31 maart 2015

Voortborduren (nieuws, 2015)

JAMES BOND KAN NIEMAND VERTROUWEN

Filmmaatschappij Sony heeft eind vorige week een eerste trailer vrijgegeven van de nieuwe James Bond-film 'Spectre'. De plot blijft gehuld in mysterie, maar 'Spectre' bouwt duidelijk voort op de vorige 007-film 'Skyfall'.

Daniel Craig kruipt opnieuw in de huid van James Bond. De film, waarvan de regie in handen is van Sam Mendes, is in de bioscoop te zien vanaf 6 november 2015.

De trailer begint met Eve Moneypenny (een rol van Naomie Harris) die James Bond wat persoonlijke spullen geeft uit Skyfall, het huis uit zijn jeugd, dat aan het eind van de gelijknamige film tot de grond toe afbrandde. ''Je hebt een geheim'', zegt ze, ''iets wat je niemand kunt vertellen omdat je niemand vertrouwt.''


De naam SPECTRE komt voor in enkele boeken van Ian Fleming, de geestelijk vader van James Bond. De afkorting staat voor Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion, een wereldwijd opererend misdaadsyndicaat, destijds geleid door superschurk Ernst Stavro Blofeld. SPECTRE werd voor het eerst genoemd in de thriller 'Thunderball' en in de film 'Dr. No' uit 1962. Het syndicaat wordt nu geleid door Franz Oberhauser (een rol van Christolph Waltz), die we heel kort, in schaduwen gehuld, zien aan het eind van de trailer. Hij zegt: ''Welkom James. Het is een lange tijd geleden. Eindelijk ontmoeten we elkaar hier.''
De film 'Skyfall' bracht wereldwijd 1,1 miljard dollar op.

Kosten en baten (nieuws, 2015)

LEZER NIET MEER WELKOM OP AVOND VAN HET SPANNENDE BOEK

De Avond van het Spannende Boek gaat er dit jaar heel anders uitzien. Het is geen groots opgezet evenement meer voor de lezers, maar meer een avond voor schrijvers, mensen uit het boekenvak en de media.

Na acht edities valt het doek voor de Avond van het Spannende Boek. Het publieksevenement dat zich in de afgelopen jaren in de hoofdstedelijke zalencomplexen de Melkweg, Felix Meritis en Pakhuis De Zwijger voltrok, is niet meer. De organiserende stichting CPNB kiest nu voor een andere aanpak. Zonder publiek, maar met des te meer schrijvers. Hoopt men.

Dat blijkt uit informatie die de CPNB naar boekhandel en bibliotheek heeft verstuurd. Volgens de organisatie woog het aantal betalende bezoekers van de Avond van het Spannende Boek (voorheen de Power of Plots) niet meer op tegen de financiële inspanning van het in de steigers zetten van een uitgebreid randprogramma. De Avond van het Spannende Boek, die dit jaar op donderdag 28 mei wordt gehouden, zal nu meer gericht zijn op de schrijvers. Dat betekent: de uitreiking van de Gouden Strop en de Schaduwprijs, een interview met Marion Pauw, auteur van het geschenkboekje Grijs gebied en daarna een drankje. That's it.

De veranderde opzet betekent overigens niet dat de CPNB de lezer van het spannende boek nu links laat liggen. Integendeel, de inspanningen van de boekpromotor zijn er nu op gericht om de lezers in groten getale naar boekhandel en bibliotheek te laten komen. Die fungeren tijdens Juni - Maand van het Spannende Boek als Plaats Delict.

In 2014 werd voor het eerst het evenement Plaats Delict gehouden. Boekwinkels en bibliotheken organiseerden - overigens met wisselend succes - acties en belegden bijeenkomsten (veelal gepaard gaande met auteursbezoeken) die in het teken stonden van het spannende boek. Boekhandel en bibliotheek kunnen voor dit jaar hun evenementen bij de CPNB weer aanmelden en op die manier het predicaat Plaats Delict verdienen. De CPNB zet deze acties in nieuwsbrieven en promotie nog eens extra in het zonnetje.

Om nog meer lezers naar de boekhandel te krijgen is de CPNB voor de Maand van het Spannende Boek een samenwerking aangegaan met bioscoopketen Pathé. Wie in juni voor ten minste € 12,50 aan spannende boeken koopt, ontvangt niet alleen het geschenkboekje van Marion Pauw, maar tevens een code om via Pathé Thuis - de thuisstreamingdienst van de keten - de verfilming van Pauws thriller 'Daglicht' te bekijken.

28 maart 2015

Niets vergeten (nieuws, 2015)

DAVID BALDACCI KOMT MET NIEUWE HELD: DE GEHEUGENMAN

De Amerikaanse bestsellerauteur David Baldacci slaat een nieuwe weg in met de introductie van een unieke hoofdpersoon. Een man met een perfect geheugen.

'De geheugenman'  is de eerste titel in een nieuwe reeks. Deze 'Baldacci' moet het ditmaal stellen zonder het bekende Washington D.C. en ook zonder complotten. De nieuwe thriller verschijnt op 12 mei bij uitgeverij A.W. Bruna.

Sinds hij bij een footballwedstrijd een harde klap tegen zijn hoofd kreeg, heeft politierechercheur Amos Decker een perfect geheugen ontwikkeld. Wanneer Decker op een nacht thuiskomt van een stakeout, vindt hij de lichamen van zijn vrouw, dochtertje en zwager. Vermoord.

Wie de dader is, blijft in de weken en maanden daarna een raadsel. Totdat een jaar later een man zichzelf aangeeft. Decker is vastbesloten om uit te zoeken wat er die vreselijke nacht precies is gebeurd. De waarheid is echter erger dan hij ooit voor mogelijk had gehouden…

Wie de schrijver David Baldacci niet kent, moet de afgelopen jaren onder een steen hebben geleefd. Zijn thrillers worden vertaald in 45 landen en wereldwijd zijn van zijn boeken meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht. Onlangs verscheen van zijn hand 'The Finisher', zijn eerste fantasyroman voor jong volwassenen.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Wordt verwacht 383 (nieuws, 2015)

LUITINGH-SIJTHOFF HERONTDEKT 'BESTE BRITSE THRILLERAUTEUR'

Graham Greene noemde hem 'de beste Engelse thrillerschrijver', John le Carré vond hem een 'voorbeeld voor ons allemaal'. De twee auteurs keken op tegen Eric Ambler, de vernieuwer van het spionagegenre. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff eert hem met een heruitgave van 'Het masker van Dimitrios'.

Eric Ambler wilde nooit een thrillerschrijver worden. Als we moeten afgaan op zijn in 1985 verschenen autobiografie 'Here lies Eric Ambler', wilde hij toen hij jong was een toneelschrijver worden. Hij werd in 1909 in zuidoost-Londen geboren als het oudste kind van variétéartiesten en begon na een niet afgemaakte technische studie toneelstukken te schrijven. Begin jaren dertig trad hij in dienst van een reclamebureau. Zijn eerste roman 'The Dark Frontier', een parodie op de Britse thriller, verscheen in 1936.

Amblers reputatie als 'de beste Engelse thrillerschrijver' berust vooral op de boeken die hij schreef tussen 1935 en 1940. In zijn romans worden onschuldigen steeds meegesleurd in een spiraal van onwaarschijnlijke en duistere gebeurtenissen. Die ontaarden dan in korte, heftige gewelddadigheden die veel al plaatsvinden in oude steden als Istanbul, Sofia, Belgrado en Milaan. De anti-fascist Ambler was een van de eersten die realisme verkoos boven patriottisme en in zijn boeken helden verving door doodgewone mensen.

In 1957 vertrok Ambler naar Hollywood, waar hij de scripts schreef van enkele klassiek geworden films, zoals 'A night to remember' en 'The cruel sea', waarvoor hij een Oscar-nominatie kreeg. Ambler was getrouwd met Joan Harris, die veel scenario's schreef voor Alfred Hitchcock. Ambler overleed op 22 oktober 1998 op 89-jarige leeftijd.

In 'Het masker van Dimitrios', dat door Luitingh-Sijthoff in augustus 2015 opnieuw wordt uitgebracht, is de Engelse thrillerschrijver Charles Latimer op vakantie in Turkije. Daar ontmoet hij kolonel Haki, een liefhebber van spannende boeken. De kolonel vertelt Latimer over de mysterieuze en beruchte Dimitrios - een gangster, huurmoordenaar, spion en vrouwenhandelaar die voor een geheimzinnige bank werkte en wiens lichaam onlangs uit de Bosporus is gevist.

Latimer is gefascineerd door het verhaal en besluit de mythe rond Dimitrios te ontrafelen en het verhaal te gebruiken voor een nieuw boek. Al snel slaat zijn fascinatie echter om in een obsessie. Als hij zich in de onderwereld van Dimitrios begeeft, ontdekt Latimer - met gevaar voor eigen leven - dat niets is wat het lijkt.

Andere nieuwe titels:

A.J. Rich - Opgejaagd (juli 2015). Gebaseerd op de persoonlijke ervaring van thrillerschrijfster Kathy Reichs. De 30-jarige Morgan is verloofd met Bennett, een bezitterige, maar charmante man. Op een dag treft ze haar verloofde thuis aan, op gruwelijke wijze vermoord. Als ze zijn ouders inlicht, ontdekt ze dat hij een sociopaat was. Hij had meerdere verloofden, die hij allemaal hetzelfde voorspiegelde. Dan worden deze vrouwen een voor een vermoord. A.J. Rich is het pseudoniem van de auteurs Amy Hempel en Jill Ciment.

Meri Mellink - De grens (juni 2015). Thrillerdebuut van operationeel specialist bij de Nationale Politie. Noa, een vrouwelijke rechercheur in Amsterdam wordt ingezet bij de opsporing van een jonge Nederlandse moordenaar, ene Eddy. Hij blijkt naar Tel Aviv gereisd te zijn. Daar is hij ingelijfd in een extremistische cel die zich heeft verbonden aan IS. Noa reist Eddy achterna om hem te arresteren in Israël of op Palestijns grondgebied.

Lee Child - #20 (september 2015). Van de inhoud van de twintigste thriller rond Jack Reacher is alleen de eerste regel bekend: 'Het verplaatsen van zo'n enorme man als Keefer was niet zo simpel'.

Val McDermid - De vrouw die niet opgaf (augustus 2015). Midden in Edinburgh, in een torentje boven in een oud gebouw, wordt een skelet gevonden. Karen Price, rechercheur Cold Cases, gaat aan de slag met deze zaak. Als het onderzoek in een stroomversnelling raakt. reist Karen naar en dorpje in Kroatië dat getekend is door de angst en het bloedvergieten tijdens de Balkanoorlog.

S.L. Grey - In de val (september 2015). Thriller die zich afspeelt in De Sanctum, een zelfvoorzienend appartementencomplex dat op een diepte van 15 meter is gebouwd op het platteland van Maine. Het is een luxe vesting voor de rijken en de paranoia, waar ze in stijl op de ondergang van de werld kunnen wachten.

Stephen King - De eerlijke vinder (juni 2015). Schrijver John Rothstein heeft al decennialang niets meer geschreven. Tot woede van Morris Bellamy. Niet alleen omdat Rothstein met schrijven is gestopt, maar ook om dat diens serie niet naar zijn smaak eindigde. Bellamy vermoordt Rothstein en gaat er met zijn aantekenboekjes met nog ongepubliceerd materiaal vandoor.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Witwasoperatie (nieuws, 2015)

EX-FBI-AGENT SCHRIJFT THRILLER OVER EIGEN LEVEN

'Een waargebeurde thriller', zo omschrijft Xander Uitgevers het boek 'De infiltrant' van Robert Mazur. Hierin beschrijft de voormalig FBI-agent hoe hij jarenlang een dubbelleven leidde om drugskoning Pablo Escobar te pakken te krijgen.

Pablo Escobar
Vijf jaar lang 'ging' Robert Mazur undercover om te kunnen infiltreren in de hiërarchie van de drugskartels in Colombia, waaronder die van drugsbaas Pablo Escobar. Voor zijn vrienden was hij een ambtenaar. Voor de onfrisse bankiers en zakenlieden met wie hij bevriend raakte, was hij Bob L. Musella, een welgestelde man, met connecties binnen de maffia.

Met die bankiers en zakenlui vierde hij feest in hotelsuites die duizend dollar per nacht kostten. Hij dronk met hen de beste champagne, reed rond in Rolls-Royce-cabrio's en vloog met privéjets. Maar onder zijn Armani-kostuums en in zijn Renwick-aktetas snorden opname-apparaatjes stilletjes en verzamelde hij harde bewijzen van hun misdrijven.

Op een geënsceneerde bruiloft sloeg hij uiteindelijk toe. De operatie 'C-Chase' leidde tot de arrestatie van 85 mannen en vrouwen wereldwijd. De actie was een van de meest succesvolle undercoveroperaties in de geschiedenis van de Amerikaanse justitie. Verschillende medewerkers van de bank BCCI werden opgepakt en veroordeeld. Ook werd bewijs gevonden voor de betrokkenheid bij drugshandel van generaal Manuel Noriega, de toenmalige sterke man van Panama.

In 'De infiltrant', die in augustus 2015 bij Xander Uitgevers verschijnt verhaalt Mazur hoe hij de gewetenloze bankiers die drugsbazen als Pablo Escobar van dienst waren, ten val bracht. Pablo Escobar kwam overigens om het leven tijdens een politieactie op 2 december 1993. 'De infiltrant' is het verhaal van de opkomst en ondergang van de grootste witwasoperatie aller tijden, een onderneming waarin jaarlijks honderden miljoenen dollars rondging.

Mazur werkte 27 jaar als FBI-agent. Momenteel is hij directeur van een adviesbureau op het gebied van veiligheidsvraagstukken in de financiële sector. Hij woont met zijn gezin in Florida.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Vermannen (nieuws, 2015)



STEPHEN KING RUZIET MET GOUVERNEUR

Horrorauteur Stephen King ligt stevig in de clinch met Paul LePage, gouverneur van de Amerikaanse staat Maine. De schrijver eist excuses van de politicus, die King heeft verweten de belastingen te hebben ontdoken.

De vete tussen leeftijdgenoten Stephen King (67) en Paul LePage (66) begint epische proporties aan te nemen. De ruzie begon nadat de gouverneur in zijn wekelijkse radiotoespraak had beweerd dat King niet meer in de staat Maine woont en daar geen inkomstenbelasting afdraagt. De schrijver brengt jaarlijks enige tijd door in Florida, maar woont echter nog steeds in Maine. Hij is furieus over de beschuldiging van LePage.

In een e-mail aan de krant Portland Press Herald weersprak King eind vorige week de verdachtmaking van LePage. ''In 2013 betaalden mijn vrouw en ik ongeveer 1,4 miljoen dollar (920.000 euro) aan staatsbelastingen. Omdat dit een publieke zaak betreft, heb ik er geen bezwaar tegen u dat te vertellen. Ik heb nog niet de beschikking over de laatste cijfers, maar ik vermoed dat ik over 2014 een soortgelijk bedrag heb betaald.''

King ging ook in op het commentaar dat LePage via Twitter had gegeven. ''Gouverneur Paul LePage suggereert dat ik geen belasting betaal. Maar ik doe dat wel. Elke verplichte cent. Ik vind dat hij zich moet vermannen en zijn verontschuldigingen moet aanbieden.'' De schrijver heeft echter nog steeds geen excuses gekregen. King: ''Sommige figuren zijn veel beter in het rondstrooien van verwijten dan het terugnemen van woorden.''

Het is niet echt een verrassing dat het niet botert tussen King en LePage. De schrijver is een Democraat die LePages rivaal Mike Michaud steunde tijdens de gouverneursverkiezingen van 2014. LePage is een conservatieve Republikein.

(Bron: Los Angeles Times)

Gesignaleerd 400 (nieuws, 2015)

vers van het mes!

LINWOOD BARCLAY - GEEN VEILIGE PLEK

Bij uitgeverij Boekerij verschijnt 'Geen veilige plek' van Linwood Barclay.

Terry en Cynthia Archer ondergingen met hun gezin een vreselijke beproeving die hun bijna het leven kostte. Zeven jaar later zijn die spanningen nog steeds voelbaar. Cynthia's demonen maakten bijna een einde aan hun huwelijk, daarom woont ze apart van haar man en dochter Grace, die puberaal reageert op de overbezorgdheid van haar ouders.

Als de opstandige Grace haar vriend een vreemd huis in volgt, heeft dat verstrekkende gevolgen. De onberekenbare crimineel die ooit hun leven redde, hernieuwt het contact. Terry moet verder gaan dan ooit om zijn gezin te redden.

Linwood Barclay is journalist en columnist. Hij debuteerde als thrillerschrijver met 'Zonder een woord', dat een bestseller werd. Daarna volgden nog een stuk of zes thrillers die lovende recensies kregen. Barclay woont met zijn vrouw en twee zoons in Toronto.

Linwood Barclay - Geen veilige plek. Vertaling: Gert van Santen. Uitgeverij Boekerij, 384 pag., € 19,99. ISBN: 978 90 225 7327 3.

24 maart 2015

Gesignaleerd 399 (nieuws, 2015)

vers van het mes!

JAMES PATTERSON - DOODSWENS

Bij uitgeverij Cargo verschijnt 'Doodswens' van James Patterson, een nieuw deel in de serie rond psycholoog en voormalig FBI-agent Alex Cross.

Een psychopaat jaagt op Alex Cross, die het dodelijkste spel uit zijn carrière zal moeten spelen. Zijn vrouw Bree, zijn grootmoeder en zijn twee kinderen zijn op brute wijze gekidnapt. Doodsbang en wanhopig zal Cross de eisen van de man moeten opvolgen.

De ontvoerder van zijn geliefden lijkt Cross beter te kennen dan wie dan ook. Hij lijkt in zijn hoofd te zitten en zijn gedachten te kunnen lezen. Om hem te kunnen vinden zal Cross de rollen moeten omdraaien en het antwoord zien te vinden op de vraag waarom de psychopaat het op hem heeft gemunt. Wie is deze man die de perfecte misdaad lijkt te plegen?

James Patterson (1947) is de meest succesvolle hedendaagse thrillerauteur ter wereld. Van zijn boeken zijn meer dan 240 miljoen exemplaren verkocht.

James Patterson - Doodswens. Vertaling: Waldemar Noë. Uitgeverij Cargo, 394 pag., € 18,90. ISBN 978 90 234 9134 7.

Verhaalelementen (nieuws, 2015)

Saskia Noort staakt strijd tegen collega-auteur



Schrijfster Saskia Noort en haar uitgeverij Ambo|Anthos hebben besloten de juridische procedure tegen collega-auteur Liselotte Stavorinus te sluiten. Noort vond dat Stavorinus in haar debuut Het reservaat te zwaar had geleund op de thriller De eetclub. Maar de rechter gaf haar geen gelijk.

Ambo|Anthos en Saskia Noort laten in een persbericht weten dat ze geen hoger beroep zullen aantekenen in de zaak tegen uitgeverij De Crime Compagnie en Liselotte Stavorinus wegens inbreuk auteursrecht. Het voorleggen van deze zaak aan de rechter was volgens Ambo|Anthos de aangewezen manier 'om bescherming van intellectueel eigendom op de kaart te zetten en te verdedigen'. De rechter stelde Noort en haar uitgever eind december 2014 in het ongelijk. Ze hadden tot vandaag de tijd om in hoger beroep te gaan.

'Wij wisten van tevoren dat het een zaak was die juridisch lastig was, maar zijn blij dat Saskia deze stap met ons heeft gezet. Het is voor ons een principiële kwestie en ook in de toekomst zullen wij pal staan voor de belangen van onze auteurs, desnoods opnieuw met een gang naar de rechter', aldus Chris Herschdorfer, directeur-uitgever van Ambo|Anthos.

Nog even in het kort de feiten: In 2013 verschijnt Het reservaat, het debuut van Liselotte Stavorinus. Het boek over een vrouw die met haar gezin naar Blaricum verhuist en daar nieuwe vrienden maakt, verkoopt enkele duizenden exemplaren. Saskia Noort en haar uitgever menen dat Stavorinus' boek tientallen elementen bevat die ook in haar bestseller De eetclub uit 2004 (580.000 verkochte exemplaren) voorkomen en spannen een zaak aan wegens inbreuk op het auteursrecht van Noort. De laatste draagt 29 elementen uit haar boek aan die volgens auteursrechtelijke bescherming genieten, maar die Stavorinus klakkeloos zou hebben overgenomen. Een paar van die verhaalelementen zijn het decor (een chic dorp), het gevoel van eenzaamheid na een verhuizing naar een andere plaats, dorpsbewoners die rondrijden in grote en dure terreinwagens, de twijfel over wat aan te trekken bij het eerste feestje van een nieuwe vriendin en de hoofdpersoon die stiekem seks heeft met een 'foute man'.

De rechter maakt gehakt van de overwegingen van Noort en de haren. Over 28 van de 29 verhaalelementen oordeelt de rechter dat die niet auteursrechtelijk beschermd zijn. Zo komt de keuze om een verhaal zich te laten afspelen in een welgesteld dorp wel vaker voor 'en kan niet gezien worden als het resultaat van een nieuwe schepping'.

En het eenzaamheidsgevoel na een verhuizing valt evenmin onder het auteursrecht. De rechter: 'Dit is een voor de hand liggend element voor personen die zijn verhuisd en nog geen vrienden hebben in hun nieuwe woonomgeving.' Bij het ene verhaalelement dat wel onder het auteursrecht valt, over de overname van een onderneming, oordeelt de rechter dat Stavorinus daarover juist níét heeft geschreven.

Volgens Noort en Herschdorfer staat de rechter met zijn uitspraak toe dat eenieder in de toekomst 'in ruime mate' kan kopiëren 'uit succesvol ander werk'. 'Geen oog hebben voor de bescherming van het creatieve werk van Saskia Noort en de formalistische, juridische invalshoek van de rechter hebben ons in dit geval doen besluiten de procedure niet verder door te zetten.'

In het persbericht melden Noort en Herschdorfer verder dat de rechter heeft bevestigd dat er sprake is van 'een groot aantal gelijkenissen'. Welke die gelijkenissen dan zijn, noemen Noort en Herschdorfer echter niet. 'Helaas dreigt met de uitspraak wel heel veel mogelijk te worden op het gebied van intellectueel eigendom.'

Voor Noort en haar uitgever blijft ook na deze uitspraak de vraag belangrijk waar de grens mag worden getrokken tussen inspiratie opdoen en nabootsen. 'Hoeveel verhaalelementen mogen gekopieerd worden om het nog een eigen oorspronkelijk creatief werk te mogen noemen? Dit grijze gebied zal wat ons betreft nu en in de toekomst moeten worden blijven getoetst en vastgesteld.'

Ilse Karman, directeur van uitgeverij De Crime Compagnie, heeft niet van uitgeverij Ambo|Anthos of de schrijfster gehoord dat er geen hoger beroep wordt aangetekend, maar moest dat via de media vernemen. Ze is overigens niet verbaasd: 'Ze hebben op alle aangedragen punten ongelijk gekregen van een meervoudige rechtskamer, waarmee een hoger beroep eigenlijk een kansloze missie is.'

Karman zegt zich wel te storen aan het feit dat Noort de discussie over plagiaat nu via de media (met een interview in NRC Handelsblad) voert. Tegenover deze krant laat Karman weten: 'Ik vind Noort een slechte verliezer. Wat mij betreft was de discussie afgelopen toen de rechter het vonnis uitsprak. Als ze nog met ons in discussie wil, moet ze in hoger beroep gaan. Ik ben hier nu wel klaar mee. We hebben deze zaak overtuigend gewonnen.'

(Bron: Hebban|Crimezone)

Naam zuiveren (nieuws, 2015)

POLITIE MISLEIDDE SCHRIJVER ARTHUR CONAN DOYLE

Arthur Conan Doyle, de geestelijk vader van 's wereld beroemdste speurder Sherlock Holmes, was ooit het slachtoffer van een samenzwering door de politie. Dit blijkt uit een collectie brieven die in Engeland worden geveild.

De populariteit van de fictieve detective Sherlock Holmes was bij het grote publiek zo groot geworden, dat schrijver Arthur Conan Doyle (1859-1930) wel eens werd ingeschakeld bij het onderzoeken van echte misdrijven. Dat gebeurde onder andere in de zaak van George Edalji, een advocaat die in 1903 achter de tralies verdween wegens het versturen van dreigbrieven en het verminken van paarden. Nadat de advocaat was vrijgekomen, riep hij Conan Doyles hulp in om zijn naam te zuiveren. Als kind van een Britse moeder en een Indiase vader was Edalji ervan overtuigd dat vooroordelen een grote rol hadden gespeeld bij zijn veroordeling.

Conan Doyle nam zijn taak zo serieus dat hij het hoofd van het politiekorps van Staffordshire tegen zich in het harnas joeg. De Britse krant The Guardian schrijft dat er in een verzameling brieven een rapport is ontdekt, waarin korpschef G.A. Anson pogingen erkent om Conan Doyle in diskrediet te brengen.

Anson en Conan Doyle waren elkaars tegenstander. In een brief aan de politiebaas schrijft Conan Doyle dat Ansons brieven onnauwkeurigheden en onbeleefdheden bevatten. Anson voerde in nepbrieven gefingeerde informanten op om Conan Doyle te misleiden en diens onderzoek in een kwaad daglicht te stellen.

De betrokkenheid van Conan Doyle in de zaak-Edalji heeft fans van Holmes altijd gefascineerd. Auteur Julian Barnes schreef er de roman 'Arthur and George' over, die later werd bewerkt tot een televisieserie.

(Bron: Los Angeles Times)

Sporen (nieuws, 2015)

STEPHEN KING KOMT MET THRILLER ÉN SCHRIJFTIPS

Vijftien jaar nadat Stephen King in 'Over leven en schrijven' verhaalde over wat hem inspireert en hoe hij te werk gaat, komt de Amerikaanse bestsellerauteur opnieuw met een boek vol schrijftips. Die inzichten verpakt hij in de verhalenbundel 'The Bazaar of Bad Dreams'.

De bundel die op 3 november in de boekhandel ligt, bevat twintig korte verhalen van Stephen King. Het is een combinatie van nieuw materiaal en werk dat in tijdschriften is verschenen. Elk verhaal bevat een introductie van de auteur, waarin hij 'autobiografisch commentaar' geeft op de oorsprong en motivatie om het te schrijven. Volgens zijn redacteur bij uitgeverij Hodder & Stoughton, Philippa Pride, zal de bundel zijn fans veel plezier doen, 'zeker degenen die benieuwd zijn naar zijn opvattingen over schrijven'. In 2000 verscheen van Kings hand 'On Writing' ('Over leven en schrijven'), een mix van biografie en schrijftips.

In de nieuwe bundel schrijft King dat auteurs 'beetje bij beetje' hun eigen stijl ontwikkelen, 'zo uniek als een vingerafdruk'. ''Je zult altijd wel sporen aantreffen uit de vroegere en vormende jaren van de auteur. Maar het ritme van de gedachten van iedere schrijver gaat uiteindelijk de boventoon voeren.''

Een van de verhalen in 'The Bazaar of Bad Dreams' is 'A Death', dat eerder werd gepubliceerd in de New Yorker. Het speelt zich af in de negentiende eeuw en concentreert zich op Jim Trusdale, een man die verdacht wordt van de moord op een jong meisje. Hij zou haar hebben beroofd van de zilveren dollar die ze voor haar verjaardag heeft gekregen. ''Iemand opgehangen zien worden, ook al is dat een fictief persoon, is nooit plezierig'', vertelde King eerder aan de New Yorker. ''Maar omdat ik maar een korte periode met Trusdale te stellen had, was dat makkelijker te verdragen dan John Coffey de gang te zien maken naar de elektrische stoel in 'The Green Mile'. Dat kwam deels omdat ik wist dat Coffey onschuldig was en ook omdat ik zestienden maanden lang met hem ben opgetrokken. Coffey werd een vriend, Trusdale meer een vage kennis.''

De bundel bevat verder verhalen over een man die zijn eigen leven telkens opnieuw leeft en steeds dezelfde fouten maken, een vuurwerkwedstrijd tussen buren die explosief uit de hand loopt en een columnist die mensen de dood injaagt door het schrijven van hun necrologie.

(Bron: The Guardian)

Chique hotel (nieuws, 2015)


THRILLER VAN LE CARRÉ WORDT MINISERIE

De BBC gaat het boek 'De ideale vijand' (1993) van John le Carré bewerken tot een miniserie. Het is de eerste verfilming voor tv van een boek van Le Carré in meer dan twintig jaar.

De hoofdrollen zullen vertolkt worden door Tom Hiddleston ('The Avengers') en Hugh Laurie ('House'). Ook voor de andere rollen heeft de BBC bekende acteurs weten te strikken. Afgelopen weekend werd bekend dat ook Olivia Colman ('Broadchurch') en Tom Hollander ('Pirates Of The Caribbean') aan de cast zijn toegevoegd.

'De ideale vijand' ('The Night Manager') gaat over Jonathan Pine (gespeeld door Hiddleston), een voormalige soldaat, die nachtmanager van een chique hotel is. Hij wil niets liever dan de dood van zijn vriendin wreken. Hij laat zich rekruteren door Burr (Colman), die werkzaam is voor de Britse inlichtingendienst. Zijn opdracht: undercover gaan en het netwerk van dodelijke wapenhandelaar Richard Onslow Roper (Laurie) infiltreren. De opnames beginnen dit voorjaar. De serie is in 2016 op de Amerikaanse en Britse tv te zien.

John le Carré is geboren in 1931 en studeerde aan de universiteiten van Bern en Oxford. Tijdens de Koude Oorlog werkte hij enige tijd bij de Britse Inlichtingendienst. Le Carré werd wereldberoemd met zijn spionagethriller 'Spion aan de muur' (1963). Dat succes bevestigde hij met onder meer 'De lokvogel', 'De kleermaker van Panama', 'De toegewijde tuinier', 'Absolute vrienden' en 'Ons soort verrader'. 'A Most Wanted Man' ('Aangeschoten wild') werd in 2013 verfilmd door Anton Corbijn met wijlen Philip Seymour Hoffman in de hoofdrol.

Grenzeloos (nieuws, 2015)

TERRY HAYES SCHRIJFT THRILLER OVER STEALTH-TECHNOLOGIE

Terwijl hij besprekingen voert met een topregisseur en niet de eerste de beste Hollywood-acteurs over de verfilming van zijn succesdebuut 'Ik ben Pelgrim', werkt Terry Hayes hard aan een tweede thriller. Over de voortschrijdende stealth-technologie en een man die zijn gezin probeert te redden.

Na 55 weken onafgebroken in de Bestseller 60 te hebben gestaan met zijn debuutthriller 'Ik ben Pelgrim', moest scenarioschrijver Terry Hayes kortstondig afscheid nemen van de CPNB-lijst. Zoals elke donderdag (Australische tijd) checkte hij de verkooplijst. Vorige week zag hij zijn naam niet meer terugkeren in de lijst. ''Ik heb de site van de CPNB onder mijn favorieten staan en elke week keek ik eventjes waar het boek nu weer stond'', meldt Hayes in een mail aan Hebban|Crimezone. ''Ik kreeg ook regelmatig updates van Steven Maat van uitgeverij A.W. Bruna over het succes van het boek.''

Nederland was het eerste 'buitenland' waar Hayes' vuistdikke thrillerdebuut aan werd verkocht. ''Het was fantastisch om te zien dat het boek het zo goed deed. Soms vond ik het moeilijk te geloven dat een debuut van een schrijver aan de andere kant van de wereld zo goed aansloeg als in jullie land. Het bewijst maar weer dat een goed verteld verhaal geen grenzen kent.''

Hayes heeft wel een verklaring voor het succes van 'Ik ben Pelgrim' op de Nederlandse markt. ''Het is een gevolg van een combinatie van een aantal zaken. Ten eerste had ik het geluk een goede Nederlandse uitgever te vinden. Steven Maat en zijn collega's hebben bergen werk verzet in het ondersteunen van het boek. Steven nam een behoorlijk risico om zich zo in te spannen voor een debuterend auteur. Hij maakte flink wat kosten om het boek te promoten. Er hingen grote posters in winkelcentra en bushokjes en daarnaast was geen enkele moeite te veel om de boekhandel voor de thriller enthousiast te krijgen.''

Er is lange tijd geen omvangrijke internationale spionageroman geweest die kwesties aankaartte waarmee het publiek vandaag de dag mee bezig is. En dat is volgens Hayes de tweede reden waarom zijn debuut het zo goed deed. ''Ik denk dat 'Ik ben Pelgrim' bij lezers wereldwijd een gevoelige snaar - angst, wellicht - raakte. Het is niet alleen een spannend verhaal, een avontuur, het gaat ook over islamitisch fundamentalisme, grote hoeveelheden gevoelige informatie die via internet verspreid worden en de verbijsterende vooruitgang die bijna dagelijks in de biochemie en de genetische technologie wordt geboekt. Kun je een ziekteverwekker als de pokken ontwikkelen in je fietsenberging? Misschien niet dit jaar, maar dan wel snel daarna. Dat is niet alleen mijn stellige overtuiging, maar ook van deskundigen in het veld. Het lijkt mij dat veel mensen vermoeden dat zaken uit de hand dreigen te lopen. In dat verband klopt 'Ik ben Pelgrim' op de deur.''

Volgens Hayes zijn de vertaalrechten nu verkocht aan meer dan dertig landen. ''De problemen die in het boek worden aangestipt worden wereldwijd met bezorgdheid besproken. Er is een nieuw soort van globalisering in gang gezet, de globalisering van angst en terreur.''

De Australiër werkt ondertussen hard aan een tweede thriller. De titel is al bekend: 'The year of the Locust', oftewel 'Het jaar van de Sprinkhaan'. Uitgeverij A.W. Bruna brengt ook deze thriller in Nederlandse vertaling op de markt.

Hayes wil over zijn nieuwe boek kwijt dat het evenals in 'Ik ben Pelgrim' over een vergevorderde tak van de wetenschap gaat. Hij schrijft onder meer over het winnen van materialen van bijvoorbeeld asteroïden en gaat dieper in op een pikant onderdeel van defensie-onderzoek: de stealth-technologie. Hierin worden pogingen gedaan om objecten onzichtbaar te maken. ''Je kunt je voorstellen wat het betekent als je honderd tanks op het slagveld daarmee zou uitrusten. Het eerste moment dat de vijand er iets van zou merken, is als er geschoten wordt. Het zou de moderne oorlogsvoering flink veranderen. Het is ook geen wonder dat er gigantische hoeveelheden geld in onderzoek worden gestoken."

''Al deze aspecten heb ik in een - hopelijk - voortrazend verhaal verpakt. Maar centraal staat het verhaal van de wanhopige pogingen van een man om zijn gezin te redden. Het is een high tech thriller met sterke menselijke elementen. Dat is het doel tenminste...''

Aan de verfilming van 'Ik ben Pelgrim' wordt hard gewerkt, weet Hayes te melden. ''Zoals bekend heeft MGM de filmrechten gekocht en mij gevraagd het scenario te schrijven. We zijn in gesprek met met een van 's werelds beste filmregisseurs. Drie Hollywoodsterren hebben - onafhankelijk van elkaar - het boek gelezen en laten weten wel in te zijn voor de hoofdrol van Pelgrim. Ik mag absoluut niet bekendmaken om wie het gaat, maar wees ervan overtuigd dat het niet 'de gebruikelijke Hollywood bullshit' is. Er zijn nog geen keiharde garanties dat de film er ook zal komen, maar er is zeker reden tot optimisme.''

(Bron: Hebban|Crimezone)

23 maart 2015

Jeuken (nieuws, 2015)

JOHN REBUS MOET WEER AAN DE BAK

Er ligt weer een nieuwe zaak te wachten voor rechercheur John Rebus nu zijn geestelijk vader het plezier in het schrijven heeft hervonden.

De Schotse bestsellerauteur Ian Rankin publiceert in oktober van dit jaar zijn twintigste misdaadroman, getiteld 'Even dogs in the wild'. Daarin biedt de gepensioneerde John Rebus zijn collega Siobhan Clarke de helpende hand bij het oplossen van een complexe moordzaak.

De boeken van Ian Rankin zijn volgens sommige onderzoeken goed voor tien procent van de totale verkoop van misdaadliteratuur in het Verenigd Koninkrijk. De Schot kondigde in 2013 aan dat hij een sabbatical van een jaar zou nemen om na te gaan of hij het schrijven nog wel zo leuk vindt. ''Per jaar een boek schrijven, gaf me het gevoel dat ik in een rijdende trein zat die ik maar moeilijk kon verlaten'', zei hij tegen de Daily Mail. ''Ik was iets kwijtgeraakt. Ik moest mezelf eraan herinneren dat ik een schrijver wilde zijn.''

De time-out werd ook ingegeven nadat twee goede vrienden en leeftijdsgenoten, onder wie collega-auteur Iain Banks, waren overleden. Rankin besteedde zijn sabbatical aan reizen, druiven plukken en het leiden van een voetbalteam bestaande uit Schotse thrillerschrijvers. ''Begin vorig jaar had ik een fijne, lange vakantie op Barbados. Verder trouwde een goede vriend van mij. Als getuige moest ik op zijn bruiloft een speech houden en daar heb ik me ook goed doorheen geslagen.''

In augustus merkte Rankin dat zijn handen weer begonnen te 'jeuken'. ''Ik krabbelde kleine verhaaltjes op papier, zoals ik dat ook deed toen ik nog student was. Dat bracht het plezier weer terug. Ik ontdekte niet alleen dat ik het schrijven nodig had, maar dat het nog steeds veel leuker is dan alles wat ik kan bedenken.''

Rankin publiceerde zijn eerste misdaadroman met John Rebus in 1987. De serie rond de norse en drinkende politieman is vertaald in 36 talen en won diverse thrillerprijzen. Bijna elk jaar kwam er een nieuwe 'Rebus' uit. Daarnaast schreef Rankin verhalenbundels, non-fictieboeken en standalone thrillers.

'Even dogs in the wild'  begint met de beroving van een advocaat, die daarbij de dood vindt, aldus een mededeling van Rankins uitgeverij Orion. De zaak wordt gecompliceerd als er een briefje opduikt waarin wordt gesuggereerd dat het niet een 'gewone' overval was, waarbij de jurist omkwam. Wanneer de lokale gangster Ger Cafferty een soortgelijk briefje ontvangt, roept Siobhan Clarke de hulp in van Rebus. ''Hij is de enige man aan wie Cafferty openheid van zaken wil geven.''

(Bron: Hebban|Crimezone)

Eigenzinnig (nieuws, 2015)

HARTMAN BEËINDIGT VOORTIJDIG HAIDER-SERIE

De reacties op de eerste delen waren lovend en de verkoop verliep ook naar behoren. Toch beëindigt Corine Hartman voortijdig de thrillerserie rond heldin Jessica Haider. In plaats van de aangekondigde zeven delen is boek nummer 5 de laatste in de reeks.

Ze had ideeën te over voor zeker zeven thrillers rond de harde en meedogenloze rechercheur Jessica Haider, zei Corine Hartman in een interview met dagblad Tubantia in juni 2013. Even daarvoor had het eerste deel 'Bloedlijn' al een derde druk beleefd.

Dat van die zeven delen kwam nog regelmatig ter sprake, totdat auteur en uitgeverij Karakter onlangs bekend maakten dat boek nummer 5, dat in juni uitkomt, de laatste in de 'bloedstollende on-Nederlandse serie' zou zijn. En dat terwijl er op de eerdere delen lovend is gereageerd. Ook aan de verkoop ligt het niet: meer dan zestigduizend exemplaren werden er van de serie verkocht.

Maar het doek valt toch voor Haider. Het laatste deel krijgt de toepasselijke titel 'Doodskleed' mee. Over de reden van de voortijdige beëindiging van de serie zijn officieel geen mededelingen gedaan.

Jessica Haider is een eigenzinnig karakter. Ze is, zoals een krant meldde, de nieuwe Dexter, Hannibal Lecter en Lisbeth Salander in een blender. Ze snuift, drinkt en vloekt en draait haar hand niet om voor een nummertje heftige seks. Niet echt een type dat braaf binnen de lijntjes blijft. Maar Haider heeft ook een zwakke plek. Haar zoon is jaren geleden gedood door een seriemoordenaar.

In 'Doodskleed' is Haider ingelijfd door Saligia, een schimmig elitekorps dat ingrijpt waar justitie steken laat vallen. Haider kan nu eindelijk definitief afrekenen met het tuig dat door de mazen van de wet glipt. Ze krijgt eindelijk de ultieme opdracht waarvoor ze door Saligia werd gerekruteerd. In Mexico, op de grens met Texas, sterven vluchtelingen, kinderen vooral, aan een zich snel verspreidend virus. Haider moet de vermoedelijke veroorzaker ervan, Vincent Donnelly, uitschakelen. Maar is hij wel schuldig?

Terug op haar thuisbasis in Edinburgh wordt Haider opgepakt en belandt ze in de gevangenis. Door deze vrijheidsbeperking, maar vooral door het besef dat ze haar levensmissie niet kan vervullen, verliest ze volledig haar grip op de werkelijkheid. Wie heeft haar verraden, wie kan ze nog vertrouwen?

Aangetast
Waar de ene auteur een serie voltooit, begint de andere juist met een reeks. Bestsellerauteur Loes den Hollander met een forse rij stand alone-thrillers op haar naam, brengt in mei via uitgeverij Karakter het boek 'Aangetast' op de markt. Het is het eerste deel van een serie van voorlopig twee. Dat ze een reeks schrijft is nieuw voor haar. Wat heet. Het is het meest onwaarschijnlijke waar ze zelf ooit rekening mee had gehouden. Ze heeft ook altijd bestreden dat ze dat zou doen.

Waarom dan toch een serie? ''Het overkwam me, tijdens het schrijven'', meldt ze op haar Facebookpagina. ''Ik ontdekte dat het verhaal over de familie Metselaer niet in één boek verteld kon worden en toen ik dat eenmaal goed in de gaten had en het ook toegaf, werd de serie Dossier Metselaer geboren.''

Den Hollander karakteriseert Dossier Metselaer als 'een spannend familieverhaal over gewone mensen die door zwijgen, verdriet en bedrog het spoor bijster raken en een gevaar voor elkaar gaan vormen'. In Aangetastis het tien jaar geleden dat Lieve Metselaer werd geschept door een auto en dit niet overleefde. De dader van dit ongeluk en de vader van Lieve worden opgeschrikt door bedreigingen en beschuldigingen die hen erg kwetsbaar maken. Er ontwikkelt zich een onaangename strijd die consequenties heeft voor persoonlijke en zakelijke relaties. Het is duidelijk dat de belager moet worden gestopt voordat de volledige waarheid over het fatale ongeluk van Lieve bekend zal worden. Deze waarheid is een beerput die beter gesloten kan blijven.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Langs het spoor (nieuws, 2015)

'HET MEISJE IN DE TREIN' VERRASSENDE NUMMER 1-HIT

De liefde voor het genre ontstond bij haar na het lezen van Agatha Christie, maar het was 'De verborgen geschiedenis' van Donna Tartt die journalist Paula Hawkins de techniek toonde van de psychologische thriller. Haar debuut 'The girl on the train' werd nummer 1 in de VS en in Groot-Brittannië.

Uitgeverij A.W. Bruna die de psychologische thriller onder de titel 'Het meisje in de trein' begin mei op de markt brengt, noemt het boek 'de surprise nummer 1-hit uit Engeland en Amerika'. De filmrechten zijn inmiddels verkocht aan een van de grootste filmstudio's ter wereld, DreamWorks. Recensenten vergelijken het boek, dat in 25 talen wordt vertaald, met de inmiddels verfilmde bestseller 'Gone Girl' van Gillian Flynn.

De verhaallijn van 'Het meisje in de trein' is intrigerend. Hoofdpersoon en verteller is ene Rachel, een jonge vrouw die het glas niet graag laat staan. Elke ochtend neemt ze dezelfde forenzentrein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen. De trein stopt er altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven is – in Rachels ogen – perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was, toen ze nog getrouwd was.

Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal, wanneer blijkt dat 'Jess' vermist wordt. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is er te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?

Paula Hawkins werkte vijftien jaar als journalist en schreef enkele chicklit-romans onder pseudoniem. Ze groeide op in Zimbabwe en verhuisde in 1989 naar Londen. Als kind verslond ze de detectives van Agatha Christie, vertelt ze in een interview met haar uitgever. Het was 'De verborgen geschiedenis' van Donna Tartt die haar met de vele mogelijkheden van de psychologische thriller liet kennis maken. Ze noemt zich fan van het werk van Tana French, Megan Abbott en Gillian Flynn.

In 'Het meisje in de trein' beschrijft Hawkins op realistische wijze wat voor schade alcoholisme kan aanrichten. ''We leven in een in sterke drank ondergedompelde maatschappij in Groot-Brittannië, dus ik hoefde niet ver te reizen om onderzoek te doen naar de verwoestende effecten van drankmisbruik. Ik ontdekte dat alcoholisme ook voorkomt onder mensen van wie je dat niet absoluut niet verwacht en dat veel drinken tot geheugenverlies kan leiden. Je kunt hun verhalen dan ook niet altijd vertrouwen. Maar de effecten van alcoholisme zijn lang niet altijd te voorspellen: de een gaat te gronde aan drank, terwijl de ander gewoon normaal functioneert.''

(Bron: Hebban|Crimezone)

Vrij worstelen (nieuws, 2015)

INGE IPENBURG WERKT AAN TWEEDE THRILLER

'Een schitterend ongeluk' is de titel van de tweede thriller in wording van actrice Inge Ipenburg. Centraal daarin staat de vraag: wat is vriendschap?

Het succes van haar vijf keer herdrukte eersteling 'Het gerecht' (2014) is nauwelijks verstomd of actrice Inge Ipenburg is al weer druk doende met de voltooiing van haar tweede literaire thriller. Het boek verschijnt in het najaar bij uitgeverij The House of Books, onderdeel van Overamstel uitgevers waar de actrice onlangs haar contract tekende.

In 'Een schitterend ongeluk'  verkent Ipenburg het fenomeen vriendschap. Wat is dat eigenlijk? Elkaar de waarheid vertellen en elkaars geheimen bewaren? Maar wat doe je als het geheim van de ene vriend de ander onherstelbaar beschadigt?

Merel, Jasper, Karin, Timo en Daniel zijn vrienden die meer dan dertig jaar alles met elkaar delen. Als een zelfgekozen familie hebben ze een onverbrekelijke band waar nooit iemand leek tussen te komen. Tot ze door een ernstig auto-ongeluk na een lome septemberdag aan het strand ontdekken dat er grote individuele geheimen bestaan.

Geheimen die verborgen zijn gebleven om allerlei redenen, maar als ze één v
oor één aan het licht komen, zijn de gevolgen voor alle vijf niet te overzien. Uiteindelijk gaat er heel wat meer verloren dan alleen de vriendschap.

Ipenburg zegt dat ze 'extreem trots' was toen ze 'Het gerecht'  af had. ''Ik heb geloof ik een week met een enorme grijns op mijn gezicht rondgelopen, want eindelijk was het gelukt om één van de verhalen die ik al lang in mijn hoofd had helemaal op te schrijven terwijl ik geen idee had of het ooit uitgegeven zou worden.''

Het schrijven was bij vlagen een proces van veel eenzaam geworstel, stelt ze. ''Wat een verschil met nu: al in een vroeg stadium hebben de mensen bij The House of Books Een schitterend ongeluk omarmd. Het is heerlijk dat ze zo veel vertrouwen hebben in mij als schrijver terwijl het pas mijn tweede is. Ik worstel trouwens nog steeds. Maar niet meer eenzaam.''

(foto auteur: Nico Kroon)

Gesignaleerd 398 (nieuws, 2015)

vers van het mes!

SIR ARTHUR CONAN DOYLE - DE MEMOIRES VAN SHERLOCK HOLMES

Bij uitgeverij Boekerij verschijnt een nieuwe vertaling van 'De memoires van Sherlock Holmes' van Sir Arthur Conan Doyle. Deze editie bevat een voorwoord van Steve Thompson, scenarist van de tv-serie 'Sherlock'.

In 'De memoires van Sherlock Holmes' zijn elf van de populairste Holmes-verhalen gebundeld, waaronder 'Silver Blaze', over het vreemde voorval met een hond in de nacht, 'De Griekse tolk', met een rol voor Mycroft, de broer van Sherlock Holmes. En het beroemde 'Het laatste probleem', waarin Sherlock het opneemt tegen meestercrimineel en aartsrivaal Moriarty.

Sir Arthur Conan Doyle - De memoires van Sherlock Holmes. Vertaling: Paul Heijman. Uitgeverij Boekerij, 301 pag., € 17,50. ISBN: 978 90 225 7270 2.

Gesignaleerd 397 (nieuws, 2015)

vers van het mes!

SIR ARTHUR CONAN DOYLE - DE AVONTUREN VAN SHERLOCK HOLMES


Bij uitgeverij Boekerij verschijnt een nieuwe vertaling van 'De avonturen van Sherlock Holmes' van Sir Arthur Conan Doyle.

De BBC-serie 'Sherlock' geeft een hedendaagse kijk op de wereldberoemde speurder. Deze editie bevat een voorwoord van acteur en medebedenker Mark Gatiss.

'De avonturen van Sherlock Holmes' is de bekendste Holmes-bundel. Deze twaalf klassieke verhalen vormden de inspiratiebron voor diverse afleveringen van Sherlock. Zoals 'De bond van roodharigen', waarin de vreemde laatste woorden van een vrouw en een nachtelijk onverklaarbaar fluitje de enige aanwijzingen zijn voor Sherlock Holmes om een moord te voorkomen. Dan is er ook nog 'De vijf sinaasappelpitten', waarin een sterfgeval en de ontdekking van een brief leiden tot de ontrafeling van een trans-Atlantische samenzwering.

Sir Arthur Conan Doyle werd in 1859 in Edinburgh geboren. Tijdens zijn studie Geneeskunde was hij getuige van diagnosemethoden die de basis vormden voor Holmes' deducties. Zijn verhalen waren zo populair dat het de auteur benauwde. In 1893 probeerde hij met 'The Final Problem' van Holmes af te komen, maar na duizenden klachten kwam hij tot inkeer.

Sir Arthur Conan Doyle - De avonturen van Sherlock Holmes. Vertaling: Gert van Santen en Fanneke Cnossen. Uitgeverij Boekerij, 351 pag., € 17,50. ISBN 978 90 225 7232 0.

18 maart 2015

Gesignaleerd 396 (nieuws, 2015)

vers van het mes!

GILLY MACMILLAN - LAAT ME NIET ALLEEN


Bij uitgeverij Ambo|Anthos verschijnt 'Laat me niet alleen' van de Britse auteur Gilly Macmillan.

Op de dag dat Ben, de achtjarige zoon van Rachel Jenner, vermist raakt, stort haar wereld in. Ze is in paniek over de verdwijning van haar zoon en compleet onvoorbereid op de felheid waarmee ze wordt aangevallen door de media. Van de krant tot blogs: iedereen heeft een mening over haar. Ze liet Ben eventjes alleen en nu is hij verdwenen - het hele land vindt dat zij schuld heeft aan zijn verdwijning.

Maar wat heeft er die middag werkelijk plaatsgevonden? Radeloos gaat ze naar hem op zoek. Gevangen tussen angst over het lot van Ben, de druk van het politieonderzoek en van de publieke opinie moet Rachel de afschuwelijke waarheid onder ogen zien: er is niemand, zelfs niet in haar familie, die ze kan vertrouwen.
Gilly Macmillan groeide op in het Engelse Wiltshire, maar verhuisde in haar tienerjaren met haar ouders naar Californië. Terug in het Verenigd Koninkrijk studeerde ze kunstgeschiedenis aan de universiteit van Bristol. Ze was werkzaam voor het kunsttijdschrift The Burlington Magazine en Hayward Gallery. Ze gaf ook fotografie-onderwijs op een school in Swindon. Ze woont met haar man Julian en drie kinderen in Bristol.

Gilly Macmillan - Laat me niet alleen. Vertaling: Iris Bol en Marcel Rouwé. Uitgeverij Ambo|Anthos, 492 pag., € 19,99. ISBN 978 90 263 2946 3.

08 maart 2015

Ingrijpende wijzigingen (nieuws, 2015)

MIST ROND DIAMANTEN KOGEL BLIJFT HANGEN

De organisatie van De Diamanten Kogel heeft deze week eindelijk iets van zich laten horen. Maar ze brengt geen duidelijkheid over de uitreiking van de thrillerprijs.

''De jury van De Diamanten Kogel heeft haar taak volbracht'', staat fier op de Facebookaccount van de Vlaamse Thrillerprijs. Maar wie verwacht dat er eindelijk klare wijn wordt geschonken over de uitreiking van De Diamanten Kogel 2014, komt bedrogen uit.

''In de structuur en de samenstelling van de vzw De Diamanten Kogel worden ingrijpende wijzigingen overwogen'', schrijft voorzitter Henri-Floris Jespers die ook namens de rest van de jury zegt te spreken. Wat die ingrijpende wijzigingen zijn, maakt hij echter niet duidelijk. Maar het is volgens hem 'helaas' nog niet mogelijk de datum van de uitreiking van DDK 2014 vast te leggen.

Jespers: ''De jury betreurt het ten zeerste uw geduld op de proef te stellen. We maken er echt geen thriller van, maar niemand is gediend met voorbarige en dus noodgedwongen onvolledige informatie.''

De namen van de vijf genomineerden op de prijs, een zilveren boksbeugel belegd met diamanten, werden al in november 2014 bekendgemaakt. 'Ergens tussen 15 januari en 15 februari' zou de uitreiking plaatsvinden, beloofde men.

De genomineerden zijn de drie Vlamingen Toni Coppers ('Dood water'), Wim Menheer ('In het oog van de lens') en Jonathan Sonnst ('Heden rood, morgen dood') en hun twee Nederlandse collega's Roel Janssen ('Fout goud') en Jacob Vis ('De zwarte duivel'). ''Ik tast in het duister'', zei een van de kanshebbers eerder. ''De povere communicatie is erg amateuristisch.''

(Bron: Hebban|Crimezone)

Kers op taart (nieuws, 2015)

BUNDEL BRENGT NIET EERDER GEPUBLICEERD VERHAAL STIEG LARSSON

De ultieme anthologie voor liefhebbers van het Zweedse thrillergenre, bestempelt uitgeverij Karakter de verhalenbundel 'Een duistere schaduw'. Een onbekend verhaal van Millennium-auteur Stieg Larsson geldt als 'kers op de taart'.

Sinds het moment dat Stieg Larsson met zijn bestseller 'Mannen die vrouwen haten'  de spotlights op het Zweedse gilde van thrillerauteurs deed schijnen, hebben lezers van over de hele wereld zich en masse op misdaadromans uit dat land gestort. In de bundel 'Een duistere schaduw', die in mei 2015 bij uitgeverij Karakter verschijnt zijn verhalen van toonaangevende Zweedse thrillerauteurs bijeengebracht. Er zit ook een niet eerder gepubliceerd verhaal bij van Larsson, die in 2004 op 50-jarige leeftijd overleed en het succes van zijn Millennium-trilogie niet heeft kunnen meemaken.

De bundel bevat bijdragen van meesters als Henning Mankell, Håkan Nesser, Johan Theorin, Ake Edwardson en het pioniersduo Maj Sjöwall en Per Wahlöö, dat de Zweedse thriller internationaal op de kaart zette. Andere auteurs zijn: Tove Alsterdal, Rolf en Cilla Börjlind, Inger Frimansson, Anna Jansson, Asa Larsson, Magnus Montelius, Dag Öhrlund, Malin Persson, Sara Stridsberg, Veronica von Schenck en Katerina Wennstamm. Verder is er een verhaal opgenomen van de hand van Eva Gabrielsson. Zij was jarenlang de partner van Larsson. Omdat zij niet getrouwd waren, greep zij naast de nalatenschap van de latere bestsellerauteur.

Samensteller van de bundel is John-Henri Holmberg, autoriteit op het gebied van Zweedse thrillers. Hij heeft boeken geschreven over sciencefiction, psychologische thrillers en film en is ruim vijftien jaar thrillerrecensent geweest voor de grootste dagbladen in Zweden. In zijn introductie schetst Holmberg de evolutie van het genre sinds de late negentiende eeuw tot nu.

(Bron: Hebban|Crimezone)

Virus (nieuws, 2015)


PREMIER UIT 'BORGEN' IN VERFILMING 'INFERNO'

Actrice Sidse Babett Knudsen, die grote indruk maakte als premier van Denemarken in de tv-serie 'Borgen', is gecast voor een rol in de verfilming van Dan Browns thriller 'Inferno'. In de film speelt zij het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

In de verfilming van 'Inferno'  zal Tom Hanks opnieuw in de huid kruipen van de briljante symbolenprofessor en held tegen wil en dank Robert Langdon. De regie is ook ditmaal in handen van Ron Howard.

Sidse Babett Knudsen vertolkte drie seizoenen lang met verve de rol van Birgitte Nyborg, die in de Deense serie 'Borgen'  een greep naar de macht doet. In de loop van de reeks moet zij in haar functie van 'statsminister'  (premier) bijna dagelijks keuzes maken tussen haar oorspronkelijke idealen en de harde politieke werkelijkheid. Dat trekt ook een zware wissel op haar persoonlijke leven.

In 'Inferno'  krijgt Knudsen de rol van dr. Elizabeth Sinskey, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Zij roept de hulp in van Langdon om een wereldbedreigend virus in te dammen dat is ontwikkeld door geneticus en Dante-adept Zobrist.

De cast van 'Inferno' bestaat uit diverse nationaliteiten. Naast de Amerikaan Hanks en de Deense Knudsen spelen ook de Fransman Omar Sy ('Mood Indigo'), de Indiase acteur Irrfan Khan ('Life of Pi') en de Britse Felicity Jones ('The Theory of Everything') mee. Eind april beginnen de opnamen van 'Inferno'. De release van de film staat gepland op 13 oktober 2016.

(Bron: Nordic Noir)

Succes (nieuws, 2015)

ESTHER VERHOEF BELANGRIJKSTE THRILLERAUTEUR IN EDITIO-LIJST

Esther Verhoef is de meest prominente thrillerauteur van 2014. Dat blijkt uit Editio Top-35, een jaarlijkse ranglijst van de 'meest gelezen en meest geprezen' schrijver van het voorafgaande jaar. Verhoef staat in die lijst op plek 6. De Vlaming Stefan Hertmans staat bovenaan.
Stefan Hertmans dankt zijn uitverkiezing aan het succes van zijn roman 'Oorlog en Terpentijn', waarvoor hij de AKO Literatuurprijs 2014 kreeg. Alleen de Prijs der Nederlandse Letteren en de Libris Literatuurprijs scoren hoger in het puntensysteem dat voor de samenstelling van de ranglijst is ontwikkeld.

Hertmans vergaarde veel punten met boekverkoop, samen met het aantal vertalingen en inbreng in het literaire discours een belangrijke categorie voor de ranglijst. Libriswinnaar Ilja Leonard Pfeijffer en NS Publieksprijswinnaar Michel van Egmond completeren de top-3.

Naast Verhoef staan ook haar Anthos-collega's Saskia Noort (8) en Simone van der Vlugt in de lijst. Donald Nolet, winnaar van de Gouden Strop en de Schaduwprijs met zijn thrillerdebuut 'Versleuteld' komt op plek 28 binnen op de lijst. De top 35 is een iniatief van Schrijversacademie Editio.

De lijst:

1. (-) Stefan Hertmans
2. (-) Ilja Leonard Pfeijffer
3. (13) Michel van Egmond
4. (1) Tommy Wieringa
5. (8) Herman Koch
6. (26) Esther Verhoef
7. (-) Adriaan van Dis
8. (21) Saskia Noort
9. (30) Isa Hoes
10. (-) David van Reijbrouck
11. (17) Bert Wagendorp
12. (4) Arnon Grunberg
13. (24) Arjen Lubach
14. (-) Joost de Vries
15. (-) Marente de Moor
16. (-) Maarten ’t Hart
17. (7) Tom Lanoye
18. (-) Griet Op de Beeck
19. (-) Willem Jan Otten
20. (23) Dimitri Verthulst
21. (27) Anne Vegter
22. (-) Youp van ’t Hek
23. (-) Wilfried de Jong
24. (-) Niña Weijers
25. (-) Annegreet van Bergen
26. (-) Nico Dijkshoorn
27. (5) Jan Brokken
28. (-) Donald Nolet
29. (-) Jelle Brandt Cortius
30. (-) Pieter Steinz
31. (-) K. Schippers
32. (-) Antoine de Kom
33. (19) Simone van der Vlugt
34. (-) Mensje van Keulen
35. (-) Remco Campert

(Bron: Hebban|Crimezone)

Slachtoffer (nieuws, 2015)



SPEURDERSDUO KEERT TERUG IN DERDE REEKS 'BROADCHURCH'


David Tennant en Olivia Colman keren ook in het derde seizoen van de veelgeprezen tv-serie 'Broadchurch' terug als de rechercheurs Alec Hardy en Ellie Miller. Dat heeft de omroep ITV meegedeeld na de uitzending van het slot van de tweede reeks op de Britse televisie.

Ook het tweede seizoen van de misdaadserie werd goed bekeken. Scenarioschrijver Chris Chibnall liet weten 'overweldigd' te zijn door het feit dat veel mensen de serie met haar 'vele plotwendingen en verrassingen' wilden volgen. ''Ik ben ook blij dat ik opnieuw met deze fantastische personages aan de slag kan.''

Dat het tweede seizoen lichte kritiek kreeg van zowel fans als media, noemde hoofdrolspeler David Tennant 'onvermijdelijk'. ''Om eerlijk te zijn denk ik dat we slachtoffer zijn geworden van ons succes'', aldus de acteur. ''Het eerste seizoen was uitzonderlijk. In dit land is het kennelijk niet toegestaan om twee keer achter elkaar zo'n diepe indruk achter te laten. Maar ik ben er trots op dat ik deel mocht uitmaken van de groep 'Broadchurch'-acteurs.''

Het is nog niet bekend wanneer de opnamen voor het derde seizoen zullen aanvangen. Gemiddeld volgden rond de negen miljoen kijkers de beide series van 'Broadchurch'. Aan het eind van seizoen twee liep de interesse wel iets terug. De eerste aflevering trok 10,8 miljoen fans, het slot werd bekeken door bijna zes miljoen mensen.

(Bron: BBC)

Gesignaleerd 395 (nieuws, 2015)

vers van het mes!


ANDY MCNAB - DE HOOGSTE PRIJS


Bij uitgeverij  A.W. Bruna verschijnt 'De hoogste prijs', een nieuwe actiethriller van Andy McNab.

Een jonge soldaat word door het hoofd geschoten in het beruchte Killing House van het Regiment. Nick Stone is de aangewezen persoon om in deze zaak te duiken: door zijn inzicht in de gang van zaken bij de Special Forces kan Stone in het geheim voor hen opereren.

Maar nog geen achtenveertig uur later brengt een tweede dode hem recht in de vuurlinie - én in het vizier van een onbekende huurmoordenaar, die ten koste van alles zijn geheim wil bewaren. Een geheim dat een wig zal drijven in het hart van de organisatie waarvoor de eigenzinnige Stone het grootste deel van zijn leven heeft gevochten.

Terwijl de tijd begint te dringen, reist hij dwars door Europa in een poging de waarheid te ontdekken. En die lijkt zijn oorsprong te hebben in Afghanistan, waar een jonge soldaat nog elke dag wordt achtervolgd door de kreten van zijn maat die levend door de taliban is gevild...

Andy McNab is het pseudoniem van een voormalig Britse Special Air Service-soldaat. Hij wordt nog steeds gezocht door terroristische organisaties en het is daarom verboden om afbeeldingen van zijn gezicht, of zijn huidige locatie, te openbaren. Vanwege het gevoelige karakter van zijn verleden moet McNab zijn werk, voorafgaand aan publicatie, ter goedkeuring voorleggen aan het Britse ministerie van Defensie.

Andy McNab - De hoogste prijs. Vertaling: Jolande te Lindert. Uitgeverij A.W. Bruna, 336 pag., € 19,95. ISBN: 978 94 005 0551 3.

06 maart 2015

Over de plot en de rand (nieuws, 2015)






DE KNEEPJES VAN DE SMID

Volgens een hardnekkige maar onware mythe telt Nederland ongeveer één miljoen mensen die schrijver willen worden. Factcheckers van NRC Handelsblad achterhaalden dat het er veel minder zijn: nog geen honderdduizend. Toch nog een flinke doelgroep voor auteurs die wannabe-schrijvers de kneepjes van het vak willen leren. Ook thrillerschrijvers geven graag het geheim van de smid door. Een overzicht.


Schrijven Online Academie
Via de Schrijven Online Academie staat thrillerauteur Lupko Ellen leerlingen bij die zich willen bekwamen in het schrijven van een spannend verhaal. Ellen debuteerde in november 2006 met de thriller Moddergraf, de start van een serie rond misdaadjournalist Ludde Menkema. Het derde deel, Herenboer, werd genomineerd voor de Gouden Strop 2011.

Inhoud van de cursus:
Er wordt ingegaan op diverse aspecten, technieken en inzichten op het gebied van spannende teksten: van tijdsverdichting tot cliffhangers, van filmisch schrijven tot het zoeken van spannende locaties.

Duur van de cursus:
Deze – online – opleiding telt vier lessen, samen goed voor ruim 80 pagina's lesmateriaal. De cursist levert vier keer per mail een tekst in die door Ellen van commentaar wordt voorzien. Aan het eind krijg je advies over je sterke en zwakke kanten en suggesties voor de volgende stappen die je zou kunnen zetten.

Kosten:
€ 159,00. Klik hier voor meer informatie.


Schrijversacademie
Carla de Jong, auteur van vier thrillers, bestuurslid van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) en mede-initiatiefnemer van de Literaire Thrillersalon, is verbonden aan de Schrijversacademie. Die biedt onder andere een opleiding thriller schrijven aan. Tijdens de opleiding werken cursisten aan een eigen product: een spannend verhaal, een detective of thriller.

Inhoud van de cursus:
Vier inleidende modules zijn gericht op de fundamenten van het schrijven. Cursisten leren een eigen stijl te ontwikkelen, realistische dialogen te schrijven en karakters van vlees en bloed te creëren.

Duur van de cursus:
Achttien maanden. Deelnemers zijn verplicht veertien bijeenkomsten bij te wonen, die op tien locaties in Nederland worden georganiseerd. Aan de studie ben je wekelijks zo'n acht tot tien uur kwijt.

Kosten: € 1800,00. Dit is inclusief alle vakliteratuur, studiemateriaal, 'horizongesprek' en de studiebijeenkomsten. Klik hier voor meer informatie.


Editio
Editio noemt zich de eerste Interactieve Creative Writing Academy in Nederland, 'een platform voor iedereen die serieus met schrijven bezig is'. De organisatie werkt daartoe samen met 'de beste schrijvers en redacteuren van het Nederlandse taalgebied'.

Voor de cursus Thrillers I en de vervolgcursus Thrillers II zijn de auteurs Siska Mulder en Charles den Tex aangetrokken. Mulder heeft vier goed ontvangen thrillers op haar naam staan, met Na Delphine werd ze genomineerd voor de Gouden Strop. Den Tex heeft drie keer deze thrillerprijs gewonnen, voor Schijn van kans, De macht van Meneer Miller en CEL.

Inhoud van de cursus:
In Thrillers I komen in vier modules de onderwerpen misdaad, personages, locatie en research, plot, twist en ontknoping ter sprake. Aan het eind schrijft de cursist het begin (zo'n 700 woorden) van zijn/haar eigen thrillerverhaal. De tutor geeft persoonlijk commentaar.

De cursus Thrillers II gaat dieper in op de belangrijkste kenmerken van het genre: plot, perspectief en spanning. De laatste twee weken zet de cursist de eerste duizend woorden van een thrillerverhaal op papier. Uiteraard geeft de tutor ook hier commentaar.

Duur van de cursus:
Thrillers I: Zes weken. Thrillers II: Negen weken. ''Hoewel het niet verplicht is, verdient het aanbeveling eerst de cursus Thrillers I te volgen'', aldus Editio.

Kosten:
Thrillers I: € 325,00. Thrillers II: € 475,00. Klik hier voor meer informatie.


Marelle Boersma
Marelle Boersma is een ervaren thrillerauteur. Zo won ze met haar negende thriller Nobody de tweede prijs bij de Crimezone Thriller Awards 2014. Recent heeft ze het manuscript van haar tiende thriller bij haar uitgever ingeleverd. Ze stelt dat ze verhalen schrijft die zich afspelen in het grijze gebied tussen waargebeurd en fictie. ''Slachtoffers nemen vaak uit zichzelf contact met mij op, omdat ze hun verhaal willen vertellen en andere mensen willen waarschuwen.''

Naast auteur is Boersma ook al jaren schrijfdocent. ''Ik ben blij dat ik schrijftrainingen kon volgen om mijn droom van een eigen boek te laten uitkomen.'' Ze geeft diverse soorten cursussen, van online trainingen tot schrijfweekends en -vakanties (in een zonnig buitenland).

Inhoud van de cursus:
Een plot bouwen, personages verzinnen die interessant zijn voor de lezer en tips om een verhaal nagelbijtend spannend te maken komen aan bod in de cursus Thriller Schrijven. In de workshop Spannend Schrijven leer je onder andere hoe je een verhaal opbouwt en hoe 'show don't tell' werkt.

Tijdens de zevendaagse schrijfvakanties in Toscane krijgen cursisten schrijftrainingen en 'inspirerende' oefeningen, professionele begeleiding, feedbackbijeenkomsten en veel schrijftips. De cursussen in Toscane zijn uitermate populair, want voor dit jaar al volgeboekt. Ook organiseert Boersma verschillende schrijfweekenden in de Betuwe of Brabant, voor beginners dan wel gevorderde auteurs, waarin allerhande thrillertechnieken aan bod komen.

Kosten:
De Workshop Spannend Schrijven duurt vier uur en kost € 95,00. Een schrijfweekend komt op maximaal € 345,00 (exclusief btw) en een zonnige schrijfvakantie kost rond de 800 euro (exclusief vliegkosten). Klik hier voor meer informatie.


Simone van der Vlugt
Bestsellerauteur Simone van der Vlugt, winnares van de NS Publieksprijs 2010, is dit jaar begonnen met het geven van workshops en persoonlijke begeleiding. In de fotostudio van haar man Wim van der Vlugt in Alkmaar ontvangt ze groepen van maximaal acht cursisten, die ze vertelt over schrijftips en -technieken. Ze vertelt ook welke valkuilen vermeden dienen te worden.

Inhoud van de cursus:
Er wordt klassikaal geoefend in het toepassen van verschillende schrijftechnieken, zoals spanningsbogen creëren, het doseren van researchinformatie, het gebruik van de stijlregel show, don't tell en het tot leven brengen van personages.

Maximaal twee weken van tevoren mailen deelnemers een kort verhaal of het begin van een manuscript naar Van der Vlugt. Na afloop van de workshop krijgen cursisten hun teksten terug, voorzien van opbouwende kritiek.

Duur van de cursus:
een middag van drie uur.

Kosten:
€ 395,00. Er zijn nog plekken over voor de workshop op 12 april. Klik hier voor meer informatie.


Eva Burgers
Ze schreef de jeugdthrillers Stille getuige en Flashback en deze maand presenteerde ze Kaya Crime, een thrillerserie voor volwassenen. Eva Burgers is ook werkzaam geweest als rechercheur, dus de misdaad is haar niet vreemd.

Burgers geeft regelmatig schrijftrainingen. ''De cursisten leren hoe je een verhaal opbouwt, waar je inspiratie vandaan kunt halen. Ik vertel over de spanningsopbouw, interessante personages en hoe je een personage 'tot leven brengt.' Ik zal praten over techniek, perspectief en structuur. En we gaan een schrijfopdracht doen.'' Daarnaast doet Burgers ook een boekje open over de weg van manuscript naar uitgever.

Duur van de cursus:
Op dinsdag 24 en 31 maart (19.00-20.30 uur) geeft Burgers schrijftraining voor jongeren in de bibliotheek van Voorschoten.
Kosten: € 10,00 (leden) en € 12,00 (niet-leden)

Op de zaterdagen 18 april, 16 mei, 12 september, 10 oktober en 7 november verzorgt Burgers van 10.00 tot 14.00 uur een schrijftraining voor volwassenen in Amsterdam.
De kosten bedragen € 75,00. Dat is inclusief btw, koffie of thee en een koekje. Voor meer info: auteur@evaburgers.info

John Brosens
Oud-docent, dichter en thrillerauteur John Brosens geeft eens in de twee jaar schrijftraining. Dat doet hij in samenwerking met de bibliotheek in zijn woonplaats Barendrecht. Het zelfbedachte lesboek dat hij heeft geschreven, draagt de titel De bijl in het schuurtje. ''En die staat daar niet om houtjes te hakken, als je begrijpt wat ik bedoel.''

Brosens neemt maximaal tien cursisten aan. Die laat hij in zes sessies (om de twee weken) 'thematisch en groepsdynamisch zweten, lijden en produceren'.

Inhoud van de cursus:
het opzetten van een verhaallijn, research, originaliteit versus clichés, stijl, valkuilen, karakters en vooral: spanning opbouwen in allerlei varianten.

Kosten:
€ 320,00 per persoon. Brosens: ''Ik weet niet of ik het dit jaar weer zal opstarten. De wachtlijst bestaat nu uit vijf namen en ik heb toegezegd dat het doorgaat als dat er acht zijn.''


Esther Kreukniet

''Een thriller schrijven kun je leren, het is een vak'', schrijft Esther Kreukniet, auteur van de spannende romans Beau ravage, Façade en Carte Blanche. In een pand in Brielle organiseert ze workshops waarin onder meer 'een goed storyboard, doordachte plotwendingen, vlotte dialogen en cliffhangers' aan bod komen.

Duur van de workshop:
Twee uur. De eerstvolgende vindt plaats op dinsdag 24 maart, 19.00 – 21.00 uur.

Kosten:
€ 35,00. De workshop gaat door bij deelname van minimaal vijf cursisten. Kreukniet: ''Thee, koffie en wat lekkers inbegrepen.''
Stuur voor meer info een mail naar: info@estherkreukniet.nl

Judith Visser
Judith Visser, schrijfster van thrillers als Vreemden in de nacht en het verfilmde Stuk, gaf een paar seizoenen thrillerles bij Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR). ''Dat was een succes, maar ik ben er vanwege tijdgebrek mee gestopt.'' Voorlopig pakt ze die lessen niet meer op.

''Ik geef nu alleen nog workshops van een dag(deel), die te boeken zijn via de Schting Schrijvers School Samenleving (SSS). Dus de deelnemers betalen niet aan mij, maar aan de bieb of vereniging, die op hun beurt weer betalen aan de SSS.''


Milou van der Will
Schrijfster en journaliste Milou van der Will, auteur van o.a. Breekijzer en In mijn bloed, gaf in april 2014 een drie uur durende workshop thrillerschrijven. Aan bod kwamen thema's als plot, spanningsboog, dialoog en research. Ook waren er schrijfoefeningen.

Of ze dit jaar opnieuw een thrillerworkshop geeft, staat nog niet vast. ''Waarschijnlijk wel, in het najaar.'' Maar alles staat of valt met een drukke agenda en een voorspoedig verlopen zwangerschapsverlof.


Marion PauwGouden Stopwinnares Marion Pauw verzorgde vorig jaar enkele masterclasses en workshops. Of de geschenkauteur van Grijs gebied dat dit jaar weer gaat doen is, niet bekend. Er kwam geen reactie op een verzoek om nadere informatie.

Een stuk kaars (nieuws, 2015)



AGATHA CHRISTIE HIELP POOLSE CONCENTRATIEKAMP TE OVERLEVEN

De Britse detectiveschrijfster Agatha Christie verzamelde honderden brieven van haar trouwe fans. De correspondentie wordt nu voor het eerst gepubliceerd.

De brieven die Agatha Christie (1890-1976) in de loop der jaren ontving, variëren van een brief van haar collega P.G. Wodehouse tot een schrijven van een Poolse vrouw uit Londen. De laatste schreef dat een van de romans van Christie haar hielp een concentratiekamp in Duitsland te overleven. De vrouw ruilde een stuk kaars voor de Poolse vertaling van De man in het bruine pak uit 1924. ''Ik las en herlas het zo vaak dat ik het boek bijna uit mijn hoofd kende'', aldus de briefschrijfster. ''De eerste pagina's ontbraken, zodat ik de titel en de naam van de auteur niet wist. Zeven maanden lang was het mijn enige band met een normale wereld. Ik weet dat uw boeken miljoenen mensen over de hele wereld vermaken, maar geen van uw romans heeft meer voor iemand betekend dan die beschadigde Poolse vertaling voor mij heeft gedaan.''

Christie die in totaal 66 detectiveromans en veertien verhalenbundels heeft geschreven, koesterde ook een brief uit 1958. Hij was geschreven door een veertienjarige jongen uit Bristol, die op school een boekenclub oprichtte om zo geld binnen te krijgen en haar boeken te kunnen kopen. ''Ik heb 28 boeken van u gekocht en zo deed ik dat'', schreef hij Christie. ''Ik bracht de jongens drie shilling in rekening als ze een boek op school wilden lezen en het dubbele als ze het mee naar huis wilden nemen.''

Een andere brief in haar collectie was geschreven in 1963 door een vrouw die jaren achter de tralies zat in een Roemeense gevangenis. De vrouw had geen toegang tot boeken. Ze schreef: ''Gedurende de twaalf jaar dat ik gevangen zat, zag ik nooit een beschreven pagina. Dankzij mijn geheugen, dat echter niet kon worden afgesloten, kon ik mijn celgenoten de liefde voor uw boeken overbrengen.''

Christies kleinzoon Mathew Prichard publiceerde een aantal brieven ter gelegenheid van de 125ste geboortedag (15 september dit jaar) van zijn grootmoeder.

(Bron: The Guardian)