulteert in een thriller die lichtelijk uit balans is, maar die desalniettemin nog steeds met kop en schouders boven de middenmoot uitsteekt.

Belinda Bauer - Wat dood is. Vertaling: Valérie Janssen. Uitgeverij A.W. Bruna, 310 pag.

07 maart 2014

Gesignaleerd 298 (nieuws, 2014)

vers van het mes!

SOPHIE HANNAH - EEN DUISTER KOOR

Bij uitgeverij De Fontein verschijnt 'Een duister koor', een standalone thriller van de Britse schrijfster Sophie Hannah.

Louise woont met haar man Stuart in Cambridge. Hun zoontje Joseph is net aangenomen op een prestigieuze koorschool, waardoor hij alleen nog in de vakanties thuis slaapt. Louise is daar helemaal kapot van, maar zo zijn de regels, en Stuart houdt vol dat dit het beste voor hun kind is.

Zonder Joseph thuis is er niets dat Louise af kan leiden van de hoogoplopende ruzie met hun buurman die ’s nachts harde muziek draait en Louise uit haar slaap houdt. Politie en gemeente weigeren te helpen, en uiteindelijk ziet ze maar een oplossing: ze koopt een tweede huis in een idyllisch park en hoopt zo haar leven weer op orde te krijgen. Maar Louise wordt achtervolgd door muziek die alleen zij kan horen, gezongen door een koor dat alleen zij kan zien...

De psychologische thrillers van Sophie Hannah rondom de zaken van rechercheurs Simon Waterhouse en Charlie Zailer zijn in 24 landen verschenen. Ze debuteerde met ‘Kleine meid’, daarna volgden ‘Gevarenzone’, ‘Moederziel’ (door de BBC verfilmd), ‘De andere helft leeft’, ‘De lege kamer’, ‘Verborgen gebreken’ en ‘Brandschoon’. Hannah woont met haar man en twee kinderen in West Yorkshire.

Sophie Hannah - Een duister koor. Vertaling: Anna Livestro. Uitgeverij De Fontein, 240 pag., € 18,99. ISBN:  978 90 325 1446 4